Studieguide for Modul 4 semester E15

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Studieguide for Modul 4 semester E15"

Transkript

1 Studieguide for Modul 4 semester E15 Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje det fagvidenskabelige spor Rehabilitering og Palliation (med forbehold for ændringer) Udarbejdet: Opdateret:

2 Indhold De studerendes forudsætninger...3 Placering i spor...3 Modulbeskrivelse...3 Læringsudbytte for modulet...3 Mål- / kompetencebeskrivelse for faget...3 Undervisnings- og læringsaktiviteter...4 Omfang...5 Modulet indhold og opbygning...5 Lektionsplan for modul Tidspunkt (uge 1 /mandag den 7/9, 2015):...7 Tidspunkt (uge 2 /mandag den 14/9, 2015): Tidspunkt (uge 3 /mandag den 21/9, 2015): Tidspunkt (uge 4 /mandag den 28/9, 2015): Tidspunkt (uge 5 /mandag den 5/10, 2015): Tidspunkt (uge 6 /mandag den 19/10, 2015): Tidspunkt (uge 6/ onsdag den 21/10, 2015) Læringsprojekt Eksamen modul Evaluering af modulet Modulansvarlige Studiesekretær Studieleder Undervisere Bilag: Udarbejdet: Opdateret:

3 De studerendes forudsætninger For at kunne deltage i modulerne skal den studerende opfylde optagelseskravene for Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje. Placering i spor Rehabilitering og Palliation er placeret i det fagvidenskabelige spor, med start 7. september 2015, og af 7 ugers varighed. Modulbeskrivelse Modulet er rettet mod patienter og familiers behov for rehabilitering og palliation, og deraf afledt sygeplejefaglighed, kompetencer og roller relateret til klinisk praksis i både primær og sekundær sundhedstjeneste. Læringsudbytte for modulet Se studieordningen modul specifikke mål Fagets indhold: Faget retter sig mod sårbare grupper af patienter, klienter og borgere i alle aldre og forskellige sygdomsmæssige problemstillinger som f. eks kronisk syge, fysisk og psykisk handicappede eller kritisk syge og døende. Der arbejdes med teorier og metoder med fokus på sammenhængende plejeforløb, rehabilitering og mestring i forbindelse med forskellige sygdomme og tilstande hvor værdier, livskvalitet og håndtering af daglig livsførelse er central. Endvidere har modulet fokus på palliation i relation til kritisk syge og døende. Der arbejdes med teorier og metoder i relation til begrebsafklaring, organisering, indsatser, overgange fra hospital, hjem, ældrebolig, plejecentre og hospice samt udvikling af nye tilgange til at styrke kvaliteten af den sundhedsvidenskabelige indsats på området. Etiske og juridiske problemstillinger inddrages i relation til feltet, samt kulturelle, politiske, samfundsmæssige og institutionelle rammer og vilkår. Der tages i modulet udgangspunkt i konkrete sygeplejefaglige problemstillinger i forhold til almene og komplekse plejesituationer. Mål- / kompetencebeskrivelse for faget Den studerende opnår: Viden: Viden om teorier og metoder, rehabiliterende og palliative indsatser der knytter sig til den kliniske sygepleje i specifikke og komplekse problemstillinger i forhold til pleje og behandling af kronisk syge, fysisk og psykisk handicappede eller kritisk syge og døende i forskellige aldre og med fokus på rehabilitering og palliation Udarbejdet: Opdateret:

4 Viden om kommunikationsformer, tværfaglighed, magtforhold, balance mellem omsorg og egenomsorg samt relevante teknologiske løsninger i konkrete plejeforløb Viden og forståelse for betydningen af inddragelse af patienter, klienter, familie og sociale netværk i pleje og behandling og i relation til konkrete problemstillinger Viden om etiske, juridiske, kulturelle, institutionelle, samfundsmæssige aspekter og teknologiske løsningsmodeller i konkrete situationer med fokus på rehabilitering og palliation Færdigheder: Mestre informationssøgning i forhold til at undersøge, kritisk vurdere, diskutere valg af metoder og plejetiltag herunder sundhedsteknologiske og telemedicinske tiltag i relation til rehabilitering og palliation på et videnskabeligt grundlag Kritisk kunne vurdere og vælge metoder i forhold til inddragelse af patienter, klienter, familie og sociale netværk i pleje og behandling, rehabilitering og palliation. Vurdere og reflektere over de etiske, juridiske, kulturelle, samfundsmæssige og institutionelle rammer og vilkår Viden om overgange fra hospital, hjem, ældrebolig og plejecenter samt udvikling af nye tilgange til at styrke kvaliteten af den sundhedsvidenskabelige indsats på området. Kompetence: Mestre relevante teorier og metoder baseret på national og international forskning til afdækning af rehabiliterende og palliative tiltag med inddragelse af patienter, klienter, familie og sociale netværk På videnskabeligt grundlag kunne undersøge, kritisk vurdere og vælge metoder i forhold til sygepleje og herunder inddragelse af sundhedsteknologiske og telemedicinske initiativer Inddrage og kritisk vurdere etiske, juridiske, kulturelle, institutionelle, samfundsmæssige aspekter og teknologiske løsningsmodeller i konkrete situationer med fokus på rehabilitering og palliation Undervisnings- og læringsaktiviteter På modulet benyttes forskellige undervisnings- og læringsaktiviteter i forhold til at understøtte den studerende i at opnå modulets overordnede læringsmål. Via forelæsninger og dialogbaseret undervisning formidles og relateres centrale dele af modulets temaer, som de studerende efterfølgende arbejder videre med og fordyber sig i yderligere ved selvstudie, diskussion i studiegrupper og på holdet. Udarbejdet: Opdateret:

5 Undervisningen vil være en involverende undervisning med action-learning processer, hvor forelæsningernes indhold perspektiveres og operationaliseres, så de studerende forstår dens relevans i forhold deres erfaringer og faglige tilhørsforhold. Der vil blive anvendt formidlingsøvelser, hvor de studerende arbejder med deres færdigheder i argumentation og diskussion af teorier, begreber og vidensformer, med udgangspunkt i modulets temaer og de studerendes eget arbejde. E-læring indgår som en integreret del af modulet blandt andet ved brug af Wiki s/blogs og Podcasts. Derudover arbejdes med gruppe- og individuelle opgaver. Feedback vil løbende blive givet på individuelt, gruppe- og holdniveau i forbindelse med undervisningen, opgaver og prøver. Feedbacken har til formål at styrke de studerendes individuelle læringsproces, samt opnå de overordnede læringsmål for modulet. Undervisnings- og læringsaktiviteterne er tilrettelagt, så der er en naturlig progression i indhold og kompleksitet fra modulstart til modulafslutning og modulprøve. Omfang ECTS Point 5 Konfrontationstimer 34,5 timer Litteratur/forberedelse 97 timer I alt 137,5 timer Modulet indhold og opbygning Modulet er opbygget så rehabilitering og palliation ikke tænkes som to forskellige fagområder, men som helhedsorienterede indsatser til patienter og pårørende med forskellige målsætninger, og som til tider kan varetages af de samme sundhedsprofessionelle. Modulets indhold kan ikke betragtes som udtømmende ift. fagområdet, men da modulets omfang er 5 ETCS kan indholdet betragtes som udvalgte væsentlige emner som kan indgå i fagområdet. Udarbejdet: Opdateret:

6 Lektionsplan for modul 4 Udarbejdet: Opdateret:

7 Tidspunkt (uge 1 /mandag den 7/9, 2015): Lokale: Torben K With, Klinikbygningen Emne 1: Introduktion til modul Mål: At de studerende får kendskab til Modulets opbygning og læringsmål Introduceres til læringsprojekt (se nærmere beskrivelse efter lektionsplan) Gensidige forventninger Klokken Undervisere: Karin B. Dieperink, sygeplejerske, Post doc., modulansvarlig Thora Grothe Thomsen, sygeplejerske, Post doc., modulansvarlig Emne 2 Rehabilitering. Begreber, paradigmer og praksisformer. Metode: Undervisningen vil foregå som forelæsning med aktiv deltagelse af de studerende gennem dialog og diskussion samt bidrag med erfaringer fra egen praksis. Mål: Målet med undervisningen er, at de studerende erhverver sig viden om Rehabilitering som begreb og praksisform med eksempler fra forskellige målgrupper af borgere/patienter Sygeplejens rolle og funktion i rehabilitering i samspil med andre faggrupper Rehabiliteringens betydning for borgerens/patientens deltagelse i livet og samfundet samt effekter på samfundsniveau og kan relatere teorier om rehabilitering til eget praksisfelt som en prioriteret indsatsform. Klokken: Underviser Bjarne Rose Hjortbak, Ph.d., Cand. Scient. Soc., Sygeplejerske Udarbejdet: Opdateret:

8 Litteratur Anbefalet Marselisborgcentret (2004): Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. Marselisborgcentret og Rehabiliteringsforum Danmark, Supplerende Angel, Sanne & Lena Aadal (2014): Rehabiliterende sygepleje. Fra begreb til klinisk praksis. Munksgaard, København 2014 Hjortbak, Bjarne Rose m.fl., red. (2011): Udfordringer til rehabilitering i Danmark. Rehabiliteringsforum Danmark, Århus, november Hjortbak, Bjarne Rose (2013): Det professionelle faglige skøn - en undersøgelse af professionelles faglige skøn ved vurdering af behov for kommunalt forankret rehabilitering hos borgere med kræft. Resume af Ph.d.-afhandling. Udgivet af forfatteren og MarselisborgCentret, Århus Jensen, Liselotte m.fl., red., (2007). Rehabilitering. Teori og praksis. 1. udg., 1. opl., FADL s Forlag, København 2007 Nielsen, Claus red. (2008): Rehabilitering for sundhedsprofessionelle. GADS Forlag, København 2008 Ugeskrift for læger: Rehabilitering stiller nye krav - også til lægerne. Temanummer, Ugeskrift. for læger, 10/2014, 12. maj 2014: Wade D.T. Describing rehabilitation interventions. Clinical Rehabilitation 2005; 19: 811. Meyer m.fl. (2011): Towards a Conceptual Description of Rehabilitation as a Health Strategy. Special report. Journal of Rehabilitation Medicine, 2011; 43: Hjemmesider. MarselisborgCentret - Nationalt center for forskning og udvikling på rehabiliteringsområdet: Rehabiliteringsforum Danmark - en paraplyorganisation for organisationer og privatpersoner med interesse for rehabiliteringsområdet i Danmark: Udarbejdet: Opdateret:

9 Emne 3: Diskussion af rehabiliterende praksis i eget klinisk felt i studiegrupper Mål: Begyndende identifikation og drøftelse af tema for modul opgave med afsæt i dagens tema Metode: Drøftelse i grupper Klokken: Underviser: Karin B. Dieperink. Sygeplejerske, Post doc., modulansvarlig Thora Grothe Thomsen, sygeplejerske, Post doc., modulansvarlig Udarbejdet: Opdateret:

10 Tidspunkt (uge 2 /mandag den 14/9, 2015): Lokale: 19.04, Winsløwparken. 19. st Emne: Præsentation af det palliative paradigme Mål: At opnå kendskab til anvendte definitioner og begreber og gennem undervisning og diskussion opnå forståelse for baggrunden for nuværende praksis i palliation At forholde sig kritisk til de præsenterede definitioner, begreber og paradigme At forholde sig kritisk til egen klinisk praksis i palliation Metode: Forelæsninger, plenumdiskussioner og arbejde i studiegrupper i relation til egen praksis. Klokken: Undervisere: Karen Marie Dalgaard, Sygeplejerske, cand.scient. soc., ph.d., Litteratur Anbefalet: Dalgaard, K.M, Thorsell, G. & Delmar, C. (2010). Identifying transitions in terminal illness trajecetories: a critical factor in hospital-based palliative care. International Journal of Palliative Care, 16(2): Dalgaard, K.M. (2012). Sundhedskommunikation og samarbejde: et spørgsmål om indstilling og værdier. I: B. Nørgaard & M. Bach Andreasen (red.). Sundhedskommunikation: kommunikation på sundhedsområdet. Aalborg: University College Nordjylland, Forskning og Udvikling, Sundhedsstyrelsen. (2011). Anbefalinger for den palliative indsats. København: Sundhedsstyrelsen, s.11-17, %20indsats%20 World Health Organization. (2002). WHO Definition of Palliative Care. Udarbejdet: Opdateret:

11 Supplerende: Birkelund, R. (2010) Ved livets afslutning - om palliativ pleje, omsorg og behandling. Aarhus: Aarhus Universitet Forlag. Dalgaard, K. M., Bergenholtz, H., Nielsen, M.E. & Timm, H. (2014). Early integration of palliative care in hospitals: a systematic review on methods, barriers, and outcome. Palliative and Supportive Care, First view. Doi /S Copyright Cambridge University Press Dalgaard, K.M. (2014). Rundt om en tidlig palliativ indsats. Omsorg. Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medicin, 31(3): Dalgaard, K. M. (2013). Hospitalsmodelprojekt: udvikling af den palliative indsats på danske hospitaler via lokale udviklingsprojekter: evalueringsrapport. København: PAVI. Dalgaard, K. M. (2007). At leve med uhelbredelig sygdom: at begrænse dødens invasion og fremme. Livsudfoldelsen i tid og rum: ph.d. afhandling. Aalborg: Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Sygehus. Dalgaard, K.M. & Jacobsen, M.H.(2011). Humanistisk Palliation: teori, metode, etik og praksis. København: Hans Reitzels Forlag. European Association for Palliative Care. (2010). White Paper on standards and norms for hospice and palliative care in Europe: part 2. European Journal of Palliative Care, 17(1). 5 European Association for Palliative Care. (2009). White Paper on standards and norms for hospice and palliative care in Europe: part 1. European Journal of Palliative Care, 16(6). 5 Jacobsen, M.H. & Haakonsen, M. (2008). Memento Mori: døden i Danmark i tværfagligt lys. Odense: Syddansk Universitetsforlag. Jarlbæk, L., Tellervo. J. & Timm, H. (2014). Målgrupper og tidspunkter for en palliativ indsats: hvor er vi nu? Omsorg. Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medicin, 31(3): Jarlbæk, L. (2015). Dødssted og dødsårsager i Danmark København: PAVI; Videncenter for Rehabilitering og Palliation. %20i%20Danmark% pdf Jarlbæk, L., Christensen, L., Bruera, E., & Gilså Hansen, D. (2013). The epidemiology of long-and short-term cancer survivors in a population based Udarbejdet: Opdateret:

12 cohort of cancer patients. MASCC Supportive Care in Cancer, 21(1) Suppl., S176. Raunkiær, M. (2007). At være døende hjemme: hverdagsliv og idealer: [ph.d. afhandling]. Lund: Lunds Universitet, Socialhögskolan. Lund dissertations in social work, nr. 26 Hjemmesider: Videncenter for Rehabilitering og palliation (nyheder, om palliation, uddannelse, kvalitet & retningslinjer, forskning & udvikling, palliativguide udgivelser, lindrende arkitektur, sorgstøtte, borger) Dansk Multidisciplinær Cancer Group Palliation (DMCG-PAL) (evidensbaserede kliniske retningslinjer og anbefalinger for kompetenceudvikling) Emne 2: Diskussion af palliativ praksis i eget klinisk felt i studiegrupper Mål: Begyndende identifikation og drøftelse af tema for modul opgave med afsæt i dagens tema. Metode: Drøftelse i grupper Klokken: Underviser: Karen Marie Dalgaard, Sygeplejerske, cand.scient. soc., ph.d., Karin B. Dieperink. Sygeplejerske, Post doc., modulansvarlig Udarbejdet: Opdateret:

13 Tidspunkt (uge 3 /mandag den 21/9, 2015): Lokale: 19.04, wp. 19. st Emne: Funktionsevne, funktionsevnenedsættelse, behovsvurdering og målsætning. Mål: At den studerende har viden om begreberne funktionsevne, behovsvurdering og målsætning og at den studerende kritisk kan reflektere over begreberne i de kontekster hvor rehabilitering og palliation udfoldes i praksis. Metode Oplæg fra underviser Gruppearbejde Klokken: Underviser: Lisbet R. Minet Fysioterapeut, Ph.d. Thora Thomsen Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig. Litteratur Anbefalet: Stiker H-J. A History of Disability. Michigan Publishing eller Oliver M. Understanding Disability From Theory to Practice. Hamshire: Palgrave Dahl TH. International classification of functioning, disability and health: an introduction and discussion of its potential impact on rehabilitation services and research. J Rehabil Med 2002; 34: Hjortbak BR. Vurdering af patienter og borgeres behov for sundhedsydelser. I: Danielsen, M (red.). Sundhedsvæsnet på tværs opgaver, organisation og regulering. Munksgaard Kap. 11. Wade D. Goal setting in rehabilitation: an overview of what, why and how. Editorial. Clin Rehab 2009; 23: Supplerende: Understanding disability. ICF. International klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbreds-tilstand. København: Sundhedsstyrelsen og Munksgaard, Udarbejdet: Opdateret:

14 Kostanjsek N. Use of The International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) as a conceptual framework and common language for disability statistics and health information systems. BMC Public Health. 2011; 11(Suppl 4): S3. Kearney PM, Pryor J (April 2004). "The International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) and nursing". J Adv Nurs 46 (2): doi: /j x. PMID Hanssen H, Humerfelt K, Kjellevold A, Norheim A, Sommerseth R. Faglig skjønn og brukermedvirkning. Fagforlaget, Oslo Levack WMM, Taylor K, Siegert R, Dean S. Is goal planning in rehabilitation effective? A systematic review. Clin Rehab 2006; 20: Scobbie L, Dixon D, Wyke S. Goal setting and action planning in the rehabilitation setting: development of a theoretically informed practice framework. Clin Rehab 2011; 25: Scobbie L, Wyke S, Dixon D. Identifying and applying psychological theory to setting and achieving rehabilitation goals. Clin Rehab 2009; 23: Angel S, Kirkevold M, Pedersen BD. Rehabilitation as a fight: A narrative case study of the first year after a spinal cord injury. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-Being 2009, 4 (1): Grønnegård Jepsen B, Edqvist IK, Isling Pai M, Mahler M, Garbøl U, Wivel L, Hundrup Y. Klinisk retningslinje om systematisk anvendt målsætning i rehabilitering til borgere +65 år, med behov for hjælp til personlig pleje og/eller praktisk hjælp i hverdagen. Center for kliniske retningslinjer. Jarlbæk, L., Tellervo, J., & Timm, H. (2014). Målgrupper og tidspunkter for palliativ indsats: hvor er vi nu? Omsorg: Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medisin, 31(3), Dalgaard, K.M, Bergenholtz, H., Espenhain Nielsen, M., & Timm, H. (2014). Early integration of palliative care in hospitals A systematic review on methods, barriers, and outcome Palliative and Supportive Care, First view. Doi /S Copyright Cambridge University Press. Spielmann, M.E.M., Neergaard, M.A., Rix, B.A., Johnsen, A.T., Korngut, S., Timm, H., & Grønvold, M. (2013). En barometerundersøgelse af kræftpatienters oplevelser og behov i den sene palliative fase. Omsorg: Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medisin, 30(3), Timm, H. (2011). Kortlægning af den palliative indsats i Danmark. I K.M. Dalgaard & M. Hviid Jacobsen (red.), Humanistisk palliation: teori, metode, etik og praksis. København: Hans Reitzels Forlag. Udarbejdet: Opdateret:

15 Tidspunkt (uge 4 /mandag den 28/9, 2015): Lokale: 19.04, wp. 19. st Emne 1: Eksamensform modul 4 Mål At den studerende får kendskab til den anvendte eksamensform At den studerende får mulighed for at reflektere over og stille spørgsmål til den anvendte eksamensform Metode: Underviseroplæg Drøftelse i plenum Klokken: Underviser: Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, post doc, modulansvarlig Thora Thomsen Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig. Emne 2: Eksistentiel og åndelig omsorg i rehabilitering og palliation Mål: At opnå kendskab til relevant teoretisk såvel som praktisk viden om eksistentiel og åndelig omsorg inden for sundhedssystemet samt kompetencer til at kommunikere med patienter om eksistentielle og åndelige problematikker At forholde sig kritisk til fordele og ulemper ved omsorgsydelsen i forhold til arbejdsprioriteringer, professionalisme, privathed, kulturelle varianser samt skjult mission/proselytisme At forholde sig kritisk til egen klinisk praksis i forhold til håndtering og varetagelse af patienters eksistentielle og åndelige behov. Hvilke barrierer eksisterer der hos den professionelle og hos patienten? Metode: Underviseroplæg samt drøftelse i såvel plenum som grupper Klokken Udarbejdet: Opdateret:

16 Undervisere: Niels Christian Hvidt, Lektor, Theol. Dr. Elisabeth Assing Hvidt, Post doc, mag. art. Ph.d. Litteratur Anbefalet: Hvidt, N. C. (2007). Tro og Helbred. Teologiske perspektiver på religiøs coping. Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 7, Jacobsen, B. (1998): Eksistensens Psykologi. København: Hans Reitzels Forlag, pp: Arthur Frank: At the will of the body. Reflections on illness. Houghton Mifflin Company, Boston 1991, pp. 1-15; pp Udarbejdet: Opdateret:

17 Tidspunkt (uge 5 /mandag den 5/10, 2015): Lokale: 19.04, wp. 19. st Emne 1: Betydningen af kontekst i rehabilitering og palliation Mål: At opnå kendskab til kontekstens betydning for rehabilitering og palliation At blive i stand til at forholde sig kritisk til egen klinisk praksis At udarbejde reflekterende spørgsmål til studiebesøg Metode: Drøftelse af film som er set forud for undervisning Refleksionsøvelser i grupper som bl.a. munder ud i spørgsmål til anvendelse ved efterfølgende studiebesøg Klokken: Undervisere: Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig Thora Thomsen Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig. Litteratur Anbefalet: Hansen HP. Tjørnhøj-Thomsen T. Johansen C. (2011) Rehabilitation interventions for cancer survivors: The influence of context. Acta Oncologica; 50: Film om rehabilitering på internat Film om seksuel rehabilitering. Ligger i BB Rehabilitering med patientkufferten I eget hjem \filmklip om rehabilitering\rehabilitering med Patientkufferten i eget hjem.mp4 Dieperink KB, Mark K, Mikkelsen TB. Marital rehabilitation after prostate cancer a matter of intimacy. International Journal of urology nursing, In Press. Supplerende: Strachan et al 2014_Context matters in Heart failure selfcare. Journal of Cardiac Failure Vol. 20 No Udarbejdet: Opdateret:

18 Emne 2: Studiebesøg Hospice Fyn Sanderumvej 130, 5250 Odense SV Mål: At opnå kendskab til en given kontekst for palliativ indsats At blive i stand til reflektere over styrker og udfordringer ved hospice Metode: Studiebesøg med mulighed for drøftelse med hospiceleder Klokken: Underviser: Sygeplejerske, Souschef Anne Mette Krebs Udarbejdet: Opdateret:

19 Tidspunkt (uge 6 /mandag den 19/10, 2015): Lokale: Marie Krogh, Klinikbygningen OUH Emne: Palliation og rehabilitering som koordinerede og/eller integrerede tilgange hvorfor, hvornår og hvordan? Mål: At den studerende kritisk kan reflektere over forhold mellem palliation og rehabilitering begrebsligt og i praksis. At den studerende kritisk kan reflektere over rehabilitering og palliation som institutionel ramme om syge og svækkede menneskers identitetsarbejde/narrative arbejde, herunder: o de organisatoriske rammer o de tværfaglige rammer Metode: Undervisningen består af en vekslen mellem underviserstyrede oplæg og deltagerstyret arbejde. Klokken: Underviser: Jette Thuesen, Ergoterapeut, ph.d. Litteratur Anbefalet: Thuesen, J (2015): Rehabilitering og palliation som koordinerede tilgange. I: Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen. som%20koordinerede%20indsatser%20- %20Tidsskrift%20for%20Sundhedsvæsenet.pdf Thuesen, J (2013): Konsultationer som erfaringsrum. I: Gammel og svækket i nye omgivelser. Narrativt arbejde i brugerorienterede rehabiliteringsforløb. Ph.d.-afhandling. s Udarbejdet: Opdateret:

20 Wade, D.T. (2005): Describing rehabilitation interventions. In: Clinical Rehabilitation, 2005; 19:811 Supplerende: Thuesen, J og Timm, H (2014): Palliation og rehabilitering: begrebslige og praktiske forskelle og ligheder. I. Omsorg. Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medisin. Nr. 3, 2014 Thuesen, J og Neidel, A (2012): Aktører i rehabiliteringsprocessen. I: Schrøder, I og Petersen, K (red): Sociologi og rehabilitering. Munksgaard Danmark. Borg, T (2010): Hverdagslivet, sammenhæng og brud som udgangspunkt for rehabiliteringsforløb. I: Timm H (red): Sammenhængende forløb i sundhedsvæsenet. Videncenter for Sammenhængende Forløb i social- og sundhedssektoren. Professionshøjskolen Metropol. Timm, H (2010): Patientens fortælling som sammenhængskraft. I: Timm H (red): Sammenhængende forløb i sundhedsvæsenet. Videncenter for Sammenhængende Forløb i social- og sundhedssektoren. Professionshøjskolen Metropol. Udarbejdet: Opdateret:

21 Tidspunkt (uge 6/ onsdag den 21/10, 2015) Lokale: 19.06, wp. 19. st Emne: Arbejde med læringsprojekt i studiegrupper Fremlægge i plenum Mål: At de studerende får mulighed for at dele læring fra modulet At de studerende bliver i stand til at forholde sig kritisk til egen læring samt egen funktion i klinisk praksis Metode: Kreativ fremlæggelse af læringsprojekt samt gruppebaseret peer-feedback Klokken: Undervisere: Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig Thora Thomsen Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig. Tema: Sygeplejerskens roller i den rehabiliterende og palliative indsats: Et kritisk perspektiv Beskrivelse af undervisning: Litteraturen viser, at både en rehabiliterende og en palliative indsats er funderet på en høj grad af tværfaglighed. Samtidig drøftes i faglige sammenhæng, hvad der kendetegner den specifikke sygeplejefaglige indsats, som betragtes som forudsætningen for at indgå i tværfaglige sammenhænge. Med afsæt i de oplæg, som har båret den undervisningsmæssige del af det samlede rehabiliterings- og palliations modulet, ønsker vi med denne dag at give de studerende mulighed for at få indsigt i samt drøfte såvel generelle som kontekstafhængige kendetegn og udfordringer forbundet med sygepleje i den rehabiliterende og palliative fase af et sygdomsforløb. Undervisningen vil være delt i tre "perioder": Første periode vil være et kort oplæg om det "særlige" ved sygeplejepraksis set ud fra Marjory Gordons model om sygeplejerskens to perspektiver samt Marit Kirkevolds tekst om sygeplejerskens roller. Anden periode vil være en interaktiv plenumdrøftelse, hvor de studerende får mulighed for at byde ind med konkrete forslag til generelle kendetegn ved samt udfordringer forbundet med at udøve sygepleje i henholdsvis den rehabiliterende og palliative sygedomsfase. Udarbejdet: Opdateret:

22 Tredje periode vil være en gruppebaseret drøftelse af konkret sygepleje indsat relateret til de synopsisudkast, den enkelte studerende arbejder med som oplæg til eksamen. Her vil være mulighed for sparring med de to undervisere. Læringsmål: At den studerende opnår erkendelse af sygeplejerskens selvstændige rolle i rehabilitering og palliation, får mulighed for at reflektere over organisatoriske og personlige udfordringer forbundet med at udøve sygepleje i en rehabiliterende og palliative fase samt træner kritisk refleksion af egen praksis. Pædagogiske/didaktiske overvejelser: I forbindelse med den udviklede læringsopgave har de studerende haft mulighed for løbende drøftelser omkring sygeplejerskens rolle i henholdsvis rehabilitering og palliation. Undervisningen skal ses som en mulighed for at skabe et samlende og kvalificeret overblik af de mere fragmenterede gruppedrøftelser. Temaet er aktualiseret i og med de studerende selv har efterspurgt en sådan samlende drøftelse - bl.a. fordi de skal bruge sådanne drøftelser i deres opgave. Pga. organisatoriske udfordringer er denne undervisning gang desværre placeret dagen før en overvældende (de studerendes udsagn) mundtlig eksamen i sundhedsjura, hvorfor de studerende har anmodet om, at der ikke forventes direkte forberedelse til dagen, men at dagen afvikles som en fælles læringsdag. Anmodningen er imødekommet med den begrundelse, at det teoretiske bidrag til at drøfte sygeplejerskens rolle i den rehabiliterende og palliative indsats allerede er indlejret i den litteratur, de studerende har læst til de forrige undervisningsgange. Læringen ligger således i gennem en såvel plenum- som gruppebaserede drøftelse at uddrage, kategorisere og forholde sig kritisk til såvel generelle som specifikke kendetegn ved sygeplejerskens rolle(r). Program for dagen: Oplæg ved Karin - inspiration fra Marjory Gordon, Marit Kirkevold (situationer) og evt. kapitler fra bogen Rehabiliterende sygepleje Summeøvelse ud fra formålet: At identificere sygeplejerskens selvstændige opgaver i rehabilitering og palliation. Drøftelsen tager afsæt i den wiki, de studerende løbende har arbejdet med. Indledningen er, at de studerende to og to peger på selvstændige opgaver relateret til hvert undervisningstema, nedfælder eksempler på post-its som efterfølgende anbringes på "skabelon" på tavle.. Efterfølgende kategoriseres og drøftes de studerendes eksempler med henblik på at træne kritisk refleksion af egen praksis Pause Opsamling i plenum - herunder drøftelse af udfordringer Frokost Udarbejdet: Opdateret:

23 Drøftelse i læringsgrupper ud fra samme formål - men med henblik på at afdække specifikke roller, kompetencer og udfordringer forbundet med hver studerendes egen synopsis. Der vil være mulighed for sparring fra de to undervisere Pause EVALUERING: A. Mundtligt: Hvori ligger den største læring for dig på dette modul? B. Mundtligt: Hvilke tre ting kunne med fordel ændres? C. Skriv på post-its, hvilke styrker og udfordringer du oplever, der har været forbundet med den læringsopgave (wikies) som har en del af modulet Udarbejdet: Opdateret:

24 Læringsprojekt Læringsprojekt løbende igennem modul 4 Rehabilitering og Palliation Læringsmål: At kvalificere en klinisk problemstilling og se den i forskellige perspektiver ift. relevante emner Ved modulets start vil I være inddelt i nogle arbejdsgrupper af max 5, hvis formål er at skabe grundlag for løbende refleksioner og feedback på valgte problemstillinger over WIKI. 1. Vælg i løbet af de 2 første undervisningsgange en klinisk problemstilling indenfor rehabilitering eller palliation som du ønsker at arbejde med undervejs i modul 4. Den valgte kliniske problemstilling anbefales til den senere opgaveskrivning, men det er ikke et krav. 2. Skriv en synopsis (baggrund, emnebegrundelse og problemformulering) på max en A4 side om den valgte kliniske problemstilling og opret en WIKI i din gruppe på Blackboard senest den 17/9 hvor de udarbejdede synopsis indsættes i skabelon som præsenteres på modulets første dag. 3. Beskriv ved hjælp af WIKI skabelon efter hver undervisningsgang dine refleksioner over hvad du har lært ud fra dagens emne ift. din kliniske problemstilling. 4. Giv peer feed back i WIKIerne på 1-2 medstuderendes refleksioner i din gruppe senest den 20/ Fælles læring! Den sidste undervisnings dag (21/10) arbejder I i grupperne: Drøft følgende punkter: Hvad har gjort mest indtryk på jer under dette forløb. Hvad mener I er sygeplejerskens mest vigtige roller i rehabilitering og palliation. Det væsentligste fra jeres drøftelse skal fremlægges i plenum (10 min). Kravet er at det sker på kreativ vis, dvs. et digt, en skulptur, en tegning, et skuespil, etc Udarbejdet: Opdateret:

25 Eksamen modul 4 Modulets prøveform: Modulet udprøves ved en individuel skriftlig hjemmeopgave på max 10 sider. Kriterier: Gennem selvstændig udvælgelse og bearbejdning af en selvvalgt konkret klinisk problemstilling relateret til rehabilitering og/eller palliation skal den studerende demonstrere: Beskrivelse af metode herunder en relevant litteratursøgning samt begrundelse for yderligere litteratur Analyse og diskussion af problemformuleringen med inddragelse af relevant litteratur Konklusion og perspektivering Den skriftlige opgave skal følge de gældende tekniske retningslinjer Eksamenstidspunkt: Finder sted umiddelbart efter modulets afslutning (uge 45) Den skriftlige opgave skal indeholde: Baggrund for problemstilling: Beskrivelse af relevant klinisk problemstilling - herunder problemformulering/ undersøgelsesspørgsmål Metodebeskrivelse: Beskrivelse af metode - herunder redegørelse for litteratursøgningsproces, videnskabsteoretiske ramme samt brug af teori Analyse og diskussion: Relevant og kritisk bearbejdning og analyse af data samt kritisk redegørelse af, hvordan andre tilgange og videnskabelige resultater kan relateres til fundene. Konklusion og perspektivering: Samle resultater fra opgaven samt perspektivere til klinisk praksis samt yderligere tilgange til problemstilling Rammer for eksamen: Obligatorisk hjemmeopgave Eksamens sprog: dansk Censur: Ekstern censur Bedømmelse: 7 trins skala Udarbejdet: Opdateret:

26 Forudsætning for deltagelse: Bestået modul 1, 2, 3 Hjælpemidler: Alle hjælpemidler er tilladt Varighed: 2 uger (44 og 45) Vejledning: Hver studerende får mulighed for 2 x 1 lektions individuel vejledning. Vejledere tildeles i midten af modulet. Den studerende bedes selv kontakte vejleder mhp. at aftale tid for vejledning. Bemærkninger: Max anslag (incl. mellemrum) svarende til max 10 sider. Afleveres: Den 2. november 2015 på Blackboard Eksamenstidspunkt for reeksamen: Reeksamen finder sted inden for samme termin som den ordinære prøve eller umiddelbart i forlængelse heraf, dog senest i februar, jf. Eksamensbekendtgørelsen. Reeksamen kan ske i den ene eller begge prøver, hvis de ikke er bestået. Kriterier for udtømmende målopfyldelse til karakteren 12: At den studerende: tydeligt identificerer og stringent argumenterer for en relevant sygeplejefaglig problemstilling foretager en velargumenteret afgrænsning af en klinisk problemstilling, som leder frem mod fokuseret problemformulering overbevisende analyserer, diskuterer og kritisk vurderer den afgrænsede problemstilling bl.a. med inddragelse af litteratur fra litteratursøgning strukturerer opgaven på en systematisk, sammenhængende, transparent og velargumenteret måde Evaluering af modulet De studerende vil løbende få mulighed for at drøfte opbygning af modulet med de to modulansvarlige. Derudover vil de studerende efter modulet få mulighed for at besvare den elektroniske evaluering vis e-learn (Blackboard) Modulansvarlige Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig Thora Thomsen Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig Studiesekretær Sekretær Maria Dyrup Hansen, SEJ-kandidat@health.sdu.dk Studieleder Sygeplejerske, Ph.d, Dorthe Nielsen Udarbejdet: Opdateret:

27 Undervisere (Navn, titel, ansættelsessted / , emne for undervisning) Navn Titel Ansættelsessted Karin B. Dieperink Thora Grothe Thomsen Bjarne Hjortbak Klinisk Sygeplejeforsker, Post doc, Modulansvarlig Sygeplejerske, Post doc. Modul ansvarlig Forsker og Konsulent PhD; Cand. Scient. Soc.; Sygeplejerske (RN) Onkologisk Afdeling R, Odense Universitet Hospital Roskilde og Køge Sygehuse, Institut for Regiond Sundehdsforskning, SDU Selvstændig konsulent Emne for undervisning A. Introduktion til modul og eksamen B. Funktionsevne, funktionsevnenedsættelse, behovsvurdering og målsætning. C. Betydningen af kontekst i rehabilitering og palliation D. Læringsopgave A. Introduktion til modul og eksamen B. Funktionsevne, funktionsevnenedsættels e, behovsvurdering og målsætning. D. Læringsopgave Rehabilitering. Begreber, paradigmer og praksisformer. Karen Marie Dalgaard Sygeplejerske, cand.scient. soc., ph.d., PAVI, Videncenter for Rehabilitering og Palliation. Præsentation af det palliative paradigme dalgaard@sdu.dk Lisbeth Rosenbæk Minet Fysioterapeut, Post doc. Rehabiliteringsafdelingen, Odense Universitets Hospital lisbeth.minet@rsyd.dk Funktionsevne, funktionsevnenedsættels e, behovsvurdering og målsætning. Jette Thuesen Ergoterapeut, Ph.d. PAVI, Videncenter for Rehabilitering og Palliation. thuesen@sdu.dk Palliation og rehabilitering som koordinerede og/eller integrerede tilgange hvorfor, hvornår og hvordan? Niels Christian Hvidt Lektor, Theol. Dr. Forskningsenheden for Almen Praksis, Professor für Spiritual Care Munchen Eksistentiel og åndelig omsorg i rehabilitering og palliation nchvidt@health.sdu.dk Udarbejdet: Opdateret:

28 Elisabeth Hvidt Post Doc, mag. art. Ph.d. Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU. Eksistentiel og åndelig omsorg i rehabilitering og palliation ehvidt@health.sdu.dk Anne Mette Krebs Sygeplejerske, Souschef Hospice Fyn Studiebesøg på hospice Bilag: Model for modulet se vedhæftede model Udarbejdet: Opdateret:

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter Karen Marie Dalgaard (f. 1954) Sygeplejerske (1977) Sygeplejefaglig Diplomeksamen med speciale i ledelse (1990) Sygeplejefaglig vejleder (1995) Cand.scient.soc. - Den Sociale Kandidatuddannelse (2002)

Læs mere

Kandidatuddannnelsen i Klinisk Sygepleje Syddansk Universitet

Kandidatuddannnelsen i Klinisk Sygepleje Syddansk Universitet Kandidatuddannnelsen i Klinisk Sygepleje Syddansk Universitet Modul i Rehabilitering og Palliation Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Lektor, Ph.d 05-03-2018 Formål med kandidatuddannelsen kvalificerer

Læs mere

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Forskerdag i palliationsnetværket 5. november, 2014 Karen Marie Dalgaard, spl., cand. scient. soc., ph.d. Forsker PAVI -Videncenter for

Læs mere

Studieguide for Modul 4 semester E17

Studieguide for Modul 4 semester E17 Studieguide for Modul 4 semester E17 Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje det fagvidenskabelige spor Rehabilitering og Palliation (med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 260517 Opdateret: 21.09.2017

Læs mere

Studieguide for Modul 4 semester E16

Studieguide for Modul 4 semester E16 Studieguide for Modul 4 semester E16 Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje det fagvidenskabelige spor Rehabilitering og Palliation (med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 290515 Opdateret: 220916 1

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 9 Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 9 beskrivelsen... 3 Modul 9 Sygepleje

Læs mere

Karen Marie Dalgaard e-mail: dalgaard@sdu.dk telefon 21 74 81 34

Karen Marie Dalgaard e-mail: dalgaard@sdu.dk telefon 21 74 81 34 Karen Marie Dalgaard Sygeplejerske, cand. scient. soc., ph.d. Email: dalgaard@sdu.dk Telefon: 21 74 81 34 Forskningsområder Forsker inden for den palliative indsats med fokus på palliative forløb, palliative

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 28.06.13 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12, justeret 29.5.13 Side 1 Modulets tema. Modulet

Læs mere

MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem

MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem Sygeplejerskeuddannelsen MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem 4. semester Hold September 2013 Modul 6 Teoretisk del d. 16.januar 2015 Udarbejdet i henhold til

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering

Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering Modul 1 - Introduktion til videnskabsteori og videnskabelig metode (med forbehold for ændringer) Masteruddannelsen i Rehabilitering MR 13, efterårssemester

Læs mere

Jorit Tellevo (f. 1957)

Jorit Tellevo (f. 1957) Jorit Tellevo (f. 1957) Projektleder Email: tellervo@sdu.dk Telefon: 2174 7402 Arbejdsopgaver CV Jeg er ansat som projektleder i Palliativt Videncenter fra september 2009, og jeg er primært projektleder

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består af et

Læs mere

Modulbeskrivelse Modul 5

Modulbeskrivelse Modul 5 Modulbeskrivelse Modul 5 1 Indledning Modul 5 sætter fokus på tværprofessionelt samarbejde mhp. en kvalificeret, sammenhængende indsats overfor brugerne. Modulet dækker 15 ECTS. Modulbeskrivelsen er udarbejdet

Læs mere

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker:

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgfag modul 13 Kære studerende Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgmodulpakke 1: 3 x 2 uger: Uge 1 og 2 Kvalitative og kvantitative

Læs mere

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS)

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) København, Forår 2015 Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) Master i specialpædagogik Formål: På dette modul arbejder den studerende med teori og metoder inden for specialpædagogikken med henblik på at behandle

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12. Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12. Innovativ og iværksættende professionsudøvelse UDKAST!!! Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 Fagelementer inden for ergoterapi

Læs mere

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Ældreområdet Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Klinisk undervisningssted Ældreområdet Hjemme Sygeplejen Billund Kommune Adresse Nygade 29 7200 Grindsted Telefon Teamleder Ann

Læs mere

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen:

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Palliativ indsats symptomlindring og evidensbaseret praksis (målrettet fysioterapeuter og ergoterapeuter)

Læs mere

Modulbeskrivelse for Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed.

Modulbeskrivelse for Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. 2015 Modulbeskrivelse for Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle University College Lillebælt 21. januar 2015 Indholdsfortegnelse 1. Læringsudbytte... 2 2.

Læs mere

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 6

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 6 Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 6 - Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg Hold S12S Februar 2014 Februar 2014 Indholdsfortegnelse 1 Tema

Læs mere

Rundt om en tidlig palliativ indsats

Rundt om en tidlig palliativ indsats Rundt om en tidlig palliativ indsats Udfordringer i det palliative felt Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker Landskursus 1. og 2. oktober 2015 Karen Marie Dalgaard, forsker PAVI, Videncenter for

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 14.06.12 (pebe) Side 1 Modulets tema. Modulet retter

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper Revideret 23.06.2015 Hold:bosF14 1 Indhold Studieaktivitetsmodel... 3 Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 5 Fysioterapeutuddannelsen.

Modulbeskrivelse for modul 5 Fysioterapeutuddannelsen. University College Lillebælt, Fysioterapeutudannelsen. Tillæg til studieordningen, del 4. Modulbeskrivelse for modul 5 Fysioterapeutuddannelsen. Modulets titel Tværfagligt fællesmodul tværprofessionel

Læs mere

Sundhedsuddannelserne

Sundhedsuddannelserne Sundhedsuddannelserne Modul 5: Mennesket i et tværfagligt sundhedsprofessionelt perspektiv Monofaglig undervisning i radiografuddannelsen Hold R08S 17. august 2009 Ret til ændringer forbeholdes Indhold

Læs mere

Sygeplejefaglig referenceramme

Sygeplejefaglig referenceramme Professionalisme, holdninger & værdier i sygeplejen Sygeplejefaglig referenceramme sygehuslillebaelt.dk Sygeplejefaglig referenceramme 1. INDLEDNING De ledende sygeplejersker og kliniske sygeplejespecialister

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består af

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Hold: SYPL-2013-feb, forår 2015 Revideret 15.01.2015 1 Indhold Modul 9 - Sygepleje, etik og videnbaseret

Læs mere

Faglige visioner Palliation 04.10.2009

Faglige visioner Palliation 04.10.2009 Faglige visioner Palliation 04.10.2009 Lise Pedersen Speciallæge i onkologi, Diplomuddannlse i Palliativ Medicin fra GB Ledende overlæge dr. med. Palliativ medicinsk afd., BBH WHO Definition af Palliativ

Læs mere

3. semester kandidatuddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet

3. semester kandidatuddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet kandidatuddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag

Læs mere

Studieguide FORELØBIG UDGAVE

Studieguide FORELØBIG UDGAVE Studieguide FORELØBIG UDGAVE Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse 3. semester Brugerinddragelse i praksis og forskning Tidsmæssig placering af undervisning: Oktober december 2016 Tidspunkt for prøve:

Læs mere

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbeskrivelse For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbetegnelse, tema og kompetencer Modulet retter sig mod viden om sygepleje, systematiserede overvejelser, metoder

Læs mere

Temadag i palliation 20. april Aalborg

Temadag i palliation 20. april Aalborg Temadag i palliation 20. april Aalborg Projekt lindrende indsats - om udvikling af den lindrende indsats i hospitalsregi Et aktionsforskningsprojekt Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Sygehus Karen Marie Dalgaard

Læs mere

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12. - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012

Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12. - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012 Klinisk undervisning Modulbeskrivelse for modul 12 - Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Sygeplejerskeuddannelsen Hold H09S April 2012 Indholdsfortegnelse 1 Tema og læringsudbytte for modul 12...

Læs mere

og Susanne M). Da dette er et forslag, er der selvfølgelig muligheder for ændringer.

og Susanne M). Da dette er et forslag, er der selvfølgelig muligheder for ændringer. Pædagogik Forslag fra den tværgående gruppe, der har arbejdet med faget pædagogik (AnneMarie, Margit og Susanne M). Da dette er et forslag, er der selvfølgelig muligheder for ændringer. Faget pædagogik

Læs mere

Fagbeskrivelse. Modul: Brugerinddragelse i praksis og forskning. User involvement in health practice and research

Fagbeskrivelse. Modul: Brugerinddragelse i praksis og forskning. User involvement in health practice and research Fagbeskrivelse Modul: Brugerinddragelse i praksis og forskning User involvement in health practice and research Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse Syddansk Universitet (med forbehold for ændringer)

Læs mere

Læringsforudsætninger: Valgfaget er åbent for studerende fra de mellemlange videregående sundhedsuddannelser.

Læringsforudsætninger: Valgfaget er åbent for studerende fra de mellemlange videregående sundhedsuddannelser. Valgfagets titel (dansk/engelsk): Traumepatienten i den akutte fase / The traumatised patient ECTS-point: 3 1/3 ECTS Valgfaget afholdes: University College Nordjylland Selma Lagerlöfs Vej 2, 9220 Aalborg

Læs mere

Fagprofil - sygeplejerske.

Fagprofil - sygeplejerske. Odder Kommune. Fagprofil - sygeplejerske. For sygeplejersker ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang. en sundhedsfremmende

Læs mere

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes følgende valgmodulspakke:

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes følgende valgmodulspakke: Kære studerende Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På udbydes følgende valgmodulspakke: Uge 1-3 Uge 4 og 5 Uge 6 Teori: Kvalitative og kvantitative metoder med sundhedsteknologi/ telemedicin som eksempel,

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består

Læs mere

Palliativ indsats i DK

Palliativ indsats i DK 1 Palliativ indsats i DK Palliativ indsats har i Danmark udviklet sig over de seneste 20 år og har primært været drevet af individuelle, faglige og politiske initiativer. Palliation er ikke et lægeligt

Læs mere

12. Modulbeskrivelse

12. Modulbeskrivelse 12. Modulbeskrivelse Gældende pr. 1. september 2011 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 2. Introduktion til modulet:... 3 3. Modulets fokusområde... 3 4. Fordeling af fag og

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN 7. semester Hold Februar 07 Gældende for perioden 01.02.10-30.06.10 Indholdsfortegnelse Forord...3 Semesterets hensigt, mål og tilrettelæggelse...4 Indhold...5

Læs mere

Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Fysioterapi/ Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje/ Sundhedsfaglig kandidatuddannelse

Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Fysioterapi/ Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje/ Sundhedsfaglig kandidatuddannelse Studieguide for valgfaget Fortællinger om og af patienter, behandlere og pårørende nye narrative strategier for patientinddragelse (Narrativ Medicin og Sprog) 3. semester, 2. kvartal, E16 Kandidatuddannelsen

Læs mere

Specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje. Regionale temadage. Pædagogisk arbejdsgruppe/januar 2011 Side 1 af 7

Specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje. Regionale temadage. Pædagogisk arbejdsgruppe/januar 2011 Side 1 af 7 Specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje Regionale temadage Pædagogisk arbejdsgruppe/januar 2011 Side 1 af 7 1 Forord I forbindelse med specialuddannelsesforløbet afvikles der regionale

Læs mere

REHABILITERING af patienter med lungekræft

REHABILITERING af patienter med lungekræft REHABILITERING af patienter med lungekræft Arbejdsgruppen består af...2 Kommisorium...2 Arbejdsmetode...2 Lovgivning og opgaver...2 Formål med lungekræftrehabilitering...4 Rehabilitering starter den dag,

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

Studieplan, Sexologi i rehabilitering, Modul 13, uge 10-11, forår 2012

Studieplan, Sexologi i rehabilitering, Modul 13, uge 10-11, forår 2012 Tværprofessionelt valgfag modul 1 af 2 uges varighed, ½ ECTS point, placeres i modul 1 i uge 10-11, 2012 Læringsudbytte: Redegøre for særlig viden om et eller flere udvalgte faglige områder. Gøre brug

Læs mere

ICF SOM REFERENCERAMME: METODEUDVIKLENDE REDSKAB I REHABILITERING OG PÆDAGOGISK PRAKSIS? www.charlotteaagaard.dk

ICF SOM REFERENCERAMME: METODEUDVIKLENDE REDSKAB I REHABILITERING OG PÆDAGOGISK PRAKSIS? www.charlotteaagaard.dk ICF SOM REFERENCERAMME: METODEUDVIKLENDE REDSKAB I REHABILITERING OG PÆDAGOGISK PRAKSIS? Charlotte Aagaard 10. november 2008 Det glemte spør gsmålstegn 1) Hvordan sikrer vi et balanceret fokus på vanskeligheder

Læs mere

Studieguide for Projektledelse SF2

Studieguide for Projektledelse SF2 Studieguide for Projektledelse SF2 Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje det samfundsvidenskabelige spor (Studieguiden er med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 13.09.2015

Læs mere

Arkitektur, indretning og udsmykning

Arkitektur, indretning og udsmykning Landskursus for Palliationssygeplejersker, 2015 Arkitektur, indretning og udsmykning et lindrende aspekt under alvorlig livstruende sygdom Jorit Tellervo Connie Timmermann, Lisbeth Uhrenfeldt (medvejleder

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg

Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg Sygeplejerskeuddannelsen Aalborg Modulbeskrivelse Modul 6 Kronisk syge patienter og borgere i eget hjem Hold S09S April 011 April 011 1 Indholdsfortegnelse 1.0 Hensigt med beskrivelsen af Modul 6, 4. semester...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

Modulbeskrivelse for Modul 14

Modulbeskrivelse for Modul 14 Institut for Sygepleje Modulbeskrivelse for Modul 14 Bachelorprojekt jf. Studieordningen for uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelsen er godkendt den 13. januar 2011 Revideret

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSE14 Efteråret 2017 Revideret 1/8 2017 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 13 Sygepleje. Praksis-, udviklings- og forskningsviden

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 13 Sygepleje. Praksis-, udviklings- og forskningsviden Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 13 Sygepleje. Praksis-, udviklings- og forskningsviden Hold Februar 2010 Forår 2013 Modul 13 rev. 10-1-2013 Side 1 Indhold Valgmodul - Sygepleje Praksis-,

Læs mere

Studieguide for Projektledelse SF2

Studieguide for Projektledelse SF2 Studieguide for Projektledelse SF2 Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje det samfundsvidenskabelige spor (Studieguiden er med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 13.09.2015

Læs mere

Program Træning som behandling af hjertepatienter

Program Træning som behandling af hjertepatienter Læringsmål Program Træning som behandling af hjertepatienter Modul 1: 4. 6. oktober 2016 Modul 2: 24. november 2016 Hvidovre Hospital, Undervisningsbygningen Kettegård Allé 30, 2650 Hvidovre Modul 1: Lokale

Læs mere

Rehabilitering i et forskningsperspektiv

Rehabilitering i et forskningsperspektiv Masteruddannelsen i Rehabilitering's Temaeftermiddag Rehabilitering et begreb forskellige perspektiver Rehabilitering i et forskningsperspektiv Bjarne Rose Hjortbak Claus Vinther Nielsen MarselisborgCentret

Læs mere

Niels Buus 07102010. Litteratur til læsning af forskningsresultater: Kvantitativ forskning:

Niels Buus 07102010. Litteratur til læsning af forskningsresultater: Kvantitativ forskning: Niels Buus 07102010 Litteratur til læsning af forskningsresultater: Kvantitativ forskning: Gå ind på følgende hjemmesider og download og tjeklisterne: Observational cohort, case control and cross sectional

Læs mere

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab. Eksamenskatalog. Teori. 5. Semester 27.08.2013

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab. Eksamenskatalog. Teori. 5. Semester 27.08.2013 Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Eksamenskatalog Teori 27.08.2013 5. Semester Eksamenskatalog 5.semester Eksamenskatalog 5. semester 2 Interne prøver 5. semester

Læs mere

Tema: Sygepleje, akut og kritisk syge patienter/borgere, organisering og samarbejde

Tema: Sygepleje, akut og kritisk syge patienter/borgere, organisering og samarbejde VIA Sundhed Sygeplejerskeuddannelsen Campus Holstebro Modulbeskrivelse Modul 10 Akut og kritisk syge patienter og borgere Modulbetegnelse, tema og kompetencer Tema: Sygepleje, akut og kritisk syge patienter/borgere,

Læs mere

Undervisningslokale Der henvises til timeplanen: http://autumnschedule.au.dk/dk/default.aspx

Undervisningslokale Der henvises til timeplanen: http://autumnschedule.au.dk/dk/default.aspx Uddannelse: Masteruddannelsen i Positiv Psykologi Modul (nr. + navn): Modul 4, Masterprojekt ECTS: 15 Semester + år: Forår 2016 Undervisningssted: København hhv. Aarhus Modulansvarlige Nina Tange Undervisere

Læs mere

Valgfagets titel Forskning i og udvikling af professionspraksis

Valgfagets titel Forskning i og udvikling af professionspraksis Valgfagets titel Forskning i og udvikling af professionspraksis ECTS point 31/3 ECTS point Valgfaget afholdes University College Lillebælt Blangstedgårdsvej 4 5220 Odense NØ Valgfagsansvarlig uddannelse

Læs mere

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab Eksamenskatalog Bachelor i sygepleje

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab Eksamenskatalog Bachelor i sygepleje Peqqissaanermik Ilisimatusarfik Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab Bachelor i sygepleje Studieordning 2009 1. semester Hold 2011 Indhold Obligatoriske forhold, prøver og eksaminer 3 Indstilling

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen Modulbeskrivelse

Ergoterapeutuddannelsen Modulbeskrivelse Modulbeskrivelse Hold E10s Rehabilitering og habilitering, som muliggør aktivitet og deltagelse. Genoptræning og behandling II. INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0 Tema:... 3 2.0 Fordeling af fagområder og ECTS point

Læs mere

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbeskrivelse For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbetegnelse, tema og kompetencer Modulet retter sig mod viden om sygepleje, systematiserede overvejelser, metoder

Læs mere

11.12 Specialpædagogik

11.12 Specialpædagogik 11.12 Specialpædagogik Fagets identitet Linjefaget specialpædagogik sætter den studerende i stand til at begrunde, planlægge, gennemføre og evaluere undervisning af børn og unge med særlige behov under

Læs mere

Sundhedspædagogik og sundhedsfremme fra teori til praksis

Sundhedspædagogik og sundhedsfremme fra teori til praksis Sundhedspædagogik og sundhedsfremme fra teori til praksis Mona Engdal Larsen, Diabeteskoordinator Fyn Annemarie Varming, forsker ved Steno Diabetes Center Regitze Pals, forskningsassistent ved Steno Diabetes

Læs mere

Rehabilitering ved demens hvornår, hvordan og hvorfor?

Rehabilitering ved demens hvornår, hvordan og hvorfor? Rehabilitering ved demens hvornår, hvordan og hvorfor? Årskursus for Demenskoordinatorer i Danmark 2018 Jette Thuesen REHPA og Masteruddannelsen i Rehabilitering, Syddansk Universitet Indhold Forståelser

Læs mere

Fællesmodul 2: Levekår og sundhed

Fællesmodul 2: Levekår og sundhed Fællesmodul 2: Levekår og sundhed MPH-uddannelsen Efterår 2014 Kursus koordinator:, phd, Lektor Studieleder for MPH og EPH Afdeling for Social Medicin Institut for Folkesundhedsvidenskab elnyg@sund.ku.dk

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 4 Grundlæggende klinisk sygepleje

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 4 Grundlæggende klinisk sygepleje Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 4 Grundlæggende klinisk sygepleje Hold September 2014 Forår 2015 Revideret marts 2015. 1 Indhold Modul 4 - Grundlæggende klinisk virksomhed... 3 Klinisk

Læs mere

Temadag Onsdag d Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi

Temadag Onsdag d Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Temadag Onsdag d. 10.11.2010 Modul 12 Teoretisk og Klinisk undervisning Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Lektor Grethe E. Nielsen. Ergoterapeutuddannelsen. University College

Læs mere

Klinisk ræsonnering og -beslutningstagning 15 ECTS. Modul 9. VIA University College. Modul 9 SBSYS U0251-1-1-1-15 Modul 9_FIA_12-04-2016 mlbu

Klinisk ræsonnering og -beslutningstagning 15 ECTS. Modul 9. VIA University College. Modul 9 SBSYS U0251-1-1-1-15 Modul 9_FIA_12-04-2016 mlbu Modul 9 SBSYS U0251-1-1-1-15 Modul 9_FIA_12-04-2016 mlbu Modul 9 Klinisk ræsonnering og -beslutningstagning 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen i Aarhus Den Sundhedsfaglige Højskole VIA Sundhed Gældende fra

Læs mere

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen. Eksamenskatalog Teori undervisning

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen. Eksamenskatalog Teori undervisning Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen Eksamenskatalog Teori undervisning 6. Semester 8.maj 2013 Inholdsfortegnelse Obligatoriske forhold,

Læs mere

MODULPLAN SYGEPLEJERSKE- UDDANNELSEN AABENRAA. Modul 6 og 8 Den teoretiske del FEBRUAR-hold Modul 6 og 8 Den teoretiske del

MODULPLAN SYGEPLEJERSKE- UDDANNELSEN AABENRAA. Modul 6 og 8 Den teoretiske del FEBRUAR-hold Modul 6 og 8 Den teoretiske del MODULPLAN SYGEPLEJERSKE- UDDANNELSEN AABENRAA Modul 6 og 8 Den teoretiske del FEBRUAR-hold 016 Gældende for august 017 Feb16-06 feb16-08 Indhold Indledning... 1 Teoretisk del... 1 Særlige forhold:... Klinisk

Læs mere

Disposition. Fakta om KOL Dagligdagen med KOL Mestring ifølge Antonovsky KOL Kompetencecenter og Rådgivningstelefonen

Disposition. Fakta om KOL Dagligdagen med KOL Mestring ifølge Antonovsky KOL Kompetencecenter og Rådgivningstelefonen Hvordan kan en telefonisk rådgivning medvirke til at fremme mestring i dagligdagen for borgere med KOL? - borgeres og sundhedsprofessionelles perspektiv Mette Andresen, lektor og PhD University College

Læs mere

VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester

VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse 2. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema: Menneske, aktivitet og omgivelser 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modul 11S Klinik/ Teori Studieretning: Stråleterapi Oktober 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 Læringsudbytte 3 OVERSIGT

Læs mere

Fagbeskrivelse. Elective course: Assessment and rehabilitation of tendon injuries. Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader

Fagbeskrivelse. Elective course: Assessment and rehabilitation of tendon injuries. Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader Fagbeskrivelse Elective course: Assessment and rehabilitation of tendon injuries - in relation to sport Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader i relation til idræt Kandidatuddannelse

Læs mere

Forskning i og udvikling af professionspraksis

Forskning i og udvikling af professionspraksis Forskning i og udvikling af professionspraksis Valgfagets titel: Forskning i og udvikling af professionspraksis 31/3 ECTS point Valgfaget afholdes: University College Lillebælt Blangstedgårdsvej 4 5220

Læs mere

Studieguide for Sommeruniversitet 2014. MR13 Uge 34 2014, Mandag den 18. august kl. 10.00 til fredag den 22. august kl. 16.00

Studieguide for Sommeruniversitet 2014. MR13 Uge 34 2014, Mandag den 18. august kl. 10.00 til fredag den 22. august kl. 16.00 Studieguide for Sommeruniversitet 2014 MR13 Uge 34 2014, Mandag den 18. august kl. 10.00 til fredag den 22. august kl. 16.00 Frederik VI s Hotel Rugårdsvej 590 5210 Odense NV Tlf.: 6594 1313 1. De studerendes

Læs mere

Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring

Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring Studieordning for master i Almen Pædagogik ved Institut for Læring 1 Indholdsfortegnelse 2. Uddannelsens formelle grundlag 4 3. Formål 5 4. Læringsmål 6 5. Uddannelsens varighed 7 6. Studieforløb, progression

Læs mere

Sygepleje grundlæggende klinisk virksomhed

Sygepleje grundlæggende klinisk virksomhed MODULBESKRIVELSE - Sygeplejerskeuddannelsen Sygepleje grundlæggende klinisk virksomhed Modulbeskrivelsen er udarbejdet i henhold til Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje. BEK

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 10

Ekstern teoretisk prøve Modul 10 Udfold dit talent VIA University College Dato: 15. august 2014 Journalnr.: U0275-1-05-1-14 Ref.: sfs Ekstern teoretisk prøve Modul 10 Formål Det er formålet med denne prøve at du som studerende viser at

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere

Modul 10 Akut og kritisk syge patienter/borgere Uddannelse til professionsbachelor i sygepleje - et særligt tilrettelagt forløb med fritagelse af 60 ECTS-point Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2014 Modulets tema

Læs mere

Aarhus, Favrskov, Odder, Samsø, Skanderborg og Syddjurs kommuner. Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold

Aarhus, Favrskov, Odder, Samsø, Skanderborg og Syddjurs kommuner. Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Organisatorisk placering Den kliniske undervisning foregår i sundhedsplejen i Aarhus, Favrskov, Odder, Samsø, Skanderborg eller Syddjurs kommuner.

Læs mere

Børne- og ungdomslitteratur

Børne- og ungdomslitteratur Vejledning for modulet Et modul fra PD i Dansk August 2010-1 - 1. Indledning Vejledning for modulet på PD i Dansk, bygger på følgende forudsætninger: At indholdet på modulet skal leve op til studieordningens

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi Modul 12 - Teori Januar 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid 4 Fordeling af fag og ECTS - point

Læs mere

Fagligt skøn og kliniske retningslinjer hinandens modsætninger eller forudsætninger?

Fagligt skøn og kliniske retningslinjer hinandens modsætninger eller forudsætninger? Fagligt skøn og kliniske retningslinjer hinandens modsætninger eller forudsætninger? Anne Mette Jørgensen, institutchef, sygeplejeuddannelsen, PH Metropol Anette Enemark Larsen lektor, ergoterapeutuddannelsen,

Læs mere

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg/Thisted Januar 2012 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Modulets tema og læringsudbytte Modulet retter sig mod menneskets viden, værdier,

Læs mere

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom PAVI/SIF/SDU og Folkeuniversitetet, Kommunehospitalet København 5 forårs tirsdage i marts 2014 Møderækken 1. Lindrende indsats historie, formål, muligheder

Læs mere

Et velovervejet projekt

Et velovervejet projekt Et velovervejet projekt ECTS-point: 3 1/3 Valgfaget afholdes: University College Nordjylland Selma Lagerløfs Vej 2 9220 Aalborg Ø Periode for afvikling af valgfaget: (angivelse af ugenumre) Uge: 8-9/37-38

Læs mere

Masteruddannelsen i Ledelse af uddannelsesinstitutioner Modul 4, Masterprojekt ECTS: 15 Semester + år: Forår 2018 Undervisningssted: Emdrup

Masteruddannelsen i Ledelse af uddannelsesinstitutioner Modul 4, Masterprojekt ECTS: 15 Semester + år: Forår 2018 Undervisningssted: Emdrup Uddannelse: Masteruddannelsen i Ledelse af uddannelsesinstitutioner Modul: Modul 4, Masterprojekt ECTS: 15 Semester + år: Forår 2018 Undervisningssted: Emdrup Modulansvarlig Hanne Knudsen Undervisere Hanne

Læs mere

Organisationsplan. Fredericia Kommunes GenoptræningsCenter Viaduktvej 9 7000 Fredericia Tlf. 72 10 60 50

Organisationsplan. Fredericia Kommunes GenoptræningsCenter Viaduktvej 9 7000 Fredericia Tlf. 72 10 60 50 Fredericia Kommunes GenoptræningsCenter Viaduktvej 9 7000 Fredericia Tlf. 72 10 60 50 Ledende terapeut: Anne-Mette Dalgaard Mail adr: hadg@fredericiakom.dk Klinisk underviser: Anja Fischer Hansen Mail

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i samfundsfag Efterår 2017

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i samfundsfag Efterår 2017 Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag Skolen for Statskundskab Fibigerstræde 3 9220 Aalborg Øst Telefon 99 40 80 46 E-mail: ler@dps.aau.dk www.skolenforstatskundskab.aau.dk Semesterbeskrivelse,

Læs mere