Malernes Fyn Fyns Hoved

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Malernes Fyn Fyns Hoved"

Transkript

1 Malernes Fyn Fyns Hoved Find 11 malerier i et af Fyns smukkeste landskaber Fynske Fodspor 1

2 Planlæg din rute Ruten er ca. 6 km. Vejledende tid 3 timer. Fyn er kendt for sin storslåede natur og smukke landskaber. Træd i billedkunstnernes fodspor og oplev de landskaber, der inspirerede dem. Denne rute er en kombineret cykel-, gå- og bilrute. Ud over Fyns Hoved, kan du vælge at besøge Svanninge Bakker efterfølgende for, at se næste del af malernes Fyn. Bemærk, at en del steder på denne rute, ligger i naturen, hvilket betyder, at de kan være udfordrende for gangbesværede.

3 Rute introduktion Jeg har nu endelig fundet det jeg hele min levetid har ledt efter, skrev kunstneren Fritz Syberg til sin kone efter sit første besøg på Fyns Hoved. Fyns Hoved ligger helt ude på spidsen af halvøen Hindsholm. Med vand til alle sider ændrer lyset sig konstant og landskabets duvende bakker, vige, laguner, gravhøje, slotte, idylliske landsbyer og engdrag, har betydet, at Hindsholm og Fyns Hoved har været et attraktivt udflugtsmål for malere de sidste 150 år. Her er nogle af de smukkeste malerier på Fyn blevet til.

4 Johannes Larsen og Fritz Syberg er blandt de mest kendte malere som arbejdede på Fyns Hoved. De tilhørte kunstnergruppen Fynbomalerne som eksisterede fra omkring 1900 til Fælles for Fynbomalerne var, at de i deres malerier udtrykte en dyb kærlighed til naturen og til det simple liv med familien. Mange af malerierne kan tolkes som en modreaktion på tidens industrialisering, men Fynbomalerne ønskede også at vise, at det man ofte tager for givet i livet i virkeligheden er det vigtigste. I 1908 malede Fritz Syberg sine tre yngste børn på Fyns Hoved. Hvorfor netop dette sted? Hvad inspirerede ham? Det var næppe udelukkende børnene, som er tre ud af en søskendeflok på syv. Snarere var det nok kærligheden til tanken om det simple liv i ét med naturen. Romantisk? Måske nok, men det er bestemt en stærk drivkraft og inspirationskilde. Selvom området pga. hav og vejr har ændret sig en smule siden Fynbomalerne var her for 100 år siden, er meget stadig uforandret: Fiskerbådene ligger endnu i Korshavn, og

5 naturen er i de store linjer bevaret. Fritz Syberg og hans familie tilbragte mange somre på Fyns Hoved, og den stenede strand, hvor han malede sine børn, er der stadig. Du kan se, om området har forandret sig ved at sammenligne naturen i dag med den, som Fynbomalerne så og skildrede i deres malerier.

6 Rutekort FYNSHOVED A Rute Vej Gangsti Interessepunkt E Valgfrit punkt Start adresse Fynshovedvej 5390 Martofte Fynshovedvej 315 Johannes Larsen Hjem i Kerteminde KO SARE

7 Vælg et interessepunkt

8 A GPS: 55, , Jens Birkholm Strandparti Kan du se det? Motivet? Vand, sten og klint ligner i det store hele sig selv - naturligvis har stenene flyttet lidt på sig i løbet af de 100 år, men synet er næsten det samme. Jens Birkholm styrer vores oplevelse af udsigten ved at lade vores blik gå fra den største sten i venstre forgrund af billedet hen over de næste sten i vandet til den karakteristiske klint ved Bakkenhald, som den stenede vandkant slutter i. Jens Birkholm: Strandparti, Fyns Hoved Olie på lærred. 44 x 58 cm. Faaborg Museum.

9 Med sine gule sandskrænter og græsbeklædte top står den i dag fuldstændig som Jens Birkholm malede den for over 100 år siden. Jens Birkholm var nær ven af familien Syberg og en af de kunstnere, som besøgte familien på Fyns Hoved. Jens Birkholm tilbragte sommeren 1909 hos Johannes Larsen i Kerteminde og på Fyns Hoved, hvor han boede i familien Sybergs lille gæstehytte. På Fyns Hoved malede han sammen med Fritz Syberg, og det kom der mange billeder ud af med motiv fra kysten, stranden og havet. Her har han malet sten i vandkanten tæt ved familien Sybergs sommerhytter. Han har på Fyns Hoved skildret det stille vand med store sten og den karakteristiske klint ved Bakkenhald i baggrunden. De store tunge sten står som øer i det lave vand, og de giver sammen med den stenede bund rødlige nuancer til vandet, som gradvist forsvinder og afløses af blå, som gradvist forsvinder og afløses af farven på det dybere vand. Ligesom Fritz Syberg var Jens Birkholm fra Faaborg, hvor han startede som malersvend. Han var autodidakt, dvs. selvlært kunstmaler,

10 og opfattede sig selv som elev af gruppen af Fynbomalere, som han også knyttede et nært venskab til, især den syv år ældre Fritz Syberg. Birkholm er kendt for sine skildringer af folk på samfundets bund, eksempelvis fra fattiggården i Faaborg eller herbergerne i Berlin, hvor han boede i en årrække.

11 B GPS: 55, , Fritz Syberg Oprørt hav ved Fyns Hoved Du ser her den nordlige klint af Fyns Hoved malet ude fra vandet. Fritz Syberg har sandsynligvis været ombord i en båd. Du må derfor ud at sejle for at få samme syn, som Fritz Syberg havde en dag i Fritz Syberg kom første gang til Fyns Hoved i december Han blev så betaget af naturen, at han skrev dette hjem til sin kone: Jeg har aldrig nogensinde været på et fremmed Sted, hvor Landskaberne og Naturen i det hele taget, i den Grad er gaaet Fritz Syberg: Oprørt hav ved Fyns Hoved okt Akvarel. 45 x 58 cm. Privateje collection

12 ind i Skallen på mig øjeblikkelig, som her [...] Jeg forsikrer dig, at jeg disse to sidste Dage har gaaet rundt med en Fornemmelse, som jeg nu endelig havde fundet noget jeg hele min Levetid havde gaaet og ledt efter. Familien Syberg vendte i de følgende år tilbage til Fyns Hoved. Ligesom maleren Johannes Larsen var Fritz Syberg optaget af det impressionistiske maleri. Dvs. et maleri, hvor kunstneren bestræbte sig på at indfange øjeblikket. Akvarel, som dette billede er malet med, var helt oplagt at benytte her i båden, da det ikke tog så lang tid om at tørre som f.eks. oliemaling. Derudover kunne man let tage papir, tegneplade og vandfarve med sig på tur, for de fyldte mindre og var lettere at slæbe rundt på end lærreder, staffeli og maling. Senere i atelieret kunne man så overføre akvarelskitsen til et lærred, hvis man ønskede det.

13 C GPS: 55, , Fritz Syberg Kunstnerens børn på stranden Fritz Syberg har her malet sine børn på en varm sommerdag med roligt vand og en blå sommerhimmel med bløde skyer. Kan du se, at den lille klint til venstre i billedet har ændret sig en del på de cirka 110 år? Havet har gradvist spist sig ind på den, men ellers kan du om sommeren nyde de helt samme omgivelser, som Fritz Sybergs børn gør på maleriet. Det område, du står i nu, var et af familien Fritz Syberg: Kunstnerens børn på stranden. Fyns Hoved Olie på lærred. 60 x 85 cm. Carsten Reissmanns Samling/Johannes Larsen Museet.

14 Sybergs foretrukne badesteder på Fyns Hoved. Det er et billede, som lyser af ro og sommervarme. Det er menneske og natur i forening. Det er et motiv, som giver et optimistisk indtryk af menneskets forhold til naturen, ligesom de øvrige billeder af børnene, der leger i vandet eller på stranden. Børnene er ikke hovedmotivet, men glider naturligt ind som en del af sommerlandskabet. Vandet er stille, børnene slår smut, og strandblomsterne står i fuldt flor. Sammen med den lille klint nærmest omfavnes de tre barfodede børn af sommeren.

15 D GPS: 55, , Theodor Philipsen Landskab. Nordkysten af Fyn. Theodor Philipsen boede i København og tog især ud på Amager eller Saltholm, når han ville male naturen. Han var på Fyns Hoved og male, når han besøgte Fynbomalerne Johannes Larsen og Fritz Syberg. Det var kærligheden til naturen og især dyrene, der kom til at dominere hans kunst. Maleriet her er det første kendte fra Fyns Hoved. Theodor Philipsen var gæst hos den kunstinteresserede baron Juel-Brockdorff på Theodor Philipsen: Landskab. Nordkysten af Fyn Olie på lærred. 28 x 40 cm. Johannes Larsen Museet.

16 godset Schelenborg på Hindsholm, da han malede det. Maleriet er fra før Theodor Philipsen rejste til Paris sammen med kunstneren Lauritz Tuxen, og før han blev venner med og inspireret af den franske maler Paul Gauguin, der i vinteren opholdte sig i København. Theodor Philipsen har her malet det lave vand og de flade sandbanker på Fyns Hoveds østside, men det er uden de korte, dynamiske og farvemættede penselstrøg samt det vibrerende lys, han siden blev så kendt for, og som skaber et særligt liv i mange af hans senere malerier. Theodor Philipsen lod sig inspirere af det franske kunstnermiljø, og han fik stor betydning som formidler af den franske impressionismes ideer om brug af lys og farve i Danmark - bl.a. blev han en inspirationskilde for Fynbomalerne, herunder Johannes Larsen og Fritz Syberg.

17 E GPS: 55, , Fritz Syberg Blomstereng. Fyns Hoved. Du kan nok se engen, ikke sandt? Hvis du er her om sommeren, vil du nok desværre ikke se de sommerblomster, som Fritz Syberg malede. De bliver spist af de køer og får, som i dag går her på engen. I maleriet her har Fritz Syberg været betaget af Fyns Hoveds særlige lys, og han har måttet arbejde hurtigt for at fange det med farver og penselstrøg. Det vibrerende lys og de stærke farver er inspireret af den franske Fritz Syberg: Blomstereng. Fyns Hoved Olie på lærred. 59 x 80 cm. Johannes Larsen Museet.

18 impressionisme, hvor kunstnerne forsøgte at fange det flygtige indtryk af lys og farver på stedet. Man kan få fornemmelsen af, at naturen har overvældet kunstneren i en sådan grad, at han har måttet fange det hele her og nu - alt emmer af stærk, spontan male- og sommerglæde. Forgrundens blomster er bygget op af korte, grove, lodrette og farvemættede strøg, der gengiver engens virvar af lilla, gule og lyserøde blomster, og i baggrunden har Fritz Syberg malet de hvælvede bakker med mere udflydende, vandrette strøg og farver, men i samme nuancer. Horisontlinjen er placeret højt i billedet, hvilket giver det frodige landskab hovedrollen. Over Fyns Hoveds grønne bakker hviler en smuk sommerhimmel med klare blå farver og et skydække, som blomsterengens gule, lyserøde og lilla farver spejler sig i.

19 F GPS: 55, , Gerda Andrea Heltoft Fællesstranden, mod Fyns Hoved. Kan du genkende Fyns Hoveds karakteristiske bakker? Måske du undrer dig over den flade landtange, som forbinder Fyns Hoved med fastlandet? På Gerda Andrea Heltofts maleri fremstår den nemlig noget højere end i virkeligheden. Det må være kunstnerisk frihed, for det klæder bestemt kompositionen. Hvorfor malede Gerda Andrea Heltoft så netop her? I 1962 flyttede hun med sin mand, kunstneren Kjeld Heltoft, til den nedlagte skole Gerda Andrea Heltoft: Fællesstranden - mod Fyns Hoved Pastel. 45 x 54 cm. Johannes Larsen Museet.

20 i Nordskov, den nordligste by på Hindsholm, nærmest Fyns Hoved. Hendes mand var en maler, der især var optaget af menneskene, træerne, dyrene og faunaen; dvs. alle de ting, som vokser og kræver vækstbetingelser. Der er næppe tvivl om, at de to har inspireret hinanden og været optaget af samme temaer. Fyns Hoveds natur står centralt i Gerda Andreas motivverden, ligesom her hvor hun har skildret udsigten fra fællesstranden nedenfor Jøvet op mod Fyns Hoved samt de smukke skyformationer i sarte pastelfarver.

21 G GPS: 55, ,60786 Jeppe Larsen Parti fra Fyns Hoved Jeppe Larsen har været på Fyns Hoved for at male den særlige natur, som du også står omgivet af netop nu. Det trekantede sømærke i maleriets venstre side er stadig her på Korsøre og kan give dig et praj om, hvor maleren har stået. Jeppe Larsen har kigget mod øst ind over strandsøen Pugesø, et lavvandet område, som er i konstant forandring. Området ligger ved den lille fiskeri og lysthavn, men hvis du prøver Jeppe Larsen: Parti fra Fyns Hoved U.å. Olie på lærred, 80 x 95 cm. Johannes Larsen Museet

22 at genkende vegetationen og strandsøerne, kigger du forgæves. Det er et vådområde, hvor grænsen mellem vand og land hele tiden ændrer sig. Fra måned til måned alt efter årstid og nedbør opstår og forsvinder de små søer. Du kan dog genfinde landtangen og Langø, som ses i baggrunden. Men hvorfor valgte han dette sted? Jeppe Larsen var barnebarn af Fynbomaleren Johannes Larsen og voksede op i Kertemindes kunstnermiljø. Han arvede sin farfars blik for naturen og kærligheden til Kerteminde-egnen og var dybt engageret i bevarelsen af byen og miljøet. Man må sige, at han har bidraget til at bevare naturen, i hvert fald i olie på lærred. Han har malet vådområdets vegetation med varme gule, røde og grønne farver, som skyder sig ind og ud mellem det blå vand. Over horisontlinjen hæver en oplyst og en smule truende, himmel sig. Skyer danner fantastiske mønstre i farver, der går fra lilla til lys gul, og kun enkelte steder titter en blå himmel igennem skydækket.

23 H GPS: 55, , Fritz Syberg Fiskere der bøder garn Fritz Syberg har malet to fiskere, der arbejder med deres garn. Maleriet er skabt på landtangen ved Korsøre, lidt ude mod spidsen. Det er svært ikke at føle sig overvældet af naturen på Fyns Hoved - og ligesom fiskerne, der levede af havet, føler man sig hurtigt meget lille. Måske føler du netop nu, hvad Fritz Syberg følte da han malede billedet. Det er ikke tilfældigt, at så mange af malerierne herfra har en meget lav horisontlinje. Det levner nemlig plads til at beskrive himmelens stemninger - den himmel, som styrede både Fritz Syberg: Fiskere der bøder garn. Fyns Hoved Olie på lærred. 36 x 57 cm. Carsten Reissmanns Samling/ Johannes Larsen Museet

24 fiskeres og kunstneres arbejdsrytme på Fyns Hoved. Kender du ikke maleriet i forvejen, ser du måske ved første øjekast kun den forreste fisker, men i baggrunden lidt til venstre sidder endnu en fisker på jorden. Fiskerne går med deres gulbrune tøj let i et med den meget gule strandslette, de befinder sig på. Strandsletten afgrænses af en blå stribe vand samt Meljø og Langø i baggrunden. Over fiskerne hæver sig en blå himmel med gråhvide skyer, som man nærmest kan fornemme sejle fremad og ud mod venstre. På billedet er fiskerne travlt optaget af deres arbejde. Det meste af fiskernes grej var hjemmegjort, inkl. garnet, som fiskerne selv syede og bødede/ reparerede, når der kom huller i. Før i tiden havde fiskerne en hytte ved Korshavn, som de kunne overnatte i i tilfælde af dårligt vejr. Den dag i dag holder fiskerne stadig til i Korshavn, hvor der nu er bygget en lille havn med en bådebro. Se dig omkring. Netop nu kunne du måske selv være et element i et maleri, en tegning eller et foto.

25 I GPS: 55, , Pughavn Nordligst på halvøen var der naturhavne ved Pughavn og Korshavn. Her har der i vikingetiden og tidlig middelalder været handelspladser og arkæologer har fundet jernøkser, hvæssesten og endda sølvskatte. Hvorvidt de mange økser stammer fra krigeriske begivenheder, gravgaver fra ødelagte grave, eller om der på handelspladserne har været en produktion af økser, vides ikke. Korshavn må siges at være den yngste af de to handelspladser, antageligt anlagt i tidlig middelalder, at dømme efter stednavnet. Den er nævnt i middelalderlige kilder, og har været den eneste rimeligt sikre havn mellem Kerteminde og Bogense. Navnet knytter sig formentlig til et nu forsvundet kors på en af landtangerne, der har fungeret som landkending. Området er fantastisk til en god vandre- eller sejltur, og er en udflugt værd!

26 J GPS: 55, , Fritz Syberg Korshavn & Ankerliggere i Korshavn De fleste billeder af Mejlø har Fritz Syberg malet i det første årti af 1900, men hvert år har forskellig farveholdninger karakteriseret billederne. De to billeder her fra 1907 er præget af en lidt dyster stemning, som er generel for Sybergs billeder fra Fyns Hoved i Mon det kan hænge sammen med i sommervejret? Eller kunstnerens humør det år? Du kan nok tydeligt se, at motivet er det samme i de to malerier, men vind og vand har siden ædt sig ind på og ændret Mejløs markante klintespids. Fritz Syberg var fascineret af dette motiv, hvor Mejlø ligner en perle, der flyder på havoverfladen - som kunstneren selv har beskrevet synet. Man forstår, hvad han mener, når man ser, hvordan han har malet lyset, som giver genskin i Mejløs sandklinter. Fritz Syberg er i øvrigt langt fra den eneste kunstner, som maler det samme motiv igen og igen - det er en måde at skildre vejret og lysets skiften, og som du kan se, ændrer havet sig også konstant.

27 Fritz Syberg ( ): Ankerliggere i Korshavn Skitse. Olie på lærred. 16 x 22 cm Korshavn Olie på lærred. 35,8 x 49,4 cm. Carsten Reissmanns Samling/Johannes Larsen Museet

28 På de to malerier ser vi Mejlø fra nord - fra spidsen af halvøen Korsøre. Fra denne vinkel, hvor resten af den lange ø er gemt bag den smalle, men høje nordlige klintespids, fremstår den ellers lange ø som en lille rund ø i vandet. Fritz Syberg har malet mange billeder af Mejlø fra denne vinkel i forskelligt vejr og med og uden fiskerbåde. På det første billede har han malet Meljø i roligt vejr, hvor havet bølger stille, mens nogle mørke skyer dog truer forrest i billedet. På det andet maleri er det blæst op og med grove pletter af hvidt, viser Fritz Syberg havets skum og krusninger.

29 K GPS: 55, ,60634 Lars Swane Udsigt mod Mejlø Fyns Hoved Lars Swane har i 1962 malet udsigten herfra mod Mejlø. Hvis vejret arter sig, kan du let genkende motivet, når du ser ud over havet. Mejlø er en aflang ø, som vi kan se på Lars Swanes maleri. Kunstneren har fremhævet øens form med en mørk konturlinje, der faktisk er synlig i virkeligheden på den rette tid og i det rette vejr. Han har stået, cirka hvor du står netop nu, og malet udsigten mod Mejlø på en overskyet Lars Swane: Udsigt mod Mejlø. Fyns Hoved Olie på lærred. 35,5 x 50,5 cm. Johannes Larsen Museet

30 dag. Pga. de tunge skyer får maleriet dermed et strejf af noget dystert. Klare gule, grønne og mørkelilla nuancer i forgrunden letter maleriet en smule. Den lidt dystre stemning er atypisk for Lars Swane, der ofte malede let og farverigt. Strandengen var dengang et område med tør engbevoksning. De gulbrune farver danner kontrast til det blågrå vand og himmelen. Hvorfor opsøgte Lars Swane dette sted? Lys og natur, javist. Men er der ikke andre steder i Danmark, hvor en maler kan opleve lignende omgivelser? Arv og en stærk følelse af hjem og familie havde en vis betydning. Lars Swane var søn af Christine og Sigurd Swane, som begge var kunstnere, og han var desuden nevø til Johannes Larsen. Lars Swane havde dybe rødder i Kerteminde og kom ofte på Fyns Hoved. Man kan sige, at han har arvet kærligheden til landet og kunsten fra forældrene men spiret frøet selv.

31 L GPS: 55, , Johannes Larsens hjem Johannes Larsen Museet Møllebakken Kerteminde Web: I 1901 lagde Fynbomaleren Johannes Larsen og hans hustru Alhed grundstenen til denne store villa på Møllebakken. I 1890 erne havde der været rigeligt med plads i Johannes Larsens barndomshjem den store købmandsgård i Langegade 50 - men efterhånden resulterede Larsen-parrets

32 gæstfrihed i et konstant rykind af kunstnere og forfattere; Digtere som Johannes V. Jensen, billedhuggere som Kai Nielsen og et utal af malere. Det er uden tvivl digteren Otto Gelsted, som Johannes Larsen og Alhed ansatte som huslærer for deres to drenge, som med en enkelt sætning karakteriserer stedet bedst: I sin frodighed et enestående fristed for skønhed og kultur. Med sine 16 gæstesenge var huset et stort og gæstfrit kunstnerhjem. En række af datidens kunstnere mødtes her, især Fynbomalerne. Johannes Larsens villa fra 1901 er tegnet af arkitekten Ulrik Plesner og ombygget af Carl Petersen. I 1990, mange år efter Johannes Larsens død, åbnedes et museum på stedet.

33 Turen ender her! Men der er meget mere at opleve. I kan fortsætte udforskningen af Malernes Fyn, ved at besøge Svanninge Bakker (rute 2): Men I kan også se de mange andre ruter på Fyn, der byder på mange forskellige oplevelser. Der er gåture, cykelture, bilture, og tur med skinnecykel. Der er ruter for familier, venner, kærester og dem, der vil udforske på egen hånd. På næste side kan I se et kort med de andre ruter på Fyn, og hente dem ned I gerne vil prøve idag eller en anden gang. Tak for nu!

34 Alle ruter Se alle ruterne på Fyn nedenfor, besøg vores hjemmeside for flere detaljer! 8 Runesten og Vilde Fugle 1 Malernes Fyn Fyns Hoved Fortidens Odense 5 4 Vikingemagt & Kirker 9 Nyborg Slot Kommer snart! 7 Assensbanen 3 Slipshavn 2 Malernes Fyn Svanninge Bakker Sydfynsk Kultur 6 Ærø Kommer snart! Langeland Kommer snart!

Faaborg Museum Indgangspartiet

Faaborg Museum Indgangspartiet Faaborg Museum Faaborg Museum er tegnet af arkitekt Carl Petersen (1874 1923) og blev åbnet i 1915. Museet blev bygget til at rumme konservesfabrikant og mæcen Mads Rasmussens samling af fynbokunst, da

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

golddigger Fire hovedværker

golddigger Fire hovedværker Fire hovedværker GOLDdigger tager afsæt i fire af P.C. Skovgaards landskabsmalerier. Disse hovedværker er udgangspunkt for udforskning af tre perspektiver på Skovgaards identitet som menneske: Hans personlige,

Læs mere

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN E ELEVHÆFT Johannes Larsen Johannes Larsen blev født i Kerteminde i 1867. Hans forældre havde en stor køb- mands-forretning, og de var ret rige. Forældrene havde

Læs mere

Fritz Syberg. Selvportræt, 1902. Fritz. Syberg. Kunsten og kærligheden. Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99. Opgaveark ...

Fritz Syberg. Selvportræt, 1902. Fritz. Syberg. Kunsten og kærligheden. Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99. Opgaveark ... Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99 Fritz Syberg. Selvportræt, 1902 Fritz Syberg Kunsten og kærligheden Opgaveark Navn: Klasse:... Fritz Syberg. Høstlandskab (Kerteminde), 1905 Fritz Syberg. Høstbillede,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Møllebakken 14 5300 Kerteminde Tlf. +45 65 32 11 77 www.johanneslarsenmuseet.dk

Møllebakken 14 5300 Kerteminde Tlf. +45 65 32 11 77 www.johanneslarsenmuseet.dk Johannes Larsen Museet Møllebakken 14 5300 Kerteminde Tlf. +45 65 32 11 77 www.johanneslarsenmuseet.dk Kontakt: Museumsinspektør Troels Malthe Borch Tlf. +45 23 96 06 07 / tmb@kertemindemuseer.dk Indhold

Læs mere

Johannes larsen museet

Johannes larsen museet Johannes larsen museet om glæden ved kunst og natur Tilbud til skoler Johannes Larsen museet Johannes Larsen Museet er dels et kunstnerhjem, dels et kunstmuseum med egen kunstsamling og skiftende udstillinger.

Læs mere

Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen

Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt Malerier af kunstner Michael Lønfeldt Her i kataloget viser jeg fotos med et udvalg af de seneste malerier jeg har lavet. Med lidt tekst om

Læs mere

Forslag til tværfaglige undervisningsforløb med dansk, natur og teknik og historie.

Forslag til tværfaglige undervisningsforløb med dansk, natur og teknik og historie. Forslag til tværfaglige undervisningsforløb med dansk, natur og teknik og historie. Johannes Larsen Museet byder med et originalt kunstnerhjem og -atelier samt nyere udstillingsbygninger på en bred indgang

Læs mere

Thorvald. Hagedorn-Olsen. Frederikssund Kunstforening

Thorvald. Hagedorn-Olsen. Frederikssund Kunstforening Thorvald Hagedorn-Olsen Thorvald Hagedorn-Olsen (1902-96) Biografi Udvalgte udstillinger Hovedbiblioteket - Helsingør J. F. Willumsens museum -Frederikssund. 90 års jubilæum for Th. Hagedorn-Olsen v./

Læs mere

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt

ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt ART BOOK 2016 Abstrakte malerier af kunstner Michael Lønfeldt Malerier af kunstner Michael Lønfeldt Her i kataloget viser jeg fotos med et udvalg af de seneste malerier jeg har lavet. Med lidt tekst om

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN af UFFE CHRISTOFFERSEN 2014 PORTRÆTTET og FARVEN Maleriet byder konstant på nye udfordringer. Den seneste opgave har været et portræt af tidligere regionrådsformand Vibeke

Læs mere

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Omkring 150 gæster indfandt sig til fernisering og åbningsarrangement på Efterårsudstillingen på Hirtshals Fyr. Kunstudvalget

Læs mere

Jubilæumsår 2010. Johannes Larsen Museet Fyns Kunstmuseum Faaborg Museum

Jubilæumsår 2010. Johannes Larsen Museet Fyns Kunstmuseum Faaborg Museum Jubilæumsår 2010 Jubilæumsår 2010 Johannes Larsen Museet Fyns Kunstmuseum Faaborg Museum Filipsen Grafisk Produktion. 7550 3636 Johannes Larsen Museet Fyns Kunstmuseum Faaborg Museum Faaborg Museum Grønnegade

Læs mere

Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet. Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen. Opgaveark ...

Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet. Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen. Opgaveark ... Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet Opgaveark Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen Navn: Klasse:... Møllebakken Johannes og Alhed Larsen, ca. 1900 Ægteparret

Læs mere

Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin

Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin Tekst og redaktion ved Lasse Kaae og Majbritt Løland, Randers Kunstmuseum, oktober 2016. 1 Lærervejledning Lærervejledningen giver en introduktion til

Læs mere

Skitsere. Lave en skitse af

Skitsere. Lave en skitse af Skitsere Lave en skitse af Farvelægge Forsyne en konturtegning (eller anden flade) med et lag farve eller maling. Modellere Frembringe en figur eller en bestemt form ud af et materiale. Udhuling af ler

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

På tur Vores farvand. Kerteminde Kajakklub. Vores farvand. Version: På tur Side 1 af 5

På tur Vores farvand. Kerteminde Kajakklub. Vores farvand. Version: På tur Side 1 af 5 Version: 2018.04.24 Side 1 af 5 Rofarvandene omkring Kerteminde Kerteminde Kerteminde er en dejlig og malerisk by med mange turister om sommeren, og derfor findes her mange hoteller og restauranter, et

Læs mere

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte e r i n d r i n g e n s l a n d s k a b e r Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte landskaber.

Læs mere

Livø tur Video. Grafisk & Foto

Livø tur Video. Grafisk & Foto Livø tur 2017 Video Grafisk & Foto Smukt syn og et glimt af Livøs havn. Den store flotte sol, stråler ned på den smukke sø. Den søde grå kat står og kigger på den smukke danske natur. En flot konstruktion

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

Ulrik Hoff. Bente Hammershøy. Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur. Tekster af

Ulrik Hoff. Bente Hammershøy. Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur. Tekster af Ulrik Hoff Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur Tekster af Bente Hammershøy Bente Hammershøy Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur Udstillingens

Læs mere

Rejseskildringer i Randers Kunstmuseums samling

Rejseskildringer i Randers Kunstmuseums samling Rejseskildringer i Randers Kunstmuseums samling Ønsker I at opdage og udforske rejseskildringer i kunsten gennem tiden, kan I tage på opdagelse i Randers Kunstmuseums samling og se og lære om de rejsende

Læs mere

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER PETER LUNDBERG OLIEMALERIER 2 Oliemaleri str. 150 x 150 cm. 2012. Millingbæk fantasi / A Closer Look A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg håndteret lærred, farver og

Læs mere

DEN GÅENDE TIGER. 10 malerier inspireret af Alberto Giacomettis skulptur LʼHomme qui marche I. eller The Walking Man I. Uffe Stadil Christoffersen

DEN GÅENDE TIGER. 10 malerier inspireret af Alberto Giacomettis skulptur LʼHomme qui marche I. eller The Walking Man I. Uffe Stadil Christoffersen DEN GÅENDE TIGER 10 malerier inspireret af Alberto Giacomettis skulptur LʼHomme qui marche I. eller The Walking Man I. Uffe Stadil Christoffersen DEN GÅENDE TIGER Den Gående Tiger er titlen på mine 10

Læs mere

MODEL TIL BILLEDANALYSE

MODEL TIL BILLEDANALYSE MODEL TIL BILLEDANALYSE Beskæring: Hvad har man valgt at vise? Hvad kan man se indenfor rammen? Fylder motivet hele billedet ud til rammen? Synes motivet at sprænge ud over rammens grænser? Hvad har fået

Læs mere

Velkommen til Feriecenter Samsø!

Velkommen til Feriecenter Samsø! Feriecenter Samsø Velkommen til Feriecenter Samsø! Introduktion Det skønne Feriecenter Samsø byder på noget for enhver smag. Der tilbydes et hav af aktiviteter som f.eks. bowling, bueskydning, fodboldgolf,

Læs mere

TA MED TIL 1800-TALLET

TA MED TIL 1800-TALLET TA MED TIL 1800-TALLET - For børn og deres voksne Denne folder vil være en spørgelysten rejsemakker, som bringer dig og din familie rundt i museets samling af kunstværker fra 1800-tallet. ARoS ønsker jer

Læs mere

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Søren Andersen og datter

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Søren Andersen og datter Søren Andersen Bente Hammershøy Dobbelteksponering Søren Andersen og datter Galleri Brænderigården viser en speciel udstilling, hvor far og datter, Søren Andersen og Karin Lønbæk, udstiller sammen med

Læs mere

Skattekort. Jagten på den forsvundne skitsebog. God jagt! En kunstner har mistet sin skitsebog i museet!

Skattekort. Jagten på den forsvundne skitsebog. God jagt! En kunstner har mistet sin skitsebog i museet! Jagten på den forsvundne skitsebog Skattekort En kunstner har mistet sin skitsebog i museet! Han hedder Krøyer og kan være lidt glemsom. Skitsebogen er vigtig for ham. Han har nemlig tegnet en idé til

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI Aarhus Grundlovstriatlon den 5. juni 2014 Dansk Politiidrætsforbund Kære Triatleter Det er en stor fornøjelse for mig, at byde jer velkommen til det første triatlon-stævne i PI Aarhus regi.

Læs mere

Hvad er det lige, der er så særligt ved Anglesey? Rovandet

Hvad er det lige, der er så særligt ved Anglesey? Rovandet Wales sommeren 2017 Jeg har roet kajak i en del år og har efterhånden i nogle år tænkt, at jeg på ét eller andet tidspunkt i mit liv skulle til Wales for at ro. Den drøm fik jeg realiseret her i 2017,

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Vi tillader os hermed at indstille følgende 2 kunstbøger til Den fynske Kulturpris 2011:

Vi tillader os hermed at indstille følgende 2 kunstbøger til Den fynske Kulturpris 2011: Faaborg-Midtfyn Kommune Tinghøj Allé 2 5750 Ringe Att. Peter Stenstrup Holm Faaborg d. 15. august 2011 Vi tillader os hermed at indstille følgende 2 kunstbøger til Den fynske Kulturpris 2011: KUNSTBILLEDBOG

Læs mere

oplev SOrgenfri VED mølleåen

oplev SOrgenfri VED mølleåen oplev SOrgenfri slotshave LANDSKABSHAVEN VED mølleåen Skovbrynet FUGLEVAD STATION N MØLLEÅEN Kongevejen SORGENFRI SLOT Lyngby Hovedgade LYNGBY SØ sorgenfri SLOT Den gamle køkkenhave MØLLEÅEN DRONNINGEKILDEN

Læs mere

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia 6. maj 2009 Selv om jeg nu har haft catamaran i Midelfart Sejlklub og i Middelfart Marina i snart 30

Læs mere

EFTERÅR 2011 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2011 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2011 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus præsenterer her vores hidtil største program. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på hjemmesiden

Læs mere

Renæssancehavnen i Kerteminde

Renæssancehavnen i Kerteminde Renæssancehavnen i Kerteminde 1 indholdsfortegnelse Områdeafgrænsning...4 Havnens historiske lag...7 Havnens rum - havnens scene...9 En rejse gennem tiden...11 Forside billede Skitse af Niels Larsen ca.

Læs mere

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen 18. aug. 18. okt. 2 0 1 2 Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen Velkommen til udstillingen Art Together Udstillingen præsenterer værker af Billedkunstner Marianne Johansen og arkitekt og billedkunster

Læs mere

SKULPTURPAS FOR BØRN

SKULPTURPAS FOR BØRN SKULPTURPAS FOR BØRN Vil du med på Skulpturjagt - følg den røde tråd 4 5 3 6 2 1 10 8 9 7 Introduktion Ved du, hvad en skulptur er Man kan gå rundt om en skulptur, i modsætning til et maleri. Den kan være

Læs mere

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet oplev GRÅSTEN SLOTSHAVE Blomsterhaven i landskabet N STORE DAM GARTNERIET ÅKANDEDAMMEN FELSTEDVEJ SLOTSSØEN BILLEDDAMMEN GRÅSTEN SLOT Slotsbakken SLOTSBAKKEN 0 50 100 METER Gråsten Slot Gråsten Slotskirke

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Velkommen til H+ Hotel Goslar

Velkommen til H+ Hotel Goslar H+ Hotel Goslar Velkommen til H+ Hotel Goslar Introduktion Det 4-stjernede H+ Hotel Goslar ligger i grønne omgivelser i udkanten af den spændende by Goslar. Hotellet ligger blot 15 minutters gang fra den

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Højt til loftet hos Vignir

Højt til loftet hos Vignir Højt til loftet hos Vignir Islandske Vignir Jóhannsson bor i Hou, og han er internationalt anerkendt kunstner med højt til loftet på alle måder. Hans kunst er rummelig og generøs som han selv, og nu har

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Temadage 13.-15. oktober 2014

Temadage 13.-15. oktober 2014 Temadage 13.-15. oktober 2014 Østfyns Produktionsskole Marslev Byvej 35-65 32 46 OO en skole i virksomhed - en virksomhed i skolen Temadage: Vi vil gerne have lov til at invitere dig og dine kammerater

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

Karla er. Aktiv rundt i Danmark

Karla er. Aktiv rundt i Danmark Karla er Aktiv rundt i Danmark Karla kigger ud af staldvinduet. Gad vide, hvad der er derude i det, menneskene kalder Danmark? Hun spørger en af de ældste køer i stalden Kløver. Der er først og fremmest

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R - DANSK KUNST I 1800-TALLET -

VISNINGS MATERIALE U N D E R - DANSK KUNST I 1800-TALLET - U N D E R VISNINGS MATERIALE Der skete noget særligt med kunsten i 1800-tallet. I mange år havde det såkaldte historiemaleri været udbredt blandt kunstnere. Det vil sige, at de malede motiver fra historien,

Læs mere

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber B I R G I T T E T H O R L A C I U S F R E D E I N G E T R O E L S E N L I N D H O L M 21.09.13-18.10.13 GalleriWeber Bagergade 39 5700 Svendborg Tlf.: 6110 5159 www.galleriweber.nu smedjen@post.tele.dk

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

UDSMYKNING PANUM / CENTER FOR PROTEIN RESEARCH / ETAGE AF ERIK STEFFENSEN

UDSMYKNING PANUM / CENTER FOR PROTEIN RESEARCH / ETAGE AF ERIK STEFFENSEN UDSMYKNING PANUM / CENTER FOR PROTEIN RESEARCH / 1. 2. 3. ETAGE AF ERIK STEFFENSEN BAGGRUND ØNSKET OM AT INTEGRERE KUNSTNERISK UDSMYKNING HAR SAT MARKANT PRÆG PÅ PANUMBYGNINGEN GENNEM TIDEN. DEN SENESTE

Læs mere

Forslag til 3.klasses undervisningsforløb i faget billedkunst efter besøg på Johannes Larsen Museet

Forslag til 3.klasses undervisningsforløb i faget billedkunst efter besøg på Johannes Larsen Museet ØSTFYNS MUSEER, SKOLETJENESTEN LÆRERVEJLEDNING Mit Østfyn: Et undervisningsforløb for 3.klassetrin på Johannes Larsen Museet. Det overordnede formål med Mit Østfyn er at sikre, at alle skoleelever fra

Læs mere

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand Teglværksstien Vandrerute ved Iller Strand Broager Vig Cathrinesminde Teglværk WC P Iller Teglværk Matzens Teglværk Trekroner Hans Petersens Teglgaard Sandgraven Iller P Brunsnæs Teglværksstien ved Iller

Læs mere

Farvekraft. ad helvede til! Jens Søndergaard. Undervisningsmateriale til mellemtrinnet (4.-6. klassetrin)

Farvekraft. ad helvede til! Jens Søndergaard. Undervisningsmateriale til mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Farvekraft ad helvede til! Jens Søndergaard 1895-1957 Undervisningsmateriale til mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Farvekraft ad helvede til! - Jens Søndergaard 1895-1957 Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Dette forløb er egnet til de 4-5 årige børn Introduktion I skal nu i gang med at tegne og male portrætter. Forløbet er inddelt i fire faser, hvor den

Læs mere

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs LUFTFOTO SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen Gynge Slack-line

Læs mere

Carl Bloch udstilling på BYU: "The Master's Hand"

Carl Bloch udstilling på BYU: The Master's Hand Carl Bloch udstilling på BYU: "The Master's Hand" Oprettet: 4. januar 2011 Carl Bloch "Mesterens hånd" kunstudstilling åbner på Brigham Young University, Museum of Art Af Marianne Holman Udgivet: onsdag

Læs mere

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie

Carl Nielsens mor. AJHanne Christensen. i november 1854: Jørgine Caroline i juni 1856: Mathilde Sophie i oktober 1857: Karen Marie Carl Nielsens mor AJHanne Christensen Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse er indrettet som et museum, hvor der især er samlet materiale fra komponistens unge år med relation til familien og hjemmet,

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

VELKOMMEN TIL KrygerHus

VELKOMMEN TIL KrygerHus VELKOMMEN TIL KrygerHus Kunne du tænke dig at bo med skoven som nabo, med flotte grønne skrænter, i en læfyldt skovlomme og samtidigt med en storslået udsigt over byen, fjorden og Ådalen? Her hersker stilheden,

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

På Samsø var en pige.. Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

På Samsø var en pige.. Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen På Samsø var en pige.. Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Så blev det kaffetid om bord på færgen til Samsø Ældre Sagen i Egtved lærte pigen på Samsø at kende på grund af hendes store indsigt i Samsøs

Læs mere

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D I forbindelse med besøgene på Esbjerg Kunstmuseum under projekt SMART SKOLESTART 3.0 Mangfoldighed som grundtema: Gennem hele forløbet både i børnehaven, førskolen

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

Badevandsprofil Klinten

Badevandsprofil Klinten Badevandsprofil Klinten Figur 1: Badestedets placering med billeder taget på badestedet i september 2010. Fysiske forhold Vest for det primære badeområde afgrænses stranden af et stendige. Øst for det

Læs mere

Oplev Skagen sammen med

Oplev Skagen sammen med Oplev Skagen sammen med Rejseforeningen Senior Tours og Sørens Rejser 13. og 14. maj 2014. Grenen Den Tilsandede Kirke Skagen Odde Naturcenter Skagen er en 600 år gammel købstad og fik det privilegium

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Efterår September, Oktober, November

Efterår September, Oktober, November Efterår 2018 - September, Oktober, November Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag. I dag er vi taget over på multibanen, hvor vi startede ud med opvarmning, som bestod

Læs mere

Malerejse Færøerne. d. 7. 13. juli d. 3. 9. aug. NYHED Tur til Nordøerne i august - Videroye og Fugloye. Kære kunstinteresserede - kære venner

Malerejse Færøerne. d. 7. 13. juli d. 3. 9. aug. NYHED Tur til Nordøerne i august - Videroye og Fugloye. Kære kunstinteresserede - kære venner Malerejse Færøerne 2014 d. 7. 13. juli d. 3. 9. aug. NYHED Tur til Nordøerne i august - Videroye og Fugloye Kære kunstinteresserede - kære venner Er du frisk - tag en hurtig beslutning og tag med til Færøerne.

Læs mere

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen En glad Erik Fogh Nielsen. Billedet er taget ved den sidste Pinseudstilling Erik Fogh Nielsen deltog i.

Læs mere

Gennem by over land Maleren Jørgen Hinke. Maleren Jørgen Hinke. Gennem. over. land

Gennem by over land Maleren Jørgen Hinke. Maleren Jørgen Hinke. Gennem. over. land Maleren Jørgen Hinke Gennem by over land BEGYNDELSEN... 4 MALERLIVET Bakken... Inspiration... Min bedste handel... 2.sortering... Landskabet... Pastelkridtet... Vilhelmsgave... Rejserne... Ægypten... Pastel

Læs mere

Perspektiverende billedmateriale til tema Farver påvirker hinanden

Perspektiverende billedmateriale til tema Farver påvirker hinanden Perspektiverende billedmateriale til tema Farver påvirker hinanden Efterbilleder/Komplementærfarver: Dias 2-9 Farvede skygger/simultankontrast: Dias 10-21 Farver skaber rum: Dias 22-23 Illustration af

Læs mere

Kommunens personalekunstforening KunstVejen er nu klar med nye udstillinger og de er åbne for alle.

Kommunens personalekunstforening KunstVejen er nu klar med nye udstillinger og de er åbne for alle. PRESSEMEDDELELSE Kunstforeningen KunstVejen er nu klar med nye udstillinger Kommunens personalekunstforening KunstVejen er nu klar med nye udstillinger og de er åbne for alle. Vejen På det midlertidige

Læs mere

PROGRAM. Om huset, vi skal bo i. Impressionismen. Forplejning. Vandring. 1. dag

PROGRAM. Om huset, vi skal bo i. Impressionismen. Forplejning. Vandring. 1. dag PROGRAM Om huset, vi skal bo i Under hele vandreferien bor vi i et stort, smukt hus fra det 17. og 18. århundrede. Huset ligger i Roquevaire, en gammel landsby, som ligger halvvejs mellem Aix en Provence

Læs mere

Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 383 Offentligt Ferring, den 11.04.2017 Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Læs mere

Skiekspedition på indlandsisen

Skiekspedition på indlandsisen Skiekspedition på indlandsisen Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og bygden Qassiarsuk... 5 Dag 2. Qaleralik-fjorden...

Læs mere

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Øhop med vandring 5 Øer og 4 færger. Det Sydfynske Øhav er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber... og er under fortsat forandring

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne, 2007 Tekst og layout: Torben Wilhelmsen Kilder: Weilbachs Kunstnerleksikon / Kunstindeks Danmark. Pedersen,

Læs mere

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have.

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Rådhuset er bygget i 1881-1883. Men der har været rådhus på pladsen i 400 år. Bag facaden er den nye tilbygning fra 1950 erne

Læs mere

Oplevelsesrejse i haven på Liselund udvidet tur. For børn og voksne

Oplevelsesrejse i haven på Liselund udvidet tur. For børn og voksne Oplevelsesrejse i haven på Liselund udvidet tur For børn og voksne Velkommen til Liselund. Her er opgaver, der vil føre dig rundt i haven. Opgaverne vil fortælle dig noget om Liselund og om, hvordan en

Læs mere

FORTEGNELSE OVER MALERIER OG STUDIER JOHANNES LARSEN UDSTILLEDE HOS V. WINKEL & MAGNUSSEN HØJBROPLADS 7, 2. SAL NOVBR.-DECBR. 1906

FORTEGNELSE OVER MALERIER OG STUDIER JOHANNES LARSEN UDSTILLEDE HOS V. WINKEL & MAGNUSSEN HØJBROPLADS 7, 2. SAL NOVBR.-DECBR. 1906 329 FORTEGNELSE OVER MALERIER OG STUDIER AF JOHANNES LARSEN UDSTILLEDE HOS V. WINKEL & MAGNUSSEN HØJBROPLADS 7, 2. SAL NOVBR.-DECBR. 1906 C1TVTBVKKERIET-00MUS ANTON 1 - KBM VN * Malerier, Studier og Skitser

Læs mere

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk Bente Hammershøy Dobbelteksponering Karin Lønbæk Der står Horsens med store bogstaver hen over de to kunstnere, der har fernisering d.11.september 2010 i Galleri Brænderigården. Det er far og datter: Søren

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Verdenskunst på Kunstmuseet i Vejle

Verdenskunst på Kunstmuseet i Vejle Verdenskunst på Kunstmuseet i Vejle Kontakt Olga Svindelspind for særlige tilbud til DIG! Kære kunstelsker Jeg er Olga Svindelspind, den ærligste kunstsælger i verden!! Jeg bor i Moskva, en by i Rusland,

Læs mere

Udsmykning af Næstved Politistation

Udsmykning af Næstved Politistation Udsmykning af Næstved Politistation Omkring min arbejdsproces Skitserne her i præsentationen skal forstås som idéoplæg, og er vejledende. Det er sådan cirka at jeg forestiller mig kompositionen. Når jeg

Læs mere