har nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte Vejdirektoratet tilpligtes at betale ,00 kr. med procesrente

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "har nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte Vejdirektoratet tilpligtes at betale 524.400,00 kr. med procesrente"

Transkript

1 Retten i Hillerød Udskrift af domben DOM Afsagt den 15. september 2015 i sag nr. BS /2013: 2765 Smørum Ledøje Ledøje 2765 Smørum mod Vejdirektoratet Niels Juels Gade København K Sagens baggrund parternes påstande Denne sag vedrører prøvelse af den ekspropriationserstatning, som Taksationskommissionen for Sjælland mv. tilkendte sagsøgerne ved kendelse af 22. februar 2013 på baggrund af ekspropriation af en del af ejendom. har nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte Vejdirektoratet tilpligtes at betale ,00 kr. med procesrente fra sagens anlæg. Vejdirektoratet har nedlagt påstand om frifindelse. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Taksationskommissionen for Sjælland mv. tilkendte ved kendelse af 22. februar 2013 i alt ,00 kr. i erstatning på baggrund af ekspropriation af m 2 fra ejendommen beliggende Ledøje, 2765 Smørum. Beløbet var inklusiv skattekompensation godtgørelse for indhentelse af panthaversamtykke. Arealerstatningen udgjorde i alt ,00 kr. Ejendommen var på ekspropriationstidspunktet noteret som landbrugsejendom beliggende i landzone med et samlet areal på m 2.

2 Side 2/15 I Taksationskommissionens afgørelse indgik ikke eventuel erstatning for værditab som følge af støj andre konkrete gener fra motorvejen. Afgørelse herom blev udskudt indtil motorvejen tages i brug. Af Taksationskommissionens kendelse af 22. februar 2013 fremgår blandt andet: "... For så vidt angår erstatningen for arealafståelsen finder Taksationskommissionen, at prisen for landbrugsjord med den pågældende beliggenhed tæt på København for en ejendom, der har karakter af lystejendom, passende er fastsat til 20 kr. pr. m 2. Taksationskommissionen stadfæster derfor Ekspropriationskommissionens erstatning for arealafståelsen på i alt kr. Taksationskommissionen finder ikke, at arealreduktionen har betydning for fortsættelsen af den hidtidige drift af ejendommen, der er sket ved bortforpagtning. Taksationskommissionen lægger herved vægt på, at der ikke på ejendommen er driftsbygninger eller andet, der nødvendiggør tilstedeværelsen af et jordtilliggende af en vis størrelse. Som følge heraf finder Taksationskommissionen, at erstatningen for arealafståelsen udgør fuld erstatning for ekspropriationsindgrebet, at der ikke er grundlag for at yde erstatning for ejendomsværdiforringelse som følge af anlægget. Erstatningen fastsættes herefter således: For afståelse af areal, m 2 a 20 kr kr. Skattekompensation kr. For selv at indhente panthaversamtykke kr. I alt kr...." Der er under sagen foretaget syn skøn. Af skønsrapport af 8. oktober 2014 udarbejdet af ejendomsmægler MDE, cand. agro fremgår blandt andet: "... Spørgsmål 1. Er der sket en ejendomsværdiforringelse som følge af anlæg af motorvejen på tværs over den ejendommen tilhørende landbrugsjord, udover den allerede tilkendte erstatning kr ,00. Spørgsmål 2. Skønsmændene bedes meddele om i bekræftende fald, hvilke driftsmæssige begrænsninger ekspropriationen har affødt for fremtidigt hestehold på ejendommen. Spørgsmål 3. Efter ekspropriationen er landbrugsjorden reduceret med ca. 50 %. Skønsmændene bedes meddele, om arealreduktionen har øvrige begrænsninger i de fremtidige anvendelsesmuligheder, herunder reducerede forpagtningsafgifter pr. arealenhed i tilfælde af bortforpagtning af landbrugsjord,

3 Side 3/15 manglende jagtindtægter reduceret herlighedsværdi. Spørgsmål 4. Skønsmændene bedes anføre om ejendommens reduktion fra m 2 til m 2 vil afføde ændret ejendomsstatus i relation til offentlig vurdering. Såfremt ejendommen ændrer status, bedes skønsmændene meddele konsekvenserne heraf. Spørgsmål 5. Skønsmændene bedes angive den samlede forskel på markedsværdierne af ejendommen Ledøje By, Ledøje, beliggende Ledøje, 2765 Smørum, umiddelbart før ekspropriationen den 1. marts 2012, hvis der bortses fra det planlagte motorvejsprojekt, restejendommen af matr. nr. Ledøje By, Ledøje, umiddelbart efter ekspropriationen den 1. marts Ved besvarelse af spørgsmål 1-5 bedes skønsmændene beskrive den mest almindelige køberprofil til omhandlede ejendom, henset til størrelsen placeringen i området. Ved besvarelse af spørgsmål 1-5 bedes skønsmændene oplyse, om skønsmændenes svar er baseret på oplysninger om sammenlignelige ejendomshandler i området gennemførte ekspropriationer i området. I bekræftende fald bedes skønsmændene oplyse, hvilke handler/ekspropriationer der drejer sig om, med angivelse af matr.nr. salgsdato for de pågældende arealer. Ved besvarelse af spørgsmål 1-5 skal skønsmændene være opmærksomme på, at erstatningen ikke skal indeholde evt. værditab som følge af støj andre konkrete gener fra motorvejen i forhold til ejendommens beboelse, idet dette er udsat til efter anlæggets udførelse, jf. ekspropriationsproceslovens 18. I besvarelsen skal det anføres, hvorvidt den planlagte motorvejs nærhed har betydning for anvendelse af ejendommen til hestehold eller anden erhvervsmæssig anvendelse.... BESVARELSE Spørgsmål 1. Ja. Spørgsmål 2. Begrænsning i størrelse af erhvervsmæssigt dyrehold. Forringet harmoni mellem dyrehold areal. Bortkørsel af husdyrgødning p.g.a. af manglende areal. Ikke mulighed for at være selvforsynende med hø. Mere kostbar hegning omkring folde. (Heste på motorvej) Spørgsmål 3. Reduceret forpagtningsafgift. Reduceret jagtindtægter. Spørgsmål 4. Det er sædvanligt, at ejendomme under 5,5 ha ændre vurderingskode til 01, beboelseskoden. Dette medføre større ejendomsskatter, idet

4 Side 4/15 jordtilliggende bliver vurderet højere. I øvrigt vil, der sædvanligvis ikke skulle betales ejendomsavanceskat ved salg, såfremt der ville være en fortjeneste på erhvervsdelen. (jord driftsbygninger. Stuehuset er sædvanligvis skattefrit). Spørgsmål 5. Vi skønner, at den samlede forskel på markedsværdien pr. 1. marts 2012 efter ekspropriationen, udgør ,00 kr.... Den mest almindelige køberprofil er en køber, der vil på landet tæt på København. Eventuel en mindre håndværksvirksomhed. Vores svar er ikke baseret på sammenlignelige ejendomshandler i området eller gennemførte ekspropriationer...." Af supplerende skønserklæring af 10. marts 2015 fremgår: "... Supplerende spørgsmål fra Kammeradvokaten. Ved besvarelse af spørgsmål 2 har skønsmændene angivet, at der ville være følgende driftsmæssige begrænsninger for fremtidigt hestehold på ejendommen: a) Begrænsning i størrelsen af erhvervsmæssigt dyrehold. Forringet harmoni mellem dyrehold areal. b) Bortkørsel af husdyrsgødning pga. manglende areal. c) Ikke mulighed for at være selvforsynende med hø. d) Mere kostbar hegning omkring folde. (Heste på motorvej) Ved besvarelsen af spørgsmål 3 har skønsmændene for så vidt angår øvrige begrænsninger i ejendommens fremtidige anvendelsesmuligheder angivet følgende forhold: e) Reduceret forpagtningsafgift. f) Reduceret jagtindtægter. (Mine litreringer) Skønsmændene bedes for hvert af de nævnte forhold (a - f) angive, om dette forhold har en betydning for besvarelse af spørgsmål 5, i bekræftende fald vurderer den økonomiske betydning i kr. af det pågældende forhold. Besvarelse: Ja, det har en betydning, for besvarelse af spørgsmål 5. Vi anser det ikke muligt at sætte et beløb på hvert enkelt forhold, men i vores besvarelse af spørgsmål 5, har vi skønnet et beløb på kr ,00. Supplerende spørgsmål fra advokat John Jantzen. Supplerende/uddybende spørgsmål til skønsmændenes besvarelse af spørgsmål 4:

5 Side 5/15 Spørgsmålene lyder således: "Som bilag 8 Fremlægges ejendomsskattebillet for 2014, hvoraf der fremgår et vurderet areal på kvm., svarende til arealet før ekspropriationen. Ejendomsværdien udgjorde kr ,00 de samlede ejendomsskatter udgjorde i henhold til bilag 8 kr ,55. Som bilag 9 fremlægges ejendomsskattebilletten 2015, hvoraf fremgår, at ejendomsværdien er faldet med kr ,00 til kr ,00 med en samtidig forhøjelse af grundværdien. Ejendomsskatterne er i henhold til bilag 9 steget til kr ,58. Som bilag 10 fremlægges ejendomsvurdering for 2013, hvoraf det fremgår, at status nu er: "01 Beboelsesejendom med 2 Lejligheder". Under hensyn til den offentlige ejendomsværdinedsættelse, de øgede ejendomsskatter den forventede øgede ejerværdiskat (ejendomsværdiskat), bedes skønsmændene meddele, hvilke økonomiske konsekvenser disse forventelige forhold har haft ved fastsættelse af skønsmændenes samlede skøn af den samlede forskel på markedsværdi før efter ekspropriationen". Besvarelse: Vi har for den forventede stigning i ejendomsskatterne skønnet en forskel i markedsværdien på kr ,00. Vi har ikke taget hensyn til stigningen i ejendomsværdiskatten, som naturligvis har betydning for markedsværdien. Vi mener ikke, at selve nedsættelsen af den offentlige ejendomsværdi har betydning for markedsværdien. Tillæg til sagsøgers supplerende/uddybende spørgsmål til Syn- Skønsrapport af den 8. oktober Spørgsmål 1: Skønsmændene bedes meddele, om de nu konstaterede øgede ejendomsskatter øgede ejerværdiskat (ejendomsværdiskat) var forventede fuldt ud medtaget, da skønsmændene udarbejde skønsrapporten af den 8. oktober Besvarelse: Nej, det var de ikke. Spørgsmål 2: I benægtende fald bedes oplyst, hvilke forventninger til øgede ejendomsskatter øgede ejerværdiskat (ejendomsværdiskat) skønsmændene medt i beregningen af den samlede forskel på markedsværdien pr. 1. marts 2012 efter ekspropriationen, ligesom skønsmændene bedes oplyse den samlede forskel på markedsværdien pr. 1. marts 2012 efter ekspropriationen med de faktiske oplysninger, der nu foreligger, jf. De nu fremlagte bilag 8, Besvarelse: Vi forventede i vores beregning, at ejendomsskatterne ville stige med skønnet kr ,00. Vi har ikke medtaget nen stigning i ejendomsværdiskatten.

6 Side 6/15 Vi skønner at den samlede forskel på markedsværdien pr. 1. marts 2012 efter ekspropriationen med de faktiske oplysninger, der nu foreligger jf. de nu fremlagte bilag 8, 9 10, vil være kr ,00...." Sagen er anlagt den 22. august Forklaringer Der er under hovedforhandlingen afgivet forklaring af har forklaret blandt andet, at han sammen med sin bror ejer to Flügger butikker den omhandlede ejendom, som de har ejet i 12 år. Ejendommen bruges både privat erhvervsmæssigt. Da de købte ejendommen, var de klar over, at der var mulighed for, at der ville blive bygget en motorvej, men de håbede, at den ikke blev bygget. Da ejendomsskatterne efter ekspropriationen er steget væsentlig, kan det ikke længere betale sig for dem at bortforpagte jorden, de må derfor stoppe bortforpagtningen af jorden. De får ikke længere net ud af at have jorden liggende som mark. De vil i stedet have hestehold. De bliver nu nødt til at have en mere intensiv drift på ejendommen på grund af de høje ejendomsskatter. De har ikke ændret net på ejendommen siden ekspropriationen. De er ikke i gang med net, der kræver byggetilladelse eller ny ejendomsvurdering. Ejendommen er på grund af ekspropriationen blevet væsentligt forringet. Der er ikke længere den fred, som der var tidligere. Det er sjældent, at han i området ser ejendomme, der er til salg. På et tidspunkt blev gennaboejendommen solgt, men ellers har ikke kendskab til ejendomme i området, der er blevet solgt. Parternes synspunkter har i det væsentligste procederet i overensstemmelse med påstandsdokument af 27. marts 2015, hvoraf fremgår: "... Til støtte for den nedlagte påstand gøres det gældende, at der ikke er ydet fuld erstatning ved den samlede erstatningsopgørelse på kr ,- - så henset til, at erstatningen ikke omfatter evt. værditab som følge af støj andre konkrete gener fra motorvejen i henhold til ejendommens beboelse, at landbrugsjordens midlertidige bortforpagtning er uden betydning for erstatningsfastsættelse,

7 Side 7/15 at arealindskrænkningen medfører driftsmæssige begrænsninger for planlagt hestehold på ejendommen, at ejendommen før ekspropriationen var velegnet til hestehold, at eksisterende bygninger til hundekennel samt de ikke udlejede erhvervsbygninger lovligt kunne ændres til hestestalde, at der i øvrigt lovligt kunne opføres bygninger til hestestald på ejendommen, at den foretagne ejendomsreduktion, hvor landbrugsjorden er reduceret med ca 50% har medført betydeligere reduktioner i ejendommens fremtidige anvendelsesmuligheder i øvrigt, at ejendommens vurderingsgrundlag efter ekspropriationen er ændret fra landbrugsejendom til beboelse, med den virkning, at ejendomsskatter er steget fra kr ,65 for kalenderåret 2014 til kr ,58 for kalenderåret Det gøres således gældende, at ejendommens forringelse som følge af ovennævnte arealreduktion vil udgøre et beløb, der overstiger det påståede beløb kr Som bevisførelse har der været udmeldt syn skøn det gøres gældende, at skønsmændenes besvarelse på skønstema tillægsspørgsmål dokumenterer det af sagsøgerne postulerede tab. Sagsøgte har gjort gældende, at det gennemførte syn skøn - herunder skønsmændenes besvarelse af parternes supplerende spørgsmål - ikke udgør det fornødne sikre grundlag for at fastslå, at Taksationskommissionens værdiskøn/erstatningsudmåling ikke er korrekt. Til denne påstand gør sagsøger gældende, at sagsøgtes krav til skønsmændenes faglige kompetence er opfyldt. Sagsøgte har i svarskriftes side 5 anført: "Der skal herefter udmeldes to skønsmænd, hvoraf den ene udmeldes efter indstilling af Dansk Ejendomsmæglerforening, den anden efter indstilling fra Realkreditrådet - eller Realkreditforeningen, såfremt realkreditinstitutterne under Realkreditrådet anser sig for inhabil i sagen. De foreslåede institutioner bør hver mindst stille to personer i forslag, hvis kompetencer dokumenteres med et aktuelt CV. " Kravene til skønsmændenes nødvendige faglige kompetencer har været genstand for 2 telefonretsmøder efter at de foreslåede institutioner har bragt skønsmænd i forslag med CV, har sagsøgte tiltrådt de to af retten efterfølgende udmeldte skønsmænd. Det gøres således gældende, at skønsmændenes kvalifikationer ikke kan anfægtes. For så vidt angår skønstema gøres det gældende, at sagsøgte i svarskrift efterfølgende korrespondance forlangte en ændring af det af sagsøger foreslåede skønstema til: "Spørgsmål 1: Hvad var markedsværdien af ejendommen matr.nr. Ledøje

8 Side 8/15 By, Ledøje, beliggende Ledøje, 2765 Smørum, umiddelbart før ekspropriationen den 1. marts 2012, hvis der bortses fra det planlagte motorvejsprojekt? Skønsmændene bedes i svaret nærmere beskrive den mest almindelige køberprofil til en ejendom af denne karakter på det pågældende tidspunkt samt redegøre for, om den vurderede markedsværdi svarer til den pris, som man mest sandsynligt kunne forvente ved en handel med en kyndig person, der opfylder den beskrevne køberprofil. Spørgsmål 2: Hvad var markedsværdien af restejendommen matr.nr. Ledøje By, Ledøje, beliggende Ledøje, 2765 Smørum, umiddelbart efter ekspropriationen den 1. marts 2012, hvis der bortses fra det planlagte motorvejsprojekt? Skønsmændene skal ved besvarelsen være opmærksomme på, at der med spørgsmålet ønskes en vurdering af markedsværdien, der ikke indeholder den ejendomsforringelse, som efter skønsmændenes vurdering måtte følge af den planlagte vejs nærhed, herunder potentielle støjgener. Skønsmændene bedes i svaret endvidere beskrive den mest almindelige køberprofil til en ejendom af denne karakter på det pågældende tidspunkt samt redegøre for, om den vurderede markedsværdi svarer til den pris, som man mest sandsynligt kunne forvente ved en handel med en kyndig person, der opfylder den beskrevne køberprofil. Spørgsmål 3: Er skønsmændenes svar på spørgsmål 1 2 baseret på oplysninger om sammenlignelige ejendomshandler i området? Skønsmændene bedes i bekræftende fald oplyse, hvilke handler der drejer sig om med angivelse af matr.nr. salgsdato for de(t) pågældende areal(er)." Sagsøger tiltrådte efter forhandling den overordnede besvarelse for den skønnede, samlede forskel på markedsværdien før efter ekspropriationen det gøres gældende, at skønsmændene ved deres besvarelse har taget grundlag i den mest almindelige køberprofil til omhandlede ejendom, henset til størrelsen placeringen i området således ikke til nuværende ejeres planer om ejendommens anvendelse. Sagsøgte har gjort gældende, at skønserklæringen af den 8. oktober 2014 samt tillægsbesvarelsen af den 10. marts 2015 ikke fremstår hverken velbegrundet eller velunderbygget, ligesom skønserklæringen ikke er baseret på

9 Side 9/15 sammenligningshandler. Det gøres gældende, at sagsøgte har haft mulighed for at stille alle relevante tillægsspørgsmål, ligesom det må antages, at skønsmændene har besvaret samtlige spørgsmål ud for et korrekt tilstrækkeligt erfaringsgrundlag. Sagsøgte har gjort gældende, at skønsmændene har lagt udokumenterede oplysninger om faktuelle forhold til grund for besvarelsen af skønstemaet de supplerende spørgsmål for parterne bl.a. anført, at bolig nr. 2 ikke blev besigtiget under syn skønsforretningen. Lejeren af landbrugsejendommens bolig nr. 2 var ikke hjemme på besigtigelsestidspunktet bolig nr. 2 kunne derfor ikke besigtiges. Det gøres gældende, at skønsmændene har konkluderet, at denne boligs værdi ikke blev påvirket af det ekspropriative tiltag således ikke udgjorde en del af en forskelsværdi. Sagsøgte har gjort gældende, at "Begrænsning i størrelsen af erhvervsmæssigt dyrehold. Forringet harmoni mellem dyrehold areal", "Bortkørsel af husdyrgødning pga. af manglende areal", "Ikke mulighed for at være selvforsynende med hø", "Mere kostbar hegning omkring folde. (Heste på motorvej)", "ikke er udtryk for erstatningsberettigede driftsmæssige begrænsninger for sagsøgernes ejendom" Sagsøgte har anført, at en del af ejendommen udlejes til autoværksted. Det kan bekræftes, at en del af landbrugsejendommens tilhørende værksted udlejes, hvilket er i overensstemmelse med landbrugsloven. Det gøres gældende, at skønsmændene skal tage samtlige forhold der relaterer sig til ejendommen ejendommens drift i betragtning ved bedømmelsen af den samlede forskel på markedsværdierne af ejendommen umiddelbart før ekspropriationen den 1. marts 2012 restejendommen umiddelbart efter ekspropriationen den 1. marts 2012, set i relation til den mest almindelige køberprofil. Sagsøgte har bestridt, at sagsøgernes anførte skatteforhold skyldes den gennemførte ekspropriation dette ikke er dokumenteret ved de fremlagte bilag Bilag 8-10 beskriver klart den øgede ejendomsbeskatning fra kr ,65 i 2014 til kr ,58 i 2015, ligesom bilag 10 anfører, at ejendommens benyttelse herefter er "beboelsesejendom med 2 lejligheder" med et vurderet areal m2, ligesom det er anført, at den offentlige ejendomsværdi herefter er kr Sagsøgte har ved fremlæggelse af bilag M dokumenteret ejendomsværdier grundværdier af de vurderede arealer samt den vurderingsmæssig benyttelse fra årene 2003 til Fra 2003 til med 2012 er ejendommens benyttelse anført som "Landbrug, bebygget, mindst 0,55 ha." I er ejendommens benyttelse ændret til "Beboelsesejendom". Sagsøgte har bl.a. anført, at beboelsesejendom nr. 2 først er registreret fra med Til dette gør sagsøger gældende, at en landbrugsejendom må indeholde 1-2 beboelseslejligheder at dette forhold ikke medfører en ændret status, hverken i henhold til landbrugsloven eller skattelovgivningen.

10 Side 10/15 Det er sædvanlig praksis, at ejendomme på mindre end 5,5 ha. registreres beskattes som beboelsesejendomme ikke landbrug. Det gøres således gældende, at det er ekspropriationen, der har affødt den ændrede benyttelsesstatus skattestatus fra med vurderingsåret 2013, idet ekspropriationen reducerede ejendommens areal fra ca. 7,1 ha. til ca. 4,7 ha.. Sagsøgte har gjort gældende, at der ikke er klaget over den ændrede ejendomsvurdering den således ikke nødvendigvis er en endelig vurdering. Det gøres gældende, at der ikke er grundlag for at klage over ejendommens nye status, da det samlede areal incl. have bygninger efter ekspropriationen kun udgør 4,7 ha.- et areal, der ligger langt under den praktiserende grænse på 5,5 ha. Det bemærkes, at OIS-rapporten, sagens bilag M, er ufuldstændig set i relation til udsendte vurderingsmeddelelse. Som dokumentation fremlægges ejendomsvurderingen for 2012, hvor der står anført: "Landbrugsejendom mellem 5 ha. 15 ha." - bilag 14. Sagsøgte har gjort gældende, at skønsmændenes beregnede yderligere værditab på kr ikke er korrekt. Det gøres gældende, at der ikke er grundlag for at bestride skønsmændenes beregningsgrundlag resultat. Sagsøgte har gjort gældende, at bilag 5 vedrører en anden ejendom, ejendommen Margrethelund 5. Dette er korrekt, men bilag 5 viser kommunens efterlevelse af kommuneplanen. De relevante dele af kommuneplanen er fremlagt som bilag 6 11, hvor det fremgår, at såvel ejendommen Margrethelund 5 som omhandlede ejendom er beliggende i fritidszone 2, hvor der åbnes mulighed for at indpasse arealkrævende friluftsanlæg, eksempelvis golfbaner rideanlæg. Det skal endvidere anføres, at ejendommen Margrethelund 5 efter ekspropriationen har et areal på ca. 8,9 ha. således har bevaret vurderingsmæssig skattemæssig status som landbrug, i modsætning til omhandlede ejendom...." Vejdirektoratet har i det væsentligste procederet i overensstemmelse med påstandsdokument af 31. marts 2015, hvoraf fremgår: "... Anbringender Taksationskommisisionens afgørelse Overordnet gør Vejdirektoratet gældende, at der ved Taksationskommissionens kendelse af 22. februar 2013 (bilag 2) er tilkendt sagsøgerne fuldstændig erstatning for den ekspropriative afståelse af i alt m 2. Taksationskommissionen har med sin sammensætning erfaring igennem mange års behandling af et stort antal sager en særlig sagkundskab inden for udmåling af ekspropriationserstatning. Taksationskommissionen træffer afgørelse som et uafhængigt tvistløsningsorgan under betryggende processuelle

11 Side 11/15 former, herunder efter høring af parterne efter besigtigelse af den pågældende ejendom. Det påhviler den part, der anfægter Taksationskommissionens erstatningsudmåling, at påvise det fornødne sikre grundlag for, at domstolene kan tilsidesætte afgørelsen. Vejdirektoratet gør hertil gældende, at der ikke er fremkommet væsentlige nye oplysninger i forhold til Taksationskommissionens afgørelsesgrimdlag, at sagsøgerne herved ikke har påvist et grundlag for at tilsidesætte Taksationskommissionens erstatningsopgørelse. Ekspropriation af fast ejendom skal som en altovervejende hovedregel erstattes med det afståedes værdi i handel vandel på ekspropriationstidspunktet. Hermed forstås det beløb, som den afståede ejendom kunne have indbragt ved salg på markedsvilkår til en kyndig erhverver,jf. UfR. 1998, side 1276 H. Taksationskommissionen har med rette tilkendt sagsøgerne en erstatning på kr for arealafståelsen med rette fundet, at restejendommen ikke er påført en værdiforringelse som følge af selve arealreduktionen. Sagsøgernes ejendom Det fremgår af Taksationskommissionens kendelse (bilag 2), at den hidtidige drift af ejendommens arealer er foregået ved bortforpagtning. I Ekspropriationskommissionens kendelse af 22. oktober 2012 (bilag l) beskrives bl.a. sagsøgernes ejendom som en ejendom, der overvejende har karakter af fritidslandbrug l hobbylandbrug. Efter sagsøgernes egne oplysninger er dele af ejendommen indrettet som autoværksted (bl.a. stævningens side 2). Det fremgår endvidere af bilag F (BBR), at ejendommens bygninger er registreret som beboelsesbygning (stuehus), hundestald, hundebokse, løbegård, udhus carport. Det af sagsøgerne anførte om ejendommens fremtidige anvendelse som hesteejendom (hestepension) er ikke dokumenteret, kan derfor ikke lægges til grund ved afgørelsen af nærværende sag. Der var således ikke hestehold på ejendommen på ekspropriationstidspunktet, arealernes drift foregik ved bortforpagtning. Taksationskommissionen har lagt vægt på, at der ikke på ejendommen var driftsbygninger eller andet, der nødvendiggjorde tilstedeværelsen af et jordtilliggende af en vis størrelse, Vejdirektoratet gør derfor gældende, at arealreduktionen af ejendommen ikke har betydning for fortsættelse af den hidtidige drift anvendelse af restejendommen (dvs. sagsøgernes ejendom efter ekspropriationen). Endvidere bemærkes, at restejendommen udgør en sammenhængende ejendom, jf. ekspropriationsplanen (bilag D), på cirka 4, 7 ha. Der er ingen oplysninger om, at en ejendom af denne størrelse ikke ville kunne drives som en hestepension svarende til efterspørgslen herfor i det pågældende område, såfremt nødvendige myndighedstilladelser hertil kunne opnås. Vejdirektoratet bemærker for en ordens skyld hertil, at den af sagsøgerne

12 Side 12/15 fremlagte landzonetilladelse til hestepension, ridehal ridebane (bilag 5) vedrører en anden. ejendom i området. Nærmere oplysninger om denne ejendom fremgår bl.a. af bilag O, herunder at ejendommen - til forskel fra sagsøgernes - var indrettet til hestehold på ekspropriationstidspunktet. Det gennemførte syn skøn Det gennemførte syn skøn - herunder skønsmændenes besvarelse af parternes supplerende spørgsmål - udgør ikke et fornødent sikkert grundlag for at fastslå, at Taksationskommissionens værdiskøn ( erstatningsudmåling) ikke er korrekt. Overordnet er det Vejdirektoratets opfattelse, at skønserklæringen af 8. oktober 2014 samt tillægsbesvarelsen af 10. marts 2015 ikke fremstår hverken velbegrundet eller velunderbygget. Som det fremgår af skønserklæringen, side 5,. er skønsmændenes besvarelse da heller ikke baseret på sammenligningshandler. Det er endvidere Vejdirektoratets opfattelse, at skønsmændene har lagt udokumenterede oplysninger om faktuelle forhold til grund for besvarelsen af skønstemaet de supplerende.spørgsmål fra parterne. Skønsmændenes besvarelse bygger desuden på oplysninger (forudsætninger), der under ingen omstændigheder udgør bevis for erstatningsberettigede tab som følge af det ekspropriative indgreb. Hertil gøres det endvidere gældende, at spørgsmålet om begrænsninger for "fremtidig hestehold", jf. spørgsmål 2, udgør et hypotetisk spørgsmål, at skønsmændenes besvarelse heraf ikke kan føre til en tilsidesættelse af Taksationskommissionens afgørelse. De af skønsmændene oplistede driftsmæssige begrænsninger er således ikke udtryk for erstatningsberettigede driftsmæssige begrænsninger for sagsøgernes ejendom, der på ekspropriationstidspunktet ikke blev anvendt som "hesteejendom" eller til andet erhvervs-mæssigt dyrehold. Endvidere er de under besvarelsen af spørgsmål 3 angivne forhold ("reduceret forpagtningsafgift'' "reduceret jagtindtægter") udokumenterede, må desuden ligeledes opfattes som hypotetiske begrænsninger af ejendommen. Vejdirektoratet gør på baggrund af indholdet karakteren af de tilvejebragte besvarelser fra skønsmændenes derfor gældende, at skønsmændenes værdiskøn ikke kan.lægges til grund som et mere korrekt værdiskøn end Taksationskommissionens (jf. bilag 2), at der derved ikke er tilvejebragt bevis for, at den udmålte erstatning ikke er korrekt. Vejdirektoratet bemærker yderligere hertil, at skønsmændene har anslået de i besvarelsen af spørgsmål 2 3 oplistede forhold til at påvirke værdien med kr ,-, jf. den supplerende besvarelse af 10. marts 2015 (bilag 13).

13 Side 13/15 Når værdien af de hypotetiske, udokumenterede /eller ikke-erstatningsberettigede forhold fratrækkes det oprindeligt skønnede værditab på kr ,-, er der tale om en afvigelse i forhold til Taksationskommissionens værdiskøn med under kr ,-. Såfremt de rette faktuelle forudsætninger lægges til grund, afviger skønsmændenes oprindelige værdiskøn således kun i et beskedent omfang fra Taksationskommissionens afgørelse. En faglig uenighed i denne størrelsesorden må falde inden for den skønsmargin, der er ved værdiansættelse af fast ejendom, kan ikke føre til en forhøjelse af erstatningsbeløbet. For så vidt angår besvarelsen af parternes supplerende spørgsmål gør Vejdirektoratet gældende, at det af skønsmændene angivne yderligere værditab på kr ,-, som følge af de fremlagte bilag 8, 9 10, ikke kan lægges til grund. Vejdirektoratet bestrider således, at de af sagsøgerne anførte skattemæssige forhold skyldes den gennemførte ekspropriation. Dette er da heller ikke dokumenteret ved de fremlagte bilag, eftersom det bl.a. ikke fremgår af de fremlagte bilag hvilke forhold, der har afstedkommet en omvurdering af ejendommen. Bilag L M viser endvidere, at så andre forhold kan have haft betydning for omvurderingen af ejendommen. Det bemærkes yderligere hertil, at det af bilag 10 (side 2) fremgår, at "ejendommen er årsomvurderet iht. vurderingslovens 3 nr. 10". I vurderingslovens 3, nr. 4, er der hjemmel til omvurdering af ejendomme, fra hvilke der er eksproprieret areal. Vejdirektoratet gør endvidere gældende, at der ikke nødvendigvis er tale om en endelig ejendomsvurdering for 2013, idet sagsøgerne fortsat har mulighed for at klage, jf. bilag 10, side 2. Det er i den forbindelse uden betydning, at skønsmændene de facto har lagt disse oplysninger til grund ved besvarelsen af de supplerende spørgsmål, at oplysningerne herefter har medført en ændring i skønsmændenes værdiansættelse. Dette udgør ikke et bevis for, at de skattemæssige ændringer (alene) skyldes den gennemførte ekspropriation, eller at der i øvrigt er tale om et forhold, som der skal ydes erstatning for. I forhold hertil bemærker Vejdirektoratet desuden, at det af skønsmændenes supplerende besvarelse fremgår, at skønsmændene ved den første værdifastsættelse, jf. skønserklæringen af 8. oktober 2014, havde medregnet en forventet stigning i ejendomsskatterne med kr ,-. Det yderligere værditab på kr ,- er efter skønsmændenes opfattelse således alene en følge af en ejendomsskattestigning på ca. kr ,- mere end den forventede stigning. Dette forekommer efter Vejdirektoratets opfattelse ikke korrekt er da heller ikke nærmere begrundet...."

14 Side 14/15 Rettens begrundelse afgørelse Det er ubestridt, at der ikke var hestehold på den omhandlede ejendom på ekspropriationstidspunktet. Retten finder det ikke godtgjort, at på ekspropriationstidspunktet havde planlagt hestehold på ejendommen. Retten lægger efter det oplyste til grund, at der ikke er fremkommet væsentlig nye oplysninger om ejendommen for skønsmændene end de oplysninger som forelå for Taksationskommissionen. Det fremgår af skønserklæringerne, at skønsmændenes besvarelse ikke er baseret på sammenligningshandler. Taksationskommissionen har ved fastsættelsen af erstatningen foretaget et skøn. Taksationskommissionen har vurderet, at arealreduktionen ikke har haft betydning for fortsættelsen af den hidtidige drift af ejendommen anvendelsen af restejendommen. Der er ikke holdepunkter for at statuere, at Taksationskommissionens skøn hviler på et ufuldstændigt eller fejlagtigt grundlag. Retten finder det ikke ved det foretagne syn skøn godtgjort, at skønsmændenes ansættelse af ejendommens handelsværdi er mere korrekt end Taksationskommissionens ansættelse. Der er således ikke tilvejebragt tilstrækkeligt grundlag for at tilsidesætte Taksationskommissionens erstatningsfastsættelse. Efter de foreliggende oplysninger finder retten det ikke godtgjort, at det af anførte vedrørende de skattemæssige forhold skyldes den gennemførte ekspropriation. Herefter, idet det af yderligere anførte, ikke kan føre til andet resultat, finder retten, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Taksationskommissionens erstatningsfastsættelse vedrørende ejendommen. Vejdirektoratets påstand om frifindelse tages derfor til følge. Sagsomkostninger Ved fastsættelse af sagens omkostninger har retten lagt vægt på, at Vejdirektoratet er blevet frifundet for den nedlagte påstand. Der er herudover lagt vægt på sagens karakter forløb. Med udgangspunkt i de af landsretten fastsatte retningslinjer for sagsomkostninger er de skønsmæssigt fastsatte omkostninger til advokatbistand herefter fastsat til kr. inkl. moms. Henset til forløbet udfaldet af det foretagne syn skøn sammenholdt med sagens resultat, finder retten, at Vejdirektoratet skal afholde kr. inkl. moms af udgifterne til skønsmændene, samt at endeligt skal afholde resten af udgifterne til skønsmændene. Herefter skal der foreløbigt har

15 Side 15/15 afholdt udgifterne til skønsmændene, derfor betale kr. inkl. moms i sagsomkostninger til Vejdirektoratet. Thi kendes for ret: Vejdirektoratet frifindes. skal inden 14 dage betale sagens omkostninger med kr. inkl. moms til Vejdirektoratet. Margrete Nissen dommer Udskriftens rigtighed bekræftes. Retten i Hillerød, den 15. september Christina Bjerregaard, Kontorfuldmægtig

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Du har søgt om landzonetilladelse til at opføre et læskur på ejendommen

Du har søgt om landzonetilladelse til at opføre et læskur på ejendommen Niels Weinreich Dato: 20-11-2013 Lilleskovvej 25 Sagsb.: Milee 4350 Ugerløse Sagsnr.: 13/15688 Dir.tlf.: 72 36 41 50 E-mail: landzone@holb.dk LANDZONETILLADELSE Du har søgt om landzonetilladelse til at

Læs mere

KENDELSE. Ejendomsmægleraktieselskabet Thorkild Kristensen, Blokhus v/advokat Erling Kragh-Pedersen Algade 1 9000 Aalborg

KENDELSE. Ejendomsmægleraktieselskabet Thorkild Kristensen, Blokhus v/advokat Erling Kragh-Pedersen Algade 1 9000 Aalborg 1 København, den 8. januar 2009 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmægleraktieselskabet Thorkild Kristensen, Blokhus v/advokat Erling Kragh-Pedersen Algade 1 9000 Aalborg Sagen angår spørgsmålet, om indklagede

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst. D O M afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1688 16 Vejdirektoratet (advokat Louise Solvang

Læs mere

Landzonetilladelse til carport, rotunde, ændret anvendelse af driftsbygning samt hestecenter på Bregnerødgård, Høveltevej 65, 3460 Birkerød

Landzonetilladelse til carport, rotunde, ændret anvendelse af driftsbygning samt hestecenter på Bregnerødgård, Høveltevej 65, 3460 Birkerød Landzonetilladelse til carport, rotunde, ændret anvendelse af driftsbygning samt hestecenter på Bregnerødgård, Høveltevej 65, 3460 Birkerød Du har på vegne af Bregnerødgård Aps, v/niels Zibrandtsen søgt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 Sag 3/2010 (1. afdeling) Jørgen Nørgaard (advokat Janus Fürst) mod Alm. Brand Ejendom II A/S (advokat Carl Henrik Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

IS. april 2002, har sagsøgerne,

IS. april 2002, har sagsøgerne, RETTEN I ROSKILut Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 12. august 2003 i sag nr. BS 3-1172/2002 : mod IS. april 2002, har sagsøgerne, Under denne sag, der er anlagt den nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte,

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

Det godkendte orienteringsmateriale, jf. 9, stk. 2 i lovbekendtgørelse om fremme af vedvarende energi Lokalplan nr. 25.10.L02 for Varde Kommune

Det godkendte orienteringsmateriale, jf. 9, stk. 2 i lovbekendtgørelse om fremme af vedvarende energi Lokalplan nr. 25.10.L02 for Varde Kommune Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Egebjergvej 4, 6818 Årre som følge af opstilling af vindmøller ved Ulvemosen og Bækhede Plantage i henhold til lokalplan nr. 25.10.L02 for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. oktober 2017 Sag 71/2017 (1. afdeling) A (advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

Næring med fast ejendom næring baseret på aktivitetens omfang SKM2011.688.ØLR

Næring med fast ejendom næring baseret på aktivitetens omfang SKM2011.688.ØLR - 1 Næring med fast ejendom næring baseret på aktivitetens omfang SKM2011.688.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 4/10 2011, at en skatteyder, der ikke

Læs mere

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Domstolsstyrelsen den 10. december 2014 Sagsnr. 2014-4308-0001 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Hvad er småsagsprocessen?...3 3. Beskikkelse som sagkyndig...3

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juli 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juli 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juli 2016 Sag 120/2015 A (advokat Leo Jantzen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns

Læs mere

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13)

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13) D O M Afsagt den 5. september 2014 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Frosell og Lone Dahl Frandsen). 8. afd. nr. B-1675-13: Domstolsstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR.

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. - 1 Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret fandt ved en dom af 22/9 2015 ikke grundlag

Læs mere

Vores afgørelse Vi mener ikke, at der er grundlag for at tilsidesætte kommunens beslutning om at ekspropriere.

Vores afgørelse Vi mener ikke, at der er grundlag for at tilsidesætte kommunens beslutning om at ekspropriere. Dato 15. juni 2015 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon 7244 3113 Dokument 14/15225-17 Side 1/8 Etablering af stianlæg mellem Græsted og Helsinge Jeres j. nr.: 806-0000105821 I brev

Læs mere

UDSKRIFT A F DOMBOGEN

UDSKRIFT A F DOMBOGEN UDSKRIFT A F DOMBOGEN FOR KØBENHAVNS BYRETS AFDELING G Den 7. januar 1997 blev i sag nr. G 524/1995, mod afsagt sålydende D 0 M : Under denne sag har sagsøgerne, G J, påstået sagsøgte,, dømt til at betale

Læs mere

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag D O M afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag V.L. B 2350 14 C.F.P. Ejendomme A/S (advokat Grit Andersen, København) mod Natur-

Læs mere

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer. "Ministeren bedes oplyse

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer. Ministeren bedes oplyse Trafikudvalget L 11 - Offentlig Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato J.nr. : : 6. januar 2005 SJ 400-2 Trafikudvalget har i brev af 10. december 2004 stillet mig følgende spørgsmål

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM:

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM: UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV B.s. 222/1996 Boligforeningen B mod Andelsselskabet Søllested Vandforsyning Afsagt den 4. marts 1998. DOM: Under denne sag, der er anlagt den 7. juni 1996, og

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. maj 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Karen Hald og Søren Schou Frandsen (kst.)). 10. afd. nr. B-2304-12: Skanska Øresund

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

A/B Livjægergade 44/Næstvedgade 2 har nedlagt påstand om frifindelse.

A/B Livjægergade 44/Næstvedgade 2 har nedlagt påstand om frifindelse. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. marts 2016 i sag nr. BS 45C-3736/2015: Ask Frellesvig Livjægergade 44, 2. tv. 2100 København Ø og Iben Frellesvig Livjægergade 44, 2. tv. 2100 København

Læs mere

februar 1996 af civilretten i vejle.

februar 1996 af civilretten i vejle. D O M afsagt den 17. juni 1996 af Vestre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Sigrid Ballund, Hanne Kildal og John Lundum) i ankesag B 0535-96 mod Den indankede dom er afsagt den 28. februar 1996 af civilretten

Læs mere

Sagsøgerens påstand er, at B og C tilpligtes til in solidum, subsidiært alternativt, at betale 580.000 kr. til A med procesrente fra sagens anlæg.

Sagsøgerens påstand er, at B og C tilpligtes til in solidum, subsidiært alternativt, at betale 580.000 kr. til A med procesrente fra sagens anlæg. RETTEN I VIBORG DOM afsagt den 27. maj 2015 i sag nr. BS 1-564/2013: A mod B og C Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører, hvorvidt en sælger af en ejendom og et advokatfirma er forpligtet

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst. D O M afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.)) i ankesag V.L. B 2903 12 Maren Holding ApS (advokat Jeppe Wedel

Læs mere

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Mogens Holm Nørregade 3 3720 Aakirkeby

Klagerne. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Mogens Holm Nørregade 3 3720 Aakirkeby 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Mogens Holm Nørregade 3 3720 Aakirkeby Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne, idet

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom Notat Sagsansvarlig Jens Flensborg Advokat (H) Sagsbehandler Jens Flensborg Advokat (H) Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 48 J.nr. 11974 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk

Læs mere

7. marts 2013 LBA/HKU

7. marts 2013 LBA/HKU Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Asylvej 2, 7700 Thisted som følge af opstilling af vindmøller i Thisted Kommune i henhold til lov nr. 647 af 15. juni 2010 som ændret ved lov

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG Torsdag den 5. marts 2014 kl. 9.30 samledes overtaksationskommissionen på pendlerpladsen ved Haverslev. Til stede

Læs mere

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse.

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse. D O M Afsagt den 20. november 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Birgitte Grønborg Juul og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). 10. afd. nr. B-2735-12: Jørgen Rønne (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 10. oktober 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 263/13 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-NUU-CS-0165-2013) SIK som mandatar for Appellanten

Læs mere

Ian Michael Sørensen Cate Vejby Sørensen Stilling Landevej 34 Stilling 8660 Skanderborg. Dato: 18. november 2015. Sagsnr.

Ian Michael Sørensen Cate Vejby Sørensen Stilling Landevej 34 Stilling 8660 Skanderborg. Dato: 18. november 2015. Sagsnr. Ian Michael Sørensen Cate Vejby Sørensen Stilling Landevej 34 Stilling 8660 Skanderborg Dato: 18. november 2015 Sagsnr.: 15/22359 Tilladelse efter planlovens 35 til lovliggørelse af udhus Der meddeles

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-226.271 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine Heidemann Garde) 20. august 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 /2005-0002357 (H.P. Rosenmeier, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 23. februar 2006 K E N D E L S E Hoffmann A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Skjern Kommune

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262. - 1 Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.HR Af advokat (L) og sadvokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tiltrådte

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ 2005-0002361 (Kirsten Thorup, Thomas Jensen og Niels Sørensen) 30. september 2005 K E N D E L S E Løgten murer- og entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Møborgåvej 20, 7660 Bækmarksbro som følge af opstilling af vindmøller ved Vemb i henhold til lokalplan nr. 1095 for Holstebro Kommune

Læs mere

21. januar 2013 SHM/HKU

21. januar 2013 SHM/HKU Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Bredlundvej 6, 7741 Frøstrup som følge af opstilling af vindmøller i Thisted Kommune i henhold til lov nr. 647 af 15. juni 2010 som ændret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 Sag 306/2009 (1. afdeling) Lulu Baby ApS (tidligere Basson Baby ApS) (advokat Mads Marstrand-Jørgensen) mod Peter Opsvik og Stokke AS (advokat Per Håkon

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst. D O M afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1893 13 Jens Erik Jørgensen (advokat Anders Tourlin Kolte,

Læs mere

at stuehuset og udhuset opføres i overensstemmelse med situationsplan og facadetegninger dateret den 6. november 2015

at stuehuset og udhuset opføres i overensstemmelse med situationsplan og facadetegninger dateret den 6. november 2015 JUUL EJENDOMME ÅRHUS ApS v/ Michael Juul (mail: michael@juulejendomme.dk) Adelgade 87 8660 Skanderborg Tilladelse efter planlovens 35 til opførelse af nyt stuehus og udhus Der meddeles hermed tilladelse

Læs mere

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen. Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F. mod.

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen. Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F. mod. Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: L Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F mod N afsagt DOM: Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt

Læs mere

Beskrivelse og Udbudsvilkår. For salg af ca. 54 ha agerjord beliggende nord for Landerupvej.

Beskrivelse og Udbudsvilkår. For salg af ca. 54 ha agerjord beliggende nord for Landerupvej. Beskrivelse og Udbudsvilkår For salg af ca. 54 ha agerjord beliggende nord for Landerupvej. Arealet udbydes i henhold til bekendtgørelse nr. 799 af 24. juni 2011 om offentligt udbud ved salg af kommunens

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 Sag 142/2010 (1. afdeling) Lis Anderberg og Kaj Anderberg (advokat John Kahlke for begge) mod PH Byg ApS (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

7. marts 2013 LBA/HKU

7. marts 2013 LBA/HKU Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Klitvejen 30, Hjardemål, 7700 Thisted som følge af opstilling af vindmøller i Thisted Kommune i henhold til lov nr. 647 af 15. juni 2010 som

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 9. oktober 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Ruhøjvej 10, Moestrup.

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 9. oktober 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Ruhøjvej 10, Moestrup. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Ruhøjvej 10, Moestrup, 8983 Gjerlev J som følge af opstilling af vindmøller ved Allestrupgård i henhold til lokalplan nr. 565 for Randers Kommune

Læs mere

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at betale sagsøger 526.000 kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg.

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at betale sagsøger 526.000 kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg. DOM Afsagt den 29. november 2013 i sag nr. BS 10H-3919/2012: Anker Hansen & Co. A/S Kaløvej 3 3600 Frederikssund mod Tryg Garantiforsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 82/2014 (1. afdeling) (advokat Niels Anker Michaelsen) mod Natur- Miljøklagenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Britta

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I NÆSTVED Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. september 2015 i sag nr. BS 50-1388/2013: Palle Flebo-Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør og Gitte Løvstrøm Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør mod HF Strandparken

Læs mere

D O M. Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen).

D O M. Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen). D O M Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen). 5. afd. nr. B-226-12: Gudmund Skæling (advokat Christian Fribjart

Læs mere

D O M. Afsagt den 6. juni 2017 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Bodil Dalgaard Hammer, Gunst Andersen og Niels Fenger).

D O M. Afsagt den 6. juni 2017 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Bodil Dalgaard Hammer, Gunst Andersen og Niels Fenger). D O M Afsagt den 6. juni 2017 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Bodil Dalgaard Hammer, Gunst Andersen og Niels Fenger). 23. afd. nr. B-2932-16: Location A/S (advokat Lars Langkjær) mod Grundejernes

Læs mere

Grundskyld når SKAT udnytter huller i loven

Grundskyld når SKAT udnytter huller i loven - 1 Grundskyld når SKAT udnytter huller i loven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I medierne har i de seneste dage været omtalt, at grundskylden stiger voldsomt, men at dette er nødvendigt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Skattefrit salg af parcelhus - Salg af parcelhus efter frastykning af areal over 1.400 m2. Hvilke krav stiller SKAT til beboelse i parcelhuset på det nye reducerede grundareal? Af advokat (L) og advokat

Læs mere

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland Forretningen den 18. juni 2013, Sag SJ 5-2013 Sag: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af ca. 11,27 ha.

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og ejendomsmægler Flemming F. Bentzon.

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og ejendomsmægler Flemming F. Bentzon. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Bårsevej 28, Snesere, 4750 Lundby som følge af opstilling af vindmøller ved St. Røttinge i henhold til lokalplan nr. 049 for Næstved Kommune

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst. D O M afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.)) i ankesag V.L. B 1166 15 Anna Kirstine Hangaard (advokat Berit Holmstrøm,

Læs mere

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra B2656004- LOJ/HBJ/FN UDSKRIFT AF ØSTRELANDSRETSRETSBOG Den 27. april 2006 holdt Østre Landsret retsmøde for lukkede døre i medfør af retsplejelovens 339 a i retsbygningen, Bredgade 42, København. Som dommere

Læs mere

Landzonetilladelse og godkendelse

Landzonetilladelse og godkendelse Landzonetilladelse og godkendelse Landzonetilladelse til café og parkeringsareal på Stengåden, Høveltevej 40, 3460 Birkerød Furesø Kommune har den 9. december 2014 modtaget ansøgning om tilladelse til

Læs mere

%;,st. 6.t*'jotrh RETTEN I RANDERS. Udskrift af dombogen DOM

%;,st. 6.t*'jotrh RETTEN I RANDERS. Udskrift af dombogen DOM RETTEN I RANDERS 6.t*'jotrh & %;,st Udskrift af dombogen DOM Afsagl den 10. marts 2015 i sag nr. BS 3-855/2014: Handrup gaard Grundej erforening v/formand Knud Erik Jensen Korsagervej 3, Haslund 8940 Randers

Læs mere

FORPAGTNINGSKONTRAKT (Jordforpagtning) 2014

FORPAGTNINGSKONTRAKT (Jordforpagtning) 2014 FORPAGTNINGSKONTRAKT (Jordforpagtning) 2014 Underskrevne (bortforpagter) Nyborg Kommune Torvet 1 5800 Nyborg CVR.nr. 29 18 97 22 bortforpagter herved til medunderskrevne (forpagter) CVR.nr. en del af landbrugsejendommen

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formanden Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler

Afgørelsen er truffet af formanden Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Gerringvej 10, 4970 Rødby, som følge af opstilling af vindmøller ved Rødby Fjord i henhold til lokalplan nr. 360-53 for Lolland Kommune

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016 Sag 208/2014 (1. afdeling) Sydbank A/S (advokat Søren Halling-Overgaard) mod Maren Holding ApS (advokat Niels W. Kjærgaard) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 Sag 295/2009 (2. afdeling) A, B, C og D (tidligere ) (alle mødte selv) mod Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

U D S K R I F T AF D O M B O G E N

U D S K R I F T AF D O M B O G E N R E T T E N I R A N D E R S U D S K R I F T AF D O M B O G E N ik D 0 M : afsagt den 21. januar 1993 af RETTEN I RANDERS, 2. AFDELING, i B.S. 2001/92 mod Ved gældsbrev af 10. marts 1980 fik sagsøgeren

Læs mere

J.nr. 2010-0138 aq. København, den 14. april 2011 KENDELSE. Klager. ctr.

J.nr. 2010-0138 aq. København, den 14. april 2011 KENDELSE. Klager. ctr. 1 København, den 14. april 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Michael Riis V /advokat Henrik Rise Jensen Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 7. juni

Læs mere

AFGØRELSE i sag om etablering af vognmandsvirksomhed og garageanlæg i Høje-Taastrup Kommune

AFGØRELSE i sag om etablering af vognmandsvirksomhed og garageanlæg i Høje-Taastrup Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. december 2014 J.nr.: NMK-31-01112 Ref.: JAV AFGØRELSE i sag om etablering af vognmandsvirksomhed og garageanlæg i Høje-Taastrup

Læs mere

Se landzonetilladelsens vilkår på side 2.

Se landzonetilladelsens vilkår på side 2. Niels Skov Jensen Centralgårdsvej 90 9440 Aabybro Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.:72577777Fax:72578888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Ingerlise Eriksen Direkte 7257 7363 ile@jammerbugt.dk

Læs mere

D O M. afsagt den 26. oktober 2016 af Vestre Landsrets 8. afdeling (dommerne Lis Frost, Stig Glent-Madsen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 26. oktober 2016 af Vestre Landsrets 8. afdeling (dommerne Lis Frost, Stig Glent-Madsen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 26. oktober 2016 af Vestre Landsrets 8. afdeling (dommerne Lis Frost, Stig Glent-Madsen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0174 16 Poul Erik Jensen og Margit Bundgaard (begge

Læs mere

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse 1. Overblik 2. Politiets efterforskning og sagsbehandling 3. Forberedelse 3.1. Sigtedes deltagelse i retsmøder via videolink 3.1.1. Grundlovsforhør

Læs mere

Beskatning af små landbrugsejendomme

Beskatning af små landbrugsejendomme - 1 Beskatning af små landbrugsejendomme Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteforholdene for små landbrugsejendomme har gennem de senere år givet anledning til en del tvister mellem skattevæsenet

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Vurderingslovens 33 Klassifikation af små landbrugsejendomme SKM2015.424.BR

Vurderingslovens 33 Klassifikation af små landbrugsejendomme SKM2015.424.BR - 1 Vurderingslovens 33 Klassifikation af små landbrugsejendomme SKM2015.424.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Retten i Hillerød tiltrådte ved en dom af 14/4 2015, at en landbrugsejendom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

Program deltids-sessionen

Program deltids-sessionen Program deltids-sessionen Klargøring af ejendom til salg herunder sælgerfinansiering Peter Michael Mikkelsen, Landbogruppen Problemstillinger ved forskellige vurderingskoder Jannie Gade og Kirsten Kjeldal,

Læs mere