Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. februar 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. februar 2016"

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. februar 2016 I sag nr. AR : FTF for Turistførerforeningen (advokat Kia Philip Dollerschell) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for BDP A/S (advokat Helge Werner) Dommere: Svend Askær, Kim Graugaard, Poul Flemming Hansen, Poul Dahl Jensen (retsformand), Thomas Rønnow, Martin Teilmann og Mads Øland. Sagen angår, om BDP A/S er omfattet af den overenskomst for , som er indgået mellem Turistførerforeningen og medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forenings Incoming Fraktion. Spørgsmålet er, om BDP A/S har tiltrådt overenskomsten. Påstande Klager, FTF for Turistførerforeningen, har nedlagt følgende påstande: 1. Indklagede skal anerkende, at der mellem parterne er indgået ny overenskomst med ikrafttræden 1. januar Indklagede skal betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat mærkbar bod. Indklagede, Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for BDP A/S, har nedlagt påstand om frifindelse. Sagsfremstilling Af den mellem Turistførerforeningen og medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forenings Incoming Fraktion indgåede overenskomst for fremgår bl.a. følgende vilkår:

2 1. Gyldighedsområde Nærværende overenskomst gælder for guidning som defineret i 3, stk Guidning Stk. 1. Guidning Ved guidning forstås i denne overenskomst arbejde inden for turistbranchen i forbindelse med at ledsage danske/udenlandske gæster og i tilknytning til denne ledsagelse at informere disse om seværdigheder, kultur, historie og samfundsforhold med mere Opsigelse Nærværende overenskomst... regulerer alle aftaler om guidning, jf. 1 og 3, udført for de medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forening, der har tiltrådt denne overenskomst. Hver af parterne kan ensidigt opsige denne overenskomst skriftligt med 3 måneders varsel, dog tidligst til udløb pr. 31. december Genforhandling Genforhandling af ny overenskomst gældende fra 1. januar 2015 er aftalt til påbegyndelse i foråret Overenskomsten for blev på vegne af Incoming Fraktionen i Danmarks Rejsebureau Forening underskrevet af fraktionens daværende formand, Søren Damstrup. De enkelte medlemmer af Incoming Fraktionen afgav herefter særskilte erklæringer om tiltrædelse af overenskomsten. Der er under sagen fremlagt ca. 20 sådanne erklæringer, herunder tiltrædelseserklæring fra virksomheden Absolute Scandinavia underskrevet af Søren Damstrup og tiltrædelseserklæring fra BDP A/S underskrevet af Hanne Nehmar. Turistførerforeningen og Incoming Fraktionen indledte i foråret 2014 forhandlinger om fornyelse af overenskomsten. I overenskomstforhandlingerne deltog for Incoming Fraktionen Hans Aldal og Lene Gaard. For Turistførerforeningen deltog Eigil Heidemann, Jan Sørensen og Marianne Wibholm. Den 11. marts 2014 fremsendte Hans Aldal en mail til Turistførerforeningens forhandlingsudvalg, hvoraf fremgår bl.a.: Ved nærværende har jeg fornøjelsen af at lade vide, at DRF [Danmarks Rejsebureau Forening] har meddelt, at forhandlingsresultatet af vores fælles overenskomst og proceduren for lønkontrol begge er godkendt. DRFs direktør og Incomingfraktionens formand er dermed klar til at underskrive og tiltræde begge.

3 Jan Sørensen fremsendte ved mail af 12. marts 2014 overenskomstforslaget til Incoming Fraktionen og anførte bl.a.: Hermed følger den nye overenskomst. Hvis alt er i orden, vil jeg foreslå, at Lars og Hanne underskriver to eksemplarer og sender dem begge direkte til Eigil Heidemann, Eigil vil herefter foranledige de to underskrifter for TFF [Turistførerforeningen] tilføjet, hvorefter det ene eksemplar returneres til DRF, således at hver part er i besiddelse af et underskrevet eksemplar. I lighed med tidligere, går vi herefter ud fra, at DRF indhenter tiltrædelseserklæringer fra samtlige ITO's [Incoming Fraktionens] medlemsvirksomheder. Den nye overenskomst for blev i begyndelsen af april 2014 underskrevet af Eigil Heidemann som formand for Turistførerforeningens lønforhandlingsudvalg, af Hanne Nehmar som formand for Incoming Fraktionen og af Lars Thykier som direktør for Danmarks Rejsebureau Forening. Af overenskomsten fremgår bl.a.: 1. Gyldighedsområde Nærværende overenskomst gælder for guidning som defineret i 3, stk Guidning Stk. 1. Guidning Ved guidning forstås i denne overenskomst arbejde inden for turistbranchen i forbindelse med at ledsage danske/udenlandske gæster og i tilknytning til denne ledsagelse at informere disse om seværdigheder, kultur, historie og samfundsforhold med mere. 12. Løntakst Stk. 1. Grundtaksten (3 timer) udgør: pr. 1. januar 2015 kr kr Opsigelse Nærværende overenskomst træder i kraft den 1. januar 2015 og regulerer alle aftaler om guidning, jf. 1 og 3, udført for de medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forening, der har tiltrådt denne overenskomst. Hver af parterne kan ensidigt opsige denne overenskomst skriftligt med 3 måneders varsel, dog tidligst til udløb pr. 31. december Genforhandling Genforhandling af ny overenskomst gældende fra 1. januar 2019 er aftalt til påbegyndelse i foråret 2018.

4 I mail af 16. september 2014 fra Eigil Heidemann til Danmarks Rejsebureau Forening ved Kirstine Finnemann hedder det bl.a.: For ca. en måned siden fortalte du mig, at 10 bureauer have underskrevet tiltrædelse af den nye overenskomst. 4 ville ikke underskrive og 7 ventede. Kan vi få kopi af tiltrædelserne som vi plejer? Ved brev af 19. september 2014 fra Danmarks Rejsebureau Forening til Turistførerforeningen blev overenskomsten for opsagt. Brevet var underskrevet af Hanne Nehmar som formand for Incoming Fraktionen og af Lars Thykjær. I brevet var anført følgende: Hermed opsiger ITO Fraktionen under Danmarks Rejsebureau Forening, Overenskomsten mellem Turistførerforeningen og medlemmerne af Danmarks Rejsebureau Forenings Incoming Fraktion Opsigelse sker med det i 25 angivne varsel på tre måneder, til den 31. december For en god ordens skyld bemærkes det, at ny overenskomst mellem parterne træder i kraft den 1. januar 2015, for de medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forenings Incoming Fraktion der måtte have tiltrådt denne. I mail af 8. december 2014 til Eigil Heidemann fremsendte Kirstine Finnemann kopi af tiltrædelseserklæringer samt en liste over de medlemmer, som forventedes at tiltræde overenskomsten. Listen viste, at 14 medlemmer af Incoming Fraktionen havde tiltrådt den nye overenskomst. 7 medlemsvirksomheder, herunder BDP A/S, havde ikke tiltrådt. Eigil Heidemann skrev samme dag til Kirstine Finnemann: Der er stadig frist til den så måske komme der flere? Den 22. december 2014 fremsendte FTF fællesmødebegæring, hvori FTF gjorde gældende, at BDP A/S havde brudt overenskomsten. Begæringen udsprang af et stillingsopslag, hvori BDP A/S søgte guider til 2015-sæsonen og tilbød en timeløn på 185 kr. Hanne Nehmar svarede den 23. december 2014 FTF, at BDP A/S ikke havde tiltrådt den nye overenskomst. Forklaringer Jan Sørensen har forklaret blandt andet, at han er uddannet turistfører og medlem af Turistførerforeningen. Han har i en årrække deltaget i Turistførerforeningens forhandlingsudvalg ved overenskomstforhandlingerne. Danmarks Rejsebureau Forening er ikke en arbejdsgiverorganisation, og overenskomsten skal derfor tiltrædes af de enkelte virksomheder, der er medlem af DRF, jf. overenskomstens 25. Overenskomstforhandlingerne er foregået ud fra den forudsætning, at de medlemmer af DRF,

5 der havde været med i den tidligere overenskomst, også fremover skulle være med. Det er ikke tidligere sket, at en virksomhed ikke har tiltrådt overenskomsten. Incoming Fraktionen under DRF har ca. 20 medlemmer, hvoraf ca. 15 anvender guider i nævneværdigt omfang. Disse medlemmer er gået igen fra overenskomst til overenskomst. I de tilfælde, hvor medlemmer af Incoming Fraktionen, der ikke har tiltrådt overenskomsten, alligevel får brug for guider, anvendes rød liste. Lønsatsen efter rød liste ligger ca. 35 % over overenskomstsatsen. Rød liste anvendes altid, når medlemmer af Turistførerforeningen arbejder for en arbejdsgiver, der ikke er organiseret under overenskomsten. Han deltog i overenskomstforhandlingerne i 2014 for Turistførerforeningen sammen med Eigil Heidemann og Marianne Wibholm. For Incoming Fraktionen deltog Hans Aldal og Lene Gaard. Hanne Nehmar var ikke til stede under forhandlingerne. Hun var på daværende tidspunkt formand for Incoming Fraktionen. Ved forhandlingerne skulle repræsentanterne for Incoming Fraktionen tilbage til medlemmerne for at sikre sig rygdækning. Det var givet, at Hanne Nehmar som formand for Incoming Fraktionen bakkede op om resultatet. Hanne Nehmar underskrev også senere overenskomsten. Han har ikke forhandlet direkte med Hanne Nehmar og har ikke talt med hende om tiltrædelse af overenskomsten. Han modtog mailen af 11. marts 2014 fra Hans Aldal, hvori var angivet, at Hanne Nehmar var klar til at underskrive og tiltræde overenskomsten. Han opfattede mailen som udtryk for, at alt var i orden, og at alle de tidligere tiltrædende virksomheder, herunder BDP A/S, var klar til at tiltræde overenskomsten. Forhandlingerne var som nævnt foregået ud fra den forudsætning, at de medlemmer, der havde været med i den tidligere overenskomst, også skulle være med i den nye. Tiltrædelseserklæringerne var noget rent formelt. Der var ingen fast regel for, hvornår tiltrædelseserklæringerne skulle være modtaget, men det skulle senest ske inden den 1. januar 2015, hvor overenskomsten trådte i kraft. Hvis BDP ikke ville tiltræde den nye overenskomst, burde Hanne Nehmar have tilkendegivet dette, inden overenskomstforhandlingerne var afsluttet. En overenskomst uden BDP ville være utilfredsstillende både for Turistførerforeningen og for de øvrige medlemmer af Incoming Fraktionen, som derved ville kunne blive udsat for unfair konkurrence fra BDP s side. I december 2014 lavede BDP et stillingsopslag, hvori virksomheden søgte guider til at ledsage krydstogtsturister i 2015-sæsonen. Lønsatsen var angivet til en tredjedel af overenskomstsatsen. Der blev indkaldt til fællesmøde i slutningen af december 2014 på grund

6 af BDP s overenskomstbrud. Først på dette tidspunkt meddelte BDP, at virksomheden ikke mente sig omfattet af overenskomsten. Han blev meget overrasket over svaret, da Hanne Nehmar havde underskrevet overenskomsten. Eigil Heidemann har forklaret blandt andet, at han har været turistfører siden Han har tidligere været ansat i BDP. Han har i en årrække deltaget i overenskomstforhandlingerne. Overenskomstforhandlingerne i 2014 forløb som i de tidligere år. Han gik ud fra, at Incoming Fraktionens forhandlingsudvalg repræsenterede medlemmerne, og at Hanne Nehmar som formand for fraktionen blev orienteret om forhandlingsforløbet og var med på resultatet af forhandlingerne. Han har ikke forhandlet direkte med Hanne Nehmar og har ikke talt med hende om tiltrædelse af overenskomsten. Det var en gammel kutyme, at alle, der havde været med i den tidligere overenskomst, fortsatte med at være med i den nye. Først i december 2014, hvor Turistførerforeningen fik kendskab til BDP s stillingsopslag, gik det op for dem, at BDP ikke ville tiltræde. Det var underligt, at Hanne Nehmar, der som formand for Incoming Fraktionen havde underskrevet overenskomsten uden bemærkninger, ikke efterfølgende ville tiltræde den på sin virksomheds vegne. Han forespurgte ved mail af 16. september 2014 DRF, hvilke af Incoming Fraktionens medlemmer der havde tiltrådt overenskomsten. Han havde siden medio august måned vidst, at 4 ikke ville tiltræde. Det blev ikke anset for et problem, da disse medlemmer så blot måtte betale efter rød liste. Der anløber på årsbasis ca. 300 krydstogtsskibe. BDP har ca. 1/3 af dette marked svarende til 100 krydstogtsskibe. Via BDP vil Turistførerforeningens medlemmer få ca. 70 % af turene til gæsterne på disse 100 skibe. Der er ca. 20 byture pr. anløb. Der guides normalt i under 3 timer. Indtægterne fra denne guidning ville have givet Turistførerforeningens medlemmer ca. 2,5 mio. kr., men BDP har i stedet valgt at ansætte studenter. BDP har derved sparet ca. 1,64 mio. kr. Det forhold, at BDP ikke tiltrådte overenskomsten, har også haft betydning for de øvrige medlemmer af Incoming Fraktionen, der mistede kunder til BDP. Det er hans opfattelse, at BDP ikke ønskede at tiltræde overenskomsten af økonomiske årsager, idet virksomheden i 2014 havde et underskud på ca. 1 mio. kr. Incoming Fraktionen er som følge af sagen gået i opløsning.

7 Mikael Stankiewicz har forklaret blandt andet, at han er ansat som product manager hos Baltic Gateway, som laver krydstogtsarrangementer i bl.a. Finland, Sverige og Danmark. Baltic Gateway blev medlem af Incoming Fraktionen i foråret 2014 og har tiltrådt overenskomsten for Det var hensigtsmæssigt at tiltræde overenskomsten, da lønsatsen efter overenskomsten var billigere end satsen efter rød liste, og da det gav bedre muligheder for planlægning, når man kendte lønsatserne 2-3 år frem i tiden. Den pris, som Baltic Gateway kan tilbyde sine kunder, er altafgørende. Prisen beregnes ud fra udgifterne til bus, guide og entré med tillæg af Baltic Gateways avance. Prisen på bus og entré ligger nogenlunde fast, og størrelsen på lønudgifterne er derfor afgørende for deres forretning. Indtil nærværende sag opstod, fulgte alle i branchen de lønsatser, der var aftalt med Turistførerforeningen. Det var en stor fordel for branchen, at der var ens vilkår, og at tingene var organiserede og strukturerede. Baltic Gateway havde ved sin tiltrædelse forventet, at BDP også ville tiltræde overenskomsten. BDP burde have kommunikeret ud, at de ikke var med i overenskomsten. Baltic Gateway ville ikke have tiltrådt overenskomsten, hvis det havde været klart, at BDP ikke ville tiltræde. Ved ikke at tiltræde overenskomsten skabte BDP en urimelig konkurrencesituation. Baltic Gateway var tvunget til at følge overenskomstens lønsatser og mistede kunder ved det. Den mistede omsætning udgør for ca. 5,5-6 mio. kr., og det mistede overskud andrager ca. 1,2 mio. kr. Lars Thykier har forklaret blandt andet, at han er direktør for Danmarks Rejsebureau Forening. Han har underskrevet overenskomsterne med Turistførerforeningen for og , men har ikke deltaget i overenskomstforhandlingerne. Overenskomsten er i det væsentlige en prisaftale. Medlemmerne af Incoming Fraktionen kan tiltræde overenskomsten, hvis de ønsker at benytte sig af de heri fastsatte lønsatser. Hvis medlemsvirksomheden ikke ønsker at benytte sig heraf, kan virksomheden lade være med at tiltræde overenskomsten. I så fald skal de ved brug af Turistførerforeningens guider betale pris efter rød liste. Det har været svingende, hvorvidt Incoming Fraktionens formand har deltaget i overenskomstforhandlingerne. Forhandlingerne blev nogle gange ledet af et forhandlingsudvalg eller af næstformanden. Han tror, at de personer, der på vegne af Incoming Fraktionen har underskrevet tidligere overenskomster, altid selv har tiltrådt den. Dette gjaldt f.eks. Søren Damstrup for så vidt angik overenskomsten for Hanne Nehmar deltog ikke i overenskomstforhandlingerne for

8 Medlemsvirksomhederne fremsendte tiltrædelseserklæringerne løbende hen over året. Den fulde liste og kopi af tiltrædelseserklæringerne blev sendt til Turistførerforeningen den 8. december Det er ikke muligt at tiltræde på anden vis end ved brug af blanketterne, da DRF ønsker at have virksomhedernes underskrift, således at der er klarhed over, hvem der har tiltrådt overenskomsten. Det er ikke anført i overenskomsten, at der skal benyttes en særlig blanket. Det er ikke hans opfattelse, at medlemmerne ved deres blotte ageren kan tiltræde overenskomsten. Hans Aldals mail af 11. marts 2014 må forstås således, at der var enighed om overenskomsten, som derefter kunne tiltrædes af de enkelte medlemmer. Hans Aldal kunne ikke aftale noget på de enkelte medlemmers vegne. Hanne Nehmar har forklaret blandt andet, at hun er direktør for BDP A/S. Hun var i 2014 formand for Incoming Fraktionen. Hun deltog ikke i forhandlingerne med Turistførerforeningen om overenskomsten for Disse overenskomstforhandlinger blev varetaget af Hans Aldal og Lene Gaard, som havde fuldmagt til at forestå forhandlingerne. Hun blev efterfølgende orienteret om den opnåede overenskomst, som hun den 9. april 2014 underskrev på vegne af Incoming Fraktionen. De fleste af fraktionens medlemmer har tiltrådt de tidligere overenskomster, men der har også været medlemmer, som ikke tiltrådte. Der var ikke nogen pligt til at tiltræde overenskomsten, og det har ikke ligget implicit, at alle virksomheder ville tiltræde. Da hun underskrev overenskomsten, havde hun ikke besluttet, hvorvidt hun ønskede at tiltræde på vegne af BDP. Hun har set mailen af 11. marts 2014 fra Hans Aldal til Turistførerforeningen. Mailen er ikke udtryk for, at BDP havde besluttet at tiltræde overenskomsten. Hun forstod det på den måde, at Hans Aldal med ordene underskrive og tiltræde sigtede til det, der skulle ske på Incoming Fraktionens vegne. Han havde ikke beføjelse til at udtale sig om, hvorvidt hun på vegne af BDP efterfølgende ville tiltræde overenskomsten. Hun har ikke på noget tidspunkt tilkendegivet over for Turistførerforeningen, at BDP ville tiltræde. De var i alt 7 medlemmer, som ikke tiltrådte. Turistførerforeningen har intet gjort over for de 6 andre. Hun meddelte under et møde i Incoming Fraktionen i september 2014, at BDP ikke ville tiltræde. De medlemmer, der ikke tiltrådte overenskomsten, brugte i stedet rød liste, når der benyttedes organiserede guider. BDP ønskede ikke at tiltræde overenskomsten, da markedet ville have en mere differentieret guidning og ikke altid på det høje niveau, som man betaler for, når man benytter Turistførerforeningens guider.

9 Parternes argumentation Klager har navnlig anført, at Hanne Nehmar må anses for at have tiltrådt overenskomsten på vegne af BDP. Hanne Nehmar underskrev som formand for Incoming Fraktionen uden forbehold overenskomsten den 9. april 2014, selv om der i den forudgående mailkorrespondance var givet udtryk for, at hun ikke kun ville underskrive, men også tiltræde. Først den 23. december dage før den nye overenskomsts ikrafttræden fik Turistførerforeningen meddelelse om, at BDP ikke anså sig bundet af overenskomsten. Siden foråret 2014 har det stået BDP klart, at Turistførerforeningen opfattede overenskomsten som tiltrådt af BDP, men på trods heraf forholdt BDP sig passivt og fratog derved Turistførerforeningen muligheden for at iværksætte lovlige kampskridt med henblik på opnåelse af overenskomst. Der er i øvrigt kutyme for, at Incoming Fraktionens medlemsvirksomheder, der anvender guider, tiltræder overenskomsten, når den er indgået. Selve tiltrædelsen er kun af formel karakter, der blot udmønter, hvad der i forvejen gælder. Når BDP vælger at afvige fra kutymen, må virksomheden klart tilkendegive det. I modsat fald er virksomheden bundet. Ved at forholde sig tavs helt frem til slutningen af december 2014 har Hanne Nehmar givet Turistførerforeningen føje til at tro, at hendes virksomhed BDP er med i den nye overenskomst for på samme måde, som BDP havde været med i overenskomsten for den foregående periode. Hanne Nehmar har ageret illoyalt over for såvel Turistførerforeningen som de øvrige medlemmer af Incoming Fraktionen. BDP skal derfor pålægges at betale en betydelig bod, der må udmåles i forhold til de betydelige økonomiske fordele, som BDP har opnået ved ikke at overholde overenskomsten, og i forhold til det tab, som Turistførerforeningens medlemmer har lidt. Indklagede har navnlig anført, at overenskomsten kun gælder for de medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forening, der har tiltrådt overenskomsten, jf. overenskomstens 25. Overenskomstparterne har således udtrykkeligt forudsat, at overenskomsten kun finder anvendelse på virksomheder, der vælger at tiltræde den. Der kræves en positiv viljeserklæring for at blive bundet. BDP A/S har ikke afgivet en tiltrædelseserklæring. BDP er heller ikke på anden måde blevet omfattet af overenskomsten. Det har stået klart for Turistførerforeningen, at Hanne Nehmar underskrev overenskomsten i sin egenskab af formand for Incoming Fraktionen, og at hun ikke dermed samtidig tiltrådte overenskomsten på sin virksomhed BDP s vegne. Der er ikke påvist en kutyme for, at medlemmer af Incoming Fraktionen, der anvender guider, skulle have pligt til at tiltræde. Tværtimod er overenskomsten stedse blevet praktiseret på den måde, at der er afgivet tiltrædelseserklæringer af de virksomheder, som har

10 ønsket at blive omfattet den overenskomst, som Incoming Fraktionen under Danmarks Rejsebureau Forening har indgået. Dette gælder også for den virksomhed, som formanden for Incoming Fraktionen kommer fra. Overenskomstens ordning med tiltrædelse af de enkelte medlemsvirksomheder er således ikke en formalitet, og sådan er den heller ikke blevet opfattet af parterne. De virksomheder, der valgte ikke at tiltræde overenskomsten, betalte guiderne fra Turistførerforeningen de højere lønsatser, der fulgte af rød liste. Korrespondancen i sagen dokumenterer, at Turistførerforeningen var klar over, at der skulle indhentes tiltrædelseserklæringer fra de enkelte medlemsvirksomheder som betingelse for, at de blev omfattet af overenskomsten. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Tvisten drejer sig om, hvorvidt BDP A/S har tiltrådt eller må anses for at have tiltrådt overenskomsten for indgået mellem Turistførerforeningen og medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forening. Efter overenskomstens 25 træder overenskomsten i kraft den 1. januar 2015 og regulerer alle aftaler om guidning udført for de medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forening, der har tiltrådt denne overenskomst. Bestemmelsen er en videreførelse af tilsvarende bestemmelser fra tidligere overenskomster, og efter oplysningerne i sagen kan det lægges til grund, at ordningen har været praktiseret på den måde, at virksomheder, der ønskede at tiltræde overenskomsten, har afgivet særskilte tiltrædelseserklæringer. Der er ikke påvist noget grundlag for at fravige eller modificere overenskomstens 25. Som anført er tiltrædelse af overenskomsten i de forudgående overenskomstperioder sket på den måde, som ordlyden af overenskomstens bestemmelse om tiltrædelse anviser. Det forhold, at alle eller så godt som alle medlemsvirksomheder i Incoming Fraktionen hidtil har valgt at tiltræde overenskomsten, kan ikke i sig selv føre til, at den enkelte medlemsvirksomhed herefter ikke længere frit kan vælge, om den vil tiltræde overenskomsten, eller at en medlemsvirksomhed bliver bundet af overenskomsten, medmindre den i god tid inden den 1. januar 2015 meddeler Turistførerforeningen, at den ikke ønsker at tiltræde. Det bemærkes herved, at det i Incoming Fraktionens brev af 19. september 2014 til Turistførerforeningen, hvorved overenskomsten for blev opsagt, var anført, at ny overenskomst mellem

11 parterne træder i kraft den 1. januar 2015, for de medlemmer af Danmarks Rejsebureau Forenings Incoming Fraktion der måtte have tiltrådt denne. Turistførerforeningen gjorde ikke indsigelse mod denne angivelse af, hvilke virksomheder der ville være omfattet af den nye overenskomst, men har i mails af 16. september 2014 og 8. december 2014 givet udtryk for den samme opfattelse. En virksomhed, der er medlem af Incoming Fraktionen under Danmarks Rejsebureau Forening, bliver således kun omfattet af overenskomsten for , hvis virksomheden i overensstemmelse med 25 vælger at tiltræde overenskomsten. BDP har ikke afgivet særskilt erklæring om at tiltræde overenskomsten, og Arbejdsretten finder det ikke godtgjort, at BDP s direktør Hanne Nehmar, der var formand for Incoming Fraktionen i 2014 og i denne egenskab underskrev overenskomsten for , har ageret på en måde, der kan opfattes som en tiltrædelse på BDP s vegne eller som et tilsagn om at ville tiltræde. BDP kan herefter ikke anses for at have tiltrådt overenskomsten eller for at have været forpligtet hertil, og Arbejdsretten tager derfor indklagedes påstand om frifindelse til følge. Thi kendes for ret: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for BDP A/S frifindes. I sagsomkostninger skal FTF for Turistførerforeningen inden 14 dage efter afsigelsen af denne dom betale kr. til Arbejdsretten. Poul Dahl Jensen

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 236 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og Ejendomsmæglervirksomhed CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 1. oktober 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og ejendomsmæglervirksomheden

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0083) Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet, FMM for Dansk Musikpædagogisk Forening, DMPF mod KL for Aarhus Kommune Tvisten

Læs mere

K e n d e l s e: Klagen angår, om indklagede har afgivet erklæring før behørig registrering i Revireg.

K e n d e l s e: Klagen angår, om indklagede har afgivet erklæring før behørig registrering i Revireg. Den 27. juni 2012 blev i sag nr. 32/2011 B (Bank) mod Registreret revisor C afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 5. april 2011 har B (Bank) klaget over registreret revisor C. Klagen angår,

Læs mere

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Kendelse af 13. august 2015 i faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation på egne vegne og for Halsnæs Smeden

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 7. maj 2009 i Faglig voldgiftssag FV 2008.0221: CO-industri for Dansk Metal (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI organisation for erhvervslivet

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 15. marts 2012 KENDELSE Klager ctr. Poul Erik Bech A/S Nørrebrogade 230 2200 København N Nævnet har modtaget klagen den 25. juli 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune K E N D E L S E i FAGLIG VOLDGIFT FOA mod Kommunernes Landsforening for Aalborg Kommune Denne kendelse vedrører fortolkning af overenskomsten indgået mellem FOA og Kommunernes Landsforening (KL) for social

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 14. april 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Rie Jakobsen v/tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 20. juli 2010. Klagen

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal mod TV 2 Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af 12, stk. 4, i parternes overenskomst om en årlig ret til 3 dages selvvalgt

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klager ønskede at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klager ønskede at købe. 1 København, den 30. april 2013 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Kristian Lützau Strandvejen 347 2930 Klampenborg Nævnet har modtaget klagen den 27. september 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 21. december 2011 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (nu Erhvervsstyrelsen) klaget over registreret revisor A.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 21. december 2011 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (nu Erhvervsstyrelsen) klaget over registreret revisor A. Den 10. april 2013 blev der i sag nr. 127/2011 Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (nu Erhvervsstyrelsen) mod Registreret revisor A afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 21. december 2011 har Erhvervs-

Læs mere

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S 17. oktober 1994 HOVEDAFTALE mellem Tele Danmark A/S og LFLS Denne hovedaftale er indgået mellem Tele Danmark A/S på vegne af Tele Danmark A/S selv, KTAS, Jydsk Telefon A/S, TELECOM A/S, Fyns Telefon A/S,

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 29. februar 2012 blev der i sag 146-2011 KK mod ejendomsmægler BB afsagt sålydende Kendelse Ved henvendelse af 27. december 2010 har KK indbragt ejendomsmægler BB for Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

Læs mere

Sælger bekræfter ved sin underskrift, at have modtaget kopi af salgsbudget og underskrevet formidlingsaftale.

Sælger bekræfter ved sin underskrift, at have modtaget kopi af salgsbudget og underskrevet formidlingsaftale. 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Lone Bülow Gram Søborg Hovedgade 14 2860 Søborg Sagen angår spørgsmålet, om der mellem parterne er indgået en gyldig

Læs mere

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013

KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 KENDELSE afsagt torsdag den 7. november 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0114 Dansk Metal (advokat Nicolai Westergaard) mod TEKNIQ for Eltel Networks A/S (advokat Tina Lind Larsen) Tvisten Tvisten angår,

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE

CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE Vintereksamen 2012-2013 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 4620220126 Arbejdsaftale- og foreningsret Varighed: 4 timer Hjælpemidler: Alle En oprindeligt uorganiseret og ikke-overenskomstdækket

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 23. februar 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0110. Danmarks Lærerforening for A og B (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2012-0049 aq. København, den 9. oktober 2012 KENDELSE. ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Øresundsvej 124 2300 København S

Klagerne. J.nr. 2012-0049 aq. København, den 9. oktober 2012 KENDELSE. ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Øresundsvej 124 2300 København S 1 København, den 9. oktober 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Øresundsvej 124 2300 København S Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2012. Klagen angår spørgsmålet om,

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 I sag nr.: AR2013.0724 Dansk Arbejdsgiverening DI Overenskomst I ved DI Carlsberg Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark Fagligt Fælles

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 248 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 28. november 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og trainee CC for Disciplinærnævnet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre partens identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 213/2015 Anklagemyndigheden

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 31. marts 2015 Sag 232/2014 Jan Laugesen (selv) mod Københavns Kommune Center for Parkering (advokat Anders Valentiner-Branth) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger:

bekræfter jeg hermed forløbet af den mundtlige forhandling mv. den 3. juli 2009 som følger: 1 Tilkendegivelse Som opmand i den faglige voldgiftssag: DI Overenskomst 1 v/di for Ferrosan A/S (advokat Sannie Skov Tvermoes) mod CO industri for Fagligt Fælles Forbund for fællestillidsrepræsentant

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012. i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 24. januar 2012 i faglig voldgiftssag 2011.0123: Fødevareforbundet, NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI overenskomst I for Danish Crown, Sønderborg

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 294 2014-9727 AA mod Ejendomsmægler BB [Adresse] [By] og CC [Adresse] [By] og Ejendomsmæglervirksomheden DD [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail 3. november

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 2. december 2015

Arbejdsrettens dom af 2. december 2015 Arbejdsrettens dom af 2. december 2015 I sag nr.: AR2012.0695 Landsorganisationen i Danmark for HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sit fritidshus og indgik derfor den 7. januar 2007 en formidlingsaftale med indklagede om salg af fritidshuset.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sit fritidshus og indgik derfor den 7. januar 2007 en formidlingsaftale med indklagede om salg af fritidshuset. 1 København, den 8. januar 2009 KENDELSE Klager ctr. EDC Ejendomsmæglerfirmaet Jan Samuelsen ApS Frederiksborgvej 4 3200 Helsinge Sagen angår spørgsmålet, om indklagede er erstatningsansvarlig over for

Læs mere

Kontrolafgift 750 kr. Klip på SMS-klippekort ikke gyldigt.

Kontrolafgift 750 kr. Klip på SMS-klippekort ikke gyldigt. 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0188 Klageren: XX på vegne af YY Indklagede: Movia Klagen vedrører: Kontrolafgift 750 kr. Klip på SMS-klippekort ikke gyldigt. Ankenævnets

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. København, den 16. juni 2014 Sagsnr. 2013-3026/LSK 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Kommune X klaget over indklagede. Sagens tema: Kommune X har klaget over, at indklagede,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 5. februar 2009

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 5. februar 2009 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 5. februar 2009 I sag nr.: A2008.041 Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark mod Interflex ApS Fabrikvej 8 8260 Viby J CVR Nr.: 14 37 94

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0139 CO-industri for Fagligt Fælles Forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for HKScan Denmark

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 19. juni 2013 blev der i sag 192-2012 MM mod Ejendomsmæglervirksomheden AA [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 27. august 2012 har Klagenævnet for Ejendomsformidling på vegne af MM

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0083 (afskedigelsesnævn)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0083 (afskedigelsesnævn) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0083 (afskedigelsesnævn) FOA Fag og Arbejde for A, B og C (advokat Jacob Goldschmidt) mod Viborg Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2010-0019. Ankenævnets

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Journalnummer: 2010-0019. Ankenævnets AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0019 Klageren: Indklagede: xx på vegne yy DSB S-tog A/S Klagen vedrører: 17 kontrolafgifter á 750 kr. Ankenævnets sammensætning: Nævnsformand,

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

TILKENDEGIVELSE. i faglig voldgiftssag FV2015.0108. Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod. Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 26. november 2015 i faglig voldgiftssag FV2015.0108 Danmarks Lærerforening for A (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Hovedspørgsmålet

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

Test din viden om overenskomst

Test din viden om overenskomst Hvor meget ved du egentlig om din overenskomst, og hvad den betyder for dit arbejdsliv? Test din viden her. Gennemgå svarene, når du har quizzet for at se kommentarerne og lære mere. Husk også at printe

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. København, den 18. december 2013 Sagsnr. 2012-1189/CHN/PMO 6. advokkreds Sagens parter: K E N D E L S E I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. Sagens tema: X har på vegne klager klaget

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET

AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Redspot Aps HAR IKKE EFTERLEVET DENNE AFGØRELSE FRA TELEANKENÆVNET Klager: NN Indklagede: Redspot ApS +++50351+++ 0897 ebrevsprækken CVR 26793319 Klagetema: Internet og IP-telefoni

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016 Sag 208/2014 (1. afdeling) Sydbank A/S (advokat Søren Halling-Overgaard) mod Maren Holding ApS (advokat Niels W. Kjærgaard) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139:

Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139: Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139: Serviceforbundet, Landssammenslutningen for Rengøring og Service og 3F Privat Service, Hotel og Restauration for A (advokat Nicolai Westergaard)

Læs mere

Lejeaftalens indgåelse

Lejeaftalens indgåelse Eksamensspørgsmålet: Lejeaftalens indgåelse Introduktion Aftaleretlige problemstillinger Betalinger ud over lejen Husorden Intertemporale regler Lejeaftalens indgåelse Erhvervslejeret Lejeretten er indenfor

Læs mere

K e n d e l s e : Ved skrivelse af 12. september 2010 har A klaget over registreret revisor C.

K e n d e l s e : Ved skrivelse af 12. september 2010 har A klaget over registreret revisor C. Den 29. november 2011 blev i sag nr. 57/2010 A (advokat B) mod Registreret revisor C afsagt følgende K e n d e l s e : Ved skrivelse af 12. september 2010 har A klaget over registreret revisor C. Klagen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. februar 2014 i

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. februar 2014 i Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. februar 2014 i Sag nr.: AR2012.0553 Landsorganisationen i Danmark CO-industri mod Dansk Arbejdsgiverening DIO I Piepenbrink Beslagsmedie v/ Mads Piepenbrink sag nr.:

Læs mere

J.nr. 2010-0138 aq. København, den 14. april 2011 KENDELSE. Klager. ctr.

J.nr. 2010-0138 aq. København, den 14. april 2011 KENDELSE. Klager. ctr. 1 København, den 14. april 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Michael Riis V /advokat Henrik Rise Jensen Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 7. juni

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 29. januar 2014 I sag 219-2013 KK mod PP og Evt. BB V/ AA Der blev afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 9. april 2013 har KK indbragt ejendomsmægler PP og ejendomsmæglervirksomheden BB V/ AA for

Læs mere

94.21 O.11 38/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet

94.21 O.11 38/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet Side 1 Hovedaftale mellem KL og FMM - Fællesudvalget for musikundervisere inden for musikskoleområdet Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem er omfattet... 3 Kapitel 2.

Læs mere

Ulønnet virke som træner/-instruktør

Ulønnet virke som træner/-instruktør Standardkontrakt Ulønnet virke som træner/-instruktør Januar 2013 Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger Vingsted Skovvej 1 7100 Vejle Tlf.: 79 40 40 40/mail: info@dgi.dk DGI KONTRAKT OM VIRKE SOM FRIVILLIG,

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt)

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) 1 KENDELSE afsagt af Håndboldens Voldgiftsret den 3. november 2009 i voldgiftssagen Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) mod Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) Tvisten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Hovedaftale. mellem. Hovedstadens Sygehusfællesskab. Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel

Hovedaftale. mellem. Hovedstadens Sygehusfællesskab. Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel Hovedaftale mellem Hovedstadens Sygehusfællesskab og Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel Indholdsfortegnelse Bemærkninger til Hovedaftale mellem Hovedstadens Sygehusfællesskab og Det Kommunale Kartel/Statsansattes

Læs mere

K E N D E L S E. Klager 1 og Klager 2 har endvidere klaget over indklagedes salær på 28.435 kr. inkl. moms.

K E N D E L S E. Klager 1 og Klager 2 har endvidere klaget over indklagedes salær på 28.435 kr. inkl. moms. København, den 9. december 2013 Sagsnr. 2012-463/MKJ/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager 1 og Klager 2 klaget over indklagede. Sagens tema: Klager 1 og Klager 2 har

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagen og en begrundelse for resultatet af min undersøgelse.

Her følger en gennemgang af sagen og en begrundelse for resultatet af min undersøgelse. FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Dato: J.nr.:

Læs mere

Forretningsorden for Byrådet

Forretningsorden for Byrådet Forretningsorden for Byrådet Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende sager

Læs mere

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 Sag 142/2010 (1. afdeling) Lis Anderberg og Kaj Anderberg (advokat John Kahlke for begge) mod PH Byg ApS (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser

Læs mere

KENDELSE. Indklagede udbød i 2005 nogle projektejerlejligheder under opførelse.

KENDELSE. Indklagede udbød i 2005 nogle projektejerlejligheder under opførelse. 1 København, den 26. oktober 2009 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Anette Uttenthal Tuborg Sundpark 5, 3. 2900 Hellerup Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift FV

Opmandskendelse i faglig voldgift FV Opmandskendelse i faglig voldgift FV 2015.0207 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) for Nordjyske Medier A/S (advokat Hans Henrik Christiansen) (om

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.181. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Graff Kristensen A/S Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.181 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Graff Kristensen A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører i det væsentlige

Læs mere

Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med bussen. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg

Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med bussen. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0104 Klageren: XX 7323 Give Indklagede: Sydtrafik CVRnummer: 29942897 Klagen vedrører: Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

Hovedaftale mellem Kooperationen og Landsorganisationen i Danmark. Principudtalelse

Hovedaftale mellem Kooperationen og Landsorganisationen i Danmark. Principudtalelse Hovedaftale mellem Kooperationen og Landsorganisationen i Danmark Principudtalelse Den kooperative ide og virksomhedsform har spillet en vigtig rolle i den danske arbejderbevægelses udvikling. Derfor har

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

Såfremt 48, stk. 4, er overtrådt, skal der tages stilling til, om de begåede brud er bodspådragende.

Såfremt 48, stk. 4, er overtrådt, skal der tages stilling til, om de begåede brud er bodspådragende. Udskrift af Arbejdsrettens dom af 15. november 2007 i sag nr. A2007.067: Landsorganisationen i Danmark for CO-industri (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri på egne

Læs mere