FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet."

Transkript

1 FIND... FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet. I denne kreative proces udvælger eleverne de løsninger, de mener er realistiske at gennemføre. FIND Undergrupper: Bliv inspireret Få ideér Vær konkret

2 FIND... BLIV INSPIRERET De 30 cirkler Bryd mønstre - vanens magt De skjulte kvadrater Ny sammenhæng Google og YouTube Tag på besøg F1 F2 F3 F4 F5 F6 BLIV INSPIRERET

3 Bliv inspireret F1 De 30 cirkler Varm jeres hjerne op til at få så mange idéer som muligt på meget kort tid. På et ark med 30 cirkler skal I på 1 minut tegne videre på så mange cirkler som muligt, med alt hvad der falder jer ind. En cirkel kan være fx en cola-kapsel, et glad ansigt, et surt ansigt, en jordklode osv.

4 Bliv inspireret F2 Bryd mønstre vanens magt Det kan være svært at bryde vaner og mønstre, fordi det vi ofte ikke er bevidste om dem, eller fordi det at gøre noget anderledes virker underligt. Udfordr jeres faste tankegang ved først at folde jeres arme som I plejer. Prøv så at folde dem med den modsatte arm øverst. Vær opmærksom på ikke bare at gøre som I plejer.

5 Bliv inspireret F3 De skjulte kvadrater Lær at se tingene fra forskellige sider og på nye måder. Tegn et mønster bestående af 4 x 4 små kvadrater. Tæl hvor mange kvadrater som I kan se. Overvej hvad der forhindrer os i at se alle kvadraterne. Standser vi ved det første svar? Arbejder vi for hurtigt? Undersøger vi ikke alle sammenhænge før vi stopper? (Svar: Tredive kvadrater)

6 Bliv inspireret F4 Ny sammenhæng Se jeres udfordring fra en ny vinkel. Tænk den ind i en ny sammenhæng ved at se med andres øjne. Bliv inspireret ved at overveje hvordan mennesker med en anden baggrund eller viden, fx et andet job, firmaer eller kendte personer, ville løse jeres udfordring. Hvordan ville fx LEGO, McDonalds, Røde Kors eller Supermand løse problemet?

7 Bliv inspireret F5 Google og YouTube Brug internettet til at søge inspiration om fx hvordan andre får gode ideer, eller hvordan ideer og opfindelser er opstået. Lav en billed- eller videosøgning på Google eller YouTube, og få inspration fra de billeder der kommer op. Prøv evt at lave små variationer over jeres søgeord, eller skriv det på engelsk, så flere hits kommer op, fx skraldespand, bin, trash can, skrald, affaldsspand, container, spand, kompost, offentlig skraldespand, privat skrald, garbage bin, garbage china osv.

8 Bliv inspireret F6 Tag på besøg Tag på inspirationstur, og oplev hvordan professionelle arbejder med jeres område, eller hvordan de fokuserer på emnet. Arbejder I fx med affald, så besøg en genbrugsstation eller et forbrændingsanlæg.

9 FIND... FÅ IDÉER Moodboard/collage Mindmap Post-it map Workshop Hvordan kunne vi...? Omvendt brainstorm Idéer på samlebånd Konkurrence-brainstorm Tænkehatte Blue sky brainstorm Scenarie/tegneserie Quick-model Rollespil Man kunne også... F7 F8 F9 F10 F11 F12 F13 F14 F15 F16 F17 F18 F19 F20 FÅ IDÉER

10 få idéer F7 Moodboard/collage Visualisér en bestemt målgruppe, stemning eller stil ved hjælp af et moodboard eller en collage. Riv billeder ud af et blad eller print fra internettet. Sæt dem op på et stykke pap og tilføj evt nøgleord.

11 få idéer F8 Mindmap Skriv et nøgleord på midten af et stykke papir. Træk streger fra ordet og ud til relaterede ord (associationer). Vær gerne flere om at arbejde på samme mindmap. TEGNING AF MINDMAP [STPO] Kan I skabe overblik og få nye ideer udfra dem I allerede har?

12 få idéer F9 Post-it map Lav en brainstorm i form af et Post-it map for at få flest mulige idéer ud fra én udfordring. Skriv jeres udfordring på en Post-it midt på bordet. Sæt otte Post-its rundt omkring, og udfyld så mange som muligt med områder som udfordringen kunne løses inden for. Sæt nu Post-its med konkrete idéer på løsninger ud for hvert område.

13 få idéer F10 Workshop Invitér forskellige eksperter inden for jeres valgte emneområde, og bed dem komme med forslag til hvordan udfordringen kan løses. Lav fx en brainstorm med eksperterne. Jamen, hvis I gør sådan...

14 få idéer F11 Hvordan kunne vi...? Prøv at finde på så mange idéer som muligt, så hurtigt som muligt. Skriv alle jeres idéer op på Post-its, og klistr dem op på en væg. Bagefter kan I sortere i idéerne og arbejde videre med de bedste af dem. En måde at starte en brainstorm på er ved at spørge åbent, Hvordan kunne vi...? Spørg fx Hvordan kunne vi spare på strømmen derhjemme?, eller Hvordan kunne vi få flere på skolen til at rydde op efter sig selv?

15 få idéer F12 Omvendt brainstorm At ridse op hvilke ting der kunne forhindre jer i at løse udfordringen, kan give et godt billede af hvad I skal fokusere på for at det lykkes. Spørg: Hvordan ville man ikke løse problemet? Hvordan kunne man gøre det sværere at gøre det rigtige? Hvordan kan man helt forhindre at man kan løse problemet? Man kan IKKE få papiret ned i spanden. Skraldespanden står udenfor. Pedellen smider alt i samme container. Vi bruger ikke papir.

16 få idéer F13 Idéer på samlebånd Sæt jer rundt om et bord. Skriv hver jeres udfordring på et stykke papir. Giv papiret til sidemanden til venstre. I modtager således selv et papir med en udfordring fra jeres sidemand til højre. Brainstorm i 1 minut, og skriv alle jeres idéer ned på papiret. Send det derefter videre til jeres sidemand til venstre. Fortsæt sådan 4-5 gange. Til sidst får I jeres eget papir tilbage med idéerne fra hele samlebåndet.

17 få idéer F14 Konkurrence-brainstorm Lav en konkurence om hvem der kan få flest idéer som kan løse udfordringen. Sådan...!

18 få idéer Tænkehatte F15 Jeg synes alle idéer er gode - kan vi finde på flere? En brainstorm med tænkehatte er en god metode til at betragte en udfordring fra flere forskellige vinkler. Forestil jer at alle har en positiv hat på, og skriv alle de idéer ned som I får, når I ser positivt på udfordringen og mulighederne for at løse den. Se derefter på udfordringen med en negativ hat på, så en faktuel, én med overblikket, og til sidst én der følger mavefornemmelsen. Rækkefølgen er ikke vigtig. Jeg stiller spørgsmål ved idéerne -kan idéerne lade sig gøre?

19 Fremtid - år 2040 få idéer I år 2040 er næsten alt lavet af Blue planter. sky Derfor brainstorm kan du lægge meget af dit affald direkte ud i naturen. Orme og bakterier spiser affaldet, Brainstorm og laver det uden til jord. grænser eller fornuft. De ting som bliver lavet af planter Find på idéer der kun kan lade sig gøre er flasker, legetøj, møbler, biler og i et fantasiunivers eller en fremtidsfilm. 20 Fremtid mange andre ting. Man har fundet ud af at lave en slags biologisk plast/plastic af de små tråde (fibre) som planterne er lavet af. Den biologiske plast forurener ikke. Når plast-flasken er tom kan den lægges i kompostbeholderen, hvor den bliver til gødning. Hjemme hos dig selv har du en maskine der behandler resten af dit affald. De ting der skal brændes bliver først revet i stykker og bagefter tørret. Det er for eksempel gammeldags plast lavet af olie, madrester og lillebrors ble. Dåser og låg af metal bliver mast og samlet til genbrug. Din kop der gik i stykker bliver knust til et fint pulver. Pulveret kan fabrikkerne bruge til at lave nye kopper af. Efter at have været gennem maskinen F16 fylder affaldet næsten ingenting. Dit affald fra en hel måned fylder kun det nederste af din skraldespand. Fordi affaldet er tørt lugter det heller ikke. Derfor behøver skraldemanden kun at hente dit affald et par gange om året. Se på tegningen og prøv at svare på spørgsmålene: Hvor gør drengen af sit affald? Hvor er skraldespanden? Hvad sker der med plastflasken? Hvilken slags plast tror du flasken er lavet af? Hvad sker der med den gammeldags mælkekarton og kyllingebenet? Hvad sker der med metaldåsen? Hvad er fordelen ved at dåsen er mast sammen når skraldemanden skal hente metallet til genbrug? Hvilken slags affald smider du ud i år 2040? Tror du stadig du bruger gammeldags plast lavet af olie? Findes der stadig dåser af metal? Hvordan tror du din affaldsspand ser ud om 30 år? Hvordan bliver dit affald behandlet i år 2040? Brænder man stadig noget af affaldet eller bliver alt genbrugt? Findes der stadig lossepladser om 30 år?

20 få idéer F17 Scenarie/tegneserie Beskriv en situation eller en proces, og de tilknyttede personer, i et billede eller en lille tegneserie. Tag jeres billede/tegneserie og brug den til at fortælle andre om jeres udfordring, og jeres ideer og tanker. Lyt til deres reaktion og jeres egne tanker undervejs måske giver det dig nye tanker og ideer om udfordringen, og hvordan den kan løses.

21 få idéer F18 Quick-model Lav en hurtig, grim model i de materialer som I kan finde, fx sugerør, pap, æggebakker osv. Modellen gør det nemmere at forklare jeres idé til andre, og få deres ideer og tanker om løsningen på udfordringen.

22 få idéer F19 Rollespil Spil et lille skuespil omkring situationen med de ting og personer som I har til rådighed i klassen. Diskutér bagefter hvad I gjorde og hvorfor. Film eventuelt rollespillet, og brug det som dokumentation og reference videre i forløbet. Pedellen: Jeg har brug for at vi...

23 få idéer F20 Man kunne også... Fremlæg jeres ideer for hinanden og kombinér dem på tværs for at finde nye måder at arbejde videre på. Når de nu har et biogasanlæg på spildevandscentret, så kan de få mit bio-/køkkenaffald Bioaffald Kompost Køkkenaffald

24 FIND... VÆR KONKRET Gruppér Pitch Servicebillede Tegn/lav model Fire elementer F21 F22 F23 F24 F25 VÆR KONKRET

25 VÆR KONKRET F21 Gruppér Del alle jeres idéer op i grupper, og giv hver gruppe en overskrift. Metalindsamling Kan nogle idéer slås sammen eller erstatte hinanden? Pantordninger Beholdere Information til brugerne

26 VÆR KONKRET Pitch F22 Jeg har en fantastisk ide... Et pitch er en slags salgstale som I kan give, for kort og præcist at beskrive de vigtigste elementer eller funktioner ved jeres idé. Skriv et pitch, og præsentér jeres idé for klassen. Det hjælper til at blive bevidst om hvad idéen egentlig handler om og består af.

27 VÆR KONKRET F23 Servicebillede Find eller lav ét unikt billede, som helt enkelt giver en umiddelbar idé om de vigtigste egenskaber ved et produkt eller en service der kan løse jeres udfordring.

28 VÆR KONKRET F24 Tegn/lav model Lav en model (prototype) eller skitse af jeres idé som kan bruges, når den skal testes.

29 VÆR KONKRET Fire elementer F25 Vurdér en idé i forhold til 4 elementer: Teknologi hvad er muligt, ressourcer, tidssvarende? Marked hvordan er konkurrencesituationen, afsætningsmuligheder, samarbejdsmuligheder osv? Individ behov, produktets anvendelse, brugernes villighed? Samfund Lovgivning, etik, moral, trends? Marked Samfund Teknologi Individ

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

SE... UDFORDRINGEN SE

SE... UDFORDRINGEN SE SE... UDFORDRINGEN SE SE-fasen er den undersøgende fase, hvor eleverne tilegner sig viden, er ude i virkeligheden og taler med forskellige aktører. Eleverne finder frem til problemstillinger eller udfordringer,

Læs mere

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at:

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at: I 2015 skal Junior FIRST LEGO League holdene lære at indsamling af affald blot er begyndelsen på affaldets spændende rejse. Holdene skal se nærmere på reducering, genbrug og recirkulering, og hvilken betydning

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte. Aktivitetsbog.indd :54:15

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte. Aktivitetsbog.indd :54:15 AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte Aktivitetsbog.indd 1 31-07-2013 15:54:15 STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Undervisningsforløb i Materialekendskab

Undervisningsforløb i Materialekendskab Forberedelse inden forløbet: Undervisningsforløb i Materialekendskab - Aftal rundvisning med pedellen. - Aftal besøg på (nær)genbrugsstation. (alternativt kan I besøge en baggård i nærheden med tydelige

Læs mere

Lær skraldespandsk. i Børnehaven HEJ. Jeg hedder GENBRUGS-IVER. Affald i børnehøjde

Lær skraldespandsk. i Børnehaven HEJ. Jeg hedder GENBRUGS-IVER. Affald i børnehøjde Lær skraldespandsk i Børnehaven HEJ Jeg hedder GENBRUGS-IVER Affald i børnehøjde HJÆLP GENBRUGS-IVER MED AT SMIDE BANANSKRÆLLEN VÆK. VIS VEJ TIL SKRALDESPANDEN. TRÆK STREGER FRA SYMBOLERNE TIL DE RIGTIGE

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Vandtårnsparken er udvalgt til at deltage i et forsøg med affaldssortering, som gennemføres af Næstved Kommune

Læs mere

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI DET DU GØR MED AFFALDET - HAR BETYDNING FOR ANDRE I løbet af 2018 kommer der nye skilte på dine affaldsbeholdere. Det skal gøre det nemmere

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Kirsebærplantagen er sammen med tre andre boligområder udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Dette er en beskrivelse af et samspil mellem fagene Natur/Teknologi og matematik i to 6. klasser på Tingkærskolen

Læs mere

Hvidovre Science Genbrugsstationen

Hvidovre Science Genbrugsstationen Hvidovre Science Genbrugsstationen Ideer/forslag til at arbejde med affald og miljø med inddragelse af Hvidovre Grenbrugsplads. 4.klasse Fælles mål II - Trinmål efter 4.klasse Den nære omverden - Sortere

Læs mere

Kevin Matin Teis Nielsen

Kevin Matin Teis Nielsen Kevin Matin Teis Nielsen 11-05-2015 Hvem Afsenderen i dette projekt er Kevin Matin og Teis Nielsen som begge er 1 års elever i klasse 1.1 på Roskilde Tekniske Gymnasium. Hvad Det budskab som vi prøver

Læs mere

følg den grønne tråd og find de grønne råd

følg den grønne tråd og find de grønne råd følg den grønne tråd og find de grønne råd Nemt genbrug I Ringsted Kommune har vi et ønske om at genbruge mest muligt af vores affald. Derfor forbedrer vi løbende vores affaldsordninger, så du får nemmere

Læs mere

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser Henkastet affald Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser I dette emne skal du blandt andet: Lære om affald

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

SPØRGEKORT ENIG / UENIG

SPØRGEKORT ENIG / UENIG I min familie afleverer vi tomme flasker og dåser i returautomaten i supermarkedet. Hvorfor er det en god idé? Så kan de blive brugt igen og igen, og det er godt for miljøet. Man kalder det closed loop

Læs mere

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel Du skal se en film med en god historie: o Elefantens cykel Elefanten ønsker sig en cykel. Tegn en sej cykel: Fortæl eleverne, at filmen, I skal se, handler om en elefant, der ønsker sig en cykel. Hvad

Læs mere

Analyse. Kommunikationsstrategi om affald i Kolding

Analyse. Kommunikationsstrategi om affald i Kolding Analyse Kommunikationsstrategi om affald i Kolding Vi sorterer ikke ret meget. Det er bedre i Vejle. Kvinde, 28 år, Kolding Konklusioner 1 mindre gruppe borgere vil bare have så lidt bøvl som muligt 2

Læs mere

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops.

Fasen kort fortalt Idéfase har to elementer, som I kan afvikle samlet eller delt op i to workshops. FASE 4: IDÉ I skal nu bruge jeres viden fra opdagelsesrejsen og tematiseringen som brændstof til at få nye ideer, der giver jer svaret på jeres innovationsspørgsmål. I de foregående faser fik I med stor

Læs mere

Lydhørhed. Tålmodig. Spilleregler i en god gruppe. Taler vi om det samme? Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008

Lydhørhed. Tålmodig. Spilleregler i en god gruppe. Taler vi om det samme? Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008 Spilleregler i en god gruppe Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008 Taler vi om det samme? Lydhørhed Tålmodig Taler vi om det samme? Tålmodig Lydhørhed Taler vi om det samme? Tålmodig Lydhørhed Taler

Læs mere

Mine samarbejdskompetencer og roller

Mine samarbejdskompetencer og roller Ark 1 Elevark Navn: Mine samarbejdskompetencer og roller Formidler -Jeg kan fremlægge Humor - Jeg skaber god stemning Jeg kan modtage kritik Engagement - Jeg går op i at løse opgaven Analysator - Jeg kan

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

SÅDAN TEGNER DU DIT BUDSKAB - Skil dig ud og få flere kunder WORKBOOK TIL MIT TEGNETRÆNING VIDEO KURSUS

SÅDAN TEGNER DU DIT BUDSKAB - Skil dig ud og få flere kunder WORKBOOK TIL MIT TEGNETRÆNING VIDEO KURSUS WORKBOOK TIL MIT TEGNETRÆNING VIDEO KURSUS VELKOMMEN ER DU KLAR TIL AT LÆRE AT TEGNE DIT BUDSKAB? HUSK mine 5 gode råd START I DET SMÅ SNYD NU LIDT TRO PÅ DINE EVNER SÆT EKSTRA TID AF FIND 3 FAVORITTER

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Miljøstationer i midtbyen Regeringen har besluttet, at affald skal genanvendes og udnyttes langt bedre i fremtiden, end det er tilfældet i dag. I Viborg Kommune genanvender

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du Nye affaldsbeholdere sådan sorterer du Her er dine nye affaldsbeholdere Du har fået to nye affaldsbeholdere. En til plast og papir og en til metal og glas. I denne folder kan du læse, hvordan du skal sortere.

Læs mere

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer

Lukke-øvelser til dine processer. En e-bog om at afslutte og samle op på processer Lukke-øvelser til dine processer En e-bog om at afslutte og samle op på processer I denne e-bog får du tre øvelser, du kan bruge, når du skal afslutte en proces. Øvelserne har til formål at opsamle idéer

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år? Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation?

Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år? Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation? Vi bor i Hvor mange voksne, unge og børn bor i husstanden Hvad var husstandens samlede indkomst før skat sidste år Hus 1 0 0 200,000 400,000 kr Er der nogen i huset, der er medlem af en miljøorganisation

Læs mere

ssækken højst 25 kg affald i d

ssækken højst 25 kg affald i d ssækken affald højst 25 kg affald i r Læs he får u d n a, hvord ald f f a e r mind FÅ mindre affald KVIT OVERFLØDIG INDPAKNING UNDGÅ MADSPILD Vælg produkter, der ikke er pakket ind Køb kun det mad, som

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering I Skovparken er vi gode til at sortere vores affald. Vi er endda helt i front på visse områder. Fx var vi blandt

Læs mere

Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i?

Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i? Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i? Dit affald skal sorteres i 4 forskellige affaldsspande: PAPIR og KARTON ORGANISK AFFALD EMBALLAGE af Metal,

Læs mere

Problemskitse Læs teksten eller se filmen igen. Genfortæl for hinanden, og udfyld skemaet.

Problemskitse Læs teksten eller se filmen igen. Genfortæl for hinanden, og udfyld skemaet. Problemskitse Læs teksten eller se filmen igen. Genfortæl for hinanden, og udfyld skemaet. Hvad er problemet? Hvem er det et problem for? Hvilke krav er der til løsning?: Materialer Økonomi Miljø I skal

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Affald skal genbruges RENOVATIONSVÆSENET klasse

Affald skal genbruges RENOVATIONSVÆSENET klasse F R A Y T T I L N Y T Den geniale genbrugsstation Affald skal genbruges RENOVATIONSVÆSENET 5.-6. klasse Forord Til dig: Dette hæfte er til dig der går i 5.-6. klasse. Her vil du lære om affald, og du kan

Læs mere

Rapporter fra telefoninterview før forsøg

Rapporter fra telefoninterview før forsøg 1 Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Rapporter fra telefoninterview før forsøg Bilag 2 til delrapport 3 om Beboernes holdninger og vaner TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 215

Læs mere

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43 AF FALD 43 Affald Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik Trin 1: sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve,

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i forsøgsområdet ved Brummers Plads Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Forsøgsområdets beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du?

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 1 Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 2 Du ser Oliver putte snotpapir i skraldespanden til papir selv om du godt ved, at snotpapir

Læs mere

Snefnugværksted papir

Snefnugværksted papir AKTIVITET Snefnugværksted papir - klip snefnug af papir og lav et snefnug-galleri på skolen! Klassetrin: Pædagogik: Fag: Varighed: 3. 6. klasse Instruktion, flipped classroom Tværfagligt. Billedkunst,

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

VI VIL GERNE SKÆRE DET UD I PAP

VI VIL GERNE SKÆRE DET UD I PAP VI VIL GERNE SKÆRE DET UD I PAP MEN DET ER SLET IKKE NØDVENDIGT...... når du har læst denne folder... Ingen ny ordning - og kun ét fif, til at gi dit affald højere værdi Papir, karton og pap består af

Læs mere

Problemskitse Læs teksten, eller se filmen om udfordringen. Forklar med jeres egne ord, hvad udfordringen går ud på, og udfyld skemaet.

Problemskitse Læs teksten, eller se filmen om udfordringen. Forklar med jeres egne ord, hvad udfordringen går ud på, og udfyld skemaet. Forstå udfordringen Problemskitse Læs teksten, eller se filmen om udfordringen. Forklar med jeres egne ord, hvad udfordringen går ud på, og udfyld skemaet. Hvad er problemet/ udfordringen? Hvem er det

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning FORLØB NR. 7 De fleste af jer har nok prøvet at betale og få udbetalt pant for dåser og flasker til sodavand. Men har du tænkt nærmere over, hvad der ligger bag, og om det er muligt at bruge en pantordning

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE BIO MAD OG GRØNT HAVE FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE FORSØG I 2016 DET KAN DU LÆSE I GUIDEN BIO Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Forsøg med bioaffald Tidsplan for forsøget Køkkenspand og bioposer

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Arbejdsmiljøkortet som brikker

Arbejdsmiljøkortet som brikker Arbejdsmiljøkortet som brikker De næste 6 sider er udklipningsark til brug for mødeledere på kortlægnings workshop. Du kan med fordel hente en print version i A4-format fra www.nfa.dk/sam eller kopiere

Læs mere

Hvad gør vi ved affald?

Hvad gør vi ved affald? Hvad gør vi ved affald? Affald I Danmark og i resten af verden stiger affaldet år for år. Det gør den fordi, at vi vil leve i vores moderne livsstil. Hvis vi bliver ved med det, bliver vi nødt til at bruge

Læs mere

Mine samarbejdskompetencer og roller

Mine samarbejdskompetencer og roller Ark 1 Elevark Navn: Mine samarbejdskompetencer og roller Formidler -Jeg kan fremlægge Humor - Jeg skaber god stemning Jeg kan modtage kritik Engagement - Jeg går op i at løse opgaven Analysator - Jeg kan

Læs mere

Det antropologiske dobbelt-blik

Det antropologiske dobbelt-blik Det antropologiske dobbelt-blik Trine Paludan (Antropologisk Rådgivning/Danmarks Designskole) Steffen Jöhnke Antropologisk Analyse Institut for Antropologi Københavns Universitet Dias 1 Goddag, jeg hedder...

Læs mere

GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ

GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ S M GIV DIT AFFALD NYT LIV I D D E T R I G T U D I G T DU FÅR SNART EN NY GENBRUGSCONTAINER Hvis du har din egen papircontainer

Læs mere

Øjne der ser - Byg din skraldeskulptur

Øjne der ser - Byg din skraldeskulptur Øjne der ser - Byg din skraldeskulptur Indhold i forløbet - arbejdsopgaver Byg din skulptur ud fra det skrald klassen har indsamlet over længere tid. Mal din skulptur. Giv din skulptur et navn. Lave en

Læs mere

Inspiration til indretning af affaldssortering i dit køkken. Se her, hvordan en række affaldskunder i Fors A/S har indrettet deres sortering

Inspiration til indretning af affaldssortering i dit køkken. Se her, hvordan en række affaldskunder i Fors A/S har indrettet deres sortering Inspiration til indretning af affaldssortering i dit køkken Se her, hvordan en række affaldskunder i Fors A/S har indrettet deres sortering Sorteringssystem af genbrugsplast Fors A/S har i tæt samarbejde

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

Affald kommer ikke af sig selv...

Affald kommer ikke af sig selv... Affald kommer ikke af sig selv... - og forsvinder ikke af sig selv! Det er ikke til at bære! Arbejdstilsynet har fastsat regler for, hvordan skraldemanden skal udføre sit arbejde. To tons affald om dagen...

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Den geniale genbrugsstation. Affald skal genbruges klasse

Den geniale genbrugsstation. Affald skal genbruges klasse F r a Y T t i l n y t Den geniale genbrugsstation Affald skal genbruges 5.-6. klasse Forord Til dig: Dette hæfte er til dig der går i 5.-6. klasse. Her vil du lære om affald, og du kan lave sjove aktiviteter

Læs mere

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts KOMMENDE TØMNINGER Beholder 1 til restaffald og bioaffald tømmes hver 2. uge: 24. december 7. januar 21. januar 4. februar 18. februar 4. marts Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

På en skala fra 1-5, hvor motiverede har I været til at arbejde med Nulskrald den sidste uge?

På en skala fra 1-5, hvor motiverede har I været til at arbejde med Nulskrald den sidste uge? Tidsstempel På en skala fra 1-5, hvor meget tid føler I, at I har brugt på Nulskrald den sidste uge? På en skala fra 1-5, hvor motiverede har I været til at arbejde med Nulskrald den sidste uge? Hvor mange

Læs mere

TANKE-EKSPERIMENTER:

TANKE-EKSPERIMENTER: TANKE-EKSPERIMENTER: Samfundsfilosofisk og etisk tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 2 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige

Læs mere

Mennesker er mønstertænkere! den menneskelige natur derfor er. Hvad ser du her?

Mennesker er mønstertænkere! den menneskelige natur derfor er. Hvad ser du her? Fra ide til koncept Mennesker er mønstertænkere! At være kreativ er at yde vold på den menneskelige natur derfor er det svært! Hvad ser du her? Idéudvikling d i 5 trin 1. Identifikation af innovationsfelter

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

Aflever altid kassen i fin orden og husk at meddele kontoret, hvis du tager det sidste kopiark, eller hvis der mangler noget.

Aflever altid kassen i fin orden og husk at meddele kontoret, hvis du tager det sidste kopiark, eller hvis der mangler noget. VI SKAL lære om rumlighed styrke vores motorik tænke, forklare og udvikle et spil arbejde i grupper og lære at samarbejde TEMA: BEVÆGELSESarkitektur Målgruppe: 4. klasse + Fag: Matematik & arkitektur Varighed:

Læs mere

Foto: Lars Feodor Frederiksen. 23. April 2017 SPEJDERDAGEN 2017

Foto: Lars Feodor Frederiksen. 23. April 2017 SPEJDERDAGEN 2017 Foto: Lars Feodor Frederiksen 23. April 2017 SPEJDERDAGEN 2017 spejderneslejr.dk Sønderborg 22.-30. juli VI SÆTTER SPOR... og tværs. spejderne 1 SPEJDERDAGEN AKTIVITETER Foto: Jon Kristensen Her er idé-materialet

Læs mere

fra 1. oktober til og med 31. marts praktisk, lukket fodtøj

fra 1. oktober til og med 31. marts praktisk, lukket fodtøj I vinterhalvåret inviterer ARC folkeskolens mindste elever til leg og læring i samspil med affaldsudstillingen, i vores gamle kontrolrum. Ved besøget lærer eleverne at sortere affald i otte fraktioner,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science Kontakt Det grønne Projektleder for Rasmus Andreassen Mobil. +45 2671 5963 Tlf. +45 7488 9529 Raan@danfossuniverse.com fingeraftryk Projektkoordinator for børnehaver og folkeskoler Maria Wandahl Mobil

Læs mere

METODE 1 RUNDEN RUNDT

METODE 1 RUNDEN RUNDT METODE RUNDEN RUNDT På et teammøde/personalemøde fortæller alle om følgende: En relation, jeg er lykkedes med i den forgangne uge/måned En opgave, der var svær Noget jeg ville ønske, at vi som arbejdsplads

Læs mere

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen.

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. FASE 5: TEST I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. I skal udvikle en model - en såkaldt prototype eller prøvehandling som viser, hvordan I mener, jeres idé ser ud, når den

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i Kildemosen METAL Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Kildemosens beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder allerede

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Kreativitet Velkommen

Kreativitet Velkommen Kreativitet Velkommen Alle vandrer rundt og siger god dag til dem de møder: Hej jeg hedder, sidst jeg var glad var.. Barrierer for kreativitet og ideudvikling Frygten for at lave fejl Frygten for at træffe

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere