FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet."

Transkript

1 FIND... FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet. I denne kreative proces udvælger eleverne de løsninger, de mener er realistiske at gennemføre. FIND Undergrupper: Bliv inspireret Få ideér Vær konkret

2 FIND... BLIV INSPIRERET De 30 cirkler Bryd mønstre - vanens magt De skjulte kvadrater Ny sammenhæng Google og YouTube Tag på besøg F1 F2 F3 F4 F5 F6 BLIV INSPIRERET

3 Bliv inspireret F1 De 30 cirkler Varm jeres hjerne op til at få så mange idéer som muligt på meget kort tid. På et ark med 30 cirkler skal I på 1 minut tegne videre på så mange cirkler som muligt, med alt hvad der falder jer ind. En cirkel kan være fx en cola-kapsel, et glad ansigt, et surt ansigt, en jordklode osv.

4 Bliv inspireret F2 Bryd mønstre vanens magt Det kan være svært at bryde vaner og mønstre, fordi det vi ofte ikke er bevidste om dem, eller fordi det at gøre noget anderledes virker underligt. Udfordr jeres faste tankegang ved først at folde jeres arme som I plejer. Prøv så at folde dem med den modsatte arm øverst. Vær opmærksom på ikke bare at gøre som I plejer.

5 Bliv inspireret F3 De skjulte kvadrater Lær at se tingene fra forskellige sider og på nye måder. Tegn et mønster bestående af 4 x 4 små kvadrater. Tæl hvor mange kvadrater som I kan se. Overvej hvad der forhindrer os i at se alle kvadraterne. Standser vi ved det første svar? Arbejder vi for hurtigt? Undersøger vi ikke alle sammenhænge før vi stopper? (Svar: Tredive kvadrater)

6 Bliv inspireret F4 Ny sammenhæng Se jeres udfordring fra en ny vinkel. Tænk den ind i en ny sammenhæng ved at se med andres øjne. Bliv inspireret ved at overveje hvordan mennesker med en anden baggrund eller viden, fx et andet job, firmaer eller kendte personer, ville løse jeres udfordring. Hvordan ville fx LEGO, McDonalds, Røde Kors eller Supermand løse problemet?

7 Bliv inspireret F5 Google og YouTube Brug internettet til at søge inspiration om fx hvordan andre får gode ideer, eller hvordan ideer og opfindelser er opstået. Lav en billed- eller videosøgning på Google eller YouTube, og få inspration fra de billeder der kommer op. Prøv evt at lave små variationer over jeres søgeord, eller skriv det på engelsk, så flere hits kommer op, fx skraldespand, bin, trash can, skrald, affaldsspand, container, spand, kompost, offentlig skraldespand, privat skrald, garbage bin, garbage china osv.

8 Bliv inspireret F6 Tag på besøg Tag på inspirationstur, og oplev hvordan professionelle arbejder med jeres område, eller hvordan de fokuserer på emnet. Arbejder I fx med affald, så besøg en genbrugsstation eller et forbrændingsanlæg.

9 FIND... FÅ IDÉER Moodboard/collage Mindmap Post-it map Workshop Hvordan kunne vi...? Omvendt brainstorm Idéer på samlebånd Konkurrence-brainstorm Tænkehatte Blue sky brainstorm Scenarie/tegneserie Quick-model Rollespil Man kunne også... F7 F8 F9 F10 F11 F12 F13 F14 F15 F16 F17 F18 F19 F20 FÅ IDÉER

10 få idéer F7 Moodboard/collage Visualisér en bestemt målgruppe, stemning eller stil ved hjælp af et moodboard eller en collage. Riv billeder ud af et blad eller print fra internettet. Sæt dem op på et stykke pap og tilføj evt nøgleord.

11 få idéer F8 Mindmap Skriv et nøgleord på midten af et stykke papir. Træk streger fra ordet og ud til relaterede ord (associationer). Vær gerne flere om at arbejde på samme mindmap. TEGNING AF MINDMAP [STPO] Kan I skabe overblik og få nye ideer udfra dem I allerede har?

12 få idéer F9 Post-it map Lav en brainstorm i form af et Post-it map for at få flest mulige idéer ud fra én udfordring. Skriv jeres udfordring på en Post-it midt på bordet. Sæt otte Post-its rundt omkring, og udfyld så mange som muligt med områder som udfordringen kunne løses inden for. Sæt nu Post-its med konkrete idéer på løsninger ud for hvert område.

13 få idéer F10 Workshop Invitér forskellige eksperter inden for jeres valgte emneområde, og bed dem komme med forslag til hvordan udfordringen kan løses. Lav fx en brainstorm med eksperterne. Jamen, hvis I gør sådan...

14 få idéer F11 Hvordan kunne vi...? Prøv at finde på så mange idéer som muligt, så hurtigt som muligt. Skriv alle jeres idéer op på Post-its, og klistr dem op på en væg. Bagefter kan I sortere i idéerne og arbejde videre med de bedste af dem. En måde at starte en brainstorm på er ved at spørge åbent, Hvordan kunne vi...? Spørg fx Hvordan kunne vi spare på strømmen derhjemme?, eller Hvordan kunne vi få flere på skolen til at rydde op efter sig selv?

15 få idéer F12 Omvendt brainstorm At ridse op hvilke ting der kunne forhindre jer i at løse udfordringen, kan give et godt billede af hvad I skal fokusere på for at det lykkes. Spørg: Hvordan ville man ikke løse problemet? Hvordan kunne man gøre det sværere at gøre det rigtige? Hvordan kan man helt forhindre at man kan løse problemet? Man kan IKKE få papiret ned i spanden. Skraldespanden står udenfor. Pedellen smider alt i samme container. Vi bruger ikke papir.

16 få idéer F13 Idéer på samlebånd Sæt jer rundt om et bord. Skriv hver jeres udfordring på et stykke papir. Giv papiret til sidemanden til venstre. I modtager således selv et papir med en udfordring fra jeres sidemand til højre. Brainstorm i 1 minut, og skriv alle jeres idéer ned på papiret. Send det derefter videre til jeres sidemand til venstre. Fortsæt sådan 4-5 gange. Til sidst får I jeres eget papir tilbage med idéerne fra hele samlebåndet.

17 få idéer F14 Konkurrence-brainstorm Lav en konkurence om hvem der kan få flest idéer som kan løse udfordringen. Sådan...!

18 få idéer Tænkehatte F15 Jeg synes alle idéer er gode - kan vi finde på flere? En brainstorm med tænkehatte er en god metode til at betragte en udfordring fra flere forskellige vinkler. Forestil jer at alle har en positiv hat på, og skriv alle de idéer ned som I får, når I ser positivt på udfordringen og mulighederne for at løse den. Se derefter på udfordringen med en negativ hat på, så en faktuel, én med overblikket, og til sidst én der følger mavefornemmelsen. Rækkefølgen er ikke vigtig. Jeg stiller spørgsmål ved idéerne -kan idéerne lade sig gøre?

19 Fremtid - år 2040 få idéer I år 2040 er næsten alt lavet af Blue planter. sky Derfor brainstorm kan du lægge meget af dit affald direkte ud i naturen. Orme og bakterier spiser affaldet, Brainstorm og laver det uden til jord. grænser eller fornuft. De ting som bliver lavet af planter Find på idéer der kun kan lade sig gøre er flasker, legetøj, møbler, biler og i et fantasiunivers eller en fremtidsfilm. 20 Fremtid mange andre ting. Man har fundet ud af at lave en slags biologisk plast/plastic af de små tråde (fibre) som planterne er lavet af. Den biologiske plast forurener ikke. Når plast-flasken er tom kan den lægges i kompostbeholderen, hvor den bliver til gødning. Hjemme hos dig selv har du en maskine der behandler resten af dit affald. De ting der skal brændes bliver først revet i stykker og bagefter tørret. Det er for eksempel gammeldags plast lavet af olie, madrester og lillebrors ble. Dåser og låg af metal bliver mast og samlet til genbrug. Din kop der gik i stykker bliver knust til et fint pulver. Pulveret kan fabrikkerne bruge til at lave nye kopper af. Efter at have været gennem maskinen F16 fylder affaldet næsten ingenting. Dit affald fra en hel måned fylder kun det nederste af din skraldespand. Fordi affaldet er tørt lugter det heller ikke. Derfor behøver skraldemanden kun at hente dit affald et par gange om året. Se på tegningen og prøv at svare på spørgsmålene: Hvor gør drengen af sit affald? Hvor er skraldespanden? Hvad sker der med plastflasken? Hvilken slags plast tror du flasken er lavet af? Hvad sker der med den gammeldags mælkekarton og kyllingebenet? Hvad sker der med metaldåsen? Hvad er fordelen ved at dåsen er mast sammen når skraldemanden skal hente metallet til genbrug? Hvilken slags affald smider du ud i år 2040? Tror du stadig du bruger gammeldags plast lavet af olie? Findes der stadig dåser af metal? Hvordan tror du din affaldsspand ser ud om 30 år? Hvordan bliver dit affald behandlet i år 2040? Brænder man stadig noget af affaldet eller bliver alt genbrugt? Findes der stadig lossepladser om 30 år?

20 få idéer F17 Scenarie/tegneserie Beskriv en situation eller en proces, og de tilknyttede personer, i et billede eller en lille tegneserie. Tag jeres billede/tegneserie og brug den til at fortælle andre om jeres udfordring, og jeres ideer og tanker. Lyt til deres reaktion og jeres egne tanker undervejs måske giver det dig nye tanker og ideer om udfordringen, og hvordan den kan løses.

21 få idéer F18 Quick-model Lav en hurtig, grim model i de materialer som I kan finde, fx sugerør, pap, æggebakker osv. Modellen gør det nemmere at forklare jeres idé til andre, og få deres ideer og tanker om løsningen på udfordringen.

22 få idéer F19 Rollespil Spil et lille skuespil omkring situationen med de ting og personer som I har til rådighed i klassen. Diskutér bagefter hvad I gjorde og hvorfor. Film eventuelt rollespillet, og brug det som dokumentation og reference videre i forløbet. Pedellen: Jeg har brug for at vi...

23 få idéer F20 Man kunne også... Fremlæg jeres ideer for hinanden og kombinér dem på tværs for at finde nye måder at arbejde videre på. Når de nu har et biogasanlæg på spildevandscentret, så kan de få mit bio-/køkkenaffald Bioaffald Kompost Køkkenaffald

24 FIND... VÆR KONKRET Gruppér Pitch Servicebillede Tegn/lav model Fire elementer F21 F22 F23 F24 F25 VÆR KONKRET

25 VÆR KONKRET F21 Gruppér Del alle jeres idéer op i grupper, og giv hver gruppe en overskrift. Metalindsamling Kan nogle idéer slås sammen eller erstatte hinanden? Pantordninger Beholdere Information til brugerne

26 VÆR KONKRET Pitch F22 Jeg har en fantastisk ide... Et pitch er en slags salgstale som I kan give, for kort og præcist at beskrive de vigtigste elementer eller funktioner ved jeres idé. Skriv et pitch, og præsentér jeres idé for klassen. Det hjælper til at blive bevidst om hvad idéen egentlig handler om og består af.

27 VÆR KONKRET F23 Servicebillede Find eller lav ét unikt billede, som helt enkelt giver en umiddelbar idé om de vigtigste egenskaber ved et produkt eller en service der kan løse jeres udfordring.

28 VÆR KONKRET F24 Tegn/lav model Lav en model (prototype) eller skitse af jeres idé som kan bruges, når den skal testes.

29 VÆR KONKRET Fire elementer F25 Vurdér en idé i forhold til 4 elementer: Teknologi hvad er muligt, ressourcer, tidssvarende? Marked hvordan er konkurrencesituationen, afsætningsmuligheder, samarbejdsmuligheder osv? Individ behov, produktets anvendelse, brugernes villighed? Samfund Lovgivning, etik, moral, trends? Marked Samfund Teknologi Individ

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer INSPIRATIONSKATALOG til lærere og pædagoger Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer Indhold Tema Aktivitet Type Tid Side Forberedelse Forberedelseark

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer Kom i dybden med arbejdsglæden 3-5 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi kommer i dybden med arbejdsglæden. I de næste timer laver vi et fremtidsværksted, hvor vi undersøger, hvad

Læs mere

Jagten på den gode idé Af Dorte S. Nielsen

Jagten på den gode idé Af Dorte S. Nielsen Jagten på den gode idé Af Dorte S. Nielsen Startskuddet har lydt. Du sidder med en opgave eller et problem, som skal løses. Jagten på den gode idé er gået ind. Nogle dage falder det let. Idéerne vælter

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde lærersider 59 hvad vil du være, OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 60 lærersider Fokus Filmen om Bülent har fokus på, hvad man drømmer om. Om forældres forestillinger og forventninger til deres børn, og om deres

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER FØR DU STARTER SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER Brug denne model, når I skal udvikle nye aktiviteter. Gå igennem faserne step for step, så er I tættere på en succesfuld aktivitet. Start fra bunden. 4. ORANGE

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning FORLØB NR. 7 De fleste af jer har nok prøvet at betale og få udbetalt pant for dåser og flasker til sodavand. Men har du tænkt nærmere over, hvad der ligger bag, og om det er muligt at bruge en pantordning

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse.

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Manual udarbejdet i 2010 af Hanne Ryberg og Hanne Andreassen Sundhedsplejersker i Randers Kommune Folder/plakat

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Forord 5 Slip brugerne

Læs mere