Sundhedsudvalg REFERAT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedsudvalg REFERAT"

Transkript

1 REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 08:00 Sluttidspunkt: Kl. 09:45 Afbud: Fraværende: Alle til stede Bemærkninger:

2 Sundhedsudvalg, Indholdsfortegnelse Sag nr. Side 79. Godkendelse af dagsorden Igangsætning af 2. budgetkontrol og budgetredegørelse Orienteringssag: Sundhedsudvalgets puljer juni Ansøgning til Haderslev i bevægelse. Cykelhus til "Gi en hånd til livet" Ansøgning: Arbejdspladsen motionerer Forebyggelse af overvægt i Haderslev Kommune Ansøgning til patientuddannelse: Lær at leve med kronisk sygdom. Stanford-modellen Tilbud om kræftskole i samarbejde med Sygehus Sønderjylland og de øvrige sønderjyske kommuner Gensidig orientering Eventuelt... 88

3 Sundhedsudvalg, Side Godkendelse af dagsorden DIASBR / 06/2273 Godkendt. 80. Igangsætning af 2. budgetkontrol og budgetredegørelse DIMOJH / 09/3010 Sagsfremstilling I henhold til den godkendte procedure for økonomistyring i 2009 skal der udarbejdes 2. budgetkontrol 2009 pr. 30. juni budgetkontrol 2009 indeholder emner/beløb på DRIFT og FINAN- SIERING vedrørende indeværende budgetår 2009 samt overslagsårene Intern Service Økonomi (ISØ) samler serviceområdernes bidrag til et TOTALOVERBLIK. På DRIFTEN består Serviceområdernes opgave alene i, at beskrive fagudvalgenes aktuelle økonomiske udfordringer. På baggrund af tidshorisonten i 2. budgetkontrol 2009 er der ikke lagt op til behandling i fagudvalgene, og ISØ forudsætter at fagudvalgene er informeret om de aktuelle økonomiske udfordringer forud for behandling i Direktionen den 11. august Der er ikke mulighed for at søge bevillinger til økonomiske udfordringer i 2. budgetkontrol Budgetkontrollens bevillingsmæssige tilretning på DRIFTEN omfatter udelukkende lov- og cirkulæreprogrammet, som ISØ vil færdiggøre til 2. budgetkontrol 2009 efter behandling i Strategigruppen den 29. juni Øvrige flytninger mellem udvalg i 2009 medtages i 3. budgetkontrol Flytninger mellem udvalg i medtages i budgetlægningen, hvor serviceområderne har ansvaret for indbyrdes koordinering. ISØ indarbejder FINANSIERING i forhold til 2. budgetkontrol På baggrund af det valgte forløb i 2. budgetkontrol 2009, vil Sundhedsudvalget blive informeret i starten af august 2009.

4 Sundhedsudvalg, Side 79 Procedure Budgetkontrollen har følgende tidsfrister: 29. juni Strategigruppen behandler Lov- og cirkulæreprogrammet. 29. juli 2009 Serviceområderne afleverer oplysninger om aktuelle økonomiske udfordringer til ISØ. 11. august 2009 Direktionen behandler 2. budgetkontrol august 2009 Økonomiudvalget behandler 2. budgetkontrol august 2009 Byrådet behandler 2. budgetkontrol Tovholder/informationsansvarlig Sundheds- og Borgerservicedirektør Niels Koustrup / Sundhedsøkonom Morten Jessen-Hansen Indstilling Sundhedsservice indstiller, at Sundhedsudvalget tager den, af ISØ, valgte proces til efterretning. Til efterretning. 81. Orienteringssag: Sundhedsudvalgets puljer juni 2009 DIMOJH / 09/3010 Sagsfremstilling Sundhedsudvalget bliver forelagt oversigten over de prioriterede puljemidler i 2009 pr. 18. juni 2009 til orientering. Oversigten indeholder såvel det samlede budget for Haderslev i Bevægelse og puljen for almen sundhedsfremme og forebyggelse, som de politisk prioriterede midler samt beslutningsdatoen og det medfølgende dagsordensnummer. Formålet med oversigten er at give Sundhedsudvalget et overblik over det resterende budget i indeværende år og overslagsårene.

5 Sundhedsudvalg, Side 80 Økonomiske forhold Fremgår af puljeoversigten. Procedure Behandles i Sundhedsudvalget d. 18. juni Tovholder/informationsansvarlig Sundheds- og Borgerservice direktør Niels Koustrup / Sundhedsøkonom Morten Jessen-Hansen Bilag Sundhedsudvalgets puljer juni (776499) Indstilling Sundhedsservice indstiller, at Sundhedsudvalget tager orienteringen vedrørende puljeoversigten, af 18. juni 2009, til efterretning. Til efterretning. 83. Ansøgning til Haderslev i bevægelse. Cykelhus til "Gi en hånd til livet" DIDOEV / 09/1292 Sagsfremstilling Der er kommet følgende ansøgning til puljen Haderslev i bevægelse. Som en tillægsdel til projekt "Gi en hånd til livet" søges der om midler til at bygge et cykelskur til opbevaring samt vedligehold af cykler, som er indkøbt til projekt "Gi en hånd til livet". "Gi en hånd til livet" er en sundhedsklinik i Hoptrup, drevet af frivillige i Hoptrup. Projektet har til huse i lokaler i tilknytning til en privat bolig. Det er også her, at man vil bygge et cykelskur. Cyklerne er indkøbt i projektet og kan bruges af alle borgere i Hoptrup og omegn. Der arrangeres ture og udveksles ruter. Dette er igen en del af projektet. "Gi en hånd til fællesskabet". Som er skabt af borgerne i Hoptrup, der her samarbejder som forskellige initiativer til gavn for borgere i Hoptrup og omegn. Projektet er støttet af Trygfonden.

6 Sundhedsudvalg, Side 81 Sagen har været drøftet på møde i Sundhedsfokusgruppen den?? Sundhedsfokusgruppen kan som udgangspunkt anbefalede ansøgningen, og bifalder det gode initiativ, men har dog betænkeligheder ved at skuret bygges på privat grund. Økonomiske forhold Der søges om kr. fra puljen Haderslev i bevægelse Sundhedsmæssige forhold Der er foretaget en screening af forslagets påvirkning af sundhedstilstanden for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Det er vurderet, at forslaget kræver en kort redegørelse for sundhedskonsekvenserne for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Der vurderes, at projektet vil have en gavnlig virkning på borgerens sundhedstilstand. Idet de indkøbte cykler vil give borgerne mulighed for fysisk aktivitet. Den mulighed vil bedst kunne udnyttes, når cyklerne er vedligeholdte og står under tag. Tovholder/informationsansvarlig Projektkoordinator Dorte Evald Bilag Ansøgningsskema hib cykelskur (775837) ansøgningsskemaerne hi,hi - Cykelhus ansøgning. budget (775840) Indstilling Sundhedsservice indstiller, at Sundhedsudvalget drøfter ansøgningen Udvalget støtter projektet "Gi en hånd til livet" med kr. 83. Ansøgning: Arbejdspladsen motionerer 2009 DIDOEV / 09/1292 Sagsfremstilling Igen i år arrangerer Dansk Firma Idrætsforbund den landsdækkende kampagne: Arbejdspladsen motionerer. Sidste år påtog projektet Haderslev i Bevægelse sig at afholde omkostningerne til deltagergebyr for ansatte i Haderslev Kommune og ansatte på øvrige arbejdspladser placeret i Haderslev kommune. Derudover blev der udloddet lokale præmier.

7 Sundhedsudvalg, Side 82 Der er tilmelding til kampagnen fra nu og indtil d. 13. september 2009, og kampagnen kører i uge 38, 39 og 40. Deltagergebyret udgør 32 kr. pr. person. Økonomiske forhold Sidste år beløb udgifterne sig til kr., og med den øgning i deltagerantallet der er set indtil nu, anslås udgifterne til at ville beløbe sig til op til kr. Evt. uforbrugte midler tilbageføres til puljen. Sundhedsmæssige forhold Der er foretagen en screening af forslagets påvirkning af sundhedstilstanden for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Der er vurderet, at forslaget kræver en kort redegørelse for sundhedskonsekvenserne for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Det er erfaringen, at et stort antal tilmelder sig konkurrencen. Det giver tydelig signalværdi om, at Haderslev Kommune prioriterer og opmuntrer til fysisk aktivitet. Det øger sammenholdet på den enkelte arbejdsplads. Tovholder/informationsansvarlig Sundhedschef Anne Sophie Brodersen Indstilling Sundhedsservice indstiller, at Sundhedsudvalget bevilger kr. fra puljen Haderslev i Bevægelse til dækning af udgifterne omkring tilmelding til og lokale præmier til Arbejdspladsen motionerer. Godkendes som ansøgt. 84. Forebyggelse af overvægt i Haderslev Kommune DIWINI / 09/13718 Sagsfremstilling Resultaterne af Haderslev Kommunes Sundhedsprofil 2008 viser, at 13,7 % af borgerne (over 16 år) er svært overvægtige, dette er højere end landsgennemsnittet (11,4 %). Der er ikke lavet nogen opgørelse over antallet af overvægtige borgere i Haderslev Kommune, men i Danmark skønnes det, at % af den voksne befolkning er overvægtige. Sundhedsprofilen viser endvidere, at der er 56,9 % af borgerne, der ønsker et vægttab.

8 Sundhedsudvalg, Side 83 Forekomsten af overvægt blandt de 4-18 årige er steget fra 10,9 % i 1995 til 14,4 % i Ændringer i børn og unges kost og aktivitetsvaner menes at være årsagen. 70 % af dem der er overvægtige som unge, bliver også overvægtige som voksne. Svær overvægt udvikles over tid, og når den først er udviklet, er den svær at behandle. Derfor er det vigtigt, at der igangsættes initiativer, der er med til at forebygge svær overvægt. Der er evidens for, at et højt indtag af energitætte fødevarer og en fysisk inaktiv livsstil muliggør udviklingen af svær overvægt. Svær overvægt øger risikoen for at udvikle en lang række alvorlige kroniske sygdomme som type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme, visse kræftformer samt muskel- og skeletsygdomme. Der ansøges om midler til et treårigt projekt bestående at fire delprojekter målrettet: Overvægtige børn og deres familier, overvægtige unge, voksne med BMI mellem og voksne med BMI over 35. Indsatserne har fokus på kost, fysisk aktivitet og de psykologiske aspekter (Se bilag med projektbeskrivelse). Økonomiske forhold Der ansøges Sundhedsudvalget om i alt: kr. Fordelt med kr. i 2009, kr. i 2010, kr. i 2011 og kr. i Midlerne foreslås dækket af delt finansiering mellem den almene pulje og Haderslev i bevægelse. Sundhedsmæssige forhold Der er foretaget en screening af forslagets påvirkning af sundhedstilstanden for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Det er vurderet, at forslaget kræver en kort redegørelse for sundhedskonsekvenserne for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Sundhedsservice vurderer, at indsatsen vil have en positiv effekt for de overvægtige borgere, der deltager i projektet og deres familier. Projektet vil øge deltagernes deltagelse i fysisk aktivitet, samt skabe handlekompetence med hensyn til valg af sunde fødevarer og madlavning. Sundhedsservice vurderer ligeledes, at projektet vil kunne reducere andelen af overvægtige og svært overvægtige borgere i Haderslev Kommune, og derved reducere de fysiske og psykiske konsekvenser af overvægt. Procedure Er forelagt Sundhedsfokusgruppen d. 20 maj Sundhedsfokusgruppen anbefaler projektet. Tovholder/informationsansvarlig Kostkoordinator Winnie Nielsen / Sundhedschef Anne Sophie Brodersen

9 Sundhedsudvalg, Side 84 Bilag Projektbeskrivelse forebyggelse af overvægt i Haderslev Kommune. 13. maj 2009 (758826) Indstilling Sundhedsservice indstiller, at Sundhedsudvalget støtter projektet med kr. Godkendes som beskrevet under økonomiske forhold. 85. Ansøgning til patientuddannelse: Lær at leve med kronisk sygdom. Stanford-modellen. DIASBR / 09/15842 Sagsfremstilling "Patientuddannelse - lær at leve med kronisk sygdom" er målrettet mennesker med kronisk sygdom. Programmet tager udgangspunkt i, at egen indsats og håndtering af sygdom er af stor betydning for effekten af behandling og forebyggelse af komplikationer hos mennesker med kronisk sygdom. De grundlæggende principper er, at mennesker med kronisk sygdom har fælles problemer og bekymringer har ofte mere end én kronisk sygdom skal håndtere både selve sygdommen og den praktiske og følelsesmæssige konsekvenser i hverdagen har ofte viden om praktiske erfaring i at mestre sygdomme, og kan derfor hjælpe hinanden. Hele konceptet baserer sig på, at mennesker med kronisk sygdom underviser andre med kronisk sygdom. Undervisningen baserer sig på frivillighed, hvilket er en væsentlig dimension i programmets metode og organisering. Det er vigtigt, at det overvejes, hvordan de frivillige undervisere kan vises værdsættelse, og i det fremlagte budgetforslag (se bilag) er der afsat midler til at invitere til middag, eller en anden social sammenkomst 1-2 gange om året. Komiteen for Sundhedsoplysning er af Sundhedsstyrelsen bemyndiget til at varetage licensen for patientundervisningsprogrammet i Danmark. Konceptet er udviklet ved Stanford Universitet. Godkendelsen til at bruge programmet indebærer, at brugerorganisationen (den organi-

10 Sundhedsudvalg, Side 85 sation, der har søgt om licens, i dette tilfælde Haderslev Kommune) forpligter sig til at: Anvende programmet i sin helhed, og ikke plukke elementer ud og bruge disse i en anden sammenhæng Afgive skriftlig afrapportering af aktiviteter én gang om året til Komiteen for Sundhedsoplysning Kvalitetssikre programmet ved at anvende det i overensstemmelse med de retningslinjer for kvalitetssikring, der er angivet i "Guide til patientuddannelse - lær at leve med kronisk sygdom". Det indebærer følgende: Der er altid 2 instruktører til hvert kursus, undervisningen varetages af instruktører, der har gennemgået instruktøruddannelsen, vejledning og certificering af uddannede instruktører, en visitordning med certificeret vejleder og kursusdeltagerne får lejlighed til at evaluere kurset skriftligt. Derudover anbefales det, at brugerorganisationen udpeger en lokal koordinator, som blandt andet kan varetage følgende opgaver: Rekruttere instruktører og kursister Udbyde og afholde patientkurser Støtte instruktører efter behov Sikre vejledning og certificering af uddannede instruktører Samle og bearbejde evalueringsskemaer fra kursisterne Arrangere informations- og netværksmøder Holde instruktører, kolleger og samarbejdsparter orienteret om nyheder vedrørende programmet Undersøge nye samarbejdsmuligheder Være standby i tilfælde af uheld under et kursus - fx træde til som instruktør, hvis en af de frivillige instruktører bliver syge Kontakt til andre kommuner, som har indført uddannelsesforløbet, bekræfter, at denne funktion er vigtig og noget tidskrævende. Erfaringen er, at des mere tid der afsættes til funktionen, des flere kursister er det muligt at rekruttere. På nuværende tidspunkt har de fleste kommuner Danmark indført konceptet. Der er forespurgt i Kolding og Sønderborg Kommune. Det foreslås, at patientuddannelsesprogrammet indføres som et fast tilbud i Haderslev Kommune, og forankres i Sundhedsservice. Økonomiske forhold Der ansøges om kr. i 2009, kr. i 2010 og kr. derefter i overslagsårene. Det foreslås, at dækkes af Sundhedsudvalgets almene pulje. Sundhedsmæssige forhold Der er foretaget en screening af forslagets påvirkning af sundhedstilstanden for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Det er

11 Sundhedsudvalg, Side 86 vurderet, at forslaget kræver en kort redegørelse for sundhedskonsekvenserne for befolkningen og enkelte grupper i befolkningen. Der er publiceret flere undersøgelser, der dokumenterer kursets effekt. Stanford Universitet har gennemført en randomiseret undersøgelse med deltagelse af over 1000 patienter. Undersøgelsen viste, at personer, der gennemførte kurset, havde bedre selvoplevet sundhed, var bedre til at håndtere symptomer, kommunikerede bedre med sundhedspersonale, var mere fysisk aktive, var mindre bekymrede for deres helbred, var sikrere på egen formåen og havde færre indlæggelsesdage. Tovholder/informationsansvarlig Sundhedschef Anne Sophie Brodersen Bilag Budget. Juni 2009 (776637) Indstilling Sundhedsservice indstiller, at Sundhedsudvalget godkender forslaget Sundhedsudvalget bevilger kr. i 2009, kr. i 2010 og derefter kr. årligt i overslagsårene. Midlerne dækkes af Sundhedsudvalgets almene pulje Godkendes. 86. Tilbud om kræftskole i samarbejde med Sygehus Sønderjylland og de øvrige sønderjyske kommuner DIASBR / 09/15694 Sagsfremstilling Tønder Kommune har deltaget i et møde inviteret af sygehusfolk med arbejde indenfor brystkræftområdet. De har i lang tid arbejdet med at få en kræftskole i gang efter model fra OUH og Vejle. Der har været deltagelse fra sygehusafdelingerne i Aabenraa og Sønderborg. Der er udarbejdet en model udelukkende med undervisere fra SHS, idet kommunerne i første omgang meldte fra. Oplægget er baseret på, at 20 personer deltager pr. kursus, og man regner med at kunne have to forløb om året. Der kan udvides, hvis

12 Sundhedsudvalg, Side 87 behovet og opbakningen fra alle sider er der. Fra Tønder Kommune har man ca. 10 personer pr. år, som får konstateret brystkræft, og derfor er det nødvendigt med et tværkommunalt samarbejde for at få patienter nok til at etablere et tilbud. Tønder Kommune vil følge forløbet i efteråret, og være med til at evaluere det og får tilrettelagt, hvorledes de næste forløb skal løbe af staben. Økonomiske forhold En kræftskole vil koste ca kr. for 20 personer for 5 dage á 4 timer. Det svarer til ca kr. pr. person. Såfremt SHS bidrager med 50 %, svarer det til at kommunen betaler 1000 kr. pr. deltager. Det antages, at mellem 10 og 20 personer vil deltage i Der ansøges således om max kr. til dækning af deltagelse, evt. annoncering og opfølgning på tilbuddet fra Sundhedsudvalgets almene pulje i Evt. uforbrugte midler tilbageføres til puljen. Sundhedsmæssige forhold Det må antages, at tilbuddet om kræftskole til brystkræftopererede kvinder har en positiv indflydelse på livskvalitet og trivsel. Tovholder/informationsansvarlig Sundhedschef Anne Sophie Brodersen Indstilling Sundhedsservice indstiller, at Sundhedsudvalget bevilger kr. af den almene pulje i 2009 til et forsøg med at etablere et tilbud om kræftskole for brystkræftopererede kvinder. Godkendes.

13 Sundhedsudvalg, Side Gensidig orientering DIASBR / 06/185 Søren Rishøj Jakobsen orienterede om deltagelse i Mens Heatlh Week. 88. Eventuelt DIASBR / 06/566 Mødet den 1. oktober 2009 flyttes til onsdag den 30. september 2009 kl

14 Sundhedsudvalg, Side 89 Underskriftsside Asta Freund Ella Skjellerup Rita Juhl Anna Grethe Smith Søren Rishøj Jakobsen Bent K. Andersen Knud Erik Hansen Niels Koustrup

Sundhedsudvalg REFERAT - TILLÆGSDAGSORDEN

Sundhedsudvalg REFERAT - TILLÆGSDAGSORDEN REFERAT - TILLÆGSDAGSORDEN Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 18-06-2009 Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 08:00 Sluttidspunkt: Kl. 09:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Sundhedsudvalg, 18-06-2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT. Mødedato: Torsdag den 02-04-2009

Sundhedsudvalg REFERAT. Mødedato: Torsdag den 02-04-2009 REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 02-04-2009 Mødested: København Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Afbud: Anna Grethe Smith deltog til og med pkt. 51 Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Onsdag den 06-05-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:10 Afbud: Rita Juhl. Ella Skjellerup deltog fra pkt. 59 Fraværende: Bemærkninger: Sundhedsudvalg,

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 04-12-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:10 Afbud: Fraværende: Alle mødt. Bemærkninger: Bent K. Andersen deltog til og med pkt.

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 04-09-2008 Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:40 Afbud: Fraværende: Alle var mødt. Bemærkninger: Sundhedsudvalg, 04-09-2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 03-04-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:15 Afbud: Alle mødt. Rita Juhl og Knud Erik Hansen deltog under punkterne 47-55. Ella

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 15-01-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:25 Afbud: Bent K. Andersen, Ella Skjellerup Fraværende: Bemærkninger: Sundhedsudvalg,

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 14-08-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:15 Afbud: Fraværende: Anna Grethe Smith deltog fra kl. 15.25 fra pkt. 104 Rita Juhl

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Onsdag den 03-06-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 16.50 Afbud: Fraværende: Knud Erik Hansen mødte kl. 15.30 Bemærkninger: Sundhedsudvalg,

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 10-01-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:30 Afbud: Fraværende: Alle var mødt. Rita Juhl deltog under punkterne 1-9. Bemærkninger:

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 05-02-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:30 Afbud: Ella Skjellerup Fraværende: Bemærkninger: Anna Grethe Smith deltog fra pkt.

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 08-03-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:45 Afbud: Anne Grethe Smith Fraværende: Bemærkninger: Under pkt. 24 deltog Kommunelæge

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT. Mødedato: Torsdag den Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00

Sundhedsudvalg REFERAT. Mødedato: Torsdag den Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 13-08-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Afbud: Asta Freund Fraværende: Bemærkninger: Søren Rishøj og Anna Grethe Smith deltog

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 12-06-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Bent K. Andersen og Anna Grethe Smith deltog ikke

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 08-05-2008 Mødested: Sundhedsservice, Bygning C, 2. sal Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:15 Afbud: Bent K. Andersen. Knud Erik Hansen deltog

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 05-11-2009 Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:05 Afbud: Ella Skjellerup Fraværende: Bemærkninger: Sundhedsudvalg, 05-11-2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Onsdag den 11-03-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:10 Afbud: Fraværende: Anna Grethe Smith deltog fra kl. 16.50 (pkt. 41) Bemærkninger:

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 10-12-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:35 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Sundhedsudvalg, 10-12-2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT. Mødedato: Torsdag den Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl

Sundhedsudvalg REFERAT. Mødedato: Torsdag den Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 02-10-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18.35 Afbud: Alle mødt Fraværende: Bemærkninger: Bent Iversen var indbudt til en drøftelse

Læs mere

Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Information om strukturændringer på madområdet 3 3 Midtvejsstatus - projekt

Læs mere

Handicaprådet REFERAT

Handicaprådet REFERAT REFERAT Handicaprådet Mødedato: Tirsdag den 26. april 2011 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:30 Sluttidspunkt: Kl. 17:30 Afbud: Anne Leth, Carsten Høgsmann, Flemming Jensen, Peter Jensen Fraværende:

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget REFERAT Arbejdsmarkedsudvalget Mødedato: Mandag den 07-05-2007 Mødested: Nørregade 41,1 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Arbejdsmarkedsudvalget, 07-05-2007

Læs mere

Ansøgningsskema til Haderslev i Bevægelse

Ansøgningsskema til Haderslev i Bevægelse Nedenstående ansøgningsskema kan udfyldes i samarbejde med projektleder fra Sundhedsservice. Alle felter behøver ikke udfyldes, men des bedre projektet beskrives, des lettere er sagsbehandlingen. Ansøgningen

Læs mere

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektperiode: Skoleåret 2005/2006. Forud herfor et introduktionsmøde ultimo skoleåret 2004/2005. Projektets baggrund: En god sundhedstilstand spiller en afgørende

Læs mere

Referat fra møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Referat fra møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Referat fra møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Mandag den 30. november 2009 Kl. 16.30 i SL 4, Sct. Michael, Administrationscentret i Slangerup Mødedeltagere: Allan Madsen (A) Bente Nielsen (V) Carsten

Læs mere

Notat. Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn. Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse)

Notat. Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn. Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse) Notat Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse) Indledning Flere og flere danskere lever en dagligdag med kronisk sygdom.

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 01-02-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Bemærkninger: Sundhedsudvalg, 01-02-2007 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side 10. Godkendelse

Læs mere

Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde

Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde Forslag til prioritering af opgaver/økonomi indenfor det forebyggende arbejde Frederikshavn den 29/10-2007 Hjertekarsygdomme / hjertekar-rehabilitering. Der afsættes 500.000 kroner til udvikling og igangsætning

Læs mere

Byrådet 1. behandling

Byrådet 1. behandling REFERAT Byrådet 1. behandling Mødedato: Torsdag den 18-09-2008 Mødested: Byrådssal Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:50 Afbud: Uwe Jessen, Jan Christensen Fraværende: Bemærkninger: Byrådet,

Læs mere

Udvalget for Børn og Familie

Udvalget for Børn og Familie REFERAT Udvalget for Børn og Familie Mødedato: Tirsdag den 24-11-2009 Mødested: Povlsbjerg Børnehave Østergade 46, Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:30 Afbud: Ingen Fraværende: Ingen

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

Nibe Ældreboligselskab Referat af ordinært organisationsbestyrelsesmøde, onsdag den 6. marts 2013 kl. 13.30, i fælleshuset, Munchs Vej 7 i Nibe.

Nibe Ældreboligselskab Referat af ordinært organisationsbestyrelsesmøde, onsdag den 6. marts 2013 kl. 13.30, i fælleshuset, Munchs Vej 7 i Nibe. Nibe Ældreboligselskab Referat af ordinært organisationsbestyrelsesmøde, onsdag den 6. marts 2013 kl. 13.30, i fælleshuset, Munchs Vej 7 i Nibe. Dagsorden: side 1 Godkendelse af referat... 2 2 Nibe Ældreboligselskab...

Læs mere

Handicaprådet REFERAT. Mødedato: Onsdag den 29-10-2008

Handicaprådet REFERAT. Mødedato: Onsdag den 29-10-2008 REFERAT Handicaprådet Mødedato: Onsdag den 29-10-2008 Mødested: Mødelokale Øst Voksenservice, Trekanten 7, 6500 Vojens Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:30 Afbud: Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 11-01-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:30 Anne Grethe Smith og Ella Skjellerup Bemærkninger: Under pkt. 2 deltog overlæge

Læs mere

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan?

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen Undersøgelser peger på følgende fordele ved indsatsen kræftpatienterne

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 03-09-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 16.30 Afbud: Søren Rishøj, Knud Erik Hansen deltog til og med pkt. 107 Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere

LÆR AT TACKLE. Evidens og metodeudvikling. Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år

LÆR AT TACKLE. Evidens og metodeudvikling. Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år LÆR AT TACKLE Evidens og metodeudvikling Fagligt symposium, Slagelse d. 18. januar 2019 Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år Anne Birkedal,

Læs mere

Handicaprådet REFERAT. Mødedato: Onsdag den 26-11-2008

Handicaprådet REFERAT. Mødedato: Onsdag den 26-11-2008 REFERAT Handicaprådet Mødedato: Onsdag den 26-11-2008 Mødested: Mødelokale Øst Voksenservice, Trekanten 7, 6500 Vojens Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune FRIVILLIGPOLITIK November 2010 Revideret i henhold til Voksen- og Plejeudvalgets beslutning i møde den 11. november 2010. Godkendt i Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: E-mail: blm@rsyd.dk og iben.lykkeeggertsen@middelfart.dk Dato: 08-03-2016 Telefon: 2920 1212 og 3057 1183 Referat Møde i følgegruppen

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 07. september 2009 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30-15:30 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

REFERAT. Seniorrådet

REFERAT. Seniorrådet REFERAT Seniorrådet Mødedato: Mandag den 08-03-2010 Mødested: Plejecenter Kildebakken Varbergvej 13, Haderslev Starttidspunkt: Kl. 09:30 Sluttidspunkt: Kl. 13:00 Afbud: Bodil Marie Nielsen Fraværende:

Læs mere

Formand for Sundhedsudvalget

Formand for Sundhedsudvalget Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) 1 Hvad er Hørsholm for en kommune? Hørsholm Lolland Antal borgere/ Størrelse Gennemsnitsindtægt for 15+ år Andel med videregående uddannelse af arbejds styrken

Læs mere

Kriterier for tildeling af 18 tilskud (frivilligt socialt arbejde)

Kriterier for tildeling af 18 tilskud (frivilligt socialt arbejde) Kriterier for tildeling af 18 tilskud (frivilligt socialt arbejde) Holdninger der danner grundlag for tildelingen af tilskud - Jammerbugt Kommune stiller så vidt muligt lokaler gratis til rådighed for

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Onsdag den 30-09-2009 Mødested: Sommersted Frivillige Brandværn, Storegade 75, 6560 Sommersted Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:40 Afbud: Søren Rishøj Jakobsen

Læs mere

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Følgende sager behandles på mødet Meddelelser 2 Budget 2009-2012 - opstart i fagudvalgene 3 Strategioplæg på Beskæftigelses- og Erhvervsområdet

Læs mere

. Sundhedsprofil for region og kommuner 2008. Region Hovedstaden, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed

. Sundhedsprofil for region og kommuner 2008. Region Hovedstaden, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012. Denne ansøgning omhandler Tårnby Kommunes forløbsprogram.

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 25.02.2010 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Budget 2011-2014 - Orientering om den politiske tids- og arbejdsplan

Læs mere

Udvalget for Sundhedsfremme

Udvalget for Sundhedsfremme Dagsorden Udvalget for Sundhedsfremme Møde nr.: 3 Mødedato: 25.06.2009 Mødetid: 16.00 Mødested: Mødelokale 4 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 SU BMI undersøgelse Horsens kommune 2006/2007 2 SU Temadrøftelse

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget REFERAT Arbejdsmarkedsudvalget Mødedato: Mandag den 01-10-2007 Mødested: Kløvervænget 26, mødelokale 1 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:45 Afbud: Rita Juhl Fraværende: Tonny Thomsen deltog

Læs mere

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF)

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget REFERAT Arbejdsmarkedsudvalget Mødedato: Mandag den 02-11-2009 Mødested: Mødelokale 3-Æ-18 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:15 Afbud: Allan Emiliussen Fraværende: Bemærkninger: Arbejdsmarkedsudvalget,

Læs mere

REFERAT. Mødedato: Tirsdag den 24-02-2009 Søndergades Børnehave Søndergade 3, Vojens Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl.

REFERAT. Mødedato: Tirsdag den 24-02-2009 Søndergades Børnehave Søndergade 3, Vojens Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. REFERAT Udvalget for Børn og Familie Mødedato: Tirsdag den 24-02-2009 Mødested: Søndergades Børnehave Søndergade 3, Vojens Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:10 Afbud: Ingen Fraværende: Ingen

Læs mere

Ansøgningsfrist 26. januar 2009, kl. 12.00. GENERELLE OPLYSNINGER

Ansøgningsfrist 26. januar 2009, kl. 12.00. GENERELLE OPLYSNINGER Velfærdsministeriet 15.75.22.10 Rygeadgang og røgfrit miljø på væresteder (RØG) Ansøgning sendes til: Sikringsstyrelsen, Tilskudskontoret, Landemærket 11, 1119 København K. Ansøgningsfrist 26. januar 2009,

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget 9. Sundhedsudvalget 87 88 9. Sundhedsudvalget Budget 2013, Drift: U/I Budget 2013 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.062.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 15.007.000

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af sundhedspolitikken

Status på handlekatalog til realisering af sundhedspolitikken Status på handlekatalog til realisering af sundhedspolitikken Sundhed og Ældre Handling hvilken indsats iværksættes? Udvikle og optimere allerede eksisterende tilbud i Sundhedscenteret Diætist, Livstilssamtaler.

Læs mere

Udvalget for Børn og Familie

Udvalget for Børn og Familie REFERAT Udvalget for Børn og Familie Mødedato: Tirsdag den 28-08-2007 Mødested: 202 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:15 Afbud: Bemærkninger: Udvalget for Børn og Familie, 28-08-2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne Bergmann, Michael Høybye, Vivi-Ann Petersen

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne Bergmann, Michael Høybye, Vivi-Ann Petersen Referat Allerød Kommune Personale Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget Referat fra møde Onsdag den 21. marts 2012 kl. 17.00 i F 2 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Kim Rockhill (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Kirsten Weiland (A) Morten Skovgaard

Læs mere

1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer *

1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer * Møde i Social- og Sundhedsudvalget tirsdag den 3. juni 2003, Kl. 13.00 i udv.vær. 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer * 2. Meddelelse:

Læs mere

Referat. fra Kultur & Fritidsudvalg

Referat. fra Kultur & Fritidsudvalg Referat fra Kultur & Fritidsudvalg Mødedato: Tirsdag den 22. september 2015 Mødetidspunkt: 15:00-16:00 Mødested: Deltagere: Mødelokale 3 Esbjerg Rådhus Jakob Lose (V), Annemette Knudsen Andersen (V), Mussa

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Mødelokale 0.27 (Partirum, Frederikshavn Rådhus)

Mødelokale 0.27 (Partirum, Frederikshavn Rådhus) Referat Ældrerådet Ordinært møde Dato 11. december 2012 Tid 09:00 Sted NB. Mødelokale 0.27 (Partirum, Frederikshavn Rådhus) Under pkt. 3 deltager afdelingsleder Birgitte Kvist, Sundhedsfremme og forebyggelse.

Læs mere

Lær at tackle job og sygdom

Lær at tackle job og sygdom Lær at tackle job og sygdom Sundhed og beskæftigelse 1. oktober 2015 Lea Hegaard chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning Om projektet Formål: At styrke den kommunale indsats for sygedagpengemodtagere

Læs mere

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 SUNDHEDSPOLITIK 2016-2019 2 Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 1. Sunde måltider og gode vaner 8 2. Mere

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 12-04-2011 Dato: 04-04-2011 Sag nr.: 34 Sagsbehandler: Marianne Hallberg Eshetu Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante borgere Baggrund: I dag oplever vi i kommunen, at borgere enten på Sundhedscentret eller i psykiatrien har ringe

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 27-03-2014 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 27-03-2014 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 27-03-2014 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Deltagere: Jan Find Petersen, Preben Juhl Rasmussen, Birgit Sørensen, Frank Müller-Bøgh,

Læs mere

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og VUC Syd Christian d. X s vej 39 6100 Haderslev www.vucsyd.dk 2. Formål Et partnerskab mellem Aabenraa

Læs mere

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET den 15.11.2011 i Borgmesterens mødelokale Afbud Bente Bendix Jensen (V) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Godkendelse af Kvalitetskontrakt, der offentliggøres

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Velfærdsudvalget. Referat fra møde Torsdag den 6. februar 2014 kl. 08.30 i Fællessalen, Pedershave

Velfærdsudvalget. Referat fra møde Torsdag den 6. februar 2014 kl. 08.30 i Fællessalen, Pedershave Velfærdsudvalget Referat fra møde Torsdag den 6. februar 2014 kl. 08.30 i Fællessalen, Pedershave Mødet slut kl. 10.50 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill

Læs mere

Referatet er godkendt i Haderslev d. 2006. skolens daglige leder

Referatet er godkendt i Haderslev d. 2006. skolens daglige leder Referat af møde i Haderslev Katedralskoles midlertidige bestyrelse mandag d.30.10.2006 kl.19.30. Til stede Fra bestyrelsen: Søren Vang Rasmussen, Ella Skjellerup, Per A. Laursen, Georg Lauridsen, Anne

Læs mere

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projekt: Sund i job Dato: 15.01.13 Rettet af: SIHA Version: 12 Stamdata Projektnavn Projektejer Direktørområde Projektleder Projektidé

Læs mere

Indsatskatalog Sundhedsfremme og forebyggelse

Indsatskatalog Sundhedsfremme og forebyggelse Indsatskatalog Sundhedsfremme og forebyggelse Indhold Tilbud til børn og Unge... 2 Sexualisterne... 2 Kondomudlevering til undervisning, oplysning og forebyggelse... 3 Tilbud til voksne borgere... 4 Rygestopkursus

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Det store mødelokale i Vrå Fraværende: Laug Mathiasen, Ingrid Andreasen Bemærkninger

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Ansøgningsskema. Ansøgningsvejledning til pulje for udvikling og afprøvning af kurser med henblik på at forbedre plejen for demente patienter

Ansøgningsskema. Ansøgningsvejledning til pulje for udvikling og afprøvning af kurser med henblik på at forbedre plejen for demente patienter Servicestyrelsen, Skibhusvej 52 B, 5000 Odense C Ansøgningsskema Ansøgningsvejledning til pulje for udvikling og afprøvning af kurser med henblik på at forbedre plejen for demente patienter 1 Ansøger:

Læs mere

Forvaltning/område: Sygedagengeområdet

Forvaltning/område: Sygedagengeområdet Forvaltning/område: Sygedagengeområdet Motivationsfiguren 3.1.3. - der er ca. lige stor motivation for livsforandringer blandt langvarigt syge og ikke langvarigt syge. Sygefravær ift. Sundhedsadfærd og

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 12. februar 2013. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 12. februar 2013. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager Møde slut: 12.35 Fraværende: Anna Andersen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 5 Planlægning af ældrerådsvalg

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015 Referat torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Lokalt Samordningsforum for området, Sygehus Lillebælt

Lokalt Samordningsforum for området, Sygehus Lillebælt Område: Kommunesamarbejde Udarbejdet af: Rikke Blæsbjerg Lund Afdeling: Økonomi og plan E-mail: Rikke.Blaesbjerg.Lund@slb.regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 7940 5974 Dato: 23. oktober 2012 Mødereferat

Læs mere

De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning

De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning Oktober 2007 Jr. nr. 1.2007.31 AKA/TDU/FKJ De kommunale sundhedspolitikker i Danmark - en kortlægning Udarbejdet af Anne Kristine Aarestrup, Tina Drud Due og Finn Kamper-Jørgensen Kortlægningen blev udarbejdet

Læs mere

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen UDSKRIFT Sundheds- og forebyggelsesudvalget Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30 Tandklinikken på Marienlystskolen Mødedeltagere: Allan Madsen, Pia Adelsteen, Carsten Cederholm, Grethe Olsen, Bente Nielsen

Læs mere

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg Dagsorden til Børn & Familieudvalg Mødedato: Torsdag den 7. april 2016 Mødetidspunkt: 8:00 Mødested: Signaturskolen, Kvaglund, Askekrattet 8 Deltagere: Diana Mose Olsen (F), Jesper Frost Rasmussen (V),

Læs mere

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion.

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion. Notat Anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter (2. revidering, maj 2015) /retc Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet

Læs mere

Handicaprådet. Beslutningsprotokol

Handicaprådet. Beslutningsprotokol Handicaprådet Beslutningsprotokol Dato: 10. september 2008 Lokale: Byrådssalen, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 14:00-16:00 Flemming Vejrum, Formand Johnny Sort Jensen (J) Fridolin Laager Elly Henriksen

Læs mere

REFERAT. Mødedato: Torsdag den 3. oktober 2013

REFERAT. Mødedato: Torsdag den 3. oktober 2013 REFERAT Stab og Administration, Personalemøde MED status Mødedato: Torsdag den 3. oktober Mødested: Mødelok. 1. sal Starttidspunkt: Kl. 8:30 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Afbud: Birgitte Hye, Gitte Ebsen, Kasper

Læs mere

Referat fra møde i det lokale beskæftigelsesråd.

Referat fra møde i det lokale beskæftigelsesråd. Referat fra møde i det lokale beskæftigelsesråd. Mødedato 27. november 2006 Starttidspunkt 14:00 Sluttidspunkt: 16:20 Mødested og lokale Rønnede Rådhus - kantinen Afbud: Tom H. Thomsen. Suppleant Søren

Læs mere

Det Lokale Beskæftigelsesråd

Det Lokale Beskæftigelsesråd REFERAT Det Lokale Beskæftigelsesråd Mødedato: Mandag den 20-09-2010 Mødested: - Hansborg, Østergade 48, 6100 Haderslev, mødelokale 1-1 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 14:00 Afbud: Helle B.

Læs mere

Undervisningsudvalget. Referat. Mødedato: 14. september 2015. Mødetidspunkt: 17:30. Mødested: Udvalgsværelse 1. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Undervisningsudvalget. Referat. Mødedato: 14. september 2015. Mødetidspunkt: 17:30. Mødested: Udvalgsværelse 1. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 17:30 Mødested: Udvalgsværelse 1 Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Sidetal: 4 143. Evaluering af sommerundervisning Åbent - 17.13.02-G01-3-15

Læs mere