Almindelige bemærkninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Almindelige bemærkninger"

Transkript

1 EM 2001/15 1. Baggrunden for lovforslaget Almindelige bemærkninger Ferieloven fra 1990 har vist sig at være utidssvarende på en række punkter, hvorfor det er nødvendigt at revidere den. Der er endvidere tale om, at nogle bestemmelser var udformet på en uklar måde, hvilket har resulteret i konkrete fortolkningstvivl. Disse tvivlstilfælde skulle kunne undgås efter vedtagelsen af dette forslag. De påtænkte ændringer af loven er så omfattende, at det er besluttet at udfærdige forslaget som et lovforslag og ikke en ændringslov, da et lovforslag i sin helhed må betragtes som mere overskueligt og brugbart for borgerne. 2. Lovforslagets indhold Overordnet betragtet indeholder lovforslaget de samme rettigheder som den tidligere lov. Hvis man læser nærmere i lovens indhold, er der dog på et par områder foretaget nogle konkrete indholdsmæssige ændringer. Den tidligere bestemmelse om kontant honorering i 8, stk. 2 er erstattet af bestemmelse om lønudbetaling under ekstra ferietimer. Dette er hensigtsmæssigt udfra en ligestilling af arbejdstagere, der har valgt ferie med løn, og arbejdstagere, der har valgt eller er tvunget til at afholde ferie med feriegodtgørelse. Varslet for meddelelse om placering af den 3 ugers sammenhængende del af ferien - hovedferien - er ændret. Tidligere var der krav om et 2 måneders varsel, der med dette forslag er udvidet til 3 måneder. Der er endvidere sket en ændring i bestemmelsen om udbetaling af feriegodtgørelse. Efter den tidligere bestemmelse var der mulighed for at få udbetalt den fulde feriegodtgørelse, såfremt det samlede antal feriedage var mindst 18 i sammenhæng. Denne bestemmelse er nu ændret til, at feriegodtgørelse udelukkende udbetales for det antal ferietimer, som lønmodtageren holder ferie. Bestemmelsen om de tilfælde, hvor det er muligt at få udbetalt feriegodtgørelsen ved ferieårets begyndelse, er tilpasset tiden. Det vil sige, at bestemmelsen er ændret til, at udbetaling er mulig ved ferieårets begyndelse, såfremt den optjente feriegodtgørelse er mindre end kr. 2000, modsat kr.1000 tidligere, eller hvis lønmodtageren har opnået retten til alderspension, modsat tidligere, hvor lønmodtageren skulle være fyldt 60 år og være fratrådt arbejdsmarkedet.

2 I den nye lov fastsættes det, at ferietimer, der på grund af arbejdsgivers forhold ikke har kunnet afholdes i det efter optjeningsåret følgende ferieår skal overføres til det efterfølgende ferieår, hvor det tidligere fremgik, at hvis det ikke i ferieåret havde været muligt for en arbejdstager at afholde ferie, kunne der ved det følgende ferieårs begyndelse ske udbetaling af ikke afholdt ferie. Baggrunden for dette er hensynet til arbejdstagerne, der på trods af arbejdsgivers forhold har krav på afholdelse af ferie. Derimod er der i dette lovforslag hjemmel til udbetaling af feriegodtgørelse, når lønmodtageren af bestemte årsager har været forhindret i afholde ferien. Sådan ferie kan dog aftales overført til næstfølgende ferieår. For så vidt angår lovens bestemmelse om optjening af ferie, fremtræder denne ændring umiddelbart som væsentlig for den enkelte arbejdstager/arbejdsgiver, men bestemmelsens indhold svarer reelt til indholdet af den tidligere lovs 5. Det er udelukkende beregningen af den optjente ferie der ændres fra feriedage til ferietimer. Den tidligere lovs bestemmelse om etablering af en feriefond er aldrig blevet effektueret. Landsstyret har i 1994 besluttet, at der ikke er grundlag for at fremsætte forslag til vedtægter for en generel feriefond, da det økonomiske grundlag for en sådan fond antages at være meget spinkelt. Med det foreliggende forslag til ændring af ferielovens bestemmelse om feriefond er det sikret, at der fortsat sker indbetaling til SIK's feriefond for ansatte under dette overenskomstområde, og at der for øvrige lønmodtagergrupper forsøges en udbetaling af feriegodtgørelse. Uanbringelige feriepenge uden for SIK's overenskomstområde tilfalder arbejdsgiveren som ekstraordinær indtægt. Derudover er der foretaget en del sproglige og redaktionelle ændringer, ligesom den udviklede praksis i nogen udstrækning er indskrevet som lovtekst. Dermed skulle der blive færre fortolkningsspørgsmål til loven. 3. Økonomiske konsekvenser Der er en mindre besparelse ved at fjerne den kontante honorering på 1,5 % for placering af ferien udenfor hovedferieperioden. Dette modsvares af hjemlen til at udbetale normal løn under de ekstra feriedage som følge af omlægningen. Da bestemmelsen om omlægning af ferie er meget lidt anvendt, anses forslaget for at være udgiftsneutralt. Ændringen af varslet af hovedferiens start fra 2 til 3 måneder antages at være udgiftsneutral, da det til stadighed er muligt for arbejdsgivere at benytte undtagelsen for nødsituationer, hvor tvingende hensyn til virksomhedens drift gør sig gældende. Udvidelsen af lovens område for optjening af ferie til at omfatte adoption er i overensstemmelse med praksis og medfører derfor ikke nogen merudgift. Udvidelsen til optjening af sygeferiegodtgørelse i en periode svarende til barselseller adoptionsorlov medfører en merudgift for den enkelte arbejdsgiver. Da der

3 delvis er tale om videreførsel af nuværende praksis inden for en række områder, anses merudgiften for at være af mindre omfang. Bestemmelsen om, at uanbringelig feriegodtgørelse tilfalder arbejdsgiveren, er en indtægt for den enkelte arbejdsgiver. Forslaget antages i sin helhed at være udgiftsneutralt. 4. Administrative konsekvenser I en kortere omstillingsfase forventes det, at forslaget vil have en umiddelbar administrativ konsekvens. Det er dog udelukkende i forbindelse med en overgang fra opgørelse af optjeningen af ferie fra feriedage til ferietimer. Der er dermed tale om en begrænset konsekvens, i et begrænset tidsrum. Forslaget antages i sin helhed at være uden administrative konsekvenser. 5. Høring Forslaget har været i høring i samtlige direktorater og de nettostyrede virksomheder, Rigsombudet, De Grønlandske Kommuners Landsforening, AS-G, Sundhedskartellet, IMAK, AK, PIP, SIK, SSK, AaNP, Attaveqaat, KNAPK, APK, GA, HST, INI A/S, KNI A/S, TELE Greenland A/S samt Royal Greenland A/S. Nogle direktorater, de nettostyrede virksomheder, PIP, SSK, AaNP, Attaveqaat, KNAPK, GA, HST og INI A/S har ikke afgivet høringssvar. Der har i de øvrige høringssvar været udbredt misforståelse omkring beregningen af ferieoptjening, idet bestemmelsen kunne opfattes som en ændring i retning af, at der optjenes ret til ferie af samtlige arbejdstimer, altså også af over- og merarbejdstimer. I konsekvens heraf er denne bestemmelse blevet omformuleret og tydeliggjort. Desuden har Royal Greenland A/S fremført, at udvidelse af varslingsfristen for afholdelse af ferie fra 2 til 3 måneder ville medføre merudgifter for virksomheden, hvilket Administrationsdirektoratet dog ikke har modtaget dokumentation for. SIK har fremført, at al ikke udbetalt feriegodtgørelse burde overføres til SIK's feriefond, hvilket naturligvis ikke vil kunne imødekommes for så vidt angår feriegodtgørelse for ansatte, som ikke er omfattet af SIK-overenskomsterne. Sundhedskartellet har foreslået, at ikke udbetalt feriegodtgørelse uden for SIK's område overføres til Den fælles Ferierejsefond. Denne fond er oprettet ved aftale, og de offentlige arbejdsgivere indbetaler et fast månedligt beløb til den for de ansatte, som er omfattet af aftaler og overenskomster inden for tjenestemandsorganisationernes område. Da de ikke udbetalte beløb også kan dække andre ansatte end dem, der er dækket af SIK's Feriefond og Den fælles Ferierejsefond, vil dette heller ikke kunne imødekommes.

4 Den foreslåede mulighed for at overføre den til den lønudbetalende arbejdsgiver som ekstraordinær indtægt, hvis beløbet ikke efter 5 år kan udbetales til lønmodtageren uden påkrav, synes således den mest rimelige. Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser 1 Loven er som hovedregel gældende for alle lønmodtagere. Lønmodtagerbegrebet afgøres udfra, om der er et tjenesteforhold mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Momenterne, der skal tages i betragtning ved denne vurdering, er, om der består en arbejdsforpligtelse mellem parterne, om arbejdsgiver har adgang til at fastsætte instrukser for arbejdets udførelse, om arbejdsgiver har en kontrolbeføjelse, om det er arbejdsgiver eller arbejdstager, der har den økonomiske risiko, og i hvis navn arbejdet udføres. Er der et reelt over- underordnelsesforhold mellem parterne? Afgørelsen af, om der består et tjenesteforhold, træffes herefter som en helhedsvurdering af de omstændigheder, der skal tages i betragtning. Ved afgørelse af, om der er et tjenesteforhold mellem parterne, er det af betydning, om forholdet efter anden lovgivning betragtes som et lønmodtagerforhold. Her kan de almindelige ansættelsesretlige regler være af betydning. Landsstyrets bekendtgørelse nr. 27 af 5. august 1991 om, hvilke lønmodtagere, der ikke skal være omfattet af Ferieloven, ophæves ved denne lov. Indholdet af bekendtgørelsen var som følger: a. personer, der er antaget til honorarlønnet arbejde b. personer, der er antaget til løsarbejde, d.v.s. personer, hvis arbejdsforhold er af kortvarig eller tilfældig karakter c. personer, der ikke ifølge allerede gældende cirkulærer eller regulativer oppebærer feriegodtgørelse for den tjeneste/arbejde, de ifølge cirkulæret eller regulativet skal udføre d. fiskere og sømænd, der forhyres til enkelt-togter, og hvis løn ifølge aftale eller sædvane omfatter feriegodtgørelse e. andre personer, som i henhold til aftale eller sædvane, løbende får udbetalt feriegodtgørelse.

5 For så vidt angår a. falder honorarlønnet arbejdskraft som ovenfor beskrevet udenfor lønmodtagerbegrebet. Honorarlønnede personer er til eksempel tolke eller eksterne konsulenter, der er løst tilknyttet til en eller flere virksomheder. Disse personer har almindeligvis brede rammer i deres virke, særligt i forhold til arbejdstid, mængden af opgaver og valg af arbejdsgiver. Personer, der tidligere var undtaget fra ferieloven efter litra b, falder ind under lønmodtagerbegrebet og skal dermed i medfør af arbejdsforholdet oppebære feriepenge. Der ses ikke nogen begrundelse for at undtage denne gruppe fra retten til feriepenge. Fiskere og sømænd, der forhyres til enkelt-togter, afslutter almindeligvis togterne med en betalt friperiode og vil derfor være bedre stillede end efter loven og opsamles derfor i lovens 2, hvori det fremgår, at loven er en minimumslov. For så vidt angår personafgrænsningen dækker lønmodtagerbegrebet såvel ansatte hos offentlige som private arbejdsgivere. Begrebet løn defineres bredt, idet løn i form af naturalier m.v. er omfattet. Loven er en minimumslov, der kan fraviges til gunst for lønmodtageren. 2 Da loven er en beskyttelseslov for lønmodtageren, dvs. den skal sikre, at lønmodtageren afholder ferie, vil det ikke være til gunst for lønmodtageren at indgå aftale om, at denne giver afkald på at afholde ferie, ud over hvad der bestemmes i 20. Derimod kan der mellem overenskomst- eller aftaleparter og f.eks. mellem en arbejdsgiver og en arbejdstager, som ikke er omfattet af kollektiv overenskomst eller aftale, indgås aftale om, at feriegodtgørelse beregnes med en højere procent end fastsat i 12, eller at ferieperioden, dvs. det tidsrum, hvor den sammenhængende ferie - hovedferien - skal placeres, kan gøres kortere. Optjeningsåret er kalenderåret. 3 Optjening og afvikling af ferie i dage er ændret til optjening og afvikling af ferie i timer. Ændringen er foreslået som følge af, at der inden for en række områder 4

6 administreres med afvikling af ferietimer og ikke feriedage, samt at der inden for en række områder arbejdes med en 5-dages uge, hvorfor optjening og afvikling af ferie ud fra en 6-dages uge ikke er tidssvarende. Der er ikke hermed sket ændringer i omfanget af den optjente ret. Der optjenes ikke ferieret af overarbejde. Som det fremgår af lovteksten, optjenes der for hver times normalbeskæftigelse 0,096 times ferie. Det vil sige, at hvis man er fuldtidsansat og dermed har en årlig arbejdsnorm på 2080 timer, svarer dette til 199,68 ferietimer. Det forudsættes, at antallet af ferietimer afrundes efter almindelige afrundingsregler. De 200 timer svarer til 5 ugers ferie, hvilket er gældende efter den nuværende lov. For deltidsansatte, med 20 ugentlige arbejdstimer og en årlig arbejdsnorm på 1040 timer, optjenes 99,84 ferietimer. Dette antal ferietimer afrundes til 100 timer, hvilket udfra en ugentlig arbejdsnorm på 20 timer også svarer til 5 ugers ferie. Fravær p.g.a. adoption sidestilles med fravær p.g.a. sygdom, barsel og tilskadekomst, i hvilke tilfælde der optjenes ferieret. 5 En lønmodtager har ret til at afholde 5 ugers ferie, selv om vedkommende ikke har været i beskæftigelse i hele optjeningsåret. Hidtidig praksis med, at ferie med optjent ret til løn eller feriegodtgørelse holdes før ferie uden sådan optjent ret, forudsættes at være uændret. Der er udelukkende tale om en ferieret, hvilket vil sige at lønmodtageren i dette tilfælde udelukkende har retten til ferieafholdelse i de 25 dage, men ikke løn eller feriegodtgørelse i disse dage. 6 Ferieåret er anvendt som betegnelse for den periode, hvori ferie afholdes, det vil sige fra 1. februar i året efter optjeningsåret til 31. januar det følgende år. Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med 3. Som det fremgår af bestemmelsen, skal ferien fastlægges efter forhandling mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Man skal dog være opmærksom på arbejdsgivers ledelsesret. 7

7 Den sammenhængende del af ferien - kaldet hovedferien - kan være mere end 3 uger, men lønmodtageren har alene ret til 3 ugers ferie i sammenhæng. Ved aftale kan hovedferien deles i mindre perioder. Den del af ferien, som ikke er hovedferie, kan kræves med mindst 1 uges sammenhængende ferie uden for ferieperioden. De resterende ferietimer kan gives som løse ferietimer, dog mindst svarende til 1 dag ad gangen. Hvis lønmodtageren opsiger sin stilling, har vedkommende alene krav på at holde ferie, der er varslet og aftalt forud for opsigelsen. Ved aftale kan lønmodtageren holde yderligere ferie i opsigelsesperioden. Dog kan arbejdsgiveren altid kræve restferie afholdt i opsigelsesperioden, såfremt de almindelige varslingsregler er overholdt. Der er tale om indskrivning i loven af retspraksis, hvorefter det i forbindelse med fritstilling i opsigelsesperioden er muligt for arbejdsgiveren at anse tilgodehavende ferie for afholdt, hvis opsigelsesvarslet/fritstillingsperioden er mindst 3 måneder + antal feriedage. En lønmodtager, der er opsagt af arbejdsgiveren, har ikke pligt til at holde hovedferie i opsigelsesperioden, hvis lønmodtagerens opsigelsesvarsel er på 3 måneder eller derunder. Det vil sige, at hvis der er tale om en lønmodtager, der er fritstillet i opsigelsesperioden, anses al optjent ferie for afholdt i fritstillingsperioden, hvis fristen for meddelelse efter 9, stk. 1 og selve ferien kan rummes inden for fritstillingsperioden. Hvis lønmodtageren har 10 feriedage tilgode, skal opsigelsesvarslet være mindst 1 måned og 10 arbejdsdage. Hvis lønmodtageren har hele ferien på 25 arbejdsdage til gode, skal opsigelsesvarslet være mindst 3 måneder og 15 arbejdsdage for afholdelse af hovedferien, men - som ovenfor - mindst 1 måned og 10 arbejdsdage for restferien. Der skal i forbindelse med ferieafholdelse i opsigelsesperioden tages højde for sygdom, der vil kunne hindre ferieafholdelse. 8 Bestemmelsens anvendelse forudsætter, at placeringen af den sammenhængende del af ferien uden for ferieperioden er nødvendig af hensyn til virksomhedens drift. Den tidligere bestemmelse om kontant honorering på 1½% af feriegodtgørelse foreslås ændret til, at der sker udbetaling af sædvanlig løn under supplerende feriedage. Der skabes herved samme ret for personer med ret til løn under ferie og personer uden denne ret.

8 Bestemmelsen om kontant honorering vil fortsat gælde for enkelte grupper, der har det som rettighed i overenskomsten. Som det fremgår af 7, stk. 1 har lønmodtageren ret til at afholde 3 ugers ferie - svarende til 120 timer ved fuldtidsbeskæftigelse - i ferieperioden. Ved placering af hovedferien udenfor ferieperioden kan lønmodtageren derfor maksimalt opnå kompensation ud fra dette antal dage. Det vil sige, at hvis lønmodtageren har fået lagt hele sin hovedferie uden for ferieperioden skal der kompenseres med 3 arbejdsdage - 24 arbejdstimer. Hvis det kun er en del af hovedferien, der er placeret udenfor ferieperioden, skal der kompenseres ud fra et lavere antal dage. Begrundelsen for denne forlængelse er, at lønmodtageren afskæres fra at afholde hovedferien i samme periode som de øvrige lønmodtagere, og lønmodtagerens ret til at afholde hovedferien i ferieperioden krænkes reelt. Kompensationen, det ekstra antal feriedage, forudsættes afholdt i tilknytning til hovedferien. En yderligere forudsætning for, at en lønmodtager opnår det yderligere antal feriedage, jf. 8, stk. 2, er, at ferien faktisk placeres udenfor hovedferien. Ved overførsel af ikke afholdte feriedage efter 20 opnås således ikke ferieforlængelse, ligesom der ikke ydes godtgørelse for ferieforlængelse ved udbetaling af ikke afholdt ferie. 9 Varslet for den sammenhængende del af ferien foreslås ændret til 3 måneder, så der er overensstemmelse mellem denne paragraf og 7, stk. 2. Det er vigtigt at have bestemmelsens konkrete ordlyd for øje. Ordlyden er som følger; "Arbejdsgiveren skal, så tidligt som muligt, og senest 3 måneder før feriens start, give lønmodtageren meddelelse om placeringen af feriens sammenhængende del.". Dette betyder, at oplysning skal foreligge 3 måneder inden feriens afholdelse og ikke 3 måneder inden ferieårets begyndelse. Bestemmelsen i stk. 3 er i overensstemmelse med retspraksis. Hvis en arbejdsgiver ser sig nødsaget til at ændre en lønmodtagers planlagte ferie, er arbejdsgiveren forpligtet til at erstatte lønmodtagerens dokumenterede økonomiske tab. Dette kan være i det tilfælde, at en lønmodtager efter ferieplanlægningen jf. 9, stk. 1 har købt flyrejser, der ikke kan refunderes. 10 Bestemmelsen er indholdsmæssigt uændret i forhold til den tidligere lovs 11. Beregningen af den opsparede ferie opgøres dog i timer i stedet for dage. Ved

9 fratræden før opsamlet ferie er afholdt bliver ferien beregnet i overensstemmelse med 14, stk. 3 og udbetalt efter reglerne i kapitel Der er her tale om en præcisering af tidspunkt for begyndelse og afslutning af ferie. Dette er sket for at fastlægge regler for, hvornår en lønmodtager har ret til ikke at påbegynde ferien efter stk.2. Feriens begyndelsestidspunkt svarer til det tidspunkt, hvor lønmodtageren ville have påbegyndt den almindelige arbejdsdag Bestemmelsen i stk. 3 svarer indholdsmæssigt til den tidligere 12. I stk. 3 er indskrevet en bestemmelse, der konkretiserer praksis, hvorefter der skal foretages en konkret vurdering af, hvor vidt lønmodtageren kan få opfyldt det rekreative formål med ferien. I visse tilfælde er der forskel på behovet for sygemelding på arbejdet, og på om en lønmodtager har mulighed for at få opfyldt det rekreative formål med ferien. Hvis lønmodtageren i tilfælde af sygdom under ferie bliver afkrævet betaling for en lægeerklæring, refunderes denne udgift af arbejdsgiveren. Desuden er der indskrivning af praksis om krav om, at lønmodtageren syge- og raskmelder sig som sædvanligt for at kunne få ret til erstatningsferie på grund af sygdom. 12 Arbejdsgiveren yder feriegodtgørelse med 12 % af lønnen. 13 Bestemmelsen om sygeferiegodtgørelse er udvidet til også at omfatte fravær på grund af adoption. Beskæftigelseskrav for ret til optjening af sygeferiegodtgørelse gælder kun i forhold til sygdom. Det præciseres, at pligten til betaling af feriegodtgørelse kun består så længe, ansættelsesforholdet ikke er endeligt ophørt. I relation til SIK-ansatte på timeløn har de offentlige arbejdsgivere kontakt med dem ved udbetaling af sygeløn, men for andre grupper får arbejdsgiveren ikke besked om, hvornår vedkommende eventuelt bliver raskmeldt og starter arbejde andet sted. Arbejdsgiverens pligt til betaling af sygeferiegodtgørelse skal stoppes ved opsigelse fra en af parterne.

10 Perioden for fravær på grund af adoption og barsel er ændret til at svare til perioden, hvor lønmodtageren modtager dagpenge under barsel og adoption. 14 Løn under ferie afhænger af lønkvoten i optjeningsåret. Hvis lønmodtageren i optjeningsåret kun har været beskæftiget i 20 timer pr. uge, og inden afholdelse af ferie hos den samme arbejdsgiver er overgået til beskæftigelse i 40 timer pr. uge, kan der således ikke udbetales fuld løn under ferie. Modsat vil en lønmodtager, der har været beskæftiget i 40 timer pr. uge i optjeningsåret, og inden afholdelse af ferie hos den samme arbejdsgiver er overgået til beskæftigelse i 20 timer pr. uge, være berettiget til at få udbetalt feriegodtgørelse for de timer, hvori der er optjent ferie, som ikke kan afholdes. Oplysning om valg af (opsat) feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn og særlig feriegodtgørelse skal således ske inden optjeningsåret. Hvis man f.eks. ønsker feriegodtgørelse udbetalt i ferieåret 2004/05, skal dette oplyses inden 1. oktober 2002, for optjeningsåret For at fjerne misforståelse om, hvornår feriegodtgørelsen kommer til udbetaling, er det præciseret, at der alene sker beregning og beskatning ved fratræden. Udbetaling sker i overensstemmelse med reglerne i kapitel 5. Lønmodtagere på månedsløn har under f.eks. barsels- og adoptionsperioder krav på udbetaling af fast påregnelige ydelser. Det gælder f.eks. for ansatte ved døgninstitutioner eller på andre arbejdspladser, hvor lønmodtageren indgår i en vagtordning. Der vil således normalt blive beregnet feriegodtgørelse af disse ydelser til månedslønnet ansatte, ligesom de også har ret til løn under sygdom. Bestemmelsen i stk. 5 fastlægger, hvordan der skal beregnes feriegodtgørelse for andre lønmodtagere. 15 Ved beregning af feriegodtgørelse ses der bort fra løn under ferie, eller, hvis der er afholdt ferie med feriegodtgørelse, ydet feriegodtgørelse og udbetalt særlig feriegodtgørelse, men da der efter praksis inden for en række områder beregnes særlig feriegodtgørelse af løn under ferie, er dette indskrevet i loven. 16 Ved beregning af feriegodtgørelse ses der bort fra tillæg til lønnen eller lønningsdele, som ikke er indkomstskattepligtige. Dog beregnes der feriegodtgørelse af

11 lønmodtagerens pensionsbidrag, som for de fleste overenskomstaftalte pensionsordningers vedkommende ikke er indkomstskattepligtige. Derimod beregnes der ikke feriegodtgørelse af arbejdsgivers pensionsbidrag til sådanne pensionsordninger. For individuelle pensionsordninger forholdes tilsvarende og i øvrigt i henhold til skattelovgivningens regler. Det bestemmes konkret, at der beregnes feriegodtgørelse af den af Skattedirektoratet fastsatte værdi af fri kost og logi, mens der f.eks. ikke beregnes feriegodtgørelse af bil til rådighed, fri telefon, feriefrirejser og andre personalegoder, som måtte være skattepligtige. 17 Ved virksomhedslukning i ferieperioder udbetales udelukkende løn under ferie med løn eller feriegodtgørelse efter de almindelige regler. 18 Fremover er der alene hjemmel til at udbetale feriegodtgørelse for det antal ferietimer/dage, hvori der faktisk holdes ferie. Den hidtil gældende ferielov har givet anledning til en række uhensigtsmæssigheder i forbindelse med aflysning af ferie og fratræden på grund af muligheden for at få udbetalt hele den optjente feriegodtgørelse uden at afholde al den optjente ferie. For ansatte, der holder ferie uden løn, og som ikke er omfattet af reglerne om opsat feriegodtgørelse, jf. 14, stk. 2, kan der udbetales feriegodtgørelse svarende til det planlagte antal ferietimer/feriedage med den lønudbetaling, der ligger umiddelbart forud for feriens påbegyndelse. Hvis den ansatte på grund af sygdom alligevel ikke afholder al den planlagte ferie eller ikke påbegynder den planlagte ferie, kan det udbetalte beløb kræves tilbagebetalt. Til månedslønnet ansatte, som har valgt opsat feriegodtgørelse, jf. 14, stk. 2, kan der umiddelbart efter afholdt ferie udbetales feriegodtgørelse svarende til de afholdte ferietimer mod samtidig lønreduktion for det samme antal arbejdstimer. Praksis for, at særlig feriegodtgørelse til ansatte, der holder ferie med løn, udbetales umiddelbart inden ferieårets begyndelse, indskrives herved i loven. 19

12 Beløbsgrænsen ændres til kr , da beløbet har været kr i ti år. Ændringen af beløbsstørrelsen vil samtidig begrænse de beløb, der henstår i henhold til 24, stk. 3 og 4. Aldersgrænsen hæves reelt til 63 år, da betingelsen for at modtage alderspension pr. 1. januar 2000 er ændret til denne alder. 20 Bestemmelsen er ændret til, at ferie, der af hensyn til virksomhedens tarv ikke har kunnet holdes, skal overføres til og afholdes i det følgende ferieår. Under hensyntagen til, at Ferieloven er en beskyttelseslov for lønmodtagere, herunder at de sikres ret til 5 ugers ferie, er det ikke hensigtsmæssigt at give arbejdsgiveren mulighed for at fratage lønmodtageren retten til at holde ferie. Overførsel kan alene ske til det følgende ferieår. Bestemmelsen i stk. 2 er i overensstemmelse med praksis. Her foreslås hovedreglen at være udbetaling, da det ikke er hensigtsmæssigt, at arbejdsgiveren skal belastes af en lønmodtagers krav på afholdelse af yderligere ferie, når det er lønmodtagerens private forhold, der er årsag til, at ferie ikke har kunnet holdes. Lønmodtagere, der fortsat er i beskæftigelse hos samme arbejdsgiver, kan efter aftale med denne få overført ikke afholdt ferie i stedet for kontant honorering. 21 Ved fraflytning til udlandet, Danmark og Færøerne, kan lønmodtageren få udbetalt al optjent feriegodtgørelse. Udbetalingen er ikke afhængig af, at ferie afholdes. Flytning kan forlanges dokumenteret ved flytteanmeldelse eller folkeregisterudskrift. 22 Den i stk. 1 og 2 omtalte feriegodtgørelse er først og fremmest den feriegodtgørelse, der beregnes ved ansættelsesforholdets ophør, og som skal anvendes ved ferieafholdelse hos en ny arbejdsgiver. Det samme gælder dog også for feriegodtgørelse, som timelønnet ansatte eller månedslønnet ansatte, der har valgt opsat feriegodtgørelse i h.t. 14, stk. 2, skal have udbetalt ved ferieafholdelse hos samme arbejdsgiver, idet det ville betyde, at lønmodtageren skulle give afkald på at afholde ferie, hvilket er i modstrid med øvrige bestemmelser i loven og intentionerne bag den.

13 Bestemmelserne i stk. 3-5 beskriver den retspraksis, der er for tilbageholdelse og modregning i feriegodtgørelse. Baggrunden for, at bestemmelserne er optaget i loven, er, at der til 1990-loven ikke var beskrevet noget om disse forhold, men der var udarbejdet en vejledning, som var i modstrid med retspraksis. Denne vejledning er på foranledning af Landstingets Ombudsmand trukket tilbage. 23 Landsstyret har i 1994 vurderet, at der ikke var økonomisk basis for at oprette en central feriefond, jfr. de generelle bemærkninger. For ansatte under SIK-overenskomsterne afregnes ikke-udbetalt feriegodtgørelse til SIK's feriefond. I henhold til bestemmelserne sker indbetaling 3 måneder efter ferieårets udløb, og feriefonden overtager samtidig pligten til efter påkrav at indfri eventuelt krav inden for den gældende 5-årige forældelsesfrist. Uden for SIK-området foreslås det, at godtgørelsen udbetales til lønmodtageren efter udløbet af den 5-årige forældelsesfrist uden påkrav fra lønmodtageren. Der er tilbageholdt skat af feriegodtgørelsen, og da der ikke er bestemmelser om, at vedkommende ikke må have lønnet beskæftigelse i sin ferie, er der ikke noget hverken juridisk eller moralsk til hinder for denne løsning. Feriegodtgørelse, der ikke kan udbetales uden påkrav, f.eks. fordi vedkommende er flyttet til ukendt opholdelsessted, indtægtsføres hos den enkelte arbejdsgiver. 24 Ændringen fra feriedage til ferietimer er uden praktisk betydning i relation til afregning af feriegodtgørelse for optjeningsåret 2001, hvorfor loven foreslås at træde i kraft den 1. januar 2002 med virkning for optjeningsåret 2001 og det følgende ferieår. Da der imidlertid ikke er beregnet feriegodtgørelse i ferieoptjeningsåret 2001 for løsarbejdere, som hidtil har været undtaget fra loven, foreslås det, at loven for denne gruppe af lønmodtagere først træder i kraft den 1. januar 2003 med virkning for optjeningsåret 2002 og det følgende ferieår.

Kapitel 1. Lovens område

Kapitel 1. Lovens område Landstingslov nr. 10 af 12. november 2001 om ferie Kapitel 1. Lovens område 1. Alle lønmodtagere i privat eller offentlig tjeneste har ret til ferie og feriegodtgørelse eller løn under ferie efter reglerne

Læs mere

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for fysioterapeut funktionær på fast løn ved en arbejdstid på mere end 8 timer pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters arbejdsgiverrådgivning

Læs mere

Cirkulære om Aftale om ferieregler for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler

Cirkulære om Aftale om ferieregler for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler Cirkulære om Aftale om ferieregler for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler 1994 1 CIRKULÆRE OM AFTALE OM FERIEREGLER FOR LEDERE, LÆRERE OG BØRNE- HAVEKLASSELEDERE VED DE FRIE

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere

Bekendtgørelse af Ferielov 1)

Bekendtgørelse af Ferielov 1) Page 1 of 9 LBK nr 407 af 28/05/2004 Gældende (Ferieloven) Offentliggørelsesdato: 11-06-2004 Beskæftigelsesministeriet Senere ændringer til forskriften LOV nr 1420 af 22/12/2004 LOV nr 428 af 06/06/2005

Læs mere

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

... ... ... ... ... Ved tidsbegrænset ansættelse ophører ansættelsen uden yderligere varsel den...

... ... ... ... ... Ved tidsbegrænset ansættelse ophører ansættelsen uden yderligere varsel den... ANSÆTTELSESBEVIS Efter Loven om ansættelsesbeviser skal der foreligge en skriftlig ansættelsesaftale for medarbejderen. Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af nogen overenskomst. Funktionærloven, Barselsloven

Læs mere

Gode råd om... ferie

Gode råd om... ferie Gode råd om... ferie INDHOLD Reglerne for ferie 3 Optjening 3 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 6 Ferie med feriegodtgørelse 6 Fradrag ved ferieafholdelse

Læs mere

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven!

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Gode råd om Ferie Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Udgivet af Dansk Handel & Service Ferie 2005 Gode råd om Ferie Reglerne for

Læs mere

juni 2013 Efterskolernes Ferievejledning

juni 2013 Efterskolernes Ferievejledning juni 2013 Efterskolernes Ferievejledning Denne puplikation er udarbejdet af Efterskoleforenings konsulent Jørgen Lycke i samarbejde med foreningens Juridisk/økonomisk enhed. (juni 2013) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere i landbruget. (der ikke er omfattet af Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. eller Funktionærloven)

Ansættelseskontrakt. for medarbejdere i landbruget. (der ikke er omfattet af Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. eller Funktionærloven) Ansættelseskontrakt for medarbejdere i landbruget (der ikke er omfattet af Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. eller Funktionærloven) Dansk Landbrug Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug

Læs mere

MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG

MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG 3.65.0 2014 /2017 OVERENSKOMST MELLEM STORBUTIKKERNES FORHANDLINGSUDVALG for Brugsforeningen for Als og Sundeved og 3F Sønderborg afdeling MARTS 2014 1 Overenskomstområde Denne overenskomst omfatter al

Læs mere

Skabelon til et ansættelsesbevis

Skabelon til et ansættelsesbevis Skabelon til et ansættelsesbevis Dette er et kommenteret eksempel på et ansættelsesbevis. Du kan således godt få et ansættelsesbevis, der ikke nødvendigvis indeholder alle punkter, eller hvor indholdet

Læs mere

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden)

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (herefter

Læs mere

Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne

Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne Overenskomst 2014 mellem Socialdemokraternes Folketingsgruppe på Christiansborg og Akademikerorganisationerne 1 Indholdsfortegnelse 1 Dækningsområde... 3 2 Lønbestemmelse... 3 3 Pension... 3 4 Arbejdstid...

Læs mere

Vejledning om håndtering af ferie og særlige feriedage

Vejledning om håndtering af ferie og særlige feriedage Aftaler & Vilkår Danmark September 2012 Vejledning om håndtering af ferie og særlige feriedage Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 4 1.2. Regelsæt... 4 2. Kort om ferieloven,

Læs mere

Hold da helt ferie Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen 1 Februar 2000

Hold da helt ferie Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen 1 Februar 2000 Hold da helt ferie Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen Februar 1 2000 Alle lønmodtagere har ret til ferie og feriepenge Alle lønmodtagere i Danmark optjener ret til ferie og feriepenge. Hvor meget

Læs mere

OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV

OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV HJULMANDKAPTAIN/ERHVERV NORDDANMARK DEN 20. MAJ 2019 2 DAGSORDEN Kort om den eksisterende ferielov Præsentation af de væsentligste elementer i den nye ferielov Overgangsordning

Læs mere

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Dig som medarbejder Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Feriefridage Fastansatte medarbejdere (inkl. elever) har hvert kalenderår ret til 5 feriefridage. Disse dage placeres under hensyntagen til arbejdets

Læs mere

Lov om ændring af ferieloven

Lov om ændring af ferieloven Lov om ændring af ferieloven (Udbetaling af uhævede feriepenge) LOV nr. 1200 af 27/12/2003 (Gældende) Lov om ændring af ferieloven (Udbetaling af uhævede feriepenge) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde

Læs mere

13 konkrete forslag til en bedre ferielov

13 konkrete forslag til en bedre ferielov 13 konkrete forslag til en bedre ferielov 2 13 konkrete forslag til en bedre ferielov Indhold: Samtidighedsferie 4 Ingen bunden ferieperiode 5 Mulighed for at yde særligt ferietillæg i form af løntillæg

Læs mere

FERIEVEJLEDNING for friskoler

FERIEVEJLEDNING for friskoler FERIEVEJLEDNING for friskoler FRISKOLERNES KONTOR juni 2013 1 INDHOLD FERIE OG SÆRLIGE FERIEDAGE... 3 Ferieloven... 3 Ferieaftalen... 3 Optjening af ferie (og særlige feriedage)... 3 Afvikling af ferie...

Læs mere

Ansættelseskontrakt for funktionærer

Ansættelseskontrakt for funktionærer Ansættelseskontrakt for funktionærer 1. Undertegnede virksomhed (navn, adresse): Ansætter herved (navn, adresse): 2. Arbejdsstedets beliggenhed: Adresse: Se pkt. 1, første afsnit. 3. Som (stillingsbetegnelse/jobbeskrivelse):

Læs mere

Finansministeriet Centralorganisationernes Personalestyrelsen Fællesudvalg (CFU) Ferievejledning Januar 2006

Finansministeriet Centralorganisationernes Personalestyrelsen Fællesudvalg (CFU) Ferievejledning Januar 2006 Finansministeriet Personalestyrelsen Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) Ferievejledning Januar 2006 Ferievejledning 2006 Ferievejledning 2006 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Distribution

Læs mere

05.12 O.05 22/2007 Side 1. Aftale om ferie for personale ansat i kommuner

05.12 O.05 22/2007 Side 1. Aftale om ferie for personale ansat i kommuner Side 1 Aftale om ferie for personale ansat i kommuner KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side 05.12 Side 2 Kapitel 1. Indledende bestemmelser... 4 1. Aftalens område...

Læs mere

Aftale om ferie for personale ansat i regioner

Aftale om ferie for personale ansat i regioner REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN 11.04.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE SUNDHEDSKARTELLET Aftale om ferie for personale ansat i regioner Dette er en sammenskrivning af de enslydende

Læs mere

Ferieloven med kommentarer. LO, april 2005

Ferieloven med kommentarer. LO, april 2005 Ferieloven med kommentarer LO, april 2005 Ferieloven med kommentarer LO, april 2005 Ferieloven med kommentarer ISBN-nr: 87-7735-702-7 Varenr: 2219 Udgivet af: Landsorganisationen i Danmark Forfatter: Jørgen

Læs mere

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978, om Arbejds og Socialvæsenet i Grønland

Læs mere

RLTN. OK-Nyt Løn nr. 019-2011 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vedr. ændring af ferieloven og ferieaftalen

RLTN. OK-Nyt Løn nr. 019-2011 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vedr. ændring af ferieloven og ferieaftalen REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 019-2011 Vedr. ændring af ferieloven og ferieaftalen Den 7. april

Læs mere

Overenskomst for undervisere i AOF. Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST. for. Undervisere i AOF

Overenskomst for undervisere i AOF. Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST. for. Undervisere i AOF AOF Danmark Landsforbundet af Ungdoms- og Voksenundervisere OVERENSKOMST for Undervisere i AOF 2005 Kapitel 1 Overenskomstens område 1. Område Overenskomsten omfatter undervisere, som varetager vejledning,

Læs mere

Bekendtgørelse om ferie

Bekendtgørelse om ferie Bekendtgørelse om ferie I medfør af 11, 22, 33, stk. 3-6, 34 c, 41, 42, stk. 2, 43, stk. 3, og 47, stk. 4, i lov om ferie, jf. lovbekendtgørelse nr. 202 af 22. februar 2013 fastsættes: Kapitel 1 Definitioner

Læs mere

Kort om opsigelse af medarbejdere

Kort om opsigelse af medarbejdere Kort om opsigelse af medarbejdere Medarbejderens opsigelsesvarsel Funktionærer skal opsige deres stilling med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Øvrige medarbejderes opsigelsesvarsler fremgår af

Læs mere

Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent

Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent Vejledning til standardansættelseskontrakt mellem en Pro/Golfklub og en Assistent Denne vejledning omfatter generelle retningslinjer til den af PGA og DGU udarbejdede standardansættelseskontrakt for golftræner

Læs mere

Barsel, adoption og omsorgsdage

Barsel, adoption og omsorgsdage Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage 2005 Cirkulære af 15. september 2005 Perst. nr. 048-05 PKAT nr. J.nr. 05-524-66 Indholdsfortegnelse Cirkulære Indledning...3 Bemærkninger til aftalens enkelte

Læs mere

OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM. Kommunala Arbeiðsgevarafelagið. Tandlægeforeningen

OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM. Kommunala Arbeiðsgevarafelagið. Tandlægeforeningen OVERENSKOMST FOR KOMMUNALT ANSATTE TANDLÆGER MELLEM Kommunala Arbeiðsgevarafelagið og Tandlægeforeningen 2015 2017 Indholdsfortegnelse 1. OVERENSKOMSTENS OMRÅDE... 1 2 AFGRÆNSNING... 1 3 MÅNEDSLØNNEDE...

Læs mere

Ferierettigheder. FOA Nordsjælland, Frederiksværksgade 10, 3400 Hillerød tlf.: ,

Ferierettigheder. FOA Nordsjælland, Frederiksværksgade 10, 3400 Hillerød tlf.: , Ferierettigheder Ferierettigheder Her kan du læse om de vigtigste regler for afholdelse af ferie for ansatte i kommuner og regioner. For privatansatte gælder de samme principper, selvom reglerne kan være

Læs mere

Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen

Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen 00. Program Program Ferie Ferieloven kort Ferie og fratræden Ferie og sygdom Arbejdstid Tilrettelæggelse af arbejdet arbejdsgivers ledelsesret

Læs mere

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås

Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Vejledning om forhold der skal eller bør fastsættes i ansættelseskontrakten og forhold som bør undgås Denne vejledning beskriver de forhold, som skal fremgå af ansættelseskontrakten og de forhold, som

Læs mere

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011 AFTALE Mellem Silkeborg Forsyning A/S og koncernens ansatte indenfor akademikerområdet 23. december 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Gyldighedsområde 2 Løn 3 Pension 4 Arbejdstid 5 Ferie - fritid 6 Barsel og

Læs mere

Ansættelseskontrakt for handicaphjælper

Ansættelseskontrakt for handicaphjælper Ansættelseskontrakt for handicaphjælper Standardkontrakten er udarbejdet af KL og FOA - Fag og Arbejde Arbejdsgivers navn, adresse og evt. CVR-nummer (Skal udfyldes) Arbejdstagers navn, adresse og cpr.nr.

Læs mere

Grønlands Hjemmestyre, den 27. marts 2006. Hans Enoksen / Aleqa Hammond. Bemærkninger til forslag Betænkning (2. behandling)

Grønlands Hjemmestyre, den 27. marts 2006. Hans Enoksen / Aleqa Hammond. Bemærkninger til forslag Betænkning (2. behandling) Landstingsforordning nr. 1 af 27. marts 2006 om ændring af landstingsforordning om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption (Forlængelse af forældreorloven) 1 I landstingsforordning nr.

Læs mere

Vejledning om barsel og ferie

Vejledning om barsel og ferie Vejledning om barsel og ferie Denne vejledning beskriver reglerne om optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Vejledningen beskriver alene feriereglerne i relation til

Læs mere

Kontrakt Generalsekretær. Amnesty International Danmark Januar 2016

Kontrakt Generalsekretær. Amnesty International Danmark Januar 2016 Kontrakt Generalsekretær Amnesty International Danmark Januar 2016 Parter Der er dags dato indgået ansættelsesaftale mellem: Amnesty International Danmark (i det følgende kaldet AIda) Gammeltorv 8, 1457

Læs mere

Ny ferielov. ved advokat Cecilia Ricard

Ny ferielov. ved advokat Cecilia Ricard Ny ferielov ved advokat Cecilia Ricard Tak til EU EU arbejdstidsdirektiv Åbningsskrivelse fra EU kommissionen Udvalg med arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer samt Børge Dahl som formand. Opgaven:

Læs mere

2005-2008. Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark

2005-2008. Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark 2005-2008 Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Politiforbundet i Danmark 1: Præambel Overenskomsten omfatter redaktionelt

Læs mere

Følgende aftaler er indgået mellem PLR og JA

Følgende aftaler er indgået mellem PLR og JA Følgende aftaler er indgået mellem PLR og JA 1) Overenskomst mellem PLR og JA 2) Bilag med lønskalaer for landskabsarkitekter 2008 2011 3) Bilag A Arkitekters ansættelse under Overenskomsten 4) Bilag B

Læs mere

Udkast til forslag til lov om ændring af ferie 2012

Udkast til forslag til lov om ændring af ferie 2012 Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Udkast til forslag til lov om ændring af ferie 2012 Generelt Indberetning til FerieKonto m.v DA støtter, at digitale og elektroniske løsninger

Læs mere

Vejledning til udkast til funktionæransættelseskontrakt

Vejledning til udkast til funktionæransættelseskontrakt Vejledning til udkast til funktionæransættelseskontrakt funktionær, (mere end 8 timer ugentligt) Denne vejledning er udarbejdet af Dansk Psykolog Forenings Arbejdsgiverrådgivning til arbejdsgivere, som

Læs mere

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed 1 of 14 21/09/2010 12:30 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Område og begreber mv. Selvforskyldt ledighed ved udeblivelse fra samtaler eller aktiviteter,

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Når forældre er arbejdsgivere: tilskud til privat børnepasning

Når forældre er arbejdsgivere: tilskud til privat børnepasning Når forældre er arbejdsgivere: tilskud til privat børnepasning Når forældrene ansætter en børnepasser, skal de overholde lovgivning, bl.a. om skat, ATP, forsikring, feriegodtgørelse mv. Vejledningen her

Læs mere

3.4.18. Cirkulære om Overenskomst for lærere ved ergoterapeut- og fysioterapeutskolerne

3.4.18. Cirkulære om Overenskomst for lærere ved ergoterapeut- og fysioterapeutskolerne 3.4.18 1991 Cirkulære om Overenskomst for lærere ved ergoterapeut- og fysioterapeutskolerne 2 Indhold Side Overenskomstens område... 3 Ansættelse... 3 Løn... 3 Lønanciennitet... 4 Pension... 4 Lønberegning,

Læs mere

Bekendtgørelse om ansættelsesvilkår for forstandere og lærere ved folkehøjskoler

Bekendtgørelse om ansættelsesvilkår for forstandere og lærere ved folkehøjskoler BEK nr 166 af 02/03/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Institutionsstyrelsen, j. nr. 152.114.031 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Au pairer har også ret til ferie

Au pairer har også ret til ferie Arbejdsdirektoratet Juli 2008 Au pairer har også ret til ferie Til værtsfamilien INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING TO FORSKELLIGE FERIEMODELLER...2 2. FERIELOVENS REGLER GÆLDER SOM HOVEDREGEL...2 3. FORSKELLE

Læs mere

DANSK INTERNATIONALT SKIBSREGISTER SÆROVERENSKOMST. mellem. Nordic Offshore A/S. Dansk Metals Maritime Afdeling. Gældende fra 1.

DANSK INTERNATIONALT SKIBSREGISTER SÆROVERENSKOMST. mellem. Nordic Offshore A/S. Dansk Metals Maritime Afdeling. Gældende fra 1. DANSK INTERNATIONALT SKIBSREGISTER SÆROVERENSKOMST mellem Nordic Offshore A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling Gældende fra 1. april 2012 SÆROVERENSKOMST mellem Nordic Offshore A/S Maritimt vikar- og

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ferie 1)

Bekendtgørelse af lov om ferie 1) LBK nr 1177 af 09/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 15/10073 Senere

Læs mere

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge HR Jura Forlaget Andersen 5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge Af Advokat Sofie Høeg Madsen, MAQS Law Firm shm@dk.maqs.com Indhold Denne artikel - angående optjening af ferie - har følgende

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Vejledning om optjening og udbetaling af feriepenge under ophold i udlandet

Vejledning om optjening og udbetaling af feriepenge under ophold i udlandet Vejledning om optjening og udbetaling af feriepenge under ophold i udlandet Denne vejledning beskriver reglerne om optjening og udbetaling af feriepenge under ophold i udlandet. Optjening af feriepenge

Læs mere

Rundskrivelse nr. 50/08

Rundskrivelse nr. 50/08 Rundskrivelse nr. 50/08 18. december 2008 Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Ændring af bekendtgørelse og vejledning om fleksibel efterløn

Læs mere

Den 10. december 2013

Den 10. december 2013 29. nov. 13 Den 10. december 2013 1) Nyeste retspraksis vedr. 120 dages reglen i Funktionærloven 2) Forskelsbehandlingsloven med særligt henblik på alder og handicap 3) Ferieloven: sygdom under ferie 4)

Læs mere

gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder.

gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder. Protokollat Funktionæroverenskomsten mellem DDFF og er fra 1. januar 2003 gældende for virksomheden Det Fælles Udgiverselskab A/S for samtlige af virksomhedens afdelinger og arbejdssteder. Denne tiltrædelse

Læs mere

Cirkulære om. Barsel, adoption og omsorgsdage

Cirkulære om. Barsel, adoption og omsorgsdage Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage 2002 1 Cirkulære om barsel, adoption og omsorgsdage (Til samtlige ministerier mv.) Indledning 1. Finansministeriet og centralorganisationerne har den 2. juli

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for deltidsansatte i landbruget. Dansk Landbrug

Ansættelseskontrakt. for deltidsansatte i landbruget. Dansk Landbrug Ansættelseskontrakt for deltidsansatte i landbruget Dansk Landbrug Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug ved ansættelse af medarbejdere i landbruget, der ikke er ansat på fuld tid, eller ansatte der

Læs mere

Lærlingeoverenskomst. mellem. HTS og deres medlemsorganisationer ATL, TA, AKT og JA. Fagligt Fælles Forbund 3F. vedrørende

Lærlingeoverenskomst. mellem. HTS og deres medlemsorganisationer ATL, TA, AKT og JA. Fagligt Fælles Forbund 3F. vedrørende Lærlingeoverenskomst mellem HTS og deres medlemsorganisationer ATL, TA, AKT og JA og Fagligt Fælles Forbund 3F vedrørende lærlinge inden for landtransportområdet 2007-2010 Varenummer 3068 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Overenskomst mellem Dansk Sygeplejeråd Fyns Amtskreds og FOA Fag og Arbejde

Overenskomst mellem Dansk Sygeplejeråd Fyns Amtskreds og FOA Fag og Arbejde Overenskomst mellem Dansk Sygeplejeråd Fyns Amtskreds og FOA Fag og Arbejde Overenskomsten er gældende for de i Dansk Sygeplejeråd Fyns Amt beskæftigede husassistenter/servicemedarbejdere, der har ansættelsesbrev,

Læs mere

Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015)

Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015) Ofte stillede spørgsmål til: Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015) (Version 2) Betalt spisepause bortfalder pr. 1.4.2016 1. Må man undlade at holde frokost? Tjenestetilrettelæggelsen

Læs mere

Ferie- og barselsregler ny lovgivning, regler m.m. Chefkonsulent Peter Salling Petersen

Ferie- og barselsregler ny lovgivning, regler m.m. Chefkonsulent Peter Salling Petersen Ferie- og barselsregler ny lovgivning, regler m.m. Chefkonsulent Peter Salling Petersen Program Optjening af ferie under sygdom og barsel Sygdom som feriehindring Mulighed for at holde ferie trods sygdom

Læs mere

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Ansættelseskontrakt for funktionærer er udarbejdet med henblik på opfyldelse af betingelserne i Lov om arbejdsgiverens pligt

Læs mere

OVERENSKOMST MELLEM. NCC Roads A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING

OVERENSKOMST MELLEM. NCC Roads A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING DAS OVERENSKOMST MELLEM NCC Roads A/S OG DANSK METALS MARITIME AFDELING 2012 2014 1 Nærværende aftale mellem rederiet NCC Roads A/S og Dansk Metals Maritime Afdeling er gældende for maskinmænd, maskinister,

Læs mere

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk)

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) DOM Afsagt den 4. april 2014 F-6-13 HK Danmark smf A (Advokat Peter Breum) mod B A/S (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) Indledning Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt det ved indgåelse af en ansættelseskontrakt

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis jf. 20 stk. 1, 20 stk. 3 eller 21

Vejledning til udfyldelse af ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis jf. 20 stk. 1, 20 stk. 3 eller 21 PLO, januar 2016, sagsnr. 2016-281 Vejledning til udfyldelse af ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis jf. 20 stk. 1, 20 stk. 3 eller 21 Generelle bemærkninger Ansættelseskontrakt

Læs mere

Overenskomst mellem Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og Foreningen af mejeriledere og funktionærer angående mejeribestyrernes

Overenskomst mellem Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og Foreningen af mejeriledere og funktionærer angående mejeribestyrernes Overenskomst mellem Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og Foreningen af mejeriledere og funktionærer angående mejeribestyrernes lønforhold mv. 1. Mejeribestyreren er mejeriets ansvarlige leder og dets

Læs mere

Hold da helt ferie. - i ferieåret

Hold da helt ferie. - i ferieåret Hold da helt ferie - i ferieåret 2003 2004 Arbejdsdirektoratet September 2003 Alle lønmodtagere har ret til ferie og feriepenge Alle lønmodtagere i Danmark optjener ret til ferie og feriepenge. Hvor meget

Læs mere

Ansættelseskontrakt for højskolelærere

Ansættelseskontrakt for højskolelærere Folkehøjskolernes Forening i Danmark og Højskolernes Lærerforening Ansættelseskontrakt for højskolelærere 1. Parterne Undertegnede højskole (som er arbejdsstedet) Navn Adresse CVR Telefon ansætter herved

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE Mellem [virksomhedens navn] [virksomhedens adresse] [virksomhedens cvr.nr.] [virksomhedens telefonnummer og mailadresse] (herefter kaldet Virksomheden ) og [lederens navn]

Læs mere

Ansættelseskontrakt for privatansat med vejledende bemærkninger

Ansættelseskontrakt for privatansat med vejledende bemærkninger Ansættelseskontrakt for privatansat med vejledende bemærkninger ADO har under punkterne i ansættelseskontrakten tilføjet bemærkninger om, hvad der er lovpligtigt, sædvanlige vilkår for privatansatte eller

Læs mere

TR ROLLEN OG KOMPETENCER

TR ROLLEN OG KOMPETENCER TR ROLLEN OG KOMPETENCER TR MØDE 17. og 18. JANUAR 2014 Ved faglig konsulent Helle Ingemann Harmsen Med baggrund i konkret sag, drøftes snitfladen med kredskonsulent og lokal TR Omplacering Optakt til

Læs mere

Cirkulære om. Barsel, adoption og omsorgsdage

Cirkulære om. Barsel, adoption og omsorgsdage Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage 2003 1 Cirkulære om barsel, adoption og omsorgsdage (Til samtlige ministerier mv.) Indledning 1. Finansministeriet og centralorganisationerne indgik den 2.

Læs mere

SÆROVERENSKOMST. mellem. Nordic Offshore ApS. Metal Søfart

SÆROVERENSKOMST. mellem. Nordic Offshore ApS. Metal Søfart DANSK INTERNATIONALT SKIBSREGISTER SÆROVERENSKOMST mellem Nordic Offshore ApS. og Metal Søfart SÆROVERENSKOMST mellem Nordic Offshore ApS. (Maritimt vikar- og bemandings bureau) Herefter nævnt bureauet.

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage FINANSMINISTERIET Cirkulære om Barsel, adoption og omsorgsdage 1999 1 Cirkulære om barsel, adoption og omsorgsdage (Til samtlige ministerier mv.) Indledning 1. Finansministeriet og centralorganisationerne

Læs mere

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat

industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Mini-udgave industriens funktionær overenskomst mellem Dansk Industri og CO-industri herunder HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye

Læs mere

OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2015 KL S FÆLLESREGLER VEDRØRENDE ANSÆTTELSESVILKÅR

OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2015 KL S FÆLLESREGLER VEDRØRENDE ANSÆTTELSESVILKÅR OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2015 OVERENSKOMST KL S FÆLLESREGLER VEDRØRENDE ANSÆTTELSESVILKÅR KL s Fællesregler vedrørende ansættelsesvilkår 2015 Bilagsoversigt Bilag A Aftale om ferie for personale ansat

Læs mere

Bekendtgørelse om feriedagpenge

Bekendtgørelse om feriedagpenge BEK nr 698 af 27/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2015-0002998

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 12. april 2010 FM 2010/119 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Dette forslag til Inatsisartutforordning fremlægges for at give førtidspensionister bedre økonomiske

Læs mere

1.4.2008 31.3.2011. Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten

1.4.2008 31.3.2011. Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten 1.4.2008 31.3.2011 Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten Journalistoverenskomst for Atuagagdliutit/Grønlandsposten, 2008-2011 1. Overenskomstens område. Nærværende overenskomst omfatter

Læs mere

protokollat til overenskomst for akademikere i staten om Ph.d.-stipendiater

protokollat til overenskomst for akademikere i staten om Ph.d.-stipendiater Cirkulære om protokollat til overenskomst for akademikere i staten om Ph.d.-stipendiater samt aftale om Aflønning af ph.d.-studerende for arbejdsopgaver i forbindelse med forskeruddannelsen 2002 1.3.10

Læs mere

ANSÆTTELSESBEVIS Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af kollektive overenskomster*.

ANSÆTTELSESBEVIS Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af kollektive overenskomster*. ANSÆTTELSESBEVIS Ansættelsesforholdet er ikke omfattet af kollektive overenskomster*. *Skolen er forpligtet til at følge organisationsaftalen for skoleleder, lærere og børnehaveklasseledere. Skolen kan

Læs mere

FERIERITTIGHEDER - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE

FERIERITTIGHEDER - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE FOA NORDSJÆLLAND FERIERITTIGHEDER - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE 2 Ferierettigheder Her kan du læse om de vigtigste regler for afholdelse af ferie for ansatte i kommuner og regioner. Du skal dog selv

Læs mere

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET Indhold Indledning Opsigelsesvarsel Er opsigelsen saglig? Ferie Feriefridage Afspadsering Overarbejde Efteruddannelsesmidler Fratrædelsesgodtgørelse

Læs mere

Når du skal have barn

Når du skal have barn Når du skal have barn Når du venter barn, er der mange praktiske ting, som skal overvejes. Du skal som kommende forældre bl.a. begynde at overveje, hvordan du vil holde barsel. Er du ansat på en overenskomst,

Læs mere

1. Dækningsområde Denne aftale omfatter rammevilkår for kortvarige udstationeringer til udlandet, inkl. Færøerne og Grønland.

1. Dækningsområde Denne aftale omfatter rammevilkår for kortvarige udstationeringer til udlandet, inkl. Færøerne og Grønland. Lokalaftale nr. 11.E Redigeret 2013 Rammevilkår for kortvarige udstationeringer Tele Danmark A/S og Telekommunikationsforbundet har i forbindelse med tilpasning af Landsoverenskomst mellem Tele Danmark

Læs mere

Overenskomst vedrørende vikariater i almen praksis

Overenskomst vedrørende vikariater i almen praksis Overenskomst vedrørende vikariater i almen praksis Kapitel 1. Fælles bestemmelser 1. Oprettelse af kontrakt I enhver vikaraftale skal skriftlig kontrakt oprettes på den af PLO og YL udfærdigede standardblanket.

Læs mere

21.15.1 Side 1 OG OVERENSKOMSTANSATTE. Rammeaftale om åremålsansættelse OK-02

21.15.1 Side 1 OG OVERENSKOMSTANSATTE. Rammeaftale om åremålsansættelse OK-02 Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om åremålsansættelse 2002 Side 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1. ÅREMÅLSANSÆTTELSE PÅ TJENESTEMANDSVILKÅR.. 3 1. RAMMEAFTALENS

Læs mere

Personalejura og Arbejdsgiverrollen. LUP Personalejura, 20. okober 2009 Skarrildhus

Personalejura og Arbejdsgiverrollen. LUP Personalejura, 20. okober 2009 Skarrildhus Personalejura og Arbejdsgiverrollen Program Arbejdsretlige regler Ansættelse, løn og kontrakter Sygdom Barsel Ferie Samarbejdsvanskeligheder Advarsel, opsigelse, bortvisning PLA Stiftet 1. januar 2003

Læs mere

Bekendtgørelse om barseldagpenge til søfarende

Bekendtgørelse om barseldagpenge til søfarende BEK nr 1110 af 26/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2012-0017989 Senere ændringer til

Læs mere

Overenskomst. Mellem. 3F Transport. Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening 2014-2017

Overenskomst. Mellem. 3F Transport. Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening 2014-2017 3.60.0 Overenskomst Mellem 3F Transport og Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening 2014-2017 1 1 Dækningsområde Aftalen omfatter chaufførarbejde og andet forefaldende arbejde udført af voksne arbejdere

Læs mere