Denne udviklingskontrakt er skrevet til alle jer, der vil vide noget om, hvad Dania er, hvordan vi har indrettet os, hvad vi har planer om

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne udviklingskontrakt er skrevet til alle jer, der vil vide noget om, hvad Dania er, hvordan vi har indrettet os, hvad vi har planer om"

Transkript

1 Denne udviklingskontrakt er skrevet til alle jer, der vil vide noget om, hvad Dania er, hvordan vi har indrettet os, hvad vi har planer om og hvordan vi lever vores liv. Find dig en god stol, læn dig tilbage og lad dig fænge

2 Forord juni 2008 Forord Denne udviklingskontrakt beskriver Dania. Den beskriver vores dagligdag, som den er her og nu, og den beskriver, hvordan vi kunne tænke os at udvikle os de næste par år. Vi håber, at det fremstår tydeligt, hvilke krav og forventninger vi har til hinanden, hvad vi gerne vil udvikle, og ud fra hvilke holdninger og med hvilken faglighed vi arbejder. Vi ønsker at gøre udviklingskontrakten til noget, vi arbejder med i vores hverdag. Det skal være endnu tydeligt i de kommende år. Vi er opmærksomme på, at vi kan blive endnu bedre til at bruge den som arbejdsredskab og få metoderne, holdningerne og ideerne for fremtiden tydeligere i vores daglige arbejde. Udviklingskontrakten skaber forhåbentlig billeder af, hvad Dania er for et sted. Vi ønsker, at beboere, kollegaer og samarbejdspartnere kan se, hvad de kan få her hos os. Hvad har man mulighed for at få hjælp og støtte til, når man bor eller er daggæst på Dania. I udviklingskontrakten kan du finde beskrivelser af, hvordan der samarbejdes med beboerne og daggæsterne om at få skabt den tilværelse, de selv ønsker og magter. Det kan også være, at man som beboer skal på kursus omkring stemmehøring, - så vil man kunne læse om, hvad man kan få ud af det, hvem vi tænker der skal med, og hvordan vi fælles kan støtte dem, der hører stemmer. Udviklingskontrakten er det sted, vi kan vende tilbage til, når vi bliver i tvivl om, hvad vi mente, og hvad vi var blevet enige om at arbejde med. Udviklingskontrakten bruges også, når der kommer nye beboere, nye daggæster eller nye medarbejdere og elever, - ved at tale ud fra den, henvise til den og udlevere den. Udviklingskontrakten er skrevet af forstanderen og fire medarbejdere, redigeret og godkendt af beboerne, personalet og bestyrelsen.

3 Fakta Dania Bo og dagtilbud Adresse: Kragsbjergvænget 5, 5000 Odense C Telefon: jbay@odense.dk Forstander: John Bay Souschef: Lis Møller Jørgensen Baggrund og formål med Dania Dania blev i 1952 etableret som privat hvilehjem. Dania har siden 1958 haft driftsoverenskomst med Odense kommune, og har i dag status som Bo og dagtilbud for sindslidende efter servicelovens 85: Kommunen sørger for tilbud om hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Overordnet er Dania ledet af en bestyrelse på seks personer, hvor et medlem er udpeget af Odense byråd, de øvrige fem udpeges ved selvsupplering, og den sidste person vælges blandt husets beboere. Den daglige ledelse varetages af en forstander med psykiatri- og sygeplejefaglig baggrund. Danias hovedopgave er at yde støtte og omsorg for de enkelte beboere og dagcenterbrugere, således at den enkelte kan bevare, fastholde og udvikle egne ressourcer og derved skabe mulighed for personlig vækst.

4 Personale Dania beskæftiger i alt 19 medarbejdere svarende til 16,5 fuldtidsstillinger. De 19 medarbejdere fordeler sig som: - 2 sygeplejersker - 7 social og sundhedsassistenter - 1 plejer - 1 sygehjælper - 1 beskæftigelsesvejleder - 5 husassistenter -1 kontorassistent -1 pedel Bestyrelse Formand: Advokat Ole Maare, Odense Øvrige medlemmer: Sygeplejerske Kirsten Maare, Odense Sundhedsplejerske Ulla Knudsen, Kerteminde Læge Allan Andreasen, Odense Niels Holst-Jensen, Odense Kommune Flemming Eriksen, Odense

5 Beboere og daggæster Danias målgruppe er mennesker med en psykisk lidelse, der har behov for døgnstøtte i form af støtte fra psykiatriuddannet personale - herunder støtte til de basale behov og aktiviteter i fællesskab med andre. Beboerne og daggæsterne har komplekse behov såvel omkring somatiske som psykiatriske og sociale problemstillinger. Disse behov viser sig i alle døgnets timer, også fra dem. der er tilknyttet Dania som daggæster. Dania har to aflastningslejligheder, der står til rådighed for personer, som har et akut og tidsbegrænset behov for psykisk, somatisk, socialt og praktisk støtte til at få hverdagen til at fungere i eget hjem igen. I øjeblikket fordeler beboere og dagcenterbrugere sig alders- og kønsmæssigt på følgende måde: Af de 16 fastboende er 8 kvinder og 8 mænd. Gennemsnitsalderen er 66 år. Af de 15 dagcenterbrugere er 11 kvinder og 4 mænd. Gennemsnitsalderen er 63 år Fysiske rammer og faciliteter. Vores hus er lyst og venligt. Det er et tidssvarende byggeri, der virker indbydende og rummeligt og som fungerer godt i dagligdagen. Ejendommen er ideelt placeret i forhold til centrum med gode muligheder for indkøb, bankbesøg mm. Der er to velindrettede gårdhaver. Ejendommen er i tre plan og indeholder 16 lejligheder, der varierer i størrelse fra 58 til 66 m2. Herudover er der to aflastningslejligheder. Der er elevator. Der er eget køkken og en større spise- og dagligstue. I kælderen findes vaskeri, kontor og mødelokale, frisørsalon og et hvilerum til daggæster. Rygning foregår udendørs, såfremt man ikke er i sin egen lejlighed. Dania har sin egen bus, som til daglig bruges til at hente og bringe daggæster samt til diverse aktiviteter og ture.

6 Samarbejdspartnere. Udover samarbejdet internt på Dania, så samarbejder vi tæt med de øvrige selvejende tilbud i kommunen, særligt med Lindehuset. Dette samarbejde rummer en række fordele, som både brugerne og personalet har stor glæde af. Vi samarbejder omkring afholdelse af kurser, fester og samvær med ligesindede i almindelighed. Vi har jævnligt kontakt til Odense Kommunes hjemmepleje, særligt omkring dagcenterbrugerne - og brugerne af aflastningspladserne. Vi samarbejder tæt med visitationen i Odense Kommune omkring anvendelsen af pladserne på Dania. Sidst, men ikke mindst, er der et meget vigtigt samarbejde med brugernes familie og venner. Vi er opmærksomme på at inddrage dem i dagligdagen og til festlige lejligheder, men også på at invitere ind til kurser og temadage.

7 Politik På Dania arbejdes der ud fra den anerkendende tilgang: Find mig, accepter mig, vis du kan lide mig, og tag mig med ind i fællesskabet. At blive set Vi giver hinanden opmærksomhed, når vi mødes. Det giver en god atmosfære og en oplevelse af at være betydningsfuld. Det er dejligt at føle sig velkommen, nyttig og ønsket. Mennesker er forskellige og skal behandles forskelligt. Derfor er det vigtigt, at man er nysgerrig og undersøgende i forhold til, hvem den anden er, og hvad den anden har brug for. Vores erfaring er, at mennesker har en masse ressourcer, de måske ikke selv har øje for, eller det er længe siden, de har anvendt. Alle har en stor livserfaring med sig, når de kommer til Dania. Dette gør dem til de mennesker, de er, og dette sørger vi for at gøre brug af og tage hensyn til. Ved at se den anden persons værdier, oplever personen sig anerkendt. En af forudsætningerne for det sociale liv er at kunne lide sig selv og have det godt i eget selskab. Denne forudsætning har mange af brugerne mistet tidligt. Det kræver positiv opmærksomhed fra den anden at skabe, eller genskabe selvtillid. Ved at blive bragt i situationer, hvor man bryder hverdagens roller og rutiner, får man lejlighed til at opdage og vise andre sider af sig selv. At blive hørt Vi skal alle have lov til og har brug for at udtrykke vores følelser. Det skal gøres på en måde, så ingen kommer til skade. Vi lytter til hinandens synspunkter og glædes over, at være forskellige. Vi accepterer ikke, at nogen sårer hinanden, men vil anvise bedre måder at løse konflikter og problemer på. Vi har alle behov for at blive lyttet til og vide, at det, vi har sagt, er blevet hørt.

8 At blive respekteret Ligesom i alle andre sammenhænge i livet har man på Dania nogle normer for, hvordan man omgås hinanden. Vi har i fællesskab beskrevet nogle rammer, der danner grundlag for den måde, vi gerne vil være sammen på Vi skal vise hinanden respekt. Vi skal tage hensyn til, og vise forståelse for, at både brugere og personale har forskellige grænser og god grund til at sige til og fra, i forskellige situationer. At blive respekteret handler også om at blive støttet i sin egenomsorg, i at klare de daglige opgaver i hjemmet og i øget selvstændighed omkring valg af aktiviteter og socialt samvær. Personalet inddrager brugerne i samarbejdet omkring de områder, der er vigtige for dem, i deres hverdag. At blive mødt respektfuldt betyder at blive mødt individuelt og dermed også forskelligt. Nogle gange har man brug for ekstra opmærksomhed på sin psykiske tilstand, kosten, døgnrytmen eller egenomsorgen, - så er det muligt at få positiv særbehandling. Andre gange klarer man det meste selv og kan være tilfreds med det. At være en del af et fællesskab På Dania sættes dialogen i højsædet, hvilket vil sige, at der er plads til, at alle kan sige deres mening. Vi går ind for ytringsfrihed. Et velfungerende fællesskab er blandt andet karakteriseret ved demokratiske processer og beslutninger. Det kræver meget af såvel brugerne som af personalet, hvis den enkelte skal opleve sig som kompetent beslutningstager i eget liv. Nogen skal lære at anvende de demokratiske spilleregler og skal tilføres viden og træning i dette, andre skal aflære måder at beslutte på og afgive magt og kompetencer. Vi lægger stor vægt på at hjælpe brugerne til at opleve glæden og fornøjelsen ved at være en del af en gruppe, hvor man både yder, nyder og er medansvarlig for det sociale liv. I et fællesskab skal vi så vidt muligt løse konflikter, så alle parter er tilfredse eller afklarede i forhold til uoverensstemmelsen. Ovenstående værdier gælder for alle, der har deres gang på Dania.

9 Hvilke muligheder har man som beboer og daggæst på Dania. Man kan eksempelvis få personlig støtte til at komme i bad, få den mad, man har brug for, og få struktur på dagen, så livet kan opleves overskueligt og til at være i. Mere uddybende er formålet, at beboere og daggæster får støtte til at gøre de ting, de aktuelt ikke magter selv at udføre, således at de fortsat kan leve det liv, der er betydningsfuldt for dem. ADL træning Udfordringen for mange består i at få hverdagslivets mange opgaver løst. At passe eget hjem med rengøring og oprydning, sørge for mad, indkøb, vasketøj og klare den personlige hygiejne og andre almindelige daglige gøremål kræver ofte støtte og vejledning. En måde at støtte dette på er struktur og planlægning sammen med beboere og daggæster. De fleste af de tilbud, som Dania har, ligger i en fast ugestruktur for at understøtte beboere og daggæsters struktur og dermed øge handlemuligheder og udvikling. Der er faste ugedage for fællessang, bowling, svømning, banko, Føtex-tur, frisør, fodspecialist, motionsgrupper og andet, der inddrager alle. Det er dog ikke mere fast, end at andre aktiviteter eller andet, kan ændre dette. Personalet står gerne til rådighed, hvis beboere eller daggæster ønsker hjælp til at styre økonomien, få betalt regninger, gå i banken eller har brug for at få formidlet kontakt til offentlige myndigheder. Utryghed og angst for selv at give sig i kast med disse ting er ofte en hindring, men med støtte kan mange ting alligevel lade sig gøre. Social færdighedstræning Mange af Danias brugere har efter et langt sygdomsforløb mistet en del af evnen til at fornemme, hvordan man er sammen med andre mennesker. For nogle er det en stor overvindelse at være sammen med andre, og for andre igen er det svært at gebærde sig uden at støde eller såre nogen. En del af arbejdet på Dania består i at vejlede brugerne på dette område. Denne træning foregår som oftest individuelt. Det kan også være et fælles anliggende, der kræver undervisning og guidning, så gruppen lærer at rumme den anden og sige fra, når noget er problematisk. Et eksempel her kan være måltiderne, hvor der er mange situationer, der kræver, at man kan vise tålmodighed, tage hensyn til andre og koncentrere sig både om at spise og være social samt mange andre færdigheder.

10 Kontaktperson Alle brugere er tilknyttet to kontaktpersoner. Formålet er at skabe en bæredygtig kontakt, bygget på tillid og tryghed. Den gode kontakt, gør det nemmere at støtte beboeren i ønsker om udvikling. Mange af brugerne kan have svært ved at etablere og fastholde kontakt og har derfor brug for, at der er færre personer at forholde sig til, når det handler om dem selv. Brugerindflydelse Husmøderne på Dania, afholdes en gang om måneden. Der er stor tilslutning til møderne. Det er tydeligt, at brugerne har vænnet sig mere til den demokratiske form og føler større og større tryghed ved at benytte de muligheder, der er for at ytre sig. Brugerne har på eget initiativ oprettet en forslagskasse, hvor man anonymt kan komme med forslag, og denne anvendes jævnligt. Der foreligger referat af alle møder, og disse er offentligt tilgængelige. Beboerrådet på 5 medlemmer,mødes en gang om måneden og behandler alene emner, som omhandler de faste beboere. Der er et udvalg, som laver madplanen. Det er endnu et udtryk for at behovet og muligheden for indflydelse vokser og udvikler sig. Arbejdet med samarbejdsaftaler er i gang. Det er en stor proces, der omfatter mange elementer som: mål, motivation, ejerskab, tro på, at tingene kan ændre sig positivt, og at man bliver taget alvorligt i samarbejdet med personalegruppen.

11 Vi er opmærksomme på, at: - arbejde med den anerkendende tilgang og tænkning for alle på Dania. - det individuelle fokus omkring den enkelte beboer og daggæst. - arbejde med medicinhåndtering, så sikkerheden er høj blandt andet gennem dokumentation. - arbejde med at involvere beboerne aktivt i deres anvendelse af medicin, så de tager mest muligt ansvar selv. - fortsat lave en beboeravis med mest mulig beboerdeltagelse for at udbrede information, fastholde og udvikle formidlingsevner blandt beboere. - involvere familie og venner i hverdagslivet på Dania. - arbejde med beboernes indflydelse og inddragelse på flest mulige områder. - arbejde ud fra KRAM (kost, rygning, alkohol og motion) - få mere viden om spise- og personlighedsforstyrrelser. - opgradere personalegruppen i anvendelsen af IT. - arbejde på at få tilknyttet frivillige omsorgsmedarbejdere til at ledsage, hygge og løse omsorgsopgaver i det daglige.

12 Udvikling Vores udviklingsområder Dania ønsker i den kommende periode at udvikle sig succesfuldt på følgende områder: - stemmehøring - da omkring 70 procent af Dania s beboere hører stemmer og ikke har bevidste strategier til at håndtere dette udover medicin. - NADA (øreakupunktur) - samarbejdsaftaler. - arbejde med beboernes indflydelse og inddragelse på flest mulige områder, - herunder skabe undervisningstilbud til beboerne og medarbejderne, der fremmer dette. - rehabilitering viden om og forståelse af begrebet Rehabilitering. (At finde eller genfinde det gode liv.) Samarbejdsaftaler Baggrund Vi har arbejdet med handleplaner i længere tid, som for nogle beboere har fungeret godt, men vi oplever også, at der er flere dilemmaer omkring arbejdet med denne type handleplaner. For at blive bedre til at arbejde målrettet med handleplanerne og sikre en udvikling hos beboerne, vil der som noget nyt blive arbejdet med samarbejdsaftaler. Disse aftaler supplerer handleplanerne ved at fokusere på aktuelle arbejdsmål. Formålet med at sætte fokus på samarbejdsaftalerne er dels at understøtte brugerindflydelsen ved at sætte borgerens mål i centrum og dels at få samarbejdsaftalerne til at være en aktiv del af det daglige arbejde. Vores mål er at samarbejdsaftalerne bliver et anvendeligt arbejdsredskab, der understøtter beboerne i at arbejde med de mål, der er vigtige for dem. Formålet med at sætte fokus på samarbejdsaftalerne er dels at understøtte brugerindflydelsen ved at sætte borgerens mål i centrum og dels at få samarbejdsaftalerne til at være en aktiv del af det daglige arbejde.

13 Målet er, at samarbejdsaftalerne bliver et anvendeligt arbejdsredskab, der understøtter beboerne i at arbejde med de mål, der er vigtige for dem. Forventede resultater Vi forventer: at vi fælles oplever at kunne anvende handleplanen som et arbejdsredskab i samarbejdet med beboerne om deres mål. at vi fælles synes, det falder naturligt at skriftliggøre det, der arbejdes med. at vi fælles oplever, at det bliver nemmere at finde og fastholde beboernes motivation og ejerskab til det, der arbejdes med. at der er metodefrihed til at anvende den planmodel, der egner sig bedst til at beskrive beboernes mål. Det kræver ledelse, god planlægning, ressourcer og motivation at få det optimale ud af handleplansarbejdet. Succeskriterier Det er en succes: når der ligger en skriftlig plan for alle beboerne den 1. januar når halvdelen af beboerne 2.april 2009 kan beskrive, hvad det er de lige nu arbejder med. når det 2. april 2009 fremgår af 75 % af samarbejdsaftaler, hvornår målet er opnået. når 75 % af personalegruppen juni 2009 ved forespørgsel beskriver, at samarbejdsaftalerne er et anvendeligt arbejdsredskab.

14 Evaluering Der er enighed om, at det var vigtigt at evaluere minimum hvert halve år på indsatsområdet, så man kunne fastholde fokus og justere eller intensivere indsatsen for at nå målet. Evalueringen skal som minimum følge op på succeskriterierne og sikre at den måde, det var besluttet at måle på, også fortsat kan udføres og bliver gjort. Ansvarlig for etablering og gennemførelse John Bay og Kirsten Brunse er ansvarlige for ovenstående.

15 Indsats Udmeldte indsatsområder Kompetenceudvikling og Rehabilitering På Dania er vi meget optaget af at se og anvende de faglige og personlige kompetencer, vi har. Det gælder alle, beboere, daggæster og medarbejdere. Vi vil gerne, at alle oplever at de er en del af det der sker og at dette, er vigtigt og meningsfuldt for dem, - at alle oplever at have indflydelse og bliver i stand til at tage ansvar. Udvikling af medarbejdernes, beboernes og daggæsternes personlige og faglige kompetencer har det mål at give et fagligt løft, der kan medvirke til, at flere får det bedre, og at flere er aktive omkring at forbedre deres egen situation. Der er aktuelt mange ting i gang på Dania, der fremmer ovenstående. Vi har fokus på brugerindflydelse, og vi vil gerne blive bedre til at anvende de ressourcer, der ligger i gruppen af beboere og daggæster og blandt medarbejderne. Vi tror på, at læring på jobbet, læring gennem undervisning af beboere og daggæster, læring gennem etablering af netværk og læring gennem kurser, temadage og faglig sparring er måder at fremme dette på. På Dania er der igennem længere tid arbejdet med den anerkendende tilgang, og vi kan se, at det virker både i forhold til beboere, daggæster og medarbejdere. Det vil vi fortsat arbejde med. I den kommende periode, vil vi, specifikt udvikle vores kompetencer på følgende områder: stemmehøring, NADA (øreakupunktur), forståelse af og viden om begrebet Rehabilitering og det målrettede arbejde gennem arbejdet med samarbejdsaftaler. Omkring Rehabilitering som indsatsområde har vi valgt at gøre det så enkelt som muligt, da målet er at skabe kendskab til og forståelse af Rehabilitering. På Dania ser vi det som ønsket om at opnå: Det gode liv! Dania ønsker at gøre brug af muligheden for at trække på konsulentbistand fra H&P afdelingen til en temadag for personalet i efteråret 2008.

16 Der er endnu ikke en fælles forståelse af begrebet rehabilitering, i personalegruppen, - men rigtig mange forståelser, hvilket gør det vanskeligt i den daglige kommunikation. I vores arbejde med Udviklingskontrakten blev det tydeligt, at vi mangler denne fælles forståelse, før vi kan komme videre. Målet for temadagen bliver at få skabt en fælles forståelse, således at det bliver muligt at anvende begrebet og vide, at vi forstår det samme. Dernæst kunne vi tænke os at arbejde med at synliggøre de måder vi arbejder med rehabilitering på i dag, og på hvilke måder der fremover kan arbejdes rehabiliterende på Dania. Efter temadagen vil vi konkretisere og planlægge, hvilke måder der arbejdes videre med at øge vores kendskab og forståelse af Rehabilitering. John bliver ansvarlig for at fastholde ovenstående, indtil der er fundet eventuelle nøglepersoner eller valgt andre, der tager ansvaret for processen. Undervisning i og anvendelse af koncept omkring Stemmehøring Baggrund. Omkring 70 % af Danias beboere er stemmehørende og mange er meget forpinte af det. En del får antipsykotisk medicin for at dæmpe de stemmer, der har en negativ indflydelse på deres daglige livsførelse. Alle medarbejdere har deltaget i en temadag omkring stemmehøring. Formålet er at opgradere medarbejdernes og de stemmehørendes kompetencer omkring stemmehøring, således at de stemmehørende oplever sig mindre forpinte. Indsatsen retter sig mod alle medarbejdere, beboere og daggæster, da det er vigtigt, at alle har en forståelse for, hvordan det er at høre stemmer og hvad der skal til, for at den stemmehørende, oplever sig mindre forpint. Det vi vil gøre Alle medarbejdere, der har kontaktpersonsfunktioner, sendes på kursus i stemmehøring i september 2008, med bl.a. psyk. sygeplejerske Trevor Eyles og recovery coach og psyk. sygeplejerske Olga Runichmann som undervisere.

17 Der etableres netværksgrupper på Dania til at fastholde den erhvervede viden, få den afprøvet, justeret og anvendt sammen med beboerne. Vi vil skabe tid til at arbejde med stemmehøring sammen med de enkelte beboere, ved i fællesskab at prioritere blandt de daglige opgaver. Den øvrige personalegruppe involveres i beslutningerne og prioriteringerne, så alle er en del af opgaven. Vi vil formidle vores viden fra kurset, øvelserne, træningen og det konkrete arbejde med stemmehøring til hinanden, så alle ved hvad, der arbejdes med og hvorfor. Vi vil formidle viden om stemmehøring, erfaringer med arbejdet omkring stemmehøring på Dania til de beboere og daggæster, der ikke er stemmehørende, så de har mulighed for at forstå, hvordan det er, og hvad de evt. kan gøre. Forventede resultater Vi forventer: at de medarbejdere der har kontaktpersonsfunktioner, oplever sig i stand til at anvende stemmehørerkonceptet sammen med beboerne. at de stemmehørende oplever sig mindre forpinte. at de fleste af de stemmehørende vælger at deltage. at de stemmehørende bliver i stand til at håndtere deres stemmer, så de får mindre negativ indflydelse på beboerens daglige livsførelse. at beboerne, daggæsterne og medarbejdere får en større forståelse for og viden om, hvad det betyder at høre stemmer, og hvordan man kan mindske de negative sider af det. Succeskriterier Det er en succes: når beboere, daggæster og personale kan observere forandringer i samværsformen mellem de stemmehørende og de ikke stemmehørende. Dette måles et år efter opstart.

18 når alle medarbejdere med kontaktpersonsfunktioner tre måneder efter kurset kan sige, at de føler sig i stand til at anvende konceptet sammen med en beboer. når mere end halvdelen af de stemmehørende har valgt at deltage inden for det første halve år. når den stemmehørende giver udtryk for, at han/hun er mindre forpint end før deltagelsen. når det kan måles at de deltagende stemmehørende efter et halvt år forbruger mindre antipsykotisk medicin end før stemmehørerprojektet. Aktuelt forbrug registreres før opstart. når den del af medarbejderne, der ikke har kontaktpersonsfunktioner, oplever at de stemmehørende på tre områder, et halvt år efter, klarer mere selv end før indsatsen. Områderne defineres før opstart af projekt. Evaluering Der vil blive anvendt ekstern evaluering. Vi vil prioritere at løse den konkrete opgave. Evalueringen er vigtig, da vi gerne vil vide, hvad der virkede, og hvad der kunne blive bedre. Evalueringen skal tage sit udgangspunkt i succeskriterierne. Evaluator skal sørge for, at alle på Dania involveres mest muligt i evalueringen, da det giver ejerskab og værdisætter de deltagende uanset deres funktion i processen. Resultaterne af evalueringen skal fremstå så enkle og tydelige at de umiddelbart kan formidles til daggæster, beboere og medarbejdere. Ansvarlig for at projektet etableres og gennemføres. John, Lisbeth og Marianne.

19 Ønsker for den nærmeste fremtid. Det, Dania har behov for, er en eller to frivillige medhjælpere til husets fællesstue. Vi tænker, at den eller disse kunne være til glæde og gavn for vores beboere og daggæster. Det, der er behov for hjælp til, er at supplere vores beskæftigelsesvejleder i de mange daglige gøremål og aktiviteter. Det handler om fx. gåture, handle ind, svømmehal, bowling og diverse udflugter. Derudover er der behov for socialt samvær - altså tid til en snak om stort og småt - hygge. I en travl hverdag er det mange gange den lille hyggelige stund der forsvinder.

Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune. Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00

Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune. Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00 Indledning Vi har på vegne af Ringsted Kommune aflagt tilsynsbesøg på Støtte- og

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne Odder Kommune KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne dækker ydelsen? Overordnet formål med indsatsen: 85 og 107 i

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 BRØNDBY KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 - En værdig ældrepleje FEBRUAR 2016 Værdighed Brøndby Kommunes ældrepolitik berører mange vigtige emner, der har betydning for skabelsen af et godt, langt og aktivt

Læs mere

Psykiatri og Handicap. Tilsynsrapport

Psykiatri og Handicap. Tilsynsrapport Psykiatri og Handicap Tilsynsrapport Bofællesskabet Gl. Holtegade 17. november 2009 1 A. Faktiske oplysninger, vurdering, anbefalinger m.v. Tilbuddet. Bofællesskabet Gl. Holtegade Gl. Holtegade 9 2840

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Højslev Ældrecenter. Generelt

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 Indledning Vi har på vegne af Næstved Kommune aflagt tilsynsbesøg på Symfonien. Generelt er formålet

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ Thorvaldsensvej 12 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4628 Afdelingsleder: Annemette Stenberg Christensen E-mail: annemette.s.christensen@99454545.dk Præsentation

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune. Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00

Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune. Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00 Indledning Vi har på vegne af Svendborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Botilbuddet Skovsbovej.

Læs mere

Psykiatri og Handicap

Psykiatri og Handicap Psykiatri og Handicap Tilsynsrapport Bofællesskabet Bregnerødvej 55-57 28. maj 2008 1 A. Faktiske oplysninger, vurdering, anbefalinger m.v. Tilbuddet. Bofællesskabet Bregnerødvej 55 Bregnerødvej 55 3460

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Ringsted Krisecenter for kvinder og børn, Ringsted Kommune. Onsdag den 21. september 2011 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Ringsted Krisecenter for kvinder og børn, Ringsted Kommune. Onsdag den 21. september 2011 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Ringsted Krisecenter for kvinder og børn, Ringsted Kommune Onsdag den 21. september 2011 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Ringsted Kommune aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune:

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Den faglige tilgang og de konkrete tilbud Indledning Center for Socialpsykiatri (CfS) arbejder ud fra nedenstående faglige rehabiliterings-tilgang: Psykosocial

Læs mere

Bilag 2 a. Velkommen til Specialbørnehjemmene

Bilag 2 a. Velkommen til Specialbørnehjemmene Bilag 2 a Velkommen til Specialbørnehjemmene Februar 2010 Ydelsens formål Tilbud om døgnophold efter Lov om Social Service, 67, stk. 2. Målgruppe Specialbørnehjemmene er Region Nordjyllands døgntilbud

Læs mere

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik.

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Socialpsykiatriske fagspeciale. Næstved Kommune Indholdsfortegnelse Lovgrundlag:... 3 Generel beskrivelse af tilbudstypen Socialpsykiatriske fagspeciale....

Læs mere

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune Udarbejdet af SocialRespons, Juni 2015 Indhold Forløb, baggrund & introduktion

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation Kommunikationspolitik for Region Nordjylland God kommunikation N e m T n æ r v æ r e n d e e n k e l t m å l r e t t e t t r o v æ r d i g t Din indsats er vigtig Det, du siger, og måden, du siger det

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Servicedeklaration for. Bofællesskabet Røde Anes Vej. Thisted Kommune

Servicedeklaration for. Bofællesskabet Røde Anes Vej. Thisted Kommune Servicedeklaration for Bofællesskabet Røde Anes Vej Thisted Kommune Adresse: Røde Anes Vej 34, Hundborg Leder: Bente Topp Hansen Telefon: 99173800 E-mail: rodeanes.bof@thisted.dk Fax: 97937576 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Bostedet Welschsvej V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Klinisk underviser er Kirsten Kienke Mikkelsen, tlf. 9611 4719. Klinisk undervisning på Bostedet Welschsvej foregår

Læs mere

Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne.

Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne. Praktiksteds beskrivelse for pædagogstuderende i 3. Praktikperiode. Socialpsykiatri Næstved kommune. Bo og Netværk Næstved, Døgn boligerne. Organisatoriske forhold for Bo og Netværk. Struktur. Oversigt

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

Beskrivelse af klinisk undervisningssted:

Beskrivelse af klinisk undervisningssted: Beskrivelse af klinisk undervisningssted: Socialpsykiatrien Aalborg Kommune Botilbudområdet Klinisk underviser: Mille Schroll E-mail til klinisk underviser: mis-aeh@aalborg.dk Telefon til klinisk underviser:

Læs mere

Til botilbuddet er tilknyttet et dagtilbud med samme målgruppe jf. Servicelovens 104 (aktivitets- og samværstilbud) med 25 pladser.

Til botilbuddet er tilknyttet et dagtilbud med samme målgruppe jf. Servicelovens 104 (aktivitets- og samværstilbud) med 25 pladser. NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Roar Andersen Social & Arbejdsmarked D 4646 4725 E rlan@lejre.dk Tilsynsbesøg 2011 på det private botilbud Søholm

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Møllegården.

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Støttecentret Hjørnehuset, Stationsvej 2, Ørbæk

Kvalitetsstandarder for Støttecentret Hjørnehuset, Stationsvej 2, Ørbæk Kvalitetsstandarder for Støttecentret Hjørnehuset, Stationsvej 2, Ørbæk Støttecentret Hjørnehuset er et tilbud for 7 voksne med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse. Hjørnehuset er beliggende på Stationsvej

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland Kærvang Kompetenceprofilens formål Medarbejderne er den vigtigste ressource i Specialsektoren. Det er afgørende

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Kollegiet

Læs mere

Psykiatri og Handicap

Psykiatri og Handicap Psykiatri og Handicap Tilsynsrapport Bofællesskabet Gl. Holtegade 24. januar 2008 1 TILSYNSRAPPORT. Tilbuddet. Bofællesskabet Gl. Holtegade Gl. Holtegade 9 2840 Holte Centerleder: Ditte Andersen Pladser:

Læs mere

Virksomhedsplan 2008

Virksomhedsplan 2008 Virksomhedsplan Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 VIRKSOMHEDSBESKRIVELSE... 3 ORGANISATIONSPLAN... 4 FORORD... 5 INDLEDNING... 5 IDÉGRUNDLAG... 6 VISION... 6 VÆRDIGRUNDLAG... 6 MÅLGRUPPE...

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune. Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00

Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune. Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00 Indledning Vi har på vegne af Silkeborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Gødvad Plejecenter.

Læs mere

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte.... 2 Forord...

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Plejehjemstilsyn på Ishøj Kommunes Plejehjem 2010

Plejehjemstilsyn på Ishøj Kommunes Plejehjem 2010 Plejehjemstilsyn på Ishøj Kommunes Plejehjem 2010 Der blev den 15. december 2010 udført tilsyn på Ishøj Kommunes plejehjem, Torsbo og Kærbo. Ifølge lovændring om regelforenkling i kommunerne, skal der

Læs mere

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Indhold Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Forord Du sidder med Kirsebærhavens Plejehjems nyeste værdigrundlag,

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE

VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE VIRKSOMHEDSPLAN FOR FREDERIKSBERG DAGPLEJE 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FREDERIKSBERG DAGPLEJE 3 DAGPLEJENS KERNEYDELSER 3 DAGPLEJENS ÅBNINGSTIDER 4 LUKKEDAG 5 GRUNDLAGET FOR FREDERIKSBERG

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Beskæftigelse, Social og Økonomi Voksen og Handicap Generelt tilsyn den 27. maj 2014 Køkkenet og Udeholdet St. Valbyvej 150

Beskæftigelse, Social og Økonomi Voksen og Handicap Generelt tilsyn den 27. maj 2014 Køkkenet og Udeholdet St. Valbyvej 150 Beskæftigelse, Social og Økonomi Voksen og Handicap Generelt tilsyn den 27. maj 2014 Køkkenet og Udeholdet St. Valbyvej 150 SL 103 Side2/13 Denne rapport er udarbejdet af tilsynsførende risikomanager Mette

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

www.bunkogelkjaer.dk CVR-nr. 32 57 25 10 Botilbuddet Toften Anmeldt tilsyn Den 3. februar 2011

www.bunkogelkjaer.dk CVR-nr. 32 57 25 10 Botilbuddet Toften Anmeldt tilsyn Den 3. februar 2011 www.bunkogelkjaer.dk CVR-nr. 32 57 25 10 Botilbuddet Toften Anmeldt tilsyn Den 3. februar 2011 Indholdsfortegnelse Formalia... 3 Ledelsesrepræsentanter...3 Medarbejderrepræsentanter...3 Beboerrepræsentanter...3

Læs mere

Børnehaven Stribonitten - 1 -

Børnehaven Stribonitten - 1 - Børnehaven Stribonitten - 1 - Profil Børnehaven Stribonitten her har hjertet plads. Børnehaven Stribonitten har til huse i to dejlige afdelinger, afdeling Münstervej med 22 børn og afdeling Øster Allé

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

Beboermappe. - til dig som bor på Næstvedvej

Beboermappe. - til dig som bor på Næstvedvej Beboermappe - til dig som bor på Næstvedvej Indhold Næstvedvej... 3 Vores kerneydelser... 4 Info mappe... 4 Forventninger til dig, der bor på Næstvedvej... 4 Morgenmad og frokost... 6 Husregler... 7 Type

Læs mere

Forebyggende hjemmebesøg i Aalborg Kommune

Forebyggende hjemmebesøg i Aalborg Kommune Indledning Gennem de sidste 30 år er der i Danmark sket en rivende udvikling indenfor forebyggelse og sundhedsfremme. I 1980 trådte loven om et forebyggelsesråd på nationalt niveau i kraft. Ideen var at

Læs mere

PRAKTIK- STUDERENDE. Afdeling: HASSELVEJ 3B. Handicap Løgumgård

PRAKTIK- STUDERENDE. Afdeling: HASSELVEJ 3B. Handicap Løgumgård PRAKTIK- STUDERENDE Afdeling: HASSELVEJ 3B Handicap Løgumgård Introduktion: Velkommen til Handicap Løgumgård, Hasselvej 3B, 6240 Løgumkloster. Hasselvej 3B er en del af tilbuddet Løgumgård. På afdelingen

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN

Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN Adr.: Jyllandsgade 5 By: 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4464 Afdelingsleder: Rikke Jæger Pedersen

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 014 Institution: Bo og beskæftigelsescentret Vejen. - Dagcentret Kærhøj - Værkstedet Elemegade - Vejen støttecenter - Nørregadehus 73 - Nørregadehus 75 Nr. Målsætning

Læs mere

Bofællesskabet Langkærgård

Bofællesskabet Langkærgård FURESØ KOMMUNE Bofællesskabet Langkærgård Håndbog og instruks for beboere og personale Bofællesskabet Langkærgård Højeloft Vænge 2-4, 3500 Værløse Kontorets telefon: 72 35 58 70 Bofællesskabets telefon:

Læs mere

Sammen om det gode liv

Sammen om det gode liv Sammen om det gode liv Silkeborg Kommune Værdighedspolitik 2016-2017 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 5 Borgeren er mester i eget liv... 6 Vision og mission... 7 Livskvalitet... 8 Selvbestemmelse...

Læs mere

Velkommen til Plejehjemmet Litvadhus. Nibevej 14 9200 Aalborg SV

Velkommen til Plejehjemmet Litvadhus. Nibevej 14 9200 Aalborg SV Velkommen til Plejehjemmet Litvadhus Nibevej 14 9200 Aalborg SV Velkommen til Litvadhus Vi vil med denne folder byde dig velkommen til Litvadhus og håber, at vi derved kan være dig og dine pårørende behjælpelig

Læs mere

VærdigHedspolitik. sundhed & omsorg. stevns kommune 2016. om politikken

VærdigHedspolitik. sundhed & omsorg. stevns kommune 2016. om politikken stevns kommune 2016 VærdigHedspolitik om politikken I Værdighedpolitik 2016 beskriver vi de overordnede værdier, vi i Stevns Kommune arbejder efter for at støtte ældre medborgere i at opnå størst mulig

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012 Midt i Sund Zone en status halvvejs i projektets levetid OKTOBER 2012 Ulighed i sundhed Begrebet social ulighed i sundhed bruges til at beskrive det forhold, at sundhedsrisici og sygelighed er skævt fordelt

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Tilsynsrapport 2010 for bofællesskabet Bybæk

Tilsynsrapport 2010 for bofællesskabet Bybæk Tilsynsrapport 2010 for bofællesskabet Bybæk 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 1.1. Baggrunden for tilsynet.side 3 1.2. Metode...side 3 2. Tilsynets samlede vurdering side 4 3. Opfølgning på tilsyn

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET CASSIOPEIA

SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET CASSIOPEIA SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET CASSIOPEIA Lundagerhaven 2 9330 Dronninglund Telefon: 9945 5470 Afdelingsleder: Dorte Lassen E-mail: dorte.lassen@99454545.dk Telefon: 4177 8491 Præsentation

Læs mere

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Servicedeklaration for Kvindehuset i Lyngby

Servicedeklaration for Kvindehuset i Lyngby LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Job og Social Service Journalnr. : 2007060956 Socialcenter Dato...: 15.06.2007 Servicedeklaration for Kvindehuset i Lyngby 1. Målgruppe og antal

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Demenspolitik 2012 Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 3 Fokusområder... 5 Udredning og afklaring... 5 Pleje- og omsorgstilbud...

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Til nye beboere og deres pårørende. Velkommen til Haven

Til nye beboere og deres pårørende. Velkommen til Haven Til nye beboere og deres pårørende Velkommen til Haven Indhold Velkommen til Haven...3 Personalet...3 Elever...3 Havens værdigrundlag...4 Du skal opleve en god hverdag...4 Traditioner og arrangementer...4

Læs mere

TILBUD TIL BRUGERE AF SOCIALPSYKIATRIEN PÅ ÆRØ

TILBUD TIL BRUGERE AF SOCIALPSYKIATRIEN PÅ ÆRØ TILBUD TIL BRUGERE AF SOCIALPSYKIATRIEN PÅ ÆRØ Juli 2015 Idegrundlag Det kommunale tilbud, til mennesker med en psykisk lidelse på Ærø, bygger på den opfattelse, at enhver har ret til at være og blive

Læs mere

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3 Vore værdier Indholdsfortegnelse Brug indholdsfortegnelsen til at komme hurtigt frem til et bestemt afsnit ved at klikke på den ønskede linie. Fra de enkelte sider kommer du hurtigt tilbage til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket

Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Selvhjulpenhed i Vuggestuen i Børnehuset ved Glyptoteket Baggrund: Hele personalegruppen har på en personalelørdag i november 2015 arbejdet med emnet Selvhjulpenhed i vuggestuen. Vi har arbejdet ud fra

Læs mere

Danske Handicaporganisationers høringssvar til Ærø Kommunes Værdighedspolitik

Danske Handicaporganisationers høringssvar til Ærø Kommunes Værdighedspolitik Danske Handicaporganisationers høringssvar til Ærø Kommunes Værdighedspolitik Hele værdighedspolitikken bærer præg af at være henvendt til ministeren/ministeriet, som bilag til den kommende ansøgning.

Læs mere

Bruger-, patientog pårørendepolitik

Bruger-, patientog pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Oktober 2008 Region Hovedstaden Region Hovedstaden Bruger-, patientog pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patientog pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

Kvalitetsstandard for

Kvalitetsstandard for 2011/2012 Kvalitetsstandard for Hverdagsrehabilitering Vi bruger dine ressourcer aktivt Informationsfolder om Rehabiliteringskoordinatorfunktionen Ishøj Kommune 1 Vi tror på, at det giver livskvalitet

Læs mere

Skovvængets Virksomhedsplan 2012

Skovvængets Virksomhedsplan 2012 Skovvængets Virksomhedsplan 2012 Driftsenhedens navn Skovvænget Adresse Ballerup Boulevard 2 Post nr. og by 2750 Ballerup Ejerforhold Region Hovedstadens Psykiatri Leder Forstander Bo Christoffersen Telefon

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet

Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet Socialstyrelsen har fra efteråret 2013 brug for 2-3 indsatskommuner, der ønsker at medvirke i afprøvning og evaluering af en række metoder og

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET NORDSTJERNEN

SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET NORDSTJERNEN SERVICEDEKLARATION BO- OG HELHEDSTILBUDDET NORDSTJERNEN Nordens Allé 72-74 9700 Brønderslev Telefon: 99 45 52 40 Afdelingsleder: Rikke Thomasberg E-mail: rikke.thomasberg@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med 3. Hvilke aktiviteter indgår i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Servicedeklaration for Center for Misbrug og Socialpsykiatri Flydedokken

Servicedeklaration for Center for Misbrug og Socialpsykiatri Flydedokken Servicedeklaration for Center for Misbrug og Socialpsykiatri Flydedokken Praktiske oplysninger Center for Misbrug og Socialpsykiatri - tlf. 99442200 Centerleder: Susanne Peyk Vicecenterleder: Helle Friedrichsen

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Solgården. Generelt er

Læs mere

gladsaxe.dk Hjemmehjælp Det er dit liv, det handler om Tryghed i din hverdag

gladsaxe.dk Hjemmehjælp Det er dit liv, det handler om Tryghed i din hverdag gladsaxe.dk Hjemmehjælp Det er dit liv, det handler om 1 Tryghed i din hverdag Kære Gladsaxe-borger Du kan få praktisk hjælp, pleje og sygepleje i høj kvalitet døgnet rundt hos Gladsaxe Kommunes Hjemmepleje.

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Middelfart Kommune Tilsyn på Handicap- og Psykiatriområdet 2010

Middelfart Kommune Tilsyn på Handicap- og Psykiatriområdet 2010 Middelfart Kommune Tilsyn på Handicap- og Psykiatriområdet 2010 Indledning Middelfart Kommune har overdraget os opgaven med at udføre de lovpligtige kommunale tilsyn med tilbud til kommunens brugere. Konkret

Læs mere

Social Frivilligpolitik 2012-2015

Social Frivilligpolitik 2012-2015 Social Frivilligpolitik 2012-2015 Forord Det Frivillige Sociale Arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen

Læs mere

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012:

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012 De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Indledning: Dagtilbudsloven 5 beskriver at: Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet

Læs mere

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre Ældrepolitik 04.05.14 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre i kommunen. De ældre er i dag mere sunde og raske end nogensinde. Vi lever længere end tidligere, hvor levevilkårene

Læs mere

Velkommen til Syddjurs Kommunes Plejeboliger

Velkommen til Syddjurs Kommunes Plejeboliger Velkommen til Syddjurs Kommunes Plejeboliger Værdigrundlag i Syddjurs Kommune åbenhed udvikling respekt kvalitet 2 11 At bo i plejebolig i dag I dag er der ikke noget, der hedder at bo på plejehjem som

Læs mere