Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet"

Transkript

1 Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl Mødested: NBV, Georg Jensens Vej 12, Hjørring Fraværende: Carsten Winther Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Regnskab 2009, herunder drifts- og anlægsoverførsler mellem regnskabsår og 2010 for Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet. 2 Økonomirapport pr. 28. februar Anvendelse af udfordringsretten i forhold til høreapparater 7 4 Forslag til temadag/ekskursion om hverdagsrehabilitering 11 5 Orientering om status for implementering af Masterplan på Voksenhandicapområdet 14 6 Ansøgning om flytning af lægepraksis 20 7 Orientering om Byens Vand - et tværgående projekt med fokus på 23 sundheds- og klimatiltag 8 Orientering for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget for

2 Side K Regnskab 2009, herunder drifts- og anlægsoverførsler mellem regnskabsår 2009 og 2010 for Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet. Resumé Behandling af regnskab 2009, herunder drifts- og anlægsoverførsler mellem regnskabsår 2009 og 2010 for Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet. Sagsfremstilling Drift: Det samlede regnskabsresultat for 2009 for Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet udviser et merforbrug på 6,65 mio. kr. excl. Sikringsområdet og ældreboliger. På sikringsområdet udviser regnskabet for 2009 en merudgift/mindreindtægt på 1,56 mio. kr., og Ældreboliger en merudgift/mindreindtægt på 0,56 mio. kr. Merforbruget i forhold til det korrigerede budget er fordelt således: Sundhedsområdet merforbrug på Handicapområdet mindreforbrug på Ældreområdet merforbrug på Merforbrug SÆH -4,75 mio. kr. 5,96 mio. kr. -7,86 mio. kr. -6,65 mio. kr. Afvigelserne er nærmere beskrevet i regnskabsbemærkningerne for Forslag til overførsel: En samlet overførsel af et merforbrug på 7,86 mio. kr. på Ældreområdet vil - sammenholdt med, at der i forbindelse med Økonomirapport 3 for 2009 blev overført et forventet merforbrug på 1,2 mio. kr., og at der i forbindelse med budgetforliget for 2010 er indarbejdet en tillægsbevilling i 2009 på 9,2 mio. kr. som skulle afdrages med 3 mio. kr. i hvert af budgetårene 2010, 2011 og indebære, at der skal laves drastiske serviceforringelser på Ældreområdet i 2010 for at skabe budgetmæssig balance. Forvaltningen har derfor set på det samlede regnskabsresultat og foretaget en vurdering af, i hvilket omfang der er muligt at foretage en intern fordeling af regnskabsresultatet, således at det vil have mindst mulig betydning for de godkendte serviceniveauer på det samlede SÆH-område. Det samlede merforbrug excl. Sikringsområdet og ældreboliger i 2009 foreslås overført til 2010 således:

3 Side 3. Sundhedsområdet Handicapområdet Ældreområdet I alt SÆH-området -5,39 mio. kr. 0,61 mio. kr. -1,87 mio. kr. -6,65 mio. kr. Bemærkninger til de enkelte områder. Sundhedsområdet. Et merforbrug vedr. den aktivitetsbestemte medfinansiering på 5,39 mio. kr. foreslås overført til Det er mellem Regeringen og KL aftalt, at finansiering af den aktivitetsbestemte medfinansiering tages op i forbindelse med midtvejsreguleringen af Lov- og Cirkulæreprogrammet, og det må forventes, at Hjørring Kommune få hel eller delvis kompensation for merudgiften. Handicapområdet. For institutionerne på Handicapområdet foreslås overført mer-/mindreforbrug op til 5% af de respektive institutionsbudgetter. Netto betyder det overførsel af et samlet mindreforbrug på ca. 0,1 mio. kr. Herudover foreslås overført 0,5 mio. kr. til finansiering af merudgift til personlige hjælpere. Der er sket en lovændring, der betyder at personlige hjælpere skal have tilknyttet en pensionsordning. Loven trådte i kraft pr. 1. juli 2009, og der henstår således en regulering af pensionsforpligtelsen tilbage til 1. juli Udgiften hertil er beregnet til ca. 0,5 mio. kr. Mindreforbruget/merindtægten herudover på ca. 5,4 mio. kr. kan hovedsageligt henføres til følgende: På socialpsykiatriområdet blev en række vedligeholdelses- og renoveringsprojekter, samt kompetenceudviklingskurser stillet i bero som følge af Byrådets beslutning om størst mulig økonomisk tilbageholdenhed i efteråret Dette førte til et mindreforbrug på ca. 1,4 mio. kr. Det vurderes, at projekterne og kurserne vil kunne afholdes indenfor budgettet for På flygtningeområdet er indkommet en ikke-budgetteret indtægt vedr. statsrefusion på ca. 1,0 mio. kr.

4 Vedr. personlige hjælpere og plejevederlag vedr. alvorligt syge eller handicappede har der været et merforbrug på ca. 1,5 mio. kr., som ikke foreslås overført til Hjørring Kommune Side 4. På misbrugs- og svaggruppeområdet har der i 2009 været et mindreforbrug på ca. 1,8 mio. kr. På området for mellemkommunale betalinger har der i 2009 været et mindreforbrug/merindtægt på ca. 3,2 mio. kr. Dels som følge af en merindtægt på statsrefusioner på 2,0 mio. kr. og dels en mindreudgift på 2,5 mio. kr. som følge af et ændret betalingsflow m.m. i forhold til årsrulningen 2008/2009. Ældreområdet. En merudgift vedr. elever på ældreområdet i 2009 på ca. 1,1 mio. kr. foreslås overført til Overførslen forudsættes i 2010 finansieret gennem den aftale om yderligere 1320 praktikpladser i kommunerne, der er indgået mellem regeringen og KL. Ordningen betyder en forhøjelse af tilskuddet pr. elev på kr På distriktsområdet foreslås overført 0,77 mio. kr. Beløbsstørrelsen skal ses som et resultat af forskellen mellem merforbruget på SÆH-området og de øvrige foreslåede overførsler. Sikringsområdet. Merudgiften på Sikringsområdet 1,56 mio. kr. - foreslås overført til Ældreboliger. Der foreslås overført et merforbrug/mindreindtægt på 0,56 mio. kr. fra 2009 til Det er tidligere besluttet, at ældreboliger fra budget 2011 udskilles som et særskilt Serviceområde. Anlæg: Regnskabsresultatet for 2009 på anlægsområdet udviser et mindreforbrug på 14,655 mio. kr. Heraf foreslås 13,901 mio. kr. overført til 2010, som beskrevet i bilaget vedr. anlægsrulninger. Af samme bilag fremgår afvigelser i forhold til det korrigerede anlægsbudget for Bemærkninger til regnskabet for Der fremlægges forslag til regnskabsbemærkninger for 2009.

5 Økonomi Ingen bemærkninger Hjørring Kommune Side 5. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger Bilag: - Forslag til overførsel fra 2009 til 2010 på driftsområdet. - Forslag til anlægsrulninger 2009 til Regnskabsbemærkninger for SÆH-området Rapport vedr. hjemtagelse af opholdskommunerefusioner på ældreområdet Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at der ved tillægsbevilling overføres et merforbrug på 6,65 mio. kr. til 2010 som beskrevet. at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at der ved tillægsbevilling overføres et merforbrug på 1,56 mio. kr. til 2010 på Sikringsområdet. at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at der ved tillægsbevilling overføres et merforbrug/mindreindtægt vedr. ældreboliger på 0,56 mio. kr. til at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at der på anlægsområdet overføres et mindreforbrug på 13,901 mio. kr. som beskrevet. at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkender udkast til regnskabsbemærkninger for Beslutning: Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkendte indstillingen. Carsten Winther var fraværende.

6 Side Ø Økonomirapport pr. 28. februar 2010 Resumé Der fremlægges økonomirapport pr. 28. februar Sagsfremstilling Der fremlægges Økonomirapport pr. 28. februar Forvaltningen vil på mødet give en aktuel orientering om økonomiopfølgningen for De visiterede ydelser i hjemmeplejen har været støt stigende siden medio 2009, og hvis det nuværende niveau videreføres resten af året, vil det indebære en overskridelse af budgetrammen. Forvaltningen har på den baggrund iværksat en detaljeret analyse af udviklingen i de visiterede ydelser, som kan danne grundlag både for den generelle fremadrettede styring og for konkrete opstramninger i visitationen. Endvidere arbejdes der på et konkret oplæg til en omlægning af visitationen til omsorgs- og tilsynsbesøg med henblik på snarlig fremlæggelse i SÆH-udvalget. Bilag: Økonomirapport pr. 28. februar Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, At orienteringen tages til efterretning. Beslutning: Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget tog orienteringen til efterretning. Carsten Winther var fraværende.

7 Side P Anvendelse af udfordringsretten i forhold til høreapparater Resumé SÆH-udvalget har tidligere godkendt, at forvaltningen undersøger mulighederne for at tage udfordringsretten i anvendelse i forhold til udlevering af høreapparater, som er et svært styrbart område, fordi det har en særstatus i lovgivningen. Forvaltningen fremlægger forslag om ansøgningen om anvendelse af udfordringsretten. Sagsfremstilling Sagens baggrund I forbindelse kommunesammenlægningen 1. januar 2007 overtog kommunerne ansvaret for bevilling af høreapparater fra amterne. Ved en lovændring i 2000 blev reglerne for tilskud til høreapparater indført. Siden juli 2000 har borgere kunnet få tilskud til at få udleveret et høreapparat hos en privat udbyder, såfremt borgeren er henvist af en speciallæge i øre-, næse-, og halssygdomme. Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget blev den 16. december 2009 orienteret om kommunens stigende udgifter til høreapparater, hvilket primært skyldes, at flere og flere borgere får høreapparater leveret fra private leverandører, som er væsentligere dyrere end offentlige leverandører af høreapparater. Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget besluttede på møde den 16. december 2009 at undersøge mulighederne for at anvende den såkaldte udfordringsret, som giver mulighed for at blive fritaget for nogle af de gældende statslige regler for at afprøve nye måder at gøre tingene på i den offentlige sektor. Hvem kan få høreapparat Personer over 18 år, der er henvist til høreapparatbehandling fra en speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme, kan få et tilskud til køb af høreapparat. Tilskuddet udgjorde oprindelig kr., men er i 2010 vokset til kr. (inkl. moms). Borgeren har valgfrihed mellem offentlig eller privat klinik. Der er ingen egenbetaling for borgeren ved valg af offentlig leverandør. Personer under 18 år er ikke omfattet af det frie valg af privat godkendt høreapparatleverandør og får derfor behandling af offentlige høreapparatleverandør.

8 Sagsgang for bevilling af høreapparat Sagsgangen er den, at borgeren kontakter en speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme om problemer med hørelsen. Såfremt speciallægen vurderer, at borgerens høreproblemer kan afhjælpes med et høreapparat, henviser speciallægen borgeren til en offentlig eller privat høreklinik. Høreklinikken foretager en undersøgelse af, hvilken type høreapparat borgeren har behov for. Bestillingen sendes til leverandøren, som skaffer høreapparatet til borgeren. Leverandøren fremsender faktura til kommunen. Hjørring Kommune Side 8. Udgifter til høreapparater Hjørring Kommunes udgifter til høreapparater var 9,4 mio. kr. i heraf udgjorde udgiften til henholdsvis private leverandører 6,8 mio. kr. og offentlige leverandører 2,6 mio. kr. Hjørring Kommunes udgift til høreapparat i offentlig høreklinik er i gennemsnit kr. pr. stk. Hjørring Kommunes gennemsnitlige udgift til private leverandører er kr. pr. stk. I 2009 er der fra privat leverandør kun udleveret et høreapparat, der koster mindre end tilskudsbeløbet. Der er på landsplan generel sket en stigning i antallet af udleverede høreapparater fra 2007 til 2009 på 11%. De private leverandører har i samme periode forøget deres markedsandel fra 35% i 2007 til 51% i Siden frit valg ordningen blev indført i juli 2000, er antallet af private høreklinikker forøget fra 41 klinikker i 2001 til 145 i dag. I Hjørring Kommune udgør de private leverandørers andel 64% i 2009, hvilket svarer til, at der i Hjørring Kommune er udleveret høreapparater fra privat leverandør og 752 fra offentlig leverandør. Ansøgning om anvendelse af udfordringsretten Området har vist sig svært styrbart, da den reelle bevilling af et høreapparat ligger hos øre-, næse-, og halslægerne og ikke ved kommunen. Høreapparater har i dag en særstatus i lovgivningen, som gør, at kommunerne ikke kan indgå en indkøbsaftale med en leverandør, så borgeren højst kan få det tilskud, som svarer til den pris, som det offentlige kan klare opgaven for. Såfremt tilskuddet ved køb af høreapparat ved privat leverandør svarede til den gennemsnitlige pris hos en offentlig leverandør, vil Hjørring Kommune have en årlig mindreudgift på ca. 2 mio. kr. Det foreslås på den baggrund, at Hjørring Kommune tager udfordringsretten i anvendelse og sender ansøgning til Indenrigs- og Socialministeriet om:

9 Side At tilskuddet og dermed den kommunale udgift på ca kr. til køb af høreapparat ved private leverandører ensliggøres med den offentlige gennemsnitspris på ca kr. pr. stk., eller 2. At Hjørring Kommune får mulighed for via et udbud at indgå indkøbsaftale med en privat leverandør, og at borgeren fortsat har frit valg mellem offentlig eller godkendt privat leverandør, men at tilskuddet fastsættes i henhold til den indgåede indkøbsaftale, eller 3. At Hjørring Kommune kun giver tilskud til høreapparater, som har været omfattet af et EU-udbud. Forvaltningen har udarbejdet et udkast til en ansøgning til Indenrigs- og Socialministeriet om anvendelse af udfordringsretten, jf. bilag. Lovgrundlag Lov om Social Service 112, stk. 4 Bekendtgørelse nr. 987 af 06/ om hjælp til anskaffelse af hjælpemidler og forbrugsgoder efter serviceloven, 4-5. Økonomi Hjørring Kommunes udgifter til høreapparater var i 2009 på 9,4 mio. kr. Udgifterne har været stigende de senere år både på landsplan og i Hjørring Kommune forårsaget af en generel større efterspørgsel efter høreapparater og de private leverandørers voksende markedsandele. Udgifterne i 2010 forventes derfor at stige i forhold til Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger.

10 Bilag Ansøgning om anvendelse af udfordringsretten Hjørring Kommune Side 10. Direktionen indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at ansøgningen om anvendelse af udfordringsretten godkendes. Beslutning: Et flertal i Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkendte indstillingen. Kurt Mikkelsen kunne ikke tiltræde indstillingen. Carsten Winther var fraværende.

11 Side I Forslag til temadag/ekskursion om hverdagsrehabilitering Resumé Det foreslås Sundheds-, Ældre og Handicapudvalget at afholde en temadag om projekterfaringer fra bl.a. Fredericia og Middelfart Kommuner, der har udviklet projekter om hverdagsrehabilitering, hvor der fokuseres på at yde ældre borgere aktiverende hjælp til selvhjælp frem for kompenserende pleje. Temadagen foreslås afholdt med henblik på at vurdere projekternes potentiale nærmere. Sagsfremstilling Flere kommuner, heriblandt Fredericia og Middelfart Kommuner, har udviklet projekter om hverdagsrehabilitering, hvor samspillet mellem den ældre borger og kommunen ændres fra kompenserende passiv pleje til aktiv rehabilitering. Hensigten med aktiv rehabilitering er at fastholde og styrke de ældres fysiske, sociale og kognitive evner, sådan at den aldersbetingende svækkelse udskydes og den ældre kan forblive selvhjulpen og i eget liv længst muligt. Der er tale om en tilgang, hvor der i højere grad fokuseres på den ældres ressourcer frem for begrænsninger og samtidig muliggør at tilvejebringe et økonomisk råderum for kommunerne. Fredericia Kommune Længst Muligt I Eget Liv Fredericia Kommune har iværksat projekt Længst muligt i eget liv, der består af i alt 5 delprojekter, hvor hensigten er, at gøre op med den vanetænkning, der bygger på, at højere alder automatisk fører til tab af ressourcer og større afhængighed af andre (Fredericia Kommunes hjemmeside). Projektet er sammensat af de fem delprojekter: Hverdagsrehabilitering, Tidlig opsporing og forebyggelse af akut sygdom, Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivning, Ny teknologi og Forebyggelse og sundhedsfremme til +65 årige, der alle er under udvikling, afprøvning og evaluering. Delprojektet Hverdagsrehabilitering består af, at nye borgere med rehabiliteringspotentiale tilbydes træning i stedet for hjemmepleje, og at hjemmepleje ydes som aktiv selvhjælp i stedet for passiv hjemmehjælp. Tidlig opsporing og forebyggelse af akut sygdom består af kompetenceudvikling af hjemmeplejens personale til at spotte tidlige tegn på svækkelse hos borgeren, således akut sygdom og fald i funktionsevne kan forebygges hurtigst muligt. Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivning består af at aflægge nyligt udskrevne borgere et opfølgen-

12 de hjemmebesøg, så genindlæggelse og utryghed kan forebygges. Ny teknologi består af implementering af ny brugerdreven teknologi, der kan medvirke til at bevare borgeren selvhjulpen. I delprojektet Forebyggelse og Sundhedsfremme til +65 årige er målgruppen for opsøgende hjemmebesøg udvidet, og der fokuseres på at hjælpe borgerne til et sundt og aktivt liv. Hjørring Kommune Side 12. Middelfart Kommune I lighed med Fredericia Kommune har Middelfart Kommune også fokus på hverdagsrehabilitering. I Middelfart visiteres hjemmehjælp som hjælp til selvhjælp ud fra en tilgang til borgerne, at alle kan noget uanset alder og helbred, og at det giver livskvalitet at kunne yde en indsats i forhold til sin egen hverdag. Hjemmeplejen er dermed tilrettelagt, så borgeren vedligeholder, udvikler eller opøver sine færdigheder ud fra princippet om hjælp til selvhjælp og med respekt for den enkeltes livsform og konkrete formåen. Med udgangspunkt i en individuel rehabiliteringsplan fokuserer plejepersonalet på at oplære eller optræne borgeren til selv at kunne udføre daglige opgaver frem for at løse opgaverne for borgeren. Hjemmeplejepersonalet skal med andre ord støtte og coache borgeren til selvhjulpenhed, ud fra dennes konkrete formåen, hvilket har fordret en omlægning af hjemmeplejens grundlæggende arbejdsprincipper. Derudover er plejepersonalet blevet undervist i aflæsning af tegn på begyndende funktionstab, således akut sygdom og funktionsnedsættelse kan forebygges hurtigst muligt. De to ovennævnte projektet vurderes at rumme et interessant potentiale for borgere og kommuner. Der foreslås derfor, at forvaltningen tilrettelægger en temadag eller en ekskursion for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget, hvor projekterne mere indgående kan præsenteres og drøftes og herunder vurderes om tilsvarende tiltag bør overvejes i Hjørring Kommune. Temadagens/ekskusionens målgruppe foreslås at være Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget, repræsentanter fra Ældrerådet, personalerepræsentanter fra MED-organisationen samt relevante ledelses- og personalerepræsentanter fra Ældre- og Sundhedsområdet. Lovgrundlag Ingen bemærkninger. Økonomi Udgiften til temadag anslås at være i størrelsesordenen ca kr., som kan afholdes indenfor Sundheds-, Ældre- og Handicapområdets budgetramme. For så vidt angår de beskrevne projekter har Fredericia Kommune opgjort en besparelse på projekt Længst Mulige I Eget Liv på 6 mio. kr. årligt.

13 Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Hjørring Kommune Side 13. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Det vurderes at have en positiv effekt på borgernes sundhed og livskvalitet, at ændre den grundlæggende tilgang til de ældre borgere fra en kompenserende tilgang til rehabilitering, fra sen til tidlig indsats, fra pleje til forebyggelse og fra behandling til tidlig opsporing. Akut sygdom og funktionsnedsættelse vil dermed kunne opspores og forebygges i tide, og borgeren vil kunne undgå begrænsninger i liv og livskvalitet som følge af sygdom og ringe funktionsevne. Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, Sundheds-, Ældre og Handicapudvalget tiltræder forslag om afholdelse af en temadag eller ekskursion som beskrevet. Beslutning: Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkendte indstillingen. Carsten Winther var fraværende.

14 Side P Orientering om status for implementering af Masterplan på Voksenhandicapområdet Resumé Hjørring Byråd vedtog den 31. marts 2009 en Masterplan for udbygning af botilbud på Voksenhandicapområdet, det vil sige inden for Socialpsykiatrien, Socialt Udsatte, Udviklingshæmmede samt Fysisk handicappede. Masterplanen har som formål at udvide Hjørring Kommunes kapacitet på botilbudsområdet, blandt andet med det formål at dæmme op for udgifterne til køb af pladser udenfor kommunens egne botilbud. Sagsfremstilling 1. Baggrund Hjørring Kommune har aktuelt en samlet botilbudskapacitet på Voksenhandicapområdet på ca. 150 pladser, hvoraf ca. 25 sælges til andre kommuner. Hjørring Kommune køber ca. 225 pladser i andre kommuner, regioner eller hos private og administrerer dertil ca. 50 pladser til borgere fra andre kommuner, der bor på private opholdssteder beliggende i Hjørring Kommune. På budget 2010 er der på det samlede Voksenhandicapområde afsat 264,6 mio. kr. og heraf er ca. halvdelen afsat til drift af kommunens egne tilbud, mens resten (131,2 mio. kr.) er afsat til køb af blandt andet eksterne botilbudspladser. Masterplanen har som formål at ændre på denne fordeling af udgifter, således at Hjørring Kommune i højere grad bliver selvforsynende. Dels med henblik på at dæmme op på udgifterne, idet omkostningerne ved egen drift er lavere end ved køb af pladser eksternt (fordi der ved eksternt køb skal betales overhead en udgift, der skal dække en andel af den sælgende kommunes administrative udgifter). Dels fordi en øget kapacitet vil give større flow og bedre fleksibilitet i forhold til at kunne tilpasse tilbuddene til borgernes varierede behov. Udover de økonomiske incitamenter for at ændre udgiftsbalancen mellem egen drift og eksterne køb vil en udvidet kapacitet i eget regi også betyde, at borgerne i højere grad end hidtil kan tilbydes en plads i nærmiljøet. Det vil betyde, at borgerne vil få bedre mulighed for at bevare relationer til familie og andre netværk, f.eks. i forbindelse med fritidsaktiviteter.

15 De i Masterplanen foreslåede kapacitetsudvidelser skal ses som et forsøg på at imødegå den vækst, der er i antallet af nye brugere på Voksenhandicapområdet, primært på grund af tilgangen fra børneområdet, for dermed på sigt at nedbringe udgifterne til køb af eksterne pladser. Hjørring Kommune Side 15. Udover at det rent lovmæssigt ikke er muligt at hjemtage borgere, der er visiteret til tilbud i andre kommuner, så vil det for en stor del af disse borgere også gælde, at de har boet i eksterne tilbud i en lang årrække, og at deres bolig derfor for dem er blevet deres hjem. 2. Indhold Masterplanen er inddelt i tre dele, hvoraf Del 1 blev godkendt i forbindelse med Byrådets vedtagelse af Masterplanen, mens Del 2 og Del 3 forventes at blive klar til politisk behandling i løbet af 2010, 2011 og Generelle betragtninger Masterplanen blev vedtaget i Byrådet i marts 2009, og implementeringen har således været i gang i et år nu. Der er tale om en dynamisk proces, hvor der til hvert at de foreslåede tiltag skal laves forudgående analyser og beregninger. Ikke mindst målgruppeanalyserne har vist sig at være meget tidskrævende, men samtidigt også meget lærerige, fordi de har styrket den tværfaglige forståelsesramme og dermed også givet et fælles afsæt i forhold til at borgerne visiteres til det for dem rigtige tilbud. At ting tager tid er også på andre områdert blevet bekræftet i det første år med Masterplanen. Det er således et stort projekt at etablere botilbud, både i forhold til at finde fysiske rammer, beregne driftsøkonomi, ansætte personale og ikke mindst at visitere beboere til de nye botilbud. Dels skal den enkelte beboer matche botilbuddets målgruppe, dels skal den samlede beboergruppe kunne fungere sammen i en fælles hverdag. Forskellige dele af Masterplanen er blevet overhalet indenom af forhold, som det ikke var muligt at tage højde for på forhånd. For eksempel har mulighederne for fremtidig anvendelse af plejehjemmet Poulstruplund været et væsentligt element i opgaven omkring den fremtidige organisering og struktur for det socialpsykiatriske botilbud Solsiden, indtil Aalborg Kommune for kort tid siden henvendte sig med ønske om midlertidigt at leje Poulstruplund. Et andet eksempel er etableringen af ventetidstilbuddet på Grønningen, der heller ikke oprindeligt indgik i Masterplanen, men opstod som løsningsforslag i forbindelse med et akut behov for at finde pladser til fire yngre borgere, der havde behov for et botilbud i Hjørring Kommune.

16 Side Oversigt over delplaner i Masterplanen - opdateret status og tidsplan. Del Tilbud og målgruppe Oprindelig tidsplan Del 1 Tjørnevej (Lysningen) Implementering (unge med psykisk lidelse) 1. september 2009 Del 1 Del 1 Del 1 Del 2 Del 2 Del 3 Del 3 Laden udvidelse (voksne med psykisk lidelse) ADHD inkl. bostøttecenter (unge med ADHDdiagnose) Pensionatet udvidelse én fast plads og én aflastningsplads (Udviklingshæmmede) Overtagelse af hele eller dele af det socialpsykiatriske botilbud Solsiden. (voksne med psykisk lidelse) Etablering af botilbud til ældre med psykiatriske diagnoser. Støtte- og omsorgstilbud (Socialt Udsatte) Opgangsfællesskab (Socialt Udsatte) Trinvis implementering fra 1. april april 2010 Implementering 1. januar Byggeri 2010, ibrugtagning Forhandlinger med Region Nordjylland i 2009, med henblik på evt. ændring fra 1. januar Analyse i samarbejde med Ældreområdet i 2009, indgå i budgetoplæg for Beskrives i 2010, indgå i budgetoplæg 2011 Beskrives i 2010, indgå i budgetoplæg 2011 Status på implementering Iværksat 1. nov Iværksat 1. oktober 2009, indtil nu 3 pladser besat. Projektet ændret fra 6 til 4 pladser. Implementering i 2. kvartal af Forsinket på grund af den forudgående analyse. Tidsplan fastholdes, byggeri forventes igangsat 1. juni Forsinket på grund af, at analysearbejdet blev mere omfattende end ventet (målgruppeanalyse). Overvejelser vedr. fremtidig anvendelse af Poulstruplund har været et element i arbejdet. Forventes at afsluttende rapport kan forelægges til politisk behandling i maj Analysen forsinket Analysearbejdet netop påbegyndt. Analysearbejdet netop påbegyndt.

17 Del 3 Del 3 Analyse 1 Analyse 2 Analyse 3 Udvidelse af Aage Holms Vej (Udviklingshæmmede/ multihandicappede) Etablering af kollegium på Lundergaardhus Autismespektret (Voksne med autisme) Organisering af området Socialt Udsatte Alkohol og stofmisbrug Analyse i 2009, indgår i budget Analyse i 2009, indgår i budgetoplæg for Analyse i 2010 Analyse i 2010 Analyse i 2010 Følger tidsplanen. Analysen er forsinket Følger tidsplanen. Der er indgået samarbejde med Aalborg Kommune om analysen. Analysearbejdet netop påbegyndt. Opgaven er revurderet i forbindelse med regionale overvejelser i f.m. alkohol- og misbrugsbehandling. Side Status over etablering af pladser Del Tilbud og målgruppe Planforudsætning Masterplan Status Marts Tjørnevej (Lysningen) 7 7 (3) 1 Udvidelse af Laden ADHD-tilbud 6 0 (1) Grønningen Pensionatet Aage Holms Vej (1) 1 I alt 22 (21) 17 (13) Bemærkninger: Tjørnevej: Tilbuddet er etableret med to måneders forsinkelse. Der er i tilbuddet 7 pladser som planlagt, indtil nu er 3 beboere visiteret til tilbuddet. Laden: Tilbuddet var planlagt til at blive etableret med 2 pladser pr , 2 pladser og yderligere 2 pladser , idet tidspunkterne for udvidelse dog var betinget af, at der blev ledige lejemål i det almennyttige boligbyggeri. Den første ledige bolig var til rådighed og efterfølgende er to boliger blevet ledige. I takt med udvidelsen er det konstateret, at botilbuddet ikke

18 kan rumme den planlagte udvidelse på i alt 6 pladser, hvorfor det har været nødvendigt at nedjustere udvidelsen til 4 pladser. Hjørring Kommune Side 18. ADHD-tilbud: Etableringen af ADHD - bostøttecenter med tilhørende 6 boliger skulle have været etableret pr. 1. januar 2010, men er blevet forsinket. Forsinkelsen skyldes dels at den forudgående analyse har vist sig at være langt mere omfattende end forudset, og at det i den forbindelse ikke har været muligt at afsætte de nødvendige forvaltningsressourcer til opgaven, endvidere har det vist sig, at det er vanskeligt at finde egnede fysiske rammer for tilbuddet. Pensionatet: Byggeprojektet er som planlagt ændret fra 11 til 13 pladser og projektet følger tidsplanen. Ændringen er foretaget med henblik på at kunne overflytte en aflastningsplads til multihandicappede fra Aage Holms Vej til Pensionatet (der i forvejen har én aflastningsplads) og derudover udvide med én ordinær plads. Pensionatets beboere skal for en periode genhuses på det tidligere plejehjem Lundergaardhus. Grønningen: Etableringen af ventetidstilbuddet Grønningen var ikke med i Masterplanen, men tilbuddet blev etableret i forbindelse med, at der opstod et akut behov for et ventetidstilbud til fire borgere. I tilknytning til dette ventetidstilbud er der midlertidigt etableret to aflastningspladser, den ene er midlertidigt overflyttet fra Pensionatet, der dermed undgår at skulle etablere en aflastningsplads i forbindelse med genhusningsperioden. Den anden er midlertidigt overflyttet fra Aage Holms Vej, og skal når Pensionatet er bygget om flyttes dertil. Aage Holms Vej: Den ovenfor omtalte overflytning af aflastningsplads fra Aage Holms Vej til Pensionatet er for en overgangsperiode blevet til en overflytning til Grønningen i stedet. Derved er der næsten to år tidligere end forventet blevet frigjort en permanent plads på Aage Holms Vej. Aage Holms Vejs samlede kapacitet er dog uændret, hvorfor udvidelsen i oversigten er markeret med parantes. 2.4 Masterplanen samlet set Samlet set er det forvaltningens vurdering, at det første år med implementering af Masterplanen lever op til forventningerne. Der er omend med visse forskydninger i forhold til de oprindelige planer etablet 17 nye pladser, hvoraf to pladser (de to aflastningspladser på Grønningen) indgår i en rokade af pladser i andre botilbud. Når Masterplanens Del 1 er fuldt ud implementeret, vil det betyde en samlet kapacitetsudvidelse på i alt 19 pladser (Tjørnevej 7 pladser, Laden 4 pladser, ADHD-tilbud 6 pladser, Pensionatet 2 pladser), når der ses bort fra ventetidstilbuddet på Grønningen. Da Masterplanen blev vedtaget, var det med en

19 forventet kapacitetsudvidelse i Del 1 på 21 pladser og forskellen på 2 pladser skyldes, at udvidelsen af Laden er ændret fra 6 til 4 pladser. Hjørring Kommune Side 19. Lovgrundlag Serviceloven 85, 107 og 108. Økonomi De økonomiske konsekvenser af Masterplanens Del 1 er indarbejdet i budget 2010 med et forventet rationale på 0,8 mio. kr. og indgår dermed også i de løbende Økonomirapporter. I flerårsbudgetterne er der for Masterplanens Del 1 indarbejdet et rationale på 4,6 mio. kr. i 2011 og 5,2 mio. kr. i de efterfølgende år. I forbindelse med budget 2011 vil flerårsbudgetterne for Masterplanens Del 1 blive opdateret og indarbejdet sammen med forudsætningerne for Masterplanens Del 2 og 3. Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, - at forvaltningens orientering om status for Masterplanen tages til efterretning Beslutning: Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget tog orienteringen til efterretning. Carsten Winther var fraværende.

20 Side P Ansøgning om flytning af lægepraksis Resumé Der er ansøgt Samarbejdsudvalget for Almen Praksis, om tilladelse til at flytte en lægepraksis fra Bindslev til Sindal og sammenlægge to enkeltmandspraksis til én kompagniskabspraksis. Forvaltningen indstiller, at Hjørring Kommune anbefaler til de kommunale repræsentanter i Samarbejdsudvalget at godkende ansøgningen. Sagsfremstilling 3 læger har ansøgt Samarbejdsudvalget for Almen Praksis om tilladelse til dels at flytte en lægepraksis fra Bindslev til Sindal dels at sammenlægge 2 eksisterende enkeltmandspraksis til én kompagniskabspraksis i Sindal. Ansøgningen skal ses i sammenhæng med, at den nuværende indehaver af en enkeltmandspraksis i Bindslev (der er 68 år) ønsker at afhænde sin praksis til en ny læge. Den ny læge har imidlertid betinget handlen, at lægepraksis i Bindslev kan flyttes til Sindal og sammenlægges med den eksisterende enkeltmands-lægepraksis i Sindal, således denne fremover bliver én kompagniskabspraksis. De overenskomstmæssige regler I sager hvor en lægepraksis ønskes flyttet skal dette, jf. Overenskomsten for Almen Praksis, godkendes af Samarbejdsudvalget for Almen Praksis, der er repræsenteret ved Praksisudvalget i Nordjylland, Region Nordjylland og de nordjyske kommuner. Kommunerne er repræsenteret ved 2 politisk udpegede repræsentanter, der kan træffe beslutning på kommunernes vegne. Det er mellem kommunerne aftalt, at berørte kommuner af en beslutning, høres forinden, således de kommunale repræsentanter kan træffe beslutning i overensstemmelse med den berørte kommunes indstilling. Konsekvenser af praksisflytning og kampagniskab Afstanden mellem Bindslev og Sindal er 8,3 km. Såfremt det godkendes, at lægepraksis i Bindslev flyttes til Sindal, vil det betyde, at nogle borgere, der tilknyttet Bindslev lægepraksis, vil få længere transport til egen læge, end tilfældet er i dag, men dog indenfor relativt få kilometer. Dette vil også gælde borgere på ældrecentre.

21 Godkendes en kompagniskabspraksis vurderes det derimod, at kunne være en fordel for borgerne, idet der i en kompagniskabspraksis vil være et fagligt fællesskab mellem lægerne, der kan medvirke til at styrke fagligheden til gavn for patienterne. Hjørring Kommune Side 21. Det skal bemærkes, at der yderligere vil være den fordel for de borgere, der er tilknyttet Bindslev lægepraksis, at de automatisk overtages af den ny lægepraksis-indehaver og således ikke skal søge ny læge med åbent for tilgang. Rekrutteringssituationen af praktiserende læger til kommunen bør også indgå i vurderingen. Det generelle billede i Region Nordjylland er pt., at der er lægemangel og at det bl.a. er vanskeligt at rekruttere nye læger til yderområderne og til enkeltmandspraksis. Gives afslag på ansøgningen om flytning af praksis samt sammenlægning til kompagniskabspraksis, ønsker den ny læge ikke at overtage lægepraksis i Bindslev. Dette betyder, at lægepraksis i Bindslev på ny skal sættes til salg, hvilket indebærer en risiko for, at praksis i Bindslev ikke kan afhændes. Såfremt det ikke er muligt, at afhænde en praksis skal de tilknyttede borgere til praksis i Bindslev, fordeles til andre læger i området med åbent for tilgang, hvilket kan betyde væsentligt længere transport til egen læge end tilfældet er i dag, eller hvis sammenlægningen realiseres. På baggrund af ovenstående er det forvaltningens vurdering, at ansøgningen om flytning af praksis fra Bindslev til Sindal samt om sammenlægning til én kompagnipraksis bør godkendes af Hjørring Kommune og indstillet til de kommunale repræsentanter i Samarbejdsudvalg for Almen Praksis. Økonomi Godkendelse af ansøgningen indebærer ingen udgifter for Hjørring Kommune. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Det vurderes at have betydning for borgernes sundhedstilstand, at afstanden til egen læge ikke er længere, end at borgerne finder det relativt ubesværet, at komme til egen læge. En lang afstand til egen læge indebærer en risiko for, at nogle borgere vil undlade at gå til læge, hvilket indebærer en risiko for, at sygdom ikke opdages eller behandles i tide.

22 Side 22. Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre og Handicapudvalget godkender, at de kommunale repræsentanter i Samarbejdsudvalg for Almen Praksis meddeles accept fra Hjørring Kommune om: Flytning af lægepraksis fra Bindslev til Sindal samt, De to lægepraksis i Bindslev og Sindal sammenlægges til én kompagniskabspraksis i Sindal. Beslutning: Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkendte indstillingen. Carsten Winther var fraværende.

23 Side P Orientering om Byens Vand - et tværgående projekt med fokus på sundheds- og klimatiltag Resumé Orientering om forslag til etablering af et rekreativt område i Hjørring med det formål dels at fremme borgernes sundhed og dels at håndtere regnvand fra Hjørring midtby. Sagen er den 23. marts forelagt Teknik- og Miljøudvalget mhp. beslutning om ansøgning til midler via En God Omvej til udvikling af et visionsoplæg, som skal danne baggrund for en senere ansøgning til helt eller delvis realisering af projektet. Sagsfremstilling Afstedkommet af klimadebatten og de sundhedsmæssige udfordringer er Sundhedsområdet indgået i et tværgående samarbejde med Teknik- og Miljøområdet, Hjørring Vandselskab A/S og Plan og Udviklingskontoret om etablering af et rekreativt område i Hjørring Helhedsplan for Folkeparken og Beiths Vænge. Helhedsplanen indeholder en række initiativer på tværs af forvaltningsområderne med det formål: At håndtere regnvandet fra Hjørring midtby ved udledning til å og søer i det rekreative område. At fremme cykeltrafikken ved etablering af sammenhængende stier. At fremme sundheden ved etablering af sundhedsfremmende aktiviteter i parken. Sundhedsområdets primære rolle i projektet er at være tovholder i forhold til etablering af sundhedsfremmende aktiviteter som f.eks. vandlegepladser i det såkaldte primære aktivitetsområde (se kortbilag). Den videre planlægning af aktivitetsområdet sker i samarbejde med eksterne rådgivere, hvilket er et krav ved ansøgning til En God Omvej. En God Omvej er en invitation til alle landes kommuner om at deltage i et udviklingsforløb, der har som mål at udvikle og realisere innovative og eksperimenterende til i lokalområdet, som kan styrke borgernes muligheder for og lyst til at bevæge sig i det fri. Ansøgningsfristen er den 6. april 2010.

24 Side 24. Lovgrundlag Ingen bemærkninger. Økonomi Der er for Sundhedsområdet ingen direkte økonomiske konsekvenser forbundet med at indgå i projektet, da Sundhedsområdet udelukkende bidrager som rådgivere på projektet. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Projektet er i tråd med målene i Hjørring Kommunes Sundhedspolitik om at fremme borgernes sundhed ved bl.a. at skabe rekreative naturområder, der motiverer borgerne til fysisk bevægelse. Projektet er desuden et eksempel på det grundlæggende princip i sundhedspolitikken om, at der skal arbejdes på tværs af forvaltningerne om at forbedre borgernes sundhed. Bilag Bilag 1 Dagsordenspunkt T&M-udvalget 23. marts 2010 Bilag 2 Kort Bilag 3 Vejledning til ansøgning til En God Omvej Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, At orienteringen tages til efteretning. Beslutning: Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkendte indstillingen. Carsten Winther var fraværende.

25 Side G Orientering for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget for 2010 Fra udvalgsformanden Henvendelse fra Ældrerådet om fælles møde med Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget. Forvaltningen udarbejder et forslag til temadag. Fra udvalgsmedlemmerne Bente Schjønning orienterede fra KL-seminar om det borgernære sundhed. Fra direktøren Indenrigs- og Sundhedsministeriets svar på klage over sagsbehandlingstider i bil-sag. Bilag vedlagt. Invitation til Det Centrale Handicapråds nationale konference for kommunale handicapråd den 10. maj 2010 på Hotel Nyborg Strand. Bilag vedlagt. Tilmelding til konferencen via ledelsessekretariatet. Brev fra Sundhedsstyrelsen om afregning af kommunal medfinansiering - dateret 17. marts 2010 blev uddelt på mødet. Henvendelse fra Deloitte om KEK-projektet dateret 22. marts 2010 blev omdelt på mødet. Referat fra Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalgsmøde 11. april Betaling for kost i tjenesten blev omdelt på mødet. Notat om statistisk indberetninger vedr. misbrugsområdet blev uddelt på mødet. Udvalgsmøde den 29. april flyttes til kl

26 Side 26. Underskrifter Lilli Damsgård Christensen Kurt Mikkelsen Knud Størup Bente Schjønning Per Harfeld Lene Frandsen Carsten Winther

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale E, 4. sal, Codanhus Fraværende: Følgende sager

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 17.00 Mødested: Mødelokale E, 4. sal, Codanhus Fraværende: Kristine

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab Sundhedsudvalget Halvårsregnskab - pr. 30. juni 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Mødedeltagere: Tina Tving Stauning (A) Hans Henning Bjørnsen (V) Jesper Henriksen (A) Lis Olsen

Læs mere

ocial- og Sundhedsudvalget

ocial- og Sundhedsudvalget Furesø Kommune Regnskab S ocial- og Sundhedsudvalget Social og Sundhedsudvalgets bevillingsområde omfatter følgende aktivitetsområder: Sundhed Borgerservice Ældre Voksenhandicap Regnskab Korr. Rest korr.

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 10.1 10 Social

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750 Reduktioner (i mio. kr.) Budget Priorit. Service område Formål Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08 Budget 2004-2007 Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE ONSDAG DEN 02. MAJ 2007 KL. 15:30 ADMINISTRATIONSBYDGNINGEN FARSØ, MØDELOKALE 111

REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE ONSDAG DEN 02. MAJ 2007 KL. 15:30 ADMINISTRATIONSBYDGNINGEN FARSØ, MØDELOKALE 111 REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE ONSDAG DEN 02. MAJ 2007 KL. 15:30 ADMINISTRATIONSBYDGNINGEN FARSØ, MØDELOKALE 111 52 Indholdsfortegnelse 29 Åben - Meddelelser til udvalgets møde den 2. maj 2007 30 Åben

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien.

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien. Bilag 1 Økonomisk vurdering på det efterspørgselsstyrede område I det følgende gives en status på budgetvurderingen på det efterspørgselsstyrede område. Det omhandler følgende områder: Meraktivitet på

Læs mere

Pkt.nr. 2. Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482. Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget

Pkt.nr. 2. Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482. Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget Pkt.nr. 2 Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482 Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget 1. at Økonomirapporteringen pr. 31. juli 2007 tages til efterretning 2. at Forvaltningerne

Læs mere

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Økonomi- og Planudvalget 1.01 Administration 101.03.01.11 Driften af bilflåden -325-325 -325-325 Samlet for ØPU -325-325 -325-325 Børne- og

Læs mere

Indstilling. Den 28. juni 2012. Videreførelse af dele af Hjemløseplanens indsatser efter udløb af projektperioden. 1. Resume

Indstilling. Den 28. juni 2012. Videreførelse af dele af Hjemløseplanens indsatser efter udløb af projektperioden. 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 28. juni 2012 Videreførelse af dele af Hjemløseplanens indsatser efter udløb af projektperioden 1. Resume Regeringen afsatte som led i satspuljeaftalen for

Læs mere

Sagsforløb: Hjemtagelse af Randers Kommunes borgere fra Hinnerup Kollegiet

Sagsforløb: Hjemtagelse af Randers Kommunes borgere fra Hinnerup Kollegiet Vedrørende: Status vedr. hjemtagelse af Randers Kommunes borgere fra Hinnerup Kollegiet Sagsnavn: 43126: Overtagelse af regionale institutioner (08/02342) Sagsnummer: 16.00.00-A09-1-08 Skrevet af: Anne

Læs mere

Åbent møde for Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 kl. 14:00 i Farsø administrationsbygning, lokale K2

Åbent møde for Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 kl. 14:00 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Åbent møde for Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 kl. 14:00 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Indholdsfortegnelse 043. Meddelelser til Sundhedsudvalgets møde den 30. april 2012 103 044.

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundheds- og Omsorgsudvalgets består af følgende serviceområder: Voksenhandicap Plejehjem, daghjem m.v. Hjemmehjælp og primærsygepleje Sociale formål og omsorgsarbejde Hjælpemidler

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Omsorgsudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 34 af 80

Omsorgsudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 34 af 80 Omsorgsudvalget Omsorgsudvalget varetager forvaltningen af kommunens opgaver på ældre- og handicapområdet, herunder hjemmepleje, hjemmesygepleje, ældrecentre, pleje og ældreboliger samt handicapkompenserende

Læs mere

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Deltagere: Lars Erik Hornemann, Masoum Moradi, Ulla Larsen, Grete Schødts, Bjarne Hansen, Bente Bondebjerg, Tina Petersen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændringer indenfor vedtaget serviceniveau 6.796 5.722 6.831 8.493

Læs mere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Indhold 1. Ventelister og ventetid: Behov for kapacitetsudvidelse...

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 Udvalg: Demens rette indsats til rette tid 05 Ældre Initiativer for målopnåelse kan iværksættes indenfor det eksisterende budget. Der vil blive sat fokus på dette gennem samarbejde med følgende interessenter:

Læs mere

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002 FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002 Mødedato: 26-11-2002 Mødetidspunkt: kl. 15.00-17.15 Mødested: Udvalgslokalet, Fasanvej Fraværende: Ingen # 273531/27-11-2002 Bilags- og indholdsfortegnelse

Læs mere

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016.

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT 29-10-2015 Bilag 2 - Status på økonomien i 2016 Baggrund og konklusion Med Børne- og Ungdomsudvalgets 2. behandling af budgetforslag

Læs mere

Referat. til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget

Referat. til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget Referat til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget Mødedato: Tirsdag den 12. marts 2013 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: 214, Mødelokale Medlemmer: Brian Franklin, Allan Andersen, Arne Hansen, Carsten

Læs mere

Kommentarer fra møde den 29. marts med de private tandlæger i BUT-udvalget samt tandlæge Søren Lindtoft.

Kommentarer fra møde den 29. marts med de private tandlæger i BUT-udvalget samt tandlæge Søren Lindtoft. Notat Til: Børne - og Uddannelsesudvalget 29.marts 2016 Fra: Jette Lauvring Beregninger og notat om Tandplejen. Kommentarer fra møde den 29. marts med de private tandlæger i BUT-udvalget samt tandlæge

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 (Opdateret 24. november 2010) Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen

Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2007 Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen 1. Resume I Århus Kommune har visitationspraksis

Læs mere

Åbent møde for Kommunalt lægeligt udvalgs møde den 20. september 2011 kl. 14:00 i Sundhedscentret

Åbent møde for Kommunalt lægeligt udvalgs møde den 20. september 2011 kl. 14:00 i Sundhedscentret Åbent møde for Kommunalt lægeligt udvalgs møde den 20. september 2011 kl. 14:00 i Sundhedscentret Indholdsfortegnelse 007. Meddelelser til Det Kommunalt lægelige udvalg den 20. september 2011 12 008. Sundhedsaftale

Læs mere

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Social- og Sundhedsudvalg Som led i økonomiaftalen for 2010 er det aftalt, at der skal foretages en kvartalsvis opfølgning på de specialiserede

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Blad nr. 528 Social- og sundhedsudvalget afholder møde onsdag den med følgende dagsorden Kl. 16.00: Rundvisning i Støtte- og Aktivitetscentret SAC-SYD, Søndervangen 51 Derefter møde i lokale 1 på Rådhuset

Læs mere

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Status på pulje til løft af ældreområdet 27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Norddjurs Kommune har modtaget midler fra den statslige pulje til løft af ældreområdet på 8,1 mio.

Læs mere

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Samlet oversigt Korrigeret Forventet Afvigelse* budget regnskab (Mio. kr.) Drift ekskl. overførte midler 667,4 663,0-4,4

Læs mere

Udvalget for Sundhedsfremme

Udvalget for Sundhedsfremme Dagsorden Udvalget for Sundhedsfremme Møde nr.: 3 Mødedato: 25.06.2009 Mødetid: 16.00 Mødested: Mødelokale 4 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 SU BMI undersøgelse Horsens kommune 2006/2007 2 SU Temadrøftelse

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om formandens godkendelse af ansøgninger fra Vejle Amt og Århus Amt om økonomiske dispositioner

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om formandens godkendelse af ansøgninger fra Vejle Amt og Århus Amt om økonomiske dispositioner Region Midtjylland Orientering om formandens godkendelse af ansøgninger fra Vejle Amt og Århus Amt om økonomiske dispositioner Bilag til Underudvalget vedr. generelle sager møde den 15. august 2006 Punkt

Læs mere

Budgetområde: 619 Sundhed og Omsorg

Budgetområde: 619 Sundhed og Omsorg Regnskab Kerneydelserne på Sundhed og Omsorgs område er pleje, omsorg, træning og aktivering af ældre og handicappede. Afgørelse om og levering af de forskellige ydelser er organiseret efter en såkaldt

Læs mere

Regnskab 2009. Vedtaget budget 2010. Ældreområdet 532,7 533,2 529,2 538,9 9,7 Socialområdet 209,0 225,0 227,4 227,9 0,5

Regnskab 2009. Vedtaget budget 2010. Ældreområdet 532,7 533,2 529,2 538,9 9,7 Socialområdet 209,0 225,0 227,4 227,9 0,5 Side 1 af 7 Budgetkontrol april Økonomisk oversigt Ældreområdet 532,7 533,2 529,2 538,9 9,7 Socialområdet 209,0 225,0 227,4 227,9 0,5 Socialområdet excl. rammeaftaleinstitutioner 213,9 236,2 237,3 237,1-0,2

Læs mere

18-05-2011. Til BUU. Sagsnr. 2011-69485. Dokumentnr. 2011-356608

18-05-2011. Til BUU. Sagsnr. 2011-69485. Dokumentnr. 2011-356608 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Sundhed og Tidlig Indsats NOTAT Til BUU 18-05-2011 Sagsnr. 2011-69485 Den Kommunale Sundhedstjeneste På Børne- og Ungdomsudvalgets budgetseminar d. 3.-4.

Læs mere

Referat. fra mødet den 27-01-2011 kl. 13.00 i byrådssalen på rådhuset i Hanstholm.

Referat. fra mødet den 27-01-2011 kl. 13.00 i byrådssalen på rådhuset i Hanstholm. Referat fra mødet den kl. 13.00 i byrådssalen på rådhuset i Hanstholm. Medlemmer: Else Wienberg, Heinz Hvid, Jørgen Færk Jørgensen, Kim Nielsen, DH, Mikael Fenger, Peter Sørensen, Ulla Vestergaard, Aase

Læs mere

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Økonomiudvalg Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Besparelse administration -5,0-5,0-5,0 Hele organisationen skal bære en andel af besparelsen på 5 mio. kr. på

Læs mere

Udvalget for Sundhed og Socialservice

Udvalget for Sundhed og Socialservice REFERAT Udvalget for Sundhed og Socialservice Møde nr.: 7. Ekstraordinær møde Mødedato: Mødevarighed: 08.30-10.00 Fraværende: Mødested: Mødelokale 2 Ingerlise Thaysen Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 BRØNDBY KOMMUNE 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Visitationskriterier... 4 Serviceniveau og

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Beslutningsprotokol 12-01-2016 08:30 D116 (M0022) Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif: 8970 1000 wwwsilkeborgkommunedk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig)

Læs mere

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Sikker By NOTAT Til Økonomiudvalget Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 Jf. vedlagte indstilling

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:45 Mødested: Mødelokale A Fraværende: Følgende sager behandles:

Læs mere

SÆH Økonomirapport 2 - drift

SÆH Økonomirapport 2 - drift SÆH Økonomirapport 2 - drift SÆH udvalget Vedtaget Budget Ompl. + Till.bev. Overførsel fra 2016 til i mio. kr. Korrigeret budget Forbrug pr. 30. sept. Forventet Regnskab Afvigelse Heraf forventes korrigeret

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 1. november 2010 Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. Lukket - SSÆ - Præsentation og valg af kunstprojekt

Læs mere

Orientering vedrørende opgaveoverdragelsen i forbindelse med kommunalreformen

Orientering vedrørende opgaveoverdragelsen i forbindelse med kommunalreformen Pkt.nr. 7 Orientering vedrørende opgaveoverdragelsen i forbindelse med kommunalreformen 522979 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltning indstiller til socialudvalget 1. at orientering vedrørende opgaveoverdragelsen

Læs mere

Bedre forhold for børn og voksne med handicap

Bedre forhold for børn og voksne med handicap BUDGETFORSLAG FRA SF Bedre forhold for børn og voksne med handicap - Aarhus Kommune bruger langt færre penge på børn og voksne med handicap, end mange andre kommuner. Det kan Aarhus Byråd ganske enkelt

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Brønderslev Kommune. Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Økonomiudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. august 2007 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 10.00-11.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/280 Styrelsesvedtægt

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg Dagsorden til Børn & Familieudvalg Mødedato: Torsdag den 7. april 2016 Mødetidspunkt: 8:00 Mødested: Signaturskolen, Kvaglund, Askekrattet 8 Deltagere: Diana Mose Olsen (F), Jesper Frost Rasmussen (V),

Læs mere

DIALOG OM BEBOERE OG YDELSER

DIALOG OM BEBOERE OG YDELSER DIALOG OM BEBOERE OG YDELSER DIALOGMATERIALE til masterplan Landsbyen Sølund 2014 Med dialogmaterialet sætter vi gang i arbejdet med masterplan for Landsbyen Sølund. Vi håber på dit bidrag i en proces,

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling 50.50. Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne, er at skabe

Læs mere

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje 0% 0% 100% 1 af 90. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service, jf. lovbek. nr. 979 af 1. oktober 2008): På mange af spørgsmålene er der supplerende

Læs mere

Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik

Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik Budgetforslag fra Socialdemokraterne Borgere med handicap Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik samt status på handicap-politikken på vej, er der behov

Læs mere

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg NOTAT Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget Den 21. maj 2015 godkendte

Læs mere

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Torsdag den 06.04.06 kl. 17:00 i KompetenceKompagniet, Håndværkerbyen 60 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side E1. Aftale med Sprogcenter...2 E2. Budgetopfølgning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2 Voksen- og Plejeudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 07/2008 Sted : Rådhuset Grenaa. Mødelokale 3 Dato : 9. juni 2008 Start kl. : 14.00 Slut kl. : Medlemmer Valdemar Haumand (A) (Formand) Kai Hansen (V) (Næstformand)

Læs mere

Mødedato: 20. maj 2014 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 6. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 20. maj 2014 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 6. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 20. maj 2014 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 6 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Høring - Budget 2015 - Udvalget for Sundhed og Socialservice 3 3 Høring

Læs mere

Økonomicentret. 12. oktober 2009. Forventet regnskab pr. 31. juli 2009

Økonomicentret. 12. oktober 2009. Forventet regnskab pr. 31. juli 2009 Økonomicentret Forventet regnskab pr. 31. juli 2009 12. oktober 2009 Nærværende notat er disponeret således: Resume Budgetopfølgningsproceduren Samlet oversigt/konklusion Driftsområderne udvalgsopdelt

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde Sophielund Mandag 27.10.2008 kl. 14:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Social- og Sundhedsudvalgets politikområdebeskrivelser til budget 2009 3 Orientering

Læs mere

2. Økonomirapportering pr. 31. august 2010 - Arbejdsmarkedsforvaltningen

2. Økonomirapportering pr. 31. august 2010 - Arbejdsmarkedsforvaltningen 2. Økonomirapportering pr. 31. august 2010 Arbejdsmarkedsforvaltningen J.nr.: 00.01.00.Ø09 Sagsnr.: 10/37002 BESLUTNING I SOCIAL OG SUNDHEDSUDVALGET DEN Fraværende: Ingen. Udvalget godkendte indstillingen.

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:20 Mødested: Rådhuset, Lokale 428 Fraværende:

Læs mere

Oprindeligt budget. I alt myndighed 919,6 931,8 942,5 10,7

Oprindeligt budget. I alt myndighed 919,6 931,8 942,5 10,7 Udvalget for Voksne Økonomi- og aktivitetsopfølgning August 2013 For hele Holbæk Kommune forventes et merforbrug på driftsudgifterne på 19,2 mio. kr., som ligger på niveau med estimatet fra juni. Merforbruget

Læs mere

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse Opgaver under området Udvalget varetager opgaver inden for: Aktivitetsbestemt medfinansiering Genoptræning og vedligeholdende træning Vederlagsfri fysioterapi hos privatpraktiserende fysioterapeut Sundhedsfremme

Læs mere

Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 13 Økonomirapportering pr. 31. maj 2008 639533 Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen 1. at økonomirapporteringen pr. 31.

Læs mere

NOTAT. Udgiftsstigning på det specialiserede socialområde - yderligere udredning

NOTAT. Udgiftsstigning på det specialiserede socialområde - yderligere udredning SOLRØD KOMMUNE JOB- OG SOCIALCENTERET NOTAT Emne: Til: Udgiftsstigning på det specialiserede socialområde - yderligere udredning Byrådet Dato: 2. maj 2014 Sagsbeh.: Vinnie Lundsgaard / Maibritt Kuszon

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget Referat Dato: Torsdag den 08. september 2011 Mødetidspunkt: 18:00 Møde afsluttet: 18:36 Mødelokale: Medlemmer: Det røde mødelokale Carsten Jelund, Annette Møller Sjøbeck, Niels Ulsing Fravær med afbud:

Læs mere

Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune

Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune Punkt 10. Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune 2014-002592 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, i samarbejde med Familie- og Socialforvaltningen, at byrådet

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011 Referat mandag den 7. november 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Tema, Beskæftigelsesindsatser

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 15. september 2010 Lokale: 272, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 15:00-16:30 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Benny E. Karlsen (A) Karl Emil

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

Nærværende er en kort status for projektet og udkast til oplæg til de elementer det kan være relevant at lade indgå i et sådant forsøg.

Nærværende er en kort status for projektet og udkast til oplæg til de elementer det kan være relevant at lade indgå i et sådant forsøg. NOTAT Statusnotat/udkast til projektoplæg: Integreret psykiatri i Region Sjælland (Trieste-projekt) Region Sjælland har i Budget 2014 afsat 2 mio.kr. til forberedelse af et forsøg med etablering af integreret

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2013

Budgetopfølgning 2/2013 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat 1. Indledning Budgetopfølgning 2 for følger retningslinjerne for styring i Greve Kommune, hvor det overordnede mål er, at det fastlagte og servicerammen

Læs mere

Næstformand Henrik Hansen overtog mødeledelsen. Punkt 6 blev behandlet efter punkt 2. 1. Godkendelse af dagsorden...1

Næstformand Henrik Hansen overtog mødeledelsen. Punkt 6 blev behandlet efter punkt 2. 1. Godkendelse af dagsorden...1 Referat Social- og Sundhedsudvalget Tid Onsdag den 30. september 2015 - kl. 16:00 Sted Mødelokale 1 Bemærkning Udvalgsformand Betina Signe Stick var fraværende fra punkt 5. Næstformand Henrik Hansen overtog

Læs mere

Indhold: 1. Indledning

Indhold: 1. Indledning Vedrørende: Konsekvenser af det større antal flygtninge i Randers Kommune Sagsnavn: Udfordringer på integrationsområdet 20142015 Sagsnummer: 15.00.00G0113114 Skrevet af: Troels Rasmussen Email: troels.rasmussen@randers.dk

Læs mere

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen UDSKRIFT Sundheds- og forebyggelsesudvalget Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30 Tandklinikken på Marienlystskolen Mødedeltagere: Allan Madsen, Pia Adelsteen, Carsten Cederholm, Grethe Olsen, Bente Nielsen

Læs mere

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Jammerbugt Kommune Jammerbugt Kommunes redegørelse til brug for Rammeaftale 2010 i henhold til BEK. nr. 36 af 23/01/06 Februar

Læs mere

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige 1. budgetopfølgning for budget 2019 d. 29.4.2019 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning 2019. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. kvartal 2019 samt

Læs mere

REBILD KOMMUNE REFERAT. Handicaprådet. Mandag den 11. Marts 2013. Mødested: Administrationsbygningen i Terndrup Mødelokale: Mødelokale 3

REBILD KOMMUNE REFERAT. Handicaprådet. Mandag den 11. Marts 2013. Mødested: Administrationsbygningen i Terndrup Mødelokale: Mødelokale 3 REBILD KOMMUNE Handicaprådet REFERAT Mandag den 11. Marts 2013 Mødested: Administrationsbygningen i Terndrup Mødelokale: Mødelokale 3 Afbud: Britta Fraværende: Laila deltog fra kl. ca. 17:00 Kontakt: Handicaprådet

Læs mere

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Godkendt i Byrådet den 15. december 2015 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.36.00-P23-1-15

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Erhvervet hjerneskade og kommunikation jf. Lov om specialundervisning for voksne Politisk godkendt januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag...

Læs mere