OPSAMLING PÅ INPUT FRA BORGERNE TIL NYINDRETNING AF JERNBANEGADE OG ANDRE OMRÅDEFORNYELSESPROJEKTER I HASLEV BYMIDTE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OPSAMLING PÅ INPUT FRA BORGERNE TIL NYINDRETNING AF JERNBANEGADE OG ANDRE OMRÅDEFORNYELSESPROJEKTER I HASLEV BYMIDTE"

Transkript

1 OPSAMLING PÅ INPUT FRA BORGERNE TIL NYINDRETNING AF JERNBANEGADE OG ANDRE OMRÅDEFORNYELSESPROJEKTER I HASLEV BYMIDTE Det midlertidige kontor Områdefornyelsens Vinterstue i Jernbanegade 15 (tidligere tom butik) har været åbent fra 1. februar til 30. marts 2016 og har haft 227 borgere på besøg. Formålet var en bred borgerinddragelse på et tidligt tidspunkt i projektet Nyindretning af Jernbanegade. Inputs fra borgerne kan indgå i oplægget til politisk beslutning om Jernbanegade, samt efterfølgende i et prissat projektforslag til nyindretning af Jernbanegade. Derudover kunne borgerne kommentere idéskitser fra programmet for projektet Haslev Passager og en løbende udstilling om andre områdefornyelsesprojekter i bymidten. FREMGANGSMÅDE I Vinterstuen har det været muligt at stille spørgsmål til områdefornyelsen, se på udstillede kort og plancher, samt give sin mening til kende i et spørgeskema og som tekst direkte på de udstillede kort og plancher. Billede fra Haslev Postens artikel om åbning af Vinterstuen 1. februar 2016 (Foto: Charlotte Thaysen) Spørgeskemaerne var et supplement til dialogen med borgerne, og gennemgang af spørgeskemaerne er udført med henblik på en kvalitativ samling af input fra borgerne, og ikke en kvantitativ undersøgelse af borgernes mening om trafik/tilgængelighed, byinventar og byliv. Inden åbning af Vinterstuen har de to konsulentfirmaer Manto og Oxford Research påbegyndt en undersøgelse af Jernbanegade og bymidten i forbindelse med evalueringen af forsøgsprojektet Haslevs Passager. Evalueringen gennemføres for Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets og er baseret på en kombination af interviews med lokale aktører, byvandring og observation i Haslev den 10. december 2015 samt spørgeskema med borgere via Facebook. Resultaterne af undersøgelsen, kan også bruges som input til projektering af anlægsprojekterne i Haslev bymidte. Undersøgelsen er offentliggjort på ministeriets hjemmeside som en del af publikationen Evaluering af byfornyelsesforsøgsprojekter om butiksgader og bymidter under pres. Borgere har set udstillingen og fortalt om deres idéer, tanker og drømme om Jernbanegade og bymidten. Nogle har skrevet idéen på en lap og klistret den på luftfoto af Haslev bymidte (se nedenstående billede med udsnit af luftfoto med forskellige idéer) og 60 borgere har udfyldt et spørgeskema (se bilag A spørgsmål i spørgeskemaet) eller har fået hjælp af projektlederen til at udfylde skemaet. Enkelte borgere har givet deres mening til kende i breve (se bilag B).

2 Udsnit af luftfoto af Haslev bymidte med borgernes idéer og meninger (Foto: Plan & Miljø) Derudover har borgerne kommenteret idéerne vist som løbende udstilling om andre områdefornyelsesprojekter i bymidten (Haslev Passager, Multiplads og Små hurtige successer) og renovering af Torvet. Disse kommentarer bliver behandlet som input til kommende områdefornyelsesprojekter i bymidten og evaluering af byinventar på Torvet. Udsnit fra løbende udstilling om Haslev Passager GENERELT OM BORGERNE SOM HAR GIVET INPUT De besøgende i Vinterstuen bor hovedsaligt i Haslev by, enkelte i andre byer i Faxe Kommune. Vi har også haft besøg af borgere fra Næstved og Ringsted (fra landsbyer tæt på grænsen til Faxe Kommune) og nogen, der bor andre steder, men som kommer jævnligt på besøg hos venner / familie i Haslev. Mange besøgende er over 55 år, og en hel del er år gamle. Vi har ikke spurgt, hvor længe de besøgende har boet i Haslev, men vi har i samtalerne fået at vide, at der er både ældre og yngre tilflyttere. Folk kan godt lide at alt i Haslev er ved hånden og dækker de fleste behov, dog kunne de godt tænke sig en bymidte med flere tilbud, mere sammenhæng mellem Jernbanegade, stationen, P-pladserne og sidegaderne samt bedre vedligeholdte bygninger, sidegader og baggårde. Vi har hørt udtryk som der mangler sjæl, der skal være mere hyggeligt og flere seværdigheder.

3 Vi har inviteret unge under 25 år, der gik forbi, ind i Vinterstuen de har set udstillingen, flere har skrevet forslag på tegninger og luftfoto af bymidten, enkelte har udfyldt spørgeskemaer og har diskuteret deres behov for nye byrum med ældre borgere, der var på besøg. Overordnet savner de adspurgte under 25 år flere offentlige arealer, der er attraktive for unge. Folk er kommet i Vinterstuen efter de har læst om udstillingen i lokalaviser, på kommunens hjemmeside eller Facebook. I flere omgange har vi delt foldere med Vinterstuens åbningstider ud til butikker i Jernbanegade og forbipasserende. En betydelig del besøgende kom i bil, dog var der flere, der kom til fods (mange der bor i selve Jernbanegade eller i bymidten) eller på cykel. Af de besøgende i bil havde ca. lige mange parkeret langs selve Jernbanegade og på kommunens P- pladser ved Torvet/Nygade samt sidegaderne. Enkelte besøgende havde parkeret på P-pladsen i Nørregade. Vi har haft besøg af en blind person, en i kørestol, flere med rollator samt en repræsentant for handicaprådet. INPUTS FRA BORGERNE Samtaler med borgerne og deres svar på spørgsmålene i spørgeskemaerne, deres idéer og kommentarer på lap på kort, luftfoto, billeder og plancher har givet os et klart billede af borgernes oplevelse af Jernbanegade. De mange inputs og idéer til fremtidens hovedgade kan bruges som en fælles platform og en slags idékatalog i projektering af nyindretningen. Følgende er et sammendrag af de inputs, der er kommet i løbet af perioden. De giver et indtryk af, hvad der er vigtigt for de borgere, som har været i Vinterstuen, samt hvor de ser et behov for tiltag, der støtter en positiv udvikling i både Jernbanegade og bymidten generelt. De mange inputs fra borgerne er tematiseret i temaerne byrum, byliv og tilgængelighed/trafik. BYRUMMET I DAG En betydelig del af borgerne har udtalt sig kritisk om de eksisterende byrum, beplantninger og byinventar i Jernbanegade. Generelt kan man sige, at de eksisterende byrum mangler: siddepladser hvor man har behov for at sidde og hvor man har lyst til at sidde gode bænke og nyt byinventar godt renhold og affaldsafhentning (bedre affaldsspande og rengøring generelt) hyggelige steder med særlig identitet supplerende belysning lys om natten (lyssænkning skal tilpasses bedre) variation (en lang ens gade) mere grønt og blomster med smag og duft (kan gøres bedre som fx i Stege og Vordingborg) trygge byrum med god tilgængelighed (hensyn til handicappede, bl.a. belægning ved kryds der egner sig kørestole, så kørestole ikke står fast i brosten, taktiler i belægning der hjælper blinde og svagseende med at finde sikker vej, ramper og gode overgange). Byinventaret i Jernbanegade er slidt og enkelte pullerter og lamper er defekte pga. påkørsel (fx lastbiler, togbusser). Ifølge borgerne passer byinventaret ikke til den gamle by, og rigtig mange foreslog, at det udskiftes og placeres på en anden måde.

4 Skraldespandene i Jernbanegade er for små og ofte overfyldte, især i den nordlige del af Jernbanegade. Flere butiksejere klager over let emballage og papir, der flyver fra skraldespændende, og borgerne klager over fortovenes renhold. Der er kun en type skraldespande runde med træbeklædning. Bænkene er ifølge borgerne for dybe og placeret uhensigtsmæssigt (i en række ved kørebanen med ryglæn mod butikker og arealer der kunne bruges til ophold). Borgerne bruger bænkene sjælendt, hovedsageligt på grund af placeringen tæt på trafik og en udformning som ikke passer til ældre og børn. Gadelamperne er nedslidte, en enkel defekt og mange med skallet maling og rust som følge af mange slag (fra store lastbiler, når bilerne kører for stærkt eller parkerer tæt på gadelampen) især i området tæt på Vestergade. Næsten alle ønsker den stærke blå farve ændret til en anden mindre iøjnefaldende, og en enkel borger har foreslået at masterne males af lokale kunstnere som kunstobjekter. Flere foreslog at gadelamperne flyttes mod fortov og suppleres med effektbelysning. Plantestativerne er høje som gadelamper (i samme blå farve) og synlige i gadebillede, dog er flere uden planter eller med planter i dårlig stand. Der er ingen blomsterkummer, dog er der flere stativer til sommerblomster, udformet som en pullert med demonterbar skål. Funktionen af disse stativer med blomsterskål monteret i vintersæsonen som en kappe på pullerten er uklar, og forbipasserende bruger dem ofte som skraldespænde. Cykelstativerne er ganske få. Cykelstativer fastgjort i facaden bruges ikke. Flytbare cykelstativer bruges sjældent. Bænke og andet byinventar bruges som cykelstativer, og om natten parkeres motorcykler ved gadelamperne. En af borgerne har på kort markeret mulige steder i Jernbanegade og bymidten til cykelparkering. Butikkerne ønsker ikke cykelparkering tæt på indgangsdøre og butiksvinduer. Cykelstativer tæt på træerne og kørebanen foretrækkes. Skilte til butikkerne er i forskellige former og placeret forskellige steder i forhold til fri passage mellem butiksvinduer og udstillingsstativer. De fleste sandwichskilte er lette og falder ned ved blæsevejr. Der er enkelte stilfulde skilte som fx skilt med hjul med blomsterskål i bunden. Butiksejere foretrækker egne skilte og ikke et standardiseret butiksskilt eller butikskilt med cykelstativ. En betydelig del af borgere ønsker skilteregulativ. I forhold til inventar i gaden er de blå lamper og gadeudstyret generelt blevet kommenteret som nedslidt og forældet, og der er en stor forventning til, at det bliver skiftet. Det nævnes, at bænke bør placeres flere sammen, og ikke kun enkeltvis. Opholdspladser behøver ikke være traditionelle bænke, men kan sagtens have en anden udformning. For mange borgere er afstanden mellem bænke også vigtig, så man ikke skal gå for langt, før der er en opholdsmulighed. INPUT TIL NYE BYRUM (samt belægninger, inventar og beplantning): Der er ønsker om flere opholdsmuligheder og mindre byrum/nicher/hjørner, som kan være med til at skabe oplevelse i en ellers meget lang og ensartet gade. De mange baggårde nævnes som oplagte muligheder for nye oplevelser, enten i form af caféer, butikker, kunstneratelier eller blot som gennemgangsmulighed til bagvedliggende gader. Gaden mangler sjæl, den skal være mere hyggelig, flere seværdigheder, noget interessant at komme efter også som turist. Bedre vedligeholdte bygninger, og et ønske om en skilte- og facadeplan der sikrer de arkitektoniske værdier, som mange bygninger langs gaden allerede har, og samtidig arbejde

5 med at genskabe arkitektoniske værdier i de bygninger, som har mistet den i form af uheldige facader. Kan der gøres noget ved brandtomten i Jernbanegade 6? Kan der gøres noget ved Sofiendalsvej (ved og bagved biografen)? Kan der gøres noget ved Passagen (vejen med navn Passagen), det er ikke en pæn adgang til Jernbanegade. Passager mellem Jernbanegade og de bagvedliggende gader er gode tiltag kan der skaffes flere passagemuligheder andre steder? Visuelle forbindelser - at fjerne lukkede hegn, plankeværk mm. Kan sammenhængen til Vestergade og de butikker, der ligger her, gøres mere tydelig? Nye belægninger ved sidegaderne, bl.a. ved udkørslen fra Vestergade. Trygge byrum med god tilgængelighed (hensyn til handicappede, bl.a. belægning ved kryds der egner sig til kørestole og ramper til butikker). Manglende visuel sammenhæng mellem stationen og Jernbanegade gør det svært for ikke lokale at finde centrum i byen / Jernbanegade. Indbydende opholdsmiljøer hvor man kan sidde flere sammen. Ønske om siddepladser der hvor man har behov for at sidde og vente, fx udenfor borgerservice, apotek, frisør, fodterapeut osv. Større affaldsspande og en strategisk placering af dem efter behov. Inventar som passer til byen og byens historie/alder (husk at vi er en gammel stationsby). Bedre bænke og flere cykelstativer. Pænere belysning /nye gadelamper som IKKE er blå. Gadebelysning ved Jernbanegade 4 mangler. Eventuelt supplement af gadebelysningen med effektbelysning på facader. Mere lys om natten. Flotte blomster i gaden og gerne med smag og duft se for eksempel de flotte sommerblomster man har i Stege og Vordingborg. Gerne træer i gaden og mere grønt ved opholdspladser. Gerne træer i Vestergade og evt. Nørregade. BYLIVET I DAG Der er store variationer i bylivet i løbet af dagen (morgen / eftermiddag / aften) og ugen. Der er mest byliv om eftermiddagen samt fredag og lørdag. Enkelte butikker holder lukket om tirsdagen. De fleste butikker er lukket om søndagen. Der er seks spisesteder i selve Jernbanegade, heraf fire i nordenden. Kun to restauranter bruger fortovet til udeservering. De fleste tomme butikker er placeret i sydenden, og der er mere byliv i nordenden end sydenden. Langt de fleste borgere har fokus på byrum, og at Jernbanegade skal se indbydende ud og give mulighed for både ophold og oplevelser. Der er mange bud på hvor og hvordan, man kan skabe ophold. Det kan gøres ved at aktivere hjørner, nicher, baggårde, passager og lignende, i samarbejde med ejerne, beboere og lokale aktører. Der er desuden mange bud på, hvordan midtbyen kan gøres mere interessant i form af aktiviteter, butikker, arrangementer og lign. Områdefornyelsen kan ikke i sig selv skabe disse aktiviteter, men kan være med til at skabe de rammer, hvor det kan lade sig gøre.

6 INPUT TIL BEDRE BYLIV: Flere tidsvarende boliger i bymidten, så gaden ikke er død udenfor butikkernes åbningstider Et ønske om flere kulturelle tilbud og arrangementer og større synliggørelse af de arrangementer som allerede findes. Kan der laves en infotavle i gaden eller et andet sted, hvor den er synlig? Flere forskellige butikker, flere butikker for unge, flere steder hvor udeservering er mulig Aktivering af tomme butikker, så de ikke giver gaden et forladt og trist udtryk. Overdækning af en del af gaden (overdækket gågade i etaper). Større sammenhæng til biblioteket som er et aktiv i bymidten, hvor mange kommer det virker som om, at vi er ved at skære bymidten midt over og vende ryggen til den sydlige ende af Jernbanegade En multifunktionel bymidte som kan tilpasse sig hverdag og fest, og som fungerer både sommer og vinter. Vi har mange kunstnere i byen og i omegnen kan de være med til at gøre byen mere interessant? Mere torvehandel og gerne hver weekend. Mere musik og underholdning på fx torvet /musikpavillon/scene. Mere liv om aftenen og natten, man savner et spillested, bar eller lign., hvor man både selv kan spille musik, eller hvor der kommer musikere ude fra. Toiletmulighed i bymidten både i hverdage, men især ved arrangementer. Noget for børn og unge i bymidten, for eksempel er der blevet nævnt legeplads, skaterbane, svømmebad, streetart osv. Midlertidige aktiviteter hvordan kan man lave arrangementer/events, hvem skal man spørge om lov og hvordan gør man det? Gøglerstik så man har adgang til strøm ved arrangementer/events. Andre inputs til byliv vedrører bl.a. bygningsfornyelse og butikker i bymidten: Bygninger i fokus i gaderummet (Pæne facader - giv dem løft!) Spændende gårdrum oplevelser / særværdigheder (Åbn gårdrum som fx i Køge!) Lettere adgang til butikker (tilgængelighed / flytbare ramper til alle butikker) Inddrag Vestergade! (stort potentiale til byliv, fx flere forskellige restauranter) TILGÆNGELIGHEDEN / TRAFIKKEN I DAG Overordnet er der stor enighed om trafikafviklingen: Gaden (kørebanen) er for smal til dobbeltkørsel når lamperne står så tæt på vejen tager fokus fra cyklister Trafikkaos ved Vestergade / Jernbanegade svær passage for både biler og fodgængere Tårnet som problematisk rundkørsel udfordrende for biler og utryg for cykler Bilræs om natten Ulovlig parkering Cykler på fortovet Derudover er det svært for ældre med rollator og handikappede at bevæge sig trygt i bymidten. Flere ønsker fjernelse af ulovlig parkering (parkeringsvagter), opdatering af Stationspladsen og bedre skiltning af P-pladser i bymidten.

7 Vedr. bedre trafiksikkerhed og tilgængelighed har borgerne foreslået forskellige løsninger og har givet meninger om det tidligere ensretningsforsøg (her nævnes kun enkelte udsagn): vedr. ensretning: Gaden skal ensrettes så den bliver tryg for cyklister og børn; ensrettet gade fordi kørebanen er for smal og fordi det ikke vil koste så meget, vi skal ikke lave det hele om igen; ensretning kun i den nordlige del ende af Jernbanegade; bilisterne kunne ikke finde ud af hvor de skulle køre hen ved ensretningsforsøget; ensretningen skal være omvendt end ved ensretningsforsøget og kun fra Sofiendalsvej til Vestergade vedr. dobbelt bilkørsel: der skal ikke ændres på noget; gerne med P-pladser på begge sider; vi kunne få vores brede gade tilbage (med smallere fortove); dobbelt kørsel er godt for handlen. vedr. gågade eller gågade periodevis: nordenden af Jernbanegade som et trygt samlingssted; gerne overdækning i nordenden, helt eller enkelte steder eller i flere etaper. I de fleste samtaler med borgerne var spørgsmålet om, hvilken trafikmodel der er at foretrække, åbent for dialog om behovet for en mere tilgængelig gade. Det er tilgængeligheden og bylivet, der står i første række, og ikke en bestemt trafikløsning. Fælles for de fleste er dog, at man ønsker, at det er mere tydeligt, hvor cyklerne skal placere sig i gaden, så der ikke opstår tvivl om, hvor de egentlig skal køre. Mange giver også udtryk for, at det er en ærgerlig tendens, at mange vælger at parkere ulovligt i gaden, da det er med til at skabe forvirring og utryghed for både fodgængere, cyklister og øvrige bilister. Der er samtidig en frustration over adfærden i forhold til trafik, hvor biler parkeres ulovligt og hvor cyklister kører på fortovet. Begge dele er et spørgsmål om adfærd, der på forskellige måder kan justeres. INPUT TIL TILGÆNGELIGHED / TRAFIK: Der mangler ledelinjer og opmærksomhedsfelter for synshandicappede, hvilket især gør det svært at krydse Jernbanegade. P-pladserne i nabogaderne til Jernbanegade kan skiltes endnu bedre, så de er lette at finde. Der er forskellige meninger om ensretning af gaden og i hvilken retning en evt. ensretning skal vende. Der er ikke en tydelig præference for hverken det ene eller det andet. Jernbanegade opleves smal for bilister i forhold til dobbeltrettet kørsel, når lamperne står så tæt på vejen. Det er svært for cyklisterne at overskue, hvor de egentlig skal cykle henne, og hvor der er sikrest for dem at være. Det betyder, at de nogle gange bruger fortovet, til stor gene for fodgængerne. At cyklisterne færdes på både vej og fortov gør det også svært for bilisterne at overskue, hvorfra cyklisterne kan forventes at dukke op. Der er mange cykler som krydser Torvet (forbindelse til Sofiendalskolen, svømmehallen, hallen, fodboldklubben m.m.) Der opstår nogle gange stop i trafikken, hvor Vestergade møder Jernbanegade. Der er mange fodgængere der krydser gaden samt biler, der enten ikke kan komme ud på Jernbanegade fra Vestergade, eller biler der ikke kan dreje ned ad Vestergade fra Jernbanegade pga. mange parkerede biler i Vestergade. Bytårnet opleves til tider som en underlig rundkørsel (nogle gange bruger folk den til at køre hele vejen rundt og ender så med at bakke for at få nok vendeplads). Det kan til tider også opleves som et svært sted for fodgængere at krydse Jernbanegade ved Torvet. Bilerne kører stærkt om aftenen og om natten, hvor der ikke er andre biler i Jernbanegade til at sænke hastigheden det opleves nogen gange som decideret ræs i gaden og gør folk i gaden utrygge.

8 Der er mange private biler, som parkerer ulovligt i den side af vejen, hvor der ikke er parkeringspladser. I forhold til parkering svarer mange borgere, at de parkerer i Jernbanegade, når de har et specifikt ærinde i en butik, men lige så ofte parkeres der på de mange parkeringspladser i gaderne omkring Jernbanegade. Der savnes ikke flere parkeringspladser i Jernbanegade, men man synes, at det havde været mere hensigtsmæssigt, hvis parkeringspladserne lå i den modsatte side af gaden og dermed i skyggen hvilket ville frigive plads til ophold i solsiden af gaden. Enkelte savner Jernbanegade som den var engang, med kantsten mellem vej og fortov og parkering i begge sider. ANDRE INPUT UD OVER JERNBANEGADE Ud over input til nyindretning af Jernbanegade og bymidten generelt, har vi fået kommentarer til idéer fra programmet til Haslev Passager (fx om velkomstport til Haslev Passager: vækker dårlige minder fra anden verdens krig, for moderne, passer ikke til Haslev) samt nye idéer (effektbelysning, skulpturer, mulig drikkepost, sommercafé, bænke i naturtræ, offentligt urinal ). Ønskerne kan overvejes i områdefornyelsen og vil blive prioriteret ud fra en vurdering af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der giver mest værdi for de penge, der er til rådighed. Andre ønsker ligger udenfor områdefornyelses rammer, men kan indgå i en ny vision for byens fortsatte udvikling. På baggrund af borgernes kommentarer er det vigtigste fokus for områdefornyelsen at skabe nye byrum i bymidten. Det vil være naturligt at lave disse nye byrum omkring Jernbanegade, men der er også andre steder i bymidten, som har potentiale til at give byen nyt liv. Det skal være indbydende og rart at komme i Jernbanegade, både som kunde i butikkerne, som beboer og som turist.

9 Bilag A spørgsmål i spørgeskemaet Kom med dine idéer til hvordan Jernbanegade skal se ud i fremtiden og fortæl os hvordan du bruger Jernbanegade / Haslev bymidte Fakta om dig 1. Hvor bor du? - Haslev by / Faxe Kommune / andet sted 2. Hvor gammel er du? - under 25 år / år / over 55 år Jernbanegade i dag 3. Hvordan kommer du til Jernbanegade? i bil / tog eller bus / cykel / til fods 4. Hvor parkerer du helst når du skal handle i Jernbanegade? sæt gerne krydser på kortet. 5. Hvordan oplever du trafikken i Jernbanegade? 6. Hvad synes du om træer og beplantning i Jernbanegade? 7. Hvad synes du om opholdsmuligheder, bænke og gadelamper i Jernbanegade? Jernbanegade i fremtiden 8. Hvad er det helt særlige ved Haslev bymidte, du gerne vil have mere af? 9. Hvor kunne du tænke dig, at der skulle ske noget i Jernbanegade / bymidten? skriv gerne på kortet. 10. Hvad synes du er vigtigst at prioritere i forhold til at skabe et bedre byliv og handelsmiljø i Jernbanegade? - bedre forhold for cykler og gående - flere og bedre parkeringsmuligheder i selve Jernbanegade - flere opholdsmuligheder eller nye byrum og evt. aktivering af baggårde - harmonisk og æstetisk løft af facader og renovering af bygninger - andet 11. Hvad kunne få dig til at bruge Jernbanegade / bymidten mere? beskriv gerne hvis du har en god ide. Evt. tegn eller skriv på kortet.

10 Bilag B side 1 af 2

11 Bilag B side 2 af 2

Oplæg. til politisk beslutning om nye byrum / nedslagspunkter

Oplæg. til politisk beslutning om nye byrum / nedslagspunkter 2016 Oplæg til politisk beslutning om nye byrum / nedslagspunkter Afgrænsning og borgerinddragelse Inputs fra borgerinddragelse Det midlertidige kontor Områdefornyelsens Vinterstue i Jernbanegade har været

Læs mere

Oplæg til nyindretning af Jernbanegade

Oplæg til nyindretning af Jernbanegade 2016 Oplæg til nyindretning af Jernbanegade Afgrænsning og borgerinddragelse Inputs fra borgerinddragelse Det midlertidige kontor Områdefornyelsens Vinterstue i Jernbanegade har været åbent fra 1. februar

Læs mere

Nyindretning af Jernbanegade Oplæg til politisk beslutning om trafikmodel samt orientering om nye byrum / nedslagspunkter

Nyindretning af Jernbanegade Oplæg til politisk beslutning om trafikmodel samt orientering om nye byrum / nedslagspunkter 2016 Nyindretning af Jernbanegade Oplæg til politisk beslutning om trafikmodel samt orientering om nye byrum / nedslagspunkter Afgrænsning og borgerinddragelse Inputs fra borgerinddragelse Det midlertidige

Læs mere

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen BILAG 2 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 07-04-2016 Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen I vedlagte liste er de højest prioriterede forslag oplistet og beskrevet. Projekterne

Læs mere

OMRÅDEFORNYELSE SKÆRBÆK

OMRÅDEFORNYELSE SKÆRBÆK OMRÅDEFORNYELSE SKÆRBÆK porten til Rømø 08-10-2014 www.toender.dk 1 Aftenens forløb VELKOMMEN til alle v/ Tønder Kommune Trafikplan 2014 v/ Fagchef Lars-Erik Skydsbjerg Forslag til PROGRAM v/ Christel

Læs mere

GÅGADEN - REGLER FOR INDRETNING, ANVENDELSE OG VEDLIGEHOLDELSE

GÅGADEN - REGLER FOR INDRETNING, ANVENDELSE OG VEDLIGEHOLDELSE GÅGADEN - REGLER FOR INDRETNING, ANVENDELSE OG VEDLIGEHOLDELSE Velkommen til gågaden i Hørsholm. Her skal være plads til et levende handels- og byliv, sikker og tryg færdsel for alle og gode aktiviteter

Læs mere

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger Notat Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14 Resume af Følgegruppens holdninger Især fire forhold blev nævnt af følgegruppen: 1. Gruppen efterspørger en bedre løsning for

Læs mere

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Tema 5: Trafik og sikkerhed

Tema 5: Trafik og sikkerhed Tema 5: Trafik og sikkerhed Under udviklingstemaet Trafik & Sikkerhed ønsker vi at arbejde med projektet indenfor forbedring af trafiksikkerhed, offentlig transport og forbedrede skoleveje. en for temaet

Læs mere

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 bilag 7 Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 I forbindelse med planlægningen af de Bilfri Dage i 2005 har der været nedsat en arbejdsgruppe

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde

Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Trafik NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde Hvorfor trafikforsøg i Vestergade

Læs mere

Kultur og oplevelser. Status

Kultur og oplevelser. Status Kultur og oplevelser Mål Bymidten skal have et mangfoldigt og varieret kulturliv, med stærke kulturinstitutioner og tilbud og mulighed for rekreation, der tilgodeser både borgere og turister i alle aldersgrupper.

Læs mere

Vækstudvalget møde den 2. maj 2016

Vækstudvalget møde den 2. maj 2016 Vækstudvalget møde den 2. maj 2016 Billede med vejen der hen.. Byforum er et operativt forum, som skal medvirke til at skabe en levende, attraktiv, sammenhængende og unik bymidte i Holbæk med et højt aktivitetsniveau

Læs mere

Dagsorden. Godkendelse af referat fra sidste møde (opsamling) Sammenlignelige uheldsstatistikker og gennemkørende trafik

Dagsorden. Godkendelse af referat fra sidste møde (opsamling) Sammenlignelige uheldsstatistikker og gennemkørende trafik Dagsorden Godkendelse af referat fra sidste møde (opsamling) Sammenlignelige uheldsstatistikker og gennemkørende trafik Orientering om omverdensindragelsen Evt. Ca. 25 uheld Nordre Frihavnsgade Ca. 17

Læs mere

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts UDKAST Køge Kommune Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse NOTAT 22. februar 2013 IF/sts Indholdsfortegnelse 1 Skolevejsundersøgelse... 2 1.1 Besvarelse af spørgeskemaet... 3 1.2 Transport... 5 1.2.1

Læs mere

Hvidbog. Borgermøde om byrumsprogram Maribo. Maribohallerne d. 11. juni 2014

Hvidbog. Borgermøde om byrumsprogram Maribo. Maribohallerne d. 11. juni 2014 Hvidbog Borgermøde om byrumsprogram Maribo Maribohallerne d. 11. juni 2014 Borgermøde om byrumsprogram Maribo Lolland Kommune inviterede d. 11. juni alle kommunens borgere til åbent borgermøde omkring

Læs mere

Spørgeskemaopsamling. Antal registrerede besvarelser: 281

Spørgeskemaopsamling. Antal registrerede besvarelser: 281 18.12.2012 Spørgeskemaopsamling Antal registrerede besvarelser: 281 Spørgsmål Antal svar Svar % Køn? 269 96 Alder? 266 95 Hvor bor du? 265 94 Nævn 3 gode ting ved Hedensted bymidte og beskriv hvorfor 231

Læs mere

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE Center for Bydesign Arkitektur og Byrum marts 2009 gadehjørner fortov busgade Nørrebrogade projektets fase 1 lagde sit

Læs mere

Sankt Jørgens Vej, Svendborg

Sankt Jørgens Vej, Svendborg Sankt Jørgens Vej, Svendborg Prioritering af trafiksikkerhedsprojekter Granskning af løsningsmuligheder Udarbejdet af: Gunvor Winther Dato: 11.07.2014 Version: 02 Projekt nr.: 7108-001 MOE A/S Åboulevarden

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

Allerød Kommune. Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011.

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. PÅ

Læs mere

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge

krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge krav og ønsker til salg af kommunal ejendom ved Møllebakken i Helsinge Butikker på Vestergade mod gadekæret. Gaden udgør den nordlige grænse af projektområdet. Materialet er bygget op i to dele: 1 Helsinge

Læs mere

ET GRØNNERE BRYGGEN. Forslag til ny grøn byrumsplan for Islands Brygge lavet af Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd.

ET GRØNNERE BRYGGEN. Forslag til ny grøn byrumsplan for Islands Brygge lavet af Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd. ET GRØNNERE BRYGGEN Forslag til ny grøn byrumsplan for Islands Brygge lavet af Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd. GRØNNE BYRUM PÅ BRYGGEN Amager Vest Lokaludvalg og Islands Brygges Lokalråd

Læs mere

Sindal. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer

Sindal. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Sindal Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Side 1 Sindal Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Svar status Ikke svaret Afvist

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af offentligt vejareal i Ringsted Kommune

Retningslinjer for anvendelse af offentligt vejareal i Ringsted Kommune Retningslinjer for anvendelse af offentligt vejareal i Ringsted Kommune Omhandler: Vareudstillinger Renholdelse Skiltning Plakater, ophængning Udeservering fra erhvervsvirksomhed Udstillingsmulighed på

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010 ESTER Skitseforslag 02.09.2010 BY Udarbejdet af og NORD arkitekter TRAFIKSANERING AF SVENDBORGVEJ I VESTER AABY Skitseforslag Udarbejdet af Vejdirektoratet og NORD Arkitekter 02.09.2010 Yderligere oplysninger:

Læs mere

Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20. Holbæk Havn. Visionsplan

Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20. Holbæk Havn. Visionsplan Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20 Holbæk Havn Visionsplan Kontaktgruppen for havnens beboere Visioner, idéer og forslag. Juni 2013 Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 2 af 20 Krags Brygge bør føres igennem.

Læs mere

Interviewundersøgelse i Faaborg

Interviewundersøgelse i Faaborg Interviewundersøgelse i Faaborg Analyse af borgernes brug af Faaborgs butikker og strøgområde November 2008 COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Interview

Læs mere

Tårs. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer

Tårs. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Tårs Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Skriv en overskrift til indledningen Skriv en indledning Tårs Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Alm. Brand Stop cykeltyven

Alm. Brand Stop cykeltyven Alm. Brand Stop cykeltyven Userneeds - Marts 2016 Agenda Målgruppe Metode Konklusion Kontrolgruppe Overordnet Kontrolgruppe Stjålne cykler Eksperimentgruppe 2 Kontrolgruppe - Målgruppe og Metode Målgruppe:

Læs mere

Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 21. januar 2015

Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 21. januar 2015 Til Informationsmøde om Kvæsthusprojektet og Sankt Annæ Projektet 29. januar 2015 Fra Kvæsthusselskabet og Sankt Annæ Selskabet ddd Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 21. januar 2015 Kvæsthusselskabet

Læs mere

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Hovedbudskab Byliv, social mangfoldighed og social bæredygtighed handler ikke kun om det, der foregår

Læs mere

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 1 Torrild lokalråds bestyrelse, Torrild den 8. december 2015. Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 Dagsorden: 1. Velkomst ved formand Henrik Iversen 2. Oplæg ved Kommunaldirektør

Læs mere

Regulativ for anvendelse af offentlige vejarealer i Næstved Kommune

Regulativ for anvendelse af offentlige vejarealer i Næstved Kommune Regulativ for anvendelse af offentlige vejarealer i Næstved Kommune Juni 2014 Side 1 af 13 Side 2 af 13 Forord De offentlige vejarealer skal bruges til færdsel, men vejarealerne kan også indgå i bymiljøet

Læs mere

REFERAT AF BORGERMØDE om Lokalplan 92 samt forslag til tillæg nr. 4 til Kommuneplan 2013-2025 Vallensbæk Rådhus den 14. april 2016 kl. 17.

REFERAT AF BORGERMØDE om Lokalplan 92 samt forslag til tillæg nr. 4 til Kommuneplan 2013-2025 Vallensbæk Rådhus den 14. april 2016 kl. 17. REFERAT AF BORGERMØDE om Lokalplan 92 samt forslag til tillæg nr. 4 til Kommuneplan 2013-2025 Vallensbæk Rådhus den 14. april 2016 kl. 17.30 Til stede Borgere: 76 Politikere: 11 Administration: 14 PROGRAM

Læs mere

Regulativ for fodgængerområdet i områder i Odense Bymidte. Revideret 2011

Regulativ for fodgængerområdet i områder i Odense Bymidte. Revideret 2011 Regulativ for fodgængerområdet i områder i Odense Bymidte. Revideret 2011 Indholdsfortegnelse Forord...2 Del 1 Almindelige bestemmelser for brug af gadearealerne...3 Træer, kunst og byinventar...3 Færdselsforhold...3

Læs mere

Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte

Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte Byrumsstrategi og Byrumsplan for Odense bymidte Baggrund for Byrumsplanen Kvarterplan by havn Vision Odense: at lege er at leve Trafik- og Mobilitetsplan Bylivsundersøgelse 2008 Baggrund for Byrumsplanen

Læs mere

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Konklusioner, vurderinger og anbefalinger fra ICP, Institut for Center-Planlægning, februar 2016 Dramatisk fald i antallet af handelsbyer i Danmark I de kommende

Læs mere

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Indkøb og transportvaner i København Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Baggrund 2 Hvad betyder cyklerne for Københavns butikker? Undersøgelser i blandt andet Holland og Sverige har udfordret

Læs mere

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Program Kl. 18.30 Kl. 19.00 Kl. 19.10 Kl. 19.30 Åben café med fagfolk Velkomst og introduktion v. Nils Borring, borgmester Oplæg

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Hellerup Skoles trafikpolitik

Hellerup Skoles trafikpolitik Hellerup Skoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at børn, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling.

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Referat generalforsamling 28.05.13 Gug plejehjem Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen havde taget

Læs mere

Planlægning af den offentlige belysning

Planlægning af den offentlige belysning Planlægning af den offentlige belysning Belysningsplan for Frederiksberg Kommune. Af Allan Ruberg alr@hansen-henneberg.dk Offentlig udendørs belysning etableres og drives, som navnet antyder, til gavn

Læs mere

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 30 Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 Gennemsnit af borgernes prioritering på hjemmesiden. Tema Point Uheld

Læs mere

CYKELPARKERING PÅ ØSTERBRO

CYKELPARKERING PÅ ØSTERBRO CYKELPARKERING PÅ ØSTERBRO 13 CE 0 N RE TS 2 R KU MAR N 4. KO 1 I R. EN K D 0 0 DE 0 Ø. 3 L SM I N T P IO O T A ND PIR I V NS I TIL M KO Lokaludvalg er lokale forsamlinger, der skal fungere som bindeled

Læs mere

Cykelparkeringsplan for Århus

Cykelparkeringsplan for Århus Forfattere: Pablo Celis, Civilingeniør, Århus Kommune pace@aarhusdk Kresten Madsen, Trafikplanlægger, COWI A/S krma@cowidk Århus Kommune har i samarbejde med COWI A/S udarbejdet en Cykelparkeringsplan

Læs mere

HORSENSGADE 1-11, SILKEBORG PLADS 2-8, VEJLE- GADE 2-12 OG STRANDBOULEVARDEN 71-75

HORSENSGADE 1-11, SILKEBORG PLADS 2-8, VEJLE- GADE 2-12 OG STRANDBOULEVARDEN 71-75 BILAG 3 BESLUTNING FÆLLES GÅRDHAVE Vejlegadekarréen HORSENSGADE 1-11, SILKEBORG PLADS 2-8, VEJLE- GADE 2-12 OG STRANDBOULEVARDEN 71-75 Borgerrepræsentationen har xx.xx.2015 godkendt Teknikog Miljøforvaltningens

Læs mere

HALS KOMMUNE LOKALPLAN NR. 5.13

HALS KOMMUNE LOKALPLAN NR. 5.13 HALS KOMMUNE LOKALPLAN NR. 5.13 INDHOLDSFORTEGNELSE LOKALPLAN NR. 5.13 1 Lokalplanens formål... 2 Lokalplanens område og zonestatus... 3 Områdets anvendelse... 4 Vej- og stiforhold... 5 Parkeringsforhold...

Læs mere

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 02 68 Fax 7262 6790 jjg@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 4. maj 2015 Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Hver dag parkerer ca. 70.000

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

Referat af Indre By Lokaludvalgs debatmøde om parkering

Referat af Indre By Lokaludvalgs debatmøde om parkering Referat af Indre By Lokaludvalgs debatmøde om parkering Bethesda, Rømersgade 17, torsdag d. 5. februar 2015 kl. 17-19 Cirka 30 borgere og interessenter deltog i mødet. Pointer om ønsker og behov ift. parkering

Læs mere

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt Borgermøde den 20. januar 2014 om Fremtidens Sølund Input fra grupperne Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt (Denne gruppe valgte ikke at udarbejde en prioriteringspils-planche) Kan Læssøegade

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Bytopia. Små verdener, store idéer. Redskab til måling af liveability i midlertidige byrum. Byfornyelse

Bytopia. Små verdener, store idéer. Redskab til måling af liveability i midlertidige byrum. Byfornyelse Bytopia Små verdener, store idéer Redskab til måling af liveability i midlertidige byrum Byfornyelse BYTOPIA Små verdener, store idéer Redskab til måling af liveability i midlertidige byrum ISBN: 978-87-93396--7

Læs mere

Generelt for hele distriktet

Generelt for hele distriktet Trafikpolitik Indhold Generelt for hele distriktet... 2 Sikker skolevej... 2 Forældreinformation... 2 Rollemodeller... 2 Kampagner... 2 Snerydning og saltning... 2 Skolebestyrelsen... 2 Personalets befordring

Læs mere

Uderum for alle og til alle

Uderum for alle og til alle Uderum for alle og til alle Udearealer skal have forskellige rum Udearealerne skal (ligesom vi gør i vores boliger) indrettes i forskellige rum alt efter vores behov for ophold, aktivitet og opbevaring.

Læs mere

Nr. Afsender Datofor modtagelse

Nr. Afsender Datofor modtagelse Bilag nr. 4: Notat med behandling af høringssvar Forslag til lokalplan nr. 431 for en erhvervsvirksomhed ved Hovedgaden i Løgstrup samt forslag til tillæg nr. 13 til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune

Læs mere

Byliv i Horsens. Grønnere og mere bæredygtigt TEKNIK OG MILJØ

Byliv i Horsens. Grønnere og mere bæredygtigt TEKNIK OG MILJØ Byliv i Horsens Grønnere og mere bæredygtigt TEKNIK OG MILJØ BYLIVSAKTIVITETER I 2014 I 2014 fortsættes arbejdet med bylivsaktiviteter. Hvor temaet sidste år var Bevægelse, vil det i år blive Grønnere

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Trafikpolitik Stolpedalsskolen

Trafikpolitik Stolpedalsskolen Trafikpolitik Stolpedalsskolen Indholdsfortegnelse Stolpedalsskolen Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 13 Rollemodel.. 16

Læs mere

AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB

AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB Affaldsfri skole - indsamling og sorteringsløsninger Opsamling og evaluering af testforløb Forord Som en del af Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan

Læs mere

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Det er ikke legende let Jeg kan godt mærke, at det sidder i mig endnu. Chokket altså. Fra de gange jeg er faldet ned på togskinnerne. Det kommer jeg mig

Læs mere

Regulativ for pladser, gade og vej i Odder bymidte

Regulativ for pladser, gade og vej i Odder bymidte Regulativ for pladser, gade og vej i Odder bymidte 1.udgave, Plan oktober 2014 1 2 Dok. nr. 727-2014-117770 Indhold Regulativet... 4 Fælles bestemmelser... 6 Administration og ansøgning om tilladelse...

Læs mere

Liz T. Johannesen. Venlig hilsen Liz T. Johannessen Furesø Kommune Byrådssekretariatet 3500 Værløse Telefon 7235 4505 E-mail: ltj@furesoe.

Liz T. Johannesen. Venlig hilsen Liz T. Johannessen Furesø Kommune Byrådssekretariatet 3500 Værløse Telefon 7235 4505 E-mail: ltj@furesoe. Tilbud - Williams Plads Page 1 of 3 Liz T. Johannesen Fra: Bjørn Weitemeier (BJW) [BJW@nyvig.dk] Sendt: 24. april 2007 17:04 Til: Jytte Olander Jensen Emne: RE: Tilbud - Williams Plads Vedhæftede filer:

Læs mere

Tryg i trafikken ved Hornslet Skole Efterår 2011

Tryg i trafikken ved Hornslet Skole Efterår 2011 Tryg i trafikken ved Hornslet Skole 1 Tryg i trafikken ved Hornslet Skole Efterår 2011 --Mobilitetsplan-- Af: civilingeniør, trafikplanlægger Maria Thrysøe Krogh-Mayntzhusen Rambøll Danmark A/S mtm@ramboll.dk

Læs mere

- historisk baggrundsmateriale for byrum i Skælskør

- historisk baggrundsmateriale for byrum i Skælskør APPENDIX - historisk baggrundsmateriale for byrum i Skælskør Historisk billed- og kortmateriale er venligst udlånt af Skælskør Egnshistoriske Arkiv, samt fundet på Erik Petersens hjemmeside omhandlende

Læs mere

VISION ØSTERSTRAND VISION INDLEDNING ØSTERSTRAND

VISION ØSTERSTRAND VISION INDLEDNING ØSTERSTRAND FREDERICIA Fredericias bynære strande, Østerstrand og Hyby Lund Strand, giver byens borgere og gæster helt unikke udfoldelses- og oplevelsesmuligheder. Strandene har derfor rigtig mange besøgende året

Læs mere

Skolerunde 2013 - Trekronerskole. kolen. Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. TSP

Skolerunde 2013 - Trekronerskole. kolen. Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. TSP Veje og Grønne områder Trekronerskolen 1 Skolerunde 2013 - Trekronerskole kolen Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. VGO: Veje og Grønne områder CP: Cyklistplan 2012 TSP:

Læs mere

Masterplanens koncept om et oplevelsesloop

Masterplanens koncept om et oplevelsesloop BY INVENTAR I VARDE MIDTBY Det er intentionen, at by inventaret i midtbyen skal tilpasses de enkelte områders kvaliteter, karakter og identitet. Med reference til oplevelsesloopet i Masterplanen for Varde

Læs mere

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik 2014 Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik for Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Denne trafikpolitik er udarbejdet af Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen i samarbejde

Læs mere

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Onsdag den 15. januar 2014. Mødetidspunkt: 17:00

Teknisk Udvalg. Dagsorden. Dato: Onsdag den 15. januar 2014. Mødetidspunkt: 17:00 Dagsorden Dato: Onsdag den Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Bjarne Kogsbøll (C), Ekrem Günbulut (A), Hugo Hammel (A), John A. Bilenberg (C), Lars Prier (O), Laurids Christensen

Læs mere

Søruten, etape 2 Tiltag gennemført i forbindelse med drift og vedligehold. 1) kan udføres i forbindelse med drift og vedligehold eller

Søruten, etape 2 Tiltag gennemført i forbindelse med drift og vedligehold. 1) kan udføres i forbindelse med drift og vedligehold eller UDKAST Københavns Kommune Søruten, etape 2 Tiltag gennemført i forbindelse med drift og vedligehold NOTAT REV. 23. maj 2011 16. maj 2011 MKK/JVL Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 Opdeling af trafikanter...

Læs mere

21-05-2014 14/20650. Indbydelse til dialogmøde om projekter ved Havbogade

21-05-2014 14/20650. Indbydelse til dialogmøde om projekter ved Havbogade 21-05-2014 14/20650 Indbydelse til dialogmøde om projekter ved Havbogade Tid: tirsdag den 3. juni 2014 kl. 19:30 21:00 Sted: Biblioteket, Kongevej 19 udstillingssalen ud mod Ahlmannsvej. Denne indbydelse

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

DE RØDE LØBERE. Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by?

DE RØDE LØBERE. Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by? DE RØDE LØBERE Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by? VINDERBYEN VORDINGBORG Vordingborg er nu en vinderby. Sådan

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse maj 2018

Borgerpanelundersøgelse maj 2018 Bilag 4: Udeservering og byliv - tendenser og holdninger By- og Kulturforvaltningen har via spørgeskemaundersøgelser spurgt byens borgere, berørte beboere og erhvervsliv i bymidten om, hvordan de oplever

Læs mere

Smukkere byrum og bedre forhold for cyklister i Istedgade Færdigt projekt anlagt.

Smukkere byrum og bedre forhold for cyklister i Istedgade Færdigt projekt anlagt. VEJFORUM 2015 - TILMELDING AF BIDRAG Indlæg Emne Session: Forfatter: Via Trafik Rådgivning A/S Christina Merwald Feldthaus, Via Trafik Rådgivning A/S Smukkere byrum og bedre forhold for cyklister i Istedgade

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk Indholdsfortegnelse 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole...1 1.1 Beskrivelse af undersøgelsen...1 1.2 Besvarelsesprocenter...2 1.3 Transportmiddelvalg...3 1.4 Elevernes rutevalg...5 1.4.1 Ruter

Læs mere

Din Gode Ide - Borger

Din Gode Ide - Borger Din Gode Ide - Borger Ansigtsløft til Frederiksberg Allé 11.02.15: Kommunen skulle arbejde for at integrere den "glemte del" af Frederiksberg Allé, der går fra Sankt Thomas Plads ned til Vesterbrogade

Læs mere

A/B Udbygård. Husorden

A/B Udbygård. Husorden A/B Udbygård Husorden 2016 Indhold Forord... 1 Affald... 2 Altaner... 2 Beboerlokalet... 3 Cykler, ladcykler, barnevogne mv.... 3 Forhaverne og gården... 3 Husdyr... 3 Kældre og loft, samt trappeopgange...

Læs mere

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk Vejledning For kommuner 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER 1 midttrafik.dk STOPPESTEDER I MIDTTRAFIK Stoppesteder i Midttrafik Vejledning for kommuner 1. udgave, november 2012 2 indhold Indledning 4

Læs mere

Cykelparkering ved Metrostationer

Cykelparkering ved Metrostationer Cykelparkering ved Metrostationer Indledning Rundt omkring på de københavnske metrostationer er der i dag en del problemer med parkerede cykler. Cyklerne er placeret uden for cykelstativerne enten fordi

Læs mere

Evaluering af borgerdialog og trafiksanering af H.C. Ørsteds Vej

Evaluering af borgerdialog og trafiksanering af H.C. Ørsteds Vej Evaluering af borgerdialog og trafiksanering af H.C. Ørsteds Vej v/ Lene Hansen, MOE TetraplanA/S og Peter Raaschou, Frederiksberg Kommune VEJFORUM 2015 SIDE 1 Baggrund Cykelstier på trafikveje Mangler

Læs mere

S K O L E N Y T. Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen. Oliver Cromwell

S K O L E N Y T. Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen. Oliver Cromwell S K O L E N Y T Du kommer ikke langt, hvis du ikke ved, hvor du skal hen Oliver Cromwell Vildbjerg Skole September 2011 September 2011 1. Forældremøde 0.A, 0.B og 9.E Biologitur 8.B og 8.D 2. Biologitur

Læs mere

CARL NIELSENS ALLÉ SKITSEFORSLAG 1. JUNI 2010

CARL NIELSENS ALLÉ SKITSEFORSLAG 1. JUNI 2010 CARL NIELSENS ALLÉ SKITSEFORSLAG 1. JUNI 2010 BAGGRUND Østerbro lokaludvalg har i vinteren 2009-2010 igangsat en proces for at udvikle en ny lommepark omkring pladsen på Carls Nielsens Allé ud mod Østerbrogade

Læs mere

Debat- og informationsmøde om Vester Voldgade-kvarteret. - Opsummering -

Debat- og informationsmøde om Vester Voldgade-kvarteret. - Opsummering - Debat- og informationsmøde om Vester Voldgade-kvarteret - Opsummering - Om mødet Mødet blev afholdt tirsdag d. 15. september kl. 16.30-18.30 på Borups Højskole, Frederiksholms Kanal. Indre By Lokaludvalg

Læs mere

BYUDVIKLINGSPULJEN ANSØGNINGSSKEMA. Gennemlæs vejledning før skemaet udfyldes PROJEKTETS TITEL. Fornyelse af Peter Fabers Gade

BYUDVIKLINGSPULJEN ANSØGNINGSSKEMA. Gennemlæs vejledning før skemaet udfyldes PROJEKTETS TITEL. Fornyelse af Peter Fabers Gade Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park, Byrumskontoret Tlf.: 33 66 34 09, Fax: 33 66 71 91, E-mail: bypulje@btf.kk.dk Hjemmeside: www.vejpark.kk.dk/byudviklingspuljen BYUDVIKLINGSPULJEN ANSØGNINGSSKEMA

Læs mere

FÆLLES GÅRDHAVE Hothers Plads karreen Mimersgade 100-118, Midgårdsgade 1-15, Hothers Plads 1-35 og Borgmestervangen 8-22

FÆLLES GÅRDHAVE Hothers Plads karreen Mimersgade 100-118, Midgårdsgade 1-15, Hothers Plads 1-35 og Borgmestervangen 8-22 FORSLAG FÆLLES GÅRDHAVE Hothers Plads karreen Mimersgade 100-118, Midgårdsgade 1-15, Hothers Plads 1-35 og Borgmestervangen 8-22 Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 6. juni 2011 at sende dette forslag

Læs mere

Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter

Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter Gladsaxe Kommune ønsker at gøre Gladsaxe til en smuk, oplevelsesrig og bæredygtig by for alle. Det gælder også for erhvervskvartererne, som jo er en del

Læs mere

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT - Havneomdannelser gennem de sidste 15 år - De gode eksempler - Hvad skaber den gode havn? Visionsskitser og anbefalinger Holbæk DEN GODE HAVN Havneomdannelser gennem de sidste 15 år De gode eksempler

Læs mere

GLESBORG BY OG TRAFIKPLAN VISIONER FOR FREMTIDENS GLESBORG

GLESBORG BY OG TRAFIKPLAN VISIONER FOR FREMTIDENS GLESBORG GLESBORG BY OG TRAFIKPLAN VISIONER FOR FREMTIDENS GLESBORG INDHOLD INTRO 2 Indhold / Intro 3 Vision: Trygge rammer for handel og hverdagsliv 4 Eksisterende forhold 5 Udfordringer i Glesborg 6 Hovedgreb:

Læs mere

VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE SKITSEFORSLAG

VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE SKITSEFORSLAG VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE SKITSEFORSLAG SLA HORSENS - VITUS BERINGS PLADS OG KONGENSGADE - SKITSEFORSLAG 15.11.2011 1 NOVEMBER 2011 15.11.2011 SLA Carl Jacobsens Vej 29 A DK 2500 Valby Copenhagen

Læs mere

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Frederiksberg Kommune har i alt 18 offentlige legepladser. Herudover er der 12 åbne legepladser på skoler og daginstitutioner, 5

Læs mere

I forbindelse med fordebatten om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet bør følgende sideprojekter overvejes:

I forbindelse med fordebatten om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet bør følgende sideprojekter overvejes: Fra: Plan og Byg, TM (Fællespostkasse) Sendt: 7. marts 20 08:38 Til: Charlotte Zeth Andersen; Louise Bach Mikkelsen VS: Debat om etablering af busvej fra Sohngårdsholmsvej til Universitetsområdet Fra:

Læs mere