FORDELE OG ULEMPER VED EURO

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORDELE OG ULEMPER VED EURO"

Transkript

1 i:\oktober-99\euro-hh.doc Af Henrik Hofman RESUMÉ 12. oktober 1999 FORDELE OG ULEMPER VED EURO en I bogen Euro eller krone fordele og ulemper ved euro en forsøges euro en udsat for et kritisk stormvejr. Argumenterne hos de forskellige forfattere Mette Koefoed Bjørnsen, Frank Dalgaard, Jesper Jespersen m. fl.- kan samles i fire hovedgrupper: Vi mister handlefrihed Devaluering skal ikke afskrives Frygt for harmonisering Politikerne har narret befolkningen Man skal imidlertid ikke læse langt i bogen, før det står klart, at analyserne er fejlagtige, overfladiske som forældede. Blandt problemer og fejl i bogen er: Forfatterne sondrer ikke mellem formelle og reelle frihedsgrader i de økonomiske politik. Tiden har stået stille for forfatterne. Der er ingen reflektioner over udviklingen siden Maastrichtafstemningen i 1992, f.eks. effekten af Amsterdamtraktaten, beskæftigelsestopmøderne, Luxembourgprocessen, den makroøkonomiske dialog, den sociale dialog m.v. Forfatterne undervurderer det økonomiske råderum, der opstår, når lande samarbejder og koordinerer den økonomiske politik. Forfatterne går overfladisk henover, at med et indre marked er et ja til devalueringer i praksis et nej til samarbejde i Europa. Forfatterne er storproducenter af skræmmebilleder om totalharmonisering til trods for, at virkeligheden viser, at der er mange samarbejdsformer i EU, som ikke medfører total ensretning. Forfatterne benytter sig af billige og useriøse argumenter i de tilfælde, hvor de forsøger at mistænkeliggøre politikerne. Alt i alt en bog, der bringer meget lidt nyt til debatten tiden har stået stille for forfatterne. Bogen er ikke mindst historielæsning, da forfatterne ikke forholder sig til, at euro en i dag er en realitet, hvilket gør situationen anderledes, end da vi stemte første gang i 1992.

2 2 FORDELE OG ULEMPER VED EURO en En række euro-skeptikere 1 har i bogen Euro eller krone fordele og ulemper ved euro en givet deres syn på spørgsmålet, om Danmark bør træde ind i ØMU en. Titlen på bogen er misvisende, da ingen af forfatterne gør et forsøg på at illustrere fordelene ved euro en. Det er ulemperne set med forfatternes briller, der bringes i fokus. Det er imidlertid heller ikke så uinteressant, for på den måde kan man få et koncentrat af, hvad der er kerneargumenterne i kritikernes syn på euro en. Økonomisk argument nr. 1 vi mister handlefrihed Det første argument mod euro en fra kritikernes side er en påstand om, at Danmark mister handlefrihed, hvis vi går med i euro en. Det kan bl.a. ses af følgende citater: (Ja til ØMU en ) er samtidig et nej til at bevare Nationalbanken som en selvstændig dansk Centralbank..dét indebærer, at det er definitivt slut med at føre vores egen pengepolitik, og vores egen valutakurspolitik (Mette Kofoed Bjørnsen, side 6) Forskellen på Danmarks nuværende situation og fuldt ØMU-medlemskab er bl.a., at vi i dag har vores fulde frihed til at ændre på situationen, når som helst vi måtte ønske det (Dalgaard, side 19) Så nedlægges Danmarks Nationalbank sammen med den danske krone, og vores pengepolitiske frihed deponeres i Frankfurt. (Dalgaard, side 71) I spørgsmålet om frihedsgrader er det vigtigt at sondre mellem formelle og reelle frihedsgrader. Det er korrekt, at vi formelt giver afkald på den frihedsgrad, der ligger i at kunne føre en selvstændig pengepolitik. Men reelt har vi givet afkald på denne frihedsgrad i kraft af vores fastkurspolitik først i forhold til D-marken og nu i forhold til euro'en. De eneste tidspunkter, hvor vi ikke med næsten minuts varsel følger de europæiske pengemarkedsrenter, er ved valutakriser, hvor vi kan blive tvunget til at hæve renten betydeligt for at holde kronekursen. Det er dog næppe denne defensive frihedsgrad, forfatterne tænker på. 1 Mette Koefoed Bjørnsen, Frank Dalgaard, Jesper Jespersen, Lise Lyck, Gunnar Thorlund Jepsen og Henning Gottlieb

3 3 Det forhold, at vi ikke i snart mange år reelt har ført en selvstændig dansk pengepolitik, gør også forfatternes henvisninger til Sverige og debatten her misvisende. For det, man diskuterer her, er dybest set, om man skal gå over til at føre en fastkurspolitik i forhold til euro'en hvad man ikke gør i dag. Hvis det er denne debat, forfatterne ønsker, burde man tone rent flag. I forhold til de frihedsgrader, man har i den økonomiske politik, er det i øvrigt relevant at se på de samlede frihedsgrader i både penge- og finanspolitikken. Og det er et uomtvisteligt faktum, at mulighederne og effekterne af finanspolitik øges ved deltagelse i euro'en. Også her blander forfatterne formelle og reelle hindringer sammen. Det er korrekt, at vækst- og stabilitetspagten lægger nogle grænser på det offentlige underskud. Men har man dårlige offentlige budgetter, vil man også blive straffet, selvom man ikke er med i euro'en. Straffen vil blot komme fra de finansielle markeder i form af en højere rente. Tvivlerne kan blot studere svensk økonomi i starten af 90'erne. Desuden er der nye økonomiske og politiske muligheder i finanspolitikken som euro-skeptikerne overser. Koordinerede tiltag blandt euro-landene vil således give større samfundsøkonomisk effekt end landeindividuelle finanspolitiske indgreb. Det skyldes først og fremmest, at vi handler forholdsvist meget med hinanden. Skeptikerne har sat tiden i stå En af de mest fundamentale fejl ved bogen er, den forholder sig til euro en som om, vi stod før Maastricht-afstemningen i Hermed begår man to fejl. For det første kryber man udenom det faktum, at euro en ikke længere er til diskussion i Europa. 11 europæiske lande har således pr. 1 januar 1999 givet afkald på deres egen nationale valuta til fordel for euro en. Og for det andet undlader man at fortælle om alt det, der er sket med hensyn til det økonomiske og beskæftigelsesmæssige samarbejde i Europa siden Maastricht-traktaten i Den første fejl kan sammenlignes med en situation om, hvordan man f.eks. forholder sig til bygningen af en ny bro henholdsvis før beslutningen træffes og efter at byggeriet er gået i gang. De færreste vil vel påstå, at de to situationer er identiske. Før beslutningen træffes, kan man diskutere, om vi overhovedet skal have en bro, eller om f.eks. nye færger er bedst. Men når først byggeriet er i gang, er det mere et spørgsmål, om man vil have indflydelse på, hvordan broen kommer til at se ud, om man vil bruge broen eller ej osv. Denne afgørende forskel synes forfatterne til bogen at se bort fra.

4 4 Den anden fejl består i, at forfatterne lader som om den ØMU, der blev skabt med Maastrichttraktaten, er den samme i dag. Den ØMU, som så dagens lys i forbindelse med Maastricht-traktaten, var populært sagt en ØMU med et lille ø og et stort M, fordi den kun fokuserede på den monetære del af økonomien. Det handlede stort set kun om penge, priser og offentlige bugetter. Men næppe var blækket på Maastricht-traktaten dog tørt, før Europa røg ind i det værste økonomiske tilbageslag siden anden verdenskrig. Og krisen var vel at mærke hjemmelavet i den forstand, at man ikke kunne give oliepriser eller lignende skylden. Dette satte efterhånden mere fokus på ø et i den økonomiske og monetære union. Mere præcis blev der større focus på den reale side af økonomien, dvs. på vækst og beskæftigelse. Gennembruddet kom i forbindelse med Amsterdam-traktaten, som for alvor satte beskæftigelsen på den europæiske dagsorden. Med Amsterdam-traktaten er der etableret en køreplan for, hvordan man skal behandle spørgsmål om beskæftigelsen på EU-niveauet. Køreplanen indebærer, at EU's stats- og regeringschefer, som holder to topmøder om året, forpligtes til på mindst hvert andet af topmøderne at gøre beskæftigelsen til et hovedpunkt på dagsordenen Amsterdam-traktatens rammer er siden udfyldt med den såkaldte Luxembourg- og Cardiff-proces opkaldt efter de to topmødebyer, hvor beslutningerne blev taget. Luxembourg-processen tager særligt fat på arbejdsmarkedet. Der er vedtaget konkrete mål for reducering af ungdomsledighed og langtidsledighed, som EU-landene har lovet at leve op til på mellemlangt sigt. Konkret skal medlemslandene inden for en periode på fem år bestræbe sig på, at alle unge arbejdsløse skal tilbydes beskæftigelse eller uddannelse, inden de har været ledige i seks måneder. Alle øvrige arbejdsløse skal, inden de har været ledige i maksimalt 12 måneder, tilbydes de samme muligheder. Cardiff-processen omhandler tiltag og analyser omkring det indre marked dvs. spørgsmålet om øget effektivitet, konkurrenceforhold, fjernelse af fortsatte handelshindringer, spørgsmål om offentlig tjenester, beskatning m.v.

5 5 På det seneste er der også taget hul på makrodelen af den økonomiske politik. Det skete i forbindelse med topmødet i Køln i juni Denne Køln-proces, som den kaldes, handler om koordinering af den økonomiske politik samt forbedring af samspillet mellem lønudvikling og penge-, budget- og finanspolitik via en makroøkonomisk dialog, som skal føres mellem repræsentanter for Rådet, Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og arbejdsmarkedets parter. Der er altså sket ganske meget siden, ØMU en med det for store m og for lille ø blev sat i søen i forbindelse med Maastricht-traktaten. Ingen af euro-skeptikerne nævner så meget som blot ét af ovenstående punkter. Det er i øvrigt også disse tiltag sideløbende med euro en indførelse, som gør økonomiprofessor Jesper Jespersens indlæg særdeles skuffende. Der er intet nyt under solen i indlægget, og det virker næsten som om, at tiden er stået stille hos JJ i forhold til at følge med i, hvad der er foregået i de seneste år. Det kan illustreres med følgende citat: Det europæiske samarbejde løber en stor risiko, hvis man bare gennemtrumfer ØMU en i dens nuværende form. Man skulle næsten tro, at forfatteren ikke har opdaget at ØMU en er en realitet, og tiden med forberedende studiekredse for længst er et overstået kapital. Det er naturligt, at meningmand endnu ikke har noget særligt forhold til ØMU en og euro en, da mønten fysisk ikke eksisterer endnu. Det samme kan man dog ikke sige om en økonomiprofessor. I relation til handlefrihed skriver Jesper Jespersen i øvrigt også at: Hensigten med (Stabilitets- og vækstpagten) var at begrænse euro-landene fra i fremtiden at føre deres egen ekspansive økonomiske politik à la den danske i på trods af dennes åbenbare succes. Det er ukorrekt.

6 6 For det første kunne Danmark godt have gennemført Ny kurs fra 1993, hvilket dokumenteres i rapporten Beskæftigelse og fælles mønt, 1999 fra LO, forbundene og AE. For det andet har Danmark i dag et markant overskud på de offentlige finanser, hvilket giver et stort økonomisk råderum. Økonomiprofessor Jesper Jespersen burde i øvrigt kunne indse, at hvis man ønsker at ændre på nogen af realiteterne i ØMU en som altså eksisterer så må man ind og deltage. Små skræp og flere rapporter gør ingen forskel. Økonomisk argument nr. 2 devaluering skal ikke afskrives Det andet økonomiske argument, som går igen i indlæggene, er, at devaluering ikke skal afskrives som økonomisk politisk instrument. I en sådan situation (her tænkes på, at Danmarks rammes af et asymmetrisk chok) kan en devaluering være eneste løsning, da finanspolitikken er bundet af Maastricht-reglerne om et underskud på de offentlige budgetter på højst 3 procent af BNP (Lise Lyck, side 45). Der vil uundgåeligt opstå situationer i fremtiden, hvor det kan være fordelagtigt for Danmark at ændre kronens internationale værdi i den ene eller anden retning (Dalgård, s. 66). Disse argumenter er sådan set reelle nok. Der kan være tidspunkter, hvor det kan være fordelagtigt at devaluere. Men denne fordel er ikke uden problemer, og forfatterne vælger fuldstændigt at overse ulemperne. En af ulemperne ved at fastholde muligheden for at kunne devaluere er, at man ved internationale valutakriser nærmest som i et raid kan blive overfaldet af udenlandske spekulanter, uden der sådan set er nogen realøkonomisk begrundelse for det. Ved at fastholde sin egen valutakurs gør man sig således sårbar overfor valutakursspekulanter. En anden ulempe ved at holde fast i devalueringsinstrumentet er, at man dermed i praksis siger nej til at samarbejde om den økonomiske politik i Europa men det er måske også det, forfatterne mest af alt ønsker.

7 7 Det er således manglende forbrugeroplysning, når man i forlængelse af ønsket om at kunne lave devalueringer ikke fortæller, at devalueringer samlet set ikke skaber job. Det flytter kun rundt på job næsten i stil med de konkurrencefordele, et land kan opnå ved at underbyde på skatteområde og tiltrække udenlandske virksomheder. De job, et land skaffer sig ved en devaluering, kan måles direkte som tab hos de lande, man handler med. Foretager disse lande i øvrigt samme handling efterfølgende, er man lige vidt. Ønsker man omvendt et samarbejde om den økonomiske politik af hensyn til bedre vækst og beskæftigelse i Europa, så er den økonomiske og politiske konklusion, at man må binde sig til masten, d.v.s. opgive devalueringsinstrumentet. Påstanden om, at euro'en er en nødvendig forudsætning for forpligtende økonomisk samarbejde, vil af nogle sandsynligvis blive opfattet som kontroversiel. Argumentet om bedre incitamenter til samarbejde ved èn fremfor elleve valutaer er, at med elleve valutaer er der en tendens til, at landene opfatter valutakursen som et instrument, man hver især selv kan bruge til at redde sin egen økonomi. Problemet ved valutakursændringer er imidlertid, at de forbedringer, èt land opnår ved nedskrivning af sin valutakurs, sker på bekostning af de øvrige lande, som man handler og samarbejder med. Devaluerer Frankrig f.eks. overfor Tyskland, så får Frankrig det bedre og Tyskland det værre. Med et betydeligt økonomisk skæbnefællesskab i EU er det således en forudsætning for samarbejde om bedre beskæftigelse for området som helhed, at man ikke kan bruge valutakursen som instrument. Vælger man euro en handler det først og fremmest om at forstå, at man har lavet en kontrakt. Kontrakten går på, at man endegyldigt opgiver muligheden for at tilkæmpe og justere sig til arbejdspladser på andres bekostning. Samtidig må man heller ikke glemme, at euro en i sig selv ikke er nogen lykkemønt. Der er med euro en ikke en garanti for en masse nye job, og ej heller det modsatte. Eurokontraktens konsekvens er først og fremmest, at man ikke længere kun tager ansvar for sin egen situation, men at man også er villig til at se på udviklingen i de andre lande. Økonomisk argument nr. 3 frygt for harmonisering Det tredje økonomiske argument i forfatternes argumentation mod euro en er, at man så at sige skal stoppe ved Det Indre Marked altså fri bevægelighed for kapital, varer, service og arbejdskraft - og ikke mere.

8 8 Efter indførelsen af EU s Indre Marked er de økonomiske begrundelser for yderligere integration stort set udtømte (Lice Lyck, side 38). Her er måske det mest dybtgående argument i kritikernes syn på euro en og ØMUsamarbejdet man ønsker udviklingen sat i stå. Én af forfatterne Gunnar Thorlund Jepsen går skridtet videre, da han gerne ser Det Indre Marked skruet tilbage: I stedet for at fjerne grænsekontrollen kunne man derfor genetablere den også med bevarelse af fri handel og kapitalbevægelighed. Det egentlige argument for at stoppe ved Det Indre Marked synes at være en frygt hos forfatterne for, at hvis man går videre, så vil det nærmest føre til en totalharmonisering af de fleste politikområder: Euro ens politiske bagside er først og fremmest nødvendigheden af, at der som en følgevirkning sker en harmonisering af euro-landenes skattepolitik, arbejdsmarkedspolitik og socialepolitik (Mette Koefoed Bjørnsen, side 7). Det er efter vores opfattelse noget sludder. For det første indebærer Det Indre Marked netop (med få visse undtagelser ) fri bevægelighed for varer, service, kapital og arbejdskraft. Det er ren markedsøkonomi. Det er derfor vigtigt, at der følges op med koordinering, fælles regler og samarbejde omkring forbrugerbeskyttelse, miljøbeskyttelse, arbejdstagerrettigheder, erhvervs- og kapitalskatter, erhvervsstøtte, licitationsregler m.v. At stoppe udviklingen ved markedskræfterne i Det Indre Marked uden yderligere samarbejde er efter vores mening det samme som at lukke øjnene for disse problemstillinger. Det er i forlængelse heraf også overfladisk, når forfatterne legende let konkluderer, at euro en fører til harmonisering af en række politikområder. Yderligere samarbejde behøver ikke at føre til harmonisering. Det kan det gøre på nogle områder, hvis landene finder det relevant. Hovedtendensen er imidler-

9 9 tid i det europæiske samarbejde, at man koordinerer tingene, eventuelt gennemfører minimumsregler. Det gælder f.eks. på skatteområdet. I det hele taget er der et stort behov for i den danske EU-diskussion at tage fat om måden, man kan og bør samarbejde på i det fremtidige EU. Koordinering og samarbejde i Europa dækker over en lang række muligheder, hvoraf de fleste endnu er uprøvede. Der findes uudnyttede samarbejdsmuligheder i Europa, som bl.a. skal bruges til at løfte Europas investeringsindsats. Vi investerer for lidt såvel i mennesker som i nye arbejdspladser. Europa har ikke behov for en harmonisering af den økonomiske politik. Det giver ikke samfundsøkonomisk mening, når erhvervsstrukturen, de institutionelle forhold og konjunkturerne er så forskellige i Europa. Europa har imidlertid behov for fælles fodslag i den overordnede økonomiske politiske strategi, d.v.s. grundlæggende enighed om, hvad der er de primære målsætninger i den økonomiske politik og hvilke midler, man bør bruge for at nå disse mål. Generelt vil det f.eks. ikke være optimalt med fælles beslutningstagen og en fælles politik i budget- og finanspolitikken, da behovene for tiltag er forskellige fra land til land. Imidlertid gør en række forhold som f.eks. de budgetmæssige forhold i Vækst- og Stabilitetspagten, at der med hensyn til finanspolitikken er fordele i fælles at diskutere og koordinere rammerne for politiske muligheder. Skatteområdet som et eksempel på forskellige måder at samarbejde Skattepolitikken er et godt og konkret eksempel på, hvordan der kan være brug for såvel koordinering, samarbejde og en vis harmonisering Udfordringerne på det skattepolitiske område kan opdeles i nationale udfordringer og udfordringer på europæisk plan. På det nationale plan handler det om at fortsætte den proces, der har været i gang i Danmark gennem de seneste år, hvor skatten flyttes fra mobile skattegrundlag til mindre mobile skattegrundlag, samt hvor skattesatserne er blevet sat ned ved samtidig at gøre skattegrundlagene bredere. På denne måde har vi været i stand til at sænke skattesatsen for kapital- og erhvervsindkomst, som er meget mobil, og

10 10 vi har været i stand til at nedsætte afgifterne på en række grænsehandelsvarer. På disse områder vil vi møde nye udfordringer, og nye områder vil komme til, f.eks. den elektroniske handel via Internet. Disse nedsættelser af skattesatserne har ikke været og vil ikke være en følge af politiske beslutninger om harmonisering af skatterne i EU, men derimod en følge af, at folk og virksomheder stemmer med fødderne. Faktisk vil den største trussel mod vores skatteindtægter være, at der ikke træffes de nødvendige beslutninger på europæisk plan vedrørende skatter og skatteadministration. I så fald vil skatterne for de mobile skattegrundlag nemlig hele tiden bevæge sig mod laveste fællesnævner. Derfor bør der arbejdes for og ikke imod - at skattepolitikken får en europæisk dimension. De bestræbelser, der er i gang på EU-plan om at opstille et kodeks for urimelig skattekonkurrence på erhvervsbeskatningsområdet samt forsøg på at få skattekonkurrence ind under EU s konkurrencepolitiske regler, bør derfor støttes og bakkes op. Der bør samtidig arbejdes på, at der på europæisk plan vedtages fælles regler for opgørelse af skattegrundlagene for specielt kapital- og erhvervsbeskatning, grønne afgifter og elektronisk handel samt, at der vedtages minimumssatser for disse skatter og afgifter. Endelig bør der arbejdes på at komme skatteunddragelsen og økonomisk kriminalitet bedre til livs. Dette kan ske via større udveksling af informationer mellem skattemyndighederne samt adgang til bankinformationer for skattemyndighederne f.eks. et system som det, man har i USA. Også skatteparadiserne i EU bør elimineres. Autonome områder i Europa skal acceptere fællesskabets regler med hensyn til beskatning. Pressionsmidlet kan være fratagelse af goderne fra EU s indre marked. Samtidig bør EU sammen med medlemsstaterne og andre (store) lande udenfor EU arbejde hen imod fælles retningslinier for at neutralisere fordelene for skatteparadiserne. Politiske argumenter Et hovedsynspunkt i euro-kritikernes bog er udover forsøgene på økonomiske argumenter - at politikerne narrer befolkningen, fordi der hele tiden kommer ændringer, der leder til mere samarbejde, uden politikerne tør fortælle befolkningen, hvad endemålet er.

11 11 Ifølge forfatterne skulle der således ligge en "masterplan", der angiver endemålet for EU (i deres øjne sikkert den amerikanske forfatning). det (er) lykkedes for politikerne og embedsmænd i Bruxelles at dele processen omkring unionsudviklingen op i stadier, som hver i sær kun har været en fase i en omfattende suverænitetsafgivelse fra medlemslandene. Denne salami -teknik har tilsløret, at målet er en sammensmeltning af EU-landene og deres samfundssystemer (Mette Koeford Bjørnsen i forordet til bogen). Bogens euro-skeptikerne overser imidlertid fuldstændigt, at internationalt samarbejde hele tiden flytter sig, samt at ændringerne da mange lande skal blive enige består i mange små skridt. Hvis man vil kalde dette salami-taktik, så er alt internationalt samarbejde salami-taktik (OSCE, FN, WTO, NATO). Det er for billigt at bruge den eneste mulige arbejdsmetode i internationalt samarbejde til at mistænkeliggøre politikerne i forhold til befolkningen. Det er også for billigt at trække forskellige meget integrationsivrige europæiske politikere frem "af stalden" som skræmmebilleder på, hvad politikerne "i virkeligheden ønsker". Vi har jo heldigvis demokrati i Europa, hvorfor politikerne kan fremføre de synspunkter, de ønsker. Og der er mange politikere i specielt Sydeuropa, der har en drøm om Europas Forenede Stater. Samme synspunkter findes uden tvivl også flere steder i EU-kommissionen. Men EU's udvikling bestemmes nu engang af, hvad man kan blive enige om blandt alle EU-landene. Afslutning Diskussionen om euro en og ØMU en handler i virkeligheden ligeså meget om politik, som den handler om økonomi. Og man kan sige, at det nok især er på dette punkt form og indhold i det politiske samarbejde - at den danske ØMU-diskussion hidtil har fejlet. EU og euro-spørgsmålet har i Danmark handlet alt for meget om økonomi og alt for lidt om politik, d.v.s. reelt om hvem, vi i Danmark skal samarbejde med i fremtiden. Euro-landene, os selv eller?. Det sidste spørgsmål blæser i vinden i euro-skeptikernes bog. De er imod mange ting, men faktisk ikke for noget, idet de ikke kan opvise nogen alternativer. Der er kun løst krudt i bøssen i stil med, at Danmark blot kan forsætte som et påhæng til euro en, hvor vi, når vi finder det belejligt, kan ændre på vores valutakurs. Det er efter vores opfattelse såvel økonomisk som politisk naivt. Skal vi opretholde et fast

12 12 valutakursforhold til euro en, så bliver vi også nødsaget til at følge spillereglerne i ØMU en. Da er det efter vores opfattelse bedre at være aktivt medlem end sidde udenfor som passivt medlem. Den naive tro på markedskræfterne i europæisk politik er desuden et overstået kapitel. Derfor skal der træffes mange politiske beslutninger, såvel på nationalt som på europæisk plan. Der er i flere af eurolandene brug for betydelige ændringer i arbejdsmarkedspolitikken i en mere aktiv retning. Der er behov for at sætte langt større fokus på investeringer i såvel materiel som mennesker herunder at sikre, at der kommer mere beskæftigelse ud af de mange milliarder euro i strukturfondene. Men der skal også gøres noget direkte mellem euro-landene. Som konkret eksempel kan nævnes, at man må modvirke, at Den Europæiske Centralbank i for ensidig grad fokuserer på prisstabilitet. Det er politikernes opgave i deres løbende dialog med Centralbanken at sørge for dette. Man skal også være rede til at vise fleksibilitet i kravene til finanspolitikken, når Euro-området samlet eller enkelte eurolande i fremtiden løber ind i økonomiske kriser. Og man bør se på, hvordan der kan indføres bundgrænser for de mest mobile skattekilder f.eks. selskabs- og renteskat sådan, at disse ikke bliver konkurreret ned mod nul procent, hvilket er tendensen netop nu. Samtidig bør der skrues op for de grønne skatter til gavn for miljøet og beskæftigelsen. Alt sammen er det forhold, som euro-landene kommer til at arbejde med i de kommende år. I virkeligheden er det også forhold, som er vigtige for Danmark uanset, om vi har høj eller lav beskæftigelse. Konkret vurderet må man imidlertid sige, at det er forhold, som Danmark stort set ikke får indflydelse på. Det er nu engang konsekvensen af ikke at ville deltage i euro-samarbejdet.

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008.

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. 18. december 2008 J.nr. 53-73 Spørgsmål: Ministeren bedes redegøre

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

Spareplaner truer over 55.000 danske job

Spareplaner truer over 55.000 danske job Spareplaner truer over 55. danske job De økonomiske spareplaner i EU og Danmark kan tilsammen koste over 55. job i Danmark i 213. Det er specielt job i privat service, som er truet af spareplanerne. Private

Læs mere

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Sammenfatning Fire år efter, at den store recession startede, befinder euroområdet sig stadig i krise. Både det samlede BNP og BNP per capita er lavere

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER II

ØKONOMISKE PRINCIPPER II ØKONOMISKE PRINCIPPER II 1. årsprøve, 2. semester Forelæsning 16 Pensum: Mankiw & Taylor kapitel 36 Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperii 1 Økonomisk og Monetær Union Fri bevægelighed

Læs mere

Talepapir Samråd A (L193)

Talepapir Samråd A (L193) Finansudvalget 2012-13 L 1 7 Bilag 2 Offentligt Talepapir Samråd A (L193) 4. oktober 2012 Samråd i Finansudvalget d. 8. oktober 2012 Beskæftigelsesvirkningen af finanspolitikken i 2013 7 Samrådsspørgsmål

Læs mere

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Den græske gæld er endnu engang til forhandling, når Euro-gruppen mødes den.maj. Grækenlands gæld er den højeste i EU, og i 1 skal Grækenland som en del af låneaftalen

Læs mere

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede?

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Innleg på Fritt Nordens konferanse under Nordisk Råds sesjon i Oslo 31.10.2007 KOLBRÚN HALLDÓRSDÓTTIR: Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Vil

Læs mere

Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april. Emne: Den økonomiske og monetære union

Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april. Emne: Den økonomiske og monetære union Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april Emne: Den økonomiske og monetære union Oversigt: 1. Vigtige spørgsmål om ØMU en 2. Teorier om valutapolitik 3. Udviklingen af ØMU en 4. ØMU ens institutionelle

Læs mere

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 2 af de 27 EU-lande. Hvis stramningerne, som

Læs mere

Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet

Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet Af Lave K. Broch, kampagnekoordinator for Folkebevægelsen mod EU Findes der er en vej ud af EU for Danmark?

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian RESUMÈ RENTESTIGNINGEN RAMMER ARBEJDERNE HÅRDEST Et nej til euroen d. 28. september vil medføre en permanent højere rente end et ja. Det

Læs mere

MAKRO 1 MUNDELL-FLEMMING MODELLEN FOR DEN LILLE ÅBNE ØKONOMI MED FRIE KAPITALBEVÆGELSER:

MAKRO 1 MUNDELL-FLEMMING MODELLEN FOR DEN LILLE ÅBNE ØKONOMI MED FRIE KAPITALBEVÆGELSER: AKRO 1 2. årsprøve Forelæsning 13 Pensum: ankiw kapitel 12 Hans Jørgen Whitta-Jacobsen econ.ku.dk/okojacob/akro-1-e08/makro UNDELL-FLEING ODELLEN FOR DEN LILLE ÅBNE ØKONOI ED FRIE KAPITALBEVÆGELSER: Husk

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

FAGLIGE PROBLEMER I VISMÆNDENES RENTEBEREGNING

FAGLIGE PROBLEMER I VISMÆNDENES RENTEBEREGNING i:\juni-2000\oko-4-b-sb.doc Af Steen Bocian 15. juni 2000 RESUMÈ FAGLIGE PROBLEMER I VISMÆNDENES RENTEBEREGNING Vismændene har i deres seneste rapport beregnet de økonomiske effekter af en rentestigning

Læs mere

EUROTRAGEDIE Af Gregers Friisberg

EUROTRAGEDIE Af Gregers Friisberg EUROTRAGEDIE Af Gregers Friisberg Teksten er udarbejdet med støtte fra Undervisningsministeriet, som har copyright. Den kan derfor kopieres frit til undervisningsbrug 1 FORLØB: ØKONOMISK KRISESTYRING:

Læs mere

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert I dag er det vigtigt at huske, at 1. maj er arbejdernes internationale kampdag. I Danmark er 1. maj både en kampdag og en festdag! Men rundt om i verden ser

Læs mere

Den økonomiske og monetære union

Den økonomiske og monetære union Den økonomiske og monetære union Ulemper = ingen selvstændig valutakurs og ens rentesats også i tilfælde af forskelligartede konjunkturudsving fra land til land (= asymmetriske choks) Fordele ved monetær

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU Beslutningsforslag nr. B 30 Folketinget 2009-10 Fremsat den 29. oktober 2009 af Pia Adelsteen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Martin Henriksen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Tina Petersen (DF) og Peter

Læs mere

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv Resumé af debatoplægget: Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv I Danmark er vi blandt de rigeste i verden. Og velfærdssamfundet er en tryg ramme om den enkeltes liv: Hospitalshjælp, børnepasning,

Læs mere

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 1 Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 2 Dansk vækst har været i den tunge ende i EU BNP-niveau, 1995 = 100 BNP-niveau 2008 = 100 08-11-2012 3 Svag produktivitetsudvikling er en hovedforklaring

Læs mere

.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW

.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW 'DQPDUNRJHXURHQ.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW NRQRPLPLQLVWHULHWÃRJÃ)LQDQVPLQLVWHULHW Ã ÃÃÃÃ 'DQPDUNÃRJÃHXURHQ.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW $SULOÃ

Læs mere

Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen

Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen Cand.polit. Jeppe Christiansen er adm. direktør i Maj Invest. Han har tidligere været direktør i LD og før det, direktør i Danske

Læs mere

Den danske model er et værn mod langtidsledighed

Den danske model er et værn mod langtidsledighed Den danske model er et værn mod langtidsledighed I Danmark er understøttelsen for langtidsledige forholdsvis høj. Alligevel er langtidsledigheden i Danmark relativt lav ovenikøbet trods det, at Danmark

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget, Socialudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 4. august 2010 Grønbog

Læs mere

Skrevet af: Hardy Hansen og Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. april 2011

Skrevet af: Hardy Hansen og Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. april 2011 En artikel fra KRITISK DEBAT EUROPAGT: Hensyn til offentlige finanser, konkurrenceevne og finansiel stabilitet overordnes nationalt økonomisk råderum til velfærds - og beskæftigelsespolitik Skrevet af:

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Handels ERFA LMO Forår 2015. John Jensen og Hans Fink

Handels ERFA LMO Forår 2015. John Jensen og Hans Fink Handels ERFA LMO Forår 2015 John Jensen og Hans Fink Dagsorden Hjælpepakke fra ECB og presset på den danske krone Opdatering på råvaremarkedet og gødning Korn, soja og rapsfrø El Ninõ Gødning Mælk og Svinemarkedet

Læs mere

Verden omkring ECCO. Fra national til global virksomhed 2. Valuta og nye markeder 4. Told på sko 5. Finanskrisen 6. damkjær & vesterager

Verden omkring ECCO. Fra national til global virksomhed 2. Valuta og nye markeder 4. Told på sko 5. Finanskrisen 6. damkjær & vesterager Verden omkring ECCO Fra national til global virksomhed 2 Valuta og nye markeder 4 Told på sko 5 Finanskrisen 6 damkjær & vesterager 1 Fra national til global virksomhed Som andre virksomheder er ECCO påvirket

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

)RUVODJ WLO GLUHNWLY RP DUEHMGVPDUNHGVRULHQWHUHGH SHQVLRQVNDVVHUVS UJVPnOGHURIWHVWLOOHV (se også IP/00/1141)

)RUVODJ WLO GLUHNWLY RP DUEHMGVPDUNHGVRULHQWHUHGH SHQVLRQVNDVVHUVS UJVPnOGHURIWHVWLOOHV (se også IP/00/1141) 0(02 Bruxelles, den 11. oktober 2000 )RUVODJ WLO GLUHNWLY RP DUEHMGVPDUNHGVRULHQWHUHGH SHQVLRQVNDVVHUVS UJVPnOGHURIWHVWLOOHV (se også IP/00/1141) )nu GHWWH GLUHNWLYIRUVODJ LQGIO\GHOVH Sn KYRUGDQ PHGOHPVVWDWHUQH

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Lobbyismen boomer i Danmark

Lobbyismen boomer i Danmark N O V E M B E R 2 0 0 9 : Lobbyismen boomer i Danmark Holm Kommunikations PA-team: Adm. direktør Morten Holm e-mail: mh@holm.dk tlf.: 40 79 23 33 Partner Martin Barlebo e-mail: mb@holm.dk tlf.: 20 64 11

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2012 Institution Handelsskolen Minerva, Rådmands Boulevard Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Note om forstærket samarbejde vedrørende

Læs mere

Lige muligheder for mænd og kvinder

Lige muligheder for mænd og kvinder Lige muligheder for mænd og kvinder På trods af flere årtiers kamp for ligestilling har kvinder stadig ikke de samme muligheder som mænd, når det kommer til job og karriere. Herudover er det stadig kvinderne,

Læs mere

Vismandsrapporten (maj 2009): Danmark og euroen

Vismandsrapporten (maj 2009): Danmark og euroen Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 50 Offentligt Side 0 af 9 Vismandsrapporten (maj 2009): Danmark og euroen TIL EUROPAUDVALGET 2009 DEN ØKONOMISKE KONSULENT EU-SEKRETARIATET 8. juni 2009 Side

Læs mere

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri tænketanken europa Danskerne og EU En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri Om undersøgelsen Danskerne og EU Rapportens konklusioner

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om Formandskabet Pressemeddelelse Klausuleret til tirsdag den 27. maj 2014 kl. 12 Vismandsrapport om Konjunkturudsigterne og aktuel økonomisk politik Holdbarhed og generationer Ungdomsuddannelser Vismandsrapporten

Læs mere

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013 Kommunerne og valgdeltagelsen Kommuna Den 19. november 2013 er der kommunalvalg. Det er vigtigt, at så mange som muligt tager del i demokratiet den dag. Derfor opfordrer

Læs mere

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER 1 FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER Socialdemokraterne og SF vil omprioritere fra: Højere lønsumsafgift på den finansielle sektor (1,0 mia. kr.). Reform af selskabsskatten (3,2

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Opgavedel A: Paratviden om økonomi

Opgavedel A: Paratviden om økonomi Prøve i økonomi Denne prøve består af en hel række delopgaver. Du skal besvarer så mange som muligt opgaven er lavet, så det helst ikke skulle være muligt at alle når at besvarer alle opgaver på den givne

Læs mere

Hurtige finanspolitiske stramninger i EU vil koste danske jobs

Hurtige finanspolitiske stramninger i EU vil koste danske jobs Hurtige finanspolitiske stramninger i EU vil koste danske jobs Danmark er blevet ramt hårdere og tidligere af krisen end mange andre lande. Det skyldes, at vi først blev ramt af en indenlandsk drevet afmatning

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

1. maj 2007. Kære venner

1. maj 2007. Kære venner 1. maj 2007 /2VHNUHW U0DULH/RXLVH.QXSSHUW PDMWDOH Kære venner 1. maj kommer af sig selv! Det gør de forandringer, som kan skabe endnu bedre vilkår for fagbevægelsens medlemmer, ikke. Derfor har vi skabt

Læs mere

Øvelse 13 - Rente og inflation

Øvelse 13 - Rente og inflation Øvelse 13 - Rente og inflation Tobias Markeprand 1. december 2008 Opgave 14.4 Beregn realrenten ved hhv den nøjagtige formel og den approksimative formel for hvert af de følgende tilfælde a) i = 6% og

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Info Note 28 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Økonomer, med sympati for Basic Income tanken Gunnar Adler-Karlsson, 1933-

Økonomer, med sympati for Basic Income tanken Gunnar Adler-Karlsson, 1933- Kort biografi Svensk økonom. Adler-Karlsson var fra 1974 til 1988 professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitetscenter. Siden 1989 har han opholdt sig på øen Capri, hvor han har grundlagt et internationalt

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006

Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006 Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 76 Offentligt Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 76 (alm. del) af 22. november 2006 Spørgsmål: Ministeren bedes oversende sit talepapir fra samrådet den

Læs mere

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg 18. marts 2009 Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg Dagsordenspunkt 1a Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Pressemeddelelse Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Materialet er klausuleret til torsdag den 1. november 2012 kl. 12 Vismændenes oplæg

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

Forvekslinger af nytte og bytteværdier i ugen der gik (uge 12, 2011)

Forvekslinger af nytte og bytteværdier i ugen der gik (uge 12, 2011) Cand. Phil., forfatter, foredragsholder Steen Ole Rasmussen, Enggårdsvej 19, 5270 Odense N. Tlf. 36 93 23 63 Forvekslinger af nytte og bytteværdier i ugen der gik (uge 12, 2011) Ideologisk betinget essensmysticisme

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 24. februar 2003 Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): Resumé: DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER I en ny strømlining af de forskellige økonomiske processer

Læs mere

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Undersøgelsen er gennemført af YouGov i perioden 26. marts 8. april 2013 blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Læs mere

Keynes og Piketty: Vækst og fordeling i det 21. århundrede. Jesper Jespersen Roskilde Universitet jesperj@ruc.dk

Keynes og Piketty: Vækst og fordeling i det 21. århundrede. Jesper Jespersen Roskilde Universitet jesperj@ruc.dk Keynes og Piketty: Vækst og fordeling i det 21. århundrede Jesper Jespersen Roskilde Universitet jesperj@ruc.dk Introduktion til makroøkonomisk uenighed 1. (Makro)økonomi er ikke en eksakt videnskab 2.

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) Info-note - I 38 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) Info-note - I 38 Offentligt Europaudvalget (2. samling) Info-note - I 38 Offentligt ÅBENT SAMRÅD I EUROPAUDVALGET OM RENTEN I DANMARK OG EUROOMRÅDET 1 ÅBENT SAMRÅD I EUROPAUDVALGET OM RENTEN I DANMARK OG EUROOMRÅDET. Onsdag den 29.

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. september 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og

Læs mere

Danmark og EU i Europa

Danmark og EU i Europa Mels Ersbøll og Jens Bostrup A 338939 Danmark og EU i Europa Gyldendal Indhold Forord 9 I. Danmark i den Europæiske Union 2S. maj - hvad stemmer vi om? Af Niels Ersbøll 13 Enten - eller 13 Spørg først

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Spørgsmål og svar vedrørende FKSSG

Spørgsmål og svar vedrørende FKSSG MEMO/11/171 Bruxelles, den 16. marts 2011 Spørgsmål og svar vedrørende FKSSG Hvad er det fælles konsoliderede selskabsskattegrundlag (FKSSG)? Det fælles konsoliderede selskabsskattegrundlag er et fælles

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi?

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Først og fremmest tak for invitationen og muligheden for at tale ved denne konference.

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.12.2012 C(2012) 8806 final KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning DA DA KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning

Læs mere

Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk

Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk 20. november 2009 Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk Gældskvoten i euroområdet har kurs mod 100% af BNP Men gælden stiger også hastigt i USA og Storbritannien Stabilitets- og Vækstpagten

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål 25. juni 2003 PE 323.186/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 323.186) Miquel Mayol i Raynal om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Asylansøgere på arbejdsmarkedet

Asylansøgere på arbejdsmarkedet 1 Asylansøgere på arbejdsmarkedet Debatten om asylansøgere har ofte et snævert fokus, hvor mulighederne for at begrænse indvandring mest muligt er i centrum. Få ser på mulighederne, og på hvordan asylansøgerne,

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Beskæftigelse, uddannelse og job

Beskæftigelse, uddannelse og job En artikel fra KRITISK DEBAT Beskæftigelse, uddannelse og job Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 02. september 2007 Uddannelse betyder meget for, om man får job, hvilke job, man kan få og ikke mindst

Læs mere

Kort vejledning om euroen

Kort vejledning om euroen Kort vejledning om euroen Økonomiske og finansielle anliggender Om euroen Euroen kom til verden i 1999. Den optrådte først på lønsedler og regninger. Den 1. januar 2002 fandt eurosedler og euromønter vej

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

5 millioner europæere har opgivet håbet om et job

5 millioner europæere har opgivet håbet om et job millioner europæere har opgivet håbet om et job Arbejdsløsheden i EU er fortsat meget høj, og samtidig er ca. halvdelen af de arbejdsløse i EU fanget i langtidsledighed og har været uden arbejde i et år

Læs mere

OPRYDNING Ny DA-direktør vil luge ud i sociale ydelser Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Af Gitte Redder Mandag den 18. januar 2016, 05:00

OPRYDNING Ny DA-direktør vil luge ud i sociale ydelser Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Af Gitte Redder Mandag den 18. januar 2016, 05:00 OPRYDNING Ny DA-direktør vil luge ud i sociale ydelser Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Af Gitte Redder Mandag den 18. januar 2016, 05:00 Del: Der skal saneres i overførselsindkomsterne. Ydelserne skal

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj/juni 2012 Campus

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 22. februar 2016 Nye EU-forslag om

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

MAKRO 1. 2. årsprøve. Forelæsning 10. Pensum: Mankiw kapitel 12. Peter Birch Sørensen. www.econ.ku.dk/pbs/courses.htm

MAKRO 1. 2. årsprøve. Forelæsning 10. Pensum: Mankiw kapitel 12. Peter Birch Sørensen. www.econ.ku.dk/pbs/courses.htm MAKRO 1 2. årsprøve Forelæsning 10 Pensum: Mankiw kapitel 12 Peter Birch Sørensen www.econ.ku.dk/pbs/courses.htm IS-LM MODELLEN FOR ÅBEN ØKONOMI: MUNDELL-FLEMMING MODELLEN BAGGRUND: 1. Langt sigt: Klassisk

Læs mere