20/21. Elevhæftet UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "20/21. Elevhæftet UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED"

Transkript

1 20/21 Elevhæftet UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED

2 Navn Klasse Skole Bag om undervisningsmaterialet MADlejrs program og undervisningsmateriale er udviklet af Madkulturen i samarbejde med Arla Fonden og med bidrag og værdifuld sparring fra fagpersoner med forskellig teoretisk og praktisk ekspertise samt testklasser. En stor tak til alle, der har bidraget til undervisningsmaterialet, og en særlig tak til: Center for Undervisningsmidler, University College Lillebælt, som har deltaget i udvikling af materialet til pilottesten, som dette undervisningsmateriale bygger videre på. Herunder arbejdet med den didaktiske tilgang og opgavernes kobling til Fælles Mål. Karen Wistoft, professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet, som har bidraget til arbejdet med læringsmål og den pædagogiske tilgang. Line Anne Roien, konsulent ved og ejer af Læringsmissionen, som har bidraget til arbejdet med læringsmål. Lærere og elever, der har bidraget med kommentarer og sparing i forskellige faser under udarbejdelsen af undervisningsmaterialet. Ved spørgsmål til MADlejr kontakt Arla Fonden: info@arlafonden.dk Telefon: ARLA FONDEN Arla Fonden vil inspirere børn og unge til gode madvaner og bæredygtig livsstil. Derfor vil Arla Fonden skabe gode oplevelser, hvor børn og unge oplever, at natur, mad og måltider har en betydning for deres sundhed og trivsel. MADKULTUREN Madkulturen er en selvejende institution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der arbejder for bedre mad til alle igennem en lang række projekter og som koblingsboks mellem aktører, der arbejder professionelt med mad.

3 INTRODUKTION 4 5 FØR MADLEJR Introduktion til opgavehæftet Lidt om mig Klar, parat, start Klassens smagsguide Klassens mad- og måltidsråd På opdagelse i naturen INDHOLDSFORTEGNELSE EFTER MADLEJR En god MADlejr Klassens udfordring SLUT INFO 24 En hilsen fra MADlejr

4 04 Introduktion til opgavehæfte Velkommen til en rejse ind i madens verden. I skal nu til at arbejde med mad på nye måder. Det betyder, at I forhåbentlig vil få en masse gode oplevelser, der giver jer mod på og lyst til at lave mere mad. God fornøjelse! Dette opgavehæfte er delt i to dele Før MADlejr Bliv klar til MADlejr Før du skal afsted, skal du sammen med dine klassekammerater arbejde med opgaver, der skal hjælpe med at gøre jeres tur rigtig god. Efter MADlejr Brug det du har lært på MADlejr Sammen med dine klassekammerater skal I arbejde med det, I har lært på MADlejr. MADlejr handler nemlig om, at du skal få lyst til at lave mere mad. Derfor er det vigtigt, at du husker alt det, du har lært på MADlejr.

5 05 Lidt om mig Navn: Skole: Klasse: Min livret: Mit mad-idol: Det jeg bedst kan lide at lave i et køkken: Det jeg mindst kan lide at lave i et køkken:

6 FØR MADLEJR

7 FØR 07 Nr. 1 Klar, parat, start MADlejr er noget andet end at gå i skole. I har måske prøvet at være på lejrskole før og ved, at det er en særlig oplevelse. Ligesom på andre lejrskoler skal I på MADlejr være sammen med hinanden hele dagen i flere dage, og I kommer til at smage, opleve og prøve ting, der måske er helt nye for jer. På MADlejr kommer I til at arbejde meget med mad. Sikkert også på måder, I ikke har prøvet derhjemme eller i skolen. På MADlejr vil I møde mad, som I kender og ved, I godt kan lide. Men I vil også komme til at tilberede grøntsager, kød og vilde ting fra naturen, som I måske ikke har smagt før. I skal forberede jer på, hvad I skal have med, og hvem I skal arbejde sammen med. I skal også tænke over, hvordan man kan være sammen og passe på hinanden, når man skal tilbringe mange dage sammen. Tjek MADlejr ud Sammen med jeres lærere/pædagoger skal I gå ind på MADlejrs hjemmeside Her kan I læse om Helnæs og Højer, hvor MADlejr ligger, og se billeder af MADlejr og MADguiderne. Skriv i skemaet på side Madhold og værelseskammerater I skal skrive ned, hvem I er på madhold med, hvem I skal sove på værelse med og på hvilket værelse. Det er jeres lærere/pædagoger, der bestemmer, hvordan I bliver inddelt i madgrupper og på værelserne. Skriv i skemaet på side Pakkeliste I skal hver især lave jeres egen pakkeliste over de ting, I skal have med på MADlejr, så I kan pakke jeres egen taske. Skal I til Højer, skal jeres taske være en taske/kuffert, der kan løftes på trapperne - gerne en sportstaske eller lignende. I kan finde hjælp til listen på Skriv i skemaet på side God stil I skal diskutere i klassen, hvad der er god stil, når man er på lejrskole og skal være sammen døgnet rundt i fem dage. Lav sammen en liste over, hvad der er god stil på MADlejr. Skriv i skemaet på side 10. På side 9 kan I se Rammer og retningslinjer på MADlejr - de skal overholdes i jeres God stil. LÆRINGSMÅL At I bliver opmærksomme på hinandens forskelligheder. At I kan sætte ord på evt. bekymringer, og hvordan I kan tage hensyn. At I kan planlægge og organisere.

8 08 FØR Madhold Værelseskammerater Det skal jeg huske Pakkeliste

9 FØR 09 Nr. 1 - fortsat Rammer og retningslinjer På MADlejr har vi ganske få regler. De er med til at sikre, at I får en rigtig god tur, hvor I lærer rigtig meget samtidig med, at I skal have det hyggeligt og sjovt. Indenfor Udenfor I køkkenet På MADlejr har vi hyggelige lokaler, hvor I kan sidde og hygge jer med musik, spille spil, tegne m.m. Det eneste, I skal huske, er at rydde op, når I er færdige med at bruge tingene. Vi vil gerne passe godt på vores gulve, møbler og soverum. Derfor skal I hver gang, I møder en måtte med tegninger af sko/ støvler tage udendørsskoene af og stille dem på måtten. Der skal være ro klokken 21.30, så alle er friske til næste dags oplevelser. Når vi går til ro tidligt, viser vi også hensyn til vores naboer. Soverummene er stillezone. Det kan være, at I har kammerater, der gerne vil have ro og hvile mellem de mange aktiviteter, dem viser vi hensyn til i stillezonen. Helnæs Vi har et stort aktivitetsområde med blandt andet svævebane, hængekøjer og balancebom. På aktivitetsområdet er også vores hønsegård og fårefold. Når man opholder sig på aktivitetsområdet, skal man vise hensyn til både hinanden og dyrene. I må spille bold på aktivitetsområdet, men ikke i haven eller gården. Det skyldes, at vi har mange store vinduer og et drivhus. Højer og Helnæs Vi har flere bolde og spil, som I kan bruge udendørs. Når I er færdige med at bruge bolde, spil osv., skal I altid rydde op efter jer. MADlejr ligger i et lille lokalområde, og det er vigtigt for os, at vi viser hensyn til vores naboer. Derfor er det naturligvis ikke tilladt at gå ind i naboernes haver eller marker. Som udgangspunkt skal I opholde jer på MADlejrs område. Skal I udenfor MADlejrs område, er det altid sammen med en voksen. Mens I er på MADlejr, skal I lave alt jeres mad selv. Det bliver både ufordrende, sjovt og lærerigt. Når madaktiviteterne starter i køkkenet, skal I være klar til tiden. I køkkenet skal man bruge køkkensko, som I kun har på, når I er i køkkenet. Det skal være sko, I kan holde til at stå og gå i en hel dag. Det kunne f.eks. være en fritids- eller sportssko. Husk dit madmod!

10 10 FØR God stil Lav sammen en liste over, hvad der er god stil på MADlejr. Udfyld her

11 FØR 11 Nr. 2 Klasses smagsguide Prøv at tænke på den mad, I fik i går - smagte den godt? Hvis den smagte godt, hvad mon det skyldes, at smagen lige var noget, I kunne lide? Mon alle grundsmage var repræsenteret i maden? Brug lige 5 minutter på at drøfte, hvad I synes kendetegner mad, der smager godt. På MADlejr skal I arbejde med at få maden til at smage godt. Når I skal arbejde med smag, er det godt at vide, hvilke madvarer der får maden til at smage, ligesom I kan lide den. Når man ved noget om de 5 grundsmage SØDT, SALT, SURT, BITTERT OG UMAMI, og hvilke madvarer der repræsenterer de 5 grundsmage, så er det meget nemmere at smage maden til, så det smager godt. Der er nogle, der mener, at jo bedre man er til at få maden til at smage godt, jo mere får man lyst til at smage på forskellige retter og spise sundere. Det skal vi finde ud af, om det er rigtigt, mens I er på MADlejr. I denne opgave skal I blive klogere på de 5 grundsmage, og finde ud af, hvilke madvarer der repræsenterer de forskellige grundsmage. 2. Jagten på de 5 grundsmage Klassen inddeles i grupper, og hver gruppe får en kasse med madvarer. I skal nu smage på de forskellige madvarer og i gruppen blive enige om, hvilken grundsmag madvaren hører til. Når I er blevet enige, skriver I den ind i det rigtige grundsmagsfelt på side Klassens smagsguide Når alle grupper er færdige, skal I præsentere jeres resultater for hinanden. Når I er enige om, hvilke madvarer der hører til de forskellige grundsmage, så skriver I resultatet ind på plakaten KLASSENS SMAGSGUIDE, som Arla Fonden har sendt med posten til jeres lærer. I må meget gerne skrive flere forslag til madvarer på plakaten. Det er meget vigtigt, at I har plakaten med på MADlejr, da I skal bruge den. 1. De 5 grundsmage Først vil jeres lærer holde et lille oplæg om, hvad de 5 grundsmage er. Følg QR-koden: 5 små film om de 5 grundsmage LÆRINGSMÅL At få indblik i, hvilke egenskaber råvarer har, og hvordan de kan anvendes i forhold til smag. At få indsigt og viden om de 5 grundsmage.

12 12 FØR Nr. 2 - fortsat Mine 5 grundsmage SALT SURT SØDT BITTERT UMAMI

13 FØR 13 Nr. 3 Klassens mad- og måltidsråd På MADlejr skal I arbejde med smag, sundhed og glæden ved maden. I skal også sætte fokus på måltidets rammer og dennes betydning for spiseoplevelsen. I denne opgave skal I udvikle klassens egne madog måltidsråd. Jeres mad- og måltidsråd skal fortælle, hvad, I synes, er vigtigt ved maden og måltidet, så I har det godt, er sunde og nyder det, I spiser sammen. 1. Tid til tanke - alene Du skal starte med at sidde med dig selv og tænke på: det mad, som du allerbedst kan lide det bedste måltid, du har spist 2. Verdens værste... og verdens bedste... I skal nu sidde i grupper, hvor I skal lave en negativ brainstorm: på det værste mad, I kan forestille jer på det værste måltid, I kan forestille jer Skriv det i skemaet på næste side. I skal nu vende de negative ord til positive ord - hvordan ser jeres bedste mad og måltid ud? Skriv det ind på skemaet på samme side. Skemaet skal I bruge i opgave 4. Et måltid er måden man spiser på, og hvem man spiser med. Så man skal forestille sig: Hvordan ser der ud, hvor du spiser det gode måltid? Hvordan er bordet dækket? Hvordan er lyset? Hvem spiser du med? Hvordan ser maden ud? 3. Kostråd fra Danmark og andre lande I skal nu i klassen se på kostrådene fra Danmark, Japan, New Zealand og Brasilien. Er der nogle, som I synes skal med i klassens mad- og måltidsråd? 4. Klassens mad- og måltidsråd På baggrund af jeres resultater fra opgave 2 og 3, skal I blive enige om klassens mad- og måltidsråd. Skriv klassens madog måltidsråd op på plakaten MAD- OG MÅLTIDSRÅD. LÆRINGSMÅL At få indblik i, hvilke egenskaber råvarer har, og hvordan de kan anvendes i forhold til smag. At få indsigt og viden om de 5 grundsmage.

14 14 FØR Verdens værste mad Verdens værste måltid Værste og bedste Verdens bedste mad Verdens bedste måltid

15 FØR 15 Verdens kostråd I kan her se kostrådene fra Danmark, Japan, New Zealand og Brasilien. Japan New Zealand Nyd dine måltider. Skab en sund rytme med faste spisevaner. Brug din egen madkultur og lokale madvaner, men tilføj også nye og anderledes retter. Reducer rester og madspil gennem gode tilberednings- og opbevaringsmetoder. Vær opmærksom på din optimale kropsvægt og balancer dit kalorieindtag med fysisk aktivitet. Spis nok til fysisk aktivitet, vækst og en sund kropsstørrelse. Spis måltider med familien eller whánau (slægtninge) så ofte som muligt. Opfordr børn og unge til at deltage i indkøb, dyrkning og tilberedning af familiens måltider. Danmark Brasilien Kostråd Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv. Spis frugt og mange grøntsager. Spis mere fisk. Vælg fuldkorn. Vælg magert kød og kødpålæg. Vælg magre mejeriprodukter. Spis mindre sukker. Spis mad med mindre salt. Spis mindre mættet fedt. Drik vand. Måltidsråd Lær at lave mad - og lær det fra dig. Brug råvarer - og køb med ansvar for mennekser, dyr og kloden. Spis sammen med andre - og nyd samværet og måltidet. Spis mad regelmæssigt, vær nærværende/opmærksom, når du gør det, og spis i behagelige omgivelser. Spis i selskab med andre, når det er muligt. Indkøb din mad steder, som tilbyder en stor varation af friske råvarer. Undgå dem, som primært sælger færdigprodukter. Udvikl, praktiser, del og nyd dine evner inden for tilberedning og anretning af maden. Planlæg tid til, at maden og måltidet indtages i ro og mag. Når du spiser ude, så vælg restautanter, som serverer frisklavede retter og måltider. Undgå fastfood-kæder. Vær kritisk over for kommercielle reklamer for madvarer.

16 16 FØR Nr. 4 - frivillig På opdagelse i naturen Når klassen skal på MADlejr, skal I enten til Helnæs på Sydfyn eller til Højer i Sønderjylland. Når I er på MADlejr, kan I bevæge jer en del omkring i området, undersøge naturen og blandt andet lede efter vilde ting, der kan spises. Skal I det, er det vigtigt, at I ved lidt om området, og hvad der er særligt ved stedet. Før I tager afsted, skal I derfor udersøge, hvilken natur der er omkring MADlejr, og hvilke spiselige ting man kan finde. På kan I finde oplysninger om Helnæs eller Højer samt links til hjemmesider med information om sæson og spiselige ting i naturen. I kan også søge på nettet eller finde informationer på skolebiblioteket. 3. Fem dyr Find fem dyr, der lever omkring MADlejr eller i havet omkring. 4. Sådan passer vi på naturen Med jeres viden om naturen og dyrelivet omkring MADlejr skal I diskutere, hvilke hensyn I skal vise, når I færdes i naturen. Giv eksempler på, hvordan I kan være med til at passe på naturen. 1. Natur Beskriv kort, hvilken natur man kan finde omkring MADlejr. 2. Fem planter Find fem spiselige planter, der vokser i området omkring MADlejr. Skriv, hvornår på året de kan findes og er spisemodne. Find gerne planter, der vokser, mens I er afsted. LÆRINGSMÅL At kunne søge viden om et lokalområde. At få kendskab til planter og dyr i et lokalområde. At kunne finde viden om råvarer i sæson.

17 FØR 17 Fem dyr Fem planter Kom med tips Sådan vil vi passe på naturen Helnæs/Højers natur

18 september 18 FØR Nr. 4 - Viden om spiselige planter i naturen Spis den vilde natur Vigtige regler og forholdsregler når man plukker og samler i naturen Som udgangspunkt må du kun plukke på offentlig jord. Du må kun plukke på privat jord, hvis du har en aftale med jordejeren. Du må kun plukke det, du kan nå fra veje og stier. Du må kun plukke det, der kan være i en lille plastikpose. Efterlad naturen omtrent, som da du kom. Pluk ikke de enkelte planter helt væk. Hvis du gør det, kommer planten ikke igen næste år, og dermed mister andre muligheden for at plukke samme sted. Træd forsigtigt i det område, hvor du plukker. Gode samleråd Klip eller skær kun den del af planten, du skal bruge. Fjern max. det kvarte fra hver plante. Tag ikke mere, end du har brug for. Læg dit bytte i en plastikpose, gerne i skygge. Læg posen i køleskabet, når du kommer hjem. Pluk ikke langs befærdede veje. Pluk ikke ved marker, der lige er blevet sprøjtet. Pluk og spis kun det, du ved, hvad er, og som du ved, kan spises. Der findes planter, som man kan dø af at spise selv i små mængder. Gå langsomt frem - vælg gerne en plante af gangen. Medbring Kniv eller saks. Plastikposer og/eller spand, kurv eller taske. Evt. en bog om vilde planter. Link Du kan finde links på hjemmesiden, der giver bud på hvornår, du kan samle forskellige vilde planter og blomster Du finder dem på madlejr.dk under ELEV/LINK TIL UNDERVISNINGSMATERIALET december Januar november febr uar oktober marts apr il august maj j ul i j uni

19 EFTER MADLEJR

20 20 EFTER Nr. 1 En god MADlejr Du har været på MADlejr, og du har sikkert talt om turen og fortalt f.eks. dine forældre eller andre voksne om, hvad du har oplevet. Men hvilke oplevelser har virkelig sat sig spor? Hvad har du fortalt dine forældre og venner? Og hvad vil du aldrig glemme? Det var godt, det har jeg/vi lært, og det vil jeg/vi ændre efter MADlejr Du skal nu tænke over og skrive på næste side, hvad der var godt, og hvad du har lært på MADlejr. 1. Skriv to oplevelser ned, som du var rigtig glad for. 2. Skriv to ting ned, som du har lært, mens du var på MADlejr. 3. Skriv to ting ned, som du gør/vil gøre anderledes hjemme hos dig selv og/eller i skolen efter, du har været på MADlejr. Det kan f.eks. være i forhold til din morgenmad hvad du spiser til frokost rammen for, hvordan frokostpausen skal være i skolen at hjælpe mere til i køkkenet derhjemme at have en maddag at lave mad, hvor du selv finder på opskriften brug af rester tilsmagning af maden Klassens bedste oplevelser Som afslutning på opgaven skal klassen i fælleskab lave en planche med jeres bedste oplevelser fra MADlejr, og som I skal fremlægge, når I afholder jeres arrangement i forbindelse med jeres UD- FORDRING. Klassens mad- og måltidsråd Til allersidst finder i klassens mad- og måltidsråd frem - dem I lavede før I tog på MADlejr. I skal på klassen drøfte, om I stadig synes, at det er de helt rigtige mad- og måltidsråd, I har. Det kan være, at jeres oplevelser på MADlejr betyder, at I synes, der skal ændres i dem. Det kan også være, I får lyst til at lave jeres egne mad og måltidsråd i forhold til indholdet og rammen for jeres skolemad/frokostpause. Del dine erfaringer med klassen Efter at du har skrevet dine oplevelser fra MADlejr ned, skal du dele dine oplevelser med resten af klassen. Alle kan f.eks. hænge sine oplevelser op. Derefter kan I gå rundt og læse hinandens oplevelser. LÆRINGSMÅL At I kan reflektere over og sætte ord på oplevelser. At I bliver opmærksomme på andres oplevelser og kan sammenligne med jeres egne.

21 EFTER 21 Hvad har du lært? De to bedste ting ved MADlejr To ting jeg har lært på MADlejr To ting jeg vil gøre anderledes

22 22 EFTER Nr. 2 Klassens udfordring En af de sidste dage I var på MADlejr, fik I en UDFORDRING af jeres MADguide. I skal med udgangspunkt i jeres UDFORDRING invitere gæster. Det er jer, der i samarbejde med jeres lærere, planlægger rammen og indholdet. Udover UDFORDINGs opgaven skal I til arrangementet fortælle og tale med jeres gæster om: Hvad var det bedste ved MADlejr. Hvad I har oplevet. Hvad I har lært. Hvordan I kan fortsætte arbejdet med mad og måltider på skolen og derhjemme. Måske I kan bruge noget af det, I talte om i opgave 1 - EN GOD MADLEJR. 2. Når I planlægger jeres arrangement, skal I Starte med at få et overblik over de opgaver, der kræves for at gennemføre arrangementet. Dernæst skal I fordele opgaver og roller. Så kan I gå i gang. Måske kan næste side hjælpe jer til at få styr på opgaverne. Skriv, hvad der skal laves - og hvem der skal gøre det. Det kan også være, at du bare skal skrive, hvad du og din gruppe skal lave. I må også gerne skrive en artikel om jeres MADlejr-ophold til jeres lokale avis. 1. Planlægningen I skal bruge jeres erfaringer fra MADlejr til at planlægge arrangementet. Det vigtigste er, at gæsterne får en god oplevelse, hører om jeres lejrskoletur på MADlejr, og at I får arbejdet med jeres UDFOR- DRING. LÆRINGSMÅL At udvikle, planlægge og gennemføre et arrangement i fællesskab, hvor I er værter. At fortælle om jeres oplevelser og viden fra MADlejr til andre.

23 EFTER 23 Før gæsterne kommer Fordeling af opgaver og roller Mens gæsterne er der Oprydning

24 En hilsen fra MADlejr Lejrskolen og opgaverne før og efter turen tii MADlejr skuile gerne have givet jer nogle gode og anderledes oplevelser med mad. MADlejr handler nemlig om at få lyst til selv at lave mad. Det handler om at blive nysgerrig og modig overfor nye råvarer og anderledes smage - og det handler om at opdage, at forskellige opleveiser med mad betyder noget for vores krop og for vores humør. Forhåbentlig har I fået lyst til at fortsætte arbejdet med mad og måitider på skolen og derhjemme, så I langsomt bliver bedre til at passe godt på jer selv og andre gennem maden. Kilder De officielle kostråd, Donmark. Fødevarestyrelsen. de-officielle-kostraad/ De officielle måltidsråd, Danmark. Ministeret for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Food-based dietary guidelines around the world. FAO. food-dietary-guidelines/en/ Fortsat god madlyst og husk - God mad gør glad. Du kan læse mere om MADlejr og finde opskrifter og anden inspiration på Du kan også tilmelde dig Arla Fondens nyhedsbrev - Din MADdag. Hvis du er tilmeldt nyhedsbrevet, så får du hver uge en opskrift, som er nem at lave. Du til meider dig på arlafonden.dk/din-maddag/

ELEVHÆFTET UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED.

ELEVHÆFTET UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED. 1 ELEVHÆFTET UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED. NAVN SKOLE KLASSE 2 BAG OM UNDERVISNINGSMATERIALET MADlejrs program og undervisningsmateriale

Læs mere

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed Årsplan 4. 6. klasse madkundskab Skoleåret 2019-2020 Lærer: Anni Andersen Følgende årsplan er udarbejdet og planlagt med udgangspunkt i Fælles Mål for faget madkundskab. Forløbet leder mod følgende overordnede

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune Mad og måltider i dagplejen Mariagerfjord Kommune Indhold Målet med dagplejens mad og måltidspolitik er at sætte rammerne for at børnenes mad er ernæringsrigtig, og de får gode kostvaner og energi til

Læs mere

Kostpolitik - En sund start på livet

Kostpolitik - En sund start på livet Kostpolitik - En sund start på livet Udarbejdet af forældrerepræsentanter og pædagoger i Børnehuset Himmelblå 2016 Hvorfor en kostpolitik Børnene opholder sig mange af deres vågne timer i institutionen

Læs mere

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk 6. MØDEGANG Mad Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk At deltagerne bliver bevidste om hvilke valg, de træffer og hvorfor At deltagerne bliver bevidste om barndommens og ungdommens madvaner,

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik Overordnede retningslinier for Mad- og måltidspolitik i Viborg Kommunes dagtilbud Dagtilbudsafdelingen Forord Det er Byrådets mål, at det, børn tilbydes i Viborg Kommunes dagtilbud,

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016.

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kost- og ernæringspolitik for Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kostpolitik for Trækronerne. Mad er vigtigt som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune

Læs mere

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune 1 Et måltid består af råvarer, der sammensættes til en ret og indtages alene eller sammen med andre. Disse tre elementer råvarerne, retten og rammen

Læs mere

Hvorfor er det vigtigt?

Hvorfor er det vigtigt? Struktur på sundheden Workshop 10 Lucette Meillier Seniorforsker, cand.comm., ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Socialpsykiatrien Sundhed i balance Hvorfor er det vigtigt?

Læs mere

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Fælles om de nærende og nærværende måltider I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik Side: 1/16 Opfind din egen drik Forfattere: Diverse forfattere Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af lærerstuderende i faget madkundskab på læreruddannelsen, UCL,

Læs mere

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune Mellemmåltider i SFO en En guide til SFO erne i Roskilde Kommune 2 Et godt mellemmåltid er sund fornuft SFO en spiller en central rolle i børns dagligdag. Her får de en tryg og legende overgang mellem

Læs mere

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

Aktiv rundt i danmark. rundt i. danmark. Få inspiration til aktivitetsøvelser 6.-7. Klassetrin

Aktiv rundt i danmark. rundt i. danmark. Få inspiration til aktivitetsøvelser 6.-7. Klassetrin Aktiv rundt i danmark aktiv rundt i danmark Få inspiration til aktivitetsøvelser Klassetrin Inspirationshæfte 6.-7. Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

Læs mere

Skole madens mange muligheder

Skole madens mange muligheder Skole madens mange muligheder Mad- og måltidsguide til Madskoler Mad- og måltidsguide til madskoler Skolemad kan give eleverne mætte maver og energi til resten af skoledagen men skolemad indeholder også

Læs mere

Kostpolitik for Skolen ved Nordens Plads Inspiration til forældre, børn & medarbejdere

Kostpolitik for Skolen ved Nordens Plads Inspiration til forældre, børn & medarbejdere Kostpolitik for Skolen ved Nordens Plads Inspiration til forældre, børn & medarbejdere Revideret i 2012 Skolen ved Nordens Plads Sofus Francks Vænge 32 2000 Frederiksberg Tlf. 38 21 10 00 skolenvednordensplads@frederiksberg.dk

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2017-2018 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Revideret april 2016 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet 1 Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9.

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning Barnets navn... Barnets klasse........ Spørgeskema om Børns spisevaner og forhold til madlavning Spørgeskema ifm. projektet Smag for Livet, der er financieret af Nordeafonden ( www.smagforlivet.dk). FORORD

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune 1 Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er i skolen et pusterum, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS Sidst revideret: 06.7.2016 Kostpolitik for Nim Børnehus Kostpolitikken skal synliggøre Børnehusets holdninger vedrørende kost overfor forældre, og samtidig tjene som retningslinje

Læs mere

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign.

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign. Kostpolitik 2017 Indhold Måltiderne... 3 Spis mindre sukker... 3 Medbestemmelse... 4 Egne lejligheder... 4 Fokus på den enkelte... 5 Ikke alle dage er ens... 5 Sociale aktiviteter... 5 Fokus på madspil...

Læs mere

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Denne kostpolitik henvender sig til alle forældre der ønsker at vide mere om maden i dagplejen. Kostpolitikken er samtidig et vigtigt arbejdsredskab for dagplejerne,

Læs mere

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner.

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner. Mad- og måltidspolitik for Cassiopeia 1. Indledning Cassiopeias mad- og måltidspolitik er udarbejdet på baggrund af Gentofte Kommunes overordnede mad- og måltidspolitik. Gentofte Kommune ønsker at sætte

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK OVERORDNET KOSTPOLITIK FOR ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 4 kens formål... 5 kens målsætninger... 6 De officielle kostråd... 7 2 Forord

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Thorsø Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Kostpolitik for Gildbroskolen 1. august 2018

Kostpolitik for Gildbroskolen 1. august 2018 Kostpolitik for Gildbroskolen 1. august 2018 Gildbroskolens kostpolitik, 01-08-2018 1 Gildbroskolens kostpolitik. Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik har visionen at børn og unge sejrer i eget liv og

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring Mad- og måltidspolitik -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring . Uden mad og drikke trives børnene ikke Uden mad og drikke.. Kost og trivsel hænger unægtelig sammen trivsel og læring ligeså.

Læs mere

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider November 2018 Forord - Mad- og måltidspolitikken I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR DAGTILBUD

KOSTPOLITIK FOR DAGTILBUD KOSTPOLITIK FOR DAGTILBUD TEMA Stevns Kommune overordnede kostpolitik for dagtilbud KOSTPOLITIK FOR DAGTILBUD STEVNS KOMMUNE ØNSKER MED EN KOSTPOLITIK AT SÆTTE FOKUS PÅ MAD, MÅLTIDER OG FYSISK AKTIVITET

Læs mere

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning.

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning. INDHOLD: 1) Hvorfor have en kostpolitik 2) De 10 kostråd 3) Måltids sammensætning 4) Råvarer 5) Indkøb 6) Spisemiljø 7) Køkkenets åbningstider 8) Køkkenets service 9) Elever med i køkkenet 10) Regler for

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Mad- og bevægelsespolitik For børn og unge 0-17 år

Mad- og bevægelsespolitik For børn og unge 0-17 år Mad- og bevægelsespolitik For børn og unge 0-17 år Lolland Kommune 2017 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Visioner... 4 Fødevare- og Sundhedsstyrelsens anbefalinger... 5 Mad-og drikke... 6 Anbefalinger til

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Strategi for skolemad

Strategi for skolemad Strategi for skolemad Vores mål 1. Alle kan se, at de bliver dygtigere hver dag 2. Alle har mod til at deltage i verden 3. Alle har en ven i skolen 4. Læringen foregår overvejende eksperimenterende og

Læs mere

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider

syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider syddjurs.dk Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider December 2018 Forord Vision I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik at skabe

Læs mere

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af Design dit måltid Smage Få energi Hygge Sanse Blive mæt Snakke Lade op Slappe af I skal bruge 1 Sanse- og smagskittet (fælles i klassen) Gruppens planche og klassens planche En hjerne til at tænke jer

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og de har betydning

Læs mere

Om Æblet. Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab

Om Æblet. Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab Om Æblet Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab Kursusmappe København 2012 Program København Onsdag d. 22 august 2012 Kl. 9.00-9.20 Helle Brønnum Carlsen og Anna-Lise

Læs mere

Beskriv hvordan der arbejdes med anbefalingen. 1. Arbejder I med fysisk aktivitet for borgerne som en del af indsatserne? Ja

Beskriv hvordan der arbejdes med anbefalingen. 1. Arbejder I med fysisk aktivitet for borgerne som en del af indsatserne? Ja Fysisk aktivitet 1 Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet for voksne (18-64 år) Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er et pusterum i skolen, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst.

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Hvorfor en Madkultur: Børnene opholder sig i institutionen i en stor del af deres vågne tid og har derfor brug for at have god energi til en

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

LÆRERHÆFTET UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED NAVN SKOLE KLASSE

LÆRERHÆFTET UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED NAVN SKOLE KLASSE 1 LÆRERHÆFTET UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 6. OG 7. KLASSE MED TEMAERNE MAD, MÅLTIDER, SUNDHED, TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED NAVN SKOLE KLASSE 2 BAG OM UNDERVISNINGSMATERIALET MADlejrs program og undervisningsmateriale

Læs mere

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Madmod og madglæde - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

HELE VERDEN I KØKKENET

HELE VERDEN I KØKKENET LEKTION 4A HELE VERDEN I KØKKENET DET SKAL I BRUGE Madvarer og deres emballage Adgang til internettet Kamera Listen Grøntsager i sæson LÆRINGSMÅL 1. I kan vurdere, om en fødevare udleder meget eller lidt

Læs mere

Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift

Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift 8. MØDEGANG Mad Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift At deltagerne overvejer, hvad der påvirker deres madvaner At deltagerne mindsker dårlig samvittighed i forhold til deres madvaner og oplever

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Stavtrup dagtilbud

Mad- og måltidspolitik for Stavtrup dagtilbud Mad- og måltidspolitik for Stavtrup dagtilbud Intro: Denne folder indeholder Stavtrup dagtilbuds mad- og måltidspolitik - som tager udgangspunkt i Århus Kommunes overordnede kostpolitik. (søg evt. links

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Indledning Politik for mad, måltider og bevægelse har siden 2007 dannet grundlag for de tilbud og aktiviteter inden

Læs mere

Børnehuset Hanens kostpolitik

Børnehuset Hanens kostpolitik Børnehuset Hanens kostpolitik Kostpolitik i Børnehuset Hanen I Børnehuset Hanen bliver der lavet mad til alle børn hver dag. Maden består af økologiske produkter, friske varer, årstidens grønsager og hjemmebagt

Læs mere

SanseSlottets Madpolitik

SanseSlottets Madpolitik SanseSlottets Madpolitik Revideret februar 2014 Indhold Hvem får mad?... 2 Formål... 2 Målsætning... 2 Morgenmad... 2 Formiddags og eftermiddagsmad... 2 Frokost... 3 Drikkelse... 3 Spise-café... 3 Måltids-miljø...

Læs mere

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab

MADKUNDSKAB. Opgaveforslag til madkundskab Opgaveforslag til madkundskab Under temaet Mad, musik og motion har mad og madopskrifter et selvstændigt menupunkt. (http://heleverdeniskole.dk/mad-i-guatemala/. Her har eleverne mulighed for at læse om

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Et fælles måltid Fordi dit barn fortjener det! Maddag 2015

Et fælles måltid Fordi dit barn fortjener det! Maddag 2015 Et fælles måltid Fordi dit barn fortjener det! Maddag 2015 Redaktion: Erik Kristansen, FOA og Karina K. Andersen, Kost & Ernæringsforbundet Politisk ansvarlig: Gina Liisborg, FOA og Ghita Parry, Kost &

Læs mere

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens.

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens. Mad og måltider i Børnehuset Hvidehøj. Overordnede mål: Hvidehøjs mad og måltider tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad og måltider. Vi vil

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning Lærervejledning Formålet med Smagens Dag er at sætte fokus på smagens fem grundsmage og udfordre eleverne og deres smagssans. På Smagens Dag bliver eleverne præsenteret for forskellige smagsoplevelser,

Læs mere

Spørgeskema: køkken. Serverer køkkenet grønt tilbehør til det varme måltid? Ja, dagligt

Spørgeskema: køkken. Serverer køkkenet grønt tilbehør til det varme måltid? Ja, dagligt Kulinarisk kvalitet Hvor mange køkkenmedarbejdere tilsmager maden i forbindelse med tilberedning af hvert måltid? En To Flere end to Ingen Foretager køkkenet systematisk opfølgning og evaluering af dagens

Læs mere

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner 4. MØDEGANG Mad Introduktion Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner At diskutere hvad det betyder at spise sundt At kende og forstå Fødevarestyrelsens

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden 2 Alle kan lave mad! Alle kan lave mad, hvis de lærer hvordan. Gennem de seneste år er det desværre gået ned ad bakke, når man ser på madlavningen herhjemme. Der er nemlig færre og færre, som kan tilberede

Læs mere

Leg og læring på Madskolerne

Leg og læring på Madskolerne Leg og læring på Madskolerne Video, Madskoler 2015 Samarbejde for bedre madkultur Målet er at lære børn i alderen 8-12 år om madlavning, råvarer, sund kost og fysisk aktivitet på en sjov, lærerig og aktiverende

Læs mere

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden 2 Alle kan lave mad! Alle kan lave mad, hvis de lærer hvordan. Gennem de seneste år er det desværre gået ned ad bakke, når man ser på madlavningen herhjemme. Der er nemlig færre og færre, som kan tilberede

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 7 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgelig vigtigt,

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN MAD & MÅLTIDER MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN Det overordnede mål med vores kostpolitik er at fremme børnenes sundhed og velbefindende - vi véd, at glade børn trives. Måltiderne er en vigtig del af hverdagen

Læs mere

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Vi tilbyder sund kost: Den kost vi serverer for børnene i børnehuset Mariehønen er en del af børnenes hverdag og er derfor af stor betydning for deres opvækst

Læs mere

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os hele livet igennem. Børn skal have sund og nærende mad. Kosten har stor betydning for barnets vækst og udvikling.

Læs mere

Mad der smager af meget mere

Mad der smager af meget mere Din lokale madleverandør Mad der smager af meget mere Se mere på www.fælleskøkkenet.dk Fælleskøkkenet er en aktiv medspiller i lokalsamfundet som en god arbejdsplads, og fordi vi støtter initiativer, der

Læs mere

Sammen om en bedre skole

Sammen om en bedre skole Sammen om en bedre skole Brug skolernes trivselsdag den 4. marts 2011 Skolernes primære opgave er elevernes læring og udvikling. Denne opgave løses bedst, hvis fundamentet er trivsel og tryghed for alle.

Læs mere

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner FORSTÅ din skolemad med MATmovers Stjerneløb til 4.-6. årgang med fokus på sunde og spændende madpakker Lærerark 1 Lærervejledning

Læs mere

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset Varieret sund mad giver gode kostvaner Barnet har brug for 'brændstof' for at kunne vokse, lege og lære. De er aktive dagen igennem og det er derfor vigtig kosten er

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade.

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Børnehaven Bredstrupsgades lokale sundhedspolitik er udarbejdet i et samarbejde mellem personale og forældrebestyrelse. Sundhedspolitikken har sit udgangspunkt

Læs mere

Forældre- samarbejde

Forældre- samarbejde Forældresamarbejde Dialog Hvordan skaber vi en god dialog med forældrene omkring maden? Der er ofte stærke følelser og holdninger knyttet til børnenes mad. Det kan gøre det svært at håndtere uoverensstemmelser,

Læs mere

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Kære FDB vært, Du har modtaget 2 plakater, som du bruger, når du præsentere tema Ny Nordisk Hverdagsmad for kursisterne! Plakat nr.

Læs mere

Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg

Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg 12. MØDEGANG Mad Indkøb. Hvorfor handler jeg, som jeg gør? Det kolde bord ud fra supermarkedsbesøg At deltagerne bliver bevidst om, at det er nemt at vælge sundt ved at kigge efter Nøglehuls- og Fuldkornsmærket

Læs mere

Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke?

Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke? 3 Hvad spiser I af forskelligt mad i løbet af en dag? Er der noget, man ikke må spise? Hvis ja, hvad? Hvis nej, hvorfor ikke? Hvad vil det sige, at maden skal variere? Går I til noget sport i jeres fritid?

Læs mere

Information om Madskoler og det at være frivillig instruktør

Information om Madskoler og det at være frivillig instruktør Information om Madskoler og det at være frivillig instruktør Madskoler arrangeres af 4H 1) i et samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Madskolerne så første gang dagens lys i 2004. I sommeren

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Indhold Forord... 2 1. Formål med kostpolitikken i Hørning BørneUnivers... 2 2. Generelle principper... 2 3. Hørning BørneUnivers tilbyder følgende måltider... 3 4.

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Sammenhæng. kombineret med frugt og grønt så er man nået langt. Denne mad- og måltidspolitik gælder for både børnehave og vuggestue.

Sammenhæng. kombineret med frugt og grønt så er man nået langt. Denne mad- og måltidspolitik gælder for både børnehave og vuggestue. Sammenhæng. Vi ved alle at kosten har stor betydning for vores trivsel og velvære. Det gælder også for børn. De kan bare ikke selv fortælle hvad for noget mad de har brug for, for at føle velvære, så det

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer Årstider Fag Mad Kompetenceområder og faglige temaer Introduktion Faglige temaer Smag og tilsmagning (1) 1. En duft der vækker (jule)minder Smag og tilsmagning, Madens æstetik Duft, Sans, Snak 2. Duften

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

LOKAL MAD- OG MÅLTIDS- POLITIK

LOKAL MAD- OG MÅLTIDS- POLITIK LOKAL MAD- OG MÅLTIDS- POLITIK Dagnæs Dagtilbud 2019 Foto: Martin Bubandt, Politiken VORES VISIONER FOR MAD- OG MÅLTIDSPOLITIKKEN Børnenes kostvaner grundlægges tidligt i barndommen, og vil ofte følge

Læs mere