Treenighed og gudbilledlighed.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Treenighed og gudbilledlighed."

Transkript

1 Treenighed og gudbilledlighed. A f Kim Ame Pedersen I slutningen af sin fremragende studie i Grundtvigs treenighedsteologi skriver afdøde professor, dr. theol. Regin Prentet, at den treenige Gud er»orienteringspunktet i al Grundtvigs tænken«(grundtvigs treenighedslære, fremover fork. GTL, s.72). Enheden i Grundtvigs tænkning - og Prenter tænker her først og fremmest på sammenhængen mellem menneskeligt og kristeligt, men også på alt, hvad der står i forbindelse hermed - har sit afgørende fundament i Guds trinitariske enhed.»tager man»den guddommelige treenighed«ud af denne tænkning, falder det hele fra hinanden«(gtl, s. 72), skriver Prenter, og»da kan af brokkerne tidens profeter, grundtvigske og ikke-grundtvigske, samle op; hvad der passer dem...«(gtl, s. 72). Hermed har Prenter indirekte givet et billede af den danske Grundtvig-tolkning i det 20. århundredes anden halvdel og samtidig fremført sine egne fortolkningsmæssige intentioner: at fremlægge en helhedstolkning af forfatterskabet, der ikke blot giver plads for alle de områder, Grundtvig beskæftigede sig med, men indfælder netop disse områder i tolkningen, fordi denne også er»hel«i systematiskteologisk forstand. Og det betyder her, at selve hjertet i Grundtvigs forfatterskab, sammenhængen mellem Guds trinitariske enhed og den inkarnatoriske enhed mellem menneskeliv og kristendom, skabelse og genløsning bringes frem i lyset. Det øjebliksbillede af fortolkningssituationen, Prenter ridser op, rummer adskillige sande træk. I årene efter anden verdenskrig er Grundtvig-tolkningen i stadigt stigende omfang blevet præget af Kaj Thanings tese om Grundtvigs adskillelse mellem menneskeliv og kristendom, en adskillelse, der samtidig implicerer en skabelsesteologisk fremhævelse af, at kristendommen er til for menneskelivets skyld. Menneskelivet er som gudskabt godt, Regin Prenter: Grundtvigs treenighedslære. I: N.F.S. Grundtvig theolog og kirkelærer udgivet af Udvalget for Konvent for Kirke og Theologi 1983 (udsolgt) og Den kirkelige anskuelse Udgivet af Udvalget for Konvent for Kirke og Theologi i kommission hos Forlaget Savanne, Christiansfeld 1983.

2 107 og evangeliet sætter med sin dom over al menneskelig forbedring af livet mennesket fri til at leve det som sådant. Denne»sækulariseringsteologiske«Grundtvigtolkning gengiver ifølge Thaning i langt højere grad anliggendet i Grundtvigs forfatterskab, end en fremstilling af den kirkelige anskuelse ville gøre det. Den hurtige accept af Thanings tolkning inden for både kirke og højskoleverden i først og fremmest 1960-erne står tildels i forbindelse med Thanings nære forhold til K.E. Løgstrup, der har indarbejdet Thanings adskillelsestese i sin skabelsesteologi. Denne indarbejdelse lettes af Thanings og Løgstrups fælles teologiske baggrund: den dialektiske teologis opgør med den nykantianske liberalteologis reservation af forkyndelsen til kun at høre hjemme inden for etikkens, personlighedsreligionens eller den særlige, religiøse kategoris område, en reservation, der står i forbindelse med liberalteologiens prioritering af menneskets selvforbedrende stræben. Thaning og Løgstrup overfører begge den dialektiske teologis understregning af Guds suveræne handlen og den menneskelige selvrådige stræbens afmagt fra Kristusbegivenheden til det gudsskabte menneskeliv, Løgstrup gennem den fænomenologiske analyse af de suveræne livsytringer. Løgstrups brud med Tidehverv bliver anledning til fremkomsten af en ny teologisk skole, og selv om ankermændene bag Grundtvigsk arbejdskonvent næppe ville finde sig tilpas med at blive karakteriserede som Thaning-påvirkede, så er følgen af forbindelsen Thaning-Løgstrup blevet, at»grundtvigsk«i vide kredse alene forbindes med»påstanden om, at evangeliet forudsætter og sætter en bestemt»livsforståelse«..^ at kristendommen omfatter både noget»universelt«(livsforståelsen) og noget»specifikt kristeligt«(ole Jensen, Omkring»det folkelige«og»det kristelige«i grundtvigsk teologi nu, i: Fønix, 5. årg., 1981, s. 54) som Ole Jensen skriver i det grundtvigske arbejdskonvents programmanifest. En sådan minimalisering af det grundtvigske, fulgt op af Ole Jensens udtalte betænkelighed ved, ja aversion over for Grundtvigs historiesyn (og dermed i vidt omfang, det indhold, Grundtvig tillagde menneskelivet), synes i høj grad at tale for Prenters vurdering af den nutidige Grundtvigtolkning som præget af (en forvridende) udvælgelse fremfor helhed. Som det fremgår af Jens Holger Schjørrings teologihistorisk og systematisk-teologisk vægtige nekrolog over Prenter (GrSt 1991,

3 108 s. 7-19), bestræbte Prenter sig allerede i sit tidligste forfatterskab på at give en tolkning af Grundtvigs teologi på grundlag af den kirkelige anskuelse som dennes hovedhjørnesten. Det var i- midlertid først i sit frugtbare otium, Prenter fik tid og lejlighed til at fremstille sin Grundtvig-tolkning i en bog. Sammen med afhandlingen om Grundtvigs treenighedslære udgør bogen»den kirkelige anskuelse«en betydelig helhedstolkning af Grundtvigs teologi på grundlag af den førnævnte bestemmelse af sammenhængen mellem trinitetsteologi og inkarnationsteologi som forfatterskabets hjerte, forbundet med Prenters bestræbelser på at hævde den sagligt teologiske overensstemmelse mellem Grundtvigs og Luthers forskellige udformninger af Guds suveræne frelseshandlen som den evangeliske teologis hovedanliggende. De to afhandlinger er forskellige i udformning, indhold og til dels i metode, men ikke i spørgsmålet om fortolkningen. Afhandlingen om treenighedsteologien er en lærd»detaileksegetisk«analyse af treenighedskapitlet i»den kristelige Børne-Lærdom«, idet Prenter ud fra sin store dogmehistoriske viden og med en påvisning af Grundtvigs skelnen mellem, men ikke adskillelse af, Guds»immanente«og»økonomiske«trinitet imødegår en tolkning af Grundtvigs trinitetsteologi som rummende tritheistiske tendenser (Prenter kritiserer Morten Mortensen, Helligånden, Guds røst på jord i: Grundtvig-Studier, , men tager også stilling til den i 1983 allernyeste Grundtvig-forskning, eksempelvis Poul Borum, Digteren Grundtvig, Kbh. 1983). Ud fra en opfattelse af Grundtvigs prosa-ordvalg som»præcist«(gtl, s. 55) og»den logiske sammenhæng i hans ofte langstrakte perioder«(gtl, s.55) som værende»meget stram«(gtl, s. 55) analyserer Prenter Grundtvigs ordvalg og lader hvert enkelt begrebs nuancer træde frem. Det er ikke Prenters mening at»efterspore tilblivelsen af Grundtvigs treenighedslære«(gtl, s. 54), men samtidig giver inddragelsen af den oldkirkeligt funderede, trinitetsteologiske tradition en sådan perspektivering af Grundtvigs tekst, at man u- vilkårligt fornemmer, at denne næsten»begrebshistoriske«læsning af Grundtvigs prosa er den eneste rette tilgang til Grundtvigs ofte overordentlig svære tekster, - især, hvis en sådan detaileksegese yderligere forbindes med en analyse af Grundtvigs trinitetsteologiske ordvalg inden for hele forfatterskabet.

4 109 Bogen»Den kirkelige anskuelse«er anderledes, alene af den grund, at den er blevet til på grundlag af forelæsninger for en tilhørerskare, der ikke på forhånd havde et større kendskab til Grundtvigs tanker. Prenter har derfor set det som sin opgave»i så stort et omfang som muligt at lade Grundtvig selv tale«(den Kirkelige Anskuelse, fremover fork. DKA, s. 7) og giver på grundlag af citaterne, altid gengivet i deres helhed, sin tolkning af»den kirkelige anskuelse«som»midtpunktet i al Grundtvigs tænkning«(dka s. 7).»Den kirkelige Anskuelse«rummer foruden fremstillingen af denne indholdsmæssige kærne også kapitler om eksempelvis den historisk-poetiske anskuelse, Grundtvigs bibelsyn og Grundtvigs kirkesyn (hvor mængden af direkte citater dokumenterer afstanden mellem Grundtvigs syn på den rummelige og frie folkekirke som en mulig ramme om den kristelige»frimenigheds«virke og den manglende frihed i den folkekirkeideologi, der i de sidste 30 år er blevet fremført som grundtvigsk). Omend Prenter ikke direkte går ind i den forskningsmæssige diskussion af Grundtvig, fremstår bogen gennem sin fremhævelse af sakramenterne som centrum i Grundtvigs teologi som et alternativ til, og en indirekte kritik af, Thanings Grundtvig-tolkning. Det kristelige og det menneskelige kan ifølge Prenter ikke skilles ad, og den kirkelige anskuelses grundlag i Kristi handlen i og gennem sakramenternes indstiftelsesord udgør centrum i Grundtvigs teologi. Det mundtlige Gudsord ved dåb og nadver rummer i sig den førnævnte sammenhæng mellem treenighed og inkarnation, idet det gennem Kristi menneskelighed er forbundet med menneskets gudbilledligheds trinitariske struktur. I begge de her behandlede værker fremtræder denne sammenhæng som tolkningsnøgle til forståelsen af forholdet menneskeligt-kristeligt, og denne indre sammenhæng mellem de to, i det ydre meget forskellige afhandlinger gør det berettiget at tolke og vurdere dem under et. Vi fremfører derfor i det følgende først nogle overvejelser over Prenters syn på menneskelivet, og - især - dets forhold til kristenlivet. Med dette som baggrund gør vi rede for, i hvilken forstand Herrens mundsord ved dåb og nadver genløser det skabte, men synden underlagte, menneskeliv. Undervejs bestræber vi os på at sætte Prenters teologi i relation til hovedlinjer i nyere dansk Grundtvigtolkning.

5 110 Prenters hævdelse af sammenhængen mellem det menneskelige og det kristelige og af Guds frelsende handlen i sakramenterne som centrum i Grundtvigs teologi kan spores allerede i kompositionen af»den kirkelige Anskuelse«. Prenter bevæger sig fra begyndelsens kortfattede præsentation af hovedlinjerne i Grundtvigs tanker om mennesket, som de foreligger i»danne-virke«(grundtvig driver gennem»vidskaben«metafysik som en historisk, og derfor uafsluttet, proces, se DKA, s. 12) over en præsentation af dels den kirkelige anskuelse, dels dermed forbundne teologiske motiver tilbage til Grundtvigs menneskesyn. Derpå følger kapitlet om Grundtvigs kirkesyn, og over fremstillingen af Grundtvigs syn på menneskeliv og folkeliv når Prenter frem til sit afsluttende kapitel, betitlet»menneske først og kristen så«. Denne bevidste»spiralstruktur«, som bevæger sig inden for stadig mere specialiserede delområder af hovedemnerne menneskeligt og kristeligt, begrunder Prenter selv indholdsmæssigt, idet han slår fast, at problemstillingen:»hvad er det primære, kristendomssynet eller den almene livsopfattelse?«(dka, s. 84), ikke synes at kuhne bringes i anvendelse på Grundtvig, eftersom han ikke kendte»dette århundredes sækulariserings-problematik«(dka, s. 84), - underforstået: således som det hævdes af Thaning. Prenters afstandtagen fra Thanings Grundtvig-tolkning betyder imidlertid hverken, at Prenter er uden forståelse for Grundtvigs tanker om gudbilledligheden som en gudskabt virkelighed også efter syndefaldet, eller, - og her skimter vi mulighederne for en teologihistorisk placering af Prenter i nærheden af hovedlinjer i det 20. århundredes danske, teologiske antropologi, - uden forståelse for væsentlige sider af den Thaning-Løgstrupske opfattelse af menneskelivets gudskabthed. Prenter bestemmer Grundtvigs menneskesyn som afgørende præget af opfattelsen af mennesket som undergivet skabelse og genløsning, men mennesket er»både i faldet og i genrejsningen forblevet menneske, som det skabtes i Guds billede«(dka, s. 85). Prenter fremhæver, at for Grundtvig går skabelsen»forud for genløsningen; og i den forstand gælder det, at man må være menneske først og blive kristen så«(dka, s. 100). Prenter skriver videre:»menneske først«udtrykker ikke noget, mennesker kan gøre sig til, noget, som mennesker kan blive til ved at foretage sig et eller andet.»menneske

6 Ill først«er noget, mennesker simpelthen er, fordi de er Guds skabninger«{dka, s. 105). En sådan fremstilling ligger ikke langt fra, hvad vi ovenfor bestemte som Løgstrups og Thanings dialektisk teologisk inspirerede tolkning af det sande menneskeliv som et gudskabt liv uden menneskets selvforbedrende stræben. Vi kan da også i Prenters fremstilling af menneskelivet spore en svag tendens til ligesom Løgstrup-skolen så at sige kun at holde sig til den»formale«bestemmelse af Grundtvigs menneskesyn, omend Prenter (trods visse vanskeligheder med især Grundtvigs syn på den nordiske mytologi) refererer Grundtvigs historie-og myteopfattelse loyalt ud fra et oprigtigt ønske om at lytte sig ind til dennes kærne (se DKA s ). Sin sympati for Løgstrups religionsfilosofi og dennes ligheder med Grundtvigs skabelsesteologi har Prenter selv gjort udførligt rede for, eksempelvis i sin anmeldelse af Løgstrups metafysik {Skjulte og åbenbare histologiske forudsætninger i Løgstrups metafysik, Fønix, 1979, s ) og i sin skitse til en theologisk encyklopædi,»kirken og Theologien«. I sidstnævnte værk tilslutter Prenter sig Løgstrups og Ole Jensens kritik af den nykantianske personlighedsreligion for at isolere kristendommen og teologien fra»forståelsen for menneskelivet i dets bredde...det skabte menneskeliv«{kirken og Theologien, fremover fork. KT, s. 92), men bestemmer samtidig religionsfilosofiens analyse af menneskets»førkristne selvforståelse«{kt, s. 48) som havende en primært apologetisk funktion i stadig forholden sig til åbenbaringen, dvs.»det bibelske budskabs midte, som dogmet om treenigheden og om ORDETs menneskevordelse markerer«{kt, s. 48). Her går Prenter utvivlsomt videre end Løgstrup. Når Prenter i»den kirkelige Anskuelse«skriver, at»kristenlivet er det sande menneskeliv, fordi Jesus Kristus var sandt menneske«{dka, s. 100), da er det et teologisk udsagn, Thaning kunne bifalde, hvor Løgstrup ville have visse reservationer (Løgstrup synes i sin tilknytning til Thaning at betragte menneskeliv og kristendom som to adskilte områder og da at glemme, hvor væsentligt det er at holde Thanings to sætninger sammen, at menneskeliv og kristendom er adskilte, og at kristendommen er til for menneskelivets skyld, se KE. Løgstrup, Tanken om skabelse som forståelseshorisont for evangeliet, Lumen, 13. årg., 1970, s ). Derimod skilles vandene, når man læser Prenters tekstsammenhæng i dens helhed:

7 112»Kristenlivet er det sande menneskeliv, fordi Jesus Kristus var sandt menneske, så den, der bliver optaget i ham og deler liv med ham, må være menneske; for han var jo menneske, det sande menneske. Kristenlivet er vort eget menneskeliv oprejst til sin sande skikkelse i ham, befriet fra alle dets fjender«(dka, s. 100). Prenter understreger i langt højere grad end Thaning inkarnationens frelsende virkelighed, at forkyndelsen ikke blot består i Guds visen hen til menneskelivets selvstændighed og godhed i dets skabthed gennem Kristi levede menneskeliv, men at der er tale om forløsning, befrielse fra syndens og dødens magt, i og med, at menneskelivet først bliver sandt ved at blive levet i og ud af Kristi liv, som det skænkes os i dåben og vokser gennem nadveren som eskatologisk foregribelse af den himmelske fuldendelse i kærlighed. I den forstand er Grundtvigs teologi uforståelig uden den kirkelige anskuelse. For netop gennem Guds frelsende handlen bliver menneskelivet til sandt menneskeliv. Men denne inkarnatoriske forståelse af sakramenterne har da netop sin grund i Guds trinitet, siger Prenter. I afhandlingen om Grundtvigs treenighedslære analyserer Prenter som før nævnt først Grundtvigs fremstilling af den immanente trinitet, Faderens, Sønnens og Helligåndens evige fællesskab, idet Prenter mener at kunne vise, hvorledes Faderens»Uafhængighed«og dermed hans overordning over Helligånden og Sønnen er begrundet i de tre personers enhed, deres delagtighed i den fælles, guddommelige væren, som udtrykkes gennem det fællesskab, der består i forholdet mellem Fader og Søn. I et sådant fællesskab må Faderen med nødvendighed nævnes før Sønnen. Prenter betragter imidlertid disse overvejelser som en indledning til det væsentlige i Grundtvigs afhandling, fremstillingen af den økonomiske trinitet, Guds treenige handlen, som Grundtvig udlægger gennem sin sammentænkning af»gudstanke og menneskeopfattelse«(tl 58) Ṗrenter fører - trods sin erklærede intention, ikke at skrive påvirknings- eller tilblivelseshistorie - denne sammentænkning tilbage til Grundtvigs udformning af verdenskrøniken fra 1814, hvori Grundtvig ser treenigheden spejlet i menneskets gudbilledlighed gennem begreberne kærlighed, sandhed og livskraft og deres ydre udtryk i hjerte, mund og hånd. Denne tredeling, me-

8 113 ner Prenter, er blevet til under påvirkning fra Augustin. Tredelingen genfindes i»den kristelige Børne-Lærdom«, og Prenter udlægger den som udtryk for den enhed af erkendelse, kærlighed til det erkendte og vilje til at give sandheden, dvs. erkendelsen,»skikkelse i håndens gerninger«(gtl, s. 60), uden hvilken menneskeligheden går tabt gennem syndens selvrådighed. Treheden gør det menneskelige ord til billede af Guds ord, og når Grundtvig så stærkt må fremhæve Guds ords handlen i sakramenterne med dåben som udgangspunkt, da står det netop i forbindelse med denne menneskets trinitariske gudbilledlighed som frelsens genstand. Prenter når her gennem en skarpsindig sammenkædning af Grundtvigs overvejelser over Sønnens og Helligåndens personlighed og menneskets gudbilledlighed frem til at bestemme, hvad det er, mennesket frelses fra, og hvorledes det fællesskab med Gud er, som mennesket frelses tilbage til. Når Grundtvig gør brug af personlighedsbegrebet her, er der ifølge Prenter ikke tale om Grundtvigs almindelige personlighedsbegreb, der er identisk med selvbevidstheden, hvilket jo ville betyde, at treenighedens tre personer som frie og uafhængige af hinanden skiltes ad. Nej,»Som Sønnens guddommelige»frihed og selvstændighed«(personlighed) består i hans barnlige afhængighed af Faderen, således består også Helligåndens guddommelige selvstændighed og frihed (personlighed) i dette, at han intet tager af sig selv, men tager af det, der er Sønnens...«(GTL, s. 67). Faderen er som kærlighed»af sig selv«(gtl, s. 69), og Helligånden og Sønnen er ikke personlig kærligheden. I den treenige Guds inkarnatoriske handlen ved og gennem sakramenterne virker de tre personer sammen og frelser mennesket netop fra dets personlighed som den hovmodige selvrådighed, som Grundtvig ifølge Prenter bestemmer som syndens væsen. Som Søn og Helligånd er afhængige af Faderen i fællesskabet med ham, skal mennesket være forbundet i et kærlighedens fællesskab med Gud. Sand menneskelighed er trinitarisk struktureret, og Prenter skriver, at»vor gudbilledlighed, som den ytrer sig i mennesketalens kærlighed, sandhed og livskraft, skal kaste lys over den guddommelige treenigheds virksomhed i den skabte verden«(gtl, s. 61) ved at vise, hvorledes den samme trehed af sandhed, kraft og kærlighed kan findes i Guds handlen i sit ord. Men dette lys kastes på den anden side kun derved, at Gud i sin

9 114 suveræne handlen gennem dåbsordet åbenbarer,»åbner sit væsens hemmelighed«(gtl, s. 59) for mennesket. Denne Guds handlen er identisk med»den guddommelige treenigheds Aabenbarelse i en levende personlig virksomhed«(gtl, s. 62), dvs. de tre personers fælles handlen, der grunder sig i Guds immanente trinitets enhed. Prenters tolkning forekommer her overordentlig overbevisende, i hvert fald, hvis den skal opfattes således, at Helligånden over for mennesket fremtræder som personlighed i betydningen selvstændig, men underlagt Faderen, både hvad angår den immanente trinitet, men dybest set også i sit virke set fra den guddommelige synsvinkel (se N.F.S. Grundtvig, Udvalgte Skrifter v. H. Begtrup, fremover fork. US, IX, s. 427, 470 og 472). Dette må imidlertid ikke skygge for de indvendinger, man kunne rette mod først og fremmest Prenters føren Grundtvigs opfattelse af treenigheden tilbage til Augustins analogier mellem menneskelige,»psykologiske«treheder og Guds trinitet. Det er nemlig ingenlunde uproblematisk at identificere Grundtvigs og Augustins treheder, og det skyldes, at Grundtvigs trinitariske overvejelser har en konkret baggrund i den kritik af Schellings filosofi, som han udformede i årene , og hvori han når frem til at parallelisere den gudbilledlige trehed kærlighed-livskraft-sandhed med følelseindbildningskraft-fornuft, en parallelisering, Grundtvig knytter sammen med en ontologisk bestemmelse af Faderens aseitet, dvs. væren af sig selv, Helligåndens virkende billedliggøren af denne væren og billedets karakter af selvbevidsthed hos Sønnen. I årene omkring 1814 fremtræder disse ontologiske overvejelser som uløseligt forbundne med Grundtvigs bestemmelse af synd som hovmodig selvrådighed, og teksterne (se eksempelvis Imod den lille Anklager, Kbh. 1815, s og ) udviser så mange ligheder med Grundtvigs treenighedskapitel i»den kristelige Børne-Lærdom«, at det må være oplagt at inddrage dem som tolkningsnøgle hertil. Det er der selvfølgelig igen forbundet visse vanskeligheder med. Treheden følelse-indbildningskraftforstand (eller indbildningskraft-følelse-forstand, som den hedder, når der ikke er tale om menneskets og Guds selvbevidste erkendelse af sig selv, men om mennesket som modtagende) nævnes ikke eksplicit i den kristelige børnelærdom. Men den ligger utvivlsomt bag treheden kærlighed-kraft-sandhed, - det kommer frem gennem bestemmelsen af menighedens trosliv som»et blot poetisk Liv, et Fantasi-Liv«{US, IX, s. 424), altså virket

10 115 af Helligånden gennem menneskets indbildningskraft. Redegørelsen for hånden som det ydre udtryk for livskraften (US, s. IX, 475) ligger naturligt i forlængelse af bestemmelsen af Helligånden/indbildningskraften som billedliggørende følelsen i den psykologiske trehed og peger tilbage til Grundtvigs overvejelser i Danne-Virke over sammenhængen mellem personlighed og ydre håndfølelse. Når Prenter betoner de tre personers fællesskab og Faderens faderlighed og kærlighed som grundlag for hans væren af sig selv, hans aseitet, er det endnu et vidnesbyrd om Prenters afhængighed af dialektisk-teologiske bestræbelser på at tænke personalt om Gud, tænke»fænomenologisk«. Prenter er dog klar over, at Grundtvigs teologi også indeholder ontologiske og kosmologiske elementer. Prenter slutter sin afhandling med at fastslå, hvorledes»alt sandt og alt virkeligt» ifølge»den kristelige Børne-Lærdom«er grundet i treenigheden og taler i den forbindelse om Grundtvigs»imponerende systematik«(gtl, s. 70), bygget på de med treenigheden forbundne treheder. Når Prenter videre taler om»al erkendelse«som funderet i»erkendelsen af den treenige Gud«(GTL, s. 73) gennem sakramenterne, understreges Prenters forståelse for det metafysiske og ontologiske anliggende i Grundtvigs forfatterskab yderligere. Som det fremgår af teksten, underordner Prenter dette anliggende under Grundtvigs forkyndelse af Guds frelsende kærligheds personale karakter, som den træder frem gennem dåb og nadver, en underordning, der utvivlsomt er i overensstemmelse med hovedlinjen i Grundtvigs forfatterskab og fjerner ham ifølge Prenter fra en Hegeliansk, idealistisk helhedstænkning. Inddragelsen af den ontologisk-antropologiske treklang følelseindbildningskraft-fornuft ville ikke have ændret på dette billede, men have skærpet Prenters afhandlings fremstilling af de metafysiske elementer i Grundtvigs tænkning. Denne artikels overvejelser skal derfor kun opfattes som en beskeden kritik af Prenters Grundtvig-tolkning, en tolkning, der ikke blot udmærker sig ved sin teologiske og forkyndelsesmæssige nerve, men i lige så høj grad ved sin eksegetiske skarpsindighed og vilje til at lytte til teksterne fremfor at fremdrage dele deraf til brug i fortolkerens selvstændige, teologiske udredninger.

Det følgende er en meget let bearbejdet version af det oplæg, jeg holdt på temadagen. 2

Det følgende er en meget let bearbejdet version af det oplæg, jeg holdt på temadagen. 2 Forløsning fra synd, død og djævel på nudansk tak! [Temadag om dåb, torsdag den 29. oktober kl. 9-15, Markus Kirken 1 ] Svend Andersen (teosa@cas.au.dk) Hvis der er problemer med dåben i den danske folkekirke,

Læs mere

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Joh 16,5-15, s.1 Prædiken af Morten Munch 4 s e påske / 28. april 2013 Tekst: Joh 16,5-15 ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Fordel eller ulempe Det er det bedste for jer, at jeg går bort, sådan siger Jesus til disciplene.

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

GLÆDEN ER EN ALVORLIG SAG

GLÆDEN ER EN ALVORLIG SAG Prædiken af Morten Munch 3 s e trin / 21. juni 2015 Tekst: Luk 15,1-10 Luk 15,1-10 s.1 GLÆDEN ER EN ALVORLIG SAG Den romerske filosof Seneca har en gang sagt, at sand glæde er en alvorlig sag. Glæde er

Læs mere

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Mere end ord og begreber og livsstil Mere end modeller og koncepter og typer Mere end nådegaver og tjeneste Mere end ledelse og lederskab

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 3. årgang 2013 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning.

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 1. juni 2014 Kirkedag: 6.s.e.påske/B Tekst: Joh17,20-26 Salmer: SK: 257 * 254 * 264 * 263 * 251,3 * 267 LL: 257 * 254 * 263 * 251,3 * 267 I et par og 30

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2016 17-01-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2016 17-01-2016 side 1 17-01-2016 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2014. Tekst: Johs. 12,23-33. Det er vinter og sidste søndag efter helligtrekonger. I år, 2016, falder påsken meget tidligt, det er palmesøndag

Læs mere

Juledag. Kristi fødsels dag II. Sct. Pauls kirke 25. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 112/100/102/108//110/439/125/118 Uddelingssalme: se ovenfor: 125

Juledag. Kristi fødsels dag II. Sct. Pauls kirke 25. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 112/100/102/108//110/439/125/118 Uddelingssalme: se ovenfor: 125 1 Juledag. Kristi fødsels dag II. Sct. Pauls kirke 25. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 112/100/102/108//110/439/125/118 Uddelingssalme: se ovenfor: 125 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 1,1-14

Læs mere

8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6

8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6 8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6 Da jeg for efterhånden nogen år siden var konfirmand og gik til konfirmationsforberedelse, havde vi en aften i vores konfirmandklub besøg

Læs mere

HJEM AD EN ANDEN VEJ. Prædiken af Morten Munch Helligtrekongers søndag / 3. jan. 2016 Tekst: Matt 2,1-12

HJEM AD EN ANDEN VEJ. Prædiken af Morten Munch Helligtrekongers søndag / 3. jan. 2016 Tekst: Matt 2,1-12 Matt 2,1-12, s.1 Prædiken af Morten Munch Helligtrekongers søndag / 3. jan. 2016 Tekst: Matt 2,1-12 HJEM AD EN ANDEN VEJ At søge visdommen Beretningen om vismændene fra øst anslår et visdomstema, som har

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Omvendelse Salmer: 496, 598, 313; 508, 512 Evangelium: Matt. 3,1-10 Store Bededag blev indført i 1686 for at slå mange forskellige bods- og bededage sammen til én dag. Meningen

Læs mere

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård Formandens beretning Søren Kierkegaard fejres dette år i anledning af 200 årsdagen d. 5. maj. Hans store filosofiske,

Læs mere

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er.

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er. Indhold Forord 7 1. Indledning 9 2. Filosofi og kristendom 13 3. Før-sokratikerne og Sokrates 18 4. Platon 21 5. Aristoteles 24 6. Augustin 26 7. Thomas Aquinas 30 8. Martin Luther 32 9. 30-årskrigen 34

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

MARIA, NÅDENS REDSKAB

MARIA, NÅDENS REDSKAB Luk 1,26-38, s.1 Prædiken af Morten Munch Mariæ bebudelse / 22. marts 2015 Tekst: Luk 1,26-38 MARIA, NÅDENS REDSKAB Englevisitation Der er mere mellem himmel og jord, siger vi for at udtrykke en åbenhed

Læs mere

Gudstjeneste og sabbat hører sammen. Sabbatten er dagen for gudstjeneste. Når der derfor i en bibelsk sammenhæng tales om sabbatten, må gudstjenesten

Gudstjeneste og sabbat hører sammen. Sabbatten er dagen for gudstjeneste. Når der derfor i en bibelsk sammenhæng tales om sabbatten, må gudstjenesten I. Indledning Gudstjeneste og sabbat hører sammen. Sabbatten er dagen for gudstjeneste. Når der derfor i en bibelsk sammenhæng tales om sabbatten, må gudstjenesten tænkes med. Sabbatten spiller en stor

Læs mere

Thaning, Grundtvig og kærligheden.

Thaning, Grundtvig og kærligheden. Thaning, Grundtvig og kærligheden. Mennesket er i Guds Billede skabt, Med Ordet i Kraft paa sin Tunge, Og derfor kan han mellem Træer og Dyr Med Guderne tale og sjunge. (citeret Thaning 685, fra Grundtvigs

Læs mere

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv.

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. maj 2013 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 294 * 289 * 280 * 292 * 287,2 * 298 Således er svaret på hvorledes. Således elskede

Læs mere

PRÆDIKEN TIL JULEDAG 2005 - Allerslev kl. 9.00 - Osted kl. 10.30

PRÆDIKEN TIL JULEDAG 2005 - Allerslev kl. 9.00 - Osted kl. 10.30 Nu vil vi sjunge og være glad i Jesu Kristi navn! Guds Søn er født i Betlehems stad, os alle til glæde og gavn. Han steg fra tronen i Himmerig og blev et barn på jord; for os han daled så nederlig, hans

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Impossibilium nihil obligatio

Impossibilium nihil obligatio Impossibilium nihil obligatio Advent Advent betyder bekendtgørelsen af at noget skal komme. Advent er med andre ord forberedelsestid, hvor man gør sig parat til det og den, der skal komme: Jesus og julen.

Læs mere

Kontinuitet og radikalisme

Kontinuitet og radikalisme Kontinuitet og radikalisme Studenterkredsen og teologien i det 20. århundrede Red. Kristoffer Garne og Rasmus Vangshardt Red. Kristoffer Garne og Rasmus Vangshardt Kontinuitet og radikalisme Studenterkredsen

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 1. juni 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække Salmer DDS 722: Nu blomstertiden kommer DDS 299: Ånd over ånder DDS

Læs mere

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Indgangssalme: DDS 4: Giv mig, Gud, en salmetunge Salme mellem læsninger: DDS 432 Herre Gud Fader i Himlen! (det lille litani)

Læs mere

Faderkomplekset i nyere dansk teologi (Dansk Kirketidende 2015:6, s. 10-13)

Faderkomplekset i nyere dansk teologi (Dansk Kirketidende 2015:6, s. 10-13) Faderkomplekset i nyere dansk teologi (Dansk Kirketidende 2015:6, s. 10-13) Niels Henrik Gregersen I lang tid talte man om, at dansk teologi havde et kristologisk problem og et helligåndsteologisk underskud.

Læs mere

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd.

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd. $'9(1786'20,1, En prædiken af Ragnar Boyesen Jeg Jesus, har sendt min engel for at vidne for jer om disse ting i menighederne; jeg er Davids rodskud og ætling, jeg er den strålende morgenstjerne. Og Ånden

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag?

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag? Kopiside 3 A Fortællinger Kopiside 3 B Fortællinger Hvad handler teksten om? Opstil de vigtigste punkter. Hvordan præsenterer teksten modsætninger såsom godt-ondt, mand-kvinde, Gud-menneske? Modsætninger

Læs mere

Prædiken til 4.s.e.påske, 2016, Vor Frue kirke. Tekst: Johannes 8,28-36. Salmer: 10, 434, 339, 613 / 492, 242, 233, 58. Af domprovst Anders Gadegaard

Prædiken til 4.s.e.påske, 2016, Vor Frue kirke. Tekst: Johannes 8,28-36. Salmer: 10, 434, 339, 613 / 492, 242, 233, 58. Af domprovst Anders Gadegaard Prædiken til 4.s.e.påske, 2016, Vor Frue kirke. Tekst: Johannes 8,28-36. Salmer: 10, 434, 339, 613 / 492, 242, 233, 58. Af domprovst Anders Gadegaard Hvad er frihed? Vi taler mest om den ydre frihed: Et

Læs mere

Kundskab vs. Kendskab

Kundskab vs. Kendskab Kundskab vs. Kendskab JESUS ACADEMY TEMA: KUNDSKAB VS. KENDSKAB For os kristne er det at kende Gud selve grundlaget for vores tro, men vi tænker måske ikke altid over hvilken enorm påstand dette er.! At

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

Galten kirke. Nyrenoveret og med ny kirkekunst

Galten kirke. Nyrenoveret og med ny kirkekunst Galten kirke Nyrenoveret og med ny kirkekunst Kunstner: Peter Brandes Peter Brandes har lavet altertavlen, altertæppet og de 10 glasmalerier i vinduerne. Arkitekt: Jane Havshøj Jane Havshøj har designet

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

»Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem« (Kvindelig tilhører, 54 år)

»Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem« (Kvindelig tilhører, 54 år) »Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem«(kvindelig tilhører, 54 år) 11 Kapitel 1 Det som ingen kan sige sig selv AF HANS-OLE BÆKGAARD VALGMENIGHEDSPRÆST»Herre, jeg

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Det er i dag den 1. april. Som det nok vil være bekendt, har jeg siden den 1. april 1988 været fast ansat som sognepræst i Galtrup, Øster Jølby og Erslev i de sidste par

Læs mere

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 1 5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 16,13-26 Bøn. Lad os bede! Ånd over

Læs mere

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale. Dåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

MELLEM TVIVL OG TRO. Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29

MELLEM TVIVL OG TRO. Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29 Mark 9,14-29 s.1 Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29 MELLEM TVIVL OG TRO Spændt ud mellem magt og afmagt Vi hører om en far, der desperat kommer for at få hjælp til

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 413: Vi kommer, Herre, til dig ind DDS 448: Fyldt

Læs mere

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus?

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus? Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud af tiden med Teentro er det vigtigt,

Læs mere

Forslag til spørgeark:

Forslag til spørgeark: Forslag til spørgeark: Tekst 1 : FAIDON linieangivelse 1. Hvad er dialogens situation? 2. Hvad er det for en holdning til døden, Sokrates vil forsvare? 3. Mener han, det går alle mennesker ens efter døden?

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. 02-01-2016 side 1 Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. På Helligtrekongers søndag kender vi alle historien om De tre vise mænd. Vi har set dem i julens krybbespil, og det at se

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Birgitte Grøn 7. juli 2013 kl. 10 6. søndag efter trinitatis Matt. 5, 20-26 Salmer: 754, 396, 617 14, 725 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12 1 Helligtrekongers søndag I. Sct. Pauls kirke 6. januar 2013 kl. 10.00. Radiotransmission. Salmer: 749/434/138/136//362/439/111/356 Uddelingssalme: se ovenfor: 111 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Prædiken Mariae bebudelse

Prædiken Mariae bebudelse Prædiken Mariae bebudelse Salmer DDS 432: Det lille litani erstatter indgangsbønnen DDS 71: Nu kom der bud fra englekor DDS 441: Alle mine kilder DDS 117: En rose så jeg skyde // DDS 72; Maria hun var

Læs mere

Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden. Lihme 10.30

Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden. Lihme 10.30 1 Mos 32,25-32, Jak 1,22-25, Joh 16,23b-28 Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden Lihme 10.30 3 Lovsynger Herren 300 Kom sandheds

Læs mere

Cellegruppe oplæg Efteråret 2004

Cellegruppe oplæg Efteråret 2004 Cellegruppe oplæg Efteråret 2004 Velkommen tilbage fra sommerferie og til en ny spændende sæson i Odder Frimenighed. Hvert efterår starter menighedens celler med et fælles oplæg. Som kirke har vi en drøm,

Læs mere

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække.

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 2. juni 2013 kl. 9.30 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. Salmer. DDS 722 Nu blomstertiden komme2 DDS 447 Herren strækker

Læs mere

Marie Louise Odgaard Møller

Marie Louise Odgaard Møller Introduktion: Løgstrup og Kant Forlaget Klim påbegyndte for et par år siden det vigtige arbejde at nyudgive størstedelen af K.E. Løgstrups værker inden for den næste årrække i en serie med titlen Løgstrup

Læs mere

Fortolkning af Mark 2,13-17

Fortolkning af Mark 2,13-17 Fortolkning af Mark 2,13-17 Af Jonhard Jógvansson, stud. theol. 13 Καὶ ἐξῆλθεν πάλιν παρὰ τὴν θάλασσαν καὶ πᾶς ὁ ὄχλος ἤρχετο πρὸς αὐτόν, καὶ ἐδίδασκεν αὐτούς. 14 Καὶ παράγων εἶδεν Λευὶν τὸν τοῦ Ἁλφαίου

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 7,15-21

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 7,15-21 1 8. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 26. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 392/434/436/292//390/439/341/391 Åbningshilsen Med denne søndag begynder en række søndage med temaet: De To Veje. I dag

Læs mere

18. søndag efter trinitatis, den 19. oktober 2014 Vor Frue kirke kl. 17

18. søndag efter trinitatis, den 19. oktober 2014 Vor Frue kirke kl. 17 1 18. søndag efter trinitatis, den 19. oktober 2014 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: Johs 15,1-11 Salmer: Gud, lær os før din vinters gru Som æblerne der falder nu At slippe al vort eget Din

Læs mere

Kristne Kerneværdier 2012 2013

Kristne Kerneværdier 2012 2013 Troen kommer altså af det, der høres, og det, der høres, kommer i kraft af Kristi ord Rom 10,17 Se i dette program om der skulle være kursustilbud, du har lyst til at deltage i! En kursusaftens forløb:

Læs mere

En ny skabning. En ny skabning

En ny skabning. En ny skabning En ny skabning At blive frelst er ikke kun at få sin synd tilgive, men også at blive født på ny. Det er noget noget der dør og det er et nyt liv der starter. Udrykket at blive født på ny er for mange kristne

Læs mere

Homoseksualitet, Romerbrevet 1 og en nations død

Homoseksualitet, Romerbrevet 1 og en nations død Homoseksualitet, Romerbrevet 1 og en nations død Af Bill Muehlenberg I Romerbrevet 1 gøres det klart at homoseksualitet er den synd som udgør højdepunktet i menneskets oprør mod Gud. Der findes næppe en

Læs mere

MED RETNING MOD LIVET

MED RETNING MOD LIVET Joh 11,19-45, s.1 Prædiken af Morten Munch 16. s. e. trin / 5. okt. 2014 Tekst: Joh 11,19-45 MED RETNING MOD LIVET Midtvejspåske Denne søndag er blevet kaldt for midtvejspåske. Hvis vi forestiller os kirkeåret

Læs mere

I alle fag inddrages skolens værdigrundlag med dens temaer samt målsætningen om Why -tilgangen i alle meningsfulde sammenhænge.

I alle fag inddrages skolens værdigrundlag med dens temaer samt målsætningen om Why -tilgangen i alle meningsfulde sammenhænge. 2015-16 KLASSE UNDERVISNINGSPLANEN RELIGION 6. Lærer: Ivan Gaseb Forord til faget i klassen Undervisningen i religion tager ikke udgangspunkt i de enkelte elevers personlige trosforhold, men derimod i

Læs mere

I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart.

I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart. I en brynje. Når jeg træder ind over tærskelen tager jeg brynje på. Ingen tvinger mig, men sfæren siger mig at alt andet vil være yderst usmart. Den står klar. Tung er den, således at den hæmmer min bevægelsesfrihed.

Læs mere

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 1 3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 Åbningshilsen. Foråret har brudt vinterens magt og vi mærker

Læs mere

10 E N T O R N I K Ø D E T

10 E N T O R N I K Ø D E T Forord Lige fra det første afsnit i indledningen til denne bog har jeg kunnet identificere mig med dens formål: at tilbyde mennesker styrke og håb gennem svar på nogle af livets sværeste spørgsmål. Jeg

Læs mere

Kriterierne for at blive frelst eller fordømt er barmhjertighed og næstekærlighed. Har vi ydet næstekærlighed og barmhjertighed?

Kriterierne for at blive frelst eller fordømt er barmhjertighed og næstekærlighed. Har vi ydet næstekærlighed og barmhjertighed? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. november 2015 Kirkedag: Sidste søndag i kirkeåret/a Tekst: Matt 25,31-46 Salmer: SK: 568 * 276 * 370 * 278 * 277,4 * 431 LL: 568 * 276 * 278 * 277,4

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Opfordringen i denne søndags

Læs mere

Udviddet note til Troens fundament - del 1

Udviddet note til Troens fundament - del 1 Udviddet note til Troens fundament - del 1 Grundfæst dig selv i troen / menigheden må grundfæstes i troen! Kirken er ikke i show-business men i vores himmelske faders kingdom-business Man kan også definere

Læs mere

Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992. Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner.

Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992. Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke.

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Korsvar Jesus tog de tolv til side og sagde til dem:»se, vi går op til Jerusalem, og

Læs mere

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen Lidt om troen Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: Lidt At være en kristen Om Frelse Dåb Helligånden Livet som kristen Evigheden Jesus kommer igen Himmelen Evigheden Gud og dig

Læs mere

Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Sct Stefans Dag. 26.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: 122 574- (123)/ 128- (101) 129 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus sagde:»derfor, se, jeg sender

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

Bruden ankommer med sin far/sit vidne til kirken som den sidste på det fastsatte tidspunkt for vielsens begyndelse.

Bruden ankommer med sin far/sit vidne til kirken som den sidste på det fastsatte tidspunkt for vielsens begyndelse. Vielsesritualet Brudgommen ankommer med sit vidne (forlover) til kirken ca. 25 minutter før vielsen. De sætter sig ind i kirkens kor på stolene i højre side, brudgommen nærmest alteret. Bruden ankommer

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

Vi må ikke opgive for vi har en opgave

Vi må ikke opgive for vi har en opgave Vi må ikke opgive for vi har en opgave Prædiken til 6. søndag efter påske den 17. maj 2015 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Læsningen fra Det gamle Testamente er fra profeten Haggaj der minder israelitterne

Læs mere

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 Indhold Indledning 12 Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 1. del * Hvorfor læse i Bibelen 18 Kapitel 1: Få åbnet øjnene 19 Kapitel 2: Hvad er Bibelen for en bog?

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Prædiken til 10. søndag efter trinitatis, Matt 11,16-24. 2. tekstrække

Prædiken til 10. søndag efter trinitatis, Matt 11,16-24. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 24. august 2014 kl. 10.00 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til 10. søndag efter trinitatis, Matt 11,16-24. 2. tekstrække Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op Dåb DDS 29 Spænd

Læs mere

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE 1 HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE At stille sig ind på pinsen Sammenstillet maj 2016 af Flemming Baatz Kristensen frit efter inspiration fra kirkens tradition Kort før Jesus afsluttede sin tilværelse på

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Helligånden Guds Ånd og Guds kraft

Helligånden Guds Ånd og Guds kraft Helligånden Guds Ånd og Guds kraft Det kan være svært at forholde sig til Helligånden. Hvad er det for en størrelse, og hvordan virker Han? Er Han en person eller en kraft? Når vi hører om Helligånden,

Læs mere

Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har

Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har prædiken til Nytårsdag fredag den 1/1 2016 II: Matt 6,5-13 i Ølgod Kirke. Ved Jens Thue Harild Buelund.

Læs mere

Vielse Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens liturgi for vielse. INDGANG (præludium) INDGANGSSALME

Vielse Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens liturgi for vielse. INDGANG (præludium) INDGANGSSALME Vielse Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens liturgi for vielse INDGANG (præludium) INDGANGS HILSEN Præsten: Menigheden: Og med din ånd! eller: Og Herren

Læs mere

3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484

3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484 1 3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484 2. Mos. 3,1-7.10-14; Jeg vil være den, jeg vil være. Acta 4,7-12: Jesus er hovedhjørnestenen Johs. 14,1-11: Jesus er vejen. Tro og tro på én frelsende

Læs mere

Nollund Kirke. Søndag d. 15. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Nollund Kirke. Søndag d. 15. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Nollund Kirke. Søndag d. 15. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til pinsedag, Joh. 14,15-21, 2. tekstrække. Salmer. DDS 290 I al sin glans nu stråler solen. DDS 291 Du, som går ud fra den

Læs mere

Guide til til Højmessen

Guide til til Højmessen Guide til til Højmessen Velkommen til højmesse i Sct. Pauls Kirke. Denne guide beskriver forløbet af de højmesser, der ledes af sognepræst Flemming Baatz Kristensen. INDLEDNING: Klokkeringning og bedeslag.

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere