Rejserapport Bentley Learn Maj 2015 Indianapolis, Indiana

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejserapport Bentley Learn 2. 10. Maj 2015 Indianapolis, Indiana"

Transkript

1 Rejserapport Bentley Learn Maj 2015 Indianapolis, Indiana DataManagement SIG

2 Forord I år havde Bentley ændret på konceptet for deres Learn konferencer. Der var således en Learn konference lidt á la bentleyuser.dk årsmøde, hvor der var flere samtidige spor repræsenteret. En, eller rettere to, af disse konferencer foregik i forlængelse af hindanden på Westin i Indianapolis, Indiana fra og maj. Da nogle af sessionerne gik igen på begge konferencer, var det en god måde at nå hele vejen rundt. Det man ikke nåede på første konference kunne man så deltage i på den anden. Brugerforeningen havde valgt at arrangerer årets fællesrejse hertil, og havde i forlængelse med konferencerne aftalt besøg hos Bentley i Exton, Pennsylvania, hvor vi kunne få en snak med de produktansvarlige og starte tilrettelæggelsen af årsmødet. I denne rejserapport vil jeg beskrive de sessioner på Learn konferencen, jeg deltog i, som primært omhandlede ProjectWise og AssetWise, samt mit møde og min samtale med Bentleys produktansvarlige for ProjectWise platformen. Jeg vil for min egen hullede hukommelses skyld gå kronologisk gennem den uge fællesrejsen varede. Lørdag 2. maj 13 deltagere på fællesrejsen mødtes, efter checkin, i Starbucks cafeen i afgangshallen i Kastrup Lufthavn. Alle kendte stort set hinanden på forhånd, da der jo, med et par undtagelser, er tale om bestyrelsen og SIG formændene. De 13 personer fordelte sig således: Carsten Ahm, Cowi, Formand Anette Person, KU, Sekretær Michael Jepsen, Grontmij, Bestyrelsesmedlem Erik Wirring, LE34, Geospatial SIG formand Henrik Hauge Thomsen, Union Engineering, Plant SIG formand Mikkel Bennedbæk, Atkins, BIM SIG formand Finn Mejding, Atkins, DataManagement SIG formand Lene Møller Westh, Rambøll, Civil SIG formand Cila Ward Winther, Atkins, MicroStation SIG næstformand Tanja Brusen, Cowi Troels Starup, Cowi Jesper Sørensen, Cowi Stefan Sigvardsson, Bentley Foran os lå knap 9 timers flyvetur til Washington, så 2 timers ventetid i lufthavnen inden vi fløj de sidste ca. 1½ time til Indianapolis. Men sådan skulle det så ikke gå. Takket være de amerikanske immigrations myndigheder, der har det vigtigste job i hele verdenen og ikke lader sig stresse, missede vi vores fly til Indianapolis. Vi var igennem immigrationen et kvarter efter vores fly var fløjet, så der var god tid til at stå i endnu en kø, nemlig for at få ombooket til næste fly til Indianapolis, som så fløj 4½ time efter.

3 Nå men intet er jo galt uden det er godt for noget andet, så vi fik vores første burger med tilhørende fadøl på amerikansk jord, og der blev tid til det vigtige i livet. (Se nedenfor) Vi kom alle afsted med det sene fly, og bussen der skulle hente os i Indianapolis og køre os til hotellet, tog en tur mere til lufthavnen, så alt endte godt. Det var et noget træt hold det ankom til Westin Hotel, et godt stykke efter midnat. Søndag 3. maj Søndagen var til fri disposition og vejret var dejligt. Nogle valgte at bruge dagen i et outlet, og andre gik en tur i Indianapolis lille hyggelige zoologisk have. Hotellet lå stort set i centrum (5 min. gang) af Indianapolis, så vi var tæt på alle restauranter, barer og shopping center. Det blev da også til en lille tur i shopping centret, hvorefter vi var et lille selskab på 6, der gik ud for at finde et godt sted at spise. Gruppens ældste havde et forslag, som vi selvfølgelig rettede os efter, og derfor endte vi på The Tilted Kilt, Bar & Grill.

4 Fra kl var konference registreringen åben, det benyttede vi os af så vi ikke skulle stå I kø mandag morgen. Mandag 4. maj Efter morgenmaden, hvor vi blev serviceret af Carl Lewis fætter (ironi), var vi i gang, og det summede af liv i konferencen området. Det er altid sjovt at opleve stemningen lige før start, der snakkes om hvilke sessioner der skal opleves og hvad man glæder sig til at høre og se. Konferencesporerne var opdelt således: Spor Maj maj OpenRoads X GIS & Mapping X X MicroStation V8i X X MicroStation Connect X X SUDA X ProjectWise Design Integration X X SITEOPS X X Asset Infrastructure, Asset Management X X ProjectWise Engineering Content Management X X Promis-e X Information Mobility X X 3D imaging and Point Clouds X X Bridge Design and Engineering X Utilities X Substation X Bridge Inspection X Jeg havde fuldt program ( ) så der skulle nok blive proppet noget ind. Efterfølgende beskriver jeg de sessioner, omhandlende ProjectWise, AssetWise og Mobile applications som jeg deltog i. Session: Automation Global Work-sharing with ProjectWise i-model Composition Server Sessionen blev afholdt af Vickie Hewitt som er product manager for ProjectWise (PW) hos Bentley, så det er en dame der ved hvad hun snakker om. Sessionen var meget bred, da den både handlede om hvordan man tuner sin PW installation og hvordan man kan benytte i-model composition server (ICS) til at distribuerer filer med. Tendensen er at projekterne bliver større og større. Hun snakkede om Giga projekter med en anlægssum på mere end 1 mia. US dollar, der nu lægges ind i ProjectWise. Dette gør administrationen af dokumenterne og sikringen af at disse er up to date i hele installationen, bliver alfa og omega for en succesfuld gennemførelse af projektet. Installationerne bliver ofte delt ud over hele verdenen og med tidsforskel og lille båndbredde in mente, er det sin sag at holde projektet helt ajour.

5 Målene for global workshare er: - Bedre produkt - Lavere pris - At kunne følge arbejdet - At holde på de bedste folk Der hvor der kommer størst værdi for pengene er ved Automatisering. Det man også skal være forberedt på ved indførsel af PW er at uanset hvilken fejl der sker i organisationen, er det PW s skyld, fordi det er det nye og en anderledens måde at arbejde på. Nogle af de udfordringer der er i projekterne er at projektet og brugerne ændres konstant. Dette kræver koordinering, konstante ændringer og koordinering af samarbejdet. Her tænkes specielt på bruger oprettelser, gruppe tilhørsforhold, access control lister og muligheden for at publicere rettelser ud til det aller fjerneste kontor. Vickie indledte så en længere udredning om pakkestørrelser og latency, som jeg lige opsummerer her: Normal TCP/IP trafik består af pakkestørrelser på 1024 bytes. Dvs. 10 mb skal transmitteres i pakker. Dette kan optimeres med diverse WAN optimerings værktøjer f.eks. Riverbed. PW benytter sig af Delta File Transfer (DFT), hvor data pakkes i større enheder inden de sendes afsted over nettet. Pakkestørrelsen ved DFT er bytes. Dvs. 10 mb transmitteres på 306 pakker. Dette giver mindre trafik på nettet og hurtigere svartider. Uden PW kan en latency på mere end 100 ms give problemer med korrumperede filer, da Windows tror filen er færdigskrevet på disken når den forlader pc en. Der ventes ikke altså ikke på handshake. Med PW forbliver filen låst indtil hele filen er skrevet til disken, da processen styres af en database. Lav latency er derfor ikke altafgørende. Nedenstående er nogle eksempler på optimering af installationen ved høj latency. Tiden er målt fra filen forlader klienten (ProjectWise Explorer) til den frigives på serveren (ProjectWise Integration Server). < 100 ms Alt er OK, ingen optimering nødvendig ms Caching server vil være en god ide. Husk dog på at checkin sker direkte til Integration serveren og ikke til caching serveren ms Indfør ekstra storage area. Databaseopslag vil stadig kunne sløve det hele ned og der kan kun eksisterer en database pr installation. > 300 ms Installer ICS på alle Integration servers og opret flere storage areas. ICS kan distribuerer filer til flere Integration servers. CONNECT udgaven a PW kan der også distribueres metadata og versioner (Bentley arbejder på workflow states) via ICS. Den største nyhed var dog at Bentley er på vej væk fra at server software koster kassen. Det er deres hensigt at dette bliver gratis og omkostningerne lægges over på klienten via passport og, som noget nyt, visa. Et visa giver brugeren ret til at afvikle et bestemt serverprodukt, der skal således et passport til at kører PW Explorer, et visa til at afvikle i-model generering og et visa til at generere pdf renditions med ICS.

6 Session: Point Clouds and Raster streaming for MicroStation Users Igen var Vickie Hewitt på banen med nyttig information. Brugen af punktskyer kræver ingen licens, men er inkluderet I MicroStation. Problemet med punktskyer er at de, som regel, indeholder mange data og derfor kan være meget store. Ved at benytte PW streames punktskyen til den lokale arbejdsstation, og der modtages data afhængig af detalje niveauet. Jo mere man zoomer ind, jo flere punkter streames, men dog kun i det område der er synligt på skærmen. Streaming fungerer kun for MicroStation V8i SELECTseries 3 og fremad. Det er f.eks. ikke muligt at benytte funktionen til AutoCAD Civil3D. Ved brug af POD formatet er der, i teorien, ingen grænse for hvor store punktskyerne kan være. Hvis punktskyerne checkes ud fra PW, vil hele filen blive kopieret over på den lokale workstation, og der sker derfor ingen streaming. Hvis funktionen copy out benyttes, hvilket er standard for tilknytning af punktskyer, streames der. File streaming slås til, for datasourcen, i PW Administrator modulet. Vickie kom igen med lidt uddybende data: 1,6 GB punktsky: Download: Streaming: 50 MB punktsky: Download: Streaming: > 1 time 1:38 min. 3:30 min. 1:26 min.

7 Session: Managing Delivarables Exchange and Project Communication with ProjectWise Deliverables Management (hvorfor var titlerne på mine sessioner så lange?) Bill DiGregorio holdt denne session, som stort set var den samme som Rimantas Varanavicius holdt ved Bentleyuser.dk s årsmøde 2015 i Vejle. Dog snakker Bill knap så hurtigt som Rimantas, så det var lidt lettere at følge med. Hovedbudskabet er, at det der før hed Transmittal og Submittal, nu kaldes ProjectWise Deliverable Management (PWDM), og indeholder, foruden Transmittal og Submittal, også Request for Information (RFI) og Transmittal letters. Transmittal defineres som data og dokumenter der sendes ud, Submittals som data og dokumenter der modtages. Det er ikke nødvendigt at åbne sin PW installation for eksterne brugere hvis der benyttes PWDM. Version 1.0 (som pt. er den frigivne version) indeholder kun Transmittal og kræver at der opsættes 2 servere og noget database. Version 2.0 (forventes frigivet i Q3 2015) indeholder the full monty, og baserer sig på en Cloud løsning. Bentley har pt betatester af version 2.0. Session: The Transportation Asset Management Evolution Denne session var en historisk gennemgang, fra 1956 og fremad, af hvordan transportsektoren har håndteret deres assets. Konklusionen var at asset management er gået fra aktiv til pro-aktiv, og drives af: Budget Forældet infrastruktur Øget fokus fra befolkningen Miljøansvar Asset management nøgleord: Risiko Service niveau Præstations niveau Levetidsanalyse Arbejdsplanlægning Key performance index BIM Asset management sker allerede i design fasen og det er vigtigt at drift- og vedligeholdelses folkene er repræsenteret i designfasen, for at kunne stille de krav til de data som de skal modtage.

8 Session: Transportation Intelligence Gateway Transportation Intelligent Gateway (TIG) definer metoder til indsamling af de data der er nødvendige ved f.eks. renoveringsprojekter. Det kan være: - Intelligent asset - Visual inspektion - Specialiserede systemer - Automatiserede opmålinger - As-built design - Offentligheden - Ældre systemer Ved at benytte AssetWise som drift- og vedligeholdelsessystem, lykkedes det Oregon DOT at indsamle de nødvendige data, fra 3 afdelinger, på 1½ måned, mod normalt 6 måneder. Dette skyldes udelukkende at de allerede havde de fleste data i systemet. Der er ingen tvivl om at der kan spares meget tid, lige netop ifm. dataindsamling, men det er svært at overbevise bygnings- og infrastrukturejere at de skal ofre en hel del penge til opbygning af et levende asset system. Sessionen konkluderede da også at hvis man, i den ideelle verden, benyttede AssetWise til at holde sine drift- og vedligeholdelsesdata, vil projektopstart gå væsentlig hurtigere, ligesom det giver øget mulighed for simuleringer af hvilke udgifter en vedligeholdelse eller udskiftning af en given bygnings- eller vejdel er forbundet med. Mandag aften Fra til kunne man besøge udstillerne og se de bruger demonstrationer som godt ville vise deres egenudviklede applikationer. Det var tillige en mulighed for at være lidt social og netværke lidt, og da der så var stille en bar op hvor man kunne få lidt koldt at drikke, var der godt fyldt op i foyeren. Derefter var Bentley værter ved en social middag for alle deltagere ved konferencen.

9 Tirsdag 5. maj Lidt klogere efter de erfaringer jeg havde gjort mig mandag morgen, kom jeg noget tidligere ned til morgenmad, og jeg blev ikke skuffet. Det gik præcist lige så langsomt som dagen før, men jeg var klar. På denne tirsdag havde jeg givet den knap så meget gas mht. sessioner, som om mandagen. Jeg nøjedes med sessioner fra Session: Introducing ProjectWise Engineering Content Management (ECM) Hvad er nu det, tænkte jeg, laver de nu om på ProjectWise, de snakkede jo om CONNECT sidste år, hedder det nu ECM? Der var jo kun en måde at blive klogere på, og det var at overvære sessionen. Så det gjorde jeg. Efter sessionen var jeg dog stadig ikke 100% skarp på hvad ECM er, men det er dog faldet på plads efterfølgende, så godt rejserapporten ikke skrives online. ECM bliver, efter min opfattelse, den nye fælles klient platform for både AssetWise og ProjectWise. Den bygger på et Web interface som er meget mere overskueligt, end det vi i dag kender fra PW Explorer, med alen lange højre-klik menuer. Det er let og overskueligt, og har kun de valg til rådighed, der er aktuelle for det valgte dokument. ECM leveres 80% færdig konfigureret, og har bl.a. Konfiguration for Standard Highway. ECM understøtter kun CONNECT versionen af PW. Der vil stadig være en klient applikation der understøtter ProjectWise Integration Server, denne version vil hedde ProjectWise Essential og vil primært henvende sig til små om mellemstore virksomheder. ECM er bedre til at håndtere dokumenter og udføre dokument kontrol, end ProjectWise Explorer (PWE). Relationerne i databasen bygger ikke på filer, som i PWE, men på databaserecords. ECM kan gemme alle typer filer fra alle kilder. Bruger interfacet i PWE ændres ikke, så vi må leve med det håbløse interface og de tåbelige højre-klik menuer, men ECM får et interface der minder en hel del om det vi har set i Distribution Service. Hver opgave har sit eget faneblad, og der er et minimum af knapper på hvert faneblad. ECM er ikke baseret på mapper, som vi kender fra PWE, men på projekter og søgninger. Søgninger på bruger basis gemmes i brugerens helt eget miljø. Der vil kunne søges på alt, dokumenter, metadata, projekter, bruger, roller osv. da alt bliver gemt som objekter (records i databasen). Der medfølger templates til dokument kontrol (review, approval osv.) og det leveres med en File Plan hvor der kan angives hvor længe dokumentet skal gemmes i systemet, hvilke dokumenter skal lagres, hvor henne de lagres osv. Change Management er det helt centrale i ECM. Det vil være muligt at se i en pdf eller i-model, hvilken kilde (filnavn) den kommer fra. Der vil være mulighed for at oprette og vedligeholde de Forms der benyttes til inspektion af asset på mobile enheder.

10 Der indføres et centralt Tag Register hvori brugeren, afhængig af rettigheder, kan søge i projekter, fagdiscipliner, projekter osv. på tværs af systemet. Spatial søgning vil også kunne foregå lineært, altså langs en rute (path). Worksite vil være den nye mobile app hvori der er fokuseret på markup. Worksite understøtter i-models. Bentley vil i løbet af de næste 2-3 år flytte sig væk fra server licenser, og over til klient licenser. Det betyder at brugeren, lige som nu, skal bruger et passport for at forbinde sig til ProjectWise Integration Serveren. Dernæst skal der bruges et personligt visa for hver server applikation der skal at køres, f.eks. pdf rednition gennem ICS, generering af i-model osv. Altså 1 passport + x antal visa. Til gengæld koster PWIS og ICS ikke noget, men inden vi får hænderne alt for højt op, så skal vi lige tænke på at dette er pr. bruger, det bliver mange passports og visa. Vi kender endnu ikke prisen, og det blive sværere at forudsige forbruget af licenser, medmindre at man går ud fra at alle brugere skal have passport og visa til alle applikationer. Session: I-model Overview and Update Et af de største problemer med udveksling af data og geometri I same fil, er at det er unmanaged, data og geometri i hver sin fil. I-model ændre dette, da filen kan indeholde både geometrien og de tilhørende data. I-models har optimeret grafikken, f.eks. er solids konverteret til mesh, da dette fylder mindre og filen alligevel kun kan læses, ikke redigeres. I-models bliver stemplet med dato og source fil, således at den altid ved hvor den kommer fra og hvilken version den blev genereret ud fra. Filen indeholder geometri og data fra alle referencer da disse er pakket sammen til én fil. Alle Power produkter (MicroStation, Civil, RailTrack osv.) kan generere i-models, ligesom de fleste desktop produkter (Revit, SmartPlant, Sketchup, Civil3D osv.) kan, via gratis plug-in. Revit plug-in konverterer alle blokke og linjer til light weight elementer, henter alle tilhørende data, og publicerer dem i et skema. SmartPlant genereres gennem et filter og kan baggrundsgenereres gennem ICS. I-models er, grundet deres read-only mode, perfekte til at udføre review på. I-model Transformer er en service der kan filtrerer, på alle typer attributter, i en eksisterende i-model, og generere en ny i-model. Servicen kan validerer en i-model op imod en designfil efter brugerspecificerede regler. I-models kan eksporteres til, og åbnes på, ipads. Bentley leverer en ODBC-driver til i-model, så der kan trækkes data ud til f.eks. Excel. Data Validation kan tjekke om alle standarder er overholdt i forhold til specifikationerne, og generere en rapport med resultatet i Excel. Hver kørsel gemmes i separat ark i Excelfilen.

11 Session: Introduction to ProjectWise Publishing Workflow Jo Terri Wright gennemgik de muligheder der er for at publicerer sine dokumenter fra ProjectWise. Det blev en oversigt over hvilke muligheder der er i Iplot og I-model Composition Server (ICS). Iplot, som rettelig hedder: ProjectWise Interplot, indeholder en Organizer, hvorfra man kan eksporterer fra sin desktop til pdf. Der er også den almindelige Iplot Professional der, udover at kunne eksporterer til pdf, også kan generere papirtryk. Iplot klienten kræver at der er installeret en Iplot Server på netværket. Iplot virker med Windows drivere. Drivere leveres i 4 kategorier: - DriverPack. InkJet og Desktop printere. - Mid-Volume. Storformat plottere, f.eks. Oce TCS600/TDS600 - High-Volume. Storformat High-Speed plotter. - Raster Offline. TIFF, CALS og JPEG. Pdf generering kan ske som/med: - Enkelt eller flersiders dokumenter - 2D eller 3D - Med lag og reference kontrol - Søgebar tekst - Kodeords beskyttet - Georefereret - Digital signatur felt - Integreret data indhold Iplot opsætningen laves I et iplot settings fil (.set) denne indeholder al opsætning. Al indhold til at genererer pdf en kan gemmes i PW, det gælder både pentabel, plot set, settings fil, design scripts og farvetabeller. Pdf genererings job kan køres on-demand eller som scheduled. Multipaged pdf er kan kun genereres vis ips filer (Iplot Organizer filer). Jobs med multi-og single sheet kan ikke mikses i samme kørsel. Troubleshooting af pdf issues bør altid ske på ICS serveren, aldrig på desktoppen. ICS for i-models kan genererer filer, fra forskellige kilder (IFC, DGN, DWG osv.) til både almindelige i-models og Mobile i-models (.i.dgn og.imodel). Med optionen: Intermidiate genereres i-models hurtigere, da det kun er rettelser i forhold til sidste i.dgn fil der tilføjes filen. Optionen: Packaged sætter beskyttelse på output filen, og optionen:.imodel vil generere filer til brug for Mobile devices. Tirsdag aften Tirsdagen sluttede med at Bentley Scandinavia var værter ved en middag på en nærliggende restaurant, hvor vi fik noget rigtig lækkert at spise.

12 Onsdag 6. maj Da det jo nu var en ny konference startede sessionerne først kl , så Carl Lewis fætter kunne tage al den tid han havde lyst til, og det gjorde han, for jeg havde jo massere tid. Session: Automating Project Deliverables with ProjectWise i-model Composition Server Det meste af indholdet på denne session svarede til det jeg havde hør tirsdag eftermiddag, men det var bygget en lille smule ovenpå. Jo Terri Wright fortalte lidt mere om i-model Transformer. B.la. at de scripts der benyttes til generering, udvikles på klienten og skal så importeres på serveren. Der er mulighed for farvekodning baseret på properties, udtrækket genereres til Excel fil. Valideringen genererer XML eller XLS filer som output. Produktet er integreret med Bentleys Power produkter, og her medregnes MicroStation som et Power produkt. Session: ProjectWise for AutoCAD and Civil 3D Users Civil 3D integrationen er nok den 3. parts integration der virker bedst i PW. Der er dog nogle punkter hvor det kan gå galt. Et af de steder er i Windows registrerings database. Det er her AutoDesk sætter alle sine pegepinde, og hvis ikke der ryddes ordentligt op ved fjernelse af gamle versioner, og det gør der aldrig, kan det gå galt her. Hvis der er mismatch i registrerings databasen kan man komme ud for at integrationen ikke virker 100%, nogle ting vil virke mens andre ikke gør. For en 100% rigtig applikations associering, skal AutoCAD produkterne installeres til samme sti på alle klienterne. Hvis der er applikations associeringen ikke virker er første skridt at fjerne bruger associering, vælge alle filer af samme type og ændre applikations associeringen til den rigtige Civil3D opstart. Klasse

13 modulet ses nederst i browser vinduet der kommer op når der søger efter applikationen. F.eks. skal modulet for Civil3D 2014 hedde: AutoCAD.acadCivil3d.Drawing.PW.19.1 (se skærmdump på næste side) Fra og med PW SS4 ( ) er Civil3D integrationen supporteret direkte i PW Explorer. Hvis der ønskes PW integration til flere forskellige versioner af AutoDesk produkter, skal alle de plug-ins der omfatter de ønskede versionen installeres. En integration til version 2015 understøtter ikke version ProjectWise Connect Edition 2 (forventet udgivelses dato: dec-2015) skulle understøtte alle AutoCAD versioner. Opstart af Civil3D med 100% PW integration Civil3D filer lagres i PW som en stor zippet fil, der så downloades og pakkes ud gennem PW Explorer. Set working file omdirigeres til brugerens lokale drev (folderen: DMSnnnnn). Brug ikke Data Shortcuts som referencer, da det ikke er muligt at benytte Overlay funktionen. Hvis åbningstiden er lang er det en god ide at purge filen, da AutoCAD ikke sletter elementer, men kun markerer dem som slettede, før der purges. Vickie anbefalede at gå på YouTube og søge efter videoer der beskriver import af eksisterende Civil3D projekter i ProjectWise, der skulle være nogle gode nogle imellem. Session: Bentley Mobile Solution Overview Her fik jeg lige en gennemgang, og nogle visioner for hvad Bentley gør, og har tænkt sig at gøre, med hensyn til data adgang på mobile enheder. Der er ingen tvivl om at de ser en fremtid her, men hvis de ændre deres licens politik, som de har luftet ideen om, til at lægge udgifterne over på klienterne og gøre serversoftware gratis, har jeg svært ved at se forretningen i de mobile apps. Bentleys mobile apps er jo gratis. Nå men nok om mine tanker. Bentley leverer deres apps til IOS, Android og Windows 8. Alle apps bliver først udviklet på IOS platformen, og så sidenhen porteres til de andre platforme. De åbner muligheden for at 3. parts udviklere kan programmerer til Bentleys apps ved at udgive et developer toolkit.

14 Publicering af filer til benyttelse på mobile enheder kan sker gennem I-model Composition Server (ICS), hvor der både kan genereres i-models og pakker der indeholder alle dokumenter med pdf er og linke og hele molevitten. Navigator vil have den samme motor i den mobil app som den har i desktop applikationen. Field Supervisor skifter navn til ProjectWise Worksite, men man beholder ProjectWise for Mobile devices. I Worksite vil man både kunne hente og sende data til serveren. Der vil være mulighed for redlining af pdf er og der kan udføres drawing control. Forms kan downloades, udfyldes og uploades (synkroniseres) med AssetWise serveren. I pipelinen har Bentley tænkt sig at kunne printe QR koder på de digitale plot, hvorved man så kan skanne denne kode, sende beskeden til serveren, og få svar fra serveren om det nu er sidste nye tegning man står med. De vil ligeledes arbejde på at få flere af deres apps til at køre på Windows og Android, samt at kunne læse de nye civil i-models med tilhørende metadata. Session: Field data Management and Collection with Mobile apps Sessionen var en gennemgang af hvad man kan med de eksisterende mobile apps, i forhold til indsamling af data. Der blev snakket meget om forms. Forms er at betragte lidt som arbejdsordre. Disse er så blevet elektroniske og kan downloades fra serveren til den mobile enhed, udfyldes på denne og uploades til serveren igen. Alt dette skal ske automatisk, og grunden til at forms downloades er at de så kan udfyldes steder hvor der ingen internet/telefon dækning er, f.eks. i tunneler og skakte. Upload sker så når der er kommunikation med omverdenen igen. Megen af den information der fremkom i denne session, var lig med den forrige jeg har omtalt, men der kom do lidt ny frem. Bl.a. at ProjectWise Worksite kan snakke med flere forskellige kilder. Herunder ProjectWise, SharePoint og eb. Der blev snakket lidt om InspectTech Collector Mobile, der benyttes til inspektion og registrering af broer. Det er muligt at tage et billede, som så automatisk påføres GPS koordinater og uploades til serveren, man kan benytte Google kort til at orientere sig og udfylde forms. Bentley Map Mobile blev lige berørt, og i denne kan man åbne i-models genereret i Bentley Map, heri kan der måles og søges på features. Session: Planning a successful ProjectWise Installation Sessionen var lidt kom godt I gang med ProjectWise agtig. Her tog Bill DiGregorio fat helt fra bunden men det store spørgsmål: Hvorfor skal vi benytte ProjectWise? Det var et stort slide show men også en lang talestrøm med rigtig mange informationer. De fleste af disse informationer tror jeg nok alle medlemmerne af DataMagement SIG en kender til i forvejen, men jeg remser lige op i bullet form: Managed Service Operation: Hosted hos Bentley Vedligeholdelse af Data (backup) Hardware setup

15 Server software opdateringer (patching) Monitorering af performance Installation af Bentley Server apps On Premise: Egen hardware IT afdelinge kontrollerer software opdateringer Full Administrator control Servere on LAN Managed Environment: En doc. er en record I databasen Databasen indeholder ikke den fysiske fil Doc. indeholder metadata Metadata kan være system eller bruger definerede attributter De fysiske filer gemmes på en filserver, metadata gemmes i databasen Brugerne har ikke adgang til doc. Brugerne har ikke behov for at vide hvor den fysiske fil ligger. Doc. Access: Uden PW kan der være mange kopier af doc. Doc. Eksisterer i managed environments Er tilgængelig for alle team medlemmer Kan viewes af alle, men kun editeres af én Check out downloader en kopi Check in frigiver doc. Brugerne kan opdaterer serverkopien uden af frigive doc. Controlled Access: Brugere bliver tildelt rettigheder og tilladelser Adgang på filniveau: o No Access o Read o Viewing o Redlining o Editing Sikkerhed og rettigheder er PW admin funktioner, ingen IT indblanding er nødvendig. Workflows: En container der indeholder states Dokumenter kan flyttes fremad og bagud i workflowet Versions: Read-only snapshot af et dokument Samme navn, description og filnavn som originalen Kan kun eksisterer sammen med aktive dokument Så mange der er nødvendigt Attributter er låst Datasource: PW arbejdsområde

16 Hver datasource er associeret med en database Forespørgsler kan ikke køre på tværs af databaser Dokumenter kan kopieres på tværs af datasources Referencer kan kun tilknyttes inden for samme datasource Storage area: En datasource kan have flere storage areas Storage area er hvor den fysiske fil gemmes PW Explorer Networking Prøver at finde alle tilgængelige services Broadcast hvis UDP er slået til Serverne lytter efter requests fra klienterne Serverne sender liste over datasources Al kommunikation foregår herefter på port 5800 Display name: Default navn: ServerName:DataSourceName Hvis der er flere datasources med samme navn, vises de alle med det samme navn. Til sidst et godt råd: Slå ProjectWise Explorer Broadcasting fra. (Prevent UDP). Onsdag aften Da det, på papiret, var en ny konference, gentog vi hele seancen fra mandag aften igen. Dvs. man kunne besøge udstillerne. Der var mulighed for at se brugere demonstrere deres egenudviklede applikationer. Vi kunne være lidt social og netværke lidt, få en kold øl i baren og endelig deltage i den social middag for alle deltagere ved konferencen. Torsdag 7. maj Klar til vores ualmindelige langsomme tjener, var jeg tidligt til morgenmad igen. Men denne gang blev jeg overrasket, maden kom i løbet af ingen tid, og så undrer man sig jo lidt. Sidste dag på konferencen, og afgang senere på dagen til Exton, så der skulle pakkes kuffert, for de af deltagerne, der havde power shoppet, var der tale om kufferter. Session: Geospatially enable ProjectWise for the Geospatial and Transportation Users Hvad sker der lige for den titel? Hvad handler det så lige om? Jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente til den session, men blev faktisk positivt overrasket over indholdet. Ved at tilføje et geospatial environment til ProjectWise, får man: Udvidet PW med et geospatial view Mulighed for at håndterer GIS filer. ESRI, ArchMap, SHP, etc. Et map baseret interface Symbolforklaring i spatial viewet med farver og beskrivelse af de forskellige dokumenters status og state Ekstra fane i search form for GeoSpatial søgning

17 Mulighed for at vise billeder med GPS koordinater som thumbnails eller punkter i spatial viewet Upcomming i løbet af 2015: Understøttelse af ESRI Geodatabase ArchGis 10.3 Windows Server 2012 En god lille add-on til PW der gør det meget stærkt, da det giver en udvidet søgemulighed ved hjælp af lineær søgning. Det var stort set den eneste session den dag, jeg ikke havde overværet før, inden for det spor jeg repræsenterede på konferencen. Jeg overværede et par sessioner som sikkert er beskrevet i de respektive SIG formænds rejserapporter. Torsdag eftermiddag Da vi skulle af sted mod Exton, måtte vi afbryde vores deltagelse i konferencen kl for der var der afgang med bus fra hotellet og til Indianapolis Lufthavn. Nu skal man nok kigge lidt på USA kortet for at være helt med, men det var vidst ikke den korteste eller hurtigste vej vi kom til Exton på, men der er nok noget økonomisk i det. Vi fløj fra Indianapolis, Indiana til Newark, New Jersey hvorefter vi steg om bord i endnu en bus, der fragtede os til Exton, Pennsylvania. Lidt at spise og tidligt i seng. Fredag 8. maj Efter morgenmaden var det afsted mod Bentleys kontor, og dagens møder med Bentleys produkt ansvarlige. Da vi kom frem til mødet havde Bentley, måske af frygt for at vi ikke havde noget at snakke om, arrangeret et 3 timers foredrag om ProjectWise og alle dens lyksaligheder. Det var sikker meget rart for de fleste, men da jeg havde hørt, stort set, alt på den netop overståede konference, var det lidt af en langgaber.

18 Der var dog det positive ved det hele at vi fik præsenteret hele holdet bag PW, og hvilke funktioner de har. Der var også lidt mere tid til at spørge lidt ind til hvad og hvornår nogle specifikke løsninger kom på gaden. Da Bentley jo allerede havde sat sig på al den tid der var tildelt mig, til at snakke årsmøde sessioner og problemliste, måtte jeg bede Vickie Hewitt om en ekstra ½ time. Den var hun med på, og efter 2 timer havde jeg fået tilsagn om 7 sessioner og 2 mulige workshops på årsmødet i Vejle til november. Der snakkes nu i årsmøde planlægningen, lidt frem og tilbage om hvor mange og hvilke sessioner der er plads til. Jeg fik tillige snakked min lange liste med problemer og udfordringer igennem med Vickie, og hun lyttede tålmodige. Nogle ønsker afviste hun blankt, grundet tekniske vanskeligheder, andre nikkede hun til. Vi blev enige om at jeg fremsendte listen til hende, så ville hun kommentere den og sende den tilbage. Den venter jeg stadig spændt på. Lørdag 9. maj Afgang fra hotellet i Exton kl og 3 timers bustur foran os til Washington. Der var blevet provianteret så der var ingen der kunne gå sukkerkolde. Ankomst til Københavns Lufthavn, Kastrup søndag morgen kl Det er jo et fantastisk tidspunkt at lande på, når man nu ikke har kunne sidde ret op og ned i flyveren og sove. Danmark er lige vågnet og man skal hjem til en familie der er fuld af energi, efter en god nats søvn, og så skal man lige på arbejde mandag morgen. Nå men det gik, jeg overlevede, og er ved godt mod. Alt i alt var det en dejlig, men hård, fællestur. Der var megen information og mange nye kontakter der skulle absorberes. Tak for en god tur og godt selskab, til alle der deltog. Finn Mejding Formand DataManagement SIG

På dette årsmøde er der over 35 sessioner omkring ProjectWise, så jeg kommer ikke til at nå dem alle.

På dette årsmøde er der over 35 sessioner omkring ProjectWise, så jeg kommer ikke til at nå dem alle. Rejserapport, BE 2011 Philadelphia Denne rejserapport vil indeholde informationer relevant for Datamanegement SIG en. Under en sådan konference får man en masse information, og det vil ikke være muligt

Læs mere

Bentley Map V8i SS4 er ude nu efter 2 år. Første maintenance release er udsendt i uge 19 :

Bentley Map V8i SS4 er ude nu efter 2 år. Første maintenance release er udsendt i uge 19 : Fact fra Bentley Learn 2015 og Exton Rapporten går ikke kronologiske gennem lectures og workshops, men samle fact i en kort form for de enkelte produkter. Bentley Map. Bentley Map V8i SS4 er ude nu efter

Læs mere

Hvad kommer der i MicroStation (SelectSeries 3)

Hvad kommer der i MicroStation (SelectSeries 3) Hvad kommer der i MicroStation (SelectSeries 3) Grafdage 2011 Tine Lai Andersen, Bentley Systems Fordelen ved V8i Samarbejde og innovation 2 WWW.BENTLEY.COM Hvad er de store nyheder i V8i (SELECTseries

Læs mere

Rejserapport Philadelphia 2013

Rejserapport Philadelphia 2013 Bentley Datamanagement User Group Denmark Rejserapport Philadelphia 2013 The Bentley LEARNING Conference 2013 Maj 2013 Christian J Jakoben COWI A/S 2 1 Indledning Inden den egentlige rejserapport, lidt

Læs mere

Applikations Virtualisering. Anders Keis Hansen Anders.keis.hansen@atea.dk

Applikations Virtualisering. Anders Keis Hansen Anders.keis.hansen@atea.dk Applikations Virtualisering Anders Keis Hansen Anders.keis.hansen@atea.dk Hvem er jeg Anders Keis Hansen Arbejder i Ateas konsulent afdeling Baggrund som System administrator, IT Arkitekt primært med fokus

Læs mere

Velkomme til Civil SIG Meeting Bentleyuser.dk. gint Seminar

Velkomme til Civil SIG Meeting Bentleyuser.dk. gint Seminar Velkomme til Civil SIG Meeting Bentleyuser.dk gint Seminar Michael Jepsen (MiJ) Grontmij Carl Bro Næstformand Bentleyuser.dk Mij@gmcb.dk www.grontmij-carlbro.dk gint Seminar Agenda 10:00 Registration and

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Aplanner for Windows løsninger Tekniske forudsætninger Krav vedr. SQL Server SQL Server: SQL Server 2008 Express, SQL Server 2008 R2 eller

Læs mere

XP til Windows 7. ved Anders Keis Hansen ankh@atea.dk BALLERUP * ESBJERG * ODENSE * ÅRHUS * AALBORG * RØDEKRO * TLF. +45 7025 2550

XP til Windows 7. ved Anders Keis Hansen ankh@atea.dk BALLERUP * ESBJERG * ODENSE * ÅRHUS * AALBORG * RØDEKRO * TLF. +45 7025 2550 XP til Windows 7 ved Anders Keis Hansen ankh@atea.dk Agenda Hardware analyse værktøjer Software Analyse værktøjer Netværk og infrastruktur Sikkerhed Vejen til Windows 7 Hardware Compatibility Virtualization

Læs mere

Installation af MySQL server på PC

Installation af MySQL server på PC Installation af MySQL server på PC (Udgave 0.02 2013-Oktober-06 @ 22:30 Chris Bagge, Mindre rettelser) Dette er en kort beskrivelse af hvordan man får installeret en MySQL server på en PC med Windows 7.

Læs mere

LaserNet v6.6 Release Nyhedsbrev

LaserNet v6.6 Release Nyhedsbrev LaserNet v6.6 Release Nyhedsbrev NY Input Management-Løsning! Indhold: LaserNet v6.6 LaserNet Webinars NY LaserNet Input Management-løsning Nyt Produkt: LaserNet Client Nye Features & Functions Ny medarbejder

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Digital Print Room Implementering og tilretning. 11. Sep. 2001 TMC Plot-SIG

Digital Print Room Implementering og tilretning. 11. Sep. 2001 TMC Plot-SIG Digital Print Room Implementering og tilretning 11. Sep. 2001 TMC Plot-SIG Agenda. Priser. Forskellen mellem de 3 versioner. Hardware og software. Sikkerheden og opsætning af rettigheder. Opgradering fra

Læs mere

Referat fra møde i Bentley Plant SIG

Referat fra møde i Bentley Plant SIG Referat fra møde i Til: Kopi: www.bentleyuser.dk Udarbejdet af: Allan Christensen Mødenr: 23 Mødedato: 2011.09.20 Deltagere: Allan Christensen (AC), GEA Process Engineering A/S Henrik Piihl (HP), GEA Process

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase

Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase Opsætning af MobilePBX med Kalenderdatabase Dette dokument beskriver hvorledes der installeres Symprex Exchange Connector og SQL Server Express for at MobilePBX kan benytte kalenderadadgang via database

Læs mere

Filr: Næste generation af Fildeling. Flemming Steensgaard fsteensgaard@novell.com

Filr: Næste generation af Fildeling. Flemming Steensgaard fsteensgaard@novell.com Filr: Næste generation af Fildeling Flemming Steensgaard fsteensgaard@novell.com Filr Infrastruktur CIFS, NCP Eksterne, uden for Firewall HTTPS Filr Appliance: Validering edir og/eller AD NCP, CIFS, HTTPS

Læs mere

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tillægsproduktet Mamut Client Manager består af programmerne Mamut Client Start og Mamut Client Update. Ved hjælp af Mamut Client Manager kan du fra et vindue åbne, opdatere og administrere

Læs mere

EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0

EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0 EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0 Kunde: Forfatter: Thomas W. Yde Systemtech A/S Side: 1 af 17 1 Indholdsfortegnelse 2 GENERELT OMKRING FORUDSÆTNINGEN OG OPDATERINGS FORLØBET... 3 2.1 FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Datamanagement SIG, BE Conference, Philadelphia 2010. Af: Michael Friis Ørsted, Københavns Lufthavne A\S

Datamanagement SIG, BE Conference, Philadelphia 2010. Af: Michael Friis Ørsted, Københavns Lufthavne A\S Datamanagement SIG, BE Conference, Philadelphia 2010 Af: Michael Friis Ørsted, Københavns Lufthavne A\S Det der er skrevet med blåt er det sociale udenomssnak, så hvis du kære læser kun vil have væsentlig

Læs mere

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE

HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE HELLO INSTALLATIONS GUIDE - DANSK RACKPEOPLE 1 Tekniske Krav 1.1 Hardware krav: En skærm gerne med touch Hvis skærmen ikke har touch, skal du bruge et tastatur og en mus Webcam Gerne i HD En ekstern lydenhed

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

Dan Rolsted PIT. Side 1

Dan Rolsted PIT. Side 1 Side 1 Side 2 Indledning I denne vejledning vil der vises hvordan Office 365 opsættes på de forskellige platforme, herunder IOS (ipad) og Android (HTC One). Derudover vil der også være vejledning til Windows

Læs mere

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony)

Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Quick Guide for Mobil Reception (Omhandler mobil reception også kaldet isymphony) Generelt Mobil Reception er et værktøj som bruges til at overvåge medarbejdere, kø er og meget andet samt styre dit omstillingsanlæg

Læs mere

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server Side 1 af 20 INSTALLATIONSGUIDE 1 1 FORORD 3 2 OPRET NODEN I NETGROUP PORTAL. 4 3 KLIENTSOFTWARE 5 3.1

Læs mere

Internet Information Services (IIS)

Internet Information Services (IIS) Internet Information Services (IIS) Casper Simonsen & Yulia Sadovskaya H1we080113 06-11-2013 Indholdsfortegnelse Problemformulering... 2 Hvorfor:... 2 Hvad:... 2 Hvordan:... 2 Problembehandling... 3 Introduktion...

Læs mere

Vejledning. Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010

Vejledning. Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010 Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010 Indholdsfortegnelse Opsætning af Trio Web... 3 Generel opsætning af Trio Web... 3 Databaseopsætning... 3 DB... 3 Aar... 4 Login... 4 Internet... 4 Port... 4 Registreringsnøgle...

Læs mere

2011 Bentley Systems, Incorporated AECOsim Building Designer V8i. Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems

2011 Bentley Systems, Incorporated AECOsim Building Designer V8i. Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems AECOsim Building Designer V8i Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems Architecture Engineering Construction Operation Simulation 2 WWW.BENTLEY.COM AECOsim Building Designer Hvad er AECOsim Building Designer?

Læs mere

QUICK MANUAL BRUGERNAVN: ADMIN PASSWORD: 00000 APP: SMARTEYES PRO PORT: 50100. SecVision - Quick Manual v1.0

QUICK MANUAL BRUGERNAVN: ADMIN PASSWORD: 00000 APP: SMARTEYES PRO PORT: 50100. SecVision - Quick Manual v1.0 QUICK MANUAL BRUGERNAVN: ADMIN PASSWORD: 00000 APP: SMARTEYES PRO PORT: 50100 SecVision - Quick Manual v1.0 1. System Login 1.1. Bruger Login ID: admin Password: 00000 1.2. Indstilling af dato/tid og harddisk

Læs mere

Velkommen på kursus hos Microworld

Velkommen på kursus hos Microworld Velkommen på kursus hos Microworld Du ønskes velkommen på kurset Windows 8 Workshop. Dette kursusmateriale er udarbejdet for at kunne fungere som arbejdsmateriale under selve kurset, men det er også meningen,

Læs mere

Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver

Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse Om denne brugermanual... 3 Registrering af bruger... Error!

Læs mere

Installation af Bilinfo på Windows

Installation af Bilinfo på Windows Installation af Bilinfo på Windows Eksempler i denne vejledning er taget fra Windows 7 og Internet Explorer 8 Download det nødvendige program. Gå ind på www.bilinfo.dk/download Klik på download ud for:

Læs mere

Download, installation og ibrugtagning af CQ

Download, installation og ibrugtagning af CQ Download, installation og ibrugtagning af CQ 1. Download og installation 2. Grundlæggende opsætning af CQ 3. Opdatering af CQ herunder registrering af CQ og licenser (3.12) 4. Opsætning af CQ til netværk.

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Siteloom manual for Comwells webredaktører

Siteloom manual for Comwells webredaktører Siteloom manual for Comwells webredaktører Generelt Hvad er SL: SiteLoom er redigeringsprogrammet bag comwell.com websitet, som gør det muligt for folk uden programmeringskundskaber, at redigere og tilføje

Læs mere

Nyheder fra Adobe - og lidt til...

Nyheder fra Adobe - og lidt til... Nyheder fra Adobe - og lidt til... Per Haslev Territory Account Manager Adobe Systems Danmark per.haslev@adobe.com 1 AGENDA Adobe Acrobat 8 Adobe løsninger tilknyttet PDF Lidt praktiske eksempler - komprimering

Læs mere

Pronestor Room & Catering

Pronestor Room & Catering Pronestor Room & Catering Modul 2 Installation af tilkøbsmoduler Side 2.0 2.9 Bruger Import (AD integration) Side 2.1 2.4 o Service Accounts (hosted og on-premises) o Active Directory struktur o Installation

Læs mere

Agenda. Muligheder for anvendelse. Komponenter. Features. Restore muligheder. DR og TSM integration. Repository. Demo. Spørgsmål

Agenda. Muligheder for anvendelse. Komponenter. Features. Restore muligheder. DR og TSM integration. Repository. Demo. Spørgsmål Agenda Muligheder for anvendelse Komponenter Features Restore muligheder DR og TSM integration Repository Demo Spørgsmål Muligheder for anvendelse Data Center dmsave/lokal TSM Remote Office Application

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

Advanced Word Template Brugermanual

Advanced Word Template Brugermanual Advanced Word Template Brugermanual Forord: Advanced Word Template er et værktøj, der anvendes sammen med Microsoft Word til at opbygge ensartet beskrivelser på en mere intelligent måde end Copy and Paste

Læs mere

WINDCHILL THE NEXT STEPS

WINDCHILL THE NEXT STEPS WINDCHILL THE NEXT STEPS PTC/user, 4. marts 2015 Jens Christian Jensen, Econocap Agenda Windchill the next steps Bliv opdateret og inspireret til at se hvor Windchill kan hjælpe dig med andet end blot

Læs mere

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Hvad er RefWorks?... 2 Opret dig som bruger... 2 Inden du går i gang... 3 Klargøring af computer til download af Write-N-Cite v. 4.2... 3 Installation af Write-N-Cite... 4 Installation

Læs mere

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365 10 gode grunde - derfor skal du vælge Office365 1. Bedre samarbejde på tværs af lokationer En stor del af arbejdsstyrken tilbringer i dag langt mere tid væk fra deres kontor end hidtil. Dine ansatte kan

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Brugermanual. Byggeweb Capture Entreprenør 7.38

Brugermanual. Byggeweb Capture Entreprenør 7.38 Brugermanual Byggeweb Capture Entreprenør 7.38 Indholdsfortegnelse Byggeweb Capture... 5 Indledning... 5 Hvad er Byggeweb Capture... 5 Principper... 6 Opbygning... 7 Projektinfo - Entreprenør... 7 Opsummering

Læs mere

EasyIQ ConnectAnywhere Release note

EasyIQ ConnectAnywhere Release note EasyIQ ConnectAnywhere Release note Version 2.4 Der er over det sidste år lavet en lang række forbedringer, tiltag og fejlrettelser. Ændringer til forudsætningerne: o Klienten skal ved førstegangs login

Læs mere

Fold mulighederne ud med Microsoft Dynamics AX. Stærkere forretning med apps og mobile løsninger

Fold mulighederne ud med Microsoft Dynamics AX. Stærkere forretning med apps og mobile løsninger Fold mulighederne ud med Microsoft Dynamics AX Stærkere forretning med apps og mobile løsninger Agenda MOTIVATION Hvorfor mobility og ERP? TEKNIK Sikkerhed Infrastruktur LØSNINGER Standard løsninger fra

Læs mere

BE Conference Europe 2006

BE Conference Europe 2006 BE Conference Europe 2006 Bestyrelsens Rejserapport ved Marianne Rask INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. Rejsearrangementet 2 2. Keynotes 4 3. Brugerforeningsmøder 6 4. Networking 7 5. Konklusion 8 BE2006Prag_Rejserapport_MaR.doc

Læs mere

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Mail Data Protection for Microsoft Exchange Server

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Mail Data Protection for Microsoft Exchange Server Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Mail Data Protection for Microsoft Exchange Server Side 1 af 18 INSTALLATIONSGUIDE 1 1 FORORD 3 2 OPRET NODEN I NETGROUP PORTAL. 4 3 KLIENTSOFTWARE 5 3.1

Læs mere

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund Det Nye Testamente lyd-app v. Stefan Lykkehøj Lund Indledning For nogle år siden, fik jeg Det Nye Testamente som lydbog på USB. I starten lyttede jeg en del med tiden blev det dog til mindre og mindre.

Læs mere

2) OVERVEJE hvordan dine træningsdata skal overføres til dagbogen.

2) OVERVEJE hvordan dine træningsdata skal overføres til dagbogen. Kære løber, Denne vejledning har til formål at hjælpe dig hele vejen igennem vores tilmeldingsprocedure. Det kan være en god idé, at printe denne vejledning ud og have liggende ved siden af computeren,

Læs mere

BE2007 Los Angeles USA

BE2007 Los Angeles USA BE2007 Los Angeles USA Bestyrelsens rejserapport V. Gita Monshizadeh, Lone Blach og Carsten Ahm Indholdsfortegnelse: 1. Rejsearrangementet... 2 2. Keynotes... 3 2.1. Mandagens keynote... 3 2.2. Onsdagens

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF PDF Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse side 2 PDF i praksis side 3 Hvad skal være installeret? side 4 Kontrol side

Læs mere

Citrix AppDNA 6.1 SP1. 8. november 2012 Flemming Hjorth Andersen, infrastructure specialist

Citrix AppDNA 6.1 SP1. 8. november 2012 Flemming Hjorth Andersen, infrastructure specialist Citrix AppDNA 6.1 SP1 8. november 2012 Flemming Hjorth Andersen, infrastructure specialist side 2 Introduktion til AppDNA Hvad handler AppDNA om? At skabe overblik over den udfordring du står overfor estimere

Læs mere

Citrix Online Plugin Client Install Integra

Citrix Online Plugin Client Install Integra DBC A/S 1 af 6 2011-09-08 14:52 Citrix Online Plugin Client Install Integra Vejledning til installation af Citrix Online Plugin (Full) Forudsætninger For at få adgang til Integra driftsløsningen på DBC

Læs mere

EndNote. Berit Elisabeth Alving

EndNote. Berit Elisabeth Alving EndNote Berit Elisabeth Alving Agenda 1. Referencehåndteringsværktøjer 2. Kom i gang med EndNote 3. Tilføje referencer til biblioteket 4. Tilknyt filer 5. Dubletter 6. Groups, Group sets og Smart groups

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk.

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. 1. Formål 2. Forudsætninger og installationer 3. Opsætning 4. Start streaming 5. Aflyt streaming 6. Kontakt 1. Formål Mange benytter Winamp ( Nullsoft, Inc.)

Læs mere

Har det en værdi og hvordan kommer du i gang?

Har det en værdi og hvordan kommer du i gang? Virtualisering? Har det en værdi og hvordan kommer du i gang? Torben Vig Nelausen Produktchef Windows Server, Microsoft og Claus Petersen Senior Partner Technology Specialist, Microsoft Agenda Hvad er

Læs mere

Opgavestyring, op og download af mange filer

Opgavestyring, op og download af mange filer 1 Opgavestyring, op og download af mange filer Det er muligt at downloade alle besvarelser i en arbejdsgang til din PC, hvorefter der kan rettes og kommenteres på besvarelserne, til sidst kan alle de kommenterede

Læs mere

Vejledning til Kilometer Registrering

Vejledning til Kilometer Registrering Vejledning til Kilometer Registrering iphone Appen som holder styr på dit firma og privat kørsel. Udviklet af Trisect Development 2011. www.trisect.dk For iphone version 4.2 og nyere. Med Kilometer Registrering

Læs mere

Guide til opsætning af Google Analytics Eksisterende kunder Visiolab introduction

Guide til opsætning af Google Analytics Eksisterende kunder Visiolab introduction Guide til opsætning af Google Analytics Eksisterende kunder Visiolab introduction Du modtager denne guide som en hjælp til forståelse af hvordan Visiolink applikationer fungere med Google Analytics. Ydermere

Læs mere

Kvik start opsætning af kamera det første du skal gøre:

Kvik start opsætning af kamera det første du skal gøre: Kom godt i gang Tillykke med købet af Valtronics Trådløst IP kamera. Denne quickmanual kan bruges til alle Valtronics IP kameraer. Kameraet giver mulighed for at fjenovervåge steder via sin mobiltelefon

Læs mere

SW6 SAI. Services 1: (Fil) service admin torsdag 7/4 05

SW6 SAI. Services 1: (Fil) service admin torsdag 7/4 05 SW6 SAI Services 1: (Fil) service admin torsdag 7/4 05 agenda Backup / Restore SW pakke management Windows Installer RPM mm Patch management Linux / Windows Backup og Restore I hvilke situationer er der

Læs mere

NTI BIM Tools 2011 - installationer

NTI BIM Tools 2011 - installationer NTI BIM Tools 2011 - installationer NTI BIM Tools er en meget omfattende samling hjælpeværktøjer henvendt til byggebranchen. NTI CADcenter har valgt at udgive en lang række af vores populære CAD- og BIM

Læs mere

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper

Håndbog Til CPR services. Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper Håndbog Til CPR services Bilag 10 Opsætning af CPR klienten til understøttelse af forskellige installationstyper CPR-kontoret Datavej 20, Postboks 269, 3460 Birkerød E-post: cpr@cpr.dk. Telefax 45 82 51

Læs mere

Installation af WeroShop 2.4 S

Installation af WeroShop 2.4 S 2012 Installation af WeroShop 2.4 S Tommy Westerdahl Christensen Wero Electronics 23-02-2012 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 INSTALLATION... 3 GENEREL OPSÆTNING... 8 MOMS OPSÆTNING... 10 BETALINGSFORMER...

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual er en vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan

Læs mere

Vejledning til Club Counsellor i brug af RYE Database 2008

Vejledning til Club Counsellor i brug af RYE Database 2008 Vejledning til Club Counsellor i brug af RYE Database 2008 Indledning Multi District Denmark har udviklet en database til brug ved administration af udvekslingsstudenter. Databasen kan åbnes fra alle pc

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Brugermanual Kompass-værktøjet - for administratorer

Brugermanual Kompass-værktøjet - for administratorer 1 Brugermanual Kompass-værktøjet - for administratorer 2 LOG IND...Fehler! Textmarke nicht definiert. RegistRER EN BRUGER...Fehler! Textmarke nicht definiert. BED DEN STUDERENDE OM AT OPRETTE KOMPETENCEWEBS

Læs mere

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft

Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kom godt i gang med ImageDB programmet fra PetriSoft Kort om ImageDB: ImageDB er et Windows (98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Windows7) program, hvor du kan registrere alle dine film, musik, bøger, billeder, fotos,

Læs mere

OFFENTLIGT KMD A/S EJ 0.0 NUMMERERET SLIDE 1 CCM USER GROUP 20.11.2013. KMD einvoicing. v/ Ole Sixhøi

OFFENTLIGT KMD A/S EJ 0.0 NUMMERERET SLIDE 1 CCM USER GROUP 20.11.2013. KMD einvoicing. v/ Ole Sixhøi OFFENTLIGT SLIDE 1 CCM USER GROUP 20.11.2013 KMD einvoicing v/ Ole Sixhøi AGENDA SLIDE 2 INTRODUKTION KMD einvoicing - Baggrunden - Ydelsen DESIGN OG FUNKTIONALITET LOGISK FLOW ARKITEKTUR KMD E-INVOICING

Læs mere

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0

Kom godt i gang KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 KMD VALG. Digital Valgliste Installationsvejledning Version 2.4.0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 1 Programmer og krav... 3 1.1 Installér og konfigurer udstyr... 3 1.2 Lukket netværk...

Læs mere

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Brugervejledning til PC (windows) 1. Installation af kamera Vejledningen er almen for alle Valtronics kameraer, og derfor kan billederne af de forskellige

Læs mere

Carry it Easy Brugermanual

Carry it Easy Brugermanual Carry it Easy Brugermanual Brugermanual Version 2.0 2004-2006 CoSoSys SRL Carry it Easy Brugermanual Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...I 1. Introduktion...1 2. Systemkrav...2 3. Installation...2

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Software Assurance (SA) http://www.microsoft.com/danmark/licens/sa.mspx

Software Assurance (SA) http://www.microsoft.com/danmark/licens/sa.mspx Software Assurance (SA) http://www.microsoft.com/danmark/licens/sa.mspx Hvad er en CAL? (Client Access License) CAL-tildeling baseret på bruger (User) eller enhed (Device) Hvad er en Core CAL? Core CAL

Læs mere

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 Delfi Connect Bruger vejledning INDHOLD 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 TOOLS...4 4. KOMMUNIKATIONS OPSÆTNING...5 5. GENEREL OPSÆTNING OG DATA KONFIGURATION...6 RECORD...8 BASAL

Læs mere

Smartair 6.0. Installations guide

Smartair 6.0. Installations guide Smartair 6.0 Installations guide Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 System Oversigt... 4 3 Installation... 5 3.1 System Krav... 5 3.2 Klargøring af installationen... 5 3.3 Afinstallere tidligere TS1000

Læs mere

Vejledning til brug af IT for nye elever

Vejledning til brug af IT for nye elever Vejledning til brug af IT for nye elever Vers.1. Okt 2014 IT Center Syd byder dig velkommen til Sønderborg Statsskole Denne vejledning er lavet for at gøre det nemmere for dig som elev, at benytte de forskellige

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Brugervejledning. TDC Scale Assistent til Android. Copyright NOMADICCIRCLE 2011-2012 All rights reserved

Brugervejledning. TDC Scale Assistent til Android. Copyright NOMADICCIRCLE 2011-2012 All rights reserved TDC Scale Assistent til Android Copyright NOMADICCIRCLE 2011-2012 All rights reserved Revision Date 1 kw 20110518 Initial version 2 KW 20110522 Sproglige rettelser 3 KW 20110525 Afsnit vedr. Automatick

Læs mere

Nets - Medarbejder Signatur

Nets - Medarbejder Signatur Nets - Medarbejder Signatur Nets Direkte Kommunikation Nøgle Bestilling Version: 2.1, Oktober 2013 Continia Software a/s Hjulmagervej 55 DK-9000 Aalborg Denmark Tel. +45 82 30 50 00 Support mail: cm@continia.dk

Læs mere

Nyheder fra Citrix Synergy 2013

Nyheder fra Citrix Synergy 2013 Nyheder fra Citrix Synergy 2013 Desktop Player for Mac side 2 side 3 Desktop Player for Mac Afvikler Windows VDI på Mac OS Kræver ingen båndbredde tag din VDI med offline Image administreres centralt Opdateringer

Læs mere

Guide til opsætning af Google Analytics Nye kunder Visiolab introduktion

Guide til opsætning af Google Analytics Nye kunder Visiolab introduktion Guide til opsætning af Google Analytics Nye kunder Visiolab introduktion Denne guide vil gøre dig i stand til at opstille din Google Analytics konto. Ydermere vil den være en hjælp til at forstå hvordan

Læs mere

Lyngby Svømmeklub Hjemmeside Guide. Indholdsfortegnelse

Lyngby Svømmeklub Hjemmeside Guide. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Hjemmeside struktur... 3 Rettigheder... 4 Opret Nyhed... 6 Opret Kalender Event... 7 Opret Arrangement... 9 Fast side... 10 Forside... 11 Tekst... 11 Billeder... 11

Læs mere

mobile112 Ltd 2013 Index

mobile112 Ltd 2013 Index Index Start 2 Installation 5 Android 4 11 Version 3.037 14 DropBoks 16 Blokerende ord 18 Filemanager 21 Filemanager fortsat 22 Sara 26 Sara forsat 28 Svox indstillinger 30 Userdictionaryupdater 33 Scandinavian

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Advanced Sitecore Google Maps

Advanced Sitecore Google Maps Advanced Sitecore Google Maps WCAG Edition Version 2.2 Brugervejledning 1 / 49 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Forord... 4 2.1 Hvad er nyt?... 5 3 Oprettelse af kort... 6 3.1 Kort centrum

Læs mere

Version 8.0. BullGuard. Backup

Version 8.0. BullGuard. Backup Version 8.0 BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIONSVEJLEDNING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Luk alle åbne programmer, bortset fra Windows. 2 3 Følg instrukserne på skærmen for at installere

Læs mere

Du vil ha` ultra kort oplæringstid for personalet. Du vil ha` det

Du vil ha` ultra kort oplæringstid for personalet. Du vil ha` det Du vil ha` ultra kort oplæringstid for personalet. Du vil ha` det mindst mulige antal skærmbilleder ved indtastning. Du vil logge på systemet hurtigt og nemt uden at dit personale står i kø ved kassen.

Læs mere

M Mobility Mobil IP. Installations- & brugervejledning Desktop version Windows 12. august 2014

M Mobility Mobil IP. Installations- & brugervejledning Desktop version Windows 12. august 2014 M Mobility Mobil IP Installations- & brugervejledning Desktop version Windows 12. august 2014 Indhold Introduktion Download program software Installation af M Mobility Mobil IP Softphone program Åbningsskærm

Læs mere

Dokumentering af umbraco artikeleksport:

Dokumentering af umbraco artikeleksport: Dokumentering af umbraco artikeleksport: Lav en artikel side 2-3. Installationsguide side 3-5. Opsættelse af databasen og web.config side 5-8. Umbraco: templates side 8. Umbraco: borger.dk tab side 8.

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere