Nr. 1 Nikkel. Navamedic AB, Nygade 1, 2 19B, 3600 Frederikssund, telefon

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nr. 1 Nikkel. Navamedic AB, Nygade 1, 2 19B, 3600 Frederikssund, telefon +45 48221838"

Transkript

1 Nr. 1 Nikkel True Test viser at du har allergi overfor nikkel. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med nikkel. Eksemet kan dog også spredes til hudområder som ikke har været i direkte kontakt med nikkel. Allergien er mest udbredt blandt kvinder og rigtig mange i den danske befolkning har nikkelallergi. Nikkelallergi opstår oftest som følge af brug af uægte smykker. Hvor findes nikkel? Nikkel er et af de mest almindelige metaller i vores omgivelser, det anvendes til at give andre metaller en blank overflade. Nikkel findes i mange metalbelagte genstande, bl.a. uægte smykker, knapper, lynlåse, hægter, nøgler, armbåndsure, bælter, briller, mobiltelefoner, nåle, mønter og værktøj. I Danmark er vi beskyttet af en lov fra 1991 som sætter en grænse for hvor meget nikkel, der må frigives fra metalgenstande, der er beregnet til langvarig kontakt med huden. Denne lov gælder nu for hele EU. Men vær særligt opmærksom på smykker af ældre dato, smykker købt udenfor EU eller billigt bijouteri. Selv om nikkel også kan være til stede i rustfrit stål er allergiske reaktioner mod disse produkter sjældne, da det kun er minimale mængder der frigives. Nikkel findes naturligt i nogle af vores madvarer, men normalvis udgør dette ikke et problem. Er du særligt overfølsom, kan en nikkelfri diæt komme på tale, men altid kun efter aftale med din læge/ diætist. Bedres symptomerne ikke betragteligt, skal kuren afbrydes efter 1-2 måneder. Hvordan undgår du nikkel? Det er vigtigt at du undgår kontakt med nikkel. Du kan i stedet anvende metaller som aluminium, rustfrit stål, guld, sølv og platin, som normalt er sikre alternative metaller. Bær aldrig øreringe som ikke er garanteret fri for nikkel og vælg et armbåndsur, hvor bagsiden er af rustfrit stål. Vælg værktøj med plast- eller træhåndtag. Vær opmærksom på eksponering for nikkel på din arbejdsplads, der er størst risiko herfor følgende steder: Elektronikindustri, pengeinstitutter eller ved kasseapparater, ved montagearbejde af forniklede genstande, ved intensiv kontakt med nøgler eller med nåle. Nikkel testsæt: Det er muligt at få et nikkel testsæt, så du kan undersøge om nogle af dine smykker eller lignende indeholder nikkel. Nikkeltesten kan købes på apoteket.

2 Nr. 2 Lanolin True Test viser at du har kontaktallergi over for lanolin. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med lanolin. Hvor findes lanolin? Lanolin er et fedtstof som udvindes fra fåreuld. Lanolin bruges i mange cremer og salver, såvel kosmetisk som medicinsk. Det kan også forekomme i kosmetik som læbestift, øjenmakeup, sæber og shampoo. Ligesom også skopudsemidler, imprægnering, blækpatroner, skivoks, rustbeskyttelse og nogle typer af trykfarver kan indeholde lanolin. Hvordan undgår du lanolin? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af lanolin. I produkter som kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler er der deklarationspligt, så der vil lanolin fremgå af etiketten, men i øvrige produkter kan der være anvendt forskellige synonymer. Vær opmærksom på synonymer til lanolin: Wool fat/ uld fedt Wool wax/ uld voks Wool wax alcohol/ uld voks alkohol Adeps lanae Adipis lanae Amerchol L101 Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

3 Nr. 3 Neomycin True Test viser at du har allergi over for neomycin. Det betyder at når medicin der indeholder neomycin kommer i kontakt med din hud, dine øjne eller dine ører, kan du få eksem. Hvor findes neomycin? Neomycin er et antibiotikum som findes i lægemidler der anvendes mod betændelse. Dette findes som salver, cremer, øre-, næse- og øjendråber. Da neomycin og framycetin er beslægtede stoffer med lignende virkning, tåler du som regel heller ikke framycetin. Framycetin forekommer f.eks. i Proctosedyl rektalsalve, og suppositorier og Sofradex øjen- og øredråber. Hvordan undgår du neomycin? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af neomycin og framycetin. Det vil altid fremgå af lægemidlers deklaration. Husk at oplyse din læge om din allergi overfor neomycin. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget af ovenstående. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

4 Nr. 4 Krom True Test viser at du har allergi over for krom Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med krom. Eksemet kan spredes til områder som ikke er i kontakt med krom. Hvor findes kromsalte? Krom er et metal, der blandt andet anvendes til garvning af læder. Den hyppigste årsag til kromallergi skyldes brug af kromgarvet læderfodtøj, handsker, urremme osv. Følgende kan også medføre kromeksem, om end det sker mere sjældent: Væsker til fremkaldning af fotos, træ der er trykimprægneret med krom og aske. Krom forekommer i følgende industrier: Garverier, buntmagerier, sko/tøjbutikker, grafisk industri, maskin- og metalindustri som benytter galvanisering eller forkromning. Til forskel fra tidligere, forekommer allergifremkaldende krom ikke længere i cement, men det har tidligere været et stort problem. Man ved at krom også forefindes i øjenskygge, maling og grøn tatoveringsfarve, men det er uvist om det kan forårsage kromeksem. Metallisk krom i form af rustfrit stål og forkromede genstande udgør ikke nogen allergirisiko. Hvordan undgår du kromsalte? Du skal undgå kromgarvet læder. Du kan i stedet anvende læder/ fodtøj som er garvet med plantestoffer eller kunstige stoffer. Kraftige strømper kan hjælpe til med at reducere eksem. Du kan søge tilskud til kromfrie sko efter lov om social service paragraf 112. Vær opmærksom på følgende synonym: Kaliumdikromat Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

5 Nr. 5 Caine- mix TRUE TEST viser at du har allergi overfor caine- mix substanser. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med caine- mix substanser. Caine- mix indeholder følgende 3 substanser: Benzocaine Tetracaine hydrochlorid Dibucaine hydrochlorid Hvor findes Caine- mix substanser? Substanserne i caine- mix forekommer i mange produkter pga. sin lokalbedøvende effekt f.eks. i sårmidler, lokalbedøvende cremer, geler og salver (anvendes f.eks. for at mindske gener efter insektstik eller ved anlæggelse af urinkateter) samt i stikpiller og cremer til behandling af hæmorider og i kondomer. Substanserne vil også ofte optræde i produkter som hostesaft og halstabletter, midler mod tandpine, mundsår og irritation som følge af anvendelse af tandprotese. Benzokain forekommer i Danmark som medikament i sugetabletter til smertelindring i mundhulen. Disse hedder Hexokain. Anvendes disse af dig som har denne allergi, kan hævelse forekomme. Den danske miljøstyrelse har vurderet at Benzokain er et lægemiddel og det er ikke tilladt at bruge i kosmetik i Danmark. Benzokain vil i udlandet kunne forekomme i helt almindelige hverdagsprodukter som kosmetik, solcremer og aftersun. Benzocaine er kemisk beslægtet med solfiltre af type p- aminobenzoic acid også kaldt PABA og med para- phenylenediamine (PPD). Hvordan undgår du Caine- mix substanser? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af benzokain, tetracain, dibucain eller synonymer som anført nedenfor. Almindeligt anvendte injektioner til bedøvelse hos tandlægen medfører generelt ingen risiko.fortæl altid din læge og tandlæge at du er allergisk overfor caine- mix. Vær opmærksom på følgende synonym: Benzokain: Benzocaine, ethylaminobenzoate, ethyl 4- aminobenzoate, 4- aminobenzoic acid ethyl ester, p- aminobenzoic acid ethyl ester. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

6 Nr. 6 Parfume mix True Test viser at du har kontaktallergi over for allergenerne i parfume mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som kommer i kontakt med disse allergener. Parfume mix består af 8 substanser: Geraniol Cinnamal/ cinnamaldehyd Hydroxycitronellal Cinnamyl alcohol Eugenol Isoeugenol Amyl cinnamal/ amyl cinnamaldehyd Oak moss Hvor findes parfume allergener? Parfume er en blanding af duftstoffer. Det findes i en lang række produkter f.eks: parfume, kosmetiske produkter herunder naturkosmetik, sæbe, shampoo, after- shave, fugtighedscreme, deodorant og anti- perspirant, rengørings - og vaskemidler, industrielle produkter som håndrensemidler og køle- smøremidler. Vær opmærksom på at en parfume kan indeholde mange duftstoffer (typisk 10 til 300). Disse kan både være af kemisk art, og af naturlig oprindelse som f.eks. ekstrakt fra blomster. I disse tilfælde kan de kaldes aromastoffer eller essentiel olie. Parfume findes naturligt i nogle fødevarer og krydderier, som kanel, citron og kryddernellike. De fleste tilfælde af parfumeallergi er afledt af privat brug af parfume, og det er relativt sjældent at erhvervsbetinget parfume allergi optræder. Det kan dog være et væsentligt problem hvor man er i dagligt kontakt med parfumerede olier eller cremer, som f.eks. massører, kosmetologer osv., eller hvor man er i kontakt med parfumerede rengøringsmidler eller fremstilling af fødevarer. Der kan være parfumer man tåler. Det kan skyldes at parfumen ikke indeholder de duftstoffer man er allergisk overfor eller at de kun er tilstede i små mængder. Hvordan undgår du parfume allergener? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet af parfumestoffer. Støder du på ikke- deklarerede produkter, så lugt til det. Undgå så vidt muligt parfumerede produkter. Vær særligt opmærksom på naturkosmetik som også kan indeholde duftstoffer, som du kan reagere allergisk imod. Har du en svær parfumeallergi skal du bruge uparfumerede produkter, det gælder både kosmetik, hudplejeprodukter, rengørings- og vaskemidler. Har du kun en lettere allergi kan du måske tåle at bruge enkelte almindelige produkter, hvis de kun er i kontakt med huden over kort tid, f.eks. shampoo. Brug evt. parfume uden på tøjet. Siden 2005 har der været deklarationspligt i Danmark i forhold til udvalgte allergifremkaldende duftstoffer, dette gælder både kosmetiske produkter og vaske- og rengøringsmidler til privat og erhvervsmæssig brug. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

7 Nr. 7 Kolofonium True Test viser at du har kontaktallergi over for kolofonium. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med kolofonium. Hvor findes kolofonium? Kolofonium er et stof, som er udvundet af harpiks fra nåletræer. Anvendt i f.eks. papirprodukter har det en fortykkende egenskab og det anvendes som klæbemiddel i mange forskellige produkter. Eksponering for kolofonium i hjemmet kan ske fra en række forskellige produkter såsom: plaster, klæbende forbindsstoffer/sårprodukter, vortelak (f.eks. Verosid), papir, tryksværte, lim, skosværte, pudsemiddel, forseglingsmidler, lak, voks og anden overfladebehandling, hygiejnebind og bleer, kosmetik som mascara, læbestift, hårfjernings- og hårplejeprodukter. Endvidere fyrretræ, grantræ og lærketræ inkl. savsmuld, spåner og træuld. Harpiks anvendes også til strygeinstrumenter og sport. Ovenstående produkter er ikke en forbudsliste idet nogle produkter indenfor en gruppe måske slet ikke indeholder kolofonium eller indeholder så lidt at det ikke giver eksem. Industriel eksponering kan forekomme ved skovarbejde og arbejde med træ som ved snedker og tømrerarbejde. Papirproduktion eller gentagen papirhåndtering kan også være årsag til opståen af allergien ligesom arbejde med skæreolier, forseglingsmidler, overfladebehandlingsmidler, lim, tryksværte, tape og isoleringsbånd, samt loddearbejde og arbejde med make- up. Hvordan undgår du kolofonium? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af kolofonium. Anvend vinylhandsker hvis du arbejder med produkter som er nævnt ovenfor, og undgå kontakt med fyrretræer og andre stedsegrønne træer. Hvis du mistænker, at du udsættes for kolofonium på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymer til kolofonium: Colophony Colophonium Harpiks Rosin Abietin Abietinsyre/abietic acid Methyl abietat Abietyl alcohol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

8 Nr. 8 Epoxy resin True Test viser at du har allergi over for epoxy resin. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med uhærdede epoxyforbindelser. Hvor findes epoxy resin? Epoxy resin er et plastprodukt som anvendes til hærdning af lim, slidstærk maling og overfladebehandling. Den almindeligste eksponering for epoxy resin i hjemmet kommer fra 2- komponent lim til hobbyaktiviteter. I industrien findes epoxy resin blandt andet i lim, malinger, elektroniske komponenter samt isolationsmateriale til elektriske artikler. I flyindustrien og vindmølleindustrien imprægneres glas eller kulfibre med epoxyprodukter. Desuden anvendes epoxyprodukter i maling til vådrum, skibe, autolakering og i lim til gulvlægning, Vær opmærksom på at færdighærdede epoxyprodukter ikke giver anledning til allergi, så risikoen kan minimeres via korrekt håndtering af materialet. Hvordan undgår du epoxy resin? Før man arbejder med epoxyforbindelser skal man have det lovpligtige epoxy- kursus i hvordan man beskytter sig. Læs APV- Arbejdspladsvurderingen Undgå al hudkontakt med epoxylim, anvend handsker, sko mm. som er rene og hele. Epoxy resin kan penetrere gennem gummi- og plastikhandsker. Anvend specielle handsker godkendte til epoxy exponering. Engangshandsker må ikke genbruges. Hvis din allergi er kraftig, da bør du undgå arbejde med alle typer af epoxy. Hvis du mistænker, at du udsættes for epoxy resin på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymerne til epoxy resin: Bisfenol A [2,2- bis(4- hydroxyfenyl)propan] (difenylpropan) Diglycidyl ether Epiklorohydrin (1- kloro- 2,3- epoxypropank) (8- kloropropylen oxid) 4,4'- Isopropylidenedifenol- epiklorohydrin Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

9 Nr. 9 Quinolin mix True Test viser at du har allergi overfor substanser i quinolin mix Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med substanser i quinolin mix. Quinolin mix indeholder følgende 2 allergener: Clioquinol Chlorquinaldol Hvor findes substanserne i quinolin mix: Substanserne tilhører en gruppe af stoffer som dræber bakterier, svampe og parasitter. De findes i behandlingsmidler til eksem i kombinationspræparater (kombination med kortikosteroid) og som tabletbehandling til bakterielle infektioner. F.eks. findes clioquinol findes i Betnovat med chinoform creme og salve og i Synalar 0,025% med chinoform creme. Substanserne findes også i veterinærprodukter, til behandling af infektioner hos husdyr. Hvordan undgår du substanserne i quinolin- mix? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet af quinolin mix substanser eller dets synonymer. Vær opmærksom på synonymerne: Chinoform Chloroiodoquine Cliochinolum Iodochlorhydroxyquin Iodochlorhydroxyquinoline 5- chloro- 7- iodo- quinolin- 8- ol Vioform Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

10 Nr. 10 Perubalsam True Test viser at du har allergi over for perubalsam Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med perubalsam. Hvor findes perubalsam? Perubalsam er harpiks udvundet fra et træ som vokser i Centralamerika. En positiv lappetest mod perubalsam indikerer ofte allergi overfor parfumestoffer. Perubalsam har antibakterielle og aromatiske egenskaber. Perubalsam er et parfume- og smagsstof som anvendes stadigt mere sjældent, men det kan dog findes i mange forskellige produkter. Kosmetiske produkter som shampoo, balsam, creme og i medicinske produkter som f.eks. hæmoridemidler, parfumeret tobak og nogle typer af the, citrusfrugtskaller, krydderier samt enkelte dentale produkter, tandpasta samt tyggegummi. Hvordan undgår du perubalsam? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af perubalsam. Vær også særligt opmærksom på naturkosmetik, cremer etc. og lægemidler. Såfremt allergien ikke ophører i takt med at du undgår hudkontakt med stoffet, så kan du prøve med en diæt fri for perubalsam. Men altid kun i samråd med din egen læge. Vær opmærksom på synonymer til perubalsam: Myroxylon Pereirae, (INCI navnet som ofte fremgår af kosmetik deklarationer) China olie Peruvian balsam Black balsam Indian balsam Surinam balsam Honduras balsam Tulo Balsam Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde til få kontakt med in hud, så undersøg altid indholdsfortegnelsen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

11 Nr. 11 Ethylendiamin True Test viser at du har allergi over for ethylendiamin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med ethylendiamin. Hvor findes ethylendiamin? Ethylendiamin er en farveløs væske, som anvendes som konserveringsmiddel, stabilisator og emulgator i visse medicinske cremer, kosmetik og andre produkter. Visse antihistaminer, som anvendes til behandling af høfeber, nældefeber og køresyge, kan krydsreagere med ethylendiamin. Det samme kan aminophyllin (theophyllin), som anvendes mod astma. Du kan få en generel hudreaktion mod disse lægemidler. Du kan udsættes for ethylendiamin fra industrielle produkter som blødgørere, opløsningsmidler, blæk/ farve anvendt på tekstiler, antifrysemidler, plasthærdere og kølervæske. Vandbaserede industriprodukter kan indeholde ethylendiamin som antisvampemiddel. Ethylendiamin indgår også som komponent i visse farvestoffer, insekticider og syntetisk voks. Hvordan undgår du EDD? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet for ethylendiamin eller for synonymerne. Undgå at arbejde med hærdere til epoxy isolering og lim. Undgå kontakt med vandopløselige skære- og slibevæsker og vandbaserede industri produkter som farvestoffer, kaseinbaseret lim og shellak. Hvis du mistænker, at du udsættes for ethylendiamin på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymer til ethylendiamin: Chlorethamine 1,2- Diaminoethane 1,2- Ethanediamine Andre stoffer, som du kan reagere på: Epoxy resin katalysator (Ethylendiamin og kemisk beslægtede aminer som i ethylendiamin, dipropylenetriamin,triethylentetramin, tetraethylentetramin, trimethylhexametylendiamin) Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

12 Nr. 12 Kobolt True Test viser at du har allergi over for kobolt. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med kobolt. Hvor findes kobolt? Kobolt er et blankt metal med mange af de samme egenskaber som nikkel og det findes ofte kombineret med dette metal. Det er ikke ualmindeligt med allergi overfor både nikkel og kobolt. Kobolt findes i mange blanke metalbelagte genstande som knapper, lynlåse, mønter, smykker/bijouteri, ure, briller, værktøjshåndtag og maling til instrumenter og nøgler. Det kan endvidere være anvendt i farven som anvendes til porcelæns- og keramikmaling, samt i øvrig maling, farver og våd tryksværte. Kobolt kan optræde i blå tatoveringsfarve, øjenkosmetik og hårfarve, men det er uvist hvorvidt det kan forårsage en allergi. B12 vitamin indeholder også kobolt og der er set tilfælde af kobolt allergi fremprovokeret af B12. Den industrielle anvendelse af kobolt forekommer i byggeindustrien hvor det anvendes i våd cement som bindemiddel, i metalindustrien (hårdmetaller og brugte køle- smøremidler). Desuden anvendes det i elektronikindustrien i magneter og i glasfiberprodukter i plastindustrien. Desuden som nævnt i porcelæn og keramikfarver. Hvordan undgår du kobolt? Du skal undgå langvarig kontakt med blanke metalgenstande der kan indeholde kobolt. Vær særligt opmærksom på billigt bijouteri og blanke metalgenstande i tøj, briller og ure. Undgå at arbejde i miljøer med metal støv, med elektroniske belægninger, våd cement og så videre hvis de indeholder kobolt. Kobolt testsæt: Det er muligt at få et kobolttestsæt, så du kan undersøge om nogle af dine smykker eller lignende indeholder kobolt. Det kan købes på Vær opmærksom på Synonymer til kobolt: Kobolt blå Kobolt klorid Cobaltous chloride Cobaltous chloride hexahydrat Kobolt diklorid Kobolt (II) klorid hexahydrat Hexahydrat Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

13 Nr. 13 p- t- Butylphenol formaldehydresin (para- tertiær- butylphenol- formaldehyd- resin) True Test viser at du har allergi over for p- t- Butylphenol formaldehyd resin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med p- t Butylphenol formaldehydresin. Hvor findes p- t- Butylphenol formaldehydresin? P- t- Butylphenol formaldehydresin anvendes i lim og produkter inden for byggeindustrien. P- t- Butylphenol formaldehyd resin anvendes i limning i sko, både lædersko, gummisko og sportssko, og er en hyppig årsag til allergi over for sko. Når sko bliver våde, af sved eller lignende, så ses større frigivelse af allergenet og det kommer da i kontakt med huden. P- t- Butylphenol formaldehyd resin forekommer også i andre læderprodukter som urremme, handsker og bælter, og i våddragter hvor det også anvendes som limning. Andre kilder til p- t- Butylphenol formaldehydresin omfatter lim, tape, klæbemærkater, kopipapir, limet tekstilmateriale, høreapparater osv. P- t- Butylphenol formaldehyd resin anvendes også som overfladebehandling og ses anvendt i industrien i isolering- og tætningsmateriale. Men også i limet træ, krydsfinér, glasfiber og stenuld. Det er ikke forbudt at anvende p- t- Butylphenol formaldehyd resin i kosmetik, så selv om det sjældent gøres, vil det kunne forekomme i f.eks. deodoranter, læbepenne og lim til kunstige negle. Hvordan undgår du p- t- Butylphenol formaldehydresin? Det er vigtigt at anvende produkter med en deklaration, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af p- t- Butylphenol formaldehyd resin eller synonymerne som anført. Men du kan dog ikke være helt sikker på om det alligevel indgår, medmindre det er kosmetik. Som hovedregel skal du undgå langvarig eller hyppig kontakt med p- t- Butylphenol formaldehyd resin. Undgå sko som er limet med dette stof. Får du gener som følge af dine sko, så skift sko hvis de bliver våde eller skift strømper ofte for at undgå skoene bliver våde af sved. Har du vedvarende eller hyppigt eksem på fødderne og allergi overfor p- t- Butylphenol formaldehyd resin kan det være nødvendigt med specialsyede sko uden dette limstof. Undgå direkte hudkontakt med limet træ og savspåner fra glasfiber og fiberplader. Det kan også være nødvendigt at undgå kopipapir og limede textilmaterialer. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, er det væsentligt at kende dets CAS nummer, som er: Vær opmærksom på synonymer til p- t- Butylphenol formaldehyd resin: PTBP formaldehyd PTBP- F- R 4(1,1- dimetyletyl)fenol 4- tert- Butylphenolformaldehyd resin Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

14 Nr. 14 Paraben- mix True Test viser at du har allergi over for substanser i paraben- mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med disse parabener. Paraben mix indeholder følgende fem allergener: Methyl p- hydroxybenzoate Ethyl p- hydroxybenzoate Propyl p- hydroxybenzoate Butyl p- hydroxybenzoate Benzyl p- hydroxybenzoate Hvor findes parabener: Parabener er en gruppe af kemikalier, der anvendes som konserveringsmiddel i mange forskellige produkter for at hindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer og derved øge produkternes holdbarhed. De findes f. eks i cremer til medicinsk brug, make- up, foundation, læbestift, shampoo, sæbe, solcreme, creme og lotion men også i rengøringsmidler, lim og skosværte. Hvordan undgår du parabener? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet for parabener. Da der er deklarationspligt for kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler, så vil produkterne være deklareret med følgende navne eller tilhørende CAS numre: Methylparaben Ethylparaben Propylparaben Butylparaben Isopropylparaben Isobutylparaben Vær opmærksom på synonymer til parabenerne, som kan optræde i f.eks lim, skosværte og industrielle produkter: Methyl 4- hydroxybenzoate,methylparaoxybenzoate, ethyl 4- hydroxybenzoate, ethylparaoxybenzoate, propyl 4- hydroxybenzoate, propylparaoxybenzoate, butyl 4- hydroxybenzoate, butylparaoxybenzoate,isopropyl 4- hydroxybenzoate, isopropylparaoxybenzoate, isobutyl 4- hydroxybenzoate, isobutylparaoxybenzoate. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

15 Nr. 15 Carba- mix True Test viser at du har allergi over for carba- mix. Det betyder at der kan komme eksem i de hudområder, som kommer i kontakt med substanser fra carba mix. Udvikling af denne allergi kræver som regel langvarig eller hyppig kontakt med produktet. Carba- mix indeholder følgende substanser: Diphenylguanidin Zinkdibutyldithiocarbamat Zinkdiethyldithiocarbamat Hvor findes carba- mix? Carba- mix kemikalier anvendes som accelerator til produktion af gummiprodukter samt i kemikalier til landbrugssprodukter. Carba- mix kemikalier findes i mange gummiprodukter som vi er i kontakt med i vores hverdag. Eksempler på sådanne produkter er: gummihandsker, gummistøvler, sko, indersåler i sko, slanger og dæk, vandslanger, håndtag, elektriske ledninger og kabler, stikkontakter,, katetre, dentalmateriale, kondomer, balloner, undertøj med gummielastik, støttestrømper, høretelefoner, stetoskop, elastikker, legetøj,, viskelæder, madrasser, tæppe- underlag, badeværelsemåtter, tætning i benzintanke, tætningsmateriale, gasmasker, beskyttelsesbriller, transportbånd,, beskyttelsestøj, m.m. carba mix kemikalier findes i mange landbrugsprodukter som forskellige ukrudts - bekæmpningsmidler. Hvordan undgår du carba mix? Minimer din kontakt med gummi produkter. Anvend gummifrie alternativer lavet af vinyl, plastik, læder, træ eller stof. Anvend lædersko. Hvis du er i tvivl, skal du prøve de nye sko i nogle dage og se om du får udslæt. Vær opmærksom på strømper som du har anvendt i sko, der indeholder carba mix kemikalier, da de ikke kan vaskes rene og derfor kan kontaminere nye sko. Handsker af naturgummi kan indeholde substanser fra Carba mix. Anvend derfor handsker som er CE mærkede, så vil du altid kunne få oplyst indholdet af allergifremkaldende stoffer fra producenten. Handsker af PVC/ vinyl indeholder ikke gummikemikalier. Undgå kontakt med landbrugskemikalier. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad og det kan være en hjælp at kende til substansernes CAS numre som er følgende: Diphenylguanidin Zincdibutyldithiocarbamat Zinkdiethyldithiocarbamat Vær opmærksom på synonymer: Carbamat Carbanilat Beslægtede substanser: thiuram forbindelser mercapto forbindelser mercaptobenzothiazol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde kommer i kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ. Fortæl altid din læge og tandlæge at du er allergisk overfor gummikemikalier.

16 Nr. 16 Black rubber mix sort gummi mix True Test viser at du har kontaktallergi over for black rubber mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med black rubber mix substanser. PPD mix indeholder følgende tre allergener: N- isopropyl- N - phenyl paraphenylendiamin CAS nr N- cyclohexyl- N - phenyl paraphenylendiamin CAS nr N, N - diphenyl paraphenylendiamin CAS nr Hvor findes black rubber mix? Disse allergener er tilsætningsstoffer (antioxidanter) i produktionen af sort gummi. Disse kemikalier farver gummiet sort... Sort gummi findes i industrielle produkter som dæk, kabler, drivremme, gummislanger, gummihåndtag og gummipakninger. Stofferne anvendes kun sjældent i produkter til hjemmebrug, men kan findes i gummiprodukter som gummistøvler, gummi- håndtag, cykelslanger, urremme, elastik i undertøj, strømper og sportudstyr som dykker- og snorkelmaske, squashbolde og windsurfingbræt. PPD mix findes sjældent i husholdningshandsker eller handsker anvendt i sygehusvæsenet. Hår- og textilfarver kan krydsreagere med black rubber mix kemikalier. Hvordan undgår du black rubber mix? Undgå kontakt med sort og mørkegråt gummi. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Det kan være en hjælp at kende CAS nummeret. Disse er angivet ovenfor. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

17 Nr. 17 Cl- Me- Isothiazolinon (MCI/MI) True Test viser at du har allergi over for MCI/MI. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med MCI/MI. Hvor findes MCI/MI? MCI/MI anvendes som konserveringsmiddel med et bredt anvendelsesområde. Det forhindrer vækst af bakterier og øvrige mikroorganismer. MCI/MI findes i kosmetiske produkter som creme, lotion og solcreme, og i shampoo, balsam, voks, flydende sæbe og skumbad. Det kan også findes i industrielle produkter og produkter anvendt i husholdningen såsom vandbaseret maling, tapetklister, lak og lim, bilshampoo, bilvoks, træbeskyttelse, imprægnering, insektmiddel, rengøringsmidler, køle og smøremiddel osv. I sjældne tilfælde kan også MCI/MI indeholdt i vandbaseret maling medføre luftbåren kontakteksem. Hvordan undgår du MCI/MI? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet fo MCI/MI. Da der er deklarationspligt for kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler, så vil indholdsstoffet stå på etiketten med dets INCI navn, nemlig MCI/MI. Det kan også være en hjælp at kende CAS numrene, som er: methylchloroisothiazolinon (MCI): methylisothiazolinon (MI): MCI/MI: Vær opmærksom på synonymer til MCI/MI som vil kunne optræde på øvrige produkter: Cl+ Me Isothiazolinon MCI/MI Methylchlorisothiazolinon/ methylisothiazolinon Kathon CG Amerstat Euxyl K 100 Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde til få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

18 Nr. 18 Quaternium- 15 True Test viser at du har allergi over for quaternium- 15. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med quaternium- 15. Hvor findes quaternium- 15? Quaternium- 15 er et formaldehyd frigivende konserveringsmiddel som anvendes i i kosmetik, shampoo, rengøringsmidler og i industrien for at hæmme vækst af bakterier. Quaternium- 15 findes i mange produkter i hjemmet som fugtighedscreme, solcreme, make- up samt i shampoo, balsam, sæbe, neglelak, hårprodukter m.m.. Det kan også findes i husholdnings-, rengørings- og desinfektionsmidler. Lim, papir, pap, blæk, polish, maling og tekstilfarve kan også indeholde quaternium- 15, ligesom det kan være indeholdt i industrielle køle- og smøremidler som konserveringsmiddel. Hvordan undgår du Quaternium- 15? Anvend kun produkter med en fuldstændig deklaration, så du kan tjekke dets indhold for quaternium- 15 eller dets synonymer. På hudplejeprodukter, kosmetik og rengøringsmidler kan du regne med at quaternium- 15 vil fremgå af deklarationen hvis det er indeholdt. Produkter som sidder på huden over en længere tid fx. dagcreme vil med størst sandsynlighed forårsage en allergisk reaktion. Shampoo og sæbe indebærer en lavere risiko. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad, og det kan være væsentligt for dig at kende dets CAS nummer som er: Vær opmærksom på synonymer til quaternium- 15: Cinartc 200 Dowco 184 Dowicide Q Dowicil 75 Dowicil 100 Dowicil 200 Hexamethylenetetramine chloroallyl chloride N- (3- Chloroallyl)hexaminium chloride XD Methenamine 3- chloroallylochloride 3,5,7- triaza- 1- azoniaadamantane1- (3- chloroallyl)- chloride 1- (3- Chloroallyl)- 3,5,7- triaza- 1- azoniaadamantane chloride Andre formaldehyd- frigivende konserveringsmidler er bl.a. Bronopol (2- bromo- 2- nitropropan- 1,3- diol), Germall 115 (imidazolidinyl urea), og Germall II (diazolidinyl urea) Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

19 Nr. 19 Mercaptobenzothiazol True Test viser at du har allergi over for mercaptobenzothiazol. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med mercaptobenzothiazol. Udvikling af denne allergi kræver som regel langvarig eller hyppig kontakt med produktet. Hvor findes mercaptobenzothiazol? Mercaptobenzothiazol anvendes til produktion af gummi som en accelerator der holder sammen på gummiforbindelserne. Mercaptobenzothiazol findes i en del forskellige gummibaserede produkter, men særdeles hyppigt i gummihandsker, fodtøj som støvle, sko og gummistøvler. Derudover i slanger og dæk, vandslanger, undertøj med gummielastik,, støttestrømper, gummipuder, madrasser, applikationssvampe til make- up, legetøj, balloner, sut til sutteflasker, kondomer, katetre, elastikker, underlag til tæpper, gummihåndtag på værktøj, tennisketchere og håndtag på golfkøller m.m. Inden for industrien findes disse kemikalier i isolering på benzintanke, tætningsmateriale, elektriske ledninger, kontakter, gasmasker, transportbånd, støddæmpere, fjedre, måtter til vådrum, beskyttelsestøj, handsker, høretelefoner, stetoskop m.m. Hvordan undgår du mercaptobenzothiazol? Undgå brug af gummi produkter. Skift til produkter af vinyl, plastik, læder, træ eller stof. Anvend lædersko. Hvis du er i tvivl, skal du prøve de nye sko i nogle dage og se om du får udslæt. Vær opmærksom på strømper som du har anvendt i sko, der indeholder mercaptobenzothiazol kemikalier, da de ikke kan vaskes rene og derfor kan kontaminere nye sko. Anvend handsker som er CE mærkede, så vil du altid kunne få oplyst indholdet af allergifremkaldende stoffer fra producenten. Handsker af naturgummi kan indeholde mercaptobenzothiazol, det samme gælder handsker af syntetisk gummi, dog i betydelig mindre mængde. Handsker af PVC/ vinyl indeholder ikke gummikemikalier. Har du kun en mild allergi vil du muligvis kunne anvende almindelige handsker, men med en bomuldshandske på inderst. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad og det kan være væsentligt at kendes CAS nummeret for mercaptobenzothiazol som er Vær opmærksom på synonymer til Mercaptobenzothiazol: 2- Benzathiazaletiol Kemisk beslægtede substanser: Thiuramforbindelser Carbamater Mercaptoforbindelser Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

20 Nr. 20 p- Phenylendiamin (PPD) True Test viser at du har allergi over for p- Phenylendiamin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med p- Phenylendiamin (PPD). PPD kan give eksem og hos nogle kan reaktionen være voldsom med hævelse og væskende sår. Hvor findes PPD? PPD er et sort farvestof som oftest anvendes i hårfarve. De fleste får PPD allergi ved enten at have farvet deres hår eller erhvervsmæssigt som frisør. PPD kan også findes i farven til midlertidige tatoveringer også kaldet semipermanente tatoveringer eller sorte henna tatoveringer. Midlertidige tatoveringer kan man typisk få lavet på festivaler, feriesteder eller lignende. PPD må ikke anvendes til farvning af tøj, pelsværk og skind, men der er en risiko for at disse kan indeholde andre typer af farvestoffer som krydsreagerer med PPD. Vær derfor opmærksom hvis du får udslæt efter at have båret sådanne tekstiler eller mørkt farvet tekstil i øvrigt. Hvordan undgår du PPD? Du bør undgå produkter med indhold af PPD, toluene- 2,5- diamine, aminophenol og lignende stoffer. Undgå at farve dit hår og undgå at farve andres hår. Undgå at farve øjenbryn, vipper eller lignende med blivende farve. Undersøg deklarationen på alle farvede kosmetiske produkter. Du kan godt bruge mascara, øjenskygge og anden make- up. Undgå at få malet mørke midlertidige tatoveringer på huden. Du kan også være nødt til at undgå solcreme som indeholder PABA (para- aminobenzoesyre eller p- aminobenzoesyre) og produkter som indeholder benzokain, eftersom visse også reagerer på disse stoffer. Vær opmærksom på synonymer til PPD: Paraphenylendiamin 1,4- diaminobenzen 1,4- Benzendiamin Para- aminoanilin 1,4- Phenylendiamine Paradiaminobenzen Beslægtede substanser: Azo eller anilin- farver Antraquinoner Sorte gummi produkter Para- aminosalicyl syre PABA- basererede solcreme Para- aminodifenylamin Paratoluendiamin 2,4- Diaminoanisol Paraaminofenol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

God kemi er ikke altid nok

God kemi er ikke altid nok God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. www.babykemi.dk Udgiver: Miljøstyrelsen Tlf.: 3266 0100 Fax: 3266 0479 mst@mst.dk

Læs mere

God kemi er ikke altid nok

God kemi er ikke altid nok God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. www.babykemi.dk PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit

Læs mere

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune grøn salon en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon foto frisørforbundet layout tmf grafisk design Grønne Erhverv - et netværk i Københavns Kommune Grøn Salon Grøn Salon er en frivillig ordning

Læs mere

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Eksem og hudallergi Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne vejledning angiver det niveau og den gode praksis, som arbejdsmarkedets

Læs mere

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

65.000 grunde til bedre kemi

65.000 grunde til bedre kemi 65.000 grunde til bedre kemi Tumlingens kemiske cocktail 65000.dk 65.000 grunde til bedre kemi Der er cirka 65.000 toårige børn i Danmark. Tumlingerne har masser af fællestræk, når de spiser, bader, sover

Læs mere

Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet.

Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet. Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet. Et samarbejdsprojekt mellem speciallægepraksis og Universitetsafdelinger Status 2007 Dansk Kontaktdermatitis Gruppe

Læs mere

Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom

Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom Ane Marie Thulstrup Arbejdsmedicinsk Klinik, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Dansk Ramazzini Center Arbejdsmedicinens Fader Om Sygdom

Læs mere

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV VI HAR GJORT DET NEMT AT GØRE DET RIGTIGE Som forældre ønsker man, at skabe de bedste vilkår for sine børn. Fra første færd bliver de små påvirket af en

Læs mere

Maling skyld i voldsom allergistigning

Maling skyld i voldsom allergistigning Af Stine Ramlyng FOTO: David Askholm Tema Maling skyld i voldsom allergistigning Konserveringsmidlet med det knap så mundrette navn methylisothiazolinone, er skyld i så voldsom en stigning af allergiske

Læs mere

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn En Grøn Salon skal opfylde 8 obligatoriske krav, for at blive godkendt. Disse krav vedrører især kemi og miljø. Når de obligatoriske krav er opfyldt kan salonen blive certificeret som Grøn Salon. Det betyder

Læs mere

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument.

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument. Grøn Salon skal vise frisørfaget, at moderne og kreativ frisørkunst og rentabel salondrift ikke kræver sundhedsfarlige eller miljøskadelige kemikalier. De certificerede Grønne Saloner sætter høje krav

Læs mere

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument.

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument. GRØN SALON Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark og Sverige Grøn Salon skal vise frisørfaget, at moderne og kreativ frisørkunst og rentabel salondrift ikke kræver sundhedsfarlige eller miljøskadelige

Læs mere

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING Når du vælger de blå Änglamark produkter, er du sikker på at få produkter af høj kvalitet, uden overfl ødig kemi. Vi stiller nemlig krav til indholdsstoffer,

Læs mere

ARBEJDSBETINGET EKSEM

ARBEJDSBETINGET EKSEM Rapport nr. 2 / 2013 RAPPORT OM ARBEJDSBETINGET EKSEM Af Tanja Korfitsen Carøe læge, Niels Ebbehøj overlæge dr. med, Tove Agner professor, overlæge dr. med Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling og Dermatologisk

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

Guide FARLIGE. Undgå kemikalier i dit hjem. Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide FARLIGE. Undgå kemikalier i dit hjem. Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus FARLIGE Undgå kemikalier i dit hjem Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten Få et kemikaliefrit hjem INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Dato for kontrol: Kontrolleret af:

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Dato for kontrol: Kontrolleret af: GRØN SALON DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE Salonens navn: Dato for kontrol: Kontrolleret af: LAYOUT TMF GRAFISK DESIGN Grønne Erhverv - et netværk i Københavns Kommune

Læs mere

Sund hud og vådt arbejde

Sund hud og vådt arbejde tema Sund hud Sund hud og vådt arbejde Hvordan du undgår eksem Indhold Om Sund hud s. 3 Vådt arbejde kan give håndeksem s. 4 Der er forskellige årsager til eksem s. 5 Hvad gør du, hvis du får eksem? s.

Læs mere

Kemi med omtanke. Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen

Kemi med omtanke. Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen Kemi med omtanke Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen Kemi med omtanke Ansvar for kemikalier Kend mærkerne Hobbyprodukter Hus og have Hygiejne og kosmetik Møbler og elektronik Smykker, gulve,

Læs mere

6. Stoffer og materialer

6. Stoffer og materialer Der skal nær arbejdsstedet være adgang til vaskekumme (normalt en pr. 3 mand) med koldt og varmt vand (helst også brusebad). Der skal være egnet hudrensemiddel, sæbe, cremer til hudpleje samt rent og tørt

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Terramycin-Polymyxin B, salve

PRODUKTRESUMÉ. for. Terramycin-Polymyxin B, salve Produktinformation for Terramycin-Polymyxin B (Oxytetracyclin og Polymyxin B) Salve 30+1 mg/g Markedsførte pakninger: Vnr Lægemiddelform og styrke Pakningsstørrelse 13 50 46 Salve 30+1 mg/g 15 g Dagsaktuel

Læs mere

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark og Sverige. Grøn Salon krav

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark og Sverige. Grøn Salon krav Målet med Grøn Salon er at fremhæve de saloner, som gør en systematisk indsats for at forbedre frisørernes arbejdsmiljø ved at nedbringe kemikaliebelastningen og dens miljøpåvirkning. I en Grøn Salon kan

Læs mere

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER 10 GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER DEN VIGTIGSTE INGREDIENS I BABYPLEJE ER KÆRLIGHED OG SUND FORNUFT Verdens

Læs mere

Temadag om arbejdsmiljø

Temadag om arbejdsmiljø Temadag om arbejdsmiljø Sydvestjysk Sygehus Arbejdsmiljøkonsulent Finn Lund Kinnberg Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer Region Syddanmark ouh.asa.farlige.stoffer@ouh.regionsyddanmark.dk 1 Program

Læs mere

Er det allergi? Information om allergi og priktest

Er det allergi? Information om allergi og priktest Er det allergi? Information om allergi og priktest Bi-og hvepseallergi Bier og hvepse reagerer på uventede bevægelser, og de bliver aggressive, når deres bo angribes. De er mere aggressive, når vejret

Læs mere

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Kontrolleret af: - et netværk i Københavns Kommune

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Kontrolleret af: - et netværk i Københavns Kommune GRØN SALON DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER I DANMARK OG SVERIGE Salonens navn: Salon Jagon Dato for kontrol: 3. maj 20211 Kontrolleret af: Johan Galster og Lotte Kjærgaard LAYOUT TMF GRAFISK DESIGN Grønne

Læs mere

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Din sikkerhed: Allergen kontrolleret parfumer Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Aroma - en duft af velvære PRO-REN er den førende samarbejdspartner, når det gælder

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza råd om vaccination mod influenza 2009 På den sikre side Information om vaccinerne Vaccination beskytter de fleste Vaccination mod influenza beskytter de

Læs mere

Produktoversigt. Sund hud sat i system. BENDO A/S Tlf 56820549 e-mail bendo@bendo.dk

Produktoversigt. Sund hud sat i system. BENDO A/S Tlf 56820549 e-mail bendo@bendo.dk Produktoversigt Sund hud sat i system Sund hud er en god investering Hos Plum tager vi hændernes parti. Vi ved, at de kræver beskyttelse og helst ikke finder sig i skrappe håndrense midler. De ønsker sig

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Canesten uden recept. For at

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone)

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone) NOTAT UDKAST Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. lesto Den 12. marts 2013 Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone) 1. Resume Stoffet 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1-dimethylethyl)-

Læs mere

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Hvad er allergi i øjne og næse? Ved allergi i øjne og næse sker der en allergisk reaktion i øjets og næsens

Læs mere

Havkajakroerne MG 2012-11-15

Havkajakroerne MG 2012-11-15 er en ret upræcis betegnelse, da det i daglig tale både bruges om fibre af glas, og om komposit materialet bestående af kunst fibre og et bindemiddel. En mere beskrivende, men ikke så ofte anvendt betegnelse

Læs mere

En sikker start på livet

En sikker start på livet En sikker start på livet Når man som forælder køber baby plejeprodukter eller legetøj, er det sidste, man tænker på, om de indeholder kemikalier, der kan skade deres barn. Men forældre skylder sig selv

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1. Ikon

Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1. Ikon Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1 Ikon Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? OK, det kan godt være, at du er en uforbederlig romantiker. Men det er mere sandsynligt,

Læs mere

TIP EN 13 ER (MINDRE KLASSER) 1. Hvad renser vi IKKE vores spildevand for? Sand Kvælstof Mikroplast

TIP EN 13 ER (MINDRE KLASSER) 1. Hvad renser vi IKKE vores spildevand for? Sand Kvælstof Mikroplast TIP EN 13 ER (MINDRE KLASSER) 1. Hvad renser vi IKKE vores spildevand for? Sand Kvælstof Mikroplast 2. Hvad kommer der ud af forbrændingsovnen? Slagger Ild Vand 3. Hvordan renser man røg? Man vasker det

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Epoxyharpikser og Isocyanater. Velkommen

Epoxyharpikser og Isocyanater. Velkommen Velkommen Program i dag: Love, regler, bekendtgørelser og vejledninger. Hvad er Epoxy og Isocyanat? Sundhedsfare. Førstehjælp. Etiketter og faremærkning. Kodenumre ( MAL-koder). Personlige værnemidler.

Læs mere

Ren besked. Krop og kemi. - om personlige plejeprodukter. Nr. 3 august 2004

Ren besked. Krop og kemi. - om personlige plejeprodukter. Nr. 3 august 2004 Ren besked Nr. 3 august 2004 Krop og kemi - om personlige plejeprodukter Forord Tandpasta, shampoo, balsam, deodorant, ansigtscreme, bodylotion, læbepomade, læbestift, mascara, solcreme, aftershave, makeupfjerner...

Læs mere

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN Jeg elsker denne hårlak. Den er bare så ultra strong. Kemiske stoffer de er totalt unødvendige! kemien i din hverdag Hva har det

Læs mere

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Privat Tæpper Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Vedligeholdelse Tæpper korrekt vedligeholdelse giver størst udbytte Tæpper har en lang række gode egenskaber, der bedst bliver bevaret, hvis

Læs mere

Værd at vide om hudpriktest

Værd at vide om hudpriktest 3 Hvad er allergi? Allergi er den hurtigst voksende folkesygdom. Omkring 20 % af befolkningen i Danmark lider af allergisk høfeber. De mest almindelige symptomer på høfeber er gener fra øjne og luftveje

Læs mere

EXOMEGA. Forebyg hudallergi derhjemme på badeværelset. Dokumenteret pleje til tør, irriteret og atopisk hud

EXOMEGA. Forebyg hudallergi derhjemme på badeværelset. Dokumenteret pleje til tør, irriteret og atopisk hud indhold Tema Forebyg hudallergi derhjemme på badeværelset EXOMEGA Dokumenteret pleje til tør, irriteret og atopisk hud Den populære tv-vært Ida Wohlert er både en bevidst forbruger og en mor, der gør alt

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats

Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats Marie Louise Holmer Miljøstyrelsen Kemikalier Temadag om kemi og graviditet - 8. april 2011 1 Oversigt Hvorfor taler vi om hormonforstyrrende

Læs mere

Præsentation 1: Eksempler på brug af nanomaterialer på arbejdspladsen. www.nanodiode.eu

Præsentation 1: Eksempler på brug af nanomaterialer på arbejdspladsen. www.nanodiode.eu Præsentation 1: Eksempler på brug af r på arbejdspladsen www.nanodiode.eu Sektorer/produkter, der bruger r Byggeindustrien Mere generelt omfatter byggeanvendelser kompositmaterialer til forbedring af styrke,

Læs mere

Derma Helse produkter. Derma Helse. Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse

Derma Helse produkter. Derma Helse. Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse Derma Helse produkter Derma Helse Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse Dit største organ? Overhud (epidermis) - hudens øverste, synlige lag Læderhud (dermis) - det tykkeste

Læs mere

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Take your cleaning and Hygiene standards to an entirely new level with the revolutionizing, three- step effect of Guardian Technology. G-Line Tattoo - Rengøringsskema

Læs mere

Gravid? Kend kemien - En kvantitativ undersøgelse blandt danske kvinder (efteråret 2014)

Gravid? Kend kemien - En kvantitativ undersøgelse blandt danske kvinder (efteråret 2014) Gravid? Kend kemien - En kvantitativ undersøgelse blandt danske kvinder (efteråret 2014) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Introduktion... 4 Respondenter... 5 er... 6 Analyse... 8 1. Hvor vigtigt

Læs mere

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job IV bogen om allergi Job og uddannelse Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job Hører du til denne gruppe, så risikerer du nemlig

Læs mere

Dit job dit valg dine muligheder

Dit job dit valg dine muligheder Dit job dit valg dine muligheder Hvis du har astma Hvis du har høfeber Hvis du har eksem eller har haft 1 Dit job dit valg dine muligheder Sundhedsstyrelsen, 2011 1. udgave, 1. oplag, 2011 ISBN: 978-87-7676-861-4

Læs mere

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Faktaark - Januar 2015 Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Medlemmer af Cystisk Fibrose Foreningen kan rekvirere et udkast til ansøgning, hvor de konkrete merudgifter kan

Læs mere

NOVEMBER 2009 KEMI MILJØ FRISØR SUNDHED SYGDOMME KOSMETIKER FOREBYGGELSE FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND

NOVEMBER 2009 KEMI MILJØ FRISØR SUNDHED SYGDOMME KOSMETIKER FOREBYGGELSE FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND II NOVEMBER 2009 NR KEMI MILJØ FRISØR SUNDHED SYGDOMME KOSMETIKER FOREBYGGELSE FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND 2 Tegning: Jan Kallesen FRISØRFAGET ER I ALT FOR HØJ GRAD

Læs mere

Kursus i ekstern blegning FOR TANDLÆGER JIM GROSER NYT SMIL

Kursus i ekstern blegning FOR TANDLÆGER JIM GROSER NYT SMIL Kursus i ekstern blegning FOR TANDLÆGER JIM GROSER NYT SMIL Agenda 1. Indikationsområder 2. Hvorfor gule tænder? 3. Lidt kemi 4. Tandlægestyret hjemmeblegning 5. Klinik blegning (1-times blegning) 6. Forventningsstyring

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal.

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Affaldsguide Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ

Læs mere

Porfyriforeningen i Danmark

Porfyriforeningen i Danmark Porfyriforeningen i Danmark På foreningens hjemmeside, www.porfyriforeningen.dk kan du tilmelde dig, læse mere om foreningen og få adgang til porfyriforum. Denne pjece indeholder information om de mest

Læs mere

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald Affaldsguide Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne

Læs mere

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Høfeber HØFEBER Høfeber er en form for allergi, der opstår, hvis du er blevet overfølsom over for for eksempel pelsdyr, træpollen, græspollen, skimmelsvampesporer eller husstøvmider. Op mod en million

Læs mere

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke

Læs mere

rosacea Information om et voksen-problem

rosacea Information om et voksen-problem rosacea Information om et voksen-problem Rosacea. Rosacea rammer omkring 2 10 procent af den voksne befolkning. Rosacea er en kronisk hudsygdom, som giver rødme, knopper og betændt udslæt i ansigtet, primært

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Hjemmelavede vingummi

Hjemmelavede vingummi Hjemmelavede vingummi Skrevet af Sidse-Marie Stæhr Rasmussen, Freja Chemnitz Kirches og Jakob Bloch Jørgensen I værkstedet Kemi i køkkenet laver eleverne selv vingummi De hjemmelavede vingummier smager

Læs mere

Toyota Bilpleje. Komplet kollektion af bilplejemidler

Toyota Bilpleje. Komplet kollektion af bilplejemidler Toyota Bilpleje Komplet kollektion af bilplejemidler Det er nemt at pleje din bil Du stoler på din Toyota. Dag efter dag. Uanset hvor turen går hen, giver det ro i sjælen, at din bil er driftsikker og

Læs mere

Affaldsguide. Bendz og Skelgården. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald. Elektronik og hårde hvidevarer

Affaldsguide. Bendz og Skelgården. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald. Elektronik og hårde hvidevarer Affaldsguide Bendz og Skelgården Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne folder kan du finde

Læs mere

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og FAVORIT 26_012 Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og holdbarhed og er designet, så det opfylder

Læs mere

Linoliemaling og olieemulsionsmaling er hyppigt produkter med lavt kodenummer, 00-1, og som indeholder bindemiddel, pigmenter og fyldstoffer.

Linoliemaling og olieemulsionsmaling er hyppigt produkter med lavt kodenummer, 00-1, og som indeholder bindemiddel, pigmenter og fyldstoffer. 1 Indledning Formålet med denne vejledning er, at beskrive hvilke forhold der skal fokuseres på ved valg af produkter til overfladebehandlinger for at sikre et miljømæssigt fornuftigt valg. 2 Maling til

Læs mere

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset. behandling

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset. behandling Page 1 of 5 Version: 1. oktober 2011 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 1 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede fødevarer, som kan opbevares

Læs mere

kemien Lærervejledning i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN

kemien Lærervejledning i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen Lærervejledning SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Lærervejledning Jeg elsker denne hårlak. Den er bare så ultra strong. Kemiske stoffer de er

Læs mere

Engangshandsker: Handsker, der anvendes for at beskytte borgere og personale mod kontaminering med potentielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Engangshandsker: Handsker, der anvendes for at beskytte borgere og personale mod kontaminering med potentielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Håndhygiejne Sygeplejefaglig instruks. Udarbejdet af: Gitte Friis, Ghita Felding Jensen, Christina Christens, Hanne Jensen Godkendt: Revideres: September 2013 Ansvarlig for revidering af dokument: Tovholder

Læs mere

Tips om insekter i hjemmet

Tips om insekter i hjemmet Tips om insekter i hjemmet Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Mange af de

Læs mere

Professionel makeupartist

Professionel makeupartist Professionel makeupartist Kunne du tænke dig en uddannelse som makeupartist/hairstylist uden allergifremkaldende konserveringsmidler? green beauty academy byder på undervisning i en kreativ og grøn verden

Læs mere

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Patientvejledning Fillers Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Fillers kan give din hud ny volumen og spændstighed. Ung hud er jævn og elastisk. Den inde holder bl.a. meget hyaluronsyre,

Læs mere

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Sund hud Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Mari-Ann Flyvholm og Gitte Lindhard, 2005 Redaktion: Signe Bonnén Layout:

Læs mere

Øjenambulatoriet. Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR

Øjenambulatoriet. Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR Øjenambulatoriet Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR Næstved Sygehus Øjenhuset, - afdeling grå stær19 - grå stær Sengeafdeling Hvad er grå stær? Hornhinde Regnbuehinde Syns nerven Den gule

Læs mere

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF?

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF? FORLØB NR. 3 Vidste du, at tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende brancher? Mange tænker ikke over, hvor mange ressourcer der er forbundet med fremstilling af tekstil, og mange køber rigtig

Læs mere

Patientvejledning. Hårfjerning med laser. Cosmetic

Patientvejledning. Hårfjerning med laser. Cosmetic Patientvejledning Hårfjerning med laser Cosmetic Laserbehandling for uønsket hårvækst foretages oftest på overlæbe, hage, bikini-linje, ben, armhuler og ryg. Hårfjernelse foregår af flere omgange Hårvæksten

Læs mere

Swash : made in Holland

Swash : made in Holland Swash : made in Holland Swash : Den originale siden 1999 Arion var den første virksomhed i Europa, som introducerede ideen om at vaske uden vand. Selvom konceptet allerede var accepteret og brugt i store

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere

Vinyl/CV lim 322. Kan medføre overfølsomhed ved hudkontakt. Produktet er klassificeret som svagt skadeligt for vand.

Vinyl/CV lim 322. Kan medføre overfølsomhed ved hudkontakt. Produktet er klassificeret som svagt skadeligt for vand. SIKKERHEDSANVISNING Vinyl/CV lim 322 1. IDENTIFIKATION AF PRODUKTET, PRODUCENT OG IMPORTØR Kemisk karakteristik: Producent: Polymermikstur Forbo-CTU AG Parkstrasse CH-5012 Schönenwerd Telefon: 0041 (0)

Læs mere

Pas på dine tænder. ved kemoterapi

Pas på dine tænder. ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Bevar din tandsundhed Forebyggelse og tandeftersyn Pleje af tandkød Huller i tænderne Slimhinder i mund og svælg Protese Tør i munden

Læs mere

Information om fastsættelse af KODENUMRE

Information om fastsættelse af KODENUMRE Information om fastsættelse af KODENUMRE Siden 1982 har der for malevarer eksisteret en bekendtgørelse om fastsættelse af kodenumre og en tilhørende bekendtgørelse om arbejde med kodenummerede produkter.

Læs mere

2 Pollenallergi og mad

2 Pollenallergi og mad 2 Pollenallergi og mad Pollenallergi 3 Pollenkalender 4 Krydsreaktioner 5 Symptomer 6 Allergitest 7 Kan allergien være farlig? 7 Mad, der kan give symptomer 8 På indkøb 11 I køkkenet 14 Latexallergi 15

Læs mere

Hygiejne. Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010

Hygiejne. Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010 Hygiejne Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010 Hygiejne Kommer fra den græske gudinde Hygieia, der var sundhedens gudinde. Hygiejne er en videnskab omkring menneskets

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. I pjecen har vi samlet de vigtigste informationer om strålebehandling

Læs mere

Bly og Stenhuggerbranchen 14. november 2013. Morten Gudmundsson Arbejdsmiljøafdelingen Mail: mgu@danskbyggeri.dk Mobil: 25 66 63 05

Bly og Stenhuggerbranchen 14. november 2013. Morten Gudmundsson Arbejdsmiljøafdelingen Mail: mgu@danskbyggeri.dk Mobil: 25 66 63 05 Bly og Stenhuggerbranchen 14. november 2013 Morten Gudmundsson Arbejdsmiljøafdelingen Mail: mgu@danskbyggeri.dk Mobil: 25 66 63 05 Dagens program Hvad er bly Hvor sundt er bly Arbejdsmiljøloven Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Affaldsguide. 1-71 irmelinen

Affaldsguide. 1-71 irmelinen Affaldsguide 1-71 irmelinen PAP Pap er emballage fra fx legetøj, havregryn eller fjernsyn, bølgepap og røret i en køkkenrulle. Pap og karton kan kun genbruges, hvis det er rent (nul pizzabakker!). Plastikfilm,

Læs mere

Pollenallergi og mad. Overfølsomhed over for mad

Pollenallergi og mad. Overfølsomhed over for mad Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Overfølsomhed over for mad Fødevaredirektoratet har i samarbejde med Astma- Allergi Forbundet og Sundhedsstyrelsen udarbejdet en række

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 16-04-2008 Revision: 16-04-2008 / HBN Erstatter den:

Læs mere

HØFEBER. Naturlige strategier til din pollenallergi. Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk

HØFEBER. Naturlige strategier til din pollenallergi. Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk HØFEBER Naturlige strategier til din pollenallergi Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk 1 Høfeber er den mest almindelige overfølsomhedssygdom i Danmark og det estimeres

Læs mere

FOR FREMTIDENS SKYLD

FOR FREMTIDENS SKYLD FOR FREMTIDENS SKYLD DERMA - FOR FREMTIDENS SKYLD Din hudpleje er et nemt sted at starte, hvis du vil ha en renere og sundere hverdag. Vælger du at pleje din hud uden brug af parfume, parabener og farvestoffer,

Læs mere