Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009"

Transkript

1 Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/ /ATG3

2 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 3.6. Samlet bedømmelse af de bygningsmæssige forhold... 3 Ad 5. Beskæftigelse og undervisning lomme-/arbejdspenge... 4 Ad 6. Fritidsaktiviteter og fællesskab... 6 Ad 7.1. Besøg... 7 Ad 8. Euforiserende stoffer... 8 Ad 8.1. Medicinhåndtering... 9 Ad 9. Vold Opfølgning Underretning... 11

3 3/11 Den 28. september 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektionen den 19. november 2009 af Den Socialpædagogiske døgninstitution Sønderbro (herefter Sønderbro). I opfølgningsrapporten bad ombudsmanden Sønderbro og Københavns Kommune om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Ombudsmanden bad om, at disse oplysninger mv. blev sendt til ombudsmanden gennem Socialministeriet (nu Social- og Integrationsministeriet), som ombudsmanden også bad om en udtalelse. Jeg har i den anledning modtaget Københavns Kommunes brev af 12. januar 2012 med bilag. Brevet er udarbejdet i samarbejde med Sønderbro. Jeg modtog kommunens brev af 12. januar 2012 med bilag sammen med Social- og Integrationsministeriets bemærkninger af 24. februar 2012 med bilag. Jeg skal herefter meddele følgende: Ad 3.6. Samlet bedømmelse af de bygningsmæssige forhold I opfølgningsrapporten bad ombudsmanden Sønderbro om nærmere oplysninger om omfanget af vandindtrængning, herunder hvilke lokaler det drejede sig om, og hvilke tiltag der var blevet gjort og/eller planlagdes at blive gjort for at løse problemet. Sønderbro har oplyst, at der ved kraftig regn trænger vand ind i nogle af lokalerne på afdeling Øst. Vandindtrængningen finder primært sted i et nedlagt aktivitetsrum, en opholdsstue og et værelse. Der er som følge af vandindtrængningen risiko for udvikling af skimmelsvamp på 2. sal. Kommunen har oplyst, at Københavns Ejendomme på deres vedligeholdelsesbudget for 2012 har afsat midler til udskiftning af taget på afdeling Øst. Der er dog endnu ikke fastlagt en endelig dato for, hvornår udskiftningen kan påbegyndes. Jeg har noteret mig, at kommunen har sørget for, at problemet med vandindtrængning og den deraf følgende risiko for udvikling af skimmelsvamp på 2. sal i afdeling Øst på længere sigt bliver løst ved, at taget udskiftes.

4 4/11 I ombudsmandens rapport af 11. januar 2011 om inspektionen af Sønderbro er det gengivet, at personalet en måned før inspektionen havde taget kontakt til Arbejdstilsynet og bl.a. anmeldt et utæt tag. Personalet havde også oplyst, at der opstår udluftningsproblemer, fordi vinduerne kun kan åbnes på klem. Det blev under inspektionen også oplyst, at de bygningsmæssige forhold gør, at både personalet og de unge ofte er syge. Ombudsmanden kunne desuden ved selvsyn under inspektionen konstatere, at der var problemer med skimmelsvamp i institutionen. Jeg må forstå, at der muligvis vil gå nogen tid endnu, inden tagudskiftningen påbegyndes. I lyset heraf og i lyset af oplysningerne i ombudsmandens rapport af 11. januar 2011 går jeg ud fra, at Sønderbro og Københavns Kommune i videst muligt omfang vil sikre, at der i perioden indtil taget er udskiftet er et forsvarligt indeklima særligt i opholdsstuen og værelset på 2. sal for både personalet og de unge, også sådan at der ikke udvikles skimmelsvamp i disse lokaler, inden taget udskiftes. Jeg foretager mig ikke mere vedrørende dette punkt. Ad 5. Beskæftigelse og undervisning lomme-/arbejdspenge I opfølgningsrapporten bad ombudsmanden kommunen om at sende ombudsmanden den eller de tilsynsrapporter, som Børne- og Ungdomsforvaltningen som ifølge det oplyste fører tilsynet med undervisningen i den interne skole på Sønderbro har udarbejdet siden skolens start den 1. september Hvis der ikke var foretaget tilsyn, bad ombudsmanden kommunen om nærmere at redegøre herfor. Kommunen har vedlagt en tilsynsrapport fra anmeldt undervisningstilsyn den 5. oktober 2011, som konkluderer, at undervisningen på Sønderbro ikke står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Konklusionen er i tilsynsrapporten uddybet således: Den samlede tidsramme er tilstrækkelig, men fagrækken er stærkt mangelfuld, og vægtningen af de praktisk/musiske fag på bekostning af naturfag og humanistiske fag er meget skæv. Elev- og uddannelsesplanerne er utilstrækkelige i forhold til at beskrive den enkelte elevs arbejde med de enkelte fag.

5 5/11 Skolens fysiske rammer, særligt faglokalerne på 1. sal, lader meget tilbage at ønske. Lokalerne er slidte, gangarealerne er rodede, og træværkstedet har mangler i forhold til udsugning og mulighed for aflåsning af maskiner. Endelig er der intet lokale til undervisning i faget fysik/kemi, hvilket skolen heller ikke underviser i. Kommunen har oplyst, at der på skolen siden oprettelsen af den nye undervisningsafdeling primært har været fokus på at skabe et velfungerende undervisningsmiljø for skolens elever. Som det også er afspejlet i tilsynsrapporten, er der behov for at styrke skolens dokumentation af, hvordan undervisningen og det pædagogiske arbejde opfylder lovgivningen på området. Socialforvaltningen i kommunen har sammen med Sønderbro udarbejdet en handleplan, som skal sikre, at fagrækken og elevplaner opfylder gældende lovgivning på området. Handleplanen er vedlagt. I handleplanen, som er udarbejdet den 1. december 2011, har Socialforvaltningen bl.a. beskrevet, at Sønderbro pr. 1. februar 2012 vil begynde at arbejde med et grundskema, der sikrer, at der undervises i hele fagrækken kontinuerligt. I skemaet kan elevplaner fra afgivende skole tilpasses. Med henblik på at sikre, at elever, der er i gang med et uddannelsesforløb, kan vende tilbage til den afgivende skole og fortsætte uddannelsen, vil der fortsat blive etableret kontakt og samarbejde med den afgivende skole om undervisningsmateriale, elevplaner og årsplaner for de enkelte fag. Elevplanerne vil fremover blive justeret i forhold til mål og tiltag hver fjerde uge, ligesom elevplanerne vil blive tilført et dokumentationsafsnit i relation til timetal, opfyldelsen af fagrækken og Fælles Mål for undervisningen i folkeskolen. Fra januar 2012 og frem mod slutningen af skoleåret 2011/2012 vil Socialforvaltningen og Sønderbro arbejde med at dokumentere det faglige indhold i de enkelte fag, herunder også når der undervises på en værkstedsorienteret og kreativ måde. Det materiale, der udarbejdes til de enkelte fag, vil danne baggrund for undervisningen i takt med udarbejdelsen. Viften af itstøttede værktøjer vil desuden blive udvidet, sådan at der eksempelvis kan udføres virtuelle fysikforsøg, ligesom det sikres, at der fra skoleåret 2012/2013 er en lærer, der påbegynder linjefagsuddannelsen i fysik/kemi. Derudover udarbejdes der aktuelt et nyt projektforslag til forbedring af de fysiske rammer for Sønderbros skole, da de oprindelige planer ikke blev imødekommet politisk i Endelig er der rettet henvendelse til Børne- og Ungdomsforvaltningen om, at der snarest bliver oprettet et formelt og reelt samarbejde med PPR.

6 6/11 Social- og Integrationsministeriet har noteret sig, at der har været ført tilsyn med undervisningen på Sønderbro, og at tilsynet har vurderet, at undervisningen på institutionen ikke står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Social- og Integrationsministeriet har vurderet, at tilbagemeldingen fra Københavns Kommune og handleplanen for skolen på Sønderbro viser, at undervisningen på Sønderbro er blevet væsentligt forbedret, ligesom det er positivt, at der samarbejdes med de unges tidligere eller nuværende skoler og Ungdommens Uddannelsesvejledning i København, samt at der arbejdes på et formelt og reelt samarbejde med PPR. Jeg har ligeledes noteret mig, at Københavns Kommune og Sønderbro har iværksat en række tiltag, der skal forbedre undervisningen på Sønderbro og sikre, at undervisningen kommer til at stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Jeg går ud fra, at både Sønderbro og Københavns Kommune indtil undervisningen på Sønderbro vurderes at stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen fortsat vil have fokus på at forbedre undervisningen og forfølge de mål, der er beskrevet i handleplanen. Ombudsmanden bad i opfølgningsrapporten desuden om at modtage en kopi af det af Socialministeriet (nu Social- og Integrationsministeriet) omtalte brev af 22. oktober 2010 fra Undervisningsministeriet til de regionsråd og kommunalbestyrelser, der driver eller fører tilsyn med de sikrede institutioner. Social- og Integrationsministeriet har vedlagt en kopi af brevet. Jeg har noteret mig det oplyste. Jeg foretager mig ikke mere vedrørende dette spørgsmål. Ad 6. Fritidsaktiviteter og fællesskab I opfølgningsrapporten bad ombudsmanden om Københavns Kommunes bemærkninger til Sønderbros oplysninger om behovet for at forbedre de unges beskæftigelsesog fritidsaktiviteter. Ombudsmanden bad kommunen om at komme ind på, hvilke muligheder (inden for de bygningsmæssige rammer) der er for at forbedre de unges beskæftigelses- og fritidsaktiviteter.

7 7/11 Kommunen har oplyst, at Sønderbro siden august 2011 har været tilknyttet et idrætsprojekt, hvor de unge ca. 2 gange om ugen deltager i motions- og styrketræningsøvelser med ekstern pædagogisk instruktør. Der har foreløbigt været tilknyttet 10 af de anbragte unge i projektet. Socialforvaltningen vil arbejde for, at de unge kan deltage i lignende projekter. Kommunen har desuden oplyst, at Københavns Ejendomme har afsat en pulje til løbende renovering af Sundholm, hvor Sønderbro er placeret. Socialforvaltningen vil arbejde for, at disse midler kan komme i spil i forhold til en forbedring af de bygningsmæssige rammer, således at disse i højere grad understøtter de unges beskæftigelses- og fritidsaktiviteter. Jeg har noteret mig, at de unges muligheder for fysisk udfoldelse konkret er blevet udvidet i form af idrætsprojektet, ligesom jeg har noteret mig, at kommunen fremover både vil arbejde for, at de unge kan deltage i lignende projekter, og at de bygningsmæssige rammer forbedres, så de understøtter de unges beskæftigelses- og fritidsaktiviteter. Jeg foretager mig på den baggrund ikke mere vedrørende dette spørgsmål. Ad 7.1. Besøg I opfølgningsrapporten noterede ombudsmanden sig, at kommunen ville sørge for, at forvaltningslovens regler i fremtiden ville blive overholdt i forbindelse med afslag på besøg. Ombudsmanden gik ud fra, at kommunen havde fulgt op på dette over for Sønderbro. Kommunen har oplyst, at Socialforvaltningen på baggrund af ombudsmandens inspektion af Sønderbro har været i dialog med Sønderbro for at sikre, at institutionen fremadrettet overholder de forvaltningsretlige bestemmelser i forbindelse med afslag på besøg (fremmødeforbud). Sønderbro følger nu en praksis, hvor en besøgende til en ung og den unge selv i forbindelse med et mundtligt fremmødeforbud får tilbud om en skriftlig, begrundet afgørelse. Kommunen har bemærket, at Sønderbro ikke siden udgangen af 2009 har truffet nogen afgørelser om fremmødeforbud. Jeg har noteret mig det oplyste.

8 8/11 Ad 8. Euforiserende stoffer Som ombudsmanden havde forstået kommunens oplysninger som er gengivet i opfølgningsrapporten af 28. september 2011 så havde Sønderbro ændret sin praksis for, hvornår medarbejderne selv foretager undersøgelser af de unges værelser, sådan at det ikke længere kun skete, hvis institutionen ikke kunne få fat i politiet. For en god ordens skyld bad ombudsmanden Sønderbro om at bekræfte dette. Ombudsmanden bad samtidig Sønderbro om at oplyse, om institutionen fortsat af pædagogiske grunde havde fravalgt at foretage personundersøgelser af de unge på Sønderbro. Ombudsmanden bad også Sønderbro om at oplyse, om Sønderbro generelt havde oplevet et fald i indsmuglingen og hashrygningen blandt de unge. Sønderbro har bekræftet, at institutionen har ændret praksis sådan, at personalet ved mistanke om ulovlige stoffer selv foretager både personundersøgelser og undersøgelser af værelserne. Sønderbro har oplyst, at det imidlertid ikke er indtrykket, at indsmugling og hashrygning er faldet. Jeg har noteret mig det oplyste. Idet jeg går ud fra, at Sønderbro og Københavns Kommune fremover vil være opmærksom på tiltag, der kan få indsmuglingen og hashrygningen blandt de unge til at falde, foretager jeg mig ikke mere vedrørende dette spørgsmål. I lyset af kommunens oplysninger om, at der enkelte gange konfiskeres hash i forbindelse med ransagning af et eller flere værelser, bad ombudsmanden Sønderbro om at oplyse nærmere om, hvad institutionen gør med hash, der findes hos de unge. Ombudsmanden henviste til, at institutionens leder eller den, der bemyndiges til det, kan træffe afgørelse om tilbageholdelse af effekter, der findes i barnets eller den unges besiddelse, hvis det skønnes påkrævet af ordens- eller sikkerhedsmæssige hensyn ( 27 i magtanvendelsesbekendtgørelsen). Magtanvendelsesbekendtgørelsen indeholder ikke regler om konfiskation af de effekter, der findes i forbindelse med en undersøgelse. I det omfang, der var udarbejdet skriftlige retningslinjer på området, bad ombudsmanden om at modtage en kopi heraf, eventuelt i form af en kopi af referatet fra Sønderbros møde med Københavns Politi forudsat at der var udarbejdet et referat fra mødet.

9 9/11 Kommunen har oplyst, at Socialforvaltningen netop har udarbejdet retningslinjer for konfiskation af hash og våben. Det fremgår af retningslinjerne, at hvis en personeller værelsesundersøgelse resulterer i beslaglæggelse af hash, afleveres dette til en afdelingsleder. Afdelingslederen har herefter ansvaret for, at det konfiskerede hash bliver afleveret til politiet. Kommunen har vedlagt en kopi af retningslinjerne. Kommunen har oplyst, at der ikke er udarbejdet et referat af Sønderbros møde med politiet. Socialforvaltningen er gået i dialog med Sønderbro for at sikre, at Sønderbro fremadrettet udarbejder referater af møder med eksterne samarbejdspartnere. Endelig har kommunen oplyst, at det er centralt, at alle medarbejdere i forvaltningens institutionscentre, herunder også Sønderbro, er bekendte med og kan agere i overensstemmelse med magtanvendelsesbekendtgørelsen. Dette sikres gennem undervisning og grundig oplæring af nye medarbejdere. Social- og Integrationsministeriet har bemærket, at ministeriet finder det positivt, at der er udarbejdet retningslinjer vedrørende konfiskation af euforiserende stoffer og våben samt overlevering af disse. Ministeriet har ingen bemærkninger til retningslinjerne. Som nævnt ovenfor er der ikke hjemmel i magtanvendelsesbekendtgørelsen til at konfiskere effekter, der findes i den unges besiddelse. Jeg har forstået, at Københavns Kommune med retningslinjerne har fastsat regler for, hvordan hash, der findes i forbindelse med person- eller værelsesundersøgelser, skal inddrages fra den unge og overdrages til politiet. Jeg går ud fra, at Københavns Kommune vil rette betegnelserne i retningslinjerne, så retningslinjerne stemmer overens med magtanvendelsesbekendtgørelsen. Jeg foretager mig ikke mere vedrørende dette punkt. Ad 8.1. Medicinhåndtering I opfølgningsrapporten bad ombudsmanden Sønderbro om at oplyse, om Sønderbro modtager en kvittering fra apoteket, når restmedicin afleveres. Sønderbro har oplyst, at personalet modtager en kvittering, når der afleveres restmedicin på apoteket. Jeg har noteret mig det oplyste.

10 10/11 Ad 9. Vold I opfølgningsrapporten bad ombudsmanden Sønderbro om at oplyse, om Sønderbro på baggrund af de forskellige tiltag, der er gjort har oplevet et fald i antallet af rømninger. Sønderbro har oplyst, at institutionen har oplevet et mindre fald i antallet af rømninger. I år er 6 unge rømmet fra institutionen. Af de unge, som i år er indskrevet på Sønderbro, ses en overrepræsentation i andelen af uledsagede flygtninge. Det er Sønderbros opfattelse, at særligt denne gruppe er rømningstruede, hvis de får en udvisningsdom. For at forebygge denne type rømninger sætter Sønderbro i disse sager ekstra personaleressourcer ind på afdelingen. Social- og Integrationsministeriet har noteret sig, at der har været et mindre fald i antallet af rømninger, og at der sættes målrettet ind for at nedbringe antallet yderligere. Jeg går ud fra at I år sigter til Med denne bemærkning har jeg noteret mig det oplyste. For en god ordens skyld bad ombudsmanden Socialministeriet (nu Social- og Integrationsministeriet) om at bekræfte, at det var den vejledning om magtanvendelse over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet, som Socialministeriet havde udarbejdet i 2011, som Socialministeriet havde henvist til. Social- og Integrationsministeriet har oplyst, at ministeriet har udarbejdet en foreløbig vejledning, som kan findes på Socialstyrelsens (tidligere Servicestyrelsens) hjemmeside ( /filer/vejledningen). Vejledningen er på hjemmesiden suppleret med praktiske eksempler/dilemmaer. Vejledningen er efterfølgende blevet udvidet til også at omfatte de særlige problemstillinger, der vedrører børn og unge med psykisk og fysisk nedsat funktionsevne. Den endelige vejledning forventes at blive offentliggjort i Ministerialtidende i foråret Jeg har noteret mig det oplyste. Opfølgning Jeg anser nu sagen om inspektionen af Sønderbro for afsluttet.

11 11/11 Underretning Denne rapport sendes til Sønderbro, Københavns Kommune, Folketingets Retsudvalg, Tilsynet i henhold til grundlovens 71, stk. 7, Social- og Integrationsministeriet og de unge i institutionen. København, den

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen:

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af boenhederne Skovbo og Rhedersborg og dagbeskæftigelsen Skovbogård den 20. oktober 2004. I rapporten anmodede

Læs mere

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2.

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2. Den 3. januar 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 21. november 2000 af detentionen i Kalundborg. I rapporten anmodede jeg om en udtalelse mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Ad pkt. 7 Lommepenge/arbejdspenge

Ad pkt. 7 Lommepenge/arbejdspenge FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø 07-03-2013. Sag 200717966 inspektion af Skovvænget den 18.

Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø 07-03-2013. Sag 200717966 inspektion af Skovvænget den 18. Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet.

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet. 1 Den 9. maj 2000 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 21. februar 2000 af detentionen i Frederikssund. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Frederikssund og Justitsministeriet om udtalelser

Læs mere

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter.

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. november 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. november 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus. I rapporten bad jeg afdelingen og Vejle Amt om

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00139-1/PK 2/7 Den 14. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektionen den 12. oktober 2010 af

Læs mere

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding.

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. februar 2001 af Statsfængslet Renbæk. I rapporten bad jeg om underretning mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011

Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 Inspektion af Arresthuset i Aalborg den 16. marts 2011 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00200-1/PLS 2/11 Den 7. november 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en endelig rapport om inspektionen den 16. marts 2011 af

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. november 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af Arrestafdelingen i Horsens. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 Den 28. september 2011 Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-3518-061/ATG3 1/21 Indholdsfortegnelse Ad 2. Generelt om Sønderbro... 2 Ad 3.2.7. Motionsrum...

Læs mere

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter

Ad punkt 2.3.3. Køkkenfaciliteter FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. december 2002 af Arresthuset i Helsingør. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset.

I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse mig nærmere om tidshorisonten for etablering af varmt vand i alle celler i arresthuset. Folketingets Ombudsmand 1 Den 15. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. marts 2000 af Arresthuset i Roskilde. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Psykiatrisk sygehus og Psykiatriudvalget, Frederiksborg Amt, afgav ved breve af henholdsvis 7. februar 2003 og 6. marts 2003 udtalelser i sagen.

Psykiatrisk sygehus og Psykiatriudvalget, Frederiksborg Amt, afgav ved breve af henholdsvis 7. februar 2003 og 6. marts 2003 udtalelser i sagen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. januar 2003 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 28. januar 2002 af Psykiatrisk Sygehus, Frederiksborg Amt. I rapporten udtalte jeg kritik og afgav henstilling

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra anstalten, Politimesteren i Grønland

Læs mere

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2.

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Ungdomshøjskolen den 12. december 2006. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. december 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 om min inspektion den 9. december 2002 af den sikrede institution Stevnsfortet. I rapporten bad jeg Stevnsfortet om

Læs mere

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003.

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007

Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007 6. maj 2011 Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-3164-062/CBR 1/6 Den 5. marts 2009 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. november 2007 af Parkvænget.

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 429 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00073-2/PH 2/7 Den 9. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Jeg skal meddele følgende:

Jeg skal meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. juli 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af detentionen i Hillerød. I rapporten bad jeg Politimesteren i Hillerød og Justitsministeriet

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010

Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 Inspektion af Arresthuset i Vejle den 24. februar 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00085-2/PH 2/7 Den 20. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektion den 24. februar

Læs mere

Ad punkt 2. Venterummene på politistationen i Holbæk

Ad punkt 2. Venterummene på politistationen i Holbæk FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. august 2003 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 11. juni 2003 af venterum på Politistationen i Holbæk. I rapporten bad jeg Politimesteren i Holbæk om oplysninger

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune. Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00

Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune. Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00 Indledning Vi har på vegne af Ringsted Kommune aflagt tilsynsbesøg på Støtte- og

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010

Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 499 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Frederikssund den 27. august 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00123-1/LBI 2/11 Den 23. juni 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold.

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. oktober 2004 af boenhederne Skovbo og Rhedersborg samt dagbeskæftigelsen Skovbogård. I rapporten

Læs mere

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv.

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. februar 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. december 2004 af Psykiatrisk Afdeling, Hvidovre Hospital. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. april 2005 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten anmodede jeg om bemærkninger

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 Ad. pkt. 2. Rapportgennemgang... 3 Ad. pkt. 2.3 Grundlaget for detentionsanbringelsen... 6 Ad. pkt. 2.4 Lægeundersøgelse...

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K 07-06-2015. ministeriets sagsnr. 1407441

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K 07-06-2015. ministeriets sagsnr. 1407441 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

TILSYN 2015/2016 HELDAGSSKOLEN BRÅBY APS.

TILSYN 2015/2016 HELDAGSSKOLEN BRÅBY APS. Center for Børn & Undervisning TILSYN 2015/2016 HELDAGSSKOLEN BRÅBY APS. Dato: 17. december 2015 Notat udarbejdet af: Finn Sonne Holm Konsulent REFERAT AF ANMELDT TILSYN DEN 12. NOVEMBER OG DEN 17. DECEMBER

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: 1/7 Den 22. maj 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 22. og 23. marts 2007 af Statsfængslet på Kragskovhede. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 Den 9. november 2010 Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 OPFØLGNING J.nr. 2007-3627-061/KV/PH 1/9 Den 25. september 2009 afgav jeg en endelig

Læs mere

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2006 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 24. januar 2006 af Psykiatrisk Afdeling Herning. I rapporten anmodede jeg afdelingsledelsen om nærmere oplysninger

Læs mere

Praksis for brug af undervisere, der ikke opfylder folkeskolelovens kvalifikationskrav, fremgik ikke af loven

Praksis for brug af undervisere, der ikke opfylder folkeskolelovens kvalifikationskrav, fremgik ikke af loven 2015-54 Praksis for brug af undervisere, der ikke opfylder folkeskolelovens kvalifikationskrav, fremgik ikke af loven Et forældrepar klagede til ombudsmanden over, at deres søn blev undervist i en folkeskole

Læs mere

Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen i folkeskolerne.

Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen i folkeskolerne. 2010 18-1 Folkeskoler kan ikke kræve at elever bruger egen computer i undervisningen Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen

Læs mere

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole BEK nr 1172 af 12/12/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, j.nr. 058.24J.271

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

Mindreårige patienters retsstilling efter psykiatriloven og andre spørgsmål om brug af tvang i psykiatrien

Mindreårige patienters retsstilling efter psykiatriloven og andre spørgsmål om brug af tvang i psykiatrien 2015-51 Mindreårige patienters retsstilling efter psykiatriloven og andre spørgsmål om brug af tvang i psykiatrien Efter tilsynsbesøg på ungdomspsykiatriske afdelinger rejste ombudsmanden på eget initiativ

Læs mere

Ad punkt 2. Venterummene på politistationen i Grindsted

Ad punkt 2. Venterummene på politistationen i Grindsted FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. november 2005 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 14. september 2005 af venterummene i Grindsted. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af detentionerne på Færøerne i august 2008

Inspektion af detentionerne på Færøerne i august 2008 31. marts 2011 Inspektion af detentionerne på Færøerne i august 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-2101-618/LF 2008-2102-618/LF 2008-2104-618/LF 2008-2105-618/LF 2008-2106-618/LF 2008-2107-618/LF 2008-2108-618/LF

Læs mere

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier TILSYNSENHEDEN Tilsynsenhedens Årsrapport 2013 Center for børn og forebyggelse Plejefamilier Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Else Hansen Tilsynsførende Dorthe Noesgaard Tilsynsførende Joan

Læs mere

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008

Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 Den 4. november 2010 Inspektion af Pension Engelsborg den 15. april 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-0686-629/KV/PH 1/7 Den 4. august 2009 afgav jeg rapport om inspektionen den 15. april 2008 af Pension Engelsborg.

Læs mere

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011 2011 13-5 Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser En journalist klagede til ombudsmanden over Skatteministeriets afslag på aktindsigt i oplysninger om ni rejser som ansatte i SKAT havde foretaget.

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet April 2014 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Den 27. januar 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg.

Den 27. januar 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler.

Jeg har endvidere modtaget kopi af et brev af 4. februar 2004 hvori direktoratet godkender arresthusets fællesskabsregler. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 8. oktober 2003 af Arresthuset i Hjørring. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Tilsynsrapport over anmeldt undervisningstilsyn på Emdrupgård d.23.9.2015

Tilsynsrapport over anmeldt undervisningstilsyn på Emdrupgård d.23.9.2015 KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Tilsynsrapport over anmeldt undervisningstilsyn på Emdrupgård d.23.9.2015 Lovgrundlag for tilsyn 24-09-2015 Sagsnr. 2013-0170387 Dokumentnr. 2013-0170387-5 Sagsbehandler Søren

Læs mere

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 Den 10. oktober 2008 Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-0871-062 1/7 Den 21. april 2008 afgav jeg min opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16.

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 16. januar 2012 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/7 Den 14. oktober 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007

Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 114 Offentligt 29. november 2010 Inspektion af Arresthuset i Odense den 20. august 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-2096-628/ATG 1/11 Indholdsfortegnelse Ad pkt.

Læs mere

Jeg modtog med breve af 19. december 2003 og 6. april 2004 kommunens udtalelser. Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg modtog med breve af 19. december 2003 og 6. april 2004 kommunens udtalelser. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. september 2003 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 13. juni 2003 af rådhuset i Sorø Kommune. I rapporten bad jeg kommunen om udtalelser og om underretning

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet Østjylland den 9. og 10. oktober 2007

Inspektion af Statsfængslet Østjylland den 9. og 10. oktober 2007 19. januar 2011 Inspektion af Statsfængslet Østjylland den 9. og 10. oktober 2007 OPFØLGNING NR. 3 J.nr. 2007-2705-628/PH 1/12 Indholdsfortegnelse Ad 3.8. Besøgslokaler/-lejligheder... 2 Ad 4.2. Undervisning...

Læs mere

Inspektion af Statens Museum for Kunst den 1. oktober 2009

Inspektion af Statens Museum for Kunst den 1. oktober 2009 Retsudvalget 2012-13 REU alm. del Bilag 42 Offentligt Inspektion af Statens Museum for Kunst den 1. oktober 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00069-1/PK 2/5 Den 23. september 2011 afgav ombudsmanden opfølgningsrapport

Læs mere

Ad punkt 2.2 Cellerne

Ad punkt 2.2 Cellerne 1/6 Den 27. december 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 2. oktober 2007 af Arresthuset i Ringkøbing. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg modtog

Læs mere

Ekstraordinær generalforsamling

Ekstraordinær generalforsamling Ekstraordinær generalforsamling Tirsdag d 15 maj 2012 kl 1900 på skolen Forslag til vedtægtsændringer Tilsynsførende 6 I henhold til 4 stk 2 påhviler det forældrekredsen at føre tilsyn med skolens almindelige

Læs mere

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse 17-4. Forvaltningsret 11241.2 114.3 1.4 1.5 13.1. Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse Udenrigsministeriet imødekom delvis en journalists anmodning om indsigt i ministeriets

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. september 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 26. september 2000 af Arresthuset i Nykøbing Mors. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet

Læs mere

Jeg skal herefter udtale følgende:

Jeg skal herefter udtale følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. august 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Boligerne Kildebakken den 17. maj 2004. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge)

Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (Styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede børn og unge) Til samtlige kommuner og regioner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk Orienteringsskrivelse om ændring af lov om social service (Styrkelse

Læs mere

2010 14-1. Afslag på tilskud til udskiftning af udstødningsrør efter bilbekendtgørelsen. 10. august 2010

2010 14-1. Afslag på tilskud til udskiftning af udstødningsrør efter bilbekendtgørelsen. 10. august 2010 2010 14-1 Afslag på tilskud til udskiftning af udstødningsrør efter bilbekendtgørelsen En handicappet borger fik af sin kommune afslag på tilskud til udskiftning af et udstødningsrør på sin bil. Det sociale

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Kollegiet

Læs mere

Middelfart Kommune Tilsyn på Handicap- og Psykiatriområdet 2010

Middelfart Kommune Tilsyn på Handicap- og Psykiatriområdet 2010 Middelfart Kommune Tilsyn på Handicap- og Psykiatriområdet 2010 Indledning Middelfart Kommune har overdraget os opgaven med at udføre de lovpligtige kommunale tilsyn med tilbud til kommunens brugere. Konkret

Læs mere

Frederiksberg kommune, voksenområdet. Opfølgende tilsyn 2013 107, 108 og 110 tilbud

Frederiksberg kommune, voksenområdet. Opfølgende tilsyn 2013 107, 108 og 110 tilbud Frederiksberg kommune, voksenområdet Opfølgende tilsyn 2013 107, 108 og 110 tilbud Tilbuddets navn og adresse: Bakkegården Bakkegårdens Allé 18 1804 Frederiksberg - 38 21 39 60 gith01@frederiksberg.dk

Læs mere

I Grenen og amtets udtalelse er det oplyst at det er besluttet at anskaffe brandhæmmende madrasser, dyner og puder.

I Grenen og amtets udtalelse er det oplyst at det er besluttet at anskaffe brandhæmmende madrasser, dyner og puder. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 30. september 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 23. marts 2004 af Den nye Ungeinstitution Grenen. I rapporten bad jeg Grenen, Århus Amt og Socialministeriet

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Højslev Ældrecenter. Generelt

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. maj 2004 og 22. december 2004 fra henholdsvis Politimesteren i Frederikshavn og Justitsministeriet.

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. maj 2004 og 22. december 2004 fra henholdsvis Politimesteren i Frederikshavn og Justitsministeriet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 7. oktober 2003 af venterum på politistationen i Frederikshavn. I rapporten bad jeg Politimesteren i Frederikshavn

Læs mere

Ad punkt 3. Bygningsmæssige forhold mv.

Ad punkt 3. Bygningsmæssige forhold mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. september 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion i februar 2005 af Anstalten ved Herstedvester. I rapporten anmodede jeg anstalten og Direktoratet

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken Torsdag den 20. juni 2013 fra kl. 10 Indledning

Læs mere

2009 20-2. Vejledning om svarfrist og sms-service ved ansøgning om dagtilbud. 19. januar 2009

2009 20-2. Vejledning om svarfrist og sms-service ved ansøgning om dagtilbud. 19. januar 2009 2009 20-2 Vejledning om svarfrist og sms-service ved ansøgning om dagtilbud I en sag om opskrivning til et dagtilbud i en kommune var forældrene utilfredse med at kommunen ikke havde oplyst om den korte

Læs mere

Anmeldt tilsyn på CSV Kollegierne, Svendborg Kommune. Bykollegierne i Jernbanegade og Vestergade i Svendborg & Carlsminde Kollegiet i Nyborg

Anmeldt tilsyn på CSV Kollegierne, Svendborg Kommune. Bykollegierne i Jernbanegade og Vestergade i Svendborg & Carlsminde Kollegiet i Nyborg TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på CSV Kollegierne, Svendborg Kommune Bykollegierne i Jernbanegade og Vestergade i Svendborg & Carlsminde Kollegiet i Nyborg Mandag den 7. november 2011 fra kl. 13.00 Indledning

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution Ørestad Friskole. Hjemsted og formål

Vedtægter for den selvejende institution Ørestad Friskole. Hjemsted og formål Vedtægter for den selvejende institution Ørestad Friskole Hjemsted og formål 1 Ørestad Friskole er en selvejende og uafhængig uddannelsesinstitution med hjemsted i Københavns kommune. Skolen er oprettet

Læs mere

Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk

Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand I medfør af 3, stk. 3, 19 i, stk. 1, 21, stk. 5, 22, stk. 6, 30 a og 51 b, stk. 3, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Klager og anker skal være skriftlige og begrundede og sendes som anbefalet post, afleveres personligt eller mailes og stiles til:

Klager og anker skal være skriftlige og begrundede og sendes som anbefalet post, afleveres personligt eller mailes og stiles til: Klage- og ankeregler Regelgrundlaget for klager og anker over diverse prøveformer, er fastsat i Undervisningsministeriets eksamensbekendtgørelse nr. 1016 af 24/08/2010 om prøver og eksamen i erhvervsrettede

Læs mere

Jeg bad samtidig om at modtage kopi af Kildebakkens interne, reviderede retningslinjer vedrørende medicin når disse forelå.

Jeg bad samtidig om at modtage kopi af Kildebakkens interne, reviderede retningslinjer vedrørende medicin når disse forelå. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2005 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 17. maj 2004 af Boligerne Kildebakken. I rapporten anmodede jeg om underretning mv. vedrørende

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. september 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede

Læs mere

Integrationsministerens og ministeriets skriftlige vejledning af borger der spørger om EU-reglerne

Integrationsministerens og ministeriets skriftlige vejledning af borger der spørger om EU-reglerne Integrationsministerens og ministeriets skriftlige vejledning af borger der spørger om EU-reglerne Jeg har nu gennemgået Integrationsministeriets redegørelse for ministeriets opfattelse af vejledningspligten

Læs mere

Lovtidende A. 2010 Udgivet den 23. september 2010. Bekendtgørelse om magtanvendelse over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet

Lovtidende A. 2010 Udgivet den 23. september 2010. Bekendtgørelse om magtanvendelse over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet Lovtidende A 2010 Udgivet den 23. september 2010 21. september 2010. Nr. 1093. Bekendtgørelse om magtanvendelse over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet I medfør af 123, 123 a, stk. 7, 123

Læs mere

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune Partnerskabsguide Favrskov Kommune 2 3 Forord I Favrskov Kommune ønsker vi, at vores elever får motiverende og lærerig undervisning. Ved at etablere partnerskaber mellem folkeskolerne og forenings-, erhvervs-

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger

Læs mere

2015-58. Kommunes retningslinjer om politianmeldelse af vold og chikane mod kommunens ansatte

2015-58. Kommunes retningslinjer om politianmeldelse af vold og chikane mod kommunens ansatte 2015-58 Kommunes retningslinjer om politianmeldelse af vold og chikane mod kommunens ansatte Efter at have behandlet en konkret sag, hvor en kommunal specialskole havde anmeldt en 10-årig elev til politiet

Læs mere

I den anledning har jeg modtaget breve af 5. januar, 21. februar, 29. marts og 20. april 2007 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.

I den anledning har jeg modtaget breve af 5. januar, 21. februar, 29. marts og 20. april 2007 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. december 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 4 vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten meddelte jeg at

Læs mere

lægekonsulenters arbejde i forbindelse med kommunernes behandling af førtidspensionssager.

lægekonsulenters arbejde i forbindelse med kommunernes behandling af førtidspensionssager. 2012-7 Retningslinjer for kommunale lægekonsulenters arbejde Ombudsmanden og Social- og Integrationsministeriet var enige om, at ministeriet ikke uden udtrykkelig lovhjemmel kunne fastsætte retligt bindende

Læs mere

Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner

Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner Januar 2012 Handlemuligheder for personale på døgninstitutioner Et anbringelsessted kan ikke træffe beslutninger, der griber ind barnets eller den unges frihedsrettigheder og selvbestemmelsesret, medmindre

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn på Dalby Ældrecenter den 3. maj 2012

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn på Dalby Ældrecenter den 3. maj 2012 Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn på Dalby Ældrecenter den 3. maj 2012 Centerleder Anni Petersen Tilsynet blev udført af konsulent Birgit Friis Levysohn og ekstern sygeplejefaglig konsulent Grethe

Læs mere

I det følgende vil Miljøstyrelsen fremkomme med de bemærkninger, som jeres henvendelse giver anledning til.

I det følgende vil Miljøstyrelsen fremkomme med de bemærkninger, som jeres henvendelse giver anledning til. Landboforeningen Gefion Fulbyvej 15 4180 Sorø Erhverv J.nr. MST1240-00260 Ref. Tisov/Suish Den 12. juli 2010 Landboforeningen Gefions henvendelse til Ombudsmanden vedr. kommunernes administration af reglerne

Læs mere

RÅDGIVNING af børn og unge

RÅDGIVNING af børn og unge Af Jannie Dyring og Ida Koch RET & PLIGT AF JANNIE DYRING OG IDA KOCH Hvad må og skal man, når man som psykolog yder åben, anonym rådgivning til børn og unge? Og hvordan er sammenhængen mellem notatpligt

Læs mere

Selvevaluering. Undervisningens mål, tilrettelæggelse og gennemførelse

Selvevaluering. Undervisningens mål, tilrettelæggelse og gennemførelse Undervisningens mål, tilrettelæggelse og gennemførelse Danmarks Privatskoleforening Formålet med kapitlet er at evaluere, hvordan skolen formulerer og justerer undervisningsmålene for skolens fag og fagområder.

Læs mere

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten.

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten. 1/9 Den 14. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. august 2006 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg har

Læs mere

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGSPLIGT I dette kapitel beskriver vi indledningsvist reglerne for underretningspligt. Efterfølgende kan du læse mere om, hvordan du og din leder i praksis

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk

Læs mere

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje.

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje. Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje. Baggrunden for tilsynet Frederiksberg Kommune skal efter Servicelovens 151 føre tilsyn med leveringen af personlig og praktisk hjælp.

Læs mere

Til botilbuddet er tilknyttet et dagtilbud med samme målgruppe jf. Servicelovens 104 (aktivitets- og samværstilbud) med 25 pladser.

Til botilbuddet er tilknyttet et dagtilbud med samme målgruppe jf. Servicelovens 104 (aktivitets- og samværstilbud) med 25 pladser. NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Roar Andersen Social & Arbejdsmarked D 4646 4725 E rlan@lejre.dk Tilsynsbesøg 2011 på det private botilbud Søholm

Læs mere