Lokal undervisningsplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokal undervisningsplan"

Transkript

1 Lokal undervisningsplan Grundforløbet Håndværk og Teknik Silkeborg Tekniske Skole August 2005

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...2 Indledning...3 Overordnede rammer...4 Formål...4 Struktur...4 Fagrække...4 Undervisningen...5 Generelt omkring undervisning...6 Kontaktlærerordningen...6 Personlig uddannelsesplan...7 Personlig uddannelsesbog...7 Elevplan...7 Undervisningens tilrettelæggelse...8 Lærerkvalifikationer...8 Ressourcer og udstyr...8 Kompetencevurdering...8 Vurdering af egnethed i forbindelse med skolepraktik...8 Samarbejde mellem skole, eleven og virksomheden...9 Skolesamarbejde...9 Beskrivelse af læringsaktiviteter...10 Bedømmelsesplan 2005 Smede Grundforløb...11 Bedømmelse i de enkelte fag:...11 Fag: Arbejdsmiljø...11 Fag: Materialeforståelse...11 Fag: Grundkursus i førstehjælp og brandbekæmpelse Fag: Arbejdsorganisering, produktionsplanlægning og fremstilling niveau F...12 Fag: Matematik niveau F...13 Fag: Automation (begynder)...13 Fag: Bearbejdningsteknik (begynder)...14 Fag: Måleteknik A niveau F...14 Fag: Sammenføjningsteknik (begynder)...15 Fag: Tegningsforståelse...16 Fag: Afkortning og tildannelse niveau F...16 Fag: Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring niveau F...17 Fag: Bearbejdningsteknik niveau F...17 Fag: Fremstilling af emner niveau F...18 Fag: Maskin- og værktøjskendskab niveau F...18 Fag: Tegningsforståelse og cad-konstruktion niveau F...19 Fag: Termisk sammenføjning niveau F...20 Fag: Grundforløbsprojekt, håndværk og teknik Bedømmelse af de personlige kvalifikationer...21

3 INDLEDNING Silkeborg Tekniske Skole har i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg for Jern og Metal uddannelserne udarbejdet undervisningsplanen for Grundforløbet Smed familie: Håndværk og Teknik i overensstemmelse med de mål og rammer, der er fastsat i: Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelser LBK nr. 183 af 22/03/2004, Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser BEK nr af 12/12/2004, Bekendtgørelse om grundforløb i erhvervsuddannelserne BEK nr. 341 af 10/05/2005, Bekendtgørelse om uddannelsen til smed BEK nr. 696 af 01/07/2005, Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser BEK nr. 356 af 19/05/2005, Og skolens eksamensreglement Undervisningsplanen består af 3 dele. Første del indeholder de overordnede rammer for Grundforløbet. De overordnede formål, mål, undervisningens struktur og organisering i oversigtsform samt pædagogiske overvejelser. Anden del omhandler den konkrete undervisning. I forhold til den konkrete undervisning henvises der til de læringsaktiviteter, der er udbudt på Tredje del omhandler bedømmelsesplanen for forløbet og beskriver, hvad der bedømmes, hvordan der bedømmes, og hvornår der bedømmes. Undervisningsplanen er færdigbearbejdet ved starten af Grundforløbet og kan udleveres til elever og andre interesserede. Undervisningsplanen er gældende fra august 2005 Undervisningsplanen er udarbejdet af et lærerteam og uddannelsesleder i fællesskab. Uddannelsesområdet følger løbende behovet for fornyelse af undervisningsplanen, og en revidering af denne kan iværksættes af skolen i forbindelse med at lærergruppen, efter evaluering af et afsluttet forløb, kommer med forslag til udvikling af undervisningsplanen eller i forbindelse med, at der sker ændringer i love og/eller bekendtgørelser. Regler for vedligeholdelse og fornyelse af den lokale undervisningsplan fremgår af skolens kvalitetsplan.

4 OVERORDNEDE RAMMER Formål Grundforløbet har det overordnede formål at være en fleksibel indledende del af erhvervsuddannelserne. Grundforløbet indeholder undervisningsaktiviteter, der på baggrund af arbejdsmarkedets behov for kvalifikationer kan imødekomme den enkelte elevs ønsker, behov og muligheder med hensyn til erhvervsfaglige og almene kvalifikationer. Formålet for den enkelte elev fastlægges i elevens personlige uddannelsesplan, der skal sikre at: Eleven, der er afklaret, kan vælge moduler, som tilgodeser såvel faglige som personlige og studiemæssige kompetencer i forhold til et konkret uddannelsesønske - og mål. Eleven, der er uafklaret og søgende, får mulighed for at orientere sig, udvikle sig og udbygge sine kompetencer, inden han vælger en erhvervsuddannelse. Eleven, der har behov for at forbedre de almene og faglige kundskaber, får tid til at arbejde med det, der er nødvendigt for at kunne fuldføre en erhvervsuddannelse. Eleven, der på sigt ønsker at videreuddanne sig, skal parallelt med sin erhvervskompetence kunne opnå studiekompetence i en række fag. Struktur Grundforløbet består af obligatoriske og valgfrie undervisningsaktiviteter. Grundforløbet kan for den enkelte elev variere mellem 20 og 60 uger. Den obligatoriske del er normeret til 20 uger. I slutningen af sidste modul foretager skolen en helhedsvurdering, der danner grundlag for beslutning om udstedelse af bevis for grundforløb. Fagrække Grundforløbet indeholder følgende fagrække med angivelse af undervisningstid i timer, elevens arbejdstid og evt. obligatoriske opgaver Fag Undervisningstid i timer Uv. tid i dage Arbejdsmiljø Materialeforståelse Førstehjælp og 18 2,5 18,5 brandbekæmpelse Arb. organisering, produktionsplan, og fremstilling niveau F 93, ,2 Elevens arbejdstid i timer Matematik niveau F Automation 18 2,5 18,5 Bearbejdningsteknik Obl. opgaver

5 Måleteknik A, niveau F 54 7,5 55,5 Sammenføjningsteknik Tegningsforståelse Afkortning og tildannelse niveau F Arbejdsmiljø og 7,2 1 7,4 sikkerhed. Niveau F Bearbejdningsteknik niveau F Fremstilling af emner niveau F Grundforløbsprojekt 1 Maskin og værktøjskendskab niveau F Tegningsforståelse og cad-konstruktion niveau F Termisk sammenføjning niveau F 28,8 4 29,6 Undervisningen Der er tre grundlæggende undervisningsformer: Lærerstyret undervisning Faglig vejledning Open Learning Center De tre former er kendetegnet ved, at lærerne har forskellige opgaver i de forskellige undervisningsformer, og at der er forskel i de krav/udfordringer, der stilles. Den lærerstyrede undervisning er en undervisning, hvor læreren har en styrende funktion, og hvor læreren på forhånd har planlagt, hvad der skal undervises i, og hvordan der skal undervises. Læreren har udvalgt undervisningsmateriale, udarbejdet de opgaver, der skal arbejdes med, og har bestilt materialer m.m. til værkstedundervisningen. Elevens opgave er at være forberedt til undervisningen og være aktiv i undervisningssituationen for at få lært det, som læreren har planlagt, der skal læres. Faglig vejledning er en undervisningssituation, hvor det er eleven, der har et ansvar/medansvar for at lære noget. Faglig vejledning er undervisning, hvor eleven arbejder selvstændigt med opgaver/projekter. Eleven bruger det, som han/hun har lært i den lærerstyrede undervisning, eller det han/hun kan i forvejen til at løse opgaver eller projekter. Læreren stiller kravene til slutproduktet og evaluerer til slut, om eleven har løst opgaven tilfredsstillende. Undervejs i forløbet kan der hentes hjælp hos læreren, hvis der er brug for det. I faglig vejledning vil der blive set på, i hvor høj grad eleven er i stand til at arbejde selvstændigt og udvise ansvarlighed. Endvidere vil der blive set på, i hvor høj grad eleven er i stand til at samarbejde med andre.

6 Open Learning Center er en undervisning, hvor skolen stiller nogle faciliteter til rådighed for eleven. Man kan her arbejde selvstændigt med praktiske og teoretiske opgaver. Der vil altid være en lærer til stede, som eleven kan henvende sig til, og som kan hjælpe. Man kan dog ikke være sikker på, at læreren i alle tilfælde er specialist lige på det område, som man sidder og arbejder med. Læreren vil dog altid forsøge at henvise til relevante kilder. I denne undervisningsform vil det blive synligt, i hvor høj grad eleven magter selv at tage ansvar for at lære. Det vil endvidere være synligt, i hvor høj grad eleven kan arbejde selvstændigt og være ansvarlig i forhold til at lære noget. Elevens egen motivation for uddannelse vil også blive tydelig i denne undervisningsform. Generelt omkring undervisning For al undervisning på Silkeborg Tekniske Skole gælder, at der er mødepligt, og at eleven skal respektere start og sluttidspunkt på undervisningen. Det betyder, at eleven skal komme til tiden og ikke må gå før tiden. Der må i forbindelse med undervisningen påregnes hjemmearbejde, ligesom der ved afslutning af grundforløbet skal udarbejdes et afsluttende projekt. Skolen forventer, at de opgaver, der skal afleveres i forbindelse med de enkelte undervisningsaktiviteter, afleveres til de fastsatte tidspunkter. Skolen lægger i sin undervisning vægt på, at eleven ud over de nødvendige faglige og almene kvalifikationer også udvikler nogle personlige kvalifikationer. Det drejer sig om: Selvstændighed: Eleven skal selv kunne gå i gang med at løse opgaver, være aktiv i undervisningen, selv søge at løse problemer, kunne planlægge og gennemføre et længere projektarbejde. Samarbejde: Eleven er positiv over for samarbejde i grupper, er åben over for fælles løsninger og indgår konstruktivt i fælles diskussioner. Ansvarlighed: Eleven overholder indgåede aftaler. Afleverer opgaver og lignende til aftalt tid. Overholder gældende regler (ordensregler, sikkerhedsregler m.m.) Mødedisciplin: Eleven møder til tiden og har et lavt/intet sygefravær. Motivation for uddannelse: Eleven viser i sin opførsel og væremåde, at han/hun er interesseret i at gennemføre et uddannelsesforløb inden for det valgte område. Eleven arbejder aktivt med egen personlig uddannelsesplan set i forhold til uddannelsesmål. Kontaktlærerordningen Alle elever tilknyttes en kontaktlærer i hele grundforløbet. Formålet med kontaktlærerordningen er at støtte den enkelte elev i at tilrettelægge sit uddannelsesforløb ud fra sine forudsætninger og kompetencer på en sådan måde, at eleven lærer at tage ansvaret for egen læring og lærer at skabe helhed i sine uddannelsesvalg.

7 Kontaktlæreren arbejder sammen med eleven på at udvikle elevens valgkompetence. Eleven trænes i at kunne sætte uddannelsesmål, evaluere egen indsats og sætte nye mål i sit uddannelsesforløb. Formålet med kontaktlærerens arbejde er at støtte og kvalificere eleven i at opsøge informationer, orientere sig og udvælge relevante informationer som en forudsætning for at kunne tage ansvaret for sin egen læring. Formålet med kontaktlærerens arbejde er endvidere at være med til at skabe et socialt rum for alle, som støtter den enkelte elevs faglige, personlige og sociale udvikling. Personlig uddannelsesplan Alle elever udarbejder en personlig uddannelsesplan. Formålet med uddannelsesplanen er at sikre overensstemmelse mellem elevens ønsker, interesser og evner og det faktiske uddannelsesforløb. Elevens personlige uddannelsesplan er et redskab for eleven til at kunne udnytte den fleksible struktur i erhvervsuddannelserne til imødekommelse af elevernes forskellige faglige og personlige forudsætninger og mål. Før uddannelsesstart bliver eleven indbudt til en uddannelsessamtale med en kontaktlærer. I starten af forløbet gennemfører eleven en individuel kompetenceafklaring med henblik på at få udarbejdet en personlig uddannelsesplan. Denne evalueres og revideres eventuelt undervejs i uddannelsesforløbet. Personlig uddannelsesbog Alle elever får udleveret en uddannelsesbog. Uddannelsesbogen, der indeholder uddannelsesplanen, skal sammen med skolevejledninger/skolebeviser beskrive de kvalifikationer og kompetencer, eleven opnår under skole og praktikophold. Uddannelsesbogen omfatter både uddannelsens grund- og hovedforløb samt praktikuddannelsen. Ligeledes skal uddannelsesbogen anvendes under eventuel skolepraktik. Uddannelsesplanen og uddannelsesbogen vil blive omdrejningspunktet i elevens samarbejde med kontaktlæreren og i elevens arbejde med personlige kvalifikationer. Elevplan Elevens brug af Elevplan starter med udfyldelse af uddannelsesplanen. Oftest i tæt samarbejde med kontaktlæreren. Når uddannelsesplanen derefter er godkendt af kontaktlæreren, kan eleven via Elevplan tilmelde sig læringsaktiviteter. Med regelmæssige mellemrum kan eleven som en del af undervisningen gå ind i Elevplan og dokumentere sine læringsfremskridt ved at skrive evalueringsbidrag på læringsaktiviteterne og skrive og indsætte billeder i sin uddannelsesbog.

8 Evalueringerne kan ses af lærerne, og dokumentationen i uddannelsesbogen kan også ses af lærestedets uddannelsesansvarlige. Som følge af lærernes afvinkning af målpinde undervejs kan eleven og lærestedets uddannelsesansvarlige følge fremdriften i målopfyldelsen på scorekortet i Elevplan. Undervisningens tilrettelæggelse Undervisningen er tilrettelagt i moduler af 5 uger. Eleven kan normalt vælge et forløb på mellem 20 og 40 uger. Inden starten på skoleopholdet indkaldes eleven til en personlig samtale med kontaktlæreren, hvor eleven sammen med kontaktlæreren udarbejder en plan for forløbet ud fra elevens forudsætninger og ønsker. Valg af modul /undervisningsaktivitet i modul foretages af eleven i samarbejde med kontaktlæreren. Hvert modul afsluttes med en personlig samtale mellem kontaktlærer og elev, hvor modulet evalueres og elevens uddannelsesplan diskuteres på baggrund af evalueringen. Lærerkvalifikationer Undervisningen på grundforløbet varetages af et team, der tilsammen dækker de lærerkvalifikationer, der er påkrævet til den pågældende uddannelse. Krav til lærerkvalifikationer fremgår af skolens kvalitetsplan. Kravet til lærerne i de fag, der har en snæver tilknytning til uddannelsesretningen (grundfag, områdefag), er en faglig uddannelse samt relevante efteruddannelseskurser (videreuddannelse). Kravene i de fag, der er meritgivende ved skift til de erhvervsgymnasiale uddannelser (almene grundfag med eksamen), er et fagligt niveau svarende til seminariets linjefag. Ressourcer og udstyr Krav til ressourcer og udstyr for de enkelte undervisningsaktiviteter fremgår af beskrivelsen af aktiviteten. Kompetencevurdering I starten af forløbet bliver der lavet en individuel kompetenceafklaring af hver enkelt elev, der danner udgangspunkt for formulering af elevens individuelle uddannelsesplan Der kan søges merit for hele eller dele af grundforløbet, hvis eleven har kvalifikationer inden for den pågældende uddannelse i forvejen. Det er eleven, der søger merit, og der skal vedlægges dokumentation for de i forvejen erhvervede kvalifikationer, som man søger merit for. Ansøgningen sendes til den ansvarlige uddannelsesleder for området. Behandlingen af meritansøgningen foretages af ansvarlig uddannelsesleder, studievejlederen og pædagogisk inspektør. Vurdering af egnethed i forbindelse med skolepraktik Det er en forudsætning for at blive optaget i skolepraktik, at den pågældende opfylder nogle nærmere bestemte egnethedsbetingelser (EMMA kriteriet). Eleven skal således være egnet til den pågældende uddannelse og være både fagligt og geografisk mobil. Desuden skal eleven være aktivt praktikpladssøgende fra afslutningen af grundforløbet og under hele skolepraktikforløbet. Eleven skal være synlig på og vil blive indkaldt til skolepraktikorientering14 dage før afslutningen af grundforløbet. Inden eleven afslutter grundforløbet tilmelder eleven sig skolepraktik. 2 måneder efter afslutningen af grundforløbet indkaldes eleven til EMMA vurdering for optagelse i skolepraktik.

9 Samarbejde mellem skole, eleven og virksomheden Der er etableret en kontaktlærerordning, der sikrer et samarbejde mellem elev, skole og virksomhed. Virksomhedskontakten sikres ligeledes gennem elevens uddannelsesbog. I de undervisningsaktiviteter, der indeholder elementer af virksomhedsforlagt undervisning, får eleven besøg af en lærer/kontaktlærer under forløbet. Der er etableret en ordning (udvidet kontaktlærerordning) for specielt ressourcesvage elever. Denne ordning indeholder bl.a., at eleven bliver tilbudt, at kontaktlærerordningen fra skoleforløbet videreføres i et defineret omfang under praktikforløbene. Skolesamarbejde Silkeborg Tekniske Skole har indgået en generel samarbejdsaftale med de øvrige TSØ-skoler. Denne aftale sikrer elever fortsat skoleuddannelse inden for retningen Håndværk og Teknik. Forudsætningen for indgåelse af samarbejdsaftaler med andre skoler om færdiggørelse af uddannelsen er, at den samarbejdende skole tager udgangspunkt i elevens uddannelsesplan/uddannelsesbog og derigennem sikrer, at forudsætningerne er tilstede, for at eleven kan nå de mål, der ligger i uddannelsen.

10 BESKRIVELSE AF LÆRINGSAKTIVITETER Læringsaktiviteter er beskrevet på

11 BEDØMMELSESPLAN 2005 SMEDE GRUNDFORLØB Bedømmelse i de enkelte fag: Fag: Arbejdsmiljø 1 Eleven kan bidrage til bestræbelserne på at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø gennem deltagelse og gennemførelse af arbejdspladsvurderinger (APV) 2 Eleven kan anvende viden til at forebygge arbejdsbetingede belastningslidelser og ulykker, herunder foretage valg af hensigtsmæssige arbejdsstillinger og -bevægelser. 3 Eleven kan anvende arbejdspladsbrugsanvisninger til brug for substitution med henblik på at forebygge arbejdsskader. 4 Eleven kan anvende viden om det fysiske, kemisk-biologiske og psykosociale arbejdsmiljø til at tilrettelægge hensigtsmæssige arbejdsgange med henblik på at forebygge belastninger. Løbende Bedømmelse Eleven skal aktivt medvirke til en højnelse af arbejdsmiljøet på skolen, skal være i stand til at vælge korrekt sikkerhedsudstyr til en given arbejdssituation. Løbende i undervisningen. Skal kunne forklare korrekt brug af sikkerhedsudstyr. Der gives standpunktskarakter efter 13- skalaen Ved afslutning af modul 1. Fag: Materialeforståelse 1 Eleven kan overholde gældende regler og sikkerhedsforskrifter i forbindelse med anvendelse og bearbejdning af forskellige materialer. 2 Eleven kan anvende materialeteknologiens relevante begreber og terminologier i erhvervsfaglige sammenhænge. 3 Eleven kan søge informationer om materialers tekniske, miljø- og arbejdsmiljømæssige samt økonomiske specifikationer i skriftlige og elektroniske medier. Løbende Bedømmelse Er i stand til at vælge materiale til en given opgave udfra de almindeligvis forekommende materialer.

12 Løbende På baggrund af elevens præstationer i undervisningen, og i løsning af opgaver. Der gives en delkarakter efter 13-skalaen Afslutning på modul 1 Fag: Grundkursus i førstehjælp og brandbekæmpelse. 1 Eleverne tilegner sig sådanne teoretiske og praktiske færdigheder, at de vil være i stand til at yde Førstehjælp ved ulykker og pludselige sygdomme 2 Eleverne opnår bevis for grundkursus i førstehjælp 3 Eleverne tilegner sig sådanne teoretiske og praktiske færdigheder, at de ved, hvordan de bør forholde sig i tilfælde af brand, og hvordan de ved simple hjælpemidler og metoder kan slukke mindre brande og hindre brandudbredelse 4 Eleverne opnår bevis for kursus i elementær brandbekæmpelse Deltagerne skal have været til stede i alle 12 timer og kunne opfylde målkravene. Vurderinger foretages på baggrund af elevens praktiske og teoretiske færdigheder, og engagement i undervisningen Bedømmelsen sker efter Dansk Røde Kors regler. Fag: Arbejdsorganisering, produktionsplanlægning og fremstilling niveau F 1 Eleven har kendskab til rollefordelingen i en typisk virksomhedsorganisation, herunder ansvarsfordeling, beslutningskompetencer og mulige samarbejdsformer under et fremstillingsforløb fra produktionsforberedelse til færdig produkt. 2 Eleven kan fremstille arbejdsgrundlag i form af enkle skitser og materiale- eller styklister. 3 Eleven har kendskab til de organisatoriske principper, der normalt anvendes i produktionsvirksomheder. 4 Eleven har kendskab til beslutningsprocesser og ansvarsfordeling i en typisk virksomhedsorganisation. 5 Eleven har forståelse af den betydning, som overholdelse af de enkelte kvalitets- og tidskrav har for helheden og for sammenhængen mellem produktion og økonomi. 6 Eleven kan anvende forskellige planlægningsværktøjer og -teknikker. 7 Eleven kan anvende og kombinere de øvrige erhvervede almenfaglige kvalifikationer i et givet fremstillingsforløb fra opgavespecifikation til færdigt produkt. 8 Eleven kan udføre de givne arbejdsopgaver under iagttagelse af gældende sikkerheds- og miljøforskrifter. Løbende Bedømmelse Vurdering af arbejdsprocessen i de givne arbejdsopgaver samt projekter.

13 På baggrund af elevens præstationer i undervisningen, og i løsning af opgaver. Der gives en delkarakter efter 13-skalaen Ved afslutning på modulet Fag: Matematik niveau F 1 Eleven kan arbejde med tal og anvende enkle formeludtryk (symbol- og formalismekompetence) 2 Eleven kan genkende matematiske problemstillinger og deres repræsentationer i erhvervsmæssige og almene sammenhænge samt anvende matematiske fremstillingsformer af disse. (tankegangsog repræsentationskompetence) 3 Eleven kan foretage matematisering og løse matematiske problemer ved behandling af enkle erhvervsmæssige og almene opgavetyper. (modellerings- og problembehandlingskompetence) 4 Eleven kan dokumentere matematiske løsningsmetoder. (kommunikationskompetence) 5 Eleven kan anvende relevante hjælpemidler. (hjælpemiddelkompetence) Løbende Bedømmelse Der gives en personlig bedømmelse undervejs i forbindelse med undervisningen og ved returnering af hjemmeopgaver. Der gives en delkarakter efter 13-skalaen Ved afslutning på modulet. Fag: Automation (begynder) 1 Eleven har grundlæggende kendskab til de generelle principperne og metoder til automatisering og styring af processer og kontrolfunktioner i tekniske anlæg 2 Eleven har grundlæggende kendskab til hydrauliske, pneumatiske og elektriske styresystemer 3 Eleven kan, ud fra diagrammer, udvælge, opstille og forbinde komponenter til enkle automatiske styringssystemer 4 Eleven kan under vejledning planlægge egne automatiseringsopgaver 5 Eleven udviser forståelse af fordele og ulemper ved automatisering af processer

14 Løbende bedømmelse Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en samlet karakter på 13-skalaen. I slutningen af forløbet. Fag: Bearbejdningsteknik (begynder) 1 Eleven har kendskab til og færdighed i forskellige former for koldbearbejdning af stålmaterialer og metaller samt elementær bearbejdning af plastmaterialer 2 Eleven kan under vejledning udføre enkle manuelle og maskinelle tildannelsesopgaver ved hjælp af spåntagning, bukning, valsning, skæring, klipning, slibning, mejsling og filning af stålmaterialer og metaller 3 Eleven kan under vejledning udføre enkle fremstillingsopgaver ved spåntagende, skærende og polerende tildannelse af plastmaterialer 4 Eleven kan foretage elementær vedligeholdelse og justering af det anvendte bearbejdningsudstyr 5 Eleven kan udføre de givne bearbejdningsopgaver under iagttagelse af gældende sikkerheds- og miljøregler, herunder regler vedrørende anvendelse og bortskaffelse af smøremidler samt regler vedrørende anvendelse af oxygen og acetylen 6 Eleven kan planlægge egne bearbejdningsopgaver og anvende sin viden om materialers egenskaber og bearbejdelighed i de givne bearbejdningsopgaver Løbende Bedømmelse Løbende bedømmelse af evnen til at anvende og vedligeholde produktionsudstyr. Udfra opgave/projekt. Der gives en delkarakter efter 13-skalen. Ved afslutning på modulet. Fag: Måleteknik A niveau F 1 Eleven har indgående kendskab til anvendte måleenheder og kan foretage omregning mellem disse.

15 2 Eleven kan selvstændigt udføre opmåling med relevant måleværktøj og herunder vurdere måleresultaterne i relation til tegninger og specifikationer. 3 Eleven kan under vejledning planlægge eget måle- og opmærkningsarbejde. 4 Eleven kan vælge relevante måleenheder og arbejde med relevante tolerancer i forhold til en given opgave. 5 Eleven udviser forståelse af betydningen af måleværktøjers behandling, justering og vedligeholdelse i relation til overholdelsen af givne kvalitetskrav. 6 Eleven kan udarbejde et måleskema på en computer, til et af skolens udvalgte emner. Løbende Bedømmelse Evnen til at anvende/vedligeholde måleudstyr samt de til faget hørende standarter og normer. Modul 1, 2, 3. Overholdelse af standarter/normer. Der gives standpunktskarakter efter 13-skalaen Ved afslutning på modulet. Fag: Sammenføjningsteknik (begynder) 1 Eleven har kendskab til, og færdighed i, sammenføjning af stålmaterialer, plastmaterialer og metaller 2 Eleven kan løse enkle sammenføjningsopgaver ved anvendelsen af svejsning, lodning, limning og mekanisk sammenføjning 3 Eleven kan vælge relevant sammenføjningsværktøj og teknik til en given opgave 4 Eleven kan udføre de givne sammenføjningsopgaver under hensyn til gældende sikkerheds- og miljøforskrifter 5 Eleven kan planlægge egne sammenføjningsopgaver Løbende Bedømmelse Elevens bedømmes udfra stillede øvelser og opgaver. På baggrund af elevens præstationer i undervisningen, og i løsning af opgaver. Der gives en delkarakter efter 13-skalaen Ved afslutning på modulet

16 Fag: Tegningsforståelse 1 Eleven har grundlæggende forståelse af teknisk afbildning i retvinklet projektion samt kendskab af grundprincipperne isometrisk afbildning 2 Eleven kan anvende retvinklet projektion til fremstilling af enkle, målsatte arbejdstegninger med tilhørende materialelister 3 Eleven har kendskab til normer og standarder for anvendelse af forskellige stregtyper, målsætningsteknikker, toleranceangivelser, snitangivelser og symboler 4 Eleven har forståelse af den tekniske tegning som fagligt kommunikationsmedium 5 Eleven kan planlægge eget tegne- og konstruktionsarbejde, og forstår den betydning som produktionsforberedelse har for arbejdsmetoder, produktkvalitet og økonomi Løbende Bedømmelse Udfra øvelser i teknisk tegning. På baggrund af elevens præstationer i undervisningen, og i løsning af opgaver. Der gives en delkarakter efter 13-skalaen. Ved afslutning på modulet. Fag: Afkortning og tildannelse niveau F 1 Eleven kan afkorte og tildanne lige-, skrå- og faconsnit i plade, rør og profiler, under hensyntagen til tolerancekrav. 2 Eleven kan udføre klipning i tyndere materiale med hånd-, maskin-, profil- og kurvesakse under hensyntagen til tolerancekrav. 3 Eleven kan betjene slibeværktøj og maskiner til bearbejdning af overflader. 4 Eleven overholder reglerne vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø. Løbende bedømmelse Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en afsluttende karakter fra 13-skalaen, på baggrund af elevens præstationer i undervisningen og løsning af opgaver.

17 I slutningen af forløbet. Fag: Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring niveau F 1 Eleven opnår teoretisk viden om arbejdsmiljømæssige forhold, regler og krav, der har betydning ved arbejde i alle metaller på følgende områder: Arbejdsmiljølovgivning, arbejdsmiljøpåvirkninger, sundhedsrisici, Beskyttelsesforanstaltninger, Personlige værnemidler, Arbejdspladsforhold. 2 Eleven har opnået viden så de selvstændigt kan arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt med følgende processer: Lysbuesvejsning med beklædte elektroder, Mag-svejsning med massivt tråd, Mag-svejsning med pulverfyldt rørtråd, Tig-svejsning, Flammeskæring, Plasmaskæring, Plasmasvejsning, Lasersvejsning, Laserskæring, Slibning. 3 Eleven har viden om kravene i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 906 af 8. november 2002 om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer. 4 Eleven har opnået en viden, så de er orienterede om arbejdspladsens sundheds- og sikkerhedsmæssige forhold. Faget er et kursus, der afsluttes med en skriftlig prøve, der skal bestås for at få bevis. Ved afslutning på kurset. Fag: Bearbejdningsteknik niveau F 1 Eleven har kendskab til og færdighed i forskellige former for koldbearbejdning af stålmaterialer og metaller. 2 Eleven kan udføre enkle manuelle og maskinelle tildannelsesopgaver ved hjælp af spåntagning, bukning, valsning, skæring, klipning, slibning, mejsling og filning af stålmaterialer og metaller. 3 Eleven kan udføre enkle fremstillingsopgaver ved spåntagenede, skærende og polerende tildannelse af plastmaterialer. 4 Eleven kan foretage elementær vedligeholdelse og justering af det anvendte bearbejdningsudstyr. 5 Eleven kan udføre de givne bearbejdningsopgaver under iagttagelse af gældende sikkerheds- og miljøregler, herunder regler vedrørende anvendelse og bortskaffelse af smøremidler samt regler vedrørende anvendelse af oxygen og acetylen. 6 Eleven kan planlægge egne bearbejdningsopgaver og anvende sin viden om materialers egenskaber og bearbejdelighed i de givne bearbejdningsopgaver. Løbende bedømmelse Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en afsluttende karakter fra 13-skalaen, på baggrund af elevens præstationer i undervisningen og løsning af opgaver.

18 I slutningen af forløbet. Fag: Fremstilling af emner niveau F 1 Eleven kan udvælge egnet materiale og anvende dette i et mindre og ukompliceret fremstillingsforløb. 2 Eleven kan fremstille et emne fra start til slut under hensyntagen til gældende standarder og normer. 3 Eleven har kendskab til nogle af de tekniske normer og standarder, der er gældende for branchen. 4 Eleven har forståelse for den betydning overholdelsen af de enkelte kvalitets- og tidskrav har for helheden. 5 Eleven har begyndende indsigt i sammenhængen mellem produktion og økonomi. 6 Eleven har kendskab til elementære planlægningsteknikker og kan udføre detailplanlægning af et mindre fremstillingsforløb. Løbende bedømmelse Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en afsluttende karakter fra 13-skalaen, udfra det færdige produkt og projektbeskrivelsen. I slutningen af forløbet. Fag: Maskin- og værktøjskendskab niveau F 1 Eleven har opnået kendskab til manuelle og maskinelle bearbejdningsmetoder, sammenføjningsmetoder, afkortning, tildannelse, opmærkning, opmåling, montage- og demontagemetoder. 2 Eleven har kendskab til "sikkerhedsbestemmelser ved arbejde" vedr. værktøjsmaskiner. 3 Eleven har kendskab til håndtering og vedligeholdelse af håndværktøj og måleværktøj. 4 Eleven har kendskab til den generelle teori som knytter sig til faget. 5 Eleven har forståelse for den betydning overholdelsen af de enkelte kvalitets- og tidskrav har for helheden. 6 Eleven har begyndende indsigt i sammenhængen mellem produktion og økonomi. 7 Eleven udviser ansvars- og miljøbevidsthed i forhold til økonomi og ressourcespild ved en arbejdsproces. 8 Eleven udviser kvalitets- og sikkerhedsbevidsthed under udførelsen af egne arbejdsopgaver. Løbende bedømmelse

19 Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en afsluttende karakter fra 13-skalaen, på baggrund af elevens præstationer i undervisningen og løsning af opgaver. I slutningen af forløbet. Fag: Tegningsforståelse og cad-konstruktion niveau F 1 Eleven kan anvende almindeligt tegneudstyr til retvinklet projektionstegning. 2 Eleven kan overholde tegningsregler iflg. DS/ISO 128 og DS/ISO Eleven kan bedømme kvaliteten af de udførte tegninger. 4 Eleven kan fremstille og aflæse simple arbejdstegninger i retvinklet projektion, herunder skal eleven kunne anvende: Stregtykkelser og stregarter, Målsætning, skravering, snit og toleranceangivelser og Målestoksforhold. 5 Eleven kan anvende tegneudstyr til Isometrisk tegning. 6 Eleven kan overholde relevante tegneregler. 7 Eleven kan fremstille og aflæse Isometriske arbejdstegninger. 8 Eleven skal kunne anvende Isometriske hovedlinier: Stregtykkelser og stregarter, Målsætning, snit og toleranceangivelser samt Målestoksforhold. 9 Eleven skal bedømme kvaliteten af en udført tegne opgave. 10 Eleven kan udarbejde tegninger såvel retvinklet projektion som isometrisk tegning i cad system, herunder: Definere tegneareal (lag, stregtykkelser, stregarter, etc.) Fremstille tegningshoved, stregtykkelser og stregarter, Målsætning, skravering, snit og toleranceangivelser og Målestoksforhold. 11 Eleven skal fremstille og aflæse simple arbejdstegninger i retvinklet projektion og isometrisk tegning. 12 Eleven kan bedømme kvaliteten af en udført cad tegning. 13 Eleven kan udfører skriftligt materiale i forbindelse med fremstilling af tegninger herunder kunne redegøre for problemformulering, rapport og materialelister. Løbende bedømmelse Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en afsluttende karakter fra 13-skalaen, på baggrund af elevens præstationer i undervisningen og løsning af opgaver.

20 I slutningen af forløbet. Fag: Termisk sammenføjning niveau F 1 Eleven har opnået begyndende kendskab til Elektrodesvejsning, proces 111, Mag-svejsning, proces , Tig-svejsning, proces 141, Gas-svejsning, proces Eleven er orienteret om svejsemetoders anvendelighed og udbredelse. 3 Eleven har begyndende kendskab til betjening og vedligeholdelse af svejseudstyret. 4 Eleven er orienteret om kvalitetskrav vedr. svejsning. 5 Eleven kan anvende svejseudstyret sikkerhedsmæssigt forsvarligt. 6 Eleven har kendskab til "sikkerhedsbestemmelser ved arbejde" vedr. svejsning. 7 Eleven har begyndende kendskab til den generelle teori ved svejsning. 8 Eleven udviser ansvars- og miljøbevidsthed i forhold til økonomi og ressourcespild ved en svejseproces. 9 Eleven udviser kvalitets- og sikkerhedsbevidsthed under udførelsen af egne arbejdsopgaver. Løbende bedømmelse Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en afsluttende karakter fra 13-skalaen, på baggrund af elevens præstationer i undervisningen og løsning af opgaver. I slutningen af forløbet. Fag: Grundforløbsprojekt, håndværk og teknik. 1 Grundforløbsprojekt, håndværk og teknik Løbende bedømmelse Der foretages en løbende vurdering af elevens evner og engagement. Der gives en afsluttende karakter fra 13-skalaen, udfra det færdige produkt og projektbeskrivelsen.

21 I slutningen af forløbet. Bedømmelse af de personlige kvalifikationer Eleven vil under hele forløbet løbende blive bedømt på følgende personlige kvalifikationer: Kvalifikation Selvstændighed Ansvarlighed Omhyggelighed Modenhed Motivation for uddannelse Mødedisciplin Meget tilfredsstillende Tilfredsstillende Ikke tilfredsstillende Bedømmelse vil blive foretaget ved afslutning af hvert modul og i forbindelse med den helhedsvurdering, der skal foretages ved afslutning på grundforløbet.

22

23 23

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

Grundforløb Uddannelsesrelateret Smedefag

Grundforløb Uddannelsesrelateret Smedefag Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole Uddannelsesrelateret Smedefag Dækker følgende uddannelser: Klejnsmed Plade- og konstruktion smed Bygnings og landbrug smed Aluminium

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør Udstedelsesdato: Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 438 af 03/06/2009 om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang

Læs mere

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Uddannelse Bekendtgørelse nr. Teknisk Designer LBK. Nr. 183 af 22. marts 2004 Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelse BEK nr. 341

Læs mere

Grundforløb: Fitness

Grundforløb: Fitness Grundforløb: Fitness Formålet med grundforløbet er, at du bliver i stand til at indgå i den daglige arbejdsgang i et fitnesscenter. Du får grundlæggende viden om kommunikation og service og andre receptionsområder.

Læs mere

3. Hovedforløb Bygningsstruktør

3. Hovedforløb Bygningsstruktør 3. Hovedforløb Bygningsstruktør 1 - DANSK - Målpinde/delmål dansk Eleven kan udtrykke sig hensigtsmæssigt i skrift og tale Eleven kan anvende relevant læsestrategi i forhold til almindelige teksttyper

Læs mere

KOMPETENCEBEVIS OG UDDANNELSESPLAN TIL EUD (EFTER IKV)

KOMPETENCEBEVIS OG UDDANNELSESPLAN TIL EUD (EFTER IKV) KOMPETENCEEVIS OG UDDNNELSESPLN TIL EUD (EFTER IKV) UDDNNELSESRETNING Smed SPECILE NVN CPR-NUMMER DRESSE TELEFON EMIL VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ GGRUND F DOKUMENTTION, UDTLELSER FR NUVÆRENDE OG

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB 1. Generelt om Agroskolen Hammerum. 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: Agroskolen Hammerum Indgangen: dyr, planter og natur. Der undervises hvor ikke andet er

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker BEK nr 326 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.23T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til guld- og sølvsmed

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til guld- og sølvsmed BEK nr 390 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.75T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 2: Lokal undervisningsplan. Generelt for uddannelsen

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 2: Lokal undervisningsplan. Generelt for uddannelsen Odense Tekniske Skole Afdeling Byggeri & Teknologi Uddannelsesindgang Bygge & Anlæg Uddannelsesfamilie Enkeltstående uddannelse Uddannelse Maler-uddannelsen Evt. trindeling / afstigningsmulighed Ingen

Læs mere

5.2 PU, temaopgave som del af grundforløbsprojekt

5.2 PU, temaopgave som del af grundforløbsprojekt 5.2 PU, temaopgave som del af grundforløbsprojekt Opgaveeksempel udarbejdet på Aalborg tekniske skole. Tegninger: Erhvervsskolernes Forlag. Type: Niveau: Indhold: Indgang: Kernekompetence: Opgave Tværgående

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan Odense Tekniske Skole Afdeling Byggeri og Teknologi Uddannelse Træfagenes Byggeuddannelse Speciale Tømrer Læringsaktivitet / Forløb Arbejdsmiljø Lektioner 1 uge / Fag / Aktivitet / Projekt 1243, 49-55,

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Hovedforløbet Karrosserismed Silkeborg Tekniske Skole April 2006 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Overordnede rammer...4 Formål...4 Struktur...4 Fagrække...4 Hovedforløb 1 (5

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til produktør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til produktør BEK nr 436 af 13/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.38T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 255 af

Læs mere

Timetal 1,0 uge Læreplansfag mv. i forløbet

Timetal 1,0 uge Læreplansfag mv. i forløbet Odense Tekniske Skole Afdeling MURER Uddannelse Hovedforløb: Murer Forløb 1. hovedforløb Forløb / Fag / Aktivitet / Projekt Matematik, niveau F Timetal 1,0 uge Læreplansfag mv. i forløbet Grundfag Der

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til stukkatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til stukkatør BEK nr 365 af 01/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.24T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 271 af

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for matematik niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til beslagsmed

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til beslagsmed BEK nr 318 af 26/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 9. oktober 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 008.13T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 221

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til vindmølleoperatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til vindmølleoperatør BEK nr 475 af 17/4/215 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 216 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 7.8T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til beslagsmed

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til beslagsmed BEK nr 221 af 09/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. oktober 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE UDDNNELSESPLN FOR GRUNDUDDNNELSE FOR VOKSNE GVU-UDDNNELSE SPECILE Produktion og Udvikling Klejnsmed NVN CPR-NUMMER DRESSE TELEFON EMIL GVU-VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER På baggrund af dokumentation, udtalelser

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. ugers praktik

10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. ugers praktik Odense Tekniske Skole og AMU-Fyn Afdeling Byggeri & Teknologi & Struktørafdelingen på AMU-Fyn Uddannelsesindgang Bygge & Anlæg Uddannelsesfamilie Anlæg, byggeri og installation Uddannelse Struktør Speciale(r)

Læs mere

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Automation, Rutine Varighed (timer, dage eller uger samt

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Automation, Rutine Varighed (timer, dage eller uger samt Odense Tekniske Skole Afdeling Smede- & Industriteknik Uddannelsesindgang Håndværk og teknik Uddannelsesfamilie Teknikfamilien Uddannelse, hovedforløb Industritekniker Speciale Industritekniker-maskin

Læs mere

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Konventionel bearbejdning 1 Varighed (timer, dage eller uger samt

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Konventionel bearbejdning 1 Varighed (timer, dage eller uger samt Odense Tekniske Skole Afdeling Smede- & Industriteknik Uddannelsesindgang Håndværk og teknik Uddannelsesfamilie Teknikfamilien Uddannelse, hovedforløb Industritekniker Speciale Industritekniker-maskin

Læs mere

Frisør 5: Kemi og design: 5 uger

Frisør 5: Kemi og design: 5 uger Frisør 5: Kemi og design: 5 uger Formål: Eleven bliver i stand til selvstændigt at kunne udføre en kemisk behandling Miljø og ergonomi indgår som et naturlig element i den daglige undervisning. I faget

Læs mere

Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 4. Hovedforløb Anlægsstruktør. 4. Hovedforløb Anlægsstruktør

Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 4. Hovedforløb Anlægsstruktør. 4. Hovedforløb Anlægsstruktør 4. Hovedforløb Anlægsstruktør 1 Øvrige grundfag på hovedforløbene Vedr. informationsteknologi, arbejdsmiljø, materialeforståelse samt Produktudvikling, produktion og service på hovedforløbene, (se timefordeling

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail Praktikerk læri ng special et Smed, aluminium Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i praktiktiden

Læs mere

Serviceassistentuddannelsen

Serviceassistentuddannelsen 1 Serviceassistentuddannelsen Trin 1 Rengøringstekniker Trin 2 Serviceassistent 2 Indholdsfortegnelse Grundforløb og hovedforløb; Trin 1 og Trin 2... 3 Uddannelsens formål og opdeling... 3 Strukturen for

Læs mere

Københavns Tekniske Skole. Lokal undervisningsplan GF2 Støberitekniker

Københavns Tekniske Skole. Lokal undervisningsplan GF2 Støberitekniker Københavns Tekniske Skole Lokal undervisningsplan GF2 Støberitekniker 16-11-2015 Indhold 1 Generelt for skolen... 3 1.1 Overordnet pædagogisk og didaktisk grundlag for udbud af erhvervsuddannelser på KTS...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2011 Laboratorietandtekniker Udstedt af Tandteknikerfagets Faglige Udvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 857 af 11/07/2011 Bekendtgørelse

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer:

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: Praktikerk læri ng special et Svejs er Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i praktiktiden

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail Praktikerk læri ng special et Smed, b ea rbejdning Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i

Læs mere

I hovedforløbet skal eleverne som Skov- og naturtekniker opnå disse kompetencer, jf. bilag 7 Skov- og naturtekniker

I hovedforløbet skal eleverne som Skov- og naturtekniker opnå disse kompetencer, jf. bilag 7 Skov- og naturtekniker REGLERNE OM ERHVERVSUDDANNELSERNE: Skov- og naturtekniker. Få overblik over uddannelsen her på skolens hjemmeside. http://www.sl.life.ku.dk/uddannelse/skovognaturtekniker/uddannelsen.aspx Fra grundforløbet

Læs mere

Lokal undervisningsplan Produktion og udvikling Grundforløb Smed

Lokal undervisningsplan Produktion og udvikling Grundforløb Smed Lokal undervisningsplan Produktion og udvikling Grundforløb Smed 2.0 Praktiske oplysninger... 3 Støtte til eleverne:... 3 Erhvervs- og uddannelsesvejlederen:... 3 Lære og praktikpladskontor - LOP:... 3

Læs mere

Varighed (timer, dage eller uger samt lektioner) Fagligt oplæg er et tværfagligt projekt på hhv. HF1 og HF2.

Varighed (timer, dage eller uger samt lektioner) Fagligt oplæg er et tværfagligt projekt på hhv. HF1 og HF2. Odense Tekniske Skole Afdeling Smede- & Industriteknik Uddannelsesindgang Håndværk og teknik Uddannelsesfamilie Uddannelse, hovedforløb Industritekniker Speciale HF1 og HF2 Læringsaktivitet Fagligt oplæg

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2759 Titel: Metalindustriel bearbejdning Kort titel: Spåntagning Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail Praktikerk læri ng special et VVS - en ergitek nik Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen Udstedt af det faglige udvalg for vindmølleoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

område-fag Flakkøretøjer

område-fag Flakkøretøjer Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og Logistik Uddannelse Renovationschauffør Speciale 49-55, 20, 22, 24,

Læs mere

Fagretning Mekanik, transport og logistik

Fagretning Mekanik, transport og logistik Fagretning Mekanik, transport og logistik Fra idé til udformning og drift Fællesskab mellem fagene hvad har mekanikere, chauffører og lagerfolk egentlig til fælles? Brainstorm vi var LANGT omkring! Men

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Produktør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 329 af 11.04.2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Praktik i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015 Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Læseplan for valgfaget metal og motorværksted. 10. klasse

Læseplan for valgfaget metal og motorværksted. 10. klasse Læseplan for valgfaget metal og motorværksted 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Køretøjets opbygning 5 Metalbearbejdning 6 Miljø og arbejdsmiljø 7 Uddannelsesafklaring 8 Indledning

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven inden eller

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frisør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frisør BEK nr 291 af 23/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.84T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1634 af

Læs mere

Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole Dækker følgende uddannelser:

Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole Dækker følgende uddannelser: Undervisningsplan for Vejle Tekniske kole/grindsted Tekniske kole 4. Hovedforløb ækker følgende uddannelser: Klejnsmed Plade- og konstruktion smed 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Undervisningstimefordelingsplan...

Læs mere

Ønsker du at vide mere om skolepraktikforløbet. Skolepraktik. Smed - bearbejdning Klejnsmed. til klejnsmedeuddannelsen er du velkommen til at kontakte

Ønsker du at vide mere om skolepraktikforløbet. Skolepraktik. Smed - bearbejdning Klejnsmed. til klejnsmedeuddannelsen er du velkommen til at kontakte Ønsker du at vide mere om skolepraktikforløbet til klejnsmedeuddannelsen er du velkommen til at kontakte Skolepraktik Jørgen S. Johnsen mobil 61 22 08 36 Hans Uhd Jakobsen tlf. 96 80 15 48 Ole Iversen

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 49-55, 20, 22, 24, 4, stk. Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og logistik Uddannelse Lageruddanelsen Speciale

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole. 1. Hovedforløb

Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole. 1. Hovedforløb Undervisningsplan for Vejle Tekniske kole/grindsted Tekniske kole 1. Hovedforløb ækker følgende uddannelser: Klejnsmed Plade- og konstruktion smed Bygnings og landbrug smed Aluminium Rustfast VV-rør Industrirør

Læs mere

Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen

Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang produktion

Læs mere

Plastmageruddannelsen

Plastmageruddannelsen Den jydske Haandværkerskole LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Plastmageruddannelsen April 2006. 1 Indholdsfortegnelse DEN JYDSKE HAANDVÆRKERSKOLE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 1. INDLEDNING 5 2. SKOLEN 5 3. KVALITET 5

Læs mere

Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole Dækker følgende uddannelser:

Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole Dækker følgende uddannelser: Undervisningsplan for Vejle Tekniske kole/grindsted Tekniske kole 3. Hovedforløb ækker følgende uddannelser: Klejnsmed Plade- og konstruktion smed 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Undervisningstimefordelingsplan...

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen

Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen 1 Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen Forord Uddannelsesbekendtgørelsen og denne

Læs mere

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Udstedelsesdato: Den 1. juli 2008 Udstedt af Det faglige udvalg for Detailhandelsuddannelse med specialer i henhold til bekendtgørelse nr. 149

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til metalsmed

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til metalsmed BEK nr 474 af 17/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.53T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen Uddannelsesordning for entreprenør- og Udstedelsesdato: 28.03.2008 landbrugsmaskinuddannelsen Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 134 af 28/2/2008 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker Udstedelsesdato: 04/06/2009 Udstedt af det faglige udvalg for Ejendomsserviceteknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 145 af 29/02/2008

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tagdækker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til tagdækker BEK nr 272 af 15/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang

Læs mere

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling. Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Dansk (EUD) Elevrettet beskrivelse: EUD grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Dansk vil du arbejde med at styrke dine forudsætninger for at benytte det danske sprog

Læs mere

Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse

Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse Lokal uddannelsesplan For kontoruddannelse Svendborg Erhvervsskole Hovedforløb EUD/EUX Business 1 Indhold VELKOMMEN TIL DET MERKANTILE HOVEDFORLØB KONTOR MED SPECIALER PÅ Svendborg Erhvervsskole 4 1. GENERELT

Læs mere

Skuemester- og lærervejledning for specialet. Industritekniker

Skuemester- og lærervejledning for specialet. Industritekniker Maj 2013 Skuemester- og lærervejledning for specialet Industritekniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk Generel vejledning 3 Indledning 3 Skuemestrene

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker BEK nr 337 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.52T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål:

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål: Side: Side 1 af 18 6.0 LÆSEPLAN FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆL- PERUDDANNELSEN TEORI 1 TEMA 1: Uddannelse og læring (1 uge) Der gives en introduktion til: Skolen Arbejdsområdet/ faget som social- og sundhedshjælper

Læs mere

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Kontaktoplysninger Pilegårdsskolen Ole Klokkersvej 17 2770 Kastrup Tlf: 32507525 Skoleleder

Læs mere

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Naturfagsprøve Der afholdes prøve på niveau C. Adgang til prøve For at kunne indstille eleven til prøve

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØBET LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GRUNDFORLØBET GF PAKKE 32 UGER SOSU

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØBET LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GRUNDFORLØBET GF PAKKE 32 UGER SOSU LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GF PAKKE 32 UGER SOSU INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 1.1 PÆDAGOGISKE OG DIDAKTISKE OVERVEJELSER 5 2 DEN ERHVERVSFAGLIGE FÆLLESINDGANG SUNDHED, OMSORG OG PÆDAGOGIK

Læs mere

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne

Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne Vejledning om registrering af godskrivning (merit) i erhvervsuddannelserne Når jeg har taget engelsk på en anden uddannelse, skal jeg vel ikke have engelsk igen, vel? Citatet illustrerer en ofte hørt situation

Læs mere

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER Udarbejdet af Niuernermik Ilinniarfik, Nuuk August 2008 Side 1 af 11 sider INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formålet med uddannelsen... 3 2. Optagelse...

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud Merkantil er fastsat

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til CNC Tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til CNC Tekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til CNC Tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af det faglige udvalg for [uddannelse] i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til [uddannelsens

Læs mere

Virksomhedens Elevplan Quick-guide

Virksomhedens Elevplan Quick-guide Virksomhedens Elevplan Quick-guide Login til www.elevplan.dk Virksomheder logger på Elevplan med samme brugernavn og adgangskode, som benyttes til praktikpladsen.dk. Brugernavn og adgangskode til praktikpladsen.dk,

Læs mere

Områdefag. Eleven bliver undervist på F-niveau

Områdefag. Eleven bliver undervist på F-niveau 49-55, 20, 22, 24, 4, stk. Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og logistik Uddannelse Lageruddannelsen Speciale

Læs mere

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014 Trin 1. Revideret maj 2014 Prøvebestemmelser Trin 1, Social- og hjælperuddannelsen Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 01. januar 2013 Indhold Generelt... 2 Prøver for elever på trin

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til boligmontering

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til boligmontering BEK nr 316 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 10. september 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 008.12T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Praktikvejledning sikkerhedsvagt

Praktikvejledning sikkerhedsvagt Praktikvejledning sikkerhedsvagt Forord Denne vejledning har til hensigt at give den uddannelsesansvarlige anvisninger og ideer til, hvordan uddannelsens praktikdel kan planlægges, så der tages hensyn

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter Odense Tekniske Skole Afdeling MURER Uddannelse Hovedforløb: Murer Forløb 2. hovedforløb Forløb / Fag / Aktivitet / Projekt Stil, form og farve Timetal 0,5 uge Centrale bestemmelser Hvad Afkrydsningsfelter

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Vindmølleoperatøruddannelsen, specialet plast.

Lokal undervisningsplan for Vindmølleoperatøruddannelsen, specialet plast. Lokal undervisningsplan for Vindmølleoperatøruddannelsen, specialet plast. Indhold Indledning... 1 Praktiske oplysninger... 2 Grundforløb:... 2 Uddannelser:... 2 Skolens pædagogiske værdigrundlag... 3

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist

Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist 4.2 1. Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for mejeristuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen

Læs mere

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg.

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg. Hovedforløbet Bygningsmaler Generel information om skolen Praktiske oplysninger Generelt for skolen Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud Merkantil er fastsat

Læs mere

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER FOR PRØVER... 3 4 PRØVERS

Læs mere

Matematik på Humlebæk lille Skole

Matematik på Humlebæk lille Skole Matematik på Humlebæk lille Skole Matematikundervisningen på HLS er i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål, dog med få justeringer som passer til vores skoles struktur. Det betyder

Læs mere

Grundforløb Bygge og Anlæg, Træfagenes byggeuddannelse, Snedker, Maskinsnedker

Grundforløb Bygge og Anlæg, Træfagenes byggeuddannelse, Snedker, Maskinsnedker Træfagenes byggeuddannelse, Snedker, modul 1, 5 uger Elevrettet beskrivelse Modul 1 Introduktion. I introduktion fremstiller du bl.a. en værkstøjskasse og en tømmerbuk. Du skal også lave nogle saveøvelser,

Læs mere

til industritekniker, specialet Industritekniker-maskin Varighed (timer, dage eller uger samt lektioner)

til industritekniker, specialet Industritekniker-maskin Varighed (timer, dage eller uger samt lektioner) Odense Tekniske Skole Afdeling Smede- & Industriteknik Uddannelsesindgang Håndværk og teknik Uddannelsesfamilie Teknikfamilien Uddannelse, hovedforløb Industritekniker Speciale Industritekniker-maskin

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedelsesdato: den 15. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/04/2013

Læs mere

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål...

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål... Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2 Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan.... 2 Personlige og faglige læringsmål.... 3 Skabelon - personlige og faglige læringsmål.... 5 Reflektere....

Læs mere

Vvs-branchens praktikvejledning Speciale Vvs er

Vvs-branchens praktikvejledning Speciale Vvs er Til brug for praktikperioden forud for Hovedforløbet. Praktik forud for 1. hovedforløb Udføre under vejledning almindeligt installationsarbejde Under vejledning opsætte rendejern og foretage skiferdækning

Læs mere

Retningslinier for uddannelse af portører

Retningslinier for uddannelse af portører Retningslinier for uddannelse af portører Uddannelsens formål For selvstændigt at kunne varetage det praktiske portørarbejde, der forekommer i det moderne sygehusvæsen, har portøruddannelsens teori- og

Læs mere

Sagsnr.: 113.161.021 GVU. En vejledning til Uddannelsesbogen. Undervisningsministeriet. Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser

Sagsnr.: 113.161.021 GVU. En vejledning til Uddannelsesbogen. Undervisningsministeriet. Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser GVU En vejledning til Uddannelsesbogen Undervisningsministeriet Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser April 2006 1 Indledning Denne vejledning er udarbejdet med reference til Undervisningsministeriets

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til frontline pc-supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til frontline pc-supporter Uddannelsesordning for uddannelsen til frontline pc-supporter 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker BEK nr 214 af 08/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere