Papirlære. Skrevet af Freja V. Hansen Media College Aalborg 25/ Side 1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Papirlære. Skrevet af Freja V. Hansen Media College Aalborg 25/11-2014. Side 1."

Transkript

1 Papirlære

2

3 Papirlære Skrevet af Freja V. Hansen Media College Aalborg 25/ Side 1.

4 Indholdsfortegnelse Side 1...Kolofon Side 2...Indholdsfortegnelse Side 3...Papirets oprindelse & historie Side 6...Papirproduktionen i dag Side 14...Papirtyper & Anvendelse Side 19...Papir & miljø Side 25...Kilder Side 2.

5 Papirets oprindelse & historie Før papir blev opfundet, brugte man stentavler, lertavler, pergament & silkeruller. Ægypterne opfandt senere hen papyrus, der er en sivplante, hvor de har taget marven af planten til fremstillingen af papyrus. Navnet papir stammer faktisk fra ordet papyrus. 100 år efter kristi fødsel fandt en kineser ved navn Tsai Lung metoden til at fremstille papir af en morbærtræets bast, Kinagræs eller bambus. 600 år efter lærte de kinesiske krigsfangere araberne, hvordan man fremstillede papir. Araberne brugte istedet linnedklude til fremstillingen. Først herefter blev kendskabet til papirfabrikationen spredt over hele europa. Først i 1500 tallet grundlagde Tycho Brahe en papirmølle på Hveen. Man tager nogle fiberholdige plantedele, findeler dem i enkelte fibre, rører det hele op i vand, formaler det & hælder massen ud på et net, så vandet løber igennem og man til sidst står med det færdige papir. Det er med samme princip det bliver lavet den dag i dag, Side 3.

6 dog med mere inviklede & detaljerede detaljer. Udviklingen i samfundet har haft stor brug af papiret, hvilket det stadig har. Papiret gør det muligt at læse & underskrive kontrakter, lave lønningssedler, lave akitekttegninger, lave regninger, love skal vedtages & ikke mindst biblen som er lavet af papir & uden papir ville historien om vor tro ikke været kommet ud på samme måde, og jeg tror ikke at nær så mange havde taget troen til sig & folk havde måske ikke forstået biblen som den skulle forståes. Derfor gør papiret det muligt, at alle kan læse om troen & historien bag troen. Papiret har også en stor del i vores skolegang, hvilket har gjort det muligt at vi alle i klassen kan læse den samme bog, fordi der netop er papir til at lave mange bøger og ikke kun enkelte. Samtidigt gjorde det, det muligt at vi kunne få lektier med hjem, vi kunne have en kalender & et skoleskema for den sags skyld, som jeg finder vigtigt at have. Jeg må endelig ikke glemme pengene, som er lavet er papir, for de får samfundet til at hænge sammen. Hvis ingen penge vi havde, havde vi ingen mulighed for at betale for husleje, mad & alt andet vigtgt. Side 4.

7 Uden papiret tror jeg vi ville være en beskidt & uhumsk samfund. Ingen kan tørre sig efter toilet besøg, og derfor må man jo gå i bad eller vaske sig efter disse besøg for at være ren. Befolkningen ville heller ikke have de samme indlæringer & erfaringer, som vi har den dag i dag. Det er jo det der gør det muligt at jeg kan lave denne bog. & hvis papiret ikke var opfundet, ville prestrykket heller ikke være opfundet, hvilket også er genialt. Oveni dette ville mange ehverv slet ikke være de samme, & faget som grafisk teknikker ville nok heller ikke have været til. Mediegrafikere ville der ikke være ret mange af, da de ikke kan lave designs til udprintning, men kun til websites. Penge ville vi ikke have, eller vi ville jo have mønter men ikke af samme værdi. Penge er jo del i at vi kan gøre de ting som vi nu engang gør. Køber nyt tv, ny mobil & køber julegaver. Papir er generalt bare super vigtigt i vores samfund, & det vil det altid være. Side 5.

8 Papirproduktion i dag Produktionen af papir er ekstremt dyr, & derfer lukker mange papirfabrikker. Det betyder at de papirfabrikker der er tilbage, bliver lagt under et stort pres, og dem der arbejdede på de lukkede papirfabrikker, står nu uden arbejde. Selve processen i at lave papir er meget lang & kræver mekanisk hjælp. Først bliver træerne fældet & afhængig af hvilke træer man bruger, definerer styrken på papiret. Træet bliver bliver kørt på et renseri for at fjerne alt barken, så man kun har en ren stamme tilbage. Derefter bliver træet lagt ind i en flishugger, & ud kommer der naturligvis flis. Flisene bliver sendt ud til et kogeri, for at gøre det til en smattet træmasse & derefter bliver massen vasket & sendt i gennem til en si, så man ikke får klumper af flis med sig. Herefter bliver massen sendt til blejning, så massen bliver hvid, der bruges dog ikke Chlor, da det skader miljøet. I nogle tilfælde trækker man liginen ud af træet, men det gør papiret dyrer at lave. Når man trækker liginen ud kaldes papiret træfrit, da papiret ikke gulner. Papiret gulner dog hvis man ikke trækker liginen ud. Den hvide masse bliver sendt igennem en si igen og her kaldes det pulp. Side 6.

9 Pulpen indeholder 99% vand & derfor ligger papirfabrikkerne altid tæt på en vandforsyning, så det har nemt ved at få nyt vand. Man renser også det vand som tidligere er brugt, så man kan genbruge det. Pulpen bliver sendt ned til en tørremaskine, hvor massen bliver lagt med et tyndt lag ud på et net, så vandet kan sive igennem. Massen køres igennem mange pres, for at få vandet helt ud af papiret. Tilsidst står du kun med papiret tilbage. Nogle steder er papiret 9 m bredt og bliver derfor lagt op på en kæmpe rulle, så man kan have mange kilometer papir på rullen selvom papiret er 9 m bredt. Rullerne bliver så ekstremt tunge, da papiret bliver rullet op så adskillig mange gange. Derfor bruger man maskiner til at flytte på rullerne, da mennesker ikke ville være i stand til at holde på det. Den helt store rulle biver sendt til skæring, så hver meter af de 9 m bliver til 1 meters ruller istedet. Papiret bliver derved nemmere at arbejde med til udskæring af ark størelser. Når papiret er skåret ud i ark fx A4, A5 eller A3, bliver papiret pakket godt sammen, så de er klar til at blive solgt i butikker. Alle pakkerne med papir bliver sat på paller, og fragtes til landet, hvor papiret er bestilt til. Når papiret kommer er det klar til brug & salg. Side 7.

10 Men dette var kun måden til at lave helt almindeligt papir som vi nu kender hjemmefra. Det papir som i ovenstående proces, er lavet uden flere behandlinger og er derfor ru på siderne. Med denne proces laver man nemlig en effekt på papiret, det kan være coated. Coated giver papirets overflader et helt andet look & får papiret til at være glat & skindende. Ved denne proces gør man nøjagtigt som i første proces, men det der er anderledes her er, at man tager kæmpe rullen inden den bliver skåret ud & lægger i en maskine. Maskinen trækker papiret ud i en hastighed, så det sørger for at der bliver lagt noget på papiret over det hele. Det der bliver lagt ovenpå papiret indeholder fx. kridt & koalin (lermineral) Papiret skal igen tøres og tilsidst er klar til udskæring som i første forløb. & bum nu har du færdig wcoated papir til levering. Normalt når man laver denne slags papir, sørger man for at liginen er taget ud af papiret, da det er en dyrer proces & gør papiret nemmere at arbejde med. Side 8.

11 Side 9. Dette er processen for at lave papir

12 Papiret indeholder: - Vand - Fibre - Lim - Kulør Råstroffer til produktionen: Klude: Tidligere var klude det vigtigste råstof, men da det er svært at skaffe klude uden indhold af syntetiske fibre, bruger man i stedet vat (bomuld) eller affald der lintres fra bomuldsplanten, dvs det der ikke kan bruges til at lave tekstil af. Træ: Gran - Fyr - Birk - Poppel - Eucalyptus Mekaniske træmasse: Træslib der laves ved at slibe træer på en slibesten under en vandpåsprøjtning. Papir der laves med træslib kaldes træholdigt papir & derfor gulner det. Kemisk træmasse: Cellulose kommer frem af det flis & afbarkede træ, som skal koges under tryk i kemikalier. Under processen frigøres cellulose fibrene fra træets andre dele. Det er det der kan bleges hvidt. Side 10.

13 Halvkemisk masse: Kan fremstilles af affaldstræ, som ikke kan bruges til træslib eller til at trække cellulose ud af. Dette koges også i kemikaler, men adskildelsen af fibrene sker mekanisk. Halm: Cellulosen kommer ud fra kogningen, & bruges til blanding med andre råstoffer. Alfagræs: Papir der er fremstillet af alfagræs kaldes featherweight Det er typisk brugt til at lave samlebøger & biblen. Gammelt papir: Er meget vigtigt i europa udgør det 20-25% af de fibermateriler, som bruges til at lave pap, karton & papir. Råstofferne: Alle råstofferne stammer fra planteriget, også selvom at alle planterne er forskellige er de alle i bestand af fibre som består af cellulose. Det er faktisk cellulose der er råstoffet i papiret. Fibrene fra planterne kan bruges hver for sig, men giver en bedre kvalitet hvis man blander dem. Side 11.

14 Fyldstoffer & hjælpestoffer: Sammen med råstofferne skal man bruge en lang række fyldstoffer & hjælpestoffer, for at give det færdige papir de egenskaber man ønsker. Kaolin: Er et pulveragtigt mineral, som også bliver kald procelænsjord. Det gør papiret bedre egnet til tryksager. Kaolin gør det færdige papir mere uigennemsigtigt & sugende overfor trykfarver. Kaolin udfylder mellemrummet mellem fibrene, hvilket gør papirets overflade mere jævn & glansfuld efter glitning, men ved det nedsætter man styrkeegenskaberne i papiret. Lim: Harpikslim der laves af fyrreharpiks bruges for at gøre papiret skrivefast. Ved bogtrykspapir bruger man oftes kun lidt lim, da papiret stadig skal være sugende overfor trykfarver. Alun: Mineral som bruges ved fremstillingen for at binde harpikslimen til fibrene. Kartoffelmel: I mange kvaliteter bruger man stivelse som hjælpestof. Det koges til klister & puttes i for at gøre papiret tættere & mere kraftfuldt. Side 12.

15 Kunstharpiks: Bruges for at gøre papiret vådstærkt. Dvs at papiret efter udblødning i vand, bibeholder noget af den styke der var førhen. Det bruges typisk til produktion af emballagepapir, pengesedler og lign. Side 13.

16 Papirtyper & anvendelse Indenfor papirverdenen er der mange forskellige typer. I Danmark bruger vi typisk A og C formater, men B formater bruges også. Fx. A3,A4,A5,C4 eller C5. Side 14.

17 VIGTIGE FORMAT STØRELSER! A3. (420*297) A4. (210*297) A5. (210*148) SrA3 (225*320) SrA4 (450*320) C formater er sådan noget som kuverter, & størelserne på dem er kordineret således at de er et par cm bredere & længere for at man kan have fx A4 i dem. En kuvert til en A4 har målene C4 (229*324) Der er også andet der spiller ind når man snakker om papir, nemlig udseendet & tykkelsen. Når man skal finde ud af hvor meget dit A4 vejer i gram, skal det måles ud fra en kvm2 af papiret. Fx. vejer avispapir 45g, kopipapir 80g, katon 170g & Pap 400g. Papirkvaliteter: Der produceres mange forskellige slags papirkvaliteter, & alle er lavet efter anvendelsesmåde. Det er derfor svært at tilpasse papir & katonkvaliteter i et bestemt system, & derfor er det kun blevet delt op i 4 hovedgrupper. Side 15.

18 1. Trykpapir (Coated & Uncoated) 2. Skrivepapir 3. Emballagepapir 4. Karton & pap Bogtryk, offset & dybtryk går efter papir til den trykmetode der passer dem. Noget papir er nemlig bedre til at modtage farve end andre slags papirer, og derfor er der lavet papirer der er speciallavet til tryk, dette er delt op i 3 kategorier. 1. Bogtrykpapir 2.offsetpapir 3. Dybtrykpapir. Bogtrykpapir: Er papir der er velegnet til bogtryk, det er derfor blødt & har en høj sugeevne for at kunne lave trykformens detaljer & for at kunne opsuge trykfarven. Trykpapir indeholder 10-25% fyldstof, som giver papiret en uigennemsigtighed & det forbedre trykbarheden, så trykket man ser er mere mættet. Offsetpapir: Er papir der er velegnet til offset, altså hårdt, fast & stærkt limet. Da der bruges meget vand til trykningen, derfor bliver papiret overfladelimet, for at papiret ikke opsuger for meget fugtevand. Side 16.

19 mere kornet giver det et mere levende billede. Dybtrykspapir: Skal være blødt, sugende & have en glat overflade, så det hurtigt kan opsuge den tyndtflydende trykfarve. Fyldstofsindholdet er ret stort & papiret skal være svagt limet. Bestrøget papir: også kaldet Coated papir, bliver i dag lavet så de er velegnede til både bogtryk & offset. basispapiret får lagt en coatmasse, så man får en jævn & ensartet overflade, & gør det derfor muligt at trykke med fint raster. Farven sætter sig hurtigt & hindre derfor at farven skal smitte af. Skrivepapir: Skrivefasthed vil sige at man kan skrive med blæk på papiret, uden at det løber ud. Skrivepapiret er stærkt limet, & det er ofte glittet, så man nemt kan føre en pen hen over det. Fyldstoffer bruges kun meget lidt, da man ikke vil nedsætte styrken på papiret. Karton: Grænsen for hvornår et stykke papir kan kaldes kaarton er når gramvægten overstiger 200g. Der findes også forskellige kartontyper: Side 17.

20 - Enhedskarton der fremstilles som papir, men gramvægten & tykkelsen er større. - Sammengausket er karton der fremstilles i en papirmaskine, hvor det er 2 dele der bliver sammenpresset til én. - Sammengausket kompinationskarton kan være fremstillet af 2-4 forskellige stoftyper. Kartonen laves i en speciel papirmaskine nemlig rundviremaskinen, hvor man kan lave kraftigt karton ved at kombinere et midterlag af én kvalitet & lagene udenom i andre kvaliteter. - Klæbet karton er lavet ved at 2 eller flere baner klæbes sammen, sådan at viresiden vender indad. Fx elfenbenskarton der består af træfri lag & bistolkarton der har træfrit yderlag & træholdigt mellemlag. Når vi snakker papir er der meget der spiller ind, blandt andet om papir er smal bane eller bred bane, den folder som jeg har lavet her er bred bane. For at finde ud af om papiret har smal eller bred bane, kan man tage neglen & køre hen af begge sider af papiret. Hvis papiret krøller på den smalle side af papiret, er det smal bane. Hvis den lange side krøller er det en bred bane. Forskellen på disse er at fibrene vender anderledes i papiret, & Side 18.

21 det kommer fra den måde det er trykt på. Man bruger typisk bred bane til foldere som denne, så papiret ikke flosser når man falser det. Opacitet: Opacitet betyder papirets gennemsigtighed, & jo højere opacitet, jo mindre kan man se igennem papiret. En høj opacitet ligger mellem 95 & 100%, hvor lav opacitet er alt under 95% Man kan nemt finde ud af om papiret har en høj eller lav opacitet. Hvis man ligger et hvidt stykke papir ovenpå et sort stykke papir, & man kan se den sorte farve igennem papiret har man et papir med en lav opacitet. Hvis man så intet kan se, har man et papir med en høj opacitet. Bulk: Bulk er papirets fylde, som er det modsatte af tæthed, så hvis papiret har en høj bulk er det fyldigt & luftigt, & hvis det har en lav bulk er det ikke fyldigt, mere flat & trist. Er bulken over 1 har det en høj opacitet, & hvis bulken er under 1 har det en lav bulk. Man kan udregne bulken således: Bulk = tykkelse i mm * 1000/gramvægt 0,137*1000/130=1,05 Eller tykkelse i my 137/130=1,05 Side 19.

22 Papir & miljø Sådan som det ser ud er det godt for vores mljø, hvis vi genbruger papir istedet for at producere noget nyt hele tiden. Hver gang der laves nyt papir, skal der fældes mere træ til produktionen, hvilket ikke er godt. Ved at man fjerner træerne, mister man samtidig dyreliv i skovene & alt den co2 vi udlukker vil have begrænset mulighed for at blive suget ind af træer & derfor går det direkte ud i atmosfæren & går ud og ødelægger vores ozonlag. Ozon laget beskytter jorden, så der ikke kommer global opvarmning, dette sker hvis det bliver brudt. I forvejen er meget co2 nået derud, & global opvarmning er allerede begyndt ligeså langsomt. Udover dette bliver der lukket flere kemikalier ud i spildevandet & gør det sværre at rense frit så det igen kan genbruges. Jo mindre affald vi genbruger, jo mere affald vil der være. Det affald vil højst sandsynligt blive sendt ud til forbrænding & udlukker endnu mere Co2 & giftige stoffer end hvad der overhovedet var nødvendigt. Vi kan også risikere at vi pludselig ikke har mulighed for at producere papir længere, da vi har haft et kæmpe overforbrug uden at genbruge. Dog er brugen af papir allerede blevet mindsket i Danmark ved at man nu får sin post fra det offentlige digitalt. Side 20.

23 Økonomiske fordele Der er penge at spare ved at satse på øget genbrug. Samfundet sparer ca. 250 kr. per ton papiraffald der genbruges i stedet for at blive smidt ud s almindeligt affald. Hvad sker der med papiret? Al den papir vi sætter til genbrug bruges til at producere enten Virksomhedens pap og papir bliver til nye produkter. nyt papir, eller til andre produkter som på modellen her: Anvendelse af retur papir til fremstilling af nyt papir er fordoblet fra 1991 (25 %) til 2004 (50 % Papir til genbrug Aviser og ugeblade Bølgepap Blandet papir og pap Bedre kvaliteter Nye produkter æggebakker, tapetpapir, aftørringspapir, nyt avispapir, skrivepapir, offsetpapir bølgepapråpapir, massivpap bølgepapråpapir, massivpap, skrivepapir Skrivepapir Andre produkter lavet af returpapir: Køkkenrulle og toiletpapir, konvolutter, bærbakker, hospitalsbakker, papiruld til isolering. Papiret kan genbruges 5-7 gange, men heller ikke mere, da fibrene ikke bliver ved med at kunne holde til det, men samfundet sparer 250 kr pr. ton papiraffald, så det kommer godt ud i den anden ende. Side 21.

24 Svanemærket Nordisk miljømærkning: Trykkerier der bruger de mest almindelige trykmetoder, kan ansøge om svanemærkning. Det er også muligt at få svanemærket sine konvolutter & forædlede papirprodukter. Kravene for svanemærket er at man ikke må bruge meget energi & brugen af miljø & sundhedsskadelige produkter, som kemikalier skal være minimal. Derudover kræver det også at man bruger miljørigtige trykfarver, lakker & lim, med hensyn til når papiret skal genbruges eller sendes på forbrændingen. Det fleste af kravene er lavet som et pointsystem, så nogle trykkerier kan være mere miljørigtige med hensyn til forbruge af energiforbruget i forhold til andre trykkerier. Svanemærket viser, at det man laver er miljørigtigt & ikke skader miljøet, hvilket også giver forbrugerne bedre samvitighed når de bruger eller bestiller produkterne. Side 22.

25 Eu Ecolabel blomsten Ecolabel er en europæisk miljømærkningsordning, som i Danmark bliver kaldt blomsten. blomsten har det samme princip som svanemærket, kravene er bare noget strammere på nogle af punkterne & de kigger på udvindingen af råstoffer over produktionen til brug & bortskaffelse af produkterne Eu kommissionen har grundlagt & står for EU Ecolabel. Når de skal bestemme eller ændre kravene, gør de det i samarbejde med European Union Ecolabelling Board (EUEB) & eksperter inden for miljø området. Side 23.

26 FSC: Forrest Stewardship Council Hvis man har mærket FSC betyder det, at hver gang de fælder et træ til produktion bliver der som krav plantet 2 nye. Dette mærke viser også at dem der fælder træerne gør det på sikkerhedsmæssig & forsvarligt vis. Arbejderne får god løn for jobbet & har gode vilkår. FSC står for: 1. Overholdelse af love 2. Arbejders rettigheder 3. Oprindelige folks rettigheder 4. Forhold til lokalsamfundet 5. Skovens ydelser 6. Miljøværdier & påvirkninger 7. Driftsplaner 8. Overvågning & vurdering 9. Høje bevaringsværdier 10. Implementering & driftsaktiviteten. Der er store krav til brugen af FSC logoet, & hver gang der skal laves tryksager med deres logo af nye medarbejdere, sendes ind til dem & godkendes. Tryksagen med logoet skal kunne godkendes 3 gange i rap, før medarbejderne selv må tage stilling til om det sidder korrekt. Side 24.

27 Kilder - Udleveret materiale - Egne ord - Diasshow Side 25.

28 Resumé Papirets oprindelse & historie 100 år efter kristi fødsel fandt en kineser ved navn Tsai Lung metoden til at fremstille papir af en morbærtræets bast, Kinagræs eller bambus. 600 år efter lærte de kinesiske krigsfangere araberne, hvordan man fremstillede papir. Araberne brugte istedet linnedklude til fremstillingen. Papirproduktionen i dag Produktionen af papir er ekstremt dyr, & derfer lukker mange papirfabrikker. Papirtyper & andvendelse Indenfor papirverdenen er der mange forskellige typer. I Danmark bruger vi typisk A og C formater, men B formater bruges også. Fx. A3,A4,A5,C4 eller C5. Papir & miljø Papiret kan genbruges 5-7 gange, men heller ikke mere, da fibrene ikke bliver ved med at kunne holde det det, men samfundet sparer 250 kr pr. ton papiraffald, så det kommer godt ud i den anden ende.

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning

Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Brødrene Hartmann A/S - Lærervejledning Dette er lærervejledningen til det virtuelle virksomhedsbesøg på Brødrene Hartmann A/S (herefter Hartmann), som du finder på. Lærervejledningen er skrevet til undervisere

Læs mere

Den geniale genbrugsstation. Papir skal genbruges. 5.-6. klasse

Den geniale genbrugsstation. Papir skal genbruges. 5.-6. klasse F r a Y T t i l n y t Den geniale genbrugsstation Papir skal genbruges 5.-6. klasse Forord Til dig: Dette hæfte er til dig der går i 5.-6. klasse. Her vil du lære om papiraffald, og du kan lave sjove forsøg

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6 Hvad er papir? Indholdsfortegnelse Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3 Papirs kvalitet og vægt...4 Undersøg A4 papir...6 Undersøg træfibrenes retning i A4-papir...7 Undersøg papirs gennemskinnelighed

Læs mere

Valg af fortrykte formularer og brevpapir. Valg af for-hullet papir

Valg af fortrykte formularer og brevpapir. Valg af for-hullet papir Printerens og dens optioners udskriftskvalitet og indføringsstabilitet afhænger af den type og størrelse udskriftsmateriale, du bruger. Dette afsnit indeholder en vejledning i valg af udskriftsmateriale.

Læs mere

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser Effektive pakkeløsninger -til dine forsendelser Boblepose Luft beskytter og vejer minimalt, hvilket er grunden til, at bobleposer er populær til forsendelse. Det luftpolstrede og vandafvisende indre beskytter

Læs mere

Toiletpapiret. Opgave om Materialeforståelse. Lise La Cour og Lea Blak WI33

Toiletpapiret. Opgave om Materialeforståelse. Lise La Cour og Lea Blak WI33 Opgave om Materialeforståelse Toiletpapiret Lise La Cour og Lea Blak WI33 Indhold Side Forside... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Papirets historie... 3 Anvendelse og genanvendelse... 4 Svanemærket... 5 Skovdød...

Læs mere

Valg af fortrykte formularer og brevpapir

Valg af fortrykte formularer og brevpapir Printerens og dens optioners udskriftskvalitet og indføringsstabilitet afhænger af den type og størrelse udskriftsmedie, du anvender. Dette afsnit indeholder en vejledning i valg af udskriftsmedie. Oplysninger

Læs mere

Tryk er: Teknik til at mangfoldiggøre tekst og billeder fra en indfarvet flade, der ved tryk fra en presse overfører farven til papir.

Tryk er: Teknik til at mangfoldiggøre tekst og billeder fra en indfarvet flade, der ved tryk fra en presse overfører farven til papir. TRYKPÅ! Tryk er: Teknik til at mangfoldiggøre tekst og billeder fra en indfarvet flade, der ved tryk fra en presse overfører farven til papir. CMYK Man skelner mellem flere trykteknikker: Højtryk Papir

Læs mere

Grundforløbseksamen Freja Valsted Hansen Grafisk tekniker grundforløbseksamen Media College Aalborg 2014-2015

Grundforløbseksamen Freja Valsted Hansen Grafisk tekniker grundforløbseksamen Media College Aalborg 2014-2015 Grundforløbseksamen Freja Valsted Hansen Grafisk tekniker grundforløbseksamen Media College Aalborg 2014-2015 Indholdsfortegnelse Prepres 1. - PDF... 2 - Preflight... 3. - RIP... 4. - Pixels/vektor/bitmap/raster...

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Når skellettet er klar til beklædning, dvs. skelettet er høvlet så der ikke er nogle skarpe kanterskelettet er lakeret med fortyndet lak

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Grafisk produktion og workflow 2 PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW 3

Grafisk produktion og workflow 2 PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW 3 portfolio 2012 Grafisk produktion og workflow 2 PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW PORTFOLIO 2012 GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW 3 Info om bogen Betegnelse : Design med Viden Omfang : 192 sider

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald SKRALDETANTERNE Sådan sorterer du dit affald Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

BambusGulve. bæredygtige gulve

BambusGulve. bæredygtige gulve BambusGulve bæredygtige gulve www.cinas.dk/morom Få prøver tilsendt til din hoveddør Bestil på www.holseogwibroe.dk/prøver eller scan QR-koden og bestil direkte fra din smartphone Bambus Bambus er et produkt,

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

Anamorphic Widescreen

Anamorphic Widescreen Anamorphic Widescreen Fuldskærm og widescreen For at kunne forklare hvad anamorphic widescreen egentlig er, vælger jeg at starte helt fra begyndelsen af filmhistorien. Som alle nok ved så er billedformatet

Læs mere

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser Effektive pakkeløsninger -til dine forsendelser Boblepose Luft beskytter og vejer minimalt, hvilket er grunden til, at bobleposer er populær til forsendelse. Det luftpolstrede og vandafvisende indre beskytter

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

5 nemme trin. Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk. - sådan tænder du op

5 nemme trin. Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk. - sådan tænder du op Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk Ved at installere en exodraft-røgsuger skaber du optimalt træk i skorstenen uanset vind og vejr, og opnår tilmed: Bedre forbrænding og brændselsøkonomi Sundere

Læs mere

Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det!

Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det! Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det! 10 trin til dig fra BaliQuilt, som hjælper dig på vej til at quilte på maskine. BONUS: Tre øvelser til at komme i gang på. Trin nr. 1 tilbehør Der er tilbehør

Læs mere

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS 7VIGTIGE TRICKS TIL DIN CONTENT MARKETING video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside HVAD ER CONTENT MARKETING Content Marketing er markedsføring,

Læs mere

Grafisk Tekniker. Serigrafi. Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge.

Grafisk Tekniker. Serigrafi. Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Indstillingsparametre: 1) X- & Y-akserne (nulstil) 2) Montering af stencil (+/- 1 mm.). 3) Anlæg (monter). 4) Kontravægte.

Læs mere

HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER?

HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER? HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER? Enzymer er proteiner, som i naturen sætter gang i biokemiske reaktioner i alle levende organismer. Det er enzymer, der omdanner maden i vores maver til energi og de visne

Læs mere

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission Mulig, værdiagent, værdibeholder og værdiselskab. Renosyd fik sat dagsordenen, da den nye indsamlingsordning skulle træde i kraft i 2012 Noget af det vigtigste

Læs mere

Bambusplader. www.keflico.com

Bambusplader. www.keflico.com 2013 Bambusplader www.keflico.com Spisebord i bambus natur produceret af Getama Danmark A/S - www.getama.dk Case: Bambus altanbord/tørrestativ Projekt: DryUnder Materiale: Bambus Carboniseret (FSC certificeret)

Læs mere

2. Kravspecifikation. 2.1 Generelt. 2.1.1 Papirsække. 2.2 Fejl og mangler

2. Kravspecifikation. 2.1 Generelt. 2.1.1 Papirsække. 2.2 Fejl og mangler 2. Kravspecifikation 2.1 Generelt Sække til dagrenovation (herunder såkaldte ekstrasække) skal kunne holde til opsamling og transport af dagrenovation både fra fritstående stativer og fra nedfaldsskakte.

Læs mere

Bambusplader I HÅRDTTRÆ. www.keflico.com

Bambusplader I HÅRDTTRÆ. www.keflico.com 2015 Bambusplader I HÅRDTTRÆ www.keflico.com Case Spisebord i bambus natur produceret af Getama Danmark A/S - www.getama.dk Case: Bambus altanbord/ tørrestativ Projekt: DryUnder Materiale: Bambus Carboniseret

Læs mere

Tag pulsen på vandmiljøet

Tag pulsen på vandmiljøet Tag pulsen på vandmiljøet Ved hjælp af en hvid skive, en pind, dit syn og din lugtesans kan du bestemme vandmiljøets sundhedstilstand. Denne artikel beskriver, hvordan du gennemfører et systematisk miljøtilsyn,

Læs mere

FH/ TKR POSEKONVOLUT FH/ OPRETSTÅENDE KLAP

FH/ TKR POSEKONVOLUT FH/ OPRETSTÅENDE KLAP PRODUKTKATALOG KONVOLUT LUKNINGER FH Fugtgummieret, nedfalset hvis andet ikke er angivet SN Selvklæbende dobbelt klap, nedfalset klap SH Selvklæbende med opretstående klap FH/ OPRETSTÅENDE KLAP Fugtgummieret

Læs mere

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...side 1 Indledning...side 2 Problemformulering...side 3 Problemstilling...side 3 Historie...side 4 Produktion...side 5 Økologi...side

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

BELÆGNINGSSTEN. www.rc-beton.dk

BELÆGNINGSSTEN. www.rc-beton.dk BELÆGNINGSSTEN www.rc-beton.dk RC Beton er en af landets største leverandører af betonbelægninger. Vi værdsætter et stærkt samarbejde, og det er vores mål at levere den bedste service og kvalitet til vores

Læs mere

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER 1) GENERELT QUICKSTEP UNICLIC er et revolutionerende system til lægning af laminatgulve uden brug af lim. Det praktiske not-/ferdesign betyder, at fliserne klikkes sammen.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 31-05-2015 side 1 Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 3,1-15 På den sidste forårsdag, den sidste søndag i maj, kun med teltdugen mellem os og Kærmindehavens grønne natur, mødes vi af en moden

Læs mere

K v a l i t e t s s t r ø e l s e

K v a l i t e t s s t r ø e l s e K v a l i t e t s s t r ø e l s e Hvad er SPANVALL Spanvall er landskendt for sine kvalitetsspåner og -strøelse til ethvert dyrehold samt for sine træpiller og træbriketter. Alle produkter er fremstillet

Læs mere

Mikrofiber. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Mikrofiber. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Vibeke Bang Olsen December 2013 Undervisningsministeriet. (December 2013). Materialet er udviklet af Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg i samarbejde

Læs mere

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS

MAD-SVIN-ERI. 1 sund 2 3 4 5 6 7 8 9 10 usund 1 GUS MAD-SVIN-ERI Hvad vi skal lave er nu er at vi skal være mad detektiver, vi skal undersøge hvor sund eller usund mad er. Du vil sikkert blive overrasket. 1. Hvad tror du er sund og usund mad? Du har nu

Læs mere

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Når jeg besøger en frimærkeudstilling, kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over de tusinder af timer, der

Læs mere

KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING. i din lægepraksis?

KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING. i din lægepraksis? KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING i din lægepraksis? DANMARK UDEN AFFALD! Regeringens ressourcestrategi DANMARK UDEN AFFALD fokusområde er, at vi skal genanvende mere og forbrænde mindre.

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald Sådan sorterer du dit affald BRØNDBY KOMMUNE Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

ARK & PAPIR FRA KARTON ANTIM 65 TESTLINER KARTON + PE SILKEKARDUS. Her finder du ark & papir til alle formål. ALBE Emballage A/S Tlf.

ARK & PAPIR FRA KARTON ANTIM 65 TESTLINER KARTON + PE SILKEKARDUS. Her finder du ark & papir til alle formål. ALBE Emballage A/S Tlf. ARK & PAPIR FRA Her finder du ark & papir til alle formål KARTON KARTON + PE TESTLINER ANTIM 65 SILKEKARDUS 89 Ark og papir til alle formål alt hvad du har brug for Testliner - Mellemlægspap Testliner

Læs mere

Kapitel 48 Papir og pap; varer af papirmasse, papir og pap Bestemmelser 1. Betegnelsen»papir«omfatter i dette kapitel medmindre andet følger af

Kapitel 48 Papir og pap; varer af papirmasse, papir og pap Bestemmelser 1. Betegnelsen»papir«omfatter i dette kapitel medmindre andet følger af Kapitel 48 Papir og pap; varer af papirmasse, papir og pap Bestemmelser 1. Betegnelsen»papir«omfatter i dette kapitel medmindre andet følger af sammenhængen også pap (uanset tykkelse eller vægt pr. m 2

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Grafisk Tekniker. Introduktion til digitaltryk Avanceret digitaltryk Studietur 2013 - PANTONE 659

Grafisk Tekniker. Introduktion til digitaltryk Avanceret digitaltryk Studietur 2013 - PANTONE 659 PANTONE 659 SpecialeFAG 2013-2016 Offsettrykning og materialer Kvalitetskontrol og -styring Grafisk teknologiudvikling Introduktion til storformatprint Produktion af storformatprint Introduktion til digitaltryk

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Træfib. helt naturlig isolering

Træfib. helt naturlig isolering Træfib helt naturlig isolering Det isolerer bedre, det giver et sundere indeklima, det lydisolerer, og det virker brandhæmmende. Kan man ønske sig mere af et isoleringsmateriale? Vi tegner et portræt af

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

AT BYGGE MILJØRIGTIGT

AT BYGGE MILJØRIGTIGT AT BYGGE MILJØRIGTIGT En håndbog for dig, DER tænker på fremtiden INDHOLD AT TÆNKE PÅ MILJØET ER AT TÆNKE PÅ FREMTIDEN...03 MILJØMÆRKEDE MATERIALER GOD KVALITET...04 HOLDBART TRÆ TIL UDENDØRS BRUG...05

Læs mere

Gode råd til flot og miljøvenlig tekst og grafik.

Gode råd til flot og miljøvenlig tekst og grafik. VIEWNET PYLONER OG SKÆRME Gode råd til flot og miljøvenlig tekst og grafik. ARKITEKTONISKE INFORMATIONS-, MEDIE- & WAYFINDINGSYSTEMER - WWW.VIEWNET.DK - ALL RIGHTS RESERVED Velkommen til en ny og spændende

Læs mere

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Velkommen til Skraldetanterne dine nye affaldsbeholdere Brøndby Kommune gør det nu lettere for dig at sortere dit affald, så det kan blive genbrugt. Derfor får alle med

Læs mere

Når skraldet skal fjernes

Når skraldet skal fjernes Når skraldet skal fjernes Information om affaldssystemet i Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Horsens Kommunes affaldssystem - nemt for dig og godt for miljøet Horsens Kommune har et velfungerende

Læs mere

Forårsplanter i skoven

Forårsplanter i skoven Titel: Forårsplanter i skoven Fag: Natur/teknik Klassetrin: 0. 3. klasse Beskrivelse: Tag ud i det tidlige forår og find nogle af forårsskovens planter. Tid: 4 lektioner Årstid: april Kilde: www.skoven-i-skolen.dk

Læs mere

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ Fra spildevand... -til til badevand Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Mr. Flush Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om spildevandet 1. Både boliger og virksomheder

Læs mere

Samlet snak igen. Ser og mærker en østersskal og et stykke 100% kalcit. De bliver spurgt til om de ved hvad 100% er.

Samlet snak igen. Ser og mærker en østersskal og et stykke 100% kalcit. De bliver spurgt til om de ved hvad 100% er. Cool kridt Har I tænkt på hvor tavlekridt kommer fra? Det kommer faktisk nede fra jorden og er mange millioner år gammelt fra den tid hvor dinosaurerne levede. Nu skal I lære meget mere om kridt. Men lad

Læs mere

PAPKASSER FRA BØLGEPAPARK STANDARDKASSER CONTAINERKASSER STANDARDKASSER M. HÅNDTAG. Her finder du alt om papkasser. ALBE Emballage A/S Tlf.

PAPKASSER FRA BØLGEPAPARK STANDARDKASSER CONTAINERKASSER STANDARDKASSER M. HÅNDTAG. Her finder du alt om papkasser. ALBE Emballage A/S Tlf. PAPKASSER FRA Her finder du alt om papkasser STANDARDKASSER BØLGEPAPARK STANDARDKASSER M. HÅNDTAG CONTAINERKASSER 40 Info om bølgepap et hav af muligheder! Det er vigtigt at vælge den rigtige type bølgepap!

Læs mere

Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer

Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer Udbud på levering af bleer til inkontinens Version: 8.1.2015 Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer Dette faneblad er en instruktion til, hvordan - skal udfyldes.

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev DISCIPLIN I SKOLEN Af Agnete Hansen, skoleelev Jeg har aldrig brudt mig om ordet disciplin. Det første jeg tænker, når det ord bliver sagt, er den skole jeg forestiller mig mine bedsteforældre gik i, eller

Læs mere

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle.

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Æblenøgle Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Er du rigtig dygtig, kan du bruge denne metode til at bestemme, hvilken sort det er. 1. Ydre egenskaber 5. Egenskaber for træet 2.

Læs mere

Isocell papirisolering viser ingen tegn på materialesvækkelse

Isocell papirisolering viser ingen tegn på materialesvækkelse Selv efter flere årtier ligger Isocell lige så præcist og formstabilt som den første dag Isocell papirisolering viser ingen tegn på materialesvækkelse Papirisolering fra ISOCELL kendes ikke kun på dens

Læs mere

Historien om. apir. træer og tryk. Malene Bendix Tegninger Eva Wulff

Historien om. apir. træer og tryk. Malene Bendix Tegninger Eva Wulff p apir Historien om træer og tryk Malene Bendix Tegninger Eva Wulff Historien om papir træer og tryk Malene Bendix Den Grafiske Branche / Grafisk Arbejdsgiverforening og Skoven i Skolen Historien om papir,

Læs mere

tegning NATUREN PÅ KROGERUP

tegning NATUREN PÅ KROGERUP tegning NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Retningslinjer for brugen af FSC varemærker

Retningslinjer for brugen af FSC varemærker Retningslinjer for brugen af FSC varemærker Må vi bruge FSC s navn og logo? FSC-logoet, initialerne FSC og navnet Forest Stewardship Council er registrerede varemærker, hvorfor I ikke må anvende dem uden

Læs mere

Drevet af den nyeste Dyson digitale motor

Drevet af den nyeste Dyson digitale motor Den har taget syv år at udvikle, men nu har vi opnået noget helt revolutionerende inden for motordesign en af verdens mindste, fuldt integrerede 1600 W motorer. Det var bare begyndelsen for vores nyeste

Læs mere

Vi sætter pris på brugte møbler!

Vi sætter pris på brugte møbler! Vi sætter pris på brugte møbler! Nemt, hurtigt og miljøvenligt Skal I af med de brugte kontormøbler? 3R Kontor køber og henter alt det, I ikke længere skal bruge Få penge for jeres brugte kontormøbler!

Læs mere

Vi sætter pris på brugte møbler!

Vi sætter pris på brugte møbler! Vi sætter pris på brugte møbler! Skal I af med de brugte kontormøbler? 3R Kontor køber og henter alt det, I ikke længere skal bruge Nemt, hurtigt og miljøvenligt Få penge for jeres brugte kontormøbler!

Læs mere

KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING. i din virksomhed?

KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING. i din virksomhed? KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING i din virksomhed? DANMARK UDEN AFFALD! Regeringens ressourcestrategi DANMARK UDEN AFFALD fokusområde er, at vi skal genanvende mere og forbrænde mindre.

Læs mere

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Velkommen på skitur: Skitur med klubben er efterhånden en tradition, der ikke er til at komme uden om. I år er det femte gang vi har arrangeret tur

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Hvis dokumentet SOFbyg skin1 er fulgt, har vi nu en kajak beklædt med stof og imprægneret med epoxy, slebet og klar til forstærkningen med

Læs mere

Nyhed! Danmark 1:50.000

Nyhed! Danmark 1:50.000 Topografiske Kort fra Nordisk Korthandel Nyhed! Danmark 1:50.000 Atlas, Glober, Kort & Guider Her i kataloget kan du se vort nye udvalg af kort over Danmark. Topografiske Kort Nordisk Korthandel, scanmaps

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Gjorde kinesere kunsten efter

Gjorde kinesere kunsten efter Tekst: Henrik Terney Foto: Thomas Yde Gjorde kinesere kunsten efter Et knap 250 år gammelt håndmalet tapet er»genfødt«på Gammel Estrup Herregårdsmuseet på Djursland. En malermester har med små pensler

Læs mere

AbenaNyt. December 2009

AbenaNyt. December 2009 Bio-Active toiletpapir AbenaNyt Bio-Active er produceret ved hjælp af den innovative BATP teknologi (Biologic Active Tissue Paper) - her tilsættes naturlige mikroorganismer direkte i toiletpapiret under

Læs mere

Mere sortering Mindre bøvl

Mere sortering Mindre bøvl Mere sortering Mindre bøvl Ny affaldshåndteringsplan: Det hele bliver hentet ved husstanden TEKNIK OG MILJØ Du får to beholdere I Horsens Kommunes affaldshåndteringsplan lægger vi op til et nyt system,

Læs mere

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Din affaldsguide 2013 Til alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Historier om affald og genbrug i Herlev Teknisk Forvaltning 2013 Vores miljø er vigtigt

Læs mere

Lean giver tid til børnene

Lean giver tid til børnene Lean giver tid til børnene Normeringer kan der ikke lige laves om på. Alderen på børnene, der starter i dagsinstitution er også politisk bestemt og heller ikke noget, som de enkelte daginstitutioner har

Læs mere

Dit nye skinnende image. Tork Image Design Line

Dit nye skinnende image. Tork Image Design Line Dit nye skinnende image Tork Image Design Line Styrk dit image med en god oplevelse af toiletterne Hvis du hører til dem, der gerne vil gøre et godt indtryk på dine gæster, skal dine toiletter også gøre

Læs mere

Grafik & billedebehandling. Krus til alle

Grafik & billedebehandling. Krus til alle Grafik & billedebehandling Krus til alle Jeg er lige startet hos Ellegaard, og min første opgave her, er at lave et personligt krus til alle medarbejdere (vi er 8 incl. mig), kravene til opgaven var: at

Læs mere

V A R E F A K T A. Kemikalier i tekstiler og forbrugerprodukter. Ellen ter Haar Hansen. Laboratorietekniker.

V A R E F A K T A. Kemikalier i tekstiler og forbrugerprodukter. Ellen ter Haar Hansen. Laboratorietekniker. Kemikalier i tekstiler og forbrugerprodukter Ellen ter Haar Hansen Laboratorietekniker. KEMIKALIER: Dem der forventes at være der. Dem ingen ved hvor kommer fra??? Juridiske krav: Bromerede flammehæmmere

Læs mere

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker Reparationskursus I guld- og sølvsmedeteknikker 1 Kursus i mindre reparationer om trækning af perler med og uden knuder, montering af dupper og låse. Loddeprocesser ved mindre reparationsopgaver som f.eks.

Læs mere

Skudt ned over Danmark

Skudt ned over Danmark Jørgen Hartung Nielsen Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther

Læs mere

Hvis bortkommet, venligst retunér til:

Hvis bortkommet, venligst retunér til: Hvis bortkommet, venligst retunér til: Navn: Adresse: Indhold: Mindnotes historie 8-9 Blødt omslag med papir 10-13 Blødt omslag med PU 14-17 Hårdt omslag med papir 18-21 6 Hårdt omslag med PU 22-25 Hårdt

Læs mere

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej?

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? Salget af elektroniske cigaretter går forrygende herhjemme, men de er ikke nær så ufarlige, som producenterne får dem til at lyde, lyder advarslerne Af Heidi Pedersen,

Læs mere

Informationsflow i forfald

Informationsflow i forfald Informationsflow i forfald af bevaringschef Jonas Palm Et verdensomspændende problem for nutidens arkiver og biblioteker er bevaringen af dokumenter og bøger, skrevet eller trykt på papir, som ind imellem

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

skoven NATUREN PÅ KROGERUP

skoven NATUREN PÅ KROGERUP skoven NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter Når katastrofen rammer Vejledning til temaer og elevaktiviteter 0.-3. klasse Indhold 3 Til underviseren 4 Skole 6 Nødhjælp 7 Leg og tryghed 8 Fold og klip Til underviseren Aktiviteterne handler om nødhjælp

Læs mere

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand Øvelse B Biologisk rensning Fjern sukker fra Formål: På renseanlægget renses spildeet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget bruges bakterier og mikroorganismer til at

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk Selvtillidsøvelser Du kan her finde selvtillidsøvelser, som kan hjælpe eleverne med at overvinde de udfordringer, de står overfor. Øvelserne kan hjælpe eleverne med at mestre svære opgaver. Øvelserne har

Læs mere

Postillonen og miljøet:

Postillonen og miljøet: Postillonen og miljøet: Postillonen er en virksomhed, som primært beskæftiger sig med kurértransport af stykgods. Vi udfører desuden transporter af levende vilde dyr, og vi udfører fast firmakørsel. Vi

Læs mere

Hængelamper Copyright "dukkehussiden 2010 kun til privat brug

Hængelamper Copyright dukkehussiden 2010 kun til privat brug Hængelamper Copyright "dukkehussiden 2010 kun til privat brug Pic. 01 Pic. 01 Som I ser på formen af lamperne, er de runde, ovale, paddehat formet. OBS. De bedste steder, hvor man kan finde ting, man kan

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union Frikaldsnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Nogle mobiloperatører tillader ikke opkald

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere