Den trafikale infrastruktur i Regionen - udfordringer og mulige løsninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den trafikale infrastruktur i Regionen - udfordringer og mulige løsninger"

Transkript

1 1 NOTAT REGION HOVEDSTADEN REGIONAL UDVIKLING Kongens Vænge Hillerød Dato: 13. juni 2007 Sagsnr.: Arkiv: Den trafikale infrastruktur i Regionen - udfordringer og mulige løsninger Region Hovedstaden en international storbyregion Velfungerende infrastruktur og god fremkommelighed er en fundamental betingelse for, at en international storbyregion klarer sig i konkurrencen med andre storbyregioner. Infrastruktur skal derfor ses som et konkurrenceparameter og en vækstfremmer for en storbyregion. Sammenhængende og effektiv infrastruktur er en afgørende forudsætning for vækst i både center og periferi og for hele regionens attraktivitet. Regionen er et sammenhængende arbejdsmarked, folk arbejder og bosætter sig i stigende grad forskellige steder. Virksomheder over hele regionen har behov for, at medarbejdere og gods kan komme let til virksomheden. Både center og periferi i regionen er afhængige af hinanden, og af at infrastrukturen fungerer. Infrastruktur skal ses og udvikles i samspil med byudvikling, bosætningen og erhvervsudviklingen. Kun derved kan udvikling af infrastrukturen leve op til de ændrede og nye krav, som stilles til en storby i global konkurrence. Hovedstadsområdet og særligt København har hidtil haft en relativ høj grad af fremkommelighed og en relativ høj gennemsnitsrejsehastighed sammenlignet med en række andre europæiske hovedstæder. Det betyder, at hovedstaden indtil nu har haft en konkurrencefordel. Men meget tyder på, at denne konkurrencefordel risikerer at glide os af hænde. Regionen har i de senere år været inde i en særdeles positiv udvikling, hvor der er økonomisk vækst og byen vokser og hvor trafikmængderne er steget voldsomt. Prognoser udarbejdet for regeringens infrastrukturkommission og en række andre analyser viser, at regionen allerede inden for få år står overfor alvorlige problemer med trængsel, flaskehalse og øget pres på miljøet.

2 2 Det sætter infrastrukturen under stigende pres, og vi ser allerede i disse år de første alvorlige tegn på, at trafikken sander til. HUR udarbejdede i 2003 Trafikplan en regional plan for yderligere udbygninger af trafikanlæg, som manglede i regionen. I dag kan vi konstatere, at en række helt nødvendige udbygninger for de kollektive trafikforbindelser og motorvejsnettet er enten sat i gang, eller statslige beslutningsgrundlag er ved at blive udarbejdet. Det er metroens 3. etape til lufthavnen og udbygninger på Motorring 3, Køge Bugt motorvejen og Holbækmotorvejen samt Frederikssundsmotorvejens udbygning mellem Ring 3 og 4 og udbygningen af Kongevejen ved Helsingør, som er igangværende projekter. MetroCity-ringen er vedtaget i Folketinget, mens vejforbindelse mellem Nordhavnen og Lyngbyvej er en del af en separat aftale mellem staten og Københavns Kommune. Beslutningsgrundlag er ved at blive udarbejdet for Frederikssundsmotorvejens fulde gennemførelse og dermed også tilslutning til Ring 4, udbygning på Helsingørmotorvejen frem til Isterød, ny forbindelse ved Roskilde Fjord, ekstra S-togs-spor mellem Hovedbanen og Dybbølsbro, forbedringer af jernbanekapaciteten mellem København og Ringsted samt bro over Femern Bælt. Det er alle projekter, som der er brug for, at der meget snart bliver truffet beslutning om. Men fra HUR s trafikplan mangler fortsat, at der sker igangsætning af en højklasset kollektiv trafikforbindelse i Ring 3 sporet mellem Glostrup og Lyngby med de fornødne tilkoblinger nordpå og sydpå. Endvidere mangler igangsætning af etableringen af Tværvejen mellem Høje Tåstrup og Ballerup Og selv med realiseringen af alle disse forskellige projekter, som hver især vil yde et positivt bidrag til en hensigtsmæssig trafikal udvikling, så må man på baggrund af den i dag kendte viden og trafikprognoser konstatere, at vi står overfor massive fremtidige problemer.

3 3 Hvis hovedstadsregionen skal bevare sin trafikale konkurrencefordel og attraktivitet, vil der være et behov for nye anlæg og investeringer, ligesom der vil være behov for nye trafikale virkemidler, som kan være med til at øge kapaciteten på veje og baner. Det kræver en fælles samordnet indsats mellem kommunerne, regionen og staten fx i form af en ny visionær infrastrukturplan for regionen, og det kræver, at de samfundsøkonomiske gevinster samtænkes med de betydelige finansieringsbehov, som er nødvendige til infrastrukturinvesteringerne. Trafikken i regionen overordnet set Regionens hovedudfordringer på infrastrukturområdet kan deles op i fem hovedområder. Mobilitet på tværs af og rundt i regionen Trafik og trængsel i tætbyen Forbindelser ind og ud af regionen Gods- og varetransporter Miljømæssig bæredygtighed For hvert område skitseres et antal mulige løsninger, som vil kunne indgå i en samlet overordnet visionær infrastrukturplan for hele regionen. Regionens trafikale hovedudfordring er den stigende trafik. Trængsel skabte i 2005 forsinkelser på persontimer pr. døgn og bilkøerne i hovedstadsområdet kostede i ,7 mia. kr., og selv med de nu planlagte forbedringer af regionens infrastruktur forventes trængsel at koste samfundet 11,5 mia. kr. årligt i Alle prognoser viser, at trafikken og trængselsproblemerne i regionen vil stige i fremtiden. Det er ikke et spørgsmål om, men hvornår trafikken sander helt til. Tidligere analyser forventer en stigning i hovedstadsområdets biltrafik på 37 % frem mod Infrastrukturkommissionens seneste prognoser forudser, at trafikmængden på de danske veje vil være steget mellem 70 og 90 % i Selv med en forsigtig fremskrivning forventes der i 2030 tilstande, som kendt fra Motorring 3 og Køge Bugt motorvejen på alle større veje i hele hovedstadsområdet. Prognoserne viser, at 9-14 % af trafikanterne i hovedstadsområdet vil komme til at opleve kritisk trængsel i 2030 i dag oplever 0,5 % af trafikanterne det.

4 4 Den overordnede målsætning for infrastrukturplanen må være, at mobiliteten skal være høj, så alle regionens borgere har gode muligheder for effektivt og sikkert at bevæge sig mellem boliger, arbejdspladser og fritidsaktiviteter, ligesom virksomhederne skal sikres hurtige og effektive trafikforbindelser både internt i regionen som i en global sammenhæng. Både vejnettet og de kollektive transportsystemer skal hænge godt sammen også på tværs af kommunegrænser. Trafikken skal kunne afvikles let, stabilt og pålideligt. Det skal være let at skifte internt mellem kollektive transportformer og mellem kollektive og private transportformer. Samtidig skal infrastrukturen udvikles i et tæt samspil med nye bolig- og erhvervsområder, og den fortsatte internationalisering og vækst i regionens erhvervsliv, der er baseret især på viden, specialisering og innovation. Mobilitet på tværs af og rundt i regionen Den stigende trængsel er den største udfordring for trafikken rundt og på tværs i regionen. Gennemsnitshastigheden på vejene er faldet 25 % over de seneste år. Der er især bilkøer på de store indfaldsveje og på de tværgående vejforbindelser. I de seneste 10 år er trafikken på de store indfaldsveje vokset med ca %, mens den på de tværgående trafikforbindelser er vokset med hele 40 %. Andelen af motorvejsstrækninger med trængselsproblemer er tredoblet siden 1998, fra 8 % til 24 % i Udflytningen af arbejdspladser fra det centrale København og spredning af boligområder længere ud i byfingrene, og uden for byfingrene har medført et voksende behov for trafikale forbindelser på tværs. Dette behov er i en vis udstrækning imødekommet med nye vejforbindelser, ringveje og tværforbindelser, men der mangler stadig gode kollektive forbindelser på tværs. Den kollektive trafik har den mindste markedsandel i tværforbindelserne. Pendlerne efterspørger stadig hurtigere forbindelser på indfaldslinierne, og jo længere afstanden er mellem bolig og arbejdsplads, jo hurtigere forbindelser er der behov for. Løsningsmuligheder for mobilitet på tværs af og rundt i regionen Målsætningen for trafikken rundt i regionen kunne være, at den kollektive trafik på tværs af regionen udbygges for at imødekomme det stigende pendlingsbehov på tværs, samt at kapaciteten på ring- og tværvejene udbygges.

5 5 Der er behov for kollektive ringforbindelser såvel i de centrale byområder som i den ydre del af storbyen, både langs Ring 3 og Ring 4. Endvidere vil der være behov for en højklasset kollektiv trafikforbindelse i en kommende Ring 5. For at effektivisere de kollektive trafikforbindelser på tværs af storbyen og for at understøtte omdannelse af erhvervsområder langs Ring 3 bør der anlægges en højklasset skinnebåren kollektiv forbindelse mellem Glostrup og Lyngby langs Ring 3. En letbane langs Ring 3 bør i nord kobles over DTU i Lundtofte til Nærumbanen og tilsvarende i syd kobles til S- togforbindelserne i Ishøj og Brøndby. Tilsvarende bør der overvejes etablering af yderligere ringforbindelser for den kollektive trafik, fx en S-togs ring langs Ring 4 og en kommende Ring 5, som knytter an til radialforbindelserne, hvor togene kan fortsætte på de eksisterende baner ud til købstæderne. På de kollektive indfaldsstrækninger til og fra København bør der overvejes at indsætte hurtigere forbindelser med færre stop, for at tiltrække flere passagerer og opnå større kundetilfredshed. Tiltaget vil kræve tekniske løsninger, så som udbygning af strækningsanlæg og overhalingsspor (3. og 4. spor) på nærmere bestemte strækninger på S-banen. Samtidig er der brug for en omfattende udbygning af trafikalt let tilgængelige parker- og rejs-anlæg og cykelstativer i forbindelse med alle større kollektive trafikknudepunkter såvel i forhold til indfaldstrækninger til København som til tværforbindelserne mellem fingrene for derved at skabe mere attraktive kombinerede løsninger mellem kollektiv og individuel transport. For at løse de værste nuværende flaskehalse for biltrafikken bør der ske en udvidelse af motorvejene mod Hillerød og Helsingør samt en forlængelse af Farum-motorvejen til Hillerød. Endvidere må der ske en videreudbygning af vejen til Frederikssund efter planerne samtidig med en opgradering af S-togsforbindelsen i takt med befolknings- og erhvervsudviklingen. Ligeledes skal der etableres en bedre forbindelse over Roskilde Fjord i Frederikssund. Hvis den stærkt stigende trafik på tværs af regionen skal afvikles på en fornuftig måde kræver det, at der satses på at udvide ringvejene omkring København. Der er behov for at udvide

6 6 den eksisterende Ring 4 og anlægge en ny Ring 5, samt en tværforbindelse i den korridor, der er reserveret til transportkorridorformål fra Køge over Høje-Taastrup frem til Helsingør. Omkring halvdelen af den trafik, som kører i Indre by i København har hverken start eller mål i bydelen, men er trafik, som skal til eller fra Amager og det øvrige Sjælland. For at aflaste City, Amager og Ørestad for den gennemkørende regionale trafik er der behov for at etablere en havnetunnel.. Trafik og trængsel i tætbyen Hovedstadsregionen og særligt København har hidtil haft en relativ høj grad af fremkommelighed og en relativ høj gennemsnitsrejsehastighed sammenlignet med en række andre europæiske hovedstæder. Det på trods af at vi kører længere i bil og mindre med kollektiv trafik end i andre europæiske hovedstæder. Langt den største del af den samlede transport foregår i bil (82 %) og bilanvendelsen er vokset på bekostning af den kollektive trafik i de sidste 10 år. Samtidig er hovedstaden speciel sammenlignet med andre storbyer, da ca. 40 % af rejser med mål i det indre København foregår på cykel eller til fods. De mange cyklister og især den stigende biltrafik lægger pres på infrastrukturen. Forsinkelser udgjorde 29 % af den samlede rejsetid i morgenspidstimen i København. Bilernes gennemsnitlige hastighed er inde i København faldet fra 33 km/t til 27 km/t fra 1995 til 2005, svarende til et fald på 20 %. Trængslen skaber vanskeligheder med at komme rundt i Københavns indre bydele, hvor også den gennemkørende trafik optager plads på vejene og forsinker både den private trafik og den kollektive bustrafik. Især i København medfører trafikken i stigende grad store miljøgener i form af støj og luftforurening til skade for et attraktivt bymiljø. Løsningsmuligheder for trafik og trængsel i tætbyen Målsætningen for trafikken ind og ud af byen må være god tilgængelighed inde i og til og fra det centrale København såvel med individuel som med kollektiv trafik. København skal bibeholde sin gode fremkommelighed i forhold til andre storbyer og den høje cykelanvendelse. Trængslen kalder på nye løsninger, som tager højde for situationen både i storbyen og omegnen, og samtidig sikrer den gennemgående trafik. Der er således behov for udbygning af infrastrukturen, som giver yderligere kapacitet, som kan afhjælpe trængslen. Samtidig er der behov

7 7 for at supplere nye investeringer med andre virkemidler, som kan bidrage til at øge kapaciteten og fordele presset på infrastrukturen. Satsning på kollektiv trafik som en løsning på trængselsproblemer kan ske ved at gøre den kollektive trafik mere attraktiv på forskellige måder. Kunderne lægger stor vægt på pålidelighed, frekvens, korrespondancer, kort rejsetid, information om f.eks. aflysninger, gangafstand, muligheden for en siddeplads/komfort, faciliteter på terminalerne samt tilgængeligheden på stationerne, dvs. muligheden for at komme hurtigt til og fra stationen. For at det skal være attraktivt at køre til en station i bil eller på cykel og fortsætte i tog, skal man være sikker på at kunne finde en parkeringsplads. Der er således behov for en udbygning af velplacerede parker og rejs anlæg og cykelstativer samt for at belyse muligheden for etablering af servicefaciliteter, fx butikker. Derudover kan der være behov for at fortsætte med udbygningen af skinnebårne kollektive trafikløsninger. Det gælder med en videreudbygning af et letbane-system med nye trafiklinier og tilsvarende en udbygning med nye trafiklinier til metro-systemet. Øget cykeltrafik kan også afhjælpe trængselsproblemerne i tætbyen - for eksempel ved at fortsætte den udbygning af infrastrukturen, som centralkommunerne er godt i gang med, både som cykelstier langs veje og som stier i eget tracé (cykelrutenettet i Københavns Kommune og Den Grønne Sti i Frederiksberg Kommune). En videre udbygning af denne infrastruktur i de nærmeste omegnskommuner med sikker cykelopbevaring og stisystemer der knytter an til den kollektive trafik kunne fremme, at cykling blev benyttet helt eller delvis til arbejdspladskørsel hyppigere end i dag Andre sammenlignelige storbyer har forsøgt sig med forskellige virkemidler for at løse trængselsproblemer i henholdsvis centrum og omegn. Satsning på kollektiv trafik og stram fysisk planlægning har givet resultater i fx Amsterdam, Wien, Stockholm, Zürich og Strasbourg. Karakteristisk for virkemidlerne i disse byer er, at man forsøger at integrere forskellige kollektive trafiksystemer sammen i en helhed, samtidig med at byplanlægning, lokalisering og byomdannelse forsøges brugt til at understøtte disse virkemidler.

8 8 I Stockholm, London, Oslo, Amsterdam og Singapore har man indført bompenge. Betalingsringen, som blev indført i London i 2003, har reduceret antallet af biler, der kører ind i det centrale London med 18 %. Rejsehastigheden er forbedret med ca. 30 %. Over halvdelen af reduktionen er bilister, der nu kører med kollektiv trafik. I Stockholm er der gennemført et forsøg med bompenge samtidig med en forbedring af den kollektive trafik og særlige ordninger i forhold til miljørigtige biler. Det har nedbragt biltrafikken med % og mindsket køerne på indfaldsvejene med op til 50 %. Som et resultat af en folkeafstemning er det nu besluttet at indføre systemet permanent. Anvendelse af trængselsafgifter forventes at give afledte konsekvenser som øget trafik i omegnskommuner og øget trafik på tværs. Der vil derfor være et øget behov for overvejelser om udbygning af den kollektive trafik og for hensigtsmæssige tilbud omkring bilisters parkering og benyttelse af den kollektive trafik. Derudover kan anvendelsen af det eksisterende vejnet optimeres via Intelligente Transport Systemer (ITS) som fx rutevejledning, dynamiske informationssystemer, hastighedsstyring og samkørsel. Intelligente signalsystemer er beregnet til at kunne give % kortere rejsetid og variable skilte 20 % mindre kø. ITS kan også anvendes inden for den kollektive trafik. Forbindelser ind og ud af regionen Region Hovedstaden ligger centralt placeret i Øresundsregionen, og regionen har med sin centrale placering som port til Østersøen potentialet til at blive et naturligt midtpunkt i Nordeuropa. Den er let tilgængelig med såvel skib, bil, tog som fly. Stockholm, Gøteborg, Hamborg og Berlin kan nås med tog på få timer og hele Skandinavien, Nordtyskland og de baltiske lande kan nås med vareleverancer inden for ét distributionsdøgn. Sjælland er i dag en samlet pendlingsregion, pendling fra det øvrige Sjælland til hovedstadsområdet er steget med ca. 30 % i de seneste 10 år, og pendlingen den modsatte vej er steget med knap 20 %. På vejsiden er især trængslen i de store pendlingskorridorer fra Sjælland mod hovedstadsområdet en stor udfordring, med Køge Bugt- og Holbækmotorvejen som de største flaskehalse. På jernbaneområdet er kapaciteten udnyttet på store dele af strækningerne, hvilket fx betyder, at der ikke kan indsættes flere eller hurtigere tog, og at uheld og forsinkelser hurtigt smitter af - det gælder København-Ringsted, Køge Bugt banen, mellem Roskilde og Hol-

9 9 bæk og forbindelsen til Sverige, særligt flaskehalsen ved Kastrup. Der ligger også en særlig udfordring i at sikre gode forbindelse mellem Region Hovedstaden og Bornholm. Der er et stort integrationspotentiale i Øresundsregionen. Om 20 år forventes Øresundsregionens befolkningstal at være vokset med ca og antallet af daglige pendlere over Øresund vil være steget fra i 2006 til ca i Selvom Øresundsbro Konsortiet i dag vurderer, at den faktiske kapacitet på Øresundsbroen er væsentligt højere end den forventede trafik i 2020, og at det på jernbanesiden vurderes, at kapaciteten er væsentligt større end den aktuelle togtrafik, så vil meget dog afhænge af trafikmønsteret hen over døgnet og i hvilken retning trafikken fordeler sig, når den kører videre fra broen. En hovedudfordring for regionens konkurrenceevne er, at vi let kan rejse ud i verden, og at folk let kan komme til os. Københavns Lufthavn er en vigtig konkurrenceparameter i globaliseringen. Hvis lufthavnen skal opretholde og udbygge sin rolle som en af de mest trafikerede i Nordeuropa med ca. 21 mio. passagerer om året i en tid med store forandringer inden for luftfarten, er det ikke nok at kunne yde en god service. For at lufthavnen fortsat kan øge passagertallet og udvikle sine internationale forbindelser og rutenet ud af København, skal også trafikken med tog, bus og bil til lufthavnen være optimal. Københavns Lufthavn henter ikke kun sine passagerer i Danmark, men også fra hele den sydlige del af Sverige. Den samme problemstilling med god trafikal tilgængelighed gør sig også gældende for Københavns Havn. De kommende års byudvikling i Nordhavnen betyder, at havnen planlægger at ommøblere sine erhvervsaktiviteter og anlægge nye krydstogtskajer og en ny krydstogtsterminal nord for det nye byudviklingsområde. Krydstogtsindustrien er i dag så vigtig for København, at hver fjerde turist i byen er en krydstogtsgæst. Løsningsmuligheder for forbindelser ind og ud af regionen For at imødekomme de nævnte udfordringer i Øresundsregionen og for den internationale trafik må målsætningen for infrastrukturen være, at vi let skal kunne komme til og fra regionen, og folk let skal kunne komme til os. Vores transportsystem skal effektivt binde hele Øresundsregionen sammen lige fra Kalundborg til Kristianstad og fra Frederiksværk til Ystad.

10 10 På vejene på Sjælland er en løsningsmulighed, at trængsel på hele Køge Bugt motorvejen afhjælpes og kapaciteten på Holbækmotorvejen og Køge Bugt motorvejen udbygges. På jernbanesiden kan banekapaciteten mellem København og Ringsted udvides, frekvensen på jernbanen København-Ringsted-Sorø-Slagelse øges og hastigheden og frekvensen på jernbanen København-Næstved-Vordingborg-Nykøbing F øges. Bornholm betjenes i dag af to færgeforbindelser: Køge-Rønne og Ystad-Rønne samt daglige flyforbindelser fra Københavns Lufthavn til Rønne. Behovet for ændrede eller nye forbindelser til og fra Bornholm skal belyses nærmere. Løsningsmulighederne i Øresundsregionen er at udarbejde en fremtidssikret trafikplan for Øresundsregionen og vurdere kapaciteten på Øresundsbroens vej- og jernbanenet med tilhørende tilbringertrafik nærmere med henblik på at afhjælpe flaskehalse. Høje Tåstrup forbindes med Ballerup (Tværvej), og der udarbejdes et beslutningsgrundlag for en etablering af den 5. ring. Løsningsmulighederne i forhold til omverdenen er realisering af en fast Femernforbindelse, samt at en fast forbindelse mellem Helsingør-Helsingborg vurderes nærmere i et samarbejde mellem stat, region og kommune. Herunder bør det vurderes, hvilken indflydelse disse forbindelser vil have på godstransporten gennem regionen og på overførslen af gods fra søtransport til landtransport. Mulighederne for højhastighedsforbindelser til det øvrige Skandinavien og et kommende Europa-jernbanenet bør ligeledes vurderes nærmere. Løsningsmulighederne i forhold til regionens store transportknudepunkter er at tilbringertrafikken til Københavns Lufthavn optimeres, og at regulariteten på Øresundstogene og regionaltogene maksimeres. Infrastrukturen til Københavns Havn udbygges for at give en god tilgængelighed og gode transportforbindelser mellem havneaktiviteterne og regionen. Gods- og varetransporter Hovedstaden er i dag et nationalt knudepunkt i forhold til godstransport. Regionens geografiske beliggenhed med havne, lufthavne og adgang til de store internationale vej- og baneforbindelser gør den til en naturlig port for godstransport til og fra Europa.

11 11 Forventningerne til væksten i godstransporten stiller regionen overfor en række udfordringer: på den ene side er en effektiv godstrafik vigtig for hovedstadsområdet og den erhvervsmæssige vækst, på den anden side kan godstrafik være årsag til trafikpropper, fremkommelighedsproblemer, støj og forurening. En central udfordring bliver som EU-Kommissionen har påpeget at få sat et øget fokus på en optimering af de enkelte transportformer (vej, bane, fly, søtransport) og af samspillet mellem dem. Transport- og transitkorridorerne til regionen er de store internationale vej- og baneforbindelser. De største er Helsingør- og Køge Bugt fingrene og Motorring 3. Fælles for dem er, at de i forvejen er trafikalt belastede, og at de mere langsomme godstransporter er med til at hæmme fremkommeligheden. På banesiden er det især på strækningen Hvidovre Høje Taastrup, at de langsomme godstog er med til at begrænse kapaciteten. Der ligger en stor udfordring i at sikre trafikafviklingen og fremkommeligheden på disse strækninger. I forhold til flybaseret godstransport er Københavns Lufthavn Danmarks største knudepunkt for omsætning af luftfragt. Fra lufthavnen køres gods med lastbil til et stort antal byer i Skandinavien og Europa. Her ligger der en udfordring i at sikre effektive tilkørselsveje, som også hænger sammen med det øvrige vejnet. Regionens interne transport er domineret af lastbiltransport. I 2006 passerede lastbiler Øresundsbroen og lastbiler blev transporteret over med færgerne mellem Helsingør og Helsingborg. Regionens store godstransportknudepunkt er Københavns Havn, som har en stadig stigende godsomsætning. Det er vigtigt for regionen, at havnens aktiviteter fortsat kan rummes indenfor hovedstadsområdet, men den kommende byudvikling i Nordhavnen betyder, at den eksisterende containerhavn skal flyttes. Andre centrale knudepunkter er Helsingør Havn med færgetrafikken til Helsingborg og Høje Taastrup Transportcenter. Høje Taastrup er et intermodalt center, der betjenes både med bil og af bane, og det vurderes, at 40 % af godset til Københavnsområdet passerer centret. HUR peger i Trafikplan 2003 på, at de nuværende forbindelser til og fra kombiterminalen er en betydelig flaskehals.

12 12 Løsningsmuligheder for gods- og varetransporter Målsætningen for godstrafikken må være, at gods og varer gnidningsfrit kan komme til, rundt i og ud af regionen på en så effektiv og miljøvenlig måde som muligt. Løsningsmulighederne i forhold til transporter ud og ind af regionen er at fremkommelighedsproblemerne pga. den langsommere godstrafik på de store transportkorridorer håndteres sammen med kapacitetsudbygninger som udvidelser og ombygninger, modulvogntog som reducerer antallet af lastbiler, intelligente trafiksystemer, styring af trafikstrømme mm. Løsningsmulighederne i forhold til transporter rundt i regionen er at mulighederne for at få mere gods over på mere miljøvenlige transportformer optimeres gennem en udbygning af intermodale knudepunkter, fx en ombygning ved Høje Taastrup kombiterminal og etablering af sporadgang. Adgangsforholdene og til- og frakørselsvejene ved Københavns Havn udbygges og optimeres, fx med en ny fremtidssikret vejforbindelse mellem Nordhavnen og Lyngbyvej. Virkemidler som tvangsruter, miljøzoneordninger og kapacitetsudbygninger - fx et tilslutningsanlæg ved Vintappersø i Lyngby - vurderes samlet. Der er brug for en bredere vurdering af den fremtidige placering af en modtagehavn med tilhørende omladningssted for containertrafik, som er sammentænkt med både togforbindelser, lufttransport fra Kastrup, større vejanlæg og Øresundsbroen samt Øresunds- og Østersøregionens infrastrukturudvikling. Miljømæssig bæredygtighed Hovedstadsregionen producerer 40 % af Danmarks BNP, og vi er 30 % af befolkningen på 6 % af landets areal. Det skaber meget trafik komprimeret på et lille areal. Vi har landets højeste vækst og er knudepunkt for international trafik. Det ønsker vi at bibeholde og styrke, men det er med til at skabe mere udledning i miljøet og flere hårde og bløde trafikanter på samme strækninger. Der er derfor god anledning til at beskæftige sig med miljø og bæredygtighed, hvis regionen stadig skal være attraktiv, samtidigt med at vi kan komme frem og tilbage. Transport forbruger ressourcer og påvirker miljøet både globalt og lokalt. På nogle områder øges presset på natur og miljø, mens det på andre områder mindskes som følge af mindre forurenende teknologi, mere effektive transportsystemer, mere miljøvenlig adfærd og forbedret

13 13 reguleringsindsats. Stigende trafik og transport påvirker miljø og natur i et samspil med mere tekniske forhold som fx bilernes vægt og alder, krav til energiforbrug og emissioner, etc. Hovedudfordringen i en storbyregion er at få transportsystemet til at spille sammen med miljøhensyn som luftforurening, klimaspørgsmål, støj samt trafiksikkerhed også for bløde trafikanter, samtidigt med at der er et stigende behov for at imødekomme både person og godsrelateret transport. Der skal være fokus på at finde en balance mellem virksomhedernes og borgernes behov for transport og påvirkningen af miljøet. For at opnå mere miljøvenlige transportformer mener EU-Kommissionen, at det er nødvendigt med en mere helhedsorienteret tilgang med fokus på sammenhæng mellem transportformerne og optimering af de enkelte transportformer. Der bør innoveres i, hvordan en stigende effektivitet og bæredygtighed i en voksende transport sektor kan medvirke til en bæredygtig mobilitet, og hvordan det bedst inkluderes i en samlet planlægning. Bortset fra cykling (og gang) er jernbanetransport den mest miljøvenlige form for passagertransport og søtransport er den grønneste fragtform. En jernbane-infrastrukturstrategi, der inkluderer højhastighedstog, forbedrede regionaltog og fragttog, er en meget holdbar strategi. Hvis oliepriserne stiger, er jernbanetransporten den mest energieffektive af landtransportformerne. De vil være i stand til at anvende vedvarende energikilder. Endelig vil en udfordring være at give større opmærksomhed til det stigende energiforbrug (2,3 % i 2005), den stigende CO 2 - udledning, (vækst på 16 % fra 2005 til 2006), støjbelastningen, samt antallet af trafikulykker, så det i fremtiden vil være muligt at tilfredsstille både nationale som internationale målsætninger. Løsningsmuligheder for en miljømæssig bæredygtighed Målsætningen for en miljømæssig bæredygtig infrastruktur må være en reduktion af CO 2 - udledning og energiforbrug gennem en større integration mellem jernbane og søtransport i et bredt transportnetværk, hvor jernbane og skibsfragt er let tilgængelige. På luftforureningsområdet bør danske udslip ses i relation til udslip i andre lande, og bekæmpelsen må ske i et internationalt samarbejde. Miljøzoner og påbud om partikelfiltre i alle

14 14 nye køretøjer er nogle af løsningsmulighederne i forhold til at imødegå den stigende luftforurening. Der kan overvejes mange forslag til at vende CO 2 -udviklingen, fx energiafgifter, vejafgifter, bompenge, højere ejerafgifter, iblanding af biobrændstof i benzin og diesel, afskaffelse af befordringsfradraget, støtte til elbiler eller billigere kollektiv transport, samt fortsat udbygning af cykelinfrastrukturen. Ligeledes er der mange virkemidler for at sænke støjbelastningen fra trafikken, fx støjdæmpning langs eksisterende veje, ændring af trafikmængder og hastigheder, sænkning af støjudsendelsen fra de enkelte køretøjer (dæk- og motorstøj), samt nedlæggelse af ældre støjudsatte boliger. Derudover kan en langsigtet indsats, som styres på forskellige administrative niveauer, være nødvendig fx skærpelse af kravene til typegodkendelser af nye biler og dæk, videreudvikling af støjreducerende vejbelægninger, udvikling og test af nye og forbedrede metoder til en reduktion af støjen samt en forøget lokal indsats. Den stigende flytrafik har konsekvenser for støjen omkring lufthavnen og i indflyvningskorridorer til lufthavnen. Nye mere støjsvage jetmotorer forventes at kunne reducere en del af støjproblemet i fremtiden. Vurderinger af støjen fra flytrafikken vil vise behovet for yderligere tiltag. For at sænke antallet af trafikulykker, er arbejdet med den enkelte trafikants adfærd ét område. Et andet område er etablering af aftaler mellem private og offentlige virksomheder, medarbejdere og leverandører af transportydelser for at forebygge ulykker ved udarbejdelse af virksomhedsplaner for trafiksikker transport. Et tredje er opbakning omkring indsatsområderne i den ny handlingsplan for trafikulykker 2012, bl.a. i form af støtte til vejenes indretning samt etablering af et grundlæggende datamateriale for skadestueregistrering af trafikskadede. Til sidst skal nævnes de adfærdsregulerende virkemidler, herunder kørselsafgifter, miljøzoner og øget brug af ITS i transportsektoren.

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Investeringer i fremtiden

Investeringer i fremtiden Kommunekontaktrådet Hovedstaden Region Hovedstaden Investeringer i fremtiden Et fælles trafikoplæg fra KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden UDKAST BILLEDE/TEGNING September 2011 INFRASTRUKTUR DRIVER VÆKSTEN

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk)

(Trafikale Udfordringer i Hovedstadsområdet kan downloades på www.trm.dk) Udkast 4. juni 2007 HANDOUTS TIL PRESSEN Henvendelse Jesper Damm Olsen Pressechef Telefon 33 92 43 02 jdo@trm.dk www.trm.dk Trængsel Hastigheden på banenettet i top Til trods for stor opmærksomhed omkring

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark Opgang Afsnit Linda Bang Jessen Telefon 2678 2858 Direkte Fax Mail Web EAN-nr: Giro: Bank: CVR/SE-nr: Journal nr.: Ref.: Dato: 12. september 2011 Hovedstadsregionen skal være Danmarks vækstlokomotiv Fornyet

Læs mere

Øresundsregionen - logistikcentrum, integration og

Øresundsregionen - logistikcentrum, integration og Øresundsregionen - logistikcentrum, integration og fremtidige behov (C), formand for underudvalget for regional udvikling Indledning: Tilbageblik-fremadrettet Spørgsmål: Hvad har Øresundsbroen, udviklingen

Læs mere

DN Fredensborg Formand: Niels Hald, Åtoften 165, 2990 Nivå Telefon:49 14 61 60, e-mail: fredensborg@dn.dk

DN Fredensborg Formand: Niels Hald, Åtoften 165, 2990 Nivå Telefon:49 14 61 60, e-mail: fredensborg@dn.dk DN Fredensborg Formand: Niels Hald, Åtoften 165, 2990 Nivå Telefon:49 14 61 60, e-mail: fredensborg@dn.dk 20. maj 2008 DN PGPAK 08002-004 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød. Bemærkninger

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor øst-vestlig trafik møder nord-sydgående

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Indlæg ved Birgit Aagaard-Svendsen, Formand for Infrastrukturkommissionen 1 års konference for Infrastrukturkommissionens rapport 1 Visionen

Læs mere

transportplaner I NTN-korridoren

transportplaner I NTN-korridoren Sammenhænge mellem nationale transportplaner I NTN-korridoren Nordisk Transportpolitisk Netværk Seminar 29. september 2009 COWI Thomas Thume Majken Kobbelgaard Andersen 1 Præsentation Gennemgang af landenes

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2009 1 Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2019 2 Så drastisk bliver det nok ikke Men

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Dato: 3. november 2014 Brevid: 2424525 Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Formål Formålet med dette debatoplæg er, at region, kommuner og uddannelsesinstitutioner på baggrund af et fælles billede

Læs mere

En bæredygtig transportplan for Danmark

En bæredygtig transportplan for Danmark En bæredygtig transportplan for Danmark - et idékatalog fra Danmarks Naturfredningsforening En bæredygtig transportplan der omsættes til handling! Trafikarbejdet i Danmark er støt stigende og forårsager

Læs mere

Faktaark om trængselsudfordringen

Faktaark om trængselsudfordringen trængselsudfordringen Trængselsudfordringer koster milliarder Figuren viser hvor mange timer, der samlet tabes på den enkelte kilometer pr. døgn i hovedstadsområdet. Trængslen omkring hovedstaden koster

Læs mere

HH og Ring 5 - Trafikale helhedsvurderinger og analysebehov. -Otto Anker Nielsen -Oan@transport.dtu.dk

HH og Ring 5 - Trafikale helhedsvurderinger og analysebehov. -Otto Anker Nielsen -Oan@transport.dtu.dk HH og Ring 5 - Trafikale helhedsvurderinger og analysebehov -Otto Anker Nielsen -Oan@transport.dtu.dk Om indlægget Gennemgang af projektvarianter ordnet efter sandsynlig realisme/rentabilitet 2 DTU Transport

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

- Et tigerspring for jernbanen

- Et tigerspring for jernbanen - Et tigerspring for jernbanen Henrik Sylvan, 8. januar 2009 IBU Korridoren Femern-Øresund IBU Öresund IBU-Öresund IBU-Øresund är ett svensk-danskt samarbetsprojekt som ska bidra med ett nytt strategiskt

Læs mere

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TØF KONFERENCE 8. MARTS 2004 TRAFIKKENS ORGANISERING I KØBENHAVN Søren Elle, trafikplanlægger, Københavns Kommune OVERORDNET MÅLSÆTNING EN STÆRK, KONKURRENCEDYGTIG REGION MED EN

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Hvad betyder samspillet mellem by-, erhvervsog infrastrukturudviklingen? Direktør Niels Christensen, By- og Landskabsstyrelsen

Hvad betyder samspillet mellem by-, erhvervsog infrastrukturudviklingen? Direktør Niels Christensen, By- og Landskabsstyrelsen Hvad betyder samspillet mellem by-, erhvervsog infrastrukturudviklingen? Direktør Niels Christensen, By- og Landskabsstyrelsen Fælles mål og udfordringer - Transportens CO 2 -udledning skal ned - Kollektiv

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR SAMMENLIGNET MED 5 ANDRE NORDEUROPÆISKE REGIONER 2014 Hovedstadsregionen er en international metropol med afgørende betydning for væksten i Danmark Stor befolkningstilvækst

Læs mere

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh FORELØBIGT NOTAT Titel Prognoseresultater for Basis 2020 og 2030 udført med LTM 1.1 Til Kontrol Godkendt Fra 1. Indledning Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh Nærværende notat indeholder

Læs mere

Bilag 3: Letbanen i Østjylland

Bilag 3: Letbanen i Østjylland Bilag 3: Letbanen i Østjylland Letbane i Århusområdet Der pendles mere og længere end nogensinde før, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I dag er store dele af vejsystemet i Østjylland overbelastet

Læs mere

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen

DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen DB Schenker Rail Scandinavia A/S Administrerende direktør Stig Kyster-Hansen Fremtidsmulighederne for containertransport i dansk og nordeuropæisk perspektiv 1. marts 2012 Om DB Schenker Rail Scandinavia

Læs mere

Hvad har du af planer for de næste 10 år?

Hvad har du af planer for de næste 10 år? Hvad har du af planer for de næste 10 år? Fremtiden for Region Hovedstaden er til debat. Vi har brug for din mening. Fra kanalerne ved Christiansborg til Kronborg ved Øresund og fra Rådhuspladsens duer

Læs mere

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Trafikale konsekvenser for dig i anlægsfasen Anlæg af Den nye bane København-Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt En vej til vækst på Sjælland August, 2015 KALUNDBORG Rute 22 SLAGELSE Rute 22 NÆSTVED RØNNEDE Rute 54 Afventer endelig anlægsbevilling

Læs mere

02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur

02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur Regional UdviklingsPlan, bilag 02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur regionsyddanmark.dk 1 Er der sammenhæng mellem udviklingen og planlægningen

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler January 20, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Trafik i Aarhus 2030. Udfordringer og muligheder

Trafik i Aarhus 2030. Udfordringer og muligheder Trafik i Aarhus 2030 Udfordringer og muligheder DEBATOPLÆG Trafik i Aarhus 2030 Debatoplæg Foto & grafik Aarhus Kommune COWI A/S Grundkort Aarhus Kommune Kort & Matrikelstyrelsen, reproduktionstilladelse

Læs mere

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 bilag 7 Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 I forbindelse med planlægningen af de Bilfri Dage i 2005 har der været nedsat en arbejdsgruppe

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland En fælles vision fra kommunerne og Region Sjælland Et samlet syn

Læs mere

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn.

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Copyright DTU Transport 2008 Hvad er DTU Transport CTT = Center for Trafik og Transport på DTU DTF = Danmarks TransportForskning

Læs mere

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: Ebbe.Jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 19. august 2008 Statens jernbaneplan,

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning Pressemødet kl. 16.00 Havreholm den 10. januar 2007 Infrastrukturkommissionen Det talte ord gælder Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Læs mere

Regionsanalyse: Sjællands trafikale trængsler

Regionsanalyse: Sjællands trafikale trængsler February 24, 2011 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI har lanceret vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Trafikcharter. Greater Copenhagen

Trafikcharter. Greater Copenhagen 12. oktober 2016 Trafikcharter Greater Copenhagen Dette charter tegner en fælles vision for, hvordan en velfungerende, robust og bæredygtig infrastruktur skal bidrage til at styrke mobilitet og skabe øget

Læs mere

Kystbanens opgradering - næste skridt i udviklingen af Øresundsregionen

Kystbanens opgradering - næste skridt i udviklingen af Øresundsregionen Kystbanens opgradering - næste skridt i udviklingen af Øresundsregionen Jacob Nielsen, udviklingskonsulent Helsingør Kommune Henrik Sylvan, chefplanlægger Atkins Danmark Den danske og svenske regering

Læs mere

Infrastrukturen i Øresundsregionen

Infrastrukturen i Øresundsregionen Dato: 17. august 2007 Infrastrukturen i Øresundsregionen Sammenfatning Øresundsregionens udvikling og infrastruktur har stor national interesse for både Sverige og Danmark. Regionens transportsystem har

Læs mere

Infrastrukturprioriteringer i Hovedstaden KKR-møde 13. september 2016

Infrastrukturprioriteringer i Hovedstaden KKR-møde 13. september 2016 Infrastrukturprioriteringer i Hovedstaden KKR-møde 13. september 2016 En storbyregion i vækst Hovedstadsregionen er den tættest befolkede del af Danmark. Vi vokser ikke kun målt på indbyggertal, men også

Læs mere

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen Perspektiver for udviklingen af den intermodale godstransport med bane i Danmark Kontorchef Tine Lund Jensen Side 2 Hvorfor skal vi overhovedet tale om intermodalitet? Samspillet mellem transportformerne.

Læs mere

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 En pendlerstrategi for Fyn Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 INVITATION: FynBus skal i henhold til Fælles fynske strategi for interessevaretagelse

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om kommunal adgang til at indføre trafikbetalingssystemer

Forslag til folketingsbeslutning om kommunal adgang til at indføre trafikbetalingssystemer 2007/1 BSF 12 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 11. oktober 2007 af Poul Henrik Hedeboe (SF), Anne Grete Holmsgaard (SF), Morten Homann (SF), Kamal

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 30-11-2012 Sag nr. 12/1766 Dokumentnr. 46640/12 Johan Nielsen Tel. 35298174 E-mail: Jon@regioner.dk

Læs mere

PRESSSEMEDDELELSE MARSELISTUNNELEN FREMTIDSSIKRER AARHUS-TRAFIKKEN

PRESSSEMEDDELELSE MARSELISTUNNELEN FREMTIDSSIKRER AARHUS-TRAFIKKEN DEN 13. JANUAR 2012 PRESSSEMEDDELELSE MARSELISTUNNELEN FREMTIDSSIKRER AARHUS-TRAFIKKEN Med Aarhus Havns bidrag til Marselistunnelen kan der nu sættes fuld skrue på arbejdet med at sikre trafikfremkommeligheden

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter Præsentation ved Kent Bentzen Formand for FDT Foreningen af Danske Transportcentre Vicepræsident for

Læs mere

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009 Sjællandsprojektet Møde 16. juni 2009 60.000 30.000 0-2.000 2-5.000 5-30.000 Hovedpointer fra borgmester-interviewene Regional udvikling Del af en stærk Metropol med regionale forskelle Nye regionale konkurrenceparametre

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt. i:\november 99\kbh-hovedbane-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 25. november 1999 RESUMÈ KØBENHAVNS HOVEDBANEGÅRD HELHEDSLØSNING Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård

Læs mere

København har ikke brug for en asocial digital voldgrav omkring byens kerne. Vælg en intelligent trafikløsning, der bringer hovedstaden i front.

København har ikke brug for en asocial digital voldgrav omkring byens kerne. Vælg en intelligent trafikløsning, der bringer hovedstaden i front. Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 158 Offentligt Kronik: Bæredygtig bevægelse i byen København har ikke brug for en asocial digital voldgrav omkring byens kerne. Vælg en intelligent trafikløsning,

Læs mere

ET FÆLLES SYDDANSK INDSPIL TIL INFRASTRUKTURKOMMISSIONEN Indspil fra Region Syddanmark og de 22 kommuner i regionen.

ET FÆLLES SYDDANSK INDSPIL TIL INFRASTRUKTURKOMMISSIONEN Indspil fra Region Syddanmark og de 22 kommuner i regionen. ET FÆLLES SYDDANSK INDSPIL TIL INFRASTRUKTURKOMMISSIONEN Indspil fra Region Syddanmark og de 22 kommuner i regionen. Udarbejdet af en arbejdsgruppe med: Lars Bach, Esbjerg Kommune, Jørgen Lindberg, Vejle

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011 Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Transportens dag 2011 Status for Hovedstadsområdet Hovedstadsområdet har en veludbygget infrastruktur sammenlignet med øvrige

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

DOK.NR. 86. Infrastrukturmodeller for Hovedstadsområdet og Østjylland. 1. Indledning. August 2007

DOK.NR. 86. Infrastrukturmodeller for Hovedstadsområdet og Østjylland. 1. Indledning. August 2007 Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 188 Offentligt DOK.NR. 86 August 2007 Infrastrukturmodeller for Hovedstadsområdet og Østjylland 1. Indledning Hovedstadsområdet og Østjylland

Læs mere

BYOMDANNELSE PÅ ÅRHUS HAVN

BYOMDANNELSE PÅ ÅRHUS HAVN BYOMDANNELSE PÅ ÅRHUS HAVN Baggrund Helhedsplan for bynære havnearealer Dispositionsplan Nordhavnen Trafikale udfordringer BAGGRUND Omdannelse af en aktiv havn Godsomsætning: 11 mio. tons/år Stor containerhavn:

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

130 TRANSPORT OG BÆREDYGTIG BYUDVIKLING

130 TRANSPORT OG BÆREDYGTIG BYUDVIKLING 130 TRANSPORT OG BÆREDYGTIG BYUDVIKLING Transport og bæredygtig byudvikling Af seniorforsker Thomas A. Sick Nielsen, adjunkt Maria Josefina Figueroa og seniorforsker Henrik Gudmundsson TRANSPORT OG BÆREDYGTIG

Læs mere

Debat INFRASTRUKTUR VEJE TIL REGIONAL UDVIKLING

Debat INFRASTRUKTUR VEJE TIL REGIONAL UDVIKLING Debat INFRASTRUKTUR VEJE TIL REGIONAL UDVIKLING FORORD Med kommunalreformen fik regionerne en helt ny rolle som formidler af samarbejde mellem de forskellige regionale og lokale parter i forhold til at

Læs mere

Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk

Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Præmis (1)? Investeringer er ikke nødvendigvis det mest effektive (transportpolitiske) virkemiddel I hvert

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland

Vision for banetrafikken i Region Sjælland Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig. Borgerne

Læs mere

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1.

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1. Letbaner i Århus Afdelingsleder Rigmor Korsgaard; Århus Kommune Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI A/S Hvad er en letbane? Begrebet letbane dækker over et bredt spekter fra de traditionelle sporvogne

Læs mere

KKR Hovedstaden. En Trængselskommission der fokuserer på hele hovedstadsområdet. Leo Larsen Formand for Trængselskommissionen

KKR Hovedstaden. En Trængselskommission der fokuserer på hele hovedstadsområdet. Leo Larsen Formand for Trængselskommissionen KKR Hovedstaden En Trængselskommission der fokuserer på hele hovedstadsområdet Leo Larsen Formand for Trængselskommissionen Fingerplanen Udfordringer og løsninger er ikke de samme overalt Den indre by

Læs mere

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti Trafikledelse, hvad er muligt - og fornuftigt i det næste årti fik@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Vi er i Danmark nået til at vendepunkt mht. anvendelse af trafikledelse. Vi har i de sidste 10 15

Læs mere

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitetsstrategi 2013-2025 mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitet handler om mennesker med mere... Forord Aalborg kommunes Trafik- og Miljøhandlingsplaner har i en årrække været med til at sætte

Læs mere

InterCity tog og green freight corridor

InterCity tog og green freight corridor InterCity tog og green freight corridor Resume fra forprojekt: Oslo - København korridoren - med inblick mod Hamburg 2022 EUROPEISKA UNIONEN A Europeiska regionala utvecklingsfonden WP 1: InterCity tog

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE Fremtidens Forstæder

SOLRØD KOMMUNE Fremtidens Forstæder SOLRØD KOMMUNE Fremtidens Forstæder Projektforslag fra Solrød Kommune Jersie Center Fremtidens Forstæder Baggrunden for Solrød Kommunes projektforslag Ligesom i et stort antal øvrige danske forstæder,

Læs mere

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund

Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund Godstransporten er livsnerven i et moderne samfund - Transportformernes samarbejde v/cheføkonom Ove Holm Dansk Transport og Logistik Medlemmer 2.900 Lastbiler 17.000 Godslokomotiver 50 Ansatte 20.000 11-05-2010

Læs mere

INFRASTRUKTUR I UDVIKLING - Anbefalinger fra Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen

INFRASTRUKTUR I UDVIKLING - Anbefalinger fra Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen INFRASTRUKTUR I UDVIKLING - Anbefalinger fra Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen Fælles indspil til Infrastrukturkommissionen 2007 INFRASTRUKTUR I UDVIKLING Anbefalinger fra Region Midtjylland

Læs mere

Regelmæssig og direkte

Regelmæssig og direkte Regelmæssig og direkte 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt Et trafikudspil fra Region Sjælland samt kommunerne på Sjælland, Lolland og Falster Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere