Kunsten at leve! Om kultur og mental sundhed. set i et salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kunsten at leve! Om kultur og mental sundhed. set i et salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune"

Transkript

1 Kunsten at leve! Om kultur og mental sundhed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD. alm. pæd. Medformand i Sund By Netværkets temagruppe for mental sundhed og robusthed Godkendt specialist af Danske Fysioterapeuter i Sundhedsfremme & Forebyggelse

2 SALUD! Sundhed Genese årsag til; udvikling af Salutogenese Hvad udvikler sundhed, trivsel og psykisk robusthed? Hvad er det, de robuste kan? Hvad har de lært og hvordan har de lært det? Hvor har de robustheden fra? Skål, brormand... for din sundhed! Resilienceforskning; beskyttelsesfaktorer; modstandskraft Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

3 Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

4 Et sundhedshistorisk perspektiv De fire sygdomsbølger i det 20. århundrede Infektionssygdomme Civilitationssygdomme - hjerte- & kar - kræft - ulykker Alderssygdomme Samsygdomme relation til - samarbejde - samliv - samfund - stress Thybo P, Katballe I-L (2011). Et kommunalt fundament for sundhedsfremme. Munksgaard Danmark (Efter Christensen, V: "Lægekunst i Informationssamfundet", Ringkøbing Amt, 1995.)

5 Stress i samfundet Spørgsmålet Hvad er stress? var blandt de ti mest Googlede spørgsmål i Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

6 Hvad er sundhed, trivsel og livskvalitet og hvad skaber det? En kort introduktion til salutogenese

7 Bog om sundhed, salutogenese, sundhedsfremme og sundhedspædagogik Fredens K, Johnsen TJ, Thybo P (red.). Sundhedsfremme i hverdagen. Få mennesker du møder til at vokse. Munksgaard Danmark, 2011

8 Et julekort Og så håber jeg, at I alle er sunde og raske. Jeg vil ønske jer en rigtig glædelig jul samt et lykkebringende nytår. Kærlige hilsener & Knus Mormor Fredens K, Johnsen T, Thybo P. Sundhedsfremme i Hverdagen. Få mennesker du møder til at vokse. Munksgaards Danmark (2011)

9 Aaron Antonovsky ( ) Professor i medicinsk sociologi ved det sundhedsvidenskabelige fakultet, Ben Gurion University of Negev i Israel. PATOGENESE Årsag til og udvikling af sygdom SALUTOGENESE Årsag til og udvikling af sundhed Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

10 I et salutogent perspektiv tilhører helbred og sundhed to forskellige dimensioner, men hver med deres betydning for trivsel USUND Svag følelse af sammenhæng svag følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed Trivsel og Livskvalitet SYG Dårligt helbred RASK Godt helbred Thybo P (2013). Neuropædagogik. Hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag. (videreudviklet fra Jensen TK, Johnsen TJ, 2002)

11 Behovet for Det Dobbelte KRAM - og en begyndende indflyvning til sammentænkningen af kultur og mental sundhed

12 En overvejelse Hvad er sundest for rygsøjlen: D-vitaminer eller selvagtelse? Thybo, Neuropædagogik Hjerne, Liv & Læring. Hans Reitzels Forlag.

13 Det Dobbelte KRAM Kompetencer Relationer Accept Mestring USUND Svag følelse af sammenhæng svag følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed Sundhedsfremme Sundhed i et livsperspektiv hverdagslivet i fokus - evt. med sygdom/ lidelse, psyko-socialt arbejdsmiljø, mestring, socialt netværk, inklusion, muligheder, læring, håb SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed SYG Dårligt helbred Helbred i et biologisk perspektiv krop og livsstil i fokus, evt. sygdom/ lidelse, diagnose, fejl/mangeltilstand, behandling, fysisk arbejdsmiljø Forebyggelse RASK Godt helbred Kost Rygning Alkohol Motion Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

14 Følelsen af sammenhæng Antonovskys resultater vedrørende følelsen af sammenhæng dokumenterer at man Er bedre til at registrere og bedømme stressorer. Oplever færre stressorer som truende. Har tillid til at verden er begribelig. Har tillid til egen handlekraft. Er bedre til at samarbejde med andre mennesker som man har tillid til. Er bedre til at håndtere følelsesmæssige problemer fremkaldt af stressorer. Er bedre i stand til at opfatte problemer som udfordringer. Føler sig mere motiveret og engageret til at finde løsninger på problemer. Vælger den mestringsstrategi, der er bedst egnet til de påvirkende stressorer. Er bedre til at reagere på feedback. SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed Kompetencer Relationer Accept Mestring Antonovsky, A (2000). Helbredets mysterium. Hans Reitzels Forlag.

15 Helbred er, hvordan man har det Modstandskraft er, som man ta r det Om at ha det, Kumbell, 1948 Piet Hein ( ) Thybo P. Helbred er, hvordan man har det Sundhed er, hvordan man ta r det. Klinisk Sygepleje, nr. 3, 2004.

16 Ny bog om mental sundhed, helbred og trivsel Udgives på Hans Reitzels Forlag, maj 2016 Denne bog handler om at leve et sundt liv i en verden med hastige forandringer - mellem glæder og sorger, når livet lykkes, og når det udfordrer os. Med Det Dobbelte KRAM stilles der skarpt på nogle få, men helt afgørende faktorer, som har stor indflydelse på vores mentale sundhed, fysiske helbred og oplevelse af trivsel i hverdagslivet. Således giver bogen dig vigtige værktøjer og forudsætninger for, at du kan lægge år til livet samt liv til årene! Det Dobbelte KRAM beskrives og udfoldes gennem farveillustrationer og modeller. De kan anvendes som et fælles grundlag i det brede tværfaglige samarbejde omkring sundhed og trivsel for alle.

17 Kulturelle aktiviteter og mental sundhed

18 Apollon Apollon gud for Musik og Digtning Far til Asklepios, gud for lægekunsten Asklepios er far til Hygia, gudinde for sundhed Spådomskunst og Bueskydning

19 Kunsten er identitetsdannende stimulerer sanser, nysgerrighed og sociale netværker og kan bringe ro Kunsten og deltagelse i de kulturelle aktiviteter bidrager til, at selvet i os udvikles: At vi bliver bedre til at give vort liv en fortællestruktur og bedre til at tolke de stemte indtryk, vi modtager fra vor omverden (Mogens Pahuus, filosof). og giver en Eksistentiel Oplever ved at stiller spørgsmålstegn til, hvad et menneske egentlig er og videregiver også erfaringer, forståelse og handleanvisninger. og kan give adgang til sociale fællesskaber. og stimulerer sanser, intellekt, nysgerrighed og følelser. og kan bringe ro og lindring i en fortravlet og smertefuld verden. osv. osv, osv.

20 Brikker til Livets Puslespil Kunst og kulturelle aktiviteter Mental Sundhed, trivsel og livskvalitet Mening, sammenhæng, identitet, selvforståelse og sociale netværk Fællesskaber, oplevelser og stemtheder der går indad og udad Thybo, 2009

21

22 Autismespektrumforstyrrelser & Drama Skovbjergparken, Ikast, et Bo- og Aktivitetssted sted for voksne med autismespektrumforstyrrelser Socialpædagogen, nr. 26/2009

23 Helbredende billeder Odense Universitetshospital, forskningsprojekt, 2012 Kristeligt Dagblad,

24

25 Thybo, P. (2013). Neuropædagogik hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

26 Thybo, P. (2013). Neuropædagogik hjerne, liv og læring. Hans Reitzels Forlag.

27 Biblioterapi ROMANER PÅ RECEPT Når kuren er Prosa frem for Prozac Læsegrupper til forskellige målgrupper, bl.a. mennesker der af forskellige årsager har det svært i livet. Ikast-Brande Kommune - bl.a. 2-årigt projekt med Borgere tilknyttet Arbejdsmarkedsområdet (involverer også natur, svømmecenter, biblioteket m.v.) Ungdommens Uddannelsesvejledning Sårbare børn Mennesker med demens Indsatte i fængsel (kommende projekt) Mennesker, der ikke reagerer på konventionel terapi, kan projicere deres følelser ud, når de beskæftiger sig med en fiktiv skikkelse eller stimuleres af rytmen i et vers (Judith Mawer, Mersey Care Mental Health Thrust, Liverpool). Jyllandsposten, 8. jan / Information d. 17. jan. 2008

28 Biblioteks- og Kulturforeningens Kulturpris 2013

29 En tankevækkende oplevelse i Schweiz

30 Stiftsbiblioteket i St. Gallen, Schweiz Psyches iatreion Sjælens Apotek Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

31 Afsluttende bemærkninger

32 DET DOBBELTE KRAM: Et bud på en fælles forståelsesramme for indsatser omkring sundhed og helbred - set i et salutogent perspektiv At forstå mennesket som et eksistentielt og socialt væsen set i et hermeneutisk, kulturelt og narrativt perspektiv USUND Svag følelse af sammenhæng svag følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed At lægge liv til årene med mentalt sundhedsfremmende indsatser herunder kunst og kulturelle aktiviteter SUND Stærk følelse af sammenhæng stærk følelse af begribelighed håndtérbarhed meningsfuldhed SYG Dårligt helbred At lægge år til livet med fornuftig livsstil, forebyggende indsatser samt behandling og genoptræning RASK Godt helbred At forklare mennesket som et biologisk væsen set i et naturvidenskabeligt perspektiv Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

33 Uden rod - ingen blomst! Thybo P (2015). Det Dobbelte KRAM. Hans Reitzels Forlag (i proces)

34

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD.

Læs mere

Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose!

Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose! Kunst, kulturelle aktiviteter og mental sundhed En oplagt symbiose! Apollon Apollon gud for Musik og Digtning Far til Asklepios, gud for lægekunsten Asklepios er far til Hygia, gudinde for sundhed Spådomskunst

Læs mere

Hvad er sundhed og trivsel?

Hvad er sundhed og trivsel? Hvad er sundhed og trivsel? Projekt Flere sider af det sunde liv set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune www.peterthybo.dk Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

KRAM dit arbejdsmiljø

KRAM dit arbejdsmiljø KRAM dit arbejdsmiljø Om fundamentet for mental robusthed og trivsel i (arbejds)livet set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master

Læs mere

Det Dobbelte KRAM. set i et salutogent perspektiv. Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område

Det Dobbelte KRAM. set i et salutogent perspektiv. Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område Det Dobbelte KRAM Rustet til livsduelighed også på det specialiserede område set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Robusthed & Det Dobbelte KRAM

Robusthed & Det Dobbelte KRAM Robusthed & Det Dobbelte KRAM set i et salutogent og neuropædagogisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i

Læs mere

Arbejdsglæde på den sunde og udviklende arbejdsplads

Arbejdsglæde på den sunde og udviklende arbejdsplads Arbejdsglæde på den sunde og udviklende arbejdsplads Arbejdsglæde og trivsel set i et salutogenetisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på?

Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på? Hvad karakteriserer sunde og robuste mennesker og hvad bør arbejdspladsen satse på? Trivsel og sundhed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut,

Læs mere

Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed?

Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed? Hvordan kan folkeoplysningen bidrage til at øge den mentale sundhed? set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Mental Sundhed Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv - Et resumé - Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring,

Læs mere

Det Hele Menneske. i rehabiliterings- og myndighedsopgaven. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune

Det Hele Menneske. i rehabiliterings- og myndighedsopgaven. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Det Hele Menneske i rehabiliterings- og myndighedsopgaven Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD. alm. pæd. Formand

Læs mere

Om sorg. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune

Om sorg. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Om sorg Set i et sundhedsfremmende perspektiv med et særligt blik på begreberne Kompetencer, Relationer, Accept og Mestring fra sundhedsmodellen Det Dobbelte KRAM Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande

Læs mere

Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv

Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed

Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed Sund By Netværkets temagruppe om mental sundhed Stafetten gives videre :o) Et kort historisk tilbageblik og et smugkig mod fremtiden Fortid skaber fremtid Den som ikke kender sin historie gennem de sidste

Læs mere

Hjernen på overarbejde!

Hjernen på overarbejde! Hjernen på overarbejde! Sansekaos hos mennesker med demens set i et salutogent og neuropædagogisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune Forsknings- og udviklingsenheden, Center

Læs mere

Lev livet med Det Dobbelte KRAM

Lev livet med Det Dobbelte KRAM Lev livet med Det Dobbelte KRAM Et ressourceorienteret grundlag for vellykket aldring set i et set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut,

Læs mere

Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed?

Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed? Hvordan måler man et menneskes evne til at tackle livet og den mentale sundhed? Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i

Læs mere

Det Dobbelte KRAM. Om grundlaget for robusthed, håb og handlekraft. set i et salutogent og eksistentielt perspektiv

Det Dobbelte KRAM. Om grundlaget for robusthed, håb og handlekraft. set i et salutogent og eksistentielt perspektiv Det Dobbelte KRAM Om grundlaget for robusthed, håb og handlekraft set i et salutogent og eksistentielt perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

ADHD set i et neuropædagogisk perspektiv

ADHD set i et neuropædagogisk perspektiv ADHD set i et neuropædagogisk perspektiv Viden, forståelse og værktøjer til livet med ADHD i en salutogen forståelsesramme Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune www.peterthybo.dk Fysioterapeut,

Læs mere

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune

Mental Sundhed. Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Mental Sundhed Set i et eksistentielt og salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD. alm. pæd.

Læs mere

Det Dobbelte KRAM et tværfagligt arbejdsgrundlag for mentale sundhed, helbred og trivsel set i et salutogent perspektiv

Det Dobbelte KRAM et tværfagligt arbejdsgrundlag for mentale sundhed, helbred og trivsel set i et salutogent perspektiv Det Dobbelte KRAM et tværfagligt arbejdsgrundlag for mentale sundhed, helbred og trivsel set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master

Læs mere

Kroppen i livet og livet i kroppen

Kroppen i livet og livet i kroppen Kroppen i livet og livet i kroppen Om kroppen som klangbund for stemninger og følelser samt bedre mental sundhed Peter Thybo Sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune Forsknings- og Udviklingsenheden, Center

Læs mere

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask)

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask) "Livet handler ikke om at vente til uvejret har lagt sig. Det handler om at lære at danse i regnen. Sundhed skal læres (Hvordan holder jeg mig sund og rask) - Hvad er tankerne bag Sind Skolerne - Hvad

Læs mere

Mental sundhed og trivsel

Mental sundhed og trivsel Mental sundhed og trivsel Flere og flere får ondt i livet. Hvorfor? Hvordan styrker vi indsatserne i fremtiden? Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår Sundhedspolitik Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår Socialøkonomi, miljø

Læs mere

Projekt Robuste Ældre. Ikast-Brande Kommune

Projekt Robuste Ældre. Ikast-Brande Kommune Projekt Robuste Ældre Ikast-Brande Kommune Baggrund Spørgsmålet er? Hvad er det der gør, at nogle mennesker har gode psykiske ressourcer, sociale rammer og helbred/funktionsevne, og dermed oplever vellykket

Læs mere

Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed

Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed Det Dobbelte KRAM for bedre mental sundhed Af Peter Thybo og Mette Skov Stoffer, formandsskabet i Talrige undersøgelser konkluderer, at det står sløjt til med den mentale sundhed i Danmark. Lad os derfor

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Faglige procedure omkring magtanvendelse

Faglige procedure omkring magtanvendelse Faglige procedure omkring magtanvendelse Opfølgning og organisering på magtanvendelsesansøgninger og indberetninger med udgangspunkt i borgerens liv Lisbeth Hyldegaard Udvikling og demenskonsulent i Skanderborg

Læs mere

Salutogenese & Mindfulness

Salutogenese & Mindfulness Salutogenese & Mindfulness Nyt spændende kursus med Chris Norre & Peter Thybo Mindbusiness.dk Salutogenese & Mindfulness Præsentation af kursusholderne Chris Norre Uddannet filosof i bevidsthedsfilosofi

Læs mere

ABC FOR MENTAL SUNDHED - FRA ORD TIL HANDLING

ABC FOR MENTAL SUNDHED - FRA ORD TIL HANDLING ABC FOR MENTAL SUNDHED - FRA ORD TIL HANDLING VIBEKE KOUSHEDE SENIORFORSKER STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED MISTRIVSEL SMITTER MISTRIVSEL SMITTER DET GØR TRIVSEL HELDIGVIS

Læs mere

Diagnosesamfundet. Resultatet fra en undersøgelse om fænomenet

Diagnosesamfundet. Resultatet fra en undersøgelse om fænomenet Diagnosesamfundet Resultatet fra en undersøgelse om fænomenet NB! Rapport om Diagnosesamfundet Rapporten om Diagnosesamfundet udgives sidst i juni 2015 og kan downloades på Ikast-Brande Kommunes hjemmside

Læs mere

At sætte borgeren i centrum for det sundhedspædagogiske arbejde Hvorfor & hvordan?

At sætte borgeren i centrum for det sundhedspædagogiske arbejde Hvorfor & hvordan? Institut for Pædagogik og Uddannelse AARHUS UNIVERSITET At sætte borgeren i centrum for det sundhedspædagogiske arbejde Hvorfor & hvordan? Jeanette Magne Jensen, Ph.D., lektor i sundhedspædagogik Institut

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Forskningsprojekt i Sundhedsstaben, Ikast-Brande Kommune, 2014. Støttet af Nordea Fonden. I samarbejde med: Syddansk Universitet Københavns Universitet, Center for Sund Aldring Aalborg

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Det Dobbelte KRAM & Sundhedsfremme - få mennesker du møder til at vokse

Det Dobbelte KRAM & Sundhedsfremme - få mennesker du møder til at vokse Det Dobbelte KRAM & Sundhedsfremme - få mennesker du møder til at vokse Om grundlaget for unges sundhed, trivsel, læring, optimisme og handlekraft set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator,

Læs mere

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion

KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Til patienter og pårørende KRAM - Kost, Rygning, Alkohol og Motion Vælg farve Sundhedsstyrelsens anbefalinger Psykiatrisk afdeling Odense - Universitetsfunktion KRAM på Psykiatrisk Afdeling Odense På Psykiatrisk

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Neuropædagogik ver. 2.0

Neuropædagogik ver. 2.0 Neuropædagogik ver. 2.0 Neuropædagogik i et salutogent eksistentielt og perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur &

Læs mere

Sundhedspolitik 2018

Sundhedspolitik 2018 Sundhedspolitik 2018 Vers. 161017-3 Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår

Læs mere

Livsstilscenter Brædstrup Landskursus for diabetessygeplejersker d. 28/

Livsstilscenter Brædstrup Landskursus for diabetessygeplejersker d. 28/ Livsstilscenter Brædstrup Landskursus for diabetessygeplejersker d. 28/10 2017 Lene Lange, Leder Sarah Bregendahl, Udviklingsansvarlig Livsstilscentrets baggrund Åbnede som en del af Brædstrup sygehus

Læs mere

Spor for mental sundhed og livsmestring

Spor for mental sundhed og livsmestring Beskrivelse af forløb på Rehabiliterings College Aalborg Spor for mental sundhed og livsmestring Formålet er at de studerende bliver i stand til at lægge planer for deres eget liv. Det er vigtigt at udvikle

Læs mere

Efterskoleforeningen 20. Januar 2015

Efterskoleforeningen 20. Januar 2015 Efterskoleforeningen 20. Januar 2015 Vejle Mental sundhed og arbejdet med sårbare unge Bjarke M. Jensen, Læringskompagniet Indhold Mental sundhed Hvad er mental sundhed? Tilgang til arbejdet med mental

Læs mere

Mental sundhed Hvordan har de ældre det i dag

Mental sundhed Hvordan har de ældre det i dag Mental sundhed Hvordan har de ældre det i dag Temaeftermiddag for fagpersonale Lis Puggaard Odense 6.2.2019 Hvem er de ældre? De nye pensionister er født i perioden 1938 til 1955. Det er generationen fra

Læs mere

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 15 ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGENS STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME GRUNDLAGET

Læs mere

Når jeg bliver gammel

Når jeg bliver gammel Side 1 Når jeg bliver gammel Annette Johannesen Forsknings- og udviklingskonsulent Uddannelse / enhed En håndbog for læsere som er på vej til pensionering eller allerede er pensionerede Eller for fagfolk

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

Sundhedstilstanden i Fredericia Kommune og det brede sundhedsbegreb. Idéudviklingsdagen 12.09.13

Sundhedstilstanden i Fredericia Kommune og det brede sundhedsbegreb. Idéudviklingsdagen 12.09.13 Sundhedstilstanden i Fredericia Kommune og det brede sundhedsbegreb Idéudviklingsdagen 12.09.13 Indhold Det brede sundhedsbegreb Hvordan ser det ud i Fredericia Kommune? Lighed i sundhed Hvordan skal vi

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indledning Emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Åstedets Kerneopgave

Åstedets Kerneopgave Åstedets Kerneopgave HOPE2GO På Socialpsykiatrisk Center Åstedet har vi arbejdet med definering af kerneopgaven. Kerneopgaven skal sætte borgeren i fokus og sikre, at alle arbejder i fælles retning. Det

Læs mere

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion Demens og træning af opmærksomhedsfunktion 1 Demens er fællesbetegnelsen for en række sygdomme, der alle har det til fælles, at de indebærer en svækkelse af hjernens funktioner. Demens kan ramme de intellektuelle

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

Friluftsrådet Spring ud i naturen. Børn, leg og bevægelse Naturen

Friluftsrådet Spring ud i naturen. Børn, leg og bevægelse Naturen Friluftsrådet Spring ud i naturen Børn, leg og bevægelse Naturen Lektor, Master i læreprocesser VIA University College Pædagoguddannelsen Peter Sabroe Telefon 87553427 Dagens overvejelser!!! Jeg ved, at

Læs mere

ABC FOR MENTAL SUNDHED

ABC FOR MENTAL SUNDHED ABC FOR MENTAL SUNDHED Vibeke Koushede, Line Nielsen og Carsten Hinrichsen DAGSORDEN Mental sundhed og mental sundhedsfremme Act-Belong-Commit ABC for mental sundhed HVAD ER MENTAL SUNDHED? There is hardly

Læs mere

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Det nære sundhedsvæsen v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Demografiske udvikling Fra land til by Flere ældre og færre erhvervsaktive Udviklingen i sundhedsvæsnet

Læs mere

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012 Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012. Bente Høy, MPH, Ph.D. 1 Styregruppe Margit Andersen, Anne Marie Olsen, Karen Grøn, Lene Dørfler, Henning Jensen, Bente Høy Bente Høy, MPH,

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til, at børnene udfolder sig som selvstændige

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Hvad indebærer brugen af begrebet livsstilssygdomme?

Hvad indebærer brugen af begrebet livsstilssygdomme? En artikel fra KRITISK DEBAT Hvad indebærer brugen af begrebet livsstilssygdomme? Skrevet af: Signild Vallgårda Offentliggjort: 29. oktober 2009 Regeringens Forebyggelseskommission, som kom med sin rapport

Læs mere

MENTAL SUNDHED OG SUNDHEDSFREMME LIVSMOD VIBEKE KOUSHEDE SENIORFORSKER STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED

MENTAL SUNDHED OG SUNDHEDSFREMME LIVSMOD VIBEKE KOUSHEDE SENIORFORSKER STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED MENTAL SUNDHED OG SUNDHEDSFREMME LIVSMOD VIBEKE KOUSHEDE SENIORFORSKER STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED HVAD FORBINDER DU MED MENTAL SUNDHED? MENTAL SUNDHED en tilstand af trivsel, hvor individet kan

Læs mere

Det gode læringsrum. for voksne med senhjerneskade. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune

Det gode læringsrum. for voksne med senhjerneskade. Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Det gode læringsrum for voksne med senhjerneskade Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. speciale i Kultur & Læring, PD. alm. pæd. Godkendt specialist

Læs mere

Fremme af mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv. Jette Møllerhøj, cand.mag., ph.d.

Fremme af mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv. Jette Møllerhøj, cand.mag., ph.d. Fremme af mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv Jette Møllerhøj, cand.mag., ph.d. Mental sundhed i et psykiatrihistorisk perspektiv HVORFOR et historisk blik? Hjælpe til at forstå psykiatriens

Læs mere

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Relationer og fællesskaber Tidlig indsats Sund adfærd og motivation 2014-2015 Vi skal have mere lighed i sundheden Høje-Taastrup Kommune har i foråret

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

ABC for mental sundhed. Hanna Christensen, DGI Storkøbenhavn

ABC for mental sundhed. Hanna Christensen, DGI Storkøbenhavn ABC for mental sundhed Hanna Christensen, DGI Storkøbenhavn ABC for mental sundhed ACT - Gør noget aktivt BELONG - Gør noget sammen COMMIT - Gør noget meningsfuldt Vibeke Koushede, (2018) Mental sundhed

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

Ramt af skizofreni - og hva så? 1. marts 2011 Susanne Hansen Psykisk sårbar med kreative interesser Uddannet læge 2003 info@susanne-hansen.dk www.foredragsgruppen2010.dk Kunstner Line Osmundsen Jeg har

Læs mere

LÆRING I KLINISK PRAKSIS. Nogle læringsteoretiske overvejelser med udgangspunkt i systemteori. Oplæg ved: Janne Bryde Laugesen og Anne-Dorte Lewinsky

LÆRING I KLINISK PRAKSIS. Nogle læringsteoretiske overvejelser med udgangspunkt i systemteori. Oplæg ved: Janne Bryde Laugesen og Anne-Dorte Lewinsky LÆRING I KLINISK PRAKSIS Nogle læringsteoretiske overvejelser med udgangspunkt i systemteori Oplæg ved: Janne Bryde Laugesen og Anne-Dorte Lewinsky SYSTEMTEORI Som afsæt til at tænke læring i klinisk praksis

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Workshop: ABC for mental sundhed Årsmøde i Hjertemotion september 2018 Anne Sofie Bæk-Sørensen

Workshop: ABC for mental sundhed Årsmøde i Hjertemotion september 2018 Anne Sofie Bæk-Sørensen Workshop: ABC for mental sundhed Årsmøde i Hjertemotion september 2018 Anne Sofie Bæk-Sørensen Hvem er vi i rummet? Program Dagsrejsen Mental sundhed og hjerte-kar-sygdom ABC for mental sundhed og mental

Læs mere

Grundlag for en vellykket aldring Lev livet med robusthed

Grundlag for en vellykket aldring Lev livet med robusthed Grundlag for en vellykket aldring Lev livet med robusthed Lis Puggaard Danske Ældreråd Vingsted 24.10.2017 lpuggaard@gmail.com Hvad skaber vellykket aldring? At leve længe At have et godt helbred (fysisk,

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER

PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER PÆDAGOGIK OG DOKUMENTATION LIVSKVALITET,ETIK OG DILEMMAER Torsdag d. 30 april 2015 DAGENS FORMÅL Et fokus på dokumentation og tilrettelæggelse af jeres pædagogisk arbejde Med afsæt i jeres erfaringer fra

Læs mere

Motionsfremmende aktiviteter på Værestedet Stenbruddet

Motionsfremmende aktiviteter på Værestedet Stenbruddet Ansøgningsskema til satspuljeprojekter under Kulturministeriet 2015 Ansøgningen vedrører (sæt kryds ): Idræt for udsatte grupper Alternative idrætsformer for børn og unge Projektoverskrift Motionsfremmende

Læs mere

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Baggrund I Rebild Kommune er der i alt 28.892 borgere, hvoraf der er 16.435 borgere i den erhvervsaktive alder (20-64 år). Hvert år er der ca. 173 nye kræfttilfælde

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 02 Mig og mine vaner fakta Sund kost er vigtig for vores velbefindende og generelle

Læs mere

Information Tinnitus

Information Tinnitus Information Tinnitus Hørerådgivningen Tinnitus Denne pjece er til dels udfærdiget for at give en kort information om tinnitus, dels for at give dig en inspiration til hvordan du kan arbejde med din tinnitus.

Læs mere

FOR MENTAL SUNDHED et nyt perspektiv

FOR MENTAL SUNDHED et nyt perspektiv Vibeke Koushede FOR MENTAL SUNDHED et nyt perspektiv ABC FOR MENTAL SUNDHED fra retorik til handling Vibeke Koushede Line Nielsen DEL 1 FOR MENTAL SUNDHED ET NYT PERSPEKTIV Forord 5 Indledning 7 Sundhed

Læs mere

Navn: Lene Høj Jakobsen. Vejleder: Malene Bolding Andreasen. Anslag: 12.943

Navn: Lene Høj Jakobsen. Vejleder: Malene Bolding Andreasen. Anslag: 12.943 Stress og intervention Levevilkår og livsstil som risikofaktor. Sundhedsfaglig Diplomuddannelser Modul nr.70351h Mindre skriftlig opgave November 2007 CVU København & Nordsjælland Navn: Vejleder: Malene

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

Hvad børn ikke ved... har de ondt af

Hvad børn ikke ved... har de ondt af Hvad børn ikke ved... har de ondt af Landskonference for sundhedsplejersker 2017 Karen Glistrup www.familiesamtaler.dk / www.snak-om-det.dk Faglig bagrund: Socialrådgiver og familiebehandler i mindre kommuner

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

Personalepolitik. Sundhedspolitik. Kvalitet Døgnet Rundt

Personalepolitik. Sundhedspolitik. Kvalitet Døgnet Rundt Personalepolitik Sundhedspolitik Kvalitet Døgnet Rundt Sundhedspolitik Som sygehus véd vi, hvordan livsstil og arbejdsmiljø påvirker den enkeltes sundhed. Da mange medarbejdere hver dag bruger en stor

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

NABO-Center Amager: Politik og strategi for mental sundhedsfremme

NABO-Center Amager: Politik og strategi for mental sundhedsfremme NABO-Center Amager: Politik og strategi for mental sundhedsfremme Kerneord: - håb, selvbestemmelse, muligheder - gør noget aktivt, gør noget sammen, gør noget meningsfuldt - synliggør den enkeltes værd

Læs mere

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus)

Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Konference: Brainfood, sundhed og kvikkere børn (Aarhus) Underviser Per Brændgaard Søren Tange Kristensen Få den nyeste viden om kostens betydning for børns udvikling, intelligens og helbred. Vær med til

Læs mere

Sundhedspædagogik i sygeplejen - hvordan kan det bruges?

Sundhedspædagogik i sygeplejen - hvordan kan det bruges? Sundhedspædagogik i sygeplejen - hvordan kan det bruges? SKA 04.03.2015 Marie Lavesen, Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling, Nordsjællands Hospital Samarbejde med sundhedsprofessionelle (akut) Generelt

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af Side 11 SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag til

Læs mere