Dyrene i Regnskoven Udarbejdet af Randers Regnskovs Skoletjeneste Udgave

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dyrene i Regnskoven Udarbejdet af Randers Regnskovs Skoletjeneste - 2007 5. Udgave"

Transkript

1 Dyrene i Regnskoven

2 Viser en voksen persons hånd. Viser en voksen person på 175 centimeter og et barn på 120 centimeter. Tegningen af dyret ved siden af viser dyrets maksimale længde eller højde. l = lyseun m = mørkeun I denne trekant står der, hvilke farver dyret har. Dette dyr er lyseunt og mørkeunt. Du kan farvelægge dyret, hvis du har lyst. Denne trekant advarer om, at det er et dyr, der kan bide. Denne trekant advarer om, at det er et dyr, der er giftigt for mennesker.

3 Dyrene i regnskoven Til læreren Det kan ofte være svært for de yngste elever at finde ugbar litteratur om dyrene i regnskoven, når de arbejder med emnet. Enten er det, de finder for svært at læse eller også står der for få relevante oplysninger. For at råde bod på dette har vi fremstillet disse letlæselige ark om nogle af regnskovsdyr, der lever i Randers Regnskov. Arkene indeholder helt konkrete oplysninger om de enkelte dyrs farver, størrelse og fødevalg samt særlig interessante facts. Sådan kan materialet anvendes Materialet henvender sig først og fremmest til de mindste elever fra 1. til klasse. Der er mange muligheder for aktiviteter i forbindelse med arkene. Her følger nogle enkelte forslag. Hold foredrag for klassen: Lad eleverne selv vælge, hvilke dyr de vil arbejde med. De kan arbejde alene eller gruppevis. Deres resultater fremlægges for resten af klassen. Farverne og deres betydning: Forstør tegningerne og farvelæg dyrene i de rigtige farver. Snak om, hvorfor dyrene mon har de farver, de har (camouflage, advarsel, pynt osv.) Kort over dyrenes levesteder: Hæng et stort verdenskort op på opslagstavlen. Klip de forskellige dyr ud, farv dem og sæt dem op rundt om kortet. Træk nu snore fra dyret til dets levested i de enkelte regnskovsområder på jorden. Regnskovsfrise: Mal et stort billede af en regnskov f.eks. med en flod i bunden, skovbund med få lave planter, en mellemetage med træer, lianer og slyngplanter og en overetage med enkelte høje træer, der rager op over de andre. Placer dyrene i de dele af regnskoven, hvor de lever. Man kan evt. nøjes med dyrene fra en enkelt verdensdel, så de rigtige dyr kommer til at leve sammen. Læs mere om dyr, planter og regnskov på:

4 Verdens regnskove Europa Nordamerika Asien Ækvator Afrika Sydøstasien Amazonas i Sydamerika Kongobassinet i Afrika Sydøstasien Sydamerika Madagaskar Hvor findes regnskoven? Der findes regnskov i Sydamerika og Mellemamerika, i Afrika og i Sydøstasien. Det største område med regnskov er Amazonas i Sydamerika (se verdenskortet ovenfor). Hvordan er klimaet i regnskoven? I en tropisk regnskov er der er altid ca. 25 o C varmt på skovbunden. Det er altså noget varmere i regnskoven end i de huse, vi bor i. I trætoppene i regnskoven kan der dog blive meget varmere end 25 o C. Her kan der let blive over 40 o C varmt. I regnskoven er der ikke årstider som hos os og der er aldrig frost og sne. I regnskoven regner det mere end i Danmark. I en regnskov regner det mindst 2 meter på et år. Hvis al regnen faldt på én gang ville en voksen mand blive dækket af vand. I Danmark regner det kun 75 cm om året, så her ville han kun få vand til lidt over knæene. I verdens vådeste regnskove kan der falde over 10 meter regn på et år. Hvis al regnen faldt på én gang der, ville det svare til, at et højhus blev oversvømmet indtil 4. sal! I sådan en regnskov regner det hver eneste dag året rundt. Hvor mange dyr og planter findes der i regnskoven? I regnskoven lever over halvdelen af alle dyre- og plantearter i verden. Ingen ved, hvor mange dyr der lever i regnskoven. Forskere gætter på, at der er omkring 30 millioner dyr i verden og de fleste lever i regnskoven. Foreløbig har man kun fundet ca. 2 millioner arter i hele verden. De fleste dyrearter i regnskoven er ikke særligt store og mange af dem lever i trætoppene, så derfor er de svære at komme tæt på. De fleste dyrearter i regnskoven er insekter, der er på størrelse med en 1-krone. Der findes også mange millioner forskellige plantearter i regnskoven. Nogle af dem kender du, for de uges som potteplanter i vores stuer. De mindste planter er på størrelse med en tændstik, mens de største træer er over 70 m. høje. De største træer er således over tre gange så høje som den højeste kuppel i Randers Regnskov! 2 meter 75 centimeter

5 Blågul Ara SYDAMERIKA b gr b g s s FAKTA OM BLÅGUL ARA: Farver: Den blågule ara har stærke blå og gule farver. Der findes også araer, der er helt blå eller helt røde. Det er svært at se forskel på en hun og en han, da de har de samme farver. Mad: Araen spiser frugter og nødder, som den nemt kan knække med sit stærke næb. Alder: Araen kan blive over 70 år gammel. Den lever sammen med en fast mage hele livet. Størrelse: Araen er en stor papegøje. Den er 90 cm lang og vejer ca. 1 kg. Den er på størrelse med en fasan. b g Fjender: Araens største fjende er mennesket, som fanger den for at holde den som kæledyr. g Trusler: Araen bygger rede i store hule palmestammer, men når de store palmer bliver fældet i regnskoven, har araen svært ved at finde gode redehuller. Derfor hænger man nogle steder store redekasser op i træerne, så araen kan uge dem. b = blå g = gul s = sort gr = grøn

6 Margay FAKTA OM MARGAYEN: Farver: Margayen er lysegul med sorte pletter. Pletterne på margya-kattens pels gør, at den er svær at få øje på i regnskoven. SYDAMERIKA Mad: Margayen er en kat og den går på jagt om natten. Den spiser rotter, egern, små fugle og opossummer, der er en slags rottelignende pungdyr. Margayen er ikke farlig for mennesker. Størrelse: En margay er 50 til 70 centimeter lang fra snude til numse, så den er ikke ret meget større end en stor huskat. Den vejer 5 til 6 kg. Alder: Margayen kan blive over 20 år gammel. I naturen bliver den dog sjældent så gammel. Levested: Margayen lever i træerne og går også på jagt efter bytte i træerne. Den kan dreje poterne bagud, så den kan løbe hurtigt både op og ned af træstammerne. Fjender og trusler: Margaykattens eneste fjende er mennesket, som skyder den for at få fat i dens smukke skind. Skindet bliver ugt til at lave pelsfrakker. Det betyder, at der bliver færre og færre margaykatte i regnskoven. Man regner med, at der er margaykatte tilbage i naturen. Det lyder af mange, men det er det ikke. Der har engang været over magaykatte i regnskoven.

7 Karibisk Søko gr gr gr gr = grå FAKTA OM KARIBISK SØKO: Farver: Søkoens skind er gråt, men har tit et grønligt skær, fordi der vokser alger på skindet. SYDAMERIKA Familie: Søkoens er ikke tæt beslægtet med andre dyr, men de nærmeste slægtninge er elefanten og aardvarken. Mad: I naturen lever søkoen af vandplanter såsom søgræs og ålegræs, som den spiser op til 40 kg. af om dagen. I Randers Regnskov fodrer vi søkoen med ca. 20 kg frugt og grønt hver dag. Størrelse: En søko kan blive næsten 3 meter lang og kan veje op til 600 kg. Alder: år. Levested: Søkoen lever ved kysten i det vestlige Atlanterhav fra Florida til Amazonas. Søkoen lever for sig selv i naturen. Hvis der er meget mad kan søkøerne samle sig i store grupper i et stykke tid. Havfruer: Søkoen er måske grunden til, at man troede på havfruer. Hvis en søko ligger lodret i vandet med hovedet og det forreste af kroppen over vandet, kan det for en ensom sømand på lang afstand godt ligne en tyk kvinde. Fjender og trusler: Søkoen er truet fordi dens levesteder bliver ødelagt af mennesket. Mange søkøer dræbes, når de bliver ramt af speedbåde. Tidligere blev søkøer også jagtet for deres kød.

8 Lavlandstapir hr l = un h = hvid l = lyseun FAKTA OM LAVLANDSTAPIR: Farver: Tapiren er gråun og pelsen består af en masse små hår. Desuden har den en sort manke. De mørke farver gør SYDAMERIKA tapiren svær at se i regnskoven. Tapirunger er sorte med vandrette hvide striber og pletter. Familie: Tapirens nærmeste slægtninge er næsehornet og hesten. Mad: Tapiren spiser planteføde og frugt på skovbunden, som den finder frem til ved hjælp af sin gode lugtesans. På spidsen af snuden er også en lille snabel, som den kan føle sig frem til maden med. Snablen uges også som en slags snorkel, når tapiren opholder sig i vand. Ofte kan man kun se snablen, når tapiren er i vand. Tapiren uger meget tid i vand for at afkøle sig og for at undgå rovdyr. Størrelse: Tapiren er det største pattedyr på land i Sydamerikas regnskove. Den kan blive op til180 cm lang, ca. en meter høj, og vejer mellem kg. Alder: Over 30 år. Levested: Tapiren er god til at svømme og den ses tit ved flodedder eller tæt på kilder. Fjender og trusler: Tapirens fjende i naturen er jaguaren. Tapiren er truet, fordi regnskoven den lever i bliver fældet, og fordi mennesket jager den.

9 Halsbåndnavlesvin s s h s s = sort h = hvid FAKTA OM HALSBÅNDNAVLESVINET: Farver: Halsbåndnavlesvinet har en sort pels med et lyst»halsbånd«om halsen. Desuden har halsbåndnavlesvinet noget der ligner en navle på ryggen - deraf SYDAMERIKA navnet»navlesvin«. Navlen er dog ikke ægte, men i stedet en kirtel, som der kommer en meget kraftig duft fra. Kirtlen gnides mod træer og andre halsbåndnavlesvin, så halsbåndnavlesvinet kan lugte, hvor det hører til. Familie: Halsbåndnavlesvinet er i familie med vildsvinet. Halsbåndnavlesvinet er et flokdyr, som lever i grupper på op til 22 dyr. Når en hun får unger, vil unger fra et tidligere kuld ofte hjælpe med at tage sig af de nyfødte unger. Hvis de ældste unger er hunner, vil de endog amme de små unger ligesom moderen. Mad: Halsbåndnavlesvinet spiser blade, rødder, insekter og frugt, som det finder ved at rode i jorden med sin tryne. Størrelse: Halsbåndnavlesvinet bliver omkring 80 til 105 cm lang og højst en halv meter høj. Det vejer imellem 14 og 31 kg. Alder: 24 år i fangenskab. I naturen bliver halsbåndnavlesvinet ikke så gammelt. Levested: Halsbåndnavlesvinet lever i regnskoven i Sydamerika. Halsbåndnavlesvinet laver ofte stier i regnskoven og indianerne i regnskoven kalder det for tayassu tajacu - «den der laver stier«.. Fjender og trusler: Jaguar, puma og mennesket jager og spiser halsbåndnavlesvinet. Nogle indianerstammer holder halsbåndnavlesvinet som husdyr, så de er fri for at jage det i skoven. Halsbåndnavlesvinet er ikke truet.

10 Grøn Leguan gr gr gr = grøn FAKTA OM GRØN LEGUAN: Farver: Den grønne leguan er grøn. Store hanner kan dog også være rødune. SYDAMERIKA Familie: En leguan er et krybdyr. Der findes mere end 700 forskellige slags leguaner i verden. Den mindste leguan er 10 centimeter lang, mens den største er 2 meter lang. Den grønne leguan er den største leguan i verden. Størrelse: En grøn leguan kan blive op til 2 meter lang fra snude til halespids. Det er ligeså lang som en voksen mand. Mad: Leguanen spiser blade og blomster og kan også lide frugt. Den spiser også gerne insekter, men den har svært ved at fange dem. Leguanen er ikke farlig for mennesker, men den kan slå hårdt med sin hale, hvis den bliver bange. Fjender: Leguanens unger bliver tit spist af store kvælerslanger og rovfugle. De voksne leguaner er store og gode til at forsvare sig, så de har kun mennesket som fjende. I Sydamerika er der mange mennesker, der spiser leguaner. Der findes endda landug, hvor man holder leguaner ligesom vi holder høns. Leguanens kød smager ligesom kylling. Trusler: Leguanen er ikke truet i øjeblikket, men man fanger rigtigt mange leguaner i regnskoven. Nogle bliver spist, men de fleste bliver sendt til dyrehandlere rundt om i verden, så de kan sælges som kæledyr. Hvis indfangningen af leguaner forsætter som nu, vil den måske blive truet en dag.

11 Gul Pilegiftfrø En pilegiftfrøs liv: Æggene bliver til haletudser, der kravler op på faderens ryg. g Æg lagt på blad 2-3 dage De små haletudser bæres hen til et vandhul g g 20 dage Haletudsen går på land Voksen g = gul FAKTA : Farver: Den gule pilegiftfrø er helt gul. Der findes også mange andre slags pilegiftfrøer. De er blå, røde eller grønne. SYDAMERIKA De stærke farver fortæller, at den er giftig. Når rovdyrene ser den gule farve ved de, at det er klogt at lade være med at angribe, ligesom vi mennesker ved, at det er klogt at standse for gult eller rødt i et lyskryds. Gift: Den gule pilegiftfrø er verdens giftigste dyr. En dråbe gift er nok til at dræbe mus eller 10 voksne mennesker. Giften hos pilegiftfrøen sidder i huden. Alder: Den gule pilegiftfrø kan blive 6 år gammel. Det tager 60 dage for den at forvandle sig fra et æg til en voksen frø. Størrelse: Der findes 116 forskellige slags pilegiftfrøer og de er mellem 1,5 og 5 centimeter lange. Den gule pilegiftfrø er 4 centimeter lang. Mad: Pilegiftfrøen spiser myrer, som den fanger på skovbunden. I regnskoven er der mange giftige myrer. Dem kan pilegiftfrøen godt tåle at spise. Giften fra myrerne uger pilegiftfrøen som sin egen gift. Fjender: Pilegiftfrøen er så giftig, at den ikke har fjender. Der er ikke nogle dyr, der tør spise den. Hvis de prøver, dør de måske af det.

12 Cubakrokodille g g CUBA g = grøn = un FAKTA OM CUBAKROKODILLEN: Farver: Cubakrokodillen er lyseun med mørkegrønne pletter på kroppen. Familie: Der findes 23 forskellige slags krokodiller i verden. Cubakrokodillen hører til familien af ægte krokodiller. Der findes også to andre familier - en alligatorfamilie og en gavialfamillie. Det kan være svært at se forskel på de tre forskellige familier, men hvis man kommer tæt på en ægte krokodille, kan man se, at den har underbid og fjerde tand i undermunden er synlig. Gavialer og alligatorer har overbid og fjerde tand i undermunden er ikke synlig. Størrelse: Cubakrokodillen bliver 3,5 meter lang. Verdens mindste krokodille er dværgkaimanen og den kan blive 1,5 meter lang. Verdens længste krokodille er saltvandskrokodillen og den kan blive mere end 7 meter lang. Ægte krokodille (Cubakrokodille) Alligator (Dværgkaiman) Gavial Mad: Cubakrokodillen spiser skildpadder og fisk. Den har nogle meget store tænder og nogle kraftige kæber, så den kan knuse skildpaddens skjold. Alder: Cubakrokodillen kan blive 60 år gammel. Fjender og trusler: Cubakrokodillen har ingen fjender i naturen, men den er truet, fordi dens levesteder ødelægges. Der er fire slags krokodiller i verden, der er truet.

13 Totået Dovendyr SYDAMERIKA mg =mørkegrøn FAKTA OM DOVENDYRET: Farver: Dovendyrets pels er grå og un, men ofte er pelsen helt grøn af alger, der vokser i pelsen. Når algerne vokser i dovendyrets pels, kan det være svært for rovdyr at få øje på dovendyret, da den bliver grøn ligesom bladene i træerne. mg Størrelse: Dovendyret er ca. 50 centimeter langt og vejer mellem 5 og 8 kg. Alder: Et dovendyr kan blive op til 40 år gammelt. Mad: Dovendyret spiser næsten kun blade og en lille smule frugt. Til lands, til vand og i trætoppen: Dovendyret har meget svært ved at gå på jorden, men det er ret god til at svømme. Det kan nu bedst lide at være oppe i træerne og det kommer kun ned på jorden én gang om ugen. Det er, når det skal»på toilettet«. Det er farligt for dovendyret at være nede på jorden, da den er så langsom, at rovdyrene let kan indhente den. Fjender og trusler: Dovendyrets største fjende er Harpy-ørnen, som angriber dovendyret oppe fra luften. Dovendyret er dog svær at for øje på, fordi det bevæger sig meget langsomt og er grågrøn i farven.

14 Sort Piratfisk s mg mg s s s = sort mg = mørkegrå FAKTA OM SORT PIRATFISK: SYDAMERIKA Farve: Den sorte piratfisk er mørkegrå og sort. Familie: Der er over 20 forskellige slags piratfisk i verden. De lever alle sammen i floderne i Sydamerika. Den farligste piratfisk er den røde piratfisk. En flok røde piratfisk kan spise et bytte på størrelse med en ko i løbet af få minutter. Den sorte piratfisk går dog aldrig til angreb på andre dyr for at spise dem. Størrelse: Den sorte piratfisk kan blive op til 70 centimeter lang. Mad: Det er ikke alle piratfisk, der spiser kød. Den sorte piratfisk er vegetar. Den spiser frugter og nødder, som falder ned i vandet til den fra de træer, som læner sig ud over vandet. Den sorte piratfisk kan knuse selv store nødder og kerner i sin mund. Fjender: Den sorte piratfisk bliver spist af f.eks. jaguarer, men mennesker fanger den også. Den smager nemlig godt.

15 Nibåndet Bæltedyr = unt FAKTA OM NIBÅNDET BÆLTEDYR: Farver: Bæltedyret er unt Familie: Der findes 20 forskellige slags bæltedyr i verden. Bæltedyret er et pattedyr, selvom man ikke kan se dets pels. SYDAMERIKA Størrelse: Bæltedyret er 60 centimeter langt. Alder: Bæltedyret bliver mellem 12 og 16 år gammel. Mad: Bæltedyret er ikke særlig kræsen. Det spiser insekter, larver, frugt og små ådsler. Bæltedyret foretrækker dog myrer. Et bæltedyr kan spise op til myrer i et enkelt måltid, så nogle gange er der ikke flere myrer tilbage i et bo, når bæltedyret har været forbi. Bæltedyret har en klistret tunge som gør, at den hurtigt kan spise en masse myrer. Unger: Bæltedyret kan få unger, når det er omkring et år gammel. Bæltedyret får altid enæggede firlinger. Det vil sige, at de fire unger er helt ens. Fjender: Når bæltedyret føler sig truet, ruller det sig sammen som en kugle, så det er beskyttet af det hårde panser. Mennesket kan bæltedyret dog ikke beskytte sig imod. Trusler: Bæltedyret boede engang kun i regnskoven. I dag findes det også i ørkenen og i nærheden af mennesker. Der lever f.eks. mange bæltedyr på golfbanerne i Mexico. Det nibåndede bæltedyr er ikke truet.

16 Fugleedderkop Palper Ben Palper (uges som arme) Ben = unt FAKTA OM LEBLONDI FUGLEEDDERKOPPEN: Farver: Leblondi fugleedderkoppen er un over hele kroppen. SYDAMERIKA Familie: Der findes ca arter af fugleedderkopper i verden. Der findes en enkelt fugleedderkop i Danmark. Den er mindre end et frimærke og lever det meste af sit liv nede i jorden, så den bliver sjældent set af mennesker. Størrelse: Leblondi fugleedderkoppen er verdens største fugleedderkop. Den kan blive over 10 centimeter lang, så den er på størrelse med en kaffeunderkop! Verdens mindste fugleedderkop er kun 3 millimeter lang - som bly-spidsen på en blyant. Alder: I fangenskab kan en leblondi fugleedderkop blive over 25 år gammel. I naturen bliver den sjældent mere end 10 år gammel. Det er kun hunnerne, der bliver gamle hos fugleedderkoppen. Hannerne bliver ikke mere end 5 år. Mad: Leblondi edderkoppen spiser ligesom andre fugleedderkopper insekter, fugleunger og små frøer og firben. Fugleedderkopperne har fået deres navn, fordi man engang troede, at de spiste fugle. Det er dog kun meget store leblondi fugleedderkopper, der er i stand til at fange fugle. Gift: Leblondi fugleedderkoppen er ligesom andre fugleedderkopper ikke særligt giftig for mennesker. At blive bidt af en fugleedderkop er ca. som at blive stukket af en hveps. Fjender: Der er mange dyr, der gerne vil spise fugleedderkopper. Nogle mennesker kan også godt lide at spise fugleedderkopper. I Sydamerika er der nogle regnskovsindianere, der spiser leblondi fugleedderkopper, når de holder fest. Indianerbørnene uger også fugleedderkoppen som kæledyr. De binder en snor om livet på fugleedderkoppen og går tur med den som en lille hund.

17 Kvasthalet Hulepindsvin = un FAKTA OM HULEPINDSVINET: Farver: Det kvasthalede hulepindsvin har en un pels med hvide pigge. AFRIKA Størrelse: Det kvasthalede hulepindsvin er 40 til 60 centimeter langt. Det er på størrelse med en kat. Mad: Det kvasthalede hulepindsvin spiser bark, rødder, blade og frugter. Det spiser rigtigt meget grønt hver eneste dag. Alder: Hulepindsvinet kan blive over 20 år gammelt. Fjender: Det kvasthalede hulepindsvin har mange fjender. De værste fjende er leoparder, ugler og slanger. For at beskytte sig mod fjenderne har hulepindsvinet nogle lange pigge. Hvis en fjende angriber, vender hulepindsvinet bagenden mod angriberen og prøver at spidde fjenden. Selv store dyr som leoparder kan blive sårede. Man ser tit leoparder, der har pigge fra hulepindsvinet siddende i deres hals og deres hovede, fordi de har forsøgt at dræbe et hulepindsvin. Trusler: Det kvasthalede hulepindsvin er ikke truet. Det bliver dog jaget og spist af mennesker og det kan betyde, at det måske bliver truet en dag.

18 Aardvark = un FAKTA OM AARDVARKEN: Udseende og farver: Aardvarken har en lang griseagtig snude, AFRIKA store kaninører og en oval krop, som ender i en lang kænguruagtig hale. Den har 5 kraftige kløer på forbenene og 4 på bagbenene. Skindet er gråligt og minder meget om griseskind. Den har ikke meget hår på kroppen og dens tykke hudlag beskytter den imod insektbid. Familie: Aardvarken er ikke tæt beslægtet med andre dyr. Den er tættest beslægtet med søkoen og elefanten. Den er ikke beslægtet med grisen, selvom den på dansk nogle gange kaldes for et jordsvin. Mad: Aardvarken lever af insekter, især termitter og myrer, som den slikker op med sin 40 cm. lange klistrede tunge. Den uger sine kraftige kløer og kæber til at få hul på termitboer. Størrelse: Aardvarken er ca. en meter lang og halen har en længde på cm. Den bliver ikke højere end 60 cm. og vejer mellem kg som voksen. Alder: I fangenskab bliver aardvarken op til 23 år gammel. Levested: Aardvarken lever kun på sandet jord, som den nemt kan grave i. Aardvarken er et natlevende dyr og om dagen gemmer den sig i huler, som den selv har gravet. Fjender og trusler: Løver, hyæner og leoparder er dens naturlige fjender og det siges at store pythonslanger kan kvæle og sluge en næsten fuldvoksen aardvark. Aardvarken er truet i naturen.

19 Afrikansk Lungefisk g g = grå FAKTA OM AFRIKANSK LUNGEFISK: Farver: Lungefisken er mørkegrå. AFRIKA Størrelse: Lungefisken kan blive 2 meter lang. Familie: Der findes seks forskellige slags lungefisk i verden. Lungefisken ligner indvendigt både en salamander og en fisk. Den har lunger som en salamander og gæller som en fisk, så den kan faktisk godt drukne, hvis den får vand i lungerne. Mad: Lungefisken spiser andre fisk og kan også tage frøer. Dvale: Når floderne tørrer ud, graver lungefisken sig ca. en meter ned i mudderet for ikke selv at tørre ud. I mudderet ruller den sig sammen, så den har hovedet opad. Den udskiller en slim omkring sig, så den kommer til at ligge i en slags sovepose kaldet en kokon. I kokonen kan den ligge i en slags dvale i lang tid, indtil det begynder at regne igen, og det hårde mudder bliver opløst. Lungefisken kan overleve flere år i sin kokon i jorden. Kokon Mudder Fjender og trusler: Lungefisken har mange fjender. Der er mange store fugle, der gerne vil spise den, mens den er lille. Lungefisken er dog ikke truet.

20 Hvidkindet Turako r b h g b r g AFRIKA r = rød g = grøn h = hvid b = blå g FAKTA OM HVIDKINDET TURAKO: b Farver: Turakoen har et rødt næb og er rød omkring øjet. Desuden har den to hvide pletter på hovedet. Når den flyver, kan man se dens flotte røde fjer på undersiden af vingerne. Familie: Turakoen er beslægtet med gøgen eller kukkeren, som den også kaldes. Turakoen kan dog ikke kukke som gøgen. Det lyder nærmest som en frø, der kvækker, når den kalder. Der findes omkring 20 forskellige slags turakoer i verden. De lever alle sammen i Afrika. Unger: Turakoen får to unger ad gangen. Inden ungerne kan flyve, begynder de at kravle rundt i grenene. De uger vingerne som ekstra ben og på vingerne har de en lille klo, som de kan holde fast med. Størrelse: Turakoen er 50 centimeter lang og vejer omkring 300 g. Alder: Turakoen kan blive næsten 10 år gammel. Mad: Turakoen lever af frugt, sommerfuglelarver og biller. Fjender og trusler: Den hvidkindede turako er ikke truet, men der findes andre turakoer, der er truede. Turakoen har mange fjender. Der er mange rovfugle og slanger, der gerne vil spise turakoer.

21 Flyvende Hund s m s s = sort m = mørkeun FAKTA OM FLYVENDE HUND: Farver: De flyvende hunde er une og sorte. Størrelse: Deres vingefang er omkring 70 centimeter og kroppen er cirka 30 centimeter lang. Mad: Flyvende hunde spiser frugt, og de er ikke farlige for mennesker. SYDØSTASIEN Flyvning: Flyvende hunde er pattedyr og de hører til flagermusene. De lever sammen i store flokke. Der kan være flere tusinde flyvende hunde i en flok. Flyvende hunde uger synet og lugtesansen til at finde vej. De har ikke»radar«som andre flagermus. Fjender: De flyvende hunde bliver ofte spist af slanger, som ligger på lur efter dem i træerne. Når den flyvende hund lander i et træ for at spise en frugt, ligger slangen klar til at gå til angreb. Trusler: Den flyvende hund er ikke truet i øjeblikket, selvom der fældes meget regnskov, der hvor den lever. Den flyvende hund kan nemlig også finde på at leve i frugtplantager. Ofte kan der samle sig mere end 1000 flyvende hunde i en bananplantage, hvor de kan gøre stor skade på frugterne

22 Hættet Gibbon SYDØSTASIEN l FAKTA OM HÆTTET GIBBON: Farver: Gibboner kan være næsten helt hvide og une eller de kan være helt sorte. Hos hættet gibbon er hunnen lys og hannen mørk. Størrelse: En gibbon er cirka 50 centimeter fra hoved til numse. Den vejer fra 5 til 7 kg. s h Mad: Gibbonen spiser frugt og blade. Det er meget sjældent, at den spiser kød. Alder: Gibbonen kan blive mere end 25 år gammel. Det er næsten dobbelt så gammel som en hund. Gibbonen kan få unger, når den er 6 år gammel. s l Sang: Hver morgen og hver aften synger gibbonen. Hunnen og hannen kan synge i kor og jo længere tid, de har været par, jo bedre synger de sammen. l Fjender: Gibbonens fjender er leoparder, store slanger og store rovfugle. Gibbonen kan dog bide fra sig, hvis den føler sig truet. Den kan også finde på at bide mennesker, der kommer for tæt på. Trusler: Gibbonen er en menneskeabe og alle menneskeaber er truede. Gibbonen er truet fordi skoven, hvor den lever, bliver fældet. Gibboner bliver også fanget af mennesker og enten spist eller solgt som kæledyr. s = sort h = hvid l = lyseun g = mørkegrå gibbonhun s = sort l = sort h = lysegrå g = mørkegrå gibbonhan

23 Dværgodder l m l = lyseun m = mørkeun FAKTA OM DVÆRGODDEREN: SYDØSTASIEN Farver: Dværgodderen er ligesom odderen i Danmark un. Dværgodderen har dog en lys plet på ystet, som den danske odder ikke har. Størrelse: Dværgodderen er omkring 50 centimeter lang og vejer omkring 5 kg. Dværgodderen er verdens mindste odder. Odderen i Danmark er næsten dobbelt så stor som dværgodderen. Mad: Dværgodderen spiser krabber. Den får fat i krabberne ved at dykke ned på bunden og føle sig frem til krabberne med hænderne. Det kan dog være svært, da krabberne gemmer sig under stenene på bunden. Hvis dværgodderen får fat i en krabbe, svømmer den op til vandoverfladen og spiser krabben med det samme. Alder: Dværgodderen kan i naturen blive omkring 10 år gammel og i fangenskab over 25 år gammel. Fjender og trusler: Odderen har ingen fjender i naturen, men den er truet på grund af forurening, jagt efter dens pels og ødelæggelse af dens levesteder.

24

25 Jungle-professoren Jungleprofessoren har boet i regnskoven hele sit liv og ved en masse om dyr og planter. Han har stillet dig nogle spørgsmål om dyrene i regnskoven. Kan du svare på dem? Du kan finde svarene ved at læse teksten om dyrene i regnskoven grundigt. 1. Hvor gammel kan en arapapegøje blive? 2. Hvilke dyr er den karibiske søkos nærmeste slægtninge? 3. Hvilket slags pattedyr er en margay? 4. Hvad spiser en grøn leguan? 5. Hvad hedder verdens giftigste dyr? 6. Hvad spiser en aardvark? 7. Hvor mange forskellige slags krokodiller findes der? 8. Hvad er det, der vokser i dovendyrets pels? 9. Findes der piratfisk, der ikke spiser kød? 10. Hvor mange myrer kan et bæltedyr spise? 11. Hvad hedder verdens største fugleedderkop? 12. Hvor lever det kvasthalede hulepindsvin? 13. Hvilke fjender har en tapir? 14. Findes der fisk, der kan drukne? 15. Hvilket slags dyr er en turako? 16. Hvilket slags pattedyr er en flyvende hund? 17. Findes der aber, der kan synge? 18. Hvad hedder verdens mindste odder?

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb.

Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. Svar til opgaverne i Skoletjenestens Mobile undervisningsforløb. BJØRN Min snude er helt fantastisk, men til hvad? Svar til Læreren: at lugte med. Hunde har som bekendt en fantastisk god lugtesans, og

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y

y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y y ILLEGALE SOUVENIRS y AF JESPER ANDERSEN FOTO: M I KKEL ØSTERGAARD y På mange rejsedestinationer bugner de lokale markeder med produkter fremstillet af vilde dyr og planter. Men de er ofte lavet af truede

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns.

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns. Dyrenes Karneval Kære elev Lige om lidt skal du til koncert i DR Koncerthuset i København. Orkestret du skal høre, hedder DR Underholdningsorkestret. Og de glæder sig til at spille for dig. Musikken du

Læs mere

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Colobusabe Lige som vi mennesker bruger colobusaber i høj grad deres ansigt til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk,

Læs mere

Magiske blæksprutter

Magiske blæksprutter Magiske blæksprutter del 1 VELKOMMEN Nogle har øjne så store som fodbolde og er lige så lange som lastbiler. Andre bliver på få sekunder usynlige, lyser i mørket eller forklæder sig som et giftigt dyr.

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Små historier. sø ro so så tå. Rim

Små historier. sø ro so så tå. Rim Rim ko so mus hus får hår is ris lo to ti ni få lå se fe min din far har hat kat te le på gå at nat nu du by sy ny ly bi si mel hel mas las i hi tø sø ro so så tå Dyre-rim En hest får hø En fugl får frø

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Dyrs tilpasning Undervisningsforløb til Natur/Teknik

Dyrs tilpasning Undervisningsforløb til Natur/Teknik Dyrs tilpasning Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 28 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om, hvorfor dyr ser forskellige

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Pædagogisk ide I denne øvelse arbejdes der videre med stoffet fra den lærerstyrede undervisning i klassen. Men her er der fokus på nye vinkler

Læs mere

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne

Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Når WWF Verdensnaturfonden modtager en arv - er det en gave til Dyerne Her kan du se nogle af dem vi hjælper: Koala Elefanter Pandaerne Den røde panda Rød panda Rød Panda Rød Panda (Ailurus fulgens) er

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Skovens fødekæder Svær 7.-10. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth Jørgensen

Læs mere

Redaktørens klumme Min rejse til Costa Rica.

Redaktørens klumme Min rejse til Costa Rica. Redaktørens klumme Jeg er på mine lidt ældre dage blevet hjemmemenneske. Det forhindre mig ikke i at drømme. Den drøm, jeg her beskriver er en tur til Costa Rica. Selv om det er en drøm / et håb, så er

Læs mere

Magiske blæksprutter

Magiske blæksprutter Magiske blæksprutter del 2 VELKOMMEN Nogle har øjne så store som fodbolde og er lige så lange som lastbiler. Andre bliver på få sekunder usynlige, lyser i mørket eller forklæder sig som et giftigt dyr.

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

10. Lemminger frygter sommer

10. Lemminger frygter sommer 10. Lemminger frygter sommer Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Den grønlandske halsbåndlemming, Dicrostonyx groenlandicus, er den eneste gnaver i Grønland. Den er udbredt i Nordøstgrønland og

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning.

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Dyreliv TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Truede dyr Tal med eleverne om truede dyr. I kan eksempelvis tale om:

Læs mere

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4

Lærervejledning. Introduktion side 1. Undervisningsmaterialet side 2. Faktakortene side 2. Vedligeholdelse side 3. Kontaktadresser side 4 Lærervejledning - samt svar på spørgsmålene i hæftet De dyrebare dyr Introduktion side 1 Undervisningsmaterialet side 2 Faktakortene side 2 Vedligeholdelse side 3 Kontaktadresser side 4 Svar på spørgsmål

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

Velkommen til Myrejagten

Velkommen til Myrejagten Velkommen til Myrejagten Hvad sker der for myrerne? Vi ser dem ikke, men myrerne lever faktisk alle vegne. Ja, nærmest uanset hvor i verden vi rejser hen, kan vi ikke slippe for dem. De findes i næsten

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik

Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik Ideen i de følgende aktiviteter er at eleverne gennem leg og fysisk aktivitet får en forståelse af levende

Læs mere

Den. tid. Vær kreativ FARVELÆG SANDT ELLER FALSK? TYRANNOSAURUS REX LEVEDE TÆTTERE PÅ MENNESKENE I HISTORISK TID END PÅ DE FØRSTE DINOSAURER.

Den. tid. Vær kreativ FARVELÆG SANDT ELLER FALSK? TYRANNOSAURUS REX LEVEDE TÆTTERE PÅ MENNESKENE I HISTORISK TID END PÅ DE FØRSTE DINOSAURER. Den mesozoiske tid Dinosaurerne er en af de mest succesrige dyrearter nogensinde. De herskede på Jorden i næsten 186 millioner år i den mesozoiske tid, også kaldet mesozoikum. FARVELÆG dinosaurerne og

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2012 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Agenda 1. Vildkendskab 2. Pattedyr a. Gnavere og støttetandede b. Hovdyr c. Rovdyr d. Hovdyr 3. Fugle a. Andefugle Pattedyr De større danske pattedyr

Læs mere

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ Find ud af præcis, hvad din kat tænker med denne letlæselige opslagsbog Beskriver de 100 mest almindelige adfærdsformer hos katte Hjælper dig til at forstå, hvordan din kat reagerer på dig og dine signaler

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2

Den nysgerrige. Udforskere - Niveau 2 - Trin for trin. Udforskere Niveau 2 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Den engelske opdagelsesrejsende Mary Kingsley er en af de eneste kvindelige

Læs mere

U-Turn Uganda i Hedeland

U-Turn Uganda i Hedeland U-Turn Uganda i Hedeland Tid/Sted: 2 timer inkl. opstart og afslutning. Spejdergrunden og området rundt om pladsen på ydersiden. Deltagere: Væbnere, Seniorvæbnere og Seniorer. Opdeles i klassehold (4 hold

Læs mere

Skolemateriale. 4.-6. klasse

Skolemateriale. 4.-6. klasse Skolemateriale 4.-6. klasse Indhold Lærervejledning....... s. 2-3 Dyrelivets udvikling..... s. 4-5 Nutidens dyreliv...... s. 6 11 Fortidens dyreliv..... s. 12 15 Brev fra palæontologerne... s. 16 Redaktion:

Læs mere

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough Denne Walktrough fører dig igennem højdepunkterne i Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen. Du vil dog gå glip af glæden ved at opdage tingene selv og du vil også gå glip af mange af dialogerne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Kurset var min fødselsdags gave fra Tom sidste år. De har tidligere kun kørt begynder kursus, men jeg mente det ville være for nemt så jeg blev glædeligt

Læs mere

Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn

Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn Plantning & Landskab, Landsforeningen Levende hegn skal vedligeholdes Det danske kulturlandskab er de fleste steder et hegnslandskab.

Læs mere

Goddag sang (Dalia Faitelson)

Goddag sang (Dalia Faitelson) Goddag sang Goddag goddag til alle sammen Idag idag vi mødes her Og ved I hvad, det ku være så dejligt Hvis I ta r med på eventyr Det handler om en lille tapper mus Der forlod sit hus Og solen den stakkel

Læs mere

100 hoteller i Randers

100 hoteller i Randers nye 100 hoteller i Randers Byg et insek thote l - baggr und/tips/tricks Hvad er et insekthotel? Vores velplejede haver og parker ser måske nok flotte ud for os mennesker, men for insekterne giver det boligmangel.

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke? Opgave 1 Quiz og byt Klip langs de stiplede linier Modul 1 Hvad får du lyst til, når det er sommer? Har du været på sol-ferie? Hvad gør solen ved dit humør? Tæl til 10, men skift alle ulige tal ud med

Læs mere

Edderkopper prik-til-prik

Edderkopper prik-til-prik Edderkopper prik-til-prik MATEMATIK NATUR/TEKNIK LÆRERVEJLEDNING Forskellige slags edderkopper spinder forskellige slags spind. I dette forløb tegner eleverne fra prik til prik i tallenes rækkefølge. De

Læs mere

Om tilpasning hos fisk

Om tilpasning hos fisk Om tilpasning hos fisk Opgaver til akvarierne. For en fisk i havet handler det om at æde og at undgå at blive ædt. Dette kan den opnå på to måder: 1. Fisken kan være god til at svømme: Den kan jage og

Læs mere

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte

Læs mere

Data for svaler og mursejler

Data for svaler og mursejler Svaler I Danmark yngler tre svalearter, bysvale (Delichon urbicum), digesvale (Riparia riparia) og landsvale (Hirundo rustica). Desuden ses årligt rødrygget svale (Ceropis dauruca) (Sydeuropa) og meget

Læs mere

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Vores nye sko kov Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2000. Dette hæfte er udgivet af Skov- og

Læs mere

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD 1. Servietten bredes ud, og kanterne bøjes ind mod midten. 2. Servietten bøjes én gang til. 3. Servietten lægges i fem læg. 4. Alle steder, hvor kanterne

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES UNDERVISNINGSMATERIALE 7.-9. KLASSE. Lær om Regnskoven Klimaer Ara-papegøjen Bæredygtighed Fotosyntese Nicaragua

PAPEGØJE SAVNES UNDERVISNINGSMATERIALE 7.-9. KLASSE. Lær om Regnskoven Klimaer Ara-papegøjen Bæredygtighed Fotosyntese Nicaragua PAPEGØJE SAVNES UNDERVISNINGSMATERIALE 7.-9. KLASSE Lær om Regnskoven Klimaer Ara-papegøjen Bæredygtighed Fotosyntese Nicaragua NICARAGUA ET REGNSKOVSLAND Hvis man ønsker at opleve en tropisk regnskov,

Læs mere

Dyrebasen på Bredekærgård. Læringsmateriale om Muldvarpen

Dyrebasen på Bredekærgård. Læringsmateriale om Muldvarpen Dyrebasen på Bredekærgård Læringsmateriale om Muldvarpen 1 Indhold 1. Kort introduktion til læringsmaterialet og Formidlingsbaserne........ 3 2. Sådan anvender du læringsmaterialet................. 4 3.

Læs mere

www.vet.bayer.dk Har min kat orm?

www.vet.bayer.dk Har min kat orm? www.vet.bayer.dk? Orm er hyppige parasitter hos katte! Næsten alle katte kommer på et tidspunkt i kontakt med orm. Katte, der lever ude, får ofte orm, og på et givet tidspunkt vil mere end halvdelen af

Læs mere

LIVET PÅ LAVT VAND Indhold

LIVET PÅ LAVT VAND Indhold LIVET PÅ LAVT VAND Indhold AKTIVITETER & LEGE... 2 Krabbevæddeløb... 2 Hav-stratego... 2 Memory med beboerne på det lave vand... 2 Find en fisk... 3 Find en fisk svar... 5 Spil FISK... 5 Fisketur... 5

Læs mere

En syg historie om en rask dreng

En syg historie om en rask dreng Asle er en bomstærk dreng, der aldrig er syg. Han tør binde en bjørn til et træ eller tæmme en elefant, hvis det skal være! Der er kun én ting, som Asle er bange for... Og det er kanyler og læger i hvide

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Billednøgle til FISK I SØEN. Foto: Marcus Krag

Billednøgle til FISK I SØEN. Foto: Marcus Krag Billednøgle til FISK I SØEN Foto: Marcus Krag s tat e n s n at u r h i s to r i s k e m u s e u m kø b e n h av n s u n i v e r s i t e t FISK I SØEN er en lettilgængelig billednøgle til de fiskearter,

Læs mere

Bæver/Ulve-forkyndelses-aktiviteter der passer til bogen om Georg Griff

Bæver/Ulve-forkyndelses-aktiviteter der passer til bogen om Georg Griff Heltene fra den fjerne fortid for børn! Bæver/Ulve-forkyndelses-aktiviteter der passer til bogen om Georg Griff Kære bæver- og ulveleder Dette års forkyndelsesmateriale består af 2 dele; del bogen Georg

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Jeg er en bæver der ved en masse om natur/teknik og skal lære dig om edderkopper, og når klassen er færdige får hele klassen et flot diplom!

Jeg er en bæver der ved en masse om natur/teknik og skal lære dig om edderkopper, og når klassen er færdige får hele klassen et flot diplom! Edderkopper Hej med dig! Jeg er en bæver der ved en masse om natur/teknik og skal lære dig om edderkopper, og når klassen er færdige får hele klassen et flot diplom! I dette emne skal du blandt andet prøve:

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Historien om heksen, der heksede Madmor Inger om til Mageløse Madam Inger og fik hende til I dag bor der en masse søde børn og nogle voksne ude i huset på

Læs mere

Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter. Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003

Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter. Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003 1 De dyrebaree dyr 2 Titel De dyrebare dyr - om handel med truede dyre- og plantearter Udgivet af Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen, 2003 Tekst og tilrettelæggelse Lotte Laursen Grafik og layout

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Gode råd der sælger din bolig

Gode råd der sælger din bolig Gode råd der sælger din bolig Giv dit hjem mere værdi Vi har lavet denne folder med boligtips til dig, så du nemt og overskueligt kan give dit hjem mere værdi inden fremvisning. På en fremvisning handler

Læs mere

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik.

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et MEGA godt emne det har været sjovt! Patrick Stistrup 6. klasse Indhold - Hvad har vi

Læs mere

Dyrs tilpasning. Hej med dig!

Dyrs tilpasning. Hej med dig! Dyrs tilpasning Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk jeg elsker teknik og natur. Jeg skal lære dig en masse om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere