Vejledning til ansøgning om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til ansøgning om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere"

Transkript

1 Vejledning til ansøgning om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere 1 Indledning Denne vejledning henvender sig til ansøgere om yngre jordbrugerlån og til de særligt sagkyndige, der er godkendt af Direktoratet for FødevareErhverv, og som attesterer og medvirker ved udarbejdelse af ansøgning om garanti til yngre jordbrugerlån. Vejledningen vedrører ansøgninger om lån til yngre jordbrugere efter lovens 4, jf. 5, tillægslån efter 4a, jf. 10a, samt ansøgning om supplerende lån efter 4, jf. 10 i lov nr. 405 af 1. juni 2005 om ændring af lov om støtte til udvikling af landdistrikterne (Landdistriktsstøtteloven). Garanti til førstegangsetableringslån Efter 5 i lov nr. 405 af 1. juni 2005 om ændring af lov om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven) kan der ydes statsgaranti for lån til yngre jordbrugeres førstegangsetablering. Det er en betingelse, at der indgives ansøgning senest 10 måneder efter erhvervelsen af jordbrugsejendommen. Ansøger må ikke være fyldt 40 år på tidspunktet for ansøgningens indgivelse. Ved førstegangsetablering forstås, at jordbrugeren første gang erhverver og selvstændigt driver en jordbrugsbedrift. Der kan senere ydes statsgaranti for supplerende lån til den førstegangsetablerede. Etableringslån kan ydes som et 20-årigt nominelt forrentet lån og afdrages efter annuitetsprincippet. Lånet kan maksimalt udgøre 20 pct. af udmålingsgrundlaget, dog højst kr. pr. ansøger. For etableringslån skal ansøger betale en risikopræmie på 0,75 pct. p.a. af restgælden. Garanti for tillægslån Efter 10 a i lov nr. 405 af 1. juni 2005 om ændring af lov om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven) kan der ydes statsgaranti for lån til yngre jordbrugeres førstegangsetablering. Det er en betingelse, at ansøger har erhvervet førstegangsbedriften, jf. lovens 5, efter den 8. december 2003 og ikke har indgivet ansøgning om lån inden den 8. oktober Tillægslån kan ydes som et 20-årigt nominelt forrentet lån og afdrages efter annuitetsprincippet. Lånet kan maksimalt udgøre 20 pct. af udmålingsgrundlaget, dog højst forskelsværdien mellem kr. og størrelsen af førstegangsetableringslånet ydet efter lovens 5 pr. ansøger. For tillægslån skal ansøger betale en risikopræmie på 0,75 pct. p.a. af restgælden. Tillægslån under kr. ydes ikke.

2 2 Supplerende lån Såfremt ansøger ikke ved førstegangsetableringslånet efter lovens 5 ikke har opnået maksimalt lån, er der mulighed for at opnå supplerende JG-lån efter lovens 10. Supplerende lån kan opnås indtil ansøger er fyldt 40 år og senest 7 år efter udbetalingen af førstgangsetableringenslånet. Supplerende lån kan ydes til følgende formål: 1) køb af suppleringsjord, 2) anden ejendom til sammenlægning med den belånte ejendom, 3) anden ejendom til samdrift med den belånte ejendom, 4) anpart af anden ejendom til samdrift med den belånte ejendom, 5) yderligere anpart af den belånte ejendom, eller 6) anden jordbrugsbedrift efter afhændelse af den belånte ejendom og overførsel af det tidligere ydede lån. Ansøgningen om supplerende lån skal indgives inden 12 måneder efter overtagelsen af det aktive, der danner grundlag for ansøgningen om lån (jf. i øvrigt bekendtgørelsens 2, stk. 4). For supplerende lån gælder ligeledes at de ydes som et 20-årigt nominelt forrentet lån som afdrages efter annuitetsprincippet. Ansøger skal betale en risikopræmie på 0,75 pct. p.a. af restgælden. Yderligere information om ordningen findes i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris bekendtgørelse nr af 9. december 2005 om støtteordning for yngre jordbrugere. Alle henvisninger til i denne vejledning angår bekendtgørelsen når ikke andet fremgår.

3 3 Ordningens administration Ansøgningsprocedure Ansøgning om statsgaranti for førstegangsetableringslån og garanti for tillægslån samt supplerende indgives elektronisk på et særligt skema via Økonomistyrelsens hjemmeside. Ansøgning skal udfærdiges med bistand af og efterfølgende attesteres af en særligt sagkyndig, der er godkendt af Direktoratet for FødevareErhverv. Den særlige sagkyndiges attestation sker med digital signatur. Ansøger skal overfor den særlige sagkyndige underskrive Økonomistyrelsens attest om at ansøger er bekendt med de særlige betingelser for lån og at den særlige sagkyndige har tilladelse til at ansøge om garantien. Attesten opbevares hos den særligt sagkyndige. Efter Økonomistyrelsens tilsagn om garanti videregives sagen til det långivende realkreditinstitut, der afgiver lånetilbud, forestår udbetaling af lån og påser, at eventuelle betingelser for statsgarantien er opfyldt. De realkreditinstitutter, der yder lån efter loven er følgende: DLR Kredit A/S Nykredit A/S Nordea Realkreditaktieselskab Realkredit Danmark Ansøger skal erklære at bedriften så vidt det er ham bekendt opfylder gældende mindstekrav til miljø, hygiejne og dyrevelfærd. Dette erklæres på en særlig attest ansøger underskriver og den særlige sagkyndige opbevarer. Attesten kan hentes på eller via linket i ansøgningsskemaet. Endvidere skal bedriften opfylde nærmere fastsatte krav til økonomisk levedygtighed samt arbejdskraftbehov. Driftsfællesskab Ansøgning efter bekendtgørelsens 16 (driftsfællesskab) skal indgives samtidig med ansøgning om statsgaranti til førstegangsetableringslån. Hvis ansøger efterfølgende indtræder i et driftsfællesskab skal ansøgning om tilladelse, jf. ovenfor, indgives ansøgning inden indtrædelsen i driftsfællesskabet.

4 II. Vejledning til ansøgningsskemaets enkelte punkter 1. Ansøger Ansøgers navn og adresse. 4 Besvarelsen af spørgsmålene (1.1 til 1.4) er afgørende for om ansøger er berettiget til at ansøge om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere. Spørgsmål 1.1 til 1.4 er primært til brug for ansøgning om statsgaranti til førstegangsetableringslån efter 3 men skal af tekniske årsager altid udfyldes. 1.1 Ansøger skal eje en jordbrugsbedrift eller mindst 20 % heraf 1.2 Ansøger må ikke tidligere som ejer (herunder en anpart) have drevet en jordbrugsbedrift eller en del heraf. Har ansøger det, er der ikke tale om førstegangsetablering. 1.3 Ansøger må gerne have været forpagter af en jordbrugsbedrift. 1.4 Ansøger må gerne som interessent i I/S have drevet en jordbrugsbedrift men ikke som ejer af en jordbrugsejendom. Har ansøger tidligere ejet en jordbrugsbedrift, skal der foreligge dokumentation for, at ansøger har haft jordbrugsbedriften bortforpagtet i hele perioden. Dokumentationen skal foreligge i form af forpagtningskontrakt, drifts- og skatteregnskab, samt årsopgørelser fra skattevæsnet for hele perioden. Såfremt dokumentation ikke kan fremskaffes eller eventuel dokumentation af Økonomistyrelsen vurderes at være utilstrækkelig vil ansøgningen ikke kunne imødekommes. 2. Oplysninger om overtagelsen af jordbrugsbedriften Ved jordbrugsbedrifter forstås bedrifter, der anvendes til landbrug, frilandsgartneri, planteskole, frugtavl, bæravl eller væksthusgartneri og som omfatter mindst én ejendom, der er undergivet landbrugspligt efter reglerne i landbrugsloven. Der kan dog gøres undtagelse fra kravet om landbrugspligt for bedrifter, der i det væsentlige anvendes til planteskole, frugtavl, bæravl eller væksthusgartneri. Hvis bedriften omfatter flere ejendomme, udfyldes punkt 2.1 til 2.3 særskilt i hver sin kolonne for hver enkelt ejendom 1, 2 og 3. Hvis ansøgers andel af ejendommen/ejendommene i pkt. 2.3 er under 100 % anføres de øvrige medejere i punkt I feltet angives dato for ejendommens overtagelse. Overtagelsesdagen kan højest ligge 12 måneder efter datoen for sælgers underskrift på adkomstdokumentet hvorfor denne skal angives.

5 5 2.2 I feltet angives til statistisk brug om ejendommen/ejendommene er erhvervet ved familiehandel. 2.3 I feltet angives om ansøger erhverver jordbrugsbedriften alene eller i en/flere anparter. Ved anpartserhvervelse anføres størrelsen af hver anpart i procent ellers anføres 100 %. 2.4 Anpartshavernes navne skal anføres, ligesom det anføres, om anparten danner grundlag for ansøgning om garanti til førstegangsetableringslån. Ved ansøgning om supplerende lån skal der alene gives oplysninger om den ejendom eller det areal, der danner grundlag for det supplerende lån efter bekendtgørelsens 5. Der skal ikke her anføres oplysninger om forpagtede ejendomme og arealer. 3. Kontant handelspris og korrektioner af handelsprisen 3.1 I feltet angives den omregnede kontante handelspris. 3.1a I feltet beregnes ansøgers andel af den samlede kontante handelspris. 3.1b I feltet angives værdien af betalingsrettigheder såfremt de er angivet i adkomstdokumentet (skøde eller købsaftale). For overtagelser/erhvervelser fra før 1. januar 2006 angives det til nul idet realkreditinstituttets værdiansættelse af betalingsrettighederne i henhold til finanstilsynets vejledning af 30. november 2004 om værdiansættelse af landbrugsejendomme er udmålingsgrundlag for disse tillægslån. 3.1c I feltet beregnes ansøgers anpart af betalingsrettigheder i kr. 3.1d I feltet beregnes den kontante handelspris fratrukket betalingsrettigheder. 3.1e I feltet beregnes ansøgers anpart af beløbet i felt 3.1d. 3.2a Den kontante handelspris skal korrigeres for ændringer i jordbrugsbedriftens erhvervsaktiver (køb/salg) foretaget af ansøger mellem erhvervelsen og ansøgningstidspunktet. Værdien af disse ændringer opgøres på en særlig korrektionserklæring attesteret af den særlige sagkyndigkonsulent som fremsender disse til Økonomistyrelsen. På Økonomistyrelsens forlangende skal samtlige bilag, der danner grundlag for korrektionserklæringen indsendes til gennemgang. Det bemærkes, at køb af mælkekvote, udover den der er erhvervet i forbindelse med ejendomskøbet, ikke kan medregnes. Der kan korrigeres for værditilvækst på besætning. Værditilvæksten skal dokumenteres ved realkreditinstituttets aktuelle vurdering. Der kan dog kun medtages værdi for det antal dyr, der er købsfaktura for eller som

6 6 er overtaget iflg. købsaftale. Der skal korrigeres for ændring i jordbrugsbedriftens erhvervsaktiver herunder jordkøb/-salg foretaget af ansøger inden for de sidste 10 måneder forud for ansøgningstidspunktet. I forbindelse med jordkøb/salg indsendes dokumentation i form af adkomstdokumenter. Der skal korrigeres for nettoreduktioner i jordbrugsbedriftens erhvervsaktiver foretaget af ansøger fra erhvervelsestidspunktet og indtil 10 måneder forud for ansøgningstidspunktet. Korrektionen skal indeholde en opdeling på den faste ejendom, driftsinventar, driftsmateriel og besætning. 3.2 b For væksthusgartnerier og planteskoler skal der reguleres for ændringer i beholdninger af henholdsvis potteplanter under kultur og containerplanter. 3.2c Værdien af salgsbeholdninger kan ikke indgå i udmålingsgrundlaget. Hvis der i forbindelse med erhvervelse af ejendommen købes beholdninger ud over almindelige driftsbeholdninger, kan beløbet for sådanne beholdninger medregnes. 3.2d Der skal reduceres for værdien af de aktiver, hvortil ansøger har fået bevilget eller har ansøgt om investeringsstøtte efter Forbedringsordningen. Hvis ansøger indtræder i en tidligere godkendt forbedringsplan, nedtrappes værdien af de aktiver, der indgår i planen, efter nedenstående skala. År A B A = Værdi af investeringen i fast ejendom i pct. af investeringen i år 0 B = Værdi af andre investeringer i pct. af investeringen i år e I feltet beregnes nettoinvesteringerne i alt på ejendommen/ejendommene. 3.3 I feltet beregnes ansøgers anpart af nettoinvesteringerne. 4. Ejendommens vurdering Der anføres en aktuel vurdering af ejendommen og hvem der har foretaget vurderingen. I de særlige tilfælde hvor et institut er inhabil foretages vurderingen af en

7 de vurderingsmænd, som er udmeldt af Realkreditrådet for hvert amt. Vurderingen må ikke være ældre end 12 måneder fra ansøgningstidspunktet og skal afspejle ejendommens aktuelle tilstand. Ejendommens vurdering rekvireres hos de enkelte realkreditinstitutter. Det skal oplyses, om der er kontraktgæld eller løsørepant i besætning, driftsinventar og driftsmateriel, og om denne gæld er oplyst og fratrukket vurderingen. Hvis det ikke er sket, skal der foretages korrektion. Er der foretaget investeringer på ejendommen, skal vurderingen være foretaget efter gennemførelsen af investeringerne. Desuden skal der ved vurderingen tages højde for eventuelle servitutter, som kan påvirke den kontante handelsværdi I feltet angives det realkreditinstitut der har foretaget vurderingen af ejendommen. Yngre jordbrugerlånet vil blive tilbudt gennem dette institut. 4.2 I feltet angives datoen for vurderingen af ejendommen. Vurdering må maksimalt være 12 måneder forud for ansøgningstidspunktet. 4.3 I feltet angives vurderingen af ejendommens/ejendommenes aktiver. 4.4 I feltet beregnes den kontante handelsværdi. 4.5 I feltet beregnes ansøgers andel af den kontante handelsværdi. 4.6 I feltet beregnes ansøgers anpart af den samlede kontantværdi. 4.7 I feltet angives betalingsrettigheder (jf. realkreditinstituttets vurdering). 4.7a I feltet angives værdien af areal-betalingsrettigheder. 4.7b I feltet angives værdien af kvote- betalingsrettigheder. Ansøger andel af betalingsrettigheder beregnes 5. Udmålingsgrundlag Udmålingsgrundlaget for lån efter 3 førstegangsetablering. Lånet udmåles som maksimalt 20 pct. af den laveste værdi af enten den konstaterede kontante handelspris eller af den af realkreditinstituttet fastsatte værdi (punkt 4.6 er udgangspunktet). 5.1 Den kontante handelspris +/- nettoinvesteringer defineres som det der fremgår af punkt 3.2a. 5.2 Udmålingsgrundlag til beregning af statsgarantien (laveste værdi af 5,1 og 4,4). 5.3 Udmålingsgrundlag til beregning af tillægslån taget af den mindste af 4.7 (i alt af værdien af ansøgers andel af betalingsrettighederne fastsat ud fra realkreditinstituttets vurdering) og 3.1 c (som angiver ansøgers anpart af betalingsrettighederne angivet i adkomstdokumentet eller andet doku-

8 8 ment udstedt i forbindelse med erhvervelsen af førstegangsetableringsbedriften).

9 9 6. Beregning af statsgarantiens størrelse 6.1 Feltet angiver bundfradrag som er fastsat i loven. Aktuelt er fradraget kr. 6.2 Lån efter 3 førstegangsetablering udgør 20 pct. af udmålingsgrundlaget, dog højst af kr. Lånet kan således maksimalt udgøre kr. Såfremt realkreditinstituttets vurdering af den kontante handelsværdi er lavere end den kontante handelspris inkl. korrektioner anvendes realkreditinstituttets vurdering af den kontante handelsværdi som udmålingsgrundlag. 6.3 Feltet angiver størrelsen af den maksimale statsgaranti efter 3 afrundet til nærmeste hundredekroner eller nedrundet til maksimalt statsgaranteretlån på ,00 kr. 6.4 Ansøger kan vælge at hjemtage mindre lån. Dette vil ikke påvirke kravet om egenkapital, som altid skal opfyldes i forhold til det beregnede udmålingsgrundlag. 6.5 Tillægslån efter 4 beregnes som 90 % eller 70 % af udmålingsgrundlaget, punkt 5.3 (der henvises endvidere til 19 i bekendtgørelsen). Tillægslån kan maksimalt udgøre kr. minus det maksimale lån fra punkt 6.3 Desuden kan tillægslånet og det maksimale statsgaranterede lån fra punkt 6.3 samlet ikke overstige 30 pct. af den vurderede kontante handelsværdi fra punkt Ansøger kan vælge at hjemtage et mindre tillægslån. Tillægslånet medtages ikke i beregningen af egenkapital. Tillægslånet skal minimum være kr. 7. Beregning af supplerende garanti. 7.1 Hvis der ansøges om supplerende lån efter 5 i bekendtgørelsen tastes Ja i feltet og det supplerende lån beregnes automatisk i punkt Ved beregning af supplerende lån er det den tidligere beregnede lånestørrelse jf. punkt 5.3, der skal fratrækkes. Det tidligere ydede lån indtastes i feltet, hvorefter det maksimale supplerende lån automatisk beregnes. 8. Ansøgers uddannelse Ansøger skal opfylde et uddannelseskrav, (bekendtgørelsens 10 og bilag 3). Uddannelseskravet bestemmes af bedriftens overvejende anvendelse i henhold til de udarbejdede budgetter. Det oplyses i punkt 8.1, om ansøger opfylder uddannelseskravet.

10 10 Hvis uddannelseskravet ikke opfyldes, skal der vedlægges en redegørelse for ansøgers uddannelsesforløb samt begrundet anmodning om, at der dispenseres fra uddannelseskravet, eller begrundet anmodning om for en tidsbegrænset periode at gøre undtagelse fra kravet. Dispensation fra uddannelseskravet vil normalt forudsætte, at ansøger på grund af sygdom eller sygdom i dennes nærmeste familie er blevet forhindret i at fuldføre uddannelsen. Der vil kunne gøres tidsbegrænset undtagelse fra uddannelseskravet, hvis ansøger etablerer sig inden uddannelsen er helt afsluttet og særlige omstændigheder i øvrigt taler for en tidsbegrænset undtagelse. I disse tilfælde vil der blive stillet krav om garanti fra et pengeinstitut for tilbagebetaling af lån og tilskud, såfremt uddannelseskravet ikke opfyldes inden fristens udløb. For så vidt angår EØS-uddannelser, foretager Økonomistyrelsen en konkret vurdering af ansøgers uddannelse. For så vidt angår hollandske uddannelser vil et af følgende uddannelsesbeviser normalt blive godkendt: MAS-A MAS-B Kaderfunctionaris Zelfstandig beroepsbeoefenaar KS Ansøgeren skal desuden opfylde et krav om praktik på 29 måneder. Praktikken skal dokumenteres ved erklæringer fra arbejdsgiverne og skal godkendes af Økonomistyrelsen. Kravet til ansøgers egenkapital nedsættes med 20 pct., jf. pkt. 8, hvis ansøger har en særlig jordbrugsuddannelse som nævnt i bekendtgørelsens Egenkapitalkrav Ansøger skal opfylde et egenkapitalkrav for at opnå garanti til førstegangsetableringslån og supplerende lån. For ansøgninger om garanti til førstegangsetablerede efter 3 skal egenkapitalen udgøre mindst 4 % af udmålingsgrundlaget. Ansøgere, der opfylder de særlige uddannelseskrav, jf. punkt 8.1., har mulighed for at ansøge med reduceret egenkapitalkrav. For garanti til førstegangsetableringslån efter 3 udgør det reducerede egenkapitalkrav 2 % af udmålingsgrundlaget. Der stilles ikke et særskilt krav til størrelsen af egenkapitalen i relation til ansøgning om tillægslån.

11 Opgørelse af ansøgers egenkapital Reglerne for opgørelsen af egenkapitalen fremgår af bekendtgørelsen. Egenkapitalen opgøres som ansøgers nettoformue, og opgørelsestidspunktet kan højst ligge 12 måneder forud for ansøgningstidspunktet. Er egenkapitalen reduceret væsentligt siden opgørelsestidspunktet, skal der foretages en aktuel opgørelse. Hvis reduktionen skyldes udgifter i forbindelse med køb af jordbrugsbedriften m.v., investeringer eller sædvanlige dispositioner i forbindelse med driften af jordbrugsbedriften, skal der ikke foretages en aktuel opgørelse. Status skal omfatte samtlige ansøgers aktiver og gældsforpligtelser. Aktiver i form af indbo, herunder smykker og samlinger, samt indestående på pensionsordninger kan ikke medregnes. Anparter i kommanditselskaber, partsrederier og lignende kan medregnes i egenkapitalen. Anparter anses som andre aktiver. Værdiansættelse skal derfor ske ved en vurdering af anpartens handelsværdi foretaget af registreret eller statsautoriseret revisor. Værdiansættelsen skal tillige indeholde en redegørelse for de skattemæssige konsekvenser af salg af anparten. Ved vurdering af økonomisk overlevelsesevne vil det blive taget i betragtning, hvilke eventualforpligtelser ansøger har som følge af ejerskabet af anparten. Værdien af jordbrugsejendom (inkl. foderbeholdning) med tilhørende besætning, driftsinventar og driftsmateriel opgøres på grundlag af en vurdering foretaget af det långivende institut. Værdien af driftsinventar og driftsmateriel, der ikke er omfattet af vurderingen, opgøres enten på grundlag af købsfaktura og efter reduktion for driftsmæssige afskrivninger eller på grundlag af en særlig vurdering foretaget af det långivende institut. Værdien af besætning, der ikke er omfattet af vurderingen, opgøres enten efter skattelovgivningens regler eller på grundlag af en særlig vurdering foretaget af det långivende institut. Værdien af potteplanter under kultur og containerplanter opgøres på grundlag af en særlig vurdering. Andre jordbrugsaktiver, herunder salgsbeholdninger, værdiansættes efter skattelovgivningens regler. Værdien af jord- og salgsbeholdninger, der ikke er omfattet af ovennævnte vurderinger, eksempelvis jordbeholdning på forpagtet ejendom, skal ansættes efter skattelovgivningens regler. Finansielle aktiver, herunder personlige støtterettigheder, skal ansættes efter skattelovgivningens regler. I opgørelsen kan tillige medregnes dokumenterede tilgodehavender hos skattemyndighederne som typisk er tilgodehavender i form af overskydende indkomstskat udløst som følge af etablering/ejendomskøb. Andre tilgodehavender kan ligeledes indgå i opgørelsen af egenkapitalen. Det kan for eksempel være optjente feriepenge mv.

12 12 Værdien af øvrige aktiver, eksempelvis bil, parcelhus, sommerhus m.v., fastsættes af kyndig og uvildig vurderingsmand. Økonomistyrelsen vil normalt godkende en vurdering foretaget af en autoriseret forhandler/mægler. Status skal omfatte samtlige ansøgers gældsposter, der opgøres til kontantværdi efter skattelovgivningens regler. Ægtefællens eller samleverens egenkapital kan indgå i opfyldelsen af ansøgers egenkapital. I disse tilfælde vil der blive stillet krav om, at ægtefællen eller samleveren tegner selvskyldnerkaution for dette beløb. Selvskyldnerkautionen kan erstattes af en garanti fra et pengeinstitut for det samme beløb. Opgørelse af egenkapitalen for ægtefælle eller samlever sker særskilt og efter samme regler som for ansøger. 11. Opgørelse af arbejdskraftbehovet på jordbrugsbedriften Arbejdskraftbehovet skal være opfyldt på ansøgningstidspunktet og i hele lånets løbetid. Ved anpartserhvervelse opgøres arbejdskraftbehovet for hele bedriften. Ansøger skal anvende mindst 833 timer pr. regnskabsår på jordbrugsbedriften, opgjort efter normtimesatser. Ved ansøgning om supplerende lån skal opgørelse foretages for første hele år efter overtagelse af det aktiv, der danner grundlag for det supplerende lån. Opgørelsen skal omfatte hele bedriften. Arbejdskraftbehovet opgøres på grundlag af normtimetal. I bilaget er anført normtimesatser for de væsentligste produktionsgrene. For produktionsgrene, der ikke er nævnt i bekendtgørelsens bilag 2, opgøres arbejdskraftbehovet på grundlag af sædvanligt tidsforbrug for en produktion under pågældende forhold, idet særlig dokumentation vedlægges. Det bemærkes, at kun produktionsgrene indenfor egentlig jordbrugsvirksomhed kan indgå i opgørelsen af arbejdskraftbehovet. I pkt. 11 skal anføres arbejdskraftbehovet i år 1 fordelt på planteproduktion i punkt 11.1, animalsk produktion i punkt 11.2 og gartneri mv. i punkt Produktion på tilforpagtede ejendomme og arealer samt i lejede bygninger kan ikke medregnes i bedriftens samlede arbejdskraftbehov i opgørelsen. Det vil sig, at den totale opgørelse af arbejdskraftsbehovet i alt kun er normtimer fra aktiver som ejes af ansøger selv. Hvis ansøgers bedrift indgår helt eller delvist i et driftsfællesskab, jf. bekendtgørelsens 16, skal arbejdskraftbehovet på den af ansøger eller låntager ejede ejendom mindst udgøre 833 timer på grundlag af den produktion, der finder sted på den af ansøger ejede bedrift.

13 Budgetoplysninger Ansøger skal ved budgetter dokumentere økonomisk levedygtighed og økonomisk overlevelsesevne. Budgetterne skal udarbejdes efter de sædvanlige driftsøkonomiske principper og skal dække årene, indtil der opnås økonomisk balance. Budgetterne skal dække 3 hele regnskabsår. Budgetterne skal indeholde alle planlagte investeringer. Kravet om dokumentation af økonomisk levedygtighed skal normalt være opfyldt efter 2 år fra etablering på en jordbrugsbedrift. Ved økonomisk levedygtighed forstås bedriftens evne til ved primær jordbrugsdrift, at skabe et positivt driftsoverskud ved tilpasning af indtægter og omkostninger indenfor den givne kapacitetsramme i den primære jordbrugsbedrift herunder evt. forpagtede aktiver. Når "Resultat af primær drift" er positivt, anses økonomisk levedygtighed som godtgjort. Kravet om dokumenteret økonomisk overlevelsesevne skal normalt være opfyldt efter 3 år. I modsat fald skal budgetoversigten suppleres, og en redegørelse med påtegning af den særligt sagkyndige skal vedlægges. Ved anpartserhvervelse og/eller ved indtræden i driftsfællesskab skal punkt 12. udfyldes for ansøgers økonomi. Ved udfyldelsen af punkt tages udgangspunkt i budgetmaterialet, der vedlægges ansøgningen dels for ansøgers økonomi og dels for den samlede økonomi omfattende alle anpartshavere og/eller interessenter i driftsfællesskabet og disses ægtefæller eller samlevere. Budgetmaterialet skal indeholde: Budgetforudsætningerne, herunder redegørelse for planlagte investeringer. Status, der danner grundlag for budgetterne. Resultat- og likviditetsbudgetter for årene indtil opnåelse af økonomisk balance. Likviditetsbudget på månedsbasis for de to første budgetår Specifikation af dækningsbidrag Budgetteringen skal omfatte hele bedriften, og budgetforudsætninger vedrørende produktion, priser, tilskud m.v. skal klart fremgå og afspejle aktuelle og kendte forhold. Der skal tages hensyn til indkøringsvanskeligheder som følge af etablering og eventuelle investeringer. Hvis der regnes med stigende dækningsbidrag pr. enhed inden for de enkelte produktionsgrene, vedlægges en nærmere redegørelse for de forhold, der er årsag til det forventede stigende dækningsbidrag Resultatbudget

14 14 Resultatbudgettet udfyldes samlet for ansøger og dennes ægtefælle eller samlever. "Anden indkomst" kan for eksempel være følgende indtægter: Forarbejdning af og salg fra bedriften af jordbrugsprodukter Indkomst fra skovbrug, turist- og håndværksmæssige aktiviteter Indkomst fra maskinstationsvirksomhed Vindmølleindtægter/udgifter Skibsanparter m.m. Privat kursgevinst/tab Formueadministration og andre formueindtægter/udgifter. Renteudgifter opgøres som faktiske renteudgifter med regulering for eventuel dobbeltfinansiering. Indeks- og kursregulering på gælden foretages ud fra den forventede udvikling i nettoprisindekset og valutakurser. De anvendte reguleringsfaktorer skal oplyses. Ved maskinstation og anden virksomhed som kan knytte sig til den primære jordbrugsdrift anføres beløbet efter driftsmæssige afskrivninger og renteudgifter. Der beregnes den forholdsmæssige andel af de driftsmæssige afskrivninger og renteudgifter vedrørende maskinerne, som anvendes til maskinstationsvirksomhed eller anden virksomhed. Den resterende del af renteudgifterne og de driftsmæssige afskrivninger vedrørende maskinerne medregnes under renteudgifter og driftsmæssige afskrivninger på bedriften. Ansøgningen vedlægges specifikation over beregningen. Indtægter fra aftaler om pasning af jord medregnes som maskinstationsvirksomhed. 13. Yngre jordbrugerlånets prioritetsstilling Yngre jordbruger lånet skal placeres inden for 95 pct. af den af ansøger ejede ejendoms kontante handelsværdi opgjort ved en aktuel realkreditinstitutvurdering, jf. punkt 4. Består jordbrugsbedriften af mere end én ejendom, skal førstegangsetableringslånet og supplerende lån normalt pantsikres i alle under bedriften hørende ejendomme i deres helhed og inden for 95 pct. af ejendommens samlede kontantværdi. Evt. tillægslån skal ved lånets udbetaling have pantsikkerhed inden for 100 pct. af ejendommens kontante handelsværdi. Foranstående lån omregnes til kontantværdi efter Realkreditrådets omregningsregler. Består jordbrugsbedriften af flere ejendomme, udfyldes punkt 13.1 for hver ejendom. Den sikkerhedsmæssige placering i punkt 13.4 er udelukkende vejledende. I punkt 13.5 angives ansøgers valg af mulige lånetype Punkt 13.6 angives andelen af stående lån i forhold til realkreditinstituttets vurdering af den kontante handelsværdi. Det skal bemærkes, at lånet skal være placeret inden for ovennævnte sikkerheds-

15 grænse i ansøgers ejendom. Sikkerhedsgrænsen kan således ikke opfyldes ved pant i en ejendom ejet af andre end ansøger. 15 Når særlige omstændigheder taler derfor, kan Økonomistyrelsen ved driftsfællesskaber og lignende, tillade at, lån efter loven, opnår pantsikkerhed ud over 95 % af ejendommens kontante handelsværdi. Det vil være en betingelse, at lånet sammenlagt får placering inden for 95 % af den kontante handelsværdi af de ejendomme og det tilbehør, der indgår i sambelåningen af jordbrugsbedriften. 14. Interessentskab/driftsfællesskab 14.1 I feltet angives om ansøger indgår i interessentskab med øvrige anpartshavere af ejendommen. Såfremt der oprettes et interessentskab til at varetage driften skal der indsendes interessentskabskontrakt til Økonomistyrelsen I feltet angives om ansøger indgår i driftsfællesskab mellem flere ejendomme, hvor ansøger ikke er medejer. Såfremt ansøger indgår i driftsfællesskab mellem flere ejendomme skal der indsendes interessentskabskontrakt I feltet angives om der til driftsfællesskabet overdrages aktiver til driftsfællesskabet. Såfremt der overdrages aktiver (fx besætning eller maskiner) skal der indsendes dokumentation for værdien af aktiverne. Økonomistyrelsen vil herefter kræve supplerende pantesikkerhed for disse aktiver. 15. Oplysninger om ansøgers konsulent Ansøgningen skal udfærdiges af en særlig sagkyndig, som er udpeget at Direktoratet for FødevareErhverv. I ansøgningen skal der angives sagkyndiges nr., navn, tlf. nr. og Underskrifter og attestationer Oplysninger og erklæring afgives i henhold til 26 i lov nr. 338 af 17. maj 2000 om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven) og jf. lovbekendtgørelse nr. 728 af 29. juni 2004, som ændret ved lov nr. 405 af 1. juni Underskrevet attest af ansøger Ansøger skal underskrive en attest der giver den særlige sagkyndige tilladelse til at ansøge om garantien hos Økonomistyrelsen. Ansøger skal før elektronisk indsendelse af ansøgningsskemaet underskrive et eksemplar af dette, som opbevares af den særligt sagkyndige. Ansøger erklærer ved sin underskrift: at de givne oplysninger og de vedlagte bilag er rigtige og afgivet uden forbe-

16 16 hold at være gjort bekendt med, at det långivende realkreditinstitut er forpligtet til at afgive oplysning om forhold af betydning for yngre jordbrugerlånet til Økonomistyrelsen at bedriften så vidt det er ham bekendt opfylder gældende mindstekrav i henhold til regler fastsat i dansk lovgivning eller Det Europæiske Fællesskab om miljø, dyrevelfærd og hygiejne. Underskrift af en særligt sagkyndig Kun ansøgninger, der er udfærdiget med bistand af og efterfølgende attesteret af en særligt sagkyndig, der er godkendt af Direktoratet for FødevareErhverv, vil blive behandlet. Klagevejledning Økonomistyrelsens afgørelser kan påklages til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, jf. bekendtgørelsens 32. Klagen indsendes til Økonomistyrelsen, Landgreven 4, postboks 2193, 1017 København K.

Vejledning om tildeling af handyrtillæg

Vejledning om tildeling af handyrtillæg Vejledning om tildeling af handyrtillæg (HD-tillæg) Juli 2011 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af FødevareErhverv i 2011 Bidragyder(e): FødevareErhverv Fotograf(er): Colourbox Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Ryknings- og relaksations- vejledning

Ryknings- og relaksations- vejledning Ryknings- og relaksations- vejledning 2001 Statslån og statsgaranterede lån til jordbrugere Økonomistyrelsen Vejledningen er udgivet af: Økonomistyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v.

Udkast til Bekendtgørelse om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v. Udkast til Bekendtgørelse om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v. I medfør af 4, stk. 4 og 6, 4 a, stk. 4 og 6, 5 a, stk. 7, 9, stk. 4 og 6, 10, stk. 4 og 6, 13, stk. 5 og 7 og 14, stk. 5 i

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om statsgaranti for gældssaneringslån til jordbrugere

Bekendtgørelse af lov om statsgaranti for gældssaneringslån til jordbrugere LBK nr 1693 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-0122-000011 Senere ændringer

Læs mere

Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014

Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014 Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden som følge af ændring af randzoneloven pr. 1. august 2014. Oktober 2014 Kolofon Vejledning til ansøgning om reduktion af randzonebredden Denne vejledning

Læs mere

KRAV TIL EGENKAPITAL ELLER SUPPLERENDE SIKKERHEDSSTILLELSE

KRAV TIL EGENKAPITAL ELLER SUPPLERENDE SIKKERHEDSSTILLELSE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. marts 2013 KBP KRAV TIL EGENKAPITAL ELLER SUPPLERENDE SIKKERHEDSSTILLELSE SAMMENLÆGNING AF EGNETHEDSKRAV Denne vejledning belyser ved eksempler hvorledes krav

Læs mere

Ryknings- og Relaksations- Vejledning. Statslån og Statsgaranterede lån Til jorbrugere

Ryknings- og Relaksations- Vejledning. Statslån og Statsgaranterede lån Til jorbrugere Ryknings- og Relaksations- Vejledning Statslån og Statsgaranterede lån Til jorbrugere Vejledningen er udgivet af: Statens Administration Landgreven 4 1301 København K Telefon 33 92 98 00 E-post: statens-adm@statens-adm.dk

Læs mere

Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis

Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Juni 2003 Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis Beregningsskemaet udfyldes i 2 tempi. Kopi af skemaet med foreløbig

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering I medfør af tekstanmærkning nr. 172 ad 24.24.51 i aktstykke nr. 22 af 8. december 2016 til 24 på finansloven for finansåret 2017,

Læs mere

Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn

Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Arbejdsdirektoratet Februar 2007 Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. MULIGHEDER FOR SELVSTÆNDIG

Læs mere

Skema I anvendes, når tilskuddet kan beregnes på grundlag af de seneste årsopgørelser.

Skema I anvendes, når tilskuddet kan beregnes på grundlag af de seneste årsopgørelser. Skema til beregning af årsindtægt for selvstændigt erhvervsdrivende med nedsat arbejdsevne, der modtager tilskud (fleksjob) Jf. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats 70 g, stk 5. For at kommunen kan beregne

Læs mere

Fremsat den 24. februar 2011 af fødevareministeren (Henrik Høegh) Forslag. til

Fremsat den 24. februar 2011 af fødevareministeren (Henrik Høegh) Forslag. til Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2010-11 Fremsat den 24. februar 2011 af fødevareministeren (Henrik Høegh) Forslag til Lov om ændring af lov om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v. (Nedlæggelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om visse landdistriktsrelaterede tilskudsordninger m.v.

Bekendtgørelse af lov om visse landdistriktsrelaterede tilskudsordninger m.v. LBK nr 1812 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-0122-000021 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v.

Bekendtgørelse af lov om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere m.v. LBK nr 1202 af 10/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., j.nr. 1473 Senere ændringer til forskriften LOV nr 341 af 27/04/2011

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til omlægning til økologisk jordbrug

Bekendtgørelse om tilskud til omlægning til økologisk jordbrug BEK nr 37 af 22/01/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 12-810-000009 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tilsagn om tilskud til Natura 2000-projekt om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning, j.nr.

Tilsagn om tilskud til Natura 2000-projekt om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning, j.nr. Danmarks Naturfond Hennetved Kågårdsvej 12 5900 Rudkøbing Brev dato: 26-06-2014 J.nr.: 32308-14-L-0787 Center for Projekttilskud Sagsbehandler.: Dennis Munch E-mail: projekttilskud@naturerhverv.dk Tilsagn

Læs mere

FORPAGTNINGSKONTRAKT (Jordforpagtning) 2014

FORPAGTNINGSKONTRAKT (Jordforpagtning) 2014 FORPAGTNINGSKONTRAKT (Jordforpagtning) 2014 Underskrevne (bortforpagter) Nyborg Kommune Torvet 1 5800 Nyborg CVR.nr. 29 18 97 22 bortforpagter herved til medunderskrevne (forpagter) CVR.nr. en del af landbrugsejendommen

Læs mere

UDKAST 08-10-2010. Vejledning om reglerne i lov om landbrugsejendomme. 1. Indledning

UDKAST 08-10-2010. Vejledning om reglerne i lov om landbrugsejendomme. 1. Indledning UDKAST 08-10-2010 Vejledning om reglerne i lov om landbrugsejendomme 1. Indledning Formålet med denne vejledning er at beskrive, hvordan reglerne i lov om landbrugsejendomme (lovbekendtgørelse nr. 616

Læs mere

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010)

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010) April 2007 (Senest opdateret november 2010) INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. HVAD ER FLEKSYDELSESORDNINGEN?... 3 3. SÅDAN BEHANDLES DIN SAG... 3 4. BETINGELSER FOR AT VÆRE MED I FLEKSYDELSESORDNINGEN... 4

Læs mere

Erstatter tidligere fremsendte tilsagn

Erstatter tidligere fremsendte tilsagn Helligsø Gettrup Borgerforening Ydbyvej 95 7760 Hurup Thy Udviklingsstøttekontoret J. nr. 3693-11-2812 Sagsbehandler.: Lisbeth Petersen/ Helle Baagøe E-mail: usk@naturerhverv.dk CVR-/CPR-nr.: 32169783

Læs mere

2010/1 LSF 159 (Gældende) Udskriftsdato: 3. januar Fremsat den 24. februar 2011 af fødevareministeren (Henrik Høegh) Forslag.

2010/1 LSF 159 (Gældende) Udskriftsdato: 3. januar Fremsat den 24. februar 2011 af fødevareministeren (Henrik Høegh) Forslag. 2010/1 LSF 159 (Gældende) Udskriftsdato: 3. januar 2018 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fremsat den 24. februar 2011 af fødevareministeren

Læs mere

National reserve 2006

National reserve 2006 National reserve 2006 Vejledning til ansøgning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv National reserve

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Hørsholm Vand ApS (Vand) Att.: Gitte Benner Storm Håndværkersvinget 2 2970 Hørsholm Den 3. oktober 2014 Sag nr. 14/04229 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Side 0. SELVSTÆNDIG VIRKSOMHED - samtidig med efterløn

Selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Side 0. SELVSTÆNDIG VIRKSOMHED - samtidig med efterløn Selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Side 0 SELVSTÆNDIG VIRKSOMHED - samtidig med efterløn Selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Side 1 Indhold 1. Indledning...2 2. Muligheder for selvstændig

Læs mere

Bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven

Bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven BEK nr 1634 af 21/12/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-322-0005 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1442 af 23/12/2012

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til projekter vedrørende investeringer i nye grønne processer og teknologier i den primære jordbrugsproduktion

Bekendtgørelse om tilskud til projekter vedrørende investeringer i nye grønne processer og teknologier i den primære jordbrugsproduktion Bekendtgørelse om tilskud til projekter vedrørende investeringer i nye grønne processer og teknologier i den primære jordbrugsproduktion I medfør af 3, jf. 2, nr. 2, litra a, 5, 7, stk. 4, 11, stk. 4,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering

Bekendtgørelse om tilskudsordning for yngre fiskeres førstegangsetablering BEK nr 793 af 18/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2018 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 2018-23749 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om tilskudsordning

Læs mere

Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v. 1)

Bekendtgørelse om realkreditinstitutters udlån mod midlertidig garanti m.v. 1) BEK nr 1035 af 01/09/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 182-0016 Senere ændringer til

Læs mere

Vejledning til Nationale reserve 2009

Vejledning til Nationale reserve 2009 Vejledning til Nationale reserve 2009 Vejledning til ansøgning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve Januar 2009 Midlertidig udgave ny udgave forventes i feb. jáåáëíéêáéí=ñçê=c

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 februar 2014 6270 Tønder. Tilbud Sallinge Å

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 februar 2014 6270 Tønder. Tilbud Sallinge Å Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 februar 2014 6270 Tønder Tilbud Sallinge Å Undertegnede Navn Adresse Adresse E-mail adresse Tlf.nr.: tilbyder herved at

Læs mere

Om Beregning af dagpenge eller efterløn til selvstændige

Om Beregning af dagpenge eller efterløn til selvstændige Om Beregning af dagpenge eller efterløn til selvstændige Ledernes arbejdsløshedskasse 4 udgave, januar 2014 Indhold Side 1. Forord... 3 2. Betingelser for satsberegning... 3 3. Hvis du har drevet virksomheden

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 Februar 2014 6270 Tønder U D B U D S M A T E R I A L E.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 Februar 2014 6270 Tønder U D B U D S M A T E R I A L E. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 Februar 2014 6270 Tønder U D B U D S M A T E R I A L E Grøngrøft vedrørende Matr.nr. 53 Grøngrøft. Felsted Matr.nr. 54

Læs mere

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse Arbejdstagers navn og adresse Oplyses ved henvendelse Beslutningsdato Personnummer Du tilbydes ansættelse hos Navn Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel

Læs mere

AFTALE OM SALG/OVERTAGELSE AF ANDEL i ANDELSFORENINGEN!

AFTALE OM SALG/OVERTAGELSE AF ANDEL i ANDELSFORENINGEN! AFTALE OM SALG/OVERTAGELSE AF ANDEL i ANDELSFORENINGEN! Navn. Undertegnede overdrager herved min andel beliggende til fraflytning pr. den til medunderskrevne Pris. Prisen for andelen kan opgøres således:

Læs mere

INDBERETNINGSSKEMA til Kommunens årlige indberetning om uddeling og vederlag fra vand-/spildevandsforsyninger

INDBERETNINGSSKEMA til Kommunens årlige indberetning om uddeling og vederlag fra vand-/spildevandsforsyninger INDBERETNINGSSKEMA til Kommunens årlige indberetning om uddeling og vederlag fra vand-/spildevandsforsyninger I medfør af bekendtgørelse nr. 1212 af 14/10/2010 om kommuners indberetninger og erklæringer

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til elbusser

Bekendtgørelse om tilskud til elbusser BEK nr 1184 af 14/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. oktober 2015 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi,- Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-4819

Læs mere

2007/2 LSF 93 (Gældende) Udskriftsdato: 30. september Fremsat den 28. februar 2008 af fødevareministeren (Eva Kjer Hansen) Forslag.

2007/2 LSF 93 (Gældende) Udskriftsdato: 30. september Fremsat den 28. februar 2008 af fødevareministeren (Eva Kjer Hansen) Forslag. 2007/2 LSF 93 (Gældende) Udskriftsdato: 30. september 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fremsat den 28. februar 2008 af fødevareministeren

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende med nedsat arbejdsevne

Vejledning til bekendtgørelse om tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende med nedsat arbejdsevne Vejledning til bekendtgørelse om tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende med nedsat arbejdsevne Indledning I bekendtgørelse nr. [XX af xx. December 2012] er der fastsat regler om tilskud til selvstændigt

Læs mere

Vi har behandlet din sag ud fra de seneste oplysninger, du har sendt via Tast selv-service, og med tilhørende projektgrænse indtegnet i IMK.

Vi har behandlet din sag ud fra de seneste oplysninger, du har sendt via Tast selv-service, og med tilhørende projektgrænse indtegnet i IMK. 27762 Langeland kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Sagsnummer: 15-0139332 Dato: 6. november 2015 CVR-nr.: 29188955 Du får tilsagn om tilskud til dit projekt Projekttitel: Holmsmose etablering af vådområde

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Herning Vand A/S (Spildevand) Att.: Poul Schlosser Ålykkevej 5 7400 Herning Den 24. februar 2015 Sag nr. 14/03754 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

BILAG 1 TIL PENSIONSREGULATIV FOR AMTSKOMMUNER AF NOVEMBER 1993 AFTALE OM FRADRAG I EGENPENSION I MEDFØR AF PENSIONSREGULATIVETS 6, STK.

BILAG 1 TIL PENSIONSREGULATIV FOR AMTSKOMMUNER AF NOVEMBER 1993 AFTALE OM FRADRAG I EGENPENSION I MEDFØR AF PENSIONSREGULATIVETS 6, STK. Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Juni 1995 J.nr. 7-2102-5/95 BILAG 1 TIL PENSIONSREGULATIV FOR AMTSKOMMUNER AF NOVEMBER 1993 AFTALE OM FRADRAG I EGENPENSION I MEDFØR

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S Vejen Rensningsanlæg A/S Att.: Anja Myrhøj Nytofte-Bæk Grønhøjgade 45 6600 Vejen 16.april 2014 Sag 13/02607 Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand)

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre. love 1)

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre. love 1) Side 1 af 177 Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love (Særligt dækkede obligationer) 2006/1 LSF 199 Den fulde tekst Fremsat den 28. marts 2007 af økonomi- og

Læs mere

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014

Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Vejledning til skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Center for Jordbrug, Miljø i 2014 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Bekendtgørelse om barseludligning på det private arbejdsmarked

Bekendtgørelse om barseludligning på det private arbejdsmarked Bekendtgørelse om barseludligning på det private arbejdsmarked I medfør af 2, stk. 2, 3, stk. 2-3, 4, stk. 1-3, 5, stk. 2, 6, stk. 1-2, 7, stk. 1-3, 9, 11, 12, stk. 2 og 14 i lov nr. 417 af 8. maj 2006

Læs mere

I den forbindelse er der en række betingelser, som AF skal sørge for er opfyldt og dokumenteret på de enkelte sager.

I den forbindelse er der en række betingelser, som AF skal sørge for er opfyldt og dokumenteret på de enkelte sager. Arbejdsmarkedsstyrelsen 1. april 2005 sag nr. 05-207-91 Til AF-regionerne Intern instruks til AF om administration af løntilskudsordningen i forhold til forsikrede ledige 1. Baggrund Private og offentlige

Læs mere

Beskrivelse og Udbudsvilkår. For salg af ca. 54 ha agerjord beliggende nord for Landerupvej.

Beskrivelse og Udbudsvilkår. For salg af ca. 54 ha agerjord beliggende nord for Landerupvej. Beskrivelse og Udbudsvilkår For salg af ca. 54 ha agerjord beliggende nord for Landerupvej. Arealet udbydes i henhold til bekendtgørelse nr. 799 af 24. juni 2011 om offentligt udbud ved salg af kommunens

Læs mere

Vejledning vedrørende pristillæg til biogas

Vejledning vedrørende pristillæg til biogas 14. december 2015 Vejledning vedrørende pristillæg til biogas Denne vejledning vedrører Energinet.dk s vejledning af borgere om reglerne og ansøgningsproceduren for pristillæg til elektricitet fremstillet

Læs mere

09/02/2011 www.tvangsauktioner.dk Tvangsauktionsvilkår se 3 sidste sider 1/108

09/02/2011 www.tvangsauktioner.dk Tvangsauktionsvilkår se 3 sidste sider 1/108 www.tvangsauktioner.dk Tvangsauktionsvilkår se 3 sidste sider 1/108 www.tvangsauktioner.dk Tvangsauktionsvilkår se 3 sidste sider 2/108 www.tvangsauktioner.dk Tvangsauktionsvilkår se 3 sidste sider 3/108

Læs mere

Vejledning om tilskud til private pasningsordninger

Vejledning om tilskud til private pasningsordninger Vejledning om tilskud til private pasningsordninger 1. Indledning: Forældre i Horsens Kommune har mulighed for at vælge privat pasning af deres barn. Horsens Kommune yder tilskud til privat pasning i henhold

Læs mere

Vejledning om Dagbladspuljens overgangsordning for distributionsåret 2011

Vejledning om Dagbladspuljens overgangsordning for distributionsåret 2011 10. maj 2012 Gitte Østergaard Konsulent goe@kulturstyrelsen.dk Direkte tlf.: 3373 3311 Vejledning om Dagbladspuljens overgangsordning for distributionsåret 2011 Vejledningen vedrører reglerne for at kunne

Læs mere

Bekendtgørelse om pristalsreguleret alderdomsopsparing i pengeinstitutter

Bekendtgørelse om pristalsreguleret alderdomsopsparing i pengeinstitutter BEK nr 1203 af 31/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Statens Administration, j.nr. 2014-6821-004 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

16. august 2007 EM 2007/33. Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx. xxxx 2007 om ændring af landstingslov om indkomstskat

16. august 2007 EM 2007/33. Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx. xxxx 2007 om ændring af landstingslov om indkomstskat 16. august 2007 EM 2007/33 Forslag til: Landstingslov nr. xx. af xx. xxxx 2007 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Ophævelse af sambeskatning for samlevende ægtefæller, samt indførelse af regler

Læs mere

Driftspuljen til landsdækkende sygdomsbekæmpende organisationer

Driftspuljen til landsdækkende sygdomsbekæmpende organisationer Sundhedsstyrelsen Maj 2011 Vejledning til ansøgningsskema Tips- og lottomidler 2011 Driftspuljen til landsdækkende sygdomsbekæmpende organisationer Sundhedsstyrelsen Enhed for Sunde Rammer Islands Brygge

Læs mere

Stig Dragholm Hellebo Park 1,4,-4 3000 Helsingør. Afgørelse i din sag om særlig støtte.

Stig Dragholm Hellebo Park 1,4,-4 3000 Helsingør. Afgørelse i din sag om særlig støtte. Stig Dragholm Hellebo Park 1,4,-4 3000 Helsingør Afgørelse i din sag om særlig støtte. Ankestyrelsen har truffet afgørelse i din sag om klage over Helsingør Kommunes afgørelse truffet den 2. februar 2015.

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København 14. maj 2009 Supplerende bemærkninger til lovforslag L 202 Nedenfor anføres enkelte kommentarer til 5

Læs mere

Vejledning om kommerciel tilbagebetaling af tilskud til fremme af innovation og udvikling i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren

Vejledning om kommerciel tilbagebetaling af tilskud til fremme af innovation og udvikling i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren Vejledning om kommerciel tilbagebetaling af tilskud til fremme af innovation og udvikling i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren Oktober 2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis

Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION j.nr. 2013-7627 December 2013 Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis Beregningsskemaet udfyldes i 2 tempi. Kopi af

Læs mere

Regler. for. tilskud til aftenskoler i. Halsnæs Kommune

Regler. for. tilskud til aftenskoler i. Halsnæs Kommune Regler for tilskud til aftenskoler i Halsnæs Kommune Indholdsfortegnelse Afsnit Emne Side 1. Formål 2 2. Undervisningens omfang 2 3. Begrænsninger 2 4. Foreningskrav 3 5. Ansøgning og tilskudstilsagn 4

Læs mere

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion Kort om sygedagpenge og refusion A - Løn under sygdom/refusion Funktionærer har krav på fuld løn under sygdom. Fuld løn inkluderer sædvanlige løntillæg og provision, men ikke overarbejdsbetaling, uanset

Læs mere

Ved "selskaber" forstås livs- og pensionsforsikringsselskaber, tværgående pensionskasser og firmapensionskasser.

Ved selskaber forstås livs- og pensionsforsikringsselskaber, tværgående pensionskasser og firmapensionskasser. Aftale af 1. januar 2013 Aftale om overførsel af pensionsmidler mellem selskaber i forbindelse med forsikredes overgang til anden ansættelse (obligatoriske og frivillige ordninger) Jobskifteaftalen 1 1

Læs mere

OVERDRAGELSES PROCEDUREN

OVERDRAGELSES PROCEDUREN OVERDRAGELSES PROCEDUREN a. Sælger og køber udarbejder sammen denne aftale om overdragelse af en andel i Centerparken, med den tilknyttede boligret. Den udarbejdes i 1 eksemplar. Ønsker køber og sælger

Læs mere

Gartneribrugets Afsætningsudvalg. Virksomhedsophør, overdragelse eller salg anføres herunder med dato, årstal samt evt. ny ejers navn og adresse

Gartneribrugets Afsætningsudvalg. Virksomhedsophør, overdragelse eller salg anføres herunder med dato, årstal samt evt. ny ejers navn og adresse OPLYSNINGSSKEMA 2016 Gartneribrugets Afsætningsudvalg Til beregning af produktionsafgift 2016 på frugt og gartneriprodukter omsat i 2015 for CVR/SE-nummer Rettelser til navn, adresse, CVR nr. og E-mail

Læs mere

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Generelle vilkår for Kapitalpension Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Vilkårene gælder for kapitalpension (opsparing i pensionsøjemed), med mindre andet udtrykkeligt er aftalt. Vilkårene

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015 Januar 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Nye regler om kapitalbuffere De nye regler om kapitalbuffere implementerer kapitel 4 i CRD IV 1. De nye regler om kapitalbuffere blev vedtaget ved Lov nr. 268 af den

Læs mere

Maj 2016. Vejledning om tilskud. Kvægafgiftsfonden

Maj 2016. Vejledning om tilskud. Kvægafgiftsfonden Maj 2016 Vejledning om tilskud Kvægafgiftsfonden Indholdsfortegnelse 1 Generelt om Kvægafgiftsfonden... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 2 Kvægafgiftsfondens formål og strategi... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Odder Spildevand A/S Att.: Michael Lind-Frandsen Rude Havvej 9 8300 Odder Den 28. september 2015 Sag nr. 15/02407 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Spørgsmål og Svar om Garantifonden for Indskydere og Investorer

Spørgsmål og Svar om Garantifonden for Indskydere og Investorer Spørgsmål og Svar om Garantifonden for Indskydere og Investorer Emne Spørgsmål Svar Udbetaling / behandlingstid Hvor lang er Anmodninger om udbetaling af dækning behandles, så snart de modtages i behandlingstiden

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om arbejderboliger på landet

Bekendtgørelse af lov om arbejderboliger på landet LBK nr 1747 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin. NaturErhvervstyrelsen, j.nr.15-0122-000014 Senere ændringer

Læs mere

8. MEDDELELSE OM RENTETILPASNING

8. MEDDELELSE OM RENTETILPASNING 8. MEDDELELSE OM RENTETILPASNING Den elektroniske meddelelse om og rentetilpasning af lån er et supplement til realkreditinstituttets meddelelse, som uændret fremsendes med posten. Dataoverførslen indeholder

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: NaturErhvervstyrelsen Kontor: Miljø og Biodiversitet Sagsnr.: 14-810-000051 Dato: 12. december 2014 Orientering om udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love 2011/1 LSV 31 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-311-0075 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 21. december 2011 Forslag til

Læs mere

Lejerbo Hvidovre afd. 082-0, cvr. 0026769671,Gl Køge Landevej 26,Postboks 304,2500 Valby

Lejerbo Hvidovre afd. 082-0, cvr. 0026769671,Gl Køge Landevej 26,Postboks 304,2500 Valby Pantsætnings- og Låneaftale Ejendomsnr.: 106-300-0253 Lånenr: 0039-406-361 Låntager og pantsætter (herefter kaldet låntager) Lejerbo Hvidovre afd. 082-0, cvr. 0026769671,Gl Køge Landevej 26,Postboks 304,2500

Læs mere

Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn

Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen Maj 1999 Pjecen fortæller i hovedpunkter om de muligheder, du har for at fortsætte eller starte en selvstændig

Læs mere

Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder ansøgningsåret 2016

Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder ansøgningsåret 2016 Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder ansøgningsåret 2016 Oktober 2015 Kolofon Brugerguide til overdragelse af betalingsrettigheder ansøgningsåret 2016 1. udgave Oktober 2015 Denne vejledning

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om befordringsrabat til studerende ved videregående uddannelser

Bekendtgørelse af lov om befordringsrabat til studerende ved videregående uddannelser LBK nr 1189 af 10/10/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Styrelsen

Læs mere

ABCD KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Århus C

ABCD KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Århus C KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Århus C Telefon 86 76 46 00 Telefax 72 29 30 30 www.kpmg.dk Assens Affald og Genbrug A/S under stiftelse

Læs mere

ESØ 90 I/S Budgetter Årene 2016 2019

ESØ 90 I/S Budgetter Årene 2016 2019 ESØ 90 I/S Budgetter Årene 2016 2019 (samt korrigeret budget for året 2015) Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner Indholdsfortegnelse Side Ledelsens budgetpåtegning... 1 Ledelsens budgetberetning... 2 Resultatbudget...

Læs mere

RÅDERETSREGLER. Afdeling 026 Nis Petersens Gård. Inkl. information om installationsret/parabol

RÅDERETSREGLER. Afdeling 026 Nis Petersens Gård. Inkl. information om installationsret/parabol RÅDERETSREGLER Inkl. information om installationsret/parabol Afdeling 026 Nis Petersens Gård Side 2 af 11 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Individuel råderet... 3 Skillevægge... 4 Godtgørelse ved fraflytning...

Læs mere

Kompensation for tab vedrørende laks større end 72 cm

Kompensation for tab vedrørende laks større end 72 cm Kompensation for tab vedrørende laks større end 72 cm Foreløbig vejledning - 5. oktober 2005 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv Kolofon Kompensation for tab

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om landbrugsejendomme

Bekendtgørelse af lov om landbrugsejendomme Bekendtgørelse af lov om landbrugsejendomme Herved bekendtgøres lov om landbrugsejendomme, jf. lovbekendtgørelse nr. 616 af 1. juni 2010, med de ændringer, der følger af 1 i lov nr. 1240 af 18. december

Læs mere

Vedtægt. Reno Djurs I/S

Vedtægt. Reno Djurs I/S Vedtægt for Reno Djurs I/S Vedtægten er tiltrådt af 8 interessenter den 1. juli 1996 I 2001 er vedtægtens 9 ændret I 2005 er vedtægtens 14 ændret I 2006 er vedtægtens 1, 2, 6, 9 og 10 ændret I 2009 er

Læs mere

FORPAGTNINGSKONTRAKT (2015/)

FORPAGTNINGSKONTRAKT (2015/) FORPAGTNINGSKONTRAKT (2015/) Mellem bortforpagter Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Driftsområde Skrydstrup (DO SKP) Adresse: Lilholtvej 2, 6500 Vojens CVR: 16 28 71 80 Kontaktperson: Morten Tving

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til projekter vedrørende investeringer i og demonstration af nye processer og teknologier på gartneribedrifter

Bekendtgørelse om tilskud til projekter vedrørende investeringer i og demonstration af nye processer og teknologier på gartneribedrifter BEK nr 944 af 05/10/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., FødevareErhverv, j.nr. 3601-09-100 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S Att.: Hans A. Schmidt Østergade 130 6900 Skjern Den 20. april 2015 Sag nr. 14/05486 Deres ref.rlj/pmo Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 16. december 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 16. december 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 16. december 2010 14. december 2010. Nr. 1421. Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn I medfør af 74 f, stk. 9, og 74 g, stk. 6, i lov om arbejdsløshedsforsikring

Læs mere

samtlige Distrikter Skovpolitisk kontor Den 11. august 1997 FREDSKOVSNOTERING Vejledning i distrikternes arbejde med løbende vedligeholdelse af

samtlige Distrikter Skovpolitisk kontor Den 11. august 1997 FREDSKOVSNOTERING Vejledning i distrikternes arbejde med løbende vedligeholdelse af samtlige Distrikter Skovpolitisk kontor Den 11. august 1997 FREDSKOVSNOTERING Vejledning i distrikternes arbejde med løbende vedligeholdelse af fredskovsnoteringen I forbindelse med ændringen af skovloven

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet v/naturstyrelsen

Miljø- og Fødevareministeriet v/naturstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet v/naturstyrelsen sælger Landbrugsjord uden landbrugspligt Landbrugsjord beliggende Maltvedgårdsvej 2B, 4100 Ringsted. 2 Tilbudsblanket Salg af statsejendom Matr. nr.: matr.nr.

Læs mere

Sommerhusudlejning. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Sommerhusudlejning. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Sommerhusudlejning Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Beskatning af indtægter fra sommerhusudlejning er et af de tilbagevendende spørgsmål fra sommerhusejere landet over. Også skattevæsenet

Læs mere

Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn

Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn I medfør af 74 f, stk. 9, og 74 g, stk. 6, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 574 784 af 2721. maj juni 20172010,

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 14. april 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Rie Jakobsen v/tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 20. juli 2010. Klagen

Læs mere

Vejledning om tildeling af stivelsestillæg (KS-tillæg) Marts 2011

Vejledning om tildeling af stivelsestillæg (KS-tillæg) Marts 2011 Vejledning om tildeling af stivelsestillæg (KS-tillæg) Marts 2011 Indholdsfortegnelse I. Afkobling af støtten for stivelseskartofler... 3 II. Beregning af tillægget... 4 III. Ansøgning om KS-tillæg...

Læs mere

Information til ledige med selvstændig virksomhed

Information til ledige med selvstændig virksomhed Indhold 1. Forord 2. Hvad er selvstændig virksomhed? 3. Selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse 4. Selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse 5. Kombinationsforsikring Forord Mange oplever på et

Læs mere

Vejledning om tildeling af moderfårstillæg

Vejledning om tildeling af moderfårstillæg Vejledning om tildeling af moderfårstillæg (MF-tillæg) August 2011 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af FødevareErhverv i 2011 Bidragyder(e): FødevareErhverv Fotograf(er): Lars Bahl Ministeriet for

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark Arbejdsdirektoratet November 2008 Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. DEN DANSKE ARBEJDSLØSHEDSFORSIKRING...3 3. A-KASSERNE...4 4. HVORDAN BLIVER JEG MEDLEM AF EN

Læs mere

Information om ny lov og anmodning om oplysninger

Information om ny lov og anmodning om oplysninger Information om ny lov og anmodning om oplysninger Folketinget har vedtaget en række lovændringer i forlængelse af den indgåede aftale om kontanthjælpsreformen. Lovændringerne træder i kraft d. 1. januar

Læs mere

VEDTÆGTER FOR KOLLEGIEKONTORET I AARHUS

VEDTÆGTER FOR KOLLEGIEKONTORET I AARHUS VEDTÆGTER FOR KOLLEGIEKONTORET I AARHUS Kapitel 1 Navn, hjemsted og formål 1. Boligorganisationens navn er Kollegiekontoret i Aarhus. Stk. 2. Organisationen har hjemsted i Aarhus Kommune. 2. Boligorganisationen

Læs mere

LANDBRUGETS GÆLDS- OG RENTEFORHOLD 2012

LANDBRUGETS GÆLDS- OG RENTEFORHOLD 2012 LANDBRUGETS GÆLDS- OG RENTEFORHOLD 212 Oktober 213 Resume Landbrugets samlede gæld udgjorde 362 mia. kr. ved udgangen af 212. Lån optaget i realkreditinstitutterne udgjorde 276 mia. kr., svarende til 76

Læs mere

Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn

Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn BEK nr 1421 af 14/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 29. december 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Pensionsstyrelsen, j.nr. 2009-0021934 Senere ændringer til

Læs mere

UDKAST. Anvendelsesområde

UDKAST. Anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om revision og tilskudskontrol m.m. ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, almengymnasiale uddannelse og almen voksenuddannelse m.v. I medfør af 26, stk. 2, 3 og 5, i lov

Læs mere