Afbud. Aktiviteter. Arbejdsdage

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afbud. Aktiviteter. Arbejdsdage"

Transkript

1 Afbud Husk at ringe til Børnehaven den dag, dit barn ikke kommer. Tlf eller Det er også en god ide at ringe, hvis barnet kommer senere end 9.30 af hensyn til ture ud af huset. Aktiviteter Vi planlægger aktiviteter i mindre grupper. Aktiviteterne er planlagt og målsat i henhold til de pædagogiske læreplaner. Hele huset planlægger aktiviteter, målsat for de enkelte børnegrupper, ud fra et fælles overordnet tema. Vi er opmærksomme på betydningen af barnets frie initiativ, den uformelle leg og samvær på tværs af alder og udviklingstrin. Om eftermiddagen har vi ingen planlagte aktiviteter der har børnene brug for fri leg. Arbejdsdage Vi har to faste arbejdsdage i huset om året. En om foråret og efteråret. Her er der forskellige projekter som skal ordnes. Det forventes at I deltager i det omfang i kan. Vi er godt klar over, at børnefamilier har en travl hverdag og den weekend som vi har planlagt falder på tantes Olgas fødselsdag, men så deltager man i det omfang man kan den dag, og er der en anden dag, hvor man lige kan komme en times tid og hjælpe med så gør man det. Besøgstid Hvis du gerne vil besøge børnehuset, er du velkommen til at ringe og aftale et tidspunkt på tlf: eller Spørg efter Camilla Klingenberg Beklædning Klæd barnet på efter årstiden og vejret. Vi er ude hver dag. Sørg for skiftetøj og husk! - ingen snore, ingen halstørklæder og lign. af hensyn til risikoen for kvælning. Da vi er meget udenfor hele året er det en god ide at give børnene tøj på som kan klare udelivet. Når jeres børn bliver klar til at lægge bleen er det en god ide med jogging bukser da de er nemme og få af. Forældresamtaler

2 Vi tilbyder en samtale til nye børn, når de har gået ca. 3. mdr. i børnehuset. Vi vil gerne høre, hvordan I føler jer modtaget i vores hus og tale med jer om hvordan vi sikrer et positivt samarbejde om jeres barn. Vi tilbyder en forældresamtale om jeres barns trivsel og udvikling en gang om året - den vil typisk ligge i løbet af foråret og vil opfordrer alle til at tage imod tilbuddet - også selvom I oplever at alt er fint og godt. Det er rigtig vigtigt at vi er i dialog med hinanden og gerne om hvorledes vi understøtter og samarbejder om barnets fortsatte udvikling. Bleer I vuggestuen er der bleer med i prisen. Når jeres barn bliver børnehave barn skal i selv have bleer med som skal ligge i barnets kasse på toilettet. Børnemiljø Dagtilbud til børn indtil skolestart Kapitel 2 Formål, pædagogisk læreplan, sprogvurdering, børnemiljøvurdering m.v. Formål for dagtilbud 7. Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring. Stk. 2. Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene give børn omsorg og understøtte det enkelte barns alsidige udvikling og selvværd samt bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst. Stk. 3. Dagtilbud skal fremme børns læring og udvikling af kompetencer gennem oplevelser, leg og pædagogisk tilrettelagte aktiviteter, der giver børn mulighed for fordybelse, udforskning og erfaring. Stk. 4. Dagtilbud skal give børn medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati. Dagtilbud skal som led heri bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med og integration i det danske samfund. Stk. 5. Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene sikre en god overgang til skole ved at udvikle og understøtte grundlæggende kompetencer og lysten til at lære. Dagtilbud skal i samarbejde med skolerne skabe en sammenhængende overgang til skole og fritidstilbud. I børnehuset har vi valgt at udarbejde børnemiljø i vuggestuen, da vi mener der er for lidt fokus på vuggestuebørns trivsel i daginstitutionerne. Vi har i samarbejde med forældrene stillet dem en masse forskellige spørgsmål omkring det fysiske børnemiljø.

3 I børnehaven har vi købt materialet hvordan har du det i børnehaven. Her har vi stillet børnene spørgsmålene og derefter tastet resultatet ind i via børnemiljøtermometeret derefter har vi sammen med bestyrelsen evalueret resultatet og taget stilling til, hvad gør vi godt og, hvor er der eventuelle problemområder. Børneulykkesfonden. Børneulykkesfonden står bag udvikling af læringsmaterialer til børn i dagtilbud og skoler i Danmark. Materialet udvikles i samarbejde med fagpersoner inden for de respektive læringsområder og det sikres, at materialet udarbejdes ud fra gældende målsætninger for læreplaner i dagtilbud og skole. Materialet sætter fokus på læring om sikkerhed, læring om børn i bevægelse m.v., men tager altid udgangspunkt i, at læringen sker gennem opgaver og lege. Børnehuset har været med i brandprojekt og vi har været trafik betjente. I uge 20 var vi med i kids work, hvor vi gik hele 15,5 kilometer på 3 dage. Det lærte børnene om motion gennem leg og intensiv fokus på reglerne i trafikken. Facebook I børnehuset har vi en åben side som vi bruger til information omkring vores hus her er der kun billeder af de børn som må være på den åbne Facebook. Se it politik. Vi har en lukkede gruppe, hvor det kun er forældre som har deres børn i huset, der kan se, hvad der sker i løbet af dagen. Fodtøj Det er vigtigt at barnets fodtøj har den korrekte størrelse og passer til vejret og barnets aktivitetsniveau. Når det er vådt ude, og sjappet tager forældrene skoende af. Vi ønsker ikke at få gulvet griset til da har vi små børn som skal kunne komme rundt uden at blive våde og snavsende. Forældre hjælp Vi gør gerne brug af forældres kompetencer. På den måde kan vi spare på håndværker lønninger og få råd til flere varme hænder. Fødselsdag Børnenes fødselsdage bliver fejret efter nærmere aftale med forældrene i børnehaven, og så vidt muligt ved vores samlinger (kl ) Det er altid hyggeligt og have lidt "guf" med og dele ud til vennerne - af hensyn til vores kostpolitik, er det en god ide at medbringe eksempelvis boller, pølsehorn, frugtspyd. Husets rytme Vi åbner i alrummet og de børn, som møder tidligt, er velkomne til at spise morgenmad. Efterhånden som flere medarbejdere møder på arbejde, åbner vi de øvrige stuer.

4 Vi holder samling på stuerne, i mindre grupper, fra kl Fra kl laver vi planlagte aktiviteter. Kl spiser vi frokost, også i mindre grupper. Mellem kl. 12 og 14 sover de mindste børn, og de større børn leger enten på stuen eller på legepladsen Tirsdage og torsdage hviler de 3-4 årige, her læser vi en historie og dem som må sove, sover en times tid og resten går med ind på stuen og leger. Kl. 14,00 14,30 spiser hele børnehuset eftermiddagsmad. Kl. 14,30 16,00 leger vi inde eller ude. kl lukker vi børnehuset alle ugens dage hygiejne Vi har i samarbejde med firmaet initial fået sat sæbe og håndsprit op i huset så børnehave børnene kan nå dem og spritte deres hænder af. Vi har meget fokus på renlighed, både i vuggestuen og børnehaven, da vi ved, at det kan mindske smitten i huset. Vi hjælper de mindste med at vaske hænder og viser især om vinteren, hvor vigtigt det er at tage skoende af. Børn og forældre skal om vinteren tage deres sko af inden de går rundt i huset. Information Vi informerer på vores tavler og igennem Facebook. Vores erfaring er at forældrene er meget glade for at kunne se, hvad vi laver i løbet af dagen. På den måde er det nemmere for vuggestue forældrene at tale med deres barn om, hvad der er sket i løbet af dagen. Vi sender nyhedsbreve ud til alle forældre en gang om måneden. It politik Vi har en it politik i huset. Her skal alle nye forældre krydse af om deres barn må figurere på de sociale medier. KOSTPOLITIK Kostpolitik er forældres og institutions fælles ansvar og er udtryk for en bevidst holdning til, hvad vi putter i munden på børnene. Vi er af den holdning, at vi skal spise alt med måde. Vi har ingen regler omkring kager og is da vi er meget få børn og endnu ikke har været udsat for, at det har taget overhånd med sødesager. De fysiske og sociale rammer omkring måltiderne Børnene spiser i deres aktivitetsgrupper og med egne voksne. Der skal være en rolig og god stemning og en atmosfære, hvor alle har mulighed for at komme til

5 orde. Børnene skal opleve måltiderne som hyggeligt samvær med de andre børn og voksne. Principper for vores kost Vi følger sundhedsstyrelsens anbefalinger for kost til børn i daginstitutioner. Vores kost er mellem % økologisk. Vi tager hensyn til kulturelle og religiøse kostprincipper. Der er ingen fødevarer som vi ikke spiser. Vi tager ikke hensyn til paleo principper, vegetarprincipper, veganerprincipper eller lign. Ved særlige hensyn pga. fødevare allergi skal der afleveres en lægeerklæring. Slik og søde sager i Børnehuset Slik er ikke noget børnene får i hverdagen det er kun til særlige højtider vi kan ende med at få en godte pose. Vi kan godt finde på at bage en kage eller en forældre bager en kage til os. Om sommeren kan vi være så heldige at få en is. Vi har forældre som spøger om de må komme med en is om eftermiddagen. Vi vil helst ikke lave for mange regler da vi mener en ordentlig dialog er meget bedre en alt for mange strikse regler. Legeplads Vi har en dejlig stor legeplads med kuperet terreng. Her er der mulighed for at lege vildelege og kører på løbecykler. Vi har et legetårn hvor de lidt større børn kan lege i fred og ro. Vi har gynger og en lille forhindrings bane som vi bruger når vi har fokus på krop og bevægelse. Vi har i samarbejde med Nordea fonden og forældrenes hjælp fået lavet en lille legeplads til de små vuggestue børn. Her har vi en lille sandkasse, gynger og et lille legehus. Lukkedage Vi har kun 5 lukkedage om året. Vi vil ikke have flere lukkedage og bestyrelsen bestemmer selv, hvor mange lukkedage vi skal have om året. Lukkedage i 2016 D. 6/5 D /12 LÆREPLANER Vi arbejder i børnehuset ud fra den lovbestemte Læreplan, der skal sikre at børnene over tid tilbydes beskæftigelse og udvikling/læring indenfor følgende 6 temaer:

6 Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer, Sproglig udvikling, Krop og bevægelse, Naturen og naturfænomener, Kulturelle udtryksformer og værdier. Madordning Vi tilbyder et formiddagsmåltid, frokostmåltid og eftermiddagsmåltid hver dag. Vi har et godt samarbejde med madvognen som hverdag til frokost, kommer med økologisk mad til alle børnene. Så vidt muligt anvendes økologiske råvarer. Ugens menu kan ses på tavlen ved køkkenet. Der skal foreligge en lægeerklæring ved hensyn pga. fødevareallegi. Betaling for madordningen opkræves sammen med betaling for institutionspladsen. i efteråret 2015 blev det via afstemning i forældre gruppen bestemt at alle børn får et varmt måltid mad. Mobning Mobning er et gruppefænomen: Mobning foregår i og omkring et gruppefællesskab, hvor flere har mere eller mindre synlige roller. Udstødelseshandlingerne får en systematisk karakter Der er tale om et sæt store eller mindre handlinger, der i sin helhed signalerer: Du er ikke med her. Mobbeformerne kan være direkte og forfølgende eller være indirekte udelukkende: Mobning kan have mange udtryksformer og nogle kan være mere eller mindre synlige. Mobning forudsætter en magtubalance: En magtubalance, hvor det er blevet socialt accepteret, at en eller flere er mindre værd end andre. Mobningen foregår i en social sammenhæng, hvor barnet ikke kan trække sig fra: Det kan fx være i børnehaven, i skolen eller til fritidsaktiviteter. Mobning kan være en måde at skabe et fællesskab på:...når det ikke lykkes at samles om de aktiviteter, der er planlagt. Derved ses mobning som en fællesskabskonstruktion og mobbeårsagen kan ikke tillægges det enkelte individ. Det betyder, at man for at forebygge mobning skal se på institutionen og skolens kultur. Drilleri for sjov og drilleri for alvor Begrebet mobning er et voksenbegreb og forhold til Fri for Mobberis målgruppe, de 3-8-årige, har vi omsat det til nogle begreber, de kan relatere til. Derfor taler vi om at drille for sjov og at drille for alvor.

7 Når man driller hinanden for sjov, har vi det sjovt sammen og griner. Det er en måde at have positiv kontakt på og gør, at vi kommer tættere på hinanden der sker en inkludering. Hvis man driller for alvor, gør man hinanden kede af det og vi skubber hinanden væk der sker en ekskludering. FOREBYGGELSESSTRATEGIER Den voksne taler med barnet om, hvad det er at være en god kammerat (en "ridder") og definerer værdier som MOD, HANDLEKRAFT, TOLERANCE, RESPEKT og OMSORG. Man kan måske læse bøger, som indeholder forbilleder og historier, der beskriver disse værdier. Den voksne bør fremhæve alle børns mange forskelligheder (alder, køn, evner, udseende, race, temperament etc.) på en kærlig og positiv måde, så barnet forstår at mangfoldighed og forskelle er godt, at alle har noget at være stolte af, og at der er plads til alle. Den voksne må bestræbe sig på at være en brugbar rollemodel overfor barnet. Børnemassage virker i høj grad forebyggende efter devisen: "den man rører ved, mobber man ikke". Forældrenes opbakning i arbejdet med at skabe et mobbefrit miljø er vigtig gode tips til forældre, om hvad man kan gøre: 1. Giv dit barn opmuntring til at indgå legeaftaler på kryds og tværs i børnegruppen. Det er en god erfaring for dit barn at få mange forskellige oplevelser med mange forskellige børn. 2. Tal ikke dårligt om de andre børn i børnehaven eller om deres forældre. Negative ord om dit barns kammerater forplanter sig let til modvilje mod bestemte børn. Positive attituder giver god respons. 3. Indfør social fødselsdagspolitik. Det gør "ondt" på det barn, der ikke inviteres med, hvis invitationer forbeholdes særligt udvalgte i gruppen. Inviter enten alle drenge eller alle piger eller hele gruppen/stuen. 4. Giv dit barn opmuntring til at forsvare kammerater, der ikke kan forsvare sig selv. Børn, der i "klemme" i børnegruppen, har brug for en håndsrækning fra et andet barn. Børn, der er gode til hjælpe, trøste og forsvare andre, "vokser" indeni. 5. Vær åben og positiv når andre forældre fortæller om deres børns problemer. Det er svært at stille sig op på et forældremøde og fortælle, at ens barn er alene og har brug for legeaftaler og venskaber. Det er lettere, hvis de andre forældre er positive og lyttende. Der findes ikke onde børn, kun onde mønstre. Morgenmad Alle børn bliver tilbudt morgen mad i tidsrummet kl Navn i tøjet

8 Ind imellem forsvinder tøj og fodtøj. Hjælp jer selv med at finde det igen ved at sætte tydeligt navn i barnets tøj og sko. NATURENSDAG Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. Hvert år har et tema i 2015 var det "Naturen hvor du bor". Temaet for 2016 bliver: "Natur uden alder". Samling Ved samling kl begynder vi dagens planlagte aktiviteter. Vi taler med børnene om dagens program. Vi synger sange eller leger forskellige lege. Hvis barnet afleveres inden kl er det bedst for barnet at få sagt farvel til mor eller far i god tid inden samlingen begynder. Vi holder samling i vores grupper forskellige steder i huset. Vi spiser frugt og brød til samling. Skiftetøj Barnets kasse i garderoben er til ekstra undertøj, sokker, bukser og bluser. Skoleforberedelse Bamseskolen. I kvistgård private børnehus vil vi arbejde dagligt, med at gøre børnene parate til de krav der stilles på deres næste stop, nemlig Sfo og skolen. Vores skoleforberedende arbejde er delt over følgende områder: Bamseskole fritidshjem og skolebesøg skoleparathedsundersøgelse overleveringssamtaler med pædagoger og lærere sprog vurdering af de 5½ årige. Bamseskole.

9 For at forberede børnene på deres kommende skoleliv bliver børnene sammen med deres udvalgte bamse optaget i Bamseskolen. Bamsen begynder i skole i september og barnet følger med som bamseforældre og hjælper. I bamseskolen introduceres børnene for alt det skolen byder på. Vi leger med bogstaver og regnestykker, men mest handler det om at øve sig i at samarbejde, at koncentrere sig om det, der foregår og om at sidde stille og lytte. Bamserne bliver fotograferet, holder klassefest, tager på udflugter, kommer til skolelægen og tager på lejr tur uden bamseforældre. Bamserne undervises i idræt, billedkunst og natur og teknik. Bamseforældrene kommer til skole-hjem samtaler og holder forældremøder. Ved årets afslutning overrækkes bamseskolebevis til både bamse og bamseforældre. Fokuspunkter i Anerkendende relationer i samværet barn/ barn og voksen barn Børnenes venskaber Læringsstile, personalet søger viden om børnenes forskellige måder hvorpå de lærer og udvikler sig Grønne spirer Den daglige praksis er hele tiden rettet mod det enkelte barns udvikling og trivsel i fællesskabet i børnehaven. Aktiviteter tilrettelægges så de passer til både det enkelte barn, mindre grupperinger eller hele gruppen i samlet flok. Der vil blive arbejdet i forhold til værdier og mål, med dokumentationsmodeller og evalueringsredskaber, hvilket giver en mere bevidst tilgang til den pædagogiske praksis, og større faglighed og faglig tilfredshed. Snore Snore i hætter og lignende skal fjernes fra barnets tøj pga. risiko for kvælning. Solcreme HUSK at smøre dit barn ind hjemmefra om morgenen i perioder med dejlig solskin og høj UV stråling. Institutionen smører barnet ind om eftermiddagen. Forældre tager solcreme med som vi

10 lægger i en fælles kasse på den måde får børnene den solcreme på som forældre syntes er bedst til deres barn. Sovebørn Børnene sover ude året rundt - i krybbe eller barnevogn. En voksen står ved sovebørnene indtil alle er faldet i søvn - derefter overvåges de via babyalarm og jævnlige tilsyn, indtil de begynder at vågne igen. Børn over 2 år må i henhold til gældende lovgivning ikke sove med sele. Når barnet fylder 2 år vurderer vi, sammen med forældrene, om det er forsvarligt at lade barnet sove ude i krybbe uden sele. Det er muligt også at sove inden døre, hvis barnet er over 2 år. Vi har et lille soverum hvor de 2-3 årige ligger og hviler eller sover. Tirsdage og torsdage er hvile dage for de mindste i børnehaven, vi oplever en ro i de små kroppe når de kommer ind og hviler i løbet af ugen. Stamkort Ved indskrivningen i børnehaven noteres forældrenes kontaktoplysninger samt oplysninger om vaccinationer og lignende i barnets stamkort. HJÆLP TIL med at ajourføre dette. Læseleg IT Politik Bamseskolen. Bamseskolens pædagogik. Selv om det er for både børn og voksne er vigtigt, at bamseskolen er en sjov aktivitet, som børnene kan se frem til mens de går i børnehaven, er der selvfølgelig også en række pædagogiske overvejelser bag.

11 Vi har gennem årene med bamseskolen erfaret, at vi ved flytte fokus fra børnene til bamserne, gør det lettere for børnene at sætte ord på deres forventninger og bekymringer omkring fritidshjem og skole, og dermed kan vi bedre hjælpe børnene med at bearbejde dem. Børnene har givet udtryk for at deres bamser er generte, bange for at blive drillet eller har svært ved at sidde stille. Disse ting har vi talt med børnene om uden at udstille det enkelte barn. Vi kan ud fra det, børnene fortæller os, inddrage børnenes egne forældre, så de også ved, hvilke ting deres børn behøver hjælp til. Selv om samtalerne med børnene handler meget om deres kommende skoletid, får det også gevinst for den øvrige børnegruppe og dagligdagen i børnehaven. I løbet af skoleåret kommer der en ny bamse i bamseskolen. Da denne bamse ikke er tilknyttet noget barn, kan vi give bamsen en række vanskeligheder, som børnene dermed skal hjælpe bamsen med. Disse vanskeligheder er hentet fra børnehavens egen børn. Vi kan dermed tale med børnene om, hvordan vi skal opføre os overfor hinanden og hjælpe de børn som har det svært. Da det er de ældste børns adfærd, som har den største betydning for børnenes kultur, kommer deres handlinger til at betyde meget for, hvordan børnene har det indbyrdes. I kan, som forældre, gøre jeres barns start på fritidshjem og i skolen betydeligt nemmere for barnet, hvis I støtter barnet i at lære følgende: forstå og handle efter kollektive beskeder holde styr på egne ting. Eks. selv bære taske, selv hænge tøj på plads selv klare toilet besøg selv tage tøj af og på spise med kniv og gaffel acceptere et nej fra andre Det sidste år i børnehuset intensiveres de skoleforberedende aktiviteter og vi deltager blandt andet i det lokale projekt "Venskaber på tværs" I Venskaber på tværs mødes vi med andre kommende skolestartere i de forskellige kommuner hvor barnet starter i skole, og laver forskellige aktiviteter på tværs af institutionerne. Således sikrer vi os, at alle børn starter på fritidshjem og i skole sammen med nogen, som de kender på forhånd. Vi sikrer os også, at alle børn kender deres fritidshjem og nogle voksne fra fritidshjemmet. Når vi når til april holder vi afslutning for bamseforældrene. Vi finder ud af sammen med børnene, hvor vi godt kunne tænke os at komme hen. I år gik turen til nationalmusset, her så vi indianer udstillingen og det var nærliggende da vi op til afslutningen havde indianer projekt. Alle bamsebørn overnatter i huset og om morgen kommer forældrene og spiser morgen mad og siger farvel til hinanden. Sygdom

12 Et sygt barn bør ikke være i børnehave. Forældrene kontaktes, hvis barnets almentilstand er dårlig. SYGEPOLITIK. Børns sundhed, sygdom og almen tilstand er et fælles ansvar mellem hjemmet og daginstitutionen. Dette fælles ansvar udøves i gensidig respekt for hjemmets og børnehusets holdninger og vilkår. Udgangspunktet for børnehuset er, at det syge barns behov altid kommer i første række. Børn skal ikke i institution når de er syge, det vil sige, når deres almene tilstand er dårlig. Grundlaget for kontakt mellem personale og forældre er, at vi ønsker en åben og ærlig dialog om, hvad der er bedst for barnet. Forældrene skal have tillid til, at personalet reagerer kompetent, når barnets almen tilstand ændres. HVAD ER ALMEN TILSTAND? I børnehusets sygdomspolitik har vi brugt betegnelsen "almen tilstand". Ved almen tilstand forstår vi barnets fysiske og psykiske velbefindende i en helhed. Det er denne helhed, der er omdrejningspunktet for personalets opmærksomhed og omsorg for barnet. Hvert barn har sin egen almene tilstand! Nogle børn er meget aktive, andre mere stille. Nogle børn spiser meget, andre spiser lidt. Nogle børn er meget kælne, andre søger ikke så meget kropskontakt. Derfor lægger personalet vægt på, hvordan det enkelte barn opfører sig til daglig både fysisk og psykisk. SÅDAN VURDERER VI BARNETS ALMENE TILSTAND Når vi skal vurdere om et barn er for sygt til at være i institutionen, er det barnets almene tilstand, der er grundlaget for vurderingen. Der er mange variationsmuligheder indenfor det normale, som der ikke er grund til at være bekymret over. De ændringer i den almene tilstand, som vi lægger vægt på, kan være én eller flere af følgende årsager: barnet vil ikke være sammen med andre børn barnet kræver en voksen for sig selv barnet ændrer sine spisevaner barnet opfører sig mere passivt end normalt barnet har feber barnet er pivset, ulykkelig eller på anden måde ude af psykisk balance barnet kan ikke følge den daglige rytme som f.eks. at komme ud på legepladsen (her ser vi bort fra kroniske sygdomme) barnet har konstant løbende næse og kraftigt udflåd fra ørene, eller barnet har snot løbende ud af næsen umiddelbart efter, at man lige har tørret den (her ser vi bort fra allergikere) Feber er kun én blandt flere årsager, personalet og forældrene skal vurdere, når det skal afgøres, om barnet kan komme i institution eller skal hentes hjem fra institutionen, og specielt for vuggestuebørn er feber en usikker faktor. Børns temperaturregulering er ikke fuldtudviklet før ved 3 til 4 års alderen, og mindre børns temperatur kan derfor svinge meget, uden at det behøver være et tegn på sygdom. Derfor er det godt at have flere forhold at vurdere ud fra. Barnets psykiske velbefindende er således også en faktor, der indgår i vurderingen af den almene tilstand. Et utrygt og ulykkeligt barn har ikke nødvendigvis feber, men kan have et stort behov for mor eller far. HENSYNET TIL ANDRE BØRN OG PERSONALE Ved vurderingen af om barnet er for sygt til at være i institutionen indgår også hensynet til:

13 smittefare over for andre børn og personale stressniveauet i institutionen dagligdagen i børnehaven kan godt være stressende, hvis man ikke er helt rask at alle børn i institutionen også de raske har krav på personalets omsorg. Hvis et sygt barn kræver megen ekstra omsorg, bliver der mindre tid til de andre børn. Tur ud af huset Vi tager gerne på ture ud af huset. Verden er stor og dejlig og det vil vi gerne vise børnene. Vi meddeler på tavlen gerne dagen før vi tager på en planlagt tur. Vi kan også godt i det gode vejr finde på at tage på en spontan tur. Hvis du vil sikre, at dit barn kommer med på ture, så kom ved 9.00 tiden. Åbningstider Dagligt fra kl til kl vi har dog fleksibel åbningstid 06.30, har i behov for tidligere åbning en dag i ugen, skal vi have besked senest 2 dage før jeres behov. Årsplan I starten af det nye år får alle forældre en årskalender. Her kan forældrene se, husets planlagte aktiviteter og projekter.

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie.

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Kære Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Vi vil gerne have besøg af jer, inden du starter. Så kan I se

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

Velkommen til Kirsebærhuset.

Velkommen til Kirsebærhuset. Velkommen til Kirsebærhuset. Et kommunalt integreret dagtilbud Idrætsvej 73-75 2650 Hvidovre Tlf.: 72 48 99 44 1 Velkommen. Kirsebærhuset består af fire stuer: På hver stue er der to pædagoger og en medhjælper/studerende

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER:

OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER: OMRÅDE TJÆREBORG/ESBJERG Ø STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 76 16 22 50 BØRNEHAVEN TLF. 29 35 13 27 KONTORET TLF. 76 16 22 51 ÅBNINGSTIDER: MANDAG TIL OG MED TORSDAG KL. 6.00 TIL 16.30 FREDAG KL. 6.00

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

Velkommen Til VENTEMØLLEGÅRDEN

Velkommen Til VENTEMØLLEGÅRDEN Velkommen Til VENTEMØLLEGÅRDEN Til forældrene Efterår 2009. Vi er glade for at byde børn og forældre velkomne til Ventemøllegården! Vi håber, at I bliver glade for børnehaven. Vi vil gøre vores bedste

Læs mere

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her.

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her. 1 Velkomstfolder til Agtrupvej. Velkommen til Vuggestuen Agtrupvej. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen i vuggestuen og fortælle jer lidt om, hvad I kan forvente af vuggestuen og hvad vi forventer

Læs mere

Lindegårdsalle` 20 3550 Slangerup tlf. 47335960

Lindegårdsalle` 20 3550 Slangerup tlf. 47335960 Lindegårdsalle` 20 3550 Slangerup tlf. 47335960 1 ÅBNINGSTID: Mandag torsdag KL. 6.30-17.30 Fredag KL. 6.30 16.30 Lukket i ugerne 29 + 30 Behovsåbent i anden institution: Mellem jul og nytår Fredag efter

Læs mere

Højvangshaven er præget af glæde, læring og udvikling. Vi ser muligheder og er nytænkende.

Højvangshaven er præget af glæde, læring og udvikling. Vi ser muligheder og er nytænkende. Højvangshaven er præget af glæde, læring og udvikling. Vi ser muligheder og er nytænkende. Vores værdier er: Glæde, nærvær, respekt, faglighed og mod. NORMERET BØRNETAL: Højvangshavens Integrerede Institution

Læs mere

Personalet i Børnehuset:

Personalet i Børnehuset: Svalestuen 1 Pilehytten Hovedgaden 74 4520 Svinninge. Kontor: Tlf. 72368280 Mobiltelefon Tlf. 72365317 Lærkestuen: Tlf. 72368284 Svalestuen: Tlf. 72368285 Personalet i Børnehuset: Daglig pædagogisk leder:

Læs mere

Indhold. Praktiske oplysninger. Aflevering og afhentning. Dagens rytme. Her kan du læse om de praktiske oplysninger.

Indhold. Praktiske oplysninger. Aflevering og afhentning. Dagens rytme. Her kan du læse om de praktiske oplysninger. Indhold Praktiske oplysninger... 1 Aflevering og afhentning... 1 Dagens rytme... 1 Mad og madpakker... 2 Skiftetøj... 3 Blebørn... 3 Fravær ved ferie... 3 Sygdom... 3 Fødselsdage... 4 Medbragt legetøj...

Læs mere

Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780. Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk

Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780. Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780 Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse. 1. Velkommen til Børnehuset Kvaglund. 2. Hvem er vi? 3. Åbningstid. 4. Tabulex.

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN

VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN Svend Poulsensvej 154, 3060 Espergærde, Åbningsningstid: mandag-fredag kl. 6.30 17.00 Galaksen: 49284357 Himmel Stuen: 49284356 Stjernerne: 49284358 Leder David Seebach: 49282451

Læs mere

Velkommen i Visby Børnehus

Velkommen i Visby Børnehus En dag på legepladsen Velkommen i Vores bålhytte Med denne pjece vil vi gerne byde jer velkommen i og samtidig fortælle lidt om, hvem vi er og hvad vi laver. I kan læse mere om vores værdier, pædagogiske

Læs mere

Aldersintegreret institution STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 7616 2250

Aldersintegreret institution STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 7616 2250 Aldersintegreret institution STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 7616 2250 VELKOMMEN BØRN: I Valmuen modtager vi ca. 90 børn i alderen 0-6 år, fordelt i 2 huse. I det ene hus har vi 3 vuggestuegrupper.

Læs mere

Velkommen i Børnehuset Molevitten

Velkommen i Børnehuset Molevitten Velkommen i Børnehuset Molevitten BØRNEHAVEN TREKLØVEREN ENGBLOMMEN, KLOKKEBLOMST & KLUB 5 Børnehaven er normeret til 70 børn i alderen 2,9 5 år. Børnene er fordelt på 3 stuer, Engblommen, Klokkeblomst

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Vængebo

Velkommen til Børnehaven Vængebo Velkommen til Børnehaven Vængebo Rudersdalsvej 91 A 2840 Holte 46 11 35 10 Indholdsfortegnelse Hjertelig velkommen... 2 En ny start... 2 Normering... 2 Åbningstid... 3 Hent og Fix ordning... 3 Vængebo

Læs mere

Velkommen i Børnehuset Molevitten

Velkommen i Børnehuset Molevitten Velkommen i Børnehuset Molevitten BØRNEHAVEN PALETTEN KLATTERNE & TUBERNE Børnehaven er normeret til 40 børn i alderen 2,9 5 år. Børnene er fordelt på 2 stuer, Tuberne og Klatterne, med 20 børn på hver.

Læs mere

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Velkommen i Troldehøj... 4 Hverdagen i Troldehøj... 5 Kort om Troldehøj... 6 Åbningstid... 7 Indkøring af nye børn...

Læs mere

VELKOMMEN TIL FEMKANTEN

VELKOMMEN TIL FEMKANTEN VELKOMMEN TIL FEMKANTEN Strandgården 17B 2635 Ishøj Tlf. 43 73 67 60 Vi glæder os til at lære jer at kende, og til vores fremtidige samarbejde omkring jeres barn. På personalets vegne v/leder Britt Ravnsted-Larsen

Læs mere

Velkommen til Humlebien

Velkommen til Humlebien Velkommen til Humlebien Humlebien Sct. Jørgens Park 17 4700 Næstved Tlf. 55 88 75 10 Email:Humlebien@naestved.dk Kære forældre Med denne folder vil vi gerne byde Jer og Jeres barn velkommen i Humlebien.

Læs mere

Duponts Gård. Duponts Gård Dronningensgade 66 7000 Fredericia Tlf. 72106500. Duponts Gård Dronningensgade 66 7000 Fredericia Tlf.

Duponts Gård. Duponts Gård Dronningensgade 66 7000 Fredericia Tlf. 72106500. Duponts Gård Dronningensgade 66 7000 Fredericia Tlf. Velkommen i. Vi håber I bliver glade for, at komme i institutionen og vi ser frem til et godt samarbejde Med denne folder vil vi gerne fortælle jer hvem vi er, og hvad vi står for. Hvis I vil vide endnu

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Valhalla

Velkommen til Børnehuset Valhalla Velkommen til Børnehuset Valhalla Med denne lille folder vil vi byde børn og forældre velkommen til Valhalla. Vi håber, at vi får en god tid sammen 1 Børnehuset Valhalla er en kommunal institution. I 1972

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Hjortholm

Velkommen til Børnehuset Hjortholm Velkommen til Børnehuset Hjortholm Vi vil i dette hæfte give jer en introduktion til institutionen og de informationer, der er vigtige for jer. Hæftet består først af informationer, der vigtige lige fra

Læs mere

Vuggestuen Vestervang

Vuggestuen Vestervang Vuggestuen Vestervang 2 Velkommen 3 Vuggestuen Vestervang er, beliggende midt i boligområdet Vestervang lige ned til Botanisk Have. Huset har tre stuer og et stort fællesrum i midten. På hver stue er der

Læs mere

BØRNEHAVEN Lauge Koch

BØRNEHAVEN Lauge Koch Velkommen i BØRNEHAVEN Lauge Koch Velkommen Kære forældre. Med denne velkomstpjece vil vi gerne byde jer velkommen til Børnehaven Lauge Koch. Formålet med denne pjece er, at give jer et indblik i børnehaven

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Niels Bohr

Velkommen til Børnehuset Niels Bohr Velkommen til Børnehuset Niels Bohr Niels Bohrs Allé 10 ; Vuggestuerne ; Kernen, Mini-bølgerne og børnehavegruppen Bølgerne Åbningstid ; Mandag-torsdag: 6.30 16.45 Skovsbovænget 7: Skyerne (de ældste børnehavebørn)

Læs mere

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være Velkommen i Svalen Et godt sted at være En daginstitution for de 0-6 årige Skolegade 2, Holbøl 6340 Kruså. Tlf. : 73 76 84 45 Mail:svalen@aabenraa.dk Hjemmeside: svalen-holbøl.dk eller svalen-holboel.dk

Læs mere

Børnehusene har fælles institutionsleder, Karen Sterling, samt fælles bestyrelse.

Børnehusene har fælles institutionsleder, Karen Sterling, samt fælles bestyrelse. Fraugde Børnehus Jakobsstigen 1 5220 Odense Sø Tlf.: 63 75 34 25 Åbningstider: Mandag torsdag: 6.15-16.30 Fredag: 6.15-16.15 Kære forældre Velkommen til Fraugde Børnehus Vi håber at I her kan få svar på

Læs mere

Vuggestuegruppen i intgr. Daginstitution Ådalsparken

Vuggestuegruppen i intgr. Daginstitution Ådalsparken Velkommen til Vuggestueafdelingen, Blå stue: At starte i vuggestue kan være en stor omvæltning for familien og især hvis det er første gang I stifter bekendtskab med institutionsverdenen. Vi har derfor

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Spirrevippen

Velkommen til Børnehuset Spirrevippen Velkommen til Børnehuset Spirrevippen Rigtig hjerteligt velkommen til vores Børnehus! Her har vi samlet en folder med de vigtigste praktiske informationer om vores Børnehus, så I kan få et indblik i Spirrevippens

Læs mere

Åbningstider i Havblik

Åbningstider i Havblik Velkommen I Havblik Åbningstider i Havblik Mandag torsdag: 6.45-16.30 Fredag : 6.45 15.45 Der kan, hvis der er et arbejdsrelateret behov søges om udvidet åbningstid i tidsrummet fra kl. 06.00 6.45. Skema

Læs mere

Velkommen i Dagplejen

Velkommen i Dagplejen Velkommen i Dagplejen 1 Dagplejen er kommunens største daginstitution med 48 dagplejere, 3 deltidsansatte pædagoger, 1 leder og en administrativ medarbejder. Dagplejen arbejder ud fra et anerkendende børnesyn,

Læs mere

PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE. For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger.

PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE. For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger. PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger. Vi forventer at I læser denne folder igennem ved Jeres barns opstart

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde.

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde. Indledning: I forbindelse med Espebo Børnecenters ansøgning om at blive privatiseret under De Frie Børnehaver og Fritidshjem, ønsker vi at benytte lejligheden til at orientere om de forhold, som vi finder

Læs mere

Hej. Du skal starte i børnehaven Seest Gl. Skole dag den / -. Den gruppe du skal gå i hedder:

Hej. Du skal starte i børnehaven Seest Gl. Skole dag den / -. Den gruppe du skal gå i hedder: Hej. Du skal starte i børnehaven Seest Gl. Skole dag den / -. Den gruppe du skal gå i hedder: Din kontaktperson hedder. Vi har aftalt at du og dine forældre kommer på besøg dag den / klokken. Det vil være

Læs mere

Børnehuset Tommeliden Vuggestuen Kontakt : Mogens :87871400 Vuggestuen :51507017 Mail : mbd@viborg.dk

Børnehuset Tommeliden Vuggestuen Kontakt : Mogens :87871400 Vuggestuen :51507017 Mail : mbd@viborg.dk Børnehuset Tommeliden Vuggestuen Kontakt : Mogens :87871400 Vuggestuen :51507017 Mail : mbd@viborg.dk Ved overgang til vuggestuen, er I velkommen til at være sammen med jeres barn i en indkøringsperiode.

Læs mere

DesignBørnehuset SanseSlottet

DesignBørnehuset SanseSlottet DesignBørnehuset SanseSlottet Vi vil gerne byde jer velkommen i Designbørnehuset SanseSlottet. SanseSlottet er en afdeling af Børnehusene i Vonsild. Vi håber, denne skrivelse kan give jer et lille indblik

Læs mere

Velkommen til vores vuggestue

Velkommen til vores vuggestue Velkommen til vores vuggestue Med denne folder får du nogle vigtige praktiske informationer om dit barns hverdag i vuggestuen. Heri beskrives, hvad vi tilbyder, og hvad vi forventer af dig i det fremtidige

Læs mere

ER DU HELLER IKKE TANKELÆSER?

ER DU HELLER IKKE TANKELÆSER? ER DU HELLER IKKE TANKELÆSER? SÅ LÆS OM VORES FORVENTNINGER TIL FORÆLDRE HER > Elsted Dagtilbud INDHOLD Det gode samarbejde 3 Generelt samarbejde 4 Pædagogisk samarbejde 6 Sociale kompetencer 8 Hjælp til

Læs mere

Mælkebøtten - Børn i bevægelse. Velkomstfolder. Mælkebøtten - Børn i bevægelse

Mælkebøtten - Børn i bevægelse. Velkomstfolder. Mælkebøtten - Børn i bevægelse Velkomstfolder Mælkebøtten Kære nye forældre! At begynde i børnehave kan give anledning til mange spørgsmål. Derfor har vi valgt, at lave denne velkomstfolder, der giver Jer et generelt indblik i barnets

Læs mere

Velkommen i vuggestuen Manegen

Velkommen i vuggestuen Manegen Velkommen i vuggestuen Manegen Byvej 248 A+B - 2650 Hvidovre Tlf.: 72 20 66 40 E-mail: manegen@hvidovre.dk Hjemmeside: www.manegen.hvidovre.dk Velkommen i vuggestuen Manegen. Byvej 248 A+B 2650 Hvidovre

Læs mere

Velkommen i Dagplejen Åby

Velkommen i Dagplejen Åby Velkommen i Dagplejen Åby Århus Kommune Dagtilbuddet Gl. Åby En pjece til nye forældre Forældrerådet i Dagplejen Åby vil bidrage med at få etableret en god kontakt mellem dagpleje og hjem. Derfor er der

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Skovparken!

Velkommen til Børnehaven Skovparken! Velkommen til Børnehaven Skovparken! Med disse sider vil vi gerne give jer nogle praktiske oplysninger og give jer et indtryk af, hvordan det er at gå i vores børnehave. Der er specielt to forhold, der

Læs mere

KULTURBØRNEHAVEN Lauge Koch

KULTURBØRNEHAVEN Lauge Koch Velkommen i KULTURBØRNEHAVEN Lauge Koch Velkommen Kære forældre. Med denne velkomstpjece vil vi gerne byde jer velkommen til Kulturbørnehaven Lauge Koch. Formålet med denne pjece er, at give jer et indblik

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Niels Bohr

Velkommen til Børnehuset Niels Bohr Velkommen til Børnehuset Niels Bohr Niels Bohrs Allé 10 ; Vuggestuen Kernen og Bølgerne Skovsbovænget 7 : Skyerne (de ældste) Åbningstid ; Mandag-torsdag: 6.30 16.45 Fredag ; 6.30-16.30 Tlf. nr.: 6375

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Rævehøjvej 40 et godt sted at blive større

Rævehøjvej 40 et godt sted at blive større Rævehøjvej 40 et godt sted at blive større 1 Praktiske informationer Børnehuset Rævehøjen er normeret til 60 børn. 24 vuggestuebørn fordelt på 2 stuer og 1 gruppe bestående af 36 børnehavebørn, opdelt

Læs mere

Velkommen til D.I.I. Perlen

Velkommen til D.I.I. Perlen Velkommen til D.I.I. Perlen KÆRE FORÆLDRE Hele personalet ønsker jer og jeres barn velkommen i D.I.I. Perlen I sidder med denne velkomstpjece i hånden, fordi I har valgt at lade jeres barn starte i vores

Læs mere

Langhøj Dagtilbud. Mariehønen. Integreret vuggestue og børnehave. Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer.

Langhøj Dagtilbud. Mariehønen. Integreret vuggestue og børnehave. Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer. Langhøj Dagtilbud Mariehønen Integreret vuggestue og børnehave Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer.dk http://langhoej.struer.dk Velkommen i Langhøj Dagtilbud, Mariehønen. Når

Læs mere

Velkommen til Børnehaven

Velkommen til Børnehaven Mariehønen 1 Velkommen til Børnehaven Mariehønen har op til 39 børn fordelt på to basisgrupper, lyseblå og mørkeblå, med primær voksentilknytning. Vores ressourcegruppe indgår primært i Mariehønen med

Læs mere

En god start kan for eksempel se således ud:

En god start kan for eksempel se således ud: En god start i Firkløverens Vuggestue. Det kan virke meget overvældende at starte i en institution. Der er mange nye børn og voksne - og støjniveauet er til tider højt. Derfor er det en god ide, at I bruger

Læs mere

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre Børnehaven Møllegården Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre 01-07-2014 Velkommen i Børnehaven Møllegården, vi håber, I alle falder godt til! I denne brochure kan I læse lidt om alt

Læs mere

D.I.I. Løgtengården Grenåvej 770 8541 Skødstrup Tlf. 87 13 81 88-1 -

D.I.I. Løgtengården Grenåvej 770 8541 Skødstrup Tlf. 87 13 81 88-1 - D.I.I. Løgtengården Grenåvej 770 8541 Skødstrup Tlf. 87 13 81 88-12 - - 1 - Andre oplysning Det skal du huske hver dag En eftermiddagsmadpakke, så dit barn kan holde sig mæt til det skal hjem. Et par hjemmesko

Læs mere

VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN ÅKANDEN

VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN ÅKANDEN VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN ÅKANDEN 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. KÆRE NYE FORÆLDRE 3 Der er pladsgaranti indtil skolestart 3 Åkandens værdigrundlag 3 Start i vuggestuen 4 2. GENNEMGANG AF DAGEN 5 De yngste børn

Læs mere

Velkommen i Dagplejen

Velkommen i Dagplejen Velkommen i Dagplejen Kære Forældre Det sætter mange tanker i gang, når man afleverer sit barn i dagplejen for første gang. Det er vigtigt, at I føler jer trygge og får et godt indblik i, hvad det vil

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Søløven.

Velkommen til Børnehaven Søløven. Velkommen til Børnehaven Søløven. Børnehaven Søløven er en kommunal børnehave og er en del af Sparkær LBO. Adresse: Børnehaven Søløven Sølystvej 33, Sparkær 8800 Viborg TLF. 87871595 E-mail: bh.soeloeven@viborg.dk

Læs mere

Velkommen til Gadekæret

Velkommen til Gadekæret Velkommen til Gadekæret Velkommen til Gadekæret Gadekæret er tegnet af arkitektgruppen Regnbuen og institutionen åbnede i 1998 og var med i en konkurrence om fremtidens daginstitutioner. Gadekæret er

Læs mere

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens.

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens. Mad og måltider i Børnehuset Hvidehøj. Overordnede mål: Hvidehøjs mad og måltider tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad og måltider. Vi vil

Læs mere

Velkommen i. Menighedsvuggestuen Østergade 67, 7620 Lemvig. 9663 1828

Velkommen i. Menighedsvuggestuen Østergade 67, 7620 Lemvig. 9663 1828 Velkommen i Menighedsvuggestuen Østergade 67, 7620 Lemvig. 9663 1828 Menighedsvuggestuen er en afdeling af den selvejende institution, Lemvig Menighedsbørnehave og vuggestue, Børnehaven, Skolevej 7 og

Læs mere

Børnehuset Humlebien. Byvej 248c 2650 Hvidovre. Tlf. 36788419. Email: bornehusethumlebien@hvidovre.dk Hjemmeside: www.humlebien.

Børnehuset Humlebien. Byvej 248c 2650 Hvidovre. Tlf. 36788419. Email: bornehusethumlebien@hvidovre.dk Hjemmeside: www.humlebien. . Børnehuset Humlebien Byvej 248c 2650 Hvidovre. Tlf. 36788419 Email: bornehusethumlebien@hvidovre.dk Hjemmeside: www.humlebien.hvidovre VELKOMMEN TIL HUMLEBIEN Denne pjece er tænkt som en hjælp, når dit

Læs mere

Velkommen til. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen samt give en kort introduktion til vores børnehave.

Velkommen til. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen samt give en kort introduktion til vores børnehave. Velkommen til Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen samt give en kort introduktion til vores børnehave. Børneby Øster er en kommunal institution med ca. 140 børn i alderen 2 år og 9 måneder

Læs mere

Velkommen i Børnehuset Molevitten

Velkommen i Børnehuset Molevitten Velkommen i Børnehuset Molevitten BØRNEHAVEN TREKLØVEREN ENGBLOMMEN & KLOKKEBLOMST VELKOMMEN i Børnehuset Molevitten. Bestyrelsen og medarbejderne ser samarbejdet mellem forældre og pædagoger som en af

Læs mere

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Vi vil med denne velkomstfolder byde jer velkommen til Svalen og håber på et godt samarbejde med jer forældre. Folderen indeholder lidt om Svalens

Læs mere

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op.

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op. Kerneydelser Aflevering: Skal være tryg for forældre og børn. Barnet skal altid mødes af et pædagogisk personale, der er specielt forholder sig til barnet i denne situation. Det pædagogiske personale skal

Læs mere

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet Præsentation af Nordlyset Nordlyset er en kommunal børnehave Vi har en basis normering til 25 børnehavebørn i alderen 3-6 år og 5 småbørn i alderen 2,6-3 år. Vi har ind imellem dagplejebørn i gæstepleje.

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen

Børnehuset Hindbærvangen Kære forældre. Vi håber, at I og jeres barn må trives her hos os. Denne lille folder vil indeholde væsentlige praktiske oplysninger vedr. dagligdagen i børnehuset. De pædagogiske principper og handleplaner

Læs mere

Velkommen til Mariehønen

Velkommen til Mariehønen Velkommen til Mariehønen Mariehønen er en integreret institution, hvilket betyder, at dit barn kan være i den samme institution fra det starter som vuggestuebarn til det starter i børnehaveklasse. Mariehønens

Læs mere

Velkommen i Børnehuset Udsigten!

Velkommen i Børnehuset Udsigten! BØRNEHUSET UDSIGTEN Forældrefolder 2013 / 2014 Indholdsfortegnelse Velkommen i Børnehuset Udsigten side 2 Afslutning for vuggestue- og skolebørn side 3 Andre informationer side 3 Bleer side 4 Dagsrytme

Læs mere

DII Delfinhuset Bredevej 2c, 8250 Egå Tlf. 8674 2799 / E-mail: hmjun@aarhus.dk

DII Delfinhuset Bredevej 2c, 8250 Egå Tlf. 8674 2799 / E-mail: hmjun@aarhus.dk Informationsmateriale til nye forældre i Delfinhusets vuggestuegruppen Indholdsfortegnelse Delfinhuset.... 2 Dagsrytme i vuggestuen.... 3 Aktiviteter. 4 Forældresamarbejde.. 5 Status- og udviklingssamtalen....

Læs mere

Vuggestuen Fuglereden Bremdal Torv 2 7600 Struer Tlf. 96 84 89 20. Se fugleredens hjemmeside: http://bremdal.struer.dk.

Vuggestuen Fuglereden Bremdal Torv 2 7600 Struer Tlf. 96 84 89 20. Se fugleredens hjemmeside: http://bremdal.struer.dk. Vuggestuen Fuglereden Bremdal Torv 2 7600 Struer Tlf. 96 84 89 20 Se fugleredens hjemmeside: http://bremdal.struer.dk Åbningstider: Mandag-torsdag 6.15-17.00 Fredag 6.15-16.00 Velkommen i Bremdal dagtilbuds

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

VELKOMMEN i SOLSIKKEN Torvevænget 5B, 8310 Tranbjerg Tlf.: 87 13 84 85 e-mail: mettho@aarhus.dk

VELKOMMEN i SOLSIKKEN Torvevænget 5B, 8310 Tranbjerg Tlf.: 87 13 84 85 e-mail: mettho@aarhus.dk VELKOMMEN i SOLSIKKEN Torvevænget 5B, 8310 Tranbjerg Tlf.: 87 13 84 85 e-mail: mettho@aarhus.dk Vi byder velkommen til Solsikken Denne pjece er en vejledning i, hvordan det er at gå her i Solsikken. Den

Læs mere

Velkommen til. Vuggestueafdelingerne. Tlf: 9628 6920 E-mail: galaxen@herning.dk www.galaxen.herning.dk

Velkommen til. Vuggestueafdelingerne. Tlf: 9628 6920 E-mail: galaxen@herning.dk www.galaxen.herning.dk Velkommen til Vuggestueafdelingerne Tlf: 9628 6920 E-mail: galaxen@herning.dk www.galaxen.herning.dk 1 Velkommen Vi ønsker med denne forældrepjece, at byde dit barn og dig velkommen i Galaxen. Denne folder

Læs mere

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Velkommen Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 2 Mail: Annette R. Jensen arjen@gribskov.dk (områdeleder) Netti Bromose cnebr@gribskov.dk (daglig pædagogisk

Læs mere

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Sådan greb vi kortlægningen an Anvendte værktøjer og metoder, tidsramme for kortlægningen samt angivelse af hvem der var involveret Vi brugte spørgeskemaet fra DCUM

Læs mere

Velkommen. Med denne lille velkomstpjece vil vi give dig og dit barn lidt praktiske oplysninger.

Velkommen. Med denne lille velkomstpjece vil vi give dig og dit barn lidt praktiske oplysninger. Velkommen VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET WIEMOSEN Du og dit barn ønskes velkommen til Børnehuset Wiemosen. Vi glæder os til samarbejdet med jer og håber I vil befinde jer rigtig godt her hos os. Med denne lille

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Velkommen til. Kløverløkken!

Velkommen til. Kløverløkken! Velkommen til Kløverløkken! Kære Nu skal du til at gå i Du skal være hos De voksne på din stue hedder Vi glæder os til at se dig! Varme hilsner Velkommen i Kløverløkken. At starte i institution kan være

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT Som årstidsdagplejer skal man introducere dagplejebørnene for årstidens skiften højtider og traditioner, der er forbundet hermed ud fra børnenes præmisser. Gennem arbejdet

Læs mere

Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012

Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012 Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012 Velkommen til den integrerede daginstitution Grøndalen Kære forælder Vi vil gerne byde dit barn og dig velkommen i Grøndalen. Denne folder henvender

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

VELKOMMEN TIL VESTERBRO BØRNEGÅRD

VELKOMMEN TIL VESTERBRO BØRNEGÅRD Velkommen til Vesterbro Børnegård Alle børn er forskellige, derfor vil behandlingen af jeres barn være meget individuel, når det starter i Vesterbro Børnegård. Vi vil sammen med jer finde den bedste løsning

Læs mere

Integreret Institution Tangebo

Integreret Institution Tangebo Integreret Institution Tangebo Kostpolitik 1 Tangebos kostpolitik. Forældrebestyrelsen og personalet i Tangebo har sammen udarbejdet nedenstående kostpolitik. Vi har søgt viden og vejledning hos rejseholdsmedarbejder

Læs mere

Kære forældre til kommende skovbørn

Kære forældre til kommende skovbørn Privat Skovbørnehaven Mariehønen Skovbrynet 44 2800 Lyngby Telefon 30965035 E-mail: Bestyrelsen: kontakt@mariehoenenprivat.dk Leder: mariehoenen@mariehoenenprivat.dk NORMERING: Vi er 5 voksne og 27 børn.

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Åbningstider: Mandag-Torsdag 6.15-17.00 Fredag 6.15-16.00. Spisetider Der åbnes op 6.15 hvor der tilbydes morgen mad indtil kl. 8.00.

Åbningstider: Mandag-Torsdag 6.15-17.00 Fredag 6.15-16.00. Spisetider Der åbnes op 6.15 hvor der tilbydes morgen mad indtil kl. 8.00. Velkommen til Saltum SI - børnehaveen hvor jeres barn nu starter på et nyt kapitel i sit liv. Vi håber på et godt samarbejde med jer forældre, Og at jeres barn må trives her hos os. Åbningstider: Mandag-Torsdag

Læs mere

Beskeder: Det er vigtigt at være opmærksom på beskeder i skoleintra, det er også her, man informeres om evt. arrangementer.

Beskeder: Det er vigtigt at være opmærksom på beskeder i skoleintra, det er også her, man informeres om evt. arrangementer. Værd at vide om SFO. Aflevering/afhentning: Når I afleverer jeres barn om morgenen, er det vigtigt, at l lige kommer ind og siger godmorgen, så vi ved, hvem vi har i huset. Ligeledes at sige farvel ved

Læs mere