Nr. 1 Nikkel. Navamedic AB, Nygade 1, 2 19B, 3600 Frederikssund, telefon

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nr. 1 Nikkel. Navamedic AB, Nygade 1, 2 19B, 3600 Frederikssund, telefon +45 48221838"

Transkript

1 Nr. 1 Nikkel True Test viser at du har allergi overfor nikkel. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med nikkel. Eksemet kan dog også spredes til hudområder som ikke har været i direkte kontakt med nikkel. Allergien er mest udbredt blandt kvinder og rigtig mange i den danske befolkning har nikkelallergi. Nikkelallergi opstår oftest som følge af brug af uægte smykker. Hvor findes nikkel? Nikkel er et af de mest almindelige metaller i vores omgivelser, det anvendes til at give andre metaller en blank overflade. Nikkel findes i mange metalbelagte genstande, bl.a. uægte smykker, knapper, lynlåse, hægter, nøgler, armbåndsure, bælter, briller, mobiltelefoner, nåle, mønter og værktøj. I Danmark er vi beskyttet af en lov fra 1991 som sætter en grænse for hvor meget nikkel, der må frigives fra metalgenstande, der er beregnet til langvarig kontakt med huden. Denne lov gælder nu for hele EU. Men vær særligt opmærksom på smykker af ældre dato, smykker købt udenfor EU eller billigt bijouteri. Selv om nikkel også kan være til stede i rustfrit stål er allergiske reaktioner mod disse produkter sjældne, da det kun er minimale mængder der frigives. Nikkel findes naturligt i nogle af vores madvarer, men normalvis udgør dette ikke et problem. Er du særligt overfølsom, kan en nikkelfri diæt komme på tale, men altid kun efter aftale med din læge/ diætist. Bedres symptomerne ikke betragteligt, skal kuren afbrydes efter 1-2 måneder. Hvordan undgår du nikkel? Det er vigtigt at du undgår kontakt med nikkel. Du kan i stedet anvende metaller som aluminium, rustfrit stål, guld, sølv og platin, som normalt er sikre alternative metaller. Bær aldrig øreringe som ikke er garanteret fri for nikkel og vælg et armbåndsur, hvor bagsiden er af rustfrit stål. Vælg værktøj med plast- eller træhåndtag. Vær opmærksom på eksponering for nikkel på din arbejdsplads, der er størst risiko herfor følgende steder: Elektronikindustri, pengeinstitutter eller ved kasseapparater, ved montagearbejde af forniklede genstande, ved intensiv kontakt med nøgler eller med nåle. Nikkel testsæt: Det er muligt at få et nikkel testsæt, så du kan undersøge om nogle af dine smykker eller lignende indeholder nikkel. Nikkeltesten kan købes på apoteket.

2 Nr. 2 Lanolin True Test viser at du har kontaktallergi over for lanolin. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med lanolin. Hvor findes lanolin? Lanolin er et fedtstof som udvindes fra fåreuld. Lanolin bruges i mange cremer og salver, såvel kosmetisk som medicinsk. Det kan også forekomme i kosmetik som læbestift, øjenmakeup, sæber og shampoo. Ligesom også skopudsemidler, imprægnering, blækpatroner, skivoks, rustbeskyttelse og nogle typer af trykfarver kan indeholde lanolin. Hvordan undgår du lanolin? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af lanolin. I produkter som kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler er der deklarationspligt, så der vil lanolin fremgå af etiketten, men i øvrige produkter kan der være anvendt forskellige synonymer. Vær opmærksom på synonymer til lanolin: Wool fat/ uld fedt Wool wax/ uld voks Wool wax alcohol/ uld voks alkohol Adeps lanae Adipis lanae Amerchol L101 Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

3 Nr. 3 Neomycin True Test viser at du har allergi over for neomycin. Det betyder at når medicin der indeholder neomycin kommer i kontakt med din hud, dine øjne eller dine ører, kan du få eksem. Hvor findes neomycin? Neomycin er et antibiotikum som findes i lægemidler der anvendes mod betændelse. Dette findes som salver, cremer, øre-, næse- og øjendråber. Da neomycin og framycetin er beslægtede stoffer med lignende virkning, tåler du som regel heller ikke framycetin. Framycetin forekommer f.eks. i Proctosedyl rektalsalve, og suppositorier og Sofradex øjen- og øredråber. Hvordan undgår du neomycin? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af neomycin og framycetin. Det vil altid fremgå af lægemidlers deklaration. Husk at oplyse din læge om din allergi overfor neomycin. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget af ovenstående. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

4 Nr. 4 Krom True Test viser at du har allergi over for krom Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med krom. Eksemet kan spredes til områder som ikke er i kontakt med krom. Hvor findes kromsalte? Krom er et metal, der blandt andet anvendes til garvning af læder. Den hyppigste årsag til kromallergi skyldes brug af kromgarvet læderfodtøj, handsker, urremme osv. Følgende kan også medføre kromeksem, om end det sker mere sjældent: Væsker til fremkaldning af fotos, træ der er trykimprægneret med krom og aske. Krom forekommer i følgende industrier: Garverier, buntmagerier, sko/tøjbutikker, grafisk industri, maskin- og metalindustri som benytter galvanisering eller forkromning. Til forskel fra tidligere, forekommer allergifremkaldende krom ikke længere i cement, men det har tidligere været et stort problem. Man ved at krom også forefindes i øjenskygge, maling og grøn tatoveringsfarve, men det er uvist om det kan forårsage kromeksem. Metallisk krom i form af rustfrit stål og forkromede genstande udgør ikke nogen allergirisiko. Hvordan undgår du kromsalte? Du skal undgå kromgarvet læder. Du kan i stedet anvende læder/ fodtøj som er garvet med plantestoffer eller kunstige stoffer. Kraftige strømper kan hjælpe til med at reducere eksem. Du kan søge tilskud til kromfrie sko efter lov om social service paragraf 112. Vær opmærksom på følgende synonym: Kaliumdikromat Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

5 Nr. 5 Caine- mix TRUE TEST viser at du har allergi overfor caine- mix substanser. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med caine- mix substanser. Caine- mix indeholder følgende 3 substanser: Benzocaine Tetracaine hydrochlorid Dibucaine hydrochlorid Hvor findes Caine- mix substanser? Substanserne i caine- mix forekommer i mange produkter pga. sin lokalbedøvende effekt f.eks. i sårmidler, lokalbedøvende cremer, geler og salver (anvendes f.eks. for at mindske gener efter insektstik eller ved anlæggelse af urinkateter) samt i stikpiller og cremer til behandling af hæmorider og i kondomer. Substanserne vil også ofte optræde i produkter som hostesaft og halstabletter, midler mod tandpine, mundsår og irritation som følge af anvendelse af tandprotese. Benzokain forekommer i Danmark som medikament i sugetabletter til smertelindring i mundhulen. Disse hedder Hexokain. Anvendes disse af dig som har denne allergi, kan hævelse forekomme. Den danske miljøstyrelse har vurderet at Benzokain er et lægemiddel og det er ikke tilladt at bruge i kosmetik i Danmark. Benzokain vil i udlandet kunne forekomme i helt almindelige hverdagsprodukter som kosmetik, solcremer og aftersun. Benzocaine er kemisk beslægtet med solfiltre af type p- aminobenzoic acid også kaldt PABA og med para- phenylenediamine (PPD). Hvordan undgår du Caine- mix substanser? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af benzokain, tetracain, dibucain eller synonymer som anført nedenfor. Almindeligt anvendte injektioner til bedøvelse hos tandlægen medfører generelt ingen risiko.fortæl altid din læge og tandlæge at du er allergisk overfor caine- mix. Vær opmærksom på følgende synonym: Benzokain: Benzocaine, ethylaminobenzoate, ethyl 4- aminobenzoate, 4- aminobenzoic acid ethyl ester, p- aminobenzoic acid ethyl ester. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

6 Nr. 6 Parfume mix True Test viser at du har kontaktallergi over for allergenerne i parfume mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som kommer i kontakt med disse allergener. Parfume mix består af 8 substanser: Geraniol Cinnamal/ cinnamaldehyd Hydroxycitronellal Cinnamyl alcohol Eugenol Isoeugenol Amyl cinnamal/ amyl cinnamaldehyd Oak moss Hvor findes parfume allergener? Parfume er en blanding af duftstoffer. Det findes i en lang række produkter f.eks: parfume, kosmetiske produkter herunder naturkosmetik, sæbe, shampoo, after- shave, fugtighedscreme, deodorant og anti- perspirant, rengørings - og vaskemidler, industrielle produkter som håndrensemidler og køle- smøremidler. Vær opmærksom på at en parfume kan indeholde mange duftstoffer (typisk 10 til 300). Disse kan både være af kemisk art, og af naturlig oprindelse som f.eks. ekstrakt fra blomster. I disse tilfælde kan de kaldes aromastoffer eller essentiel olie. Parfume findes naturligt i nogle fødevarer og krydderier, som kanel, citron og kryddernellike. De fleste tilfælde af parfumeallergi er afledt af privat brug af parfume, og det er relativt sjældent at erhvervsbetinget parfume allergi optræder. Det kan dog være et væsentligt problem hvor man er i dagligt kontakt med parfumerede olier eller cremer, som f.eks. massører, kosmetologer osv., eller hvor man er i kontakt med parfumerede rengøringsmidler eller fremstilling af fødevarer. Der kan være parfumer man tåler. Det kan skyldes at parfumen ikke indeholder de duftstoffer man er allergisk overfor eller at de kun er tilstede i små mængder. Hvordan undgår du parfume allergener? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet af parfumestoffer. Støder du på ikke- deklarerede produkter, så lugt til det. Undgå så vidt muligt parfumerede produkter. Vær særligt opmærksom på naturkosmetik som også kan indeholde duftstoffer, som du kan reagere allergisk imod. Har du en svær parfumeallergi skal du bruge uparfumerede produkter, det gælder både kosmetik, hudplejeprodukter, rengørings- og vaskemidler. Har du kun en lettere allergi kan du måske tåle at bruge enkelte almindelige produkter, hvis de kun er i kontakt med huden over kort tid, f.eks. shampoo. Brug evt. parfume uden på tøjet. Siden 2005 har der været deklarationspligt i Danmark i forhold til udvalgte allergifremkaldende duftstoffer, dette gælder både kosmetiske produkter og vaske- og rengøringsmidler til privat og erhvervsmæssig brug. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

7 Nr. 7 Kolofonium True Test viser at du har kontaktallergi over for kolofonium. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med kolofonium. Hvor findes kolofonium? Kolofonium er et stof, som er udvundet af harpiks fra nåletræer. Anvendt i f.eks. papirprodukter har det en fortykkende egenskab og det anvendes som klæbemiddel i mange forskellige produkter. Eksponering for kolofonium i hjemmet kan ske fra en række forskellige produkter såsom: plaster, klæbende forbindsstoffer/sårprodukter, vortelak (f.eks. Verosid), papir, tryksværte, lim, skosværte, pudsemiddel, forseglingsmidler, lak, voks og anden overfladebehandling, hygiejnebind og bleer, kosmetik som mascara, læbestift, hårfjernings- og hårplejeprodukter. Endvidere fyrretræ, grantræ og lærketræ inkl. savsmuld, spåner og træuld. Harpiks anvendes også til strygeinstrumenter og sport. Ovenstående produkter er ikke en forbudsliste idet nogle produkter indenfor en gruppe måske slet ikke indeholder kolofonium eller indeholder så lidt at det ikke giver eksem. Industriel eksponering kan forekomme ved skovarbejde og arbejde med træ som ved snedker og tømrerarbejde. Papirproduktion eller gentagen papirhåndtering kan også være årsag til opståen af allergien ligesom arbejde med skæreolier, forseglingsmidler, overfladebehandlingsmidler, lim, tryksværte, tape og isoleringsbånd, samt loddearbejde og arbejde med make- up. Hvordan undgår du kolofonium? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af kolofonium. Anvend vinylhandsker hvis du arbejder med produkter som er nævnt ovenfor, og undgå kontakt med fyrretræer og andre stedsegrønne træer. Hvis du mistænker, at du udsættes for kolofonium på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymer til kolofonium: Colophony Colophonium Harpiks Rosin Abietin Abietinsyre/abietic acid Methyl abietat Abietyl alcohol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

8 Nr. 8 Epoxy resin True Test viser at du har allergi over for epoxy resin. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med uhærdede epoxyforbindelser. Hvor findes epoxy resin? Epoxy resin er et plastprodukt som anvendes til hærdning af lim, slidstærk maling og overfladebehandling. Den almindeligste eksponering for epoxy resin i hjemmet kommer fra 2- komponent lim til hobbyaktiviteter. I industrien findes epoxy resin blandt andet i lim, malinger, elektroniske komponenter samt isolationsmateriale til elektriske artikler. I flyindustrien og vindmølleindustrien imprægneres glas eller kulfibre med epoxyprodukter. Desuden anvendes epoxyprodukter i maling til vådrum, skibe, autolakering og i lim til gulvlægning, Vær opmærksom på at færdighærdede epoxyprodukter ikke giver anledning til allergi, så risikoen kan minimeres via korrekt håndtering af materialet. Hvordan undgår du epoxy resin? Før man arbejder med epoxyforbindelser skal man have det lovpligtige epoxy- kursus i hvordan man beskytter sig. Læs APV- Arbejdspladsvurderingen Undgå al hudkontakt med epoxylim, anvend handsker, sko mm. som er rene og hele. Epoxy resin kan penetrere gennem gummi- og plastikhandsker. Anvend specielle handsker godkendte til epoxy exponering. Engangshandsker må ikke genbruges. Hvis din allergi er kraftig, da bør du undgå arbejde med alle typer af epoxy. Hvis du mistænker, at du udsættes for epoxy resin på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymerne til epoxy resin: Bisfenol A [2,2- bis(4- hydroxyfenyl)propan] (difenylpropan) Diglycidyl ether Epiklorohydrin (1- kloro- 2,3- epoxypropank) (8- kloropropylen oxid) 4,4'- Isopropylidenedifenol- epiklorohydrin Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

9 Nr. 9 Quinolin mix True Test viser at du har allergi overfor substanser i quinolin mix Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med substanser i quinolin mix. Quinolin mix indeholder følgende 2 allergener: Clioquinol Chlorquinaldol Hvor findes substanserne i quinolin mix: Substanserne tilhører en gruppe af stoffer som dræber bakterier, svampe og parasitter. De findes i behandlingsmidler til eksem i kombinationspræparater (kombination med kortikosteroid) og som tabletbehandling til bakterielle infektioner. F.eks. findes clioquinol findes i Betnovat med chinoform creme og salve og i Synalar 0,025% med chinoform creme. Substanserne findes også i veterinærprodukter, til behandling af infektioner hos husdyr. Hvordan undgår du substanserne i quinolin- mix? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet af quinolin mix substanser eller dets synonymer. Vær opmærksom på synonymerne: Chinoform Chloroiodoquine Cliochinolum Iodochlorhydroxyquin Iodochlorhydroxyquinoline 5- chloro- 7- iodo- quinolin- 8- ol Vioform Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

10 Nr. 10 Perubalsam True Test viser at du har allergi over for perubalsam Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med perubalsam. Hvor findes perubalsam? Perubalsam er harpiks udvundet fra et træ som vokser i Centralamerika. En positiv lappetest mod perubalsam indikerer ofte allergi overfor parfumestoffer. Perubalsam har antibakterielle og aromatiske egenskaber. Perubalsam er et parfume- og smagsstof som anvendes stadigt mere sjældent, men det kan dog findes i mange forskellige produkter. Kosmetiske produkter som shampoo, balsam, creme og i medicinske produkter som f.eks. hæmoridemidler, parfumeret tobak og nogle typer af the, citrusfrugtskaller, krydderier samt enkelte dentale produkter, tandpasta samt tyggegummi. Hvordan undgår du perubalsam? Det er vigtigt at anvende produkter som er deklarerede, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af perubalsam. Vær også særligt opmærksom på naturkosmetik, cremer etc. og lægemidler. Såfremt allergien ikke ophører i takt med at du undgår hudkontakt med stoffet, så kan du prøve med en diæt fri for perubalsam. Men altid kun i samråd med din egen læge. Vær opmærksom på synonymer til perubalsam: Myroxylon Pereirae, (INCI navnet som ofte fremgår af kosmetik deklarationer) China olie Peruvian balsam Black balsam Indian balsam Surinam balsam Honduras balsam Tulo Balsam Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde til få kontakt med in hud, så undersøg altid indholdsfortegnelsen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

11 Nr. 11 Ethylendiamin True Test viser at du har allergi over for ethylendiamin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med ethylendiamin. Hvor findes ethylendiamin? Ethylendiamin er en farveløs væske, som anvendes som konserveringsmiddel, stabilisator og emulgator i visse medicinske cremer, kosmetik og andre produkter. Visse antihistaminer, som anvendes til behandling af høfeber, nældefeber og køresyge, kan krydsreagere med ethylendiamin. Det samme kan aminophyllin (theophyllin), som anvendes mod astma. Du kan få en generel hudreaktion mod disse lægemidler. Du kan udsættes for ethylendiamin fra industrielle produkter som blødgørere, opløsningsmidler, blæk/ farve anvendt på tekstiler, antifrysemidler, plasthærdere og kølervæske. Vandbaserede industriprodukter kan indeholde ethylendiamin som antisvampemiddel. Ethylendiamin indgår også som komponent i visse farvestoffer, insekticider og syntetisk voks. Hvordan undgår du EDD? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet for ethylendiamin eller for synonymerne. Undgå at arbejde med hærdere til epoxy isolering og lim. Undgå kontakt med vandopløselige skære- og slibevæsker og vandbaserede industri produkter som farvestoffer, kaseinbaseret lim og shellak. Hvis du mistænker, at du udsættes for ethylendiamin på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Vær opmærksom på synonymer til ethylendiamin: Chlorethamine 1,2- Diaminoethane 1,2- Ethanediamine Andre stoffer, som du kan reagere på: Epoxy resin katalysator (Ethylendiamin og kemisk beslægtede aminer som i ethylendiamin, dipropylenetriamin,triethylentetramin, tetraethylentetramin, trimethylhexametylendiamin) Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

12 Nr. 12 Kobolt True Test viser at du har allergi over for kobolt. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med kobolt. Hvor findes kobolt? Kobolt er et blankt metal med mange af de samme egenskaber som nikkel og det findes ofte kombineret med dette metal. Det er ikke ualmindeligt med allergi overfor både nikkel og kobolt. Kobolt findes i mange blanke metalbelagte genstande som knapper, lynlåse, mønter, smykker/bijouteri, ure, briller, værktøjshåndtag og maling til instrumenter og nøgler. Det kan endvidere være anvendt i farven som anvendes til porcelæns- og keramikmaling, samt i øvrig maling, farver og våd tryksværte. Kobolt kan optræde i blå tatoveringsfarve, øjenkosmetik og hårfarve, men det er uvist hvorvidt det kan forårsage en allergi. B12 vitamin indeholder også kobolt og der er set tilfælde af kobolt allergi fremprovokeret af B12. Den industrielle anvendelse af kobolt forekommer i byggeindustrien hvor det anvendes i våd cement som bindemiddel, i metalindustrien (hårdmetaller og brugte køle- smøremidler). Desuden anvendes det i elektronikindustrien i magneter og i glasfiberprodukter i plastindustrien. Desuden som nævnt i porcelæn og keramikfarver. Hvordan undgår du kobolt? Du skal undgå langvarig kontakt med blanke metalgenstande der kan indeholde kobolt. Vær særligt opmærksom på billigt bijouteri og blanke metalgenstande i tøj, briller og ure. Undgå at arbejde i miljøer med metal støv, med elektroniske belægninger, våd cement og så videre hvis de indeholder kobolt. Kobolt testsæt: Det er muligt at få et kobolttestsæt, så du kan undersøge om nogle af dine smykker eller lignende indeholder kobolt. Det kan købes på Vær opmærksom på Synonymer til kobolt: Kobolt blå Kobolt klorid Cobaltous chloride Cobaltous chloride hexahydrat Kobolt diklorid Kobolt (II) klorid hexahydrat Hexahydrat Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

13 Nr. 13 p- t- Butylphenol formaldehydresin (para- tertiær- butylphenol- formaldehyd- resin) True Test viser at du har allergi over for p- t- Butylphenol formaldehyd resin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med p- t Butylphenol formaldehydresin. Hvor findes p- t- Butylphenol formaldehydresin? P- t- Butylphenol formaldehydresin anvendes i lim og produkter inden for byggeindustrien. P- t- Butylphenol formaldehyd resin anvendes i limning i sko, både lædersko, gummisko og sportssko, og er en hyppig årsag til allergi over for sko. Når sko bliver våde, af sved eller lignende, så ses større frigivelse af allergenet og det kommer da i kontakt med huden. P- t- Butylphenol formaldehyd resin forekommer også i andre læderprodukter som urremme, handsker og bælter, og i våddragter hvor det også anvendes som limning. Andre kilder til p- t- Butylphenol formaldehydresin omfatter lim, tape, klæbemærkater, kopipapir, limet tekstilmateriale, høreapparater osv. P- t- Butylphenol formaldehyd resin anvendes også som overfladebehandling og ses anvendt i industrien i isolering- og tætningsmateriale. Men også i limet træ, krydsfinér, glasfiber og stenuld. Det er ikke forbudt at anvende p- t- Butylphenol formaldehyd resin i kosmetik, så selv om det sjældent gøres, vil det kunne forekomme i f.eks. deodoranter, læbepenne og lim til kunstige negle. Hvordan undgår du p- t- Butylphenol formaldehydresin? Det er vigtigt at anvende produkter med en deklaration, så du har mulighed for at tjekke dem for indhold af p- t- Butylphenol formaldehyd resin eller synonymerne som anført. Men du kan dog ikke være helt sikker på om det alligevel indgår, medmindre det er kosmetik. Som hovedregel skal du undgå langvarig eller hyppig kontakt med p- t- Butylphenol formaldehyd resin. Undgå sko som er limet med dette stof. Får du gener som følge af dine sko, så skift sko hvis de bliver våde eller skift strømper ofte for at undgå skoene bliver våde af sved. Har du vedvarende eller hyppigt eksem på fødderne og allergi overfor p- t- Butylphenol formaldehyd resin kan det være nødvendigt med specialsyede sko uden dette limstof. Undgå direkte hudkontakt med limet træ og savspåner fra glasfiber og fiberplader. Det kan også være nødvendigt at undgå kopipapir og limede textilmaterialer. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, er det væsentligt at kende dets CAS nummer, som er: Vær opmærksom på synonymer til p- t- Butylphenol formaldehyd resin: PTBP formaldehyd PTBP- F- R 4(1,1- dimetyletyl)fenol 4- tert- Butylphenolformaldehyd resin Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

14 Nr. 14 Paraben- mix True Test viser at du har allergi over for substanser i paraben- mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som kommer i kontakt med disse parabener. Paraben mix indeholder følgende fem allergener: Methyl p- hydroxybenzoate Ethyl p- hydroxybenzoate Propyl p- hydroxybenzoate Butyl p- hydroxybenzoate Benzyl p- hydroxybenzoate Hvor findes parabener: Parabener er en gruppe af kemikalier, der anvendes som konserveringsmiddel i mange forskellige produkter for at hindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer og derved øge produkternes holdbarhed. De findes f. eks i cremer til medicinsk brug, make- up, foundation, læbestift, shampoo, sæbe, solcreme, creme og lotion men også i rengøringsmidler, lim og skosværte. Hvordan undgår du parabener? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet for parabener. Da der er deklarationspligt for kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler, så vil produkterne være deklareret med følgende navne eller tilhørende CAS numre: Methylparaben Ethylparaben Propylparaben Butylparaben Isopropylparaben Isobutylparaben Vær opmærksom på synonymer til parabenerne, som kan optræde i f.eks lim, skosværte og industrielle produkter: Methyl 4- hydroxybenzoate,methylparaoxybenzoate, ethyl 4- hydroxybenzoate, ethylparaoxybenzoate, propyl 4- hydroxybenzoate, propylparaoxybenzoate, butyl 4- hydroxybenzoate, butylparaoxybenzoate,isopropyl 4- hydroxybenzoate, isopropylparaoxybenzoate, isobutyl 4- hydroxybenzoate, isobutylparaoxybenzoate. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

15 Nr. 15 Carba- mix True Test viser at du har allergi over for carba- mix. Det betyder at der kan komme eksem i de hudområder, som kommer i kontakt med substanser fra carba mix. Udvikling af denne allergi kræver som regel langvarig eller hyppig kontakt med produktet. Carba- mix indeholder følgende substanser: Diphenylguanidin Zinkdibutyldithiocarbamat Zinkdiethyldithiocarbamat Hvor findes carba- mix? Carba- mix kemikalier anvendes som accelerator til produktion af gummiprodukter samt i kemikalier til landbrugssprodukter. Carba- mix kemikalier findes i mange gummiprodukter som vi er i kontakt med i vores hverdag. Eksempler på sådanne produkter er: gummihandsker, gummistøvler, sko, indersåler i sko, slanger og dæk, vandslanger, håndtag, elektriske ledninger og kabler, stikkontakter,, katetre, dentalmateriale, kondomer, balloner, undertøj med gummielastik, støttestrømper, høretelefoner, stetoskop, elastikker, legetøj,, viskelæder, madrasser, tæppe- underlag, badeværelsemåtter, tætning i benzintanke, tætningsmateriale, gasmasker, beskyttelsesbriller, transportbånd,, beskyttelsestøj, m.m. carba mix kemikalier findes i mange landbrugsprodukter som forskellige ukrudts - bekæmpningsmidler. Hvordan undgår du carba mix? Minimer din kontakt med gummi produkter. Anvend gummifrie alternativer lavet af vinyl, plastik, læder, træ eller stof. Anvend lædersko. Hvis du er i tvivl, skal du prøve de nye sko i nogle dage og se om du får udslæt. Vær opmærksom på strømper som du har anvendt i sko, der indeholder carba mix kemikalier, da de ikke kan vaskes rene og derfor kan kontaminere nye sko. Handsker af naturgummi kan indeholde substanser fra Carba mix. Anvend derfor handsker som er CE mærkede, så vil du altid kunne få oplyst indholdet af allergifremkaldende stoffer fra producenten. Handsker af PVC/ vinyl indeholder ikke gummikemikalier. Undgå kontakt med landbrugskemikalier. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad og det kan være en hjælp at kende til substansernes CAS numre som er følgende: Diphenylguanidin Zincdibutyldithiocarbamat Zinkdiethyldithiocarbamat Vær opmærksom på synonymer: Carbamat Carbanilat Beslægtede substanser: thiuram forbindelser mercapto forbindelser mercaptobenzothiazol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde kommer i kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ. Fortæl altid din læge og tandlæge at du er allergisk overfor gummikemikalier.

16 Nr. 16 Black rubber mix sort gummi mix True Test viser at du har kontaktallergi over for black rubber mix. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med black rubber mix substanser. PPD mix indeholder følgende tre allergener: N- isopropyl- N - phenyl paraphenylendiamin CAS nr N- cyclohexyl- N - phenyl paraphenylendiamin CAS nr N, N - diphenyl paraphenylendiamin CAS nr Hvor findes black rubber mix? Disse allergener er tilsætningsstoffer (antioxidanter) i produktionen af sort gummi. Disse kemikalier farver gummiet sort... Sort gummi findes i industrielle produkter som dæk, kabler, drivremme, gummislanger, gummihåndtag og gummipakninger. Stofferne anvendes kun sjældent i produkter til hjemmebrug, men kan findes i gummiprodukter som gummistøvler, gummi- håndtag, cykelslanger, urremme, elastik i undertøj, strømper og sportudstyr som dykker- og snorkelmaske, squashbolde og windsurfingbræt. PPD mix findes sjældent i husholdningshandsker eller handsker anvendt i sygehusvæsenet. Hår- og textilfarver kan krydsreagere med black rubber mix kemikalier. Hvordan undgår du black rubber mix? Undgå kontakt med sort og mørkegråt gummi. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad. Det kan være en hjælp at kende CAS nummeret. Disse er angivet ovenfor. Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

17 Nr. 17 Cl- Me- Isothiazolinon (MCI/MI) True Test viser at du har allergi over for MCI/MI. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med MCI/MI. Hvor findes MCI/MI? MCI/MI anvendes som konserveringsmiddel med et bredt anvendelsesområde. Det forhindrer vækst af bakterier og øvrige mikroorganismer. MCI/MI findes i kosmetiske produkter som creme, lotion og solcreme, og i shampoo, balsam, voks, flydende sæbe og skumbad. Det kan også findes i industrielle produkter og produkter anvendt i husholdningen såsom vandbaseret maling, tapetklister, lak og lim, bilshampoo, bilvoks, træbeskyttelse, imprægnering, insektmiddel, rengøringsmidler, køle og smøremiddel osv. I sjældne tilfælde kan også MCI/MI indeholdt i vandbaseret maling medføre luftbåren kontakteksem. Hvordan undgår du MCI/MI? Det er vigtigt kun at anvende deklarerede produkter, hvor du kan tjekke indholdet fo MCI/MI. Da der er deklarationspligt for kosmetik, hudpleje-, vaske- og rengøringsmidler, så vil indholdsstoffet stå på etiketten med dets INCI navn, nemlig MCI/MI. Det kan også være en hjælp at kende CAS numrene, som er: methylchloroisothiazolinon (MCI): methylisothiazolinon (MI): MCI/MI: Vær opmærksom på synonymer til MCI/MI som vil kunne optræde på øvrige produkter: Cl+ Me Isothiazolinon MCI/MI Methylchlorisothiazolinon/ methylisothiazolinon Kathon CG Amerstat Euxyl K 100 Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde til få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

18 Nr. 18 Quaternium- 15 True Test viser at du har allergi over for quaternium- 15. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder, som er i kontakt med quaternium- 15. Hvor findes quaternium- 15? Quaternium- 15 er et formaldehyd frigivende konserveringsmiddel som anvendes i i kosmetik, shampoo, rengøringsmidler og i industrien for at hæmme vækst af bakterier. Quaternium- 15 findes i mange produkter i hjemmet som fugtighedscreme, solcreme, make- up samt i shampoo, balsam, sæbe, neglelak, hårprodukter m.m.. Det kan også findes i husholdnings-, rengørings- og desinfektionsmidler. Lim, papir, pap, blæk, polish, maling og tekstilfarve kan også indeholde quaternium- 15, ligesom det kan være indeholdt i industrielle køle- og smøremidler som konserveringsmiddel. Hvordan undgår du Quaternium- 15? Anvend kun produkter med en fuldstændig deklaration, så du kan tjekke dets indhold for quaternium- 15 eller dets synonymer. På hudplejeprodukter, kosmetik og rengøringsmidler kan du regne med at quaternium- 15 vil fremgå af deklarationen hvis det er indeholdt. Produkter som sidder på huden over en længere tid fx. dagcreme vil med størst sandsynlighed forårsage en allergisk reaktion. Shampoo og sæbe indebærer en lavere risiko. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad, og det kan være væsentligt for dig at kende dets CAS nummer som er: Vær opmærksom på synonymer til quaternium- 15: Cinartc 200 Dowco 184 Dowicide Q Dowicil 75 Dowicil 100 Dowicil 200 Hexamethylenetetramine chloroallyl chloride N- (3- Chloroallyl)hexaminium chloride XD Methenamine 3- chloroallylochloride 3,5,7- triaza- 1- azoniaadamantane1- (3- chloroallyl)- chloride 1- (3- Chloroallyl)- 3,5,7- triaza- 1- azoniaadamantane chloride Andre formaldehyd- frigivende konserveringsmidler er bl.a. Bronopol (2- bromo- 2- nitropropan- 1,3- diol), Germall 115 (imidazolidinyl urea), og Germall II (diazolidinyl urea) Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

19 Nr. 19 Mercaptobenzothiazol True Test viser at du har allergi over for mercaptobenzothiazol. Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med mercaptobenzothiazol. Udvikling af denne allergi kræver som regel langvarig eller hyppig kontakt med produktet. Hvor findes mercaptobenzothiazol? Mercaptobenzothiazol anvendes til produktion af gummi som en accelerator der holder sammen på gummiforbindelserne. Mercaptobenzothiazol findes i en del forskellige gummibaserede produkter, men særdeles hyppigt i gummihandsker, fodtøj som støvle, sko og gummistøvler. Derudover i slanger og dæk, vandslanger, undertøj med gummielastik,, støttestrømper, gummipuder, madrasser, applikationssvampe til make- up, legetøj, balloner, sut til sutteflasker, kondomer, katetre, elastikker, underlag til tæpper, gummihåndtag på værktøj, tennisketchere og håndtag på golfkøller m.m. Inden for industrien findes disse kemikalier i isolering på benzintanke, tætningsmateriale, elektriske ledninger, kontakter, gasmasker, transportbånd, støddæmpere, fjedre, måtter til vådrum, beskyttelsestøj, handsker, høretelefoner, stetoskop m.m. Hvordan undgår du mercaptobenzothiazol? Undgå brug af gummi produkter. Skift til produkter af vinyl, plastik, læder, træ eller stof. Anvend lædersko. Hvis du er i tvivl, skal du prøve de nye sko i nogle dage og se om du får udslæt. Vær opmærksom på strømper som du har anvendt i sko, der indeholder mercaptobenzothiazol kemikalier, da de ikke kan vaskes rene og derfor kan kontaminere nye sko. Anvend handsker som er CE mærkede, så vil du altid kunne få oplyst indholdet af allergifremkaldende stoffer fra producenten. Handsker af naturgummi kan indeholde mercaptobenzothiazol, det samme gælder handsker af syntetisk gummi, dog i betydelig mindre mængde. Handsker af PVC/ vinyl indeholder ikke gummikemikalier. Har du kun en mild allergi vil du muligvis kunne anvende almindelige handsker, men med en bomuldshandske på inderst. Hvis du mistænker, at du udsættes for dette allergen på arbejdet, skal du spørge din arbejdsgiver om et produktsikkerhedsblad og det kan være væsentligt at kendes CAS nummeret for mercaptobenzothiazol som er Vær opmærksom på synonymer til Mercaptobenzothiazol: 2- Benzathiazaletiol Kemisk beslægtede substanser: Thiuramforbindelser Carbamater Mercaptoforbindelser Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

20 Nr. 20 p- Phenylendiamin (PPD) True Test viser at du har allergi over for p- Phenylendiamin Det betyder at der kan komme eksem i hudområder som er i kontakt med p- Phenylendiamin (PPD). PPD kan give eksem og hos nogle kan reaktionen være voldsom med hævelse og væskende sår. Hvor findes PPD? PPD er et sort farvestof som oftest anvendes i hårfarve. De fleste får PPD allergi ved enten at have farvet deres hår eller erhvervsmæssigt som frisør. PPD kan også findes i farven til midlertidige tatoveringer også kaldet semipermanente tatoveringer eller sorte henna tatoveringer. Midlertidige tatoveringer kan man typisk få lavet på festivaler, feriesteder eller lignende. PPD må ikke anvendes til farvning af tøj, pelsværk og skind, men der er en risiko for at disse kan indeholde andre typer af farvestoffer som krydsreagerer med PPD. Vær derfor opmærksom hvis du får udslæt efter at have båret sådanne tekstiler eller mørkt farvet tekstil i øvrigt. Hvordan undgår du PPD? Du bør undgå produkter med indhold af PPD, toluene- 2,5- diamine, aminophenol og lignende stoffer. Undgå at farve dit hår og undgå at farve andres hår. Undgå at farve øjenbryn, vipper eller lignende med blivende farve. Undersøg deklarationen på alle farvede kosmetiske produkter. Du kan godt bruge mascara, øjenskygge og anden make- up. Undgå at få malet mørke midlertidige tatoveringer på huden. Du kan også være nødt til at undgå solcreme som indeholder PABA (para- aminobenzoesyre eller p- aminobenzoesyre) og produkter som indeholder benzokain, eftersom visse også reagerer på disse stoffer. Vær opmærksom på synonymer til PPD: Paraphenylendiamin 1,4- diaminobenzen 1,4- Benzendiamin Para- aminoanilin 1,4- Phenylendiamine Paradiaminobenzen Beslægtede substanser: Azo eller anilin- farver Antraquinoner Sorte gummi produkter Para- aminosalicyl syre PABA- basererede solcreme Para- aminodifenylamin Paratoluendiamin 2,4- Diaminoanisol Paraaminofenol Når du køber produkter som kan eller skal anvendes på din hud eller på anden måde vil få kontakt med din hud, så undersøg altid deklarationen for at se om den indeholder noget fra listen ovenfor. I sådanne tilfælde kan du kontakte apoteket eller din læge for et alternativ.

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Eksem og hudallergi. Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Eksem og hudallergi Vejledning om risici og forebyggelse af arbejdsbetinget eksem og hudallergi Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne vejledning angiver det niveau og den gode praksis, som arbejdsmarkedets

Læs mere

Er der god kemi i dine børns hverdag?

Er der god kemi i dine børns hverdag? Er der god kemi i dine børns hverdag? Indholdsfortegnelse Hvor meget kemi er der i dit barns hverdag? Ni hurtige råd I børneværelset I stuen På badeværelset På legepladsen Børneudstyr og tøj Når voksne

Læs mere

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN Jeg elsker denne hårlak. Den er bare så ultra strong. Kemiske stoffer de er totalt unødvendige! kemien i din hverdag Hva har det

Læs mere

kemien Lærervejledning i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN

kemien Lærervejledning i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen Lærervejledning SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Lærervejledning Jeg elsker denne hårlak. Den er bare så ultra strong. Kemiske stoffer de er

Læs mere

Maling skyld i voldsom allergistigning

Maling skyld i voldsom allergistigning Af Stine Ramlyng FOTO: David Askholm Tema Maling skyld i voldsom allergistigning Konserveringsmidlet med det knap så mundrette navn methylisothiazolinone, er skyld i så voldsom en stigning af allergiske

Læs mere

God kemi er ikke altid nok

God kemi er ikke altid nok God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. www.babykemi.dk Udgiver: Miljøstyrelsen Tlf.: 3266 0100 Fax: 3266 0479 mst@mst.dk

Læs mere

Pas på dine nye møbler...

Pas på dine nye møbler... Pas på dine nye møbler... Tillykke med de nye møbler. Boligen, og specielt møblerne, er en vigtig del af vor tilværelse og de er med til at skabe vores livskvalitet; derfor pas godt på møblerne. Det er

Læs mere

Vinterferie. Julekalender. Julegaveinspiration. Hvilke vitaminer skal børn ha? Jul i en delebørnsfamilie TEMA: Vinterens infektioner kan forebygges

Vinterferie. Julekalender. Julegaveinspiration. Hvilke vitaminer skal børn ha? Jul i en delebørnsfamilie TEMA: Vinterens infektioner kan forebygges NR. 57 OKTOBER/NOVEMBER 2012 12. ÅRGANG GRATIS MAGASIN / UDKOMMER HVER 2. MÅNED Magasinet til børnefamilier GRATIS MAGASIN UDKOMMER HVER 2. MÅNED! Vinterferie Vinterens infektioner kan forebygges Julegaveinspiration

Læs mere

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job IV bogen om allergi Job og uddannelse Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job Hører du til denne gruppe, så risikerer du nemlig

Læs mere

Vejledning om rengøringsmidler

Vejledning om rengøringsmidler BAR service- og tjenesteydelser Vejledning om rengøringsmidler Rengøringsmidler Rengøringsmidler og sundhedsrisiko ph-værdi Dosering Grænseværdier Sikkerhedsforanstaltninger Værnemidler ved rengøring Mærkning

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Indledning Denne pjece er for dig der skal i gang med en 3-stofsbehandling for din kroniske hepatitis C (på dansk leverbetændelse C). Pjecen indeholder

Læs mere

HÅNDEKSEM. Operationelle retningslinier for udredning og behandling. på vegne af. Dansk Kontakt Dermatitis Gruppe. December 2009

HÅNDEKSEM. Operationelle retningslinier for udredning og behandling. på vegne af. Dansk Kontakt Dermatitis Gruppe. December 2009 HÅNDEKSEM Operationelle retningslinier for udredning og behandling T. Menné 1, N. Veien 2, M Sommerlund 3, JD Johansen 1 1) Dermato-allergologisk afd., Gentofte Hospital, 2) Hudklinikken, Vesterbro 99,

Læs mere

- pas godt på dem. Hænderne er dit fineste værktøj. Handsker Handsker. Beskyt dig mod dårlige handsker. Krom i læderhandsker

- pas godt på dem. Hænderne er dit fineste værktøj. Handsker Handsker. Beskyt dig mod dårlige handsker. Krom i læderhandsker Hænderne er dit fineste værktøj - pas godt på dem Beskyt dig mod dårlige handsker Håndsved er en mild form for syre, som kan opløse overskydende kemikalier fra produktionen af handsker. Disse kemikalierester

Læs mere

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. 2-åriges udsættelse for kemiske stoffer. nr. xxx 2009. Teknologisk Institut

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. 2-åriges udsættelse for kemiske stoffer. nr. xxx 2009. Teknologisk Institut Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter nr. xxx 2009 2-åriges udsættelse for kemiske stoffer Teknologisk Institut Kathe Tønning Eva Jacobsen Eva Pedersen Force Technology Marianne Strange Pia

Læs mere

Årsrapport 2010. Gentofte Hospital Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup +45 3977 7300. videncenterforallergi.dk

Årsrapport 2010. Gentofte Hospital Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup +45 3977 7300. videncenterforallergi.dk Årsrapport 2010 Gentofte Hospital Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup +45 3977 7300 SIDE 1 videncenterforallergi.dk SIDE 2 ÅRSRAPPORT 2010 Om Videncentret 4 Året - kort fortalt 5 Viden Post.doc.-projekter

Læs mere

Børns sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen 2012. Januar 2012. Layout: Punch Design. Illustrationer: Lise Andersen, Punch Design

Børns sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen 2012. Januar 2012. Layout: Punch Design. Illustrationer: Lise Andersen, Punch Design Børns sikkerhed Børns sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen 2012 Januar 2012 Layout: Punch Design Illustrationer: Lise Andersen, Punch Design Tryk: Rosendahls-Schultz Grafisk Forord Pas på ikke pylre I Johannes

Læs mere

Overfølsomhed og tilsætningsstoffer i mad

Overfølsomhed og tilsætningsstoffer i mad Overfølsomhed og tilsætningsstoffer i mad 2 OVERFØLSOMHED OG TILSÆTNINGSSTOFFER I MAD Hvad er et tilsætningsstof? Side 4 Hvad er overfølsomhed over for tilsætningsstoffer? Side 6 Farvestoffer Side 8 Konserveringsstoffer

Læs mere

indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima

indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima 2 3 3 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning 4 Temperatur 5 Luftfugtighed 9 Træk 12 Støv og rengøring 14 Ventilation 16 Luftkvalitet

Læs mere

Stoffer og materialer

Stoffer og materialer Stoffer og materialer Gode råd og værktøjer, som kan anvendes i forbindelse med omgangen med kemiske produkter og stoffer Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien 1 Vejledningen er udarbejdet af Træets Arbejdsgivere,

Læs mere

Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 Indholdsfortegnelse Baggrundsviden om huden...side 3 Hvad er eksem?...side 3 Svamp..

Læs mere

Belysning af sundhedsproblematikker ved brug af konventionelle køle-smøremidler samt mulige forbedringer ved substitution til køling med flydende

Belysning af sundhedsproblematikker ved brug af konventionelle køle-smøremidler samt mulige forbedringer ved substitution til køling med flydende Belysning af sundhedsproblematikker ved brug af konventionelle køle-smøremidler samt mulige forbedringer ved substitution til køling med flydende nitrogen. INDHOLD INDLEDNING.... 2 Rapportens indhold...

Læs mere

Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring

Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring Side 2 Side 3 Indholdsfortegnelse 1 Forord... 4 2 Indledning... 5 3 Smitterisiko og spredning af infektionssygdomme i forbindelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning og kort opsummering... 3 - Om Videncentret... 3 - Status for forskning i 2005... 3 - Overvågning og kvalitetsudvikling

Indholdsfortegnelse Indledning og kort opsummering... 3 - Om Videncentret... 3 - Status for forskning i 2005... 3 - Overvågning og kvalitetsudvikling Indholdsfortegnelse Indledning og kort opsummering... 3 - Om Videncentret... 3 - Status for forskning i... 3 - Overvågning og kvalitetsudvikling status... 4 - Formidling... 4 Kort beskrivelse af de enkelte

Læs mere

Pilotprojekt BO SPVV januar-maj 2009

Pilotprojekt BO SPVV januar-maj 2009 Pilotprojekt BO SPVV januar-maj 2009 Indhold 1. Læsevejledning 2. Kort projektbeskrivelse 3. Konklusioner 4. Projektforløbet 5. Undervisningsforløbet 6. Bilag 1. LÆSEVEJLEDNING Denne rapport er en intern

Læs mere

MEDICIN MED FORNUFT Dansk/Dansk Ordbog

MEDICIN MED FORNUFT Dansk/Dansk Ordbog MEDICIN MED FORNUFT Dansk/Dansk Ordbog A Abstinenser Symptomer, der opstår efter ophør af et stof, som kroppen er blevet afhængig af. Alkohol, tobak og sovepiller kan give afhængighed. Symptomerne kan

Læs mere