Vejledning til bekendtgørelse om vindmølleteknikeruddannelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til bekendtgørelse om vindmølleteknikeruddannelsen"

Transkript

1 Undervisningsministeriet Den 7. september 2007 Vejledning til bekendtgørelse om vindmølleteknikeruddannelsen Indledning Uddannelsesbekendtgørelsen og denne tilhørende, autoritative vejledning udgør sammen med loven og de generelle og tværgående bekendtgørelser det samlede forskriftsmæssige grundlag for skolernes og de lokale uddannelsesudvalgs arbejde med de lokale undervisningsplaner m.v., jf. 3 i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (hovedbekendtgørelsen). Uddannelsesbekendtgørelsen og vejledningen vil som de øvrige regler være tilgængelige på ministeriets hjemmeside på web-adressen: Se under Erhvervsuddannelser, Love og regler: Ministeriet vil informere skoler og faglige udvalg samt andre abonnenter på ministeriets elektroniske nyhedstjeneste om nye vejledninger og ændringer i eksisterende vejledninger via , svarende til den måde ministeriet informerer på, når der udstedes en ny bekendtgørelse. Som følge af ministeriets IT-strategi, vil vejledningen ikke blive trykt og distribueres derfor alene i digital form. Dette udkast erstatter det tidligere udkast til vejledning fra den 29. september Den tidligere vejledning anvendes dog for undervisning og prøver efter gamle regler i overensstemmelse med overgangsbestemmelserne i bekendtgørelsen. Opmærksomheden henledes især på følgende ændringer i forhold til det hidtidige udkast til vejledning: 1) Ændringer i de valgfri specialefag 2) Ændring af karakterskalaen

2 Uddannelsens mål Til bekendtgørelsens kapitel 1. I vejledningens fagbilag er angivet mål for de enkelte område- og specialefag. De i fagbilagene angivne mål beskriver elevens kompetenceniveau inden for de Teknisk-faglige og almen faglige kompetence, der knytter sig til det pågældende område- eller specialefag. De teknisk-faglige og almen-faglige kompetencer er beskrevet i brede og åbne termer og kan bygge på nedenstående elementer: Teknologi og værktøj : Eleven kan vælge hensigtsmæssig teknologi og metode til en given opgave under hensyntagen til miljø og arbejdssikkerhed, kvalifikationer, tid, økonomi og kvalitet. Eleven kan vedligeholde maskiner og udstyr samt diagnosticere fejl. Motorik og perception : Eleven kan bedømme kvalitet af materialer og færdige produkter, og kan se og høre om arbejdsprocesser forløber fagligt korrekt. Eleven kan endvidere vurdere og korrigere værktøjer m.v. Information : Eleven kan tilegne sig og vurdere information, organisere og vedligeholde forskellige datatyper, fortolke data, kommunikere og anvende computere m.v. til fremskaffelse og behandling af data i relation til en given opgave eller et givet problem. Systemer : Eleven kan forstå sociale, organisatoriske og teknologiske systemer. Ressourcebevidsthed : Eleven kan planlægge og overskue en opgave samt anvende og optimere ressourcer i forhold til tid, penge og materialer. De almene og personlige kompetencer udgør en del af den færdiguddannedes profil. Målene skal tilstræbes opnået for alle elever i uddannelsen. De almene og personlige kompetencer er ikke angivet i fagplanen, og er således ikke beskrevet med et fast tidsforbrug, idet undervisningen forudsættes integreret i undervisningen i grundfag, områdefag og specialefag. De almene og personlige kompetencer har følgende overskrifter: - Samarbejde - Sproglige, matematiske og rumlige kompetencer - Sociale og personlige kompetencer - Problemløsning - Læringskompetencer. Se skemaet i det følgende afsnit om fokusområder. Fokusområder Fokusområder er betegnelsen på de delelementer i uddannelsen, der lægges særlig vægt på i de forskellige perioder, uddannelsen kan opdeles i. Undervisningen skal omfatte både praktisk og teoretisk undervisning med henblik på at give eleven fornødne generelle og specifikke kompetencer.

3 Eleven skal tilegne sig flere forskellige kompetencer gennem uddannelsen. Udover de rent faglige kompetencer er der også almene og personlige kompetencer, som skal tilegnes. Fokusområderne danner grundlag for det faglige udvalgs målformuleringer og udgør dermed en del af grundlaget for skolens tilrettelæggelse af undervisningen (den lokale undervisningsplan), som sker i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg. Skemaet angiver kompetencemæssige fokusområder i løbet af uddannelsestiden. 1. uddannelsesår 2. uddannelsesår Teknisk faglige kompetencer Almene og personlige kompetencer Kunne vælge og anvende værktøjer i forhold til en given opgave Kunne vurdere informationer, fortolke data i forhold til en given opgave/problem Kunne vælge værktøj og metoder under hensyn til miljø og sikkerhedsmæssige forhold Kunne problemløse i forhold til faglige problemstillinger Kunne lære nyt, have lært at lære og tage ansvar Kunne anvende forskellige arbejdsmetoder Kunne planlægge en opgave og fordele ressourcer i forhold til tid og penge samt tilgodese kvalitetsaspektet Kunne kommunikere med personer, der har forskellig social og kulturel baggrund Kunne samarbejde og bidrage til problemløsninger i forhold til helheden i en arbejdsproces Være kreativ og have lyst og evne til kontinuerligt at lære nyt Kunne lære nyt, have lært at lære og tage ansvar Uddannelsens varighed, struktur m.v. Til bekendtgørelsens kapitel 2. I den vejledende model over uddannelsens struktur er der taget udgangspunkt i, at uddannelsens områdefag og grundfag ud fra pædagogiske overvejelser fordeles, planlægges og gennemføres moduliseret i temaer eller projekter (undervisningsfag/læringsaktiviteter), der kombinerer teori og praktiske øvelser på de tre skoleperioder.

4 Vejledende model over struktur for vindmølleteknikeruddannelsen: 1. uddannelsesår 2. uddannelsesår Grundforløbet Håndværk & teknik. Praktik H1 6 uger Praktik H2 6 uger Praktik Skoleperioder: Grundforløbet Håndværk og teknik. H1 = Hovedforløbets første skoleperiode, der har en vejledende varighed på 6 uger. H2 = Hovedforløbets andet skoleperiode, der har en vejledende varighed på 6 uger. Der afsluttes med eksamen ( svendeprøve ) De valgfri fag (valgfag og valgfri specialefag) fordeles hensigtsmæssigt på skoleperioderne jf. efterfølgende fagplan for uddannelsen, der angiver en vejledende placering af grundfag, områdefag og specialefag på de enkelte uddannelsesår. De obligatoriske og valgfri specialefag skal som hovedregel placeres hensigtsmæssigt inden for det sidste uddannelsesår. Elever, virksomheder og skolen begynder normalt planlægning af specialefagsmodulerne i 2. halvdel af 1. uddannelsesår. Som følge af udbudsmuligheder mv. kan der i praksis blive tale om at opdele skoledelene yderligere for at tilgodese elevens valg af valgfri specialefag. Adgangskrav til hovedforløb De nærmere rammer for skolens samlede vurdering af om eleven har opnået de nødvendige faglige og personlige forudsætninger for at kunne begynde på undervisningen i hovedforløbet fremgår dels af uddannelsesbekendtgørelsen 5, dels af hovedbekendtgørelsens 53 samt af bekendtgørelse om grundforløb i erhvervsuddannelserne Skoleundervisning Til bekendtgørelsens kapitel 3. Undervisningen på skole skal på en helhedsorienteret måde omfatte både praktisk og teoretisk undervisning med henblik på at give eleven fornødne generelle og specifikke kvalifikationer, herunder at give eleven forudsætninger for at varetage de funktioner, uddannelsen tager sigte på. Undervisningen skal give indsigt i og forståelse af miljømæssige problemstillinger i forbindelse med materialeanvendelse. Undervisningen skal samtidig give forudsætninger for udbygning af kvalifikationerne ved efter- og videreuddannelse og bidrage til elevens personlige udvikling og forståelse af samfundet og dets udvikling.

5 Præstationsstandarder De i fagbeskrivelserne anvendte niveaubetegnelser har til formål at danne ramme for beskrivelse, dokumentation og demonstration af niveauer og progression i undervisningen i forhold til en given aktivitet og eller opgave situation. Der opereres med tre niveauer som relaterer sig til graden af kompleksitet i den pågældende fagbeskrivelse. De tre niveauer Begynderniveau. Eleven kan løse en opgave og udføre en aktivitet i en kendt situation eller ud fra en kendt problemstilling eller kan udføre en mere kompliceret aktivitet under vejledning. På dette niveau lægges der vægt på følgende personlige kompetencer: Lyst til at sætte sig ind i uddannelsens fundamentale kundskabs- og færdighedsområder og til at udvikle ansvarlighed og grundlag for fortsat læring. På begynderniveauet grundlægges ligeledes selvstændighed i opgaveløsning. Rutineniveau. Eleven kan planlægge og gennemføre en opgave/aktivitet eller løse et problem i rutine - og/eller kendte situationer og omgivelser - alene og i samarbejde med andre. På dette niveau lægges der vægt på følgende personlige kompetencer: Evne til selvstændigt at sætte sig ind i mere komplicerede problemstillinger og til at kommunikere med andre om løsningen heraf. Yderligere lægges der vægt på fleksibilitet og omstillingsevne. Avanceret niveau. Eleven kan vurdere et problem, kan planlægge, løse og gennemføre en opgave/aktivitet eller løse et problem også i ikke rutine situationer alene og/eller i samarbejde med andre - under hensyntagen til opgavens art. På dette niveau lægges der vægt på følgende personlige kompetencer: Evne til at tage selvstændigt ansvar og vise initiativ til selv at formulere og løse faglige og sociale opgaver og problemer. Yderligere lægges der vægt på kvalitetssans og kreativitet. Merit (Godskrivning) Der henvises til 47 i bekendtgørelsen om erhvervsuddannelser (hovedbekendtgørelsen), samt 57 i bekendtgørelse om lov om erhvervsuddannelser. Afkortelse af uddannelsestiden foretages af det faglige udvalg på baggrund af konkret ansøgning vedlagt dokumentation for relevant uddannelse og erhvervserfaring. Relevant erhvervserfaring defineres som: "Beskæftigelse med arbejdsprocesser, der er stort set sammenfaldende med de i bekendtgørelsen anførte praktikregler for det pågældende område- eller specialefag". Kompetencevurdering: Elever, hvis uddannelses- og erhvervsmæssige baggrund indeholder større elementer af uddannelsens mål, kan gennemføre et kortvarigt ophold på en erhvervsskole med det formål at opnå individuel fritagelse for dele af skoleundervisningen (jf. uddannelsesbekendtgørelsen 7). Efter gennemført ophold fremsendes ansøgning om fastsættelse af uddannelsens varighed, bilagt erhvervsskolens konklusioner, til det faglige udvalg. Fagplan Skoleundervisningen omfatter grundfag og områdefag, med de med * angivne vejledende afslutningstidspunkter (uddannelsesår):

6 Fag 1. år 2. år Varighed Grundfag hovedforløb Fremmedsprog, engelsk, niveau F * Grundfag i alt 2 uger Områdefag hovedforløb Sikkerhed og brandbekæmpelse * Sammenføjningsteknik (tilspænding) * El-teknik, Hydraulik og Gearteknik * I alt i uger Bundne specialefag hovedforløb Reparations- og installationsteknik * Systematisk vedligehold * Bundne specialefag i alt 4 uger 4 uger Valgfag * 1 uge Valgfri specialefag * 1 uge Samlet antal skoleuger på hovedforløbet 12 uger Den erhvervsfaglige fællesindgang (grundforløbet) Til bekendtgørelsens 9 Grundforløbet i den erhvervsfaglige indgang Håndværk og Teknik er adgangsgivende til hovedforløbet i uddannelsen til vindmølletekniker. Vindmølleteknikeren skal gennemføre grundforløbet inkl. de familierettede områdefag i familie 1 - Teknikfamilien samt de nedennævnte uddannelsesrettede områdefag for uddannelsen. Uddannelsesrettede Områdefag (8 uger): Dieselmotorlære, vindmølletekniker Automatik, vindmølletekniker Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring Termisk sammenføjning og afkortning, vindmølletekniker Fremstilling af emner, vindmølletekniker Tegningsforståelse og cad-konstruktion, vindmølletekniker. I denne vejledning er medtaget fagbeskrivelser for de uddannelsesrettede områdefag i grundforløbet. For yderligere information om grundforløbet Håndværk og Teknik henvises til bekendtgørelse om grundforløb i erhvervsuddannelserne (inkl. bilag).

7 Uddannelsesrettede områdefag Grundforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Dieselmotorlære, vindmølletekniker Begynder niveau 2 uger Eleven kan reparere og vedligeholde rørsystemer med tilhørende pumper og ventiler. Eleven kan medvirke ved reparation og vedligeholdelse af rørsystemer, pumper og ventiler. Eleven kan udføre mindre reparationer på rørsystemer og kan foretage enkle reparationer af pumper og ventiler. Eleven kan opstarte af systemer, og har kendskab til kølevands-, fersk- og saltvandssystemer, samt ballast - og lænse-systemer. Eleven er bekendt med relevant dokumentationsmateriale og andre tilgængelige data på dansk og engelsk. Eleven er bekendt med gældende regler vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø. Eleven kan udvise samarbejdsevne og ansvarsbevidsthed under udførelsen af reparations og vedligeholdelsesopgaver. Eleven kan på et grundlæggende niveau reparere og vedligeholde dieselmotorer. Eleven viser kendskab til opbygning og funktion af 2 og 4 takts dieselmotorer, samt tilhørende systemer. Eleven kan under anvendelse af gængse værktøjer, assistere ved demontage og montage af dieselmotorens hoveddele. Eleven kan bruge gængse måleværktøjer for udmåling af dieselmotorer. Eleven kan opstarte og idriftsætte mindre dieselmotorer og kan assistere ved opstart, drift og stop af større dieselmotorer. Eleven viser kendskab til relevant dokumentationsmateriale og andre tilgængelige data på dansk og engelsk. Eleven er desuden bekendt med gældende regler vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø. Eleven udviser samarbejdsevne og ansvarsbevidsthed under udførelsen af reparations- og vedligeholdelsesopgaverne på dieselmotorer.

8 Grundforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Automatik, vindmølletekniker. Begynder niveau 2 uger Eleven opnår færdigheder i el-teknisk styringsteknik og bliver bekendt med relevante sikkerhedsforskrifter for området. Eleven har kendskab til Ohms lov og til måleinstrumenters virkemåde og anvendelse. Eleven har kendskab til enkle symboler og nøgleskemaers opbygning. Eleven kan udmåle, fejlrette og reparere mindre relæbaserede styringer i henhold til gældende sikkerhedsregler. Eleven er bekendt med relevant dokumentationsmateriale og andre tilgængelige data på dansk og engelsk. Eleven udviser samarbejdsevne og ansvarsbevidsthed under udførelsen af el-tekniske reparations-og vedligeholdsopgaver. Eleven opnår begyndende færdigheder i reparation og vedligehold af hydrauliske installationer. Eleven kan under hensyn til arbejdsmiljø og sikkerhed i forbindelse med arbejde i hydrauliske anlæg medvirke ved demontage og montage af hydrauliske komponenter. Eleven viser kendskab til opbygning af et simpel hydraulisk anlæg, og kendskab til simple hydrauliske diagrammer og symboler. Eleven har kendskab til hydrauliske systemer. Eleven er bekendt med gældende regler vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø. Eleven udviser samarbejdsevne og ansvarsbevidsthed under udførelsen af fejlfindings-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver på hydrauliske anlæg. Grundforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring Begynder niveau 0,2 uge Formålet er, at eleven opnår kendskab til relevante arbejdsmiljøpåvirkninger, sundhedsrisici og foranstaltninger ved svejsning og plasmaskæring samt slibning, herunder kravene i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 906 af 8. november 2002 om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer. Eleven opnår teoretisk viden om arbejdsmiljømæssige forhold, regler og krav, der har betydning ved arbejde i alle metaller på følgende områder: - Arbejdsmiljølovgivning

9 - Arbejdsmiljøpåvirkninger - Sundhedsrisici - Beskyttelsesforanstaltninger - Personlige værnemidler - Arbejdspladsforhold Eleven har opnået viden så de selvstændigt kan arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt med følgende processer: - Proces 111 Lysbuesvejsning med beklædte elektroder - Proces 135 Mag-svejsning med massivt tråd - Proces 136 Mag-svejsning med pulverfyldt rørtråd - Proces 141 Tig-svejsning - Flammeskæring - Plasmaskæring - Plasmasvejsning - Laserskæring - Lasersvejsning - Slibning Eleven har viden om kravene i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 906 af 8 november 2002 om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer. Eleven har opnået en viden, så de er orienterede om arbejdspladsens sundheds- og sikkerhedsmæssige forhold. Grundforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Termisk sammenføjning og afkortning, vindmølletekniker. Begynder niveau 1 uge Eleven opnår begyndende færdigheder i udførelse af Elektrode, proces 111, MAG, proces og TIG svejsning, proces 141 således at eleven kan foretage sammenføjning af gængse materialer i forbindelse med ikke certifikat- krævende opgaver. Eleven opnår begyndende færdigheder i udførelse af gassvejsning og lodning, således at eleven kan udføre mindre komplicerede sammenføjnings opgaver i gængse materialer. Eleven kan betjene og vedligeholde svejseudstyr. Eleven kan overholde gældende sikkerheds- og arbejdsmiljøregler. Eleven er bekendt med svejseparametre i relation til given sammenføjningsmetode, arbejdsstilling, sømform og materialetykkelse. Eleven kan bedømme sammenføjningskvalitet i hh. t. gældende standarder. Eleven kan vurdere mindre, ukomplicerede sammenføjningsmetoders anvendelighed til givne opgaver. Eleven viser begyndende kendskab til den generelle svejseteori. Eleven viser kendskab til blødlodning af kobberrør. Eleven viser kendskab til at hårdlodde i stål, kobber og messingmateriale. Eleven udviser ansvars- og miljøbevidsthed i forhold til økonomi og res-

10 sourcespild ved en svejseproces. Eleven udviser kvalitets- og sikkerhedsbevidsthed under udførelsen af egne arbejdsopgaver. Eleven kan afkorte og tildanne lige-, skrå- og faconsnit i plade, rør og profiler, under hensynstagen til tolerancekrav. Eleven kan udføre klipning i tyndere materiale med hånd-, maskin-, profilog kurvesakse under hensynstagen til tolerancekrav. Eleven kan betjene slibeværktøj og maskiner til bearbejdning af overflader. Eleven overholder reglerne vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø. Grundforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Fremstilling af emner, vindmølletekniker. Begynder niveau 0,8 uge Eleven opnår begyndende kendskab til udvælgelse af materialer til fremstilling af et for branchen typisk emne. Eleven kan udvælge egnet materiale og anvende dette i et og ukompliceret fremstillingsforløb. Eleven viser kendskab til fremstilling af et emne fra start til slut under hensyntagen til gældende standarder og normer. Eleven viser kendskab til af de tekniske normer og standarder, der er gældende for branchen. Eleven kan udføre detailplanlægning af et mindre fremstillingsforløb ud fra elementære planlægningsteknikker. Eleven viser forståelse for den betydning overholdelsen af de enkelte kvalitets- og tidskrav har for helheden. Eleven viser begyndende indsigt i sammenhængen mellem økonomi og produktion. Eleven udviser samarbejdsevner og ansvarsbevidsthed i forbindelse med en faglig arbejdsproces. Eleven udviser kvalitets- og sikkerhedsbevidsthed under udførelsen af egne arbejdsopgaver. Grundforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Tegningsforståelse og CAD konstruktion, vindmølletekniker. Begynder niveau 2 uger Eleven kan anvende almindeligt tegneudstyr til retvinklet projektionstegning. Eleven kan overholde tegningsregler iflg. DS/ISO 128 og DS/ISO 129, og kan bedømme kvaliteten af de udførte tegninger. Eleven kan fremstille og aflæse simple arbejdstegninger i retvinklet projektion, herunder skal eleven kunne anvende: Stregtykkelser og stregarter, - målsætning, skravering, snit og toleranceangivelser og målestoksforhold. Eleven kan anvende tegneudstyr til isometrisk tegning, og kan overholde relevante tegneregler.

11 Eleven kan fremstille og aflæse isometriske arbejdstegninger, herunder skal eleven kunne anvende: De isometriske hovedlinier, stregtykkelser og stregarter, målsætning, snit og toleranceangivelser og, målestoksforhold. Eleven kan bedømme kvaliteten af en udført tegneopgave. Eleven kan udarbejde tegninger såvel retvinklet projektion som isometrisk tegning i cad system, herunder: Definere tegneareal (lag, stregtykkelser, stregarter, etc.), fremstille tegningshoved, stregtykkelser og stregarter, målsætning, skravering, snit og toleranceangivelser og målestoksforhold. Eleven kan fremstille og aflæse simple arbejdstegninger i retvinklet projektion og isometrisk tegning. Eleven kan bedømme kvaliteten af en udført cad tegning. Eleven kan udfører skriftligt materiale i forbindelse med fremstilling af tegninger, herunder kunne redegøre for problemformulering, rapport og materialelister. Fagbeskrivelse hovedforløb: Områdefag Til bekendtgørelsens 11 Hovedforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Praktikregler Sikkerhed og brandbekæmpelse. Rutine niveau 0,5 uge Eleven kender sikkerhedsreglerne for området og forstår betydningen af sikker adfærdeleven kender metoder til slukning af brande i olier og elektriske installationer. Eleven er orienteret om faren ved brande i PVC materialer. Eleven kender til arbejdsmiljøforhold i forbindelse med arbejdets udførelse indenfor området Eleven videreudvikler sin viden og færdigheder indenfor sikkerhed og arbejdsmiljø Hovedforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Sammenføjningsteknik. Rutine niveau 0,5 uge Sammenføjningsmetoder Eleven har kendskab til forskellige former for sammenføjningsmetoder. Eleven kan betjene og indstille tilspændingsværktøjer, såsom momentnøgler, luft- og hydrauliktilspændingsværktøj. Eleven kender krav til vedligeholdelse af tilspændingsværktøjer Eleven kan omsætte tilspændingsmomenter check benævnelser ud fra gældende standarder. Eleven kan vælge værktøj ud fra en given arbejdsopgave Eleven kan overholde reglerne vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø.

12 Praktikregler Eleven kan udføre sammenføjningsopgaver, selvstændigt betjene og vedligeholde udstyr. Eleven kan samarbejde med andre ved udførelse af arbejdsopgaver. Hovedforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer El-teknik, hydraulik og gearteknik Begynder niveau 3,0 uger Eleven kender ohms lov og har kendskab til måleinstrumenters virkemåde og anvendelse. Eleven kender enkle symboler og nøgleskemaers opbygning og er i stand til at udvælge komponenter ud fra disse. Eleven kan assistere ved udmåling, fejlretning og reparation af mindre relæbaserede styringer i henhold til gældende sikkerhedsregler. Eleven har begyndende færdigheder i montage, reparation og vedligehold af mindre el styringer. Eleven er orienteret om Stærkstrømsbekendtgørelsen. Eleven kan samarbejde med andre faggrupper under udførelsen af eltekniske montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver. Eleven kan udføre montage, reparation og vedligeholdelse af filteranlæg til gear- og hydraulikolier. Eleven kender olietyper til gear- og hydrauliksystemer. Eleven kan foretage demontage og montage af filtre i forbindelse med gear- og hydrauliksystemer og kender kravene til renlighed og sikkerhed ved arbejde med disse systemer. Eleven kan udtage olieprøver fra systemer og behandle disse. Eleven kan assistere ved opstart, fejlfinding, fejlretning og forebyggende vedligehold på filtersystemer. Eleven kan anvende relevant dokumentationsmateriale og andre tilgængelige data på dansk og engelsk. Eleven overholder gældende regler vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø. Eleven kan samarbejde med andre faggrupper under udførelsen montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver på filter anlæg. Eleven kan udføre montage, reparation og vedligeholdelse af hydrauliske installationer. Eleven kan foretage demontage og montage af hydrauliske komponenter og kender kravene til renlighed og sikkerhed ved arbejde med hydrauliske anlæg. Eleven kan tildanne hydraulikrør og udføre mekanisk sammenføjning af disse. Eleven kan assistere ved opstart, indregulering, fejlfinding, fejlretning og

13 forebyggende vedligehold på mindre hydrauliske systemer. Eleven kan samarbejde med andre faggrupper under udførelsen montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver på hydrauliske anlæg. Praktikregler Eleven assisterer ved el-tekniske montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver. Eleven udfører selvstændigt mindre komplicerede montage-, reparationsog vedligeholdelsesopgaver på filter systemer. Eleven udfører selvstændigt mindre komplicerede montage-, reparationsog vedligeholdelsesopgaver på hydrauliske systemer. Fagbeskrivelse hovedforløb: Bundne specialefag Til bekendtgørelsens 12 Hovedforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Reparations- og installationsteknik. Rutine niveau 2 uger Eleven har færdigheder i montage, reparation og vedligeholdelse af rørsystemer, kølesystemer, dieselmotorer og hjælpesystemer. Eleven kan udføre opgaverne på baggrund af tegninger, diagrammer og anden teknisk specifikation og overholde gældende regler om miljø og sikkerhed. Eleven kan, på baggrund af tegninger og anden dokumentation, udføre mindre montage- og reparationsopgaver og vedligeholde de til rørsystemer mest anvendte ventiler og pumper. Eleven kan identificere kølevands-, brand-, ferskvands- saltvands- og sanitærsystemer og kan foretage mindre montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver på disse. Eleven kender "Lov om beskyttelse af havmiljø". Eleven kan anvende relevant dokumentationsmateriale og andre tilgængelige data på dansk og engelsk. Eleven overholder reglerne vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø. Eleven kan samarbejde med andre faggrupper under udførelsen af montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver på rørsystemer. Eleven kan, under anvendelse af gængse værktøjer og hjælpemidler, foretage demontage og montage af dieselmotorens hoveddele. Eleven har kendskab til motorens sliddele og er i stand til at vurdere disse. Eleven kan foretage montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver på motorens sliddele og tilhørende systemer. Eleven kan samarbejde med andre faggrupper under udførelsen montage-

14 , reparations- og vedligeholdelsesopgaver på dieselmotorer. Eleven kan udføre udfører reparations- og vedligeholdelsesarbejder på hjælpesystemer der knytter sig til dieselmotorer, herunder brændstof-, smøreolie-, køle-, cylinderkøle-, centralkøle- og startluftsystemer. Eleven kan anvende systemdiagrammer i forbindelse med arbejdet på de forskellige systemer. Eleven kan udføre vedligeholdelsesarbejde på de komponenter, der indgår i de forskellige systemer, herunder ventiler, filtre, pumper. Eleven kan samarbejde med andre faggrupper under udførelsen montage-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver på hjælpesystemer for installationer. Praktikregler Eleven udfører selvstændigt mindre komplicerede montage-, reparationsog vedligeholdelsesopgaver på hjælpeudstyr og tilhørende installationer. Hovedforløb Niveau Varighed Mål og øvrige rammer Praktikregler Systematisk vedligehold. Rutine niveau 2 uger Eleven viser kendskab til systematisk vedligehold af mekaniske konstruktioner. Eleven viser begyndende kendskab til systematisk vedligehold af el.- og hydrauliksystemer. Eleven udfører, efter anvisning, vedligeholdelsesopgaver på mekaniske vindmølle konstruktioner. Eleven indgår i arbejdet med systematisk vedligehold af elektriske og hydrauliske systemer. Almene og personlige kompetencer De almene og personlige kompetencer udgør en del af den færdiguddannedes profil. Målene skal tilstræbes opnået for alle elever i uddannelsen. De almene og personlige kompetencer er ikke angivet i fagplanen, og er således ikke beskrevet med et fast tidsforbrug, idet undervisningen forudsættes integreret i undervisningen i områdefag og grundfag. Almene og personlige kompetencer Mål og øvrige rammer Fleksibilitet Eleven kan udvise fleksibilitet Det vægtes at eleven under udførelsen af det praktiske arbejde udviser

15 fleksibel arbejdsadfærd under udførelse af arbejdsopgaver i projektorganiserede undervisningsforløb og kan indgå i selvfungerende grupper i en "åben værkstedsmodel". Ansvarlighed Eleven kan udvise ansvarlighed for eget og for gruppens arbejde. Eleven kan påtage sig ansvar for egne og for gruppens arbejdsresultater m.h.t. kvantitet, kvalitet og overholdelse af planlægningsterminer. Medansvar for egen læring Eleven udviser selvindlærende arbejdsadfærd. Eleven definerer selv indsatsområder i forhold til uddannelsesmål og bearbejder information til viden. Eleven er bevidst om egne indlæringsintelligenser. Undervisningen tager udgangspunkt i afprøvning af egen indlæringsadfærds stærke og svage sider. Endvidere omfatter undervisningen afdækning af faglige vidensbehov, opstilling af personlig indlæringsplan samt søgning og indhentning af manglende viden, herunder søgning i producenters materialedatabaser. Kvalitetsbevidsthed: Eleven kan arbejde kvalitetsbevidst og har kendskab til kvalitetsstyringssystemer opbygning, funktion og vedligeholdelse. Undervisningen tager udgangspunkt i personlige holdninger til kvalitetsbegrebet Eleven kan arbejde efter et defineret kvalitetsstyringssystem og har kendskab til vedligeholdelse og udvikling af dette. Deltagelse i projektorganisation: Eleven kan deltage i opbygningen af en projektorganisation, og kan deltage i projektorganiserede opgaver. Eleven kan deltage i løsning af projektopgaver med virksomhedens øvrige medarbejdere. Eleven er bevidst om egen rolle i en projektorganisation samt om behovet for, at den enkelte kan udvise initiativ og medvirke til at skabe overblik i projektarbejdet. Eleven har kendskab til anvendelsen af problemløsningsteknikker. IT kompetencer: Eleven anvender IT teknologi i arbejdet på skoleopholdene som en integreret del af undervisningen. Eleven kan anvende tekstbehandling og regneark til hjælp med dokumentation af det udførte arbejde. Eleven kan søge i producenters materialedatabaser. Eleven kan anvend CAD programmer for tegning af opgaver.

16 Samarbejde og kommunikation: Eleven har kendskab til, og kan i praksis anvende, samarbejds- og kommunikationsteknikker Eleven har forståelse for samarbejdets betydning i en virksomhedsorganisation. Eleven har, gennem arbejdet i en selvstyrende gruppe opnået indsigt i beslutningsprocesser, formulering af målstrategier samt problem- og konfliktløsning. Eleven kan kommunikere skriftligt og mundtligt om faglige emner blandt andet ved hjælp af gængs IT teknologi. Kundebetjening internt/eksternt: Eleven har forståelse for nødvendigheden af etablering og opretholdelse af faglig kommunikation med kollegaer og kunder. Eleven har forståelse for det menneskelige samvirkes betydning for produktionsprocessen og produktkvaliteten. Der lægges vægt på en bred definition af kundebegrebet (interne og eksterne "kunder"). Eleven opfatter sig selv som leverandør til interne kollegaer såvel som aftager af disses produkter eller ydelser. Instruktionsteknik: Eleven har kendskab til instruktions- og præsentationsteknik. Undervisningen sigter mod at eleven kan instruere kollegaer og andre i virksomhedens organisation. Der arbejdes med forståelse af menneskers adfærd i en indlæringssituation, samt evaluering af en given instruktion (checkspørgsmål). Praktikregler Der lægges vægt på, at eleven får lejlighed til at udvikle sine almene og personlige kompetencer gennem: Udvise fleksibilitet og ansvarlighed Selvstændigt vidensøgning til givne opgaver, herunder ved hjælp af IT teknologi. Deltagelse i virksomhedens kvalitetsstyring Deltagelse i projektorganiserede opgaver Muligheder for at foretage selvstændige dispositioner og træffe selvstændige beslutninger vedrørende arbejdets tilrettelæggelse og udførelse.

17 Valgfri specialefag Til bekendtgørelsens 13 Som led i skoleuddannelsen og inden for rammerne af den fastsatte tid for denne vælger eleven og praktikvirksomheden 1 uges undervisning i valgfri specialefag, der vurderes at have særlig interesse eller beskæftigelsesmæssig relevans. Alle ønsker vil af ressourcemæssige, pædagogiske og kvalitative årsager ikke kunne opfyldes. De institutioner der udbyder uddannelsen, er dog forpligtiget til, at informerer om de valgmulighederne, der er beskrevet i denne vejledning. De enkelte fag har forskellig varighed udtrykt i uger eller dage (med eller uden decimaler). I det omfang eleven vælger fag/moduler af kortere varighed, end det i bekendtgørelsen fastsatte, skal valget ske på en sådan måde, at der samlet set bliver tale om en varighed på det fastsatte antal uger. Valgfri specialefag: Systematisk vedligehold på automatiske maskiner Deltageren opnår viden om hovedelementerne i vedligeholdssystemer og edb-styrede vedligeholdssystemer, og kan foretage dataopsamling til brug for rapportering, historik og til kvalitetsstyringssystemer i forbindelse med vedligehold. Deltageren kender til fejludvikling, Overall Equipment Effectivity (OEE) og samspillet mellem produktionen og reparatørerne samt de grundlæggende elementer i vedligeholdelsesprogrammer, herunder et-punktslektioner. Deltageren kan styre/kontrollere vedligeholdelsesarbejdet. Deltageren kan anvende elementer af de hyppigst forekommende vedligeholdssystemer, enkle tilstandskontrolmetoder, samt anvende metoder til vedligeholdelse af anlægsdokumentation, og kan medvirke ved udvælgelse og afprøvning af et mindre vedligeholdelsesprogram, samt assistere ved indførelsen af systematisk vedligehold Hydraulikteknik for maskinreparatører Deltageren kan idriftsætte og indregulere variable pumper efter reguleringsprincipperne mekanisk regulering (MM), konstant tryk regulering (PC) og lastafhængig regulering (LS), samt styre omdrejningstal/hastighed og moment/kræfter ved de enkelte reguleringstyper, endvidere vurdere fordele og ulemper ved anvendelsen af de nævnte reguleringsprincipper. Deltageren har viden om og kan montere og idriftsætte hydrauliske anlæg, hvor der anvendes akkumulatorer som dæmper og effekt enhed og kontrollere, fylde og justere gastryk samt overholde gældende sikkerhedsbestemmelser for arbejde med akkumulatorer. Deltageren kan på et hydraulisk anlæg vurdere oliens tilstand, herunder udtage olieprøver, bedømme valget af olietype og de tilhørende krav til filtre samt kan udføre rensning af det hydrauliske anlæg ved hjælp af gennemskylning eller flushing. Deltageren kan udvælge, montere og idriftsætte modulopbyggede ventiler, patronventiler, højde og længdekæder og trykbegrænsningsventiler, trykreduktionsventiler og proportionalventiler, herunder opbygge styringen af det hydrauliske anlæg vha. dokumentation.

18 45049 Hydrauliske styresystemer, indregulering Deltageren kan, ved hjælp af datablade og manualer, igangsætte og indregulere proportional- og servoventiler med liniere og roterende arbejdsenheder og kan ændre de hydrauliske systemparametre som dødbånd, forstærkning, ramper, arbejdstryk, oliestrøm og periferi fejlovervågning. Endvidere kan deltageren ved hjælp af datablade og manualer montere, tilslutte og justere digitale og analoge sensorer i forbindelse med positions- hastighed- accelerations- kraft og trykcensorer samt fejlsøge og fejlrette på sensorer som anvendes i hydrauliske styresystemer. Deltageren kan ved hjælp af PC- baseret programmerings software fremstille og anvende dokumentation som anvendes på hydrauliske systemer i forbindelse med avancerede programmeringsværktøjer og kan ved hjælp af CAN-BUS eller Microprocessor kommunikere med flere proportionale ventiler og samtidig ændre deres parametre Elektroniske styringer på el-køretøjer Efter gennemført uddannelse kan deltageren fejlsøge, kontrolmåle og fejlrette på de almindeligst forekommende chopperregulatorer, såvel pulsbredderegulering som frekvensregulering med tilhørende styrekredsløb og DC-motorer Hydraulik og diagramlæsning for maskinreparatører Deltageren kan montere og idriftsætte hydrauliske komponenter som fx retningsventiler, strømreguleringsventiler, cylindre og motorer. Deltageren opnår viden om hydrauliske pumper og motorer med fast deplacement og kan udføre pumpetest samt beregning af pumpekapacitet og virkningsgrad. Endvidere kan deltageren fremstille forbindelses- og funktionsdiagrammer for mindre hydrauliske anlæg i henhold til Dansk Standard. Deltageren kan ved hjælp af diagrammer, nomogrammer og dokumentation, dimensionere og montere rør, slanger og fittings korrekt på et hydraulisk anlæg, samt anvende dokumentation iht. Dansk Standard. Deltageren opnår viden om viskositet, additiver og viskositetsindeks og kan assistere ved valg af hydraulikolie samt anvise korrekt opbevaring af olier Endvidere kender deltageren til filtres betydning i et hydraulisk anlæg og kan foretage udskiftningen af relevante filtre Hydrauliske styresystemer, mobilt udstyr/justering Deltageren kan ved hjælp af diagrammer tilslutte og justere mobilhydrauliske styringer i mobilt entreprenørudstyr Hydraulik styresystemer, idriftsætn. og indregul. Deltageren kan tilslutte positionsstyrekort samt hastighedsstyrekort til ventiler og justere og afprøve et elektrisk lukket kredsløb samt sammenbygge, idriftsætte og indregulere proportional- og servoventiler med styreelektronik. Deltageren kan selvstændig udmåle signalspændinger på lukkede kredsløb, og vurdere udfra målingerne, hvor godt og stabilt systemet virker, samt vurdere chancerne for en mulig fejlkilde og kan ved hjælp af diagrammer fejlsøge systemer inden for hydrauliske styringer.

19 44647 Automatiske anlæg, el-lære og relæteknik Deltageren kan udføre korrekt måling af strøm, spænding og modstand med et multimeter samt vurdere de enkelte måleresultater. Deltageren kan udvælge komponenter, opbygge og afprøve mindre relæstyringer for start/stop funktioner, tidsrelæer, reversering og gensidig spærring. Deltageren kan montere og afprøve en 3-faset kortslutningsmotor samt fejlfinde på motoren. Deltageren kan anvende/ajourføre dokumentation efter Dansk Standard i forbindelse med nævnte styringer El-introduktion for maskinreparatører, el-lære Deltageren opnår viden om sammenhængen mellem strøm, spænding, modstand og effekt samt kendskab til forsyningsnet og elektromagnetisme. Deltageren kan udføre relevante målinger med multimeter og kan foretage beregning af de enkelte måleresultater. Endvidere opnår deltageren viden om anvendelsen af kondensatorer og dioder. Deltageren kan anvende de mekaniske endestop og induktive aftastere der forefindes på en PLC styring samt tabeller for dimensionering af mindre motorinstallationer. Deltageren kan arbejde efter de sikkerheds- og miljømæssige krav, der stilles i forbindelse med elarbejder samt overholde stærkstrømsbekendtgørelsens krav til personlig sikkerhed Positioneringssystemer, idriftsætning og fejlf. Deltageren kan montere, afprøve og idriftsætte positioneringskredsløb, der anvendes i forbindelse med typiske motorer som asynkronmotorer, stepmotorer og servodrev. Deltageren kan anvende positioneringssystemer, der monteres i forbindelse med automatiske maskiner, herunder positionsmålesystemer og PLC positioneringsmoduler. Deltageren kan dokumentere, konfigurere/parametrere et program, der anvendes i forbindelse med positioneringssystemer. Deltageren kan fejlfinde/fejlrette på positioneringssystemer, ved anvendelse af måleinstrumenter og kan udfører målinger der benyttes til optimering af det samlede tilbageføringssystem PLC programmering af sekventielle styringer Deltageren kan programmere en sekventiel PLC styring samt dokumentere PLC styringen iht. IEC og IEC og kan montere samt anvende et operatørpanel til betjening af sekvensen. Deltageren kan montere og idriftsætte en sekventiel PLC styring, herunder redegøre for bekendtgørelses og EMC krav til monteringen samt udvælge, justere og tilslutte elektroniske følere til en PLC styring. Deltageren kan fejlfinde til modulniveau på et sekventiel PLC styret anlæg ved anvendelse af programog anlægsdokumentationen og de diagnosemuligheder, der findes i programmeringssoftware PLC programmering, styringer med analoge signaler Deltageren kan montere, afprøve og idriftsætte PLC analogmoduler, samt kontrollere og kalibrere analoge følere og transmittere og programmere et PLC program, som anvendes til analog signalbehandling herunder skalere analog værdier og beregne en opløsning i relation til antal bit i AD/DA konverteringen samt anvende de talformater, der benyttes til analog PLC programmer. Deltageren kan anvende ord- og bitinstruktioner, som er de matematiske-, sammenligning- og konverteringsfunktioner, der er nødvendige for analog signalbehandling og strukturere programmet i blokke/subrutiner, samt fremstille programdokumentation.

20 Deltageren kan fortage korrekt montage, afslutning og oplægning af kabler til analoge signaler og i den forbindelse overholde EMC krav, samt fejlfinde og fejlrette til modulniveau på et automatisk anlæg, med analoge PLC moduler Servomotorer, montage, idriftsætning, fejlfinding Deltageren kan på industrielle maskiner og anlæg demontere/montere, afprøve og idriftsætte AC/DC servomotorer og frekvensomformere samt optimere en regulator i henhold til gældende krav, herunder anvende datablade og firmaforeskrifter på såvel dansk som fremmedsprog. Deltageren kan ved hjælp af PC, programmere og idriftsætte et digitalt servodrev og i den forbindelse foretage justering/optimering af forskellige parametre samt anvende scopesoftware til måling, dataopsamling og diagnosticering. Deltageren kan på industrielle servomotor systemer montere, afprøve og idriftsætte målesystemer, foretage målinger med oscilloskop, fejlfinde/fejlrette på servomotor-systemer ved anvendelse af relevant måleudstyr og computer, og endvidere opnår deltageren viden om digital- og analog signaloverførsel til drev Sikkerhed på automatiske maskiner og anlæg Deltageren kan fastlægge grænsen mellem den faste installation og installationen på automatiske maskiner og maskinanlæg, herunder overholde bestemmelserne i Stærkstrøms bekendtgørelsen EN , Arbejdstilsynets bekendtgørelse 561 af 24. juni 1994 og Arbejdstilsynets vejledning B.1.3 og B.1.4 ved opbygning, mærkning og fejlfinding samt reparation af maskinanlæg. Deltageren kan foretage tilslutning/ frakobling af alle energiforsyninger fra maskiner til forsyningsnettet, samt foretage korrekt beskyttelse mod overbelastning og kortslutning af ledninger og komponenter på automatiske maskiner. Deltageren kan montere maskinbelysning på maskiner, der forsynes fra et 3- faset net med PE og uden nul-leder i overensstemmelse med gældende lovgivning. Deltageren kan afbryde og sikre de områder, der skal repareres under hensyntagen til gældende bestemmelser for personsikkerhed og L-AUS bestemmelserne, endvidere kan deltageren udføre L-AUS arbejde på styretavler. Deltageren kan tilslutte og anvende måleinstrumenter til isolationsmåling og kontrollere at funktionen af berøringsbeskyttelsesudstyret fungerer i henhold til lovgivningen. Deltageren kan give instruktion til brugeren i maskinbetjening og sikkerhedsbetingelser på automatiske maskiner og anlæg EL-udstyr på automatiske maskiner og anlæg Deltageren kan udføre korrekt montage af effekt- og styrekredse i styretavler og anvende korrekt ledningsfarve og ledningsdimensionering til henholdsvis effekt- og styrekredse i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen EN , herunder tage hensyn til de forhold, der har betydning ved fremføring og montage af effekt- og styrekredse på maskinanlæg samt vælge korrekt beskyttelsesmetode i forhold til den valgte nettype. Deltageren kan udarbejde en koordineret plan for opstart og idriftsættelse af maskiner og anlæg samt udføre korrekt funktionstest af sikkerhedsudstyr, foretage idriftsættelse af elektrisk udstyr på maskiner og anlæg, og herunder give instruktion til brugeren i anlæggets drift og sikkerhedsbetingelser Industrihydraulik, eftersyn og reparationer Deltageren kan reparere og opbygge industrihydrauliske anlæg med patronventiler, elstyrede proportionalventiler og PLC-styringer.

21 Deltageren kan systematisk fejlsøge og fejlrette på ovenstående anlæg, herunder anvende relevant måleudstyr (både hydraulisk og elektrisk), samt anvende den til anlægget hørende dokumentation Automatiske anlæg, pneumatik fejlfinding Deltageren kan opbygge, afprøve og idriftsætte pneumatiske styringer, hvor der anvendes luftbehandlingsenhed, retnings-, mængderegulerings- og trykreguleringsventiler samt flere cylindre med spærrende signaler og tidsfunktioner idet der anvendes/ajourføres dokumentation, koblingsskemaer og funktionsdiagrammer efter Dansk Standard. Deltageren kan med relevant måleudstyr, anvende principperne for metodisk fejlfinding på automatiske maskiner og anlæg indeholdende relæ, pneumatiske eller hydrauliske styringer, og kan foretage udskiftning af defekte moduler/komponenter Automatiske anlæg, hydraulik og fejlfinding Deltageren kan opbygge og idriftsætte et hydraulisk anlæg, med eksempelvis retnings- tryk- og strømreguleringsventiler, cylindre og motorer, herunder anvende dokumentation udformet i henhold til Dansk Standard (DS). Deltageren kan fejlfinde/fejlrette til komponentniveau samt anvende og ajourføre den tilhørende dokumentation i form af koblingsskemaer samt datablade. Deltageren kan ved hjælp af beregninger, diagrammer og nomogrammer foretage indregulering af hydrauliske anlæg, med vægt på dimensionering og montering af rør, slanger og fittings, endvidere kan deltageren assistere ved valg af korrekt olie for et hydraulisk anlæg Automatiske anlæg, El-pneumatik fejlfinding Deltageren kan udvælge komponenter samt opbygge og idriftsætte relæ/logikbaserede el-pneumatiske styringer med flere start/stop funktioner, sekvens med flere cylindre og tidsfunktioner samt anvende og ajourføre dokumentationer i form af koblingsskemaer, nøgleskemaer, logikdiagrammer og funktionsdiagrammer i henhold til Dansk Standard. Deltageren opnår viden om almindeligt forekommende følertyper og kan montere og indjustere disse følere på automatiske anlæg ved hjælp af dokumentation, endvidere kan deltageren finde erstatningsfølere ved hjælp af datablade. Deltageren kan med relevant måleudstyr, fejlfinde på automatiske maskiner og anlæg, der indeholder logikstyringer, PLC, hydrauliske/pneumatiske styringer, følere eller kombinationer heraf, herunder bruge relevant dokumentation samt foretage fejlrapportering og føre logbog Pneumatik, trin 1 Deltagerne får en teoretisk viden om trykluft og forsyningsanlæg, således at de kan afgøre, om de rette driftsmæssige forhold er til stede, samt at de forskellige bestemmelser og be kendtgørelser herom er opfyldt. Ligeledes får deltagerne en viden om faremomenter samt forholdsregler ved arbejde på eller nær pneumatiske anlæg, således at de kan arbejde på disse anlæg sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Deltagerne kender til opbygning, virkemåde og mærkning af pneumatiske og el-pneumatiske komponenter (primært ventiler og cylindre), således at de kan vælge og i opstillinger montere og afprøve disse ud fra relevant dokumentation. Deltagerne arbejder med diagramlæsning og udfærdigelse af forskellige former for doku mentation, således at de i forbindelse med arbejde på pneumatiske anlæg kan anvende og vedligeholde relevant dokumentation og medvirker dermed til sikring af kvaliteten. Deltagerne bliver herigennem i stand til ud fra eksempelvis arbejdscyklus beskrivelser, at udfærdige forbindelsesdiagrammer til mindre styringer. Deltagerne får her igennem viden om software, der kan anvendes til simulering og dokumentation.

22 Deltagerne arbejder med pneumatiske og el-pneumatiske styringer fra det simple niveau via problemfri sekvenser til gruppestyringer og kan efter kurset selvstændigt konstruere mindre pneumatiske styringer med op til 2 cylindre og 2 grupper. Ligeledes opnås viden om kombinatorisk logik og pneumatiske timer, således at delta gerne bliver i stand til at vedligeholde styringer, hvori disse systemer og komponenter indgår. I forbindelse med opbygningen af de styringer arbejdes der med forskellige elektriske og elektroniske komponenter, herunder relæer, timere og aftastere med det mål, at deltagerne kan ændre rent pneumatiske anlæg til el-pneumatik. I undervisningen indgår arbejde med pc-baseret software. Deltagerne kan anvende fejlfindingsstrategier og kan efter uddannelsen anvende den relevante dokumentation i forbindelse med fejlsøgning, fejlretning og efterfølgende justering og afprøvning. Deltagerne kender til driften af pneumatiske anlæg fra forsyning til komponenter på maskinen, således at de kan give eksempler på, hvor utilsigtede energi og miljømæssige belastninger kan forekomme samt deltage i lokaliseringen af disse. Erhvervsrettet påbygning Eleven og virksomheden kan, ligeledes fra vejledningens katalog over valgfri specialefag, vælge moduler til erhvervsrettet påbygning af op til 4 ugers varighed, jf. hovedbekendtgørelsens 24, stk. 2. Erhvervsrettet påbygning gennemføres ud over det for uddannelsen eller specialet normerede antal skoleuger. Bedømmelse m.v. Til bekendtgørelsens kapitel 4. Bedømmelse af fag: Samtlige fag i uddannelsen bedømmes som standpunktskarakter efter 7 skalaen, med undtagelse af URO faget Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring og de valgfri specialefag, disse fag bedømmes ud fra bedømmelsen Bestået ikke bestået. Retningslinier om svendeprøven Grundlaget for uddannelsen er fagbeskrivelserne, der er udarbejdet af branchernes repræsentanter og godkendt af de faglige udvalg. Fagbeskrivelserne er dermed det fælles grundlag for undervisning og praktik igennem hele uddannelsesforløbet og er derfor også grundlaget for svendeprøvebedømmelsen. Efterfølgende retningslinier er således bindeleddet mellem fagbeskrivelserne og den konkrete svendeprøve. Tilvejebringelse af opgaver Opgaverne stilles af skolen efter samråd med det faglige udvalg. Det faglige udvalg udarbejder forslag til opgaver for svendeprøven. Svendeprøven bedømmes ud fra de fagbeskrivelser, der er beskrevet i uddannelsesbekendtgørelsen og vejledningen for uddannelsen til vindmølletekniker. Rammer for prøveafvikling og -bedømmelse Den faglige prøve gennemføres tidligst 6 måneder før udlæringsdatoen for alle elever og afvikles på teknisk skole i forbindelse med det afsluttende skoleophold og bedømmelsen foretages af 2 censorer

EUC Syd Praktikvejledning Automatikmontør og automatiktekniker

EUC Syd Praktikvejledning Automatikmontør og automatiktekniker Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for 1. skoleperiode. Praktik i virksomheden Praktikvejledning bruges som redskab til at sikre, at eleven opnår de praktikmål, som er beskrevet for uddannelsen

Læs mere

Grundforløb Uddannelsesrelateret Smedefag

Grundforløb Uddannelsesrelateret Smedefag Undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole Uddannelsesrelateret Smedefag Dækker følgende uddannelser: Klejnsmed Plade- og konstruktion smed Bygnings og landbrug smed Aluminium

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør Udstedelsesdato: Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 438 af 03/06/2009 om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang

Læs mere

Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen

Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen Uddannelsesordning for plastmageruddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang produktion

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker BEK nr 214 af 08/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frontline pc-supporter

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frontline pc-supporter BEK nr 478 af 17/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.83T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline pc-supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline pc-supporter Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. 07. 2013 Frontline pc-supporter Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 372 af 15. april 2013 om uddannelserne

Læs mere

2. hovedforløb Kølemontøruddannelsen. Af planerne skal følgende fremgå: Formål, mål, indhold og evaluering

2. hovedforløb Kølemontøruddannelsen. Af planerne skal følgende fremgå: Formål, mål, indhold og evaluering Af planerne skal følgende fremgå: Formål, mål, indhold og evaluering 2. skoleperiode i hovedforløb kølemontør Formål med skoleperioden er at udbygge lærlingens viden fra begynderniveauet vedr. viden om

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail Praktikerk læri ng special et VVS - en ergitek nik Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til produktør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til produktør BEK nr 436 af 13/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.38T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 255 af

Læs mere

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Automation, Rutine Varighed (timer, dage eller uger samt

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Automation, Rutine Varighed (timer, dage eller uger samt Odense Tekniske Skole Afdeling Smede- & Industriteknik Uddannelsesindgang Håndværk og teknik Uddannelsesfamilie Teknikfamilien Uddannelse, hovedforløb Industritekniker Speciale Industritekniker-maskin

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen Udstedt af det faglige udvalg for vindmølleoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til BEK nr. 509 af 31/05/2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang

Læs mere

Lastvognsmekaniker (udkast 3)

Lastvognsmekaniker (udkast 3) Bilag 5 Lastvognsmekaniker (udkast 3) 1. Uddannelsens formål og opdeling 1.1. Uddannelsen til lastvognsmekaniker har som overordnet formål, at eleven gennem skoleundervisning og praktikuddannelse opnår

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til forsyningsoperatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til forsyningsoperatør BEK nr 241 af 09/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker BEK nr 435 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.46T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om Køleteknikuddannelsen

Vejledning til bekendtgørelse om Køleteknikuddannelsen Vejledning til bekendtgørelse om Køleteknikuddannelsen Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen 1 Forord Uddannelsesbekendtgørelsen og denne tilhørende, autoritative vejledning udgør sammen med de

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail Praktikerk læri ng special et Smed, aluminium Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i praktiktiden

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til elektriker

Bekendtgørelse om uddannelsen til elektriker Side 1 af 12 Bekendtgørelse om uddannelsen til elektriker BEK nr 272 af 15/04/2005 (Gældende) Lovgivning som forskriften vedrører LBK Nr. 183 af 22/03/2004 4, stk. 2 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til vindmølleoperatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til vindmølleoperatør BEK nr 475 af 17/4/215 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 216 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 7.8T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til guld- og sølvsmed

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til guld- og sølvsmed BEK nr 390 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.75T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen Uddannelsesordning for entreprenør- og Udstedelsesdato: 28.03.2008 landbrugsmaskinuddannelsen Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 134 af 28/2/2008 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til frontline pc-supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til frontline pc-supporter Uddannelsesordning for uddannelsen til frontline pc-supporter 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Grundforløbet Håndværk og Teknik Silkeborg Tekniske Skole August 2005 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...2 Indledning...3 Overordnede rammer...4 Formål...4 Struktur...4 Fagrække...4

Læs mere

Elfagets Praktikvejledning Specialet Bygningsautomatik

Elfagets Praktikvejledning Specialet Bygningsautomatik Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for Hovedforløbet. Praktik i virksomheden Eleven skal: Under vejledning udføre lys- og kraftinstallationer samt tele- og datainstallationer Under vejledning

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Frontline radio-tv-supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til Frontline radio-tv-supporter 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Frontline radio-tv-supporter Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 391 af 9. april

Læs mere

Have-Parkmekaniker. Kort oversigt over hvad der sker på de forskellige skoler.

Have-Parkmekaniker. Kort oversigt over hvad der sker på de forskellige skoler. Have-Parkmekaniker Kort oversigt over hvad der sker på de forskellige skoler. HANSENBERG Faglig it 1 niveau Begynder 1. Eleven kan arbejde med tekstbehandling, regneark og power point samt gemme og hente

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer:

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: Praktikerk læri ng special et Svejs er Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i praktiktiden

Læs mere

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail

Udfyldes af erhvervsskolen før fremsendelse til virksomheden. Virksomhedens navn: Meddelelser fra skolen: Erhvervsskolens navn: Kontaktlærer: E-mail Praktikerk læri ng special et Smed, b ea rbejdning Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den informerer praktikvirksomheden om elevens uddannelsesmål i

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 015 Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager Udstedt af det Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 494 af /04/015 om erhvervsuddannelsen til

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 488 af 21/04/2015 om uddannelsen til

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Web-integrator

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Web-integrator Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Web-integrator Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/4/2013 om uddannelserne i

Læs mere

Elfagets Praktikvejledning Specialet Styrings- og reguleringsteknik

Elfagets Praktikvejledning Specialet Styrings- og reguleringsteknik Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for Hovedforløbet. Praktik i virksomheden Eleven skal: Under vejledning udføre lys- og kraftinstallationer samt tele- og datainstallationer Under vejledning

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Produktør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 329 af 11.04.2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager Sagsnr.: 060.09S.54. Ikrafttrædelsesdato: [dato. måned. år] Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager Udstedt af det Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. snedker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. snedker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 27. juni 2008 snedker Udstedt af det faglige udvalg for snedkeruddannelsen, Snedkerfagets Fællesudvalg, i henhold til bekendtgørelse nr. 144 af 29.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til CNC Tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til CNC Tekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til CNC Tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af det faglige udvalg for [uddannelse] i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til [uddannelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til køletekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til køletekniker BEK nr 328 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juli 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.65T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Laboratorietandtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2011 Laboratorietandtekniker Udstedt af Tandteknikerfagets Faglige Udvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 857 af 11/07/2011 Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline PC supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline PC supporter Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 28. marts 2008 Frontline PC supporter Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 1244 af 23. oktober 2007 om

Læs mere

Elfagets Praktikvejledning Specialet Installationsteknik

Elfagets Praktikvejledning Specialet Installationsteknik Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for Hovedforløbet. Praktik i virksomheden Eleven skal: Under vejledning, udføre lys- og kraftinstallationer, samt tele- og datainstallationer Under vejledning,

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og procesuddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og procesuddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og procesuddannelsen Udstedelsesdato: 1. juli 2011 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 607 af 04/06/2010 om uddannelserne

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til elektronikoperatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til elektronikoperatør BEK nr 556 af 28/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.96T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 240 af

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE GVU-UDDANNELSE SPECIALE Personvognsmekaniker/Montør Personvognsmekaniker NAVN CPR-NUMMER ADRESSE TELEFON EMAIL GVU-VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ BAGGRUND

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker 1 Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 12. juni 2008 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 138 af 28/02/2008 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skibsmekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato:28.03.2008 Skibsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser for skibsmekanikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Ejendomsservicetekniker Udstedelsesdato: 04/06/2009 Udstedt af det faglige udvalg for Ejendomsserviceteknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 145 af 29/02/2008

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frisør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frisør BEK nr 291 af 23/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.84T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1634 af

Læs mere

Dette temahæfte indeholder en række uddannelsestilbud til medarbejdere beskæftiget med at installere, reparere og vedligeholde automatiske maskiner

Dette temahæfte indeholder en række uddannelsestilbud til medarbejdere beskæftiget med at installere, reparere og vedligeholde automatiske maskiner Dette temahæfte indeholder en række uddannelsestilbud til medarbejdere beskæftiget med at installere, reparere og vedligeholde automatiske maskiner og procesanlæg, samt til medarbejdere med ansvaret for

Læs mere

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Udstedelsesdato: Den 1. juli 2008 Udstedt af Det faglige udvalg for Detailhandelsuddannelse med specialer i henhold til bekendtgørelse nr. 149

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til teater-, udstillings- og eventtekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til teater-, udstillings- og eventtekniker BEK nr 443 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.17T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen

Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen 1 Vejledning til bekendtgørelse om Plastsvejseuddannelsen Forord Uddannelsesbekendtgørelsen og denne

Læs mere

Valgfri specialefag Niveau 5 uger

Valgfri specialefag Niveau 5 uger Valgfri specialefag Frisør version 7_ 2012 Valgfri specialefag Niveau 5 uger EU-frisøruddannelse Rutine 1 uge Langthår Avanceret 1 uge Stylist Rutine 4 uger Trend damemode Avanceret 1 uge Trend, herremode/skæg

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker BEK nr 326 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.23T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til stukkatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til stukkatør BEK nr 365 af 01/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.24T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 271 af

Læs mere

KOMPETENCEBEVIS OG UDDANNELSESPLAN TIL EUD (EFTER IKV)

KOMPETENCEBEVIS OG UDDANNELSESPLAN TIL EUD (EFTER IKV) KOMPETENCEEVIS OG UDDNNELSESPLN TIL EUD (EFTER IKV) UDDNNELSESRETNING Smed SPECILE NVN CPR-NUMMER DRESSE TELEFON EMIL VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ GGRUND F DOKUMENTTION, UDTLELSER FR NUVÆRENDE OG

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til boligmontering

Uddannelsesordning for uddannelsen til boligmontering Sagsnr.: 060.09S.541 Uddannelsesordning for uddannelsen til boligmontering 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08. 2015 Udstedt af det faglige udvalg for Bolig og Ortopædi i henhold til bekendtgørelse nr. 316 af

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedelsesdato: den 15. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/04/2013

Læs mere

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for cykel- og motorcykeluddannelsen i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 328 af 27/03/2015 om uddannelsen

Læs mere

Entreprenør og landbrugsmaskinmekaniker. Er du til store maskiner og udfordringer? Uddannelses og jobbeskrivelse Kranmekaniker

Entreprenør og landbrugsmaskinmekaniker. Er du til store maskiner og udfordringer? Uddannelses og jobbeskrivelse Kranmekaniker Entreprenør og landbrugsmaskinmekaniker Er du til store maskiner og udfordringer? Uddannelses og jobbeskrivelse Kranmekaniker Indholdsfortegnelse Indledning... side 2 Uddannelsesforløb... side 3 Optagelse...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 380 af 18. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2761 Titel: Opbygning og drift af offshore installationer Kort titel: offshore inst. Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 379 af 8. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Konventionel bearbejdning 1 Varighed (timer, dage eller uger samt

Industritekniker-maskin HF1 og HF2 Læringsaktivitet Konventionel bearbejdning 1 Varighed (timer, dage eller uger samt Odense Tekniske Skole Afdeling Smede- & Industriteknik Uddannelsesindgang Håndværk og teknik Uddannelsesfamilie Teknikfamilien Uddannelse, hovedforløb Industritekniker Speciale Industritekniker-maskin

Læs mere

Uddannelsesordning for karrosseriuddannelsen

Uddannelsesordning for karrosseriuddannelsen Uddannelsesordning for karrosseriuddannelsen Udstedelsesdato: 15.07.2012 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for karrosseriuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 383 af 26/04/2012 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen. inden for Digital media

Uddannelsesordning for uddannelsen. inden for Digital media Undervisningsministeriet den 14. december 2007 Sagsnr. 108.534.021 Uddannelsesordning for uddannelsen Udstedelsesdato: 28. marts 2008 inden for Digital media Udstedt af det faglige udvalg for digital media

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 378 af 8. april

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 327 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.11T.541 Senere ændringer

Læs mere

14854 Modul 1.2 Automatiske anlæg på maskiner Elektriker

14854 Modul 1.2 Automatiske anlæg på maskiner Elektriker Fagplan 14854 Modul 1.2 Automatiske anlæg på maskiner Elektriker UDDANNELSE: Elektriker. VARIGHED: 4 uger. LÆRER: Lars Vangsted m.f. FORMÅL (ELEVRETTET BESKRIVELSE): At uddanne elektrikerelever til at

Læs mere

Svendeprøvevejledning. Overfladebehandleruddannelsen. (Censorvejledning for skuemestre og lærere)

Svendeprøvevejledning. Overfladebehandleruddannelsen. (Censorvejledning for skuemestre og lærere) Svendeprøvevejledning Overfladebehandleruddannelsen (Censorvejledning for skuemestre og lærere) August 2011 Formål med vejledningen... 3 Retningslinjer for svendeprøven... 4 Udarbejdelse af svendeprøveopgaver...

Læs mere

Censorvejledning for. Teknisk designer

Censorvejledning for. Teknisk designer Juli 2013 Censorvejledning for Teknisk designer Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk 2 Generel vejledning 3 Indledning 3 Censorerne 3 Honorarregler

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen som ortopædist

Uddannelsesordning for uddannelsen som ortopædist Uddannelsesordning for uddannelsen som ortopædist Udstedt af det faglige udvalg for bolig og ortopædi den 1.4.2008 i henhold til bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang Produktion

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen som. ortopædist

Uddannelsesordning for uddannelsen som. ortopædist Uddannelsesordning for uddannelsen som Udstedelsesdato: Juli 2011 ortopædist Udstedt af det faglige udvalg for bolig og ortopædi den 1.juli 2011 i henhold til bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Teater-, udstillings- og eventtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Teater-, udstillings- og eventtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Teater-, udstillings- og eventtekniker Udstedelsesdato: 15. juli 2013 Udstedt af det Faglige Udvalg for Teater-, Udstillings- og Eventteknikeruddannelsen i henhold

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for forsyningsoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 487 af 21. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 336 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/06591 Senere ændringer

Læs mere

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Uddannelse Bekendtgørelse nr. Teknisk Designer LBK. Nr. 183 af 22. marts 2004 Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelse BEK nr. 341

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 9 Nummer: 2610 Titel: Smedeteknisk område Kort titel: Smed Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet omfatter de arbejdsprocesser,

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 557 af 28. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 2: Lokal undervisningsplan. Generelt for uddannelsen

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 2: Lokal undervisningsplan. Generelt for uddannelsen Odense Tekniske Skole Afdeling Byggeri & Teknologi Uddannelsesindgang Bygge & Anlæg Uddannelsesfamilie Enkeltstående uddannelse Uddannelse Maler-uddannelsen Evt. trindeling / afstigningsmulighed Ingen

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

Uddannelsesordning for skibsmontøruddannelsen

Uddannelsesordning for skibsmontøruddannelsen Uddannelsesordning for skibsmontøruddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg for skibsmontøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 157 af 17. februar

Læs mere

10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. ugers praktik

10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. 10 uger skole. ugers praktik Odense Tekniske Skole og AMU-Fyn Afdeling Byggeri & Teknologi & Struktørafdelingen på AMU-Fyn Uddannelsesindgang Bygge & Anlæg Uddannelsesfamilie Anlæg, byggeri og installation Uddannelse Struktør Speciale(r)

Læs mere

Lokal undervisningsplan for elektrikere

Lokal undervisningsplan for elektrikere Side 1 af 8 Forår 2011 Lokal undervisningsplan for elektrikere Side 2 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE: LOVGRUNDLAG:... 3 UNDERVISNINGEN... 4 SAMARBEJDET... 4 TEORIOPGAVERNE... 4 TIDSPLAN... 5 GRUNDFORLØBSPROJEKTET:...

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang bygnings- og brugerservice

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang bygnings- og brugerservice BEK nr 384 af 26/04/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, j.nr. 001.67L.391 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedelsesdato: 1.juli 2013 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 386 af 26/4/2012 om uddannelserne i

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april

Læs mere

Elfagets Praktikvejledning Elmontør

Elfagets Praktikvejledning Elmontør Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for Hovedforløbet. Praktik i virksomheden Eleven skal: Under vejledning udføre lys- og kraftinstallationer samt tele- og datainstallationer Under vejledning

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør Udstedt af det faglige udvalg for elektronikoperatør uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 556 af

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til skibsmekaniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til skibsmekaniker BEK nr 493 af 22/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. marts 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.33T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole. 3. hovedforløb

Lokal undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole. 3. hovedforløb Lokal undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole 3. hovedforløb Skole: Vejle Tekniske Skole, transportafdelingen. Uddannelse: Automekaniker. Bekendtg. Nr: Bekendtgørelse nr. 1112

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker BEK nr 337 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.52T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Frisør 5: Kemi og design: 5 uger

Frisør 5: Kemi og design: 5 uger Frisør 5: Kemi og design: 5 uger Formål: Eleven bliver i stand til selvstændigt at kunne udføre en kemisk behandling Miljø og ergonomi indgår som et naturlig element i den daglige undervisning. I faget

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Automatik og procesuddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Automatik og procesuddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. januar 20 Automatik og procesuddannelsen Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 138 af 28/02/2008 om

Læs mere

Uddannelsesordning for entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen

Uddannelsesordning for entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Uddannelsesordning for entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Indhold 4. Uddannelsens struktur... 8. Bedømmelse og beviser mv.... 3 SKEMA elever under 5 år og voksne, der skal have et tilsvarende hovedforløb...

Læs mere