Temadag om separering af afløbssystemer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temadag om separering af afløbssystemer"

Transkript

1 Temadag om separering af afløbssystemer Jura og økonomi ved separering 1

2 Problemstillinger ved separat kloakering Egne erfaringer et udpluk Kommunen laver tillæg til spildevandsplanen for et byomdannelsesområde, hvorefter ejendommen fremadrettet alene er spildevandskloakeret. Spildevandsselskabet har blot allerede forberedt separatkloakering af ejendommen. I forbindelse med separatkloakering af et område, er der opstået uenighed om området inden må anses som fælles privat kloakeret eller kloakeret af spildevandsselskabet. I forbindelse med separatkloakering af et område, som er fælles privat kloakeret, ønsker vandselskabet at overtage det fælles private kloakanlæg inden gennemførelsen af separatkloakeringen. Kommunen ønsker at spildevandsselskabet skal give tilskud på kr. til private, som skal foretage separatkloakering af ejendomme. Kommunen ønsker at give tilskud til de grundejere, som er økonomisk vanskeligt stillet, og som skal foretage separatkloakering. Pernille Aagaard Truelsen, Advokatfirmaet Energi & Miljø 2

3 Separering af afløbssystemer Det vil jeg tale om Grundlæggende jura og økonomi separatkloakering og fælles private kloakanlæg Spildevandsselskabets kloakanlæg eller fælles private kloakanlæg? Spildevandsselskabets overtagelse af fælles private kloakanlæg i forbindelse med separering Spildevandsselskabets tilskud til private i forbindelse med etablering af separatkloakering Kommunens mulighed for at give tilskud til private i forbindelse med etablering af separatkloakering. 3

4 Fælles privat kloakeret Grundlæggende jura Jura Spildevandsplanen skal fastlægge om et område er privat kloakeret eller offentligt kloakeret (offentligt kloakeret menes kloakeret af et spildevandsselskab reguleret af vandsektorloven, jf. spildevandsbekendtgørelsens 5, stk. 1) Fælles private spildevandsanlæg kan kun oprettes efter grundejernes ønske Fælles private spildevandsanlæg kan kun etableres, hvis der inden oprettes et spildevandslaug, hvor kommunen godkender vedtægterne for spildevandslauget og tinglyser disse på de enkelte ejendomme, jf. spildevandsbekendtgørelsens 5, stk. 3 Fælles private spildevandsanlæg kan efter forudgående tilslutningstilladelse tilsluttes kloakanlæg ejet af spildevandsselskaber omfattet af vandsektorlovens 2. 4

5 Fælles privat kloakeret Grundlæggende økonomi Økonomi Fælles private spildevandsanlæg skal afholde egne udgifter til drift og vedligeholdelse af de fælles private kloakledninger Fælles private spildevandsanlæg, som tilsluttes kloaknet ejet af et spildevandsselskab omfattet af vandsektorlovens 2, skal betale tilslutningsbidrag på lige fod med øvrige forbrugere dog mulighed for konkret at give nedslag i tilslutningsbidraget, jf. forudsætningsvis betalingslovens 5, stk. 4 Fælles private spildevandsanlæg tilsluttet kloaknet ejet af spildevandsselskab omfatte af vandsektorlovens 2 skal betale vandafledningsbidrag på lige fod med øvrige forbrugere, jf. betalingslovens 5, stk. 1. 5

6 Overtagelse af fælles privat kloakanlæg Grundlæggende jura Jura Et spildevandsselskab omfattet af vandsektorlovens 2 kan overtage et fælles privat kloakanlæg, jf. betalingslovens 6 forudsætningsvis Overtagelse er hverken en pligt for spildvandsselskabet eller en ret for grundejeren Hvis overtagelse sker inden bebyggelse skal parterne bygherre og vandselskabet inden anlægget opføres indgå aftale om overtagelse så kloakanlægget bliver en del af spildevandsselskabets kloakopland Hvis overtagelse sker efter bebyggelse skal parterne fortsat indgå aftale om overtagelse og kommunen skal lave tillæg til spildevandsplanen, hvor områdets status ændres fra fælles privat kloakanlæg til kloakanlæg ejet af spildevandsselskabet. 6

7 Overtagelse af fælles privat kloakanlæg Grundlæggende økonomi Økonomi Hvis det private fælles kloakanlæg, som overtages, ikke er tilsluttet spildevandsselskabets kloaknet opkræves tilslutningsbidrag ved overtagelse, jf. betalingslovens 6, stk. 1 Hvis det private fælles kloakanlæg, som overtages, er tilsluttet spildevandsselskabets kloaknet opkræves ikke tilslutningsbidrag ved overtagelse Spildevandsselskabet skal ved overtagelse godtgøre grundejerne værdien af det overtagne fælles private kloakanlæg, jf. betalingslovens 6, stk. 1 Hvis der ikke er enighed mellem parterne om værdien af det overtagne anlæg træffer Taksationskommissionen afgørelse om værdien Efter overtagelse har spildevandsselskabet pligt til, at vedligeholde det tidligere fælles private kloakanlæg, og grundejeren betaler det variable vandafledningsbidrag. 7

8 Separatkloakering Grundlæggende jura Jura Spildevandsplanen skal fastlægge om et område er fælles kloakeret eller separat kloakeret Spildevandsplanen er ikke i sig selv bindende for spildevandsselskabet og grundejeren Kommunen kan udmønte spildevandsplanen ved, som ejer af spildevandsselskabet, at kræve, at spildevandselskabet gennemfører spildevandsplanen Kommunen kan udmønte spildevandsplanen ved påbud til grundejeren, efter miljøbeskyttelseslovens 30, stk. 1, om gennemførelse af separering af kloakken 8

9 Separatkloakering Grundlæggende økonomi Økonomi for spildevandsselskabet Separat - det er smart Sparet udgift til rensning af tag- og overfladevand. Økonomi for grundejeren Grundejeren skal afholde udgifter til separatkloakering på egen ejendom Grundejeren kan kun efter aftale med vandselskabet og med kommunens godkendelse få lov til at koble tag- og overfladevand af kloakken, jf. spildevandsbekendtgørelsens 11 Grundejeren har ikke krav på at få tilbagebetalt 40 % af tilslutningsbidraget, hvis der opnås tilladelse til afkobling af tagog overfladevand. 9

10 Hvem ejer hvad ved separatkloakering? Fælles privat eller spildevandsselskabet? (I) Ved separatkloakering kan der opstå en tvist om et område er fælles privat kloakeret eller kloakeret af spildevandsselskabet omfattet af vandsektorloven Hvis området er fælles privat kloakeret skal grundejerne selv betale for kloakarbejde i vej m.v. inden for området, hvilket er fordyrende for grundejerne 10

11 Hvem ejer hvad ved separatkloakering? Fælles privat eller spildevandsselskabet? (II) Afgørende elementer for om anlægget er privat eller ej iht. retspraksis Deklarationer og landvæsensafgørelser Initiativtager til kloakledningens etablering Kloakledningens oprindelige og nuværende formål og funktion Hidtidig vedligeholdelse Spildevandsplanens angivelser om fælles privat eller ej. 11

12 Hvem ejer hvad ved separatkloakering? Fælles privat eller spildevandsselskabet? (III) Formodning for fælles privat kloakledning Landvæsenskommissionskendelse om udgiftens fordeling hvor det fremgår at ledningen er etableret på privat initiativ og udgifterne fordeles med grundejerne Tinglyst deklaration for fælles kloakledning på ejendommen med de private grundejere som påtaleberettiget Hvis vejen er fælles privat vej, formodes at vejafvandingsanlæg også er privat Optaget i spildevandsplanen som fælles privat spildevandsplanen er dog ikke eneafgørende Formodning for kloakledning ejet af spildevandsselskab Vedligeholdt af det offentlige Ingen landvæsenskommissionskendelse eller landvæsenskommissionskendelse som angiver, at ledningen er etableret på baggrund af sognerådets initiativ Ingen tinglyste deklarationer Vejen, som ejendommen ligger ud til, er offentlig Området er optaget i spildevandsplanen som værende del af spildevandsselskabets kloakopland 12

13 Overtagelse af fælles privat kloak ved separering Overvejelser Nogle kommuner har politisk truffet beslutning om, at kommunen ikke ønsker fælles private kloakanlæg i kommunen og at det kommunalt ejede spildevandsselskab skal overtage eksisterende fælles private kloakanlæg Dels for at undgå, at skulle føre tilsyn med fælles private anlæg Dels for at stille borgerne lige. Spildevandsselskaberne kan vælge at overtage fælles private kloakanlæg i forbindelse med separering af kloakoplande Dels for at sikre, at separering bliver gennemført i de private fælles kloakerede områder Dels for at give grundejerne mulighed for, at få fordel af stordriftsfordelen ved spildevandsselskabets opgaveløsning. 13

14 Overtagelse af fælles privat kloak ved separering Overtagelsesaftalens indhold Spildevandsselskabet og grundejerne skal indgå en aftale om overtagelse Overtagelsesaftalen skal indeholde en stillingtagen til følgende: Om det overtagne kloakanlæg skal separeres inden eller efter overtagelsen. (Det anbefales at overtage inden separation) Ved spildevandsselskabets overtagelse af anlæg, som ikke er separeret, skal grundejerne erstatte spildevandsselskabet udgiften ved separering (modsat ved overtagelse efter separation) Spildevandsselskabet overtager pligten til at opfylde spildevandsplanens krav om separering Placering af stikledninger, f.eks. særligt relevant ved sokkeludstykning Krav om 100% enighed om overtagelse blandt alle grundejere og krav om, at alle grundejere underskriver overtagelsesaftalen. 14

15 Tilskud til grundejere som skal separatkloakeres Overvejelser Udgiften, for grundejeren til at foretage separatkloakering på egen ejendom, kan være høj og vanskelig for grundejeren at løfte, blandt andet som følge af manglende mulighed for realkreditfinansiering i visse dele af landet Spildevandsselskabet ønsker at alle grundejere hurtigst muligt får gennemført separatkloakeringen på egen grund, således at separatkloakeringen for det samlede kloakopland kan gennemføres Spildevandsselskabet kan derfor have en interesse i, ved tilskud til de enkelte grundejere, at tilskynde til, at separatkloakeringen gennemføres. 15

16 Tilskud til grundejere som skal separatkloakeres Juridiske muligheder Tilskudsmuligheder for spildevandsselskaber Ikke mulighed for at spildevandsselskaber kan takstfinansiere og dermed give støtte til private grundejeres udgifter til kloakseparering på egen grund, med mindre det ligger inden for rammerne af medfinansieringsbekendtgørelsen Medfinansieringsbekendtgørelsen giver kun mulighed for at medfinansiere klimatilpasning i område som i lokalplan mv. er udlagt som rekreative områder, men ikke på private områder. Tilskudsmuligheder for kommuner Kommuner kan som udgangspunkt ikke støtte en enkelt borger på fællesskabets bekostning, jf. kommunalfuldmagten, og dermed ikke give støtte til den enkelte grundejers udgifter til separatkloakering Kommuner kan ved en selvhjælpshandling efter miljøbeskyttelseslovens 69 opfylde et påbud til en privat grundejer om at gennemføre en separering af kloaksystem efter miljøbeskyttelseslovens 30. Kommunens udgifter til udførelse af selvhjælpshandlingen kan efterfølgende søges inddrevet ved domstolene Kommuner kan i forhold til pensionister, efterlønsmodtager og førtidspensionister yde et lån, i det omfang pensionisten har friværdi i ejendommen også til udgifterne til kloakarbejde på egen ejendom, jf. lovbekendtgørelse nr. 1112, 2013 om lån til betaling af ejendomsskatter. 16

17 Udtræden af kloakforsyningen Alternativ eller supplement til separatkloakering? I visse tilfælde kan krav om separatkloakering genovervejes f.eks. i forbindelse med grundejerens ønske om at udtræde af kloakforsyningen for tag- og overfladevand Grundejeren kan have interesse i at mindske udgifter til separatkloakering på egen grund ved at udtræde af kloakforsyningen for tag- og overfladevand Spildevandsselskabet kan have en interesse i ikke at skulle afholde udgiften til separatkloakering i et område, hvor der dels er mulighed for lokal nedsivning og interesse blandt grundejeren i at udtræde af kloakforsyningen for tag- og overfladevand. 17

18 Udtræden af kloakforsyningen Juridiske rammer for udtræden (I) Udtræden af kloakforsyningen for tag- og overfladevand kan kun finde sted når 4 betingelserne i spildevandsbekendtgørelsens 11 er opfyldt: Der er overensstemmelse med kommunalbestyrelsens spildevandsplan Der er enighed herom mellem grundejeren og kommunalbestyrelsen Der sker ikke en væsentlig forringelse af kloakforsyningens samlede økonomi, og Kloakforsyningen kan fortsat fungere teknisk forsvarligt. Udtræden af kloakforsyningen for tag- og overfladevand kan tillige kun finde sted, hvis der kan opnås kommunalbestyrelsens tilladelse til alternativ bortskaffelse af spildevand f. eks. nedsivning. 18

19 Udtræden af kloakforsyningen Juridiske rammer for udtræden (II) Hvis spildevandsselskabet har investeret i tillid til at et område skal separatkloakeres, kan udtræden som udgangspunkt ikke ske idet udtræden medfører en væsentlig forringelse af kloakforsyningens økonomi Hvis spildevandsselskabet endnu ikke har investeret i separatkloakering kan udtræden af alle grundejere i et område være et alternativ til separatkloakering af området Spildevandsselskabet kan facilitere grundejerens udtræden af kloakforsyningen for tag- og overfladevand ved at tilbyde tilbagebetaling af op til 40 % af tilslutningsbidraget. Spildevandsselskabet har dog ikke pligt til at foretage tilbagebetaling. 19

20 Hvad kan vi lære? Projekter for kloakseparering rejser ofte nogle af følgende spørgsmål: Hvem ejer, hvilke dele af kloakken? Hvorfor skal grundejere i fælles privat kloakerede områder betale mere end grundejere, som er i spildevandsselskabets forsyningsområde? Skal spildevandsselskabet overtage de fælles privat kloakerede områder? Kan spildevandsselskabet eller kommunen give tilskud til de grundejere, som har svært ved at finansiere separatkloakeringen på egen ejendom? Kan grundejeren udtræde af kloakforsyningen for tag- og overfladevand og dermed undlade at lave tilslutning af tag og overflade vand til kloaknettet? Kan spildevandsselskabet, som alternativ til separatkloakering, lade grundejerne udtræde af kloakforsyningen for tag- og overfladevand? Separatkloakering kræver et tæt samarbejde mellem kommune og spildevandsselskab for at gevinsterne kan opnås. 20

21 Drejebog for separatkloakering Et eksempel Aktivitet Information på kommunens og spildevandselskabets hjemmeside Hustandsomdelt pjece udarbejdes af kommune og spildevandsselskab i forening Spildevandsselskabets informationsbrev 1 Bemærkning Enslydende oplysninger om den planlagte rækkefølge og årstal for områder, som skal separatkloakeres når en spildevandsplan er vedtaget. 3-5 år før opstart af kloakprojekt i området. Mhp. på grundejeren kan begynde opsparing og kloakarbejdet indpasses i f.eks. projekter om omlægning af have. 2-3 mdr. før opstart med bl.a. følgende oplysninger: den forestående separatkloakering i området generelt eventuelle forundersøgelser i grundejernes interne systemer eventuelle geotekniske undersøgelser af vejarealet tidsplanen for projektet grundejerens forpligtelser og udgifter mulighed for lån efter ejendomsskattelåneloven kontaktoplysninger. 21

22 Drejebog for separatkloakering (I) Et eksempel Aktivitet Spildevandsselskabets evt. tilbud om udtræden til grundejere i de områder, som skal tilbydes at udtræde Bemærkning Tilbud til det område, hvor det er muligt at lade grundejerne udtræde for tag- og overfladevand kan udsendes 6 mdr. før. Såfremt tilbud ikke accepteres inden 2. mdr. bortfalder tilbuddet. Spildevandsselskabets informationsbrev 2 3 uger før anlægsstart. Information om følgende: opstart af projekt, herunder om valg af entreprenør tidspunkt for opstart, omfanget af arbejdet, arbejdets art, fremgangsmåden, jf. byggelovens 12, stk. 4 gener, eks. rystelser, aflukning for kørsel den efterfølgende påbudsprocedure kontaktoplysninger. Anlægsarbejde Spildevandsselskabets færdigmelding til kommunen Udføres af spildevandsselskabet. Når grundejeren har mulighed for at tilslutte deres kloak til nye stik informerer spildevandsselskabet kommunen. 22

23 Drejebog for separatkloakering (II) Et eksempel Aktivitet Spildevandsselskabets informationsbrev nr. 3 Kommunens behandling af ansøgninger fra pensionister om lån til kloakarbejde Kommunens varsel om påbud Kommunens påbud om separatkloakering Bemærkning Spildevandsselskabets oplysninger til grundejeren om, at projektet er færdigt og, at grundejeren inden en given dato skal foretage separering på egen grund. Kommunen kan i forhold til de pensionister, som har friværdi i ejendommen, yde lån til kloakarbejdet også på dennes egen grund. Kommunen har ikke pligt til at yde lån. Grundejere, som ikke inden den af spildevandsselskabet fastsatte frist, ikke har indsendt kloakattest til kommunen skal varsles et påbud om separering efter miljøbeskyttelseslovens 30 inden en nærmere frist. Varsel og påbud skal sendes til samtlige ejere af ejendommen. Kommune skal udstede påbud til de grundejere, som ikke inden fristen i varslet om påbud, har indsendt kloakattest efter miljøbeskyttelseslovens

24 Drejebog for separatkloakering (III) Et eksempel Aktivitet Kommunens indskærpelse Kommunens politianmeldelse Kommunens eventuelle selvhjælpshandling Bemærkning Hvis grundejeren ikke efterkommer påbuddet om separatkloakering inden den fastsatte frist i påbuddet skal kommunen sende en indskærpelse med en frist for efterkommelse. Hvis grundejeren ikke inden fristen har efterkommet indskærpelsen skal kommunen foretage politianmeldelse af grundejeren. Hvis der er risiko for forurening kan kommunen for grundejerens regning foretage selvhjælpshandling og udføre den påbudte kloakseparation for grundejerens regning. 24

25 Aftale om separatkloakering Et eksempel Kommune og spildevandsselskab kan indgå aftale om, hvordan samarbejdet tilrettelægges omkring gennemførelse af separatkloakering. Aftalen kan indeholde bestemmelser om følgende: Henvisning til at samarbejdet tilrettelægges efter drejebogen, herunder særligt i forhold til informationsfrister Fastsættelse af frister og ansvarlige for de aktiviteter der er angivet i drejebogen Beskrivelse af hvilket myndighedsforberedende arbejde spildevandsselskabet skal bidrage med. F. eks. udkast til varsel om påbud, udkast til påbud, udkast til indskærpelse, udkast til politianmeldelse m.v. Kommunens betaling for spildevandsselskabets myndighedsforberedende arbejde Parternes forpligtigelser til gensidig rapportering og formen for rapportering. 25

26 Kontaktinfo Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d. Tlf.: Mobil: Pernille Aagaard Truelsen, Advokatfirmaet Energi & Miljø 26

Juridiske rammer for håndtering af regn

Juridiske rammer for håndtering af regn Juridiske rammer for håndtering af regn 1 Baggrund Håndtering af øgede mængder tag- og overfladevand i kloaknettet Udbygning af vandselskabernes afløbssystem den traditionelle løsning Redegørelse af 22.

Læs mere

HÅNDHÆVELSE I SPILDEVANDSARBEJDET S Æ R L I G T O M T I L S L U T N I N G S T I L L A D E L S E R

HÅNDHÆVELSE I SPILDEVANDSARBEJDET S Æ R L I G T O M T I L S L U T N I N G S T I L L A D E L S E R HÅNDHÆVELSE I SPILDEVANDSARBEJDET S Æ R L I G T O M T I L S L U T N I N G S T I L L A D E L S E R DET VIL JEG TALE OM Dilemmaer Tilslutningstilladelse Lokalplanens betydning Landvæsenskommissions kendelses

Læs mere

Borgermøde om Spildevandsplanen tillæg

Borgermøde om Spildevandsplanen tillæg Borgermøde om Spildevandsplanen tillæg Nr. 8 Nedlæggelse af Ågerup Renseanlæg separatkloakering og tilslutning af ejendomme langs Store Valbyvej Nr. 9 Lille Valby Nyt Kloakopland Plan- og Projektchef Kirsten

Læs mere

Separering af fælleskloak i Hovslund St. By. Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan

Separering af fælleskloak i Hovslund St. By. Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Aabenraa Kommune Separering af fælleskloak i Hovslund St. By Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan juni 2013 Udgivelsesdato : juni 2013 Projekt : 14.9500.96 Udarbejdet : Knud Sibbesen Kontrolleret

Læs mere

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Notat Dato: 02. oktober 2013 Revision 07. juli 2014 Emne: Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Til: Niels Møller Jensen Fra: Benny Nielsen, Plan og Projekt Herning Vand A/S Ålykkevej

Læs mere

Håndhævelse og lånemuligheder i forbindelse med separatkloakering og spildevandskloakering af mindre byer i det åbne land

Håndhævelse og lånemuligheder i forbindelse med separatkloakering og spildevandskloakering af mindre byer i det åbne land Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 15. august 2014 Sagsbehandler Hans Sonne-Frederiksen Telefon direkte 76 16 13 93 Sagsid 14/9850 Notat Håndhævelse og lånemuligheder i forbindelse med separatkloakering og

Læs mere

Nu skal du snart separatkloakere på din grund

Nu skal du snart separatkloakere på din grund Nu skal du snart separatkloakere på din grund KLAR PARAT KLOAKERING Hvorfor denne pjece? Esbjerg Kommune og Esbjerg A/S er i fuld gang med at forbedre miljøet i vandløb, søer og havet. Det gør vi bl.a.

Læs mere

Borgermøde om spildevandskloakering af Gettrup, Broløs og V. Tørslev. Mandag den 13. april 2015 kl. 17.00

Borgermøde om spildevandskloakering af Gettrup, Broløs og V. Tørslev. Mandag den 13. april 2015 kl. 17.00 Borgermøde om spildevandskloakering af Gettrup, Broløs og V. Tørslev Mandag den 13. april 2015 kl. 17.00 Dagsorden 1. Præsentation 2. Ny renseanlægsstruktur 3. Spildevandsplan 4. Projektomfang 5. Kloakering

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 7. Indhold. Administrative forhold og arealafgivelse. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 7. Indhold. Administrative forhold og arealafgivelse. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 7 Administrative forhold og arealafgivelse Indhold 1 Frederikssund forsyning... 2 1.1 Generelt... 2 1.2 Betalingsvedtægt... 2 1.3 Spildevandsforsyningsselskabets

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2012-2020 Hvalpsund Havn

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2012-2020 Hvalpsund Havn Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2012-2020 Hvalpsund Havn Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54482 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan... 3 2. Lov-

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT. Assens Kommune

BETALINGSVEDTÆGT. Assens Kommune 1 BETALINGSVEDTÆGT For Kloakforsyningen i Assens Kommune 2 Indholdsfortegnelse Kap. 1. Vedtægtens område 3 Kap. 2. Kloakforsyningens budget og regnskab 5 Kap. 3. Kloakforsyningens indtægter 5 Side Kap.

Læs mere

De juridiske muligheder korrekt tilslutning af husejere.

De juridiske muligheder korrekt tilslutning af husejere. De juridiske muligheder korrekt tilslutning af husejere 1 Det vil jeg tale om Separering af kloaksystemet juridiske rammer Samarbejde mellem vandselskab og kommune om separering af kloaksystemet Private

Læs mere

Resume. Spildevandsplan 2014-2017

Resume. Spildevandsplan 2014-2017 Resume Spildevandsplan 2014-2017 1. Indledning Spildevandsplanlægning handler om hygiejne, håndtering og behandling af spildevand, vandmiljø i vores vandløb, søer, fjorden og havet herunder badevand. Denne

Læs mere

Separatkloakering på din vej

Separatkloakering på din vej Separatkloakering på din vej Lejre Forsyning Hvad er separatkloakering? Hvornår sker der hvad? Hvad skal du selv gøre? Hvorfor denne pjece? Formålet med denne pjece er at informere dig om, at både du og

Læs mere

Lolland Forsyning A/S

Lolland Forsyning A/S Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde vedrørende separatkloakering og spildevandskloakering af Fuglse Bøsserup 18. januar 2016 Lolland Kommune, Rødby Fuglse Bøsserup Program: 1. Indledning om

Læs mere

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Notat Dato: 02. oktober 2013, revision 14. januar 2016 Emne: Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Til: Niels Møller Jensen Fra: Benny Nielsen, Plan og Projekt Herning Vand A/S Ålykkevej

Læs mere

Betalingsvedtægt for spildevand ved Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s. Administrativ praksis

Betalingsvedtægt for spildevand ved Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s. Administrativ praksis Betalingsvedtægt for spildevand ved Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Administrativ praksis Den administrative praksis refererer til den gældende betalingsvedtægts kapitalnumre, og der henvises hertil.

Læs mere

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159978 TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND 1. INDLEDNING Vordingborg

Læs mere

Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138. Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune

Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138. Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138 Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune Omdannelse af område ved Gudme Rådhus, Kirkegade 14 Vedtaget af Miljø,

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19

Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19 Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19 0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Planlægningsgrundlag 3 3. Kloakering af 3 ejendomme på Gammelgårdsvej og Valnæsvej 4 4. Tidsplan 5 5. Økonomi

Læs mere

ORDFORKLARING. Skive Vand A/S Norgesvej Skive. Overløb. Faskine. Separering. Regnvandsledning. Fælleskloak. Spildevand. Skel. Ledninger.

ORDFORKLARING. Skive Vand A/S Norgesvej Skive. Overløb. Faskine. Separering. Regnvandsledning. Fælleskloak. Spildevand. Skel. Ledninger. ORDFORKLARING Faskine. Overløb. Separering. En faskine er et hulrum i jorden, der fyldes med sten eller med præfabrikerede kassetter af plastik, der kan købes i byggemarkedet. Regnvandet fra taget føres

Læs mere

Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde vedrørende separatkloakering af Fuglsevej og Møllevej i Fuglse 22. juli 2015 Råhavegård

Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde vedrørende separatkloakering af Fuglsevej og Møllevej i Fuglse 22. juli 2015 Råhavegård Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde vedrørende separatkloakering af Fuglsevej og Møllevej i Fuglse 22. juli 2015 Råhavegård Fuglsevej og Møllevej Program: 1. Indledning om Lolland Forsyning

Læs mere

Se i øvrigt pjecen vedrørende separatkloakering som er vedlagt dette brev.

Se i øvrigt pjecen vedrørende separatkloakering som er vedlagt dette brev. «EJER_NAVN» «EJER_CONAVN» «EJER_ADR», «EJER_UDV_ADR» «EJER_POSTADR» «VEDR» Ålykkevej 5 7400 Herning Tlf.: 9999 2299 info@herningvand.dk www.herningvand.dk 30. november 2015 Kære beboer på Friskolevej,

Læs mere

Orientering om kloakering af SANDET. Præsentation af kloakeringsprojektet 3. etape

Orientering om kloakering af SANDET. Præsentation af kloakeringsprojektet 3. etape Orientering om kloakering af SANDET Præsentation af kloakeringsprojektet 3. etape 3. november 2010 # 1 Hvorfor kloakering af SANDET? Fordi: - Nedsivning ikke er mulig - Spildevandet forurener Arresø -

Læs mere

Industrivej 1 3700 Rønne Telefon: 5690 5600 post@bornholmsforsyning.dk www.bornholmsforsyning.dk. Betalingsvedtægt. for Bornholms Spildevand A/S

Industrivej 1 3700 Rønne Telefon: 5690 5600 post@bornholmsforsyning.dk www.bornholmsforsyning.dk. Betalingsvedtægt. for Bornholms Spildevand A/S Industrivej 1 3700 Rønne Telefon: 5690 5600 post@bornholmsforsyning.dk www.bornholmsforsyning.dk Betalingsvedtægt for Bornholms Spildevand A/S 1. januar 2015 Indhold 1 Vedtægtens område... 3 2 Budget og

Læs mere

Borgermøde om separatkloakering af område ved Gl. Visborgvej. Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 17. 12. 2013 kl. 17.00

Borgermøde om separatkloakering af område ved Gl. Visborgvej. Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 17. 12. 2013 kl. 17.00 Borgermøde om separatkloakering af område ved Gl. Visborgvej Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 17. 12. 2013 kl. 17.00 Dagsorden 1. Indledning 2. Projektomfang 3. Tidsplan 4. Udførelsesmæssige forhold,

Læs mere

Separatkloakering i Arrild. Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016

Separatkloakering i Arrild. Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016 Separatkloakering i Arrild Borgermøde torsdag d. 16. juni 2016 Velkomst og præsentation Tønder Forsyning A/S: Jacob Riis Bols (projektleder) Bo Ludvigsen (direktør) evt. spørgsmål som ikke vedrører separatkloakeringen

Læs mere

BILAG 3: EJENDOMSLISTER

BILAG 3: EJENDOMSLISTER Guldborgsund Kommune Spildevandsplan 2014-2020 Bilag 3: Ejendomslister BILAG 3: EJENDOMSLISTER Bilaget indeholder lister over de ejendomme, hvor der som følge af spildevandsplanen kan forventes påbud om

Læs mere

Opdatering af spildevandsplan og tidsplan for Gl. Stevns

Opdatering af spildevandsplan og tidsplan for Gl. Stevns Teknik og Miljø Opdatering af spildevandsplan og tidsplan for Gl. Stevns Tillæg 5 til Spildevandsplan 2012 2020 Vedtaget af Kommunal Bestyrrelsen d. XX. xxxx XXXX 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: 06.00.05-P16-2-14

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Hvorfor Lolland Forsyning A/S? Alle Lolland Kommunes forsyningsvirksomheder er med virkning fra 1. januar 2007 udskilt

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Informationsmøde den 23. april 2013 Fjernvarmeudbygning og kloakseparering Tårsvej etape 2

Lolland Forsyning A/S. Informationsmøde den 23. april 2013 Fjernvarmeudbygning og kloakseparering Tårsvej etape 2 Lolland Forsyning A/S Informationsmøde den 23. april 2013 Fjernvarmeudbygning og kloakseparering Tårsvej etape 2 Program Velkommen! v/per Søndergaard, Lolland Forsyning A/S Præsentation af deltagere kommune,

Læs mere

DU SKAL INSTALLERE EN SKELBRØND

DU SKAL INSTALLERE EN SKELBRØND HELST DU SKAL INSTALLERE EN SKELBRØND Ansvar Adgang Afhjælpning Værd at vide om skelbrønde? Hvorfor en skelbrønd? En skelbrønd bidrager til at det bliver lettere for både dig og os at: få hurtig adgang

Læs mere

Tillæg nr. 2013/1 til spildevandsplanen

Tillæg nr. 2013/1 til spildevandsplanen - Tillæg nr. 2013/1 til spildevandsplanen Separatkloakering i et område ved Stationsvej i Årslev November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. FORORD... 3 2. SAGSFREMSTILLING... 3 2.1 STATUS... 3 2.2 PLAN... 3

Læs mere

Tillæg nr. 6 til Spildevandsplan for 2012-2020 Dayz, Rønbjerg

Tillæg nr. 6 til Spildevandsplan for 2012-2020 Dayz, Rønbjerg Tillæg nr. 6 til Spildevandsplan for 2012-2020 Dayz, Rønbjerg Dato: 28-02-2014 Sags nr. 820-2013-64206 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan... 3 2. Lov-

Læs mere

Separatkloakering i dit område

Separatkloakering i dit område Separatkloakering i dit område Side 2 Hvorfor lægger vi nye kloakker? I følge Kalundborg Kommunes Spildevandsplan 2010-2015 skal dit område separatkloakeres. Det nye kloaksystem vil blive udført som separatsystem,

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Kalundborg Kommune Spildevandsplan 2010-2015

Tillæg nr. 7 til Kalundborg Kommune Spildevandsplan 2010-2015 TEKNIK OG MILJØ Forslag til Tillæg nr. 7 til Kalundborg Kommune Spildevandsplan 2010-2015 For boligområder i Høng, Svebølle og Kalundborg Forslag til Tillæg til Spildevandsplan For boligområder i Høng,

Læs mere

Lovgrundlag. Spildevandsplanen er udarbejdet i henhold til miljøbeskyttelseslovens 32 og spildevandsbekendtgørelsens kapitel 3.

Lovgrundlag. Spildevandsplanen er udarbejdet i henhold til miljøbeskyttelseslovens 32 og spildevandsbekendtgørelsens kapitel 3. Indholdsfortegnelse Tillæg nr. 2 3 Lovgrundlag 4 Plangrundlag 5 Fordebat 7 Spildevandsanlæg 8 Miljømæssige konsekvenser 12 Økonomi 17 Miljø- og servicemål 18 Tidsplan 20 Berørte matrikler og arealbehov

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Kolding Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 2 til Kolding Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 2 til Kolding Kommunes spildevandsplan Kolding Kommune Kloakering af boliger ved Lejrskov, Egholt og Rolles Møllevej August 2007 27. august 2007 Tillæg nr. 2 til Kolding Kommunes Spildevandsplan

Læs mere

Beslutningsforslag nr. B 102 Folketinget 2013-14

Beslutningsforslag nr. B 102 Folketinget 2013-14 Beslutningsforslag nr. B 102 Folketinget 2013-14 Fremsat den 8. april 2014 af Charlotte Dyremose (KF), Tom Behnke (KF), Lene Espersen (KF), Mike Legarth (KF) og Mai Mercado (KF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Tillæg nr. 2013/1 til spildevandsplanen, forslag

Tillæg nr. 2013/1 til spildevandsplanen, forslag Tillæg nr. 2013/1 til spildevandsplanen, forslag Separatkloakering i et område ved Stationsvej i Årslev November 2013 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Forord...3 2. Sagsfremstilling...3 2.1 Status...3 2.2

Læs mere

Center for Teknik & Miljø

Center for Teknik & Miljø Center for Teknik & Miljø Hvidbog med indsigelser og bemærkninger til forslag til tillæg til spildevandsplan for Allegade i Haslev 1. Indkomne indsigelser og bemærkninger Forslag til tillæg til spildevandsplan

Læs mere

Planer i Aarhus hvad siger de omkring vand og klimatilpasning

Planer i Aarhus hvad siger de omkring vand og klimatilpasning Temadag om Vandhandleplaner Samtænkning af klimatilpasning og vandplan 2 - en ønskeseddel v/inge Halkjær Jensen Aarhus Vand A/S Tekstslide SPLASH - 1 layout Skift layout: Højreklik på slidet / layout og

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg. Vedtaget af Sønderborg Kommune

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg. Vedtaget af Sønderborg Kommune Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2009-2016 Kloakseparering af Havbogade, Sønderborg Vedtaget af Sønderborg Kommune Indhold 1. Indledning og baggrund... 2 2. Formål... 2 3. Delspildevandsplanens forhold

Læs mere

Fra septiktank til fælles kloak

Fra septiktank til fælles kloak Fra septiktank til fælles kloak Hvorfor kloakering i det åbne land? Køge Kommune har besluttet, at en række ejendomme i det åbne land skal sluttes til det fælles kloaksystem. Din ejendom er én af dem.

Læs mere

BREUM SEPARATKLOAKERING.

BREUM SEPARATKLOAKERING. BREUM SEPARATKLOAKERING. DAGSORDEN. Torsdag den 11. maj 2014, kl. 19.00 21.00 Kulturcenter Østsalling, Breum 19.00 Velkomst Præsentation af bygherrer og entreprenør Jørgen Rasmussen. Præsentation af Skive

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord,

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, Tønder Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, august 2015 Udarbejdet til: Tønder Kommune Kongevej

Læs mere

Håndhævelse af spildevandspåbud

Håndhævelse af spildevandspåbud Håndhævelse af spildevandspåbud Acadresag 13/1539 - Heidkjae Resumé Der er tale om en genoptagelse af sag, der oprindeligt var på NFK d. 3. april 2014. Sagen blev hjemsendt til fornyet behandling af ØU,

Læs mere

Det åbne land KLOAKERING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND HVORFOR KLOAKERING AF EJENDOMME? TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME I ISHØJ KOMMUNE

Det åbne land KLOAKERING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND HVORFOR KLOAKERING AF EJENDOMME? TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME I ISHØJ KOMMUNE KLOAKERING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND HVORFOR KLOAKERING AF EJENDOMME? TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME I ISHØJ KOMMUNE TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME 2012 UDGIFTS FORDELING GRÆNSEFLADER MELLEM

Læs mere

BILAG: Lån og afdragsordninger

BILAG: Lån og afdragsordninger BILAG: Lån og afdragsordninger Mange borgere er ikke i stand til at optage et almindeligt bank- eller realkreditlån, men der findes dog andre lånemuligheder, hvilket Norddjurs Kommune informerer om i forbindelse

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE

SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE b Hvorfor spildevandskloakerer vi? b Hvad skal du selv gøre og betale? b Hvornår sker der hvad? Hvorfor denne pjece? I denne pjece kan du læse mere om, hvorfor vi spildevandskloakerer

Læs mere

Dagsorden. Borgerinformation om kloakering af Røde Anes Vej - Hovedgaden

Dagsorden. Borgerinformation om kloakering af Røde Anes Vej - Hovedgaden Dagsorden Borgerinformation om kloakering af Røde Anes Vej - Hovedgaden 1. Velkomst m/kaffe og brød 2. Hvem er vi 3. Gennemgang af årsagen til denne miljøindsats (Natur- og miljøafdelingen) 4. Projektgennemgang

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag.

TEKNIK OG MILJØ. NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. TEKNIK OG MILJØ NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. Dato: 8. august 2012 Sagsbehandler: admlv Indledning Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 25. juni 2012 bedt om en redegørelse

Læs mere

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 Den 25. juni 2012 Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2010-2012. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og -pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland

Læs mere

Rensning af spildevand i det åbne land

Rensning af spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land Information Oktober 2010 Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Randers Kommune 1 Hvorfor denne pjece? Folketinget har besluttet, at rensningen af spildevand

Læs mere

2. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Sommerhusområder i Boderne og Sømarken

2. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Sommerhusområder i Boderne og Sømarken 2. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012 Sommerhusområder i Boderne og Sømarken Teknik & Miljø, juli 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund...3 2. Lovgrundlag...3 3. Eksisterende forhold...3

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Dato: 28. februar 2014 Sags nr. 820-2013-25330 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde vedrørende kloakprojektet Askø-Dannemare 16. november 2011 Dannemare Forsamlingshus

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde vedrørende kloakprojektet Askø-Dannemare 16. november 2011 Dannemare Forsamlingshus Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde vedrørende kloakprojektet Askø-Dannemare 16. november 2011 Dannemare Forsamlingshus Centralisering af spildevandsrensning og kloakering af det åbne land Askø-Dannemare

Læs mere

Betalingsvedtægt. for Brønderslev Spildevand A/S

Betalingsvedtægt. for Brønderslev Spildevand A/S Betalingsvedtægt for Brønderslev Spildevand A/S INDHOLDSFORTEGNELSE 1. VEDTÆGTENS OMRÅDE 2. BUDGET OG REGNSKAB 3. INDTÆGTER 3.1 Tilslutningsbidrag 3.1.1 Tilslutningsbidragets størrelse 3.1.2 Tilslutningsbidrag

Læs mere

SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ

SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ Ordforklaring: Indsigelse: Henvendelse fra en borger, der protesterer mod en planlagt beslutning. Yderligere oplysninger: Hvis du har spørgsmål til den del af separatkloakeringen,

Læs mere

Forslag til: Favrskov Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012. Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten

Forslag til: Favrskov Kommune. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012. Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten Forslag til: Favrskov Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2009-2012 Byggemodning og ny rundkørsel ved Hammelvej, Hadsten Marts 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 INDLEDNING... 3 1.1 Offentliggørelse og vedtagelse...3

Læs mere

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION?

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? HVORFOR SEPARATKLOAKERE? GODT FOR MILJØET Provas og Haderslev

Læs mere

Tillæg nr. 2013/7 til spildevandsplanen. Ændringer i tidsplanen for spildevandsplanen

Tillæg nr. 2013/7 til spildevandsplanen. Ændringer i tidsplanen for spildevandsplanen Tillæg nr. 2013/7 til spildevandsplanen Ændringer i tidsplanen for spildevandsplanen 2013-2017 November 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORORD... 2 2. SAGSFREMSTILLING... 2 REVIDERET TIDSPLAN FOR PROJEKTER

Læs mere

Kloakfornyelse i Ulstrup

Kloakfornyelse i Ulstrup Kloakfornyelse i Ulstrup Borgermøde 18. juni 2013 Program Præsentation og indledning Spildevandsplan 2013 Kloakfornyelse i Ulstrup Hvor langt er vi nået med undersøgelser og planlægning Hvad skal Favrskov

Læs mere

Hvorfor denne pjece? I denne pjece orienterer vi dig om:

Hvorfor denne pjece? I denne pjece orienterer vi dig om: Hvorfor denne pjece? Formålet med denne pjece er at informere dig om, at både du og vi inden for de næste 4-5 år skal forbedre forholdene på din ejendom og i dit kvarter med nye kloakledninger. I denne

Læs mere

Tillæg nr. 13 Spildevandsplan 2012-2019. Boligområde ved Tøndervej i Bastrup - omfattet af lokalplan 1218-12. By- og Udviklingsforvaltningen.

Tillæg nr. 13 Spildevandsplan 2012-2019. Boligområde ved Tøndervej i Bastrup - omfattet af lokalplan 1218-12. By- og Udviklingsforvaltningen. Tillæg nr. 13 Spildevandsplan 2012-2019 Boligområde ved Tøndervej i Bastrup - omfattet af lokalplan 1218-12 By- og Udviklingsforvaltningen Miljø Sagsnr. 14/17738 September 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1,

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, 1 Tillæg nr. 002 Spildevandsplan 2012-2016 Hørsholm Kommune Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, Tagvand fra AB Opnæsgård og tag- og overfladevand fra 40 omkringliggende 2 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

den 14. januar 2015 på Hedensted Rådhus

den 14. januar 2015 på Hedensted Rådhus Kloakseparering i Hedensted Nord Borger- og informationsmøde den 14. januar 2015 på Hedensted Rådhus 1 Dagsorden: Velkomst og præsentation Baggrund Tidsplan Projektet Generel information Spørgsmål Afrunding

Læs mere

Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM:

Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM: Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM: > Hvorfor ændre din kloak nu? > Hvad skal du selv gøre og betale? > Hvornår og hvordan foregår separering af kloak?

Læs mere

Orienteringsmøde Kloakering Sønderballe Strand

Orienteringsmøde Kloakering Sønderballe Strand Orienteringsmøde Kloakering Sønderballe Strand Genner Forsamlingshus 30. Oktober 2015 Version 1.0 Velkommen Stil gerne spørgsmål efter præsentationen Skriv dine spørgsmål ned og aflever dem Også selvom

Læs mere

Nu skal du snart separatkloakere på din grund

Nu skal du snart separatkloakere på din grund Nu skal du snart separatkloakere på din grund KLAR PARAT KLOAKERING Hvorfor denne pjece? Esbjerg Kommune og Esbjerg Forsyning A/S er i fuld gang med at forbedre miljøet i vandløb, søer og havet. Det gør

Læs mere

Borgermøde om kloakering for nedlæggelse af Hadsund Renseanlæg. Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 25. juni 2013 kl

Borgermøde om kloakering for nedlæggelse af Hadsund Renseanlæg. Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 25. juni 2013 kl Borgermøde om kloakering for nedlæggelse af Hadsund Renseanlæg Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 25. juni 2013 kl. 17.00 Dagsorden 1. Indledning 2. Projektomfang 3. Udførelsestidsplan 4. Udførelsesmæssige

Læs mere

TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING PÅ HOLMESKOVVEJ MARTS 2012

TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING PÅ HOLMESKOVVEJ MARTS 2012 TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 20112020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING PÅ HOLMESKOVVEJ MARTS 2012 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Grundlag... 3 3 Eksisterende forhold... 3 4 Dimensioneringsforudsætninger...

Læs mere

R A P P O R T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan Separering af en del af Tarm og opdateringer af kort

R A P P O R T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Forslag til Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan Separering af en del af Tarm og opdateringer af kort R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Forslag til Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af en del af Tarm og opdateringer af kort Udarbejdet den 3. marts 2016 T i l l æ g n r. 12 t i

Læs mere

Tillæg nr. 12 Spildevandsplan 2008-2011 Vejen Kommune

Tillæg nr. 12 Spildevandsplan 2008-2011 Vejen Kommune Vejen Kommune Tillæg nr. 12 Spildevandsplan 2008-2011 Vejen Kommune Separatkloakering i Holsted: Jørgen Hansens Vej og Højmarksvej Kongeåen ved Vejen Brørup Renseanlæg Drift og vedligehold Slamminiralisering

Læs mere

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Dato: 18. juni 2015 Sags nr. 820-2014-58070 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

Kloakseparering i Rask Mølle. Borger- og informationsmøde den 26. november 2014 på Rask Mølle Skole

Kloakseparering i Rask Mølle. Borger- og informationsmøde den 26. november 2014 på Rask Mølle Skole Kloakseparering i Rask Mølle Borger- og informationsmøde den 26. november 2014 på Rask Mølle Skole Dagsorden Velkomst og præsentation Baggrund Tidsplan Projektet Generel information Spørgsmål Afrunding

Læs mere

Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende

Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende Vedr. Generalforsamling 2010 referat Bendt Bjergaard havde et powerpoint indlæg under formandens beretning og her er teksten: Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende

Læs mere

Borgermøde om kloakering af sommerhusområderne etape 1. Mariagerfjord Vand a s Fredag den 13. december 2013 kl. 13.30

Borgermøde om kloakering af sommerhusområderne etape 1. Mariagerfjord Vand a s Fredag den 13. december 2013 kl. 13.30 Borgermøde om kloakering af sommerhusområderne etape 1 Mariagerfjord Vand a s Fredag den 13. december 2013 kl. 13.30 Dagsorden 1. Indledning 2. Spildevandsplan 3. Ny renseanlægsstruktur 4. Projektomfang

Læs mere

Niras workshop: Klimatilpasning i praksis

Niras workshop: Klimatilpasning i praksis Niras workshop: Klimatilpasning i praksis 18. september, 2. oktober og 9. oktober 2012 1 Ny klimalovgivning. Hvis ansvar er klimatilpasningen, og hvem skal betale? v/ Søren Stenderup Jensen, advokat (H),

Læs mere

Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl. i Herning.

Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl. i Herning. Til Beboerne på Tietgensgade m.fl. Herning Vand A/S Ålykkevej 5 7400 Herning Tlf.: 9999 2299 CVR 2581 0619 EAN 5 790001 899202 Den 11. marts 2013 Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl.

Læs mere

Separatkloakering Hvad betyder det for dig?

Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Vi er i gang med at separatkloakere, og vi kommer snart til dit område. Hvorfor denne folder? Varde Kommune og Varde Forsyning A/S er i fuld gang med at ændre

Læs mere

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for Sønderholm.

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for Sønderholm. Punkt 2. Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for Sønderholm. 2011-45872. Forsyningsudvalget indstiller, at byrådet godkender, at kommunens spildevandsplan ændres vedrørende separatkloakering

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde Birket og Lindet 22. august 2012 Signe Stubs Sognegård, Torrig L.

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde Birket og Lindet 22. august 2012 Signe Stubs Sognegård, Torrig L. Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde Birket og Lindet 22. august 2012 Signe Stubs Sognegård, Torrig L. Program Velkommen ved Lolland Forsyning Orientering om projektet Tidsplan Hvad betyder det

Læs mere

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015 Arrild kloakseparering Borgermøde den 15. april 2015 Dagsorden: 1. Velkomst (v. Jacob Riis Bols, Tønder Spildevand A/S) 2. Baggrund (v. Martin Madsen, Tønder Kommune) 3. Gennemgang af projektet (v. Jacob

Læs mere

Kloakering i det åbne land

Kloakering i det åbne land Kloakering i det åbne land Vi forsøger at skabe mindst mulige gener for trafikken og de berørte ejendomme. Effektiv rensning af spildevandet Lolland Kommune har besluttet, at udpegede ejendomme i det åbne

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund

Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund Dato: 3-8-2015 Sags nr. 820-2015-39261 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg

Læs mere

DANVA. TEMADAG SEPARERING 12. Marts 2013. Før separering Hvad gør vi i projekteringsfasen. Gødstrup Hospital visualisering: CuraVita

DANVA. TEMADAG SEPARERING 12. Marts 2013. Før separering Hvad gør vi i projekteringsfasen. Gødstrup Hospital visualisering: CuraVita DANVA TEMADAG SEPARERING 12. Marts 2013 Før separering Hvad gør vi i projekteringsfasen Gødstrup Hospital visualisering: CuraVita Præsentation 2 Johnny Kristensen Kontorleder og Projektleder Grontmij A/S

Læs mere

Frederikshavn Kommune Att. Casper Bach Alstrup. E-mail: caal@frederikshavn.dk; post@frederikshavn.dk

Frederikshavn Kommune Att. Casper Bach Alstrup. E-mail: caal@frederikshavn.dk; post@frederikshavn.dk Frederikshavn Kommune Att. Casper Bach Alstrup 1. oktober 2013 Sag 12/05567 / CF E-mail: caal@frederikshavn.dk; post@frederikshavn.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken

3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012. Plejecenter ved Snorrebakken 3. tillæg til Spildevandsplan 2005-2012 Plejecenter ved Snorrebakken Teknik & Miljø, December 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund...3 2. Lovgrundlag...3 3. Eksisterende forhold...3 4. Fremtidige

Læs mere

Dagsorden. Borgerinformation om separatkloakering i Nors, Bakken og Vendbjerg. 1. Velkomst. 2. Hvem er vi. 3. Projektgennemgang

Dagsorden. Borgerinformation om separatkloakering i Nors, Bakken og Vendbjerg. 1. Velkomst. 2. Hvem er vi. 3. Projektgennemgang Dagsorden Borgerinformation om separatkloakering i Nors, Bakken og Vendbjerg. 1. Velkomst 2. Hvem er vi 3. Projektgennemgang 4. Spørgsmål generelt m.m. Hvem er vi Thisted Vand: Flemming Geipel tilsyn,

Læs mere

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 8 By- og Udviklingsforvaltningen Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Sagsnr. 14/2022 April 2016 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling

Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling Odder Spildevand har i afholdt to velbesøgte informationsmøder i forbindelse med den kommende fornyelse af kloakkerne i de to byer. Ca. 90 mennesker

Læs mere

Kloakfornyelse i Svejstrup. Borgermøde 12. august 2014

Kloakfornyelse i Svejstrup. Borgermøde 12. august 2014 Kloakfornyelse i Svejstrup Borgermøde 12. august 2014 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal Favrskov Spildevand

Læs mere

Efter separeringen hvilke problemer står vi med? DANVA temadag 12. marts 2013. Morten Ø. Nielsen Aarhus Vand

Efter separeringen hvilke problemer står vi med? DANVA temadag 12. marts 2013. Morten Ø. Nielsen Aarhus Vand Efter separeringen hvilke problemer står vi med? DANVA temadag 12. marts 2013 Morten Ø. Nielsen Aarhus Vand Præsentation Morten Ø. Nielsen Projektleder Aarhus Vand Baggrund: Arbejder med separeringsprojekter

Læs mere

REGNVANDSBASSINER - EN GRUND MINDRE ELLER MINDRE GRUNDE?

REGNVANDSBASSINER - EN GRUND MINDRE ELLER MINDRE GRUNDE? REGNVANDSBASSINER - EN GRUND MINDRE ELLER MINDRE GRUNDE? Dyre dråber eller en dråbe i havet? KLOAKFORSYNINGEN Regn med, at det regner! Den der fejler i sin forberedelse... Én grund mindre eller mindre

Læs mere

Planlagt separatkloakering af K-område 0.4.40 i Sønder Tranders

Planlagt separatkloakering af K-område 0.4.40 i Sønder Tranders Planlagt separatkloakering af K-område 0.4.40 i Sønder Tranders Beskrivelse af de konkrete ændringer Spildevandsplanen ændres, således at den fælleskloakerede del af K-område 0.4.40 angives som separatkloakeret

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010 2019. Indhold 1. INDLEDNING 3 2. PLANLÆGNINGSGRUNDLAG 4 3. REGNVANDSAFLEDNING FRA GAMMEL KLAUSDALSBROVEJ 4 4. FREMRYKNING AF KLOAKERING AF TIBBEVANGEN

Læs mere

Spildevandsplan 2009-2018 Forslag til tillæg nr. 14

Spildevandsplan 2009-2018 Forslag til tillæg nr. 14 Spildevandsplan 2009-2018 Forslag til tillæg nr. 14 Tillægget omfatter: Spildevandsrensning i det åbne land ved Alken, Boes, Illerup og syd for Låsby Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf.

Læs mere

ODDENSE SEPARATKLOAKERING. Torsdag den 2. juli 2015, kl. 19.00 21.00

ODDENSE SEPARATKLOAKERING. Torsdag den 2. juli 2015, kl. 19.00 21.00 ODDENSE SEPARATKLOAKERING. Torsdag den 2. juli 2015, kl. 19.00 21.00 DAGSORDEN. Velkomst og præsentation Separatkloakering Kloakprojektet: Arbejde i offentlige arealer Arbejder på egen grund Sikringstiltag

Læs mere