Indhold: Aktivitet: Hejs flaget for de små i samfundet Aktivitet: Årets børneven i lokalområdet Aktivitet: Børnebyråd Aktivitet: Barn-dom-stolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold: Aktivitet: Hejs flaget for de små i samfundet Aktivitet: Årets børneven i lokalområdet Aktivitet: Børnebyråd Aktivitet: Barn-dom-stolen"

Transkript

1 Indhold: Aktivitet: Hejs flaget for de små i samfundet Aktivitet: Årets børneven i lokalområdet Aktivitet: Børnebyråd Aktivitet: Barn-dom-stolen Aktivitet: Børn bygger i sand Aktivitet: Udstilling af børnekunst

2 Hejs flaget for de små i samfundet At gøre opmærksom på at lille grundlovsdag er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor børnene er sat øverst på dagsordenen. Dagen skal udvikles til at blive en af de nationale flagdage. Børnene stemmer dørklokker, og tilbyder at hejse Dannebrog for de beboere i lokalområdet/naboerne, der ejer en flagstang. Det er en god idé forinden at have omdelt løbesedler. Fortæl børnene hvorfor vi holder lille grundlovsdag, og hvorfor vi skal have flagene hejst. Husk at øve alle i at binde et rigtigt flagknob. Løbesedler 1 flag med flagstang Bannere eller plakater, som børnene har lavet Oplysningsmateriale - hvem er vi, og hvorfor er vi her Husk i meget god tid: At finde ud af hvor mange flagstænger der er i området, og få delt løbesedler ud, og husk at kontakte lokalpressen, radio, TV m.v.

3 Årets børneven i lokalområdet At få sat fokus på, at der i lokalområderne findes personer, der fortjener at blive fremhævet p.g.a. deres måde at være sammen med børn på. Det kan være købmanden, viceværten, fritidslederen eller lignende, men ikke de lokale politikere. Annoncer efter kandidater i lokalavisen. Eller måske har I i jeres lokalområde en så åbenlys kandidat, at det er planlægningsgruppen der indstiller. Beregn god tid, der kan være flere kandidater. Husk: At kontakte lokalpressen, radio, TV m.v.

4 Børnebyråd At markere, at børn også er borgere. Tingene bør også vurderes i et børneperspektiv, og i et byråd kan tingene også diskuteres i en vinkel, hvor børnene også bliver tilgodeset. Børnene indtager byrådssalen for en dag. Borgmesteren og byrådsmedlemmerne kan vælges inden dagen. Alternativt kan valg af borgmesteren ske i byrådssalen. Børnene bestemmer selv hvilke ting de ønsker at drøfte. Men det er vigtigt, at børnene bliver taget alvorligt. Det er vigtigt at tage en grundig snak med børnene om, hvad et byråd er, og hvordan der arbejdes. Der tages kontakt til borgmesteren og den øvrige kommunalbestyrelse, for at få dem til at bakke op om initiativet, og deltage aktivt i børnenes byrådsmøde. Det er også en god idé, hvis man på forhånd har valgt nogle emner, som skal til behandling på børnenes byrådsmøde. Sundt mad og drikkevarer i salen Børnebyrådsdagsorden Tuschpenne Tegne- og skrivepapir Bannere og plakater, som børnene selv har lavet på forhånd Oplysningsmaterialer - hvem er vi, og hvorfor er vi her Husk i meget god tid: At kontakte borgmesteren, byrådspolitikerne og embedsmændene på rådhuset, og husk at kontakte lokalpressen, radio og TV m.v.

5 Barn-dom-stolen At sætte børnepolitiske spørgsmål på dagsordenen. Lav en barn-dom-stol, hvor det er børnene, der stiller spørgsmål til politikerne. Få fat i en barnestol og inviter forskellige politikere til at sidde på stolen, mens børnene stiller spørgsmål til dem om eksempelvis: - Ventelister til daginstitutionerne. - Fritidstilbud til børn og unge. - Forældres arbejdsløshed. - Legepladser i boligområdet. + Alt muligt andet, som I selv finder på. 1. Byd velkommen til arrangementet og fortæl om, hvorfor I arbejder med netop de spørgsmål, I har valgt. 2. Indkald den først anklagede (politiker) og lad børnene gå i gang med spørgsmålene. 3. Hele seancen må maksimalt vare én time - helst kortere tid. 1. Bliv enige om emnet for jeres barn-dom-stol. 2. Lav aftaler om tid og sted med de politikere, som I vil have til at deltage. 3. Send pressemeddelelse ud om arrangementet - gør opmærksom på, at netop barnestolen gør, at der er gode billeder (både fotos og TV) i aktiviteten. 4. Hjælp børnene med at forberede sig grundigt på, hvilke spørgsmål det er, de vil stille.

6 Børn bygger i sand At vise omverdenen at børn kan meget mere end vi voksne tror. Også bygge store og fine sandslotte og figurer. Børn fra daginstitutionerne, skolerne eller foreningerne inviteres til at være med i sandaktiviteten, der efter nærmere aftale kan gennemføres ved den nærliggende badestrand, i den lokale grusgrav, hvis det er forsvarligt, i butikscentret, ved rådhuset eller på Torvet eller gågaden. Aktiviteten kan om ønskeligt gennemføres over et i forvejen fastlagt tema. Sandaktiviteten gennemføres på et i forvejen aftalt sted. Hvis der ikke er sand i forvejen, træffes der aftale om transport og levering af sand fra den lokale entreprenør. Husk sandet skal være vådt, og der skal være nok til, at alle deltagere får deres lyst styret. Bygge-i-sand-arrangementet åbnes af børnene selv med hjælp fra en af de lokale pinger. I samarbejde med de voksne beskriver børnene rammerne for aktiviteten. Der træffes aftale om et velegnet sted for afholdelse. Husk at kontakte kommunen, politiet, ejeren eller andre om tilladelse til afholdelse af arrangementet. Borgmesteren eller en anden lokal ping kontaktes for officiel åbning af bygge-i-sand-arrangementet. Plakater og indbydelse til at deltage i aktiviteten og meddelelse til alle kommunens børn skal udsendes i god tid. Spørg kommunen om de vil være behjælpelig. Masser af sand og vand og borde og stole til de voksne. Saftevand til deltagerne, der selv skal medbringe en madpakke. Nødvendigt håndværktøj, murerskeer, små skovle og spande. Karton til skilte ved de enkelte sandskulpturer. Karton til plakater og papir til indbydelser m.v.. Frugt til alle deltagerne. Husk: Husk at spørge om lov til afholdelse af arrangementet hos relevante myndigheder og lignende. Husk også at lave en fordeling af de arbejdsopgaver der skal udføres af de arrangementansvarlige på selve dagen. Her er det en god ide at inddrage børnene. Den lokale presse m.v. skal selvfølgelig også kontaktes, så de kan omtale arrangementet før, under og efter gennemførelsen.

7 Udstilling af børnekunst At vise omverdenen hvilke kreative og kunstneriske evner børn er i besiddelse af, når de har de rette rammer at udfolde sig under. Den børnekunst der udstilles kan være alt muligt, - lige fra en skulptur i træ, sten, beton eller lignende, et maleri eller foto af min bedstemor eller et større maleri udført af en eller flere børn fra daginstitutionen, skolen eller foreningen i lokalområdet. Udstillingen kan gennemføres på det lokale museum, i rådhuset, medborgerhuset, skolen, daginstitutionen eller foreningshuset. Børnene og de deltagende kunstnere skal være aktive deltagere i ophængningen af kunsten og have bestemmende indflydelse på form og indhold af udstillingen. Udstillingen åbnes af børnene selv med assistance fra en af de lokale voksne pinger. I samarbejde med de voksne beskriver børnene idéerne bag kunstudstillingen. Der træffes aftale om lån af velegnede lokaler. Borgmesteren eller en anden ping kontaktes for åbning af udstillingen. Hvis det er en fordel, kan man også på forhånd fastlægge et tema, som udstillerne skal udføre deres kunstneriske bidrag ud fra. Eksempelvis: Mig og min familie, mig og mine kammerater, mig og min fritidsinteresse, mig og naturen, børn og grundloven osv., osv. Plakater og indbydelse til at deltage i udstillingen og meddelelse i god tid om, hvornår udstillingen åbnes og perioden for, hvornår den er åben for offentligheden. Maling, lærred til malerier og materialer til eksempelvis indramning, hvis ikke deltagerne selv skal sørge for dette. Karton til plakater og papir til indbydelser m.v. Værktøjskassen hjemmefra og borde og stole til et rimeligt antal mennesker. Frugt og sandwich og saftevand m.v. til selve åbningen. Friske blomster, som børnene kort forinden har plukket i egen have eller nærliggende grøftekant, mark, skovareal eller lignende. Husk: Husk at spørge om lov til at plukke blomster, aftale om lån af velegnet lokale samt tydelig skiltning om udstillingen i gader og stræder. At lave vagtplaner for udstillingen, når den har åben og træffe aftale med den lokale presse om omtale af kunstudstillingen for børn.

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

økologisk HOST MARKED 5. & 6. september 2015 VELKOMMEN TIL ØKOLOGISK HØSTMARKED SÆSON 2015

økologisk HOST MARKED 5. & 6. september 2015 VELKOMMEN TIL ØKOLOGISK HØSTMARKED SÆSON 2015 økologisk HOST MARKED 5. & 6. september 2015 VELKOMMEN TIL ØKOLOGISK HØSTMARKED SÆSON 2015 Tak til alle jer, der har meldt jer som værter til Økologisk Høstmarked, der i år afholdes den 5. og 6. september.

Læs mere

Idekatalog. Savner I inspiration til, hvad I kan lave i jeres ungdomsråd? Eller mangler I viden om, hvordan I kan føre jeres ideer ud i verden?

Idekatalog. Savner I inspiration til, hvad I kan lave i jeres ungdomsråd? Eller mangler I viden om, hvordan I kan føre jeres ideer ud i verden? Idekatalog Savner I inspiration til, hvad I kan lave i jeres ungdomsråd? Eller mangler I viden om, hvordan I kan føre jeres ideer ud i verden? Dette idekatalog vil give jer svar på ovenstånede spørgsmål

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far. PowerPoint målrettet fagprofessionelle Udgivet af Hjernesagen i 2015

Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far. PowerPoint målrettet fagprofessionelle Udgivet af Hjernesagen i 2015 Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far PowerPoint målrettet fagprofessionelle Udgivet af Hjernesagen i 2015 Jeg prøver at trække mig lidt tilbage for at passe på mig selv, men det

Læs mere

Årre En Blomstrende Landsby. Bilag

Årre En Blomstrende Landsby. Bilag Årre En Blomstrende Landsby Bilag 1 Kære Foreninger Så nærmer d. 7. oktober sig, hvor I har givet tilsagn om at stille op til præsentation af netop jeres forening. Vi er rigtig glade for jeres opbakning,

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen!

Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen! Værsgo: Et katalog fyldt med inspiration til afholdelse af Seniorsurf-dagen! Dette katalog indeholder konkrete og lettilgængelige ideer til, hvordan I ude på datastuerne, bibliotekerne og andre it-undervisningssteder

Læs mere

Kontaktpersonvejledning

Kontaktpersonvejledning 2015 Kontaktpersonvejledning KONTAKTPERSONVEJLEDNING 2015 1 Indhold Sådan samarbejder du med din lokale SFO/fritidshjem: 3 Vejledning til hele forløbet 7 Vagtplan 8 Checkliste Fremsendes i marts: Kontaktpersonvejledning

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN. Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN. Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE INDHOLD 1 2 3 4 5 6 INTRODUKTION... 4 Introduktion til kredslederen... 4 Introduktion til mentor... 4 FORKYNDELSEN

Læs mere

Opdatere Aarups profil Side 2. Flere turister og besøgende til Aarup Side 3. Modtagelse af tilflyttere Side 4.

Opdatere Aarups profil Side 2. Flere turister og besøgende til Aarup Side 3. Modtagelse af tilflyttere Side 4. Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse Her er de oplæg, som arbejdsgrupperne fik udleveret på borgermødet Opdatere Aarups profil Side 2. Flere turister og besøgende til Aarup Side 3. Modtagelse af tilflyttere

Læs mere

Ansvarlig leder: Anders D. Andersen. Medarbejdere: Ilse og Tommy. DUS II Frejlev Skole Frejlev Skolevej 1 9200 Aalborg SV 99 31 63 68

Ansvarlig leder: Anders D. Andersen. Medarbejdere: Ilse og Tommy. DUS II Frejlev Skole Frejlev Skolevej 1 9200 Aalborg SV 99 31 63 68 Ansvarlig leder: Anders D. Andersen. Medarbejdere: Ilse og Tommy DUS II Frejlev Skole Frejlev Skolevej 1 9200 Aalborg SV 99 31 63 68 Indhold Åbningstider... 2 Hvad er en DUS II... 2 Den voksne som tovholder

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år.

Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. Jeg dør en lille smule For hvert sekund der går. Jeg bærer døden med mig igennem livets år. En nat måske en martsnat Så mild af regn og tø. Skal jeg gå bort i mørket og holde op at dø. Digt af Grethe Risbjerg

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer

Håndbog for DFUNKs regionsforeninger. Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Håndbog for DFUNKs regionsforeninger Overblik og gode råd for bestyrelsesmedlemmer og koordinatorer Indhold: 1. Formålet med håndbogen 2. Regionsforeningens placering i organisationen 3. Arbejdet i bestyrelsen

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen.

Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen. Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen. Når man som skole gerne vil samarbejde med en virksomhed, organisation eller forening fra lokalområdet er her et par bud på, hvordan man

Læs mere

oversigt over 25 handlekort

oversigt over 25 handlekort oversigt over 25 handlekort Drøftet Vi er i gang Nu kører det 1 Nabohjælp den: den: den: 2 Smilets sted den: den: den: 3 Grønt diplom den: den: den: 4 Walking tapas kom på besøg den: den: den: 5 Vand med

Læs mere

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start Et vigtigt valg! I dagligdagen kan det være svært. Sådan er det! Der venter en hård kamp men det hjælper! Jeg vil klart sige; GØR DET! Lige når man

Læs mere

Jeg synes egentlig, at det er fint nok, de har sat den der procentgrænse på vores skole. Dreng 17 år. Dreng 17 år

Jeg synes egentlig, at det er fint nok, de har sat den der procentgrænse på vores skole. Dreng 17 år. Dreng 17 år en guide til Klar alkoholpolitik Jeg sidder faktisk og undrer mig lidt over, at vi slet ikke har fået noget at vide på forhånd om, hvad skolen forventer, eller hvad reglerne om alkohol er her på vores

Læs mere

Indholdsfortegnelse. side 1

Indholdsfortegnelse. side 1 GUIDEN Indholdsfortegnelse Du mangler et sted 2 Vær opsøgende 2 Du har fundet et sted 3 Projektets omfang 3 Kontakt med ejeren 3 Første møde 3 Rammerne omkring selve mødet 3 Projektbeskrivelse 3 Økonomien

Læs mere

Frivillighåndbogen FRIVILLIGES ABC. Albertslund Boligsociale Center, 2011 i samarbejde med et frivillighedsudvalg. Sidst redigeret oktober 2013

Frivillighåndbogen FRIVILLIGES ABC. Albertslund Boligsociale Center, 2011 i samarbejde med et frivillighedsudvalg. Sidst redigeret oktober 2013 Frivillighåndbogen de FRIVILLIGES ABC Albertslund Boligsociale Center, 2011 i samarbejde med et frivillighedsudvalg. Sidst redigeret oktober 2013 Frivillighåndbogen Denne håndbog er til dig, der gør en

Læs mere

Klub-building- Spil din klub i form

Klub-building- Spil din klub i form Klub-building- Spil din klub i form Temahæfte - Kommunikation - positive historier fra din klub Vær åben og fortæl de gode historier - så opleves klubben mere attraktiv Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger

Læs mere

AKTIVITETSFORSLAG til læreren

AKTIVITETSFORSLAG til læreren Røde Kors Blegdamsvej 27 2100 København Ø Tlf. 3525 9200 info@rodekors.dk AKTIVITETSFORSLAG til læreren Vi har samlet en række forslag til klasseaktiviteter i forbindelse med en emneuge om Afrika. Aktiviteternes

Læs mere

Ny forening Gode råd i forbindelse med start af ny forening

Ny forening Gode råd i forbindelse med start af ny forening Ny forening Gode råd i forbindelse med start af ny forening Nogle får en god ide til en aktivitet sammen med andre mennesker. Flere kommer til og pludselig er pladsforholdene i lejligheden ved at være

Læs mere

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Header Styrk jeres indsats gennem samarbejde Rubrik Header (0) En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Rubrik Citat Reference Sideheader

Læs mere

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3...

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 1 2 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger Vi vil som frivillige sociale foreninger gerne bidrage

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere