Avanceret lejlighedskompleks med førende energikoncept MATRIX-Living i Berlin Edgar Mayer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Avanceret lejlighedskompleks med førende energikoncept MATRIX-Living i Berlin 2011-2. Edgar Mayer"

Transkript

1 Edgar Mayer Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Avanceret Nul energiforbrug: Det er målet for nybyggeri fra og med Eksperterne arbejder på forskellige modeller, som skal sikre, at målsætningen nås. Et nyt og eksklusivt lejlighedskompleks i Berlin er et skridt tættere på at opfylde fremtidens krav. Systematisk anvendelse af banebrydende energiog styringsmodeller gør, at driftsudgifterne kan skæres ned med hele 40 %. Det er noget, der kommer køberne af de avancerede ejerlejligheder til gode, for de lavere driftsudgifter betyder, at der er flere penge til investering f.eks. til finansiering af lejligheden.

2 Nyt byggeprojekt med høje standarder for effektivitet og komfort MATRIX-Living-lejlighedskomplekset, der er et fremtidsboligprojekt, blev opført i centrum af Berlin mellem Kurfürstendamm og Volkspark Wilmersdorf fra maj 2009 til oktober Komplekset består af 43 boliger, tre attraktive forretningsenheder, en parkeringskælder på m² med ventilation samt 800 m² åben plads og grønt tagareal. De store lejligheder (boligareal på mellem 88 og 399 m² med 3 til 9 værelser) med vinduer i fuld højde og rummelige private udendørsområder (terrasse, balkon eller veranda) er udstyret med gulvvarme, radiatorer på badeværelset, decentraliseret varmtvandsforsyning, opvarmning og nedkøling af opholdsrum samt separat rumventilation med optimeret luftudskiftning. Som en del af byggeprojektet har bygherren bestræbt sig på at anvende bæredygtige principper, den nyeste teknologi og på at beskytte de naturlige ressourcer. Energikonceptet og specielt bygningsinstallationerne er enestående for et lejlighedskompleks af denne størrelse. Figur 1: MATRIX-Living er et lejlighedsbyggeri på fem etager, der indeholder grøn byggeteknologi og et banebrydende energikoncept.

3 Banebrydende teknologi giver enorm energibesparelse Ændringen af EU s direktiv om bygningers energimæssige ydeevne (EPBD 2010) trådte i kraft i Ifølge direktivet skal alle nye bygninger fra 2019 være energineutrale. Det betyder, at nye bygninger fra og med 2019 skal producere mindst den samme mængde energi, som de forbruger. I branchen er der en vis skepsis over for, om dette mål er realistisk. Matrix Projektgesellschaft GmbH har imidlertid allerede leveret et projekt, der er tæt på at opfylde kravene i direktivet adskillige år før ikrafttrædelsen. Det primære energiforbrug i lejlighedskomplekset, dvs. den energi, der ikke genereres eller gendannes af bygningen, er blot 22,6 kwh pr. kvadratmeter årligt, samtidig med at det ikke forringer komforten. Det ambitiøse mål er blevet nået i kraft af en intelligent kombination af alternative og konventionelle varmesystemer, der er styret på en måde, så den enkelte lejlighed kun forsynes med energi, når der er brug for det. Lejlighedskomplekset er et godt eksempel på, hvordan der kan opnås enorme energibesparelser i anlæg med flere anvendelsesformål, hvis der anvendes nyskabende styringsteknologi. Bag styringsteknologien og bygningsstyringssystemet, som yder et væsentligt bidrag til opfyldelsen af de ambitiøse miljømæssige og økonomiske mål, står en systemløsning fremstillet af CentraLine og monteret af en erfaren CentraLine-partner. De vigtigste punkter i den alsidige og forbundne varmemodel i MATRIX-Living er følgende: - Opvarmning via varmepumpe med genvinding fra udsugningsluften - Anvendelse af et solvarmesystem sammen med varmesystemet - Gulvvarme med sommerkøling - Behovsstyret ventilation - Decentraliseret vandforsyning

4 Solvarmesystemet er en central del af energikonceptet og består af 126 solcellepaneler, der er monteret på taget af bygningen. Panelerne dækker et areal på ca. 300 m². Varmeenergien anvendes til brugsvandsproduktionen af varmt vand indendørs som reserve for varmesystemet og til nedkøling af opholdsrum om sommeren. Et andet vigtigt element er en bevidst beslutning om at anvende central ventilation i stedet for individuel ventilation i det enkelte rum og samtidig genanvende al overskydende varme fra de enkelte lejligheder. Denne overskydende varme anvendes sammen med solvarmen til at dække de grundlæggende varmebehov i bygningen. Fem varmepumper leder den overskydende varme til et mellemlagringssystem. Systemet kan lagre omkring liter (2 x liter fra solvarmen + varmepumper + 2 x liter til køling liter hydraulisk omløb). Med et samlet energiforbrug på 329 kwh er det tilstrækkeligt til at sikre forsyning med varme og varmt brugsvand, og desuden giver det en kølevandsbuffer. Systemet giver en væsentligt forbedret effektivitet i varmepumperne, og ved hjælp af overskydende solvarmeenergi bidrager det også med nedkøling af opholdsrum om sommeren via gulvvarme og gulvkølesystemet. De fem varmepumper har et fælles fordampningsflade på 15 m², der omdanner energien i udsugningsluften til vand. Luftmængden fra udendørsluften ( m³/t ved skiftende temperaturer), parkeringskælderen ( m³/t ved 16 C) og lejlighederne ( m³/t ved en konstant temperatur på 22 C) anvendes til at sikre effektiv drift både miljømæssigt og økonomisk. Ved ekstreme vintertemperaturer bruges den offentlige varmeforsyning som backup, som kan dække perioder med forhøjet energiforbrug. 43 vandforsyningsenheder med individuel styring står for varmtvandsproduktionen til de enkelte lejligheder efter behov, hvilket nedsætter legionella-risikoen væsentligt.

5 Intelligent individuel rumstyring sikrer optimal luftkvalitet I hver lejlighed er der monteret en PANTHER-styreenhed fra CentraLine, der regulerer ventilationen og sikrer effektiv luftcirkulation i hele opholdsområdet efter behov. Styreenheden er integreret i de elektriske installationer i bygningen. Det indendørs luftstyresystem kontrollerer også genanvendelsen af al udgående varme fra de enkelte lejligheder. Afhængigt af behovet og luftfugtigheden transporterer ventilatorerne udsugningsluften fra badeværelse, køkken og toilet ud af lejligheden via udsugningskanaler. Derfor er der et let undertryk i boligen. Undertrykket betyder, at den friske og filtrerede luft trækkes ind i stue, soveværelser, børneværelser og andre opholdsrum gennem friskluftkanalerne. Overtryksåbninger i dørene sikrer en god ventilations-balance mellem rum, der får frisk luft direkte ind og rum uden ydervægge. Det medfører, at der er en konstant cirkulation af frisk luft: først udefra til opholdsrummene og derfra til rum inde i bygningen. Friskluftkanalerne fungerer som vindtryk låse og luftstrømsbegrænsere og forhindrer dermed træk. Figur 2: Det indendørs luftreguleringssystem sikrer, at rummene forsynes med frisk luft efter behov.

6 Det behovsstyrede reguleringssystem til udsugningsventilatorerne er udstyret med en luftfugtigheds- og temperaturføler. Reguleringssystemet justerer automatisk ventilatorindstillingerne afhængigt af det aktuelle ventilationsbehov. Luftmængden stiger eller falder afhængigt af den relative luftfugtighed. Lejligheden ventileres så lidt som muligt og så meget som nødvendigt. Styresystemet opfylder ikke blot ventilationsbehovene for køkken og badeværelse, men også for opholdsrummene, hvilket bidrager til at undgå problemer med fugt og skimmelsvamp. Det automatiske årsprogram ændrer selv ventilatorindstillingerne til laveste niveau om sommeren og i overgangsperioderne. Derefter skifter det så tilbage til fugtstyrings-indstillingen om vinteren. Alle 440 rum i bygningen er også forsynet med en separat SERVAL-rumstyring fra CentraLine til opvarmning og nedkøling via gulvvarme og gulvkølesystemet. Rumstyringen, som er monteret skjult af et nedhængt loft, sikrer høj komfort kombineret med lavere energiforbrug.

7 Varmegenvinding via varmepumper i udsugningskanaler Den primære energiforsyning til opvarmning og nedkøling består af solcellepaneler, varmepumper, udsugningen, buffertanke og den offentlige varmeforsyning. Ved hjælp af 29 programmerbare og modulære CentraLine LION-styreenheder kan de forskellige dele koordineres effektivt. Styreenhederne er monteret i det centrale teknikrum i bygnings-komplekset. Udsugningsventilatorerne er sluttet til en hovedkanal, og dermed lukkes luften ikke ud i omgivelserne via taget som normalt. I MATRIX-Living-lejlighedskomplekset transporteres udsugningsluften til varmepumper, der genererer varmt vand til opvarmning og brugsvands-produktionen. Dermed har varmepumperne en meget høj grad af effektivitet (effektfaktor (COP) på 3,7 4,8), da temperaturen i udsugningsluften er højere end 10 C i gennemsnit. En yderligere fordel er, at varmegenvindingen er adskilt fra beboerne. I forbindelse med konventionelle ventilationssystemer med varmegenvinding kan beboernes adfærd (f.eks. åbning af vindue om vinteren) have negativ indflydelse på energibesparelsen. I en normal krydsveksler med varmegenvinding ville systemet påbegynde en opvarmning af indblæsningsluften. Det øger ventilationssystemets energiforbrug væsentligt, idet man fyrer for fuglene. Som modsætning hertil udnyttes luften fra alle lejligheder, når varmegenvinding sker via varmepumper. Ventilatorerne i de enkelte lejligheder øger den samlede udsugningstemperatur i kanalsystemet til varmepumperne, specielt fordi rummene inde i bygningen, køkken og badeværelse, er de varmeste i lejligheden.

8 Internet LON TCP/IP LON LON LON HAWK AX LION 1 LION 28 Figur 3: Systemkonfiguration. Lejlighederne 1 til 34 og undercentralerne kommunikerer via LON, mens betjeningssystemet er forbundet via TCP/IP.

9 Individuel styring via berøringsfølsom skærm En løsning, der er særligt konstrueret til lejlighedskomplekset, sikrer nem og brugervenlig betjening via særlige berøringsfølsomme skærme. Skærmene er monteret i entréen i hver lejlighed. Beboerne kan bruge skærmene til at registrere og justere de indstillede temperaturer og tidsprogrammer til opvarmning eller afkøling af de enkelte rum. Adgangen til bygningen er også styret af en berøringsfølsom skærm. Brugeropdelingen sker ved hjælp af CentraLineAX-systemet, der sikrer, at beboerne kun får adgang til deres egen lejlighed. Alle 46 bolig- og erhvervsenheder er udstyret med en HAWKintegrationsplatform. ARENAAX-management system anvender denne platform til at overvåge hele systemets drift, også de enkelte lejligheder, og til at registrere energiforbruget. HAWK gør det muligt for beboerne at styre miljøet i deres lejlighed og ændre indstillingerne med fjernadgang via internettet. Beboerne skal blot indtaste IP-adressen på HAWKenheden i en internetbrowser, hvorefter de kan se den aktuelle status og ændre temperaturindstillingerne.

10 Væsentligt lavere varmeudgifter i MATRIX-Living De sammenkoblede installationer til energiforsyning giver et endeligt energiforbrugstal, dvs. den anvendte nettoenergi, på 22,6 kwh pr. m2 pr. år. Sammenlignet med et boligkompleks med en konventionel energimodel kan de nyere ejere og lejere i lejlighedsbyggeriet se frem til væsentligt lavere varmeregninger > kwh/m 2 a Figur 4: Oversigt over den energimæssige ydeevne i MATRIX-Living, vurdering af energiforbruget sammenholdt med de lovgivningsmæssige krav: 1 MATRIX Living: ca. 22,6 kwh/m 2 /år, CO 2 -udledning på 7,5 kg/m 2 /år 2 Energibesparelsesregulativ (tysk EnEv), nybyggeri: 100 kwh/m 2 /år 3 Delvis moderniseret ældre bygning: 200 kg/m 2 kwh/m 2 /år 4 Ikke renoveret ældre bygning: 430 kwh/m 2 /år Med 0,22 euro (ca. 1,70 kr.) pr. kvadratmeter pr. måned for varme og varmt brugsvand er energiforbruget i MATRIX-Living-lejlighedskomplekset blot en brøkdel af gennemsnittet for Tyskland (flere oplysninger kan ses på Den gennem-snitlige ejer eller lejer af en lejlighed på 120 m 2 med et forbrug på 200 kwh pr. m 2 pr. år betaler euro (ca kr.) for varme i løbet af et år. Til sammenligning er beløbet 313 euro (ca kr.) for en lejlighed i MATRIX-Living. Besparelsen på euro (ca kr.) kan investeres af ejeren til finansiering af boligen.

11 Fremtidsudsigter Det energimæssige effektivitetsniveau for MATRIX-Living-lejlighedskomplekset er således helt enestående, hvad angår opvarmning, køling og varmtvandsforbrug. Ekspertgruppen vil bruge erfaringerne fra udviklingen af denne ejendom i deres næste projekt. Den næste ejendom kommer til at bruge endnu mindre primær energi og bliver tilgængelig for en bredere gruppe med priser fra euro (ca kr.) pr. m2 boligareal. Målsætningen om at producere samme mængde energi, som der forbruges i bygningen, er kommet tættere på og kan muligvis nås inden 2019.

12 Ekspertgruppen Udvikling: Matrix Projektentwicklungs GmbH, Berlin Arkitekter Wiewiorra Hopp Architekten, Berlin Bygningsteknik: Büro Karsten Kosubek, Velten CTS-installationer og idriftsættelse: CentraLine-partner Industrie-Elektronik Brandenburg CTS-anlæg: CentraLine by Honeywell Solcellepaneler: Solarfocus fra Steyr i Østrig Varmepumper: ITEC GmbH KÖNIG-Wärmepumpen, Elsterwerda Varmevekslere: PAW, Hameln Rumventilation: Lunos, Berlin VVS: WOLF Anlagen-Technik GmbH & Co. KG, Geisenfeld Arge Matrix (SHT Torgau/EAN Elektro Petzold/Öko Rein/IEB) Planlægningssoftware: linear Gesellschaft für konstruktives Design mbh, Aachen

13 Kilder: 1. Hjemmeside for MATRIX-Living: 2. Energisammenligning for krydsveksler i udsugningskanal (KWL) med varmegenvinding til varmepumper, boligkompleks i Babelsberger Strasse Berlin Wilmersdorf, forfatter: Karsten Kosubeck 3. BV Babelsberger Straße, Berlin beskrivelse af ventilationsteknologi, forfatter: Andreas Schulz, akademiingeniør 4. Pressemeddelelse fra König-Wärmepumpen, forfatter: Manfred Kuhnle 5., fremtidens lejlighedskompleks, forfatter: Ralf Herrmann Industrieelektronik Brandenburg 6. Hjemmeside for lejerorganisationen Mieterbund:

14 Billeder: Fig. 1 og 4: MATRIX-Living Fig. 2: Lunos Fig. 3: CentraLine by Honeywell Indholdsansvarlig: Ansel & Möllers GmbH Nina Henkel, Simone Setka König-Karl-Straße 10 D Stuttgart Tlf.: +49 (0)7 11/ ; fax: n.henkel@anselmoellers.de Få mere at vide om energieffektivitet i bygninger på Siden indeholder detaljerede tekniske artikler, der er skrevet af CentraLine-eksperter, som du kan læse online eller downloade. Få mere at vide om CentraLine og se detaljerede kontaktoplysninger på CentraLine Honeywell GmbH Böblinger Straße 17 D Schönaich Tyskland

Udkast til normen EN 15232 Bygningsautomatiseringens indvirkning på bygningers energieffektivitet 2012-1. Hannes Luetz

Udkast til normen EN 15232 Bygningsautomatiseringens indvirkning på bygningers energieffektivitet 2012-1. Hannes Luetz 2012-1 Hannes Luetz Produktchef CentraLine c/o Honeywell GmbH Udkast til normen EN 15232 Den nye version af normen EN 15232 (2011-06) er en revision og udvidelse af den nuværende EN 15232-norm fra 2007.

Læs mere

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el!

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Et energineutralt hus med solenergi og elvarme er en totalløsning for fremtiden bygget med innovative kvalitetskomponenter og den rette viden Intelligent

Læs mere

Princip beskrivelse. - mere end funktionel

Princip beskrivelse. - mere end funktionel Princip beskrivelse - mere end funktionel P e r p e t u a l E n e r g y A p S drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører af løs ninger til ventilationsbranchen.

Læs mere

NeothermVentilation. Hvis huset ikke kan ånde, bliver vi syge, og boligen tager skade. Løsningen er ventilation. THE FLOW OF ENERGY BROCHURE

NeothermVentilation. Hvis huset ikke kan ånde, bliver vi syge, og boligen tager skade. Løsningen er ventilation. THE FLOW OF ENERGY BROCHURE NeothermVentilation Hvis huset ikke kan ånde, bliver vi syge, og boligen tager skade. Løsningen er ventilation. THE FLOW OF ENERGY 2 Hvorfor er ventilation nødvendig? Moderne huse er velisolerede og helt

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

Energibehov og energiomstillingen frem mod v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger

Energibehov og energiomstillingen frem mod v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger Energibehov og energiomstillingen frem mod 2050 v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger Emner Historik Energiforsyninger og bygninger

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet og varmeforsyning 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter

Læs mere

Ventilation med ECL Comfort 310

Ventilation med ECL Comfort 310 Ventilation med ECL Comfort 310 Én løsning til styring og overvågning Med ECL Comfort 310 kan I samle styring og overvågning af alle jeres anlæg ét sted. Udvid eksempelvis en eksisterende varme- og brugsvandsløsning

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Indhold Hvilke typer varmepumper findes der I hvilke situationer er

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Et ud af hver 10 ende hus har problemer med fugt og i de

Læs mere

Krav. Minimum: Energimærke A. Afkast fra emhætte (separat) Primær varmekilde Koldt vand

Krav. Minimum: Energimærke A. Afkast fra emhætte (separat) Primær varmekilde Koldt vand Energiløsning UDGIVET SEPTEMBER 0 - REVIDERET JUNI 08 Brugsvandsvarmepumpe Det anbefales at installere en brugsvandsvarmepumpe i huse med naturlig ventilation, hvor den primære varmekilde er dyr, fx i

Læs mere

Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe

Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe Væghængt hybrid varmepumpe Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe geotherm Hybrid varmepumpesystem - den effektive partner til din Vaillant gaskedel Energibesparende

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

AFSNIT 8: VARME, VENTILATION OG INDEKLIMA

AFSNIT 8: VARME, VENTILATION OG INDEKLIMA AFSNIT 8: VARME, VENTILATION OG INDEKLIMA 01-11-2018 1 S i d e Termostaterne Opvarmning af lejligheden sker med henholdsvis gulvvarme i badeværelset og radiatorvarme i de resterende rum. I de enkelte rum

Læs mere

Nilan VP 18 Compact. Totalløsningen til ventilation og opvarmning i boliger MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING

Nilan VP 18 Compact. Totalløsningen til ventilation og opvarmning i boliger MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING Totalløsningen til ventilation og opvarmning i boliger MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING...høj ydelse til den private bolig Indbyggede filtre Filterskuffe til pollenfilter

Læs mere

Nilan bringer det gode klima inden for Deres fire vægge

Nilan bringer det gode klima inden for Deres fire vægge MARKEDSFØRENDE BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING Nilan bringer det gode klima inden for Deres fire vægge indeklima med trivsel teknologi der begejstrer Følgerne af dårligt indeklima kan ikke længere

Læs mere

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE Climawin bruger varme, normalt tabt gennem et vindue, til at forvarme den friske luft som konstruktionen tillader at passere gennem vinduet. Dette giver en

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem - den til din Vaillant gaskedel Bevidsthed

Læs mere

Energieffektivitet. ...på hoteller 10 I 2008. Hotelgæster kan godt lide komfort.

Energieffektivitet. ...på hoteller 10 I 2008. Hotelgæster kan godt lide komfort. Energieffektivitet Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hotelgæster kan godt lide komfort. De betaler jo til syvende og sidst for deres værelse. Til gengæld forventer de varmt

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug. Bygningen opvarmes med jordvarmeanlæg. Idet bygningen er ny er der ikke noget oplyst varmeforbrug.

Lavt forbrug. Højt forbrug. Bygningen opvarmes med jordvarmeanlæg. Idet bygningen er ny er der ikke noget oplyst varmeforbrug. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hoptrup Hovedgade 60 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-006065 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Høj effekt, høj kvalitet og lavt energiforbrug - det bedste valg

Læs mere

24/7. Tid til at lege Tid til 21 C i stuen. living.danfoss.dk. living by Danfoss varmestyring

24/7. Tid til at lege Tid til 21 C i stuen. living.danfoss.dk. living by Danfoss varmestyring living by Danfoss varmestyring Tid til at lege Tid til 21 C i stuen Kun med living by Danfoss kan du nemt og effektivt styre både elektroniske termostater og trådløs gulvvarme. Du kan endda oprette forbindelse

Læs mere

DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S

DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S Jordvarme Væske/Vand DVI VV45/60/85 kw - endnu lavere energiforbrug DANSK VARMEPUMPE INDUSTRI A/S Intelligent & fleksibelt system Kaskadekobling Produktserien VV45-85 er udviklet med henblik på kaskadekoblig

Læs mere

Til privatforbruger / villaejer. Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse

Til privatforbruger / villaejer. Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse Til privatforbruger / villaejer Bosch varmepumper Miljørigtig varmeenergi til enfamilieshuse og dobbelthuse Varme fra luften og jorden 365 dage om året I mere end 100 år har Bosch navnet stået for førsteklasses

Læs mere

Villavent fra Systemair

Villavent fra Systemair God luftkvalitet giver god livskvalitet Villavent fra Systemair Danvent-Systemair A/S www.systemair.dk Telefon Jylland: 8738 7500 Telefon Sjælland 4772 4772 Moderne boliger har ingen naturlig udluftning.

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Intelligente løsninger til integrering af tekniske installationer i hospitalsbygninger 2011-1. Ronny Scherf

Intelligente løsninger til integrering af tekniske installationer i hospitalsbygninger 2011-1. Ronny Scherf 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Intelligente løsninger til Bygningsmassen i Europa står for 40 % af det samlede energiforbrug. Hospitaler har et særligt stort

Læs mere

Nilan VPL 15-28 MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING. ...høj ydelse til den private bolig

Nilan VPL 15-28 MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING. ...høj ydelse til den private bolig MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING...høj ydelse til den private bolig Nilan VPL 15-28 Aktiv varmegenvinding med køling (luft/luft) Nilan VPL 15-28 Boligventilation med varmegenvinding

Læs mere

Kinetic Varmegenvinding

Kinetic Varmegenvinding Kinetic Varmegenvinding Bor du i en plastikpose? Et ventilationsanlæg tager frisk luft udefra. Den selvsamme luft som vi indånder når vi er ude i naturen. Inden luften føres ind i boligen overføres varmen

Læs mere

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME 2-3 FORSKEL PÅ VARMEKILDER Radiatorer

Læs mere

Sportshaller. Systemløsninger

Sportshaller. Systemløsninger Sportshaller Systemløsninger Klima klar til kamp Fans og begejstrede tilskuere giver den helt rette atmosfære; men til en ideel kulisse hører også en behagelig opvarmning uden træk. Og hér kommer Kampmann

Læs mere

Fakta omkring passivhuse - termisk komfort-

Fakta omkring passivhuse - termisk komfort- Fakta omkring passivhuse - termisk komfort- Thermografier af passivhus, æblehaven - samt standard nabo huse. Thermokamera venligts udlånt af nord energi Thermofotografier viser gennemgående varme overfladetemperatur

Læs mere

25% energi tilføres og 75% energi tilvejebringes - en god opskrift for miljø og samfund! Men den kan blive endnu bedre!

25% energi tilføres og 75% energi tilvejebringes - en god opskrift for miljø og samfund! Men den kan blive endnu bedre! Varmepumper Danfoss Heat Pumps VP Claus Bo Jacobsen Vind til Varme og Transport København, 22. oktober 2009 25% energi tilføres og 75% energi tilvejebringes - en god opskrift for miljø og samfund! Men

Læs mere

NY EPOKE F Vølund F2120 luft/vand-varmepumpe sætter nye standarder inden for økonomi og effektivitet... VØLUND HAR EN SCOP VÆRDI HØJERE END 5,0

NY EPOKE F Vølund F2120 luft/vand-varmepumpe sætter nye standarder inden for økonomi og effektivitet... VØLUND HAR EN SCOP VÆRDI HØJERE END 5,0 HAR EN SCOP VÆRDI HØJERE END 5,0 NY EPOKE - Vølund luft/vand-varmepumpe sætter nye standarder inden for økonomi og effektivitet... DET NÆSTE SKRIDT ER ALLEREDE TAGET: MED KOMMER SCOP- VÆRDIERNE OP OVER

Læs mere

Bygningen er et nyopført enfamiliehus. Ved bygningsgennemgangen forelå delvis energirammeberegning, tegningsmateriale og dokumentation på vinduer.

Bygningen er et nyopført enfamiliehus. Ved bygningsgennemgangen forelå delvis energirammeberegning, tegningsmateriale og dokumentation på vinduer. SIDE 1 AF 6 Adresse: Østervænget 26 Postnr./by: Resultat 8381 Tilst BBR-nr.: 751-984093-001 Energikonsulent: Vivi Gilsager Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig og

Læs mere

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS 1 Hvem er Dansk Varmepumpe og vores partnere DANSKVARMEPUMPE.DK er en del af den efterhånden store familie hvor også DANSKSOLVARME.DK og

Læs mere

Ryesgade 30 > Ryesgade 25

Ryesgade 30 > Ryesgade 25 Ryesgade 30 > Ryesgade 25 BEVARE + tilføje nye kvaliteter RENOVERE + innovere SPARE ENERGI + bedre komfort Leif Rønby Pedersen ark.maa. og civ.ing. rönby.dk / e+as www.ronby.dk / www.e plus.dk Ryesgade

Læs mere

Indstillet på sekunder. Besparelser i årevis.

Indstillet på sekunder. Besparelser i årevis. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Indstillet på sekunder. Besparelser i årevis. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt. Indstil og spar Vælg din egen ugeplan Så sænkes temperaturen

Læs mere

Energieffektivitet. med intelligent bygningsautomatik 05 I 2011

Energieffektivitet. med intelligent bygningsautomatik 05 I 2011 Energieffektivitet Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 05 I 2011 Hvis man ser på de tekniske installationer i en bygning, er der to måder at reducere driftsomkostningerne på. For

Læs mere

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME GULVVARME MY1005 GULVVARME FORSKEL PÅ VARMEKILDER 2-3 Radiatorer

Læs mere

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel varmepumpe. Ventilation, varme og køling i en og samme enhed

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel varmepumpe. Ventilation, varme og køling i en og samme enhed GOLD RX/HC Luftbehandlingsaggregat med reversibel varmepumpe Ventilation, varme og køling i en og samme enhed Alt i ét Ventilation, varme og køling i én pakke Der findes mange forskellige løsninger til

Læs mere

Vejledning om ventilation

Vejledning om ventilation Vejledning om ventilation 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

Condens 6000 W. Kondenserende gaskedel til solvarme med buffertank til varme og varmt vand

Condens 6000 W. Kondenserende gaskedel til solvarme med buffertank til varme og varmt vand Condens 6000 W Kondenserende gaskedel til solvarme med buffertank til varme og varmt vand 2 Condens 6000 W Effektiv teknologi Condens 6000 W Fleksibilitet ligger til familien Vil du have en høj standard

Læs mere

Energirenovering af Ryesgade 30

Energirenovering af Ryesgade 30 EUDP projekt 9: Udvikling og 1:1-demonstration af koncepter til renovering af ældre etageboliger til lavenergiklasse 1 9 13 Partnere i udviklingsprojekt: Støtte til udviklingsprojekt: Parter i byfornyelsesprojekt

Læs mere

Installationer - besparelsesmuligheder

Installationer - besparelsesmuligheder Installationer - besparelsesmuligheder Nuværende energiløsninger Udskiftning af oliekedel Udskiftning af gaskedel Konvertering til fjernvarme Konvertering til jordvarmeanlæg Konvertering til luft-vandvarmepumpe

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Mikkels Banke 17 Postnr./by: 4736 Karrebæksminde BBR-nr.: 370-028162-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Energimærkning SIDE 1 AF 6

Energimærkning SIDE 1 AF 6 SIDE 1 AF 6 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Von Hattenstræde 10B 8900 Randers 730-019891-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens

Læs mere

Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling i et anlæg?

Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling i et anlæg? Nilan Calculator Passiv forvarmeveksling af luften via indbygget Heat-pipe, baseret på miljøvenligt kølemiddel Stort tilbehørs- og udvidelsesprogram Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling

Læs mere

PRÆSENTATION 2 PASSIVHUSE VEJLE. Rikke Martinusen. Arkitekt maa +M Arkitekter a/s

PRÆSENTATION 2 PASSIVHUSE VEJLE. Rikke Martinusen. Arkitekt maa +M Arkitekter a/s ... PRÆSENTATION. 2 PASSIVHUSE VEJLE Rikke Martinusen. Arkitekt maa +M Arkitekter a/s PRÆSENATION Et let hus Stenagervænget 49 Et tungt hus Stenagervænget 49 PRÆSENTATION ENDERNE SKAL NÅ SAMMEN ARBEJDSMETODEN

Læs mere

lindab ventilation ehybrid

lindab ventilation ehybrid lindab ventilation ehybrid Design en bæredygtig fremtid Hvorfor bruger vi værdifuld energi, når det egentlig ikke er nødvendigt? Alle ved, at et øget energiforbrug påvirker vores miljø og er en af de faktorer,

Læs mere

MicroVent Home System

MicroVent Home System MicroVent Home System MicroVent Home system Beregningseksempel 2 l/s 2 l/s 5 l/s 5 l/s 2 l/s 15 l/s Emhætte 20 l/s Fig. 1 Grundventilation MicroVent i boliger Mikroventilation dimensioneres således at

Læs mere

TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel

TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel TEKNISK INFORMATION - HRV 501 Boligventilation med rotorveksler og fugtoverførsel HRV 501 1 Generel beskrivelse 3 2 Tekniske data 5 3 Tilbehør 7 Forbehold for ændringer og trykfejl. September 2014. Generel

Læs mere

Energikonsulentens kommentarer Bygningen er et fuldmuret vinkel hus med integreret garage fra AAlsrode Tømrerfirma A/S

Energikonsulentens kommentarer Bygningen er et fuldmuret vinkel hus med integreret garage fra AAlsrode Tømrerfirma A/S SIDE 1 AF 7 Adresse: Nordbakken 17 Postnr./by: 8570 Trustrup BBR-nr.: 707-114855-001 Energikonsulent: Vivi Gilsager Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig og skal

Læs mere

95% Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde. varme.danfoss.dk. Ventilation med varmegenvinding. af varmen bliver genanvendt.

95% Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde. varme.danfoss.dk. Ventilation med varmegenvinding. af varmen bliver genanvendt. Ventilation med varmegenvinding Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde Op til 95% af varmen bliver genanvendt Danfoss ventilation med varmegenvinding genanvender det meste af varmen, når

Læs mere

HRUC-E. Ventilationsaggregat med varmegenvinding. Comair er et varemærke tilhørende Ventilair Group.

HRUC-E. Ventilationsaggregat med varmegenvinding. Comair er et varemærke tilhørende Ventilair Group. HRUC-E Ventilationsaggregat med varmegenvinding Comair er et varemærke tilhørende Ventilair Group. Ventilair Group forbeholder sig retten til at ændre offentliggjorte informationer uden varsel. Besøg derfor

Læs mere

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet

Læs mere

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi.

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi. Transkritisk CO2 køling med varmegenvinding Transkritiske CO 2 -systemer har taget store markedsandele de seneste år. Baseret på synspunkter fra politikerne og den offentlige mening, er beslutningstagerne

Læs mere

Boligventilationsvarmepumpe. Afkast fra emhætte. Primær varmekilde VVB Koldt vand

Boligventilationsvarmepumpe. Afkast fra emhætte. Primær varmekilde VVB Koldt vand Energiløsning UDGIVET SEPTEMBER 2013 - REVIDERET DECEMBER 2015 Boligventilationsvarmepumpe Det anbefales at installere boligventilationsvarmepumper i energirenoverede tætte huse, hvor den primære varmekilde

Læs mere

Tænk grønt det betaler sig

Tænk grønt det betaler sig Tænk grønt det betaler sig I årtier er bygninger blevet opvarmet og ventileret uden hensyntagen til energiforbrug og CO2-udledning. I dag står verden over for klimaudfordringer, som gør, at måden, hvorpå

Læs mere

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder:

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder: Rum, som benyttes af personer, skal ventileres så tilfredsstillende komfort og hygiejniske forhold opnås. Ventilationen bevirker, at fugt og forurening (partikler, CO 2, lugt mm.) fjernes fra opholdsrummene

Læs mere

Opvarmning med naturlig varme

Opvarmning med naturlig varme varmepumper Opvarmning med naturlig varme www.hstarm.dk Kom i kredsløb med jorden Jorden omkring din bolig gemmer på masser af energi. Faktisk skal du ikke længere end 1 til 1,5 meter ned under overfladen

Læs mere

Hybrid opvarmning. Hybrid opvarmning. Den superøkonomiske løsning

Hybrid opvarmning. Hybrid opvarmning. Den superøkonomiske løsning Hybrid opvarmning Den superøkonomiske løsning Hvad er hybrid opvarmning? Hybrid opvarmning er en kombination af et naturgasfyr og en luft-til-vand varmepumpe. Her anvender man kun naturgasfyret som suppleringsvarme

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet selv

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet

Læs mere

Ventilation, varmegenvinding, varme, køl og varmt brugsvand i nul-energi huse

Ventilation, varmegenvinding, varme, køl og varmt brugsvand i nul-energi huse Ventilation, varmegenvinding, varme, køl og varmt brugsvand i nul-energi huse 2007 2009 Leverandør af»hjertet«til vinderprojektet i Solar Decathlon 2007. I 2007 leverede Nilan A/S teknologi til vinderprojektet

Læs mere

30 sek. Komfort og besparelser for dine kunder. Indtjening for dig. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt.

30 sek. Komfort og besparelser for dine kunder. Indtjening for dig. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Komfort og besparelser for dine kunder. Indtjening for dig. NYE living by Danfoss termostater. Komfort og besparelser døgnet rundt. 30 sek. Monteringstid Hurtig montering

Læs mere

Målinger og analyser, D26

Målinger og analyser, D26 Målinger og analyser, D26 Jesper Simonsen, 1. jan. 2014 Projektet skal følge op på erfaringerne med energirenoveringsprojektet ved en række målinger (2014-2015) der kan give andre beboere og offentligheden

Læs mere

Fremtidens grønne indeklimaløsning VARME, VENTILATION OG GODT INDEKLIMA HELT ENKELT

Fremtidens grønne indeklimaløsning VARME, VENTILATION OG GODT INDEKLIMA HELT ENKELT Fremtidens grønne indeklimaløsning VARME, VENTILATION OG GODT INDEKLIMA HELT ENKELT 2 Living Better Living Better VARME, VARMT BRUGSVAND OG VENTILATION I ÉN SAMLET LØSNING Takket være ny teknologi kan

Læs mere

DHP-AQ luft/vand varmepumpe Skyhøje besparelser til dine kunder. Indtjening til dig. www.varmepumper.danfoss.dk

DHP-AQ luft/vand varmepumpe Skyhøje besparelser til dine kunder. Indtjening til dig. www.varmepumper.danfoss.dk MAKING MODERN LIVING POSSIBLE DHP-AQ luft/vand varmepumpe Skyhøje besparelser til dine kunder. Indtjening til dig. www.varmepumper.danfoss.dk Fejlfri ydelse er lig med penge i banken Vi introducerer DHP-AQ

Læs mere

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det Rubow Arkitekter, Københavns Ejendomme (KEjd) og Cenergia Energy Consultants arbejder sammen på et europæisk projekt, hvis formål er at få en bredere viden om energi effektivitet og mulighederne for etablering

Læs mere

Cut 18 mm. Uponor er medlem af KNX sammenslutningen hvilket sikrer kvalitetsprodukter af højeste klasse

Cut 18 mm. Uponor er medlem af KNX sammenslutningen hvilket sikrer kvalitetsprodukter af højeste klasse Cut 18 mm Uponor er medlem af KNX sammenslutningen hvilket sikrer kvalitetsprodukter af højeste klasse XXXXDK 09-06-X-SP Produktion: Uponor AB, Sverige Uponor A/S T 43 26 34 00 Uponor VVS F 43 43 10 11

Læs mere

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper?

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Center for Køle- og Varmepumpeteknik Teknologisk Institut Version 3 - revideret marts 2009 VIGTIG NOTE: Teknologisk Institut påtager sig ikke ansvaret for

Læs mere

MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING. ...høj ydelse til den private bolig. Nilan Comfort

MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING. ...høj ydelse til den private bolig. Nilan Comfort MARKEDSFØRENDE ERHVERVS- OG BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING...høj ydelse til den private bolig Nilan Comfort Passiv varmegenvinding (luft/luft) Nilan Comfort Boligventilation med varmegenvinding (luft/luft)

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Futuravej 14 8370 Hadsten Bygningens energimærke: Gyldig fra 9. marts 2015 Til den 9. marts 2025. Energimærkningsnummer 311099444

Læs mere

BMS v/bent Ole Jonsen. Kontorhus Energiklasse 1 Energiberegning Besparelser Integreret løsning Tilbagebetalingstid Explorium

BMS v/bent Ole Jonsen. Kontorhus Energiklasse 1 Energiberegning Besparelser Integreret løsning Tilbagebetalingstid Explorium 76 BMS BMS v/bent Ole Jonsen Kontorhus Energiklasse 1 Energiberegning Besparelser Integreret løsning Tilbagebetalingstid Explorium 77 Kontorhus som energiklasse 1 Hvordan har vi gjort det 78 Eksempel på

Læs mere

Ydervægge Status: Ydervægge består af porebeton som H+H Væg Element Massiv 375.

Ydervægge Status: Ydervægge består af porebeton som H+H Væg Element Massiv 375. SIDE 1 AF 5 Adresse: Liseborg Have 17 Postnr./by: 8800 Viborg BBR-nr.: 791-231603-001 Energikonsulent: Niels Riis Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig og skal udføres

Læs mere

VENTILATION = VELVÆRE

VENTILATION = VELVÆRE VENTILATION = VELVÆRE COMFORT by nilan Sundt indeklima året rundt Ventilation med varmegenvinding Certificeret til brug i passivhuse Lad frisk luft fylde din bolig fordele i overflod Tag med os ind i en

Læs mere

Udskiftning af radiatorventiler/ termostatstyringer

Udskiftning af radiatorventiler/ termostatstyringer Energiløsning UDGIVET JANUAR 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Udskiftning af radiatorventiler/ termostatstyringer Varmeforbruget til rumopvarmning kan reduceres væsentligt ved anvendelse af termostatstyrede

Læs mere

Boligventilation Nr.: 1.04

Boligventilation Nr.: 1.04 Side 1/5 Tema: Boligventilation Nr.: Boligventilation med VGV, etageejendomme Dato: May, 2004. Rev. maj 2012 Keywords: Residential ventilation, system layout, humidity control, heat recovery. Resume Der

Læs mere

Energikonsulentens kommentarer Bygning med BBR nr. 751-981031-010 anvendes til helårsbeboelse. BBR kode 130 Rækkehus.

Energikonsulentens kommentarer Bygning med BBR nr. 751-981031-010 anvendes til helårsbeboelse. BBR kode 130 Rækkehus. SIDE 1 AF 6 Adresse: Nymarks Alle 96 Postnr./by: 8320 Mårslet BBR-nr.: 751-981031-010 Energikonsulent: Lucas Vindbæk Madsen Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Energimærke. Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent:

Energimærke. Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Kromai 110 6200 aabenraa 580-023356-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens varmeudgifter

Læs mere

Fremtiden er decentraliseret

Fremtiden er decentraliseret Fremtiden er decentraliseret Ventilationsløsninger by nilan Enestående indeklima i etagebyggerier Jeres projekt Jeres løsning Hos Nilan lever og ånder vi for ventilation. Det er vores mål at forsyne jer

Læs mere

Danfoss One. varme.danfoss.dk

Danfoss One. varme.danfoss.dk Danfoss One varme.danfoss.dk Danfoss One Ventilation Ventilationsanlæg med varmegenvinding og behovsstyring Danfoss Link Trådløs styring af hele hjemmet indeklimaløsning Danfoss Link PR Relæ til styring

Læs mere

VARME RÅD. Fjernvarme

VARME RÅD. Fjernvarme VARME RÅD Fjernvarme HOLD HUS MED FJERNVARMEN Her finder du råd og vejledning om, hvordan du bedst udnytter fjernvarmen. Hvis du har god føling med dit anlæg og husstandens måde at bruge varme på, er det

Læs mere

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI UDVIKLER, TÆNKER NYT OG SIKRER EN BÆREDYGTIG FREMTID Vi er aktivt med til at løse den klimamæssige udfordring I alle dele af EWII arbejder vi strategisk og

Læs mere

Energimærkning. Adresse: Skejbyparken 360 Postnr./by:

Energimærkning. Adresse: Skejbyparken 360 Postnr./by: SIDE 1 AF 5 Adresse: Skejbyparken 360 Postnr./by: 8200 Århus N BBR-nr.: 751-000000-000 Energikonsulent: Hans Andersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig og

Læs mere

VARME RÅD. Fjernvarme

VARME RÅD. Fjernvarme VARME RÅD Fjernvarme HOLD HUS MED FJERNVARMEN Her finder du råd og vejledning om, hvordan du bedst udnytter fjernvarmen. Hvis du har god føling med dit anlæg og husstandens måde at bruge varme på, er det

Læs mere

VARME RÅD. Fjernvarme

VARME RÅD. Fjernvarme VARME RÅD Fjernvarme HOLD HUS MED FJERNVARMEN Her finder du råd og vejledning om, hvordan du bedst udnytter fjernvarmen. Hvis du har god føling med dit anlæg og husstandens måde at bruge varme på, er det

Læs mere

Teknik i to passivhuse

Teknik i to passivhuse Teknik i to passivhuse Kontorer i Århus, København, Sønderborg, Oslo og Vietnam Esbensen A/S 30 år med lavenergi Integreret Energi Design Energi- og miljøvenligt byggeri VVS- og ventilationsanlæg Elektriske

Læs mere

Hoteller CAMPING SÅDAN BLIVER FORRETNINGEN EN FORNØJELSE. wellness og sport. www.sonnenkraft.dk

Hoteller CAMPING SÅDAN BLIVER FORRETNINGEN EN FORNØJELSE. wellness og sport. www.sonnenkraft.dk Hoteller CAMPING WELLNESS OG SPORT SÅDAN BLIVER FORRETNINGEN EN FORNØJELSE Solvarmeløsninger til hoteller, camping, wellness og sport www.sonnenkraft.dk DERFOR ER SOLVARME DEN BEDSTE VARMEKILDE Solen har

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hiort Lorenzens Vej 67 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-014219 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Kvaliteten af luft = livskvalitet!

Kvaliteten af luft = livskvalitet! DV-300T Bygningsrenovering og efterisolering af huse nu til dags efterlader ofte huset godt isoleret og tæt. Dette betyder dog også at krav til udluftning stiger markant og derfor er det energirigtig at

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Dionevej 1 Bygningernes energimærke: Gyldig fra 23. december 2015 Til den 23. december 2025. ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT ENERGIMÆRKET

Læs mere

Checkliste for nye bygninger

Checkliste for nye bygninger Checkliste for nye bygninger Bygningsreglement 2015 Bygningens tæthed Krav til bygningens tæthed i rum opvarmet > 15 C. Hvis der ikke foreligger prøveresultater for prøvning af luftskiftet anvendes 1,5

Læs mere