FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING"

Transkript

1 ØLSMAGNING SIDE 1 AF 8 ØLSMAGNING Ved en ølsmagning er det vigtigt at bruge sanserne. Først lugtesansen, derefter synssansen og til sidst smagssansen og følesansen. FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING Det er vigtigt at overveje rækkefølgen af øl, hvis der serveres flere øltyper til en ølsmagning. For at sanserne bliver vænnet til duften og smagen af øl, bør den første øltype være en pilsnerøl. Derefter er det oplagt at smage lyse øl og øl med lavt alkoholindhold før mørke øl og øl med højt alkoholindhold. Slut af med de søde øl. Desuden er det vigtigt, at bedømmelsen af de enkelte elementer i en smagning i første omgang er så objektiv som muligt. Dernæst kan man subjektivt vurdere, om man kan lide øllet eller ej. Vores sanser bliver trætte efter et stykke tid. Derfor bør der ikke indgå mere end 3 5 forskellige øl i en prøvesmagning. Ved en prøvesmagning bruger man ofte et ølbedømmelsesskema som hjælp og huskeseddel. Få udleveret et skema af din lærer, som du kan bruge til prøvesmagning.

2 ØLSMAGNING SIDE 2 AF 8 Få alle sanserne i brug Skænk øllet i et (rent) glas. Duft til øllet i glasset og fornem øllets aromaer. Kig på de små bobler, der stiger op i glasset. Se skummet hæve sig. Smag de mange indtryk fra malten, humlen og de øvrige ingredienser. Føl væskens krop og fylde i munden og den prikkende brusen fra kulsyren på din tunge. Vurdér om du kan lide øllet.

3 ØLSMAGNING SIDE 3 AF 8 LUGTESANSEN: DUFT TIL AROMAEN Start med at dufte til øllet. Lugtesansen er vigtig til at nuancere smagsindtrykket, da omkring to tredjedel af evnerne til at smage er direkte forbundet til lugtesansen. Man kan f.eks. prøvesmage en øl, hvor man først holder sig for næsen og derefter ikke. Her vil man opleve to helt forskellige smagsindtryk og få fornemmelsen af sammenhængen mellem smags- og lugtesansen. Der sker nemlig det, at vi - når vi holder os for næsen - kun vil kunne smage de fire smagsindtryk, som vi kan opfange på tungen, nemlig surt, sødt, salt og bittert. I det øjeblik man slipper næsen, og lugtesansen får frit spil, vil man igen få et fuldt nuanceret smagsbillede. Det kan være svært at sætte ord på indtrykkene fra øllets aroma. En god idé er at lede efter udtrykkene i botanikkens verden; blomster, korn, nødder og frugter kender de fleste. De mest fremtrædende aromaer stammer primært fra malten, humlen og gæren. Humle: Humlearoma afhænger af, hvilken sort humle, der er anvendt, og hvornår den er tilsat i brygprocessen. Humlearomaer kan beskrives som f.eks. urteagtige, parfumerede, krydrede, blomstrede eller harpiksprægede. Frugt: Frugtdufte er ofte parfumerede dufte, der kan variere meget i styrke. De beskrives ud fra den frugt, der giver den typiske duft, f.eks. æble, banan, kirsebær, solbær eller citrusdufte. Malt: Maltede aromaer kan variere fra sødlig parfumeret til rig og karamelagtig. Maltens duftindtryk kan sammenlignes med f.eks. korn, ristet brød, malt, karamel og chokolade.

4 ØLSMAGNING SIDE 4 AF 8 SYNSSANSEN: BETRAGT UDSEENDET Når øllet er hældt op i glasset, er det tid til at betragte øllet. Vurdér øllets skum, farve og klarhed. Skum Betragt som det første skummet. Skummet vurderes ud fra: Mængde (lidt - meget). Farve (hvidt - mørkt). Farven på skummet kan have hvide over til gullige og mørke brunlige nuancer. Tæthed (meget åbent - fint poret). Skum kan have forskellig karakter fra større bobler til tæt skum. Holdbarhed (kort - lang). Skummets bobler bør være små og hurtigt danne et tæt, fast skum. Skummet skal stå i glasset i nogle minutter, og efterhånden som øllet bliver drukket, skal skummet efterlade et spor af skum ned langs glassets sider. Danner en øl ikke skum ved ophældning, er det oftest pga. for lidt kulsyretryk, eller fordi der er sæberester på glasset.

5 ØLSMAGNING SIDE 5 AF 8 Klarhed Øllets klarhed vurderes ud fra: Klarhed (helt klart uklart meget uklart). Bundfald (intet bundfald meget bundfald). De fleste øl filtreres i dag på bryggeriet og fremtræder derfor helt klare og uden bundfald. Nogle øltyper - eksempelvis nogle hvedeøl og nogle specialøl filtreres dog ikke og fremstår derfor uklare og har bundfald. Disse øl kan i stedet vurderes netop ud fra graden af uklarhed og mængden af bundfald. Farve Øllets farve vurderes ud fra en farveskala: Lys gul - gylden - rødlig gylden (rav) - rødlig brun (kastanje) - chokoladebrun - sort. Øllets farve er afhængig af malttypen. Jo højere temperatur malten bliver ristet ved, jo mørkere bliver den og dermed også øllet. SMAGSSANSEN: VURDER SMAGEN Efter at have benyttet lugtesansen og synssansen er det tid til at bruge smagssansen. Det er vigtigt at være fortrolig med, hvordan smagssansen fungerer, og hvor på tungen surt, sødt, salt og bittert opfanges. Vi har omkring smagsløg på tungen. Antallet af smagsløg varierer igennem livet. Smagsløgene indeholder sanseceller eller smagsreceptorer. Når de påvirkes, videresender de elektriske impulser ad nervebanerne til hjernen, der modtager og opfatter selve smagsindtrykket.

6 ØLSMAGNING SIDE 6 AF 8 Hjernen kan registrere fire smagsindtryk: Surt, Sødt, Salt, Bitter Ved ølsmagning er det vigtigt at lade øllet køre rundt i munden, så alle smagsløg påvirkes. Øllets smag er, ligesom øllets aroma, præget af elementerne fra malt og humle. Malt: Første smagsindtryk er maltens sødme og flygtige smagsfornemmelser af f.eks. karamel eller chokolade. Nogle af de kraftigere ristede malttyper giver en smag, der opfattes på tungen som værende bitter. Den bitre smag kan sammenlignes med stærk kaffe eller te. Humle: Dernæst opfanges den bitre smag af humle. Humlen modsvarer sødmen fra malten med bitterhed. Bitterheden registreres på den bagerste del af tungen. Udover bitterhed kan humle også give smagsindtryk, der kan beskrives ligesom duften af humle, f.eks. af blomster eller urter. Eftersmag: Når øllet er sunket kommer eftersmagen, der kan blive hængende i kortere eller længere tid. Humlens bitterhed udgør ofte en del af eftersmagen. Bitterheden kan registreres som værende delikat, fin, grov eller stram.

7 ØLSMAGNING SIDE 7 AF 8 Den forunderlige tunge Smagsløgene er opbygget af smagsceller. Smagscellerne har en levetid på under 10 dage. Det betyder, at mange hundrede smagsceller er blevet udskiftet, mens du har læst dette. Tungens smagsløg Smagsløgene på tungen kan registrere 4 grundsmage: Sødt Surt Salt Bittert På tegningen kan man se, på hvilke områder af tungen, man kan smage de enkelte grundsmage. BITTERT SALT SURT SØDT For at få det optimale ud af en ølsmagning er det vigtigt at være opmærksom på, at f.eks. tobak, appelsinsaft eller kaffe kan overdøve smagsløgene. Har det undret dig, at appelsinjuice smager anderledes, når du lige har børstet tænder? Tandpasta indeholder forskellige pulvere, bl.a. finmalet kalk. De smager grimt i sig selv, så derfor tilsætter man smags- og sødestoffer. Sødestofferne giver en sød smag, der holder længe efter, du har børstet tænder. Det vil hurtigt føles ubehageligt med en meget sød smag i munden. Derfor tilsætter man noget, som i forholdsvis lang tid efter tandbørstningen bedøver de smagsløg, der opfatter sødt. Når du drikker juice efter at have børstet tænder, er de smagsløg, som registrerer det søde, altså bedøvede. Smagsindtrykket af juicen får du derfor kun fra de øvrige smagsløg. Derfor smager juicen ikke sødt som normalt, men mere sur og bitter.

8 ØLSMAGNING SIDE 8 AF 8 MUNDFØLELSE: FORNEM ØLLETS KROP OG FYLDE Ved ølsmagning er det også vigtigt at vurdere mundfølelsen. Hvis man f.eks. drikker en iskold pilsner, kan man ikke smage, at øllet er koldt - man føler det. På samme måde vil øl med mange bobler, dvs. et højt kulsyreindhold, føles anderledes end en øl med få bobler. Man kan også bedømme øllets krop og fylde. En lys øl beskrives som let, mens en øl af f.eks. portertypen beskrives som meget kraftig. Mundfølelsen vurderes udfra følgende parametre: Umami Udover de fire smage: Surt, salt, sødt og bittert taler man i dag også om en femte smag: Umami. Umami kaldes også for kødsmag. Det er japanske fødevareforskere, der har indført navnet umami - til smagen af det tredje krydderi eller MSG (mononatriumglutaminat). Temperaturen (kølig eller varm) Kulsyreindholdet (få eller mange bobler) Krop og fylde (let eller kraftig) HELHEDSVURDERING: KAN DU LI DET ELLER EJ? Efter den objektive ølbedømmelse er det tid til at vurdere øllet subjektivt. Og her gælder ingen gyldne regler. Vurdér selv. 5 gyldne råd til at smage og bedømme øl Lugt til øllet: Hvordan fremtræder malt- og humlearomaerne? Betragt øllet: Vurder skum, farve og øllets klarhed. Smag øllet: Hvilke smagsnuancer registrerer dine smagsløg? Føl øllet: Hvordan opleves krop og fylde? Vurder øllet: Kan du lide det?

Læsemateriale. Spis med sanserne

Læsemateriale. Spis med sanserne BroKom Forskningskommunikation som brobygning og kompetenceudvikling for unge mennesker i Region Midtjylland Undervisningsmaterialet er udviklet af ph.d.-studerende Line Holler Mielby, Institut for Fødevarekvalitet,

Læs mere

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Indholdsfortegnelse Forord.... 8-9 Okseskank, porrerfrites og Brown Ale.... 10-11 Hel lammebov med fennikel, porrer og Brown Ale....

Læs mere

www.metodikogsmag.dk Det stærke Hvad er det stærke? S. 1 Det stærke indeholder også aromaer s. 3 Hvordan bruges det stærke i maden? S.

www.metodikogsmag.dk Det stærke Hvad er det stærke? S. 1 Det stærke indeholder også aromaer s. 3 Hvordan bruges det stærke i maden? S. Det stærke Indledning Hvad er det stærke? S. 1 Det stærke indeholder også aromaer s. 3 Hvordan bruges det stærke i maden? S. 4 Stærke råvarer og deres egenskaber s. 5 Erfaringer med tilsmagning i store

Læs mere

Madværksteder for ældre

Madværksteder for ældre Madværksteder for ældre Planlægning og praktik Marts 2014 Forord Måltidet har ofte en helt central rolle som samlingspunkt om både det at nyde den gode mad og hinandens selskab. Sådan er det hele livet.

Læs mere

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER Alt om SUKKER INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKER & ENERGI SUKKER & SØDEMIDLER SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION 3 4 8 10 11 SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER 14 16 20 2 TIP EN 13'ER 1 X 2 01 02 03 04

Læs mere

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI

INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI Alt om Sukker INDHOLD TIP EN 13 ER SUKKERUNIVERS SUKKERETS HISTORIE SUKKERPRODUKTION SUKKERTYPER 3 4 6 7 10 SENSORIK SUKKERETS EGENSKABER SUKKER & ENERGI 12 16 20 2 tip en 13'er 1 x 2 01 02 03 04 05 06

Læs mere

Madværksteder. - En manual til madværksteder. Madkulturen.dk

Madværksteder. - En manual til madværksteder. Madkulturen.dk 1 Madværksteder - En manual til madværksteder Madkulturen.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 4 Introduktion til Madværksteder 7 Det pædagogiske arbejde 8 Før I går i gang 12 Madrefleksioner 14 Råvarerne 16

Læs mere

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab eksperimenter GoCook 100% din ret bogen til madkundskab Redaktion: Malene Østergaard Loft, Birthe Kyhn og Bente Svane Nielsen Layout og illustrationer: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Printet

Læs mere

Velkommen til. Københavnske Øldage 20. - 22. maj 2005 Valby Hallen

Velkommen til. Københavnske Øldage 20. - 22. maj 2005 Valby Hallen Velkommen til Københavnske Øldage 20. - 22. maj 2005 Valby Hallen Entre kr 75,- [Indhold] Københavnske øldage 6 9 12 14 114 117 120 124 Velkommen til Ølfestival P R A K T I S K E O PLYSNINGER F O R O R

Læs mere

Stina Low Holdnummer: RO123279A4-E 19-06-2014

Stina Low Holdnummer: RO123279A4-E 19-06-2014 2014 Implementering af sensorisk metode, til vurdering af færdige producerede retter hver dag. Implementation of sensory methodology for assessing the finished produced menus every day Afsluttende eksamensprojekt

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag SMAGENS DAG SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September Materiale til Smagens Dag 2007 Udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Juni 2007 Indhold Indholdsfortegnelse.. 2 Del 1:

Læs mere

ZINZINO COFFEE PRODUKTKATALOG DANSK

ZINZINO COFFEE PRODUKTKATALOG DANSK ZINZINO COFFEE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLD 3 Kaffe - mere end bare kaffe 4 Forskel på kaffe 6 Rist smagen frem 7 Smag & aroma 8 FairTrademærke - for smagens skyld 11 Stor eller lille espresso 13 Espressomaskiner

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Ølfestival 28. - 29. APRIL. Remisen v/ Trianglen Blegdamsvej 132 2100 København Ø DANSKE ØLENTUSIASTER

Ølfestival 28. - 29. APRIL. Remisen v/ Trianglen Blegdamsvej 132 2100 København Ø DANSKE ØLENTUSIASTER Ølfestival 2001 28. - 29. APRIL Remisen v/ Trianglen Blegdamsvej 132 2100 København Ø DANSKE ØLENTUSIASTER DANSKE ØLENTUSIASTER her finder du alt om Danske Ølentusiaster www.ale.dk KOLOFON Redaktion: Christian

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus l rervejledning Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Tak til: Kirsten Marie Pedersen, Hanne Birkum og Mikkel Østergaard Troelsen. indhold

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Forårskure. Antinutrienter

Forårskure. Antinutrienter Forårskure Når foråret spirer frem, får vi naturligt lyst til at forny os på samme måde, som naturen fornyer sig ved at lade det nye vokse frem. Forårsrengøring, hvor vi renser ud i det gamle og får luftet

Læs mere

Ølsmagning. En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer

Ølsmagning. En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer Ølsmagning En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer 2 Sund livsstil En oplevelse for krop og sjæl for 1 person Vælg blandt mere end 40 oplevelser 1 EN HELT SPECIEL OPLEVELSE!

Læs mere

Kvinder, øl og mad I 2015 er det 100 året for Grundlovens ændring, hvor Kvinderne fik stemmeret. Flere undersøgelser viser at hovedansvaret for indkøb af dagligvarer ligger hos kvinderne, derfor ligger

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

SMAGENS DAG. Smag på Norden. SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September. Materiale til Smagens Dag 2005

SMAGENS DAG. Smag på Norden. SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September. Materiale til Smagens Dag 2005 SMAGENS DAG SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September Materiale til Smagens Dag 2005 Smag på Norden Udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Juni 2005 Smagens Dag 2005 side 2

Læs mere

Sukkerets funktionelle egenskaber

Sukkerets funktionelle egenskaber Sukkerets funktionelle egenskaber Sukker findes i dag i mange forskellige varianter og kan derfor bruges i mange forskellige levnedsmidler. Sukker har en række unikke egenskaber, som hver for sig eller

Læs mere

Mødet mellem alkohol og hjerne

Mødet mellem alkohol og hjerne Mødet mellem alkohol og hjerne et interview med hjerneforsker Peter Lund Madsen Af Stine Reesen Hvis der kom nogen nu og havde opfundet alkohol, så ville det aldrig blive tilladt er du sindssyg, det ville

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

SMAG for FREMTIDEN. -naturens spisekammer

SMAG for FREMTIDEN. -naturens spisekammer SMAG for FREMTIDEN -naturens spisekammer SMAG for FREMTIDEN -naturens spisekammer SMAGforLIVET Idé og oplæg: Louise Stenskrog Christensen, Susanne Hegelund Andersen og Camilla Louise Pedersen Studerende

Læs mere