Rejserapport Bentley Learn Maj 2015 Indianapolis, Indiana

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejserapport Bentley Learn 2. 10. Maj 2015 Indianapolis, Indiana"

Transkript

1 Rejserapport Bentley Learn Maj 2015 Indianapolis, Indiana DataManagement SIG

2 Forord I år havde Bentley ændret på konceptet for deres Learn konferencer. Der var således en Learn konference lidt á la bentleyuser.dk årsmøde, hvor der var flere samtidige spor repræsenteret. En, eller rettere to, af disse konferencer foregik i forlængelse af hindanden på Westin i Indianapolis, Indiana fra og maj. Da nogle af sessionerne gik igen på begge konferencer, var det en god måde at nå hele vejen rundt. Det man ikke nåede på første konference kunne man så deltage i på den anden. Brugerforeningen havde valgt at arrangerer årets fællesrejse hertil, og havde i forlængelse med konferencerne aftalt besøg hos Bentley i Exton, Pennsylvania, hvor vi kunne få en snak med de produktansvarlige og starte tilrettelæggelsen af årsmødet. I denne rejserapport vil jeg beskrive de sessioner på Learn konferencen, jeg deltog i, som primært omhandlede ProjectWise og AssetWise, samt mit møde og min samtale med Bentleys produktansvarlige for ProjectWise platformen. Jeg vil for min egen hullede hukommelses skyld gå kronologisk gennem den uge fællesrejsen varede. Lørdag 2. maj 13 deltagere på fællesrejsen mødtes, efter checkin, i Starbucks cafeen i afgangshallen i Kastrup Lufthavn. Alle kendte stort set hinanden på forhånd, da der jo, med et par undtagelser, er tale om bestyrelsen og SIG formændene. De 13 personer fordelte sig således: Carsten Ahm, Cowi, Formand Anette Person, KU, Sekretær Michael Jepsen, Grontmij, Bestyrelsesmedlem Erik Wirring, LE34, Geospatial SIG formand Henrik Hauge Thomsen, Union Engineering, Plant SIG formand Mikkel Bennedbæk, Atkins, BIM SIG formand Finn Mejding, Atkins, DataManagement SIG formand Lene Møller Westh, Rambøll, Civil SIG formand Cila Ward Winther, Atkins, MicroStation SIG næstformand Tanja Brusen, Cowi Troels Starup, Cowi Jesper Sørensen, Cowi Stefan Sigvardsson, Bentley Foran os lå knap 9 timers flyvetur til Washington, så 2 timers ventetid i lufthavnen inden vi fløj de sidste ca. 1½ time til Indianapolis. Men sådan skulle det så ikke gå. Takket være de amerikanske immigrations myndigheder, der har det vigtigste job i hele verdenen og ikke lader sig stresse, missede vi vores fly til Indianapolis. Vi var igennem immigrationen et kvarter efter vores fly var fløjet, så der var god tid til at stå i endnu en kø, nemlig for at få ombooket til næste fly til Indianapolis, som så fløj 4½ time efter.

3 Nå men intet er jo galt uden det er godt for noget andet, så vi fik vores første burger med tilhørende fadøl på amerikansk jord, og der blev tid til det vigtige i livet. (Se nedenfor) Vi kom alle afsted med det sene fly, og bussen der skulle hente os i Indianapolis og køre os til hotellet, tog en tur mere til lufthavnen, så alt endte godt. Det var et noget træt hold det ankom til Westin Hotel, et godt stykke efter midnat. Søndag 3. maj Søndagen var til fri disposition og vejret var dejligt. Nogle valgte at bruge dagen i et outlet, og andre gik en tur i Indianapolis lille hyggelige zoologisk have. Hotellet lå stort set i centrum (5 min. gang) af Indianapolis, så vi var tæt på alle restauranter, barer og shopping center. Det blev da også til en lille tur i shopping centret, hvorefter vi var et lille selskab på 6, der gik ud for at finde et godt sted at spise. Gruppens ældste havde et forslag, som vi selvfølgelig rettede os efter, og derfor endte vi på The Tilted Kilt, Bar & Grill.

4 Fra kl var konference registreringen åben, det benyttede vi os af så vi ikke skulle stå I kø mandag morgen. Mandag 4. maj Efter morgenmaden, hvor vi blev serviceret af Carl Lewis fætter (ironi), var vi i gang, og det summede af liv i konferencen området. Det er altid sjovt at opleve stemningen lige før start, der snakkes om hvilke sessioner der skal opleves og hvad man glæder sig til at høre og se. Konferencesporerne var opdelt således: Spor Maj maj OpenRoads X GIS & Mapping X X MicroStation V8i X X MicroStation Connect X X SUDA X ProjectWise Design Integration X X SITEOPS X X Asset Infrastructure, Asset Management X X ProjectWise Engineering Content Management X X Promis-e X Information Mobility X X 3D imaging and Point Clouds X X Bridge Design and Engineering X Utilities X Substation X Bridge Inspection X Jeg havde fuldt program ( ) så der skulle nok blive proppet noget ind. Efterfølgende beskriver jeg de sessioner, omhandlende ProjectWise, AssetWise og Mobile applications som jeg deltog i. Session: Automation Global Work-sharing with ProjectWise i-model Composition Server Sessionen blev afholdt af Vickie Hewitt som er product manager for ProjectWise (PW) hos Bentley, så det er en dame der ved hvad hun snakker om. Sessionen var meget bred, da den både handlede om hvordan man tuner sin PW installation og hvordan man kan benytte i-model composition server (ICS) til at distribuerer filer med. Tendensen er at projekterne bliver større og større. Hun snakkede om Giga projekter med en anlægssum på mere end 1 mia. US dollar, der nu lægges ind i ProjectWise. Dette gør administrationen af dokumenterne og sikringen af at disse er up to date i hele installationen, bliver alfa og omega for en succesfuld gennemførelse af projektet. Installationerne bliver ofte delt ud over hele verdenen og med tidsforskel og lille båndbredde in mente, er det sin sag at holde projektet helt ajour.

5 Målene for global workshare er: - Bedre produkt - Lavere pris - At kunne følge arbejdet - At holde på de bedste folk Der hvor der kommer størst værdi for pengene er ved Automatisering. Det man også skal være forberedt på ved indførsel af PW er at uanset hvilken fejl der sker i organisationen, er det PW s skyld, fordi det er det nye og en anderledens måde at arbejde på. Nogle af de udfordringer der er i projekterne er at projektet og brugerne ændres konstant. Dette kræver koordinering, konstante ændringer og koordinering af samarbejdet. Her tænkes specielt på bruger oprettelser, gruppe tilhørsforhold, access control lister og muligheden for at publicere rettelser ud til det aller fjerneste kontor. Vickie indledte så en længere udredning om pakkestørrelser og latency, som jeg lige opsummerer her: Normal TCP/IP trafik består af pakkestørrelser på 1024 bytes. Dvs. 10 mb skal transmitteres i pakker. Dette kan optimeres med diverse WAN optimerings værktøjer f.eks. Riverbed. PW benytter sig af Delta File Transfer (DFT), hvor data pakkes i større enheder inden de sendes afsted over nettet. Pakkestørrelsen ved DFT er bytes. Dvs. 10 mb transmitteres på 306 pakker. Dette giver mindre trafik på nettet og hurtigere svartider. Uden PW kan en latency på mere end 100 ms give problemer med korrumperede filer, da Windows tror filen er færdigskrevet på disken når den forlader pc en. Der ventes ikke altså ikke på handshake. Med PW forbliver filen låst indtil hele filen er skrevet til disken, da processen styres af en database. Lav latency er derfor ikke altafgørende. Nedenstående er nogle eksempler på optimering af installationen ved høj latency. Tiden er målt fra filen forlader klienten (ProjectWise Explorer) til den frigives på serveren (ProjectWise Integration Server). < 100 ms Alt er OK, ingen optimering nødvendig ms Caching server vil være en god ide. Husk dog på at checkin sker direkte til Integration serveren og ikke til caching serveren ms Indfør ekstra storage area. Databaseopslag vil stadig kunne sløve det hele ned og der kan kun eksisterer en database pr installation. > 300 ms Installer ICS på alle Integration servers og opret flere storage areas. ICS kan distribuerer filer til flere Integration servers. CONNECT udgaven a PW kan der også distribueres metadata og versioner (Bentley arbejder på workflow states) via ICS. Den største nyhed var dog at Bentley er på vej væk fra at server software koster kassen. Det er deres hensigt at dette bliver gratis og omkostningerne lægges over på klienten via passport og, som noget nyt, visa. Et visa giver brugeren ret til at afvikle et bestemt serverprodukt, der skal således et passport til at kører PW Explorer, et visa til at afvikle i-model generering og et visa til at generere pdf renditions med ICS.

6 Session: Point Clouds and Raster streaming for MicroStation Users Igen var Vickie Hewitt på banen med nyttig information. Brugen af punktskyer kræver ingen licens, men er inkluderet I MicroStation. Problemet med punktskyer er at de, som regel, indeholder mange data og derfor kan være meget store. Ved at benytte PW streames punktskyen til den lokale arbejdsstation, og der modtages data afhængig af detalje niveauet. Jo mere man zoomer ind, jo flere punkter streames, men dog kun i det område der er synligt på skærmen. Streaming fungerer kun for MicroStation V8i SELECTseries 3 og fremad. Det er f.eks. ikke muligt at benytte funktionen til AutoCAD Civil3D. Ved brug af POD formatet er der, i teorien, ingen grænse for hvor store punktskyerne kan være. Hvis punktskyerne checkes ud fra PW, vil hele filen blive kopieret over på den lokale workstation, og der sker derfor ingen streaming. Hvis funktionen copy out benyttes, hvilket er standard for tilknytning af punktskyer, streames der. File streaming slås til, for datasourcen, i PW Administrator modulet. Vickie kom igen med lidt uddybende data: 1,6 GB punktsky: Download: Streaming: 50 MB punktsky: Download: Streaming: > 1 time 1:38 min. 3:30 min. 1:26 min.

7 Session: Managing Delivarables Exchange and Project Communication with ProjectWise Deliverables Management (hvorfor var titlerne på mine sessioner så lange?) Bill DiGregorio holdt denne session, som stort set var den samme som Rimantas Varanavicius holdt ved Bentleyuser.dk s årsmøde 2015 i Vejle. Dog snakker Bill knap så hurtigt som Rimantas, så det var lidt lettere at følge med. Hovedbudskabet er, at det der før hed Transmittal og Submittal, nu kaldes ProjectWise Deliverable Management (PWDM), og indeholder, foruden Transmittal og Submittal, også Request for Information (RFI) og Transmittal letters. Transmittal defineres som data og dokumenter der sendes ud, Submittals som data og dokumenter der modtages. Det er ikke nødvendigt at åbne sin PW installation for eksterne brugere hvis der benyttes PWDM. Version 1.0 (som pt. er den frigivne version) indeholder kun Transmittal og kræver at der opsættes 2 servere og noget database. Version 2.0 (forventes frigivet i Q3 2015) indeholder the full monty, og baserer sig på en Cloud løsning. Bentley har pt betatester af version 2.0. Session: The Transportation Asset Management Evolution Denne session var en historisk gennemgang, fra 1956 og fremad, af hvordan transportsektoren har håndteret deres assets. Konklusionen var at asset management er gået fra aktiv til pro-aktiv, og drives af: Budget Forældet infrastruktur Øget fokus fra befolkningen Miljøansvar Asset management nøgleord: Risiko Service niveau Præstations niveau Levetidsanalyse Arbejdsplanlægning Key performance index BIM Asset management sker allerede i design fasen og det er vigtigt at drift- og vedligeholdelses folkene er repræsenteret i designfasen, for at kunne stille de krav til de data som de skal modtage.

8 Session: Transportation Intelligence Gateway Transportation Intelligent Gateway (TIG) definer metoder til indsamling af de data der er nødvendige ved f.eks. renoveringsprojekter. Det kan være: - Intelligent asset - Visual inspektion - Specialiserede systemer - Automatiserede opmålinger - As-built design - Offentligheden - Ældre systemer Ved at benytte AssetWise som drift- og vedligeholdelsessystem, lykkedes det Oregon DOT at indsamle de nødvendige data, fra 3 afdelinger, på 1½ måned, mod normalt 6 måneder. Dette skyldes udelukkende at de allerede havde de fleste data i systemet. Der er ingen tvivl om at der kan spares meget tid, lige netop ifm. dataindsamling, men det er svært at overbevise bygnings- og infrastrukturejere at de skal ofre en hel del penge til opbygning af et levende asset system. Sessionen konkluderede da også at hvis man, i den ideelle verden, benyttede AssetWise til at holde sine drift- og vedligeholdelsesdata, vil projektopstart gå væsentlig hurtigere, ligesom det giver øget mulighed for simuleringer af hvilke udgifter en vedligeholdelse eller udskiftning af en given bygnings- eller vejdel er forbundet med. Mandag aften Fra til kunne man besøge udstillerne og se de bruger demonstrationer som godt ville vise deres egenudviklede applikationer. Det var tillige en mulighed for at være lidt social og netværke lidt, og da der så var stille en bar op hvor man kunne få lidt koldt at drikke, var der godt fyldt op i foyeren. Derefter var Bentley værter ved en social middag for alle deltagere ved konferencen.

9 Tirsdag 5. maj Lidt klogere efter de erfaringer jeg havde gjort mig mandag morgen, kom jeg noget tidligere ned til morgenmad, og jeg blev ikke skuffet. Det gik præcist lige så langsomt som dagen før, men jeg var klar. På denne tirsdag havde jeg givet den knap så meget gas mht. sessioner, som om mandagen. Jeg nøjedes med sessioner fra Session: Introducing ProjectWise Engineering Content Management (ECM) Hvad er nu det, tænkte jeg, laver de nu om på ProjectWise, de snakkede jo om CONNECT sidste år, hedder det nu ECM? Der var jo kun en måde at blive klogere på, og det var at overvære sessionen. Så det gjorde jeg. Efter sessionen var jeg dog stadig ikke 100% skarp på hvad ECM er, men det er dog faldet på plads efterfølgende, så godt rejserapporten ikke skrives online. ECM bliver, efter min opfattelse, den nye fælles klient platform for både AssetWise og ProjectWise. Den bygger på et Web interface som er meget mere overskueligt, end det vi i dag kender fra PW Explorer, med alen lange højre-klik menuer. Det er let og overskueligt, og har kun de valg til rådighed, der er aktuelle for det valgte dokument. ECM leveres 80% færdig konfigureret, og har bl.a. Konfiguration for Standard Highway. ECM understøtter kun CONNECT versionen af PW. Der vil stadig være en klient applikation der understøtter ProjectWise Integration Server, denne version vil hedde ProjectWise Essential og vil primært henvende sig til små om mellemstore virksomheder. ECM er bedre til at håndtere dokumenter og udføre dokument kontrol, end ProjectWise Explorer (PWE). Relationerne i databasen bygger ikke på filer, som i PWE, men på databaserecords. ECM kan gemme alle typer filer fra alle kilder. Bruger interfacet i PWE ændres ikke, så vi må leve med det håbløse interface og de tåbelige højre-klik menuer, men ECM får et interface der minder en hel del om det vi har set i Distribution Service. Hver opgave har sit eget faneblad, og der er et minimum af knapper på hvert faneblad. ECM er ikke baseret på mapper, som vi kender fra PWE, men på projekter og søgninger. Søgninger på bruger basis gemmes i brugerens helt eget miljø. Der vil kunne søges på alt, dokumenter, metadata, projekter, bruger, roller osv. da alt bliver gemt som objekter (records i databasen). Der medfølger templates til dokument kontrol (review, approval osv.) og det leveres med en File Plan hvor der kan angives hvor længe dokumentet skal gemmes i systemet, hvilke dokumenter skal lagres, hvor henne de lagres osv. Change Management er det helt centrale i ECM. Det vil være muligt at se i en pdf eller i-model, hvilken kilde (filnavn) den kommer fra. Der vil være mulighed for at oprette og vedligeholde de Forms der benyttes til inspektion af asset på mobile enheder.

10 Der indføres et centralt Tag Register hvori brugeren, afhængig af rettigheder, kan søge i projekter, fagdiscipliner, projekter osv. på tværs af systemet. Spatial søgning vil også kunne foregå lineært, altså langs en rute (path). Worksite vil være den nye mobile app hvori der er fokuseret på markup. Worksite understøtter i-models. Bentley vil i løbet af de næste 2-3 år flytte sig væk fra server licenser, og over til klient licenser. Det betyder at brugeren, lige som nu, skal bruger et passport for at forbinde sig til ProjectWise Integration Serveren. Dernæst skal der bruges et personligt visa for hver server applikation der skal at køres, f.eks. pdf rednition gennem ICS, generering af i-model osv. Altså 1 passport + x antal visa. Til gengæld koster PWIS og ICS ikke noget, men inden vi får hænderne alt for højt op, så skal vi lige tænke på at dette er pr. bruger, det bliver mange passports og visa. Vi kender endnu ikke prisen, og det blive sværere at forudsige forbruget af licenser, medmindre at man går ud fra at alle brugere skal have passport og visa til alle applikationer. Session: I-model Overview and Update Et af de største problemer med udveksling af data og geometri I same fil, er at det er unmanaged, data og geometri i hver sin fil. I-model ændre dette, da filen kan indeholde både geometrien og de tilhørende data. I-models har optimeret grafikken, f.eks. er solids konverteret til mesh, da dette fylder mindre og filen alligevel kun kan læses, ikke redigeres. I-models bliver stemplet med dato og source fil, således at den altid ved hvor den kommer fra og hvilken version den blev genereret ud fra. Filen indeholder geometri og data fra alle referencer da disse er pakket sammen til én fil. Alle Power produkter (MicroStation, Civil, RailTrack osv.) kan generere i-models, ligesom de fleste desktop produkter (Revit, SmartPlant, Sketchup, Civil3D osv.) kan, via gratis plug-in. Revit plug-in konverterer alle blokke og linjer til light weight elementer, henter alle tilhørende data, og publicerer dem i et skema. SmartPlant genereres gennem et filter og kan baggrundsgenereres gennem ICS. I-models er, grundet deres read-only mode, perfekte til at udføre review på. I-model Transformer er en service der kan filtrerer, på alle typer attributter, i en eksisterende i-model, og generere en ny i-model. Servicen kan validerer en i-model op imod en designfil efter brugerspecificerede regler. I-models kan eksporteres til, og åbnes på, ipads. Bentley leverer en ODBC-driver til i-model, så der kan trækkes data ud til f.eks. Excel. Data Validation kan tjekke om alle standarder er overholdt i forhold til specifikationerne, og generere en rapport med resultatet i Excel. Hver kørsel gemmes i separat ark i Excelfilen.

11 Session: Introduction to ProjectWise Publishing Workflow Jo Terri Wright gennemgik de muligheder der er for at publicerer sine dokumenter fra ProjectWise. Det blev en oversigt over hvilke muligheder der er i Iplot og I-model Composition Server (ICS). Iplot, som rettelig hedder: ProjectWise Interplot, indeholder en Organizer, hvorfra man kan eksporterer fra sin desktop til pdf. Der er også den almindelige Iplot Professional der, udover at kunne eksporterer til pdf, også kan generere papirtryk. Iplot klienten kræver at der er installeret en Iplot Server på netværket. Iplot virker med Windows drivere. Drivere leveres i 4 kategorier: - DriverPack. InkJet og Desktop printere. - Mid-Volume. Storformat plottere, f.eks. Oce TCS600/TDS600 - High-Volume. Storformat High-Speed plotter. - Raster Offline. TIFF, CALS og JPEG. Pdf generering kan ske som/med: - Enkelt eller flersiders dokumenter - 2D eller 3D - Med lag og reference kontrol - Søgebar tekst - Kodeords beskyttet - Georefereret - Digital signatur felt - Integreret data indhold Iplot opsætningen laves I et iplot settings fil (.set) denne indeholder al opsætning. Al indhold til at genererer pdf en kan gemmes i PW, det gælder både pentabel, plot set, settings fil, design scripts og farvetabeller. Pdf genererings job kan køres on-demand eller som scheduled. Multipaged pdf er kan kun genereres vis ips filer (Iplot Organizer filer). Jobs med multi-og single sheet kan ikke mikses i samme kørsel. Troubleshooting af pdf issues bør altid ske på ICS serveren, aldrig på desktoppen. ICS for i-models kan genererer filer, fra forskellige kilder (IFC, DGN, DWG osv.) til både almindelige i-models og Mobile i-models (.i.dgn og.imodel). Med optionen: Intermidiate genereres i-models hurtigere, da det kun er rettelser i forhold til sidste i.dgn fil der tilføjes filen. Optionen: Packaged sætter beskyttelse på output filen, og optionen:.imodel vil generere filer til brug for Mobile devices. Tirsdag aften Tirsdagen sluttede med at Bentley Scandinavia var værter ved en middag på en nærliggende restaurant, hvor vi fik noget rigtig lækkert at spise.

12 Onsdag 6. maj Da det jo nu var en ny konference startede sessionerne først kl , så Carl Lewis fætter kunne tage al den tid han havde lyst til, og det gjorde han, for jeg havde jo massere tid. Session: Automating Project Deliverables with ProjectWise i-model Composition Server Det meste af indholdet på denne session svarede til det jeg havde hør tirsdag eftermiddag, men det var bygget en lille smule ovenpå. Jo Terri Wright fortalte lidt mere om i-model Transformer. B.la. at de scripts der benyttes til generering, udvikles på klienten og skal så importeres på serveren. Der er mulighed for farvekodning baseret på properties, udtrækket genereres til Excel fil. Valideringen genererer XML eller XLS filer som output. Produktet er integreret med Bentleys Power produkter, og her medregnes MicroStation som et Power produkt. Session: ProjectWise for AutoCAD and Civil 3D Users Civil 3D integrationen er nok den 3. parts integration der virker bedst i PW. Der er dog nogle punkter hvor det kan gå galt. Et af de steder er i Windows registrerings database. Det er her AutoDesk sætter alle sine pegepinde, og hvis ikke der ryddes ordentligt op ved fjernelse af gamle versioner, og det gør der aldrig, kan det gå galt her. Hvis der er mismatch i registrerings databasen kan man komme ud for at integrationen ikke virker 100%, nogle ting vil virke mens andre ikke gør. For en 100% rigtig applikations associering, skal AutoCAD produkterne installeres til samme sti på alle klienterne. Hvis der er applikations associeringen ikke virker er første skridt at fjerne bruger associering, vælge alle filer af samme type og ændre applikations associeringen til den rigtige Civil3D opstart. Klasse

13 modulet ses nederst i browser vinduet der kommer op når der søger efter applikationen. F.eks. skal modulet for Civil3D 2014 hedde: AutoCAD.acadCivil3d.Drawing.PW.19.1 (se skærmdump på næste side) Fra og med PW SS4 ( ) er Civil3D integrationen supporteret direkte i PW Explorer. Hvis der ønskes PW integration til flere forskellige versioner af AutoDesk produkter, skal alle de plug-ins der omfatter de ønskede versionen installeres. En integration til version 2015 understøtter ikke version ProjectWise Connect Edition 2 (forventet udgivelses dato: dec-2015) skulle understøtte alle AutoCAD versioner. Opstart af Civil3D med 100% PW integration Civil3D filer lagres i PW som en stor zippet fil, der så downloades og pakkes ud gennem PW Explorer. Set working file omdirigeres til brugerens lokale drev (folderen: DMSnnnnn). Brug ikke Data Shortcuts som referencer, da det ikke er muligt at benytte Overlay funktionen. Hvis åbningstiden er lang er det en god ide at purge filen, da AutoCAD ikke sletter elementer, men kun markerer dem som slettede, før der purges. Vickie anbefalede at gå på YouTube og søge efter videoer der beskriver import af eksisterende Civil3D projekter i ProjectWise, der skulle være nogle gode nogle imellem. Session: Bentley Mobile Solution Overview Her fik jeg lige en gennemgang, og nogle visioner for hvad Bentley gør, og har tænkt sig at gøre, med hensyn til data adgang på mobile enheder. Der er ingen tvivl om at de ser en fremtid her, men hvis de ændre deres licens politik, som de har luftet ideen om, til at lægge udgifterne over på klienterne og gøre serversoftware gratis, har jeg svært ved at se forretningen i de mobile apps. Bentleys mobile apps er jo gratis. Nå men nok om mine tanker. Bentley leverer deres apps til IOS, Android og Windows 8. Alle apps bliver først udviklet på IOS platformen, og så sidenhen porteres til de andre platforme. De åbner muligheden for at 3. parts udviklere kan programmerer til Bentleys apps ved at udgive et developer toolkit.

14 Publicering af filer til benyttelse på mobile enheder kan sker gennem I-model Composition Server (ICS), hvor der både kan genereres i-models og pakker der indeholder alle dokumenter med pdf er og linke og hele molevitten. Navigator vil have den samme motor i den mobil app som den har i desktop applikationen. Field Supervisor skifter navn til ProjectWise Worksite, men man beholder ProjectWise for Mobile devices. I Worksite vil man både kunne hente og sende data til serveren. Der vil være mulighed for redlining af pdf er og der kan udføres drawing control. Forms kan downloades, udfyldes og uploades (synkroniseres) med AssetWise serveren. I pipelinen har Bentley tænkt sig at kunne printe QR koder på de digitale plot, hvorved man så kan skanne denne kode, sende beskeden til serveren, og få svar fra serveren om det nu er sidste nye tegning man står med. De vil ligeledes arbejde på at få flere af deres apps til at køre på Windows og Android, samt at kunne læse de nye civil i-models med tilhørende metadata. Session: Field data Management and Collection with Mobile apps Sessionen var en gennemgang af hvad man kan med de eksisterende mobile apps, i forhold til indsamling af data. Der blev snakket meget om forms. Forms er at betragte lidt som arbejdsordre. Disse er så blevet elektroniske og kan downloades fra serveren til den mobile enhed, udfyldes på denne og uploades til serveren igen. Alt dette skal ske automatisk, og grunden til at forms downloades er at de så kan udfyldes steder hvor der ingen internet/telefon dækning er, f.eks. i tunneler og skakte. Upload sker så når der er kommunikation med omverdenen igen. Megen af den information der fremkom i denne session, var lig med den forrige jeg har omtalt, men der kom do lidt ny frem. Bl.a. at ProjectWise Worksite kan snakke med flere forskellige kilder. Herunder ProjectWise, SharePoint og eb. Der blev snakket lidt om InspectTech Collector Mobile, der benyttes til inspektion og registrering af broer. Det er muligt at tage et billede, som så automatisk påføres GPS koordinater og uploades til serveren, man kan benytte Google kort til at orientere sig og udfylde forms. Bentley Map Mobile blev lige berørt, og i denne kan man åbne i-models genereret i Bentley Map, heri kan der måles og søges på features. Session: Planning a successful ProjectWise Installation Sessionen var lidt kom godt I gang med ProjectWise agtig. Her tog Bill DiGregorio fat helt fra bunden men det store spørgsmål: Hvorfor skal vi benytte ProjectWise? Det var et stort slide show men også en lang talestrøm med rigtig mange informationer. De fleste af disse informationer tror jeg nok alle medlemmerne af DataMagement SIG en kender til i forvejen, men jeg remser lige op i bullet form: Managed Service Operation: Hosted hos Bentley Vedligeholdelse af Data (backup) Hardware setup

15 Server software opdateringer (patching) Monitorering af performance Installation af Bentley Server apps On Premise: Egen hardware IT afdelinge kontrollerer software opdateringer Full Administrator control Servere on LAN Managed Environment: En doc. er en record I databasen Databasen indeholder ikke den fysiske fil Doc. indeholder metadata Metadata kan være system eller bruger definerede attributter De fysiske filer gemmes på en filserver, metadata gemmes i databasen Brugerne har ikke adgang til doc. Brugerne har ikke behov for at vide hvor den fysiske fil ligger. Doc. Access: Uden PW kan der være mange kopier af doc. Doc. Eksisterer i managed environments Er tilgængelig for alle team medlemmer Kan viewes af alle, men kun editeres af én Check out downloader en kopi Check in frigiver doc. Brugerne kan opdaterer serverkopien uden af frigive doc. Controlled Access: Brugere bliver tildelt rettigheder og tilladelser Adgang på filniveau: o No Access o Read o Viewing o Redlining o Editing Sikkerhed og rettigheder er PW admin funktioner, ingen IT indblanding er nødvendig. Workflows: En container der indeholder states Dokumenter kan flyttes fremad og bagud i workflowet Versions: Read-only snapshot af et dokument Samme navn, description og filnavn som originalen Kan kun eksisterer sammen med aktive dokument Så mange der er nødvendigt Attributter er låst Datasource: PW arbejdsområde

16 Hver datasource er associeret med en database Forespørgsler kan ikke køre på tværs af databaser Dokumenter kan kopieres på tværs af datasources Referencer kan kun tilknyttes inden for samme datasource Storage area: En datasource kan have flere storage areas Storage area er hvor den fysiske fil gemmes PW Explorer Networking Prøver at finde alle tilgængelige services Broadcast hvis UDP er slået til Serverne lytter efter requests fra klienterne Serverne sender liste over datasources Al kommunikation foregår herefter på port 5800 Display name: Default navn: ServerName:DataSourceName Hvis der er flere datasources med samme navn, vises de alle med det samme navn. Til sidst et godt råd: Slå ProjectWise Explorer Broadcasting fra. (Prevent UDP). Onsdag aften Da det, på papiret, var en ny konference, gentog vi hele seancen fra mandag aften igen. Dvs. man kunne besøge udstillerne. Der var mulighed for at se brugere demonstrere deres egenudviklede applikationer. Vi kunne være lidt social og netværke lidt, få en kold øl i baren og endelig deltage i den social middag for alle deltagere ved konferencen. Torsdag 7. maj Klar til vores ualmindelige langsomme tjener, var jeg tidligt til morgenmad igen. Men denne gang blev jeg overrasket, maden kom i løbet af ingen tid, og så undrer man sig jo lidt. Sidste dag på konferencen, og afgang senere på dagen til Exton, så der skulle pakkes kuffert, for de af deltagerne, der havde power shoppet, var der tale om kufferter. Session: Geospatially enable ProjectWise for the Geospatial and Transportation Users Hvad sker der lige for den titel? Hvad handler det så lige om? Jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente til den session, men blev faktisk positivt overrasket over indholdet. Ved at tilføje et geospatial environment til ProjectWise, får man: Udvidet PW med et geospatial view Mulighed for at håndterer GIS filer. ESRI, ArchMap, SHP, etc. Et map baseret interface Symbolforklaring i spatial viewet med farver og beskrivelse af de forskellige dokumenters status og state Ekstra fane i search form for GeoSpatial søgning

17 Mulighed for at vise billeder med GPS koordinater som thumbnails eller punkter i spatial viewet Upcomming i løbet af 2015: Understøttelse af ESRI Geodatabase ArchGis 10.3 Windows Server 2012 En god lille add-on til PW der gør det meget stærkt, da det giver en udvidet søgemulighed ved hjælp af lineær søgning. Det var stort set den eneste session den dag, jeg ikke havde overværet før, inden for det spor jeg repræsenterede på konferencen. Jeg overværede et par sessioner som sikkert er beskrevet i de respektive SIG formænds rejserapporter. Torsdag eftermiddag Da vi skulle af sted mod Exton, måtte vi afbryde vores deltagelse i konferencen kl for der var der afgang med bus fra hotellet og til Indianapolis Lufthavn. Nu skal man nok kigge lidt på USA kortet for at være helt med, men det var vidst ikke den korteste eller hurtigste vej vi kom til Exton på, men der er nok noget økonomisk i det. Vi fløj fra Indianapolis, Indiana til Newark, New Jersey hvorefter vi steg om bord i endnu en bus, der fragtede os til Exton, Pennsylvania. Lidt at spise og tidligt i seng. Fredag 8. maj Efter morgenmaden var det afsted mod Bentleys kontor, og dagens møder med Bentleys produkt ansvarlige. Da vi kom frem til mødet havde Bentley, måske af frygt for at vi ikke havde noget at snakke om, arrangeret et 3 timers foredrag om ProjectWise og alle dens lyksaligheder. Det var sikker meget rart for de fleste, men da jeg havde hørt, stort set, alt på den netop overståede konference, var det lidt af en langgaber.

18 Der var dog det positive ved det hele at vi fik præsenteret hele holdet bag PW, og hvilke funktioner de har. Der var også lidt mere tid til at spørge lidt ind til hvad og hvornår nogle specifikke løsninger kom på gaden. Da Bentley jo allerede havde sat sig på al den tid der var tildelt mig, til at snakke årsmøde sessioner og problemliste, måtte jeg bede Vickie Hewitt om en ekstra ½ time. Den var hun med på, og efter 2 timer havde jeg fået tilsagn om 7 sessioner og 2 mulige workshops på årsmødet i Vejle til november. Der snakkes nu i årsmøde planlægningen, lidt frem og tilbage om hvor mange og hvilke sessioner der er plads til. Jeg fik tillige snakked min lange liste med problemer og udfordringer igennem med Vickie, og hun lyttede tålmodige. Nogle ønsker afviste hun blankt, grundet tekniske vanskeligheder, andre nikkede hun til. Vi blev enige om at jeg fremsendte listen til hende, så ville hun kommentere den og sende den tilbage. Den venter jeg stadig spændt på. Lørdag 9. maj Afgang fra hotellet i Exton kl og 3 timers bustur foran os til Washington. Der var blevet provianteret så der var ingen der kunne gå sukkerkolde. Ankomst til Københavns Lufthavn, Kastrup søndag morgen kl Det er jo et fantastisk tidspunkt at lande på, når man nu ikke har kunne sidde ret op og ned i flyveren og sove. Danmark er lige vågnet og man skal hjem til en familie der er fuld af energi, efter en god nats søvn, og så skal man lige på arbejde mandag morgen. Nå men det gik, jeg overlevede, og er ved godt mod. Alt i alt var det en dejlig, men hård, fællestur. Der var megen information og mange nye kontakter der skulle absorberes. Tak for en god tur og godt selskab, til alle der deltog. Finn Mejding Formand DataManagement SIG

Bentleyuser.dk fællesrejse til LEARNing Conference i Indianapolis, maj 2015 Henrik Hauge Thomsen, Bentley Plant SIG

Bentleyuser.dk fællesrejse til LEARNing Conference i Indianapolis, maj 2015 Henrik Hauge Thomsen, Bentley Plant SIG Henrik Hauge Thomsen, Bentley Plant SIG Baggrund Bentleyuser.dk fællesrejse til LEARNing Conference i Indianapolis, maj 2015 Henrik Hauge Thomsen, Bentley Plant SIG Efter at Bentley igen har ændret på

Læs mere

ERFARING MED IMPLEMENTERING AF BENTLEY I-MODEL COMPOSITION SERVER (ICS) FOR PDF

ERFARING MED IMPLEMENTERING AF BENTLEY I-MODEL COMPOSITION SERVER (ICS) FOR PDF ERFARING MED IMPLEMENTERING AF BENTLEY I-MODEL COMPOSITION SERVER (ICS) FOR PDF BENTLEYUSER.DK ÅRSMØDE 2013 MORTEN BJERRE STOUGAARD, RAMBØLL DANMARK AGENDA Baggrund for implementering af Bentley ics for

Læs mere

1 ProjectWise sessioner ved BE 2006

1 ProjectWise sessioner ved BE 2006 Data Management Rejserapport BE 2006 i Charlotte NC bentleyuser.dk C/O Bentley Scandinavia A/S Gydevang 39-41 DK 3450 Allerød E-post: mail@bentleyuser.dk www.bentleyuser.dk Dato: 11. september 2006 Initialer:

Læs mere

Rejserapport fra BE2006 i Charlotte Udarbejdet af Claus Frandsen

Rejserapport fra BE2006 i Charlotte Udarbejdet af Claus Frandsen Rejserapport fra BE2006 i Charlotte Udarbejdet af Claus Frandsen Indholdsfortegnelse: Forsiden 1) Indledning 2) Nyt i ProjectWise Plot Client 3) ProjectWice Plot Organizer: 4) Nyt i Microstation Plot 5)

Læs mere

ProjectWise Workflow Rules Engine

ProjectWise Workflow Rules Engine Bentleyuser.dk Årsmøde 2014 Morten Stougaard ProjectWise Administrator hos Rambøll MNS@ramboll.dk Lone Skaaning ProjectWise Manager hos Banedanmark LSKB@bane.dk Agenda ProjectWise status Banedanmark og

Læs mere

På dette årsmøde er der over 35 sessioner omkring ProjectWise, så jeg kommer ikke til at nå dem alle.

På dette årsmøde er der over 35 sessioner omkring ProjectWise, så jeg kommer ikke til at nå dem alle. Rejserapport, BE 2011 Philadelphia Denne rejserapport vil indeholde informationer relevant for Datamanegement SIG en. Under en sådan konference får man en masse information, og det vil ikke være muligt

Læs mere

Konferencen. Data Management Rejserapport BE 2008 i Baltimore. BE 2008 foregik i Baltimore i perioden d. 28. 30. Maj.

Konferencen. Data Management Rejserapport BE 2008 i Baltimore. BE 2008 foregik i Baltimore i perioden d. 28. 30. Maj. Data Management Rejserapport BE 2008 i Baltimore bentleyuser.dk C/O Bentley Scandinavia A/S Gydevang 39-41 DK 34500 Allerød E-post: mail@bentleyuser.dk www.bentleyuser.dk Dato: 20. oktober 2008 Initialer:

Læs mere

Bentley Map V8i SS4 er ude nu efter 2 år. Første maintenance release er udsendt i uge 19 :

Bentley Map V8i SS4 er ude nu efter 2 år. Første maintenance release er udsendt i uge 19 : Fact fra Bentley Learn 2015 og Exton Rapporten går ikke kronologiske gennem lectures og workshops, men samle fact i en kort form for de enkelte produkter. Bentley Map. Bentley Map V8i SS4 er ude nu efter

Læs mere

Hvad kommer der i MicroStation (SelectSeries 3)

Hvad kommer der i MicroStation (SelectSeries 3) Hvad kommer der i MicroStation (SelectSeries 3) Grafdage 2011 Tine Lai Andersen, Bentley Systems Fordelen ved V8i Samarbejde og innovation 2 WWW.BENTLEY.COM Hvad er de store nyheder i V8i (SELECTseries

Læs mere

Rejserapport Bentley Learn Maj 2016 San Antonio, Texas

Rejserapport Bentley Learn Maj 2016 San Antonio, Texas Rejserapport Bentley Learn 21. 28. Maj 2016 San Antonio, Texas DataManagement SIG Forord Årets fællesrejse for brugerforeningen gik til San Antonio, Texas. I alt 18 personer deltog i dette års rejse: Carsten

Læs mere

vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0

vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0 vejman.dk WMS/WFS dokumentation vmgeoserver.vd.dk Maj 2013 Udgave 2.0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 WMS generelt... 3 3 WFS generelt... 4 4 WMS/WFS eksterne kald i forskellige formater... 4 5

Læs mere

ProjectWise Explorer Installations Guide

ProjectWise Explorer Installations Guide ProjectWise Explorer Installations Guide ProjectWise Explorer Installations Guide Den Nye Bane København - Ringsted & Ringsted - Femeren Banen 5. september 2016 Side: 1 af 14 Side: 2 af 14 Indhold 1 Formål...

Læs mere

TeamShare 3.0 Forbedringer til TeamShare Outlook

TeamShare 3.0 Forbedringer til TeamShare Outlook TeamShare 3.0 Forbedringer til TeamShare Outlook Kære TeamShare bruger, I min løbende orientering om alle de nye ting der kommer i TeamShare 3.0, vil jeg her give en beskrivelse af de forbedringer vi laver

Læs mere

TeamShare 2.1 Versionsnoter Oktober 2009

TeamShare 2.1 Versionsnoter Oktober 2009 TeamShare 2.1 Versionsnoter Oktober 2009 TeamShare version 2.1.292 Denne version af TeamShare har fået mange nye funktioner, samt forbedringer på eksisterende. Hver ny feature er gennemgået i hvert sit

Læs mere

Rejserapport Philadelphia 2013

Rejserapport Philadelphia 2013 Bentley Datamanagement User Group Denmark Rejserapport Philadelphia 2013 The Bentley LEARNING Conference 2013 Maj 2013 Christian J Jakoben COWI A/S 2 1 Indledning Inden den egentlige rejserapport, lidt

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

Installation af MySQL server på PC

Installation af MySQL server på PC Installation af MySQL server på PC (Udgave 0.02 2013-Oktober-06 @ 22:30 Chris Bagge, Mindre rettelser) Dette er en kort beskrivelse af hvordan man får installeret en MySQL server på en PC med Windows 7.

Læs mere

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye.

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye. BE 2010 BENTLEY USER KONFERENCE I PHILADELPHIA Det sjove. Vi var 3 fra VD, Kåre Friis-Christensen, VDS, Allan Lundgren, VDK og jeg, Jette Voigt, VDS. Kåre og jeg startede fra Skanderborg kl. 04:50 lørdag

Læs mere

REJSERAPPORT BE CONFERENCE MAJ MAJ PLOT SIG

REJSERAPPORT BE CONFERENCE MAJ MAJ PLOT SIG REJSERAPPORT BE CONFERENCE 2011 23. MAJ - 26. MAJ PLOT SIG INDLEDNING Årets BE Together, Bentley User Conference 2011 blev i år afholdt i Pennsylvania Convention Center i Philadelphia i tidsrummet 23.

Læs mere

BE CONFERENCE 2006. Charlotte Convention Center. Bestyrelsens Rejserapport ved Carsten Ahm og Lone Blach 1. REJSEARRANGEMENT 2

BE CONFERENCE 2006. Charlotte Convention Center. Bestyrelsens Rejserapport ved Carsten Ahm og Lone Blach 1. REJSEARRANGEMENT 2 BE CONFERENCE 2006 Charlotte Convention Center Bestyrelsens Rejserapport ved Carsten Ahm og Lone Blach INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. REJSEARRANGEMENT 2 2. KEYNOTES 4 2.1. Generelle keynotes 2.2. Vertikale

Læs mere

EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0

EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0 EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0 Kunde: Forfatter: Thomas W. Yde Systemtech A/S Side: 1 af 17 1 Indholdsfortegnelse 2 GENERELT OMKRING FORUDSÆTNINGEN OG OPDATERINGS FORLØBET... 3 2.1 FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Applikations Virtualisering. Anders Keis Hansen Anders.keis.hansen@atea.dk

Applikations Virtualisering. Anders Keis Hansen Anders.keis.hansen@atea.dk Applikations Virtualisering Anders Keis Hansen Anders.keis.hansen@atea.dk Hvem er jeg Anders Keis Hansen Arbejder i Ateas konsulent afdeling Baggrund som System administrator, IT Arkitekt primært med fokus

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony)

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Generelt Mobil Reception er et værktøj som bruges til at overvåge medarbejdere, kø er og meget andet samt styre dit omstillingsanlæg

Læs mere

Velkomme til Civil SIG Meeting Bentleyuser.dk. gint Seminar

Velkomme til Civil SIG Meeting Bentleyuser.dk. gint Seminar Velkomme til Civil SIG Meeting Bentleyuser.dk gint Seminar Michael Jepsen (MiJ) Grontmij Carl Bro Næstformand Bentleyuser.dk Mij@gmcb.dk www.grontmij-carlbro.dk gint Seminar Agenda 10:00 Registration and

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

Digital Print Room Implementering og tilretning. 11. Sep. 2001 TMC Plot-SIG

Digital Print Room Implementering og tilretning. 11. Sep. 2001 TMC Plot-SIG Digital Print Room Implementering og tilretning 11. Sep. 2001 TMC Plot-SIG Agenda. Priser. Forskellen mellem de 3 versioner. Hardware og software. Sikkerheden og opsætning af rettigheder. Opgradering fra

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Aplanner for Windows løsninger Tekniske forudsætninger Krav vedr. SQL Server SQL Server: SQL Server 2008 Express, SQL Server 2008 R2 eller

Læs mere

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Indholds Fortegnelse Indledning - Generelt...3 Windows skal være 64 bit...3 Installation, HUSK at stille brugerrettigheder på din Computer...3 Installation, Skærmkort

Læs mere

Vi var et par fra den danske bruger forening, og et par fra den svenske. Desuden deltog, John Schown, og XXX

Vi var et par fra den danske bruger forening, og et par fra den svenske. Desuden deltog, John Schown, og XXX Rejserapport Rapport fra BE2012 i Philadelphia Indhold Mandag d. 14 Maj... 1 PW datamanagement SIG mødet... 1 UI Technology Usability lab, Gino Cortesi... 3 Tirsdag 15 Maj... 3 Keynote... 3 Innovations

Læs mere

Systemair Connect. Opsætning

Systemair Connect. Opsætning Systemair Connect Opsætning Opsætning af Systemair Connect Denne vejledning er lavet for at hjælpe dig i gang med opsætningen af Systemair Connect. Du kan bl.a. læse om, hvordan du opbygger en understruktur

Læs mere

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund Det Nye Testamente lyd-app v. Stefan Lykkehøj Lund Indledning For nogle år siden, fik jeg Det Nye Testamente som lydbog på USB. I starten lyttede jeg en del med tiden blev det dog til mindre og mindre.

Læs mere

Hurtig Start Guide 1

Hurtig Start Guide 1 Hurtig Start Guide 1 Kamera Tilslutnings Diagram Telefon Tablet OBS: I den indledende opsætning, tilslut kameraet til routeren med Ethernet kablet, følg derefter de næste trin 2 1. Installer Reolink APP

Læs mere

Download, installation og ibrugtagning af CQ

Download, installation og ibrugtagning af CQ Download, installation og ibrugtagning af CQ 1. Download og installation 2. Grundlæggende opsætning af CQ 3. Opdatering af CQ herunder registrering af CQ og licenser (3.12) 4. Opsætning af CQ til netværk.

Læs mere

ProjectWise Explorer Intro

ProjectWise Explorer Intro ProjectWise Explorer Intro Generelt Filer Åbning og lukning Projekt-, mappe- og filegenskaber Generelt ProjectWise er et fil håndteringssystem til udarbejdelse, deling og håndtering af filer, og bruges

Læs mere

LaserNet v6.6 Release Nyhedsbrev

LaserNet v6.6 Release Nyhedsbrev LaserNet v6.6 Release Nyhedsbrev NY Input Management-Løsning! Indhold: LaserNet v6.6 LaserNet Webinars NY LaserNet Input Management-løsning Nyt Produkt: LaserNet Client Nye Features & Functions Ny medarbejder

Læs mere

GLOBAL GIS PLATFORM RAMBØLL BO GRAVE INTEGRATED BUSINESS TECHNOLOGY

GLOBAL GIS PLATFORM RAMBØLL BO GRAVE INTEGRATED BUSINESS TECHNOLOGY GLOBAL GIS PLATFORM RAMBØLL BO GRAVE INTEGRATED BUSINESS TECHNOLOGY Dette billede kan ikke vises i øjeblikket. HVORDAN HOLDER MAN STYR PÅ 23.000 PROJEKTER WORLD WIDE? 23.000 projekter 35 lande 300 kontorer

Læs mere

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365 10 gode grunde - derfor skal du vælge Office365 1. Bedre samarbejde på tværs af lokationer En stor del af arbejdsstyrken tilbringer i dag langt mere tid væk fra deres kontor end hidtil. Dine ansatte kan

Læs mere

Workshop W4 MicroStation V8i

Workshop W4 MicroStation V8i Workshop W4 MicroStation V8i FØR I BEGYNDER... FØR I BEGYNDER......1 BRUGERFLADEN...2 MENUERNE...2 Opgave: Lav om på hvordan dine værktøjer præsenteres...2 BESTEM SELV HVAD DU VIL SE I STATUS BAREN...3

Læs mere

Konfigurationsfiler/DGNLIB, hvor ligger de og hvor mange?

Konfigurationsfiler/DGNLIB, hvor ligger de og hvor mange? Konfigurationsfiler/DGNLIB, hvor ligger de og hvor mange? Årsmøde Bentleyuser.dk 2011 Lars Moth-Poulsen & Tine Lai Andersen Bentley Systems Workspaces Den BEDSTE ting ved Workspaces er. De er så fleksible

Læs mere

Filr: Næste generation af Fildeling. Flemming Steensgaard fsteensgaard@novell.com

Filr: Næste generation af Fildeling. Flemming Steensgaard fsteensgaard@novell.com Filr: Næste generation af Fildeling Flemming Steensgaard fsteensgaard@novell.com Filr Infrastruktur CIFS, NCP Eksterne, uden for Firewall HTTPS Filr Appliance: Validering edir og/eller AD NCP, CIFS, HTTPS

Læs mere

MicroStation V8i Print

MicroStation V8i Print MicroStation V8i Print Arne Mortensen Page 1 Print Optioner Printe kan være så simpelt som at definer et View eller placer et fence omkring det areal, der skal printes, og derefter klikke på Print ikonet

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase

Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase Dette dokument beskriver hvorledes der installeres Symprex Exchange Connector og SQL Server Express for at MobilePBX kan benytte kalenderadadgang via database

Læs mere

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE 1 Tekniske Krav 1.1 Hardware krav: En skærm gerne med touch Hvis skærmen ikke har touch, skal du bruge et tastatur og en mus Webcam Gerne i HD En ekstern lydenhed

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

Advanced Word Template Brugermanual

Advanced Word Template Brugermanual Advanced Word Template Brugermanual Forord: Advanced Word Template er et værktøj, der anvendes sammen med Microsoft Word til at opbygge ensartet beskrivelser på en mere intelligent måde end Copy and Paste

Læs mere

XP til Windows 7. ved Anders Keis Hansen ankh@atea.dk BALLERUP * ESBJERG * ODENSE * ÅRHUS * AALBORG * RØDEKRO * TLF. +45 7025 2550

XP til Windows 7. ved Anders Keis Hansen ankh@atea.dk BALLERUP * ESBJERG * ODENSE * ÅRHUS * AALBORG * RØDEKRO * TLF. +45 7025 2550 XP til Windows 7 ved Anders Keis Hansen ankh@atea.dk Agenda Hardware analyse værktøjer Software Analyse værktøjer Netværk og infrastruktur Sikkerhed Vejen til Windows 7 Hardware Compatibility Virtualization

Læs mere

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S, 2008 Indholdsfortegnelse 1. Skrivebordet... 3 2. Flytte rundt m.m.... 4 3. Log ind... 6 4. Valg af database... 7 5. Rudernes størrelse... 8 6. Kolonner... 9 7.

Læs mere

Dan Rolsted PIT. Side 1

Dan Rolsted PIT. Side 1 Side 1 Side 2 Indledning I denne vejledning vil der vises hvordan Office 365 opsættes på de forskellige platforme, herunder IOS (ipad) og Android (HTC One). Derudover vil der også være vejledning til Windows

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

DaluxQA. BIM-Administrator. Udarbejdet til version 2.5.3 af DaluxQA. Lean Fuglsang

DaluxQA. BIM-Administrator. Udarbejdet til version 2.5.3 af DaluxQA. Lean Fuglsang DaluxQA BIM-Administrator Udarbejdet til version 2.5.3 af DaluxQA Lean Fuglsang 18-03-2013 Indhold 1. Introduktion... 2 2. BIM Administrator... 2 3. BIM Struktur... 2 4. Opret bygning... 3 5. Bygningsmodeller...

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User Hosted CRM 2011 Outlook client connector setup guide Date: 2011-06-29 Version: 1 Author: anb Target Level: Customer Target Audience: End User Language: da-dk Page 1 of 16 LEGAL INFORMATION Copyright 2011

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide til, hvordan du effektivt kommer i gang med at bruge Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive-klienter 2. Guide til Windows-klienten 2.1. Installation

Læs mere

Call Recorder Apresa Brugermanual

Call Recorder Apresa Brugermanual Call Recorder Apresa Brugermanual Version. 1.100.11 Vidicode Pleje og vedligeholdelse: CR Apresa må ikke blive våd. Hvis den bliver våd, tør den omgående af med en blød, ren klud. Væsker kan indeholde

Læs mere

Wii Software Modificering. Uber Guide

Wii Software Modificering. Uber Guide Wii Software Modificering Uber Guide Af Michael Bartholin (og Alice Raunsbæk) http://wii.m-r-a.dk Side 1 af 21 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion...3 Krav...3 Forberedelse...3 Historik...3

Læs mere

EL- O G V V S - B R A N C H E N S U D D A N N E L S E S S E K R E T A R I A T I N S TA L L AT I O N S V E J L E D N I N G

EL- O G V V S - B R A N C H E N S U D D A N N E L S E S S E K R E T A R I A T I N S TA L L AT I O N S V E J L E D N I N G EL- O G V V S - B R A N C H E N S U D D A N N E L S E S S E K R E T A R I A T I N S TA L L AT I O N S V E J L E D N I N G Januar 2012 INDLEDNING Vvstek 2012 er en tillægsapplikation til AutoCAD 2012 udviklet

Læs mere

BIM Shark brugervejledning v1 Februar 2016

BIM Shark brugervejledning v1 Februar 2016 Indholdsfortegnelse 1 BIM Shark's mission... 2 2 Kom godt i gang... 2 2.1 Oprettelse af bruger... 2 2.2 Oprettelse af virksomhed... 3 2.3 Inviter medlemmer/accepter invitation/sende invitationer... 3 2.3.1

Læs mere

INSTALLATIONSGUIDE. Installationsguide. for Dynamics AX 4.0. til. dansk udgave. Frederiksberg, maj Docversion: 1.01.

INSTALLATIONSGUIDE. Installationsguide. for Dynamics AX 4.0. til. dansk udgave. Frederiksberg, maj Docversion: 1.01. INSTALLATIONSGUIDE Frederiksberg, maj 2007 Installationsguide til for Dynamics AX 4.0 dansk udgave h Indhold 1 Indledning...3 1.1 Systemkrav...3 1.2 Kritik modtages gerne...3 1.3 Yderligere oplysninger...3

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1 Vejledning til prækvalifikation Rev.: 2015-05-27 / LW Side 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Log på... 4 Opret din bruger... 4 Personlige informationer... 4 Gem login... 5 Glemt password... 5 Brugerfladen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 2 af 20

Indholdsfortegnelse. Side 2 af 20 WinSvin Via netværk Indholdsfortegnelse WinSvin via Netværk.... 3 Installation på server. Program og data deles herfra... 3 Installation på arbejdsstation. Program og data ligger på server.... 11 Installation

Læs mere

GIS Is Advancing Rapidly Integrating and Leveraging Many Innovations

GIS Is Advancing Rapidly Integrating and Leveraging Many Innovations GIS Is Advancing Rapidly Integrating and Leveraging Many Innovations Data Computing Infrastructure GIS Innovation Open APIs Expanding the Power of GIS Dagsorden ArcGIS er en omfattende platform Apps ArcGIS

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Aplanner for Windows løsninger Anbefalet driftsopsætning Cloud løsning med database hos PlanAHead Alle brugere, der administrer vagtplaner

Læs mere

Nyheder i MagiCAD 2010.5 til AutoCAD Generelle nyheder VIGTIGT!

Nyheder i MagiCAD 2010.5 til AutoCAD Generelle nyheder VIGTIGT! Nyheder i MagiCAD 2010.5 til AutoCAD Den nye version af MagiCAD til AutoCAD 2011 er frigivet. Kunder med subskription aftale har allerede fået en mail med oplysninger om hvordan den nye version kan downloades.

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Dropbox - IOS. Filer i Dropbox mappen kan deles med andre eller tilgås fra nettet.

Dropbox - IOS. Filer i Dropbox mappen kan deles med andre eller tilgås fra nettet. Dropbox - IOS Dropbox er en lagerapplikation og service. Tjenesten giver brugerne mulighed for at gemme og synkronisere filer online og mellem computere. Dropbox har en cross-platform klient (IOS, Android,

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

ISA Server 2006 Del 5. Jesper Hanno Hansen Jphan@wmdata.dk

ISA Server 2006 Del 5. Jesper Hanno Hansen Jphan@wmdata.dk ISA Server 2006 Del 5 Jesper Hanno Hansen Jphan@wmdata.dk Agenda Overblik over sessionen Konfigurerer RDP publisering Konfigurerer Exchange Access (OWA, RPC http og EAS) Næste Webcast Overblik over sessionen

Læs mere

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User Hosted CRM 2011 Outlook client connector setup guide Date: 2011-09-08 Version: 1 Author: anb Target Level: Customer Target Audience: End User Language: da-dk Page 1 of 19 LEGAL INFORMATION Copyright 2011

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Brugermanual. Byggeweb Capture Entreprenør 7.38

Brugermanual. Byggeweb Capture Entreprenør 7.38 Brugermanual Byggeweb Capture Entreprenør 7.38 Indholdsfortegnelse Byggeweb Capture... 5 Indledning... 5 Hvad er Byggeweb Capture... 5 Principper... 6 Opbygning... 7 Projektinfo - Entreprenør... 7 Opsummering

Læs mere

INSTALLATIONSGUIDE AMC DIRECT DEBIT TIL FOR DYNAMICS AX. dansk udgave. AMC Consult A/S 9. juni 2011 Version 2009 V3

INSTALLATIONSGUIDE AMC DIRECT DEBIT TIL FOR DYNAMICS AX. dansk udgave. AMC Consult A/S 9. juni 2011 Version 2009 V3 INSTALLATIONSGUIDE TIL AMC DIRECT DEBIT FOR DYNAMICS AX dansk udgave AMC Consult A/S 9. juni 2011 Version 2009 V3 INDHOLD 1 Indledning... 3 1.1 Systemkrav... 3 1.2 Kritik modtages gerne... 3 1.3 Yderligere

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tillægsproduktet Mamut Client Manager består af programmerne Mamut Client Start og Mamut Client Update. Ved hjælp af Mamut Client Manager kan du fra et vindue åbne, opdatere og administrere

Læs mere

Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver

Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse Om denne brugermanual... 3 Registrering af bruger... Error!

Læs mere

Microsoft Pinpoint Guide

Microsoft Pinpoint Guide Microsoft Pinpoint Guide Indhold: 01 Kom på Pinpoint Opret en ny profil Rediger din profil 02 Opret en annonce 03 Brug dit dashboard 04 Optimer din Pinpoint profil Kundevurderinger 05 Søgning på Pinpoint

Læs mere

NTI BIM Tools 2011 - installationer

NTI BIM Tools 2011 - installationer NTI BIM Tools 2011 - installationer NTI BIM Tools er en meget omfattende samling hjælpeværktøjer henvendt til byggebranchen. NTI CADcenter har valgt at udgive en lang række af vores populære CAD- og BIM

Læs mere

VPN-klienten SecureClient for TDC Managed Firewall

VPN-klienten SecureClient for TDC Managed Firewall Installationsvejledning VPN-klienten SecureClient for TDC Managed Firewall Denne installationsvejledning beskriver, hvordan Check Point s VPN-klient SecureClient (version NGX R60) installeres. Med SecureClient

Læs mere

Nyt i SkoleIntra 5.10

Nyt i SkoleIntra 5.10 Nyt i SkoleIntra 5.10 Sidst ændret den 13 10 2015 Ny loginside Med SkoleIntra 5.10 introduceres et nyt fælles login, som giver single sign on mellem det nye SkoleIntra, det klassiske SkoleIntra og itslearnings

Læs mere

Nyheder fra Adobe - og lidt til...

Nyheder fra Adobe - og lidt til... Nyheder fra Adobe - og lidt til... Per Haslev Territory Account Manager Adobe Systems Danmark per.haslev@adobe.com 1 AGENDA Adobe Acrobat 8 Adobe løsninger tilknyttet PDF Lidt praktiske eksempler - komprimering

Læs mere

2) OVERVEJE hvordan dine træningsdata skal overføres til dagbogen.

2) OVERVEJE hvordan dine træningsdata skal overføres til dagbogen. Kære løber, Denne vejledning har til formål at hjælpe dig hele vejen igennem vores tilmeldingsprocedure. Det kan være en god idé, at printe denne vejledning ud og have liggende ved siden af computeren,

Læs mere

Android-app til Legacy pa Windows-pc

Android-app til Legacy pa Windows-pc Android-app til Legacy pa Windows-pc Efter at have bøvlet med kamera, kamerastativ, min store 17 bærbare pc, samt blyanter, viskelæder, nøgler, mobiltelefon, briller og hvad man ellers har med på arkivbesøg

Læs mere

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 1 Programmer og krav... 3 1.1 Installér og konfigurer udstyr... 3 1.2 Lukket netværk...

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

Pronestor Room & Catering

Pronestor Room & Catering Pronestor Room & Catering Modul 2 Installation af tilkøbsmoduler Side 2.0 2.9 Bruger Import (AD integration) Side 2.1 2.4 o Service Accounts (hosted og on-premises) o Active Directory struktur o Installation

Læs mere

BørneIntra-træf d. 23-24. maj 2012

BørneIntra-træf d. 23-24. maj 2012 BørneIntra-træf d. 23-24. maj 2012 Kort gennemgang af planerne for de kommende versioner V. Ole Windeløv, Produktchef for Videndelingsystemer Hvordan ser vi markedet og udviklingen BørneIntra er i dag

Læs mere

Velkommen på kursus hos Microworld

Velkommen på kursus hos Microworld Velkommen på kursus hos Microworld Du ønskes velkommen på kurset Windows 8 Workshop. Dette kursusmateriale er udarbejdet for at kunne fungere som arbejdsmateriale under selve kurset, men det er også meningen,

Læs mere

Referat fra møde i Bentley Plant SIG

Referat fra møde i Bentley Plant SIG Referat fra møde i Til: Kopi: www.bentleyuser.dk Udarbejdet af: Allan Christensen Mødenr: 23 Mødedato: 2011.09.20 Deltagere: Allan Christensen (AC), GEA Process Engineering A/S Henrik Piihl (HP), GEA Process

Læs mere

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server Side 1 af 20 INSTALLATIONSGUIDE 1 1 FORORD 3 2 OPRET NODEN I NETGROUP PORTAL. 4 3 KLIENTSOFTWARE 5 3.1

Læs mere

2011 Bentley Systems, Incorporated AECOsim Building Designer V8i. Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems

2011 Bentley Systems, Incorporated AECOsim Building Designer V8i. Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems AECOsim Building Designer V8i Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems Architecture Engineering Construction Operation Simulation 2 WWW.BENTLEY.COM AECOsim Building Designer Hvad er AECOsim Building Designer?

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

Hvor langt er vi nået med 3D PDF. Frank Møller Christensen. Bentleyuser.dk årsmøde Historik

Hvor langt er vi nået med 3D PDF. Frank Møller Christensen. Bentleyuser.dk årsmøde Historik Hvor langt er vi nået med 3D PDF Frank Møller Christensen Bentleyuser.dk årsmøde 11.11.2008 Hvor langt er vi nået med 3D PDF Historik 2008-11-11 2 1 Hvor langt er vi nået med 3D PDF U3D formatet 2008-11-11

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere

NTI BIM Tools 2011 konstruktion

NTI BIM Tools 2011 konstruktion NTI BIM Tools 2011 konstruktion NTI BIM Tools er en meget omfattende samling hjælpeværktøjer henvendt til byggebranchen. NTI CADcenter har valgt at udgive en lang række af vores populære CAD- og BIM værktøjer

Læs mere

ADMINISTRATIONS MANUAL

ADMINISTRATIONS MANUAL ADMINISTRATIONS MANUAL onmap.dk Administrations Manual Dansk Version 0.1 Side 1 Denne manual beskrive hvordan en race administrator kan opsætte og bruge onmap.dk race protalen til at lave en specialiseret

Læs mere

Versionsbrev. LUDUS Web version 2.22.1. Den 16. august 2011. J.nr. 4004-V1166-11

Versionsbrev. LUDUS Web version 2.22.1. Den 16. august 2011. J.nr. 4004-V1166-11 Versionsbrev LUDUS Web version 2.22.1 Den 16. august 2011 J.nr. 4004-V1166-11 CSC Scandihealth A/S, P.O. Pedersens Vej 2, DK-8200 Århus N Tlf. +45 3614 4000, fax +45 3614 7324, www.csc.com/sundhed, sc-ludus@csc.com

Læs mere