Digitalt særtryk af FUND OG FORSKNING I DET KONGELIGE BIBLIOTEKS SAMLINGER. Bind With summaries

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Digitalt særtryk af FUND OG FORSKNING I DET KONGELIGE BIBLIOTEKS SAMLINGER. Bind 51 2012. With summaries"

Transkript

1 Digitalt særtryk af FUND OG FORSKNING I DET KONGELIGE BIBLIOTEKS SAMLINGER Bind With summaries KØBENHAVN 2012 UDGIVET AF DET KONGELIGE BIBLIOTEK

2 Om billedet på smudsomslaget se s. 57. Det kronede monogram på kartonomslaget er tegnet af Erik Ellegaard Frederiksen efter et bind fra Frederik 3.s bibliotek Om titelvignetten se s Forfatterne og Det Kongelige Bibliotek Redaktion: John T. Lauridsen Redaktionsråd: Ivan Boserup, Else Marie Kofod, Erland Kolding Nielsen, Anne Ørbæk Jensen, Stig T. Rasmussen, Marie Vest Fund og Forskning er et peer-reviewed tidsskrift. Papir: Scandia 2000 Smooth Ivory 115 gr. Dette papir overholder de i ISO 9706:1994 fastsatte krav til langtidsholdbart papir. Grafisk tilrettelæggelse: Jakob Kyril Meile Tryk og indbinding: SpecialTrykkeriet, Viborg ISSN ISBN

3 Danske kortsamlere og -samlinger med fokus på Det Kongelige Biblioteks kortsamlinger af Henrik Dupont Landkort og søkort har altid haft deres plads blandt store nationalog universitetsbiblioteker. Litteraturen om kortsamlinger og kortsamlere er imidlertid meget beskeden og måske specielt i de nordiske lande, hvor der ikke på samme måde har været fokus på kortsamlere som på bogsamlere. Ofte har der været et sammenfald især når det gælder kort i form af atlasser og kort i større topografiske værker. Kortsamlere har i mange år haft deres helt egne organisationer på internationalt plan, 1 der hvert år afholder faglige konferencer, hvor der udover det at samle kort ofte er et højt fagligt niveau blandt foredrag og udstillinger. Denne konference har aldrig været afholdt i Danmark, hvor antallet af kortsamlere er beskedent og de fleste ynder anonymiteten. Sådan har det ikke altid været og denne artikel skal give et lille indblik i private og offentlige kortsamlere og kortsamlinger gennem tiden. Kort i form af håndtegnede eller trykte værker har ligesom bogverdenen undergået nogle teknologiske forandringer i de sidste par årtier, der måske sætter en ende på kortet i den traditionelle form. Digitale kort og GPS har afløst tidligere papirkort som praktiske foranstaltninger i såvel rutevejledning som praktiske redskaber ved byggeri, matrikulering, planlægning mm. Det har nu aldrig primært været moderne kort, der var traditionelle kortsamleres område. Men som med andre samlerområder findes der ikke nogen afgrænsning i samlerobjekterne blandt private samlere. De offentlige kortsamlere eller kortsamlinger har haft mere praktiske afgrænsninger, selv om der stadig findes mange forskellige typer kortsamlinger. Der er i disse år ved at ske en vis centralisering af de offentlige kortsamlinger dog uden en overordnet plan. 1 IMCOS er International Map Collectors Society.

4 534 Henrik Dupont I starten af forrige århundrede blev der flere gange sat spørgsmålstegn ved at mange forskellige institutioner havde kortsamlinger og forskellige initiativer blev sat i gang. 2 Konklusionen blev dog at de eksisterende kortsamlinger ved f.eks. Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek og Rigsarkivet havde hver deres funktion og derfor fortsat skulle eksistere. Der blev igangsat en række udvekslinger så formålet i de forskellige samlinger blev klarere. Centraliseringen blev således ikke gennemført, ligesom ideerne om en fælles central katalog heller ikke lod sig gennemføre. Med vores dages teknologi er det hverken nødvendigt med en fælles fysisk samling eller en fælles central katalog. Teknologien gør det muligt, at bygge tekniske løsninger, der gør at der kan søges i mange samlinger på en gang, forudsat disse er registreret. Kort har så den ekstra funktionalitet, at registreringen kan gøres sammenlignelig ved at bruge geografiske koordinater. Derved er både fremfinding og sammenligning blevet meget lettere. Der udestår dog adskillige arbejdsopgaver og timer, før disse processer er gennemført. I teorien kan private kortsamlinger registreres og gøres tilgængelige på samme måde, hvis kortsamleren ønsker dette. Mere om dette i sidste afsnit. Dagens offentlige kortsamlinger er ofte et resultat af private kortsamleres initiativer og arbejde kombineret med pligtaflevering og resultatet af offentlige institutioners produktion gennem knap 500 år. Denne artikel skal ses som et første forsøg på at skrive denne historie. Udover samlerværdien af gamle historiske kort, har disse ofte en kunstnerisk dimension, ligesom de fortæller historier om landskabet og anvendelsen af kort som magtmiddel og informationsbærer. Så der er mange gode grunde til dels at beskæftige sig med historiske kort, dels med opbygningen af historiske kortsamlinger, ligesom fremkomsten af nye hidtil ukendte kort hele tiden beriger historien. De tidligste kendte kortsamlere I 2012 er det 500 året for fødslen af en af den moderne kortlægnings grundlæggere Gerhard Mercator ( ). Denne hollandske kartograf havde gode forbindelser til Henrik Rantzau ( ), som var statholder i Holsten og en af de første kendte danske kortsamlere. 2 KB s Arkiv Journal 2017: Nogle træk af bestræbelserne for en Kortcentralisering i Kgl. Bibl. ( ).

5 Danske kortsamlere og -samlinger 535 Henrik Rantzau var en af landets mægtigste og rigeste mænd og havde på sit slot Breitenburg i Holsten opbygget en af de største bog- og kortsamlinger. Samlingen blev desværre røvet af Wallensteins tropper i 1627 og de forskellige værker enten brændt eller spredt rundt i Europa hvor enkelte af hans værker stadig findes. Der er dog ikke nogle med sikkerhed kendte kort eller kortværker fra hans bibliotek. Rantzau var udover at være samler, også bidragsyder til flere af datidens store kartografiske værker. Vi kender til disse bidrag gennem breve mellem Henrik Rantzau og Gerhard Mercator, samt med breve til nogle andre kortudgivere nemlig Braun & Hogenberg, der i 1580 erne udgav et imponerende værk hovedsagelig med byprospekter Civitates Orbis Terrarum. 3 Vi ved at Rantzau bidrog med adskillige skandinaviske prospekter, ligesom han var involveret i den første danske statskartograf Marcus Jordans Danmarkskort fra 1585, 4 der som det eneste nationalkort optræder i dette imponerende værk. Henrik Rantzau var formentlig også finansiel bidragyder til netop Marcus Jordan, der i sin egenskab af statslig kartograf havde fået til opgave at tegne et Danmarkskort. 5 På dette kort er der en hyldest til netop Rantzau familien. Jordan var i 1550 udnævnt til professor i matematik ved Københavns Universitet. Henrik Rantzau var som nævnt også bidragsyder til Gerhard Mercator, der i 1595 post mortem fik udgivet det første værk der blev kaldt Atlas. Værket har sammen med alle bind fra Civitates uden tvivl været i kortsamlingen på Breitenburg. Der findes på Det Kongelige Bibliotek en helt særlig udgave af Civitates bind IV, hvori der sidder en række helt specielt fremstillede kort og panoramaer, over netop Breitenburg og dele af Holsten. Udgaven er et særligt dedikationseksemplar til Frederik 2., men indbundet i sort fløjl, 6 da kongen døde inden overrækkelsen af bindet. Formentlig har Rantzau ejet et lignende eksemplar, med de særligt udførte stik vedrørende Breitenburg og Rantzau familien. 3 4 Georg Braunius & Franz Hogenberg: Civitates Orbis Terrarum, Köln I-VI, Marcus Jordan: Danorum Marca uel Cimbricum, aut Daniae Regnum, qui Generosi ac Nobilis uiri Henrici Ranzovii, bonis artib Cologne, N.E. Nørlund: Danmarks Kortlægning, 1942, s Georg Braunius, Franz Hogenberg & Simon Novellanus: Civitates orbis terrarum, IV, [Köln 1588].

6 536 Henrik Dupont Fig. 1: Braun & Hogenberg: Civitates Orbis Terrarum vol. IV, Specialudgave dedikeret Frederik 2. Indbundet i sort fløjl, da monarken døde inden overrækkelsen (Det Kongelige Bibliotek, Kort- og Billedafdelingen). Det Kongelige Bibliotek har en udgave af Gerhard Mercators atlas, 7 hvori rækkefølgen er helt speciel. Mercators sønner skrev en helt speciel dedikation til Henrik Rantzau i forordet til bindet hvori Henrik Rantzau takkes og berømmes for sin deltagelse i værket. I denne udgave findes denne del forrest uden at det er bevis på tilhørsforholdet til Rantzaus bibliotek. 7 Gerhard Mercator: Atlas sive Cosmographicæ meditations de fabrica mundi et fabricate figura, Duisburg, [1595].

7 Danske kortsamlere og -samlinger 537 Fig. 2: Waghenaer: Speculi marini, Specialudgave med rødt fløjl og særligt fine koloreringer udfærdiget til Frederik 2. (Det Kongelige Bibliotek, Kort- og Billedafdelingen). Udover Civitates-bindet, som vi ved stammer fra Frederik 2., findes et andet værk med særlig dedikation til kongen, nemlig Lucas Janszoon Waghenaer: Speculum Marinum, Leiden Anden del er i en speciel indbinding med rødt fløjl og nogle fantastiske håndkoloreringer af de enkelte kort. 8 8 Lucas Janszoon Waghenaer: Speculi Marini, integram cum borealis tum orientalis Oceani naugationem, Leyden, online version i REX (Det Kongelige Biblioteks katalog).

8 538 Henrik Dupont Generelt er det meget svært at følge en del af værkerne i Det Kongelige Biblioteks samlinger, især fordi registreringen i starten af 1800-tallet er meget dårligt bevaret, ligesom de fleste af værkerne ikke bærer umiddelbare præg af deres ophav i form af særlige bind, initialer eller andre kendemærker. Vi ved således ikke præcist hvor mange atlas og løse kort, der var ved bibliotekets start i midten af 1600-tallet. Harald Ilsøe har i Det Kongelige Bibliotek i Støbeskeen, 1999 listet, hvad der kendes af bøger og håndskrifter fra de tidligste monarker. Udover de allerede nævnte to atlas fra Frederik 2. oplistes fra Frederik 3.s samling Danckwaerts atlas, 9 samt ikke mindst Johannes Mejers manuskriptkort. 10 Johannes Mejer ( ) blev statskartograf i 1650 med den opgave at kortlægge landet. Han har givet haft sin egen kortsamling, hvis omfang ikke kendes i dag. Mejers forgænger som statskartograf var Hans Lauremberg ( ). Lauremberg skulle have udfærdiget mere end 100 kort klar til stikning, men uoverensstemmelser med kongen førte til hans afskedigelse. Vi kender ikke disse korts skæbne, men senere i århundredet trykte den største hollandske kortudgiver J. Blaeu ( ) i sine atlas nye forbedrede kort over især Sjælland. Tilsyneladende har Hans Lauremberg forladt Danmark og medtaget sin kortsamling, dog uden at vi har kilder til samlingen. Johannes Mejer etablerede et kortværk over Danmark, som delvis var baseret på tidligere kort. Vi kender til, at han havde kort over Sønderjylland, som han byggede videre på. Men vi ved ikke meget om hans kilder til andre kortlægninger over Danmark. Johannes Mejer havde planer om et Nordisk Atlas og udarbejdede også kort over både Grønland, Island, Norge og Sverige, men krigen mod svenskerne i 1658 hindrede især hans korttegningsarbejder i Sverige. Johannes Mejers kort var af meget blandet kvalitet, bedst var helt klart hans kort over områder i det daværende sydlige Danmark. En del af disse kort blev udgivet i Danckwaerts Atlas. Ingen af hans øvrige kort blev trykt og kortene blev i eftertiden anvendt af andre kortudgivere såsom Resen, Lauritz de Thurah og Pontoppidan (mere om disse senere). Til sidst endte de fleste kort hos kongen og blev overført til Det Kongeligke Bibliotek. Langt de fleste af kortene findes i Håndskriftaf- 9 Caspar Danckwerth & Johannes Mejer: Newe Landesbescreibung Der Zweij Herzogthümer Schleswich vnd Holstein. Schleswig Johannes Mejeri cælestis æthereæ (GKS ). Kortarbejder afleveret til henholdsvis prins Christian 5. i 1667 og Frederik 3. i 1669.

9 Danske kortsamlere og -samlinger 539 Fig. 3: Johannes Mejer: Kort over Slesvig, Afleveret til Frederik 3. (Det Kongelige Bibliotek, Kort- og Billedafdelingen). delingen, men enkelte kort heriblandt hans kort over hele Danmark ligger i Kort- og Billedafdelingen. Peder Hansen Resen ( ) var en af datidens store mænd. Han var belæst efter mange års studier rundt i Europa og en mand, der blev sat store forventninger til. Udover sin professorgerning blev han borgmester og præsident i København. Mest kendt er han for sit Atlas Danicus, et stort anlagt topografisk værk og projekt, hvoraf kun en lille del nemlig, også kaldet Atlas Danicus med o. 110 bykort og landkort nåede at blive trykt. Allerede fra 1666 startede Resen sit indsamlingsarbejde til den store topografi. Han indsamlede materiale fra hele landet: skrevne oplysninger, kort, billeder mm der kunne belyse Danmarks topografiske situation. Han indsamlede mere end 36 store folio bind med informationer. Vi har ikke noget tal for antallet af kort iblandt dette materiale. Som prøve udsendte han i 1675 en topografi over Samsø Petri Johan Resenii: Descriptio et illustration Samsoæ. Insulæ maris Balthici præmissa uti specimen Theatri Damæ sive potius Atlantis Danici sequentibus annis in lucem prodituri, Hafniæ 1675.

10 540 Henrik Dupont med kort og tekst, og i 1677 udkom et slags prøvetryk med tilsammen 109 tavler. 12 Anden udgave er trykt i 1695, men den nåede Resen ikke at se, før han døde i Atlas Danicus kendes i 5 eksemplarer, de er udgivet fra 1677 til Ingen af dem rummer alle kortene. Der blev gjort flere forsøg på at redigere værket, men forgæves og hovedparten af materialet gik til ved Københavns brand i Heller ikke Resens kortsamling har vi derfor noget overblik over. Biblioteket som sådan er beskrevet af Harald Ilsøe I 1700-tallet går der mange kortlægningsarbejder i gang, ligesom en lang række kortsamlere og kortsamlinger etableres. De hidtil kendte kort fra Marcus Jordan, Johannes Mejer og Peder Hansen Resen suppleres af de kort søkortdirektør Jens Sørensen producerer fra 1680 til sin død i Ingen af kortene trykkes, men bliver dog anvendt af andre korttegnere i løbet af 1700-tallet for derefter at gå i glemmebogen og først blive draget frem igen i I starten af 1720erne får kaptajn Abraham Christian Willars til opgave at kortlægge kongens rytterdistrikter. Disse kort bliver heller ikke trykt, men anvendes dog som forlæg ved udarbejdelsen af de topografiske værker Den Danske Vitruvius 15 og Pontoppidans Danske Atlas. 16 Senere i 1760erne starter så den egentlige videnskabelige kortlægning i Danmark med Videnskabernes Selskabs kortlægning fra Samtidig tager Pontoppidan tråden op fra Resen eller måske rettere fra den Danske Vitruvius, udgivet af arkitekten Lauritz de Thurah ( ), der i fik udgivet de to første bind af det stort anlagte topografiske værk om Danmark. Værket nåede kun at omfatte København hvorfor Pontoppidan tog tråden op og fortsatte i Resens fodspor med at indsamle oplysninger. Pontoppidan fik udover en del nyt materiale også stor anvendelse af tidligere kort og panoramaer. Hans værk kom 12 Petri Resenii: Atlas Danicus dicatus augustissimo Monarchæ Christiano V anno MD- CLXXVII. 13 Harald Ilsøe: Peder Resens nordiske bibliotek, katalog, bibliografi og boghandel i sidste halvdel af 1600 tallet. Fund og Forskning, 30, 1991, s Johannes Knudsen: Søkortdirektør Jens Sørensen, den danske Hydrografis Fader , et Bidrag til det danske Søkortvæsens Historie, Lauritz de Thurah: Den Danske Vitruvius, indeholder Grundtegninger, Opstalter, og Giennemsnitter af de merkværdigste Bygninger i Kongeriget Dannemark samt de Kgl. Tydske Provintzer, tilligemed en kort Beskrivelse over hver Bygning, Erich Pontoppidan: Den danske Atlas eller Konge-Riget Dannemark, med dets naturlige Egenskaber, Elementer, Indbyggere, Væxter, Dyr og andre Affødninger, dets gamle Tildragelser og nærværende Omstændigheder i alle Provintzer, Stæder, Kirker, Slotte og Herre Gaarde, 8,

11 Danske kortsamlere og -samlinger 541 til at omfatte 292 kort og prospekter. Hvorvidt Pontoppidan har haft en større kortsamling udover dette vides ikke, men Pontoppidans egne kort er i dag blandt mange kortsamleres værker, ligesom originalværket naturligvis findes i en lang række samlinger tallet var således gennembruddet for kortlægningen, men også for de store kort- og bogsamlere, hvis samlinger er grundstammen i de eksisterende kortsamlinger i dag. Store samlere Johan Ludvig Holstein ( ), Otto Thott ( ) og Frederik 5. ( ) er århundredets største kortsamlere, der alle tre har sat sig spor i Det Kongelige Biblioteks kortsamlinger. Udover at være store bog- og kortsamlere var de alle tre involveret i opbygningen af det danske kortvæsen, gennem opbygningen af Videnskabernes Selskabs kortinstitution. De to førstnævnte var begge højt placeret i statsforvaltningen med titler af gehejmestatsminister og gehejmeråd. Thott var uden tvivl den største bogsamler, men hvorvidt han var den største kortsamler er sværere at afgøre. Thotts meget store samlinger blev udbudt på auktioner i perioden og dertil udgaves et auktionskatalog i ikke mindre end 11 bind. Det ene bind med geografiske værker i folio giver en ide om, hvilke samlinger Thott har været i besiddelse af; side efter side listes de mest betydningsfulde atlasser og topografiske værker, i et antal der er helt ukendt i Danmark. 17 Det Kongelige Bibliotek har et eksemplar af auktionskatalogen, hvori er tilskrevet købere. Desværre satte Thott ikke tit ejermærker i sine værker, hvorfor det kan være svært at følge deres vej i biblioteket. I katalogen er angivet salg til både Kongen, til Universitetet og til D.G. Moldenhawer, så der skulle være flere chancer for at finde disse atlas i biblioteket. Det er vanskeligere med indførsler af løse kort, hvor titler ikke er specificeret. Rigtig mange værker er sat til salg, ofte mange forskellige udgaver. F.eks. findes der 13 udgaver af Ortelius Theatrum Orbis Terrarum, hvor Det Kongelige Bibliotek i dag har 3 forskellige udgaver og ikke originaludgaven fra 1570, som altså var til salg hos Thott. Der er ligeledes rigtig mange forskellige udgaver af Mercator, Blaeu og Münster ligesom stort set alle væsentlige kartografer er repræsenteret. Visse auktions numre 17 Catalogi Bibliothecæ Thottianæ Tomi Qvinti Pars 1, 1791.

12 542 Henrik Dupont ud af de knap 2.000, der omhandler geografi i folio, er store samlinger af løse kort, således nr , der alene omfatter 396 kort. Af danske kort og atlas kan nævnes Resens Atlas Danicus med 89 kort, solgt til en hr. Adler. Ingen af de i dag kendte Resen atlas har dette antal kort. De flittigste købere var hr. Bogøe, hr. Lynge, Abraham Kall, Peter Uldal, hr. Adler og hr. Soldin, men ofte står bare anført Kontant, hvorfor køberen ikke kan identificeres. De mange tusinde enheder fra samlingen er således blevet spredt på en lang række kortsamlere, både i Danmark og i udlandet. Johan Ludvig Holstein til Ledreborg opbyggede ligeledes et meget stort bibliotek. 18 Han satte sig flere spor som kortsamler ikke mindst med to meget store samleatlas, kaldet Atlas Factice. At indbinde kort i store bind, som regel organiseret med de første bind omfattende verdens- og himmelkort og derefter mere specialiseret efter geografisk område, var en sædvanlig måde at etablere kortsamlinger på og en metode også Holstein anvendte. Der kendes en række Atlas Factice fra 1700-tallet i forskellige europæiske kortsamlinger, blandt de kendeste Atlas van der Hems nu i det østrigste nationalbibliotek i Wien. 19 De to største Atlas Factice værker på Det Kongelige Bibliotek er Atlas Major (samlet af Holstein) på 65 bind samt det i biblioteksverdenen mere kendte Frederik 5. Atlas på 55 bind. Udover Atlas Major samlede Holstein ligeledes det mindre værk kaldet Holsteins Atlas i 13 bind. Holsteins kortsamling er primært kendt gennem de auktioner, i henholdsvis og 1812, 21 hvor hans efterladte samlinger blev solgt. Auktionskatalogerne indeholder desværre ikke oplysninger om køberne og Det Kongelige Biblioteks accessionslister eksisterer ikke fra disse år, så det er ikke fuldstændigt bevist, at biblioteket købte disse værker på auktionerne. Men omvendt er atlasværkerne så specielle, at der ingen tvivl er om, at det er henholdsvis Atlas Major 22 og Holsteins Atlas, 23 der omtales i kataloget. Derudover findes en lang række af de allervæsentligste atlas fra Ptolemæus-atlasser over Ortelius udgaver, Mercator, 18 Jakob Grønbæk: Gehejmestatsministerens bibliotek på Ledreborg. Om et 1700-tals herregårdsbibliotek. Fund og Forskning, 40, 2001, s The Atlas Blaeu-van der Hem. Ed. Koert van der Horst, Houten, Fortegnelse over den historiske og geographiske deel af Greve v. Holsteins Bibliothek som ved Auktion bortsælges den 21 november (auktionen blev udsat til februar 1804). 21 Catalog over det, hr. kammerherre, Grev Holstein til Lethraborg tilhørende Bibliothek som Mandagen den 2den Martii 1812 bortsælges Atlas Major. Det Kongelige Biblioteks opstilling: KBK Holsteins Samling. Det Kongelige Biblioteks opstilling: KBK 2-4.

13 Danske kortsamlere og -samlinger 543 Blaeu m.m. Derudover er der listet et hav af andre topografiske værker, samt rækker af løse kort. Hvorvidt biblioteket har købt nogle af disse værker vides ikke, og om Holstein havde lavet ejermærker i dem vides heller ikke. Med sikkerhed ved vi at Holsteins Atlas, et værk i tretten bind hvoraf kun de elleve eksisterer i dag, er samlet af Johan Ludvig Holstein, hans initialer JHL pryder ryggen på hvert af bindene. Atlasset står i auktionskatalogen fra 1812 på side 38 med numrene som: Forestillinger af de fornemmeste Byer i Europa, Asia, Afrika og Amerika, i 13 Volumina, af hvilke det 8de mangler. Den indførsel vi i dag har, består af elleve atlasbind, idet såvel bind 8 som 9 ikke har været i Kortsamlingen i dets tid som selvstændig afdeling, hvor disse atlas og kort bliver registreret. Det har som nævnt ikke været muligt at spore indførslen af værket i biblioteket, og det har heller aldrig været omtalt i de relativt få beskrivelser af samlingen gennem tiderne. Værket består som nævnt af elleve bind med i alt 331 kort. Det, der tilsyneladende mangler, er, udover Danmark, de øvrige skandinaviske lande samt Polen og Rusland. Det er, som også nævnes i teksten i auktionskatalogen, udelukkende bykort og mindre regionalkort. Kortene er nummeret med blæk, der henviser til en skrevet liste foran i hvert atlasbind. Dette atlas supplerer således udmærket det andet atlas factice; Atlas Major, der i omfang langt overgår Holsteins Atlas. Atlas Major er i 65 volumener, hvoraf kun de 64 var til salg på auktionen og der findes således også kun 64 bind i bibliotekets samlinger. Værket er et af de største atlas factice der kendes i hele verden og der findes mere end kort i værket. Der har dog været afsat plads til at kunne indsætte adskillige flere kort. Atlasset star I et underligt appendiks til katalogen, uden for alle de andre geografiske kort og atlas. Ved numrene står Atlas Major, Auctore F. de Vit. Vol Amstelodami. I første bind af atlasset, der hovedsagelig består af himmelkort, findes ligeledes en lang række titelsider fra tidens store atlas udgivelser, og det er et sådant der henvises til i auktionskatalogen. Atlas Major består som nævnt af 64 bind, første bind med titelbladene og en lang række himmelkort, andet bind med verdenskort, tredje bind med kort over verdensdele. Det første titelblad er fra den hollandske kartograf F. de Witt atlas af samme navn, derfor teksten i auktionskatalogen. De næste 40 bind har så kort over de forskellige europæiske lande, med Tyskland som det klart bedst repræsenterede med 11 bind samt 1 bind senere med Preussen. Bind 38, der mangler, har

14 544 Henrik Dupont indeholdt kort over Danmark, men har altså aldrig været kendt. Herefter kommer 3 bind med kort over Mellemøsten 5 bind med kort over områder i Asien, 4 bind med kort over afrikanske områder og endelig 3 bind med kort over amerikanske områder. De sidste 6 bind består af 3 bind med historiske kort, 1 meget stort bind med kort over floder samt 2 bind med heraldik og våbenskjolde. Atlasset har ingen initialer som det foregående atlas, men er i brune læderbind (se fig. 4.). Der kendes ingen historiske oplysninger om atlasset, bortset fra indførslen i auktionskatalogen. Atlasset indeholder godt kort, langt hovedparten trykte kort, men der er dog registreret 21 håndtegnede kort. Atlasset har aldrig været underkastet mere detaljerede undersøgelser, men undervejs har udenlandske forskere fundet adskillige meget sjældne kort eller endda unikke kort specielt i bindet med flodkort. Atlasset er ved at blive skannet i sin helhed, hvorved kortene kan komme ud til et bredere publikum. Hvorvidt atlasset er samlet af Holstein, eller han har købt atlasset som det ser ud, bliver næppe besvaret. Den meget store andel af tyske kort, samt den manglende ejermærkning, kunne tyde på en oprindelig proveniens uden for Danmark. I både Holsteins Atlas og Atlas Major mangler altså de danske kort. Hvad der er sket med dem vides ikke, men bindene nåede aldrig til auktionen og arvingerne har formentlig valgt at tage de enkelte kort ud. Udover disse 2 meget markante atlas indeholder begge auktionskataloger fantastiske indførsler, der vidner om den meget imponerende kortsamling, der har været på Ledreborg. I katalogen fra 1803 er det især 2 eksemplarer af Resens Atlas Danicus samt Resens Descriptio et illustratio Samsoæ der viser samlingens kvalitet. I 1812 katalogen findes mængder af atlasser af alle de største udgivelser, Ortelius, Mercator, Blaeu, Jansonius, de Wit mm. Derudover fortæller mange numre blot om samlinger af løse kort. N hedder blot: 84 charter. Venezia Dette er formentlig en samling såkaldte Lafreri kort- nogle meget enestående kort udgivet som løsbladssystem i midten af 1500-tallet. I kortsamlingen findes en tilsvarende samling, denne kunne således hidrøre herfra. Det er som nævnt ikke muligt at spore, hvor mange af disse tusindvis af kort, der er havnet i bibliotekets samlinger enten ved køb fra denne auktion eller ved senere køb. Under alle omstændigheder er rigtig mange kort og atlas kommet ud på samlermarkedet i 1803 og især i Den sidste store samling er fra Frederik 5. Kongen fik i dåbsgave en mindre samling kort, som han derefter kompletterede gennem hele

15 Danske kortsamlere og -samlinger 545 livet. Ved hans død forelå en kortsamling bundet ind i 55 bind på i alt 3535 kort. Mange var håndtegninger enten som forlæg for trykte kort eller håndtegnede kort der aldrig blev stukket. Atlasset har været kendt i biblioteket lige siden dets indlemmelse engang efter kongens død i I den systematiske katalog, der blev påbegyndt i 1817, er det således kun dette atlas der figurerer og ikke de tidligere nævnte atlas fra Holsteins samling. Fig. 4: Fra venstre mod højre: Holsteins Atlas, Frederik 5. Atlas og Atlas Major (Det Kongelige Bibliotek, Kort- og Billedafdelingen). Frederik 5. atlas er bygget op på samme måde som Atlas Major først med et bind med himmelkort, derefter verdenskort, kort over verdensdele osv. Danmark er klart bedst repræsenteret ved såvel antal af kort som håndtegnede unikke kort. Således findes J.J. Bruuns original tegninger til de byprospekter, som først Lauritz de Thurah og senere Pontoppidan fik stukket til deres topografiske værker. Der findes original kort fra Jens Sørensen, ligesom en lang række håndtegnede kort 24 fra andre dele af Danmark samt fra Norge, Island og Sverige. I lighed med kortene i Atlas Major, har det ind imellem været nødvendigt at folde kortene så de kunne passe ind i bindet. Efterfølgende 24 Ib Rønne Kejlbo: Manuscript Maps in the Frederik den Femtes Atlas, 1969.

16 546 Henrik Dupont er en række af disse kort taget ud af de respektive bind af bevaringsmæssige grunde. Hele Frederik 5. Atlas er skannet og tilgængelig online på bibliotekets hjemmeside med mulighed for at bladre gennem hvert bind. Hvorvidt Frederik 5. samlede andre løse kort eller atlas til placering i biblioteket, vides ikke. Til gengæld samlede hans dronning Juliane Marie et næsten tilsvarende atlas, dog med en lidt anden sammensætning af kortene dette værk på 37 bind er også kun sporadisk undersøgt 25 oprindelig bestod det af blade, men ved en reducering i 1840 blev en del blade taget ud således at der nu sidder blade, hvoraf de 194 er håndtegnede. Dette atlas befinder sig Dronningens Håndbibliotek på Amalienborg, hvor der ligeledes er en større kortsamling. Udover de nævnte 3 store Atlas Factice, findes i Kortsamlingen endnu et større samleatlas Atlas Minor, 26 hvis oprindelse er ukendt. Atlasset minder i opbygning om de øvrige, men kvaliteten af såvel kort som indbinding er langt ringere end de øvrige. Det bærer præg af at være samlet ved at flere forskellige atlas er blevet slagtet, idet der optræder flere forskellige håndskrevne numre på en del af kortene. Atlasset består af 13 bind, nummeret fra tom 1 til tom 11, idet der er 3 bind af tom 8; nemlig 8a, 8b og 8c. Der er i alt 794 kort, hvor tom 7 der dækker Skandinavien inkl. Danmark er det næststørste med 92 kort. Tyskland dækkes af tom 4, 5 og 6 med i alt 234 blade. Langt de fleste kort er trykte, men enkelte manuskriptkort findes. Tidsperioden er nogenlunde den samme som Atlas Major og Frederik 5. Atlas. Alle de nævnte personer var som sagt udover at være kortsamlere dybt involveret i opbygningen af et statsligt dansk opmålingsvæsen, der skulle producere såvel topografiske kort som matrikelkort til gavn for såvel militæret som den almindelige økonomiske udvikling i samfundet. Udover disse 3 samlere har der været en række mindre samlere rundt omkring i landet, men de har ikke umiddelbart sat sig spor udover i auktionskataloger. En enkelt undtagelse skal dog nævnes, idet biblioteket i 1797 købte den meget berømte samling af stik til belysning af Danmarks og Norges historie, Müllers Pinakotek. 27 Denne samling af hovedsagelig trykte kobberstukne portrætter og historiske blade indeholder også en større samling kort- omkring 290 kobberstukne H.F. Kiaer: The Juliane Marie Atlas in Copenhagen. Imago Mundi, 20, 1966, s Atlas Minor. Det Kongelige Biblioteks opstilling: KBK 2-3. Müllers Pinakotek, Pinacotheca Dano-Norvega erhvervet 1797 med tilhørende katalog.

17 Danske kortsamlere og -samlinger 547 kort, forestillende såvel landkort og enkelte søkort over Danmark og Norge. Alle disse kort er digitaliseret og tilgængelige på bibliotekets hjemmeside. Der findes en meget lang række auktionskataloger på biblioteket hvori det vil være muligt at finde kort og ind imellem annoteringer om hvem der har købt de pågældende kort. Der vil således være atlas og geografiske værker i mange af bibliotekets større bogsamlinger såsom, Hans Gram, P.F. Suhm, Henrik Hielmstjerne, Bolle Willum Luxdorph m.fl. Nyere tid Det Kongelige Bibliotek oprettede i 1902 en selvstændig Kort- og Billedafdeling på baggrund af de meget forskellige samlinger af løse billeder og kort der fandtes rundt om i biblioteket. Omtrent samtidig hermed blev der sat undersøgelser i gang med henblik på evt. at centralisere statens kortsamlinger, men uden større ændringer. Alle de forskellige institutioners samlinger blev bevaret, men overordnet blev der tilført ganske mange kort fra en lang række andre institutioner til Det Kongelige Bibliotek. Enkelte kort blev udskilt fra biblioteket, hovedsagelig fordi det blev vurderet at de hørte til en sag i Rigsarkivet. Hele problematikken omkring arkivplacering eller biblioteksplacering, har fra tid til anden været oppe at vende, men med nutidens fælles registreringsmuligheder, burde det ikke være et problem. Det afgørende må være hvor kortene bevaringsmæssigt opbevares bedst og dermed kan gøres tilgængeligt for forskningen i længst mulig tid. En af de vigtigste samlinger, der blev tilført den nyoprettede Kort- og Billedafdeling, var imidlertid en privat samling, der allerede i 1890erne havde været genstand for politisk opmærksomhed. En af 1800-tallets største kortsamlere var kammerherre J.J. Scavenius fra godset Gjorslev på Stevns. P.B. Scavenius ( ) havde erhvervet en kortsamling efter oberst Leopold Keyper ( ) 28 og siden udbygget samlingen, så den i 1894 var genstand for et lovforslag: Behandling af forslag om køb af Scavenius kortsamling 29 som er vurderet til Det er biblioteket, der i et brev fra 4. april 1894 gør ministeriet opmærksom på samlingen og en længere beskrivelse af dens vigtighed samt hvilke Journal sag 1642, Det kongelige Biblioteks Arkiv. Rigsdagstidende 1894/95 tillæg A, s

18 548 Henrik Dupont personer, der har besigtiget samlingen. 30 Samlingen er i sin tid blevet katalogiseret af bibliotekar Johs. Vahl. Brevet omtaler muligheden for at samlingen sælges til udlandet og gengiver kort noget af indholdet. Især de Rytterdistriktkort som Frederik 4. i 1720erne bestilte hos oberst A.C. Willars, bliver nævnt som uerstattelige. Dette forslag bliver ikke imødekommet, og der går 10 år før sagen igen kommer op, idet overbibliotekar H.O. Lange i januar 1904 skriver til ministeriet og gør opmærksom på, at en større kortsamling er sat på auktion af grosserer Vilhelm Borgen. Borgen har tilsyneladende købt Gjorslevsamlingen i 1894 og agter nu at sælge denne. Lange beskriver dels sagen fra 1894, hvor ministeriet selv havde foreslået købet til staten. Lange ansøger derfor om tilskud til køb på disse auktioner, således at Det Kongelige Bibliotek kan supplere sine samlinger. Ministeriet svarer først i et brev fra december måned Der har tilsyneladende været en række forhandlinger med boet undervejs. Ministeriet beder Lange tage stilling til et forslag om for kr. at købe hele samlingen til biblioteket. Lange svarer igen, at kun dele af samlingen har bibliotekets interesse. Lange henviser til, at de håndtegnede kort i 1894 var vurderet til alene kr. Lange beskriver, hvad biblioteket er interesseret i ved at henvise til en desværre ikke længere tilgængelig katalog over samlingen. Der er forhandlet med arvingerne, der vil sælge for kr., dels de håndtegnede kort, dels de mangler der måtte være i forhold til de trykte kort. Ministeriet svarer i et brev af januar 1906 temmelig bestemt tilbage, at man ikke mener, at der er grundlag for at forslaget kommer igennem. Det ender med, at der endelig i marts 1909 bliver lavet en aftale med Vilh. Borgens arvinger. Det endelige resultat blev, at biblioteket for godt kr., stadig en stor sum i 1909, købte godt 500 kort, hvoraf hovedparten var manuskriptkort. Det drejede sig om nogle af de største kortskatte i landet, bl.a. de tidligere omtalte Rytterdistriktkort, udarbejdet i 1720erne af oberst A.C. Willars på bestilling af kongen. Disse kort havde været til rådighed for Erik Pontoppidan i 1760erne. Hvordan kortene er havnet i en privat samling, står hen i det uvisse. Det samme gælder en række andre manuskriptkort bl.a. en hel serie triangulationskort tegnet af Caspar Wessel og nogle af Thomas Bugge, som grundlag for Videnskabernes Selskabs opmåling af Danmark i 1760erne. Igen er det ejendom- 30 Oberst Louis le Maire fra Generalstaben og geografen J.V. Steenstrup, der havde skrevet om kortlægningens historie.

19 Danske kortsamlere og -samlinger 549 meligt, at disse kort er havnet i private hænder. Dette blev også antydet i et af brevene omkring erhvervelsen af kortsamlingen. Kortsamlingen blev beskrevet som en af de største og vigtigste, men åbenbart var det krævede beløb alt for stort for Rigsdagen i 1894, hvor man ikke vurderede, at det var så væsentligt at gemme kortene i offentlige arkiver. En anden større samling kom via en mellemstation til biblioteket, nemlig billeder og kort fra grosserer Ludvig Eugenius Winding ( ). Samlingen blev oprindelig foræret til Kunstindustrimuseet, men her vurderede man, at samlingen ville gøre større fyldest i den dokumentariske Kort- og Billedafdeling på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen blev købt af konsul Johan Friederic Erichsen ( ), der herefter forærede den til Det Kongelige Bibliotek. Samlingen består bl.a. af omkring topografiske blade og omkring 500 kort, hvoraf en del er manuskriptkort. 31 Disse erhvervelser blev fulgt op af en række større indlemmelser især fra Søkortarkivet, i det første årti af 1900-tallet. Men også en række ministerier afleverede kortsamlinger til Det Kongelige Bibliotek. En anden stor indlemmelse var Ingeniørkorpsets kort og tegningssamling af områder uden for det egentlige Danmark. Her blev overført en lang række manuskriptkort fra bl.a. Dansk Vestindien, Guldkysten, Slesvig- Holsten m.fl. Der blev ligeledes igangsat en registrering af kortsamlingen. Kort og atlas havde i mere end hundrede år lidt under den manglende registrering, der også har gjort det meget svært at følge proveniensen på mange af kortene og atlasserne. Denne artikel skal således ses som et første forsøg på at give et samlet overblik over kortsamlingens indhold. Igennem bibliotekets gave- og accessionslister er det kun muligt at spore enkelte kort og atlas, før der bliver igangsat en mere systematisk registrering fra Således ses, at konsul Falbe fra Tunis, i 1830 har foræret biblioteket Bind 1-2 fra Braun & Hogenbergs kortværk Civitates Orbis Terrarum. 32 I 1960erne blev der overført en meget stor samling hovedsagelig udenlandske seriekort fra Geodætisk Institut, men også en række ældre udenlandske atlas var med i overleveringen. Senere er mindre samlinger af atlas og topografiske værker overført i forbindelse med nedlæggelsen af Kort- og Matrikelstyrelsens bibliotek (KMS). Andre Acc med tilhørende registranter. KB s arkiv: F 4 Fortegnelse over de til det store kongelige Bibliothek i Aaret 1830 indleverede gaver.

20 550 Henrik Dupont Fig. 5: Willars Rytterdistriktkort over Tryggevælde, 1722, var blandt kortene i samlingen fra Vilh. Borgens arvinger (Det Kongelige Bibliotek, Kort- og Billedafdelingen). geografiske biblioteker i Århus og Ålborg er også nedlagt og i enkelte tilfælde er overført kort eller atlas biblioteket ikke havde i forvejen. Andre danske kortsamlinger 33 De fleste andre offentlige danske kortsamlinger baserer sig på institutioner som f.eks. Kort- og Matrikelstyrelsen, hvis arkiv er bygget op siden Videnskabernes Selskabs opmåling fra 1762 og frem. Derudover indeholder arkivet indsamlede udskiftningskort, der dannede baggrund for de nye matrikelkort. der blev udarbejdet fra Dertil kommer store samlinger af manuskriptkort, skabt i forbindelse med senere opmålinger fra Generalkvartermesterstaben, der startede nye opmålinger i 1808, sideløbende med Videnskabernes Selskab. Fra 1842 var det kun Generalstaben der foretog opmålinger, medens institutionen Den 33 Danske Kortsamlinger En guide. Red af Marie Louise Brandt, Jørgen Nybo Rasmussen og Lizzi Schwenger, 1989.

21 Danske kortsamlere og -samlinger 551 Danske Gradmåling foretog videnskabelige undersøgelser. I 1928 blev disse institutioner sammenlagt til Geodætisk Institut, der igen i 1989 blev sammenlagt med Matrikeldirektoratet og Søkortarkivet. Det er således arkiverne og kortsamlingerne fra alle disse 3 institutioner, der nu udgør KMS kortsamling. I dag er KMS arkiv ved at overgå til Rigsarkivet. I takt med at materialet digitaliseres overføres originalmaterialet til Rigsarkivet. Rigsarkivet har udover en selvstændig kort- og tegningssamling mange kort rundt i de forskellige arkivalier, og arkivet modtager løbende nye kort gennem de statslige arkivafleveringsaftaler, således bl.a. KMS historiske arkiv, samt det moderne digitale arkiv. I Rigsarkivet ligger en hel del værdifulde større og mindre kortsamlinger. 34 Kortene fra Vejdirektoratet med de allerførste vejopmålinger fra slutningen af 1700-tallet, grundtakstkort fra samme periode, konsumtionskort m.m. er kildemateriale til de tidligste danske topografiske oplysninger sammen med kortmaterialet i Det Kongelige Bibliotek. Københavns Stadsarkiv har en meget stor samling kort over København, opbygget som led i opmålingsarbejdet og byens udvikling i øvrigt. Garnisonsbiblioteket og Tøjhusmuseet har begge samlinger, der hovedsagelig omfatter militære kort, såvel håndtegnede som trykte kort og atlas. Nationalmuseet har fortsat en mindre kortsamling efter at en del af det historiske kortmateriale blev overført til Det Kongelige Bibliotek i starten af 1900-tallet. Handels og Søfartsmuseet har en omfattende samling, hovedsagelig søkort, denne samling har modtaget en del gaver ligesom der også er købt forskellige historiske kort og atlas bl.a. nogle af de tidligste portolankort, men der eksisterer næppe noget dansk unikamateriale i museets samlinger. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot har en mindre kortsamling, hvoraf der findes en katalog til de håndtegnede kort. 35 Det Arnamagnæanske Institut ved Københavns Universitet har ligeledes en mindre kortsamling, specielt en samling af Johan Huusmans manuskriptkort over Danmark fra slutningen af 1600-tallet J. Nybo Rasmussen: ældste danske vejkort. Arkiv, 10, 1985, s Frederiksborgmuseets samling af håndtegnede kort. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, 1985.

22 552 Henrik Dupont Dertil kommer mindre kortsamlinger på en række museer rundt omkring, ofte kort med lokal baggrund. Her skal kun nævnes Kerteminde Museum, der i 2009 fik overdraget en større privat kortsamling. Private kortsamlinger findes rundt om i landet, nogle kendte, andre helt ukendte, i 2004 stiftedes Dansk Korthistorisk Selskab som en slags kortsamlerforening i lighed med den international IMCOS. Manglende kort Nye kortsamlere og kortsamlinger vil hele tiden opstå, selv om der ikke kommer flere fysiske kort i omløb og flere og flere kort ender i offentlige samlinger. Der vil formentlig stadig dukke nye ukendte kort op, der enten har gemt sig i arkiver eller ligget ukendt i private samlinger. Disse vil naturligvis altid være interessante for biblioteket. En række kort kendes kun fra andre kilder, det mest efterspurgte fra dansk side er Marcus Jordans kort over Danmark trykt hos Hans Vingaard i Kortet omtales i Abraham Ortelius 36 atlas fra 1570, som kilde til det Danmarkskort, som Ortelius selv anvender og som i dag regnes som det første trykte selvstændige Danmarkskort. Måske 1552-kortet stadig ligger i et udenlandsk arkiv. Andre manglende kort er mere ukendte, som f.eks. Claudius Clavus kort. Der kendes ingen kort fra hans egen hånd, men han nævnes som kilde i det manuskript fra 1427, hvor der for første gang er et kort over det nordlige Skandinavien med Grønland tegnet ind og navngivet. Det hævdes, at Clavus i 1412 blev bedt om at tegne kort over Norden, så det i år er 600 år siden de første officielle forsøg på at kortlægge Norden fandt sted. 37 Der kan tænkes at gemme sig kort eller kortskitser i arkivalier, der omhandler de mange grænsediskussioner, der har fundet sted, før vi kender til kortmateriale i arkiverne, der først dukker op omkring år Der er således fortsat basis for at eftersøge kort og opbygge nye kortsamlinger selv i en digital tidsalder Abraham Ortelius: Orbis Terrarum. Antwerpen A.A. Bjørnbo og Carl S. Petersen: Fyenboen Claudius Claussøn Swart (Claudius Clavus), Nordens ældste kartograf, 1904.

23 Danske kortsamlere og -samlinger 553 Fremtid Med afslutningen af DigDag-projektet 38 og dets registrering af alle administrative grænser fra midten af 1600-tallet, er givet en ny indgang til de offentlige arkiver og dermed til kort i disse samlinger. Med digitalisering af disse grænser, er der ligeledes givet en ny mulighed for at søge efter kort på baggrund af en geografisk søgning i et kort. Dermed er målet med en fælles tilgang til alle landets kortsamlinger kommet et skridt nærmere. Når digitaliseringen og georefereringen af de forskellige kort i små og store samlinger, offentlige såvel som private, er blevet endnu mere udbredt, får vi for første gang et samlet overblik over de samlinger, der findes i dag. Dette giver igen mulighed for evt. at fastlægge nogle af kortenes historie og proveniens og dermed måske spore nogle af de nu opløste samlinger fra tidligere ejere. Hvor det tidligere var auktionskataloger, der kunne fortælle historier, bliver dette i dag suppleret med internettets kombinerende muligheder. summary Henrik Dupont: Danish map collectors and map collections with focus on The Royal Library s map collections Map collectors have until now been neglected by Danish authors, and we accordingly lack knowledge of the provenance of the older sections of the map collections. The article article gives an overview of the provenance of some of the larger atlases together with a brief description of their contents. The provenance of the large atlas works Atlas Major and Holsteins Atlas is shown to be an auction purchase of It also gives an outline of other composite works as well as an account of one of the more recent map collections, acquired by The Royal Library in 1909, the so-called Gjorslev collection, built up by P.B. Scavenius through purchases from Colonel Keyper and later acquisitions. In 1894 the collection was sold to the wholesaler Vilh. Borgen, whose heirs sold it to The Royal Library. 38 DigDag: Digitalt atlas over Danmarks historisk-administrative geografi. Projekt vedr. forskningsinfrastruktur. Alle administrative grænser fra o til i dag er digitaliseret, således at udviklingen kan følges overalt i landet. Se mere på

24

Nyhed! Danmark 1:50.000

Nyhed! Danmark 1:50.000 Topografiske Kort fra Nordisk Korthandel Nyhed! Danmark 1:50.000 Atlas, Glober, Kort & Guider Her i kataloget kan du se vort nye udvalg af kort over Danmark. Topografiske Kort Nordisk Korthandel, scanmaps

Læs mere

Historiske kort på Horsens Kommunes kortportal: WebKort http://webkort.horsens.dk/

Historiske kort på Horsens Kommunes kortportal: WebKort http://webkort.horsens.dk/ Historiske kort på Horsens Kommunes kortportal: WebKort http://webkort.horsens.dk/ Indholdsfortegnelse Historiske kort på WebKort... 2 Temagruppen Historiske baggrundskort... 3 Rytterdistriktkort - 1722-23

Læs mere

Fra Krig og Fred. Dansk Militærhistorisk Kommissions Tidsskrift 2014/2

Fra Krig og Fred. Dansk Militærhistorisk Kommissions Tidsskrift 2014/2 Fra Krig og Fred Dansk Militærhistorisk Kommissions Tidsskrift 2014/2 Fra Krig og Fred Dansk Militærhistorisk Kommissions Tidsskrift 2014/2 Forfatterne og Syddansk Universitetsforlag 2014 Sat og tryk:

Læs mere

Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull

Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull Ejermærkning af Universitetsbibliotekets (ekskl. UB1) bøger og tidsskrifter af Torsten Schlichtkrull Der har i tidens løb været brugt mange forskellige stempler på UB / UB2 / DNLB (Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige

Læs mere

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Vejledning til underviseren

Vejledning til underviseren Vejledning til underviseren Der er i alt 6 undervisningsforløb, som henvender sig til 7.-9. klasse. Undervisningsforløbene kan bruges direkte som de står, eller underviseren kan tilføje/plukke i dem efter

Læs mere

Velkommen som DIS-Danmark medlem

Velkommen som DIS-Danmark medlem Velkommen som DIS-Danmark medlem 3. udgave april 2013 DIS-Danmark Indholdsfortegnelse Velkommen som medlem i DIS-Danmark... 4 Hvad er DIS-Danmark?... 4 Generelt... 4 Lokalforeningerne... 4 Medlemsbladet

Læs mere

Hvor finder jeg kortene. Danske kort og kortsamlinger

Hvor finder jeg kortene. Danske kort og kortsamlinger Hvor finder jeg kortene Danske kort og kortsamlinger Kortdefinition Hvad er det for kort der skal findes? Korthistorien Braun & Hogenberg Marcus Jordan 1585 Hans Lauremberg 1620 Johannes Mejer 1650 Resen

Læs mere

Transformation af Gl. Estrup vandmølle

Transformation af Gl. Estrup vandmølle Transformation af Gl. Estrup vandmølle OPGAVEFORMULERING Afgang forår 2014 Katrine Mølgaard Olsen 2012653 Arkitektskolen Aarhus Vejleder: Lars Nicolai Bock Herregårde De danske herregårde har været vigtige

Læs mere

SVM2005-029-14 Hovedbilag 5. Kilder til dyrkningshistorie og værdisættelse.

SVM2005-029-14 Hovedbilag 5. Kilder til dyrkningshistorie og værdisættelse. Dyrkningshistorie og jordens værdisættelse i området ved Bromme Plantage. En opsummering af de tilgængelige kilder. Cand. mag. Karoline Baden Staffensen Projektarealet i Bromme Plantage omfatter dele af

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Kære Alle sammen Det er mig en glæde at få lov til at byde jer velkommen til Frederikshavn. Velkommen

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Temadag arrangeret

Læs mere

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Trekantshandlen var en handelsrute mellem Europa, Afrika og Amerika. Danmark tog del i handlen ved hjælp af sine kolonibesiddelser på den afrikanske vestkyst

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

AUKTION BØGER & BOHAVE

AUKTION BØGER & BOHAVE ringsted@ AUKTION BØGER & BOHAVE Søndag den 22. marts 2015 kl. 12 Ringsted Museum og Arkiv er flyttet sammen. I den forbindelse sælges bohave, der er blevet til overs og brugte bøger, dubletter fra håndbogsbibliotek

Læs mere

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR SÅ ER DET SLUT PREBEN MEJER Direktør for Innovation Lab MED PAPIR 8 SYSTIMES Fremtidens forlag må simpelthen leve og ånde i en elektronisk verden. En diskussion af undervisningsteknologi ville vel ikke

Læs mere

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 1 Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 2015 Nyt Perspektiv og forfatterne Alle rettigheder forbeholdes Mekanisk, elektronisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv

Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv The medium is the message Marshall McLuhan: : Understanding Media. 1964 De kulturbevarende institutioner (ABM) ARKIVE R -Offentlig e - Private Biblioteker - Bibliotekslov en Museer - Museumslov en Private

Læs mere

Projekt Danske Gårdmalere

Projekt Danske Gårdmalere Projekt Danske Gårdmalere Projekt Danske Gårdmalere Indhold Gårdmalere 5 Projektets baggrund 7 Projektets mål 9 Projektbeskrivelse 11 Samarbejdspartnere 13 Kilder og litteratur 15 Projekt Danske Gårdmalere

Læs mere

Adresser, mail adr. tlf. nr. samt andre oplysninger, i det her blad gælder nødvendigvis ikke i dag.

Adresser, mail adr. tlf. nr. samt andre oplysninger, i det her blad gælder nødvendigvis ikke i dag. MÅRSLET FRIMÆRKE- OG MØNTKLUB STIFTET DEN 20. MAJ 1974 E-mail: maarfrim@gmail.com MÅRSLET FRIMÆRKE- OG MØNTKLUB STIFTET DEN 20. MAJ 1974 e-mail: maarfrim@gmail.com DECEMBER 2014 Adresser, mail adr. tlf.

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

MAGASIN. fra Det kongelige Bibliotek. 8. årgang nr. 3 november 1993

MAGASIN. fra Det kongelige Bibliotek. 8. årgang nr. 3 november 1993 MAGASIN fra Det kongelige Bibliotek 8. årgang nr. 3 november 1993 INDHOLD Viden om... 3 MICHAEL HARBSMEIER: Rejsebeskrivelsers grænseløse nytteværdi BODIL MARIE THOMSEN: Mode og klædedragt. Om modens bestandige

Læs mere

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet marts 2016 Nyt fra rff TISFORBRUG OG ARBEJSTIMER Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet Andel, der spiser forskellige måltider som hovedaktivitet

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale museum jorn S I L K E B O R G Undervisningsmateriale Nogle gange kan en enkelt sætning udfolde

Læs mere

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk To forskere ansat ved Danmarks Miljøundersøgelser har efter P1 dokumentaren PCB fra jord til bord lagt navn til en artikel på instituttets hjemmeside,

Læs mere

Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20)

Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20) Valdemarsmøder i Saras have i Vordingborg 1916-1920 (af John Gravesen) Side 1 (af 20) 15.6. 1916 15.6. 1917 15.6. 1918 15.6. 1919 15.6. 1920 RESUMÉ: Forstander Thomas Bredsdorff, Roskilde højskole, talte

Læs mere

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117119 Formularens ID: 494 Sendt til: kunstmuseum@horsens.dk Sendt: 15-12-2010 16:19 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien.

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien. HISTORIE OG FORMÅL Designmuseum Danmark (tidligere Kunstindustrimuseet) er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international, industriel design og kunsthåndværk. Museets samlinger, bibliotek

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren.

Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren. Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren. Lørdag den 26. april 2008 startede to af Hjemmeværnsdistrikt Himmerland Thy `s minibusser på en forud planlagt tur til Hjemmeværnets museum i Frøslevlejren. Turen

Læs mere

NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind.

NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind. Årgang 22 Nr. 1/2013 Medlemsblad for foreningen Legetøjets venner Næste møde: Torsdag den 3. januar 2013 kl. 14.30 Lyshøjgårdsvej 103, kælderen 2500 Valby Månedens emne: Det samler jeg også på. NB. Hvis

Læs mere

Redaktion Kirsten Drotner Christina Papsø Weber Berit Anne Larsen Anne Sophie Warberg Løssing. Det interaktive museum

Redaktion Kirsten Drotner Christina Papsø Weber Berit Anne Larsen Anne Sophie Warberg Løssing. Det interaktive museum Redaktion Kirsten Drotner Christina Papsø Weber Berit Anne Larsen Anne Sophie Warberg Løssing Det interaktive museum 1 Redaktion: Kirsten Drotner, Berit Anne Larsen, Anne Sophie Warberg Løssing og Christina

Læs mere

Forhøjninger i landskabet

Forhøjninger i landskabet Forhøjninger i landskabet Erfaringer med brugen af det nye reliefkort indenfor Færgegårdens ansvarsområde Palle Ø. Sørensen, museumsinspektør, Museet Færgegården Kan man se ting som man troede var væk?

Læs mere

SOCIETAS HERALDICA SCANDINAVICA

SOCIETAS HERALDICA SCANDINAVICA mailadresse til nyhedsbrevets redaktør. Kontaktoplysninger findes nederst på sidste side af nyhedsbrevet. (RA) God fornøjelse! HERALDICA: forum for nordiske heraldikere SOCIETAS HERALDICA SCANDINAVICA

Læs mere

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 numismatisk rapport 95 5 Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 Der er ingen tvivl om, at den mest urolige periode i Christian IV s mønthistorie er årene

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

Vil du Jiingijamborii med mig?

Vil du Jiingijamborii med mig? Vil du Jiingijamborii med mig? Jiingijamborii er den anden svenske nationale jamboree. Den afholdes i dagene fra den 14.-22. juli 2007, hvor omkring 23.000 drenge- og pigespejdere forventes at drage til

Læs mere

INDVIELSE. i Egypten. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

INDVIELSE. i Egypten. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 INDVIELSE i Egypten Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 INDVIELSE i Egypten Af Erik Ansvang Indviet i Egypten Den traditionelle egyptologi afviser kategorisk, at pyramider og templer fungerede som en

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Gladsaxe Byarkiv indtager Split.

Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Den gamle by Split i Kroatien blev oprindelig anlagt af den Romerske Kejser Diocletian. Siden har byen været indtaget af mange forskellige herredømmer både tyrkisk og Østrig-ungarsk.

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Co pen hagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For inform ation on copyright

Læs mere

Fra spørgsmål til arkivalier

Fra spørgsmål til arkivalier Fra spørgsmål til arkivalier - Om Daisy, guider og registraturer Folder nr. 05 Rigsarkivet Søgning efter arkivalier På et arkiv kan det til tider opleves som en indviklet proces at komme fra spørgsmål

Læs mere

Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom

Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom Af: Arne Astrup, professor; dr. med. 1. januar 2011 kl. 11:33 Danmark har i de senere år oplevet et drastisk fald i død af hjerte-karsygdom, så vi nu ligger bedst

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Digitale samlinger fra Det Kgl. Bibliotek

Digitale samlinger fra Det Kgl. Bibliotek Digitale samlinger fra Det Kgl. Bibliotek Stig Roar Svenningsen, stsv@kb.dk Forsker Det Kgl. Bibliotek, Aarhus Agenda Materialer og søgning i Digitale Samlinger fra Det Kgl. Bibliotek Kort om ophavsret

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

LØN- OG PERSONALE- ADMINISTRATION I DANSKE VIRKSOMHEDER

LØN- OG PERSONALE- ADMINISTRATION I DANSKE VIRKSOMHEDER LØN- OG PERSONALE- ADMINISTRATION I DANSKE VIRKSOMHEDER 2015 EXECUTIVE SUMMARY I marts og december 2015 gennemførte Bluegarden en undersøgelse med fokus på de største udfordringer inden for løn- og personaleadministration

Læs mere

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Udstilling på Lyø Kultur- og Besøgscenter 27. juni 8. august 2010 DET HELE STARTEDE MED MØLLEN PÅ LYØ Når man får Lyø ind i sjælen! 1970 gav Kulturministeriet tilskud

Læs mere

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede.

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede. Supplerende forsøg med bekæmpelse af blåtop på Randbøl Hede. Af Hans Jørgen Degn Udarbejdet for Randbøl Statsskovdistrikt, 2006. 1 Indledning. Den voksende dominans af blåtop er et alvorligt problem på

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere

Foreningens vigtigste talerør er årbogen Bogvennen.

Foreningens vigtigste talerør er årbogen Bogvennen. Forening for Boghaandværks formål er at skabe interesse for bogfremstilling og at hæve niveauet for bogens form, funktion og udførelse. Foreningen blev stiftet i 1888 af xylograf F. Hendriksen. Foreningen

Læs mere

Klima, kold krig og iskerner

Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner a f M a i k e n L o l c k A a r h u s U n i v e r s i t e t s f o r l a g Klima, kold krig og iskerner Forfatteren og Aarhus Universitetsforlag

Læs mere

Nyhedsbrev November 2011

Nyhedsbrev November 2011 Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev November 2011 VIKINGERNES JELLING Tirsdag den 15. november kl. 19.30 vil ledende arkæolog ved Vejle Museum RASMUS B. IVERSEN samle trådene i de sidste års

Læs mere

KBM 4002 Torvegade. Christianshavns Kvarter, Vor Frelser Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt. Sagsnr.: 2012-7.23.02-0095

KBM 4002 Torvegade. Christianshavns Kvarter, Vor Frelser Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt. Sagsnr.: 2012-7.23.02-0095 KØBENHAVNS MUSEUM MUSEUM OF COPENHAGEN / ARCHAEOLOGICAL REPORT KBM 4002 Torvegade Christianshavns Kvarter, Vor Frelser Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt. Sagsnr.: 2012-7.23.02-0095 C.W. Eckersberg.

Læs mere

QuizzEuropa - et brætspil om et andet Europa

QuizzEuropa - et brætspil om et andet Europa HistorieLab http://historielab.dk QuizzEuropa - et brætspil om et andet Europa Date : 5. april 2016 Bliv udfordret på din sammenhængsforståelse for Europas historie, kulturelle mangfoldighed og politiske

Læs mere

Med en Cirkel for Øje!!!

Med en Cirkel for Øje!!! Med en Cirkel for Øje Man skal ikke sejle langt. Man skal sejle godt - Peer Bruun Med en Cirkel for Øje Den moderne spidsgatters kulturhistorie af Uwe Gräfer og Martin Anker Wiedemann 2015 Uwe Gräfer,

Læs mere

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Nyt fra November 2015 Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Børn, der startede et år senere i skole, klarer sig ikke bedre end børn, der startede skole rettidigt, når der måles på færdiggjort

Læs mere

Danmarks Statistiks arkiv og landbohistorisk forskning

Danmarks Statistiks arkiv og landbohistorisk forskning Danmarks Statistiks arkiv og landbohistorisk forskning Danmarks Statistik og dets forgængere har gennemført et væld af undersøgelser af landbrugets og landboernes vilkår siden midten af 1800-tallet. Selv

Læs mere

Fattigdom og nøjsomhed

Fattigdom og nøjsomhed Fattigdom og nøjsomhed v. Jesper Bækgaard og Line Lee Horster, Give-Egnens Museum Indledning På Give-egnen er vi på de fattige jorde. Sandet og heden har præget og præger selvopfattelsen. Nøjsomheden har

Læs mere

Kirker og ødekirker rundt om Horsens

Kirker og ødekirker rundt om Horsens Kirker og ødekirker rundt om Horsens I skal nu på jagt efter en lille del af de mange spændende kirker, der ligger rundt om Horsens. I kommer til at besøge kirker fra forskellige perioder, kirker bygget

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

Huset fortæller. En historie i fire afsnit

Huset fortæller. En historie i fire afsnit Huset fortæller Thomas Bloch Ravn I 1974-kvarteret er der mange lejligheder og butikker. Men ingen steder fortæller vi om selve huset som bygning, hvad det består af, dets historie, og hvem der bor i huset

Læs mere

Nørreport på en medalje med by-prospekt

Nørreport på en medalje med by-prospekt 2 numismatisk rapport 123 numismatisk rapport 123 3 Fig. 1. Johan v. Wick s prospekt over København fra 1611 Nørreport på en medalje med by-prospekt Af Anders Harck Tårnenes by København er kendt som tårnenes

Læs mere

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras Historisk Bibliotek Vikingerne Jens Pietras Danmarks Tropekolonier Forlaget Meloni 2011 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jens Pietras Redaktør: Sara Louise Harbo & Malene Mygind Serieredaktører: Henning

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet SPOT Unge holder fokus med tilværelsespsykologien 28. oktober 2014 Ordene tilhører Anders, en ung på Katrinebjerg. Anders forbehold overfor kompetencehjulet er efterhånden forsvundet, og han bruger i dag

Læs mere

Universitetshospitalet Slesvig-Holsten

Universitetshospitalet Slesvig-Holsten UNIVERSITÄTSKLINIKUM Schleswig-Holstein Universitetshospitalet Slesvig-Holsten Medicin Kompetence I Nordtyskland Kolofon Udgivet af: Direktionen for Universitetshospitalet Slesvig-Holsten International

Læs mere

Danskerne er nordiske mestre i velgørenhed

Danskerne er nordiske mestre i velgørenhed Den 17 februar 2016 Danskerne er nordiske mestre i velgørenhed 7 ud af 10 danskere giver for det meste deres aflagte tøj og sko til velgørenhed, hvilket er markant flere end vores nordiske naboer. Det

Læs mere

Udstilling med spånkurve. Per-Olof Johansson, DK og lokal indsamling Svenska Vävstolsmuseum, Glimåkra 2012

Udstilling med spånkurve. Per-Olof Johansson, DK og lokal indsamling Svenska Vävstolsmuseum, Glimåkra 2012 Katalog Udstilling med spånkurve Per-Olof Johansson, DK og lokal indsamling Svenska Vävstolsmuseum, Glimåkra 2012 1 Per-Olof Johansson KATALOG Udstilling med spånkurve Per-Olof Johansson, DK og Lokal indsamling

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Uddybelse af idéer: Nobelprisen i litteratur - Et seminar om litterær kvalitet De fleste læsere kan fornemme, genkende og identificere litterær

Læs mere

Årsberetning Foreningen Historisk Atlas 2012/13 / Eva Therkelsen

Årsberetning Foreningen Historisk Atlas 2012/13 / Eva Therkelsen Årsberetning Foreningen Historisk Atlas 2012/13 / Eva Therkelsen Bestyrelsen består af 2 repræsentanter fra hhv. arkiver, biblioteker og museer + 1 medlem fra den institution, der har it-drift og udvikling.

Læs mere

29. juli 2014 Vedr. afrapportering af projektet Fremfinding og tildeling af PID er fra Netarkivet til statslige digitale udgivelser.

29. juli 2014 Vedr. afrapportering af projektet Fremfinding og tildeling af PID er fra Netarkivet til statslige digitale udgivelser. Kulturstyrelsen Adresse By Att.: DEFF Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek 29. juli 2014 Vedr. afrapportering af projektet Fremfinding og tildeling af PID er fra Netarkivet til statslige digitale

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Side 1 af 7 Samlinger Indledning Den store indsamling af institutioner og skolearkiver i hele Frederikshavn kommune i 2012, har givet Stadsarkivet mulighed for

Læs mere

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen 110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Egetoft, Egtved. Torsdag formiddag klokken er lidt over halv 10 og foran Egetoft er der samlet efter hånden 110 mennesker, de har

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del Bilag 6 Offentligt PRESSEMEDDELELSE Foreningen Far har indleveret FN rapport om menneskerettighederne for børn og fædre i Danmark med 24 anbefalinger. 1.2 millioner

Læs mere

Folkebibliotekernes adgang til Kulturarven på Det Kgl. Bibliotek. juni 2018

Folkebibliotekernes adgang til Kulturarven på Det Kgl. Bibliotek. juni 2018 Folkebibliotekernes adgang til Kulturarven på Det Kgl. Bibliotek juni 2018 DOD - Danske bøger On Demand I 2012 startede et projekt for danske bøger i perioden 1701-1900 Servicen omfatter udvalgte læsesalsklausulerede

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Undersøgelsen er gennemført af YouGov i perioden 26. marts 8. april 2013 blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Læs mere

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK to Efter en velbesøgt generalforsamling føler jeg bestyrelsen har fået fuldmagt til at fortsætte i det spor vi gennem tid har fulgt: At formidle kunst og nedbryde afstanden

Læs mere

Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening

Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening www.lokalhistorisk-forening-aabyhoj.dk Program for juni 2011 til marts 2012. Mandag den 6. juni kl. 18.30. Bemærk tidspunktet. Byvandring. Den nordvestlige del af

Læs mere

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note

!Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note !Anders Peter Hansen- Listedkongen ophav note Denne note beskriver A. P. Hansens ophav, både anerne så langt tilbage som jeg kender dem, og han nærmeste familie. Dette er selvfølgelig interessant i sig

Læs mere

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med!

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Lær at søge smart! Sådan finder du din litteratur Informationssøgningen til din opgave

Læs mere

Torben Weinreich. Børnelitteratur. mellem kunst og pædagogik. Roskilde Universitetsforlag

Torben Weinreich. Børnelitteratur. mellem kunst og pædagogik. Roskilde Universitetsforlag Torben Weinreich Børnelitteratur mellem kunst og pædagogik Roskilde Universitetsforlag Torben Weinreich Børnelitteratur mellem kunst og pædagogik 2. udgave 2004 Roskilde Universitetsforlag, 2004 Omslag:Torben

Læs mere

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen Historisk Bibliotek Jesper Carlsen Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jesper Carlsen Redaktør: Thomas Meloni Rønn Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs mere om serien

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse KRAV OG ANBEFALINGER I det næste gives kort svar på, hvordan Forstadsmuseet opfylder eller har planer om at opfylde Kulturstyrelsens krav og anbefalinger til de statsanerkendte museer. Arbejdsgrundlag,

Læs mere

Arrangementer/aktiviteter 2015.

Arrangementer/aktiviteter 2015. Arrangementer/aktiviteter 2015. Generalforsamling og foredrag om flygtningene i Grove-Gedhuslejrene efter 2. verdenskrig Torsdag den 26. marts afholder Lokalhistorisk Forening sin årlige generalforsamling

Læs mere

Georg Brandes' Holberg-bog

Georg Brandes' Holberg-bog 1/6 bjoerna.dk Kultursociolog Bjørn Andersen post@bjoerna.dk Georg Brandes' Holberg-bog Udvidet digital udgave 2007 Version 2.8-24.11.2007 Georg Brandes:»Ludvig Holberg«Gratis. Klik ovenfor for at hente

Læs mere

Fisets artikler om de overdækkede gange. -en scrapbog

Fisets artikler om de overdækkede gange. -en scrapbog Fisets artikler om de overdækkede gange -en scrapbog Introduktion Der er 9 gange i Morbærhaven som skiller sig ud fra de andre, nemlig de 9 "overdækkede" eller "lukkede" gange. Hver af disse gange består

Læs mere

Indtastningsvejledning til Slavelister (matrikeloplysningsskemaer)

Indtastningsvejledning til Slavelister (matrikeloplysningsskemaer) Indtastningsvejledning til Slavelister (matrikeloplysningsskemaer) (version 6, februar 2016) Når du indtaster slavelister, skal du overholde nedenstående regler: 1. Er dokumentet en forside, bagside eller

Læs mere

Sønderho Havn Støtteforening www.sonderhohavn.dk

Sønderho Havn Støtteforening www.sonderhohavn.dk Sønderho Havn Støtteforening www.sonderhohavn.dk Sønderho i september 2011 Til naboerne til Kåverbjerget! Fra pressen, forskellige informationsmøder i Sønderho og sandsynligvis fra byggepladsen ved Sønderho

Læs mere