Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring"

Transkript

1 Exiqon A/S Exiqon er et dansk Life Science selskab der sælger analyser, reagenser og andre materialer til forskningsbrug rettet mod pharma selskaber og universiteter. Jeg har fulgt Exiqon længere over de sidste mange år, men aldrig helt ment at tiden var moden til at investere et større beløb i Exiqon. Dette mener jeg nu er på tide da jeg anser at selskabet står foran et større gennembrud med nye produktlanceringer samt profitabilitet og hastigt stigende overskud og cash flows. Exiqon er på mange måde ligeså meget et software selskab som de er et life science selskab. De er dybt afhængige af at udvikle computerprogrammer og lignende som kan sortere og analysere store mængder data som kan generere rapporter til kunderne og herfra specificere hvilke produkter de bør anvende. De markeder Exiqon retter sig imod er ekstremt store. De har hidtil mest været fokuseret på mirna markedet som er det mindste af deres potentielle markeder. Dette har Exiqon efterhånden fået en meget stor markedsandel på % af. Exiqon har de seneste år arbejdet på at udvikle produkter og software sådan at de nu kan adressere de langt større markeder for RNA sekvensering og RNA funktionel analyse. De lancerede deres NGS (næste generations sekvensering) produkter i januar 2014 og har siden løbende bygget ovenpå med nye og flere produkter til dette felt. Exiqon har samtidig planer om at lancere en cloud baseret APP til deres kunder omkring 1. juli 2015 som de forventer sig meget af. Dette er et helt unikt produkt som ingen af deres konkurrenter er i nærheden af at kunne tilbyde endnu. Kunderne kan sende deres data til Exiqon og via APP en modtage rapporter i skyen fra disse undersøgelser. Exiqons detaljerede computere sorterer alle dataene og generer rapporter til kunderne og fortæller hvilke data som er relevante heri. Samtidig er der integreret webshop som anbefaler hvilke produkter kunderne skal købe fra Exiqon for at kunne arbejde videre med deres analyse. Hvor Exiqons salg således hidtil har været face to face salg vil vi se en stor del af salget gå over til webshop og automatiseret salg. Dette vil også være en stor fordel for Exiqons marginer.

2 Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring 7 8 % årligt på grund af forskellige problemer (udløb af Array salg, problemer med underleverandører og omlægning af salgsstyrke i USA). Alle disse problemer har Exiqon nu fået lagt bag sig og væksten forventes fremadrettet med god grund at kunne stige med høje 2 cifrede % årligt. Dette vil alle de nye produktlanceringer i høj grad hjælpe med.

3 Noget andet Exiqon løbende har arbejdet på er forbedring af deres bruttomargin. Som det ses af ovenstående har Exiqon de sidste 5 år hævet bruttomarginen fra omkring 50 % til nu 62 %. Exiqon har en langsigtet målsætning om at nå op på %. De er ikke langt fra dette mål nu. Så på trods af at omsætningen kun er steget med omkring 7 8 % de sidste par år, har Exiqon stadig formået at hæve deres bruttoresultat med over 10 % årligt som følge af den stigende bruttomarginal. Der hvor jeg tror markedet undervurderer Exiqon er deres evne til at opnå såkaldt scale of business. Når først deres omsætning kommer op i niveauet mio. kr. vil deres margin expansion ske med raketfart. Samtidig er Exiqons forretningsmodel ekstremt skalerbar. Den kræver ikke store investeringer i anlægsaktiver (Exiqon kan sælge 4 gange så meget ved nuværende produktionssetup). Herudover kræver forretningen ikke store bindinger i arbejdskapital (lagre, tilgodehavender mv.). Selskabets indtjening vi vil se i de kommende år vil derfor medføre høje stigende cash flows til aktionærerne.

4 Folk som mig der læser et regnskab fra første ord på forsiden og ned til sidste note finder ofte nogle bemærkninger og poster som er oversete af det generelle marked. Det er denne fordel fundamental analytikeren har. Den aktive læser ville gå til side 24 i selskabets årsrapport for 2014 og læse følgende sætning: Hvis man prøver at omformulere det de skriver, er det at de i 2017 vil: Have ca. 67,5 % bruttomargin Have 15 % R&D i % af omsætningen Have SG&A på maks 30 % af omsætningen. = Have en EBIT margin på 22,5 %. Ud fra de historiske vurderinger samt den due diligence jeg har lavet på branchen og Exiqon specifikt ser jeg denne målsætning som særdeles realistisk.

5 Udover Exiqons life science forretning har de også en diagnostik forretning. Denne er selvfinancieret via grants og legater og belaster dermed ikke Exiqons regnskaber. Omvendt er der en potentiel stor upside her, hvis de får held med at udvikle diagnostike tests som de kan markedsføre via eksterne partnere: Exiqon forventer selv at have resultater fra flere af disse studier i løbet af de kommende 3 år og hvis positive udvikle diagnostike tests som store diagnostikselskaber vil sælge og markedsføre for Exiqon (hvor Exiqon løbende modtager royalty). Disse markeder er mia. $ markeder, hvorfor de potentielle indtægter til Exiqon er enorme hvis de lykkedes at slå igennem her. Markedet indregner ingenting for Exiqon Diagnostik i nuværende værdiansættelse. Jeg har heller ikke indregnet noget herfra i min DCF analyse for at være konservativ. Det er dog vigtigt at fortælle at der kan være en potentiel betydelig upside her oveni den fair value der er i Life Science forretning.

6 Så hvad bør Exiqon reelt være værd. Jeg har udarbejdet en DCF analyse for Exiqon som jeg vil vise de væsentligste konklusioner fra her: Markedet undervurder i høj grad hvad den stigende $ gør for Exiqon. Over 40 % af deres omsætning er i $ og kun en mindre del af omkostningerne. Når selskabets cash flow kommer op at stige vil dette $ cash flow derfor blive betydeligt. Exiqon guider for en omsætning på ca. 155 mio. kr. ved en $ kurs på 6,5. ved den nuværende $ kurs på ca. 7 $ vil deres omsætning helt sikkert komme ind omkring eller over toppen af deres guidiance. Samtidig skal man huske at Exiqons cloud løsninger først bliver lanceret midt på året og derfor kun bidrager med vækst i halvdelen af Personligt tror jeg også Exiqon er lidt konservative i deres udmeldinger fordi de har skuffet markedet et par år. Mit personlige estimat ved en $ kurs på 7 $ er at Exiqons omsætning i 2015 vil blive omkring 165 mio. kr. Dette vil vokse til ca. 200 mio. kr. i 2017 svarende til ca. 10 % årligt vækst. EBIT margin forventer jeg er omkring de 22,5 % hvilket vil give Exiqon et EBIT resultat på 45 mio. kr. Selskabets nuværende markedsværdi ved 10 kr. pr. aktie er omkring 375 mio. kr. Jeg ser på baggrund heraf et betydeligt upside i aktien indenfor 1 2 års sigt. Når jeg sætter alle disse tal ind i min DCF analyse og antager en konservativ omsætningsvækst på 8 10 % de første 3 år efter 2017 og dermed en vækst på 6 8 % efterfølgende og en terminalvækst på 5 % får jeg en fair value af alle fremtidige cash flows på 20,5 kr. pr. i nutidsværdi. Det bør samtidig nævnes at jeg har anvendt en høj WACC på 11 %. Sætter jeg mine WACC ned til henholdsvis 10 % og 9 % bliver NPV henholdsvis 25 kr. pr. aktie og 30 kr. pr. aktie illustreret via følgende: WACC 9% 10% 11% NPV: 32, ,5

7 Exiqon bliver i 2015 et profitabelt selskab (ca. 0 resultat på bundlinjen) og vil i de kommende år blive cash flow positive hvilket vil kunne begrunde en lavere WACC og dermed højere værdi. For nuværende er jeg dog godt tilfreds med en WACC på 11 %. Hvorfor investere i Exiqon? Jeg mener Exiqons værdi bør være ca. 20,5 kr. pr. aktie nu og her. Der er en stor potentiel merværdi fra deres diagnostikafdeling. Der er en høj M&A mulighed. Den sidste mulighed omkring et potentielt opkøb af Exiqon luftede selskabets direktør Lars Kongsbak på dansk aktionærforenings investordag. Han fortalte at han nok ikke kunne se en selvstændig fremtid for Exiqon men at en af deres amerikanske konkurrenter ville opkøbe selskabet på et tidspunkt. Han mente dog kursen for nuværende var alt for lav (hvilket jeg kun kan give ham ret i). Jeg ser et potentiale i at kursen nærmer sig 25 kr. pr. aktie i 2017 hvorefter selskab modtager et bud omkring kr. pr. aktie (Direktøren nævnte selv at han nok ville kunne skabe afkast på 40 % i en salgsproces). Alt i alt mener jeg at Exiqon er en ekstremt attraktiv investering og en overset dansk diamant med lav analytikerdækning. Selskabet har underpræsteret i nogle år, men er nu ællingen der bliver til en smuk svane. Herudover mener jeg de analytikere der følger selskabet kun gør det meget overfladisk og ikke er ude og tale med ledelsen dybdegående, snakke med konkurrenterne og gennemse markedet. Jeg mener klart de overser de stordriftsfordele Exiqon vil høste de kommende år og det betydelige cash flow der vil komme som følge heraf. Risikoen er selvfølgelig at deres nye produkter ikke vil levere den vækst som selskabet tror og håber hvilket vil påvirke marginerne og cash flow også. Jeg mener dog deres produkter er så nyskabende at der ikke er stor chance for dette. Samtidig bør en investor overveje at hedge en del af $ risikoen ved en investering i Exiqon da Exiqon er følsomme overfor ændringer heri.

Hvad er virksomheden værd?

Hvad er virksomheden værd? HVAD ER VIRKSOMHEDEN VÆRD? 55 Hvad er virksomheden værd? Det er ikke muligt at beregne en pris på virksomheden, der er den "rigtige" værdi. En beregnet værdi vil afhænge af de vurderinger og forudsætninger,

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

Regnskabsanalyse og markedsanalyse af JYSK A/S

Regnskabsanalyse og markedsanalyse af JYSK A/S Afsluttende projekt HD 1.del 2013 Regnskabsanalyse og markedsanalyse af JYSK A/S Af Terese Berg Rasmussen - 410900 Vejleder: Lars Hedager Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 4 2 PROBLEMSTILLING... 5 2.1

Læs mere

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider Side 1 á 19 sider Kursets indhold I løbet af fire lektioner giver vi dig muligheden for at tilegne dig viden om pensionsinvestering. Vi gør dig ikke til investeringsekspert, men vi giver dig mulighed for

Læs mere

Generalforsamling i Ambu A/S

Generalforsamling i Ambu A/S Generalforsamling i A/S Ledelsens beretning BESTYRELSESFORMAND JENS BAGER 2013/14 var det første hele år efter købet af King Systems og et år, hvor lancerede fire produkter herunder bragte ascope 3 ind

Læs mere

Analyse af Solar A/S 24. marts 2014

Analyse af Solar A/S 24. marts 2014 Konklusion 2013 var et svært år for Solar. Omsætningen på 1.532 mio. svarede til et fald på 6,5 % sammenlignet med 2012, og overskuddet landede på 3 mio.. Omkostninger til restruktureringer og IT-systemet

Læs mere

Pres på kronen årsager og konsekvenser

Pres på kronen årsager og konsekvenser Pres på kronen årsager og konsekvenser Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk Det har været en meget begivenhedsrig start på det danske obligationsmarked i 20. Den Europæiske Centralbank

Læs mere

Indhold. Del I. Ledelsens beretning. 3 På vej. 4 Brev til aktionærerne. 6 5 års hoved- og nøgletal. 7 Højdepunkter i 2010.

Indhold. Del I. Ledelsens beretning. 3 På vej. 4 Brev til aktionærerne. 6 5 års hoved- og nøgletal. 7 Højdepunkter i 2010. Årsrapport 2010 Indhold Del I Ledelsens beretning 3 På vej 4 Brev til aktionærerne 6 5 års hoved- og nøgletal 7 Højdepunkter i 2010 9 Life Sciences 15 Diagnostics 20 Immaterielle rettigheder 24 Risikostyring

Læs mere

SALGSMODNING. Med henblik på at øge interessen for og værdien af virksomheden

SALGSMODNING. Med henblik på at øge interessen for og værdien af virksomheden SALGSMODNING Med henblik på at øge interessen for og værdien af virksomheden Ved Partner i Advizer Søren Nørbjerg og Professor ved CBS Thomas Plenborg 485_Salgsmodning.indd 1 01-05-2009 14:02:06 Salgsmodning

Læs mere

Erhvervsstyrelsens årsagsanalyse vedrørende fejl ved revision

Erhvervsstyrelsens årsagsanalyse vedrørende fejl ved revision Erhvervsstyrelsens årsagsanalyse vedrørende fejl ved revision En empirisk undersøgelse af årsagerne til fejl i revisors arbejde hos revisionsvirksomheder med mellem 1-10 revisorer November 2014 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ydelseskatalog. Tak fordi du downloadede dette dokument vores ydelseskatalog. Vi hjælper dig helt i mål! Ydelseskatalog. Indhold

Ydelseskatalog. Tak fordi du downloadede dette dokument vores ydelseskatalog. Vi hjælper dig helt i mål! Ydelseskatalog. Indhold Indhold 2 Business intelligence workshops 3 Customer Intelligence workshops 4 at få flere kunder 5 at kunne vækste sine kunder 6 at kunne fastholde sine kunder 7 Generelt om segmentering 8 Behovsbasere

Læs mere

Handelsstrategi 171. Faldgruber ved aktiehandel

Handelsstrategi 171. Faldgruber ved aktiehandel 15 Handelsstrategi Som private investorer ønsker vi os alle en portefølje bestående af en lang række vinderaktier. Aktier, som købes til småpenge om mandagen, og som sælges til en tårnhøj kurs den følgende

Læs mere

Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i 2013

Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i 2013 Danske Banks generalforsamling 2014 Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i 2013 Bestyrelsesformand Ole Andersen DET TALTE ORD GÆLDER Slide 1: Bestyrelsens beretning INTRO: Dagen for generalforsamlingen

Læs mere

Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter. Kompendium Unoterede aktier

Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter. Kompendium Unoterede aktier Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter Kompendium Unoterede aktier Version 1, opdateret den 25. juni 2015 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 INDHOLD OG AFGRÆNSNING... 3 1. INDLEDNING... 3 2.

Læs mere

Analyse af SmartGuy Group A/S 14. oktober 2013

Analyse af SmartGuy Group A/S 14. oktober 2013 Konklusion Visionen er at opbygge en ledende stilling inden for online fashion i Europa med udgangspunkt i Norden og at fordoble omsætningen over de næste 3-5 år. Omsætningen er derfor vigtigere end indtjeningen

Læs mere

Networked business EU-DK 2012. MOBILE (Internt/Eksternt)

Networked business EU-DK 2012. MOBILE (Internt/Eksternt) Networked business FACTBOOK EU-DK 2012 DANSK ERHVERVSLIVS BRUG AF: SOCIALE MEDIER (Internt/Eksternt) PR & Kommunikation Salg & Marketing (inkl. web) Service & Support Innovation (R&D, produkt- & procesudvikling)

Læs mere

Agil international vækst ÅRSRAPPORT CVR: 20921897

Agil international vækst ÅRSRAPPORT CVR: 20921897 Agil international vækst ÅRSRAPPORT 2012 CVR: 20921897 Indhold Trifork blev stiftet i 1996 og noteret på NASDAQ OMX Copenhagen i 2007. Ultimo 2012 havde selskabet en markedsværdi på DKKm 243. Ultimo 2012,

Læs mere

Strategisk regnskabsanalyse og værdiansættelse Nets Holding A/S

Strategisk regnskabsanalyse og værdiansættelse Nets Holding A/S Strategisk regnskabsanalyse og værdiansættelse Nets Holding A/S Copenhagen Business School, maj 2014 Forfatter: CPR-nr.: 240384-XXXX Vejleder: Daniel Probst Indholdsfortegnelse 1. Indledning og præsentation

Læs mere

En strategisk analyse og værdiansættelse af Carlsberg A/S

En strategisk analyse og værdiansættelse af Carlsberg A/S University College Norjylland 2013 Maria Do 4. Fia0213 En strategisk analyse og værdiansættelse af Carlsberg A/S Afsluttende eksamensprojekt Vejleder : Rene Østergaard Thomsen Afleveret : 29. maj 2013

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling ALK-Abelló A/S

Referat af ordinær generalforsamling ALK-Abelló A/S 1 København Marts 2014 Sagsnr. 007226-0086 nk/nk/aju Dok.nr. 11708552.1 Referat af ordinær generalforsamling ALK-Abelló A/S Den 12. marts 2014 kl. 16.00 afholdtes ordinær generalforsamling i ALK-Abelló

Læs mere

Analyse af sikkerhedsbranchen.

Analyse af sikkerhedsbranchen. Analyse af sikkerhedsbranchen. Indhold 3 4 5 6 Resumé Om analysens tilblivelse Forretningskoncepter og aktiviteter Nøgletalsanalyse 7 Beskrivelse af branchen i Danmark 8 Indtjening 11 Branchens pengebinding

Læs mere

NKT Generalforsamling, 25 Marts 2015

NKT Generalforsamling, 25 Marts 2015 NKT Generalforsamling, 25 Marts 2015 God eftermiddag og hjertelig velkommen til generalforsamlingen for NKT Holding 2015. Det er en stor glæde at byde velkommen til alle aktionærerne både her ved mødet

Læs mere

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Håndværksrådet, november 2001 Tryk: Kailow Tryk A/S Layout: Michael Nico Hansen Foto: Gees van Roeden Tekst: Anne Holm Sjøberg,

Læs mere

Udlodningen og de indkomne forslag om donationer er hovedtemaerne på dagens generalforsamling.

Udlodningen og de indkomne forslag om donationer er hovedtemaerne på dagens generalforsamling. Side 1 af 5 Aurigas ordinære generalforsamling 30. april 2015 Formandens beretning Slide 2 Velkommen (indledning) Kære aktionærer, medarbejdere og gæster velkommen til denne ordinære generalforsamling,

Læs mere

Aktionærorientering: Formuemagasin

Aktionærorientering: Formuemagasin Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1007 København K Århus, den 19. januar 2007 Aktionærorientering: Formuemagasin Formuepleje Safe A/S udgiver i dag kvartalsorienteringen Formuemagasin, som indeholder

Læs mere

Aktionærorientering: Formuemagasin

Aktionærorientering: Formuemagasin Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1007 København K Århus, den 19. januar 2007 Aktionærorientering: Formuemagasin Formuepleje Merkur A/S udgiver i dag kvartalsorienteringen Formuemagasin, som indeholder

Læs mere

Bent Kemplar www.kromannreumert.com/insights. Partner

Bent Kemplar www.kromannreumert.com/insights. Partner Bent Kemplar Partner W&I-FORSIKRINGER: AFDÆK RISICI VED VIRKSOMHEDSSALG Ethvert virksomhedssalg kan være forbundet med garantirisici og manglende fleksibilitet i forhold til rådighed over købesummen efter

Læs mere

Value Drivers. Value Drivers INDLEDNING... 1

Value Drivers. Value Drivers INDLEDNING... 1 Value Drivers Indledning INDLEDNING... 1 1 NØGLETAL....2 1.1 Nøgletalsmodel...2 1.2 Et eksempel...4 1.3 Resumé...9 2 KURSDANNELSEN...1 2.1 Aktiekurs og aktiepris...1 2.2 Kursmodel...11 2.2.1 Kurs/RA eller

Læs mere

Gør tankeboblerne målbare

Gør tankeboblerne målbare Gør tankeboblerne målbare Tal er taknemmelige, og bliver de ikke brugt kritisk, kan de dræne virksomheder for energi og værdi. Kapitel 5 samler op på de begrænsninger, der ligger i de kvantitative måle-

Læs mere

Kom i gang med. aktier. Ulrik Dall

Kom i gang med. aktier. Ulrik Dall Kom i gang med aktier Ulrik Dall ISBN 978-87-89359-22-9 Ulrik Dall: Kom i gang med aktier Copyright Bodano Publishing & Communication ApS 2014 Udgiver: Bodano Publishing & Communication ApS Postboks 63

Læs mere