RETNINGSLINJER & HANDLEPLAN RETNINGSLINJER VED VOLD, TRUSLER OG MAGTANVENDELSE MOD BØRN OG ANSATTE. HJERM LANDSBYORDNING.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RETNINGSLINJER & HANDLEPLAN RETNINGSLINJER VED VOLD, TRUSLER OG MAGTANVENDELSE MOD BØRN OG ANSATTE. HJERM LANDSBYORDNING."

Transkript

1 RETNINGSLINJER VED VOLD, TRUSLER OG MAGTANVENDELSE MOD BØRN OG ANSATTE. HJERM LANDSBYORDNING. Skole, SFO, Dagtilbud & Dagpleje RETNINGSLINJER & HANDLEPLAN Sidst revideret dec. 2018

2 2 Retningslinjer ved vold, trusler og magtanvendelser i Hjerm Landsbyordning. Målet er At børn og personale oplever Hjerm Landsbyordning som et trygt sted at være, hvor vold eller trusler om vold ikke accepteres,- hverken fra lærer-/ pædagog-/ forældre- eller børns side. At trusler om vold bliver taget alvorligt, og at man derfor som medarbejder eller barn ikke må blive truet eller påført vold uden, der bliver reageret. At der ved vold / trusler om vold bliver reageret straks fra personalets/ledelsens side. At der ved magtanvendelser kun bruges et absolut minimum af magt for at løse situationen på en sikker måde for alle parter. Den følgende handleplan er udarbejdet med henblik på de situationer, hvor en ansat eller et barn føler sig truet eller udsættes for vold, herunder også verbal vold. Handleplanen er udarbejdet i forhold til Vold eller trusler om vold eller anden ærekrænkende adfærd / udtalelser fra forældre i forhold til personalet. Vold eller trusler om vold eller anden ærekrænkende adfærd / udtalelser fra børn i forhold til personalet. Vold eller trusler om vold mellem børn. Magtanvendelse i forhold til børn i dagligdagen. I forlængelse af handleplanen findes konkrete eksempler på handlemuligheder, som kan virke forebyggende og/eller konfliktdæmpende i forhold til voldelig adfærd, mobning og chikane. Eksemplerne har udspring i en anerkendende tilgang til både børn og voksne, som er grundlæggende for den pædagogiske praksis i Hjerm landsbyordning

3 3 Handleplan ved vold eller trusler om vold eller anden ærekrænkende adfærd/udtalelser Fra forældre mod en medarbejder I forhold til den ansatte Ledelsen underrettes, og der gøres notat om hændelsen. Den ansatte tilbydes straks samtale med ledelsen eller/og AMR/TR. Den forulempede medarbejders opgaver overtages umiddelbart af andre. Den krænkede må ikke umiddelbart forlade arbejdspladsen. Det vurderes, om det er forsvarligt at lade den krænkede være alene. Det skal vurderes, om den forulempede har brug for psykologhjælp. Efterfølgende bakker kolleger/ledelsen op med hjælp og støtte. Fremover skal der være mulighed for, at den krænkede medarbejder ikke skal være alene ved møder/samtaler med skadevolder. I forhold til sagen påhviler det ledelsen. Personalet orienteres løbende i det omfang det vurderes nødvendigt. Forvaltningen kontaktes med henblik på korrekt håndtering af sagen. Sagen anmeldes evt. som arbejdsskade, se vejledning på Kom In. Forældregruppen orienteres i det omfang det vurderes hensigtsmæssigt. I forhold til den krænkende person. Personen kan indkaldes til samtale med ledelsen. Der laves skriftlig advarsel til den pågældende fra ledelsen og forvaltning. Der kan indgives politianmeldelse af personen.

4 4 Handleplan ved vold eller trusler om vold eller anden ærekrænkende adfærd/udtalelser Fra barn mod en medarbejder I forhold til den ansatte Ledelsen underrettes, og der gøres notat om hændelsen, evt. også om arbejdsskade. Den ansatte tilbydes hurtigst muligt en samtale med ledelsen eller/og TR/AMR. Den forulempede medarbejders opgaver overtages umiddelbart af andre - ved behov. Det vurderes, om det voldelige barn skal anvises særligt opholdssted. Den forulempede medarbejder må ikke straks forlade arbejdspladsen. Det vurderes, om det er forsvarligt at lade den ramte medarbejder være alene. Det vurderes, om den forulempede har behov for psykologhjælp. Efterfølgende bakker kolleger/ledelsen op omkring den krænkede med hjælp og støtte. I forhold til barnet Det krænkende barn kan fjernes fra gruppen/legepladsen, skolegården, hvorefter personalet danner sig et overblik over situationen og vurderer, hvad der videre skal ske i sagen. Er der tale om alvorlige forseelser kontaktes nærmeste leder i sagen. Efter en samtale kan personalet vurdere at barnet skal tilbage til gruppen. Barnet udelukkes fra gruppen, hvis denne skønnes til fare for sig selv eller andre. Hjemmet kontaktes og barnet hentes hjem/bringes hjem i særlige tilfælde, dette er altid en ledelsesbeslutning. I forhold til sagen Klasselæreren/stueansvarlig informeres om sagen. Hjemmet kontaktes og informeres. Der laves et notat på episoden af de implicerede. Notatet arkiveres i pågældende barns mappe. Personalet informeres om sagen. Hvis barnet går i SFO, kontaktes denne og orienteres om sagen. Evt. kontaktes familieafdelingen. Der kan laves indberetning på barnet. Alt afhængig af sagens karakter vurderes det, hvad der skal ske i sagen efterfølgende. Sagen anmeldes evt. som arbejdsskade, se vejledning på Kom In.

5 5 Handleplan ved vold/trusler om vold eller anden ærekrænkende adfærd/udtalelser Fra et barn mod et andet barn. Ved disse tilfælde vurderes først, om hændelsen er af en sådan karakter, at handleplanen skal træde i kraft. Denne vurdering foretages som regel af den/de ansatte, der involveres i konflikten. Synlige tegn på vold medfører alt andet lige, at handleplanen træder i kraft. I forhold til det krænkede barn Personalet tager vare på den forulempede. Hvis det vurderes nødvendigt, kontaktes skadestuen. Forældrene til den forulempede kontaktes straks eller senere på dagen af personalet I forhold til det krænkende barn Det krænkende barn fjernes om nødvendigt fra gruppen/legepladsen/ skolegården og bringes på kontoret, hvorefter lederen danner sig et overblik over situationen og vurderer, hvad der skal ske i sagen. Efter samtale kan barnet evt. vende tilbage til gruppen. Barnet kan udelukkes fra aktiviteten den kommende periode/resten af dagen. Hjemmet kontaktes, og barnet hentes evt. bringes hjem. Det aftales med forældrene, hvilke forholdsregler der skal træffes. Bortvisning i længere perioder kan forekomme i helt særlige situationer. Dette er altid en ledelsesbeslutning. I forhold til sagen Klasselæreren/stuepædagogen informeres om sagen Hjemmet kontaktes og informeres af ledelsen hvis andet ikke aftales. Der laves et notat på episoden, notatet arkiveres i pågældende barns mappe. Personalet informeres om sagen. Alt afhængig af sagens karakter vurderes, hvad der skal ske i sagen efterfølgende.

6 6 Handleplan ved personalets magtanvendelse mod et barn. Magtanvendelse i forhold til et barn, er altid sidste udvej, når alle pædagogiske tiltag er afprøvet, eller knyttet til situationer, hvor personalet oplever overhængende fare for barnet selv, andre børn, eller personale i en konkret situation. I forhold til barnet. Barnet mødes med en grundlæggende anerkendende forståelse for, at barnet i situationen handler efter bedste evne, og at barnet ikke som udgangspunkt ønsker at være til fare for sig selv, andre eller personalet, men at barnets adfærd er en konsekvens af situationen/konteksten barnet befinder sig i. Barnet mødes i magtanvendelsen med stor tydelighed fra personalets side, og informeres løbende om hvad der vil/skal ske i situationen, og hvad barnet kan gøre for at bringe magtanvendelsen til ophør omgående. I forhold til personalet. Barnet bringes til ro eller ophør med den farlige adfærd i situationen, med mindst mulig magtanvendelse fra personalets side, oftest gennem en fastholdelse i situationen. Magtanvendelsen må aldrig have karakter af afstraffelse, uanset situationen den forekommer i. Magtanvendelse må aldrig have karakter af fiksering eller slag, uanset situationen den forekommer i. Personalet eller leder har pligt til at informere forældrene til barnet. Hvem der giver information, aftales mellem personalet og leder i den konkrete situation. Barnet mødes efter en magtanvendelse med en undersøgende tilgang til, hvordan / hvorfor situationen kunne/er opstået, her er det barnets adfærd, der er i fokus, ikke barnets personlighed. Alle magtanvendelser noteres efterfølgende med beskrivelse af situationen. Der skelnes mellem grader og karakteren af magtanvendelsen. Mindre magtanvendelser noteres kun i barnets mappe(dagtilbuddet) /klasselog (skolen) Magtanvendelser af mere indgribende karakter registreres i skema til registrering af magtanvendelse der findes i landsbyordningens intrasystem. Disse gemmes både i barnets mappe og i landsbyordningens mappe hertil på intra. I forhold til forældre. Forældrene informeres altid om magtanvendelsen,- enten af personalet eller af en leder. Forældrene inviteres til en samtale om situationen, hvis de ønsker dette. Forældrene kan indkaldes til en samtale omkring situationen, hvis leder skønner, dette er nødvendigt.

7 7 Forældrene informeres og indkaldes til samtale umiddelbart efter / hurtigst muligt ved mere indgribende magtanvendelser. Med henblik på at skabe klarhed omkring situationen. Handleanvisninger for personalet i Hjerm Landsbyordning - den anerkendende tilgang til børn og voksne Anerkendelse handler meget om at tage mennesker alvorligt. Både andre og sig selv. Børnene i Hjerm Landsbyordning skal opleve at de voksne tager dem alvorligt, og at de er ønsket og en vigtig del af vores fællesskab. Det samme med forældrene. Alle skal opleve, at de bliver taget alvorligt. Vi lytter til dig med samme alvor, som vi lytter til os selv. Vi vil gerne samarbejde med dig. Vi vil gerne have, at du er en del af fællesskabet. Vi tilskriver dig samme værdi, som vi tilskriver os selv. Vi anerkender din måde at tænke og føle på. Vi anerkender, at dine sandheder er lige så ægte og virkelige for dig, som vores sandheder er det for os. Derfor må vi sammen fokusere på at skabe positivt samvær i dagligdagen. I forlængelse af ovenstående grundforståelse er følgende pædagogiske forholdemåder, tænkninger og værktøjer egnede til helt at undgå, reducere eller imødegå konfliktsituationer. Aktiviteten skal passe til barnet: Man er nødt til at møde barnet, hvor det er. Mange frustrationer opstår af, at opgaven/udfordringen ikke passer til barnet. Udfordringen kan både være for svær og for let, eller for uvedkommende. Skab krav og opgaver, som passer til barnet. Dette kræver, at vi konstant udforsker barnets tænkemåder og måder at lære på. - At opgaven måske skal gøres lettere, er ikke at sænke ambitionen. Det er blot at begynde udviklings rejsen der, hvor barnet er. Vi skal støtte rejsen så godt vi kan, ingen behøver på forhånd at kloge i, hvor langt barnet når. Det vil vise sig og vi kan justere undervejs. Udstrål venlighed og positivitet: Den korteste afstand mellem to mennesker er smil. Det er svært at fastholde et negativt humør, når man altid bliver mødt af positive menneske i sin omgangskreds, der udstråler venlighed og glæde. Overse negativ adfærd, når det er muligt. Ros ønsket adfærd Skæld ud og brok er surt, og virker dræbende på alle. Det er mere effektivt, og meget mere holdbart, at rose barnet, når det af sig selv gør det rigtige. Men husk at rose, lad det aldrig blive en selvfølge, at børnene opfører sig rigtigt, for det er bestemt IKKE en selvfølge, at børn opfører sig rigtigt. Ved ros og anvisninger løses mange konflikter. Lad f.eks. være at give barnet opmærksomhed, når adfæren er forkert, hvis dette er muligt i situationen. Men bliv glad, sjov, rosende og positiv, når barnet af sig selv udviser den ønskede adfærd. Når dagpleje- og vuggestuebarnet f.eks. for en sikkerheds skyld skal lære at gå og holde ved barnevognen/klapvognen, tager vi ved armen/hånden og føre den hen på vognen. Det kan af og til skulle gentages adskillige gange, samtidig med en sproganvisning.

8 8 Det er en mulighed at benytte sig af fastholdelse i sele af sikkerhedshensyn ved måltiderne, hvis barnet vil rejse sig i den høje stol. Vi træner på at undgå sele efter en kort periode, hvis ikke det lykkes første gang prøver vi med jævne mellemrum. Forældrene får altid at vide, hvis vi bruger denne metode. En anvendt træningsøvelse ved måltiderne, kan være at flytte barnet lidt ud fra bordet, hvis ikke de kan sidde uden at kaste med maden, prøve at skubbe sig selv ud eller rykke i dugen. Hvis barnet ligger og drejer rundt på puslebordet, vil vi lave en fastholdelse, idet der kan opstå en farlig situation, hvis ikke vi gør. Det kan vi også blive nødt til, hvis barnet sparker eller slår. Samtidig fortæller vi barnet, at det ikke er okay, med både stemme og kropssprog, efterfølgende anerkender vi atter barnet. Social og personlig færdighedstræning/udvikling Vi snakker om social- og personlig- adfærd. Vi laver rollespil, ser film om social- og personlig- adfærd, arbejder med forskellige temaer og relationer. Vi træner og øver den adfærd, der gør børnene handlekompetente i sociale sammenhænge. Intet du har lært kommer dig til gode, hvis du ikke kan enes med dig selv og andre mennesker. Smil og giv korte og præcise anvisninger på den rigtige adfærd Drop sætninger, som ikke viser vej. Drop de lange forklaringer. Upræcise sætninger er fx: Jeg vil ikke se det der! -Du skal lade være med det der! Sætningerne er dårlige, fordi de ikke giver præcis information om, hvad det rigtige er. Sig i stedet: Det rigtige er at gå på gangene! -Det rigtige er at tørre op, når man spilder! Kom op og stå på dine ben, så vi kan komme hen og se blomsterne (ved gummiben) osv. Anvis, hvad det rigtige er, når børnene gør noget, vi ikke bryder os om. Tag dem f.eks. glad i hånden og sig: Nu skal jeg vise dig hvordan! Spørg også børnene om, hvad det rigtige er, mens du smiler op til begge øre. Er dine følelser positive, følger barnet typisk med. Hvis du er sur, vil barnet typisk undgå dit selskab/flygte fra dig. Den gode skideballe Den voksne skal gøre det meget klart for barnet, hvorfor den voksne er blevet vred. Det skal samtidig skinne klart igennem, at man godt kan lide barnet som menneske, og at det kun er den konkrete adfærd, man ikke vil have. Det varme øre Børn, som er vrede eller kede af det, har brug for et varmt øre. Helst fra den, som har udløst vreden eller skuffelsen. På den måde tager vi børnene alvorligt. Lad børnene forklare sig, og hjælp børnene til at skille tingene ad. Det gælder for begge parter: 1) Hvad skete der? 2) Hvad tænker du, om det der skete 3) Hvilke følelser fik du 4) Skal vi høre modpartens tanker? 5) Hvad mener du om modpartens tanker, ændrer det dine tanker? Nogle børn er glade igen, når blot de får lov at fortælle om 1 og 2. Andre børn kan profitere af 3, 4 og måske 5, altså hele øvelsen. F.eks. skal personalet efter en konflikt i vuggestuen og dagplejen sætte sig ind i barnets situation og hjælpe med at sætte ord på barnets følelser. Konfliktløsningsmøde Hvis et barn eller en voksen oplever sig chikaneret eller forkert behandlet, vil en mægler (en blandt personalet) tilbyde et konfliktløsningsmøde/børnemøde hurtigst muligt. De involverede parter indbydes, og hver part kan tale frit efter tur. Alt må siges, men man skal tale pænt til hinanden. De fleste konflikter har rod i misforståelser og uklarheder. De fleste samarbejdsvanskeligheder kan derfor løses, hvis der gives tid og rum til at lytte grundigt til hinanden.

9 9 Bevidst og kontrolleret magtanvendelse. Den voksne taler venligt, roligt og helt uden vrede. Den voksne fortæller løbende, hvad han/hun gør og vil gøre fremadrettet, så barnet oplever klarhed, kontrol og tydelighed fra den voksne. Sætningerne er kortere jo yngre barnet er. Nu bliver jeg nødt til at holde om dig og holde dig fast, vi skal jo passe på dig og de andre børn, og vi skal passe på alle tingene. Jeg passer på dig. Jeg slipper dig fri igen, når du er rolig, er du det nu? Er der noget, vi kan snakke om, mens jeg holder dig og du lige bliver rolig igen, hvad skete der osv... Jeg slipper dig fri igen, når du er rolig, er du det nu? Når et barn ikke vil afleveres og personalet tager barnet mod barnets vilje, vil vi sætte ord på barnets følelser og tale trøstende til det. Det er ok, at det kan være svært i situationen. Når et barn bider, slår eller skubber trøster vi det forurettede barn. Derefter tager vi en samtale med begge parter om situationen, om at den forurettede blev ked af det. Det slutter evt. med en time out til den der bed, slog eller skubbede. Hvis barnet bliver ophidset over krav anvisningen, kan personalet ende i en fastholdelse, indtil barnet er faldet til ro. Den voksne trøster, lytter og taler blidt. Den voksne prøver at slippe sit fysiske tag, så snart barnet siger, det er færdig med volden/ødelæggelsen eller udviser ro/kontrol eller vilje til at snakke om tingene. Magt i form af f.eks. fastholdelse begrænses altid til et absolut minimum af varighed for det fastholdte barn. Time out Barnet kan selv ønske en pause fra aktiviteten/undervisningen, eller barnets lærer/pædagog kan sige, at det er nødvendigt med en pause, hvis barnets opførsel ikke er foreneligt med gruppens. I pausen kan man lege, tegne, læse, slappe af, m.m. Når pædagogen/læreren sender barnet på pause, er det tænkt som en hjælp for alle parter, der kan modvirke konfliktoptrapning, give barnet ro eller ny energi til at kontrollere sig selv eller situationen. Læreren / pædagogen begrunder det altid (UDEN AT FORDØMME BARNETS PERSONLIGHED, kun handlingen), hvis han/hun sender barnet på pause. For nogle af børnene er det meget irriterende, at blive sendt væk fra fællesskabet. Andre børn vælger det af og til selv og er glade for muligheden. Sæt evt. tid på alenetiden. Grundreglen er 1 minut pr. år: 3 år = 3 minutters time out. Hensynsreglen v/ hjemsendelse. Der kan komme dage eller perioder, hvor personalet og barnet ikke kan finde hinanden, og hvor dagen slet ikke kan fungere. Her er det vigtigt at kunne trække på forældrene, hvis forældrene har muligheden for at hjælpe. Enten ved at barnet snakker i telefon med forældrene, får besøg af forældrene i/på dagtilbuddet/skolen, eller ved at barnet kommer hjem og samler kræfter og mod til en ny og forhåbentlig bedre dag. Det er træls at skulle skilles og ingen oplever det som en succes. Men det er bedre at stoppe, mens legen er nogenlunde god, frem for at tingene kommer helt der ud, hvor ingen kan bunde. Hvis børnene sendes hjem, er det vigtigt, at alle signalerer en forventning om, at morgendagen bliver bedre. Jo mindre hjemsendelsen opleves som en straf, jo bedre. Der er tale om en nødbremse. Men det gode er, at det jo ikke ender helt galt, fordi vi netop havde en bremse. Politianmeldelse Eksklusion SSP anbefaler, at vold politianmeldes. Det vil dog altid være en vurderingssag, hvornår vi som Landsbyordning politianmelder en voldelig hændelse. Både hændelsens karakter, samt graden af bevidsthed/gentagelighed, vil spille ind. Barnets alder har også betydning.

10 10 Hjerm Landsbyordning - Sidst revideret marts 2019 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

Retningslinjer og handleplan ved VOLD OG TRUSLER MOD ELEVER OG ANSATTE HJERM SKOLE HJERM SFO RETNINGSLINJER & HANDLEPLAN

Retningslinjer og handleplan ved VOLD OG TRUSLER MOD ELEVER OG ANSATTE HJERM SKOLE HJERM SFO RETNINGSLINJER & HANDLEPLAN Retningslinjer og handleplan ved VOLD OG TRUSLER MOD ELEVER OG ANSATTE HJERM SKOLE HJERM SFO RETNINGSLINJER & HANDLEPLAN Retningslinjer for vold og trusler ved Hjerm Skole og Hjerm SFO Målet er At elever

Læs mere

Korskildeskolens voldspolitik

Korskildeskolens voldspolitik Korskildeskolens voldspolitik 1 Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi ikke under nogen omstændigheder accepterer vold, trusler om vold, chikane eller krænkelser overfor

Læs mere

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolen Telefon 5588 8200 kobberbakkeskolen@naestved.dk www.kobberbakkeskolen.dk Voldspolitik Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov. Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd MEDARBEJDERE Revideret 22.02.18 Retningslinjer for håndtering af trusler,

Læs mere

Voldspolitik Korskildeskolen

Voldspolitik Korskildeskolen Voldspolitik Korskildeskolen 1 Korskildeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme hændelser Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi

Læs mere

Guide for håndtering af vold og trusler.

Guide for håndtering af vold og trusler. Guide for håndtering af vold og trusler. Redskab til forebyggelse, håndtering og opfølgning på vold og trusler Det er målet at sikre et trygt arbejdsmiljø, såvel fysisk som psykisk, for alle skolens medarbejdere.

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

Vold og trusler om vold

Vold og trusler om vold Janesvej 2, 8220 Brabrand, tlf. 87 13 90 50, fax. 87 13 90 48, e-mail tov@aaks.aarhus.dk Vold og trusler om vold Konflikter i hverdagen Instruks for den situation, at en ansat udsættes for en ubehagelig

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende Retningslinjer for forebyggelse af vold og trusler MED-udvalget 11.03.16 Indhold Formål... 1 Definition... 1 Forebyggelse af vold og trusler... 2 Anmeldelse til politiet... 3 Vold eller trusler om vold

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE VOLDSPOLITIK Formål: - At give redskaber til at håndtere situationer, hvori vold indgår - At give optimal støtte i en akut situation - At bakke op efterfølgende, hvis en medarbejder har været udsat for

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

Voldspolitik for Timring Læringscenter

Voldspolitik for Timring Læringscenter 1. Vigtige telefonnumre 2. Indledning 3. Procedure ved vold eller trusler om vold 4. Instruktion hvis situationen opstår 5. Forebyggelse af vold 6. Indberetningsark til internt brug (bilag 1) 7. Definition

Læs mere

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole.

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Vold og trusler rammer ikke blot den enkelte ansatte på skolen, men påvirker det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen. Derfor er forebyggelse

Læs mere

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold

Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold Vipperød Skoles politik vedr. vold og trusler om vold På Vipperød Skole betragtes og behandles et overgreb mod en enkelt medarbejder som et overgreb på skolen som helhed. Ansvaret for medarbejderens sikkerhed

Læs mere

Sociale kompetencer som empati, ansvarlighed, selvstændighed er vigtige kompetencer at have lært, når man skal være sammen med andre mennesker

Sociale kompetencer som empati, ansvarlighed, selvstændighed er vigtige kompetencer at have lært, når man skal være sammen med andre mennesker Pædagogik og værdier: Barnet skal blive så dygtig som det overhovedet kan! Sociale kompetencer som empati, ansvarlighed, selvstændighed er vigtige kompetencer at have lært, når man skal være sammen med

Læs mere

OVERORDNET VOLDSPOLITIK

OVERORDNET VOLDSPOLITIK Vedtaget i SLU den 20. december 2006 OVERORDNET VOLDSPOLITIK Målgruppe Den overordnede voldspolitik er gældende for alle ansatte i Slagelse Kommune. Værdigrundlag Medarbejderne undgår at blive udsat for

Læs mere

Definition på vold Fysisk: Slag Bid Spark Kast med ting Osv.

Definition på vold Fysisk: Slag Bid Spark Kast med ting Osv. Uddannelse og Arbejdsmarked Hovedgård Skole Voldspolitik for Hovedgård Skole På Hovedgård skole vil vi gerne forhindre at vold forekommer, og derfor er det vigtigt, at medarbejderne ved, hvordan de skal

Læs mere

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold.

VOLDSPOLITIK. Det er uacceptabelt, at en medabejder udsættes for vold og trusler om vold. Vedtaget: LMU: 24/04-02 Revideret: 03/02-04 VOLDSPOLITIK En voldspolitik på arbejdspladsen skal skabe synlighed og ensartethed i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Vold og trusler om vold

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Antimobbestrategi for Glyngøre skole

Antimobbestrategi for Glyngøre skole Antimobbestrategi for Glyngøre skole Baggrund: Formål: Målsætning: På Glyngøre skole har vi fokus på trivsel og ønsker fortsat at fremme denne. Det betyder for os, at alle børn skal trives og opholde sig

Læs mere

Voldspolitik for Lind skole

Voldspolitik for Lind skole Voldspolitik for Lind skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i vores arbejde med at forebygge vold og trusler om vold. Vold er

Læs mere

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune

Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune BILAG 3 ( BØRN & FAMILIEUDVALGS MØDE DEN 20. DECEMBER 2012) Arbejdsmiljøhensyn i Centrale specialpædagogiske skoletilbud i Esbjerg Kommune Skemaerne og teksten t tilrettes tt efterfølgende, f så de målrettes

Læs mere

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie.

Små børn kan have svært ved at skelne fantasi og virkelighed fra hinanden og her er det godt at vi som hjælper kender barnets historie. Sorg og kriseplan for Espebo Børnecenter: Når børn mister eller er udsat for andre alvorlige hændelser, påhviler det de voksne, der har daglig omgang med barnet at tage hånd om situationen. Det er der

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 3. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

- Kommer det til en voldelig episode, skal man forsøge at tale situationen ned og undgå fysisk indgriben.

- Kommer det til en voldelig episode, skal man forsøge at tale situationen ned og undgå fysisk indgriben. VOLDSPOLITIK Mål: - Vi skal i hele vores adfærd forebygge konflikter og vold. - De ansatte skal have den nødvendige støtte og hjælp, når de har været udsat for overgreb med henblik på at begrænse følgevirkningerne.

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

For at have en fælles forståelse for ordet mobning, har vi valgt at anvende 2 definitioner.

For at have en fælles forståelse for ordet mobning, har vi valgt at anvende 2 definitioner. Glud Skole Tlf.: 7568 3154 Sønderbakken 27 Glud 8700 Horsens Danmark Revideret d 10/10-2017 Glud skoles mobbepolitik Denne politik har til formål at tjene som guide og vejledning i forbindelse med mobning

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 2. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger

Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Retningslinjer vold, trusler og andre psykiske påvirkninger Enhver form for trusler og vold af fysisk og psykisk karakter kan ikke tolereres i sundhedsplejen. Som medarbejder i sundhedsplejen varetager

Læs mere

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler

FRI FOR MOBBERI. MOD (Børneord for mod er modig) Ved mod forstår vi: Turde sige fra og stop. Byde sig til. Stå ved det man føler FRI FOR MOBBERI I børnehuset Skovdalen har vi fokus på børns samspil og fællesskab. Mary Fonden og Red Barnet har udviklet et antimobbe program. Programmet bygger på at mobning blandt børn er de voksnes

Læs mere

Antimobbestrategi Blovstrød skole

Antimobbestrategi Blovstrød skole Antimobbestrategi Blovstrød skole Formål: At skabe trivsel på skolen for alle. Formålet med antimobbestrategien på Blovstrød Skole er at beskrive, hvordan skolen vil arbejde for at fremme trivslen samt

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Kasperskolens mobbepolitik og strategi.

Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Kasperskolens mobbepolitik og strategi. Hvornår mobbes der? Der mobbes, når en elev udsættes for gentagen negativ eller ondsindet adfærd fra et eller flere individer og har vanskeligt ved at forsvare sig

Læs mere

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE FYSISK MAGTANVENDELSE

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE FYSISK MAGTANVENDELSE RETNINGSLINJER VEDRØRENDE FYSISK MAGTANVENDELSE Vedhæftet findes 3 skemaer, som anvendes, når en fysisk magtanvendelse har fundet sted: Skema 1: Skema 2: Skema 3: Registrering af indgreb med brug af fysisk

Læs mere

Dialog og konflikt i borgerkontakten

Dialog og konflikt i borgerkontakten Personalepolitisk retningslinje Dialog og konflikt i borgerkontakten Vold, trusler og chikane Vedtaget af Hoved MED udvalget 4. marts 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Definition... 3 Mål... 3 Forebyggelse

Læs mere

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Xclass Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse [VOLDSPOLITIK] Xclass værdier i forhold til vold, definition af vold, målsætning, handleplaner og psykisk førstehjælp samt liste over kontaktpersoner i tilfælde af

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Vi ønsker at skabe et miljø fri for mobning, hvor den enkelte kan trives.

Vi ønsker at skabe et miljø fri for mobning, hvor den enkelte kan trives. Vision: Vi ønsker at skabe et miljø fri for mobning, hvor den enkelte kan trives. Definition af trivsel Hoven Friskole bygger på 5 værdier: Individ og fællesskab Ansvar Tryghed og nærvær Kompetencer Kommunikation

Læs mere

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1 Marts 2011 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvem gælder planen for side 3 2. Førstehjælpskurser. side 4 3. Førstehjælpskasser. side 4 4. Handleplan ved ulykker side 4 5. Fysisk eller psykisk belastende hændelser

Læs mere

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Magtanvendelser -Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud, skoler, SFO og klubtilbud, ligesom

Læs mere

Voldspolitik. Ingen medarbejdere skal acceptere vold eller trusler når de er ansat i Varde Kommune.

Voldspolitik. Ingen medarbejdere skal acceptere vold eller trusler når de er ansat i Varde Kommune. Voldspolitik Ingen medarbejdere skal acceptere vold eller trusler når de er ansat i Varde Kommune. Godkendt af Hoved MED-udvalget den 5. december 2016. Vision Varde Kommune er en arbejdsplads, hvor medarbejderne

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik Ballum Skole Mobbe- og samværspolitik Ballum Skoles mobbe- og samværspolitik videreudvikles og revideres løbende. Det vil sige en overordnet forpligtende aftale, der afklarer forventninger og handlemuligheder.

Læs mere

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiksværk Skole Gældende fra den 18.8.2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Formålet med antimobbestrategien på Frederiksværk Skole er at beskrive, hvordan skolen

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2017

Gældende fra den 1. august 2017 Antimobbestrategi for Skolefællesskabet, Skals/Ulbjerg Gældende fra den 1. august 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe, udvikle og vedligeholde vores skoler og SFO'er som et

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer etablere og fastholde venskaber tager kontakt til andre børn og opfordrer til at lege,

Læs mere

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter.

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter. Kommissorium for konfliktudvalget Konfliktudvalget på Kolding HF&VUC er nedsat med medlemmer fra alle personalegrupper. Følgende deltager i udvalgsarbejdet: HPN (avu), AT (hf), ES (tap), BT (vejledning)

Læs mere

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig.

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. 1 Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. Disse retningslinier gælder for den kommunale dagpleje, de kommunale daginstitutioner

Læs mere

Retningslinjer for at arbejde med mobning

Retningslinjer for at arbejde med mobning Retningslinjerne tager udgangspunkt i skolebestyrelsens antimobbeprincip. Distriktsskole Stenløse bygger på et fundament af frihed under ansvar og gensidig respekt mellem elever, lærere og forældre. Mobning

Læs mere

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole Antimobbestrategi Ganløse Skole og Slagslunde Skole 1 Formål 3 Begreber 4 Forebyggende 5 Indgribende 7 Når mobning er en realitet handleplan 8 2 Formål Vi accepterer ikke mobning på vores skole. Vi vil

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi

Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi Karen Blixen skolens anti- mobbestrategi Hvad er vores vision? Hvor skal værdiregelsættet lede os hen? Vi ønsker en skole hvor alle trives, og hvor alle er trygge ved at være. Vi tager ansvar for hinanden,

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Nærum Skoles overordnede samværsregler

Nærum Skoles overordnede samværsregler Handleplan for elever, der overtræder skolens, forstyrrer undervisningen, udviser voldelig eller aggressiv adfærd over for andre elever eller skolens ansatte. På Nærum Skole ønsker vi, at både elever,

Læs mere

Langeskov SKOLE 5550 LANGESKOV

Langeskov SKOLE 5550 LANGESKOV Langeskov SKOLE 5550 LANGESKOV Principper/retningslinier vedrørende skolens forholdsregler i forbindelse med fysiske/psykiske overgreb/trusler om overgreb mod elever og medarbejdere på Langeskov Skole

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Et godt sted at være Et godt sted at lære for alle Skolen arbejder til stadighed på, at styrke hvert barns selvtillid, samarbejdsevne og mellemmenneskelige forståelse.

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

En plan mod. side 1. Definition side 2. Signaler på mobning side 2. Mål for handleplan mod mobning. side 3

En plan mod. side 1. Definition side 2. Signaler på mobning side 2. Mål for handleplan mod mobning. side 3 December 2013. Side 1. Indholdsfortegnelse: En plan mod. side 1 Definition side 2 Signaler på mobning side 2 Mål for handleplan mod mobning. side 3 Handleplaner for pædagoger, lærere og ledelse. side 3

Læs mere

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Robuste børn hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD Vuggestuen Børnehaven Ankersgade Gerlachsgade Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Vuggestuen Læssøesgade D.I.I. Børnehuset

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

Guldberg Skoles trivselsplan

Guldberg Skoles trivselsplan Guldberg Skoles trivselsplan April 2018 Indsatser ved konflikter, drillerier og mobning Det kan være svært at skelne mellem konflikter, drillerier og mobning, men som udgangspunkt arbejder skolen ud fra

Læs mere

Antimobbestrategi for Petersmindeskolen

Antimobbestrategi for Petersmindeskolen Antimobbestrategi for Petersmindeskolen Mobning foregår i fællesskaber og løses i fællesskaber Hvad forstår vi ved TRIVSEL? At alle på skolen oplever nærvær og anerkendelse. At alle oplever, at fællesskab

Læs mere

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING

VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING VI STÅR SAMMEN OM TRIVSEL OG MOD MOBNING HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen

Læs mere

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Formål identificere om der er problemer med vold, trusler, mobning og chikane, forebygge hændelser med vold, trusler, mobning

Læs mere

Nærvær. I forhold til børn. Nærvær, Anerkendelse og Samarbejde Børnehuset Skovbjørnen 2014

Nærvær. I forhold til børn. Nærvær, Anerkendelse og Samarbejde Børnehuset Skovbjørnen 2014 Nærvær I forhold til børn Vi vil have fokus på, at det enkelte barn får en god start på dagen, og møde barnet og forældre med et "godmorgen" og øjenkontakt. Vi forventer ikke, at barnet nødvendigvis responderer,

Læs mere

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Overordnet politik til forebyggelse af uacceptabel adfærd (vold, trusler om vold, mobning og chikane) Indledning Trusler om vold mod kommunens ansatte er desværre

Læs mere

Gældende fra den 26. november 2015. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 26. november 2015. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiksværk skole Gældende fra den 26. november 2015 På Frederiksværk skole er det et fælles ansvar, at alle trives. Alle er derfor forpligtet til at bidrage til god trivsel på

Læs mere

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning.

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Vedtaget 20-04-2015 Princip mod mobning Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Skolen og Børnehaven arbejder for at skærpe opmærksomheden om mobning som problem, blandt såvel personale

Læs mere

Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m.

Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m. ODDER KOMMUNE Rådhuset Handleplan vedr. vold, mobning, chikane m.m. Handleplan: Vold, trusler og chikane Vi ønsker at undgå og forebygge, at ansatte udsættes for voldelige episoder, mens de er på arbejde.

Læs mere

Børn og Kultur Dagtilbud Sag 15/ Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet

Børn og Kultur Dagtilbud Sag 15/ Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet Børn og Kultur Sag 15/20159 Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet November 2015 Formål Formålet med disse retningslinjer er at sætte fokus på magtanvendelse inden for dagtilbudsområdet.

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

Antimobbestrategi for Ubberud Skole

Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategien har til formål at forebygge mobning på Ubberud Skole ved at: - skabe og styrke gode og trygge fællesskaber mellem eleverne - gøre elever, lærere

Læs mere

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Revideret maj 2018 VÆRDIREGELSÆT OG MOBBEPOLITIK Indhold Værdiregelsæt... 2 Skolens værdiregelsæt for den gode tone og fremtoning.... 3 Mobbepolitik...

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Skolens ledelse skal stå i spidsen for antimobbestrategien, og gribe ind overfor mistrivsel i almindelighed og mobning i særdeleshed. Alle skal bidrage til at fremme

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen Mobbehandlingsplan for Langebjergskolen Indledning: På Langebjergskolen arbejder vi kontinuerligt på at skabe det bedst mulige undervisningsmiljø og det bedst mulige sociale miljø. Dette er efter vores

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever:

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Antimobbestrategi for eleverne på Maglebjergskolen Gældende fra den Oktober 2017 En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Maglebjergskolen er en specialskole

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Torstedskolen Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Politik Juni 2007 SIDE 2 Politik for forebyggelse af vold og trusler om vold. Samarbejdet på Torstedskolen er præget af en række fælles

Læs mere

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter skal være med til at skabe åbenhed og synlighed omkring arbejdet med at forebygge vold og trusler på vores arbejdsplads. Vold, chikane og trusler mod medarbejdere

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Eventyrhaven HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn bliver

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om.

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om. Vi vil gerne takke dig for at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Tests og Eksperimental Socialpsykologi (CETES) i samarbejde med Stressklinikken, ved Aalborg Universitet. Vi

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre.

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre. Anti-mobbe-strategi Mobning er en pågående, vedvarende, utryghedsskabende og ekskluderende adfærd, som fratager en enkelt person eller en gruppe sin integritet. De(n) mobbede er afmægtige i situationen

Læs mere

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Et godt sted at være Et godt sted at lære for alle Skolen arbejder til stadighed på, at styrke hvert barns selvtillid, samarbejdsevne og mellemmenneskelige forståelse.

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere