Nr. 1 Nikkel. Navamedic AB, Nygade 1, 2 19B, 3600 Frederikssund, telefon

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nr. 1 Nikkel. Navamedic AB, Nygade 1, 2 19B, 3600 Frederikssund, telefon +45 48221838"

Transkript

1 Nr. 1 Nikkel True Test viser at du har allergi overfor nikkel. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med nikkel. Eksemet kan dog også spredes til hudområder som ikke har været i direkte kontakt med nikkel. Allergien er mest udbredt blandt kvinder og rigtig mange i den danske befolkning har nikkelallergi. Nikkelallergi opstår oftest som følge af brug af uægte smykker. Hvor findes nikkel? Nikkel er et af de mest almindelige metaller i vores omgivelser, det anvendes til at give andre metaller en blank overflade. Nikkel findes i mange metalbelagte genstande, bl.a. uægte smykker, knapper, lynlåse, hægter, nøgler, armbåndsure, bælter, briller, mobiltelefoner, nåle, mønter og værktøj. I Danmark er vi beskyttet af en lov fra 1991 som sætter en grænse for hvor meget nikkel, der må frigives fra metalgenstande, der er beregnet til langvarig kontakt med huden. Denne lov gælder nu for hele EU. Men vær særligt opmærksom på smykker af ældre dato, smykker købt udenfor EU eller billigt bijouteri. Selv om nikkel også kan være til stede i rustfrit stål er allergiske reaktioner mod disse produkter sjældne, da det kun er minimale mængder der frigives. Nikkel findes naturligt i nogle af vores madvarer, men normalvis udgør dette ikke et problem. Er du særligt overfølsom, kan en nikkelfri diæt komme på tale, men altid kun efter aftale med din læge/ diætist. Bedres symptomerne ikke betragteligt, skal kuren afbrydes efter 1-2 måneder. Hvordan undgår du nikkel? Det er vigtigt at du undgår kontakt med nikkel. Du kan i stedet anvende metaller som aluminium, rustfrit stål, guld, sølv og platin, som normalt er sikre alternative metaller. Bær aldrig øreringe som ikke er garanteret fri for nikkel og vælg et armbåndsur, hvor bagsiden er af rustfrit stål. Vælg værktøj med plast- eller træhåndtag. Vær opmærksom på eksponering for nikkel på din arbejdsplads, der er størst risiko herfor følgende steder: Elektronikindustri, pengeinstitutter eller ved kasseapparater, ved montagearbejde af forniklede genstande, ved intensiv kontakt med nøgler eller med nåle. Nikkel testsæt: Det er muligt at få et nikkel testsæt, så du kan undersøge om nogle af dine smykker eller lignende indeholder nikkel. Nikkeltesten kan købes på apoteket.

2 Nr. 2 Lanolin True Test viser at du har kontaktallergi over for lanolin. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med lanolin. Hvor findes lanolin? Lanolin er et fedtstof som udvindes fra fåreuld. Lanolin bruges i mange cremer og salver, såvel kosmetisk som medicinsk. Det kan også forekomme i kosmetik som læbestift, øjenmakeup, sæber og shampoo. Ligesom også skopudsemidler, imprægnering, blækpatroner, skivoks, rustbeskyttelse og nogle typer af trykfarver kan indeholde lanolin. Hvordan undgår du lanolin? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af lanolin. I produkter som kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler er der deklarationspligt, så der vil lanolin fremgå af etiketten, men i øvrige produkter kan der være anvendt forskellige synonymer. Vær opmærksom på synonymer til lanolin: Wool fat/ uld fedt Wool wax/ uld voks Wool wax alcohol/ uld voks alkohol Adeps lanae Adipis lanae Amerchol L101 Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

3 Nr. 3 Neomycin True Test viser at du har allergi over for neomycin. Det betyder at når medicin der indeholder neomycin kommer i kontakt med din hud, dine øjne eller dine ører, kan du få eksem. Hvor findes neomycin? Neomycin er et antibiotikum som findes i lægemidler der anvendes mod betændelse. Dette findes som salver, cremer, øre-, næse- og øjendråber. Da neomycin og framycetin er beslægtede stoffer med lignende virkning, tåler du som regel heller ikke framycetin. Framycetin forekommer f.eks. i Proctosedyl rektalsalve, og suppositorier og Sofradex øjen- og øredråber. Hvordan undgår du neomycin? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af neomycin og framycetin. Det vil altid fremgå af lægemidlers deklaration. Husk at oplyse din læge om din allergi overfor neomycin. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget af ovenstående. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

4 Nr. 4 Krom True Test viser at du har allergi over for krom Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med krom. Eksemet kan spredes til områder som ikke er i kontakt med krom. Hvor findes kromsalte? Krom er et metal, der blandt andet anvendes til garvning af læder. Den hyppigste årsag til kromallergi skyldes brug af kromgarvet læderfodtøj, handsker, urremme osv. Følgende kan også medføre kromeksem, om end det sker mere sjældent: Væsker til fremkaldning af fotos, træ der er trykimprægneret med krom og aske. Krom forekommer i følgende industrier: Garverier, buntmagerier, sko/tøjbutikker, grafisk industri, maskin- og metalindustri som benytter galvanisering eller forkromning. Til forskel fra tidligere, forekommer allergifremkaldende krom ikke længere i cement, men det har tidligere været et stort problem. Man ved at krom også forefindes i øjenskygge, maling og grøn tatoveringsfarve, men det er uvist om det kan forårsage kromeksem. Metallisk krom i form af rustfrit stål og forkromede genstande udgør ikke nogen allergirisiko. Hvordan undgår du kromsalte? Du skal undgå kromgarvet læder. Du kan i stedet anvende læder/ fodtøj som er garvet med plantestoffer eller kunstige stoffer. Kraftige strømper kan hjælpe til med at reducere eksem. Du kan søge tilskud til kromfrie sko efter lov om social service paragraf 112. Vær opmærksom på følgende synonym: Kaliumdikromat Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

5 Nr. 5 Caine- mix TRUE TEST viser at du har allergi overfor caine- mix substanser. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med caine- mix substanser. Caine- mix indeholder følgende 3 substanser: Benzocaine Tetracaine hydrochlorid Dibucaine hydrochlorid Hvor findes Caine- mix substanser? Substanserne i caine- mix forekommer i mange produkter pga. sin lokalbedøvende effekt f.eks. i sårmidler, lokalbedøvende cremer, geler og salver (anvendes f.eks. for at mindske gener efter insektstik eller ved anlæggelse af urinkateter) samt i stikpiller og cremer til behandling af hæmorider og i kondomer. Substanserne vil også ofte optræde i produkter som hostesaft og halstabletter, midler mod tandpine, mundsår og irritation som følge af anvendelse af tandprotese. Benzokain forekommer i Danmark som medikament i sugetabletter til smertelindring i mundhulen. Disse hedder Hexokain. Anvendes disse af dig som har denne allergi, kan hævelse forekomme. Den danske miljøstyrelse har vurderet at Benzokain er et lægemiddel og det er ikke tilladt at bruge i kosmetik i Danmark. Benzokain vil i udlandet kunne forekomme i helt almindelige hverdagsprodukter som kosmetik, solcremer og aftersun. Benzocaine er kemisk beslægtet med solfiltre af type p- aminobenzoic acid også kaldt PABA og med para- phenylenediamine (PPD). Hvordan undgår du Caine- mix substanser? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af benzokain, tetracain, dibucain eller synonymer som anført nedenfor. Almindeligt anvendte injektioner til bedøvelse hos tandlægen medfører generelt ingen risiko.fortæl altid din læge og tandlæge at du er allergisk overfor caine- mix. Vær opmærksom på følgende synonym: Benzokain: Benzocaine, ethylaminobenzoate, ethyl 4- aminobenzoate, 4- aminobenzoic acid ethyl ester, p- aminobenzoic acid ethyl ester. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

6 Nr. 6 Parfume mix True Test viser at du har kontaktallergi over for allergenerne i parfume mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som kommer i kontakt med disse allergener. Parfume mix består af 8 substanser: Geraniol Cinnamal/ cinnamaldehyd Hydroxycitronellal Cinnamyl alcohol Eugenol Isoeugenol Amyl cinnamal/ amyl cinnamaldehyd Oak moss Hvor findes parfume allergener? Parfume er en blanding af duftstoffer. Det findes i en lang række produkter f.eks: parfume, kosmetiske produkter herunder naturkosmetik, sæbe, shampoo, after- shave, fugtighedscreme, deodorant og anti- perspirant, rengørings - og vaskemidler, industrielle produkter som håndrensemidler og køle- smøremidler. Vær opmærksom på at en parfume kan indeholde mange duftstoffer (typisk 10 til 300). Disse kan både være af kemisk art, og af naturlig oprindelse som f.eks. ekstrakt fra blomster. I disse tilfælde kan de kaldes aromastoffer eller essentiel olie. Parfume findes naturligt i nogle fødevarer og krydderier, som kanel, citron og kryddernellike. De fleste tilfælde af parfumeallergi er afledt af privat brug af parfume, og det er relativt sjældent at erhvervsbetinget parfume allergi optræder. Det kan dog være et væsentligt problem hvor man er i dagligt kontakt med parfumerede olier eller cremer, som f.eks. massører, kosmetologer osv., eller hvor man er i kontakt med parfumerede rengøringsmidler eller fremstilling af fødevarer. Der kan være parfumer man tåler. Det kan skyldes at parfumen ikke indeholder de duftstoffer man er allergisk overfor eller at de kun er tilstede i små mængder. Hvordan undgår du parfume allergener? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet af parfumestoffer. Støder du på ikke- deklarerede produkter, så lugt til det. Undgå så vidt muligt parfumerede produkter. Vær særligt opmærksom på naturkosmetik som også kan indeholde duftstoffer, som du kan reagere allergisk imod. Har du en svær parfumeallergi skal du bruge uparfumerede produkter, det gælder både kosmetik, hudplejeprodukter, rengørings- og vaskemidler. Har du kun en lettere allergi kan du måske tåle at bruge enkelte almindelige produkter, hvis de kun er i kontakt med huden over kort tid, f.eks. shampoo. Brug evt. parfume uden på tøjet. Siden 2005 har der været deklarationspligt i Danmark i forhold til udvalgte allergifremkaldende duftstoffer, dette gælder både kosmetiske produkter og vaske- og rengøringsmidler til privat og erhvervsmæssig brug. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

7 Nr. 7 Kolofonium True Test viser at du har kontaktallergi over for kolofonium. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med kolofonium. Hvor findes kolofonium? Kolofonium er et stof, som er udvundet af harpiks fra nåletræer. Anvendt i f.eks. papirprodukter har det en fortykkende egenskab og det anvendes som klæbemiddel i mange forskellige produkter. Eksponering for kolofonium i hjemmet kan ske fra en række forskellige produkter såsom: plaster, klæbende forbindsstoffer/sårprodukter, vortelak (f.eks. Verosid), papir, tryksværte, lim, skosværte, pudsemiddel, forseglingsmidler, lak, voks og anden overfladebehandling, hygiejnebind og bleer, kosmetik som mascara, læbestift, hårfjernings- og hårplejeprodukter. Endvidere fyrretræ, grantræ og lærketræ inkl. savsmuld, spåner og træuld. Harpiks anvendes også til strygeinstrumenter og sport. Ovenstående produkter er ikke en forbudsliste idet nogle produkter indenfor en gruppe måske slet ikke indeholder kolofonium eller indeholder så lidt at det ikke giver eksem. Industriel eksponering kan forekomme ved skovarbejde og arbejde med træ som ved snedker og tømrerarbejde. Papirproduktion eller gentagen papirhåndtering kan også være årsag til opståen af allergien ligesom arbejde med skæreolier, forseglingsmidler, overfladebehandlingsmidler, lim, tryksværte, tape og isoleringsbånd, samt loddearbejde og arbejde med make- up. Hvordan undgår du kolofonium? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af kolofonium. Anvend vinylhandsker hvis du arbejder med produkter som er nævnt ovenfor, og undgå kontakt med fyrretræer og andre stedsegrønne træer. Hvis du mistænker, at du udsættes for kolofonium på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymer til kolofonium: Colophony Colophonium Harpiks Rosin Abietin Abietinsyre/abietic acid Methyl abietat Abietyl alcohol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

8 Nr. 8 Epoxy resin True Test viser at du har allergi over for epoxy resin. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med uhærdede epoxyforbindelser. Hvor findes epoxy resin? Epoxy resin er et plastprodukt som anvendes til hærdning af lim, slidstærk maling og overfladebehandling. Den almindeligste eksponering for epoxy resin i hjemmet kommer fra 2- komponent lim til hobbyaktiviteter. I industrien findes epoxy resin blandt andet i lim, malinger, elektroniske komponenter samt isolationsmateriale til elektriske artikler. I flyindustrien og vindmølleindustrien imprægneres glas eller kulfibre med epoxyprodukter. Desuden anvendes epoxyprodukter i maling til vådrum, skibe, autolakering og i lim til gulvlægning, Vær opmærksom på at færdighærdede epoxyprodukter ikke giver anledning til allergi, så risikoen kan minimeres via korrekt håndtering af materialet. Hvordan undgår du epoxy resin? Før man arbejder med epoxyforbindelser skal man have det lovpligtige epoxy- kursus i hvordan man beskytter sig. Læs APV- Arbejdspladsvurderingen Undgå al hudkontakt med epoxylim, anvend handsker, sko mm. som er rene og hele. Epoxy resin kan penetrere gennem gummi- og plastikhandsker. Anvend specielle handsker godkendte til epoxy exponering. Engangshandsker må ikke genbruges. Hvis din allergi er kraftig, da bør du undgå arbejde med alle typer af epoxy. Hvis du mistænker, at du udsættes for epoxy resin på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymerne til epoxy resin: Bisfenol A [2,2- bis(4- hydroxyfenyl)propan] (difenylpropan) Diglycidyl ether Epiklorohydrin (1- kloro- 2,3- epoxypropank) (8- kloropropylen oxid) 4,4'- Isopropylidenedifenol- epiklorohydrin Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

9 Nr. 9 Quinolin mix True Test viser at du har allergi overfor substanser i quinolin mix Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med substanser i quinolin mix. Quinolin mix indeholder følgende 2 allergener: Clioquinol Chlorquinaldol Hvor findes substanserne i quinolin mix: Substanserne tilhører en gruppe af stoffer som dræber bakterier, svampe og parasitter. De findes i behandlingsmidler til eksem i kombinationspræparater (kombination med kortikosteroid) og som tabletbehandling til bakterielle infektioner. F.eks. findes clioquinol findes i Betnovat med chinoform creme og salve og i Synalar 0,025% med chinoform creme. Substanserne findes også i veterinærprodukter, til behandling af infektioner hos husdyr. Hvordan undgår du substanserne i quinolin- mix? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet af quinolin mix substanser eller dets synonymer. Vær opmærksom på synonymerne: Chinoform Chloroiodoquine Cliochinolum Iodochlorhydroxyquin Iodochlorhydroxyquinoline 5- chloro- 7- iodo- quinolin- 8- ol Vioform Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

10 Nr. 10 Perubalsam True Test viser at du har allergi over for perubalsam Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med perubalsam. Hvor findes perubalsam? Perubalsam er harpiks udvundet fra et træ som vokser i Centralamerika. En positiv lappetest mod perubalsam indikerer ofte allergi overfor parfumestoffer. Perubalsam har antibakterielle og aromatiske egenskaber. Perubalsam er et parfume- og smagsstof som anvendes stadigt mere sjældent, men det kan dog findes i mange forskellige produkter. Kosmetiske produkter som shampoo, balsam, creme og i medicinske produkter som f.eks. hæmoridemidler, parfumeret tobak og nogle typer af the, citrusfrugtskaller, krydderier samt enkelte dentale produkter, tandpasta samt tyggegummi. Hvordan undgår du perubalsam? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af perubalsam. Vær også særligt opmærksom på naturkosmetik, cremer etc. og lægemidler. Såfremt allergien ikke ophører i takt med at du undgår hudkontakt med stoffet, så kan du prøve med en diæt fri for perubalsam. Men altid kun i samråd med din egen læge. Vær opmærksom på synonymer til perubalsam: Myroxylon Pereirae, (INCI navnet som ofte fremgår af kosmetik deklarationer) China olie Peruvian balsam Black balsam Indian balsam Surinam balsam Honduras balsam Tulo Balsam Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde til få kontakt med in hud, så undersøg altid indholdsfortegnelsen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

11 Nr. 11 Ethylendiamin True Test viser at du har allergi over for ethylendiamin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med ethylendiamin. Hvor findes ethylendiamin? Ethylendiamin er en farveløs væske, som anvendes som konserveringsmiddel, stabilisator og emulgator i visse medicinske cremer, kosmetik og andre produkter. Visse antihistaminer, som anvendes til behandling af høfeber, nældefeber og køresyge, kan krydsreagere med ethylendiamin. Det samme kan aminophyllin (theophyllin), som anvendes mod astma. Du kan få en generel hudreaktion mod disse lægemidler. Du kan udsættes for ethylendiamin fra industrielle produkter som blødgørere, opløsningsmidler, blæk/ farve anvendt på tekstiler, antifrysemidler, plasthærdere og kølervæske. Vandbaserede industriprodukter kan indeholde ethylendiamin som antisvampemiddel. Ethylendiamin indgår også som komponent i visse farvestoffer, insekticider og syntetisk voks. Hvordan undgår du EDD? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet for ethylendiamin eller for synonymerne. Undgå at arbejde med hærdere til epoxy isolering og lim. Undgå kontakt med vandopløselige skære- og slibevæsker og vandbaserede industri produkter som farvestoffer, kaseinbaseret lim og shellak. Hvis du mistænker, at du udsættes for ethylendiamin på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymer til ethylendiamin: Chlorethamine 1,2- Diaminoethane 1,2- Ethanediamine Andre stoffer, som du kan reagere på: Epoxy resin katalysator (Ethylendiamin og kemisk beslægtede aminer som i ethylendiamin, dipropylenetriamin,triethylentetramin, tetraethylentetramin, trimethylhexametylendiamin) Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

12 Nr. 12 Kobolt True Test viser at du har allergi over for kobolt. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med kobolt. Hvor findes kobolt? Kobolt er et blankt metal med mange af de samme egenskaber som nikkel og det findes ofte kombineret med dette metal. Det er ikke ualmindeligt med allergi overfor både nikkel og kobolt. Kobolt findes i mange blanke metalbelagte genstande som knapper, lynlåse, mønter, smykker/bijouteri, ure, briller, værktøjshåndtag og maling til instrumenter og nøgler. Det kan endvidere være anvendt i farven som anvendes til porcelæns- og keramikmaling, samt i øvrig maling, farver og våd tryksværte. Kobolt kan optræde i blå tatoveringsfarve, øjenkosmetik og hårfarve, men det er uvist hvorvidt det kan forårsage en allergi. B12 vitamin indeholder også kobolt og der er set tilfælde af kobolt allergi fremprovokeret af B12. Den industrielle anvendelse af kobolt forekommer i byggeindustrien hvor det anvendes i våd cement som bindemiddel, i metalindustrien (hårdmetaller og brugte køle- smøremidler). Desuden anvendes det i elektronikindustrien i magneter og i glasfiberprodukter i plastindustrien. Desuden som nævnt i porcelæn og keramikfarver. Hvordan undgår du kobolt? Du skal undgå langvarig kontakt med blanke metalgenstande der kan indeholde kobolt. Vær særligt opmærksom på billigt bijouteri og blanke metalgenstande i tøj, briller og ure. Undgå at arbejde i miljøer med metal støv, med elektroniske belægninger, våd cement og så videre hvis de indeholder kobolt. Kobolt testsæt: Det er muligt at få et kobolttestsæt, så du kan undersøge om nogle af dine smykker eller lignende indeholder kobolt. Det kan købes på Vær opmærksom på Synonymer til kobolt: Kobolt blå Kobolt klorid Cobaltous chloride Cobaltous chloride hexahydrat Kobolt diklorid Kobolt (II) klorid hexahydrat Hexahydrat Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

13 Nr. 13 p- t- Butylphenol formaldehydresin (para- tertiær- butylphenol- formaldehyd- resin) True Test viser at du har allergi over for p- t- Butylphenol formaldehyd resin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med p- t Butylphenol formaldehydresin. Hvor findes p- t- Butylphenol formaldehydresin? P- t- Butylphenol formaldehydresin anvendes i lim og produkter inden for byggeindustrien. P- t- Butylphenol formaldehyd resin anvendes i limning i sko, både lædersko, gummisko og sportssko, og er en hyppig årsag til allergi over for sko. Når sko bliver våde, af sved eller lignende, så ses større frigivelse af allergenet og det kommer da i kontakt med huden. P- t- Butylphenol formaldehyd resin forekommer også i andre læderprodukter som urremme, handsker og bælter, og i våddragter hvor det også anvendes som limning. Andre kilder til p- t- Butylphenol formaldehydresin omfatter lim, tape, klæbemærkater, kopipapir, limet tekstilmateriale, høreapparater osv. P- t- Butylphenol formaldehyd resin anvendes også som overfladebehandling og ses anvendt i industrien i isolering- og tætningsmateriale. Men også i limet træ, krydsfinér, glasfiber og stenuld. Det er ikke forbudt at anvende p- t- Butylphenol formaldehyd resin i kosmetik, så selv om det sjældent gøres, vil det kunne forekomme i f.eks. deodoranter, læbepenne og lim til kunstige negle. Hvordan undgår du p- t- Butylphenol formaldehydresin? Det er vigtigt at anvende produkter med en deklaration, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af p- t- Butylphenol formaldehyd resin eller synonymerne som anført. Men du kan dog ikke være helt sikker på om det alligevel indgår, medmindre det er kosmetik. Som hovedregel skal du undgå langvarig eller hyppig kontakt med p- t- Butylphenol formaldehyd resin. Undgå sko som er limet med dette stof. Får du gener som følge af dine sko, så skift sko hvis de bliver våde eller skift strømper ofte for at undgå skoene bliver våde af sved. Har du vedvarende eller hyppigt eksem på fødderne og allergi overfor p- t- Butylphenol formaldehyd resin kan det være nødvendigt med specialsyede sko uden dette limstof. Undgå direkte hudkontakt med limet træ og savspåner fra glasfiber og fiberplader. Det kan også være nødvendigt at undgå kopipapir og limede textilmaterialer. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, er det væsentligt at kende dets CAS nummer, som er: Vær opmærksom på synonymer til p- t- Butylphenol formaldehyd resin: PTBP formaldehyd PTBP- F- R 4(1,1- dimetyletyl)fenol 4- tert- Butylphenolformaldehyd resin Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

14 Nr. 14 Paraben- mix True Test viser at du har allergi over for substanser i paraben- mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med disse parabener. Paraben mix indeholder følgende fem allergener: Methyl p- hydroxybenzoate Ethyl p- hydroxybenzoate Propyl p- hydroxybenzoate Butyl p- hydroxybenzoate Benzyl p- hydroxybenzoate Hvor findes parabener: Parabener er en gruppe af kemikalier, der anvendes som konserveringsmiddel i mange forskellige produkter for at hindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer og derved øge produkternes holdbarhed. De findes f. eks i cremer til medicinsk brug, make- up, foundation, læbestift, shampoo, sæbe, solcreme, creme og lotion men også i rengøringsmidler, lim og skosværte. Hvordan undgår du parabener? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet for parabener. Da der er deklarationspligt for kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler, så vil produkterne være deklareret med følgende navne eller tilhørende CAS numre: Methylparaben Ethylparaben Propylparaben Butylparaben Isopropylparaben Isobutylparaben Vær opmærksom på synonymer til parabenerne, som kan optræde i f.eks lim, skosværte og industrielle produkter: Methyl 4- hydroxybenzoate,methylparaoxybenzoate, ethyl 4- hydroxybenzoate, ethylparaoxybenzoate, propyl 4- hydroxybenzoate, propylparaoxybenzoate, butyl 4- hydroxybenzoate, butylparaoxybenzoate,isopropyl 4- hydroxybenzoate, isopropylparaoxybenzoate, isobutyl 4- hydroxybenzoate, isobutylparaoxybenzoate. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

15 Nr. 15 Carba- mix True Test viser at du har allergi over for carba- mix. Det betyder at der kan komme eksem i de hudområder, som kommer i kontakt med substanser fra carba mix. Udvikling af denne allergi kræver som regel langvarig eller hyppig kontakt med produktet. Carba- mix indeholder følgende substanser: Diphenylguanidin Zinkdibutyldithiocarbamat Zinkdiethyldithiocarbamat Hvor findes carba- mix? Carba- mix kemikalier anvendes som accelerator til produktion af gummiprodukter samt i kemikalier til landbrugssprodukter. Carba- mix kemikalier findes i mange gummiprodukter som vi er i kontakt med i vores hverdag. Eksempler på sådanne produkter er: gummihandsker, gummistøvler, sko, indersåler i sko, slanger og dæk, vandslanger, håndtag, elektriske ledninger og kabler, stikkontakter,, katetre, dentalmateriale, kondomer, balloner, undertøj med gummielastik, støttestrømper, høretelefoner, stetoskop, elastikker, legetøj,, viskelæder, madrasser, tæppe- underlag, badeværelsemåtter, tætning i benzintanke, tætningsmateriale, gasmasker, beskyttelsesbriller, transportbånd,, beskyttelsestøj, m.m. carba mix kemikalier findes i mange landbrugsprodukter som forskellige ukrudts - bekæmpningsmidler. Hvordan undgår du carba mix? Minimer din kontakt med gummi produkter. Anvend gummifrie alternativer lavet af vinyl, plastik, læder, træ eller stof. Anvend lædersko. Hvis du er i tvivl, skal du prøve de nye sko i nogle dage og se om du får udslæt. Vær opmærksom på strømper som du har anvendt i sko, der indeholder carba mix kemikalier, da de ikke kan vaskes rene og derfor kan kontaminere nye sko. Handsker af naturgummi kan indeholde substanser fra Carba mix. Anvend derfor handsker som er CE mærkede, så vil du altid kunne få oplyst indholdet af allergifremkaldende stoffer fra producenten. Handsker af PVC/ vinyl indeholder ikke gummikemikalier. Undgå kontakt med landbrugskemikalier. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad og det kan være en hjælp at kende til substansernes CAS numre som er følgende: Diphenylguanidin Zincdibutyldithiocarbamat Zinkdiethyldithiocarbamat Vær opmærksom på synonymer: Carbamat Carbanilat Beslægtede substanser: thiuram forbindelser mercapto forbindelser mercaptobenzothiazol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde kommer i kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ. Fortæl altid din læge og tandlæge at du er allergisk overfor gummikemikalier.

16 Nr. 16 Black rubber mix sort gummi mix True Test viser at du har kontaktallergi over for black rubber mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med black rubber mix substanser. PPD mix indeholder følgende tre allergener: N- isopropyl- N - phenyl paraphenylendiamin CAS nr N- cyclohexyl- N - phenyl paraphenylendiamin CAS nr N, N - diphenyl paraphenylendiamin CAS nr Hvor findes black rubber mix? Disse allergener er tilsætningsstoffer (antioxidanter) i produktionen af sort gummi. Disse kemikalier farver gummiet sort... Sort gummi findes i industrielle produkter som dæk, kabler, drivremme, gummislanger, gummihåndtag og gummipakninger. Stofferne anvendes kun sjældent i produkter til hjemmebrug, men kan findes i gummiprodukter som gummistøvler, gummi- håndtag, cykelslanger, urremme, elastik i undertøj, strømper og sportudstyr som dykker- og snorkelmaske, squashbolde og windsurfingbræt. PPD mix findes sjældent i husholdningshandsker eller handsker anvendt i sygehusvæsenet. Hår- og textilfarver kan krydsreagere med black rubber mix kemikalier. Hvordan undgår du black rubber mix? Undgå kontakt med sort og mørkegråt gummi. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Det kan være en hjælp at kende CAS nummeret. Disse er angivet ovenfor. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

17 Nr. 17 Cl- Me- Isothiazolinon (MCI/MI) True Test viser at du har allergi over for MCI/MI. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med MCI/MI. Hvor findes MCI/MI? MCI/MI anvendes som konserveringsmiddel med et bredt anvendelsesområde. Det forhindrer vækst af bakterier og øvrige mikroorganismer. MCI/MI findes i kosmetiske produkter som creme, lotion og solcreme, og i shampoo, balsam, voks, flydende sæbe og skumbad. Det kan også findes i industrielle produkter og produkter anvendt i husholdningen såsom vandbaseret maling, tapetklister, lak og lim, bilshampoo, bilvoks, træbeskyttelse, imprægnering, insektmiddel, rengøringsmidler, køle og smøremiddel osv. I sjældne tilfælde kan også MCI/MI indeholdt i vandbaseret maling medføre luftbåren kontakteksem. Hvordan undgår du MCI/MI? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet fo MCI/MI. Da der er deklarationspligt for kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler, så vil indholdsstoffet stå på etiketten med dets INCI navn, nemlig MCI/MI. Det kan også være en hjælp at kende CAS numrene, som er: methylchloroisothiazolinon (MCI): methylisothiazolinon (MI): MCI/MI: Vær opmærksom på synonymer til MCI/MI som vil kunne optræde på øvrige produkter: Cl+ Me Isothiazolinon MCI/MI Methylchlorisothiazolinon/ methylisothiazolinon Kathon CG Amerstat Euxyl K 100 Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde til få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

18 Nr. 18 Quaternium- 15 True Test viser at du har allergi over for quaternium- 15. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med quaternium- 15. Hvor findes quaternium- 15? Quaternium- 15 er et formaldehyd frigivende konserveringsmiddel som anvendes i i kosmetik, shampoo, rengøringsmidler og i industrien for at hæmme vækst af bakterier. Quaternium- 15 findes i mange produkter i hjemmet som fugtighedscreme, solcreme, make- up samt i shampoo, balsam, sæbe, neglelak, hårprodukter m.m.. Det kan også findes i husholdnings-, rengørings- og desinfektionsmidler. Lim, papir, pap, blæk, polish, maling og tekstilfarve kan også indeholde quaternium- 15, ligesom det kan være indeholdt i industrielle køle- og smøremidler som konserveringsmiddel. Hvordan undgår du Quaternium- 15? Anvend kun produkter med en fuldstændig deklaration, så du kan tjekke dets indhold for quaternium- 15 eller dets synonymer. På hudplejeprodukter, kosmetik og rengøringsmidler kan du regne med at quaternium- 15 vil fremgå af deklarationen hvis det er indeholdt. Produkter som sidder på huden over en længere tid fx. dagcreme vil med størst sandsynlighed forårsage en allergisk reaktion. Shampoo og sæbe indebærer en lavere risiko. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad, og det kan være væsentligt for dig at kende dets CAS nummer som er: Vær opmærksom på synonymer til quaternium- 15: Cinartc 200 Dowco 184 Dowicide Q Dowicil 75 Dowicil 100 Dowicil 200 Hexamethylenetetramine chloroallyl chloride N- (3- Chloroallyl)hexaminium chloride XD Methenamine 3- chloroallylochloride 3,5,7- triaza- 1- azoniaadamantane1- (3- chloroallyl)- chloride 1- (3- Chloroallyl)- 3,5,7- triaza- 1- azoniaadamantane chloride Andre formaldehyd- frigivende konserveringsmidler er bl.a. Bronopol (2- bromo- 2- nitropropan- 1,3- diol), Germall 115 (imidazolidinyl urea), og Germall II (diazolidinyl urea) Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

19 Nr. 19 Mercaptobenzothiazol True Test viser at du har allergi over for mercaptobenzothiazol. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med mercaptobenzothiazol. Udvikling af denne allergi kræver som regel langvarig eller hyppig kontakt med produktet. Hvor findes mercaptobenzothiazol? Mercaptobenzothiazol anvendes til produktion af gummi som en accelerator der holder sammen på gummiforbindelserne. Mercaptobenzothiazol findes i en del forskellige gummibaserede produkter, men særdeles hyppigt i gummihandsker, fodtøj som støvle, sko og gummistøvler. Derudover i slanger og dæk, vandslanger, undertøj med gummielastik,, støttestrømper, gummipuder, madrasser, applikationssvampe til make- up, legetøj, balloner, sut til sutteflasker, kondomer, katetre, elastikker, underlag til tæpper, gummihåndtag på værktøj, tennisketchere og håndtag på golfkøller m.m. Inden for industrien findes disse kemikalier i isolering på benzintanke, tætningsmateriale, elektriske ledninger, kontakter, gasmasker, transportbånd, støddæmpere, fjedre, måtter til vådrum, beskyttelsestøj, handsker, høretelefoner, stetoskop m.m. Hvordan undgår du mercaptobenzothiazol? Undgå brug af gummi produkter. Skift til produkter af vinyl, plastik, læder, træ eller stof. Anvend lædersko. Hvis du er i tvivl, skal du prøve de nye sko i nogle dage og se om du får udslæt. Vær opmærksom på strømper som du har anvendt i sko, der indeholder mercaptobenzothiazol kemikalier, da de ikke kan vaskes rene og derfor kan kontaminere nye sko. Anvend handsker som er CE mærkede, så vil du altid kunne få oplyst indholdet af allergifremkaldende stoffer fra producenten. Handsker af naturgummi kan indeholde mercaptobenzothiazol, det samme gælder handsker af syntetisk gummi, dog i betydelig mindre mængde. Handsker af PVC/ vinyl indeholder ikke gummikemikalier. Har du kun en mild allergi vil du muligvis kunne anvende almindelige handsker, men med en bomuldshandske på inderst. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad og det kan være væsentligt at kendes CAS nummeret for mercaptobenzothiazol som er Vær opmærksom på synonymer til Mercaptobenzothiazol: 2- Benzathiazaletiol Kemisk beslægtede substanser: Thiuramforbindelser Carbamater Mercaptoforbindelser Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

20 Nr. 20 p- Phenylendiamin (PPD) True Test viser at du har allergi over for p- Phenylendiamin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med p- Phenylendiamin (PPD). PPD kan give eksem og hos nogle kan reaktionen være voldsom med hævelse og væskende sår. Hvor findes PPD? PPD er et sort farvestof som oftest anvendes i hårfarve. De fleste får PPD allergi ved enten at have farvet deres hår eller erhvervsmæssigt som frisør. PPD kan også findes i farven til midlertidige tatoveringer også kaldet semipermanente tatoveringer eller sorte henna tatoveringer. Midlertidige tatoveringer kan man typisk få lavet på festivaler, feriesteder eller lignende. PPD må ikke anvendes til farvning af tøj, pelsværk og skind, men der er en risiko for at disse kan indeholde andre typer af farvestoffer som krydsreagerer med PPD. Vær derfor opmærksom hvis du får udslæt efter at have båret sådanne tekstiler eller mørkt farvet tekstil i øvrigt. Hvordan undgår du PPD? Du bør undgå produkter med indhold af PPD, toluene- 2,5- diamine, aminophenol og lignende stoffer. Undgå at farve dit hår og undgå at farve andres hår. Undgå at farve øjenbryn, vipper eller lignende med blivende farve. Undersøg deklarationen på alle farvede kosmetiske produkter. Du kan godt bruge mascara, øjenskygge og anden make- up. Undgå at få malet mørke midlertidige tatoveringer på huden. Du kan også være nødt til at undgå solcreme som indeholder PABA (para- aminobenzoesyre eller p- aminobenzoesyre) og produkter som indeholder benzokain, eftersom visse også reagerer på disse stoffer. Vær opmærksom på synonymer til PPD: Paraphenylendiamin 1,4- diaminobenzen 1,4- Benzendiamin Para- aminoanilin 1,4- Phenylendiamine Paradiaminobenzen Beslægtede substanser: Azo eller anilin- farver Antraquinoner Sorte gummi produkter Para- aminosalicyl syre PABA- basererede solcreme Para- aminodifenylamin Paratoluendiamin 2,4- Diaminoanisol Paraaminofenol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

Nr. 1 Nikkel. Navamedic A/S, Østergade 1D, 3600 Frederikssund, telefon +45 48221838 Opdateret august 2015

Nr. 1 Nikkel. Navamedic A/S, Østergade 1D, 3600 Frederikssund, telefon +45 48221838 Opdateret august 2015 Nr. 1 Nikkel True Test viser at du har allergi overfor nikkel. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med nikkel. Eksemet kan dog også spredes til hudområder som ikke har

Læs mere

1. Nikkel. Patientinformation. Din allergi betyder, at der kan komme eksem i hudområder som kommer i kontakt med nikkel.

1. Nikkel. Patientinformation. Din allergi betyder, at der kan komme eksem i hudområder som kommer i kontakt med nikkel. 1. Nikkel Din allergi betyder, at der kan komme eksem i hudområder som kommer i kontakt med nikkel. Nikkel metal, nikkelsalte Smykker, øreringe, halskæder, armbånd, hårspænder Briller, bæltespænder, ure

Læs mere

Patientvejledning. Lappetest (epikutantest ) Test for kontaktallergi

Patientvejledning. Lappetest (epikutantest ) Test for kontaktallergi Patientvejledning Lappetest (epikutantest ) Test for kontaktallergi Hvad er kontaktallergi? Kontaktallergi opstår ved hudkontakt med visse almindeligt forekommende stoffer såsom nikkel, gummi og parfume.

Læs mere

Smøring med fugtighedscreme

Smøring med fugtighedscreme Information til patienten Smøring med fugtighedscreme Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvorfor smøre med fugtighedscreme? Huden har mange vigtige funktioner, og det

Læs mere

Den europæiske basisserie. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital

Den europæiske basisserie. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Den europæiske basisserie Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Basisserien =European standard lappetest (ESL): 30 stoffer (2016) Metal: Nikkel, Kobolt og krom Parfume: Fragrance

Læs mere

Hudsygdomme og kosmetik

Hudsygdomme og kosmetik Hudlægen informerer om Hudsygdomme og kosmetik Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/kosmetik/kosmetik.htm (1 of 7)03-01-2006 17:49:21 HUDSYGDOMME OG KOSMETIK Hudbivirkninger

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Kontaktallergi Hårfarver, parfume, konserveringsmidler. Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi Gentofte Hospital

Kontaktallergi Hårfarver, parfume, konserveringsmidler. Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi Gentofte Hospital Landskursus Kontaktallergi Hårfarver, parfume, konserveringsmidler Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi Gentofte Hospital Kontaktallergener Lav-molekylære Organiske stoffer Metaller ca. 3000 beskrevet

Læs mere

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Forord Hvert eneste år er der flere hundrede frisørelever, der får håndeksem. Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har lavet

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem Håndeksem Håndeksem Hvad er håndeksem Håndeksem er en almindelig sygdom. Håndeksem begynder ofte tidligt i livet hos 1/3 allerede inden 20-års alderen. Kvinder får hyppigere håndeksem end mænd. De fleste

Læs mere

God kemi er ikke altid nok

God kemi er ikke altid nok God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. www.babykemi.dk Udgiver: Miljøstyrelsen Tlf.: 3266 0100 Fax: 3266 0479 mst@mst.dk

Læs mere

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune grøn salon en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon foto frisørforbundet layout tmf grafisk design Grønne Erhverv - et netværk i Københavns Kommune Grøn Salon Grøn Salon er en frivillig ordning

Læs mere

God kemi er ikke altid nok

God kemi er ikke altid nok God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. www.babykemi.dk PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries Om hårfarve Information om hårfarver København den 9. november 2010 En stor del af den danske befolkning farver hår, og det er en kendsgerning, at hårfarve har været anvendt i mange år til at ændre udseende,

Læs mere

Derfor er det en god idé at begrænse din udsættelse for kemikalier og dermed give dig selv ekstra tryghed.

Derfor er det en god idé at begrænse din udsættelse for kemikalier og dermed give dig selv ekstra tryghed. FAKTA Kemiske stoffer som gravide bør være opmærksomme på Som kvinde bør du være ekstra opmærksom på kemikalierne, hvis du har planer om at blive gravid eller allerede er gravid. Om kemikalierne kan påvirke

Læs mere

EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE

EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE Når du vælger de grå Änglamark produkter er du sikker på, at få produkter af høj kvalitet og uden overfl ødig kemi. De grå Änglamark produkter indeholder nemlig

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital

Arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Arbejdsbetinget eksem og hudallergi Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Jeanne.duus.johansen@regionh.dk Stigning i anmeldte og anerkendte hudlidelser (eksem) i Danmark 3500

Læs mere

Temadag om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser NFA, 22. m aj 2008. Kriterier for hudplejeprodukter

Temadag om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser NFA, 22. m aj 2008. Kriterier for hudplejeprodukter Kriterier for hudplejeprodukter Mogens Kragh Hansen Farmaceut, PhD ARBEJDSMILJØHUSET Forebyggelse Mogens Kragh Hansen ARBEJDSMILJ ØHUSET 1 Krav til gode hudplejeprodukter Samba Nyt nr. 2 1996 Mogens Kragh

Læs mere

Sommer dufter af sol intet andet

Sommer dufter af sol intet andet Solguide Juni 2013 Sommer dufter af sol intet andet Hos Derma dufter sommer af sol, friske jordbær, blomster og hav. Alle vores solcremer er nemlig parfumefri, da parfumestoffer kan være allergifremkaldende.

Læs mere

Arbejdsbetinget eksem. Jeanne Duus Johansen Hudafdelingen, Gentofte Hospital jedu@geh.regionh.dk

Arbejdsbetinget eksem. Jeanne Duus Johansen Hudafdelingen, Gentofte Hospital jedu@geh.regionh.dk Arbejdsbetinget eksem Jeanne Duus Johansen Hudafdelingen, Gentofte Hospital jedu@geh.regionh.dk Kontakteksem Opstår ved kontakt med kemiske stoffer i miljøet: der giver allergi allergisk kontakteksem der

Læs mere

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport t Udsagn om kosmetik Tabelrapport Miljøstyrelsen Juni 2013 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser... 5 2 1. KORT

Læs mere

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Eksem og hudallergi Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne vejledning angiver det niveau og den gode praksis, som arbejdsmarkedets

Læs mere

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser Vejledning til spørgeskemaet Indrammede spørgsmål skal besvares af alle. Hvis du svarer "nej" til et indrammet spørgsmål, kan

Læs mere

Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører.

Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører. Instruks for tilsyn hos frisører Ressortenhed: VG Oprettet: Februar 2007 Senest revideret: April 2012 Emne og baggrund Frisører er emnet for denne instruks. Den skal ses som et supplement til arbejdsmiljøvejviser

Læs mere

Hud er in Pæn hud betyder noget Photoshop gør det ikke alene Ingredienser betyder noget Sikre produkter betyder noget

Hud er in Pæn hud betyder noget Photoshop gør det ikke alene Ingredienser betyder noget Sikre produkter betyder noget 1 Hud er in Pæn hud betyder noget Photoshop gør det ikke alene Ingredienser betyder noget Sikre produkter betyder noget I en tid hvor udseende, sociale medier, billeder, videoer, visuel identitet og almen

Læs mere

Methyl- og ethylparaben er vurderet sikre at anvende i de tilladte koncentrationer

Methyl- og ethylparaben er vurderet sikre at anvende i de tilladte koncentrationer NOTAT UDKAST Kemikalier J.nr. 001-06320 Ref. Beand Den 5. februar 2013 Strategi for risikohåndtering af visse parabener 1. Resume Parabener anvendes som konserveringsmidler. De vigtigste anvendelsesområder

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Vejledning om arbejdsbetingede kontakteksemer

Vejledning om arbejdsbetingede kontakteksemer Vejledning om arbejdsbetingede kontakteksemer (Lov om sikring mod følger af arbejdsskade) Kapitel 1 Indledning 1.1. Fortegnelsen over erhvervssygdomme Gruppe A, punkt 5 og 9 Gruppe B, punkt 2 og 3 I Arbejdsskadestyrelsens

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

Arbejdsbetinget eksem i Danmark - Særligt belastede brancher. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital

Arbejdsbetinget eksem i Danmark - Særligt belastede brancher. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Arbejdsbetinget eksem i Danmark - Særligt belastede brancher Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Arbejdsbetinget hudsygdom: definition MEDICINSK: Work related skin disease

Læs mere

Allergi og eksem - årsager og forebyggelse. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital

Allergi og eksem - årsager og forebyggelse. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Allergi og eksem - årsager og forebyggelse Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Jeanne.duus.johansen@regionh.dk Hudproblemer på hænder de sidste 12 måneder (kløe, røde knopper,

Læs mere

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV VI HAR GJORT DET NEMT AT GØRE DET RIGTIGE Som forældre ønsker man, at skabe de bedste vilkår for sine børn. Fra første færd bliver de små påvirket af en

Læs mere

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

Hudpleje brochure hvorfor irriteret hvordan passe

Hudpleje brochure hvorfor irriteret hvordan passe Hudpleje Denne brochure handler ikke bare om, hvorfor din hud er tør, fedtet, irriteret eller kløende. Den fortæller dig, hvad din hud består af, hvordan den fungerer, og hvordan du kan passe på den hver

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet.

Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet. Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet. Et samarbejdsprojekt mellem speciallægepraksis og Universitetsafdelinger Status 2006 Dansk Kontaktdermatitis Gruppe

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense)

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense) Allergivaccination Allergivaccination 3 Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergi vaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere

Læs mere

. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015

. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015 NOTAT. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015 Strategi for risikohåndtering af visse parfumestoffer 1. Resume Parfumer anvendes i en lang række forskellige produkter og har for mange mennesker

Læs mere

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 DERMA AFTERSUN LOTION Fugtgivende pleje efter ophold i solen Beroliger solbrændt hud Beskytter mod udtørring Efterlader huden blød og smidig Absorberes nemt uden at fedte Med

Læs mere

65.000 grunde til bedre kemi

65.000 grunde til bedre kemi 65.000 grunde til bedre kemi Tumlingens kemiske cocktail 65000.dk 65.000 grunde til bedre kemi Der er cirka 65.000 toårige børn i Danmark. Tumlingerne har masser af fællestræk, når de spiser, bader, sover

Læs mere

Vedligeholdelse stole & borde

Vedligeholdelse stole & borde Vedligeholdelse stole & borde Vedligeholdelse stole Møbelstoffer Uld er grundet sin elasticitet, slidstyrke og snavs afvisende egenskaber, en af de bedste råvarer til møbeltekstiler. Desuden indeholder

Læs mere

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?;

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Dansk Forening for Rosport Lak Sikkerhedsregler for lak På arbejde lak og tilsvarende Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Blanding Sikkerhed 4-5 produkter, der anvendes til lakarbejde, findes en

Læs mere

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Kortlægning nr. 31 2003 Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Anette Ejersted og Annette Orloff, Miljøstyrelsen 2 Indhold INDHOLD 3 1 FORORD 4 2

Læs mere

Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet.

Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet. Klinisk database for kontaktallergi Overvågning, forskning og indikatorer for kvalitet. Et samarbejdsprojekt mellem speciallægepraksis og Universitetsafdelinger Status 2007 Dansk Kontaktdermatitis Gruppe

Læs mere

Arbejdsbetinget hudsygdom

Arbejdsbetinget hudsygdom AMI 2006 AMI Formidlingsmøde, Maj 2006 Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi over for kemiske stoffer Amtssygehuset i Gentofte Hovedsagelig kontakteksem (>99%) Afficerer 10-15% af eksempatienter

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K, L og M stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K, L og M stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 161 Offentligt Ministeren J.nr. Den 3. december 2008 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K, L og M stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

363-0. Dokument nummer : 20-7131-4 Udgivelsesdato : 10/10/2007 Version : 3,00 Erstatter dato : 28/12/2006

363-0. Dokument nummer : 20-7131-4 Udgivelsesdato : 10/10/2007 Version : 3,00 Erstatter dato : 28/12/2006 3M a/s Fabriksparken 15 2600 Glostrup Tlf (816): 43 48 01 00 Udenfor normal åbningstid : 21 26 97 29 Email: dkmiljo@mmm.com ================================================================ Leverandørbrugsanvisning

Læs mere

Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom

Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom Ane Marie Thulstrup Arbejdsmedicinsk Klinik, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Dansk Ramazzini Center Arbejdsmedicinens Fader Om Sygdom

Læs mere

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING Når du vælger de blå Änglamark produkter, er du sikker på at få produkter af høj kvalitet, uden overfl ødig kemi. Vi stiller nemlig krav til indholdsstoffer,

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Terramycin-Polymyxin B, salve

PRODUKTRESUMÉ. for. Terramycin-Polymyxin B, salve Produktinformation for Terramycin-Polymyxin B (Oxytetracyclin og Polymyxin B) Salve 30+1 mg/g Markedsførte pakninger: Vnr Lægemiddelform og styrke Pakningsstørrelse 13 50 46 Salve 30+1 mg/g 15 g Dagsaktuel

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Nixema, medicinsk plaster

PRODUKTRESUMÉ. for. Nixema, medicinsk plaster 10. april 2007 PRODUKTRESUMÉ for Nixema, medicinsk plaster 0. D.SP.NR. 22894 1. LÆGEMIDLETS NAVN Nixema 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Mængde anført på mærkningen Aktivt stof mg/cm 2 mg/brik

Læs mere

Er det allergi? Information om allergi og priktest

Er det allergi? Information om allergi og priktest Er det allergi? Information om allergi og priktest Bi-og hvepseallergi Bier og hvepse reagerer på uventede bevægelser, og de bliver aggressive, når deres bo angribes. De er mere aggressive, når vejret

Læs mere

Diakonissestiftelsens Hospice Bilag til hudpleje Kig 2 Dato: dec. 2002 Rev. august 2008. Håndgener.

Diakonissestiftelsens Hospice Bilag til hudpleje Kig 2 Dato: dec. 2002 Rev. august 2008. Håndgener. Bilag 1 Håndgener. Følgende vejledning til forebyggelse af håndgener er baseret på praksis på Videnscenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital ved klinisk oversygeplejerske Kirsten Mûller (efterår 2001).

Læs mere

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Sådan passer du bedst på dit Cube Design produkt Denne vejledning giver dig mulighed for at pleje

Læs mere

ARBEJDSBETINGET EKSEM

ARBEJDSBETINGET EKSEM Rapport nr. 2 / 2013 RAPPORT OM ARBEJDSBETINGET EKSEM Af Tanja Korfitsen Carøe læge, Niels Ebbehøj overlæge dr. med, Tove Agner professor, overlæge dr. med Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling og Dermatologisk

Læs mere

Maling skyld i voldsom allergistigning

Maling skyld i voldsom allergistigning Af Stine Ramlyng FOTO: David Askholm Tema Maling skyld i voldsom allergistigning Konserveringsmidlet med det knap så mundrette navn methylisothiazolinone, er skyld i så voldsom en stigning af allergiske

Læs mere

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn En Grøn Salon skal opfylde 8 obligatoriske krav, for at blive godkendt. Disse krav vedrører især kemi og miljø. Når de obligatoriske krav er opfyldt kan salonen blive certificeret som Grøn Salon. Det betyder

Læs mere

Kemi med omtanke. Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen

Kemi med omtanke. Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen Kemi med omtanke Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen Kemi med omtanke Ansvar for kemikalier Kend mærkerne Hobbyprodukter Hus og have Hygiejne og kosmetik Møbler og elektronik Smykker, gulve,

Læs mere

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument.

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument. GRØN SALON Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark og Sverige Grøn Salon skal vise frisørfaget, at moderne og kreativ frisørkunst og rentabel salondrift ikke kræver sundhedsfarlige eller miljøskadelige

Læs mere

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER 10 GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER DEN VIGTIGSTE INGREDIENS I BABYPLEJE ER KÆRLIGHED OG SUND FORNUFT Verdens

Læs mere

PLEJEPRODUKTER. Til sport og fitness

PLEJEPRODUKTER. Til sport og fitness PLEJEPRODUKTER Til sport og fitness SPORTSVASK Få rent og friskt tøj med Zebla Sportsvask Hvorfor begynder det nyvaskede trænings- og arbejdstøj at lugte grimt så hurtigt? Det gør det, fordi lugtmolekylerne

Læs mere

6. Stoffer og materialer

6. Stoffer og materialer Der skal nær arbejdsstedet være adgang til vaskekumme (normalt en pr. 3 mand) med koldt og varmt vand (helst også brusebad). Der skal være egnet hudrensemiddel, sæbe, cremer til hudpleje samt rent og tørt

Læs mere

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark, Færøerne, Norge, Island, Åland, Finland og Sverige

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark, Færøerne, Norge, Island, Åland, Finland og Sverige GRØN SALON Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark, Færøerne, Norge, Island, Åland, Finland og Sverige Grøn Salon skal vise frisørfaget, at moderne og kreativ frisørkunst og rentabel salondrift

Læs mere

PÅFØRINGSVEJLEDNING FOR TRUSTY STEP (nr. 1001) til klinkegulv, keramik porcelæn, terrazzo, granit, beton, marmor

PÅFØRINGSVEJLEDNING FOR TRUSTY STEP (nr. 1001) til klinkegulv, keramik porcelæn, terrazzo, granit, beton, marmor PÅFØRINGSVEJLEDNING FOR TRUSTY STEP (nr. 1001) til klinkegulv, keramik porcelæn, terrazzo, granit, beton, marmor Distributør: BUNDTRADE, Virum Stationsvej 107, 2830 Virum Tlf: 45 85 84 04 post@bundtrade.dk

Læs mere

Hygiejne i daginstitutionerne

Hygiejne i daginstitutionerne Til dagplejen og daginstitutioner Hygiejne i daginstitutionerne Syg åh nej, ikke igen! De mindste børn i dagtilbud er de mest syge af alle. Tænk hvis de undgik godt en uges sygdom hvert år. DET ville være

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Isotrex 0,05 % gel Isotretinoin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Gem indlægssedlen.

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl)

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl) NOTAT Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. lesto Den 31.maj 2013 Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl) 1. Resume Stoffet 2,5-di-tert-butylhydroquinon (på Listen over

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

Allergi. Arbejdsmedicinsk Afdeling. Undervisning fysioterapeutskolen den 19. januar 2011. Ole Carstensen, overlæge

Allergi. Arbejdsmedicinsk Afdeling. Undervisning fysioterapeutskolen den 19. januar 2011. Ole Carstensen, overlæge Allergi Allergireaktion: Unormal kraftig immunreaktion Immunreaktion: Reaktion mellem antigen (artsfremmed stof) og antistof (protein dannet i kroppen) Lymfocytter (hvide blodlegemer) deltager i immunforsvaret

Læs mere

informationscenter for

informationscenter for REN INFORMATION OM Kemiske stoffer i produkter til gravide og små børn informationscenter for Miljø & Sundhed W W W. F O R B R U G E R K E M I. D K INTRODUKTION En hjælp til gravide og nybagte forældre

Læs mere

Solguide 2014 marts 2014

Solguide 2014 marts 2014 Solguide 2014 marts 2014 NYD SOLEN MED OMTANKE Du behøver ikke helt at undgå solen, men nyd den med omtanke. Husk de tre enkle råd fra Kræftens Bekæmpelse så er du godt på vej og har fortjent en plads

Læs mere

Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe Jette Rud Larsen Dansk Toksikologi Center Trine Thorup Andersen og Dorte Rasmussen DHI - Institut for Vand og Miljø Kortlægning af kemiske

Læs mere

Hygiejne - håndhygiejne.

Hygiejne - håndhygiejne. Hygiejne - håndhygiejne. Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det. Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer

Læs mere

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument.

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument. Grøn Salon skal vise frisørfaget, at moderne og kreativ frisørkunst og rentabel salondrift ikke kræver sundhedsfarlige eller miljøskadelige kemikalier. De certificerede Grønne Saloner sætter høje krav

Læs mere

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune September 2014 Generelt om hygiejne Når du er beskæftiget med pleje og borgerkontakt i Jammerbugt Kommunes hjemmepleje og på kommunens plejecentre, skal du følge de hygiejniske retningslinjer, der gælder

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ibutop creme 50 mg/g

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ibutop creme 50 mg/g INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Ibutop creme 50 mg/g Ibuprofen Læs denne indlægsseddel grundigt. Inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Du kan få Ibutop

Læs mere

Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den

Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den Det handler om ta-daaaa valg af den forkerte farve eller type foundation. Der er som udgangspunkt 3 helt store issues, når

Læs mere

Hvordan virker reguleringen

Hvordan virker reguleringen Hvordan virker reguleringen REACH og Arbejdstilsynets regler v. Bent Horn Andersen Kontorchef Arbejdstilsynet Forsyningskæden Brug EU EU EU Stof Råmateriale Produkt Slutbruger Producent SDS Leverandør

Læs mere

DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM. FRI FOR parfumer, parabener, siliconeolier, farvestoffer og mineralolier.

DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM. FRI FOR parfumer, parabener, siliconeolier, farvestoffer og mineralolier. DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM En kompromisløs hårpleje- og stylingserie uden noget ekstra. Udviklet, uden allergifremkaldende ingredienser, i samarbejde med det finske astma

Læs mere

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza råd om vaccination mod influenza 2009 På den sikre side Information om vaccinerne Vaccination beskytter de fleste Vaccination mod influenza beskytter de

Læs mere

Guide FARLIGE. Undgå kemikalier i dit hjem. Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide FARLIGE. Undgå kemikalier i dit hjem. Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus FARLIGE Undgå kemikalier i dit hjem Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten Få et kemikaliefrit hjem INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Spædbørn. Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men

Spædbørn. Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men Spædbørn Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men nogle gange er den kærligste behandling medicinsk. Det kan du læse mere om her i brochuren. 12069_Spædbørn_A5_boch copy.indd 2 10/07/07 13:06:57

Læs mere

Trygge produktvalg. for dit barn og for miljøet

Trygge produktvalg. for dit barn og for miljøet Trygge produktvalg for dit barn og for miljøet Kære forælder Miljømærkerne gør det enkelt for dig at vælge de miljømæssigt bedste produkter. Vi bliver alle sammen udsat for kemiske stoffer fra ting vi

Læs mere

Hudkræft er optaget under fortegnelsens gruppe K, punkt 3. Se mere herom i kapitel 9 i vejledningen om erhvervssygdomme, 11. udgave her.

Hudkræft er optaget under fortegnelsens gruppe K, punkt 3. Se mere herom i kapitel 9 i vejledningen om erhvervssygdomme, 11. udgave her. Notat med uddrag af vejledning om erhvervssygdomme Kapitel 10. Hudsygdomme Opdateret den 13. december 2017. Dette kapitel erstatter kapitel 10 i 11. udgave af vejledningen om erhvervssygdomme. Den samlede

Læs mere

Xi; R43 Symboler: Xi: Lokalirriterende. Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden. Skin Sens. 1: H317; Eye Dam. 1: H318;

Xi; R43 Symboler: Xi: Lokalirriterende. Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden. Skin Sens. 1: H317; Eye Dam. 1: H318; 1/6 SPARKLE ESC M705 F3 WIRE. SENJU MANUFACTURING (EUROPE) LTD 5 Gateway Centre, Coronation Road, Cressex Business Park, High Wycombe, Buckinghamshire HP12 3SU England www.senju.com +44(0)1494 526000 +44(0)1494

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Brentacort salve 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning I henhold til 91/155 EC, 93/112 EC, 2001/58 EC

Leverandørbrugsanvisning I henhold til 91/155 EC, 93/112 EC, 2001/58 EC Side 1/5 1 Produktidentifikation og leverandør Produktnavn: MR MUSCLE GULVRENGØRING (DK/S/F) Pr.nr.: 1788611 Anvendelsesområde: Professionel rengøring og vedligeholdelse af bygninger. Producent/Leverandør:

Læs mere

- Copyright Bureau Veritas. Kosmetik lovgivning

- Copyright Bureau Veritas. Kosmetik lovgivning Kosmetik lovgivning Kosmetiske produkter Definition i henhold til EU s kosmetikforordning Ethvert stof eller enhver blanding, der er bestemt til at komme i kontakt med dele af det menneskelige legemes

Læs mere

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Afgivelse af MBT i naturgummi. Kortlægning nr. 22 2003

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Afgivelse af MBT i naturgummi. Kortlægning nr. 22 2003 Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Kortlægning nr. 22 2003 Afgivelse af MBT i naturgummi Jane Pors, cand. scient René Fuhlendorff, cand. scient Side 2 af 9 1 Indhold 1 INDHOLD 3 2 FORORD

Læs mere