Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå?"

Transkript

1 Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå? LÆREPLANSTEMA : Alsidig personlig udvikling Nordre Børnehave Alm. børnehave 3-6 år og specialafdelingen 0-6 år: At barnet udvikler selvværd. At barnet lærer egne følelser at kende. At barnet lærerat fordybe sig. At barnet lærer at etablere relationer til andre børn og voksne. At barnet lærer om demokratiske processer. At barnet lærer at sætte ord på egne tanker og følelser. Tegn: At barnet kan sige til og fra i kommunikationen mellem børn og voksne. At barnet kan og tør vise følelser, verbalt og kropsligt. At barnet kan koncentrere sig i planlagte aktiviteter. At barnet viser udholdenhed i samtaler. At barnet viser glæde og interesse i forbindelse med samvær med andre. Barnet kender regler og rammer for den daglige rytme og de daglige aktiviteter. Barnet deltager aktivt ved at hjælpe til. Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? Praksissituation 1: FØDSELSDAGSRUNDKREDS i Nordre Børnehave Praksissituation 2: DINOAFSLUTNING for de ældste børn i Nordre Børnehave

2 Organisatorisk og pædagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? Alm. børnehave 3-6 år og specialafdeling : Vi tager individuelle hensyn til det enkelte fødselsdagsbarn, så det bliver en god dag for barnet. Vi snakker med forældrene om, hvordan fødselsdagen skal fejres og hvad der skal serveres/deles ud. Fødselsdagsbarnet er med til at hejse flaget på selve fødselsdagen. Fødselsdagsbarnet hjælper med at dække bord til fødselsdagen - gerne sammen med andre børn. Alle børn samles på stuen til fødselsdagsrundkredsen. Fødselsdagsbarnet bestemmer, hvilke sange/lege, der skal være i rundkredsen. Fødselsdagsbarnet får en gave, som de andre børn har lavet i fællesskab. Fødselsdagsbarnet vælger selv, hvem det vil sidde ved siden eller der er bordplan. Der bliver taget billeder af fødselsdagsbarnet i rundkredsen og når der gives gave. Der bliver lavet en A4 billedcollage, som bliver lagt ind i barnets mappe. Alm. børnehave 3-6 år og specialafdeling : Ét personale fra hver stue planlægger den årlige cirkusforestilling for de kommende skolebørn, som vi i Nordre Børnehave kalder "Dinoer", derfor "Dinoafslutning". Der er 5-6 forskellige cirkusnumre, som børnene selv er med til at vælge imellem. Hvis der er et barn, som ikke vil optræde, er der altid mulighed for en anden "rolle" - eks. hjælpe med rekvisitterne. Børnene bliver derefter delt op i de 5-6 forskellige grupper, hvor der øves med børnene i ca. 1 uge op til circusforestillingen. Der øves, for at barnet kan få en fællesskabsfølelse til at være i eks. linedansergruppen. Barnet udvikler selvværd ved at stille sig frem og øve sig i at optræde. Vi tager hensyn til det enkelte barns kompetencer. Der bliver holdt generalprøve for de andre børn om formiddagen på plænen eller i fællesrummet. Om aftenen er forældre og søskende inviteret. Personalet har opbygget en scene med scenetæppe.

3 Når "artisterne" kommer om aftenen samles de, for at blive klædt på og evt. sminkes. Vi tager individuelle hensyn mht. udklædning og sminkning. Der er udarbejdet en plan, i hvilken rækkefølge numrene kommer i. En voksen fra personalegruppen styrer cirkusmusikken. Ét af børnene er sprechstallmeister, som præsenterer numrene i den bestemte rækkefølge. Cirkusforestillingen starter og slutter med en cirkussang, hvor "artisterne" er i manegen. Når forestillingen er slut, uddeles "Dinodiplomer" stuevis i fællesrummet. "Dinodiplom" er en hilsen fra Nordre Børnehave med et billede af barnet samt nogle få ord, som kendetegner barnet. Afslutningsvis har forældrene medbragt madkurv/drikkevarer, som de hygger sig med.

4 Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Kan evt. linkes til pkt. 9. Børnemiljø. Personalet på stuen evaluerer ud fra Nordre Børnehaves evalueringsskema samt snakker med barnet om selve dagen - eks. ud fra de billeder der er taget. Der evalueres på det næstkommende fælles personalemøde. Det personale, der har lavet SMITTEmodellen over "Dinoafslutning", skriver notater ved mødet, som de så efterfølgende skriver ind i vores evalueringsskema. Vi indsamler data ved børneinterviews - med bl.a. billederne fra Dinoafslutning - og observerer børnene, når de leger cirkus, synger cirkussangen, klæder sig ud og snakker om cirkusforestillingen. Evalueringsskemaet anvendes næste gang, dinoafslutningen skal forberedes.

5 Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes på herpå? Læreplanstema: Sproglig kompetence Nordre Børnehave Alm. børnehave 3-6 år og specialafdelingen 0-6 år: At barnet udvikler et anerkendende sprog gennem dagligdagens aktiviteter og samtaler. At barnet udvikler sprogforståelse. At barnet lærer at udtrykke sig gennem kropssprog, billedsprog, musisk sprog, talesprog og skriftsprog. At barnet lærer at lytte og modtage kollektive beskeder. Tegn: At børn og voksne kommunikerer anerkendende med hinanden. At børnene er i stand til at løse konflikter. At børnene leger med sproget, dvs. synger, rimer mm. Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? Organisatorisk og pædagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? Praksissituation 1 Fælles rundkreds/samling med hele børnehaven hver fredag i ca. %. time. Specialafdelingen: Til fællesrundkreds kan der være op til 90 børn. Vi vurderer ud fra bl.a. børnenes alder og specifikke vanskeligheder, hvem der kan have gavn af/kan rumme at være med i den store forsamling. Det er vigtigt, at så mange voksne som muligt deltager for at guide og skabe en tryg ramme for børnene, så de kan have fokus på at deltage i rundkredsen. På skift arrangerer hver stue samlingen hver fredag i en måned. Vi øver på sange og spiller på instrumenter, så børnene er kendte med de sange og lege, vi vil præsentere til fælles rundkreds. Sang, traditioner, spil f.eks. Bukke Bruse øves på egen stue, og der spilles evt. for hele børnehaven. Temaer kan tages op, og der kan gives kollektive beskeder eller informationer. Praksissituation 2 Specialafdelingen: Goddag og farvel Alm. børnehave: Spisesituationen Specialafdelingen: At hvert enkelt barn bliver modtaget, set og hørt. Vi hilser på hvert enkelt barn, er nærværende og giver tid til at lytte til, hvad barnet har at fortælle. Da der er mange børn, der hentes og bringes med taxa, står der voksne klar i garderoben til at modtage og hjælpe dem, når de ankommer. Der hjælpes med praktiske ting. Dagstavler er forberedt, så børnene har mulighed for at få overblik over, hvad de skal i løbet af dagen, og der snakkes om de forskellige aktiviteter, lege, rundkreds osv.. For nogle er strukturen en vigtig faktor. Nogle af børnene har kontaktbog, da vi måske kun ser og snakker med forældrene en gang om ugen. Vi forbereder børnene på, når de skal hentes. Der hjælpes med praktiske ting, og der snakkes om

6 det, der nu skal ske. Vi giver hvert enkelt barn opmærksomhed og siger farvel, når de skal hjem. Alm. børnehave: Hver fredag arrangeres fællesrundkreds for alle børn og voksne i Nordre Børnehave. Hver stue arrangerer fællesrundkredsen for en måned afgangen. Til fællesrundkredsen synger vi sange fra vores egen sangmappe, hvori der kan tilføjes nye sange/sanglege. Vi synger, som tradition 3 faste sange; Månedssang, weekendsang og farvelsang. Desuden kan aktuelle temaer tages op og der kan gives kollektive beskeder eller informationer. Børn og voksne på den ansvarlige stue finder i fællesskab ud af, hvilke sange, lege, de vil præsentere i fællesrundkredsen. Ved behov øves der forinden, eks. spille på musikinstrumenter til de sange, lege, de vil præsentere til fællesrundkredsen. Hver stue laver opslag på deres tavle omkring hvilke sange vi synger. Alm. børnehave: Tidspunktet, hvor vi spiser er fra På nogle stuer har børnene bestemte siddepladser, når de spiser og på andre stuer, sidder børnene ved bestemte borde. Begrundelsen er eks. et barn ønskes inkluderet i en mindre gruppe. Den samme gruppe sidder så sammen. Eks. enkelte børn forstyrrer hinanden, så de skal sidde adskilt. De ældste børn, også kaldet dinoerne, sidder eks. sammen og får læst en kapitelbog. Børnene skal så genfortælle, hvad der skete i historien siden sidst. Det samme gælder omkring borddækningen, hvor nogle stuer vælger at børnene selv henter servicet og på andre stuer bliver bordene dækket. Børn og voksne henter deres madpakker i køleskabet. Børnene må selv bestemme, hvilken mad de vil spise, efter de har spist ca. 2 stk. brød. Vi snakker med børnene om, hvilken mad de har med i madpakken og hvad der er sundt og usundt. Hvilken mad er grøntsager og hvilken frugt mv. Børnene snakker herefter indbyrdes om madpakkerne i madpakkerne, kommenterer egen mad. Desuden snakker børnene indbyrdes om eks. ferieoplevelser, hvem de skal lege med bagefter mm.

7 Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Kan evt. linkes til pkt. 9. Børnemil- jø- Specialafdelingen: Lave SMITTEmodel. Billedmateriale. Interviewe børnene om deres oplevelse ved at deltage. Refleksion på vores "egen personalemøde". Alm. børnehave: Den ansvarlige stue snakker med børnene om, hvordan de oplever fællesrundkredsen. Vi bruger evalueringsskemaet til stuemødet/afdelingspersonalemødet.

8 Læringsmål (mål og tegn) Læreplanstema: Social kompetence Nordre Børnehave Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes på herpå? 3-6 år: Alm. børnehave og specialafdelingen 0-6 år: At barnet lærer at skabe gode relationer til børn og voksne i børnehaven. At barnet lærer at aflæse andre børns signaler, viser omsorg, empati og tage hensyn til andre. At barnet lærer at fungere i socialt uensartede grupper. At barnet lærer at håndtere konflikter. Tegn: - At børnene leger med hinanden på tværs af stuerne og henvender sig til de voksne, når de har brug for det. Når børnene trøster hinanden. Når barnet henter en voksen, hvis andre børn har brug for hjælp. Når barnet kan udsætte egne behov og give plads til andre. - Når børnene prøver at snakke sig frem til en løsning på en konflikt, verbalt, med kropssprog eller henter hjælp hos en voksen. Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? Praksissituation 1 Leg i puderummet Praksissituation 2 Høstperioden og høstfest

9 Organisatorisk og pædagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? Specialafdelingen: Børnene har vist, at de gerne vil lege i "puderum". De spørger efter tæpper til huleleg under bordene, og de leger på gulvet med puderne fra sofaen i fællesrummet. Om eftermiddagen, efter haps, kan vi inddrage vores fysioterapi rum til puderum. Vi har puder liggende under trappen, som børnene hjælper med at bære frem og tilbage. Vi aflåser skabene i fysioterapi rummet, så det er tydeligt, at børnene ikke må åbne dem. De voksne har på skift ansvar for puderummet. Børnene aftaler med de voksne, hvem der kan komme derind. Børnene kan på tværs af grupperne i specialafdelingen ønske, at være sammen i puderummet. Børnene skal øve sig i turtagning, tage hensyn til andres ønsker, lære at lytte og forstå hinanden. Øve sig i at finde løsninger, når der opstår konflikter i legen. Ikke alle børn har et veludviklet verbalt sprog, men puderummet giver gode muligheder for samtidig, at bruge kropssproget og mimikken, som ofte i disse sammenhænge er meget veludviklet. Almen børnehave: Vi har 4 stuer og hver stue har en dag, hvor stuens personale er ansvarlig for puderummet. Om fredagen er det indevagtens opgave. Der er dog mulighed for at reservere puderummet ved at sætte en seddel med ansvarlig person, dag og tidspunkt på puderummets dør. Det kan eks. være en studerende, som ønsker at lave et bevægelsesforløb med en gruppe børn. Er det eks. Rød stue, der har puderummet er det primært børnene fra den stue, som må bruge det. Leger barnet/børnene med barn/børn fra anden stue kan de også være med. Det åbner op for, at vi også er sam- Almen børnehave og specialafdelingen: En stue er ansvarlig for at lave en SMITTEmodel omkring høstperioden og høstfest, samt lave opslag til forældrene. I opslaget står der eks., at børnehaven gerne modtager forskellige "høstting", hvornår der er høstfest mv. Børn og forældre bliver på den måde involveret i emnet og det kan være med til at styrke forældresamarbejdet. Børnene har i små grupper været ude og samle forskellige slags frugt og grøntsager, eks. kartofler, rødbeder og æbler. Personalet har valgt små grupper, hvor der er plads til forskelligheder, eks. de store børn hjælper de små børn, eks. vise, hvad de skal. Der er mulighed for, at barnet prøver noget nyt og ukendt i en mindre gruppe. Børnene får en fælles oplevelse, som de kan snakke om, kan lege og spørge ind til. Personalet aftaler, hvem der gør hvad, eks. henter frugt/grøntsager og forarbejder det sammen med børnene. Det kreative kommer til udtryk ved udsmykning med blomster, grene, bær og eksperimenter, eks. billeder med rønnebær. Alle børn bidrager med noget på det udviklingstrin de er. I perioden er der høstfest. Den stue, der er ansvarlig for fællesrundkredsen står for høstsange/lege og leg med hø. Alle børn og voksne samles ved bålpladsen kl , hvor arrangementet starter. Vi starter med at synge høstsange/lege. De ansvarlige for dette arrangement forklarer børnene, hvad der nu skal foregå: At alle kan være med til at smide hø efter hinanden. Er der børn, der ikke magter denne leg, kan de gå op på kanten og kigge indtil legen

10 men på tværs af huset og venskaber kan styrkes. Børnene aftaler med en voksen, hvem der må være i puderummet. Den voksne kan beslutte at en bestemt gruppe børn går sammen i puderummet, så de eks. kan lære hinanden at kende, har rum til at lege uforstyrret mm.. 1 puderummet er der puder i forskellige farver og størrelser. Der er mulighed for at hente andre redskaber eks. hulahopringe, ærteposer, rullebræt, gynge mfl. Dette aftales med en voksen. Børnene leger mange forskellige lege i puderummet alt efter alder og udviklingsniveau. Eks. tumleleg, forhindringsbane og bygge huler med tæpper. Inspireret af dinoernes cirkusforestilling laves cirkus, hvor mange børn og voksne bliver inviteret ind og se. Børnene kan øve sig i at udsætte egne behov og give plads til andre. Der kan desuden øves i turtagning,, lære at lytte og forstå hinanden og at finde løsninger, hvis der opstår konflikter i legen. er slut sammen med nogle voksne. Det er de voksnes opgave at hjælpe de børn, der eks.er utrygge eller voldsomme. Midt på bålpladsen står en høballe, som klippes op og alle børn og voksne smider rundt med høet efter hinanden. I denne leg kan børnene eks. lære at aflæse hinandens signaler, eks. glæde, frygt og trøste hinanden, hvis nogen bliver ked af det. Derefter går børn og voksne ind og spiser den mad de har forberedt til festen. Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Kan evt. linkes til pkt. 9. Børnemiljø- Specialafdelingen: Vi samler observationer. Vi tager fotos, som vi sætter op på opslagstavlen, så børnene kan blive inspireret til forskellige former for leg i puderummet. Vi evaluerer på vores fælles stuemøde, for at udveksle vores erfaringer med de forskellige forløb i puderummet. Almen børnehave: Vi evaluerer til stuemøde/afdelingsmøde omkring puderummet. På stuen evalueres med børnene, så børnene kan fortælle, hvad de syntes om høstperioden og høstfesten. Der evalueres på det næstkommende fælles personalemøde. Det personale, der har lavet SMITTEmodellen over høstperioden og høstfest skriver notater ved mødet, som de så efterfølgende skriver ind i vores evalueringsskema. Evalueringsskemaet anvendes næste gang emnet skal forberedes.

11 Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes på herpå? Læreplanstema: Sproglig kompetence Nordre Børnehave Alm. børnehave 3-6 år og specialafdelingen 0-6 år: At barnet udvikler et anerkendende sprog gennem dagligdagens aktiviteter og samtaler. At barnet udvikler sprogforståelse. At barnet lærer at udtrykke sig gennem kropssprog, billedsprog, musisk sprog, talesprog og skriftsprog. At barnet lærer at lytte og modtage kollektive beskeder. Tegn: At børn og voksne kommunikerer anerkendende med hinanden. At børnene er i stand til at løse konflikter. At børnene leger med sproget, dvs. synger, rimer mm. Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? Praksissituation 1 Fælles rundkreds/samling med hele børnehaven hver fredag i ca. y A time. Praksissituation 2 Specialafdelingen: Goddag og farvel Alm. børnehave: Spisesituationen Organisatorisk og pædagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? Specialafdelingen: Til fællesrundkreds kan der være op til 90 børn. Vi vurderer ud fra bl.a. børnenes alder og specifikke vanskeligheder, hvem der kan have gavn af/kan rumme at være med i den store forsamling. Det er vigtigt, at så mange voksne som muligt deltager for at guide og skabe en tryg ramme for børnene, så de kan have fokus på at deltage i rundkredsen. På skift arrangerer hver stue samlingen hver fredag i en måned. Vi øver på sange og spiller på instrumenter, så børnene er kendte med de sange og lege, vi vil præsentere til fælles rundkreds. Sang, traditioner, spil f.eks. Bukke Bruse øves på egen stue, og der spilles evt. for hele børnehaven. Temaer kan tages op, og der kan gives kollektive beskeder eller informationer. Specialafdelingen: At hvert enkelt barn bliver modtaget, set og hørt. Vi hilser på hvert enkelt barn, er nærværende og giver tid til at lytte til, hvad barnet har at fortælle. Da der er mange børn, der hentes og bringes med taxa, står der voksne klar i garderoben til at modtage og hjælpe dem, når de ankommer. Der hjælpes med praktiske ting. Dagstavler er forberedt, så børnene har mulighed for at få overblik over, hvad de skal i løbet af dagen, og der snakkes om de forskellige aktiviteter, lege, rundkreds osv.. For nogle er strukturen en vigtig faktor. Nogle af børnene har kontaktbog, da vi måske kun ser og snakker med forældrene en gang om ugen. Vi forbereder børnene på, når de skal hentes. Der hjælpes med praktiske ting, og der snakkes om

12 det, der nu skal ske. Vi giver hvert enkelt barn opmærksomhed og siger farvel, når de skal hjem. Alm. børnehave: Hver fredag arrangeres fællesrundkreds for alle børn og voksne i Nordre Børnehave. Hver stue arrangerer fællesrundkredsen for en måned afgangen. Til fællesrundkredsen synger vi sange fra vores egen sangmappe, hvori der kan tilføjes nye sange/sanglege. Vi synger, som tradition 3 faste sange; Månedssang, weekendsang og farvelsang. Desuden kan aktuelle temaer tages op og der kan gives kollektive beskeder eller informationer. Børn og voksne på den ansvarlige stue finder i fællesskab ud af, hvilke sange, lege, de vil præsentere i fællesrundkredsen. Ved behov øves der forinden, eks. spille på musikinstrumenter til de sange, lege, de vil præsentere til fællesrundkredsen. Hver stue laver opslag på deres tavle omkring hvilke sange vi synger. Alm. børnehave: Tidspunktet, hvor vi spiser er fra På nogle stuer har børnene bestemte siddepladser, når de spiser og på andre stuer, sidder børnene ved bestemte borde. Begrundelsen er eks. et barn ønskes inkluderet i en mindre gruppe. Den samme gruppe sidder så sammen. Eks. enkelte børn forstyrrer hinanden, så de skal sidde adskilt. De ældste børn, også kaldet Dinoerne, sidder eks. sammen og får læst en kapitelbog. Børnene skal så genfortælle, hvad der skete i historien siden sidst. Det samme gælder omkring borddækningen, hvor nogle stuer vælger at børnene selv henter servicet og på andre stuer bliver bordene dækket. Børn og voksne henter deres madpakker i køleskabet. Børnene må selv bestemme, hvilken mad de vil spise, efter de har spist brød, fordi det skal være mættende og varieret. Vi snakker med børnene om, hvilken mad de har med i madpakken og hvad der er sundt og usundt. Hvilken mad er grøntsager og hvilken frugt mv. Børnene snakker herefter indbyrdes om madpakkerne i madpakkerne, kommenterer egen mad. Desuden snakker børnene indbyrdes om eks. ferieoplevelser, hvem de skal lege med bagefter mm.

13 Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Kan evt. linkes til pkt. 9. Børnemil- jø- Specialafdelingen: Lave SMITTE model. Billedmateriale. Interviewe børnene om deres oplevelse ved at deltage. Refleksion på vores "egen personalemøde". Alm. børnehave: Den ansvarlige stue snakker med børnene om, hvordan de oplever fællesrundkredsen. Vi bruger evalueringsskemaet til stuemødet/afdelingspersonalemødet.

14 Læreplanstema: Krop og bevægelse Nordre Børnehave 3-6 år: Alm. børnehave og specialafdelingen: Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes på herpå? At barnet udvikler kropsbevidsthed og lærer at bruge sanserne. At barnet lærer at turde prøve noget nyt og lærer udholdenhed. At barnet lærer om sund/usund kost. At børnene lærer hinanden at kende på tværs af stuerne. Tegn: At barnet efter evne deltager i de kropslige aktiviteter, som institutionen tilbyder. At barnet viser glæde ved at bevæge sig. - At barnet er nysgerrig og tør lugte, føle, røre, smage mv. - At barnet kan huske regler, der er i forbindelse med aktiviteterne. - At barnet får nye bekendtskaber/kontakter med de andre børn. - At barnet snakker om sund/usund kost. Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? Praksissituation 1 Motionsløb. Praksissituation 2 Kimsleg med frugt og grønt. Titel: Læreplaner Nordre Børnehave Sagsnummer: G

15 Organisatorisk og pæ dagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? 3-6 år: Alm. børnehave og specialafdelingen. Personalet opdeler børnene i grupper, så børnene bliver udfordret i f.h.t. alder/udvikling. 1 hver gruppe er der er gruppeleder, som står for at fortælle børnene om reglerne og rammerne for løbet. Personalet deltager i løbet for at være rollemodeller og guidende i løbet. Hver stue laver medaljer til deres egne børn, som efter løbet skal uddeles i grupperne. Personalet er opmærksomme på, at alle børn deltager i løbet for at opnå en succesoplevelse ved at fuldføre løbet. 3-6 år: Alm. børnehave og specialafdelingen. - En stue er ansvarlig for at give information til personalet, samt udlevere frugt og grøntsager til hver stue. - Aktiviteten, kimsleg, foregår stuevis. Børn og personale snakker om frugterne og grøntsagerne eks. form, farve, lugt mv. Børn og personale snakker om, hvilke der er frugter og grøntsager. Frugt og grøntsager bliver gemt under et tæppe. En grøntsag eller frugt bliver diskret fjernet. Et barn skal gætte, hvilken frugt eller grøntsag, der er væk. De forskellige frugter og grøntsager bliver skåret ud og børnene smager det. Personalet er opmærksomme på, at alle børn deltager i den udstrækning de magter. Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Kan evt. linkes til pkt. 9. Børnemiljø. Personalet evaluerer på det næstkommende fælles personalemøde. Det personale, der har lavet SMITTEmodellen over eks. kimslegen, skriver notater ved mødet, som de så efterfølgende skriver ind i vores evalueringsskema. Evalueringsskemaet anvendes næste gang, kimslegen skal forberedes. Titel: Læreplaner Nordre Børnehave Sagsnummer: G

16 Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå? Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? LÆREPLAIVLSTEMA - Kulturelle udtryksformer og værdier NORDRE BØRNEHAVE Alm. børnehave 3-6 år: At børnene lærer om kulturelle traditioner. At børnene lærer om kulturen i nærmiljøet. At børnene lærer om de danske traditioner. Tegn: At børnene spørger til andre kulturs traditioner. At børnene snakker om de forskellige danske traditioner såsom jul, fastelavn, påske m.m. At børnene fortæller om de fritidsaktiviteter de går til i nærmiljøet - gymnastik, fodbold, ridning m.m. Praksissituation 1: Praksissituation 2: FASTELAVN -Slå katten af tønden i Nordre Børnehave BEDSTEFORÆLDREDAG -Besøg af bedsteforældre i Nordre Børnehave

17 Organisatorisk og pædagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? Alm. børnehave 3-6 ar: Personalet laver opslag til tavlen om fastelavn - hvilken dato, hvornår fastelavnsfesten starter og at børnene må komme udklædt, hvis de har lyst. Personalet køber fastelavnstønder. Fastelavnstønderne bliver malet af børnene i de forskellige aldersgrupper og udviklingstrin : Lopper(3-4 årige) -Bjørne(4-5 årige) - Dinoer (5-6 årige). Personalet laver en seddel til de voksne - den ligger på P-stuen - hvem handler ind til tønderne (slik/saftevand), hvem bager fastelavnsboller, hvem køber kroner ind til kåringerne af kattekonge og kattedronning, hvordan der kåres. Personalet opdeler børnene i alders- og udviklingsgrupperne: Lopper(3-4 årige) -Bjørne(4-5 årige) - Dinoer (5-6 årige). Alm.. børnehave 3-6 år - Personalet som står for smitte model, laver indbydelse til bedsteforældre, Hvilken dato, og hvornår festen starter. Og at de skal have en madpakke, med. som de så kan spise, sammen med deres barnebarn. Barnet tegner på hver indbydelse. Og de afleveres til forældrene. Hvis børnene ikke har bedsteforældre der kan komme, må de gerne få en god ven med, eller forældre. - Personalet deles op i ca. 6 aktiviteter f.eks. pandekager på bål. Faldskærm Klippe klistre værksted Modellervoks Træværkssted Sæbebobler lave te og kaffe. Der laves en oversigt, over aktiviteter pa personalestuen, og her skriver, man sig på hvilken aktivitet, man står for.

18 Personalet putter slik i tønderne og gør dem klar med reb til at hænge tønden op i. Børnene hjælper med at holde og hænge op. Børn og voksne må gerne møde i børnehaven udklædt. Børnene går med deres voksne i grupper ind på den stue, hvor fastelavnsfesten skal holdes: lopperne i puderummet-bjørnene på rød stue - dinoeme på gul stue. Hvert barn venter på tur og slår skiftevis på tønden, indtil tønden går i stykker og falder ned. Hvert barn er med på det enkelte barns præmisser, så alle føler de er en del af fællesskabet. Det barn, der slår det første stykke af tønden er kattedronning og det barn, der slår resten af tønden ned er kattekonge. Der spises dét fra tønden. - Alle mødes i fællesrummet, hvor børn og voksne synger fastelavnssange De voksne fortæller om fastelavn - at slå katten af tønden og hvorfor man holder fastelavn. Der er dialog mellem børn og voksne om "Fastelavn". - Der bliver kåret en kattedronning og en kattekonge i hver gruppe Derefter går børn og voksne ind på deres "egne" stue, hvor de vil få fastelavnsboller og saftevand. Alm. Børnehave 3-6 år: Kl. ca. 10 Alle stuer gør klar til at modtage bedsteforældrene Hvert barn tager i mod,deres bedsteforældre og alle går på deres stue. En af de voksne på stuen byder velkommen. Og børnene, fortæller, hvem det er de har fået besøg af. Derefter synges, nogle af de sange, vi synger på stuen. Der fortælles om hvilke aktiviteter, der er. Derefter går børn og bedsteforældre rundt til de forskellige aktiviteter. 1 fællesrummet er der te og Kaffe og vand til børnene. Der bliver taget billeder til dokumentation på stuernes tavler og til børnenes mapper.

19 Der bliver taget billeder til dokumentation på stuernes tavler og til børnenes mapper. Billeddokumentationen bruges bl.a. også til at lave en collage til stuens tavle, hvor de voksne snakker med børnene om billederne - og spørger ind til, hvad det enkelte barn laver. Børnenes egne udtalelser og oplevelser bliver beskrevet ved hvert billede - dette skaber en dialog mellem børn/pædagog - børn/børn - børn/forældre. Billederne bruges, til børnenes mapper her hjælper børnene med at sætte dem i, og det er grundlag for dialog mellem barn og pædagog. Der laves en collage på hver stue, med billeder fra dagen. Så kan børnene fortæller deres forældre om dagen. Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Kan evt. linkes til pkt. 9. Bømemil- jø- Der evalueres på det næstkommende fælles personalemøde. Det personale, der har lavet SMITTE-modellen over "Fastelavn", skriver notater ved mødet, som de så efterfølgende skriver ind i vores evalueringsskema. - Vi indsamler data ved børneinterviews - med bl.a. billederne fra fastelavn - og observerer børnene, når de leger fastelavn, synger fastelavnssange, klæder sig ud og snakker om fastelavn. Der evalueres ved stuemøde og Fællespersonalemøde. Det personale, der har lavet smitte modellen over "Bedsteforældre dag, skriver notater ved mødet, som de så efterfølgende skriver ind i vores evalueringsskema. På stuen evalueres med børnene, i rundkreds. Så børnene kan fortælle hvad de syntes om dagen.

20 LÆREPLANSTEMA : Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå? Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? 3-6 år: Alm. børnehave og specialafdelingen 0-6 år: At børnene lærer om kulturelle traditioner. At børnene lærer om kulturen i nærmiljøet. At børnene lærer om de danske traditioner. Tegn: At børnene spørger til andre kulturs traditioner. - At børnene snakker om de forskellige danske traditioner såsom jul, fastelavn, påske m.m. - At børnene fortæller om de fritidsaktiviteter de går til i nærmiljøet - gymnastik, fodbold, ridning m.m. Praksissituation 1: Praksissituation 2: FASTELAVN - Slå katten af tønden i Nordre Børnehave BEDSTEFORÆLDRE/GOD VEN DAG -Besøg af bedsteforældre el. god ven i Nordre Børnehave

21 Organisatorisk og pædagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? Specialafdelingen: Før dagen: - Der bliver indkøbt fastelavnstønder. - Børnene bliver inddelt i grupper efter alder og deres fysiske kunnen. Så alle for det optimale udbytte af aktiviteten. - Der bliver bagt boller med og uden chokolade i til arrangementet. - Fastelavnstønden bliver malet og der laves serpentiner og indkøbt mini slikposer til at putte i tønden. - Vi finder ud af, hvor de forskellige grupper skal være og hvor tønden skal hænges op, hvem der er ansvarlig for at hænge den op og forberede sange. - Dagene op til arrangementet snakker vi om traditionen fastelavn, hvad det er, hvorfor vi holder det og hvad børnene gerne vil klædes ud som. Selve Dagen: - Fastelavnstønden hænges op af den ansvarlige på de forskellige steder. - Børnene og personale kommer udklædte. - Der bliver snakket om hvad der skal foregå og om børn og personales udklædning. - Kl går vi ud og slår katten af tønden i vores grupper. - Børnene står i en lang række og skiftes til at slå på tønden. - Hvert barn er med på det enkelte barns præmisser, så alle føler, de er en del af fællesskabet. Specialafdelingen: Før dagen: - Vi sender invitationer ud til bedsteforældre/god ven dag ca. 14 dage før. De melder så tilbage, hvem der kommer og hvor mange. - Inden selve dagen, har personalet i fællesskab besluttet, hvilke aktiviteter vi skal have, hvor de er placeret og hvem der er den ansvarlige for de forskellige aktiviteter. - Vi forbereder børnene på, hvad der skal ske på fastelavnsdagen nogle dage før, så de præcis ved, hvad der skal foregå f.eks. hvilke sange, der skal synges til rundkredsen vi holder. - Stuens børn og personale bager chokoladekage - Der er en voksen fra stuen til de børn, der ingen besøg får, så de også har samme mulighed for at deltage i aktiviteterne. - Den ansvarlige personale forbereder aktiviteten, f.eks. finder opskrift på sæbebobler, finde ringene til sæbeboblerne og laver det klar. Selve dagen: - De besøgende kommer kl Inden da, har de ansvarlige personer gjort klar til deres aktivitet. - De ansvarlige for stuen har dækket bord, lavet kaffe og te, pyntet på stuen med friskplukkede blomster, (som er plukket med børnene), og en dug. - Når alle gæsterne er kommet, går alle ind på deres stuer, hvor personalet byder velkommen og der synges udvalgte og kendte sange. Herefter fortælles der om dagen, hvilke aktiviteter der er og hvor aktiviteterne foregår. Gæsterne er også velkommen til at blive i specialafdelingen, hvor der er personale tilstede. Der bliver også fortalt, der er kaffe, te, vand og kage til rådighed og de medbragte madpakker bestemmer de selv, hvor og hvornår de skal spises. Rundkredsen afsluttes og de forskellige ak-tiviteter går

22 - Det barn, der slår det første stykke af tønden er kattedronning og det barn, der slår resten af tønden ned er kattekonge. - Der spises dét fra tønden. - Til slut snakkes der inde på stuerne med børnene om selve dagen, hvordan den er gået, hvem der blev kattekonge og dronning osv. Alm. børnehave 3-6 år: Personalet laver opslag til tavlen om fastelavn - hvilken dato, hvornår fastelavnsfesten starter og at børnene må komme udklædt, hvis de har lyst. Personalet køber fastelavnstønder. Fastelavnstønderne bliver malet af børnene i de forskellige aldersgrupper og udviklingstrin : Lopper(3-4 årige) -Bjørne(4-5 årige) - Dinoer (5-6 årige). Personalet laver en seddel til de voksne - den ligger på P-stuen - hvem handler ind til tønderne (slik/saftevand), hvem bager fastelavnsboller, hvem køber kroner ind til kåringerne af kattekonge og kattedronning, hvordan der kåres. Personalet putter slik i tønderne og gør dem klar med reb til at hænge tønden op i. Børnene hjælper med at holde og hænge op. selv, hvor og hvornår de skal spises. Rundkredsen afsluttes og de forskellige aktiviteter går i gang. - Dem der ingen bedsteforældre/god ven har med, bliver som før nævnt, hjulpet af en personale fra stuen. - De ansvarlige for en aktivitet, sørger for at være til rådighed, hjælpe til og holde opsyn omkring aktiviteten, fylde op hvis noget skal fyldes op osv. - Som den ansvarlige er man med til at hjælpe barnet og bedsteforældrene/god ven med at lave aktiviteten så selvstændigt som muligt. - Kl stopper aktiviteterne og bedsteforældre/god ven tager hjem. - De ansvarlige rydder deres aktivitet op. - Herefter snakkes der med børnene om selve dagen, hvordan den er gået, hvad de har lavet osv. Alm. børnehave 3-6 år: Personalet som står for SMITTEmodellen laver indbydelse til bedsteforældre, hvilken dato, og hvornår festen starter. De skal have en madpakke, med, som de så kan spise sammen med deres barnebarn. Barnet tegner på hver indbydelse og de afleveres til forældrene. Hvis børnene ikke har bedsteforældre, der kan komme, må de gerne få en god ven eller forældre med. Personalet deles op i ca. 6 aktiviteter f.eks. pandekager på bål Faldskærm Klippeklistreværksted Klippe klistre værksted Modellervoks rod\raqrl/cc t-oh

23 Personalet opdeler børnene i alders- og udviklingsgrupperne: Lopper(3-4 årige) -Bjørne(4-5 årige) - Dinoer(5-6 årige). Personalet putter slik i tønderne og gør dem klar med reb til at hænge tønden op i. Børnene hjælper med at holde og hænge op. Børn og voksne må gerne møde i børnehaven udklædt. Børnene går med deres voksne i grupper ind på den stue, hvor fastelavnsfesten skal holdes: lopperne i puderummet-bjørnene på rød stue - dinoerne på gul stue Hvert barn venter på tur og slår skiftevis på tønden, indtil tønden går i stykker og falder ned. Hvert barn er med på det enkelte barns præmisser, så alle føler de er en del af fællesskabet. Det barn, der slår det første stykke af tønden er kattedronning og det barn, der slår resten af tønden ned er kattekonge. Der spises dét fra tønden. Alle mødes i fællesrummet, hvor børn og voksne synger fastelavnssange De voksne fortæller om fastelavn - at slå katten af tønden og hvorfor man holder fastelavn. Der er dialog mellem børn og voksne om "Fastelavn". Der bliver kåret en kattedronning og en kattekonge i hver gruppe Derefter går børn og voksne ind på deres "egne" stue, hvor de vil få fastelavnsboller og saftevand. Modellervoks Træværkssted Sæbebobler Lave te og kaffe. Der laves en oversigt over aktiviteter på personalestuen og her skriver man sig på, hvilken aktivitet, man står for. Kl. ca. 10 alle stuer gør klar til at modtage bedsteforældrene/god ven. Hvert barn tager imod deres bedsteforældre og alle går på deres stue. En af de voksne på stuen byder velkommen og børnene, fortæller, hvem det er de har fået besøg af. Derefter synges nogle af de sange, vi synger på stuen. Der fortælles om hvilke aktiviteter, der er. Derefter går børn og bedsteforældre/god ven rundt til de forskellige aktiviteter. I fællesrummet er der te og Kaffe og vand til børnene. Der bliver taget billeder til dokumentation på stuernes tavler og til børnenes mapper. Billederne bruges til børnenes mapper, her hjælper børnene med at sætte dem i, og det er grundlaget for dialog mellem barn og pædagog. Der laves en collage på hver stue, med billeder fra dagen. Så kan børnene fortæller deres forældre om dagen. Billederne bruges til børnenes mapper, her hjælper børnene med at sætte dem i, og det er grundlaget for dialog mellem barn og pædagog. Der laves en collage på hver stue, med billeder fra dagen. Så kan børnene fortæller deres forældre om dagen.

24 Der bliver taget billeder til dokumentation på stuernes tavler og til børnenes mapper. Billeddokumentationen bruges bl.a. også til at lave en collage til stuens tavle, hvor de voksne snakker med børnene om billederne - og spørger ind til, hvad det enkelte barn laver. Børnenes egne udtalelser og oplevelser bliver beskrevet ved hvert billede - dette skaber en dialog mellem børn/pædagog - børn/børn - børn/forældre.

25 Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Kan evt. linkes til pkt. 9. Børnemil- jø- Der evalueres på det næstkommende fælles personalemøde. Det personale, der har lavet SMITTEmodellen over "Fastelavn", skriver notater ved mødet, som de så efterfølgende skriver ind i vores evalueringsskema. Evalueringsskemaet anvendes næste gang fastelavn skal forberedes - Vi indsamler data ved børneinterviews - med bl.a. billederne fra fastelavn - og observerer børnene, når de leger fastelavn, synger fastelavnssange, klæder sig ud og snakker om fastelavn. Der evalueres ved stuemøde og fællespersonalemøde. Det personale, der har lavet SMITTEmodellen over "bedsteforældre dag", skriver notater ved mødet, som de så efterfølgende skriver ind i vores evalueringsskema. På stuen evalueres med børnene i rundkreds, så børnene kan fortælle, hvad de syntes om dagen. Evalueringsskemaet anvendes næste gang, bedsteforældre/god ven dagen skal forberedes.

26 Læringsmål (mål og tegn) Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes på herpå? Læreplanstema: Natur og naturfænomener Nordre Børnehave Alm. børnehave 3-6 år og specialafdelingen 0-6 år: At barnet lærer at begå sig i naturen på en god og miljørigtig måde. At barnet lærer at bruge naturen til leg og fantasi. At barnet lærer at undre sig, stille spørgsmål og finde svar i naturoplevelser. Tegn: At barnet viser interesse for naturen og årstiderne. At barnet viser interesse for planter og dyr. At barnet uopfordret fortæller andre, hvad de har oplevet i naturen. At barnet undrer sig med "hvorfor" spørgsmål. At barnet selv går på opdagelse og eksperimenterer i naturen. At barnet viser respekt og ansvarlighed overfor naturen og miljøet. At barnet får lyst til at udforske og eksperimentere i naturen. Praksissituation (baggrund) Hvilken konkret praksis understøtter læreplanstemaet og læringsmål? Praksissituation 1 Legepladsen - almenbørnehaven og specialafdelingen Praksissituation 2 Lærkely - specialafdelingen Skovhytten - almenbørnehaven

27 Organisatorisk og pædagogisk praksis (tiltag og inklusion) Hvorledes organiseres den konkrete praksis og hvilke specifikke handlinger er forbundet hermed; herunder inkluderende pædagogiske principper/metoder? Almen børnehaven og specialafdelingen: Legepladsen er vores udendørs læringsrum. Der er mulighed for leg på legepladsen hele dagen -både med og uden voksne. Vores legeplads er opdelt i forskellige rum, som giver plads til forskellige oplevelser. Med direkte adgang fra specialafdelingen, findes et lille legeområde, hvor der er mulighed for at lege i en lille gruppe. De voksne er nysgerrige sammen med børnene, vi følger op på deres spørgsmål, og der opstår en læring omkring de dyr og planter, som børnene vil lære noget om. På legepladsen er der mulighed for konstrueret leg, bl.a. mooncars, sørøverskib, rutschebane, legehuse, store legetøjsbiler, klatrestativ, gynger, cykler samt en kæmpe bakke, hvor der løbes, cykles, trilles og kælkes på, alt efter årstiden. Der er områder uden legeredskaber, hvor naturen og årets gang kan opleves. Der er også æbletræer, kastanietræer, plantekasser og krydderurter. Personalet er med til at understøtte børnenes interesse og nysgerrighed. Vi har en spørgende kultur i børnehaven. Børnene kommer og viser os hvad de finder og oplever på legepladsen, og stiller spørgsmål dertil. Samtalen med børnene udvikles gennem gensidige spørgsmål, og børnene reflekterer over svarene. Lærkely- specialafdelingen: Lærkely er et lille landbrug, syd for Tønder, hvor brugerne dyrker lidt jord og passer forskellige bondegårdsdyr. Ca. 1 gang om måneden tager personale og mellemgruppen fra specialafdelingen børnehavens bus derud på bondegårdsbesøg. Vi er der i 1-1,5 timer, hvor vi går rundt og ser, sanser og oplever stedets mange aktiviteter. Børnene bliver inddraget i hverdagen af både stedets brugere og de ansatte eks: hjælper med at fodre kaniner, køer, og grise. De ser de nyfødte lam, føl og kyllinger. De prøver at sidde på forskellige traktorer, kløve træ og få en tur i trillebøren. De oplever de forskellige planter og dyr i løbet af årstiden, og lærer, hvordan de skal opføre sig overfor disse. Vi møder barnet på dets niveau og skaber succesoplevelser og skubbertil barnets grænser, så de tør prøve mere. Vi tager fotos og sætter disse og tegninger op på opslagstavlen på vores gruppe i børnehaven. Således kan børnene efterfølgende huske og fortælle om oplevelserne på bondegården, hvilket skaber mulighed for nye tiltag og ny læring.

28 Alm. børnehave: Nordre børnehave har en skovhytte ca. 20 minutters gang fra børnehaven. Hytten er som et ekstra læringsrum, den har entré, toilet og et grupperum med tekøkken. Området ligger i udkanten af en skov og der er et lille vandløb lige udenfor, samt en stor sø tæt ved. 1 hytten er der mange forskellige udstoppede dyr, som børnene er meget interesserede i og det giver mange gode samtaler med børnene. Der er også fiskenet, flytbare akvarier, spande, forstørrelsesglas, vaders, flytbar bålplads, ligesom der er legetøjssværd og skjolde, som vi anvender sammen med børnene. Når vi går ud til skovhytten, går vi på en grusvej. Langs vejen er der træer, buske, blomster og smådyr og de voksne understøtter børnenes interesse for det de ser og oplever. Ude ved hytten kan børnene få vaders på og gå på opdagelse i vandløbet. Nogle af de andre børn og de voksne sidder på broen med spande og venter på, hvad der fiskes op af åen. De voksne har fagbøger med, så børnene kan få svar på deres spørgsmål. Børnene samarbejder og stiller spørgsmål til hinanden og de voksne. Evaluering Hvorledes evalueres praksis? Personalet evaluerer ud fra evalueringsskema, som ligger sammen med SMITTEmodellerne. Vi evaluerer også gennem billeder og interviews om børnenes oplevelser, samt på personalemøder og stuemøder. Kan evt. linkes til pkt. 9. Børnemiljø.

29 Børnemiljøvurdering for Nordre Børnehave Beskrivelse: Den sidste kortlægning er lavet i oktober Vi har anvendt DCUM 's spørgeskema; "Hvordan har du det i børnehaven?". 33 børn i alderen 4-6 år har deltaget i undersøgelsen, 20 drenge og 13 piger. Børnene giver udtryk for, at de er glade for at gå i børnehaven og at de har det godt med de voksne. Dog svarer to børn, at de ikke har det så godt med de voksne, hvilket vi har været meget opmærksomme på efterfølgende. Nogle børn oplever at de selv eller kammeraterne bliver drillet af andre børn. Enkelte børn har oplevet de selv eller andre børn blive skældt ud af de voksne og vi har derfor valgt at have mere fokus på trivslen. De fleste børn giver udtryk for, at det er spændende ting, vi laver i børnehaven. Nogle børn mener, at det kun er nogle gange de må bestemme, hvad de skal lave i børnehaven. Derfor er indsatsområdet omkring børns indflydelse og medbestemmelse i forhold til leg og aktiviteter også inddraget. En del børn oplever, at der er for meget støj i børnehaven og nogle har hovedog mavepine. Vi oplever, der især kan være støj i fællesrummet og vil have mere fokus på, hvad vi kan gøre for at nedsænke støjniveauet. Flere børn savner steder, hvor de kan lege vildt og hvor de kan lege i fred og ro på legepladsen. Siden den sidste kortlægning er legepladsen blevet udvidet og der er sket forskellige tiltag, som kan udfordre børnene. Eks. har vi fået et stort skib, store klatretræer, der må cykles med løbecykler ned ad bakken, der er et område, som gror vildt mv. Vi har inddraget det som indsatsområde, da legepladsen er under fortsat udvikling og vi kan blive mere opmærksomme på, hvordan vi udfordrer børnene. Flere børn ved ikke, hvad de skal gøre, hvis der blev brand i børnehaven. Det er vigtigt, børnene er ved hvad de skal og derfor har vi valgt dette som indsatsområde. De fleste børn er godt tilfredse med vores æstetiske børnemiljø, hvilket eks. er vores rums indretning og udsmykning mv. Vi har derfor valgt at undlade det som indsatsområde i handleplanen.

30 Nordre Børnehave: Indsatsområde Det Dsvkiske børnemiliø: Praksisbeskrivelse Tidsramme Ansvar Trivsel - Fri for mobberi. - Konflikthåndtering. - Samspil mellem børn og voksne. - Samspil børnene imellem. Forløb med materialet "Fri for mobberi" (Maryfonden). Børn i alderen 3-6 år deltager. Hver stue opdeler sine børn i mindre grupper. Tiltagene beskrives i en SMITTEmodel på hver stue. Opstart februar Vi vil arbejde med emnet i Medarbejderne på de enkelte stuer. Indflydelse og medbestemmelse i forhold til leg og aktiviteter Der afholdes børnemode - planlægningsmøde med Dinoeme, som er de kommende skolebørn. På mødet kommer børn og voksne med forslag til aktiviteter, der skal foregå i Dinogruppen indtil sommerferien Der er på forhånd planlagt skolebesøg i april - maj måned. Opstart september De ansvarlige fra Dinogruppen (en pædagog fra hver stue) planlægger mødetidspunktet. Titel: Børnemiljøvurdering Nordre børnehave. ( ) Sagsnu m mer: G

31 Det fvsiske børnemiljø:. Helbred og velbefindende Vi vil mindske støjniveauet ved at reducere den vilde og støjende leg indendørs. Denne skal foregå udenfor/på legepladsen eller i puderummet. Desuden har hver stue en udedag, hvilket også er støjforebyggende. Er startet op. Alle medarbejdere. Sammen med børnene vil vi finde ud af, hvordan fællesrummet kan indrettes og hvilke aktiviteter, der kan foregå der. De voksne udarbejder sammen med børnene et idékatalog med fotos af forskellige aktiviteter til fællesrummet. På sigt er det meningen at vi vil indrette hemsen til stille aktiviteter eks. computerrum. Opstart marts Opstart En medarbejder sammen med 1-2 studerende udarbejder kataloget sammen med en lille gruppe 5-6 årige børn. Conni For at forebygge hovedpine og træthed, sørger vi for at børnene har adgang til at drikke vand. Er startet op. Alle medarbejdere. Titel: Børnemiljøvurdering Nordre børnehave. ( ) Sagsnummer: G

32 Leg og aktiviteter Flere børn ønsker steder, hvor de kan lege i ro og fred på legepladsen. De voksne skaber små rum på legepladsen eks. med shelters, beplantning mv. Er startet op og bliver videreudviklet Legepladsudvalget: Birthe, Karen, Conni, Lillian, Lone og Inge. Flere børn ønsker flere steder, hvor de kan lege vildt. Efter at ha ' udvidet børnehavens legeplads er der rig mulighed for at lege vilde lege. De voksne er dog også opmærksomme på, at der kan skabes flere udfordringer for børnene ved at inddrage forskellige redskaber eks. stor måtte, faldskærm mv. og lege. Er startet op og bliver videreudviklet. Alle medarbejdere. Sikkerhed For at instruere børnene i, hvordan de skal forholde sig i forbindelse med brand, vil vi i rundkreds snakke om det og vise dem, hvor de skal gå hen, hvis der skulle opstå brand. Vi afholder en brandøvelse. Opstart april Brandøvelsen afholdes inden sommerferien Birthe og Christa. Titel: Børnemiljøvurdering Nordre børnehave. ( ) Sagsnummer: G

33 Opfølgning DCUM arbejder på et nyt arbejdsredskab, som vi vil blive præsenteret for i sidste halvdel af Vi følger op på det nye skema. Målingen laves i januar Til p-mødet 20. august 2014, finder vi ud af, hvem der skal foretage målingen. Birthe, Lillian og Pia er ansvarlige for at følge op på målingen. Evaluering Børnemiljøvurderingen evalueres løbende på personalemøder og forældrerådsmøder. Titel: Børnemiljøvurdering Nordre børnehave. ( ) Sagsnummer: G

34 Titel: Børnemiljøvurdering Nordre børnehave. ( ) Sagsnummer: OO.OO.OO-GOl

35 Læringsmål Praksissituation Personlige kompetencer-abild Børnecenter 0-6 år Læringsmål At barnet lærer at mærke egne grænser, og bliver i stand til at sige til og fra. At barnet lærer at tackle de mange følelser der opstår i et fælleskab. Ar barnet lærer at udvise empati og selvværd. Tegn 0-3 år At vi oplever glade børn, som er trygge ved de voksne At børnene med babysprog og kropssprog viser hvad de gerne vil og ikke vil. At børnene viser omsorg for hinanden. At de ældste børn begynder at sætte ord på deres følelser. 3-6 år Glade børn, som er trygge ved de voksne Børn som hjælper hinanden At vi oplever børn, som er i stand til at sige til og fra overfor børn og voksne At børnene sætter ord på deres følelser. At de kan lege på tværs af alder, køn og gruppe. At børnene siger deres mening Aktiviteter/samling Spisesituation Organisatorisk og pædagogisk praksis 0-3 år Vi samles til formiddagsfrugt, hvor vi snakker om hvem der er kommet og hvad vi skal lave i formiddagens aktivitet. Vi lægger vægt på at være nærværende i forhold til hvert enkelt barn, så alle føler sig set og hørt. Vi synger hver dag et par sange, som børnene er med til at vælge. På den måde inddrager vi blandt andet børnene i beslutningerne. 1 løbet af formiddagen sætter vi forskellige planlagte aktiviteter i gang. Det kan være leg i sandkassen, aktiviteter for udvikling af sanser og motorik, gåture, naturaktiviteter osv. 1 alt hvad vi laver, sætter personalet ord på følelser hos børnene. Vi kan selvfølgelig ikke helt vide, hvad det er børnene føler, men det er vigtigt at gætte ud fra det vi ser hos børnene. På den måde lærer børnene hvad 0-3 år For at have god tid til det enkelte barn er det ofte at vi ikke spiser på samme tid. Vi starter med at spise med de yngste børn. Vi har faste pladser for at skabe tryghed for barnet. På den måde tilgodeser vi barnets behov, og alle får mulighed for at fortælle om oplevelser og vi har opmærksomhed på barnets trivsel. Ved at gøre det på denne måde skaber vi ro og nærvær for det enkelte barn. Når vi spiser skabes der ofte en stille stund, hvor der er mulighed for at få en god snak med børnene. Det kan

Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave

Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave Læringsmål (mål og tegn) Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå? Praksissituation (baggrund)

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2. Pædagogisk læreplan:... 3. Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3

Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2. Pædagogisk læreplan:... 3. Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3 Regnbuens Læreplan Indholdsfortegnelse Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2 Pædagogisk læreplan:... 3 Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3 Tema 2, barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan for område Tønder

Pædagogisk læreplan for område Tønder Pædagogisk læreplan for område Tønder Indledning De pædagogiske læreplaner har været et lovkrav siden 2004. Ifølge loven skal der udarbejdes pædagogiske læreplaner for børn i alderen ½ -2 år og aldersgruppen

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen. Farvekodesystemet Farvekodesystemet i dokumentationen af praksis på baggrund af de seks temaer For at gøre arbejdet med de seks temaer overskueligt både for personalet, forældre og børn bruger vi et farvekodesystem.

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Naturen og Naturfænomener (18-36md) Få kendskab til plante proces.(fra frø

Læs mere

Læreplan for Abildgård børnehave

Læreplan for Abildgård børnehave Læreplan for Abildgård børnehave Ud fra et grundlæggende menneskesyn, at alle mennesker er unikke og værdifulde og set i forhold til det demokratiske samfund vi er en del af; må vores intention med opdragelse

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Hej. Du skal starte i børnehaven Seest Gl. Skole dag den / -. Den gruppe du skal gå i hedder:

Hej. Du skal starte i børnehaven Seest Gl. Skole dag den / -. Den gruppe du skal gå i hedder: Hej. Du skal starte i børnehaven Seest Gl. Skole dag den / -. Den gruppe du skal gå i hedder: Din kontaktperson hedder. Vi har aftalt at du og dine forældre kommer på besøg dag den / klokken. Det vil være

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016. Hjernen&Hjertet

RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016. Hjernen&Hjertet RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE NO BØRNEHUS PÆDAGOGISK LÆREPLAN 3-6 ÅR FRA 01-01-2015 TIL 01-09-2016 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Indledning 3 1.2 Dagtilbuddets værdier 3 1.3 Dagtilbuddets

Læs mere

Velkommen til. SFO Sødalskolen

Velkommen til. SFO Sødalskolen Velkommen til Indholdsfortegnelse Adresse og åbningstider... 2 Om... 3 Vores dagligdag... 4 Dagens aktiviteter... 4 Spisning... 5 Tøj og sko... 5 Afkrydsning... 6 Telefon... 6 Faste aktiviteter... 7 Traditioner...

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

Velkommen i. Tegnet af Lindagil de splittergale tagnere

Velkommen i. Tegnet af Lindagil de splittergale tagnere 16 Velkommen i 16 Tegnet af Lindagil de splittergale tagnere Voldum Børnehave 2 15 Østervænget 1 8370 Hadsten Hej Vi vil gerne byde dig velkommen i Voldum Børnehave, vi glæder os meget til du starter her

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV... UDVIKLINGSPLAN (LÆREPLANER) 2008 OG 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...6 8. FOKUSPUNKTER

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej:

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej: Efter at børnehaven Kollegieparken blev privatiseret 1. juli 2011, har vi valgt fortsat at benytte de ønskede tilstande som Hjørring kommune har sat som mål for de forskellige områder i læreplanen. Personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Vi vil med denne velkomstfolder byde jer velkommen til Svalen og håber på et godt samarbejde med jer forældre. Folderen indeholder lidt om Svalens

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole 0 Privat institution Profil Hvad kendetegner institutionen? Hvad vil I gerne være kendt for? Hvem er I? Hvad lægger I vægt på i det daglige arbejde med børnene? I vores

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Velkommen til Børnehaven

Velkommen til Børnehaven Mariehønen 1 Velkommen til Børnehaven Mariehønen har op til 39 børn fordelt på to basisgrupper, lyseblå og mørkeblå, med primær voksentilknytning. Vores ressourcegruppe indgår primært i Mariehønen med

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Vores værdigrundlag, vision, forståelse af kerneopgaven, og læreplanstemaer udgør grundlaget for nedenstående beskrivelse af de mere konkrete

Læs mere

Pædagogisk læreplan 2014

Pædagogisk læreplan 2014 1 Institutionens navn Beliggenhed Ejstrupholm Børnehave Lærkevej 10 og Vestergade 59a 7361 Ejstrupholm Fysiske rammer Børnehaven er beliggende i en mindre landsby, hvor der er gode muligheder for aktiviteter

Læs mere

VELKOMMEN til HOLMETRÆET. Fødselsdag VUGGESTUE // SMÅBØRNSGRUPPE // BØRNEHAVE

VELKOMMEN til HOLMETRÆET. Fødselsdag VUGGESTUE // SMÅBØRNSGRUPPE // BØRNEHAVE VELKOMMEN til HOLMETRÆET Fødselsdag VUGGESTUE // SMÅBØRNSGRUPPE // BØRNEHAVE HOLMETRÆET I Holmetræet vil vi gerne i samarbejde med jer forældre fejre børnenes fødselsdage. Efter dialog med forældrerådet

Læs mere

Børnehaven Brumbassen

Børnehaven Brumbassen Børnehaven Brumbassen Det er lovkrav at alle dagtilbud udarbejder pædagogiske læreplaner. Kommunalbestyrelse og forældrebestyrelse skal godkende planen, og forældrebestyrelsen skal hvert år vurdere om

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN INDLEDNING Naturbørnehaven Gl. Tølløse A/S er en aldersintegreret institution for børn i alderen 9 måneder til 6 år (skolestart). Vi er blevet godkendt af Holbæk kommune til 60 børneenheder, deraf 15 vuggestuepladser.

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv.

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv. LEGEN. Legen er barnets allervigtigste aktivitet. Gennem legen lærer barnet virkeligheden at kende. Ikke bare om de genstande der omgiver det, men også om de menneskelige relationer, der eksisterer. Vi

Læs mere

BØRNEHUSET VANDPYTTEN`S LÆREPLANER

BØRNEHUSET VANDPYTTEN`S LÆREPLANER BØRNEHUSET VANDPYTTEN`S LÆREPLANER 2013 Lærings tema (Beskriv hvilket) Hvert enkelt læringstema beskrives ud fra følgende skabelon: BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING Definition (Hvordan forstår vi

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Mål: Vi gør det fordi. Arbejdet frem mod målet ses når:

Barnets alsidige personlige udvikling Mål: Vi gør det fordi. Arbejdet frem mod målet ses når: Barnets alsidige personlige udvikling - børnene gennem forståelse og respekt for - den voksne sætter ord på børnenes følelser hinandens forskelligheder lærer egne og og handlinger i leg og konflikter andres

Læs mere

Langhøj Dagtilbud. Mariehønen. Integreret vuggestue og børnehave. Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer.

Langhøj Dagtilbud. Mariehønen. Integreret vuggestue og børnehave. Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer. Langhøj Dagtilbud Mariehønen Integreret vuggestue og børnehave Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer.dk http://langhoej.struer.dk Velkommen i Langhøj Dagtilbud, Mariehønen. Når

Læs mere

OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER:

OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER: OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER: MANDAG TIL OG MED TORSDAG KL. 6.00 TIL 16.30 FREDAG KL. 6.00

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Marthagården

Mad- og måltidspolitik i Marthagården Mad- og måltidspolitik i Marthagården På baggrund af sundhedsprofilen af de 0-25-årige i Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes og implementeres mad- og måltidspolitikker

Læs mere

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 1: Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi gik ind i det nye Dagtilbud Sydøst i 2013 med de allerede indgåede aftaler fra det tidligere dagtilbud:

Læs mere

Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780. Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk

Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780. Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780 Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse. 1. Velkommen til Børnehuset Kvaglund. 2. Hvem er vi? 3. Åbningstid. 4. Tabulex.

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn Integreret institution Tangebo. Adresse Seminarievej 23 b-c & bwillemoesvej 1, 6760 Ribe. Telefonnummer 76165330

Fatkaoplysninger. Institutionens navn Integreret institution Tangebo. Adresse Seminarievej 23 b-c & bwillemoesvej 1, 6760 Ribe. Telefonnummer 76165330 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Pædagogisk praksis handleplan Tusindbenshuset 2011-2012

Pædagogisk praksis handleplan Tusindbenshuset 2011-2012 Pædagogisk praksis handleplan Tusindbenshuset 2011-2012 Indhold Forord...3 Vuggestuen...4 Pædagogiske praksisbeskrivelser...4 Daglig rutine...4 Samling...4 Når vi skal ud...4 Vaske hænder...5 Det planlagte...5

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her.

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her. 1 Velkomstfolder til Agtrupvej. Velkommen til Vuggestuen Agtrupvej. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen i vuggestuen og fortælle jer lidt om, hvad I kan forvente af vuggestuen og hvad vi forventer

Læs mere

Oktober 2012. Vallø børnehus læreplaner og fremgangsmåde i samspil med børnemiljøplanerne

Oktober 2012. Vallø børnehus læreplaner og fremgangsmåde i samspil med børnemiljøplanerne Vallø børnehus læreplaner og fremgangsmåde i samspil med børnemiljøplanerne 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Læreplanerne i Vallø børnehus 4 Børnemiljø i Vallø børnehus 6 Børneperspektivet 7 Børn med særlige

Læs mere

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje Velkommen hos natur Mettes dagpleje Pænt Goddag Hej, jeg hedder Mette Marie Bruun. Jeg er fra 1980, er uddannet maler i 2001 og pædagog med speciale i børn og natur i 2007. Jeg er gift med Ricco, sammen

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Børnemiljøvurdering Lørslev Friskole & Børnecenter Børnehaven Mariehuset

Børnemiljøvurdering Lørslev Friskole & Børnecenter Børnehaven Mariehuset Børnemiljøvurdering Lørslev Friskole & Børnecenter Børnehaven Mariehuset Forord I 2006 blev der vedtaget en ny Børnemiljølov. Alle dagtilbud skal udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering, BMV. En børnemiljøvurdering

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Indledning Naturbørnehaven Lillemyr startede med de første børn d. 1. september 2000. Vi er en integreret ins

Læs mere

Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898

Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898 Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898 Vi ønsker hermed at byde jer og jeres barn velkommen i Landsbyordningen på Hou skole. Vi håber, at denne folder kan

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Kristrup Vuggestue AFTALE 2013 2014 1. JANUAR 2013

Kristrup Vuggestue AFTALE 2013 2014 1. JANUAR 2013 Kristrup Vuggestue AFTALE 2013 2014 1. JANUAR 2013 1 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere