Tilsynserklæring for Køng Idrætsfriskole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilsynserklæring for Køng Idrætsfriskole 2015-16"

Transkript

1 Tilsynserklæring for Køng Idrætsfriskole Som tilsynsførende på Køng Friskole er det vores opgave at føre tilsyn med Elevernes standpunkt i dansk, regning/matematik og engelsk. At skolens samlede undervisningstilbud, ud fra en helhedsvurdering, står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. At vurdere, om skolen forbereder eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre. At undervisningssproget er dansk. (Bekendtgørelse om valg af tilsynsførende ved friskoler og private grundskoler) Udgangspunktet for vurderingen er standpunktet for eleverne som helhed, samt undervisningen generelt, og ikke den enkelte elevs standpunkt. Den 3/ havde vi et møde om tilsynet med konstitueret skoleleder Elise Stenmann Hansen, hvor vi aftalte temaer og besøg. I skoleåret har vi fulgt klassetrinene 0 3 kl. i grundfagene. Derudover har vi undersøgt de naturvidenskabelige fag. Det blev aftalt at gøre det i faget Friluftsliv, som bygger på fagplanen for Natur & Teknologi, samt biologo og geografi. Tilsynsbesøgene er foretaget den 19/ , samt den 6/1, 7/3 og 29/ Vi har desuden undersøgt skolens hjemmeside for skolens plan for evaluering, fagplaner og undervisningsmiljøundersøgelsen. Der er pt. ikke en ny undervisningsmiljøundersøgelse på hjemmesiden, men der arbejdes på, at den kommer i Skolens plan for evaluering er på hjemmesiden. I skoleåret har bestyrelsen og medarbejderne fokus på skolens værdier og vision. Der er nedsat et værdiudvalg, der gennemfører en proces med alle involverede. Der er kommet nye fagplaner i bl.a. Natur&Teknologi, Biologi, Geografi og Fysik, hvor der nu er et fælles fokus på undersøgelse, modellering, perspektivering og kommunikation. Det er endnu ikke blevet indarbejdet i friskolens fagplaner, men der arbejdes på at implementere de nye fagplaner. Dette vil desuden kunne styrke overleveringen af fag og klasser.

2 Fagligt tilsyn Friluftsliv i 0.-2 kl. Indskolingsklasserne arbejder med et storyline-forløb om Koglefolket, hvor både dansk og friluftsliv inddrages. Dagens forløb og formål beskrives ved dagens begyndelse. Der er fokus på samarbejde, bl.a. bliver børnene bedt om at repetere de aftaler og regler de har for samarbejdet. Det gør børnene. Faget Friluftsliv bygger på fagplanen for Natur & Teknologi, som er en nyudvikling af Natur &Teknik, hvor der er forsøgt at ensarte opbygningen med de andre naturvidenskabelige fag. Kompetenceområderne hedder undersøgelse, modellering, perspektivering og kommunikation. Eleverne skal lave en model af en hule med naturmaterialer. Først skal de planlægge og tegne en model, derefter skal de bygge den. De fleste grupper kommer hurtigt i gang, en enkelt gruppe er forholdsvis langsom, men de hjælpes på vej efter et stykke tid, og kommer også i gang. I kompetenceområdet modellering skal eleverne kunne lave og anvende skitser, de skal kunne skelne mellem virkelighed og model. De tegnede modeller er grundige og fantasifulde, nogle tegnes i oversigtsform, andre i 2D-form. Der er en kasse med mange forskellige naturmaterialer, som er tilgængelig for alle eleverne. Mos, grene, kogler mm. udvælges med stor grundighed, og undersøgelsen kommer næsten af sig selv. Nogle elever prøver også at undersøge, hvor stærk en gren er, da tagkonstruktionen skal bygges, andre prøver at trække koglens frø ud, hele tiden opmuntret af lærerne. Derefter går de i gang med at bygge hulerne i modelform med naturmaterialer. Der bliver talt meget om de forskellige dele, og når der spørges til f.eks. koglerne, kan de let gøre rede for, hvilke kogler der kommer fra lærketræer (runde og bløde), hvilke der kommer fra fyrretræer (trekantede og hårde), samt gran (aflange). De kan også gøre rede for, hvilke kogler, der er blevet spist af egern, mus og spætter. Herved gør eleverne brug af perspektivering, hvor de inddrager deres viden om natur og teknologi i det nære. Der er en meget rolig stemning under arbejdet, der er ikke nogen der driller hinanden. Der tales om og arbejdes med byggeriet, og børnene er gode til selv at løse de problemer der opstår undervejs. Lærerne spørger ind til byggeriet og kommer med forslag og løsningsforslag. Eleverne er gode til at beskrive deres arbejde, hulens enkelte dele, deres funktion og deler også deres naturfaglige viden med hinanden. De lever op tii færdighedsmålet kommunikation, hvor de kan fortælle om egne resultater, erfaringer både mundtligt og skriftligt, og anvende enkelte fagord og begreber.

3 Generelt: Der er en positiv kontakt mellem de to lærere og børnene, der er meget fokus på samarbejdet, som bliver italesat, der er en tydelig sammenhæng i storylineforløbet mellem bogen Koglefolket og bygningen af hulen. Lærerne er tydelige autoriteter, der er et tydeligt formål med undervisningen og oplægget er velplanlagt, godt struktureret og lever op til de nye fælles mål. Friluftsliv i 3.kl Læreren har en plan for undervisningen, som er skrevet op på tavlen, efterhånden som timen skrider frem bliver punkterne krydset af. Eleverne har mapper, hvor de har deres papirer. I begyndelsen af timen bliver der talt om strøm, hvad det er og hvor vi bruger det, og eleverne har nemt ved at svare. Det er et af emnerne i fagplanen, der hedder Teknologi og ressourcer. Der er mange om buddet, læreren bruger nogle gode sproglige billeder til at understrege hvad el er, f.eks. at det kan sammenlignes med vand i en haveslange. Der bliver perspektiveret og eleverne bliver opfordret til at italesætte deres viden. Læreren inddrager det hele tiden i noget fagligt stof og forklarer elevernes tale med fagudtryk. Der sker en kommunikation, hvor f.eks. klimaforandringer og deres konsekvenser bliver inddraget i samtalen om vores store energi-forbrug. Eleverne har stor viden om emnet og kan gøre rede for processen fra ressource til produkt. Mundtligt beskriver de modeller for strøm-produktionen. Der er nogle fælles aftaler om ro, samarbejde og orden i penalhus, som der refereres til. Læreren får eleverne til at repetere aftalerne højt, og henviser til en plakat, hvor nogle af aftalerne er skrevet. Eleverne får en tekst, som bliver læst op. Hver gang der nævnes noget der bruger el/strøm, skal de sætte en streg nedenunder. En elmåler demonstreres for klassen. Læreren har forskellige strøm-apparater med, der undersøges for strømforbrug. Et forældrebrev om forsøget udleveres og halvdelen af børnene får udleveret en strømmåler. Deres undersøgelser derhjemme skal bruges til at undersøge strømforbruget og eleverne skal prøve at lave forudsigelser af, hvad der sluger mest strøm. Det er også et af målene for faget, at gennemføre undersøgelser på baggrund af egne forventninger. Der sker en livlig kommunikation, hvor eleverne hele tiden opfordres og understøttes i at finde forklaringer og anvende. Når eleverne har indsamlet data, skal de lave modeller over husstandenes el-forsyninger. Der er en klar plan for undervisningen med udgangspunkt i fagets kompetenceområder og mål. Læreren inddrager eleverne, bruger deres viden om emnet til at sætte det i et fagligt perspektiv, og sørger med sit faglige overblik for, at eleverne hele tiden bliver holdt på sporet.

4 Friluftsliv 5.-6.kl Der er noget uro i klassen ved timens begyndelse, men læreren tager tydelig styring og snart er der ro. Klassen arbejder med vand i temaet Stof og energi. Tidligere indlært stof repeteres og eleverne inddrages til at hjælpe. En elev tegner på en tavle, hvorledes undergrunden ser ud i Danmark, mens de andre elever kommer med input til de forskellige lag. Der foregår en modellering, læreren inddrager både de elever, der markerer og dem der ikke gør. De kommer med mange detaljer. Artiklen på storskærmen inddrages og der foregår en samtale om vand som ressource. Der kommer mange relevante synspunkter fra eleverne. Enkelte pjattede bemærkninger lukkes ned, uden at de får lov til at fylde for meget. Skolen har endnu ikke implementeret den nye fagplan i Natur&Teknologi, men arbejder med at gøre det i det kommende skoleår. I den nye fagplan arbejdes der med undersøgelse, modellering, perspektivering og kommunikation. Eleverne brugte modellering til at aflæse grafer og modeller, der viste vandforbruget i København, og sammen med deres øvrige viden om emnet brugte de perspektivering til at udlede konsekvenserne for grundvandet, når der f.eks. blev brugt sprøjtegifte tæt på vandboringer eller perspektiverne ved mangel på vand andre steder i verden, samt den betydning det f.eks. kan få for den vestlige verden. Eleverne brugte kommunikation til at argumentere for og imod de forskellige perspektiver, og der blev også anvendt fagudtryk. Samlet kan tilsynet konkludere, at faget Friluftsliv lever op til Nye fælles mål, selv om fagplanen ikke formelt er indarbejdet i skolens undervisning kl Dansk Timen indledes med fælles start med en velkomst til tilsynet og dagens plan bliver meddelt. Der er læsning og skrivning af bogstaver. Der differentieres til de forskellige børnegrupper, alt er forberedt og lagt til rette af de to lærere. Mens børnene læser, går lærerne rundt og læser med de enkelte. Rummet er inspirerende med tegninger, billeder, bogstaver og plakater. Nogle elever bruger høreværn, de læser 2x2 og er gode til at lydere bogstaver for at finde ordene. Bagefter skal børnene øve sig i at skrive bogstaver, de skriver bogstaverne rigtigt og begynder de rigtige steder. Læreren læser op af en historie, og eleverne deltager derefter i en samtale, hvor de både refererer fra tidligere kapitler og kan forklare hovedpersonernes handlinger/motiver. Der er meget ro under oplæsningen.

5 Generel vurdering: Det er en gruppe med meget stor faglig spredning, som lærerne efter bedste evne forsøger at udfordre gennem differentieret undervisning og gennem stor variation af undervisningsaktiviteter. Der er i indskolingsdansk fokus på læsning, skrivning og håndskrivning, samt opmærksomhed på at referere og analysere på et tilpas begynderniveau. Eleverne har redskaber til at læse tekster på egen hånd og har i større og mindre grad lært at arbejde på egen hånd. Der foregår en fin klasserumsledelse. Dansk 5.-6.kl (Udeskoleaktiviet) Klassen arbejder med et projekt i samarbejde med et museum om nogle beskrivelser. Der er to lærere til stede, stemningen er god, der foregår en positiv samtale og kontakten mellem lærere og elever er præget af gensidig respekt. Eleverne arbejder selvstændigt eller i grupper, nogle skriver i hånden, Ipads, deres egen bærbare eller på skolens stationære pc. Eleverne har gode skrivevaner og gør brug af tekstbehandlingsprogrammets muligheder og hjælpemidler. Eleverne arbejder enten alene eller i smågrupper, hvor der foregår kommunikation omkring indhold og form. Dette opfylder også kompetencemålene i dansk, hvor IT både bruges til at skabe en formside i form af layout, men også til at arbejde med skriftsprogets indholdsform og udtryk, både mellem elever og lærere, men også imellem eleverne indbyrdes. I udviklingen af historierne er der mere fokus på historien end på korrektheden. Sætningerne er overskuelige, relativ korte, nøgterne, præget mere af handling end af beskrivelserne, hvilket lærerne er opmærksomme på og betegner som meget alderssvarende. Der arbejdes også med den sproglige korrekthed. Eleverne er bevidste om at teksten ikke kun er meningsskabende, men også meningsformidlende. Det opfylder også danskfagets krav til genrebevidsthed, at skrive en tekst ind i den rette kontekst.

6 3.kl Engelsk Planen for dagen gennemgås, og en elev styrer protokollen. Læreren igangsætter en engelsk leg: Simon says, hvor eleverne skal røre ved den kropsdel, som læreren nævner på engelsk. Eleverne er meget positive, de kender legen og halvdelen har nemt ved ordene, men den anden halvdel gør det ved at imitere, hvilket er ok. Derefter skal de lave et vendespil. Eleverne går i gang med legen, der er en positiv stemning, når læreren kommer til en elev, der kan mere, bliver han udfordret med et længere spørgsmål. Derefter er der ti sætninger på tavlen, hvor eleverne skal sige om de er rigtige eller forkerte. Generel vurdering: Der er variation i engelsk begynderundervisningen i 3.kl, hvor det legende element er centralt, så eleverne bevarer lysten til at lære og eksperimentere med sproget. Der arbejdes med formelle elementer som grammatik med anvendelse af hjælpeudsagnsord to have/to be, der differentieres f.eks. ved at graduere sværhedsgraden i spørgsmål til den enkelte elev og de forskellige elementer inddrages så det fremstår sammenhængende. Eleverne er på engelskfagets første fase, hvor de forstår enkle faste fraser, kan deltage i sproglege og selv kan præsentere enkle sætninger, rim og remser, og gør brug af efterligninger. De benytter sprogstrategier, når de mangler et ord eller viser det med fakter og gestik, og har en basal viden af enkle grammatiske regler. Tilsynet kan konkludere, at engelskundervisningen lever op til de nye fælles mål Idræt: Tilsynet har overværet idræt, og ifølge nye fælles mål skal idræt blandt andet bidrage til: Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Eleverne skal opnå kendskab til alsidig idrætskultur og udvikle lyst til bevægelse Det vil sige, at vi som tilsyn ikke bare har set på, hvad eleverne laver af bevægelse og idræt, men ligeledes vurderer, hvorledes skolens idræt bidrager til personlige og sociale kompetencer. I en konkret idrætstime så vi elever, som løb til forskellige stationer. Ved en station skulle eleverne lave en øvelse enten med anden elev, eller for sig selv. Stationerne indeholdte følgende bevægelsesformer: rotation, balance, løb, ophop på springbræt, kolbøtter og spilforståelse. Alle disse bevægelser er grundlæggende grovmotoriske øvelser, hvilket hænger godt sammen med fællesmål, som skildrer følgende: Eleven kan deltage aktivt i basale, alsidige bevægelser i leg. De personlige og sociale

7 kompetencer er ligeledes i spil i undervisningen, da man blandt andet organiserer undervisningen med en fælles samling inden idrætstimen og efter idrætstimen. Her bliver idrætstimen organiseret, formidlet, og der bliver reflekteret over de idrætslige begreber og lege, som idrætstimen indeholder. Vedrørende de sociale kompetencer står der blandt andet i fælles mål: Eleven kan samarbejde i par eller mindre grupper om idrætslege. Ved tilsynet så vi i høj grad, at den enkelte elev både lærer samarbejde, samt lærer at udvikle sig personligt. Ansvarlighed er en anden personlig kompetence, som man ser i idrætstimerne. Det ser man blandt andet i elevernes store engagement i idrætstimerne, samt ved deres parøvelser eller mindre gruppeøvelser. Vi så varieret øvelser, hvor eleverne havde muligheder for personlig udvikling. Det tyder på, at niveauet i den konkrete time, svarer til elevernes forskellige behov, da vi så elever, som var motiverede for øvelserne. Dermed er gode muligheder for, at idrætstimen styrker den enkelte elevs selvværd, selvtillid og selvfølelse, hvilket på sigt kan bidrage til elevens identitetsdannelse fremadrettet. Eleverne skal afprøve volleyball, samarbejdsøvelser, motorik, balanceøvelser. Planen for året viser en meget bred vifte af forskellige idrætsgrene og øvelser, hvilket giver eleverne en bred viden om forskellige typer idrætslige aktiviteter. Slutteligt vurderer tilsynet, at Køng idrætsfriskole i høj grad lever op til de nye fællesmål i henhold til idrætsfaget. Matematik: Vi overværede i år ligeledes matematik, som er en del af de naturfaglige fag. Jævnfør fællesmål skal matematikken bidrage til følgende: Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle og fremtidige daglig-, fritids-, uddannelses-, arbejds- og samfundsliv. Det vil sige, at eleverne skal kunne relatere deres matematiske færdigheder til hverdagens situationer. I en time så vi blandt andet at eleverne arbejdede med geometriske figurer, og her skulle eleverne mundtlig redegøre for, hvorledes man kunne definere firkanter, cirkler og trekanter. Eleverne var generelt gode til, at huske kendetegnene ved de forskellige figurer, hvilket vidnede om en bevidsthed om de matematiske træk. Efterfølgende skulle eleverne afprøve om de kunne huske de forskellige figurer, hvor de skulle farvegive forskellige figurer i et hæfte. Det virkede godt, da eleverne dermed både fik noget teori, og derefter skulle afprøve deres viden i praksis. Dermed var der afveksling i undervisningen. Denne observation hænger fint sammen med fælles mål, som skildrer følgende: Eleven kan kategorisere plane figurer efter geometriske egenskaber. Organisatorisk oplevede vi, at der var fin styring på klassen, når der var time. Man anvendte blandt andet mesterlærermetoden, hvor eleverne hjalp hinanden. Det kan både give læring, og sociale kompetencer for begge parter. Man havde ligeledes en fast makker i klassen, som engang imellem arbejdede sammen med. Det bidrager til, at alle har mulighed for at opleve et læringsfællesskab. Dermed undgår man, at elever bliver

8 ekskluderet, når man skal danne grupper i læringssituationer. Vi oplevede, at lærerne var meget opmærksomme på, at eleverne skulle lære matematik ud fra de forskellige læringsstile, og de benyttede sig af grundbøger og materialer, som dækker fagmålene. Tilsynet kan konkludere, at matematikundervisningen lever op til de nye fælles mål. Psykisk miljø Der er en behagelig stemning i klasserne. Der er en stor forskellighed af børn med forskellige lyster og behov, men de rummer hinanden. Der er en let stemning og vi blev modtaget venligt i alle klasser, og børnene ved hvem vi er og hvorfor vi er der. Lærerne virker positive, anerkendende og meget rummelige. På lærerværelset er samtalen om børnene positiv og udviklingsorienteret, eleverne kommer ofte og lærerne reagerer hurtigt på dem. I nogle af klasserne er der flere børn med udfordringer af forskellige årsager, men alle steder tages der hensyn til dem. Pt. er der ikke nogen undersøgelse af undervisningsmiljøet på skolens hjemmeside, men der arbejdes på en ny i foråret Fysisk miljø I indskolingsklassen er der billeder, tegninger og skemaer, som fastholder, hvad klassen har arbejdet med. Kantinen er et fællesrum, hvor de store sidder med de små, og der fremgår tydeligt, at man kender hinanden på tværs og der foregår en livlig snak ude ved bordene, der til tider kan være lidt høj. I skolens uderum er der stor mangfoldighed, hvor eleverne søger og får fysiske udfordringer. Der er mange muligheder for at finde mindre rum, hvor små grupper af elever er sammen om at lege eller snakke. Børnene er meget fortrolige med uderummet og søger det, når der er mulighed for det. På skolens hjemmeside står der, at skolen forsøger at være æstetisk motiverende gennem lyse og venlige lokaler, og det har vi set nogle eksempler på. IT IT skal inddrages i alle fag, men skolen har meget begrænsede IT-materialer og er afhængig af, at eleverne selv medbringer det. Der forefindes ikke noget intranet, men google-drev bruges til nogle funktioner. Tilsynet kunne ikke finde en samlet plan for brug af IT på skolen, men der arbejdes på at udarbejde en i det kommende år.

9 Dansk som undervisningssprog Der bliver talt dansk i undervisningen. Skolen forbereder eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre Eleverne blev inddraget i evalueringen af timerne, de blev inddraget i planlægningen og udførslen af undervisningen. Der foregik en ligeværdig diskussion/samtale mellem eleverne indbyrdes og med læreren om relevante emner af både faglig og social karakter. Vi observerede en læringssituation, hvor eleverne lærte om frihed og folkestyre. Det var ved et stormøde i skolens gymnastiksal. Her var skolens elever samlet, hvor man skulle diskutere et emne vedrørende skolens hverdag. Første emne var køkkenet. Der var en regel om, at hvis en elev kom med en idé, så skulle eleven begrunde ideen. Eksempelvis drøftede man, hvorledes man demokratisk kunne være medbestemmende på ugens menu. Her foreslog en elev, at der kunne stå en kasse i kantinen hver ugen, som eleverne kunne lægge forslag i. Da ideen var blevet drøftet, og de enkelte elever havde argumenteret for ideen, så skulle ideen nu undersøges ved køkkenet. Generelt oplevede vi, at eleverne var engagerede i processen, og at deres mulighed for medbestemmelse sandsynligvis motiverede dem. Eleverne viste respekt for de regler, som der var fremsat af den ansvarlige lærer, og dermed bidrog læringsseancen til demokratisk dannelse og læring. Samlet vurdering: På baggrund af vores tilsyn kan vi konkludere at undervisningen i dansk, matematik og engelsk i høj grad står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskole. Vi har haft samtaler med den enkelte elev, den enkelte lærer og skolens ledelse om undervisningens indhold. Skoledagen lever op til nye fælles mål på mange måder, hvor følgende elementer blandt andet ind går: Bevægelse i undervisningen, udeskole, kost og motion. Skolens undervisning bliver udført i en tryg ramme, hvor der er respekt og anerkendelse for den enkelte elevs personlighed, og faglige niveau. Dette giver de bedste muligheder for, at det enkelte barn er godt rustet til job og uddannelse, samt til sit liv fremover. Tilsynsførende: Bent Hansen og Søren Skousen, Odense den 13.april 2016

Som tilsynsførende på Køng Idrætsfriskole har vores opgave været at føre tilsyn med:

Som tilsynsførende på Køng Idrætsfriskole har vores opgave været at føre tilsyn med: Tilsynets opgave Som tilsynsførende på Køng Idrætsfriskole har vores opgave været at føre tilsyn med: 1:Elevernes standpunkt i dansk, regning/matematik, engelsk og idræt. 2: At skolens samlede undervisningstilbud,

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Bestyrelsen/Forældrekredsen Davidskolen Østergade 13 3720 Aakirkeby Att: Skoleleder Lene Due Madsen Skolekode: 400034 Rønne d. 28.2.2016 Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Tilsynet

Læs mere

Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014

Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014 Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014 Af tilsynsførende Esen Hayaloglu Baggrund for tilsyn Vejle d. 10. april 2014 Jeg, Esen Hayaloglu, har fået fornøjelsen af at føre tilsyn med Vejle Privatskole

Læs mere

ML - CONSULT. Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700

ML - CONSULT. Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700 Tilsynserklæring for: Ugelbølle Friskole Langkær 2, Ugelbølle. 8410 Rønde Telefon: 25200700 Skoleleder: Michael Kjær. Hjemmeside: www.ugelboellefriskole.dk Email:info@ugelboellefriskole.dk CVR.nr. 32819087

Læs mere

Ifølge skolens overordnede formål prioriteres idræt meget højt, da man tilstræber et vekslende samspil mellem idræt og læringen i de andre grundfag.

Ifølge skolens overordnede formål prioriteres idræt meget højt, da man tilstræber et vekslende samspil mellem idræt og læringen i de andre grundfag. Tilsyn Køng Idrætsfriskole i skoleåret 2011-2012 Tilsynets opgave Som tilsynsførende på Køng Idrætsfriskole er det vores opgave at føre tilsyn med elevernes standpunkt i dansk, regning/matematik og engelsk

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynets form Mit andet år som skolens tilsynsførende har i sin form lignet sidste år. Men ud over fokus på undervisningen og skolens samlede

Læs mere

Tilsynsrapport. NGG Skolekode 227008 2014/2015

Tilsynsrapport. NGG Skolekode 227008 2014/2015 Tilsynsrapport NGG Skolekode 227008 2014/2015 Som tilsynsførende på NGG, har jeg været på besøg på skolen 4 gange i skoleåret 2014/2015. Jeg har haft møder med skolens ledelse, elevrådet og har ved klassebesøg

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Tilsynsrapport maj 2015 for Sjællands Privatskole

Tilsynsrapport maj 2015 for Sjællands Privatskole Tilsynsrapport maj 2015 for Sjællands Privatskole Tilsynet er foretaget i overensstemmelse med bekendtgørelse af lov om friskoler og private grundskoler 9. Forældrekredsen har besluttet at lade Katharina

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Visuel NAT/TEK/MAT på Søndermarkskolen

Visuel NAT/TEK/MAT på Søndermarkskolen Et eksempel på en visuel præsentation i forbindelse med forløbet Hjælp - der er rod i geometrien Skoleafdelingen Att.: Mads Egsholm Forsøgs- og udviklingsmidler 2011/2012 Børne- og Ungeområdet Rådhuset

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Al Hikma Skolenskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Al Hikma Skolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Al Hikma Skolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 101180 Skolens navn: Al Hikma Skolen 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende (Torben) Nick Stær

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Christianshavns Døttreskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Christianshavns Døttreskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Christianshavns Døttreskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 101079 Skolens navn: Christianshavns Døttreskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende

Læs mere

Tilsynserklæring. Certificeret privatskoletilsyn Gråspurvevej 67, 03, 03. L0tL32. Tilsynsførende. Beskrivelse af skolen. Skolen.

Tilsynserklæring. Certificeret privatskoletilsyn Gråspurvevej 67, 03, 03. L0tL32. Tilsynsførende. Beskrivelse af skolen. Skolen. Certificeret privatskoletilsyn Gråspurvevej 67, 03, 03 Nick Stær Anderien Mail: nicksandersen@yahoo.dk Tlf: 50 43 4676 Tilsynserklæring Skolen Skolens navn Skolekode Nørrebro Lilleskole L0tL32 Skolens

Læs mere

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud FORÆLDREPJECE SPROG Indhold Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud 3 Gode råd 3 Sprogforståelse 5 Når der er knas med sproget 5 Sprogvurdering 6 Sprogarbejdet i Elsted Dagtilbud 7 Sprogvejleder

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Fælles Mål Matematik Indskolingen. Roskilde 4. november

Fælles Mål Matematik Indskolingen. Roskilde 4. november Fælles Mål Matematik Indskolingen Roskilde 4. november 05-11-2015 klaus.fink@uvm.dk Side 2 Bindende/vejledende Bindende mål og tekster: Fagets formål Kompetencemål (12 stk.) Færdigheds- og vidensmål (122

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Davidskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Davidskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Davidskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 400034 Skolens navn: Davidskolen 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Rud Sletterød 2. Angivelse

Læs mere

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse.

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse. Til skolens forældre og bestyrelse. Jeg kan bekræfte, at undervisningssproget på skolen er dansk, og at skolens undervisning står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, herunder at den forbereder

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Vurderer tilsynet, at skolen forbereder eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre?

Vurderer tilsynet, at skolen forbereder eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre? Tilsynserklæring for Friskolen City Odense Skolekode 461079 Tilsynsførende Jørn Christensen Datoer for tilsynsbesøg: Onsdag den 28. februar og torsdag den 1. marts 2018. Desuden besøg og talt med skoleleder

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Vanløse Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Vanløse Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Vanløse Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 101135 Skolens navn: Vanløse Privatskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Tilsynserklæring for Rudolf Steiner Skolen i Aarhus Skoleåret 2014-15 Tilsynserklæring vedrørende det forældrevalgte, eksterne tilsyn.

Tilsynserklæring for Rudolf Steiner Skolen i Aarhus Skoleåret 2014-15 Tilsynserklæring vedrørende det forældrevalgte, eksterne tilsyn. Tilsynserklæring for Rudolf Steiner Skolen i Aarhus Skoleåret 2014-15 Tilsynserklæring vedrørende det forældrevalgte, eksterne tilsyn. Tilsynet er foretaget på: Rudolf Steiner Skolen i Aarhus Strandvejen

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Bekendtgørelse om selvevaluering på frie grundskoler

Bekendtgørelse om selvevaluering på frie grundskoler BEK nr 620 af 09/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sag nr. 131.29F.031 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Tilsynserklæring. for. Det Kongelige Vajsenhus. Skoleåret 2015-16. Ved Kirsten Hansen. Certificeret tilsynsførende

Tilsynserklæring. for. Det Kongelige Vajsenhus. Skoleåret 2015-16. Ved Kirsten Hansen. Certificeret tilsynsførende Kongelige Vajsenhus Nørre Farimagsgade 51 1364 København K Telefon3393 03 26 Skolekode: 101080 Skoleleder: Mathias Bruun Tilsynserklæring for Det Kongelige Vajsenhus Skoleåret 2015-16 Ved Kirsten Hansen

Læs mere

Webinar - Matematik. 1. Fælles Mål 2014. 2. Relationsmodellen og et forløbsplanlægningsskema

Webinar - Matematik. 1. Fælles Mål 2014. 2. Relationsmodellen og et forløbsplanlægningsskema Webinar - Matematik 1. Fælles Mål 2014 2. Relationsmodellen og et forløbsplanlægningsskema 3. Et eksempel på et forløb om areal og omkreds på mellemtrinnet 4. Relationsmodellen som refleksionsmodel Alle

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Viby Friskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Viby Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Viby Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 263003 Skolens navn: Viby Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse af datoer for

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål)

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål) BEK nr 855 af 01/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 030.08S.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

TILSYNSERKLÆRING februar 2009

TILSYNSERKLÆRING februar 2009 Skolen skal ifølge loven have en tilsynsførende, som forældrene vælger på årets generalforsamling. Den tilsynsførende skal føre tilsyn med elevernes standpunkt i udvalgte og altid dansk, matematik og engelsk

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Osted Fri og Efterskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Osted Fri og Efterskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Osted Fri og Efterskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 261005 Skolens navn: Osted Fri og Efterskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse

Læs mere

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Dette er en beskrivelse af et samspil mellem fagene Natur/Teknologi og matematik i to 6. klasser på Tingkærskolen

Læs mere

Fagene i Haver til Maver

Fagene i Haver til Maver Til skoleledere og lærere i Aarhus kommune Fagene i Haver til Maver Et tilbud for skoleklasser 1.-6. kl. i Aarhus kommune Dette bilag henvender sig til skoler, der gerne vil vide mere om hvilke fag, der

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Ådalens Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Ådalens Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Ådalens Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 183008 Skolens navn: Ådalens Privatskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Humlebæk Lille Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Humlebæk Lille Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Humlebæk Lille Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 208005 Skolens navn: Humlebæk Lille Skole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Malene

Læs mere

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Om evalueringsstrategien Evalueringsstrategien udmøntes i en evalueringsplan som omfatter en evaluering af studieplanen, herunder planlægning og gennemførelse

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Tandslet Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Tandslet Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Tandslet Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 535007 Skolens navn: Tandslet Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Billesborgskolen: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Billesborgskolen: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Billesborgskolen: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 259021 Skolens navn: Billesborgskolen 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Ninna Braüner 2. Angivelse

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Hareskovens Lilleskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Hareskovens Lilleskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Hareskovens Lilleskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 151014 Skolens navn: Hareskovens Lilleskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Peter

Læs mere

Børn med særlige behov i SFO Globen.

Børn med særlige behov i SFO Globen. Børn med særlige behov i SFO Globen. Vores definition på børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt ekstra ressourcer, således

Læs mere

Formål for faget engelsk

Formål for faget engelsk Tilsynsførende Tilsyn ved Lise Kranz i juni 2009 og marts 2010. På mine besøg har jeg se følgende fag: Matematik i indskoling og på mellemtrin, engelsk på mellemtrin samt idræt fælles for hele skolen.

Læs mere

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse.

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Vores mål med at have disse arbejdspapirer er, at vi kan blive mere præcise i vores udførelse af opgaven. Vi ønsker at blive

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rønne Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rønne Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rønne Privatskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 400021 Skolens navn: Rønne Privatskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Rud Sletterød

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Solsideskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Solsideskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Solsideskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 851052 Skolens navn: Solsideskolen 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Birthe Rømer Thulstrup

Læs mere

Ræsonnement og tankegang. DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC

Ræsonnement og tankegang. DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC Ræsonnement og tankegang DLF-Kursus Frederikshavn 24.-25.9 2015 Eva Rønn UCC Mål og indhold for workshoppen Mål At I kan Indhold opstille og synliggøre læringsmål knyttet til ræsonnement og tankegang på

Læs mere

DB Evaluering oktober 2011

DB Evaluering oktober 2011 DB Evaluering oktober 2011 Matematik Vi har indarbejdet en hel del CL metoder i år: gruppearbejde, "milepæle" og adfærdsmæssige strategier. Eleverne er motiverede for at arbejde som et team. Hele DB forstår

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rudolf Steiner skolen Kvistgårdskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rudolf Steiner skolen Kvistgårdskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rudolf Steiner skolen Kvistgårdskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 217020 Skolens navn: Rudolf Steiner skolen Kvistgård 1.1 Navn på den eller de

Læs mere

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov.

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Vores definition af børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Solsideskolen: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Solsideskolen: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Solsideskolen: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 851052 Skolens navn: Solsideskolen 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse af datoer for

Læs mere

Skolestart På Abildgårdskolen

Skolestart På Abildgårdskolen Skolestart På Abildgårdskolen 2014/2015 Lidt om Abildgårdskolen Når I vælger Abildgårdskolen til jeres barn vælger I samtidig: En skole med ca. 640 elever med baggrund i mange forskellige kulturer. En

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Skole

TILSYNSRAPPORT. Skole TILSYNSRAPPORT Tilsynsførende Kent Lykke kent@uhrefriskole.dk Tlf. 28713934 Skole Herning Friskole H.C. Ørsteds Vej 68 7400 Herning Skolekode 657025 Tilsynsperiode 20.4.2015 til 19.4.2016 Kære bestyrelse,

Læs mere

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Vanløse den 6. juli 2010 af Musa Kronholt Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden

Læs mere

Horslunde Realskole Tilsynets årsberetning 2014/15

Horslunde Realskole Tilsynets årsberetning 2014/15 Til generalforsamlingen ved Horslunde Realskole I det forløbende skoleår har jeg besøgt Horslunde Realskole ved forskellige lejligheder. Det er blevet til to halve skoledage. Foruden deltagelse i lærermøde,

Læs mere

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Naturfagsprøve Der afholdes prøve på niveau C. Adgang til prøve For at kunne indstille eleven til prøve

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Dyhrs Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Dyhrs Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Dyhrs Skoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 333014 Skolens navn: Dyhrs Skole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Lene Lykke 2. Angivelse af

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Johannesskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Johannesskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Johannesskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 219011 Skolens navn: Johannesskolen 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse af datoer

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

Tilsynserklæring for RYSLINGE FRISKOLE for skoleåret 2017/2018

Tilsynserklæring for RYSLINGE FRISKOLE for skoleåret 2017/2018 Tilsynserklæring for RYSLINGE FRISKOLE for skoleåret 2017/2018 Skole: Graabjergvej 22, 5656 Ryslinge Skolekode: 477005 Tilsynsførende: Jette Olsen Tilsynsdatoer: 23/11, 24/11, 6/2, 7/2 Tilsyn i fag og

Læs mere

Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar

Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Fremtidens folkeskole Styrket faglighed og dannelse gennem frihed, tillid og ansvar Skal Danmark opretholde velfærden i fremtiden, så skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Dette frivillige forældretilsyn er et supplement til det af generalforsamlingen besluttede eksterne tilsyn.

Dette frivillige forældretilsyn er et supplement til det af generalforsamlingen besluttede eksterne tilsyn. Forældretilsyn 2014 Guldbæk Friskole Det fremgår af Guldbæk Friskoles retningslinier vedrørende tilsyn og friskolelovens 9, stk. 1, at: " Det påhviler forældrene til børn i en fri grundskole (forældrekredsen)

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst til at

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Odder Lille Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Odder Lille Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Odder Lille Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 727013 Skolens navn: Odder Lille Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Kjeld Læssøe

Læs mere

Selvevaluering på (skolens navn)

Selvevaluering på (skolens navn) Selvevaluering på (skolens navn) Forældrekreds og bestyrelse har d. / 20 i fællesskab truffet beslutning om, at tilsynet med undervisningen, føres af skolen ved selvevaluering. Skolestyrelsen er underrettet

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Matematik Naturligvis. Matematikundervisning der udfordrer alle.

Matematik Naturligvis. Matematikundervisning der udfordrer alle. Matematikundervisning der udfordrer alle. Læring i bevægelse Matematikkompetencerne i spil Læringsstile Dialog og samarbejde i uderummet Matematik Naturligvis Hvorfor lære matematik i det fri? Ved at arbejde

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber

Figur 8. Meningsfulde vitaliserende fællesskaber Ude-hjemme-organisering af læring På Buskelundskolen har vi valgt at organisere os på en måde, hvor skoledagen er opdelt i hjemmetid og uderum for at kunne understøtte elevens læring bedst. Det er pædagogens

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DANSK NIVEAU E... 2 DANSK NIVEAU D... 5 DANSK NIVEAU C... 9 Gældende for

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Stevns Friskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Stevns Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Stevns Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 389009 Skolens navn: Stevns Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse af datoer

Læs mere

Skolens navn: Vejle Privatskole

Skolens navn: Vejle Privatskole Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Vejle Privatskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 280474 Skolens navn: Vejle Privatskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Peter Jensen 2. Angivelse

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Mælkeby, matematik, 2.-3. klasse

Mælkeby, matematik, 2.-3. klasse Mælkeby, matematik, 2.-3. klasse RAMMESÆTNING Mælkeby er et projekt som er baseret på, at elever, i matematik i indskolingen, skal kunne forstå, bearbejde og herved flytte et fysisk projekt ind i et digitalt,

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011

Læsning og skrivning - i matematik. Roskilde d. 9.11.2011 Læsning og skrivning - i matematik Roskilde d. 9.11.2011 Hvad har I læst i dag? Tal med din sidemakker om, hvad du har læst i dag Noter på post-it, hvad I har læst i dag Grupper noterne Sammenlign med

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse

Årsplan for dansk i 2. klasse Årsplan for dansk i 1 I 2 klasse bliver eleverne undervist og opdraget til at leve i et demokratisk samfund. Undervisningen vil derfor være præget af en demokratisk tankegang, ved at eleverne oplever en

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Magleby Fri- og Efterskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Magleby Fri- og Efterskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Magleby Fri- og Efterskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 482001 Skolens navn: Magleby Fri- og Efterskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende

Læs mere

Evaluering af projektet

Evaluering af projektet Evaluering af projektet Sprogstimulering af tosprogede småbørn med fokus på inddragelse af etniske minoritetsforældre - om inddragelse af etniske minoritetsforældre og deres ressourcer i børnehaven 1 Indhold

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Langsø Friskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Langsø Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Langsø Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 791027 Skolens navn: Langsø Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Karin Hyldebrandt 2. Angivelse

Læs mere

Supplerende tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 vedr. Rønne Privatskole

Supplerende tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 vedr. Rønne Privatskole Bestyrelsen/Forældrekredsen Rønne Privatskole Kandegade 11 3700 Rønne Att: Skoleleder Jesper Jørgensen Skolekode: 400021 Rønne d. 24.3.2018 Supplerende tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 vedr. Rønne

Læs mere