DOM. Afsagt den 17. januar 2011 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Anne Louise Bormann og Dennis Schnell-Lauritzen (kst.)).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. Afsagt den 17. januar 2011 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Anne Louise Bormann og Dennis Schnell-Lauritzen (kst.))."

Transkript

1 LB UDSKRIFT F ØSTRELNDSRETSDOMBOG DOM fsagt den 17. januar 2011 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne rne Brandt, nne Louise Bormann og Dennis Schnell-Lauritzen (kst.)). 8. afd. nr. B : (advokat Karsten Høj, besk.) mod Patientombuddet Patientskadeankenævnet (Kammeradvokaten v/advokat Sanne H. Christensen) Denne sag vedrører spørgsmålet om, hvorvidt godtgørelse for varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne skal nedsættes med en tredjedel som følge af, at må forventes at dø inden for få år fra skadetidspunktet Sagen er anlagt den 19. maj 2011 ved Københavns Byret og er ved kendelse af 12. juli 2011 henvist til behandling ved Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. l. Sagsøgeren,, har nedlagt følgende påstande: l. Patientskadeankenævnet tilpligtes at anerkende, at der ikke skal ske reduktion af godtgørelse for varigt men med 1/3, og dermed anerkende, at er berettiget til yderligere godtgørelse for varigt men med kr. med tillæg af renter i medfør af erstatningsansvarslovens 16 fra den 12. juni 20 l O.

2 Patientskadeankenævnet tilpligtes at anerkende, at der ikke skal ske reduktion af erstatning for tab af erhvervsevne med 1/3, og dermed anerkende, at er berettiget til yderligere erstatning for tab af erhvervsevne med kr. med tillæg af renter i medfør af erstatningsansvarslovens 16 fra den 27. oktober Patientskadeankenævnet tilpligtes at anerkende, at er berettiget til at få erstattet udgifter til advokatbistand til sagens behandling i Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet, subsidiært alene til sagens behandling i Patientskadeankenævnet Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har påstået frifindelse. er meddelt fri proces. Hun har en retshjælpsforsikring. Sagsfremstilling blev ved Patientforsikringens afgørelser af 31. maj 2010 og 19. oktober 201 O tildelt erstatning for henholdsvis varigt men og tab af erhvervsevne. Kravene var foraniediget af, at egen læge og en speciallæge begik fejl, der medførte, at diagnosen brystkræft blev stillet for sent. Hændelsesforløb Patientskadeforsikringens afgørelse af 31. maj 201 O, hvorved blev tildelt godtgørelse for varigt men indeholdt følgende beskrivelse af sagens faktiske omstændigheder: Patientforsikringen har på baggrund af oolvsningerne i anmeldelse, anmeldelsen fra Læge K samt de indhentede lægelige akter lagt følgende hændelsesforløb til grund for sin afgørelse: henvendte sig til egen læge den 12. november 2008, idet hun havde følt en knude i højre bryst. Ved undersøgelse fandtes en tumor kl cm over papillen. Hun var stoppet med at amme. Der blev sendt henvisning til mammografi og ultralydsskanning.

3 - 3 - Den 19. november 2008 blev der foretaget ultralydsskanning af marrun ae og axiller. l højre bryst fandtes et område med øget konsistens og man fandt, at der kunne være tale om et Jactationsadenom. Der blev lavet punktur fra dette område og præparatet blev sendt til patologisk afdeling på B Ved henvendelse til egen læge den 9. december 2008 blev informeret om, at det så fredeligt ud, at der formentlig var tale om mælkesøer, at der var sendt noget til mikroskopi, men at der ikke var fundet onde ting. Hun henvendte sig herefter igen hos egen læge den 24. marts 2009, idet hun havde en stor klump væv svarende til højre bryst kl. 11 til 13. På baggrund af denne konsultation blev der sendt henvisning til D med henblik på udredning af en eventuel knude i brystet. Det fremgår af egen læges bemærkninger til sagen, at egen læge rykkede for biopsisvar fra punkturen den 19. november 2008, som efterfølgende viste, at materialet var uegnet til diagnostisk vurdering. Der blev herefter foretaget ny mammografi samt biopsi den 24. april2009. blev herefter den 5. maj 2009 informeret om, at der var tale om brystkræft. D. rekvirerede ligeledes svaret fra biopsien den 19. november 2008 og først herefter blev informeret om, at svaret havde vist, at materialet var uegnet til diagnostisk vurdering. Der blev foretaget mastektomi og sentinelnode den 12. maj Indgrebet forløb umiddelbart planmæssigt og den 14. maj blev udskrevet Ved undersøgelse den 26. maj 2009 blev der foretaget serompun.ktur. oplyste desuden, at hun havde fået nytilkomne lænderygsmerter og der blev henvist til knoglescintigrafi. blev endvidere henvist til on.kologisk afdeling. Der blev påbegyndt strålebehandling og kemoterapi. Den 20. august 2009 havde CT-scanning vist et nytilkommet metastasesuspekt område i venstre lunge. Patientforsikringens afgørelse af 31. maj 20 l O indeholdt herudover følgende erstatningsopgørelse for varigt men:,, Erstatningsopgørelse for

4 - 4 - Reglerne for beregningerne fremgår af den vedlagte vejledning. V RlGT MEN (se vejledningens pkt. 4) Patientskaden er vurderet til en mengrad på 85 %. Godtgørelse pr. mengrad kr. Godtgørelse i alt Reduceret af anden årsag med 33 % Godtgørelse for varigt men i alt kr kr kr. Beløbet forrentes fra den Bemærk: Eftersom. lider af en alvorlig sygdom, med en meget dårlig prognose og dermed en forventet kort levetid er godtgørelsen reduceret med 113. SMLET ERSTTNING kr. advokat, advokat Karsten Høj, klagede den 30. august 2010 til Patientskadeankenævnet over Patientforsikringens afgørelse af 31. maj 20 l O. f klagen fremgik blandt andet følgende: Patientforsikringens afgørelse af 31. maj, kopi vedlægges, påklages hervedforeløbigt til Patientskadeankenævnet Jeg anmoder om, at klagesagen stilles i bero, til der er truffet afgørelse om min klients ret til erstatning for tab af erhvervsevne og til Patientforsikringen har givet yderligere begrundelse for det forhold, der begnmder, at min klient ikke er tilfreds med afgørelsen, se nærmere nedenfor. Som det fremgår af afgørelsen, har min klient, der er 30 år gammel, fået anerkendt skade i form af forsinket diagnosticering af brystkræft, medførende en udvikling af uhelbredelig kræft. I forbindelse med fastsættelse af godtgørelse for varigt men har Patientforsikringen reduceret godtgørelsen med 1/3 eftersom min klient lider af en alvorlig sygdom med meget dårlig prognose og dermed forventet kort levetid,...

5 - 5 - Det er alene det forhold, som min klient er utilfreds med, og som efter både min klients og min opfattelse er af principiel betydning. Jeg har efter modtagelse af afgørelsen korresponderet med Patientforsikringen, og vedlægger i den forbindelse kopi af mit brev af 9. juni 20 l O, Patientforsikringens brev afl S. j u ni 20 l O mine breve af 5. juli 20 l O, 17. august 20 l O og Patientforsikringens seneste svar af27. august Jeg skal derfor på den baggrund og under hensyntagen til sagens helt særlige karakter anmode Patientskadeankenævnet om at overveje, om det principielle spørgsmål; altså reduktion for forventet men endnu ikke indtrådt død i en situation, hvor den forventede tidlige død skyldes den anerkendte patientskade, kan blive hastebehandlet på formandsmøde uden at der dermed er taget stilling til den konkrete sag. Jeg skal i den forbindelse særligt henvise til, at Patientforsikringen i deres seneste svar af27. august 2010 anfører, at afgørelsen på dette punkt skulle være i overensstemmelse med nkenævnets praksis. Jeg har forsøgt at få dette afklaret (også indenjeg fik det nævnte svar fra Patientforsikringen), og umiddelbart kan jeg ikke se, at nkenævnet tidligere har taget stilling til det spørgsmål, eller at nkenævnets praksis fremgår af offentlige artikler, afgørelser eller på anden måde. Selvom det heldigvis ikke er i mange sager, at denne problemstilling opstår, finder jeg alligevel, at det i sådanne sager må være i alles interesse, at sagerne bliver afgjort i fuld overensstemmelse med lovgivningen og med støtte i praksis, der som minimum er godkendt af nkenævnet, når der ikke fo religger domstolsafgørelser. Foranlediget af advokat Højs klage bad Patientskadeankenævnet om en udtalelse fra Patientforsikringen. Patientforsikringens udtalelse af 7. oktober 20 l O indeholdt blandt andet følgende: Klagen vedrører efter det oplyste alene det forhold, at godtgørelsen for varigt men er reduceret med 1/3 som følge af forventet kort restlevetid. Som det fremgår af Patientforsikringens brev af 27. august 20 l O til advokat Karsten Høj, har vi fra en meget anerkendt specialist på det brystkirurgiske område modtaget en vurdering, hvoraf det fremgår, at S-årige overlevelsesprognose på diagnosticeringstidspunktet var 13 % efter det mest gunstige skøn og formentlig endnu mindre, hvis hendes patientkarakteristika tages med i betragtning. Med en så beskeden 5-årig overlevelsesprognose må det lægges til grund, at hun med høj grad af sandsynlighed desværre vil dø inden for kort tid, det vil sige også inden for en tidsperiode, som er kortere end de 5 år. Det følger direkte af statistikken.

6 - 6 - Vi har således lagt til grund, at patienten har kræft i et fremskredent stadium med metastaser til knogler og lunger, og at hun derfor kun må forventes at leve i få år med sin sygdom. Det er på den baggrund, at vi har tilpasset erstatningen til den periode, vi forventer, at den skal dække. Dette er en praksis, som Patientforsikringen har haft i mange år, og som er tiltrådt af Patientskadeankenævnet Vi er dog meget varsomme med at reducere for forventet kort restlevetid og gør det kun i sager, hvor den lægefaglige specialist er meget klar i sin vurdering, og hvor prognosen er så ringe, at der må antages at være en høj grad af sandsynlighed for, at patienten afgår ved døden inden for kortere tid. Patientforsikringens praksis vedrørende reduktion for forventet snarlig død er blandt andet tiltrådt afpatientskadeankenævnet i afgørelse (Patientforsikringens sagsnummer ). Sagen er omtalt i Patientforsikringens årsberetning 2000 s. 72 ff. og i den kommenterede erstatningsansvarslov 6. udgave s Endvidere kan der henvises til afgørelserne i sagerne og , der nu er medtaget i Patientforsikringens elektroniske praksissamling som eksempel på nyere afgørelser, hvor der foretages samme type reduktion. Endelig kan der henvises til artiklen Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død i Patientskadeankenævnets årsberetning 2005 s. 49 ff. rtiklen handler om Patientskadeankenævnets praksis vedrørende reduktion for mellemkommende død og ikke om reduktion for forventet kort restlevetid. Men princippet er det samme, og derfor henvises der også i artiklen s. 51 og 52 til Patientskadeankenævnets afgørelse i , hvor Patientskadeankenævnet om reduktion af godtgørelse og erstatning udtalte: For så vidt angår reduktion af godtgorelse som folge af såvel korfere levelid som konkurrerende grundlidelse skal nævnet bemærke, at godtgørelse for varigt men ikke er en kompensationfor forventet levetid, men en kompensation for de gener, patienten vil have i resten af sin levetid. Hvis en patient derfor må forventes at skulle leve i væsentlig kortere tid end andre på samme alder, enten som følge af sin grundsygdom eller som folge af den påførte skade, er det i erstatningsretlig teori og praksis antaget, at der bor ske en rimeligjustering af erstatningskravet. Endvidere ydes der efter patientforsikringsloven alene godtgørelse for patientskadens og ikke for grundlidelsens følger.... Reduktionen for forventet kort restlevetid er på samme måde som reduktion for mellemkommende død et forsøg på at tilpasse godtgørelse og erstatning til den periode, hvor patienten skal leve med skaden. I den sanunenhæng er det, som det fremgår af ovenstående citat, helt uden betydning, om det er patientens grundsygdom, patientskaden eller en helt tredje omstændighed, der forventes at afkorte patientens levetid. Som det også fremgår af citatet, sondrer Patientskadeankenævnet ikke ved beskrivelsen af reduktionsprincipperne mellem, om der er tale om reduktion for mellemkommende død, eller om reduktionen sker som følge af forventet kort restlevetid. Efter Patientskadeankenævnets praksis Uf. Patientskadeankenævnets årsberetning 2005 s. 50) reduceres godtgørelse og erstatning med 1/3, hvis patientens

7 - 7 - levetid er 3 til 4 år regnet fra skadedatoen. V ed en levetid over 4 år foretages der ingen reduktion i godtgørelsen for varigt men. Denne praksis følger Østre Landsrets dom optrykt i FED Ø, hvor godtgørelse og erstatning blev reduceret med 1/3 til en patient, der levede lige knap 4 år efter skadens indtræden. Det er på samme måde Patientforsikringens praksis at foretage reduktion i godtgørelsen for varigt men ved en levetid mellem skadens indtræden og det forventede dødstidspunkt på under 4 år. Der skal som nævnt ovenfor være høj grad af sandsynlighed for, at patienten vil dø inden for cirka 4 år fra skadens indtræden. Hvis patienten på afgørelsestidspunktet for det varige men allerede har levet i cirka 4 år eller derover, vil Patientforsikringen ikke foretage reduktion for forventet kort restlevetid, uanset prognosen på afgørelsestidspunktet Såfremt overlevelsesprognosen - som Patientforsikringen har lagt til grund ved afgørelsen af 31. maj 20 l O - imidlertid måtte vise sig ikke at holde stik, kan anmode om at få afgørelsen om varigt men genoptaget, hvorefter erstatningen svarende til den afkortede del vil blive udbetalt. Det skal bemærkes, at Patientforsikringen har fastsat tidspunktet for skadens indtræden til november 2008, hvor diagnosen brystkræft burde have været stillet og relevant behandling iværksat. havde således på afgørelsestidspunktet den 31. maj 20 l O levet med skaden i cirka l~ år. dvokat Karsten Høj har i brev af 30. august 20 l O til Patientforsikringen henvist til sagen i Patientforsikringens praksissamling. Bemærkningen i denne vedrørende muligheden for at reducere erstatningen, når patienten har levet mere end 3 år, er ikke længere udtryk for gældende praksis hverken i Patientforsikringen, Patientskadeankenævnet eller ved domstolene, hvor grænsen er sat ved 4 år. fgørelsen vil derfor udgå af praksissamlingen ved førstkommende revision. Til samme brev skal Patientforsikringen blot præcisere, at reduktionen i sag ikke er foretaget på baggrund af principper om hypotetisk årsagskonkurrence, men på grund af forventede korte restlevetid, fordi der kun findes en skadesårsag, nemlig den ansvarsbærende behandlingsforsinkelse. Som det fremgår af Patientforsikringens brev af27. august 2010 til advokat Karsten Høj, er vi klar over, at afgørelsen om reduktion på grund af forventet kort restlevetid kan virke stødende. Vi har naturligvis forståelse for triste situation, men det ændrer ikke ved, at vi finder, at vores afgørelse er i overensstemmelse med gældende praksis. Vi må fremhæve, at det af hospitalsjournalerne fremgår, at allerede forud for Patientforsikringens afgørelse af lægerne var fuldt ud orienteret om sin alvorlige situation. Selv om dette ikke var tilfældet, ville vi i givet fald, jf. forvaltningsloven, skulle begrunde vores afgørelse, og dette vil i en sag som altid indebære en vurdering af den forventede restlevetid.

8 - 8 - Den 19. oktober 20 l O traf Patientskadeforsikringen afgørelse om erstatning til for tab er erhvervsevne og for svie og smerte. Erstatning for tabt erhvervsevne blev fastsat til kr. Erstatningen blev dog reduceret med 1/3 svarende til kr. Begrundelsen for reduktionen var den samme som anført i afgørelsen af 31. maj 201 O og i Patientskadeforsikringens udtalelse af 7. oktober Overlæge E: afgav den 7. november 20 l O en udtalelse til Patientskadeankenævnet, hvoraf blandt andet følgende fremgik: Den skade, der kan tilskrives den forsinkede diagnostisering, er grundigt evalueret i overlæge p. vurdering, der er grundlaget for PF's afgørelse i sagen, og jeg har intet at tilføje til denne vurdering, som jeg finder dækkende for problemstillingen. Jeg er således enig i at mermenet i form af prognostisk forringelse, med betydelig usikkerhed, kan ansættes som anførtipf's afgørelse. nsættelsen af den forventede restlevetid beror på statistiske opgørelser og er nødvendigvis behæftet med betydelig usikkerhed, men jeg er enig i at den statistiske restlevetid er begrænset til få år. Patientskadeankenævnet trafherefter den 14. april2011 følgende afgørelse vedrørende den af advokat Karsten Høj indgivne klage af 30. august 201 O. Patientskadeankenævnet har på møde den 7. april 20 J l truffet følgende fgørelse: Patientforsikringens afgørelser af 31. maj 20 l O og 19. oktober 20 l O tiltrædes i det omfang, de er påklaget. Sagsfremstilling Der henvises til sagsfremstillingen i Patientforsikringens afgørelse af 31. maj 20 l O. Professor, overlæge, dr.med. P har den l O. maj 20 l O afgivet udtalelse til Patientforsikringen. Det er heri anført, at der er konstateret disseminering af sygdommen,

9 - 9 - og prognosen ved metastasering til såvel skelet som ekstra-skeletalt anses for meget alvorlig. Fem-års overlevelsen angives således kun med 13%. Der er i dette estimat ikke taget hensyn til øvrige patientkarakteristika som tumortype, grad, receptorforekomst m.v. Desværre er disse prognostiske faktorer i denne sag af en sådan karakter, at prognosen snarere må forventes skærpet end mildnet. Overlæge KJ har den 21. januar 20 Il afgivet udtalelse til Patientskadeankenævnet. Det er heri anført, at har diagnosen primær fremskreden brystkræft med spredning til lunger og knogler. Tilstanden er uhelbredelig. Statistisk set vil brystkræftpatienter med fremskreden sygdom leve mediant 2 år, og 15-20% vil være i live efter 5 år. Det betyder, at hvis kræften udvikler sig mindre aggressivt, og/eller hvis den reagerer godt på behandlingen og holder sig i ro over en længere periode, kan man i sjældne tilfælde leve mange år med fremskreden brystkræft. Det er anført, at har en Trippel-negativ brystkræft, hvor behandlingen som regel virker initialt, men hvor sygdommen hurtigt blusser op igen. Det fremgår af det fremsendte journalmateriale, at sygdommen desværre hurtigt er vokset frem igen, efter kun 3-4 behandlinger, og man har måttet skifte behandlingsstrategi flere gange inden for kort tid. Patientens prognose er på det foreliggende statistisk set yderst alvorlig, også selv om iværksættelse af f.eks. PRPhæmmer teoretisk set kan give noget tid. Patienten kan teoretisk set også respondere på den nuværende iværksatte behandling, men disse forhold vil imidlertid alt i alt kun bidrage med måneder til restlevetiden. fsluttende er vurderet, at den mulige horisont på år desværre virker meget sandsynlig. Begrundelse og resultat Vedrørende reduktion af godtgørelsefor varigt men og erstatningfor erhvervsevne/ab: Nævnets afgørelse er begrænset til, om der skal ske reduktion af godtgørelsen for men og erstatningen for tab af erhvervsevne som følge af forventet kort restlevetid. Et flertal på syv medlemmer, herunder formanden, kan tiltræde, at den tilkendte godtgørelse for varigt men og den tilkendte erstatning for erhvervsevnetab skal reduceres med 1/3 som følge af, at lider af en alvorlig sygdom med en meget dårlig prognose og dermed en forventet kort restlevetid. Dette flertal har herved lagt vægt på, at godtgørelse for varigt men ifølge erstatningsansvarslovens 4 beregnes under hensyn til skadens medicinske art og omfang og de forvoldte ulemper i skadelidtes personlige livsførelse. Erstatning for erhvervsevnetab ydes ifølge erstatningsansvarslovens 5 i tilfælde, hvor en personskade har medført varig nedsættelse af skadelidtes evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde. Erstatning for tab af erhvervsevne ydes som en økonomisk kompensation for den varige indtægtsnedgang, der skyldes skaden. Godtgørelse for varigt men og erstatning for erhvervsevnetab er ikke en kompensation for mistet levetid, men for de gener og det indtægtstab, patienten vil have i resten af sin forventede levetid. Hvis en patient derfor må forventes at skulle leve i væsentlig kortere tid end andre på samme alder, enten som følge af sin grundsygdom eller som følge af den påførte skade, antages det i den erstatningsretlige teori, at der bør ske en rimeligjustering af erstatningskravet. Flertallet finder det - ud fra de i sagen foreliggende oplysninger, herunder de lægelige vurderin2.er vedrørende den forventede restlevetid - tilstrækkelig sikkert at antage, at som følge af sin uhelbredelige kræftsygdom må forventes at have en mulig restlevetid på under 4 år regnet fra skadestidspunktet i november 2008.

10 - lo- Videre finder flertallet, at en reduktion med 1/3 af såvel mengodtgørelsen som erstatningen for erhvervsevnetabet er udtryk for en rimeligjustering af krav vedrørende disse poster, som svarer til den praksis, Patientskadeankenævnet anvender ved reduktion af erstatningskrav i forbindelse med såkaldt mellemkommende død. Det forhold, at den betydelige reduktion i den forventede restlevetid skyldes den anerkendte patientskade og ikke grundsygdommen, kan ikke føre til andet resultat. fsluttende skal henvises til det af Patientforsikringen anførte om, at kan anmode om genoptagelse af sagen med henblik på udbetaling af det reducerede beløb for mengodtgørelse og erhvervsevnetabserstatning, hvis hendes levetid forlænges udover prognosen. Et mindretal på et medlem finder, at der ikke er grundlag for at nedsætte kravet på mengodtgørelse og erhvervsevnetabserstatning som følge af en forventet kortere restlevetid. har levet 2Yz år fra skadestidspunktet, og dette medlem lægger til grund, at hun herefter må forventes at have en forbedret levetidsprognose, der er længere end 4 år. Der træffes afgørelse efter stemmeflertallet Vedr. advokaromkosrninger: Nævnet finder, at der ikke er grundlag for at yde dækning for udgifter i forbindelse med sagens behandling i Patientskadeankenævnet advokat- Nævnet har herved lagt vægt på, at det følger af S, stk. 2, i forretningsorden for Patientskadeankenævnet, at Patientskadeankenævnets sekretariat i samarbejde med patienten fremskaffer de nødvendige oplysninger og indhenter sagkyndig vurdering. Det er nævnets vurderin~. at der ikke foreligger sådanne særlige omstændigheder, som kan begrunde, at tilkendes dækning for advokatudgifter i forbindelse med klagesagen. Der vedlægges en oversigt over de retsregler, som nævnet har anvendt. dvokat Karsten Høj anmodede den 17. juni 2011 Patientskadeankenævnet om at genoptage sagen og henviste herved blandt andet til en udtalelse af 7. juni 2011 fra overlæge C der stod for behandling af på f udtalelsen fremgik bl.a. følgende: Vurdering af prognose: Patienten har metastaserende brystkræft, og prognosen må derfor på lang sigt betegnes som dårlig. Patienten er imidlertid i fortsat god almentilstand trods relativ stor tumorbyrde, og de forskellige behandlinger har været tålt godt, selvom det ikke har været helt uden bivirkninger. Det er vanskeligt på nuværende tidspunkt at skønne over den forventede restlevetid. Det forhold, at hun er i fortsat god al-

11 11 - mentilstand og der har været god (forbigående) effekt af de forskellige former for kemoterapi, gør at nye behandlingsforsøg må mødes med en vis optimisme. Det er derfor realistisk at forestille sig, at patienten vil være i live i november Med til denne vurdering hører selvsagt også, at det forekommer fortsat at være meningsfulde behandlinger at tilbyde hos en motiveret patient i god almentilstand uden betydende organinvolvering. Patientskadeankenævnet afslog den 12. august 20 li at genoptage sagen, og anførte blandt andet følgende: Patientskadeankenævnet har til brug for sagens behandling indhentet journaler fra P dækkende perioden til og medjuni Begrundelse og resultat Efter erstatningsansvarslovens Il kan en afsluttet sag om godtgørelse eller erstatning genoptages, hvis sagens faktiske omstændigheder ændrer sig væsentligt i forhold til dem, der blev lagt til grund ved sagens afslutning. Nævnet finder, at der ikke er grundlag for at genoptage sagens behandling efter erstatningsansvarslovens Il. Nævnet finder således ikke, at der foreligger nye oplysninger i sagen af væsentlig betydning for vurderingen af skønnede restlevetid, eller at der er sket så væsentlige forandringer af sagens faktiske omstændigheder, at sagen ville have faet et andet udfald, hvis disse oplysninger havde foreligget, da Patientskadeankenævnet traf afgørelse i april Det er nævnets vurdering, at de nu fremlagte oplysninger om udviklingen i sygdom og virkningen af de gennemførte behandlinger, ikke væsentligt fonykker den vurdering af sygdommens karakter og uhelbredelighed, som nævnet lagde til grund ved sin tidligere afgørelse. I nævnets vurdering indgik også oplysninger om en aktuel god almentilstand samt det faktum, at hun på daværende tidspunkt havde levet flere år efter skadens indtræden. Nævnet har endvidere taget udgangspunkt i, at alle behandlingsmuligheder fortsat ikke er udtømte, og at er motiveret for yderligere behandlingsforsøg. Det er fortsat nævnets vurdering, at det ud fra de foreliggende oplysninger er tilstrækkeligt sikkert at antage, at som følge af sin uhelbredelige kræftsygdom må forventes at have en mulig restlevetid på under 4 år regnet fra skadestidspunktet i november Betingelserne for at foretage reduktion med 1/3 af den tilkendte godtgørelse for varigt men og erstatning for erhvervsevnetab findes således fortsat at være opfyldt. Nævnet skal henvise til, at kan anmode om genoptagelse af sagen med henblik på udbetaling af det reducerede beløb for mengodtgørelse og erhvervsevnetabserstatning, hvis hendes levetid forlænges udover prognosen...

12 - 12- Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af og M har forklaret blandt andet, at hun nu har været i kemo- og strålebehandling i 2 Y2 år. Hun er aktuelt i kernebehandling en gang om ugen på D. Hun er skiftet til en ny kernebehandling for en uge siden, som hun skal fortsætte med så længe, behandlingen virker, og hun kan tåle det. Hun bliver skannet hver 9. uge, og hvis der er progression i sygdommen, er det et tegn på, at kernebehandlingen ikke virker, og hun skal så skifte til en anden behandling. Der er mange forskellige mulige kemobehandlinger. Hun deltager i en patientgruppe under Kræftens Bekæmpelse for patienter med uhelbredelig brystkræft. De er 8-1 O i gruppen, og mange af dem har pause i behandlingen og har det aktuelt godt. Hun har to børn på 4 og 7 år. M har forklaret blandt andet, at han er gift med. Han er. og ansat i F. Han deltager i alle undersøgelser og lægesamtaler og har påtaget sig den rolle at sætte sig ind i sygdommen og behandlingsmuligheder. Han har sammen med den behandlende læge brugt et år på at få et nyt kernebehandlingsstof til Danmark fra US. Der er stadig gode behandlingsmuligheder. Den behandling, er i nu, er en standardbehandling. Man kan vælge en behandlingsstrategi, hvor man vælger stoffer med acceptable bivirkninger. Der er også muligheder for at vælge en mere aggressiv behandling med kraftige bivirkninger. Han har fået at vide, at de fleste brystkræftpatienter bliver behandlet til det sidste. Der er hele tiden valg, der skal træffes, men de er ikke på et stadium, hvor de skal overveje mere aggressive behandlingsstrategier, behandling i udlandet eller alene at modtage smertelindrende behandling. Hvis det kun gælder om at holde en patient i live, kan der sættes ind med hårde midler. Reduktionen i erstatningen har væsentlig betydning for deres økonomi. Procedure har hovedsagelig procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument af22. november 2011, hvoraf følgende blandt andet fremgår:

13 NBRINGENDER: Hovedsynspunkter til støtte for påstand 1 og 2: 1. Manglende lovhjemmel. : hovedsynspunkt er, at der ikke i erstatningsansvarsloven er hjemmel til i en situation som den foreliggende at foretage reduktion af godtgørelse og erstatning for skadens varige følger med henvisning til en hypotetisk risiko for, at er død inden 4 år efter skadens indtræden. Patientskadeankenævnet anerkender, at både godtgørelse for varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne er fuldt forfaldent til betaling, jf. EL 4 og 5 sammenholdt med 16 ( 15). Der er ingen regler, der i den situation giver adgang til reduktion. 2. lmindelig erstatningsretlige principper giver heller ikke grundlag for reduktion. Den omstændighed, at der i ældre retspraksis i form af to landsretsdomme (U Ø og Ul Ø,... ), der efterfølgende er kritiseret af flere teoretikere..., er tillagt betydning, at skadelidte antoges at have en kort restleveti d, udgør ikke et tilstrækkeligt grundlag for Patientskadeankenævnets afgørelse. fgørelsen er stærkt stødende og har den personligt krænkende konsekvens, at af hensyn til hendes mand og deres to små børns fremtidige liv, ved valg af behandling for hendes kræftlidelse vil kunne presses til at vælge en behandling, der holder hende i live i 4 år fra patientskadens indtræden. Det er både uværdigt og krænkende, og det har den juridisk relevans, at det viser, at en afgørelse som denne forudsætter klar hjemmel; altså at lovgiver udtrykkeligt har ønsket denne retsstilling. Det er ubestrideligt ikke tilfældet. 3. Erstatningsansvarslovens formål er forenklet og standardiseret erstatningsfastsættelse. Dommene nævnt under punkt 2 er afsagt på et tidspunkt, hvor erstatning for varige følger efter en personskade blev fastsat af domstolene ud fra et vist frit skøn, dog primært baseret på de medicinske følger af en skade. Med vedtagelse af erstatningsansvarsloven i 1984 blev der gennemført væsentlige ændringer heri, således at der ved den endelige udformning af loven blev lagt afgørende vægt på en forenklet og standardiseret erstatningsfastsættelse med det klare formål, at der kunne træffes hurtige afgørelser. Lovgiver var fuldt opmærksom på, at det kunne føre til både under- og averkompensation i forhold til det individuelle tab. Hertil kommer, at lovgiver fravalgte muligheden for at indføre renteerstatning, som er gældende for arbejdsskader..., således at tab af erhvervsevne (og erstatning for tab af forsørger) i alle tilfælde fastsættes til et engangskapitalbeløb, j f. EL 6.

14 - 14- Den del af Patientskadeankenævnets begrundelse, der henviser til at godtgorelse for varigt men og erstatningfor tab af erhvervsevne ikke er kompensation for mistet levetid, menfor de gener og det indtægtstab, patienten vil have i resten af sinforventede levetid, er bl.a. på den baggrund uholdbar, da den individuelle erstatningsfastsættelse er fraveget på en lang række punkter. Det er endvidere karakteristisk for erstatningsansvars loven, at fradrag eller reduktion af den i øvrigt fastsatte erstatning, forudsætter klar lovhjemmel, som tilfældet er med reglerne om aldersreduktion,jf. EL 4 og 9. Også de regler fører til både under- og overkompensation. Højesteret har i en række domme fastslået dette princip,... Højesteretsdom U H... er det bedste eksempel på, at Patientskadeankenævnets begrundelse, der reelt er et synspunkt om overkompensation, ikke har vundet gehør. I den sag var der hverken adgang til at reducere godtgørelse varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne, da skadelidte døde ca. 5 Y2 år efter skadens indtræden, men heller ikke hjemmel til at nedsætte erstatning for forsørgertab til efterlevende ægtefælle, hvorved der reelt blev opnået to gange fuld erstatning for mistet forsørgelse, da godtgørelse for varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne faldt i arv til ægtefællen. 4. Den juridiske teori støtter heller ikke Patientskadeankenævnets begrundelse. Når Patientskadeankenævnet som legitimitet for deres afgørelse endvidere henviser til, at det i teorien antages, at der i en situation som den foreliggende, hvor skadelidte ikke er afgået ved døden på afgørelsestidspunktet, er grundlag for at foretage en rimelig justering, beror det på en fejl- eller i hvert fald en overfortolkning af forarbejderne til loven. Det er yderst tvivlsomt, om Justitsministeriets besvarelse af Retsudvalgets spørgsmål kan udstrækkes til denne situation. Den vedrører noget helt andet; nemlig et svar til Bo von E y ben på hans kritik af lovforslaget, hvori det blot anføres, at de almindelige kausalitetsregler uændret finder anvendelse ved eksempelvis fastsættelse af det erstatningsgivende erhvervsevnetab. Det gøres i denne sammenhæng gældende, at Patientskadeankenævnet har en forvaltningsretlig forpligtelse til at afgøre sager som denne på et særligt sikkert grundlag, når det gælder en så væsentlig og indgribende reduktion af skadelidtes i øvrigt ubestridte og forfaldne krav på godtgørelse og erstatning. Det skal tillægges betydning, at der gælder en bevislettelse for årsagssammenhæng mellem behandlingen og den indtrufne skade ved klare fejl..., og at det netop i en sag som denne omvendt gælder et skærpet krav til både det juridiske og faktuelle grundlag for afgørelsen. Det er ikke opfyldt; hellere hvad angår det faktuelle grundlag, jf. nærmere nedenfor under pkt Mellemkommen død kan ikke anvendes, da ikke er død. Der er ikke grundlag for at sidestille praksis for mellemkommen død med en situation, hvor der reduceres for en hypotetisk og endnu ikke indtrådt begivenhed. Det gælder særligt, når der lægges vægt på, at må tåle en reduktion af hendes samlede erstatning med mere end 1,8 mio. kr. med henvisning til, at hun vil være død indtil hele 4 år efter patientskadens indtræden. Når

15 der antages at kunne tages hensyn til, at den skadelidte er død på tidspunktet for erstatningsfastsættelse, adskiller netop fra den foreliggende situation ved, at der tages hensyn til en faktisk indtrådt begivenhed. Det karakteristiske for princippet om mellemkonunen død er, at den hypotese, der ligger til grund for den gennemsnitlige levetid, der indgår i grundlaget for reglerne i erstatningsansvarsloven, viser sig ikke at holde stik, jf. Jørgen Nørgaard... Skadelidte dør (meget) før tid og inden erstatningen er fastsat og betalt. Det er helt anderledes og kan ikke sidestilles med en hypotetisk forkortet restlevetid. l øvrigt har Højesteret alene haft forelagt en sag om mellemkonunen død til prøvelse, U H..., hvor der ikke fandtes grundlag for reduktion i et tilfælde, hvor skadelidte havde levet ca. 5~ år efter skadens indtræden. Der er således i alle tilfælde usikkerhed om praksis for, hvor længe man skal have levet før, der ikke sker reduktion som følge af mellemkommen død. Patientskadeankenævnet har i deres årsberetning for 2005 anført, at der ikke sker reduktion, hvis skadelidte har levet 3-4 år,... Det opfylder 6. Praksis for hypotetisk årsagskonkurrence er mere nærliggende at anvende. Hvis der på afgørelsestidspunktet kan tages hensyn til, at den skadelidte kan have en meget kort restlevetid, vil det være langt mere nærliggende at tage udgangspunkt i den praksis, der gælder for et andet hypotetisk forhold; nemlig hypotetisk årsagsk<;>nkurrence. Det antages, at der kun skal tages hensyn til en bestående risiko for at dø af anden årsag end skaden, hvis det med en meget høj grad af sandsynlighed (ifølge Bo von Eyben en til vished grænsende sandsynlighed) kan ligges til grund, at skadelidte ville have været død indenfor få år, der forstås som op til 2 år. Både da Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet traf afgørelse havde levet i 2 år og på tidspunktet for Østre Landsrets behandling af sagen mere end 3 år. Følges det synspunkt skal have medhold i påstand l og Det statiske grundlag for restlevetid er behæftet med stor usikkerhed. vil - måske - dø, men det var, da Patientforsikringen og Patientskadeankenævnet traf afgørelser, og er fortsat helt uvist, hvomår det mere præcist vil ske. Der var gået ca. 2Y2 år, da Patientskadeankenævnet traf afgørelse (nu godt 3 år), og hun er stadig i behandling. Ifølge den seneste prognose er hendes overlevelsesmulighed på 5-årig sigt 15-20%,jf. G vurdering,... Det tal skal som sådan ikke betvivles, men der er en række indvendinger mod at anvende det som bevis for, at med en høj grad af sandsynlighed er død inden 4 år efter skadens indtræden (altså om senest 1 år fra nu). Hvis landsretten finder, at der kan foretages reduktion for, at vil være død inden 4 år efter patientskadens indtræden, gøres det gældende, at det forudsætter en konkret prognose, der med meget stor sikkerhed, kan forudse, at vil dø inden 4 år. Det blev anset opfyldt i afgørelsen medtaget i... En sådan konkret vurdering er ikke foretaget.

16 - 16- bestrider, at % i alle tilfælde kan sidestilles med en tilstrækkelig høj grad af sandsynlighed. Der må kræves en til vished grænsende sandsynlighed. Den statistiske usikkerhed må være meget lille, og det er ikke tilfældet; bl.a. på gnmd af følgende forhold: l. Hvis 100 mennesker er i en situation som., vil et ikke ubetydeligt antal af disse være døde nu 3 år efter skadens indtræden. llerede derfor er hendes overlevelsesmulighed rent statistisk langt bedre end %. nkenævnet har ikke undersøgt eller taget højde for det. 2. For det andet er det afgørende ikke overlevelsessandsynligheden på 5-årig sigt, men derimod 4 år. nkenævnet har ikke taget højde for, at minimum 1/5 af de, der indgår i gnmdlaget for den statistiske overlevelsesprognose på 5 år, vil være i live efter 4 år. Det må endvidere formodes, at en forholdsmæssig større andel dør i år 5 end forholdsmæssigt i de 4 forudgående år. Dvs. prognosen på 4-årig sigt må således være markant bedre end på 5- årig sigt. Det har nkenævnet heller ikke undersøgt eller taget højde for. 3. Der er i alle tilfælde usikkerhed forbundet med de statistiske oplysninger. G undersøgelse er baseret på tal, der er 5 til l O år gamle, og som inkluderer alle aldre herunder væsentlig ældre patienter (end der, der er 30 år) samt andre dødsårssager indenfor kræft hos kræftpatienter. f de anførte grunde er det faktuelle grundlag ikke tilstrækkeligt konkret eller sikkert til, at Patientskadeankenævnet med stor sandsynlighed kan fastslå, at : er død inden november Påstand 3: Dækning af udgifter til advokatbistand. Selvom udgangspunktet for patientforsikringsordningen er, at der ikke ydes hel eller delvis dækning for den erstatningssøgendes udgifter til advokatbistand, gør jeg gældende, at der i nærværende sag, der indeholder stillingtagen til meget væsentlige og principielle erstatningsretlige principper, der potentielt har betydning for mange andre skadelidte (også andre sager omfattet af udmåling efter erstatningsansvarsloven), er grundlag for at fravige udgangspunktet og yde en rimelig dækning. Det gælder særligt for behandlingen i Patientskadeankenævnet, hvor det også i et ikke ubetydeligt omfang var nødvendigt ikke blot at argumentere imod Patientforsikringens afgørelse men også mod den klage, som speciallægen indgav, der bl.a. angik, om erstatningsbetingelserne var opfyldt. Patientskadeankenævnet har hovedsagelig procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument af 22. november 20 l l, hvoraf følgende blandt andet fremgår:

17 - 17- Det gøres gældende. at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Patientskadeankenævnets afgørelse af 14. april 20 Il... Omtvistet i sagen er alene spørgsmålet om, hvorvidt mengodtgørelse og erstatning for tab af erhvervsevne med rette er reduceret med l /3, samt hvorvidt er berettiget til at få erstattet udgifter til advokatbistand i forbindelse med den administrative behandling af sagen. d påstand l Det gøres gældende, at det er i overensstemmelse med principperne om reduktion af godtgørelse og erstatning som følge af forventet forkortet levetid. at Patientskadeankenævnet har nedsat mengodtgørelse og erstatning for tab af erhvervsevne med 1/3. l medfør af erstatningsansvarsloven (EL) 4, stk. l beregnes godtgørelse for varigt men under hensyntagen til skadens medicinske art og omfang og de forvoldte ulemper i skadelidtes personlige livsførelse. Godtgørelsen er en kompensation for de gener og ulemper, som skaden medfører for skadelidte. l medfør af lovens 4, stk. 2, nedsattes godtgørelsen under hensyntagen til skadelidtes alder på tidspunktet for skaden. Denne bestemmelse er en kodificering af princippet om, at godtgørelsen reduceres i takt med. at skadelidte har færre år tilbage at leve i. Dette hænger sammen med, at godtgørelsen skal kompensere skadelidte for de afpatientskaden forårsagede gener og ulemper i skadelidtes restlevetid. l medfør af EL 5, stk. l, har skadelidte ret til erstatning for tab af erhvervsevne, såfremt skaden har medført en varig nedsættelse af skadelidtes evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde. På samme måde som ved mengodtgørelsen hjemlerel 9 adgang til nedsættelse af erstatningen i takt med skadelidtes alder. Også denne bestemmelse er udtryk for princippet om, at erstatningen skal dække skadelidtes tab i skadelidtes restlevetid, og at erstatningen reduceres i takt med, at skadelidtes restlevetid statistisk set er kortere, jo ældre skadelidte er på skadestidspunktet Princippet om reduceret mengodtgørelse/erhvervsevnetabserstatning kommer også til udtryk i domspraksis i tilfælde, hvor skadelidte er afgået ved døden få år efter en erstatnings berettigende skade, jf. f.eks. UfRI V. UfR og FED Ø. Hverken mengodtgørelsen eller erstatningen for tab af erhvervsevne er en godtgørelse/erstatning for mistet levetid, men derimod en godtgørelse/erstatning for de ulemper og det tab, skadelidte vil have i resten af sin forventede levetid. Erstatning for tab af erhvervsevne og mengodtgørelse som følge af en patientskade skal derfor også reduceres i tilfælde, hvor det med en høj grad af sandsynlighed forventes, at skadelidte kun har få år tilbage at leve i. Det følger af de foreliggende lægelige oplysninger, at lider af en meget alvorlig kræftsygdom med en meget dårlig prognose. Sygdommen er desværre

18 - 18- uhelbredelig og vil med en meget høj grad af sandsynlighed medføre døden inden for nogle få år. Professor og overlæge, dr.med. P vurderede femårsoverlevelsesprognosen til J 3% og angav samtidig, at han vurderede prognosen som yderligere skærpet - patientkarakteristika taget i betragtning... Overlæge E. tilsluttede sig ved erklæring af7. november 201 O... overlæge P vurdering og anførte i tilslutning hertil, at ansættelsen af den forventede restlevetid beroede på statistiske opgørelser og nødvendigvis var behæftet med betydelig usikkerhed. Overlæge E tilføjede samtidig, at han var enig i, at den statistiske restlevetid var begrænset til få år. Overlæge, (;, Onkologisk fdeling..\-\ vurderede, at patienter med en kræftsygdom pa samme stadie som gennemsnitligt kan overleve i 2 år, samt at alene 15-20% vil være i live efter 5 år. Herudover har hun vurderet, at prognosen - ; patientkarakteristika taget i betragtning- var statistisk yderst alvorlig... Patientskadeankenævnet har inddraget samtlige disse vurderinger i grundlaget for den skønsmæssige vurdering, der danner grundlag for nævnets afgørelse. Det gøres gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Patientskadeankenævnets skøn, hvorefter nævnet har vurderet, at det er tilstrækkeligt sikkert at antage, at som følge af sin sygdom må forventes at have en mulig restlevetid på und er 4 år regnet fra den erstatningsudløsende behandling i november Det gøres endvidere gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Patientskadeankenævnets skøn, hvorefter en reduktion med 1/3 af mengodtgørelsen og erhvervsevnetabserstatningen som følge af forventede restlevetid er i overensstemmelse med en rimeligjustering af ; krav pa disse erstatningsposter. Denne vurdering har støtte i de grundlæggende erstatningsretlige principper, der bl.a. kommer til udtryk i EL 4. stk. 2 samt 9. Vurderingen har endvidere støtte i retspraksis, administrativ praksis samt i teorien. Det skal fremhæves, at såfremt det viser sig, at Patientskadeankenævnet har skønnet forkert, og at.;åledes lever mere end 4 år efter skaden, vil hun kunne anmode om at få sin sag genoptaget og få udbetalt den reducerede del af godtgørelsen og erstatningen. d påstand 3 dvokatomkostninger i forbindelse med den administrative behandling af sagen dækkes som udgangspunkt ikke. Ifølge klage- og erstatningslovens 33, stk. l er Patientforsikringsforeningen pålagt en forpligtelse til af egen drift at oplyse sagerne. I forretningsordnen for Patientskadeankenævnet 5, stk. 2 er det bestemt, at Patientskadeankenævnets sekretariat oplyser sagen og indhenter sagkyndig vurdering. Såvel Patientforsikringsforeningen som Patientskadeankenævnet oplyser sagen, og det er ved ordningen forudsat, at patienter ikke behøver at engagere advokat til at varetage sine interesser under den administrative behandling af sagen. Der foreligger ikke i denne sag sådanne særl ige omstændigheder, der kan begrunde, at er berettiget til at få dækket sine advokatudgifter- hverken i forbin-

19 - 19- dejse med sagens behandling ved Patientforsikringsforeningen eller ved Patientskadeankenævnet Rettens begrundelse og resultat Et af formålene med vedtagelsen af erstatningsansvarsloven i 1984 var en forenkling af udmålingen af erstatning for personskade, herunder anvendelse af fast kapitaliseringsfaktor for erstatning for erhvervsevnetab. Efter erstatningsansvarslovens 4, stk. 2, og 9, nedsættes henholdsvis godtgørelse for varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne med faste procentsatser, når skadelidte har nået en vis alder. Herved tages der højde for, at godtgørelse og erstatning for en gennemsnitlig skadelidt skal kompensere for færre år med ulemper i den personlige livsførelse og nedsat erhvervsevne. Fravigelse af disse faste takster for reduktion af erstatning og godtgørelse som følge af skadelidtes forventede restlevetid må forudsætte en klar hjemmel. l ældre retspraksis, herunder UfR /1 Ø og UfR Ø, er der ved udmålingen af erstatning for erhvervsevnetab lagt vægt på, at skadelidte må forventes at få et væsentligt kortere liv end andre på samme alder uden, at den forventede restlevetid er nærmere konkretiseret. Denne ældre retspraksis kan ikke anses for at være i overensstemmelse med de nugældende regler i erstatningsansvarsloven. Der sker således efter nugældende praksis f.eks. ikke nedsættelse af erstatning for erhvervsevnetab til nyfødte børn, der som følge af en fødselsskade og deraf følgende alvorlige handicap må forventes at have en væsentlig kortere restlevetid end andre nyfødte. Spørgsmålet i denne sag er, om erstatning og godtgørelse kan nedsættes som følge af, at det med en høj grad af sandsynlighed forventes, at kun har få år tilbage at leve i. Der er ikke i forarbejderne til erstatningsansvarsloven eller i retspraksis sikre holdepunkter for at antage, at der i netop denne situation skal ske nedsættelse af erstatning og godtgørelse til en skadelidte i modsætning til andre tilfælde, hvor skadelidtes restlevetid må forventes at være væsentligt kortere end gennemsnittet for andre på samme alder. Det forhold, at der efter retspraksis sker nedsættelse af erhvervsevnetabserstatning og godtgørelse for varigt men i tilfælde, hvor skadelidte er afgået ved døden ganske få år efter

20 skadens indtræden, kan efter landsrettens opfattelse ikke føre til et andet resultat. Dette må i hvert fald gælde i et tilfælde som det foreliggende, hvor døden ikke er umiddelbart forestående, og hvor en mere eller mindre sikker prognose for forventede restlevetid ikke kan sidestilles med et faktisk indtruffet dødsfald. På denne baggnmd tager landsretten påstand l og 2 til følge. Såvel Patientforsikringen som Patientskadeankenævnet har pligt til at oplyse sagerne af egen drift, og det er derfor som udgangspunkt ikke nødvendigt for en skadelidt at antage advokatbistand. Der skal derfor foreligge særlige omstændigheder for, at det kan pålægges Patientskadeankenævnet at erstatte skadelidtes udgifter til advokatbistand. I den foreliggende sag foreligger der et principielt spørgsmål om hjemmelen til Patientforsikringens praksis, som ikke tidligere har været forelagt for domstolene. Denne praksis er ikke beskrevet i Patientforsikringens afgørelse af 31. maj 20 l O om godtgørelse for varigt men, men er først blevet beskrevet efter, at Patientskadeankenævnet på grundlag af advokats klage anmodede Patientforsikringen om en udtalelse. Det fremgår endvidere, at der har været tvivl om den nærmere afgrænsning af de tilfælde, hvor Patientforsikringen har nedsat erstatning og godtgørelse. Det fremgår således bl.a. af Patientforsikringens udtalelse af 7. oktober 201 O, at en afgørelse i Patientforsikringens praksissamling ikke længere var udtryk for gældende praksis. På denne baggrund finder landsretten, at der foreligger sådanne særlige omstændigheder, at. skal have godtgjort sine udgifter til advokatbistand vedrørende sagens behandling for Patientskadeankenævnet Den subsidiære del af. påstand 3 tages derfor til følge. Der er ikke i påstanden fastsat noget beløb for udgifter til advokatbistand. En anmodning om godtgørelse af advokatudgifter med et bestemt beløb må dog anses for indeholdt i påstanden som det mindre i det mere. Landsretten tager derfor påstanden til følge for så vidt angår en advokatudgift på kr. med tillæg af moms, eller i alt kr. Efter dommens resultat skal Patientskadeankenævnet endvidere betale l kr. i sagsomkostninger for landsretten til dækning af advokatudgifter til. samt retsafgiften til statskassen med kr. Landsretten har ved fastsættelsen af sagsomkostningerne taget hensyn til sagens omfang, betydning og principielle karakter.

21 -21 - Thi kendes for ret: Patientskadeankenævnet skal anerkende, at der ikke skal ske reduktion af godtgørelse for varigt men med 1/3, og at er berettiget til yderligere godtgørelse for varigt men med kr. med tillæg af renter i medfør af erstatningsansvarslovens 16 fra den 12. juni Patientskadeankenævnet skal endvidere anerkende, at der ikke skal ske reduktion af erstatning for tab af erhvervsevne med 1/3, og at er berettiget til yderligere erstatning for tab af erhvervsevne med kr. med tillæg af renter i medfør af erstatningsansvarslovens 16 fra den 27. oktober Endelig skal Patientskadeankenævnet anerkende, at er berettiget til at få erstattet udgiften til advokatbistand til sagens behandling i Patientskadeankenævnet med kr. I sagsomkostninger for landsretten skal Patientskadeankenævnet betale l kr. til,og kr. til statskassen. Det idømte skal betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den J. Bjørnestad

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)).

D O M. Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). D O M Afsagt den 31. marts 2015 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Steen Mejer og Rune Wold (kst.)). 22. afd. nr. B-4060-13: Boet efter A v/b (advokat Michelle Louise Bunk, besk.)

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 Sag 34/2011 (2. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Erstatningsnævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

Vedrørende Politikens artikel den 18. april 2008 om oplysninger til Folketinget om de såkaldte kræftventetidssager

Vedrørende Politikens artikel den 18. april 2008 om oplysninger til Folketinget om de såkaldte kræftventetidssager Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Nytorv 5 1450 København K Tlf. 33 12 43 43 Fax 33 12 43 41 pf@patientforsikringen.dk 23. april 2008 J.nr. 0134-20070001-2/KIB.ho

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade.

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. (Årsberetning 2002) I Danmark er der ca. 250.000 frivillige donorer, der regelmæssigt giver blod. Der blev i 2002 foretaget 370.927 tapninger i de danske

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling og manglende besvarelse af rykkere

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling og manglende besvarelse af rykkere 4-4. Forvaltningsret 1121.4-115.2. Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling og manglende besvarelse af rykkere En kvinde havde den 19.

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 Sag 174/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Krebs) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Rådgivers afledede interesse i skattesag ikke tilstrækkelig til partsstatus

Rådgivers afledede interesse i skattesag ikke tilstrækkelig til partsstatus Rådgivers afledede interesse i skattesag ikke tilstrækkelig til partsstatus Et revisionsfirma havde ydet rådgivning til en klient om et skattespørgsmål. På grundlag af revisionsfirmaets rådgivning gennemførte

Læs mere

UDSKRIFT A F DOMBOGEN

UDSKRIFT A F DOMBOGEN UDSKRIFT A F DOMBOGEN FOR KØBENHAVNS BYRETS AFDELING G Den 7. januar 1997 blev i sag nr. G 524/1995, mod afsagt sålydende D 0 M : Under denne sag har sagsøgerne, G J, påstået sagsøgte,, dømt til at betale

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Kapitel 1. Erstatning og godtgørelse for personskade og tab af forsørger PERSONSKADE

Kapitel 1. Erstatning og godtgørelse for personskade og tab af forsørger PERSONSKADE 1 Patientskadeankenævnets datasammenskrivning af lov om erstatningsansvar. Sammenskrivningen omfatter Justitsministeriets datasammenskrivning nr. 11335 af 5. oktober 1994, 2 i lov nr. 73 af 1. februar

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patientskader Patientskader Information til kræftpatienter Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

2009 4-5. Skøn under regel i sag om personligt tillæg efter pensionsloven. Ombudsmandens udtalelse. 31.marts 2009

2009 4-5. Skøn under regel i sag om personligt tillæg efter pensionsloven. Ombudsmandens udtalelse. 31.marts 2009 2009 4-5 Skøn under regel i sag om personligt tillæg efter pensionsloven En borger klagede til ombudsmanden over at kommunen og det sociale nævn havde afvist at godkende hendes udgifter til bil som rimelige

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker).

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). D O M Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). 4. afd. nr. B-3589-09: 1) Codan Forsikring A/S (advokat Morten Erritzøe

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om erstatningsansvar

Bekendtgørelse af lov om erstatningsansvar LBK nr 266 af 21/03/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-702-0020 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1493 af 23/12/2014

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Helsingør DOM Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagens hovedspørgsmål

Læs mere

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 2015-47 Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 7. september 2015 En journalist anmodede om aktindsigt i oplysninger om en politikreds indsats vedrørende hastighedskontrol

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018. HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. maj 2019 Sag BS 36187/2018 HJR (2. afdeling) Boet efter A ved B (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011 2011 13-5 Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser En journalist klagede til ombudsmanden over Skatteministeriets afslag på aktindsigt i oplysninger om ni rejser som ansatte i SKAT havde foretaget.

Læs mere

Lad os begynde med begyndelsen.

Lad os begynde med begyndelsen. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 14. maj 2008 Kontor: Retsstillings og Internationalt kt. J.nr.: 2008-16200- Sagsbeh.: Iho Fil-navn: Samrådstale Y Tale samråd Y Erstatning til ventende kræftpatienter

Læs mere

Sundhedsvæsenets Patientklagenævns sagsbehandlingstid

Sundhedsvæsenets Patientklagenævns sagsbehandlingstid A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-15 Telefonisk henvendelse: Man-tors 9-16, fre 9-15 Sundhedsvæsenets

Læs mere

Hul ved syning på handsker var ikke slitage, men en mangel

Hul ved syning på handsker var ikke slitage, men en mangel Hul ved syning på handsker var ikke slitage, men en mangel Et hul ved syningen på handskens pegefinger var en mangel. Forbrugeren kunne derfor ophæve købet af handskerne. Den erhvervsdrivende var berettiget

Læs mere

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Resumé: Statsforvaltningen finder ikke, at kommunen kan udbetale erstatning til en borger. Statsforvaltningen finder endvidere

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262. - 1 Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.HR Af advokat (L) og sadvokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tiltrådte

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Arbejdsskadestyrelsen 2. udgave 12. december 2006 Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Generelt om genvurdering og genoptagelse...

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM ASL OG EAL KAPITALISERET ERHVERVSEVNETABSERSTATNING

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM ASL OG EAL KAPITALISERET ERHVERVSEVNETABSERSTATNING 10. JANUAR 2013 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM ASL OG EAL KAPITALISERET ERHVERVSEVNETABSERSTATNING Østre Landsret har taget stilling til den situation, der opstår, når et forsikringsselskab har udbetalt en

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR.

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. - 1 Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 28/10 2011, at

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.11.2014-26 FOB Officialmaksimen 20140624 TC/BD Officialprincippet og forhandlingsprincippet - overholdelse af frister for ændring af skatteansættelse - Ombudsmandsafgørelse af 19/5 2014, jr. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 4. maj 2016 i sag nr. BS L-1677/2014: og A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 Sag 186/2015 Advokat Søren Beckermann kærer Vestre Landsrets afgørelse i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat Søren Beckermann) I tidligere instanser

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 Sag 150/2014 A kærer værgebeskikkelse vedrørende B (advokat Uno Ternstrøm, beskikket for A) (advokat Dorthe Østerby, beskikket for B) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 290/2008 (2. afdeling) Indenrigs- og Sundhedsministeriet (tidligere Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

AN 2012 00003 VR 1991 03235 PREGNATAL <w> - Mangelfuld betaling af fornyelsesgebyr

AN 2012 00003 VR 1991 03235 PREGNATAL <w> - Mangelfuld betaling af fornyelsesgebyr RESUMÉ: AN 2012 00003 VR 1991 03235 PREGNATAL - Mangelfuld betaling af fornyelsesgebyr Sagen drejer sig om anmodning om genoprettelse af de rettigheder, der er gået tabt som følge af mangelfuld betaling

Læs mere

Posttraumatisk belastningsreaktion.

Posttraumatisk belastningsreaktion. Posttraumatisk belastningsreaktion. (Årsberetning 2005) Lov om patientforsikring (lovbkg. nr. 228 af 24. marts 1997 med senere ændringer), således som den var gældende frem til 1. januar 2004, definerede

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Ændring til skade for klager (2014) Denne artikel forklarer, hvorfor en patient kan risikere at få en afgørelse fra Patientskadeankenævnet, hvor en tidligere tilkendt

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagen og en begrundelse for resultatet af min undersøgelse.

Her følger en gennemgang af sagen og en begrundelse for resultatet af min undersøgelse. FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Dato: J.nr.:

Læs mere

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A.

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A. Retten i Kolding DOM Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A X-by Sagens baggrund Ved Retten i Koldings dom af 19. december 2007 blev

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken.

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken. RETTEN l ESBJERG DOM Afsagt den 11. april 2014 i sag nr. BS l 0-918/2012: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt den 23. juli 2012,

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 30-01-2013 31-01-2013 8-13 3000069-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 30-01-2013 31-01-2013 8-13 3000069-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 30-01-2013 31-01-2013 8-13 3000069-12 Status: Gældende Principafgørelse om: reelt enlig - ægteskabslignende forhold - fælles

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 Sag 3/2010 (1. afdeling) Jørgen Nørgaard (advokat Janus Fürst) mod Alm. Brand Ejendom II A/S (advokat Carl Henrik Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13)

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13) D O M Afsagt den 5. september 2014 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Frosell og Lone Dahl Frandsen). 8. afd. nr. B-1675-13: Domstolsstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl

Læs mere