HOVEDOPGAVE: HÆNGSLET OG DETS ARKITEKTONISKE POTENTIALE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HOVEDOPGAVE: HÆNGSLET OG DETS ARKITEKTONISKE POTENTIALE"

Transkript

1 HOVEDOPGAVE: HÆNGSLET OG DETS ARKITEKTONISKE POTENTIALE UGE 14 - UGE 22 Perry Kulper, Bleached out 1, Relational drawing

2 HOVEDOPGAVE: HÆNGSLET OG DETS ARKITEKTONISKE POTENTIALE UGE 14 - UGE 22 OPGAVENS FORLØB Opgaven er inddelt i en række faser, der på forskellig vis og på forskellige skalatrin, beskæftiger sig med hængslet og dets tektoniske, rumlige, kontekstuelle, programmatiske repræsentationelle og processuelle potentialer. PROLOG: FOTOGRAFISKE IAGTTAGELSER FASE 1: HÆNGSLETS TEKTONIK FASE 2: SITET OG DEN KONTEKSTUELLE BETYDNINGSDANNELSE FASE 3: ANSLAG - HÆNGSLET UDFORSKET SOM RUMLIG RELATION FASE 4: DET DOBBELTE PROGRAM OG DET VIDERE PROJEKT. Alle faser i opgaven udføres individuelt og betragtes som led i en iterativ proces, hvor fokus er på at identificere og videreføre potentialet i det producerede materiale. Forløbet afsluttes med en individuel opgavebesvarelse, der udfoldes som et sammenhængende projekt, hvor rum og rumlige relationer er udforsket i forhold til programmatiske overvejelser, tektoniske sammenhænge og kontekstuelle betydningslag.

3 PROLOG: FOTOGRAFISKE IAGTTAGELSER FASE 1: HÆNGSLETS TEKTONIK 1.1- Analyse af fotografiske iagttagelser Byg et hængsel Tegn et hængsel 1.4 Aflæsning af hængsel og tegningsmateriale FASE 2: SITET OG DEN KONTEKSTUELLE BETYDNINGSDANNELSE En kartografisk vandring fra her til der Opmåling Kontekstuel notation FASE 3: ANSLAG - HÆNGSLET UDFORSKET SOM RUMLIG RELATION Overlejring Analyse og udvælgelse Rumligt anslag i 1: Aflæsning og affotografering

4 HOVEDOPGAVE: HÆNGSLET OG DETS ARKITEKTONISKE POTENTIALE UGE 14 - UGE 22 OPGAVENS FORLØB Opgaven er inddelt i en række faser, der på forskellig vis og på forskellige skalatrin, beskæftiger sig med hængslet og dets tektoniske, rumlige, kontekstuelle, programmatiske repræsentationelle og processuelle potentialer. PROLOG: FOTOGRAFISKE IAGTTAGELSER FASE 1: HÆNGSLETS TEKTONIK FASE 2: SITET OG DEN KONTEKSTUELLE BETYDNINGSDANNELSE FASE 3: ANSLAG - HÆNGSLET UDFORSKET SOM RUMLIG RELATION FASE 4: DET DOBBELTE PROGRAM OG DET VIDERE PROJEKT. Alle faser i opgaven udføres individuelt og betragtes som led i en iterativ proces, hvor fokus er på at identificere og videreføre potentialet i det producerede materiale. Forløbet afsluttes med en individuel opgavebesvarelse, der udfoldes som et sammenhængende projekt, hvor rum og rumlige relationer er udforsket i forhold til programmatiske overvejelser, tektoniske sammenhænge og kontekstuelle betydningslag.

5 HOVEDOPGAVE: HÆNGSLET OG DETS ARKITEKTONISKE POTENTIALE UGE 14 - UGE 22 OPGAVENS FORLØB Opgaven er inddelt i en række faser, der på forskellig vis og på forskellige skalatrin, beskæftiger sig med hængslet og dets tektoniske, rumlige, kontekstuelle, programmatiske repræsentationelle og processuelle potentialer. PROLOG: FOTOGRAFISKE IAGTTAGELSER FASE 1: HÆNGSLETS TEKTONIK FASE 2: SITET OG DEN KONTEKSTUELLE BETYDNINGSDANNELSE FASE 3: ANSLAG - HÆNGSLET UDFORSKET SOM RUMLIG RELATION FASE 4: DET DOBBELTE PROGRAM OG DET VIDERE PROJEKT. Alle faser i opgaven udføres individuelt og betragtes som led i en iterativ proces, hvor fokus er på at identificere og videreføre potentialet i det producerede materiale. Forløbet afsluttes med en individuel opgavebesvarelse, der udfoldes som et sammenhængende projekt, hvor rum og rumlige relationer er udforsket i forhold til programmatiske overvejelser, tektoniske sammenhænge og kontekstuelle betydningslag.

6 perhaps we can consider space as all stories told so far... Doreen Massey

7 FASE 4: DET DOBBELTE PROGRAM OG DET VIDERE PROJEKT Lebbeus Woods, High houses

8 DET DOBBELTE PROGRAM DET INTROVERTE - DET EKSTROVERTE Tine Bernstorff Aagaard, Camera Obscura

9 DET DOBBELTE PROGRAM DET INTROVERTE - DET EKSTROVERTE Panoptikon

10 DET DOBBELTE PROGRAM DET INTROVERTE - DET EKSTROVERTE Your Rainbow Panorama

11 DET DOBBELTE PROGRAM EKSPEMLER DET INTROVERTE Refugium Arkiv Observatorium DET EKSTROVERTE Scene Galleri Belvedere...

12 DET DOBBELTE PROGRAM DET INTROVERTE - DET EKSTROVERTE DET INTROVERTE I DET EKSTROVERTE

13 DET DOBBELTE PROGRAM DET INTROVERTE - DET EKSTROVERTE DET INTROVERTE DET EKSTROVERTE

14 4.1 Program Projektet tillægges nu en programmatisk intention, der udforsker spændet mellem det ekstroverte og det introverte. På baggrund af introducerede eksempler udpeges to funktioner/positioner, der indarbearbejdes i projektet og bruges til at udfolde det rumlige anslag yderligere. Afsøg materialet fra Fase 3 efter steder, hvor eksemplerne potentielt ville kunne etableres, dvs. steder, der besidder introverte/ekstroverte rumlige muligheder og kvaliteter. Eksemplerne opfattes ikke som fastlåste modsætningspar, men kan udforskes og kombineres efter behov, lig såvel som der kan etableres nye eksempler. Lad denne afsøgning danne afsæt for en diskussion og afprøvning af, hvordan det enkelte projekt kan forstås og udfoldes i relation til det introverte/ekstroverte. I den fortsatte projektudvikling kan der enten arbejdes med det introverte/ekstroverte som abstrakte begreber eller de kan - afhængigt af projektets karakter - tillægges en mere konkret, funktionelt betinget, betydning. Betragt kravet om at etablere en introvert/ekstrovert rumlig relation som en aktiv modstand i projektet, der giver anledning til at forstærke og nuancere særlige rumlige relationer.

15 4.1 Program Projektet tillægges nu en programmatisk intention, der udforsker spændet mellem det ekstroverte og det introverte. På baggrund af introducerede eksempler udpeges to funktioner/positioner, der indarbearbejdes i projektet og bruges til at udfolde det rumlige anslag yderligere. Afsøg materialet fra Fase 3 efter steder, hvor eksemplerne potentielt ville kunne etableres, dvs. steder, der besidder introverte/ekstroverte rumlige muligheder og kvaliteter. Eksemplerne opfattes ikke som fastlåste modsætningspar, men kan udforskes og kombineres efter behov, lig såvel som der kan etableres nye eksempler. Lad denne afsøgning danne afsæt for en diskussion og afprøvning af, hvordan det enkelte projekt kan forstås og udfoldes i relation til det introverte/ekstroverte. I den fortsatte projektudvikling kan der enten arbejdes med det introverte/ekstroverte som abstrakte begreber eller de kan - afhængigt af projektets karakter - tillægges en mere konkret, funktionelt betinget, betydning. Betragt kravet om at etablere en introvert/ekstrovert rumlig relation som en aktiv modstand i projektet, der giver anledning til at forstærke og nuancere særlige rumlige relationer. Formelle programmatiske krav: - Der skal i projektet etableres et rumligt forløb, der som minimum udfoldes over 2 niveauer (etager). - Der skal i projektet arbejdes med både indvendige og udvendige rum. - Der skal i arbejdet med det rumlige forløb tages aktivt stilling til hvor og hvordan menneskekroppen positioneres.

16 4.2 Syntetisering Syntese betyder at sammenføje til en helhed. Syntese (åndsvidenskab) har også denne bibetydning: Den proces hvori man sammensætter brudstykker af viden og derved kommer frem til en ny erkendelse eller om resultatet af samme proces. Kilde: wikipedia

17 4.2 Syntetisering Syntese betyder at sammenføje til en helhed. Syntese (åndsvidenskab) har også denne bibetydning: Den proces hvori man sammensætter brudstykker af viden og derved kommer frem til en ny erkendelse eller om resultatet af samme proces. Kilde: wikipedia Iagttagelser og undersøgelser fra opgavens indledende faser bliver bragt i spil, kædet sammen og aktiveret på ny. Hvad der inddrages, hvordan og i hvilket omfang afhænger af iboende potentialer og intentioner i det enkelte projekt. Det forventes dog at projektet udvikles under en stadig hensyntagen til parametrene: Tektonik, kontekst, rum og program.

18 4.2 Syntetisering Syntese betyder at sammenføje til en helhed. Syntese (åndsvidenskab) har også denne bibetydning: Den proces hvori man sammensætter brudstykker af viden og derved kommer frem til en ny erkendelse eller om resultatet af samme proces. Kilde: wikipedia Iagttagelser og undersøgelser fra opgavens indledende faser bliver bragt i spil, kædet sammen og aktiveret på ny. Hvad der inddrages, hvordan og i hvilket omfang afhænger af iboende potentialer og intentioner i det enkelte projekt. Det forventes dog at projektet udvikles under en stadig hensyntagen til parametrene: Tektonik, kontekst, rum og program. Projektet bearbejdes i fht det overordnede site i 1:200 og i det udvalgte udsnit i 1:50.

19 Smout Allen The Geofluitic landscape Thais Espersen, Studieprojekt

20 4.2 Syntetisering Syntese betyder at sammenføje til en helhed. Syntese (åndsvidenskab) har også denne bibetydning: Den proces hvori man sammensætter brudstykker af viden og derved kommer frem til en ny erkendelse eller om resultatet af samme proces. Kilde: wikipedia Iagttagelser og undersøgelser fra opgavens indledende faser bliver bragt i spil, kædet sammen og aktiveret på ny. Hvad der inddrages, hvordan og i hvilket omfang afhænger af iboende potentialer og intentioner i det enkelte projekt. Det forventes dog at projektet udvikles under en stadig hensyntagen til parametrene: Tektonik, kontekst, rum og program. Projektet bearbejdes i fht det overordnede site i 1:200 og i det udvalgte udsnit i 1:50. Betragt opgaven som værende i konstant bevægelse - således kan projektet løbende optræde i forskellige udviklingsstadier i bearbejdningen af de forskellige skalaer og i modeller og tegninger.

21 4.2 Syntetisering Syntese betyder at sammenføje til en helhed. Syntese (åndsvidenskab) har også denne bibetydning: Den proces hvori man sammensætter brudstykker af viden og derved kommer frem til en ny erkendelse eller om resultatet af samme proces. Kilde: wikipedia Iagttagelser og undersøgelser fra opgavens indledende faser bliver bragt i spil, kædet sammen og aktiveret på ny. Hvad der inddrages, hvordan og i hvilket omfang afhænger af iboende potentialer og intentioner i det enkelte projekt. Det forventes dog at projektet udvikles under en stadig hensyntagen til parametrene: Tektonik, kontekst, rum og program. Projektet bearbejdes i fht det overordnede site i 1:200 og i det udvalgte udsnit i 1:50. Betragt opgaven som værende i konstant bevægelse - således kan projektet løbende optræde i forskellige udviklingsstadier i bearbejdningen af de forskellige skalaer og i modeller og tegninger. Arbejd med den palette af redskaber, teknikker og metoder I har fået kendskab til i løbet af studieåret. Vær lydhør overfor betydningen af den valgte tilgang i fht. det arkitektoniske udsagn der genereres.

22 4.3 Ophængningsplan For at få et overblik over materialet og sikre at sammenstillingen af tegninger og modeller er velovervejet, udføres en ophængningsplan, der redegør præcist for omfang og placering.

23 4.3 Ophængningsplan For at få et overblik over materialet og sikre at sammenstillingen af tegninger og modeller er velovervejet, udføres en ophængningsplan, der redegør præcist for omfang og placering. I opfordres til - i udgangspunktet - at have flg. materiale ophængt/opstillet til såvel ml. kritik som afsluttende kritik: Prolog - 3 billeder af hængsler 1.2 Hængsel i 1:1 1.3 Tegning af hængsel i 1:1 2.1 Kartografisk vandring (booklet) 2.3 Kontekstuel notation (3x fotografier/modeller/tegninger) 3.2 Udvalgt overlejring hele sitet/udsnit 3.3 Rumligt anslag, model i 1: Projektudvikling, tegninger og modeller i 1:200 og 1:50 Samt andet materiale af relevans for det individuelle projekt. Til rådighed: Max 2 opslagstavler samt 2-3 borde. Til kritikkerne kan medbringes supplerende materiale der ikke ophænges, men kan findes frem efter behov.

24 UGE 17 M T O T F Kl i gymnastiksalen Intro til FASE /3.3 (Hvornår I går fra den ene delopgave til den næste afgøres i jeres makkerpar) St. Bededag UGE 18 M T O T F Inden kl : Ophængning og opstilling af udvalgt tegningsmateriale (3.1/3.2) og model i 1:50 (3.3) 3.4 Refleksion og rumlig læsning v. bl.a. affotografering. FASE 4 Introduktion kl på tegnesalen Kl Mini- udstilling og diskussion af det producerede materiale UGE 19 M T O T F Kl Forelæsning v. Mark Dorrian Kl Talk med Mark Dorrian om et udvalg af 1. års og kandidat projekter med fokus på modellen (1.2 og 3.3) I gymnastiksalen Kr. Himmelfartsdag UGE 20 M T O T F Mellemkritik i to spor Mellemkritik i 2 spor Kl Forelæsning v. Ben Nicholson (i serien om repræsentation) Evt. kort workshop med Ben Nicholson UGE 21 M T O T F Pinsedag UGE 22 M T O T F PROGRAM Afsluttende kritik i 2 spor Afsluttende kritik i 2 spor Forberedelse til aflevering til Aflevering til bedømmelse bedømmelse

25 Inspiration is for amateurs. The rest of us just show up and get to work. Chuck Close

FASE 3: ANSLAG - HÆNGSLET UDFORSKET SOM RUMLIG RELATION

FASE 3: ANSLAG - HÆNGSLET UDFORSKET SOM RUMLIG RELATION FASE 3: ANSLAG - HÆNGSLET UDFORSKET SOM RUMLIG RELATION 22.04.2013. - 01.05.2013 Rikke Jørgensen, Et anlæg på kanten af ingenting og noget andet, 2009. OPGAVENS INDHOLD I et møde mellem kontekst og hængsel

Læs mere

S T U D I E P L A N. U N I T B R e S c r i p t

S T U D I E P L A N. U N I T B R e S c r i p t S T U D I E P L A N U N I T B R e S c r i p t 2. + 3. studieår efterårssemesteret 2014 forårssemesteret 2015 Arkitektskolen Aarhus Studieplanen for Unit B er udarbejdet på baggrund af Studieordningen for

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Vejledning til matematik A htx Maj 2018

Vejledning til matematik A htx Maj 2018 Vejledning til matematik A htx Maj 2018 Censorkorpset skriftlig matematik, htx Denne skrivelse skal tjene til almindelig orientering og vejledning for censorerne om forhold vedrørende skriftlig eksamen,

Læs mere

Lørdag den 6. maj kl

Lørdag den 6. maj kl Lørdag den 6. maj kl. 9.00 12.00 Opgave 1: Foldning i papir Denne opgave handler om at kunne iagttage, gengive, fortælle og eksperimentere gennem tegning. Vi ser på dine evner til at undersøge og registrere,

Læs mere

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2 Forbered dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 2 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver handlinger i Forbered fasen, og hvordan de kan træne innovationskompetencer gennem disse

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

Konstruktion, tektonik og materiale DEL 2 - strukturpåbygninger ved eksisterende teglformationer på godsbanearealet uge 3-5

Konstruktion, tektonik og materiale DEL 2 - strukturpåbygninger ved eksisterende teglformationer på godsbanearealet uge 3-5 UnitA Arkitektskolen Aarhus, januar 2013 Konstruktion, tektonik og materiale DEL 2 - strukturpåbygninger ved eksisterende teglformationer på godsbanearealet uge 3-5 Baggrund I del 2 af opgaveforløbet Konstruktion,

Læs mere

K U R S U S K A T A L O G

K U R S U S K A T A L O G KURSUSKATALOG Kursuskatalog Kursuskataloget indeholder alle Restudys præsentationer, workshops og seminarer. 2 Eleverne Elevpræsentationer sikrer, at alle elever kommer godt i gang med at benytte Restudys

Læs mere

Hjælp til SO-prøven 2014

Hjælp til SO-prøven 2014 BILAG Hjælp til SO-prøven 2014 Prøveform og PowerPoint OM PRØVEN SO står for StudieOmrådet og dækker over alt det, man skal kunne som studerende, som ikke hører til et bestemt fag. Studieområdet skal gøre

Læs mere

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version)

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) A A L B O R G K A T E D R A L S K O L E De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) Introduktion til flerfaglige forløb Verden er ikke skarpt opdelt i fag og ifølge læreplanen skal fagene i gymnasiet

Læs mere

OPGAVE 1: Iagttagelse forandring

OPGAVE 1: Iagttagelse forandring OPGAVE 1: Iagttagelse forandring Lørdag den 19. maj kl. 09.00 12.00 Opgave 1 tager udgangspunkt i det udleverede æble, som du skal iagttage, bearbejde, arrangere og tegne. Du skal tegne æblet i tre stadier.

Læs mere

Fysisk Design. Peter Gall Krogh Professor Arkitektskolen Aarhus. INTERACTIVE SPACES.net

Fysisk Design. Peter Gall Krogh Professor Arkitektskolen Aarhus. INTERACTIVE SPACES.net Fysisk Design Professor Arkitektskolen Aarhus Præsentation...Hvem er her? Hvem I kommer til at møde udover mig ;-):» Søren Lundtoft» Oskar Andersen» Troels Rasmussen» Mie Nørgaard Hvad forventer I jer

Læs mere

Arkitektskolen Århus, februar 2014. Undersøgelsesspor: Tid TIDSLIGE TILSTANDE- i tre huse i Thy

Arkitektskolen Århus, februar 2014. Undersøgelsesspor: Tid TIDSLIGE TILSTANDE- i tre huse i Thy Arkitektskolen Århus, februar 2014 Undersøgelsesspor: Tid TIDSLIGE TILSTANDE- i tre huse i Thy Terence Davies, stillbillede fra filmen Time and the city (2008). Arkitektskolen Århus, februar 2014 Undersøgelsesspor:

Læs mere

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Den pædagogiske diplomuddannelse PD16-17 Ob1 Gennemgående underviser: Jens Skou Olsen (modulansvarlig) Studievejledning: Anders Holst Internater 9.-10. november

Læs mere

Læservejledning til resultater og materiale fra

Læservejledning til resultater og materiale fra Læservejledning til resultater og materiale fra Forsknings- og udviklingsprojektet Potentielt udsatte børn en kvalificering af det forebyggende og tværfaglige samarbejde mellem daginstitution og socialforvaltning

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen. i et systemisk perspektiv

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen. i et systemisk perspektiv GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv FORORD I Gentofte Kommune arbejder vi kontinuerligt med udvikling af fællesskaber. Fællesskaber hvor alle oplever glæden ved at

Læs mere

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Program Kl. 13:00-13:40 Kl. 13:40-14:55 Kl. 14:55-15:40 Kl. 15:40-16:00 Hvordan og hvornår anvender vi video til indsamling af data inkl. observation-,

Læs mere

ARKITEKTSKOLEN AARHUS. Studieordning for bacheloruddannelsen ved Arkitektskolen Aarhus 3. revision

ARKITEKTSKOLEN AARHUS. Studieordning for bacheloruddannelsen ved Arkitektskolen Aarhus 3. revision ARKITEKTSKOLEN AARHUS Studieordning for bacheloruddannelsen ved Arkitektskolen Aarhus 3. revision Arkitektuddannelsens 1.-6. semester gældende fra 1. september 2014 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1: OVERORDNET

Læs mere

MULTIMODAL REPRÆSENTATIONER I EN NATURFAGLIG KULTUR

MULTIMODAL REPRÆSENTATIONER I EN NATURFAGLIG KULTUR MULTIMODAL REPRÆSENTATIONER I EN NATURFAGLIG KULTUR D. 3. april 2019 Kl. 10:15-12:00 Nicolai Munksby + Mette F. Andersen 3. April 2019 Introduktion til workshop 10:15-12:00 Kort præsentation Lidt om baggrund

Læs mere

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 SRP 2014 Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 i 3.g 1. Indledning Du får her en beskrivelse af de formelle krav til studieretningsprojektet i 3g med afsæt i STX-bekendtgørelsen 2013, bilag 7. Du har

Læs mere

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Gældende efteråret 2016 Formål Formål med prøven er at bedømme i hvilken grad

Læs mere

Ungdomsfodbold 2.0. Vejledning til klubstrategiproces

Ungdomsfodbold 2.0. Vejledning til klubstrategiproces Ungdomsfodbold 2.0 Vejledning til klubstrategiproces Fase 1 Praktisk Info vedr. ledelse af projektet Ungdomsfodbold 2.0 Hvis projektet skal blive en succes kræver det, at I udpeger en projektleder/projektgruppe,

Læs mere

Videre med skolereformen. Værktøj til det videre arbejde med at udvikle den længere og mere varierede skoledag

Videre med skolereformen. Værktøj til det videre arbejde med at udvikle den længere og mere varierede skoledag Videre med skolereformen Værktøj til det videre arbejde med at udvikle den længere og mere varierede skoledag Kære ledelse Introduktion Med folkeskolereformen blev der introduceret en række nye elementer:

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns/unges trivsel og til tidlig opsporing FORMÅL Formålet med Trivselsskemaet og den systematisk organiserede brug,

Læs mere

Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 4, overgangsordning University College Lillebælt

Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 4, overgangsordning University College Lillebælt Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve Radiografuddannelsen modul 4, overgangsordning University College Lillebælt Gældende efteråret 2016 Formål Formål med prøven er at bedømme i hvilken grad

Læs mere

OM AT SKRIVE PROGRAM. OM AT SKRIVE PROGRAM - Studio Transformation & Architectural herritage - 6. oktober 2015 - Maj Bjerre Dalsgaard

OM AT SKRIVE PROGRAM. OM AT SKRIVE PROGRAM - Studio Transformation & Architectural herritage - 6. oktober 2015 - Maj Bjerre Dalsgaard Programarbejdet er et analytisk udfoldet undersøgelsesarbejde, der har til formål at udvikle et kvalificeret grundlag for projektarbejdet Fra studieordningen Projektforløb Arbejdsproces Arbejdsmetode PROCES

Læs mere

Kursus 2903: Læring og fremdrift i formgivning

Kursus 2903: Læring og fremdrift i formgivning 2. september til 27. september 2005 Workshop 1, som svarer til kursus 2903, indleder studieforløbet Ny Industrialisering. Den arrangeres af CINARK (adjunkt Lene Dammand Lund) i samarbejde med Studieafdeling

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv

GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ. Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv GENTOFTE KOMMUNE PARK OG VEJ Fællesskabsmodellen i et systemisk perspektiv FORORD I Gentofte Kommune arbejder vi kontinuerligt med udvikling af fællesskaber. Fællesskaber hvor alle oplever glæden ved at

Læs mere

Teenagefodbold VEJLEDNING TIL KLUBSTRATEGIPROCES

Teenagefodbold VEJLEDNING TIL KLUBSTRATEGIPROCES Teenagefodbold VEJLEDNING TIL KLUBSTRATEGIPROCES FASE 1 PRAKTISK INFO VEDR. LEDELSE AF PROJEKTET TEENAGEFODBOLD Hvis projektet skal blive en succes kræver det, at I udpeger en projektleder/projektgruppe,

Læs mere

Notat vedrørende prøveformer

Notat vedrørende prøveformer Notat vedrørende prøveformer Til brug for diskussion om prøveformer på studienævnsmøde den 1. oktober 2012 har jeg udarbejdet nedenstående liste af de prøveformer, som jeg er bekendt med. Listen og kommentarerne

Læs mere

Tværfagligt projekt imellem Kom/IT og design der omhandlede Escape Rooms og en serie af benspænd.

Tværfagligt projekt imellem Kom/IT og design der omhandlede Escape Rooms og en serie af benspænd. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 18/19

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Teknisk

Læs mere

STARTFASE uge 1-9, Valg af teams/kontrakt: uge 1-4

STARTFASE uge 1-9, Valg af teams/kontrakt: uge 1-4 Bilag 3 12-01-2007 METROPOLZONEN - procesplan for idéopgave STARTFASE uge 1-9, 2007 1. Valg af teams/kontrakt 2. 3. Kick off møde KICK OFF 4. MØDE Spørgemøde - 2 timer Sagsnr. 2007-1683 Dokumentnr. 2007-10529

Læs mere

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 6

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 6 Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 6 - Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg Hold S12S Februar 2014 Februar 2014 Indholdsfortegnelse 1 Tema

Læs mere

Aktionslæringskonsulent uddannelse

Aktionslæringskonsulent uddannelse Aktionslæringskonsulent uddannelse Strategisk Aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen gennem praksis Strategisk aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen

Læs mere

KulTUR for alle efterår 2016

KulTUR for alle efterår 2016 KulTUR for alle efterår 2016 Undervisningstilbud ifm. KulTUR for alle, efteråret 2016 Bussen kører tirsdage, onsdage og torsdage i ugerne 45-48. HEART og Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum tilbyder

Læs mere

Tolv timer - Lysets foranderlighed

Tolv timer - Lysets foranderlighed Tolv timer - Lysets foranderlighed BA, Unit C 2/3 Arkitektskolen i Aarhus Semesteropgave fase 2 Tema I denne fase af semesteropgaven er det centrale lysets flygtighed lysets foranderlighed. Temaet udfoldes

Læs mere

itvap itvap Visualisering og projektkommunikation Visualisering og projektkommunikation

itvap itvap Visualisering og projektkommunikation Visualisering og projektkommunikation itvap itvap Visualisering og projektkommunikation Visualisering og projektkommunikation Hej! Oskar Dalgaard Andersen oskarand@cs.au.dk Aviaja Borup Lynggaard Aviaja@cs.au.dk Overblik Program for dagen

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Kalø slotsruin. - en formidlingsopgave; med afsæt i Realdania kampagnen Stedet Tæller. Emneformulering

Kalø slotsruin. - en formidlingsopgave; med afsæt i Realdania kampagnen Stedet Tæller. Emneformulering Kalø slotsruin - en formidlingsopgave; med afsæt i Realdania kampagnen Stedet Tæller Emneformulering Katrine Rogild Herget Studio Perspectives on Transformation Vejleder Lars Nicolai Bock Afgang E Opgavens

Læs mere

Modul 5. Tværprofessionel virksomhed. August 2015. Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College

Modul 5. Tværprofessionel virksomhed. August 2015. Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College Modul 5 Tværprofessionel virksomhed August 2015 Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro Side 1 af 6 Modulets tema Den monofaglige

Læs mere

Robotter med følelser

Robotter med følelser Robotter med følelser Studieretningsforløb Studieretning nr 3: Teknologi A, Informationsteknologi B og Programmering C Fag: Studieområdet Teknologi Dansk Kommunikation/IT Engelsk Projektperiode: 21. oktober

Læs mere

Kontakt Rikke Liv Holst Projektleder Mandag Morgen 33 93 93 23 rho@mm.dk

Kontakt Rikke Liv Holst Projektleder Mandag Morgen 33 93 93 23 rho@mm.dk Kontakt Rikke Liv Holst Projektleder Mandag Morgen 33 93 93 23 rho@mm.dk Gode råd og guide til sessionsværter 3 Velfærdens Innovationsdag er en arbejdende konference 4 Generelt om formater 5 Forslag til

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET EDU It IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN au ARTS AARHUS UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 1. STUDENTEROPLÆG MED KOMMENTARER FRA STUDERENDE 3 2. DISKUSSION

Læs mere

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udvalget består

Læs mere

Socialtilsyn Afrapportering af auditforløb

Socialtilsyn Afrapportering af auditforløb Socialtilsyn Afrapportering af auditforløb Auditforløb 15.1 21. april 2014 Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: socialstyrelsen@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Intro til Frisættende Ledelse. Inspirationsseminar for kontorchefniveauet

Intro til Frisættende Ledelse. Inspirationsseminar for kontorchefniveauet Intro til Frisættende Ledelse Inspirationsseminar for kontorchefniveauet Program Oplæg: Introduktion til Frisættende Ledelse Historie, begreb og praksis Spejling af egen praksis i FL Spørgsmål, åbninger,

Læs mere

Introduktion til workshopkataloget

Introduktion til workshopkataloget Marts 2019 1 2 Introduktion til workshopkataloget Kære Dagtilbud Dette katalog indeholder de workshops, som dagtilbudsafdelingen gennemfører for at understøtte en vellykket implementering af den styrkede

Læs mere

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus).

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus). Elevmateriale Undervisningsforløb Undervisningsforløbet er tiltænkt elever på 5. klassetrin. Der arbejdes en uge med hver af de tre hovedpointer, i fjerde uge arbejdes der med refleksionsaktiviteter, og

Læs mere

RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN

RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN RUM FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLINGEN PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne kan udforske og opleve

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Farvel til kedelige møder

Farvel til kedelige møder Workshop om effektive og lærende møder v/ Nanna Munk Summemøde to og to Tre minutter til hver Spørg hinanden: Hvorfor har du valgt denne workshop? Hvad forventer du at blive klogere på? 1 Det kedelige

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

NATUR OG TEKNOLOGI 1. KLASSE

NATUR OG TEKNOLOGI 1. KLASSE 2017-18 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til faget i klassen Formål: Formålet med faget Natur/Teknik er at eleverne stifter bekendtskab med vigtige fænomener. Undervisningen skal, især i starten, bygge på

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven. Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven Grundforløb 2 rettet mod social og sundhedshjælperuddannelsen Gældende for hold med start efter 1. august 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Kompetencemål...

Læs mere

Peer feedback i samfundsfag. v/ Victor Bjørnstrup Cand.scient.pol. Adjunkt ved Falkonergårdens Gymnasium

Peer feedback i samfundsfag. v/ Victor Bjørnstrup Cand.scient.pol. Adjunkt ved Falkonergårdens Gymnasium Peer feedback i samfundsfag v/ Victor Bjørnstrup Cand.scient.pol. Adjunkt ved Falkonergårdens Gymnasium Hvorfor peer feedback? - Rettearbejde er den langsomme død og effekten er efter min erfaring begrænset.

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler, FP9 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen

Læs mere

Lærervejledning Digital arkitekturtegning

Lærervejledning Digital arkitekturtegning Lærervejledning Digital arkitekturtegning Rum til at lære Billedkunst og Håndværk og Design 4.- 6. klassetrin Undervisningsforløbet Digital Arkitekturtegning rum til at lære sætter fokus på et af arkitektens

Læs mere

DHO-plan til lærerne

DHO-plan til lærerne DHO-plan til lærerne 2017-18 For langt de fleste elever er DHO første gang, de skal skrive en længere sammenhængende fremstilling. Fra grundskolen er de vant til at arbejde projektorienteret, skrive synopser

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Nyt Lederskab - Slip kontrollen. Poula Helth. Årskongres for myndighedsledere og - chefer 2019

Nyt Lederskab -   Slip kontrollen. Poula Helth. Årskongres for myndighedsledere og - chefer 2019 Slip kontrollen Poula Helth Årskongres for myndighedsledere og - chefer 2019 Poula Helth: Ph.d. i læring i praksis Ekstern lektor DTU Diplom/DJØF Ledelsesforsker Forfatter Tilknyttet Aktionsuniversitetet

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

SkyVision Linear Installation manual, comfort _0216, Comfort, Item no Version 02/16

SkyVision Linear Installation manual, comfort _0216, Comfort, Item no Version 02/16 SkyVision Linear Installation manual, comfort 5.6.07_06, Comfort, Item no. 0606 Version 0/6 Installation Manual VITRAL SkyVision Linear Comfort Trækarme skal altid opbevares tørt/ Wooden upstands must

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

STORGRUPPE- PROCESSER

STORGRUPPE- PROCESSER STORGRUPPE- PROCESSER PKU100 FEBRUAR 2016 Mål og Rammer 4 Læringsmetoder 6 Deltagerinvolvering 8 Proceskonsultative redskaber 10 Struktur 12 Fysiske rammer 13 Evaluering 14 Denne folder er udarbejdet på

Læs mere

Aktørinvolvering. Benyt jer af følgende to redskaber i kronologisk rækkefølge: Aktøroverblik Aktørmøder. Fase 4 Fasebeskrivelse

Aktørinvolvering. Benyt jer af følgende to redskaber i kronologisk rækkefølge: Aktøroverblik Aktørmøder. Fase 4 Fasebeskrivelse Nu er det tid til at involvere de eksterne aktører, som er potentielle deltagere i initiativet. Det kræver særlig forberedelse at tage kontakt til aktørerne i et co-creation initiativ. I Fase 4 skabes

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

Praktisk prøve: Kontorservice. Praktisk prøve. Kontorservice. LMH august 2017 Side 1

Praktisk prøve: Kontorservice. Praktisk prøve. Kontorservice. LMH august 2017 Side 1 Praktisk prøve Kontorservice LMH august 2017 Side 1 Indhold 1. Prøvens formål... 3 2. Organisering af prøven.... 3 2.1. Virksomhedens rolle.... 4 2.2. Elevens rolle... 4 2.3. Handelsskolens rolle.... 4

Læs mere

Effektive og involverende klubmøder gennem facilitering

Effektive og involverende klubmøder gennem facilitering Effektive og involverende klubmøder gennem facilitering Hils på hinanden ved bordene Nina Tange - NTA@DPU.DK Aarhus Universitet Forskning og udvikling Fremtidens mødekoncept 2003-2004 Det lærende møde

Læs mere

DemokraCity uddannelse for medarbejdere, borgere og studerende

DemokraCity uddannelse for medarbejdere, borgere og studerende DemokraCity uddannelse for medarbejdere, borgere og studerende INTROWORKSHOP PÅ LISBJERG SKOLE Den 16.-17. september 2013, kl. 15-21 begge dage Deltagere: 10 borgere/interessenter fra Lisbjerg 10 medarbejdere

Læs mere

Facilitering af grupper

Facilitering af grupper Facilitering af grupper Schoug Psykologi & Pædagogik D. 11. marts 2015 UDVIKLING OG FORANDRING Gå efter guldet (30 min) 1. Beskriv en dag eller en situation, hvor du virkelig følte du gjorde en god indsats;

Læs mere

Efteruddannelsestilbud

Efteruddannelsestilbud Efteruddannelsestilbud GLOBALE GYMNASIERS 2015/2016 Interkulturel kommunikation sprog og medier Ved deltagelse af 10 hold à to lærere og to elever er prisen pr. hold 40.000 kr. Over tre adskilte kursusdage

Læs mere

2. partnerskabsmøde fredag d. 29. november

2. partnerskabsmøde fredag d. 29. november 1 Rammeprogram Tid Tema 10.00 Velkomst til 2. møde i partnerskabet for Projekt Månegris, v. enhedschef Anders Klöcker, NaturErhvervstyrelsen. Hvad er der sket siden sidste partnerskabsmøde, hvor er vi

Læs mere

Pædagoguddannelsen. Studieåret 2015/2016. Studieordning. Fællesdel

Pædagoguddannelsen. Studieåret 2015/2016. Studieordning. Fællesdel Pædagoguddannelsen Studieåret 2015/2016 Studieordning Fællesdel Studieordningens nationale del Indholdsfortegnelse 1. Prøver i grundfagligheden... 2 1.1. Prøve: Grundfaglighedens kompetencemål 1 (GK1)...

Læs mere

Studieområdet. Fra gymnasieelev til studerende. Af Dygtig Anonymsen semester OTG

Studieområdet. Fra gymnasieelev til studerende. Af Dygtig Anonymsen semester OTG Studieområdet Fra gymnasieelev til studerende Af Dygtig Anonymsen 2. 6. semester OTG Disposition Indledning Skematisk SO2-oversigt Opfyldelse af SO2-mål Konkrete eksempler Evaluering Side 2 af 20 Indledning

Læs mere

FRIDA KAHLO Kunst og iscenesættelse. Ved underviser Mette Rold, adjunkt www. SKAPOS.dk

FRIDA KAHLO Kunst og iscenesættelse. Ved underviser Mette Rold, adjunkt www. SKAPOS.dk FRIDA KAHLO Kunst og iscenesættelse Ved underviser Mette Rold, adjunkt www. SKAPOS.dk KUNST OG SELVISCENESÆTTELSE Hvad er identitet og hvordan iscenesætter du dig selv? Frida Kahlos (1907-1954) værker

Læs mere

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL - Legende aktiviteter i en fagdidaktisk undervisning Materialet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, Forebyggelse & Oplysning, Fysisk Aktivitet & kost i samarbejde med

Læs mere

Kulturarvskortlægning Nyråd

Kulturarvskortlægning Nyråd Kulturarvskortlægning Nyråd - vandet og skoven - hovedgaden og købstaden Efterår 2012 Kortlægning og redigering: Tidslinje i samarbejde med: Rosa Philippine Schollain Birckner, arkitekt Berit Christensen,

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Dansk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Undervisningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2017 / 2018 Institution Fag og niveau Lærer Rybners Teknisk Gymnasium Design B Dorthe Søndergaard Hold 3.F Oversigt

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Inspiration til én årlig gratis kursuseftermiddag hos jer

Inspiration til én årlig gratis kursuseftermiddag hos jer Inspiration til én årlig gratis kursuseftermiddag hos jer For medlemmer af Science Talenters Grundskolenetværk 2019 Som medlem af vores netværk tilbyder vi én årlig gratis kursuseftermiddag afholdt på

Læs mere

Studieretningsprojektet ÅSG 2017

Studieretningsprojektet ÅSG 2017 Studieretningsprojektet ÅSG 2017 Hvad er et studieretningsprojekt? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag på Aniveau, og det skal du kombinere med et andet

Læs mere

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Sort mælk Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Museumsformidling og kunst Holocaust som erindringsbilleder i museumsformidlingen Med dette forløb tages der fat

Læs mere

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 FILM-X lærervejledning, Lav gyserfilm 1 LAV GYSERRFILM Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 I gyserfilmgenren spilles der ofte på filmens mest effektive virkemidler. Eleverne producerer i dette

Læs mere

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015

Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing. Viborg kommune 2015 Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Viborg kommune 2015 1 FORMÅL Formålet med trivselsskemaet er understøtte

Læs mere

Work Along. Wa 05. Hvad og hvorfor? Hvornår?

Work Along. Wa 05. Hvad og hvorfor? Hvornår? Wa 05 Work Along drejer sig om at servicedesigneren arbejder med og får en håndgribelig forståelse for for eksempel en frontlinje medarbejders opgaver og daglige udfordringer. Work Along Hvad og hvorfor?

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

6 til 10 år. Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing

6 til 10 år. Viborg Kommune TOPI. Tidlig opsporing og indsats. Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing Viborg Kommune TOPI Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns trivsel og til tidlig opsporing 1 FORMÅL Formålet med trivselsskemaet er understøtte de fagprofessionelle

Læs mere

ARKITEKTSKOLEN AARHUS. Studieordning for kandidatuddannelsen ved Arkitektskolen Aarhus Revideret udgave gældende fra 1.

ARKITEKTSKOLEN AARHUS. Studieordning for kandidatuddannelsen ved Arkitektskolen Aarhus Revideret udgave gældende fra 1. ARKITEKTSKOLEN AARHUS Studieordning for kandidatuddannelsen ved Arkitektskolen Aarhus Revideret udgave gældende fra 1. september 2014 Indholdsfortegnelse 1 UDDANNELSENS MÅL... 2 2 UDDANNELSENS LÆRINGSMÅL...

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling:

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling: 3. Handling: Buster har i forvejen lavet sin egen Motion Comic: Den Onde Vampyr (D.O.V.), så I kan se, hvordan I kan bygge jeres egen Motion Comic op. Ligesom rigtig mange film er D.O.V. bygget op ud fra

Læs mere

Digital Dannelse er en samfundsopgave der kræver kompetencer fra vugge til grav

Digital Dannelse er en samfundsopgave der kræver kompetencer fra vugge til grav DANSK IT s anbefalinger til styrkelse af danskernes digitale kompetencer Digital Dannelse er en samfundsopgave der kræver kompetencer fra vugge til grav I Danmark har den digitale teknologi og dens hastige

Læs mere

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019

Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Formativ brug af folkeskolens prøver årets resultater på landsplan Den skriftlige prøve i matematik FP10 maj 2019 Skrevet af Klaus Fink på baggrund af oplysninger fra opgavekommissionen 1 Til matematiklæreren

Læs mere

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder):

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder): Lærerintroduktion 1) Formål med forberedelsen Formålet med de 4 timers forberedelse til workshoppen er at få udviklet et storyboard (elevark 4), som udgangspunkt for udviklingen af elevernes Motion Comic.

Læs mere