VIRKSOMHEDSPLAN HILLERØD BIBLIOTEKERNE 2016

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VIRKSOMHEDSPLAN HILLERØD BIBLIOTEKERNE 2016"

Transkript

1 VIRKSOMHEDSPLAN HILLERØD BIBLIOTEKERNE 2016

2

3 Forord Årets Læseinitiativpris I 2015 blev Hillerød Bibliotek hædret med Årets Læseinitiativpris for delprojektet Læsebølgen i Kongevænget. Prisen blev uddelt på Læsepædagogernes landsmøde. Med prisen fulgte en pengepræmie på kr., som vi har øremærket til brug i Kongevænget for at støtte læseindsatsen i området. Desværre blev vi ikke Danmarks bedste læsekommune, men vi har i 2015 arbejdet videre med nogle af projekterne fra Hillerød Læser. Biblioteket gik i fisk Børnebiblioteket satsede stort på et projekt for børnefamilierne. Under overskriften Biblioteket går i fisk blev der en lørdag afholdt en masse forskellige aktiviteter for børnefamilierne. Ideen var at skabe mulighed for kreativt samvær for hele familien. Vi havde besøg af over 100 børn og voksne. Ordet er løs Litteraturfestivalen Ordet er Løs er blevet en fast etableret del af vores arrangements- og udstillingsprogram. I år var temaet lyrik, og vi havde sat fokus på Karen Blixen. Vi havde lånt en udstilling på Rungstedlund, der tog udgangspunkt i fortællingen om spøgelseshestene. Denne udstilling blev formidlet til børn i nogle forløb for skoleklasser. For de voksne var der en anden Karen Blixen udstilling kurateret af Tomas Lagermand Lundme med bidrag fra 8 kunstnere. I festivalen samarbejdede vi med Grundtvigs Højskole, Lyrik på første og Klaverfabrikken, så hvert sted afholdt egne arrangementer. Vi havde en meget velbesøgt lørdag med optræden af bl.a. Benny Andersen, Kjartan Arngrim og Hassan Preisler. Åbent, Selvbetjent Bibliotek I budgetvedtagelsen for 2016 blev der afsat midler til at etablere Åbent, selvbetjent bibliotek på hovedbiblioteket i Christiansgade. Efter årsskiftet gik håndværkerne gik i gang, og vi regner med at åbne den Det blive spændende at se, hvordan bibliotekets gæster vil tage imod de nye muligheder. Hvis man er låner, kan man komme ind på biblioteket hver dag fra kl. 7 til 22. Nyt bibliotekssystem I 2016 skal vi også implementere nyt bibliotekssystem. Vi har været med i det fælles udbud, som næsten alle landets kommuner er med i. Systematic, der udvikler systemet, er i gang med at implementere det på bibliotekerne. I uge 34 bliver det vores tur. Vi skal lære et nyt system at kende, og ændre vores arbejdsgange, så vi får det optimale ud af systemet. Brugerundersøgelse I 2013 var vi med i en landsdækkende brugerundersøgelse, som var initieret af den daværende Biblioteksstyrelse. I 2016 står Slots- og Kulturstyrelsen igen for en undersøgelse for landets biblioteker. Vi deltager i undersøgelsen og er spændt på hvordan resultaterne bliver i forhold til de indsatsområder vi har arbejdet med siden 2013.

4 Årsberetning 2015 Delmål 1: Udvikling af børnebiblioteket Hillerød Bibliotek vil være det oplagte kultursted for kommunens børnefamilier, vil tiltrække flere familier og opprioritere formidlingen til netop denne målgruppe. Nye tiltag udvikles og aktiveres, så vi imødekommer børnefamiliernes mangeartede biblioteksbehov. Status for projekterne: Fang Fortællingen: Fang Fortællingen er en fortællefestival i uge 46, med fokus på levende formidling af børnelitteratur. Temaet har på Hillerød Bibliotek været heste, og vi har vist udstillingen Spøgelseshestene, inspireret af Karen Blixens novelle, samt i uge 46 afviklet en række forskellige hesterelaterede arrangementer. En del af aktiviteterne i forbindelse med Spøgelseshestene indgik i tilbuddet til skolerne. I løbet af Fang Fortællingen ugen fik vi besøg af ca. 120 børn, som deltog i de forskellige aktiviteter. Ud af 12 udbudte undervisningsforløb i forbindelse med udstillingen Spøgelseshestene, har 8 skoleklasser deltaget. Vi nåede ikke helt succeskriteriet på 10 klasser.vi vil fortsat deltage i Fang fortællingen, og være med til at udvikle konceptet. Legestuen Kolbøtten: Legestuen Kolbøtten har været åben 1 gang om ugen i perioden april - december 2015 (lukket i skoleferier) og drives af forældregruppen. I gennemsnit har 14 forældre med børn pr. gang besøgt legestuen. Succeskriteriet var deltagere pr. gang. Legestuen bliver brugt af både mødre og fædre. Ud over at formidle bibliotekets tilbud i det omfang det er muligt, har vi besøgt legestuen og fortalt om gode billedbøger, og om hvorfor det er så vigtigt at starte så tidligt som muligt med højtlæsning. Legestuen fortsætter i Strikkecafé: Strikkecaféen har været afholdt i oktober, november og december og har skabt en hyggelig stemning på børnebiblioteket. De frivillige strikkedamer har lært børnene at strikke. Succeskriteriet var 10 børn pr. gang, men kun 1-2 har deltaget pr. gang. Vi vil dog forsøge med 3 nye strikkecaféer i 2016, og fortsætte med at sprede budskabet via arrangementsprogrammet og den lokale presse. Rekordlørdage: En række lørdage i løbet af året, med rekordforsøg. Formålet er at skabe en fælles oplevelse for børnefamilier, som er sjov og meningsfuld, giver mulighed for nærvær, samvær og kreativitet, udfordringer, overraskelser og at møde andre børnefamilier. Biblioteket går i fisk var vores første Rekordlørdag. Vores målsætning om at nå børnefamilierne lykkedes. Målet var deltagelse af 20 familier. Vi nåede op på 110 deltagere. Fiskequizzerne, der var en del af optakten til rekorddagen fik 75 quizbesvarelser i løbet af en uge. Vi vil fremover fortsætte med rekordlørdage et par gange om året, og fortsat udvikle konceptet.

5 Bogcafé: Bogcaféen er for børn og unge, som anbefaler og formidler deres yndlingsbøger til andre børn og unge. 8 børn og unge deltog i den første café. Succeskriteriet var 10 deltagere. Vi vil fortsat udvikle konceptet, og afholder to nye bogcaféer i foråret en for 9-12 årige, og en for årige. Musikarrangementer for de mindste: Vi har afholdt to musikarrangementer, rettet mod det yngste publikum. Stine Michel og Eventyrorkestret, samt Babybandet. Tilsammen har der været ca. 120 børn og voksne der har haft glæde af tilbuddene. Succeskriteriet var deltagelse af pr. arrangement. Læsehunden: I marts startede vi samarbejdet med foreningen Læsehunden og fik tilknyttet et læseteam til biblioteket. I foråret lagde biblioteket lokaler til tilbuddet, og 4 børn gennemførte et forløb. Succeskriteriet var at 1-2 børn fik et læsediplom. I efteråret valgte vi, uden succes, at lægge tilbuddet ud til skolerne sammen med vores andre bibliotekstilbud. I 2016 satser vi på at sprede kendskabet til tilbuddet ad andre kanaler, bl.a. via vores arrangementsprogram og den lokale presse. Delmål 2: Videreførelse af Hillerød Læser Status for projekterne: Arbejdspladsbiblioteker: Af de oprindelige seks arbejdspladsbiblioteker, der blev oprettet under læsekampagnen, har fire valgt at fortsætte med tilbuddet mod betaling. Det drejer sig om Sophienborg Plejecenter, Forsorgshjemmet Skansegården, MAD til hver DAG og Psykiatrisk Center Nordsjælland. Alle fire arbejdspladser har indgået aftale om at beholde arbejdspladsbibliotekerne året ud. Succeskriteriet, at mindst halvdelen af arbejdspladsbibliotekerne fortsætter mod betaling, er nået. Samarbejdet med Drift & Service rengøringsafdelingen er blevet udskudt pga. sygdom. Læsegruppe på Skansegården: Læsegruppen på Skansegården er blevet forlænget for tredje gang mod betaling. Den nuværende aftale løber fra januar til juni og indebærer, at biblioteket gennemfører en ugentlig læsegruppe på Skansegården (hver onsdag kl ). Succeskriteriet, at læsegruppen på Skansegården fortsætter resten er 2015, er nået. Læsegruppe på biblioteket: Vi har afholdt en ugentlig, åben læsegruppe på Hillerød Biblioteket i perioden nov.- dec Læsegruppen havde i gennemsnit 6,2 deltagere. Denne læsegruppe er blevet forlænget i 2016 (jan.-maj.). Succeskriteriet, at vi afholder læsegrupper på biblioteket i to måneder med gennemsnitligt fem deltagere pr. gang, er nået. Læsekompasset: Hillerød Bibliotek har indgået samarbejde med Rødovre Bibliotek og Gentofte Centralbibliotek om at videreudvikle Læsekompasset, så landets øvrige biblioteker kan få gavn af tilbuddet. De tre partnere arbejder i 2016 målrettet frem mod at skabe et økonomisk fundament for udviklingen af en app. Læsekompasset blev tilbudt bibliotekets brugere i perioden sep.-nov Otte brugere bookede et læsekompas, men kun fem gennemførte. Det er efterfølgende blevet besluttet at nedlægge læsekompasset i sin nuværende form for at afvente resultatet af samarbejdet med Rødovre og Gentofte.

6 Succeskriteriet, at Læsekompasset videreudvikles i samarbejde med mindst et andet bibliotek, er nået. Succeskriteriet, at 15 biblioteksbrugere tager imod tilbuddet om at få lagt et læsekompas, er ikke nået. Læsebølgen: Det har ikke været muligt at fortsætte samarbejdet med Brohuset om et bibliotekstilbud, læsegrupper og litteraturarrangementer, da Brohuset ikke har kunnet medfinansiere aktiviteterne. Delmål 3: Ny hjemmeside DDB samarbejdet omfatter et fælles CMS system, som Hillerød Bibliotekerne har tilsluttet sig. Formålet er, at sikre bedre digital formidling og gøre det billigere at drive hjemmesiden. Vi forventer at gå i luften med den nye hjemmeside efteråret 2015 senest 1. december. Status for projekterne: Hjemmesiden kan tages i brug 1. december 2015 og evalueringen afviklet 2016: Webstedet blev taget i brug den 1. oktober 2015 og evaluering er planlagt til april Projektet er gennemført inden for ressourcerammerne: Det kan først måles, når evalueringen er gennemført, da der stadig anvendes ressourcer. Hjemmesiden afspejler formidlingsstrategien, den sproglige profil, og projektets visioner og ambitioner: Afventer evaluering i foråret Struktur og grafisk udformning afspejler projektets visioner og ambitioner: Afventer evaluering i foråret Bevaring af antallet af unikke besøg når 1. kvartal 2015 sammenlignes med 1. kvartal 2016: Afventer evaluering 10% af gæsterne på det nye websted, klikker på mindst en af de formidlende artikler i 1. kvartal 2016: Afventer evaluering. Driftgruppen har udarbejdet en driftplan for formidling for hele 2016 ved projektets afslutning. Den skal løbende evalueres i forhold til vores erfaringer: Der er udviklet en driftplan for hele 2016, der løbende skal evalueres Samtlige medarbejdere på biblioteket kan navigere på webstedet og hjælpe gæster med at finde relevant information ved projektets afslutning: Afventer evaluering i foråret Delmål 4: Samskabelse Status for projekterne: I anden halvdel af 2015 deltog 2 medarbejdere på et Fagligt udviklingsforum om samskabelse afholdt på Gentofte Centralbibliotek. Forløbet gav nye perspektiver og værktøjer til start af samarbejde med borgere og andre aktører i kommunen. I det Faglige udviklingsforum arbejdede vi med ideer til konkrete projekter, der kan realiseres i 2016.

7 Handleplan 2016 Delmål: 1. Udvikling af bibliotekets læringstilbud og betjening af studerende på ungdomsuddannelserne 2. Litteraturformidling, hvordan fremmer vi litteratur og læsning 3. Samskabelse Delmål 1: Udvikling af bibliotekets læringstilbud og betjening af studerende på ungdomsuddannelserne. Læringsmiljø: 2 medarbejdere deltager i Fagligt Udviklingsforum om Læringsmiljø - læringsbegrebet sat i lokal kontekst. De skal udfordre læringsbegrebet og gentænke både lærings- og undervisningstilbuddene. Samtidig med at bibliotekets medarbejdere tilrettelægger læring og undervisning, skal det undersøges, hvilke nye roller man kan indtage, hvilke kompetencer der kan sættes i spil og hvordan læring kan tænkes ind i mange flere af bibliotekets aktiviteter. Succeskriterier: Vi udvikler nye måder at arbejde med læring på og gennemfører som minimum en ny læringsaktivitet i efteråret Ungdomsuddannelser: Vi vil udvikle nye måder at betjene eleverne fra ungdomsuddannelser på. I samarbejde med studiecenterbibliotekarerne på ungdomsuddannelserne arbejder vi med at optimere vores betjening bl.a. i forhold til elevernes større skriftlige opgaver. Materialeindkøbet styrkes i forhold til ungdomsuddannelserne. Succeskriterier: Biblioteket har 1-2 nye tilbud til ungdomsuddannelserne i løbet af Tilbuddene er udarbejdet i samarbejde med studiecenterbibliotekarerne. E-ressourcer: Vi vil arbejde med målretning af vores e-ressourcer i forhold til de studerende på ungdomsuddannelserne. Vi vil samarbejde med studiecentrene om formidling og brug af e-ressourcerne. Succeskriterier: Vores e-ressourcer på webben målrettes de studerende ud fra en faglig relevant sortering og præsentation. Ændres i løbet af efteråret 2016.

8 Delmål 2: Litteraturformidling, hvordan fremmer vi litteratur og læsning Litterær formidling: For at udvikle og styrke bibliotekets formidlerrolle overfor kommunens børneinstitutioner deltager 2 medarbejdere i det faglige udviklingsforum i centralbiblioteks regi vedr. litteraturformidlerrollen. Vi vil herefter skabe et skræddersyet tilbud til børnehaver omkring den obligatoriske dialogiske læsning der skal foregå ude i institutionerne. Vi ønsker med dette tilbud at bidrage og motivere de voksne der er omkring børnene i dagligdagen, til at lege med sproget med billedbogsfortællingen som udgangspunkt. Med afsæt i billedbogens univers vil vi beskrive konkrete oplæsningsmetoder, inspirere til bogstavleg, tegnekreativitet, hoppende leg og andre sprogstimulerende udtryksformer. Succeskriterier: At udvikle et eller to tilbud, som vi kan tilbyde børnehaverne i efteråret 2016, samt herigennem styrke samarbejdet med institutionerne. Styrkelse af samarbejdet med daginstitutionerne i Hillerød Kommune: En studerende fra IVA arbejder med sit erhvervsrelaterede projekt på Hillerød Bibliotek. I projektet udvikles ideer til betjening af daginstitutioner med særligt fokus på hvordan biblioteket kan samarbejde med daginstitutionerne i forhold til at understøtte, fremme og inspirere til det sproglige arbejde, sprogstimulerende aktiviteter og litteratur. Succeskriterier: Ideerne fra projektet implementeres i børnebibliotekets praksis. Udvikling af Læsekompasset: Hillerød Bibliotek, Rødovre Bibliotek og Gentofte Centralbibliotek har indgået samarbejde om at undersøge mulighederne for at udvikle Læsekompasset til et nationalt tilbud. I løbet af 2016 afholder de tre biblioteker en workshop for centrale aktører i bibliotekssektoren mhp. at forædle det nuværende projekt, udvide samarbejdskredsen bag Læsekompasset og skabe en finansiel platform for udvikling af en Læsekompas-app. Succeskriterier: Udvikling af en læsekompas-app Forfatternes forhal: Hillerød Bibliotek har indgået samarbejde med Odense Centralbibliotek og Esbjerg Bibliotek om at gennemføre projektet Forfatternes forhal, hvor alle tre biblioteker indretter forfatterarbejdspladser i biblioteksrummet til lokalt forankrede forfattere. Forfatterne får samme adgang til bibliotekets ressourcer som personalet, så han/hun/de kan indrette en arbejdsstation på biblioteket. Der knyttes desuden en forfatterkonsulent til de lokale biblioteker, som skal være med til at planlægge en række aktiviteter som skriveværksteder for publikum. Den primære målgruppe i Forfatternes forhal er lokale skribenter og bibliotekets litterære publikum. Projektet løber ind til maj måned 2017 med mulighed for permanent forankring. Projektet evalueres efter projektafslutningen i Digital formidling på storskærme: Vi vil bruge storskærme til at formidle litteratur i biblioteksrummet på hovedbiblioteket og i Skævinge, så der også er et formidlingstilbud i det Åbne, selvbetjente bibliotek. Vi nedsætter en arbejdsgruppe, der undersøger hvilke tilbud der er på markedet, og kommer med forslag til hvad vi kan anskaffe. Succeskriterier: Arbejdsgruppen kommer med forslag til formidlingsskærme, som bliver anskaffet til bibliotekerne.

9 Pop up-biblioteket: Bibliotekets røde ladcykler bruges som pop up-bibliotek for at støtte op om eksterne kulturarrangementer og for at formidle bibliotekets egne tilbud. Succeskriterier: Pop up-biblioteket har deltaget i 4 arrangementer i Delmål 3: Samskabelse Overordnede mål: Vi vil øge kendskabet til biblioteket blandt nye borgere med flygtningebaggrund. Det skal kunne ses i form af et stigende besøgsantal. Et andet langsigtet mål er, at samskabelse skal berøre flere dele af biblioteksvirksomheden og blive en mere integreret del af vores praksis i Fx i arbejdet med arrangementer er samskabelse en god metode til at få mere alsidigt, borgerdrevet indhold på biblioteket. Gennem det indledte samarbejde med Grundtvigs Højskole og Hillerød Kommunes frivillighedskonsulent, er vi kommet frem til to konkrete samskabelsestiltag: NGO-workshoppen Sammen er vi Hillerød og den sociale samværscafé Kulturklubben: Sammen er vi Hillerød: Fra marts måned 2016 vil der hver anden onsdag på Hillerød Bibliotek fra kl blive afholdt NGO-workshop med Grundtvigs Højskoles NGO-underviser. Her vil interesserede borgere kunne udvikle og realisere lokale NGO-projekter i tæt samarbejde med andre frivillige og lokale aktører. Succeskriterier: NGO-workshoppen skal generere et selvstyrende netværk af frivillige borgere, der tænker biblioteket som en naturlig samskabelsespartner. Den skal udmunde i mindst to nye frivilligdrevne tiltag, der benytter bibliotekets materialer eller faciliteter til at løse lokale udfordringer. Kulturklubben: Dette tiltag er stadig på tegnebrættet, men er tænkt som en frivillig, brugerdrevet kulturklub på Hillerød Bibliotek målrettet yngre flygtninge. Dens overordnede formål er at modvirke ensomhed og isolation blandt flygtninge, ved at skabe et neutralt rum, hvor de kan mødes med kommunens andre borgere om meningsfulde sociale og kulturelle aktiviteter. Succeskriterier: Den sociale samværscafé skal, inden sommerferien, have fundet sin form og benyttes aktivt af nye borgere med flygtningebaggrund - både som brugere og medskabende aktører.

10 Statistik 2015 Udlån: Materiale udlån: Elektroniske udlån: enheder (incl. fornyelser) download/streaming Materialebestand: Bøger: Musik: Film, spil, lydbøger: Andre materialer: enheder enheder enheder enheder Besøgstal: Hovedbiblioteket: Skævinge Bibliotek: Lokalhistorisk Arkiv: 476 Besøgende på bibliotekets hjemmeside: Antal Lydavisbrugere: 95 Aktive lånere: Personaleforbrug: årsværk 33,71 (heraf 28 timer beskyttet beskæftigelse, samt 6 timer ugentligt til ATP-biblioteket og 2,5 timer til betjening af arresten. Udgiften finansieres af de pågældende institutioner)

11 Biblioteksorienteringer: Voksenafdelingen: Børnebiblioteket: 11 orienteringer og 115 studerende 4 orienteringer 83 elever Arrangementsvirksomhed: Voksne: Børn: Workshops for børn: Fredagscafé: 27 arrangementer 1353 deltagere samt 2500 besøgende på kulturnatten 39 arrangementer 1371 deltagere samt 220 til fødselsdagsfesten for 5 årige 244 deltagere 7 caféer med i alt 270 gæster Biblioteket som læringscenter: Workshops/læringsdage for skoleelever 19 kurser med i alt 126 deltagere 72 IT-cafeer med i alt 366 deltagere 4 slægtsforskningscaféer med i alt 50 deltagere 10 workshops med i alt 227 elever Legestue: 29 legestuer med i alt 836 deltagere Læsekredse: 24 læsekredse med i alt 200 deltagere. Læsekredsene mødes 1 gang pr. måned Udstillinger: 6 Udstillinger 325 deltagere i ferniseringer. Omvisninger: 20 deltagere Børnehavebiblioteker: 13 Medlemmer af Biblioteksklubben: 2500

12 Åbningstider pr. 14. marts 2016 Hillerød Bibliotek Christiansgade 1, 3400 Hillerød Telefon Åbent Mandag søndag kl Betjening: Mandag - torsdag kl Fredag - lørdag kl Lokalhistorisk Arkiv Tirsdag kl lørdag i mdr. kl Skævinge Bibliotek Hovedgaden 16 C, 3320 Skævinge Telefon Åbent Mandag søndag kl Betjening: Mandag og onsdag kl Lørdag kl

VIRKSOMHEDSPLAN FOR HILLERØD BIBLIOTEKERNE

VIRKSOMHEDSPLAN FOR HILLERØD BIBLIOTEKERNE VIRKSOMHEDSPLAN FOR HILLERØD BIBLIOTEKERNE 2015 1 Forord 2014 var præget af arbejdet med Hillerød Læser. Det er længe siden biblioteket har gennemført et så stort projekt, hvor så mange medarbejdere har

Læs mere

Strategi 2014-16. Ajourført januar 2016. Fremtidens bibliotek

Strategi 2014-16. Ajourført januar 2016. Fremtidens bibliotek Strategi 2014-16 Ajourført januar 2016 Fremtidens bibliotek Organisationsdiagram 2016 Bibliotekschef Lilli Mortensen (konstitueret) Udvikling Afdelingsleder Lilli Mortensen Kulturhuse & Børn Afdelingsleder

Læs mere

Slutrapport fra. projekt Læs dansk på bibliotekerne

Slutrapport fra. projekt Læs dansk på bibliotekerne Slutrapport fra projekt Læs dansk på bibliotekerne Indhold Projektresumé... 3 Projektets formål... 3 Mål og succeskriterier... 3 Målgruppen... 5 Læringsforløbene... 5 Netværk... 6 Organisering... 7 Aktiviteter

Læs mere

Esbjerg Kommune Biblioteker

Esbjerg Kommune Biblioteker 1 Esbjerg Kommune Biblioteker Virksomhedsplan 2016 Virksomhedsplanen omfatter ekstraordinære tiltag. Almindelig hverdagsopgaver med åbningstid, udlånsvagter, brugerkurser m.v. er naturligvis fundamentet

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Evaluering af kontrakt for Biblioteket, 2013-2014

Evaluering af kontrakt for Biblioteket, 2013-2014 Evaluering af kontrakt for Biblioteket, 2013-2014 Digitalisering og borgernes IT - kompetencer A1 Aktive digitale borgere A.1.1 Central indsats. Styrke og vedligeholde det tværfaglige samarbejde med Borgerservice

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn.

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn. Skovhusets bestyrelse 19.03.2015 Skovhusets oplæg til brug for møde med KFIU d. 14.4.15. 1. KFIU`s beslutning Uddrag af KFIU-referat af møde d. 6 nov. 2014: Forvaltningen indstiller: 1. At udvalget godkender

Læs mere

Koordinationsgruppen og Arbejdsgruppen for børn, DDB, august 2015

Koordinationsgruppen og Arbejdsgruppen for børn, DDB, august 2015 1 Den digitale udvikling skaber nye rammer og muligheder, men også udfordringer for bibliotekernes formidling til tweens og børnefamilier. Børnene er digitale indfødte og stiller derfor naturligt store

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Kultur & Fritid Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Udviklingsplan 2016 Indledning Slots- og kulturstyrelsen har bl.a. på baggrund af tre konferencer

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Kommissorium... 3 Forslag til kulturpas... 4 Børn som kulturbrugere... 4 Kulturpas... 4 Erfaringer... 4 Formålet... 5 Målgruppe...

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner - en kort introduktion til programmet Pædagogiske læreplaner med værktøjet RiskMinder. - Se evt. den tilhørende video på www.rmlink.dk Hvad siger loven..? Det enkelte dagtilbud skal udarbejde en pædagogisk

Læs mere

Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid

Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid Aalborg Bibliotekerne Skaber det bedst mulige bibliotekstilbud inden for de politisk fastlagte prioriteringer og budgetrammer. Vision - vi vil: Udvikle

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15 Generationsmøder i plejeboliger Inspirationskatalog 2014-15 I gang med Generationernes By På Frederiksberg vil vi fortsat have tilbud til borgere i alle faser af livet, og vores dejlige by skal indrettes

Læs mere

Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys.

Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys. Oktober 2014 Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys. Indledning... 1 Ens og dog forskelligt... 1 Samarbejdet frem mod dette skoleår... 2 Lærerudskiftninger... 2 Nye skemaer... 2 Nyt

Læs mere

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011 Indholdsfortegnelse: Forord og indledning: Periode for arbejdet med Pædagogiske udviklingsplaner side 2 Hvem har udarbejdet PUP side 2 Hvor, af hvem og med hvilket formål arbejdes med PUP side 2 Arbejdet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

Samarbejdsaftale. for perioden 2015-2017 mellem Svendborg Kommune og Borgerforeningen Kulturhus Svendborg

Samarbejdsaftale. for perioden 2015-2017 mellem Svendborg Kommune og Borgerforeningen Kulturhus Svendborg Samarbejdsaftale for perioden 2015-2017 mellem Svendborg Kommune og Borgerforeningen Kulturhus Svendborg Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Aftalens parter 3. Kontaktdata 4. Vedtægter 5. Ledelse og organisation

Læs mere

AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR

AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR 2015 De 6 temaer indenfor de pædagogiske læreplaner er en del af den daglige pædagogiske praksis. Vi arbejder i dybden

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

Velkommen i nabolaget

Velkommen i nabolaget Velkommen i nabolaget Velkommen til Hillerød Kommune og livet som Hillerødborger Vi har lavet denne folder som et lille bidrag til, at du kommer godt i gang med at bo i Hillerød Kommune. På de næste sider

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE 3. PRAKTIKPERIODE

PRAKTIKBESKRIVELSE 3. PRAKTIKPERIODE PRAKTIKBESKRIVELSE 3. PRAKTIKPERIODE Samarbejde og udvikling jf. Bekendtgørelse nr. 211 af 06/03/2014 om uddannelse til professionsbachelor som pædagog. Gældende fra 1. august 2014 Beskrivelse af praktikstedet

Læs mere

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden.

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. BESTYRELSENS BERETNING 2009 Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. Lad mig sige det med det samme: I år vil vi ikke trætte forsamlingen med redegørelser

Læs mere

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning Notat om museumsprojekt på Hundested havn Stærk folkelig opbakning Det har længe været ønsket i Hundested, at kunne etablere et museum for Knud Rasmussen. I 1990erne arbejdede stærke, lokale kræfter for

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Biblioteksklubbens første medlemsarrangement

Biblioteksklubbens første medlemsarrangement 1 Biblioteksklubbens første medlemsarrangement 65 af Biblioteksklubbens daværende godt 300 medlemmer sagde ja tak til en medlemsaften i foråret, hvor de blev indbudt til både at yde og nyde. Mens de nød

Læs mere

Børnehuset Unoden AFTALE 2009 2010 12.09 2008

Børnehuset Unoden AFTALE 2009 2010 12.09 2008 Børnehuset Unoden AFTALE 2009 2010 12.09 2008 Harridslev: Kastanievej 20, Harridslev, 8930 Randers NØ. Mejlby: Randersvej 8, Mejlby, 8981 Spentrup 1 1. Formål med aftalen: Randers Byråd har besluttet,

Læs mere

Indledning og baggrund... 2. Mission... 2. Vision... 3. It i den pædagogiske praksis... 3. It i arbejdet med inklusion... 4

Indledning og baggrund... 2. Mission... 2. Vision... 3. It i den pædagogiske praksis... 3. It i arbejdet med inklusion... 4 Indhold Indledning og baggrund... 2 Mission... 2 Vision... 3 It i den pædagogiske praksis... 3 It i arbejdet med inklusion... 4 It i arbejdet med: At lære at lære... 4 It i dokumentationsarbejdet... 5

Læs mere

Formålet med projektet var at gøre museet til en attraktiv fritidsressource for unge borgere mellem

Formålet med projektet var at gøre museet til en attraktiv fritidsressource for unge borgere mellem 12011 modtog J.F. Willumsen midler fra Formidlingspulje 1 til projekt Vision Ung på Willumsens. Afrapportering: Projekt Vision Ung på Willumsens Periode: september 2011 til september 2013. Baggrund og

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole. Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen

Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole. Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen Det er almindelig kendt, at regeringen har en målsætning om,

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Bibliotekspolitik 2011-2014 for Hjørring Kommune Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Når 1,3 mio. danskere har svage læse- og regnefærdigheder, og når ca. 2 mio. ikke har

Læs mere

Det sammenhængende børne- og ungeliv

Det sammenhængende børne- og ungeliv Det sammenhængende børne- og ungeliv - vejen til ny velfærd for børn, unge og deres familier i Odense 14. februar 2013 Vores udfordring Vi har en dobbelt udfordring i Odense: Vi har høje ambitioner for

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

PROJEKTETS FORMÅL OG MÅLGRUPPE

PROJEKTETS FORMÅL OG MÅLGRUPPE Til Børnekulturens Netværk - modelkommuneforsøg SUB-FILM Film fra kanten for, med og af unge fra de ældste klasser i Århus forstæder. SUB-FILM er et samarbejde mellem århusianske forstadsskoler, konsulenter

Læs mere

Det aftales med træneren, hvilken dag der er bedst.

Det aftales med træneren, hvilken dag der er bedst. Spørgsmål og svar ved infomøderne d. 1/6-2016 Nuværende Minitalent Talent i næste sæson I den nye struktur, er der ekstra træningspas. Det er muligt at vælge en dag fra. Hvilken dag kan det være? Er der

Læs mere

Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket

Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket Konklusion: Det er generelt lykkedes projektbibliotekerne at få nye brugere på bibliotekerne, så alle har haft udbytte af at deltage

Læs mere

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering ODENSE BIBLIOTEKERNE DELSTRATEGI Digitalisering 2016-2020 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Fritid og Biblioteker Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15 5000 Odense C Telefon + 45 66 13 13 72

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Uddybelse af idéer: Nobelprisen i litteratur - Et seminar om litterær kvalitet De fleste læsere kan fornemme, genkende og identificere litterær

Læs mere

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014

Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Strategi for Folkeskole 2014Folkeskolestrategi 20142014 Sagsnummer: 480-2014-97805 Dokumentnummer: 480-2015-1021 Afdeling: Skole og Dagtilbud Udarbejdet af: Hanne Vogelius Indhold Forord... 2 Indledning...

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE

VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FREDERIKSBERG DAGPLEJE 3 DAGPLEJENS KERNEYDELSER 3 DAGPLEJENS ÅBNINGSTIDER 4 LUKKEDAG 5 GRUNDLAGET FOR FREDERIKSBERG

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Årsberetning 2013. Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær

Årsberetning 2013. Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær Årsberetning 2013 Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær Opsætning og tryk Selvhjælp Fredericia-Middelfart Årsberetning 2013 Selvhjælp

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014

Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014 Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014 Dette er årsberetningen fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole, hvor vi redegør for de væsentligste opgaver, bestyrelsen har varetaget

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde 1 Kontrakter Børn og Unge 2015+16 Læring og Samarbejde Daginstitutionen Tumlehøj i Suldrup I Skrivende stund, d. 25.marts 2015 har vi 110 børn, 4 småbørnsgruppebørn og 106 børnehavebørn. Ansatte: 20 personer

Læs mere

Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen

Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole Præsentation af dagplejen i Aalborg Kommune 767 dagplejere opdelt i 4 områder Ca. 2500 børn 33 dagplejepædagoger 11 ledere Film om Ny

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Beretning for CB-regnskab 2002

Beretning for CB-regnskab 2002 Odense Centralbiblioteks beretning for CB-R2002 Beretning for CB-regnskab 2002 Odense Centralbiblioteks overordnede målsætning for udviklingskontraktperioden 2002 var at videreudvikle de regionale støttefunktioner

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger,

Mål- og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger, Mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, April 2015 Mål -og indholdsbeskrivelse for: Institutionens navn: Begrundelse for mål- og indholdsbeskrivelse i skolefritidsordningen. 1 Offentliggørelse

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Stop Dreaming - styrk din personlige handlekraft - og gør dine drømme til virkelighed

Stop Dreaming - styrk din personlige handlekraft - og gør dine drømme til virkelighed 2013 Stop Dreaming - styrk din personlige handlekraft - og gør dine drømme til virkelighed Anne-Mette Michaelsen, Berrit Kvorning og Anita Mac vil med godt humør og stor seriøsitet støtte dig i at udvikle

Læs mere

Virksomhedsplan 2013 Børnehuset Kastaniehuset

Virksomhedsplan 2013 Børnehuset Kastaniehuset 1 2 Virksomhedsplan 2013 Børnehuset Kastaniehuset Indholdsfortegnelse 1. Centeret for uddannelse og pædagogik: CUP 2. Taske force 3. Inklusion 4. Kastaniehusets pædagogiske Handleplan 5. Indsatsområder

Læs mere

ma ti on to fr lø sø

ma ti on to fr lø sø Ventilen-nyt N ovember ma ti on to fr lø sø 1 Bowling 14-16.45 2 Hal 14-16 3 AFTEN Pigeklub (alle) 4 Svømning 5 6 7 AFTEN Hjemmehyg 8 9 Hal 14-16 10 AFTEN Svømmehal 11 Overnatning til lørdag 4-5 klasse

Læs mere

Landbyerne læser - Syddjurs Kommunes bud på en læsekampagne under Danmark Læser

Landbyerne læser - Syddjurs Kommunes bud på en læsekampagne under Danmark Læser Landbyerne læser - Syddjurs Kommunes bud på en læsekampagne under Danmark Læser Udfoldet projektbeskrivelse Projektets formål Målgruppe(r) (inkl. overvejelser vedr. valg af målgrupper for læseaktiviteterne)

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Overordnet pædagogisk grundlag

Overordnet pædagogisk grundlag BALLERUP KOMMUNE Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 4. april 2016 Overordnet pædagogisk grundlag For nybygning og modernisering af daginstitutioner til børn i alderen

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2016-17

VIRKSOMHEDSPLAN 2016-17 VIRKSOMHEDSPLAN 2016-17 Indledning I 2015 vedtog Kultur- og Fritidsudvalget en udviklingsstrategi for Fredericia Bibliotek. Den strækker sig over årene 2015-2018 og anslår 4 spor, som biblioteket vil forfølge

Læs mere

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan Virksomhedsplan 2016 Om IA Sprog Pædagogikken vil som sædvanlig få fokus, men 2016 bliver også præget af en strømlining af forretningsgange og kommunikationsveje på IA Sprog. Det sker ikke mindst ved hjælp

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Projekt: Den hemmelige hule: Oplevelsernes Børnehavebibliotek

Projekt: Den hemmelige hule: Oplevelsernes Børnehavebibliotek Evaluering af Læselyst-projekt Den Hemmelige Hule Aalestrup Bibliotek Projekt: Den hemmelige hule: Oplevelsernes Børnehavebibliotek Vi fik 88.500 kr. ud af de ansøgte 93.000 kr. Jeg hentede bevillings-brevet

Læs mere

Opsamling på startmøde Verdensspejl Festival

Opsamling på startmøde Verdensspejl Festival Opsamling på startmøde Verdensspejl Festival Torsdag den 9. april 2015 Organisationer tilstede: MUNDU (koordinerende), Ubuntu Afro Community, CISU, IBIS, Denmark Lesotho Network (DLN), ICYE, Ingeniører

Læs mere

OPDAG. bibliotekerne i Odense. Bibliotekstilbud til 0.-10. klasse 2015/16

OPDAG. bibliotekerne i Odense. Bibliotekstilbud til 0.-10. klasse 2015/16 OPDAG bibliotekerne i Odense Bibliotekstilbud til 0.-10. klasse 2015/16 www.odensebib.dk OPDAG biblioteket Kære lærer Vi vil gerne invitere dig og dine elever indenfor på bibliotekerne i Odense. Hvert

Læs mere

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Solsikken Dato: 8. juni 2012 Tilsynskonsulent: Britta Bartelt Hvad har vi fokus på? Institutionens virksomhedsplan

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012:

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012 De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Indledning: Dagtilbudsloven 5 beskriver at: Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Ansøgningsskema til Ud-over-KANten-Puljen Udgave 2015-2016

Ansøgningsskema til Ud-over-KANten-Puljen Udgave 2015-2016 Ansøgningsskema til Ud-over-KANten-Puljen Udgave 2015-2016 Ansøgningsskemaet mailes til sine.dam.moeller@hjoerring.dk Der kan max. vedhæftes ét bilag til ansøgningen Titel på projektet INDENFOR - Aalborg

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 Glæde Udfordre Fællesskab Anerkendelse Udfordre Indledning Børne- og uddannelsessynet i Sønderborg Kommune er båret af en overordnet vision om, at alle børn har ret til et godt

Læs mere

BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016

BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016 BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016 BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i sommeren/efteråret 2016 en fritidsundervisning, hvor begreber som design, illustration, tegneserier og animation nu bliver

Læs mere

Katalog om Frivillighed på Skoleskemaet. (kit, nummer 2)

Katalog om Frivillighed på Skoleskemaet. (kit, nummer 2) Katalog om Frivillighed på Skoleskemaet (kit, nummer 2) Hele forløbet med idéudvikling, brainstorm m.m. har været lærerigt for eleverne. Mine elever vil klart huske dagen med udstillingen på Rådhuset som

Læs mere

Samordning og rådgivning

Samordning og rådgivning Side 1 af 5 Gentofte Centralbibliotek - Handlingsplan 2015 Vision Centralbibliotekernes vision er at styrke de muligheder, folkebibliotekerne har for at fungere og udvikle sig fagligt og ressourcemæssigt

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Målbeskrivelse. Ovenstående leder til følgende problemstilling. Problemstilling

Målbeskrivelse. Ovenstående leder til følgende problemstilling. Problemstilling Målbeskrivelse Dette projekt tager udgangspunkt i, hvordan børns indstilling til litteratur bliver udfordret gennem udstillingen Dyr du ville ønskes ikke fandtes (herefter DDVØIF). Det undersøges hvordan

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

Tegn på læring sådan gør I

Tegn på læring sådan gør I Tegn på læring sådan gør I 1 2 3 Tegn på læring sådan bruger I materialet At sætte ord på læring sådan gør I At evaluere læring sådan gør I 4 Redskaber sådan holder I fokus 5 Cases sådan kan det gøres

Læs mere

1. Valg af referent samt godkendelse af dagsorden Sanne Jaldorf Andersen blev valgt som referent

1. Valg af referent samt godkendelse af dagsorden Sanne Jaldorf Andersen blev valgt som referent 1. Valg af referent samt godkendelse af dagsorden Sanne Jaldorf Andersen blev valgt som referent 2. Nyt fra Hanne Skaarup a. Inklusionstema: Har været på som rød tråd i forgangne år der har været samarbejdet

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014 Kurser for voksne Efterår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Årsberetning for Botilbuddet Hjortholmsvej 2012-2013

Årsberetning for Botilbuddet Hjortholmsvej 2012-2013 Årsberetning for Botilbuddet Hjortholmsvej 2012-2013 af sidste års mål (2012) Mål A Vi har i 2012 ønsket at arbejde med de narrative metoder og få dem implementeret i vores praksis. en har været yderst

Læs mere

Nyhedsavisen. Juniorklubben i Hvalsø. Juniorklubbens Nyhedsavis: - Udgave 2: Maj Sommerferien 2016 Hvad er Juniorklubben?

Nyhedsavisen. Juniorklubben i Hvalsø. Juniorklubbens Nyhedsavis: - Udgave 2: Maj Sommerferien 2016 Hvad er Juniorklubben? Juniorklubbens Nyhedsavis: - Udgave 2: Maj Sommerferien 2016 Juniorklubbens Nyhedsavis: - Udgave 2: Maj Sommerferien 2016 Hvad er Juniorklubben? Det er et eftermiddagstilbud til dig, som går i 6., 7. eller

Læs mere

Bilag til styrelsesvedtægten

Bilag til styrelsesvedtægten Bilag til styrelsesvedtægten Fritidsundervisningen Ungdomsklubber Dagundervisningen 10. klasse Dagundervisningen Heltidsundervisning (UP) Dagundervisningen Erhvervs Grund Uddannelsen (EGU) Dagundervisningen

Læs mere

Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter

Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter Planlægning: Herunder beskrives læreplanstema, læringsmål, tegn på læring og tilrettelæggelse af aktiviteter Valg af læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier, natur og natur fænomener Begrundelse

Læs mere