NOTAT. Behandling af anmeldelse af 8. december 2014 af anlæg til opgradering af biogas til naturgas på BIOFOS Renseanlæg Avedøre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Behandling af anmeldelse af 8. december 2014 af anlæg til opgradering af biogas til naturgas på BIOFOS Renseanlæg Avedøre"

Transkript

1

2 NOTAT Behandling af anmeldelse af 8. december 2014 af anlæg til opgradering af biogas til naturgas på BIOFOS Renseanlæg Avedøre VVM-teamet (pma, mop, hbu, rsd og jsh) har den 9. december 2014 behandlet anmeldelsen af 8. december 2014 om etablering af anlæg til opgradering af biogas til naturgas på BIOFOS Renseanlæg Avedøre. Det er VVM-teamet vurdering på baggrund af den VVM-screening, der er foretaget, at det anøgte anlæg ikke er VVM-pligtigt, da det vurderes at anlægget ikke vil få væsentlig indvirkning på miljøet jf. bkg. nr af , 2, stk. 2, pkt.1. MULTIHUSET Kultur-, Teknik-, Miljø- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Plan- og Miljøafdelingen Arkitekt: Jens Schelde Sagsnr.: 14/34834 Doknr.: /14 Dato: /jsh Det er endvidere VVM-teamets vurdering, at det ansøgte anlæg ikke er lokalplanpligtigt, da det ligger inden for anvendelsesbestemmelserne i Lokalplan 504 om bortskaffelse af affaldsstofferne.

3 Granskoven Glostrup Danmark T Bilag 1 CVR-nr ENZUP HMN Gashandel A/S Projektbeskrivelse til myndighedsgodkendelser 5. november 2014 Vores reference: Udarbejdet : Grontmij: Mads Brix Nielsen og Charlotte Møller. HMN Gashandel A/S: Thomas Hernø Kontrolleret : Knud Erik Poulsen Vedlagt : Projektbeskrivelsen er bilag 1 til VVM-anmeldelse af 5. november INDLEDNING OG BAGGRUND Formålet med nærværende redegørelse er at få klarlagt hvilke godkendelser og tilladelser og der kræves for at etablere HMNs planlagte anlæg til opgradering af biogas. HMN Gashandel A/S har sammen med 5 projektpartnere indgået aftale om at etablere et demonstrationsanlæg til opgradering af biogas fra spildevandsrensning i projektet Demonstration of a Novel Biogas Upgrading Technology (ENZUP). Det samlede projekts budget er ca. 42 mio. kr. Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program (EUDP) støtter projektet med ca. 21 mio. kr. HMN Gashandel A/S er leder af projektet og ansvarlig overfor EUDP. BIOFOS /Renseanlæg Avedøre er en af projektpartnerne og vært for opgraderingsanlægget. Øvrige partnere er BIOFOS A/S, Akermin Inc., Ammongas A/S, Novozymes A/S og Dansk Gasteknisk Center. Formålet med projektet er at demonstrere en ny teknik til opgradering af biogas, så det kan fødes ind i naturgasnettet. Teknikken benytter enzymbaserede biokatalysatorer og kan potentielt reducere omkostningerne ved opgradering med 25 %. Biogassen indeholder ca % metan og % CO 2, samt mindre mængder siloxaner og svovlbrinte (H 2 S), så biogassen skal renses og opgraderes før den opfylder kravene til at kunne leveres ind på naturgasnettet. Siloxanerne som stammer fra hårshampoo og deodoranter, skal fjernes, sammen med H 2 S-en. Det gøres forholdsvist let ved at sende gassen gennem et eksisterende aktivt kulfilter. D M E MadsBrix.Nielsen@grontmij.dk HMN VVM screening - Bilag 1 Projektbeskrivelse

4 Side 2 For at kunne accepteres på naturgasnettet, skal metanprocenten op på 97,3% Teknikken til fjernelse af CO 2 er kendt og der findes på markedet en række metoder til at opgradere biogassen. Skrubning er en af dem, men findes flere typer, som alle er baseret på CO 2 -ens evne til at reagere med andre stoffer. Vand og amin er mest udbredte absorbenter, men fælles for alle er typer er, at der er tale om store investeringer i anlæg og høje driftsomkostninger til processen. Projektet er motiveret af den danske energipolitiske målsætning om at bruge egne danske ressourcer fra landbrug og ressourcer til biogasproduktion og udnytte det omfattende gasnet og gaslagre til energilagring som rygraden i den fremtidige balancering af det danske energisystem. 2 PROJEKBESKRIVELSE 2.1 Teknik generelt Opgraderingsanlæggets teknik er baseret på amider, men er tilsat et enzym til forbedret fjernelse af biogassens CO 2 indhold. Enzymet kulsyreanhydrase er kendt som accelerator for CO 2 absorption og har været studeret i årtier. Enzymet er et af de hurtigste kendte enzymer i naturen, der er tilstede i alle levende organismer. Enzymets opgave er at transportere CO 2 ind og ud af kropsvæv som lunger og muskler. Enzymets manglende evne til at forblive aktivt i længere tid i industrielle processer, hvor der forekommer høje temperaturer, ændrede ph-værdier og urenheder, har indtil nu forhindret enzymets kommercielle anvendelse. Akermin Inc., som er en amerikansk bioteknologivirksomhed har fokuseret på at udvikle økonomiske carbon management-teknologier, har løst problemet med at indkapsle enzymerne i en unik beskyttende polymerfilm, der sikrer enzymerne forlænget levetid i hårde industrielle miljøer. Fra testanlæg i USA, hvor der fjernes CO 2 fra røggas på et kraftværk, er der gode erfaringer med både enzymernes evne til at fjerne CO 2 -en, og enzymernes levetid i processen. Enzymerne der anvendes, kommer fra Novozymes A/S Med baggrund i erfaringerne herfra, skal der laves et fuldskala demonstrationsopgraderingsanlæg til biogas, der kan håndtere de 2,0 2,6 mio. m 3 metan / år som rådnetankene på Avedøre kan levere. I projektet deltager også Ammongas A/S, der er en dansk ingeniørvirksomhed der har leveret opgraderingsanlæg i både Danmark og Norge, og de skal bygge anlægget. Dansk Gasteknisk Center, skal forestå målinger og udredninger af driftsresultaterne for anlægget vurdere kvaliteten af opgraderingen. 2.2 Hvordan virker opgraderingsanlægget I opgraderingsanlægget tilføres biogas (ca % metan og % CO 2, ca. 500 Nm 3 /h), der er renset i et eksisterende filter, en absorbationskolonne (ca. 30 m høj søjle ). CO 2 absorberes i aminvæsken, hvor der er biokatalysatorer med enzymer. Øverst tages den opgraderede biometan (ca. 98 % metan) ud. Den opgraderede biometan sendes til en modtagestation, hvor mængde og kvalitet måles. Gassen odoriseres, så gassen kan lugtes ved eventuelle udslip.

5 Side 3 Aminvæsken med CO 2 pumpes til en stripperkolonne (ca. 30 m høj søjle ), hvor den varmes op så CO 2 en frigives. CO 2 en sendes videre til nabo- projektet Power- to-gas via Biological Catalysis hvor Electrochaea, sammen med en række projektdeltagere vil demonstrere et fuldskala metanise- ringsanlæg. Se særskilt projektbeskrivelse. Alt foregår i lukkede systemer. Figuren viser princippet i opgraderingsanlægget: 2.3 Opgraderingsanlæggets udformning Opgraderingsanlægget vil bestå af en let bygning på ca. 150 m 2 i en etage, hvor procesanlæg, pumper, eltavle, gaskompressor er samlet. Uden for bygningen står de to ca. 30 m høje absorbations- og stripperkolon- ner. Der er også et køleanlæg i samme højde som bygningen. Øvrige anlægskomponenter står i containere. 3 EJER OG ANSVARSFORHOLD HMN Gashandel A/S er ejer af og driver opgraderingsanlægget til biogas. Anlægget er placeret på BIOFOS arealer på Renseanlæg Avedøre. HMN Gashandel A/S har indgået en lejeaftale med BIOFOS for arealet. HMN Gashandel A/S køber biogassen af BIOFOS. Biogasproduktionsanlægget, biogasmotor og flare berøres ikke. HMN Gashandel A/S leverer den opgraderede biogas til naturgasnettet. Figuren viser projektets afgrænsning og indhold:

6 Side 4

7 Side 5 4 PLACERING AF ANLÆG OG UDSTYR PÅ GRUNDEN Opgraderingsanlægget placeres umiddelbart vest for lagerbygningen Krügers Skur på græsarealet i niveau med kørevejen omkring lagerbygningen. 5 PLANFORHOLD 5.1 Kommuneplan 2009, Hvidovre Kommune 5.2 Lokalplan 504 Kommuneplanen beskriver i afsnit om kulturarv at Avedøre Holme er et område for funktioner, der er uønskede andre steder. Bevaringsstrategien sigter på områdets struktur og fortællingen om industri- og velfærdssamfundets planlægningskultur. Området er byzone og inden for kystnærhedszonen. Inden for kystnærhedszonen skal det sikres, at der ved planlægning af ny bebyggelse og anlæg tages de fornødne hensyn til kystlandskabets helhed. Projektet planlægges placeret inden for kommuneplanramme Spildevandscenter Avedøre 5T2 Tekniske anlæg. Rammeområdet er udlagt til renseanlæg. Gældende lokalplan for området er Lokalplan 504 bydel 5 Avedøre Holme for Avedøre Kloakværk fra Lokalplanens formål er at sikre den fortsatte drift og udbygning af kloakværket, og muliggøre etableringen af vindmøller på kystdiget mod Køge Bugt. Langs områdets grænser skal et bælte fra m friholdes fra bebyggelse og tekniske anlæg som bassiner og beholdere. I lokalplanen er fastlagt et max rumfang på 3 m 3 pr. m 2 og et max bebygget areal på 40 %. 6 TIDSPLAN FOR PROJEKTET Etablering af anlægget påbegyndes januar Kommissionering (test af enkeltsystemer og hele anlægget) foregår i marts april Prøvedrift og indkøring af anlæg sker i maj - juni Anlægget forventes i fuld drift fra juli Demonstrationsprojektet slutter april 2017.

8 Side 6 7 PROJEKTPROCESSEN Der er i september 2014 afholdt et opstartsmøde med Hvidovre Kommune, bygherre og rådgiver. Til dette møde drøftedes særligt forhold vedrørende miljøgodkendelse og lokalplan. Herefter udarbejder Grontmij de nødvendige ansøgninger for HMN. Grontmij vil med udgangspunkt i erfaringerne fra det indledende møde, sørge for at ansøgningerne er så fyldestgørende som muligt. Såfremt Hvidovre Kommune alligevel har behov for yderligere informationer eller drøftelser af projektet, står HMN parat til at supplere, så sagsbehandlingen kan forløbe bedst muligt. Det er nødvendigt for HMN at opnå projekt at opnå de nødvendige tilladelser til projektet snarest muligt. Dette håber vi er foreneligt med Hvidovre Kommunes sagsbehandling. 8 PROJEKTETS VARIGHED OG DRIFTSTIDER Anlægget forventes i fuld drift fra juli Projektperioden slutter i april Herefter kan anlægget fortsætte i kommerciel drift eller tages ned, afhængig af projektets resultater. I driftsperioden vil anlægget køre 24 timer i døgnet året rundt. Anlægsstop vil kun ske i tilfælde af nødvendig vedligeholdelse, reparationer ændringer på anlægget eller uheld. 9 MILJØ OG SIKKERHED 9.1 Luftforurening 9.2 Spildevand Anlægget kan udsende mindre mængder metan, både i form af biogas og opgraderet biometan. Mængderne vil ikke overstige hvad der normalt udsendes fra gasinstallationer, dvs. mindre end 0,2 %. Der vil være en meget lille udledning af svovlbrinte. Det er beregnet, at der er brug for et afkast som blot er et par m over tagryg. Der henvises her til VVMscreeningsskemaet. Ved nedlukning af anlægget for reparation skylles systemer igennem med kvælstof. Affaldsproduktionen fra opgraderingsprocessen er primært aminvæske og biokatalysator, der ikke er virksom mere. Begge dele kan bortskaffes som almindelig spildevand til kloak. Vedr. nedbrydning af enzymer der skulle finde vej til kloaksystemet kan oplyses, at enzymerne på grund af polymerindkapslingen er ret meget lettere end vand, og derfor vil lægge sig på overfladen som en oliefilm. Denne vil derfor ved behandling i spildevandsanlægget allerede blive udtaget i den indledende olieudskiller.

9 Side Støj 9.4 Affald 9.5 Risiko Når biogassen er opgraderet skal den komprimeres til ca. 5 bar i en kompressor. Kompressoren kører altid, når anlægget er i drift. Kompressoren bliver placeret i en støjisoleret del af bygningen. Kompressoren forventes derfor ikke at give anledning til noget registrerbar merbidrag til støjen i naboområdet. Der er ingen affaldsproduktion fra opgraderingsprocessen, udover udskiftning af filtre, olie i kompressor o.l. Kompressorrum vil sandsynligvis blive ATEX klassificeret som Zone 2 (Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft med brandfarlig gas, damp eller tåge. Hvis den opstår vil det kun være i kort tid). Anlægget er ikke omfattet af Miljøministeriets risikobekendtgørelse, da oplaget af biogas og renset gas væsentlig mindre end kriteriet for kolonne-2 virksomheder på 10 tons biogas. Det faktisk forekommende oplag vurderes at udgøre mindre end 10 kg. 10 ØVRIGE FORHOLD, VVM MV Transport 10.2 Energi 10.3 VVM-screening Transport til og fra anlægget vil være minimal. Der skal hvert halve år tilføres forbrugsstoffer i form af biokatalysator. Biokatalysator kommer i koncentreret form i 200 liters tønder. Mængden vil være 3-4 tønder per leverance. Energitilførsel til anlægget er el og naturgas, der leveres i ledninger og rør. Grontmij har udfyldt et skema til brug for Hvidovre Kommunes afgørelse af om anlægget er VVM-pligtigt eller ikke. (bilag 5 fra VVM-bekendtgørelsen, BEK 764 af ). Det forventes at miljøpåvirkningerne bliver mindre end i dag, efter etablering af anlægget til biogasopgradering. Den biogas der i dag afbrændes i gasmotor hos BIOFOS A/S vil efter opgradering kunne udnyttes på naturgasnettet Miljøgodkendelse Nærværende dokument har til formål at give de nødvendige oplysninger til brug for vurdering af godkendelsespligt. Hvidovre Kommune har rettet henvendelse til Miljøministeriet, som har svaret i mail af 9/9 2014, at projektet ikke er omfattet af et særskilt listepunkt, og dermed reguleres efter miljøbeskyttelseslovens 42 og kan tage afsæt i relevante vilkår fra standardvilkår J205.

10 Side 8 11 SAMLET VURDERING Grontmij vurderer at etablering af anlægget til opgradering af biogas på Renseanlæg Avedøres matrikel vil kunne medføre en miljømæssig forbedring. Biogas der i dag afbrændes vil i fremtiden kunne anvendes på naturgasnettet. Grontmij har opstillet en oversigt over de myndighedstilladelser, som kan være på tale. Det er hensigten at HMN og Grontmij indgår i et samarbejde med Hvidovre Kommune omkring de nødvendige tilladelser og den kommende sagsbehandling.

11 HMN - Gashandel Sag Sag nr. Dato HMN - Gashandel Emne Tegn. nr. Mål Side VVM - screening TM1N Overs 1:50000

12 INDLØB IB01 OVERLØBSRENDE STRANDBESKYTTELSLINJE 30 METER MARKERING Byggefelt Electrochea LAGER BYGNING KØLETÅRN STRIPPER KOLONNE ABSORBATIONS KOLONNE KON- MODTAGER- STATION PROCESRUM TROL- KEDEL- RUM KOMPRES- RUM SORRUM HMN RIST RH01 INDLØBSPUMPESTATION IP01 SANDFANG TRANSFORMER PORT 3 KANALHOLMEN NØDOVERLØB MOTOR GARAGER MASKINBYGNING SKEL FILTER FORKLARINGSTANK FT01 GASFAKKEL BIOGASBEHOLDER RÅDNETANK RT02 RÅDNETANK RT01 FORDELING CONTAINER- BIOGAS- BIOGAS- BIOGAS- BLÆSER Sag HMN - Gashandel Emne Sag nr Dato Tegn. nr. Mål Side VVM - screening PLAN_HMN 1:500

Espersen Jern og Metal A/S Jegstrupvej 6H 7800 Skive. Den 10. januar 2013

Espersen Jern og Metal A/S Jegstrupvej 6H 7800 Skive. Den 10. januar 2013 Espersen Jern og Metal A/S Jegstrupvej 6H 7800 Skive Den 10. januar 2013 VVM-screening håndtering af akkumulatorer på Espersen Jern og Metal A/S, Jegstrupvej 6H, 7800 Skive Indledning Espersen Jern og

Læs mere

Anvendelse af Biogas DK status

Anvendelse af Biogas DK status Anvendelse af Biogas DK status Torsdag d. 28. august 2008, Energinet.dk Jan K. Jensen, DGC Indhold Hvor anvendes biogassen? Sektorer og teknologier Gasmængder og potentialer VE gas potentiale Hvor kan

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 11. september 2015 CVR-nummer 32091008 P-nummer 1015185208 Virksomhed A/S Inventarsnedkeriet Adresse Rudolfgårdsvej

Læs mere

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ Fra spildevand... -til til badevand Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Mr. Flush Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om spildevandet 1. Både boliger og virksomheder

Læs mere

Udkast til VVM screening af udbygningen af højspændingsstationen ved Fraugde Screeningsskema

Udkast til VVM screening af udbygningen af højspændingsstationen ved Fraugde Screeningsskema Tværgående planlægning Udkast til VVM screening af udbygningen af højspændingsstationen ved Fraugde Screeningsskema J. nr. NST-130-00205 Februar 2013 Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM

Læs mere

VVM-screening af opførelse af Jordvarmeboringer på Ramsdahlsvej 79, 7800 Skive

VVM-screening af opførelse af Jordvarmeboringer på Ramsdahlsvej 79, 7800 Skive NOTAT Den 8. november 2013 Skive Kommune Natur & Miljø Sags id.: 779-2013-43920 Ref.: BKHA Den 8. november 2013 VVM-screening af opførelse af Jordvarmeboringer på Ramsdahlsvej 79, 7800 Skive Indledning

Læs mere

Anmeldelse efter VVM-bekendtgørelsen

Anmeldelse efter VVM-bekendtgørelsen Anmeldelse efter VVM-bekendtgørelsen 1. Projektbeskrivelse VVM Myndighed Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Mailadresse til bygherre Esbjerg Kommune Dat-Schaub

Læs mere

AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET

AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET Notat Envina AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET 7. maj 2014 Projekt nr. 217134 Dokument nr. 1211121254 Version 1 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Indhold 1.1 CASE SCENARIE VIRKSOMHEDER - RENSERIET

Læs mere

Anmeldelsesskema for nyetablerede autoværksteder Journalnumre Virksomhedens navn

Anmeldelsesskema for nyetablerede autoværksteder Journalnumre Virksomhedens navn Anmeldelsesskema for nyetablerede autoværksteder Journalnumre Virksomhedens navn Adresse Matr. nr. Ejer af værkstedet Ejer af ejendommen Kontaktperson Antal ansatte på værksted Arbejdstider på værksted

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Naturgasledning til Hasselager og Aarhus Havn Baggrund for høringen Det er i dag ikke muligt at få leveret naturgas som procesenergi

Læs mere

SKIVES BILER OG BUSSER PÅ BIOGAS. 15-01-20154 Teresa Rocatis, Projektleder 1

SKIVES BILER OG BUSSER PÅ BIOGAS. 15-01-20154 Teresa Rocatis, Projektleder 1 SKIVES BILER OG BUSSER PÅ BIOGAS 15-01-20154 Teresa Rocatis, Projektleder 1 19-01-2015 Teresa Rocatis, Projektleder 2 Madsen Bioenergi I/S Biogasanlægget vil årligt få tilført: - ca. 100.000 tons kvæg-

Læs mere

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling

Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling Driving Green Biogas til transport 28. august 2014 Frank Rosager Chef for planlægning og udvikling 28. august 2014 1 150 mio. Nm3 Gas til transport i Sverige Der er 152 offentlige tankstationer i april

Læs mere

VVM-screening af forbehandlingsanlæg for lyskilder på Baggeskærvej 15 og oplag af transportemballager med farligt affald på Baggeskærvej 12

VVM-screening af forbehandlingsanlæg for lyskilder på Baggeskærvej 15 og oplag af transportemballager med farligt affald på Baggeskærvej 12 TEKNIK OG MILJØ Marius Pedersen A/S Division Special Affald Baggeskærvej 15 7400 Herning [dsa@mariuspedersen.dk], [al@mariuspedersen.dk] CVR-nr.: 49 97 95 17 P-nr.: 10 18 87 67 83 VVM-screening af forbehandlingsanlæg

Læs mere

Citroën - Auto-Huset Søndergade 250B 9900 Frederikshavn. Att.: Poul Holst [ph@uggerhoej.dk]

Citroën - Auto-Huset Søndergade 250B 9900 Frederikshavn. Att.: Poul Holst [ph@uggerhoej.dk] Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 Citroën - Auto-Huset Søndergade 250B Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 Att.: Poul Holst [ph@uggerhoej.dk] 17. november

Læs mere

24. februar 2016. Projekt nr. 222931. Dokument nr. 1218827378 Version 1. Kontrolleret af: MAC Godkendt af: NIRAS A/S. CVR-nr.

24. februar 2016. Projekt nr. 222931. Dokument nr. 1218827378 Version 1. Kontrolleret af: MAC Godkendt af: NIRAS A/S. CVR-nr. 24. februar 216 Projekt nr. 222931. Dokument nr. 1218827378 Version 1 Udarbejdet af: MLJ Kontrolleret af: MAC Godkendt af: Anmeldelse i henhold til VVM-bekendtgørelsens 1 2, stk. 1 af anlæg af nyt afløb

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 31080258 Virksomhedstype Tidspunkt

Læs mere

VVM - screening af solcelleanlæg på terræn ved Danfoss, 6430 Nordborg

VVM - screening af solcelleanlæg på terræn ved Danfoss, 6430 Nordborg 11-marts 2013 13/6607 Danfoss Global Service Nordborgvej 81 6430 Nordborg VVM - screening af solcelleanlæg på terræn ved Danfoss, 6430 Nordborg Sønderborg Kommune har 23. januar 2013 modtaget ansøgning

Læs mere

VVM-screening af kølecentral til Copenhagen Markets A/S

VVM-screening af kølecentral til Copenhagen Markets A/S VVM-screening af kølecentral til Copenhagen Markets A/S NOTAT Teknik- og Miljøcentret Natur og Miljø 22-01-2016 Vurdering af kølecentral til Copenhagen Markets A/S på Litauen Allé 13, Høje Taastrup Rambøll

Læs mere

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Ringkøbing Skjern Kommune Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson

Læs mere

Notat om VVM-screening af to undersøgelsesboringer. 1. Projektbeskrivelse

Notat om VVM-screening af to undersøgelsesboringer. 1. Projektbeskrivelse Notat om VVM-screening af to undersøgelsesboringer 1. Projektbeskrivelse Ansøger Anlæg Placering Ejer Dansk Miljørådgivning for OM To undersøgelsesboringer til ca. 30 meter under terræn I vejareal på Tranevej

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag. August 2015. VVM for lager NTG Terminals A/S, Hammerholmen i Hvidovre

Indkaldelse af ideer og forslag. August 2015. VVM for lager NTG Terminals A/S, Hammerholmen i Hvidovre Indkaldelse af idéer og forslag VVM for lager NTG Terminals A/S, Hammerholmen i Hvidovre August 2015 Indkaldelse af ideer og forslag Ikke teknisk resume VVM redegørelse Sammenfattende redegørelse Kolofon

Læs mere

CO 2 - og energiregnskab 2014 for BIOFOS

CO 2 - og energiregnskab 2014 for BIOFOS BIOFOS A/S Refshalevej 25 DK-1432 København K post@biofos.dk www.biofos.dk Tlf: +45 32 57 32 32 CVR nr. 25 6 19 2 CO 2 - og energiregnskab 214 for BIOFOS 215.5.29 Carsten Thirsing Miljø og plan Indholdsfortegnelse

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

Udskiftning af asfaltværk i Undløse indkaldelse af idéer og forslag

Udskiftning af asfaltværk i Undløse indkaldelse af idéer og forslag HOLBÆK KOMMUNE Udskiftning af asfaltværk i Undløse indkaldelse af idéer og forslag VVM-redegørelse for Colas Danmark A/S, asfaltværk i Undløse Dato: 27. august 2015 Sagsb.: Jørgen Sandal Møller Sagsnr.:

Læs mere

Bilag 5. Basisoplysninger

Bilag 5. Basisoplysninger Bilag 5 Basisoplysninger Projektbeskrivelse (kan vedlægges) ' Fjernvarmeforsyning af nyt erhvervsområde Porten til Sønderborg, vest for Sønderborg by, omfattet af lokalplan nr. 4.10-12. Opdimensionering

Læs mere

Mercedes Alexandra Kampmann Byagerparken 60 4030 Tune. Opstilling af to minivindmøller Hastrupvej 4 Gadstrup er ikke VVM-pligtig

Mercedes Alexandra Kampmann Byagerparken 60 4030 Tune. Opstilling af to minivindmøller Hastrupvej 4 Gadstrup er ikke VVM-pligtig Mercedes Aleandra Kampmann Byagerparken 60 4030 Tune Plan og Udvikling Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Opstilling af

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Notat med supplerende oplysninger om planlægningen for en ny naturgasledning fra Sabro til Aarhus Havn 1. Konklusion HMN Naturgas I/S (HMN) ønsker at etablere en naturgasledning

Læs mere

Biogassens vej ind i naturgasnettet (aspekter omkring opgradering, injektion mv.) Gastekniske dage 13-14. maj 2013 Carsten Rudmose

Biogassens vej ind i naturgasnettet (aspekter omkring opgradering, injektion mv.) Gastekniske dage 13-14. maj 2013 Carsten Rudmose Biogassens vej ind i naturgasnettet (aspekter omkring opgradering, injektion mv.) Gastekniske dage 13-14. maj 2013 Carsten Rudmose Indhold Hvad vil det sige at opgradere biogas til naturgaskvalitet Krav

Læs mere

Hvis ja, er der obligatorisk VVM-pligtigt bilag 1 til bekendtgørelse nr. 1510

Hvis ja, er der obligatorisk VVM-pligtigt bilag 1 til bekendtgørelse nr. 1510 Odense Kommune Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets placering Projektet berører følgende kommuner Oversigtskort

Læs mere

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse A. Ansøger og ejerforhold 1) Ansøgerens navn, adresse, telefonnummer. Jørgen Lund Petersen Smedevej 2 4520 Svinninge Mobiltelefon: 24 23 80 65 2) Virksomhedens

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Bilag A VVM screening [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015]

Bilag A VVM screening [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015] Bilag A VVM screening [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015] VVM Myndighed Tårnby Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Brændstoflageret Københavns

Læs mere

Afgørelse om ikke-vvm-pligt ændring og udvidelse af Solrød Biogas A/S

Afgørelse om ikke-vvm-pligt ændring og udvidelse af Solrød Biogas A/S SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Solrød Biogas A/S Åmarken 6 4623 Ll. Skensved Att.: Mikkel Busck Den 20. juli 2015 J.nr. 15/8211 Ref. LLK Telefon: 56 18 23 30 Afgørelse om ikke-vvm-pligt ændring og udvidelse

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

UDARBEJDELSE AF FORSLAG TIL TILLÆG 2 TIL LOKALPLAN NR. 425 KRIMSVEJ INTERNT HØRINGSBREV

UDARBEJDELSE AF FORSLAG TIL TILLÆG 2 TIL LOKALPLAN NR. 425 KRIMSVEJ INTERNT HØRINGSBREV KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 22-10-2015 Sagsnr. 2015-0224600 UDARBEJDELSE AF FORSLAG TIL TILLÆG 2 TIL LOKALPLAN NR. 425 KRIMSVEJ INTERNT HØRINGSBREV Dokumentnr. 2015-0224600-1

Læs mere

NOTAT. Estimering af omkostninger til opgradering af biogas. Notat December 2018

NOTAT. Estimering af omkostninger til opgradering af biogas. Notat December 2018 Estimering af omkostninger til opgradering af biogas Notat December 2018 NOTAT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk DGC-notat 1/6 Estimering

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 12.01.2016 CVR-nummer 62774010 P-nummer 1002159168 e-doc journal nr. 13/020711 (TS) Virksomhed Richard Thomsen

Læs mere

Bilag 1. VVM-screening vedrørende vask og tankning af fly ved hangar 02 på Billund Lufthavn

Bilag 1. VVM-screening vedrørende vask og tankning af fly ved hangar 02 på Billund Lufthavn Bilag 1 VVM-screening vedrørende vask og tankning af fly ved hangar 02 på Billund Lufthavn Billund Kommune har den 6. juni 2012 meddelt miljøgodkendelse til etablering af 3 nye hangarer på Billund Lufthavn,

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt)

Skema til brug for screening (VVM-pligt) Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing Fjernvarme A.m.b.a. (i det følgende benævnt RFV) og Solid Energy A/S (i det følgende

Læs mere

Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP)

Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP) Slide 1 Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP) Støtte til VE i fjernvarmen EUDP programmet Processen Kriterier og beslutning Mette Cramer Buch Slide 2 Et godt tilbud! Energiforligets

Læs mere

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Debatoplæg VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune Debatoplæg Testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune

Læs mere

VVM-anmeldelse Dansk Affald jf. VVM-bekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1184 af 06/11/2014). Dato: 23-10-2015, rev.2.0

VVM-anmeldelse Dansk Affald jf. VVM-bekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1184 af 06/11/2014). Dato: 23-10-2015, rev.2.0 VVM-anmeldelse Dansk Affald jf. VVM-bekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1184 af 06/11/2014). Dato: 23-10-2015, rev.2.0 Basisoplysninger Dette er en VVM-anmeldelse af den samlede drift af Dansk Affalds

Læs mere

Der er nærmere redegjort for de vurderinger, der ligger til grund for afgørelsen i det vedlagte notat.

Der er nærmere redegjort for de vurderinger, der ligger til grund for afgørelsen i det vedlagte notat. Esbjerg Kommune Frodesgade 30 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 15. september 2015 Sags id 2015-18696 Sagsbehandler René Nygaard Antvorskov Telefon direkte 76 16 13 71 E-mail rna@esbjergkommune.dk

Læs mere

Bilag 5 Basisoplysninger

Bilag 5 Basisoplysninger Bilag 5 Basisoplysninger Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og e-mail på bygherre Peter Christian Bay Knudsen, Søren Lolks Vej 2, Tåsinge, 5700 Svendborg, 4021 5553, peter@skiftekaer.dk

Læs mere

I alt 346 solpaneler. Flow: 68 m3/h. 7. Anlæggets længde for strækningsanlæg: Transmissionsledning fra solvarmeanlæg til kraftværket: 175 meter

I alt 346 solpaneler. Flow: 68 m3/h. 7. Anlæggets længde for strækningsanlæg: Transmissionsledning fra solvarmeanlæg til kraftværket: 175 meter VVM-screening af Solfangeranlæg i Mou Dato: 05-06-2012 Sagsnr.: 2012-24099 Dok.nr.: 2012-177531 Init: BKR VVM-screeningen er foretaget efter VVM-bekendtgørelsens bilag 3. Dette bilag fastlægger kriterier,

Læs mere

Beslutningsgrundlag for Grøn Gas investeringer WP2 under Grøn Gas Erhvervsklynge

Beslutningsgrundlag for Grøn Gas investeringer WP2 under Grøn Gas Erhvervsklynge Beslutningsgrundlag for Grøn Gas investeringer WP2 under Grøn Gas Erhvervsklynge 1 Grøn Gas Erhvervsklynge Består af en række erhvervsvirksomheder, forsyningsvirksomheder, kommuner og forskningsinstitutioner

Læs mere

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 I maj 2013 er en ny tilsynsbekendtgørelse trådt i kraft med krav om, at alle kommuner skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder herunder landbrug. Tilsynsplanen

Læs mere

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Læsevejledning Offentlige myndigheder skal foretage en miljøvurdering af planer og programmer, der kan få en væsentligt indvirkning på miljøet,

Læs mere

Notat om VVM-screening af ændrede aktiviteter på Aalborg Portlands interne genbrugsplads

Notat om VVM-screening af ændrede aktiviteter på Aalborg Portlands interne genbrugsplads Notat Plan- og virksomhedsområdet J.nr. AAR-431-00023 Ref. tasme/benjo Den 18. december 2009 Notat om VVM-screening af ændrede aktiviteter på Aalborg Portlands interne genbrugsplads Bygherre Aalborg Portland

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 9 for et vindmølleområde ved Tendrup Vestermark Rammeområde 8.V.3

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 9 for et vindmølleområde ved Tendrup Vestermark Rammeområde 8.V.3 Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 9 for et vindmølleområde ved Tendrup Vestermark Rammeområde 8.V.3 September 2015 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 OFFENTLIG HØRING DIN MULIGHED... 2 FORHOLD

Læs mere

Forgasning af biomasse

Forgasning af biomasse Forgasning af biomasse Jan de Wit, civ.ing. Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) I denne artikel gives en orientering om forskellige muligheder for forgasning af biomasse. Der redegøres kort for baggrunden

Læs mere

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3 Notat Dato: 10.03.2014 Sagsnr.: 2013-35946 Dok. nr.: 2013-274023 Direkte telefon: 9931 9461 Initialer: LO Aalborg Forsyning Administration Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Varmeplan Aalborg

Læs mere

Grøn energi - biogas. Teknologi, Fysik og biologi. Grøn energiproduktion - biogas. Svendborg Htx og Haarhs skole. Grundforløbet, uge 47-49 2013

Grøn energi - biogas. Teknologi, Fysik og biologi. Grøn energiproduktion - biogas. Svendborg Htx og Haarhs skole. Grundforløbet, uge 47-49 2013 Brobygning på Htx Teknologi, Fysik og biologi Grøn energi - biogas Svendborg Htx og Haarhs skole 1 Grundforløbet, uge 47-49 2013 HTX Svendborg Tekniske Gymnasium Metoder og Samspil mellem fag Grøn energiproduktion

Læs mere

Miljøgodkendelse. Revurdering af miljøgodkendelse, af 19. september 2013. For: Affald Plus, Næstved Forbrændingsanlæg Ved Fjorden 20

Miljøgodkendelse. Revurdering af miljøgodkendelse, af 19. september 2013. For: Affald Plus, Næstved Forbrændingsanlæg Ved Fjorden 20 Affald Plus, Næstved Forbrændingsanlæg Ved Fjorden 20 4700 Næstved Virksomheder J.nr. MST-1270-01677 Ref. MSCHU/ANBRI Den 17. august 2015 Miljøgodkendelse Tillæg til Revurdering af miljøgodkendelse, af

Læs mere

Jens Pedersen Jensen Vesterbyvej 10, Øland 9460 Brovst

Jens Pedersen Jensen Vesterbyvej 10, Øland 9460 Brovst Jens Pedersen Jensen Vesterbyvej 10, Øland 9460 Brovst Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fa: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Janne Louise Brunebjerg Direkte 7257

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 11. december 2014 modtaget anmeldelse fra Sun Chemical A/S om udskiftning af naturgasfyrede dampkedelanlæg.

Miljøstyrelsen har den 11. december 2014 modtaget anmeldelse fra Sun Chemical A/S om udskiftning af naturgasfyrede dampkedelanlæg. SUN Chemical Københavnsvej 112 4600 Køge Att.: Niels-Jørgen Trandum Virksomheder J.nr. MST-1270-01457 Ref. major/hechr Den 28. april 2015 Afgørelse om ikke VVM-pligt for etablering af dampkedelanlæg på

Læs mere

HØRING AF OFFENTLIGHED OG BERØRTE MYNDIGHEDER

HØRING AF OFFENTLIGHED OG BERØRTE MYNDIGHEDER IDÉOPLÆG HØRING AF OFFENTLIGHED OG BERØRTE MYNDIGHEDER EMNER, DER SKAL BELYSES I MILJØKONSEKVENSRAPPORTEN FOR UDBYGNING AF SOLRØD BIOGAS Solrød Biogas A/S Åmarken 6, 4623 Lille Skensved Side 2 af 5 Januar

Læs mere

Anmeldelse. Basisoplysninger

Anmeldelse. Basisoplysninger Anmeldelse Bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning nr. 1184 af 6. november 2014. Basisoplysninger Tekst Hospitalet planlægges

Læs mere

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund Klar til nye udfordringer Fossilfrit DK Udfordringen Fakta om naturgas Grøn gas Gassens

Læs mere

Forskrift for opbevaring af olie og kemikalier

Forskrift for opbevaring af olie og kemikalier Forskrift for opbevaring af olie og kemikalier -herunder råvarer, halvfabrikata, færdigvarer og affald Teknik og Miljø Hjørring Kommune Indledning Dette er en forskrift til dig, der opbevarer olie og kemikalier

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag

Indkaldelse af idéer og forslag Indkaldelse af idéer og forslag Til VVM-redegørelse for A. Henriksen Shipping A/S på Hundested Havn xx 2013 Indkaldelse af ideer og forslag Forslag til Kommuneplantillæg Ikke teknisk resume VVM redegørelse

Læs mere

Den typiske tilslutning af biogas opgraderingsanlæg

Den typiske tilslutning af biogas opgraderingsanlæg 24. april 2017 Den typiske tilslutning af biogas opgraderingsanlæg Sagsnr.: EMN-2016-10256 nic/epu 1. Tilslutningskomponenterne En samlet tilslutning af et biogas opgraderingsanlæg til naturgasnettet vil

Læs mere

Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst. Forlængelse af forsøgsordning for akutlægehelikopter i Thisted

Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst. Forlængelse af forsøgsordning for akutlægehelikopter i Thisted Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Teknisk forvaltning Natur- og Miljøafdelingen Forlængelse af forsøgsordning for akutlægehelikopter i Thisted Thisted kommune har den 21.11.2011 modtaget

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 5. marts 2015 CVR-nummer 28680872 P-nummer 1011255767 e-doc journal nr. 13/020946 Virksomhed Bånlev Biogas A/S

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 17. juni 2008 J.nr.: NKN-261-00093 ssc Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Københavns

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde. Rammeområde 1.V.2

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde. Rammeområde 1.V.2 Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde syd for Torrild Rammeområde 1.V.2 Marts 2015 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 OFFENTLIG HØRING DIN MULIGHED... 2 FORHOLD TIL ANDEN

Læs mere

1. Opgørelsesliste over indkøbt undervognsbehandlingsprodukter

1. Opgørelsesliste over indkøbt undervognsbehandlingsprodukter Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Autoopretning Vendsyssel ApS Suderbovej 14 9900 Frederikshavn Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498

Læs mere

Bilag A Screening for VVM-pligt

Bilag A Screening for VVM-pligt Bilag A Screening for VVM-pligt Olieudskillere og ændring af udløb - Tueholmsøen Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Dette projekt omhandler optimering af

Læs mere

Haderslev Kommune har foretaget en VVM-screening og vurderer, at anlægget ikke er VVM-pligtigt jævnfør nedenstående afgørelse.

Haderslev Kommune har foretaget en VVM-screening og vurderer, at anlægget ikke er VVM-pligtigt jævnfør nedenstående afgørelse. Haderslev Spildevand a/s Fjordagervej 32 6100 Haderslev Haderslev Kommune Teknik- og Miljøservice Natur og Landbrug Rådhuscentret 7 6500 Vojens Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk

Læs mere

Bilag A Gram Renseanlæg - Udvidelse af spildevandsoplandet til Gram Renseanlæg og udledning af spildevand fra Gram Renseanlæg

Bilag A Gram Renseanlæg - Udvidelse af spildevandsoplandet til Gram Renseanlæg og udledning af spildevand fra Gram Renseanlæg Bilag A Gram Renseanlæg - Udvidelse af spildevandsoplandet til Gram Renseanlæg og udledning af spildevand fra Gram Renseanlæg Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Projekt

Læs mere

Bilag 5. Anmeldeskema

Bilag 5. Anmeldeskema Basisoplysninger Anmeldeskema Bilag 5 Boulstrup-Hou kraftvarmeværk ny halmkedel, samt etablering af ny akkumuleringstank ved DLG Boulstrupvej 10. Montering af nye varmevekslere ved BHKV Møllemarken 4.

Læs mere

Potentialet for nye biogasanlæg på Fyn, Langeland og Ærø

Potentialet for nye biogasanlæg på Fyn, Langeland og Ærø Potentialet for nye biogasanlæg på Fyn, Langeland og Ærø Husdyrgødning, halmtilsætning, metanisering og afsætning af procesvarme Af Torkild Birkmose RAPPORT Marts 2015 INDHOLD 1. Indledning og baggrund...

Læs mere

Den danske brint- og brændselscelledag Biocat Power to gas via biologisk metanisering

Den danske brint- og brændselscelledag Biocat Power to gas via biologisk metanisering Den danske brint- og brændselscelledag 2017 - Biocat Power to gas via biologisk metanisering 1 Biocat Power to Gas Biocat 2, Power to Gas via biologisk katalysis Projektet er støttet af Forskel i perioden

Læs mere

Derfor har Jammerbugt kommune udarbejdet en VVM-screening i overensstemmelse med bekendtgørelsens bilag 3.

Derfor har Jammerbugt kommune udarbejdet en VVM-screening i overensstemmelse med bekendtgørelsens bilag 3. JAMMERBUGT FORSYNING Lundbakvej 5 9490 Pandrup Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Iben Hammeleff Direkte 7257 7323 ibh@jammerbugt.dk 26-11-2013

Læs mere

Tilslutningstilladelse til vaskeplads hos HOFOR A/S, Smedeholm 1 og 4

Tilslutningstilladelse til vaskeplads hos HOFOR A/S, Smedeholm 1 og 4 til vaskeplads hos HOFOR A/S, Smedeholm 1 og 4 1 Stamdata for HOFOR A/S Smedeholm 1 og 4 Virksomhedens navn og adresse HOFOR A/S Smedeholm 1+4 2730 Herlev Kommune CVR nr. og p nr. CVR nr. 10073022 P-nr.

Læs mere

Baggrundsnotat: "Hvad er grøn gas"

Baggrundsnotat: Hvad er grøn gas Baggrundsnotat: "Hvad er grøn gas" Grøn gas er en samlebetegnelse for en række fornybare gasser, der kan fremstilles fra forskellige vedvarende energikilder og i forskellige processer. Biogas, strøm til

Læs mere

Afgørelse om ikke godkendelsespligt for opsætning af to isvandstanke med pumpehus på Arla Foods amba Bislev Mejeri

Afgørelse om ikke godkendelsespligt for opsætning af to isvandstanke med pumpehus på Arla Foods amba Bislev Mejeri Arla Foods amba Bislev Mejeri Hvalpsundvej 3 9240 Nibe Virksomheder J.nr. MST-1270-01740 Ref. ASLIC/HEMHE Den 9. september 2015 Sendes med elektronisk post via virksomhedens CVR-nr. Og kopi til hlnis@arlafoods.com

Læs mere

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4. FORSLAG Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011 Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V5 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive Kommune som energikommune

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl

Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG I PERIODEN FRA DEN 6. MARTS 2013 TIL DEN 3. APRIL 2013 Vindmøller ved Nybøl Baggrund Danmarks nationale energipolitiske målsætning er, at

Læs mere

SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND

SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND BUSINESS 1 CASE SPILDEVANDSANLÆG SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND GRØNNE INDKØB Envotherms anlæg til spildevandsrensning sparer Flyvestation Karup

Læs mere

Auto Teknik A/S autoteknik@boschcarservice.dk. Miljøtilsyn med Auto Teknik A/S i henhold til miljøbeskyttelsesloven

Auto Teknik A/S autoteknik@boschcarservice.dk. Miljøtilsyn med Auto Teknik A/S i henhold til miljøbeskyttelsesloven Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Auto Teknik A/S autoteknik@boschcarservice.dk Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 19. november 2015

Læs mere

HMN Naturgas A/S. Gastekniske dage 2016, Transportsektoren Henrik Rousing

HMN Naturgas A/S. Gastekniske dage 2016, Transportsektoren Henrik Rousing HMN Naturgas A/S Gastekniske dage 2016, Transportsektoren Henrik Rousing Titel; HMN en status for CNG til biogas til transport, enzymer og LNG Titlen burde være; - Drukner biogas i mediebilledet? - Bør

Læs mere

Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt)

Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt) Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Slagelse Kommune Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Etablering af støjvold i fredsskovsarealet mellem motorvejen

Læs mere

Bilag Screening for VVM pligt i forbindelse med projekt angående nye rør ved overkørsler ved Stenbjerg Bæk. Sagsnr.7865 Dok.nr.

Bilag Screening for VVM pligt i forbindelse med projekt angående nye rør ved overkørsler ved Stenbjerg Bæk. Sagsnr.7865 Dok.nr. Bilag Screening for VVM pligt i forbindelse med projekt angående nye rør ved overkørsler ved Stenbjerg Bæk. Sagsnr.7865 Dok.nr.2023067 Ansøgers vurdering af anlægsprojekt på ejendommen matr.nr. 15m, Stenbjerg

Læs mere

Egnen virksomhed - Carbon Capture

Egnen virksomhed - Carbon Capture Egnen virksomhed - Carbon Capture Emil Hansen Jonas Fardrup Hennecke Mathias Brodersen Simon Paw Dam Bodholt Indholdsfortegnelse: Forside Side 1 Indholdsfortegnelse: Side 2 Forord Side 3 Indledning Side

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 04. november 2015 Journal nr. 13/029001 CVR-nummer 49292716 Virksomhed Adresse e-mail Den Lille Maskinstation

Læs mere

Deltagelse i biogasprojekter. Landbrugsseminar 16. marts 2016

Deltagelse i biogasprojekter. Landbrugsseminar 16. marts 2016 Deltagelse i biogasprojekter Landbrugsseminar 16. marts 2016 Hvad er biogas? Biogas opstår under forskellige biomassers nedbrydelse og består af metan og kuldioxid Ifølge Energistyrelsen er der: - 23 fællesanlæg

Læs mere

Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal igennem en VVM-proces.

Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal igennem en VVM-proces. Teknik & Miljø Byggeri og Miljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Sjoerd og Martine Ydema Fårupvej 7 8840 Rødkærsbro byggeriogmiljoe@viborg.dk www.viborg.dk (sendt til sjoerd.ydema@post.tele.dk)

Læs mere

Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015

Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015 Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015 Svend Marker, Krüger A/S f. Helle Strandbæk, Afdelingsingeniør, Aalborg Forsyning, Kloak A/S 2 Forbedret energiudnyttelse

Læs mere

Retningslinjer for Opbevaring af farlige stoffer

Retningslinjer for Opbevaring af farlige stoffer Retningslinjer for Opbevaring af farlige stoffer Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen, Miljøområdet Baggrund for retningslinjer For at undgå forureninger med farlige stoffer, bør man opbevare

Læs mere

UDKAST TIL MILJØGODKENDELSE

UDKAST TIL MILJØGODKENDELSE Plan- og virksomhedsområdet J.nr. # Ref. Knego / Kigni Den juni 2008 UDKAST TIL MILJØGODKENDELSE For: Dong Storage A/S Stenlille Gaslager Merløsevej 1 B 4296 Nyrup Matrikel nr.: 7ø og 7aa, Stenlille By,

Læs mere

Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal igennem en miljøvurderings-proces

Afgørelsen er ikke en tilladelse, men alene en afgørelse om, at projektet ikke skal igennem en miljøvurderings-proces Byggeri og Miljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg byggeriogmiljoe@viborg.dk Skals Kraftvarmeværk A.m.b.a Solbakken 1 8832 Skal hkr@skalsvarme.dk Dato: 4. januar 2018 Afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes

Læs mere

På forespørgsel hos Aalborg kommunes Forsyningsvirksomheder oplyser følgende :

På forespørgsel hos Aalborg kommunes Forsyningsvirksomheder oplyser følgende : Aalborg kommune. På forespørgsel hos Aalborg kommunes Forsyningsvirksomheder oplyser følgende : Jf. deres optegnelser har Duelco husene seperat anlæg: Ét anlæg til sort vand (vandhaner, toilet mv, samt

Læs mere

MBR System KD 40. Teknisk Vand Unit / Erstatning for efterklaringstank Se produktvideo. KD Maskinfabrik

MBR System KD 40. Teknisk Vand Unit / Erstatning for efterklaringstank Se produktvideo. KD Maskinfabrik MBR System KD 40 Teknisk Vand Unit / Erstatning for efterklaringstank Se produktvideo KD Maskinfabrik MBR System KD 40 Vi har udviklet et enkelt, men højteknologisk membranfilter. Filteret fås som standard

Læs mere

Gas til transport Sikkerhed og gaskvalitet

Gas til transport Sikkerhed og gaskvalitet Gas til transport Sikkerhed og gaskvalitet Torben Kvist (tkv@dgc.dk) Temamøde i Dansk Netværk for Gas til transport 12.11.2013 Overskrifter Kort om DGC Hvilke gasser taler vi om? Krav til gaskvalitet Sikkerhed

Læs mere

VVM-screeningen er gennemført efter kriterierne i VVM-bekendtgørelsen (Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1510 af 15. december 2010), bilag 3.

VVM-screeningen er gennemført efter kriterierne i VVM-bekendtgørelsen (Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1510 af 15. december 2010), bilag 3. Kultur- og Fritidsafdelingen Egedal Kommune Att. : Peter Rugholm Sendt på mail til peter. Rugholm@egekom.dk Afgørelse vedrørende VVM-screening af kunstgræsbane på ejendommen matr. nr. 3d, Ganløse By, Ganløse,

Læs mere

Samfundsøkonomisk. værdi af biogas. Eksternaliteter og andre effekter CAMILLA K. DAMGAARD

Samfundsøkonomisk. værdi af biogas. Eksternaliteter og andre effekter CAMILLA K. DAMGAARD Samfundsøkonomisk værdi af biogas Eksternaliteter og andre effekter CAMILLA K. DAMGAARD Baggrund og formål Afdække eksternaliteter ved biogas Finde størrelsen på eksternaliteterne og prissætte dem hvis

Læs mere

Reglerne om VVM findes i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1654 af 27. december 2013.

Reglerne om VVM findes i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1654 af 27. december 2013. Vej- og Parkafdelingen VandPlus projekt Lindevangsparken og Sløjfen. Afgørelse om ikke VVMpligt Lovgivning - VVM Reglerne om VVM findes i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1654 af 27. december 2013.

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 352 Offentligt

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 352 Offentligt Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 352 Offentligt Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. maj 2013 J.nr.: NMK-10-00587 Ref.: ribba/damoe AFGØRELSE i sag

Læs mere

VVMscreening af ændret anvendelse på Ho Camping, beliggende Skallingevej 8, Ho, 6857 Blåvand

VVMscreening af ændret anvendelse på Ho Camping, beliggende Skallingevej 8, Ho, 6857 Blåvand Dato 6. maj 2014 Dok.nr. 6143014 Sagsnr. 10/6874 VVMscreening af ændret anvendelse på Ho Camping, beliggende Skallingevej 8, Ho, 6857 Blåvand Varde Kommune har den 21. marts 2014 modtaget anmeldelse om

Læs mere