Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind"

Transkript

1 Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har i flere år på forskellig vis arbejdet med kvinder i prostitution. For ca. 8 år siden arbejdede jeg med narko prostituerede kvinder i et projekt vedr. socialfærdigheder. I 2006 var jeg sammen med Alice med til at starte en gruppe Svanegruppen for kvinder der var ude af eller på vej ud af prostitution. Jeg er nu konsulent for Kompetancecentret, et center som tilbyder forskellige ydelser til prostituerede og tidligere prostituerede. I min klinik får jeg i relation til prostituerede henvist danske kvinder fra Kompetancecentret eller fra Svanegruppen. Jeg kan typisk tilbyde 11 sessioner med mulighed for forlængelse med yderligere 11 sessioner gratis. Hvilket ofte er tilfældet. TEMAET Hovedtemaet for dette oplæg er at give et indblik i det arbejde, kvinderne i min klinik gennemgår for at forstå sig selv og føle sig mere i overensstemmelse med sig selv, og mere tilstede i livet. Min præsentation er udelukkende baseret på mine iagttagelser fra mit kliniske arbejde, således er mit indlæg ikke nødvendigvis meningsdannende og beskrivende i relation til alle kvinder, der har været og er i prostitution, men skal forstås som tendenser for kvinder, jeg har mødt i min praksis. Mit grundlag bygger på kendskabet til adskillige kvinder, der har været eller er i prostitution. Nogle af de kvinder, der kommer i min klinik er allerede stoppet i prostitution, nogle er på vej ud andre er stadig aktive, men ønsker at arbejde med de problemer, der kan opstå i mødet med prostitution. Et spørgsmål, jeg ofte stiller mig selv som terapeut er, hvornår skabtes ideen til at prostituere sig, mon det blev lagt i kortene, at en kvinde senere i sit liv vælger at prostituere sig selv? Hvem er det der vælger at gå i prostitution? Kan vi alle i princippet vælge den form for levevej? Kan du, kan jeg? Skal noget særligt til for at kunne sælge ydelser udgået fra kroppen fra vores mest intime apparat? Kan vi

2 skille sjælen fra kroppen? Hvis vi kan eller forsøger at gøre det, hvad betyder det så for vores selvopfattelse og vores evne til at relatere os. Slipper vi ustraffet fra det? Vi taler ofte om, at kvinder har skadevirkninger som følge af prostitutionen. Mon der allerede inden prostitutionen er sket skader på krop og sjæl, så man snarere skal forstå de skadevirkninger som en overbygning på noget, der allerede var? De spørgsmål er stadig ikke fuldt ud besvarede. Kvinderne jeg møder er naturligvis forskellige med forskellige problemer, men på nogle måder har de også nogle mønstre til fælles. En ting jeg er overbevist om de har til fælles er, at kvinder der har været i prostitution forlader deres profession mere krænket end inden de begyndte. KÆRLIGHED OG KONTAKT TILKNYTNING/IDENTITET Hvis vi som barn bliver mødt i en positiv tilbagemelding og tilskyndelsen til at knytte os føles god, vil vi blive ved med at forholde os åbne, opmærksomme og vedblive med at være i kontakt med det, der omgiver os. Derimod, hvis kontakten føles ubehagelig og er smertefuld, eller der er modsatrettede gode følelser koblet med smerte, forsøger vi at række ud for en stund mere, men så begynder vi naturligt at lukke af for at undgå denne smerte og for at beskytte os mod smerten og ubehaget. Man kunne sige, vi visner lidt, da vi opgiver sider af os selv. Dette gør vi, fordi vores hjerne fortæller os, at det er det bedste, vi kan gøre for at overleve. Børn ønsker kontakt og kærlighed, og de samarbejder meget for at opnå dette. I løbet af barndommen udvikler vi et repertoire af adfærd baseret på, hvad der giver glæde, og hvad der giver smerte. Hvis vi bliver mødt tilstrækkeligt med flere positive tilkendegivelser end smertefulde, vil barnet udvikle sig naturligt og handle her ud fra med en naturlig impuls til at række ud efter andre mennesker og have tillid til, at andre mennesker vil dem noget godt. Derimod, hvis et barn bliver forstyrret i den udvikling, bliver den naturlige impuls erstattet af overlevelsesstrategier, som fjerner det mere og mere fra dets kerne af glædesfyldt, levende og tillidsfuld energi, og derved mister barnet evnen eller den formindskes i relation til at være i ægte kontakt med menneskene omkring sig.

3 Terapien SUBJEKT/OBJEKT Som nævnt, gør barnet meget for at fastholde eller genvinde fars og mors kærlighed og accept. Barnet kan strække sig meget langt. I familier, hvor barnet gentagne gange får overskredet dets grænser, hvor far og mor ikke ser barnet, som det er, men i stedet bruger barnet til opfyldelse af egne behov, enten gennem direkte grænsekrænkelser, eller fordi forældrene af den ene eller anden grund ikke kan tage sig af barnet, det kan være pga. psykisk sydom, alkoholiserede forældre o.a., sker det ofte, at barnet udvikler uhensigtsmæssige forsvarsstrategier, som på en uheldig måde følger dem gennem livet. Hvis et barn gentagne gange har mødt kontakt gennem at blive tingsliggjort af forældrene, hvor forældrene gentagne gange har behandlet barnet ud fra opfyldelse af egne behov uden at tage hensyn til barnets behov, bliver barnet fremmedgjort overfor sig selv. Barnet lærer at være objekt overfor andre. Dette føles rigtigt og bedst, da det er her barnet får kontakt. Det vil sige, at barnet opgiver at betragte sig selv som subjekt et menneske med egne behov og følelser. Barnet får ikke lov at respektere og stå ved sine egne grænser. Barnet opgiver sin identitet til fordel for ønsket om kontakt. Den problematik er ofte meget fremherskende i arbejdet med kvinder, der har valgt prostitution som levevej. TERAPIEN: Leveregler/overlevelsesstrategier Ydelser/intimitet og kontakt Subjek/objekt Grænser Når en kvinde kommer i min klinik, er det først og fremmest nødvendigt at hjælpe hende med at forstå sin adfærd, oplevelser og følelser i lyset af sin historie. Vi må forstå, at den måde hun agerer på, har at gøre med overlevelsesstrategier, og at hun på mange måder har klaret det godt. Sammen forsøger vi at afdække mønstre.

4 F.eks., at hun ofte har forvekslet ydelser i prostitution med intimitet og kontakt, eller at hun har lært, at kærlighed kommer fra at give sig selv væk. En kvinde siger: jeg er let at gøre tilfreds, jeg er god til at nøjes med. Hvis en mand kigger på mig, er jeg overbevist om, at han kan lide mig, og jeg er parat til at give ham hvad han beder om, også sex. Men balladen er at jeg alligevel altid ender med at være ked af det og ikke kunne lide mig selv. Et andet skridt, der vigtigt i terapien er, at åbne for nye handlemuligheder, hvor kvinden kan blive mere opmærksom på egne behov og turde fokusere på dem. At være med til at åbne en ny dør, hvor hun er den vigtigste i sit eget liv, og at hun har retten til det. Det er naturligvis meget angstprovokerende, da det tænder tidligere oplevelser af at blive forladt, hvis hun ikke var til rådighed, eller hvis hun havde egene behov og følelser. Sådanne skridt kan hjælpe kvinden til at blive mere subjekt snarere end objekt i sit eget liv. En kvinde siger: jeg er så bange for, at min mand forlader mig, hvis jeg stiller op for mig selv En anden kvinde siger: Hvis jeg ikke længere skal spille på min seksualitet, hvis jeg skal vise noget andet, så kan jeg ikke længere genkende mig selv. Jeg har lært, at jeg er sådan en kvinde, der elsker sex så hvis jeg skal opgive den side, så ved jeg ikke længere hvem jeg er. Jeg har altid tænkt. Er der noget jeg er god til, så er det sex. Et andet vigtigt tema terapien er, at kende og stole på sine egne grænser og lade andre kende og mærke dem. Her drejer det sig også om at forstå og respektere andres grænser. Når et barn er vokset op med uklare grænser, er det meget svært at finde ud af, hvor du er? Hvor du begynder og slutter, hvor et andet menneske begynder og slutter. Hvornår var det dig selv, hvornår var det din far eller mor? Var det din fars, din mors eller din egen smerte? Hvad er en passende/upassende adfærd? I terapien bliver det en del af arbejdet. Bl.a., hvor meget fortæller du om dig selv. Skal alle vide alt om dig? Er det at lyve at fortælle noget og udelade noget andet? Kan folk godt lære dig at kende, uden at du med det samme skal lægge alle kortene på bordet? Hvem bestemmer, hvad der skal siges og hvornår? Temaer som, det er i orden at sige nej. Det er i orden at sige ja til en kop kaffe uden at skulle gå i seng med en mand. Det er i orden at skifte mening undervejs. Det er også i orden at andre gør det.

5 Fælles for mange af kvinderne jeg møder i klinikken, et lavt selvværd, at de har vanskeligheder med at være i tæt kontakt med andre, at de har vanskeligheder ved at knytte sig, at de ikke har lyst til sex, at de hader deres krop, at de har vanskeligheder med at kende og opretholde egne grænser, skyld og skam. Nogle oplever at det at de har holdt det hemmeligt indskrænker deres råderum. Nogle har flashback i form af billeder og lugte. Andre føler sig urolige og svært ved at takle den. Tristhed og angst Vende tilbage? Mange af kvinderne kæmper med trangen til at vende tilbage til prostitution, dels pga. pengene, ensomheden, isolationen dels pga. oplevelsen af ikke at være noget værd, og fordi de oplever, at de ikke passer ind nogle steder. Det er ligeledes vanskeligt for mange at komme ind på arbejdsmarkedet igen. I terapiprocessen kan der undervejs opstå en tomhed og fremmedhed overfor sig selv, således at ideen om den opmærksomhed og beundring, der kom fra mændene vil få nogle af kvinderne til at længes tilbage. Hvis de vender tilbage, kan de opleve, at de står endnu værre end før de begyndte i terapi. For oplevelsen kan være, at de nu hverken hører til her eller der. De føler sig også fremmede i prostitutionen. Nu har det ikke længere den samme effekt. De kan ikke længere lade som om, lukke af og give sig selv væk. Det opleves måske som tomme kalorier. At blive opmærksom på sig selv, få indsigt, blive bevidst og ændre sig er ikke let og er en livslang proces. Det tager tid, men hvis jeg kan være en katalysator for at sætte sådan en proces i gang mener jeg et stort skridt er taget. Men det er stadig ikke nok. Der kunne være brug for mange flere timers terapi. Muligheder for at kvinder kunne mødes i grupper. Et oplysningsarbejde, hvor sagsbehandlere i højere grad kendte til de problematikker, prostituerede og ex prostituerede står i. Jo mere vi taler om vores holdninger til prostitution, jo mere vi deler ud af vores viden, desto mere oplyst bliver folk i samfundet. Mit ønske er, at den almene befolknings holdning med tiden vil blive. nej selvfølgelig køber man ikke ydelser fra en kvindes krop, fordi vi ved, at det ikke er sundt.

21 NÅR ÉN IGEN BLIVER TIL TO

21 NÅR ÉN IGEN BLIVER TIL TO 135 21 NÅR ÉN IGEN BLIVER TIL TO I dag lever vi længere, og mister vi vores ægtefælle som 60-70 årig, kan vi sagtens forvente at have mange år tilbage. Derfor er forestillingen om at møde en ny kæreste

Læs mere

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 NORDISK MILJØMÆRKNING Metoder i familieorienteret

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre?

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater PsykCentrum i Hillerød (Slotsgade 65 A, 3400 Hillerød,

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

tema familie- hemmeligheder

tema familie- hemmeligheder tema familie- hemmeligheder 26 PSYKOLOGI 06/2012 PSYKOLOGIMAGASINET.DK Bærer du på en familiehemmelighed? Alle familier har hemmeligheder. Nogle af dem er tunge at bære og kan gå i arv gennem generationer.

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Poul Glargaards. Mette Glargaard Andersen

Poul Glargaards. Mette Glargaard Andersen Poul Glargaards Mette Glargaard Andersen Myten om Narcissus Myten stammer fra den gamle græske kultur og er fortællingen om to ulykkelige længselsfulde sjæle, der kun kan opnå ensidig kærlighed, men aldrig

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

TUBA-undersøgelse januar 2008

TUBA-undersøgelse januar 2008 TUBA-undersøgelse januar 2008 I TUBA arbejder vi med unge pårørende til alkoholmisbrugere. Vi har derfor længe ønsket os at få tal på omfanget af den problemstilling. Indtil nu har man baseret sine skøn

Læs mere

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen tema Nummer 2 2011 voksne børn og deres forældre Bagagen fra barndommen Fra usund relation til gensidig respekt Om at give og modtage Faderkærlighed Fem forældretyper Hvordan gør vi det så? Når ungerne

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Social færdighedstræning

Social færdighedstræning Social færdighedstræning En praktisk manual udviklet på døgninstitutionen på Pumpehusvej. Skrevet af psykolog Morten Hesse Formål med social færdighedstræning. Social færdighedstræning i gruppe har til

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Oplæg Nyborg Strand November 2012 Talkshoppens program: Dynamikken i alkoholfamilien Prægninger og belastninger for barnet/den unge Recovery

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger?

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Pjecen kan fås hos: Socialt Udviklingscenter SUS Nørre Farimagsgade 13 1364 København K Tlf.: 33 93 44 50 www.sus.dk Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Rundt om

Læs mere