Dette har ført til dialog med en bred kreds af kommuner gennem efteråret 2011 og resultatet af denne dialog er nærværende projektbeskrivelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dette har ført til dialog med en bred kreds af kommuner gennem efteråret 2011 og resultatet af denne dialog er nærværende projektbeskrivelse."

Transkript

1 Projekt Rød Tråd Et nationalt samarbejdet mellem Ungdommens Uddannelsesvejledning, kommunale udbydere af Særligt Tilrettelagt Undervisning og Open College Network Danmark Baggrund På møder mellem UU-Viborg, STU-Viborg og OCN Danmark, spirede ideen om at bruge OCN metoden til at skabe en rød tråd gennem den særligt tilrettelagte undervisning fra den unges uddannelsesplan skal sammensættes og til vedkommende skal præsentere sin tilegnede læring for at få uddannelse, job eller opnå anden progression. Det var tænkt som et lokalt projekt, men både STU-Viborg og OCN Danmark har oplevet interesse for projektet fra flere andre kommuner med samme behov for sammenhæng i tilbuddene til projektets målgrupper. Dette har ført til dialog med en bred kreds af kommuner gennem efteråret 2011 og resultatet af denne dialog er nærværende projektbeskrivelse. Denne projektbeskrivelse er version 1.0. Den er ikke et forsøg på at vise, hvordan det færdige projekt absolut skal se ud. Den er et forsøg på at opsamle og beskrive, hvordan Projekt Rød Tråd ser ud efter at mange UU og STU ere har diskuteret projektet og er kommet med input dertil. Den er lavet for at give deltagerne på mødet den 14. December, samt alle dem, der ikke kan komme, samt dem, som lige nu er observatører på projektet med henblik på eventuel senere deltagelse - et fælles udgangspunkt for at forstå projektet og justere det på plads i en endelig samarbejdsaftale

2 Projektets mål - skabe fælles sprog og sammenhæng mellem uddannelsesplaner, undervisningsplaner, konkret læring, dokumentation af læring og de uddannelser og arbejdspladser, der kan aftage STU- elever. - at sikre, at de uddannelser, arbejdspladser og andre tilbud, der skal overtage den unge efter endt STU er med til at formulere, hvilken læring, der sikrer bedst fastholdelse hos dem efter endt STU. - at sikre, at den unge får et pålideligt, validt og individuelt kompetencebevis, der dokumenterer hvilke færdigheder og kompetencer, den unge har lært i STU s rammer. Open College Network (OCN) - metoden som rød tråd. OCN-metoden giver de deltagende organisationer mulighed for at strukturere læringsforløb på en måde, så deltagerne får mulighed for at dokumentere deres læring. Det er stadigvæk op til den enkelte STU at vælge pædagogik og undervisningsmetode, men den fælles struktur af læringsmål gør det muligt at synliggøre læringsindholdet meget konkret mod både UU og aftagere. Det gør det enkelt for UU at vise den unge, hvilken læring STU erne har på hylderne og enkelt for aftagerne at forstå, hvad den unge har med sig fra endt STU. Se bilag 1 for helt kort Info om OCN Danmark. Den konkrete ide Samarbejdet skal tage udgangspunkt i de læringsområder som er udmeldt i vejledning om ungdomsuddannelse af unge med særlige behov. Her er tale om: - Faglige- og almene færdigheder - Personlige og sociale færdigheder - samfundsmæssig indsigt og viden - Selvstændig livsførsel og særlige interessefelter - Praktiske færdigheder - Kompetencer til brug i uddannelses- og beskæftigelsessituationer.

3 Disse elementer skal ifølge ministeriet indeholdes i et sammenhængende individuelt sammensat uddannelsesforløb, hvor den unges kompetencer udvikles og nye opnås. I projektet Rød Tråd skal deltagerne (UU/STU) vælge de læringsforløb, som er mest relevante at undervise i, fra de 6 hovedområder, forstået på den måde, at de skal give mening for flest mulige unge og kunne bruges af alle de deltagende UU/STU ere. Hermed menes: 1) at det skal være læringsforløb, som kan anvendes på tværs af danske STU-tilbud. 2) at det skal være læringsforløb, man kan samle og kombinere til individuelle uddannelsesplaner. 3) at det skal være læringskomponenter/elementer, som den enkelte unge kan have glæde af at få bevis for at have lært i forhold til at få arbejde, uddannelse eller anden progression. Eksempel Følgende eksempel er hentet fra OCNs database og programmet er lavet i samarbejde mellem Produktionsskoler og erhvervsskoler. Se bilag 2 Det er et eksempel på, hvordan læringskataloget indenfor de personlige og sociale færdigheder kunne se ud i efteråret 2012, hvis det var præcis de færdigheder, som deltagerne i Rød Tråd havde valgt at OCN-certificere til det fælles læringskatalog. Som eksempel vælger vi læringsforløb fra hovedområdet: Læg mærke til, at ONCs betegnelse for læringsforløb er: Læringsmoduler. - Personlige og sociale færdigheder Under dette punkt findes - i dette eksempel - følgende læringsmoduler. - Adfærd og Kropssprog - Arbejdsmarkedsforståelse- og kendskab - Arbejdstempo - Bordskik og manerer - Gruppearbejde og gruppedannelse - Kendskab til mobning

4 - Konflikthåndtering - Mødestabilitet og orden - Personlig hygiejne - Personlig økonomi - Sprog og kommunikation Gennem OCN metoden sikres det, at læringsmodulerne bliver til certificerede læringsforløb, hvilket betyder, at de unge kan dokumentere deres læring og få bevis på den når de har tilegnet sig læringen. Se bilag 3 for manual med forslag til den pædagogiske formidling og konkrete muligheder for, hvordan den unge kan dokumentere sin læring. Det skal slås fast, at det er frivilligt, om man vil bruge læringsmanualen (bilag 3). Den enkelte læringsorganisation bag hverdagsliv kan anvende hvilken som helst pædagogik og undervisningsmetode, de vil. Manualen er lavet fordi, man ville komme med et godt forslag til, hvordan læringen kan formidles og dokumenteres. Dette anvendes af de fleste deltagende organisationer, mens andre opfylder læringsmodulerne med egne undervisningsredskaber. Det samlede læringskatalog Hvis vi forestiller os, at ovenstående modulkatalog (bilag 2) var det indhold, som UU og STU i fællesskab var nået frem til på området: Personlige og sociale færdigheder, ville bilag 2 indgå som del af det katalog, som er projektets samlede mål. Nemlig et katalog af OCN-certificerede læringsforløb, som UU, sammen den unge og eventuelt den unges forældre o.a. kan plukke fra, når de udfylder uddannelsesplanen med hensyn til den unges individuelle behov. Hermed kan UU fremvise konkrete læringsforløb med læringsmål indenfor træning af personlige og sociale færdigheder og man kan vælge de læringsmål, der giver mening for den enkelte unge. Kataloget afspejler præcist de "læringsforløb" som STU erne har på hylderne og som ligger til grund for deres undervisning. Læringsforløbene OCN-certificerede således, at den unge kan dokumentere sin læring og få et validt kompetencebevis med efter endt uddannelse.

5 Share ware i OCNs database Dette eksempel (hverdagsliv) kommer fra det meget omfattende indhold OCNs database, hvor en lang række uddannelses-udbydere på det uformelle danske læringsmarked, har lagt programmer ind, som alle medlemmer af OCN kan bruge. Programmer som for eksempel "Hverdagsliv" kan dermed bruges af deltagere i dette projekt, hvis man vurderer, at de direkte eller rimeligt enkelt kan justeres på plads så, de giver mening i forhold til STU-målgrupperne. I OCNs database findes ligeledes en lang række programmer, der certificerer virksomhedspraktikker indenfor for eksempel: - Detailhandel - Lager - Gartneri - Transportvirksomheder - Industri - Fastfood - Ældrepleje - Børnepasning - Rengøring - Catering Og der findes ligeledes programmer, der certificerer interne aktiviteter og værksteder som: - Træværksted - Metalværksted - Knallertværksted - Bil værksted - Køkken - IT - Sy værksted Læringsprogrammerne findes som lærings-moduler i OCNs database i samme form som det er tilfældet med de personlige og sociale færdigheder i bilag 2. Mange af programmerne har tilhørende deltagermanualer til opsamling af beviser for læringen, som det er tilfældet i bilag 3.

6 Udvælgelse af læringsmoduler til UU/STU-læringskatalog I projekt Rød Tråd kan man således anvende nogle af de programmer, som ligger i OCN databasen i forvejen, men det er ligeså vigtigt at certificere læringsforløb, som findes i landets STU ere eller bruge muligheden på sammen at udvikle nye læringsforløb. Det konkrete indhold til læringen i de OCN-certificerede programmer skal dermed - for alle de 6 ovennævnte hovedområders vedkommende - samles fra 3 kilder: 1) Den vigtigste er naturligvis de erfaringer, der i forvejen findes på landets STUskoler i forhold til at skabe progression i de unges liv. - Meningen er at se på best practice herfra og samle de undervisnings-elementer, der skaber mest progression hos de unge. 2) Gennem en forstærkning af dialogen med aftageren i form af uddannelser, virksomheder og andre tilbud, der skal aftage de unge efter endt STU, kan udvikles nye undervisningselementer eller der kan videreudvikles på de eksisterende, Meningen er, at trække aftagerne med ind for at formulere de færdigheder, som skal trænes for at de unge har den bedste mulighed for at komme ind og få fodfæste hos aftagerne. 3) Endelig findes der i OCNs database mange hundrede store og små OCNvaliderede undervisningsprogrammer, som er lagt ind af alle vores samarbejdspartnere, der formidler læring. - Her er mange af programmer lavet til jobtræning, EGU eller Produktionsskoler og selvom STU har en anden målgruppe, kan meget af det inspirere eller bruges direkte i særligt tilrettelagt undervisning. Det betyder alt i alt, at læringselementerne til de kommende programmer samles fra STU ernes egne læringsprogrammer, fra læring udviklet ud fra aftagernes ønsker og fra relevant læring i OCNs database. Grænser for certificering Der vil være meget af den læring, der foregår på de enkelte STU ere, som er helt essentiel for de unge, men ikke egner sig til OCN-certificering. Det kan være meget af den helt individuelle og håndholdte læring og coaching.

7 Forslag til tids- og handlingsplan 2012 er Projekt Rød tråds udviklingsperiode er projektets første drifts år. December januar 2012: Projektet justeres på plads og deltagerne laver samarbejdsaftale. Februar - marts 2012: 5 personer fra hver STU/UU tager et todages kursus i OCN metodik. April - juni: 2012: Projektdeltagerne afgør hvilke læringsforløb, der skal udgøre 1. Version af det samlede UU/STU-læringskatalog. Projektdeltagerne strukturerer de læringsforløb, som ikke findes i biblioteket ved hjælp af OCN-metoden, så de unge kan dokumentere deres læring. Der uddannes en Intern kvalitetssikrer for hver UU/STU, hvilket er yderligere en dags kursus for en af de personer, der allerede har vejlederkurset. Der udpeges eksperter fra de relevante brancher, fagområder, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og myndigheder til de OCN-paneler, der skal kvalitetssikre de valgte læringsforløb. August - september 2012 De relevante læringsprogrammer kvalitetssikres af ekspertpanelerne som sikrer: - at læringen er tydeligt formuleret - at læringen er relevant og opdateret i forhold til relevant branche eller fagområde - at de unge har optimal mulighed for at dokumentere deres læring - at læringen matcher målgruppen - at OCN point og niveauer er korrekt beregnet.

8 De kvalitetssikrede moduler samles til det fælles katalog af certificerede læringsforløb, som UU kan anvende til at udvælge de relevante læringsforløb til de konkrete unge, der skal have STU. Se bilag 4 for beskrivelse af OCNs point, niveauer, ekspert paneler og deltagermanualer. Oktober - december 2012: Der produceres deltagermanualer til de kvalitetssikrede programmer. Januar 2013: Rød Tråd går i drift og de første unge starter med at gennemgå de relevante læringsforløb. Der udskrives læringsbeviser til de unge fra OCN hvert år. Test I hele 2012 kan de deltagende organisationer teste, afprøve og se nærmere på OCNmetoden ved at prøve nogle af de forløb, der allerede findes i OCNs database. Der findes adskillige forløb, som STU elever kan magte. Det kan være køkkenfærdigheder, værkstedslæring eller træning af personlige og sociale færdigheder, som alle kan hentes i OCN databasen inklusiv deltagermapper.

9 Økonomi Her estimeres et budget for, hvad projektet koster de enkelte organisationer i opstartsåret (2012) og det første driftsår (2013) Vi beregner økonomien ud fra, at 5 UU ere/stu ere deltager i projektet. Der kan deltage flere STU er fra samme kommune eller flere STU ere fra forskellige kommuner, der refererer til samme UU: Hver organisation klædes på til at kunne strukturere, dokumentere og validere læring ud fra OCN-metoden. Det indebærer: 1) at omkring 5 personer fra hvert samarbejde (1 UU og 1 STU) får et 2 dages kursus hos OCN 2) at én af dem deltager i yderligere en dags undervisning. Dermed får hver samarbejde (1 UU og 1 STU) 5 OCN-vejledere, hvoraf en af dem også er internt kvalitetssikrer. 3) at der gives licens til OCN for både UU og STU, dette giver adgang til: - alle eksisterende forløb i databasen, - udskrivning af point, - ekstern kvalitetssikring, - hotline - deltagelse i netværksmøder. 4) at samarbejdet (1 UU og 1 STU) gennemfører en panelproces, hvor eksterne eksperter kvalitetssikrer de konkrete læringsforløb. OCNs opgaver er i den forbindelse: - at hjælpe samarbejdspartnerne med at skrive læringsforløbene så godt, at eksperterne kan løfte dem videre ud fra deres specialviden. - at indkalde eksperterne (det er OCN og de enkelte organisationer i fællesskab, der finder frem til hvem, der skal være paneleksperter) - at forberede eksperterne på deres rolle og sætte dem ind i metodikken. - at lede panelmødet og referere fra dette. - at sikre, at eksperternes krav og anbefalinger til læringen skrives ind i læringsforløbene. - at få det hele godkendt af eksperterne efterfølgende. - at skrive læringsforløbene ind i databasen, så de unge kan tilmeldes forløbene og færdighederne kan genereres over på læringsbeviser, når de er dokumenterede.

10 Pris for udvikling af Projekt Råd tråd i 2012 i alt per UU/STU for første år ved 5 deltagere kommuner: 2012: kr. Prisen omfatter: 5 x 2 dages vejlederkursus. 1 x 1 dags Intern kvalitetssikrer kursus Licens, kr per år: Hjælp til strukturering af læringsmoduler Landsdækkende paneler: Ledelse og administration: Mulige tilkøb i 2012: OCN point: 400 kr. pr. læringsbevis, uanset antal point. (hvis STU erne vil udskrive læringsbeviser ved at bruge eksisterende læringsforløb i 2012) Deltagermanualer: 500 kr. per point, hvis OCN skal gøre det. De fleste læringsudbydere ønsker selv at gøre det. Priser for første driftsår (2013) i alt pr. UU/STU Licens: Læringsbeviser med frit antal OCN-point til for eksempel 30 unge: I alt: kr kr kr. Mulige tilkøb i drifts år: Vejlederkursus: kr. pr. person (hvis nye medarbejdere skal certificeres.) Internt kvalitetsikrings kursus: kr. pr. person (hvis nye medarbejdere skal certificeres) Ekspertpaneler: kr. pr. panel (Hvis yderligere læringsforløb skal certificeres, så de bliver tilgængelige for alle deltagende organisationer) Alle priser er eks. moms.

11 Projektets udgifter i 2012 ved OCN Danmarks almindelige listepriser: Priserne er udgiften for 1 STU/UU i 2012 i OCN-listepriser for én UU/STU: 5 x 2 dages vejlederkursus á kr: kr. 1 x 1 dags Intern kvalitetssikrer kursus á 2500 kr: kr. Licens, kr per år: kr. Landsdækkende panel: kr. Projektledelse adm: kr. Projektets udgifter for hver enkelt UU/STU ifølge listepriserne: kr. Projektets udgifter for hver enkelt UU/STU i Projekt Rød Tråd: kr - Den økonomiske balance mellem UU og STU skal aftales kommune for kommune.

12 Bilag 1: OCN helt kort OCN står for Open College Network og er en metode til at validere uformel læring eller sagt enklere: - at give mennesker papir på det, de lærer udenfor skolen. OCN samarbejder med virksomheder, jobcentre, ungdomsskoler, produktionsskoler, 2. Aktører, vikarbureauer med flere rundt i Danmark. Samarbejdet går ud på at sikre, at borgerne får papir på det, de lærer hos de forskellige organisationer. - Det kan være læring fra arbejde i kasse og lager på et praktikophold i Kvickly. - Det kan være personlige og sociale færdigheder på en produktionsskole. - Det kan være læring fra motorværkstedet på en ungdomsskole. Det kan være alle steder, hvor uformelle læringsudbydere formidler læring, som modtageren kan have glæde af at få papir på. OCN har eksisteret i England gennem 30 år, i Sverige gennem snart 10 år og i Danmark i godt 5 år. Læs mere på: ocndanmark.dk

13 Bilag 4: OCNs point, niveauer, ekspert paneler og deltagermanualer OCN point For at kunne synliggøre mængden af læring, som mennesker tilegner sig, arbejder OCN med point. Pointsystemet er udviklet i England, hvor selv universiteter som Oxford bruger OCNpoint som optagelsesgrundlag. Der betyder, at man kan komme ind på selv de mest konservative universiteter ved dokumentation af læring, som man har tilegnet sig udenfor den formelle skole. For at kunne validere uformel læring på et niveau, der korresponderede med det formelle uddannelsessystem i England, har man brugt OCN-point til at mængde angive uformel læring. 1 OCN point svarer til 10 timers læring for en normal begavet. Det vil sige, at når en person har dokumenteret, at vedkommende kan noget, som det tager 10 timer at lære, så får man krediteret 1 OCN-point. 20 timers læring giver 2 point og så videre. På den måde får man et valideret bevis for, hvor meget læring, deltageren har tilegnet sig, uanset, hvor længe praktikken eller kurset varer. Der fokuseres udelukkende på, hvad deltageren har lært hvad deltageren tager med sig af kundskab. Det kaldes learning outcome, hvilket også er det, som EU's skala til at sammenligne de enkelte landes skalaer til validering af uformel læring (EQF), arbejder med. OCN`s niveauer OCN-point kan krediteres på 3 niveauer. Kendskab, kundskab og mestring. Niveauerne er lavet for at kunne kreditere menneskers på det niveau, som er relevant ud fra den enkeltes forudsætninger. Og for at give dem, der skal vurdere OCN-beviset et tydeligt signal om, hvor indgående det pågældende stof er indlært. Ekspertpanelerne Når de aktuelle læringsforløb, indenfor de enkelte områder er strukturerede, sådan at de unge - så smidigt som muligt kan dokumentere deres læring, inviteres eksperter fra de relevante brancher til at kvalitetssikre programmerne. Det vil sige, at vi invitere eksperter udefra, med konkret ekspertise på den konkrete læring og de brancher, læringen tilhører, for at se på om: - læringen er tydeligt og korrekt formuleret i forhold til virkeligheden i brancherne - om vi giver den unge optimal mulighed for at bevise sin læring

14 - om OCN-point og niveau er sat korrekt. Når eksperterne har fåretaget eventuelle optimerende justeringer af læringsforløbene er de kvalitetssikrede og hvert forløb kan køre i 3 år uden yderligere kontakt med eksperterne. Efter 3 år ser man på, om der er sket så meget udvikling og forandring i de enkelte forløb, at man skal indkalde eksperterne igen, Når en ekspert har godkendt et OCN-forløb, fremstår vedkommende med navns nævnelse på det læringsbevis, som udleveres til deltageren efter endt læring, som garant for, at vedkommende kan de færdigheder som beviset refererer til. Se bilag med læringsbevis fra Kvickly-praktik for ledige i Slagelse. Deltagermateriale Når læringen er kvalitetssikret af panelet, har vi en standardiseret formulering af læringsforløbet, hvor vi skridt for skridt kan se, hvilke færdigheder læringen består af. Derefter kan man finde ud af, hvordan den unge helt konkret kan dokumentere sin læring i sin portofolio. Det er ofte en deltagermappe, hvor beviser kan indskrives, indklipses, indtegnes, ligesom man kan anvende foto, audio, video og observationer fra underviser eller mentor til at bevise den unges læring. Det er i denne forbindelse en helt grundlæggende præmis i OCN-metoden, at man skal anvende metoder til dokumentation af læring, som giver den konkrete målgruppe optimal mulighed for at bevise sin læring.

Elever får papir på uformel læring

Elever får papir på uformel læring Elever får papir på uformel læring Af Hanne Skov, OCN Hanne Skov Daglig leder af OCN Danmark. Hanne Skov har tidligere været leder af blandt andet Georgsminde Daghøjskole, forstander på Den eksperimenterende

Læs mere

BEDØMMELSESKRITERIER.

BEDØMMELSESKRITERIER. ORDBOG TIL OCN A B BEDØMMELSESKRITERIER. Det kriterie som skal opfyldes, for at læringsresultatet er opnået. Alle bedømmelseskriterier i et læringsresultat skal være opfyldt for, at deltageren kan få point

Læs mere

Af journalist Sofie Pedersen

Af journalist Sofie Pedersen Pointsystem gør STU-elever bevidste om egen læring Med indførelsen af den internationale standard OCN får STU-elever point og papir på det, de kan. Metoden har stor betydning for de unges selvværd og deres

Læs mere

BEDØMMELSESKRITERIER.

BEDØMMELSESKRITERIER. ORDBOG TIL OCN A B BEDØMMELSESKRITERIER. Det kriterie, som skal opfyldes, for at læringsresultatet er opnået. Alle bedømmelseskriterier i et læringsresultat skal være opfyldt for at deltageren kan få point

Læs mere

BEDØMMELSESKRITERIER.

BEDØMMELSESKRITERIER. ORDBOG TIL OCN A B BEDØMMELSESKRITERIER. Det kriterie, som skal opfyldes, for at læringsresultatet er opnået. Alle bedømmelseskriterier i et læringsresultat skal være opfyldt for at deltageren kan få point

Læs mere

Valide læringsbeviser der tydeliggør læring

Valide læringsbeviser der tydeliggør læring Valide læringsbeviser der tydeliggør læring Alle kan noget og al læring er værd at anerkende Det er kort fortalt hele essensen i OCN Danmarks arbejde. Vi validerer og dokumenterer uformel læring? dvs.

Læs mere

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN s online database er skabt for bedst at imødekomme jeres behov. Hvis du får brug hjælp, kan du bruge denne manual. INDHOLD: BIBLIOTEKET 3 OPRET DELTAGERGRUPPE

Læs mere

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN s online database er skabt for bedst at imødekomme dit behov. Hvis du får brug hjælp, kan du bruge denne manual. INDHOLD: BIBLIOTEKET 3 OPRET DELTAGERGRUPPE

Læs mere

Kombineret ungdomsuddannelse - oplæg

Kombineret ungdomsuddannelse - oplæg Kombineret ungdomsuddannelse - oplæg PKRI/17-06-2014 Disposition Indledning Lovgrundlaget Den kommunale synsvinkel: mål for opgaveløsningen o Forberede til EGU og derefter EUD o Erhvervstræning med henblik

Læs mere

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN s online database er skabt for bedst at imødekomme jeres behov. Hvis du får brug hjælp, kan du bruge denne manual. INDHOLD: BIBLIOTEKET 3 OPRET DELTAGERGRUPPE

Læs mere

Nye muligheder Nye udfordringer Nye initiativer Nye tidsperspektiver. Ny førtidspension muligheder/begrænsninger

Nye muligheder Nye udfordringer Nye initiativer Nye tidsperspektiver. Ny førtidspension muligheder/begrænsninger Nye muligheder Nye udfordringer Nye initiativer Nye tidsperspektiver Ny førtidspension muligheder/begrænsninger Workshop, aspergertræf 2013 Kort præsentation af ny førtidspensionslov. Dialog og uddybelse

Læs mere

ursisthæfte Dokumentation for deltagelse i DHFs Træneruddannelse Navn Forening

ursisthæfte Dokumentation for deltagelse i DHFs Træneruddannelse Navn Forening D H F s T R Æ N E R U D D A N N E L S E ursisthæfte Navn Forening Dokumentation for deltagelse i DHFs Træneruddannelse Velkommen - som kursist på Dansk Håndbold Forbunds Træneruddannelse For alle trænere

Læs mere

Udvikling af nye programmer i OCN

Udvikling af nye programmer i OCN Udvikling af nye programmer i OCN Programudvikling.side 2 Niveau oversigt.side 4 Pris på nye programmer side 5 Ordbog til OCN.side 6 Skabelon til udvikling af nye programmer.side 12 OCN Danmark Skolebakken

Læs mere

Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen

Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen Adgangskrav til erhvervsuddannelserne I Næstved Kommune var der i skoleåret 2013/2014 39 elever, der ved 9. klasses

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse 1 STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder skal give information om STU til dig, som er forælder til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ Indhold Praktikdokument 2. års praktik... 2 Praktikdokumentet er opbygget på følgende måde:... 3 Praktikopgaver:... 3 Studiedage:... 4 Læringsmål ( 15 i uddannelsesbkg.nr 220 af 13/03/2007 )... 5 Foreløbige

Læs mere

Derudover bør der findes en løsning så kvaliteten i uddannelsen kan fastholdes trods evt. frafald.

Derudover bør der findes en løsning så kvaliteten i uddannelsen kan fastholdes trods evt. frafald. ÅRSRAPPORT 2015 Årsrapport! Kombineret UngdomsUddannelse Vestsjælland etablerede sig, implementerede og pågyndte drift med første hold elever på Kombineret UngdomsUddannelse med uddannelsesstart 3. august

Læs mere

Information til unge og deres forældre om STU (Særlig tilrettelagt uddannelse)

Information til unge og deres forældre om STU (Særlig tilrettelagt uddannelse) Information til unge og deres forældre om STU (Særlig tilrettelagt uddannelse) Folketinget har pr. 1. juni 2007 vedtaget Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (L564). Loven giver kommunerne

Læs mere

Sammenhænge mellem produktionsskoler og erhvervsskoler. Byg bedre broer for eleverne

Sammenhænge mellem produktionsskoler og erhvervsskoler. Byg bedre broer for eleverne Sammenhænge mellem produktionsskoler og erhvervsskoler Byg bedre broer for eleverne Sammenhænge mellem produktionsskoler og erhvervsskoler Byg bedre broer for eleverne Hæftet bygger på EVA s evalueringsrapport

Læs mere

Politik for unges uddannelse og job

Politik for unges uddannelse og job Politik for unges uddannelse og job Indhold Forord Forord... 2 Fremtidens platform - uddannelse til alle... 3 Job- og Uddannelsestilbud med mening... 4 Et rummeligt uddannelsestilbud... 5 En god start

Læs mere

Center for Beskæftigelse & Omsorg. Faxe Sociale Udviklingscenter. STU uddannelsen. maj 2013

Center for Beskæftigelse & Omsorg. Faxe Sociale Udviklingscenter. STU uddannelsen. maj 2013 Center for Beskæftigelse & Omsorg Faxe Sociale Udviklingscenter STU uddannelsen maj 2013 1 Indledning og formålserklæring... 3 Målgruppe... 3 Lovgrundlag... 4 Et lokalt tilbud om STU... 4 Afklaringsforløb...

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-568/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen

Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik Side 1 af 7 Baggrund På Byrådsmødet den 17. juni 2015 drøftede Byrådet den første årlige statusredegørelse om Aarhus Kommunens Handicappolitik

Læs mere

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling.

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. ANSØGNING Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. Se vejledning til ansøgningsskema nedenfor.

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem:

Partnerskabsaftale mellem: Partnerskabsaftale mellem: Dansk Industri Rybners Handelsgymnasiet Ribe - Esbjerg Kommune Indledning: Parterne bag denne aftale, ønsker et samarbejde, der skal bidrage til, at flere unge fra Esbjerg Kommune,

Læs mere

ALLE KAN NOGET. Præsentation af OCN for forældre og pårørende med børn i specialskoler og specialklasser

ALLE KAN NOGET. Præsentation af OCN for forældre og pårørende med børn i specialskoler og specialklasser ALLE KAN NOGET Præsentation af OCN for forældre og pårørende med børn i specialskoler og specialklasser KÆRE FORÆLDRE & PÅRØRENDE Som pårørende til et menneske med særlige udfordringer kan det være værdifuldt

Læs mere

Vejledning til alle borgere

Vejledning til alle borgere Vejledning til alle borgere Formål Formålet med papiret Vejledning til alle borgere er dels at sætte fokus på de problemstillinger, der knytter sig til vejledningsordningerne og strukturen og dels at udpege

Læs mere

Danske Bank 9402 4800 1976 86

Danske Bank 9402 4800 1976 86 ANSØGNINGSSKEMA Pilotprojektet - Samtaler og indsatser, der modvirker langtidsledighed Ansøgningen må maksimalt fylde 6 sider i alt. Ansøgning sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering elektronisk

Læs mere

ErhvervsGrundUddannelsen - EGU... 3. Placering i uddannelsesbilledet... 3. Målgruppe... 4. Uddannelsesbeviset... 4. Opbygning... 5. Praktikdelen...

ErhvervsGrundUddannelsen - EGU... 3. Placering i uddannelsesbilledet... 3. Målgruppe... 4. Uddannelsesbeviset... 4. Opbygning... 5. Praktikdelen... VORDINGBORG KOMMUNE INDHOLD Denne folder skal informere om EGU. Informationen er henvendt til vejledere i Vordingborg Kommune og andre der ønsker grundlæggende viden om EGU og uddannelsens muligheder.

Læs mere

Få nye virksomheder til frivilligt og ulønnet at bidrage til vores ungeindsats.

Få nye virksomheder til frivilligt og ulønnet at bidrage til vores ungeindsats. SAMARBEJDSAFTALE OM ERHVERVSMENTORKORPS PÅ FYN ERHVERVSMENTOR FRA SYD TIL ØST I januar 2014 har erhvervsmentorkorpset Dygtige Unge afholdt møde med repræsentanter fra Jobcentrene i Svendborg, Faaborg-Midtfyn

Læs mere

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at Fælles fokus på læring HF & VUC FYN bygger bro til en fremtid med mere uddannelse bedre job og højere livskvalitet Strategi 2016 2019 Med udgangspunkt i denne vision uddanner vi unge og voksne i et miljø,

Læs mere

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING Formål og værdier VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING KERNEFORTÆLLING At have nogenlunde styr på foreningens/aftenskolens formål og værdier er på mange måder helt grundlæggende og en forudsætning for megen anden

Læs mere

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Alle unge med særlige behov har et retskrav på at få tilbudt en særlig tilrettelagt 3-årig ungdomsuddannelse. Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige

Læs mere

Samarbejdspartnere: Hadsund Produktionsskole, Hobro Produktionshøjskole, UU Mariagerfjord og Mariagerfjord Kommune.

Samarbejdspartnere: Hadsund Produktionsskole, Hobro Produktionshøjskole, UU Mariagerfjord og Mariagerfjord Kommune. 3.0 Arbejdsmarked Projektbeskrivelse 1. Projektets titel Sæt MERE skub i egu 2. Kommunens navn, adresse, tlf.nr., e-mail, www og samarbejds-partnere Mariagerfjord Kommune Ndr. Kajgade 1 9500 Hobro 97 11

Læs mere

GØR BRUGAF DE UFORMELLE KOMPETENCER

GØR BRUGAF DE UFORMELLE KOMPETENCER GØR BRUGAF DE UFORMELLE KOMPETENCER Første gang du møder en ung, der stolt præsenterer jer for et OCN læringsbeviser? OCN står for Open College Network og er en metode til at validere og dokumentere både

Læs mere

STU. Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse. - en forskel, der gør en forskel. - med indhold og perspektiv

STU. Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse. - en forskel, der gør en forskel. - med indhold og perspektiv Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse STU - med indhold og perspektiv www.hedehuset.dk - en forskel, der gør en forskel Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse Harlekin Dagbeskæftigelse og Bostøtte Botilbuddene

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB 1. Generelt om Agroskolen Hammerum. 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: Agroskolen Hammerum Indgangen: dyr, planter og natur. Der undervises hvor ikke andet er

Læs mere

Eksempel på uddannelsesplan 1

Eksempel på uddannelsesplan 1 Eksempel på uddannelsesplan 1 Uddannelsesplan Brobygning til uddannelse For unge under 30 år uden erhvervskompetencegivende uddannelse. Uddannelsesplanen har til formål at understøtte uddannelsessigtet

Læs mere

En styrket og sammenhængende overgangsvejledning

En styrket og sammenhængende overgangsvejledning En styrket og sammenhængende overgangsvejledning 93% af de unge starter på en ungdomsuddannelse når de forlader folkeskolen. Tallet har været stigende og er resultatet af en systematisering af uddannelsesplanlægningen

Læs mere

11.000 unge tager folkeskolefag om

11.000 unge tager folkeskolefag om 7. juni 2012 ARTIKEL Af David Elmer 11.000 unge tager folkeskolefag om Sidste år tog 11.000 unge, der ellers havde mindst ni års folkeskole i rimelig frisk erindring, basale folkeskolefag om igen. Det

Læs mere

I samarbejde med eleven, forældre og i samråd med uddannelsesinstitutionen indstiller Ungdommens Uddannelsesvejledning nedenstående uddannelsesplan:

I samarbejde med eleven, forældre og i samråd med uddannelsesinstitutionen indstiller Ungdommens Uddannelsesvejledning nedenstående uddannelsesplan: Uddannelsesplan: Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov I samarbejde med eleven, forældre og i samråd med uddannelsesinstitutionen indstiller Ungdommens Uddannelsesvejledning nedenstående uddannelsesplan:

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM 2012

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM 2012 ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM 2012 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes på mail:tilskud@regionsjaelland.dk Det er vigtigt, at alle felter

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA Projektforløb for langtidsledige, ledige i risiko for langtidsledighed og seniorer

ANSØGNINGSSKEMA Projektforløb for langtidsledige, ledige i risiko for langtidsledighed og seniorer ANSØGNINGSSKEMA Projektforløb for langtidsledige, ledige i risiko for langtidsledighed og seniorer Ansøgning sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering elektronisk i én samlet pdf-fil med udfyldt

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Vi vil se på hvilke tiltag der har virket og hvilke tiltag der skal justeres eller udfases.

Vi vil se på hvilke tiltag der har virket og hvilke tiltag der skal justeres eller udfases. Indledning I denne handlingsplan har vi arbejdet med de udfordringer vi på Gråsten Landbrugsskole har i forbindelse med øget gennemførelse på vore uddannelser. Vi vil se på hvilke tiltag der har virket

Læs mere

Avanceret teknisk fotografering

Avanceret teknisk fotografering Avanceret teknisk fotografering Deltageren får indsigt i basiskameraindstillinger, men lærer herefter at arbejde med de fototeknikker, der bruges til de enkelte programmer, herunder panorama-, 360 - og

Læs mere

Samarbejdsaftale om analysearbejde mellem Region Midtjylland og Beskæftigelsesregion Midtjylland

Samarbejdsaftale om analysearbejde mellem Region Midtjylland og Beskæftigelsesregion Midtjylland Samarbejdsaftale om analysearbejde mellem Region Midtjylland og Beskæftigelsesregion Midtjylland Indhold 1. Baggrund...1 2. Formål...1 3. Overvågningsopgaven...2 3.1 Overvågningsopgave for Region Midtjylland...2

Læs mere

Læs hurtigt og effektivt

Læs hurtigt og effektivt Læs hurtigt og effektivt Læs hurtigt og effektivt Tag kontrol over informationerne, og spar tid når du læser Øg din læsehastighed med mindst 50% Bliver du hver dag bombarderet med faglige informationer

Læs mere

AT på Aalborg Katedralskole 2013-14

AT på Aalborg Katedralskole 2013-14 AT på Aalborg Katedralskole 2013-14 Alle AT forløb har deltagelse af to til tre fag, som for nogle forløbs vedkommende kan være fra samme hovedområde (AT 3, 5 og 7). I så tilfælde skal det sikres, at eleverne

Læs mere

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser VIA University College Dato: 1. juni 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser Politikken for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1 har

Læs mere

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET INDHOLD INTRODUKTION TIL MUS.................................. 4 VEJLEDNING TIL MUS...................................... 6 MUS-SKEMA.................................................

Læs mere

Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser produktionsskolernes rolle. Produktionsskoleforeningen Marts 2014

Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser produktionsskolernes rolle. Produktionsskoleforeningen Marts 2014 Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser produktionsskolernes rolle Produktionsskoleforeningen Marts 2014 Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde

Læs mere

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN

OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN DATABASEN MANUAL TIL AT BRUGE OCN DATABASEN OCN s online database er skabt for bedst at imødekomme dit behov. Hvis du får brug hjælp, kan du bruge denne manual. INDHOLD: BIBLIOTEKET 3 OPRET DELTAGERGRUPPE

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Bedre veje til en ungdomsuddannelse

Bedre veje til en ungdomsuddannelse Uddannelsesforbundet takker for muligheden for at bidrage til ekspertgruppens arbejde. Uddannelsesforbundet finder, at løsningerne for den berørte målgruppe skal tage udgangspunkt i den enkelte unges situation,

Læs mere

AspIT fra innovativt projekt til efterspurgt uddannelse

AspIT fra innovativt projekt til efterspurgt uddannelse AspIT - www.aspit.dk Rigtig mange kommuner har set fordelene ved AspIT nu mangler vi bare de sidste AspIT fra innovativt projekt til efterspurgt uddannelse Dette er ikke en videnskabelig artikel. Det er

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne BEK nr 440 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 008.860.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Politisk udvalg/ opfølgningsredegørelse. Børn- og Ungeudvalget

Politisk udvalg/ opfølgningsredegørelse. Børn- og Ungeudvalget Kerneområde/ effektmål Flere kommer i uddannelse og job (Udvikling og Læring) Gennemførsel af ungdomsuddannelse Børn lærer mere og er mere kompetente (Udvikling og Læring) læring Politisk udvalg/ opfølgningsredegørelse

Læs mere

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Integration på arbejdsmarkedet er en helt central del af integrationen i det danske samfund. En forstærket indsats for flygtninge og familiesammenførte

Læs mere

Mere IT i folkeskolen

Mere IT i folkeskolen Mere IT i folkeskolen Om Pædagogisk IT udvikling i skolerne i Syddjurs Kommune 2008-2011 Forord Ved Richard Volander, Formand for udvalget for familie og institutioner Syddjurs Kommune vil i 2008 bruge

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan Virksomhedsplan 2016 Om IA Sprog Pædagogikken vil som sædvanlig få fokus, men 2016 bliver også præget af en strømlining af forretningsgange og kommunikationsveje på IA Sprog. Det sker ikke mindst ved hjælp

Læs mere

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: En vej væk fra misbrug - arbejdsmarkedsrettet sundhedsindsats 2. Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Indsats(er) der ansøges

Læs mere

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler AF: ELSEBETH SØRENSEN, UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD

VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD VIRKSOMHEDSPLAN 2012/2013 Arbejdsmarkedscenter SYD Arbejdsmarkedscenter Syd Gunnar Clausens Vej 90 8260 Viby J Tlf. 8713 6600 E-mail: amcsyd@aarhus.dk www.amcsyd.dk Juni 2012 2 VIRKSOMHEDSPLAN 2012/13

Læs mere

UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK

UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK UDVIKLINGSSPOR Projekt Folkets Bibliotek har lavet fem udviklingsspor til folkebibliotekerne, som er lavet på baggrund af indsigter, læringer og erfaringer fra

Læs mere

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv.

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Danmarks Biblioteksskole. 3. april 2003 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektperiode: Skoleåret 2005/2006. Forud herfor et introduktionsmøde ultimo skoleåret 2004/2005. Projektets baggrund: En god sundhedstilstand spiller en afgørende

Læs mere

Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne

Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne Integration betaler sig både for den enkelte virksomhed og for samfundet som helhed Nye regler i integrationsloven og i en ny danskuddannelseslov

Læs mere

Tema: Unge i Rudersdal et blik på unges uddannelse og arbejde. - Møde i Erhvervs-, Vækst-, og Beskæftigelsesudvalget 09.04.2014

Tema: Unge i Rudersdal et blik på unges uddannelse og arbejde. - Møde i Erhvervs-, Vækst-, og Beskæftigelsesudvalget 09.04.2014 Tema: Unge i Rudersdal et blik på unges uddannelse og arbejde Møde i Erhvervs, Vækst, og Beskæftigelsesudvalget 09.04.2014 Indhold Ungepolitik Unge i Jobcentret Uddannelse Kriminalitet Kontanthjælpsreformen

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode p Indledning Udfordring Analyse Handlingsplan Indsats Evaluering Forankring Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode

Læs mere

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov Ungdomsuddannelse til unge med behov for særlig støtte Pr. 1. august 2007 er der et lovkrav om, at alle kommuner skal tilbyde en ny ungdomsuddannelse

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. 1. Skolen som uddannelsessted

UDDANNELSESPLAN. 1. Skolen som uddannelsessted UDDANNELSESPLAN 1. Skolen som uddannelsessted Kontaktoplysninger Nordregårdsskolen Tejn Allé 3 2770 Kastrup Tlf.: 32514033 Sygetelefon.: 30760362 Mail: ng.uk@taarnby.dk Skoleleder: Niels Bahn Rasmussen

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2013/2014

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2013/2014 Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune Målsætninger for UU Bornholm 2013/2014 Gitte Hagelskjær Svart, UngePorten 01-08-2013 UU Bornholm er en uafhængig vejledningsinstitution, som har

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

2. Selvevaluering for projekter under Puljen til jobrettet opkvalificering

2. Selvevaluering for projekter under Puljen til jobrettet opkvalificering 2. Selvevaluering for projekter under Puljen til jobrettet opkvalificering Projekt:_Fra ufaglært til_faglært Glostrup Projektansvarlig: Heine Hansen Slutevalueringen består af følgende dele: Et skema som

Læs mere

STU på Ringsted Produktionshøjskole

STU på Ringsted Produktionshøjskole 2015 STU på Ringsted Produktionshøjskole Søren Terp og Kim Jensen Læringsakademiet Ringsted Produktionshøjskole 01-01-2015 STU særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse Ringsted Produktionshøjskole tilbyder

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for

Vejledning om retningslinjer for Inspirationsnotat nr. 9a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 9. november 2009 Vejledning om retningslinjer for APV-handlingsplaner Alle arbejdspladser skal lave en arbejdspladsvurdering (APV) mindst hver tredje

Læs mere

Vær opmærksom på, at det er en spørgeguide. Intervieweren tilpasser spørgsmålene til den enkelte IKV-deltager og noterer svar og score i skemaet.

Vær opmærksom på, at det er en spørgeguide. Intervieweren tilpasser spørgsmålene til den enkelte IKV-deltager og noterer svar og score i skemaet. Evalueringsguide til gennemførte IKV-forløb i TUPVAK Evalueringen skal gennemføres af en interviewer som er sat grundigt ind i spørgeguiden og hensigten med de enkelte spørgsmål. Det skal ikke være den

Læs mere

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Akkreditering af nyt udbud af godkendt uddannelse Journalnummer: 2009-0237/JSR DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Diplomuddannelse

Læs mere

Aftale mellem UU Ringkøbing Fjord og kreds 122, Fjordkredsen, om tid og løn til vejledere

Aftale mellem UU Ringkøbing Fjord og kreds 122, Fjordkredsen, om tid og løn til vejledere Ringkøbing - Skjern Telefon 97 32 46 40 Nørregade 22 A Telefax 97 32 46 55 6950 Ringkøbing E-mail: 122@dlf.org www.dlf122.dk Ringkøbing, den 1. juli 2008 Aftale mellem UU Ringkøbing Fjord og kreds 122,

Læs mere

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE Et recoveryorienteret jobstøtteprojekt for fleksjobgodkendte borgere med psykiske lidelser. Vi vil sikre mennesker med en psykisk lidelse en plads på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016 Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU EUD og EUX Januar 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1638 af 15/12/2015

Læs mere

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb Indledning Hvis du har et job i din fritid, er du sikkert lønmodtager. Du kommer på en arbejdsplads et antal gange om ugen og får løn for arbejdet. Hvis du derimod starter din egen virksomhed, er du iværksætter.

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-557/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Projekt Unge godt på vej

Projekt Unge godt på vej Ansøgning til Det lokale Beskæftigelsesråd i Norddjurs Projekt Unge godt på vej Baggrund for projektet Det er et uddannelsesmæssigt mål for regeringen at 95% af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-508/MA DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

Udviklingskontrakt 2016 for Dagtilbud Højvangen

Udviklingskontrakt 2016 for Dagtilbud Højvangen Udviklingskontrakt 2016 for Dagtilbud Højvangen 1. Virkeliggørelse og koordinering af politisk besluttede forandringer Kommunens samlede ledelse arbejder målrettet på, at Byrådets visioner, politikker

Læs mere

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre #ipraktik Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre Brug nogle dage i uge 37 12.-16. september på at berige dig selv og din arbejdsplads INNOVATIONSPRAKTIK Hvorfor deltage i Innovationspraktikken?

Læs mere

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Uddannelse Bekendtgørelse nr. Teknisk Designer LBK. Nr. 183 af 22. marts 2004 Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelse BEK nr. 341

Læs mere

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Aftale om socialt partnerskab mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Roskilde kommune, april 2008 Jobcentret i Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder som myndighed

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes gerne på mail: uddannelsekultur@regionsjalland.dk eller pr post til Region

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

Kravspecifikation. for. Indholdskanalen 2.0

Kravspecifikation. for. Indholdskanalen 2.0 Kravspecifikation for Indholdskanalen 2.0 August 2011 2 Indhold 1. Kort projektbeskrivelse... 3 2. Erfaringer fra Indholdskanalen... 3 Konsekvenser... 3 3. Tekniske krav... 4 Redaktionsværktøjet og indholdsproduktion...

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU

Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU Erkende Vælge Handle CSV Odense-Vestfyn-Brangstrup tilbyder den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) til unge med særlige behov, der ikke har mulighed for at

Læs mere