Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration."

Transkript

1 Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration. Del II Anbefalede Indsatsområder af 12 PA Energy Ltd.

2 i. Indhold i. Indhold... 2 ii. Forord... 3 iii. Resumé Indledning Danske styrker og svagheder Styrker Indpasning i el- og energisystem Deltagelse i internationalt samarbejde Installeret kapacitet et godt fundament for videre udbygning F&U kapacitet Industriel og installationsmæssig kapacitet Højteknologi, integration, design og pakke-løsninger Æstetik og arkitektur Svagheder Manglende langsigtede mål for solcellers rolle i det danske energisystem Manglende mainstream industri Energi- og afgiftspolitik Manglende ajourført information Udfordringer, visioner, mål og scenarier Forslag til indsatsområder Primære indsatsområder F&U&D Udbredelse Sekundære indsatsområder F&U&D Udbredelse Det videre arbejde med strategien Referencer Bilag 1 En første konsekvensanalyse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 2 af 12 PA Energy Ltd.

3 ii. Forord Danmark har som målsætning at nå en fossilfri energisektor i For at nå dette mål må det antages, at der bliver behov for en bred palette af VE-teknologier, herunder solceller. Solcelleteknologi er en miljøvenlig VE-teknologi i høj vækst, som med den forventede udvikling af dens økonomiske konkurrenceevne overfor alternativ elforsyning må påregnes at få en afgørende betydning i fremtidens elforsyning. I Technology Road Map Solar Photovoltaic Energy fra 2014 (ref. 1) udtaler det Internationale Energi Agentur (IEA), at solcellerne globalt set kan blive én af de mest betydningsfulde, hvis ikke den mest betydningsfulde, el-producerende teknologi frem mod Prisen for solcelleanlæg er kraftigt faldende, og denne tendens synes at fortsætte de kommende år, hvilket samtidigt med stigende effektivitet vil forbedre solcellernes pris/ydelsesforhold og dermed deres konkurrenceevne (ref. 1 og ref. 5). Den danske indsats inden for forskning, udvikling og demonstration skal understøtte de erhvervsmæssige potentialer, og virkemidlerne for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse skal samordnes for at sikre et tilstrækkeligt og sammenhængende dansk aktivitetsniveau på området med sigte mod efterfølgende kommercialisering herunder et stabilt hjemmemarked for dansk industri. Nærværende strategi skal medvirke hertil. Overordnet er målet, at den danske solcellestrategi skal medvirke til at understøtte dansk energipolitik og at sikre og udbygge danske kompetencer, som kan gøre sig gældende i forhold til udlandet, specielt EU. Strategien og opfølgning heraf skal bidrage til at sikre, at de midler, der stilles til rådighed fra offentlig side til forskning, demonstration og udbredelse, anvendes effektivt og samordnet med industriens udviklingsindsats samt i tråd med de samfundsmæssige mål for energiområdet. Mål og perspektiver for indsatsen skal ses i sammenhæng med de danske F&U kompetencer og det industrielle engagement i solcelleteknologi. 3 af 12 PA Energy Ltd.

4 iii. Resumé Strategiens Del II, nærværende del, beskriver i tre hovedpunkter danske styrker og svagheder i relation til solcelleteknologi, udfordringer, visioner, mål og scenarier for solceller i Danmark, samt forslag til indsatsområder opdelt i primære og sekundære områder. Endvidere gives anbefalinger omkring et fortsat og videre arbejde med solceller i en dansk sammenhæng. Det fremgår, at solcelleteknologien - som p.t. er konkurrencedygtig med bl.a. havvind og med solide udsigter til fortsatte prisfald har potentiale til en væsentlig rolle i Danmarks fremtidige elog energiforsyning. Som første målsætning foreslås en solcellekapacitet svarende til 5% af landets elforbrug i 2020, 10% i 2030 og 15% i 2035 svarende til internationale målsætninger. Teknisk kan solceller relativ let integreres i elforsyningen og med gevinst for samfundet, netselskaber og solcelle-ejere og i samspil med den forventede vindudbygning. Følgelig anbefaler strategien, at solcellerne indgår mere seriøst i dansk energipolitik og - planlægning, idet de i strategien angivne indsatsområder aktiveres. Endelig anbefales det, at der udarbejdes et egentligt roadmap for solceller i Danmark. Prisen for solcelleanlæg er globalt set faldet omkring 80% siden Seneste auktion ultimo 2015 i Tyskland på anlæg fra 0,5-10 MW resulterede i en gennemsnitspris på 59,6 øre/kwh. Tendensen mod et forbedret pris/ydelsesforhold for solceller forventes at forsætte fremover hurtigere end alternative VE teknologier (ref. 7). Uden for landets grænser har mere end 50 lande etableret solcellerelaterede mål i deres respektive energiplaner svarende til mere end 350 GW i 2020 ifølge det amerikanske Department of Energy. Ved udgangen af 2014 var der ca. 180 GW installeret solcellekapacitet. 4 af 12 PA Energy Ltd.

5 1. Indledning Danmark har udarbejdet strategier for en række energiteknologier 1, herunder solceller. Hensigten er at sikre en sammenhængende national indsats for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse indenfor rammerne af samfundsmæssige og energipolitiske mål og at sikre en koordinering med den tilsvarende internationale indsats, specielt i EU sammenhæng. I december 2002 blev der taget initiativ til udarbejdelse af et statusnotat for solcelleteknologi bl.a. til brug ved prioritering af PSO-F&U 2003-midler på solcelleområdet. En første egentlig strategi på solcelleområde, Solcellestrategien, forelå primo P.g.a. teknologiens hurtige udvikling og p.g.a. ændringer i støttemuligheder og instrumenter blev der i august 2006 udarbejdet et tillæg til Solcellestrategien; tillægget fokuserede på et voksende behov for demonstration og udbredelse. I efteråret 2008 besluttede Energistyrelsen og Energinet.dk, at der var behov for en mere gennemgribende revision af Solcellestrategien, og der blev indledt en dialog herom med den da nystartede brancheforening Dansk Solcelleforening. Udkast til Strategien blev udsendt til høring i den danske solcelleressourcebase i sommeren 2009, og der blev modtaget mange relevante kommentarer, som blev indarbejdet i den endelige formulering af strategien. I foråret 2015 besluttede EUDP Energistyrelsen, at der var behov for at udarbejde en ny Solcellestrategi p.g.a. teknologiens meget hurtige tekniske og økonomiske udvikling. Nærværende udkast til en ny Solcellestrategi er udarbejdet i et samarbejde mellem EUDP Energistyrelsen og Dansk Solcelleforening, idet konsulentfirmaet PA Energy har sammenfattet strategien. Strategien er opdelt i to dele. Den første del beskriver forskellige baggrunds- og referencematerialer vedr. solcelleteknologi og dens udvikling, den anden del nærværende notat - udgør selve strategien i form af anbefalinger af mål og indsatsområder samt opfølgningsarbejde. 1 Se: 5 af 12 PA Energy Ltd.

6 1. Danske styrker og svagheder Som omtalt i afsnit ii. Forord er der internationalt store forventninger til solcellernes fremtid som både miljøvenlig og konkurrencedygtig elproduktions teknologi. Samme afsnit omtaler også kort det rammeværk den danske Solcellestrategi skal ses i. Danske styrker og svagheder i relation til nyttiggørelse af solcelleteknologien i det danske samfund og energisystem er forsøgt oplistet i det følgende Styrker Indpasning i el- og energisystem Indpasning af en stokastisk varierende elproduktions teknologi som solceller i et el- og energisystem stiller store udfordringer til både systemernes opbygning, drift og tilpasning til fremtidig udvikling, og der arbejdes da også intenst på dette problemkompleks i både ind- og udland. Danmark har midt 2015 ca. 45 % af sit strømforbrug dækket af VE, herunder ca. 39 % fra vind og ca. 1,5 % fra solceller begge stokastiske el-kilder og Danmark har følgelig internationalt anerkendt ekspertise og erfaring på dette område. For at nå de danske klima- og energipolitiske mål skal andelen af el fra vind og sol øges, og danske aktører gennemfører da også en målrettet og vedvarende F&U&D indsats for at muliggøre dette. En anerkendelse af denne styrkeposition fremgår af de utallige internationale positive referencer til det danske el- og energisystems udvikling, status og mål. På solcelleområdet kan det nævnes at Danmark har assisteret Kina i udviklingen af en solenergi roadmap frem mod 2050 og har leveret indspil til udarbejdelse af en Thai solcelle roadmap Deltagelse i internationalt samarbejde Danmark ses som en værdsat deltager i det internationale samarbejde om el- og energisystemer og om solceller bl.a. gennem dansk deltagelse i IEA s projekter (Implementing Agreements) og også samarbejder i EU regi Installeret kapacitet et godt fundament for videre udbygning Danmark skønnes oktober 2015 at have en installeret kapacitet af nettilsluttede solcelleanlæg på 682 MW fordelt på knap anlæg størrelsesmæssigt fra 100 W til 2 MW; og anlæg på MW rapporteres under opførelse og anlæg op til 100 MW har været annonceret. Set over et år leverer solcellerne godt 1,5 % af landets elforbrug; i kortere perioder med god solindstråling og ringe elforbrug har solcellerne kunnet dække op til 15 % af forbruget. Denne installerede kapacitet danner et godt fundament for en videre udbygning af solcellerne og ses som en styrke F&U kapacitet Der er etableret solcellerelevante forsknings- og udviklingsmiljøer ved universiteter, læreanstalter og institutter samt hos flere kommercielle aktører; de løbende F&U aktiviteterne kan nok siges at have karakter af nicher, men kan forventes at understøtte dansk industri og katalysere nye virksomheder Industriel og installationsmæssig kapacitet Set over solcelleteknologiens værdikæde har Danmark p.t. ingen betydningsfuld kapacitet vedr. wafering og cellefremstilling, men har kompetencer og aktiviteter vedr. værdikædens øvrige 6 af 12 PA Energy Ltd.

7 elementer. Udbygningen af solcelleområdet kan således let skaleres op primært gennem aktivering af hjemlige jobs Højteknologi, integration, design og pakke-løsninger Danmark har generelt gode kompetencer indenfor højteknologi, integration af teknologier, design af nye løsninger og udvikling af pakke-løsninger gennem kombination af teknologier. Dette gælder også solcelleområdet Æstetik og arkitektur Danmark her en internationalt anerkendt position indenfor æstetik, arkitektur og design. Med et stort potentiale for bygningsplacerede eller integrerede solceller kan denne styrkeposition anvendes til at udvikle nye løsninger til både inden- og udenlandsk brug Svagheder Manglende langsigtede mål for solcellers rolle i det danske energisystem Gældende klima- og energipolitiske mål omfatter ikke solceller. Uden en klar opstilling af kort-, mellem- og langsigtede pejlemærker for ønsket solcellekapacitet (som eksempelvis for vindenergi), kan en hensigtsmæssig udvikling af hele solcelleområdet ikke forventes Manglende mainstream industri Globalt er mainstream solcelleindustrien koncentreret i lande som eksempelvis Kina, Japan, Korea, Malaysia, Thailand og til dels USA. Der er tale om meget store og investeringstunge produktionsenheder med udpræget economy of scale fordele. At se et dansk industrieventyr på området i lighed med vindenergi er ikke realistisk, men nok i form af nicheudvikling Energi- og afgiftspolitik Som omtalt i Solcellestrategien Del I er det danske solcellemarked helt afhængig af de politiske rammevilkår: i 2012 blev installeret godt 400 MW, i 2013 godt 155 MW og i 2014 kun 42 MW og dette på trods af faldende priser på solcelleteknologi. Indtil november 2015 har de annoncerede udbudsrunder for solcelleanlæg med forhøjet afregning givet skuffende resultater: der er kun modtaget ansøgninger svarende til en lille del af udbuddet. Årsagen til denne markedsmæssige deroute skønnes at være dels en politisk tilsigtet opbremsning af markedet, dels en utilsigtet og uheldig kombination af overgangsordninger, usikkerhed overfor (nye) statsstøtteregler fra EU og medfølgende midlertidigt stop af forhøjet afregning og senest en meget bureaukratisk og for mange afskrækkende kompliceret ansøgningsprocedure for ansøgning om forhøjet afregning. Mere generelt synes der i Danmark at være et voksende skisma mellem klima- og energipolitik og afgiftspolitik: man ønsker nok en grøn udvikling men ikke noget provenutab og/eller afgiftsomlægning Manglende ajourført information Solcelleteknologien udvikler sig hastigt både teknisk og økonomisk til gavn for et stedse bedre pris/ydelsesforhold. Den danske energisektor som helhed synes ikke at være gearet til en så dynamisk udvikling, og ofte ses udtalelser og beslutninger om solceller at være baseret på forældede data. 7 af 12 PA Energy Ltd.

8 2. Udfordringer, visioner, mål og scenarier Udfordringen for det fremtidige danske el- og energisystem er klar: en fossil fri energisektor ved For at nå så ambitiøse mål må et bredt spektrum af energiteknologier tages i anvendelse i takt med at deres tekniske/økonomiske udvikling betinger det. El fra solceller i Danmark blev i foråret 2015 af såvel den daværende minister for energiområdet m.m. som Energistyrelsen karakteriseret som billigere end el fra havvind. Solcellerne udviser et potentiale for prisfald med groft sagt den dobbelte hastighed som for vindmøller (learning rate 20 mod 10). Solcellerne må følgelig have en ikke uvæsentlig rolle i det fremtidige danske el- og energisystem. Visionen er et el-system som bygger på danske VE kilder og som sådan balanceret tilgodeser både brændsels- og energiforsyningssikkerhedsmæssige prioriteter på økonomisk forsvarlig vis. Solcellernes rolle som stokastisk elkilde vil være at komplementere el fra vind. Det optimale miks af sol og vind vil være at finde i en kontinuerlig udvikling af begge teknologier sammenholdt med det overordnede el- og energiforsyningssystem. Indledende analyser synes at vise et temmelig fladt optimum, d.v.s. der synes at være store frihedsgrader for at kombinere sol og vind. Mål for solcellekapaciteten er således nødvendige for at sætte pejlemærker for udviklingen og samtidig må samme mål tilpasses fremtidige rammevilkår. IEA har som tidligere nævnt opstillet globale scenarier for solceller, som peger på ca. 15 % af el produceret af solceller i Overføres dette til Danmark skønnes målet at være ca. 5 TWh fra solceller i 2035, groft sagt svarende til 6 GW solcellekapacitet. Målet på ca. 15 % solcelle-el understøttes af studier fra AU baseret på betragtninger om komplementaritet og el-overløb. Sammenholdt med solcellernes LCOE 2015 (konkurrenceevne) og forventet markant forbedring af pris/ydelsesforhold samt med komplementaritet med el fra vind og indpasningsmuligheder i el- og energisystemet anbefales det følgelig at Danmark opstiller 6 GW solcellekapacitet som målet for 2035, groft sagt en tidobling af kapaciteten i Det anbefales endvidere, at der udarbejdes en egentlig dansk solcelle roadmap, som underbygger/modificerer og beskriver vejen mod målet. Scenarier herunder følsomhedsanalyser bør indgå i ovenstående danske roadmap for solceller, herunder følger et indledende scenarie. Det indledende scenarie for solcelleudviklingen i Danmark dækker perioden frem mod 2035, hvor den danske el-sektor skal/forventes at være fossil fri. Som ovenfor beskrevet er målet at nå en penetration af solcelle i det danske elsystem svarende til ca. 15 % af elforbruget eller omkring 6 GW solcellekapacitet. Som milepæle er der opstillet mål om 1,85 GW i 2020, henholdsvis 4,2 GW i Det anbefales, at der indledes en indsats rettet mod udarbejdelse af en egentlig dansk roadmap for udvikling af solcellerne i dansk energiforsyning frem mod 2050; indsatsen bør inddrage alle væsentlige danske aktører på området og forventes at opstille velunderbyggede og transparente scenarier. 8 af 12 PA Energy Ltd.

9 3. Forslag til indsatsområder For at nå ovennævnte mål anbefaler nærværende strategi følgende indsatsområder Primære indsatsområder F&U&D a. Silicium solceller/moduler F&U&D af silicium materialer, solceller og moduler i det omfang en dansk indsats skønnes at kunne have nyhedsværdi og indvirkning nationalt såvel som internationalt. b. Smarte vekselrettere og anden elektronik Med stigende penetration af nettilsluttede solcelleanlæg stiger kravene til såvel anlæggenes funktionalitet som til indvirkning på elnettet. Der synes endvidere at være en tendens til at flere elektroniske funktioner (overvågning, udkobling, power optimizer og DC/AC omsætning) bliver mere og mere decentrale og somme tider integreret i modulet. F&U&D af smart solcelleelektronik vil være et indsatsområde, der bygger direkte på danske styrkepositioner. c. BAPV og BIPV løsninger montagemateriel Design, arkitektur, æstetik og montageforhold vil spille en voksende rolle for fremtidig anvendelse af solceller i by-miljøer, på bygninger og andet befæstet areal. Indsatsen rettes primært mod danske anvendelser, men eksportmuligheder bør også inddrages. d. Indpasning af solceller i el- og energisystemet Det danske el- og energisystem skal undergå markante forandringer for at gældende klimaog energipolitiske mål kan nås på en forsyningssikkerhedsmæssig og økonomisk forsvarlig vis. Indsatsområdet omfatter hele spektret fra den til enhver tid optimale andel af solceller i el- og energiforsyningen til tekniske forhold omkring styring af solcelleanlæggenes produktion og hjælpefunktioner overfor elnettet og til tilslutnings- og markedsforhold; vedr. sidstnævnte må forventes krav på EU niveau (bl.a. under forberedelse i ENTSO-e regi) i forbindelse med udviklingen af et europæisk elnet og marked. e. Internationalt samarbejde Fortsat og eventuelt forstærket dansk deltagelse i internationalt samarbejde på solcelleområdet, eksempelvis gennem dansk deltagelse i det Internationale Energi Agenturs (IEA) aktiviteter, the International Renewable Energy Agency (IRENA) aktiviteter, Solar- ERA-Net, EU PV Technology Platform, osv. Fremme af nordisk samarbejde på solcelleområdet. Endvidere styrkelse af dansk deltagelse i relevante internationale projekter og underbygning af Danmarks rolle som foregangsland på VE og Smart Grid områderne Udbredelse a. Konsekvensanalyse af den i strategien foreslåede kapacitetsudbygning 9 af 12 PA Energy Ltd.

10 Ovenfor er anført en første og overordnet konsekvensanalyse af den foreslåede kapacitetsudbygning af solceller. Et indsatsområde vil være udvikling af en almindelig accepteret metodik til en mere detaljeret konsekvensanalyse samt gennemførelse af analysen. Der kan tænkes en række generationer af konsekvensanalyser betinget af udviklingen. b. Analyse af barrierer for solceller Analyser af teknisk/administrative barrierer for etablering, drift og nedtagning af solcelleanlæg. Forslag til reduktion af samme barrierer. c. Analyse af solcellernes konkurrencedygtighed Analyser af solcelleteknologiens konkurrencedygtighed overfor alternativer el-kilder og forventet udvikling heraf. Analyser af solcelleteknologiens støttebehov m.h.p. på at nå føromtalte mål for installeret kapacitet. Analyser af støttemodeller, varigheds- og udfasningsscenarier for samme. d. Forretningsmodeller for solceller i Danmark Der anvendes en bred vifte af forretningsmodeller for solceller verden over, se også strategiens Del I. Et indsatsområde vil være en analyse af eksisterende forretningsmodeller i en dansk sammenhæng og fremover samt behov for nye forretningsmodeller (tilpasning til el-markedet, salg af system ydelser, aggregering af solcelleanlæg, kobling til el-lagring, osv.). e. Dansk solcelle roadmap Analyse af behov for en dansk roadmap på solcelleområdet, og hvis ja opsamling af internationale erfaringer med solcelle roadmaps og efterfølgende udarbejdelse af en dansk roadmap i tæt dialog med alle relevante danske aktører Sekundære indsatsområder F&U&D a. Nye avancerede solcelle/modul typer Dette er et langsigtet indsatsområde, som er rettet mod på sigt at kunne fremstille solceller/moduler, som potentielt har væsentlige fordele frem for dagens solceller; disse nye teknologiers potentialer bør nøje sammenholdes med den hastige udvikling af mere konventionelle solcelleteknologier. Indsatsområdet omfatter foruden egentlige F&U aktiviteter også demonstration og overførsel til industrielle processer m.h.p. egentlig produktion. b. Nye pakkeløsninger Udvikling og demonstration af nye pakkeløsninger hvor solceller anvendes som integreret energikilde til drift af veletablerede danske produkter og/eller systemer. c. Værdien af el fra solceller ved forskellige tilslutningspunkter i elnettet Udredning af den samlede værdi af solcelle-el født ind forskellige men typiske steder i det danske elnet. 10 af 12 PA Energy Ltd.

11 Udbredelse a. Informationsspredning Solcelleteknologien udvikler sig meget hurtigt såvel teknisk som økonomisk. Der er derfor et behov for ofte at informere om nye erfaringer og data på en neutral og pålidelig basis. b. Solcellecenter Undersøgelse af behov for et dansk solcellecenter i lighed med DTU s vindmøllecenter funktion. Hvad vil et sådant center skulle kunne udføre og hvordan vil det kunne understøtte en fortsat udvikling af den danske solcellesektor, evt. med hovedvægt på solcellernes indpasning i el- og energisystemet Det videre arbejde med strategien Vedr. udbredelse af solcelleteknologi i Danmark mere generelt henvises til DSF s kommende oplæg til Idékatalog for udbredelse af solceller i Danmark. Det foreslås her, at der videreføres et tæt strategisk samarbejde mellem involverede aktører og tilskudsgivere om den samlede danske indsats vedrørende F&U, demonstration og udbredelse på solcelleområdet. Formålet skal være at få udarbejdet en dansk roadmap eller handlingsplan for solcelleområdet, løbende at overvåge udviklingen på solcelleområdet nationalt som internationalt, samt at vurdere behov for at udarbejde forslag til ændringer af indsatsområder og justeringer af strategien i øvrigt. Et sådant samarbejde kunne udmøntes som en bredt sammensat rådgivende solcellegruppe nedsat i fællesskab af Energistyrelsen/EUDP, el-sektoren og DSF - som de primære aktører på området. I dette samarbejde kan udarbejdes forslag til udviklingsplaner og F&U-programmer for udviklingen, der sikrer koordinering og synergi med EU s indsats og nordisk energiforskning på området. I udviklingsplaner kan redegøres for, hvilke aktiviteter udviklingsforløbet forventes at omfatte, hvordan disse aktiviteter logisk sammenkobles, hvilket ressource- og tidsforbrug, der forventes for de enkelte aktiviteter, og hvordan ressourceforbruget tænkes dækket. Herved kan aktører og tilskudsgiverne få indsigt i sammenhængen mellem det enkelte delprojekt, som aktuelt støttes, og det totale udviklingsforløb og dettes aktuelle stade, set i forhold til bl.a. den aktuelle teknologis stade på internationalt plan og udvikling af konventionelle, konkurrerende teknologier. 11 af 12 PA Energy Ltd.

12 4. Referencer 1. Technology Road Map Solar Photovoltaic Energy. 2014, IEA. 2. Trends in Photovoltaic Power Systems, 2015, IEA-PVPS Teknologikatalog, Energistyrelsen, PA Energy Ltd., m.fl. Generelt kan henvises til: a. b. c. d. e af 12 PA Energy Ltd.

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration.

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration. Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration. Del II Anbefalede Indsatsområder 2015 Udkast 04 1 af 15 PA Energy Ltd. i. Indhold i. Indhold... 2 ii. Forord... 3 iii. Resumé... 4 1. Indledning...

Læs mere

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse Del I - Solcellestrategi 2010 1 af 9 Indhold 1. Indledning... 2 2. Resumé... 3 3. Strategi... 5 3.1 Solcelleteknologi udvikling

Læs mere

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Overskrift Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Solcellekonference af TEKNIQ og Dansk Solcelleforening Mandag den 18. april 2016 Energiteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Smart Grid i Danmark Perspektiver

Smart Grid i Danmark Perspektiver Smart Grid i Danmark Perspektiver Samarbejdsprojekt mellem Dansk Energi, energiselskaberne og Energinet.dk Anders Bavnhøj Hansen, Energinet.dk & Allan Norsk Jensen, Dansk Energi I Danmark arbejder både

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Perspektiver for solceller i energiforsyningen. 31. oktober 2014

Perspektiver for solceller i energiforsyningen. 31. oktober 2014 Perspektiver for solceller i energiforsyningen 31. oktober 2014 Introduktion Dansk Solcelleforening er en interesseorganisation der arbejder for at fremme og understøtte solcelleaktiviteter i Danmark Brancheforeningen

Læs mere

Desertec forventer at kunne levere en stor del af strømmen til mellemøsten og Nordafrika og 15% af EU s samlede energiforbrug i 2050.

Desertec forventer at kunne levere en stor del af strømmen til mellemøsten og Nordafrika og 15% af EU s samlede energiforbrug i 2050. 6. november 2009 J.nr. Ref. FMA + JEW Side 1/6 Sol i Sahara potentialer. Indledning Fra forskelligt hold forventes det, at energi fra solen i fremtiden vil kunne komme til at spille en væsentlig rolle

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem. Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi

Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem. Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi Smart Grid - Et nøgleelement i fremtidens elsystem Michael Guldbæk Arentsen mga@danskenergi.dk Chefkonsulent, Dansk Energi En revolution af energisystemet Fremtidens energi skal leveres af vedvarende energi

Læs mere

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Dagsorden Orientering om solcellelovgivningen Et bud på indhold og tidsplan Perspektiverne

Læs mere

Solcellekonference 2016

Solcellekonference 2016 Sæt solcellerne fri Solcellekonference 2016 Solceller er en teknologi i rivende udvikling. Udviklingen internationalt har betydet et prisfald på 85 % over de seneste otte år på solpaneler, som gør solenergi

Læs mere

Et balanceret energisystem

Et balanceret energisystem Et balanceret energisystem Partnerskabets årsdag Københavns Rådhus, 18. April 2012 Forskningskoordinator Inger Pihl Byriel ipb@energinet.dk Fra Vores Energi til Energiaftale 22. marts 2012 Energiaftalen:

Læs mere

Smart energi - Smart varme

Smart energi - Smart varme Smart energi - Smart varme Fossil frie Thy 22. august 2012 Kim Behnke Energinet.dk Sektionschef Miljø, Forskning og Smart Grid Dansk klima- og energipolitik med ambitioner 40 % mindre CO 2 udledning i

Læs mere

Miljøvurdering af ForskEL og ForskVE-programmerne 2014

Miljøvurdering af ForskEL og ForskVE-programmerne 2014 Miljøvurdering af ForskEL og ForskVE-programmerne 2014 Indhold 1. Resumé 1 2. Indledning 2 3. Målsætninger og udmøntning af ForskEL 14 og ForskVE 14 4 4. Vurdering af projekternes miljøpåvirkninger 6 4.1

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne Introduktion Kommunernes energipolitiske kontekst, beføjelser og aktuelle situation beskrives indledningsvis for at give baggrund for

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

Solceller på kommunale bygninger. Dansk Solcelleforening

Solceller på kommunale bygninger. Dansk Solcelleforening Solceller på kommunale bygninger Ove Folmer Jensen SEKRETARIATET Dansk Solcelleforening Hvem er Dansk Solcelleforening Brancheforening der arbejdet for at fremme og understøtte solcelleaktiviteter i Danmark

Læs mere

Solceller og det danske energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen

Solceller og det danske energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Solceller og det danske energisystem Professor Systemanalyseafdelingen Analyse af solcellers fremtid udført tilbage i 2005-06 MW MW % Solceller år 2005 Udvikling i den Globale solcelle-kapacitet 4000,00

Læs mere

Solvarme et væsentligt bidrag

Solvarme et væsentligt bidrag Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 201 Offentligt Solvarme et væsentligt bidrag Vores budskab: Solvarme kan bidrage væsentligt til den danske varmeforsyning til målsætningen om 30% VE i 2025

Læs mere

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien Den rigtige vindkraftudbygning Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien 2 Den rigtige vindkraftudbygning Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien anbefaler, at der politisk

Læs mere

Perspektiver for solceller som fremtidig bidragyder til energiforsyningen

Perspektiver for solceller som fremtidig bidragyder til energiforsyningen Perspektiver for solceller som fremtidig bidragyder til energiforsyningen 9. oktober 2014 Flemming Kristensen Energimidt Bestyrelsesformand Dansk Solcelleforening Mission & Vision Mission Det er brancheforeningens

Læs mere

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner 3. april 2008 Principper for den fremtidige udbygning og kabellægning af det overordnede elnet Overordnede betragtninger - Udbygningen af elnettet skal ske gennem

Læs mere

Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold

Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold Borgerinitiativ med 100% lokalt ejerforhold Solenergi er jordens eneste vedvarende energikilde og er en fællesbetegnelse for energien solen skaber, dvs. energi produceret af vindmøller, solceller, solfangere,

Læs mere

Status og orientering Energi på Tværs

Status og orientering Energi på Tværs Status og orientering Energi på Tværs KTC 27.02.2015 Energi på Tværs skal At finde svar på, hvordan regionen bedst muligt kan bane vejen for en omstilling af energi- og transportsystemet: Udarbejde en

Læs mere

Samspil mellem el og varme

Samspil mellem el og varme Samspil mellem el og varme Paul-Frederik Bach Dansk Fjernvarmes landsmøde 26. Oktober 2012 26-10-2012 Dansk Fjernvarmes landsmøde 1 Kraftvarme og vindkraft som konkurrenter I 1980 erne stod kraftvarmen

Læs mere

Solcelleanlæg i forbindelse med bygninger. Temadag 17. september 2012 Ivan Katic ik@teknologisk.dk

Solcelleanlæg i forbindelse med bygninger. Temadag 17. september 2012 Ivan Katic ik@teknologisk.dk Solcelleanlæg i forbindelse med bygninger Temadag 17. september 2012 Ivan Katic ik@teknologisk.dk 1 Endelig: Det danske boom! 23.000 familier producerer solstrøm fra solcelleanlæg med en samlet effekt

Læs mere

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration.

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration. Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration. Del I - Baggrundsnotat 2016 Final 1 af 29 PA Energy Ltd. i. Indhold i. Indhold... 2 ii. Forord... 3 iii. Resumé... 4 1. Indledning... 5

Læs mere

Solceller i lavenergiboliger

Solceller i lavenergiboliger Solceller i lavenergiboliger Hvorfor? Hvordan? Hvornår? Ivan Katic Seniorkonsulent, Center for Vedvarende Energi & Transport Teknologisk Institut Nogle udfordringer BR2010 : Lavenergiklasse 2 bliver minimumskrav

Læs mere

PENGE TIL UDVIKLING AF NYE ENERGITEKNOLOGIER

PENGE TIL UDVIKLING AF NYE ENERGITEKNOLOGIER Slide 1 PENGE TIL UDVIKLING AF NYE ENERGITEKNOLOGIER 22. januar 2015 Industriens Hus Flemming G. Nielsen, sekretariatschef EUDP Slide 2 DISPOSITION Energipolitikken sætter rammen Energiteknologi en dansk

Læs mere

Fleksibelt og effektivt energiforbrug. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Fleksibelt og effektivt energiforbrug. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Fleksibelt og effektivt energiforbrug Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd To temaer i denne workshop Tema 1: Hvilke fleksibiliteter har vi brug for? Hvem kan levere dem? Tema 2: Ændring af regulering

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder

Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder Net Temadag 2009 24. november 2009 Dorthe Vinther, udviklingsdirektør Energinet.dk 1 Indhold Udfordringen for det danske elsystem Fremtidsscenarier

Læs mere

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag.

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. Tale Dansk Solcelleforeningskonference den 19. maj [Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. [Status og prognoser] Regeringen ønsker at styrke Danmarks grønne førerposition, og

Læs mere

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

Læs mere

FORSKELLEN LIGGER I DETALJEN. Vigtigste konkurrencemæssige fordele ved LG Solar.

FORSKELLEN LIGGER I DETALJEN. Vigtigste konkurrencemæssige fordele ved LG Solar. FORSKELLEN LIGGER I DETALJEN Vigtigste konkurrencemæssige fordele ved LG Solar. FINANSIEL STYRKE HVORDAN ER DEN AKTUELLE SITUATION INDEN FOR SOLAR-INDUSTRIEN? Markedet for solarenergi ændrer sig væsentligt.

Læs mere

Strategisk energiplanlægning i Danmark møde med Region Midtjylland

Strategisk energiplanlægning i Danmark møde med Region Midtjylland Strategisk energiplanlægning i Danmark møde med Region Midtjylland Bjarne Brendstrup Sektionschef, Systemplanlægning Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed ejet af den danske stat ved

Læs mere

Regeringens planer for elbiler

Regeringens planer for elbiler Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 181 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål M om regeringens planer for udrulning af en infrastruktur til opladning af

Læs mere

ForskVE - de nye 25 mio. kr. til VE

ForskVE - de nye 25 mio. kr. til VE ForskVE - de nye 25 mio. kr. til VE NN, forskningskoordinator, Energinet.dk nn@energinet.dk Præsentation af det nye støtteprogram for VE Lidt om Energinet.dk s F&U programmer Det politiske grundlag ForskVE

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi.

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Notat Uddybende beskrivelse af miljøteknologi (globaliseringsaftalen) 9. oktober 2007 Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Aftalen indeholder

Læs mere

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast.

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast. Bilag 26b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Regionale Udviklingsmidler

Læs mere

Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013

Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013 Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013 Hotel Koldingfjord 11 oktober 2013 Danmarks første fjernvarmeanlæg Kilde: Dansk Fjernvarme i 50 år 2 Kommunens lossepladser var ved at være

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse Udkast 4 1 af 30 Indhold 1. Indledning... 3 2. Resumé... 4 3. Visionen solcelleaktiviteter i Danmark... 7 4. Solceller et

Læs mere

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Perspektiver på den grønne omstilling - samspillet mellem energisystemet og bygningsmassen Dansk Energi og Dansk

Læs mere

Forsyningssikkerhed og forretningsudvikling inden for dansk energi Thomas Dalsgaard, Koncerndirektør, DONG Energy Thermal Power

Forsyningssikkerhed og forretningsudvikling inden for dansk energi Thomas Dalsgaard, Koncerndirektør, DONG Energy Thermal Power Forsyningssikkerhed og forretningsudvikling inden for dansk energi Thomas Dalsgaard, Koncerndirektør, DONG Energy Thermal Power 22. marts 2013, Energinet.dk Strategikonference DONG Energy strategi 2020

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

Solcellers potentiale i den grønne omstilling

Solcellers potentiale i den grønne omstilling Solcellekonference d. 19. maj 2017 i Silkeborg Solcellers potentiale i den grønne omstilling Forslag til forbedrede rammebetingelser Tilvæksten af vedvarende energi større end kul i 2015 Kilde: IEA Mere

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

Smart Grid i Danmark Perspektiver

Smart Grid i Danmark Perspektiver Smart Grid i Danmark Perspektiver Samarbejdsprojekt mellem Dansk Energi, energiselskaber og Energinet.dk Peder Ø. Andreasen, Adm. direktør Energinet.dk Trends i udviklingen der påvirker værdien af et Smart

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

Markedet for vindenergi

Markedet for vindenergi Markedet for vindenergi IDA Det Nordeuropæiske marked for energi og ressourcer 5. februar 2015 Martin Risum Bøndergaard Energiøkonomisk konsulent Vindmølleindustrien Hvem er Vindmølleindustrien? Vi: -

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Vindkraft I Danmark Erfaringer, økonomi, marked og visioner Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Danmarks energiforbrug i 25 år PJ 900 600 300 0

Læs mere

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Klima Globale drivhusgasemissioner COP21 The Emissions GAP Report 2015 Kilde:

Læs mere

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM INTELLIGENTE ENERGISYSTEMER 3 ET INTELLIGENT ENERGISYSTEM BYGNINGER Omstillingen fra fossile brændsler til et el-baseret energisystem

Læs mere

Fokus for energianalyser 2016

Fokus for energianalyser 2016 4. januar 2016 Fokus for energianalyser 2016 Energianalyser er grundlag for Energinet.dk s planlægning Et grundigt analysearbejde er en nødvendig forudsætning for en vellykket planlægning og drift og i

Læs mere

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7

Region Midtjylland. Skitse til Den regionale Udviklingsplan. Bilag. til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007. Punkt nr. 7 Region Midtjylland Skitse til Den regionale Udviklingsplan Bilag til Kontaktudvalgets møde den 31. august 2007 Punkt nr. 7 FORELØBIG SKITSE TIL DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN FOR REGION MIDTJYLLAND 1 FORELØBIG

Læs mere

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 Klimaproblemerne hænger sammen med, at der allerede er sket og forventes at ske en yderligere

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag

Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Fremtidens elsystem det bygger vi i dag Nye energikoncepter og decentrale kraftvarmeværkers rolle i fremtidens elsystem Erritsø, 6. januar 2011 Kim Behnke Forsknings- og miljøchef, Energinet.dk kbe@energinet.dk

Læs mere

EnergiMidt VE påvirkning af netstabilitet. -Rasmus Refshauge

EnergiMidt VE påvirkning af netstabilitet. -Rasmus Refshauge EnergiMidt VE påvirkning af netstabilitet -Rasmus Refshauge EnergiMidt og fremtidens energi- og kommunikationssamfund EnergiMidt Stiftet 1. januar 2002 som en fusion mellem 3 jyske elselskaber. EnergiMidt

Læs mere

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi:

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi: Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 182 Offentligt ENS j.nr 030199/30007-0065 ln 20. marts 2007 Indien Generel energipolitisk baggrund Indiens kraftige økonomiske vækst på over 7 pct. årligt

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

E-mobilitet Køreplan 2020

E-mobilitet Køreplan 2020 E-mobilitet Køreplan 2020 Segmenteret markedstilgang er nøglen til effektiv udbredelse af elbiler Oktober, 2012 Det gælder ikke om at løse 2015 eller 2020 udfordringerne nu Det gælder om at løse udfordringerne

Læs mere

Hvorfor er Danmark det perfekte foregangsland med elbiler

Hvorfor er Danmark det perfekte foregangsland med elbiler Hvorfor er Danmark det perfekte foregangsland med elbiler Fremtidens danske elbilmarked hvornår og hvordan Dansk Industri 26.08.2009 Anders Bavnhøj Hansen, Energinet.dk, Strategisk planlægning E-mail:

Læs mere

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Nærmere beskrivelser af scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Perspektivplanen indeholder en række scenarieberegninger for regionens nuværende og fremtidige energiforsyning, der alle indeholder

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark KICKSTART AF GRØN OMSTILLING I DANSKE KOMMUNER 29-30 oktober 2015 Anders Kofoed-Wiuff Partner, Ea Energianalyse Spørgsmål Hvordan ser Danmarks energisystem

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Udviklingen af det tyske elnet og konsekvenserne for Danmark. Antje Orths Systemanalyse og Udland, Energinet.dk

Udviklingen af det tyske elnet og konsekvenserne for Danmark. Antje Orths Systemanalyse og Udland, Energinet.dk Udviklingen af det tyske elnet og konsekvenserne for Danmark Antje Orths Systemanalyse og Udland, Energinet.dk 1 Det tyske elsystem i dag Produktionsenheder 2011 [GW] Vindkraft i 2012 12 65 87 VE fossil

Læs mere

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet!

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet! Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 L 30 Bilag 6 Offentligt Brancheforeningen for Husstandsvindmøller Til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 18. november 2015 Vedr. L 30 Forslag

Læs mere

s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23.

s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23. s Udfordringer for dansk klimapolitik Peter Birch Sørensen Formand for Klimarådet Oplæg på Miljøstrategisk årsmøde den 23. november 2015 Præsentation af Klimarådet Klimarådet skal bidrage med uafhængig

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016. Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi

Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016. Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi Tale til Energikommissionen ved møde i følgegruppen den 26. maj 2016 Leveret af vicedirektør Anders Stouge, Dansk Energi Tak for lejligheden til at give Dansk Energis input til kommissionens arbejde. Jeg

Læs mere

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 189 Offentligt Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Marts 2018 Vinden over Danmark er en unik ressource.

Læs mere

Introduktion til vindkraft

Introduktion til vindkraft DANSIS-møde 4. oktober 2006 Niels Raben DONG Energy Project Manager, M. Sc. E.E. Section Renewables Disposition DONG Energy og vindkraft Vindkraft et situationsbillede Vindkraft udfordringerne 2 DONG Energy

Læs mere

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 413 Offentligt ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE Jørgen Skovmose Madsen Hvorfor Energiunion? EU importerer dagligt energi for mere end 8 mia.

Læs mere

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson:

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson: Bilag 25b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 2.756.000 kr. 2.756.000 kr. Ansøger om Regionale

Læs mere

Velkommen. NATIONALT CENTER FOR ENERGILAGRING Gå-hjem møde tirsdag den 22. januar kl på DTU

Velkommen. NATIONALT CENTER FOR ENERGILAGRING Gå-hjem møde tirsdag den 22. januar kl på DTU Velkommen NATIONALT CENTER FOR ENERGILAGRING Gå-hjem møde tirsdag den 22. januar kl.15-18 på DTU 1 Nationalt Center for Energilagring 15:00 Velkomst 15:05 Nationalt Center for Energilagring Her er vi nu

Læs mere

Den innovative leder. Charles Nielsen, direktør El-net, Vand og Varme, TREFOR A/S

Den innovative leder. Charles Nielsen, direktør El-net, Vand og Varme, TREFOR A/S Den innovative leder Charles Nielsen, direktør El-net, Vand og Varme, TREFOR A/S Den innovative leder Disposition 2 Præsentation af Charles Nielsen Definitioner: Leder og ledelse - Innovation Den store

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015.

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. Punkt 10. Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. 2012-38084. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at den indsats, der er beskrevet

Læs mere

Hvorfor er Danmark det perfekte foregangsland med elbiler

Hvorfor er Danmark det perfekte foregangsland med elbiler Hvorfor er Danmark det perfekte foregangsland med elbiler Fremtidens danske elbilmarked hvornår og hvordan Dansk Industri 26.08.2009 Anders Bavnhøj Hansen, Energinet.dk, Strategisk planlægning E-mail:

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 28 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Produktionen Vindmøllerne

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere

Elbilers rolle i et intelligent elsystem

Elbilers rolle i et intelligent elsystem Elbilers rolle i et intelligent elsystem Vedvarende energi i transportsektoren Aalborg Universitet 25.08.2009 Anders Bavnhøj Hansen, Energinet.dk, Strategisk planlægning E-mail: abh@energinet.dk Elbilers

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade Virksomhedsgrundlag Specialområde Hjerneskade 2014/2015 Psykiatri og social Specialområde Hjerneskade 2 Forord Med dannelsen af Specialområde Hjerneskade er alle Region Midtjyllands tilbud til voksne med

Læs mere

MILJØ & ENERGI. Til: Deltagerne i møde om vedvarende energi-ø - Samsø 17. januar 1997 i Energistyrelsen. 8. kontor. J.nr. Ref JBu

MILJØ & ENERGI. Til: Deltagerne i møde om vedvarende energi-ø - Samsø 17. januar 1997 i Energistyrelsen. 8. kontor. J.nr. Ref JBu MILJØ & ENERGI M I N I S T E R I E T Til: ENERGISTYRELSEN Deltagerne i møde om vedvarende energi-ø - Samsø 17. januar 1997 i Energistyrelsen 8. kontor J.nr. Ref JBu Vedlagt fremsendes referat af ovennævnte

Læs mere

Elsystemets samspil med vindkraft, naturgas og de vandbårne systemer

Elsystemets samspil med vindkraft, naturgas og de vandbårne systemer Elsystemets samspil med vindkraft, naturgas og de vandbårne systemer Anders Bavnhøj Hansen, Energinet.dk, Strategisk Planlægning ABH@Energinet.dk 1 Disposition 1. Udfordringen for elsystemet frem til 2025

Læs mere

Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007

Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007 Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007 Omstillingen til vedvarende energi er vor generations største, kollektive, globale udfordring. Og der er ingen

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro 4. april 2016 tog energi-, forsynings- og klimaminister

Læs mere

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse

Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse Solceller Dansk strategi for forskning, udvikling, demonstration og udbredelse Del II - Baggrundsnotat 1 af 23 Indhold 1. Indledning... 3 2. Resumé... 4 3. Visionen solcelleaktiviteter i Danmark... 6 4.

Læs mere