Status for udvikling af molekylær medicin ved Molekylær Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status for udvikling af molekylær medicin ved Molekylær Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital."

Transkript

1 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel Status for udvikling af molekylær medicin ved Molekylær Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. Region Midtjylland besluttede i foråret 2008 at etablere en Molekylær Medicinsk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital med det formål at fremme udviklingen og implementeringen af den molekylære medicin i den daglige kliniske hverdag. Molekylær Medicinsk Afdeling (i daglig tale MOMA) blev indviet i marts Afdelingen har til huse i Science Center Skejby (Aarhus Stiftstidendes gamle bygning) - meget tæt ved hospitalet. Dato Niels Rasmus Kallin Jensen Tel Niels.jensen@stab.rm.dk J.nr Molekylær Medicinsk Afdeling har fire hovedformål: Skal udføre molekylære rutineanalyser til brug på regionens hospitaler samt til andre regioner, der er aftaler med. Skal drive core-centre inden for det molekylære område, herunder bl.a. biobanker. Skal drive store forskningscentre finansieret af EU (20 mio. kr.), Lundbeckfonden (CETAME 20 mio. kr.) og andre private og offentlige fonde. Skal bidrage med råd og vejledning inden for det molekylær medicinske område. MOMA danner rammen om et kreativt forskningsmiljø for alle, der ønsker viden om molekylære medicinske problemstillinger. MOMA er også en effektiv produktionsenhed baseret på de nyeste molekylære teknologier. MOMA indgår i en national dansk indsats omkring præcisionsmedicin og individualiseret behandling, som udrulles i foråret MOMA har igennem årene formået at tiltrække store forskningsmidler til området. I den første fase fra med tilsagn om forskningsmidler svarende til 43,5 mio. kr. I mellemfasen fra tilsagn om forskningsmidler svarende til 33,5 mio. kr. og i den nuværende kliniske implementeringsfase fra er der indtil videre opnået forskningsbevillinger på 17,3 mio. kr. Det er generelt vanskeligt at tiltrække forskningsmidler i den sidste fase, da den kliniske drift

2 hører hjemme i sygehusejerens regi (læs Region Midtjylland). De eksisterende forskningsmidler vil udløbe over tid, men der vil også i fremtiden være muligheder for at søge midler til den fortsatte forskning. Derimod er der aktuelt behov for driftsmidler fra Region Midtjylland for at iværksætte den kliniske drift. I det følgende gives en status over udviklingen i molekylær medicin ved Molekylær Medicinsk Afdeling og de store muligheder, som teknologien giver for diagnostik og patientbehandling i fremtiden. Beskrivelsen er baseret på oplysninger/oplæg fra Aarhus Universitetshospital. Introduktion til molekylær medicin Side 2 Det molekylære indblik i sygdomme har dag nået et sådant stadium, at det giver store muligheder i den kliniske håndtering af patienter, som kan bedre patientbehandlingen og reducere omkostningerne ved denne. Det skyldes til dels, at man nu kan sekventere hele genomer (arvemasse) på få dage til en overkommelig pris, og derudover detektere ganske få molekyler i blodet med teknikker, der kan måle et molekyle ad gangen - også til en overkommelig pris. Aarhus Universitetshospital har været først i Danmark med etablering af en molekylær medicinsk afdeling i På basis af forskning og udvikling i denne afdeling er det nu lykkedes at etablere en fælles sekventeringsenhed. Her udnyttes mange robotter og avancerede sekventeringsmaskiner til at forestå genomisk analyse for mange hospitalsafdelinger og universitetsgrupper. Dette har organisatorisk bragt Aarhus Universitetshospital foran i udviklingen og samtidig bidraget til, at mange klinikere og laboratorieafdelinger nu har adgang til et meget avanceret værktøj. En forudsætning for denne udvikling har været et tæt samarbejde med Aarhus Universitet, bl.a. ved etablering af en stærk bioinformatisk enhed ved Molekylær medicinsk afdeling, som har opbygget ekspertise i analyse af de enorme datamængder, der produceres (1,5 millioner gigabytes per måned). Institut for Klinisk Medicin har samtidig investeret i et nyt professorat i bioinformatik tilknyttet den bioinformatiske enhed ved MOMA. Nogle kliniske afdelinger på AUH har været pionerer indenfor anvendelse af teknologien: Onkologisk afdeling D, hjertemedicinsk afdeling B, medicinsk endokrinologisk afdeling MEA og infektionsmedicinsk afdeling Q. Det er herved vist, at teknologien kan give stærke bidrag i den kliniske hverdag, og erfaringen herfra kan nu anvendes til at udbygge den molekylære medicin til hele Region Midtjylland.

3 Det område der umiddelbart kan få mest gavn af den nye teknologi er kræftområdet. Dels anvendes teknologien til at detektere mutationer ved arvelige kræftsygdomme, dels kan man nu karakterisere de enkelte svulster meget bedre med molekylære teknikker, samt ud fra dette vælge behandling og styre opfølgning af patienterne. Baggrund for molekylær medicin Sekventerings- og andre teknologier. Den teknologi, som man anvender, er den nyeste teknologi til analyse af arvemassen (genomet). Der er sket en eksplosiv udvikling i denne således, at man nu for en relativt billig pris kan analysere de gener, der koder for proteiner i mennesket (de kaldes exomer). Man kan analysere 10 af disse exomer på to dage for under kroner per styk. Udover robotter til at præparere blodet (eller vævet), som man analyserer, og sekvenatoren, skal særligt uddannet personale efterfølgende udføre analyse på computer af de mange gener i en lang række software pakker. Dette kaldes for bioinformatik. Side 3 Bioinformatik. Med bioinformatik sendes de mange sekvensdata igennem softwarepakker, der renser data for fejl, og sammenligner dem med et standard genom (på 3 milliarder byggestene). Derefter anvendes forskellige programmer til at finde mutationer i arvemassen og disse sammenlignes med store databaser over variationer i arvemassen, bl.a. databaser, som er opbygget over det danske genom. Endelig når man frem til det færdige genom og kan detalje-analysere specifikke gener for forandringer. Denne proces kræver ud over det nødvendige software særligt uddannet personale. Digital dråbe-pcr Dette er en ny teknologi som bestemmer mængden af et givent molekyle i en lille dråbe væske, der kun indeholder kopier af det samme enkelte molekyle. Det er en meget følsom teknik der kan bestemme nogle få tusinde kopier af DNA i blodet, f.eks. DNA der stammer fra en svulst. Anvendelsesmuligheder for molekylær medicin En molekylær tilgang til sygdomme kan anvendes ganske bredt i forhold til hele sygdomsforløbet: - Forebyggelse (Arvelige sygdomme; disponerende genom varianter) - Diagnostik af sygdomme. (Præcisionsmedicin, hvor molekylære undergrupper af sygdomme defineres; nye syndromer erkendes, virus og bakterier bestemmes)

4 - Terapivalg (Farmakogenetik, individualiseret terapivalg) - Opfølgning på behandling (måling af effekt på molekylært niveau med positiv leadtime) - Forskning og udvikling Inden for kræftområdet kan samtlige applikationsområder tages i anvendelse. Dels anvender Molekylær Medicinsk Afdeling allerede NGS teknologi til at finde arvelige kræftsygdomme i en genpakke med >70 gener, dels undersøger man i et stort projekt med de praktiserende læger muligheden for at identificere mænd med høj risiko for Prostatacancer, der kan indgå i screening med PSA i blodet med henblik på tidlig diagnose. Molekylær diagnostik anvendes på kræftsvulster i dag til at underopdele dem, mest udbredt indenfor hæmatologi, men bør ligeledes snarest appliceres på solide tumorer. Terapivalg er allerede i dag baseret på nogle få mutationer og vil kunne forbedres væsentligt ved at se på hele exomet. De nyeste data fra Molelylær Medicinsk Afdeling viser en stor gevinst i opfølgning af patienter med genom markører i blodet efter operation. Man kan væsentligt hurtigere (6-12 måneder) opdage recidiv af en svulst og dermed tidligere indsætte behandling eller skifte denne til en, der er mere virksom. Side 4 AUH Det Molekylær medicinske hospital Forskning Tolkning/ Validering Cloud Patient Blodprøve Tolkning/ Validering DNA isolering DNA sekventering (HiSeq 2000)

5 Praktisk implementering af molekylær medicin Forebyggelse Den største effekt på sundhed, på borgernes velbefindende, og på udgifternes reduktion fås ved at forebygge sygdom. Dette er dog ofte vanskeligt og vil i mange tilfælde erstattes af screening af befolkningen eller befolkningsgrupper, der er sygdoms-disponerede for at opdage sygdom tidligt, hvor helbredelsesraten ofte er bedst. Den molekylære medicin afslører disponerende mutationer eller afvigelser i arvemassen (genomet) der gør at man er disponeret for en given sygdom. Det kan være en enkelt mutation, der med stor sandsynlighed giver en sygdom f.eks. brystkræft; eller det kan være en gruppe varianter, der tilsammen øger risikoen for f.eks. prostatakræft. Den viden, som afdelingen har opbygget, begynder nu at blive anvendt i klinikken i forskningsprojekter og senere i almindelig klinisk brug. Eksempelvis har MOMA i 2013 analyseret arvemassen for 33 varianter, der hver for sig bidrager med 2-8% forhøjet risiko for prostatakræft hos 1000 patienter i almen praksis, der gerne ville have målt PSA en tumor markør for prostata kræft i blodet. PSA er den hidtil anvendte tumor markør, som er notorisk uspecifik, hvilket betyder, at et forhøjet PSA niveau kan betyde, at man har prostatakræft, men oftere blot indikerer, at man har en god-artet forstørret prostata. Side 5 Ved at måle den genetiske disposition kan man finde en højrisiko gruppe som derefter kan screenes med PSA, som kun egner sig til screening af højrisiko grupper. Man vælger de mænd, der har >30% risiko for prostatakræft på basis af deres mutationer i blodet og på basis af en familiehistorie med ingen eller flere tilfælde af prostatakræft. Udover prostatakræft er der mange flere muligheder på vej, f.eks risikoen for at få brystkræft, eller risikoen for at blive storryger og udvikle lungekræft på denne baggrund. Inden for arvelige sygdomme og syndromer er man kommet langt. De klassiske sygdomme bliver allerede i dag undersøgt med Next Generation Sequencing (NGS), men mange flere er på vej. Eksempelvis kan op imod 300 gener rammes af mutationer, der kan give nedsat syn eller blindhed. Ved at kortlægge disse kan man forfine diagnostikken af svagt syn. 150 gener kan give ændret bevæge- mønster hos børn (movement disorder) og dermed afsløre behandlings- eller træningskrævende tilstande hos mindre børn. Disse sygdomme undersøges der ikke for i dag i Danmark, men de vil kunne implementeres meget hurtigt, hvis ressourcerne er til stede.

6 Det forebyggende område vil primært være adresseret til almen praksis og regionale screeningsprogrammer. Man kan med fordel udvælge enkelte områder og tilknytte projektpraksis til opstart af disse i samarbejde med Institut for Almen Medicin. Et område man kunne screene for er f.eks. lungecancer. Her ved man, at bestemte mutationer giver svær tobaksafhængighed og en risiko for lungekræft på 50%. Borgere med disse mutationer bør CT-scannes minimum hvert andet år for tidlig detektion af lungekræft. For de arvelige sygdomme håndteres disse enten i kliniske specialafdelinger eller i Klinisk Genetisk Afdeling, AUH. Inden for dette område vil man med fordel kunne udbygge med NGS-baserede analyser, i det fælles NGS-center, i tillæg til de, der allerede er etableret. NGS-strategien er her at satse på tidlig opsporing af kræft enten i arvelig form eller i form af en øget disposition hertil, f.eks. i screeningsprogrammer rettet imod høj risikogrupper. Et godt valg vil være prostatakræft og lunge- samt brystkræft. Sidstnævnte kan kræve sekventering af alle kvinder med brystkræft i relevante gener (ca. 100 gener plus 284 små varianter), som det nu gøres i Londonområdet hvor 576 kvinder (alle nydiagnosticerede) sekventeres hver uge, i et projekt der er startet op i Præliminære resultater kan forventes i Side 6 Derudover kan man vælge at udbygge sekventeringen af hjertepatienter (f.eks. alle med uventet hjertestop), patienter med endokrine syndromer, og immundefekte. MOMA har allerede opstartet 4 ph.d.- studerende og frikøbt 1 afdelingslæge til disse opgaver, men mangler ressourcer til gennemførelse af analyserne og den bioinformatiske tolkning. MOMA er blandt de førende i Europa indenfor dette og etablerer diagnostiske procedurer parallelt med, at der forskes og udvikles. Diagnostik og terapivalg Der er store muligheder for at forbedre præcisionen i den kliniske diagnostik ved at addere endnu et lag af informationer fra den molekylære analyse af patienten og dennes sygdomsramte væv. Det Visionsprojekt, der gennemføres i samarbejde imellem MOMA og Medicinsk Endokrinologisk afdeling (MEA), Hjertemedicinsk afdeling B og Infektionsmedicinsk afdeling Q, sigter på at diagnosticere patienterne mere præcist med henblik på bedre opfølgning og behandling. Indenfor det endokrinologiske område er højt specialiserede patienter, der er henvist med abnorme endokrine fund blevet sekventeret i hele den kodende del af arvemassen (exomet= gener). Dette har ført til diagnostik af sygdomme, der var uerkendte før dette og til opdagelse af nye syndromer, som meget sjældent har været set i afdelingen før. Dette har betydet, at givne patienter har fået ændret

7 deres diagnose ( præcisonsmedicin ) og dermed fået en mere målrettet behandling. Et større panel af over 250 gener vil blive indført inden for ganske kort tid, hvilket vil muliggøre endokrinologisk diagnostik i verdensklasse. Inden for det hjertemedicinske område har man udvidet repertoiret af gener, der analyseres fra 25 til 95. Dermed forventes det at kunne stille en molekylær-genetisk diagnose for 25-50% flere patienter med f.eks. Ion-kanalsygdomme, der forårsager besvimelser og pludselig uventet hjertestop. Disse patienter skal behandles med en højtspecialiseret pacemaker en implanterbar-cardioverter-defibrillator (ICD), der kan forebygge pludselig uventet hjertedød. Med den molekylære medicin er den medicinske forståelse blevet højnet, og det kliniske spektrum af en given sygdom er blevet skarpere defineret. Som en afledt effekt må man konstatere, at den medicinske viden vi i dag har, vil blive voldsomt omskrevet i de kommende år. Side 7 Inden for arvelige immundefekter kan man komme et godt stykke vej ved at se på molekyler i plasma og i de hvide blodlegemer. Det har dog været en klar forbedring i udredningen af disse patienter, at man nu kan sekventere alle kodende gener (22.000), og derefter udvælge de, der kan forklare patientens symptomer og andre laboratoriemæssige fund. Nogle af disse tilstande er arvelige, medens andre ikke er. Denne viden udnyttes i rådgivning af familierne. Formålet er her at give den korrekte (ofte dyre) behandling, som kan forebygge fremtidige infektioner til de rigtige patienter og spare den, hvor det ikke er rationelt. Inden for onkologisk diagnostik og behandling kan der gøres meget store landvindinger med anvendelsen af molekylær-medicinske metoder. Således står det allerede nu klart, at den rette diagnose bør hvile på et molekylær medicinsk grundlag, og at sekventering af tumorvæv vil være en nødvendighed i fremtiden således, at behandlingen skræddersyes på baggrund af det molekylær medicinske svar hos de 10-20% af patienterne, hvor dette giver mening. Ligeledes vil der være landvindinger at gøre inden for området ukendt primær tumor, hvor den molekylær medicinske profil vil kunne afdække, hvor tumoren stammer fra og dermed muliggøre relevant behandling. Ligeledes kommer molekylær medicinsk diagnostik til at ligge til grund for enhver rationel beslutningsproces i forbindelse med en onkologisk fase 1 enheds behandling (en fase 1 enhed udfører afprøvning af nye eksperimentelle lægemidler, der senere kan blive godkendt til almindeligt brug. De sponsoreres kraftigt af Lægemiddelindustrien, som gerne ønsker så mange parametre - her sekventering af patienterne, som muligt for at vide så meget om

8 lægemidlernes adfærd i kroppen som muligt, før der foretages store investeringer). Endelig forestiller man sig, at molekylære medicinske metoder også kommer til at ligge til grund for beslutninger om behandlingsskift i forbindelse med udvikling af metastaser og resistens overfor hidtil anvendte kemoterapeutika, bl.a. med brug af immunmedierende stoffer, som med fordel kan studeres i kræftpræparaterne på Patologisk Afdeling. Inden for mikrobiologi anvendes sekventering i stigende grad for at diagnosticere virus og bakterier i kropsvæsker. Dette giver en hurtig og præcis diagnostik og anvendes på førende hospitaler i udlandet til hurtig diagnostik af hospitalsepidemier. Side 8 NGS-strategien (opsporing af arvelige sygdomme) satser i første omgang på kræftområdet, idet dette internationalt set er længst fremme i den kliniske anvendelse af NGS. Man bør her udvælge en række af de større kræftsygdomme og sekventere patienter og deres tumorvæv med henblik på klassifikation af tumorerne og udvælgelse af den rette behandling. Dette vil kræve udvikling af forskellige bioinformatiske værktøjer, der vil kunne placere Aarhus Universitetshospital i front inden for Norden. Derudover kan man videreudvikle de aktiviteter, der er i gang indenfor hjerte, infektion og endokrinologiske områder for at kunne støtte den næste bølge af klinisk anvendelse. Behandlingsopfølgning Dette område har især udviklet sig indenfor monitorering af cancerpatienter. Man kan med en digital dråbe PCR finde ganske små mængder arvemasse i blodet hidhørende fra svulster i kroppen. Dette tumor DNA er kun til stede, hvis der er en svulst og kan således bruges til at vurdere om en patient er radikalt opereret, om svulsten er ved at komme tilbage efter behandling og om behandlingen, f.eks. kemoterapi, har effekt og medfører svind af tumor. Området er frontlinje forskning, men er samtidigt umiddelbart klinisk anvendeligt, og har et stort potentiale i forbedret kvalitet i patientbehandlingen og rationel farmakoterapi. Både Onkologisk afdeling og Molekylær Medicinsk afdeling er dybt involveret i feltet og der er frikøbt en afdelingslæge på halv tid og investeret i nødvendig teknologi. Forskning og udvikling Inden for kræftområdet er der stor aktivitet inden for molekylær klinisk forskning på Aarhus Universitetshospital, primært i Molekylær Medicinsk Afdeling (mere end 50 forskningsansatte medarbejdere), samt i Onkologisk Afdeling, Hæmatologisk Afdeling R og Klinisk

9 Biokemisk Afdeling. Molekylær Medicinsk Afdeling huser den danske cancer biobank for Region Midtjylland og samarbejder tæt med Patologisk Afdeling, de kirurgiske afdelinger og Onkologisk Afdeling. Der er derfor den nødvendige forsknings infrastruktur og bemanding, der gør, at der vil kunne komme en meget frugtbar synergi imellem udvikling af NGS inden for det kliniske kræftområde og nye forskningsmæssige erkendelser. På samme vis er der en voksende molekylær forskningsaktivitet i Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Hjertemedicinsk Afdeling, og Infektionsmedicinsk Afdeling. I Endokrinologisk Afdeling forskes bl.a. i endokrine syndromer (samling af symptomer) og hypofyse tumorer, i Hjerteafdelingen i patienter med pludseligt uventet hjertedød, samt yngre mennesker med uforklarlig åreforkalkning i hjertets kransåre. Side 9 Udgifter til klinisk drift af molekylær medicin Aarhus Universitetshospital har udarbejdet en strategi for molekylær medicin for , hvor der i første omgang er fokus på kræftområdet. Strategien har til formål at gå fra forskningsfinaniering til en mere permanent finansiering af driftsmidler, som kan understøtte en kerne af aktiviteter på området. Strategiens fokus er NGS, - Fra Forskning til Klinisk Nytte. Det første udkast blev præsenteret for direktionen i juni Det er målet at gå fra den aktuelle forskning til en målrettet klinisk anvendelse af moderne genteknologi i første omgang på kræftområdet, men der er som beskrevet oven for potentiale til langt mere (f.eks. hjertesygdomme, børnesygdomme, endokrinologi m.m.). Teknologien kan dermed indgå som en integreret del af behandlingen og ikke kun til snævert definerede patienter i et forskningsprojekt. For nuværende er det vurderingen, at implementeringen af NGSteknologien (Next Generation Sequencing til opsporing af arvelige sygdomme og syndromer) ikke vil bidrage til at reducere omkostningerne på Aarhus Universitetshospital, fordi det kvalitative løft i behandlingen i den første fase vil medføre større udgifter til flere patienter, der vil reagere på behandlingen og dermed kunne leve længere med deres sygdom. Teknologien forventes således at have potentiale til at give mere sundhed for pengene. Man kan målrette behandlingen til de rigtige personer og tilbyde bedre behandling eller stoppe behandlingen ved manglende effekt. I strategioplægget fra juni 2014 er der lavet vurdering af udgifterne ved forskellige scenarier, jfr. bilag 1.

10 Det fremgår heraf, at der er behov for at få dækket engangsudgifter til udstyr, dataanalyse og lagring for i alt 6,6 mio. kr. og faste årlige basisudgifter på i alt 8,9 mio. kr. til personale, software m.m. De årlige driftsudgifter til 3 forskellige niveauer af strategien, hvor omfanget udvides fra udbygning af den eksisterende sekventering af kræftpatienter til en mere omfattende sekventering, indebærer samlede årlige udgifter på henholdsvis, 15,250 mio. kr., 23,0 mio. kr. og 60,5 mio. kr. I et revideret oplæg fra MOMA i oktober 2014 er ambitionsniveauet reduceret, hvorefter AUH har opgjort, at de samlede årlige driftsudgifter i går fra 4,3 mio. kr. i 2015 stigende til 10,1 mio. kr. i Fra 2020 er der behov for en varig bevilling på de 10,1 mio. kr. Side 10

11 Side 11

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering

Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering Dansk Selskab for Medicinsk Genetik s (DSMG) politik vedrørende klinisk anvendelse af genomisk sekventering De sidste 10 års store fremskridt indenfor gensekventeringsteknologi har gjort det muligt at

Læs mere

Tilstedeværelse af specialet patologisk anatomi og cytologi er imidlertid ikke påkrævet på matrikler med fælles akutmodtagelser.

Tilstedeværelse af specialet patologisk anatomi og cytologi er imidlertid ikke påkrævet på matrikler med fælles akutmodtagelser. !!" # $ # %&$ Med akutplan for Region Midtjylland er det fastlagt, at der skal være fælles akutmodtagelser 5 steder i regionen på Regionshospitalet Horsens, Regionshospitalet Randers, Regionshospitalet

Læs mere

1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker

1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker OrOrientering om arbejdet med kræftpakker Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0007 www.regionmidtjylland.dk 1. Region Midtjyllands monitorering af kræftpakker

Læs mere

Genetisk rådgivning for arvelig brystkræft, HBC

Genetisk rådgivning for arvelig brystkræft, HBC Patientinformation Genetisk rådgivning for arvelig brystkræft, HBC Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning samt testning for arvelig

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Region Midtjylland Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 24. september 2008 Punkt nr. 31 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning

Læs mere

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR-skanning er det bedste billedværktøj til at finde kræft i prostata og kommer til at spille en stor rolle i diagnostik og behandling af sygdommen i

Læs mere

2018 DSMG. Policy paper: Klinisk anvendelse af omfattende genomisk sekventering. Dansk Selskab for Medicinsk Genetik

2018 DSMG. Policy paper: Klinisk anvendelse af omfattende genomisk sekventering. Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Policy paper: Klinisk anvendelse af omfattende genomisk sekventering 2018 DSMG Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Arbejdsgruppens medlemmer: Allan Højland, reservelæge, Klinisk Genetisk Afdeling, Aalborg

Læs mere

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Patientinformation Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning samt testning

Læs mere

for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse

for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse Version 3 RETNINGSLINJER for Komitésystemets behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter med omfattende kortlægning af den menneskelige arvemasse Holbergsgade 6 DK-1057 København K Tel +45

Læs mere

Regionsrådet. Nu offentliggøres de første nationale resultater fra monitoreringen af kræftpakker

Regionsrådet. Nu offentliggøres de første nationale resultater fra monitoreringen af kræftpakker Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 Regionsrådet Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Nu offentliggøres de første nationale resultater fra monitoreringen

Læs mere

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med #1 FULDFØRT Besvarelser indtastet manuelt INavn: Inge Marie Svane Påbegyndt: 10. november 2015 14:05:47 S T SIDE 1 Sp1: Titel Sp2: Ansat i: Sp3: Hvad beskæftiger du dig med Sp4: Har Danmark behov for Kræftplan

Læs mere

Massiv kvalitetsforbedring i dansk kræftbehandling

Massiv kvalitetsforbedring i dansk kræftbehandling Massiv kvalitetsforbedring i dansk kræftbehandling Der var for nogle år tilbage behov for et væsentligt kvalitetsløft i dansk kræftbehandling, i det behandlingen desværre var præget af meget lange patientforløb

Læs mere

Præsentation. Formand for: DMCG.dk Sammenslutningen af 24 DMCG er & Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) DMCG.dk. Malmø-10/tp

Præsentation. Formand for: DMCG.dk Sammenslutningen af 24 DMCG er & Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) DMCG.dk. Malmø-10/tp Præsentation Torben Palshof overlæge, dr.med. speciallæge i onkologi & intern medicin Onkologisk afdeling, Århus Universitetshospital Formand for: Sammenslutningen af 24 DMCG er & Dansk Lunge Cancer Gruppe

Læs mere

Ny chip sætter navn på kræften

Ny chip sætter navn på kræften Page 1 of 6 Ny chip sætter navn på kræften 19. juni 2009 kl. 11:12 Danske forskere på vej med en chip, der ud fra en vævsprøve fra en svulst hurtigt kan se hvad slags kræft, patienten har. Det skærer udredningstiden

Læs mere

Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke?

Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke? Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke? Peter Vedsted Professor, Ph.D. Research Unit for General Practice Center for Research in Cancer Diagnosis

Læs mere

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft Patientinformation Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for brystkræft Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning ved familiært

Læs mere

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Region Syddanmark Med henblik på en samlet og opdateret status i forbindelse med implementeringen af pakkeforløbene er det i regi

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Hold styr på dit stamtræ også når det gælder prostatakræft Arv og øvrige dispositioner for prostatakræft

Hold styr på dit stamtræ også når det gælder prostatakræft Arv og øvrige dispositioner for prostatakræft Hold styr på dit stamtræ også når det gælder prostatakræft Arv og øvrige dispositioner for prostatakræft www.propa.dk Fejl i DNA molekylet er årsag til alle former for kræft også prostatakræft. Arvelighed

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme?

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genetisk hornhindediagnostik: Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genteknologi et vigtigt værktøj til forebyggelse af hornhindesygdomme? Genetisk diagnostik og dets anvendelsesmuligheder

Læs mere

Valideringsstudie på patienter fra Region Midtjylland i forbindelse med genetablering af blærecancerdatabasen DaBlaCa data

Valideringsstudie på patienter fra Region Midtjylland i forbindelse med genetablering af blærecancerdatabasen DaBlaCa data Valideringsstudie på patienter fra Region Midtjylland i forbindelse med genetablering af blærecancerdatabasen DaBlaCa data Introduktion Blærecancer 1700 nye tilfæde årligt Mand:kvinde = 2.78 National multidisciplinær

Læs mere

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik

Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Bedre diagnostik flere tilfældighedsfund Dilemmaer ved genom-undersøgelser i diagnostik Anne-Marie Gerdes Klinisk Genetisk Afdeling Rigshospitalet Hvad kan man bruge gendiagnostik til? Reducere sygdomshyppighed

Læs mere

Cancer i Praksis. Strategi for udvikling 2012-2014. Nære Sundhedstilbud Kvalitet og Lægemidler Cancer i Praksis

Cancer i Praksis. Strategi for udvikling 2012-2014. Nære Sundhedstilbud Kvalitet og Lægemidler Cancer i Praksis Cancer i Praksis Strategi for udvikling 2012-2014 En del af virksomhedsgrundlaget i Nære Sundhedstilbud, Kvalitet og Lægemidler Nære Sundhedstilbud Kvalitet og Lægemidler Cancer i Praksis Cancer i praksis

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft MAMMOGRAFI Screening for brystkræft Tilbud om undersøgelse Mammografi er en røntgenundersøgelse, der kan vise, om du har forandringer i dine bryster. Det kan være ansamlinger af væske, godartede knuder

Læs mere

Vejledning til sundhedspersonale vedrørende mundtlig information til patienten i forbindelse med skriftligt samtykke ved omfattende genetisk analyse

Vejledning til sundhedspersonale vedrørende mundtlig information til patienten i forbindelse med skriftligt samtykke ved omfattende genetisk analyse Vejledning til sundhedspersonale vedrørende mundtlig information til patienten i forbindelse med skriftligt samtykke ved omfattende genetisk analyse 1. udgave Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mindreåriges

Læs mere

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne

Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 111 Offentligt 16. december 2010 Status på ventetid på hjerteundersøgelse og behandling i Danmark hvordan går det efter indførelse af hjertepakkerne Ventelisteundersøgelse

Læs mere

Exiqon Skandinaviens største genomics selskab

Exiqon Skandinaviens største genomics selskab Exiqon Skandinaviens største genomics selskab København, den 25. november 2015 En investering i Exiqon er en investering i fremtidens brug af genetik til ny medicin og diagnostik Dagsorden Introduktion

Læs mere

Esben N. Flindt, platformskoordinator Danske Regioner Personlig Medicin 10. december 2014. Danske Regioner - Personlig Medicin 10/12-2014

Esben N. Flindt, platformskoordinator Danske Regioner Personlig Medicin 10. december 2014. Danske Regioner - Personlig Medicin 10/12-2014 Esben N. Flindt, platformskoordinator Danske Regioner Personlig Medicin 10. december 2014 Danske Regioner - Personlig Medicin 10/12-2014 GenomeDenmark Platformen En national platform for stor-skala sekventering

Læs mere

Det bliver lettere at se forskel på syge og raske gener i Danmark

Det bliver lettere at se forskel på syge og raske gener i Danmark Det bliver lettere at se forskel på syge og raske gener i Danmark Det bliver lettere at diagnosticere genetisk betingede sygdomme i Danmark, efter at forskere har nået første milepæl i kortlægningen af

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd A-B om lungekræftbehandling og diagnostik. Torsdag den 4. november 2010 kl. 14.30 i SUU

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd A-B om lungekræftbehandling og diagnostik. Torsdag den 4. november 2010 kl. 14.30 i SUU Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling) SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 120 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: SUU m.fl. Samråd A-B om lungekræftbehandling

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

8 eksempler på genetisk diagnostik der gør en forskel for patienterne

8 eksempler på genetisk diagnostik der gør en forskel for patienterne Dato: 09-02-2018 8 eksempler på genetisk diagnostik der gør en forskel for patienterne Nationalt Genom Center har via bestyrelsen for Personlig Medicin indsamlet en række anonymiserede eksempler på anvendelsen

Læs mere

Udmøntningsplan for kræftinitiativer i "Jo før jo bedre"

Udmøntningsplan for kræftinitiativer i Jo før jo bedre Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Danske Regioner Februar 2015 Udmøntningsplan for kræftinitiativer i "Jo før jo bedre" Baggrund Med regeringens sundhedsstrategi "Jo før jo bedre", der indgår i aftalen

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie

Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret, dobbeltblindet klinisk studie Deltagerinformation til forældre I er netop blevet spurgt om jeres barn må deltage i studiet: Metronidazol til behandling af dientamoebiasis hos børn i Danmark - Et randomiseret, placebo-kontrolleret,

Læs mere

Ekstrakter - rammebevillinger

Ekstrakter - rammebevillinger Ekstrakter - rammebevillinger Professor Bente Vilsen Aarhus Universitet Biokemi 4.736.000 kr. Natrium-kalium pumpen sidder i membranen på alle celler og er livsnødvendig for at opretholde deres funktion.

Læs mere

Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017

Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017 Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017 Svaret er udarbejdet Dansk Radiologisk Selskabs UddannelsesRåd, hvor medlemmerne

Læs mere

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur Hovedaftale vedrørende samarbejde om forskning, talentudvikling, uddannelse og videnudveksling på sundhedsområdet mellem Faculty of Health Sciences (Health), Aarhus Universitet og Region Midtjylland 1.

Læs mere

Omkring 100.000 anvender medicin mod Grøn stær. det er over dobbelt så mange som forventet. Anna Horwitz. Miriam Kolko

Omkring 100.000 anvender medicin mod Grøn stær. det er over dobbelt så mange som forventet. Anna Horwitz. Miriam Kolko Anna Horwitz Læge, ph.d.-stud. Center for Sund Aldring Københavns Universitet Omkring 100.000 anvender medicin mod Grøn stær Miriam Kolko Overlæge, lektor, ph.d. Øjenafdelingen Roskilde Sygehus Medicinske

Læs mere

I det følgende præsenteres årsopgørelsen 2003.

I det følgende præsenteres årsopgørelsen 2003. ÅRSOPGØRELSE 2003 SUNDHEDSSTYRELSENS EKSPERTPANEL VEDR. EKSPERIMENTEL BEHANDLING I UDLANDET (SECOND OPINION-ORDNINGEN) nedsatte i januar 2003 et rådgivende panel vedrørende eksperimentel behandling. Panelet

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter Region Midtjylland Orientering om status på hospitalernes implementering af de fem første pakkeforløb for kræftpatienter Bilag til Regionsrådets møde den 20. august 2008 Punkt nr. 38 Regionshuset Viborg

Læs mere

Ny teknologi til analyse af vores gener ændrer måden, vi forebygger og behandler sygdom på. Nye markedsmuligheder for Exiqon

Ny teknologi til analyse af vores gener ændrer måden, vi forebygger og behandler sygdom på. Nye markedsmuligheder for Exiqon Ny teknologi til analyse af vores gener ændrer måden, vi forebygger og behandler sygdom på Nye markedsmuligheder for Exiqon De seneste års store teknologiske gennembrud har gjort, at vi i dag nemt og økonomisk

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

De danske pakkeforløb for kræft set fra nationalt niveau Lund 19.03.14

De danske pakkeforløb for kræft set fra nationalt niveau Lund 19.03.14 De danske pakkeforløb for kræft set fra nationalt niveau Lund 19.03.14 Ole Andersen, overlæge Disposition Baggrund og tanker for indførsel af pakkeforløb i 2007 Organisering af arbejdet med at udvikle

Læs mere

I det følgende præsenteres årsopgørelsen for 2004.

I det følgende præsenteres årsopgørelsen for 2004. ÅRSOPGØRELSE 2004 SUNDHEDSSTYRELSENS EKSPERTPANEL VEDR. EKSPERIMENTEL BEHANDLING I UDLANDET (SECOND OPINION-ORDNINGEN) nedsatte i januar 2003 et rådgivende panel vedrørende eksperimentel behandling. Panelet

Læs mere

Fedme, hvad kan vi gøre

Fedme, hvad kan vi gøre Fedme, hvad kan vi gøre Hvorfor overvægtige efter vægttab tager på igen. Af Svend Lindenberg. Copenhagen Fertility Center. Et af de store problemer ved vægttab er, at de fleste overvægtige efter en periode

Læs mere

www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Klinisk basisuddannelse praktiske oplysninger

www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Klinisk basisuddannelse praktiske oplysninger www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Klinisk basisuddannelse praktiske oplysninger INDHOLD Generel introduktion til den lægelige videreuddannelse Nøglebegreber Kurser - Obligatoriske

Læs mere

Øjenafdelingen. Jørgen E. Villumsen. Overlæge, dr.med. Øjenafdelingen Glostrup Hospital VOS 3-2007

Øjenafdelingen. Jørgen E. Villumsen. Overlæge, dr.med. Øjenafdelingen Glostrup Hospital VOS 3-2007 Af MORTEN DORNONVILLE DE LA COUR Overlæge, dr.med., FEBO Øjenafdelingen Glostrup Hospital Af Jørgen E. Villumsen Overlæge, dr.med. Øjenafdelingen Glostrup Hospital 10 Er behandling af øjensygdomme vigtig?

Læs mere

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom.

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom. Aktiv overvågning? Hvad er forskellen på watchful waiting og aktiv overvågning? Begge metoder er beregnet på at undgå unødvendig behandling af prostatakræft. I begge tilfælde bliver du overvåget. Der er

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19

Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 4. maj 2015 Høringssvar om Region Midtjyllands spareplan 2015-19 Silkeborg Kommune har læst Region Midtjyllands spareplan 2015-19, og vi takker for muligheden for at kunne afgive høringssvar herom forud

Læs mere

NY TEKNOLOGI TIL ANALYSE AF VORES GENER ÆNDRER MÅDEN VI FOREBYGGER OG BEHANDLER SYGDOM PÅ NYE MARKEDSMULIGHEDER FOR EXIQON

NY TEKNOLOGI TIL ANALYSE AF VORES GENER ÆNDRER MÅDEN VI FOREBYGGER OG BEHANDLER SYGDOM PÅ NYE MARKEDSMULIGHEDER FOR EXIQON NY TEKNOLOGI TIL ANALYSE AF VORES GENER ÆNDRER MÅDEN VI FOREBYGGER OG BEHANDLER SYGDOM PÅ NYE MARKEDSMULIGHEDER FOR EXIQON De sidste 5 års store teknologiske gennembrud har gjort, at vi i dag nemt og økonomisk

Læs mere

Alarm symptomer på kræft i befolkningen

Alarm symptomer på kræft i befolkningen Alarm symptomer på kræft i befolkningen Forekomst og socioøkonomi Rikke Pilsgaard Svendsen, læge, ph.d. studerende Forskningsenheden for Almen praksis Syddansk universitet, Odense. rsvendsen@health.sdu.dk

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi. Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Sjælland Vedr. speciale: Klinisk onkologi Dato: 12. juni 2009 Specialeansøgning for Region Sjælland vedr. Klinisk Onkologi 1 1 Generelle overvejelser i forhold

Læs mere

Patientsikkerhedsmåling og -monitorering (The measurement and monitoring of safety)

Patientsikkerhedsmåling og -monitorering (The measurement and monitoring of safety) Patientsikkerhedsmåling og -monitorering (The measurement and monitoring of safety) Patientsikkerhedstemadag Hospitalsenheden Vest d. 10. april 2014 www.regionmidtjylland.dk Hvorfor er det aktuelt at drøfte

Læs mere

Biologiske Signaler i Graviditeten

Biologiske Signaler i Graviditeten Biologiske Signaler i Graviditeten Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt studie, der udføres af Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut. Før du beslutter, om du vil

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ)

Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ) Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ) Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning

Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning Personlig medicin i genetisk rådgivning og udredning Elsebet Østergaard Overlæge, Klinisk Genetisk Klinik, Rigshospitalet Formand, Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Genetisk rådgivning og udredning før

Læs mere

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces.

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. »Vi ønsker, at arbejdet med rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. Mona Rashed 4 pharma februar 2011 Medicingennemgang og mobilisering af patienterne Region

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Redegørelse fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus om implementeringen af pakkeforløb på kræftområdet

Bilag. Region Midtjylland. Redegørelse fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus om implementeringen af pakkeforløb på kræftområdet Region Midtjylland Redegørelse fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus om implementeringen af pakkeforløb på kræftområdet Bilag til Regionsrådets møde den 21. maj 2008 Punkt nr. 14 Regionshuset Viborg

Læs mere

Notat om styrkelse af samarbejdet imellem Region og PU for at styrke almen praksis som et integreret omdrejningspunkt i det nordjyske sundhedsvæsen.

Notat om styrkelse af samarbejdet imellem Region og PU for at styrke almen praksis som et integreret omdrejningspunkt i det nordjyske sundhedsvæsen. Notat om styrkelse af samarbejdet imellem Region og PU for at styrke almen praksis som et integreret omdrejningspunkt i det nordjyske sundhedsvæsen. Disposition: 1. Indledning 2. Formål 3. Indsatsområder

Læs mere

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for tarmkræft

Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for tarmkræft Patientinformation Genetisk rådgivning v. moderat øget risiko for tarmkræft Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning ved familiært

Læs mere

Forsøg med kræftmedicin hvad er det?

Forsøg med kræftmedicin hvad er det? Herlev og Gentofte Hospital Onkologisk Afdeling Forsøg med kræftmedicin hvad er det? Dorte Nielsen, professor, overlæge, dr. med. Hanne Michelsen, ledende projektsygeplejerske Birgitte Christiansen, klinisk

Læs mere

Fokuserede ophold. Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse. Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi

Fokuserede ophold. Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse. Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi Fokuserede ophold Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse (revideret 29.04.2004) 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 3. november 2014 Lone Gundelach

Videnskabsetisk komite og biobanker. Dansk Selskab for Good Clinical Practice 3. november 2014 Lone Gundelach Videnskabsetisk komite og biobanker Dansk Selskab for Good Clinical Practice Forskningsbiobank Samling af personhenførbart biologisk materiale Indgår som integreret del af konkret forskningsprojekt Opbevares

Læs mere

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.)

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.) Dagens hovedbudskaber Kvartalsrapporter og RADS monitorering fra AMGROS hvor kommer data fra og bruges de? Vi kan skabe overblikket i data Vi kan sammenligne data på tværs af regioner Vi leverer data og

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2014 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Trykt ISBN 978-87-7104-067-8 Elektronisk ISBN 978-87-7104-066-1

Læs mere

Lovkrav om forskning

Lovkrav om forskning Sundhedsforskning i Region Midtjylland Udvalget vedrørende forskning, teknologi og innovation i sundhedsvæsenet www.regionmidtjylland.dk Lovkrav om forskning Sundhedsloven 194: Regionsrådet skal sikre

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme

Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme Vejledningen er udarbejdet i tilslutning til bekendtgørelse nr. XX af xx/xx-15 om maksimale ventetider

Læs mere

Kompetenceprofil. Aarhus Universitetshospital (AUH) generelt:

Kompetenceprofil. Aarhus Universitetshospital (AUH) generelt: Aarhus Universitetshospital Teknisk Afdeling Palle Juul Jensens Boulevard 50 DK-8200 Århus N Tel. +45 7846 3950 www.auh.dk Kompetenceprofil Dette er Aarhus Universitetshospitals (AUH) kompetenceprofil

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Principnotat om universitetsklinikker

Principnotat om universitetsklinikker Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Principnotat om universitetsklinikker Med indgåelsen af et nyt aftalekompleks

Læs mere

DUCGdata Årsrapporter 2011+2012 - fra et kompetencecenter perspektiv

DUCGdata Årsrapporter 2011+2012 - fra et kompetencecenter perspektiv DUCGdata Årsrapporter 2011+2012 - fra et kompetencecenter perspektiv Mette Nørgaard, Klininisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Email: mn@dce.au.dk DUCGdata DUCGdata DaProCa data DaRenCa

Læs mere

Cancer i Praksis Årsrapport for 2010

Cancer i Praksis Årsrapport for 2010 Cancer i Praksis Årsrapport for 2010 Baggrund og formål Cancer i Praksis (CiP) blev etableret med det formål at udvikle kvaliteten inden for kræftområdet med udgangspunkt i almen praksis og dens samarbejde

Læs mere

Diagnostik og behandling af væskeansamling i pleura

Diagnostik og behandling af væskeansamling i pleura Diagnostik og behandling af væskeansamling i pleura Niels-Chr. G. Hansen Lungemedicinsk afdeling J Odense Universitetshospital René Laennec 1781-1826 Opfandt stetoskopet i 1816 Røntgen af thorax - i to

Læs mere

Bilag: Kræftpakker 1.halvår 2012, data trukket 27. august fra InfoRM

Bilag: Kræftpakker 1.halvår 2012, data trukket 27. august fra InfoRM Bilag: Kræftpakker 1.halvår 2012, data trukket 27. august fra InfoRM Indholdsfortegnelse: Side 1: Forklaring til tabellerne Side 3: Region Midtjylland samlet Side 7: Regionshospitalet Horsens Side 9: Hospitalsenhed

Læs mere

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Agenda Baggrunden for sokkeprøverne Hvorfor er de som de er? Sygdommene de diagnosticerer

Læs mere

KRÆFTPROFIL 9 TyKTaRmsKRÆFT 2000-2007 200

KRÆFTPROFIL 9 TyKTaRmsKRÆFT 2000-2007 200 2009 KRÆFTPROFIL Tyktarmskræft 2000-2007 Kræftprofil: Tyktarmskræft 2000-2007 Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Postboks 1881 2300 København S URL: http://www.sst.dk Emneord: Kræft;

Læs mere

Komorbiditet og patienter som ikke umiddelbart passer ind i pakkeforløb

Komorbiditet og patienter som ikke umiddelbart passer ind i pakkeforløb Lars Onsberg Henriksen, Koncerndirektør Komorbiditet og patienter som ikke umiddelbart passer ind i pakkeforløb Set fra en regional synsvinkel overordnet, strategisk planlægningsmæssigt, og behov for ændret

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner Regionshuset Viborg Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Overliggernotat til Region

Læs mere

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER Lungecancer vs andre kræftformer Hver 4. kræftdødsfald er pga Lungekræft! MORTALITET Lungecancer Lungecancer KILDE: NORDCAN Vi er allerede nået langt!! - om end

Læs mere

Monitorering af forløbstider på kræftområdet

Monitorering af forløbstider på kræftområdet Monitorering af forløbstider på kræftområdet ÅRSOPGØRELSEN FOR 2015 2016 SIDE 1/36 Monitorering af forløbstider på kræftområdet Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Regionshuset Aarhus CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Koncern Kvalitet Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Olof Palmes Allé 15 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 7841 0003 www.cfk.rm.dk

Læs mere

Forskning under»tidlig opsporing af kræft«

Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft«forskning er ét af de tre ben, som indsatsen»tidlig opsporing af kræft«består af. De to andre er kompetenceudvikling

Læs mere

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Årsrapport 2013 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Dato 16-01-2014 Lene Bjerregård

Læs mere

Kræftplan for Region Nordjylland

Kræftplan for Region Nordjylland Kræftplan for Region Nordjylland Sundhed - Plan og kvalitet Niels Bohrsvej 30 9220 Aalborg Ø jacber@rn.dk Oktober 2013 1 Indledning - hvad skal vi med en kræftplan?... 4 2 Anbefalinger... 5 3 Kræft i tal...

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Diagnostiske centre i Danmark Behovet set fra almen praksis

Diagnostiske centre i Danmark Behovet set fra almen praksis Diagnostiske centre i Danmark Behovet set fra almen praksis Mads Lind Ingeman & Peter Vedsted Peter Vedsted Professor Center for i Cancerdiagnostik i Praksis CaP Aarhus University Viborg 1.11.11 Plan Peter:

Læs mere

Udredning af ukendt primær tumor generelt

Udredning af ukendt primær tumor generelt Udredning af ukendt primær tumor generelt Temadag i Dansk Cytologiforening Lone Duval, Afdelingslæge, Ph.d. Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital Fredag d 4.3.16 Tilbagevendende spørgsmål Almen

Læs mere

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 1 INDLEDNING En afgørende forudsætning for et stærkt sundhedsvæsen er forskning og skabelse af ny viden. Sundhedsforskning

Læs mere

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet Biokemi 1 kemi bioteknologi bioinformatik laboratoriearbejde

Læs mere