ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

Save this PDF as:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ER DER EN KYLLING I ÆGGET?"

Transkript

1 ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når der kommer kyllinger ud af æggene. Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet et toårigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn og Unge, Århus Kommune. Projektet er støttet af familiestyrelsen. Marianne Dam, Superbruger Brabrand, 30. april 2008

2 2:31 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD SKAL I BRUGE?...3 INDLEDNING...5 Målgruppe...5 FØRSTE DEL...6 Indledning...6 Mandag den 31. marts Indsamling af æg i hønsehusene...7 Vi går indenfor og slår et æg ud...9 Gennemgang af billedserie og illustration af tidslinie...10 Tegne æggeholdets farve på ægget...11 Lægge æggene i det første rugeskab og på gensyn næste gang...12 Madpakker og på gensyn næste gang...13 ANDEN DEL...14 Indledning...14 Onsdag den 9. april Gennemgang af de ting vi lavede sidst...14 Huskerunde med gennemgang af billedserie og illustration af tidslinie...15 Gennemlysning af æggene i værkstedet...15 Vi slår et æg ud...18 Lægge æggene tilbage i det første rugeskab...19 Madpakker og på gensyn næste gang...20 TREDJE DEL...21 Indledning...21 Torsdag den 17. april Gennemgang af det vi lavede sidst...21 Kort gennemgang af hønens indretning...22 Eksperiment med tørre og våde aviser...22 Vi lægger æggene til klækning i det andet rugeskab...24 Madpakker og på gensyn næste gang...26 FJERDE DEL...27 Indledning...27 Mandag den 21. april Ind og se kyllingerne...27 Quiz om rugeforløbet...28 Madpakker og tak for denne gang...28 OVERVEJELSER OG REFLEKSIONER...29 Tidsrammen og børnegruppen...29 Rugeforløb som led i at forstå hvor kyllingerne kommer fra...29 Læringsforståelse og rammer...29 Den sproglige del...30 BILAG...31 Quiz til Rugeforløb...31

3 3:31 HVAD SKAL I BRUGE? Nedenfor står beskrevet hvilke ting I skal have klar til forløbet. En del af materialet finder I, i en kasse på Natursamarbejdet hvorpå der står: Er der en kylling i ægget? - Rugeforløb. Rigtig god fornøjelse. Billedserien Kurv til at samle æg i Hønseringe til illustration af tidslinien Underkop til at slå et æg ud på Æggebakke til æggene Vandbaserede tuscher

4 4:31 Rugeskab 1 Rugeskab 2 Æggelys Plastikhøne til forklaring af hvor æggene kommer fra

5 5:31 INDLEDNING Målgruppe Til forløbet har jeg valgt de 5-6 årige børnehavebørn. Dette har jeg gjort, fordi jeg synes de har en god alder, i forhold til at kunne forstå hvad der sker inde i ægget. Børn i denne alder er i stand til at forestille sig, og overføre det der sker inde i kyllingen, til hvad der skete inde i deres mors mave, da de selv var derinde. Jeg synes det er vigtigt at gøre sig overvejelser omkring hvor meget mindre børn ville få ud af dette forløb, fordi det kræver en hvis form for forestillingsevne. Jeg har valgt min egen institution til dette forløb, fordi jeg gerne vil lave et forløb med en gruppe børn og voksne der kender stedet, og som kommer her ofte. Perioden dette forløb strækker sig over, er fra den på følgende dage: mandag den 31.3, onsdag den. 9.4, torsdag den 17.4 og mandag den Disse datoer ligger helt fast da det er på lige præcis disse dage efter æggene er lagt til rugning at de forskellige aktiviteter skal foregå: start, gennemlysning, lægges til klækning og klækkes. På Natursamarbejdet hænger hvert forår en rugekalender, hvorpå I kan se, hvornår de forskellige rugehold starter. Kalenderen udsendes til alle brugere, og lægges på Når I vil lave et rugeforløb skal I koordinere det med personalet, så I er sikre på, at der er plads til jer.

6 6:31 FØRSTE DEL (ca. 1-1½ time) Indledning Indsamling af æg i hønsehusene Vi går indenfor og slår et æg ud Gennemgang af billedserie og Illustration af tidslinie Tegne æggeholdets farve på ægget (evt. skrives børnenes navne på æggene) Lægge æggene i det første rugeskab Madpakker og på gensyn næste gang Mandag den 31. marts 2008 Jeg møder børnene ved de fire sten ved flis-stien og byder dem velkomne. De sætter deres tasker ind i stalden og registrerer sig på tavlen.

7 7:31 Indsamling af æg i hønsehusene Vi finder kurven til æg inde i stalden og jeg fortæller børnene, at vi skal over i hønsehusene og samle nogle æg. Vi går sammen over og lukker op ind til hønsene (I kan få en medarbejder til at låse op sammen med jer, eller låne en nøgle af dem) Børnene skiftes til at gå med ind i hønsehusene og hente æg. Der er stor forskel på om de tør eller ej.

8 8:31 En pige holder kurven til æg, man skal være meget forsigtig når man holder kurven så æggene ikke går i stykker. Vi skal huske at skrive RACE, DATO og HOLDNUMMER på alle æggene med blyant. Dette er vigtigt i forhold til når kyllingerne skal klækkes.

9 Børnene er meget opmærksomme på, om der er æg i redekasserne inde i hønsehusene, og hvor mange æg vi får samlet. Vi har fem æg i alt. De er også opmærksomme på hvor hønsene egentlig er henne? Vi kigger på hønsene i hønsegården og børnene giver dem lidt græs. 9:31 Vi går indenfor og slår et æg ud Da vi kommer indenfor sætter børnene sig ved bordet, som jeg har ryddet i dagens anledning. Jeg finder nogle flere æg i æggebakkerne ude i gangen, som er indsamlet de foregående dage, således at der er et æg til hvert barn. Jeg spørger børnene, om de ved hvad der er inde i ægget? En kylling! svarer de alle sammen. Jeg tager en underkop frem, og spørger børnene om de vil se, hvad der er inde i ægget, og det vil de gerne. Jeg slår ægget ud, og de ser alle sammen meget skuffede ud i deres ansigter.

10 10:31 Hvor er kyllingen henne!? spørger de. Jeg forklarer børnene, at ægget endnu ikke var blevet til en kylling, og spørger dem om de ved hvad ægget har brug for, for at blive til en kylling? En siger mad og noget at drikke, en anden siger varme. Jeg spørger børnene om de ved hvordan æggene får varme? En viser med sine hænder at man kan varme dem i hænderne, en siger at man skal sidde på æggene. Jeg fortæller dem at det er rigtigt, at hønsene nogle gange lægger sig på æggene og ruger på dem, og hvis de ikke har lyst til det, så kan man putte dem ind i et rugeskab ligesom vi gør. Gennemgang af billedserie og illustration af tidslinie Jeg viser børnene tidslinien, med 21 grønne hønseringe, den tid det tager et æg at blive til en kylling, og fortæller derefter ud fra billedserien, hvad der sker inde i ægget. Billedserien finder I, i lamineret form i kassen: Er der en kylling i ægget? Rugeforløb. Børnene er meget interesserede i at kigge på billederne og jeg spørger ved hvert billede om de kan gætte/se hvad det skal forestille. Til nogle billeder gætter de rigtigt, og til andre ved de ikke hvad de skal gætte på. Børnene kan godt se hvad billederne forestiller når jeg fortæller dem det, og vi taler om, at kyllingen vokser inde i ægget, ligesom de selv voksede inde i deres mors mave inden de blev født. Jeg slutter billedserien ved billede 8, der hvor man ser en næsten helt færdigudviklet kylling, lige inden den begynder at hakke hul på æggeskallen.

11 11:31 Tegne æggeholdets farve på ægget Jeg fortæller børnene, at de skal være med til at tegne en grøn cirkel på hvert æg. (Dette er vores æggeholds farve, som varierer alt efter hvornår rugeforløbet går i gang. Hvilken farve ægget skal have, spørger I bare om på Natursamarbejdet). Jeg beslutter mig for, at børnene skal have et æg hver med deres eget navn på. Dette er børnene meget begejstrede over. På billedet her under kan i se hvor og hvordan det skal gøres

12 12:31 Lægge æggene i det første rugeskab og på gensyn næste gang I dag slutter vi af med, at børnene kommer hen til rugeskab nummer 1 og kigger på, at jeg lægger æggene ind i det. Jeg spørger om børnene tror der er koldt eller varmt inde i rugeskabet? Børnene siger, at der er varmt derinde, og jeg fortæller dem, at der er ligeså varmt som inde i deres krop. Jeg gentager at æggene har brug for varme hvis de skal blive til kyllinger, og at der hverken må blive varmere eller koldere end inde i ens krop. (altså 37 grader).

13 13:31 Jeg fortæller børnene hvordan hylderne vipper og at det svarer til at hønen skubber rundt med æggene inde i reden. Hylderne vipper en hel omgang på en time, så det går meget langsomt. Jeg forbereder børnene på, at vi næste gang de kommer, skal være med til at kigge ind i æggene, det vi kalder gennemlysning. Madpakker og på gensyn næste gang Vi siger tak for i dag og på gensyn næste gang. Børnene spiser deres madpakker ovre i stalden inden de skal hjem i børnehaven igen.

14 14:31 ANDEN DEL (ca. 1-1½ time) Indledning Gennemgang af de ting vi lavede sidst Huskerunde med gennemgang af billedserie og illustration af tidslinie Gennemlysning af æggene i værkstedet Vi slår et æg ud Lægge æggene tilbage i det første rugeskab Madpakker og på gensyn næste gang Onsdag den 9. april 2008 Gennemgang af de ting vi lavede sidst Jeg byder igen børn og voksne velkomne, og de starter med at sætte deres tasker ind i stalden og registrerer sig på tavlen. De kommer med indenfor og jeg spørger om der er nogle der kan huske noget fra sidste gang de var her? Vi lagde 21 ringe på bordet! - Vi var ved hønsene! Vi var ude ved hønerne! Jeg bruger en del tid på, at få børnene til at huske hvad vi gjorde, lige da de havde stillet deres tasker i stalden? De kom med forskellige bud og til sidst var der en pige der sagde: Vi hentede kurven til æggene! Osv. Æggeblomme! var der en der sagde. Og æggehvide! sagde den samme dreng. Du knaldede ægget sidste gang! fortsatte han.

15 15:31 Huskerunde med gennemgang af billedserie og illustration af tidslinie Jeg viser børnene billederne fra billedserien, som de også så sidste gang, sideløbende med tidslinien af de grønne hønseringe. Nu er der gået 9 dage siden de var her sidst. Jeg slår igen et æg ud på en underkop. Børnene starter ved hvert billede med, at give deres bud på hvad det forestiller. De er også med til at tælle hønseringene. Gennemlysning af æggene i værkstedet Vi slutter billedserien ved billede 8 ligesom sidst. Jeg holder billede 7 foran billede 8 og holder begge billeder op foran en lampe. Dermed kan man se omridset af kyllingen, som den ser ud 9 dage efter, den er blevet lagt til rugning. Da vi har kigget lidt på det, fortæller jeg at vi nu skal over i værkstedet og se hvor meget kyllingen er vokset. Jeg tager forsigtigt æggene ud af rugeskabet, og lægger dem ned i en æggebakke. Jeg forsøger at forberede børnene på, at det ikke er sikkert at der er kyllinger i alle æggene, og børnene kigger undrende op på mig. En pige fortæller: Min mor havde engang en lille baby inde i maven, og så kom den ud og så var der ikke nogen baby alligevel! Vi deler gruppen i to hold med seks børn i hver. Det ene hold går ned til hestene, og det andet hold går med mig over i værkstedet.

16 Vi skal bruge æggelyset og jeg stiller det op på et lavt bord derinde (dette kan I også få hjælp til af Natursamarbejdet) 16:31 Sådan her ser det ud

17 Børnene står rundt om bordet, så alle har mulighed for at se noget, når den store dør bliver lukket, og der bliver helt mørkt! 17:31 Børnene kan se, at æggelyset er tændt, og jeg fortæller børnene at det er en kasse med en lampe indeni, med et hul der er lidt mindre end ægget så det ikke falder igennem.

18 18:31 Her ligger ægget over hullet, man kan se at det er et æg fra en Dansk landrace - høne fra holdnummer 5 (DL 5). Her kan man se, at der er noget i ægget der er lidt mørkere end resten. Det er kyllingen man kan se. I venstre side er der mere lyst end i resten af ægget, det er luftblæren hvorigennem kyllingen får ilt. Jeg fortæller børnene, at æggeskallen er fuld af små bitte huller, hvorigennem kyllingen trækker vejret og jeg forklarer at man aldrig må vaske sine æg med vand, fordi der kan trænge bakterier ind i selve ægget. Vi starter med først, at gennemlyse et æg der lige er hentet i hønsegården og som ikke er befrugtet, og et æg der er en kylling indeni, for at opdage forskellen inden det er deres egne æg der skal gennemlyses. Vi gennemlyser alle børnenes æg. Det er tydeligt at se hvilke æg der er en kylling indeni, og hvilke der ikke er. De børn hvis æg der ikke er nogen kylling indeni, bliver lidt kede og mutte, og vi aftaler af de kan få et nyt æg med en kylling i, inden de kommer herned næste gang. Børnene kan tydeligt se kyllingens øjne, der er helt sorte og kyllingens blodårer. De er meget optagede af at se, om der er en kylling inde i hinandens æg. Børnene kommenterer gentagne gange det snavs der er udenpå æggene og forveksler det med blodårer. Da alle børn har prøvet at gennemlyse deres æg går vi indenfor igen. Vi slår et æg ud Vi sætter os ved bordet, og jeg spørger om børnene kan tænke sig at se hvordan kyllingen ser ud inde i ægget lige nu? Om de vil være med til, at jeg slår ægget ud, ligesom det æg vi slog ud, da de var her sidste gang og som ikke havde været inde i rugeskabet?

19 19:31 Jeg forbereder børnene på, at det måske er lidt voldsomt at se, og der er med det samme en pige der gemmer sit hoved i sin trøje. Hun kommer over til en voksen og sidde med det samme. Jeg slår ægget ud og splat, så ligger der to store sorte kyllingeøjne i en masse æggeblomme med masser af blodårer i, og det hele hænger fast i æggeskallen. Det ser lidt ulækkert ud. Pigen der blev bange kan ikke lade være med at kigge alligevel da hun hører de andre børn begynde at tale om det. Jeg går rundt med underkoppen så alle får mulighed for at se, og vi taler om forskellene på de to æg jeg har slået ud. Lægge æggene tilbage i det første rugeskab Jeg fortæller børnene, at vi er ved at være færdige for i dag, og børnene ser på, at jeg lige så forsigtigt lægger vores æg ind i rugeskabet igen. Nu trænger æggene igen til at komme ind i varmen.

20 20:31 Jeg fortæller også, at børnene næste gang de kommer, skal være med til at lægge æggene over i det andet rugeskab. Vi åbner det andet skab og kigger og taler lidt om forskellene på de to skabe. I det andet skab er der 6 inddelinger med trådnet i gulvet så kyllingerne ikke falder ned og dør. Madpakker og på gensyn næste gang Vi siger tak for i dag og på gensyn næste gang. Børnene spiser deres madpakker ovre i stalden, inden de skal hjem i børnehaven igen.

21 21:31 TREDJE DEL (ca. 1 time) Indledning Gennemgang af det, vi lavede sidst Kort gennemgang af hønens indretning Eksperiment med tørre og våde aviser Madpakker og på gensyn næste gang Torsdag den 17. april 2008 Gennemgang af det vi lavede sidst Jeg byder igen børn og voksne velkomne, og de starter med at sætte deres tasker ind i stalden og registrerer sig på tavlen. De kommer med indenfor, og jeg spørger om der er nogle der kan huske noget fra sidste gang de var her? Jeg bruger igen de grønne hønseringe til at illustrere tidslinien i forløbet og viser billedserien sideløbende, med børnene som aktive deltagere.

22 Kort gennemgang af hønens indretning Jeg viser børnene den store plastikhøne, og vi taler om hvor æggene er inde i hønen. 22:31 Eksperiment med tørre og våde aviser Madpakker og på gensyn næste gang Derefter fortæller jeg børnene, hvad vi skal lave i dag. Jeg fortæller dem, at de skal være med til at lægge deres æg til klækning i det andet rugeskab. Eksperiment med tørre og våde aviser Jeg forklarer børnene, at grunden til at æggene skal over i det andet rugeskab er bl.a., at de nu, hvor de snart skal komme ud af æggeskallen, har brug for mere fugt. Jeg viser børnene, at der inde i det første rugeskab er en lille bakke med vand i og, at der i det andet rugeskab er en meget større bakke med vand i. Denne fugt er med til, at hjælpe æggeskallen med at blive blødere, således at kyllingen lettere kan hakke hul i skallen og komme ud. Jeg laver et lille eksperiment med nogle gamle aviser: hvert barn får et stykke tørt sammenrullet avis som de skal forsøge at hive midt over.

23 23:31 Dette er meget svært, hvis ikke helt umuligt for børnene, og jeg samler aviserne sammen og stikker dem ned i en vase med vand. Efter et par sekunder tager jeg aviserne op igen, og børnene får igen mulighed for at hive deres avis over. Denne gang er det betydeligt nemmere at hive den over. Nu kan vi godt hive den over! er der en pige der sagde.

24 Og da jeg spurgte hvad der nu skete med avisen sagde en dreng: Nu er den blød! Jeg spørger hvad børnene tror der sker med æggeskallen, når ægget kommer ind i det skab med mere fugt i? Så kommer kyllingen ud! konstaterer nogle af børnene. Vi lægger æggene til klækning i det andet rugeskab Vi kigger lige en sidste gang ind i det andet rugeskab 24:31 og nogle børn sammenligner det med en lejlighed

25 25:31 Inden vi lægger vores æg ind i skabet, skal der lige fyldes endnu mere vand i. Der står en plastikbøtte bagerst i hver skuffe med en svamp i, denne skal fyldes med varmt vand ligesom den store bradepande nederst i skabet. Vi lægger vores æg ind (på tredje sal til venstre ) og lægger trådnettet over.

26 Madpakker og på gensyn næste gang Vi taler lige kort om, at næste gang de kommer så er det spændende at se om der er kommet kyllinger ud af æggene Børnene siger farvel og på gensyn næste gang og går ud i stalden og spiser madpakker. 26:31

27 27:31 FJERDE DEL (ca. 1 time) Indledning Ind og se kyllingerne Quiz om rugeforløbet Madpakker og tak for denne gang Mandag den 21. april 2008 Ind og se kyllingerne Denne gang går vi direkte til sagen. Børnene skal ind og se kyllingerne. De stiller naturligvis deres tasker i stalden som de foregående gange og går med indenfor Nåå hvor er de søde! udbryder børnene. Børnene kommer med hen til rugeskabet to og to, så der er god mulighed for at kigge godt på kyllingerne. Vi taler om, at der stadig er lidt blod at se på æggeskallerne og at kyllingerne stadig er lidt våde efter at være kommet ud.

28 28:31 Når børnene er helt stille kan de høre at kyllingerne pipper. Børnene er meget nysgerrige over at se kyllingerne, og spørger om, hvilken én der er deres. Quiz om rugeforløbet Når børnene er færdige med, at kigge på de små kyllinger, går vi udenfor og sætter os ved bænkebordet. Jeg har lavet en lille quiz omkring rugeforløbet som jeg giver børnene. (Se bilag 1) Det er sjovt at høre hvor meget børnene kan huske fra hele forløbet. Quizzen ligger i kassen: Er der en kylling i ægget? - Rugeforløb. Madpakker og tak for denne gang Vi siger tak for denne gang og børnene spiser deres madpakker inden de skal hjem igen.

29 29:31 OVERVEJELSER OG REFLEKSIONER Tidsrammen og børnegruppen Tidsrammen for forløbet er kun vejledende og varierer alt efter hvilken aldersgruppe I vælger. De store børn som deltog i mit forløb klarede det fint, men mindre børn vil helt sikkert have svært ved at koncentrere sig i så lang tid ad gangen. I denne forbindelse må I overveje hvad der er vigtigt at få med, måske skal I være ret hurtige til at vise billedserien og ikke gå så meget i dybden med den. Måske skal I overveje at dele hver del op i yderligere to, således at man holder en madpakkepause midt i det hele, så børnene får lidt ny energi undervejs. I skal også overveje hvor mange børn der er med til forløbet af gangen. Jeg havde 9-12 store børn med og det kunne lige gå an. Jeg vil dog sige at det optimale ville have været max 8 børn. Rugeforløb som led i at forstå hvor kyllingerne kommer fra Jeg mener, at alle børn der kommer på Natursamarbejdet med deres institution har krav på at gennemgå et rugeforløb. Det er meget oplagt at gennemgå et rugeforløb med børnene, for at lære dem hvor kyllingerne kommer fra. Både for at kunne forstå hvad der sker med ægget, hvordan kyllingen udvikler sig derinde, fra at være æggeblomme og hvide og til at kunne hakke sig ud af skallen og være blevet til en kylling. Men også for på en eller anden måde, at få børnene til at forstå, at de høns der løber rundt i hønsegården, eller rundt på Natursamarbejdet, engang har været en meget lille og skrøbelig kylling som det er vigtigt at vi alle sammen passer godt på. Jeg tror på at denne kobling har betydning for børnenes omgang med hønsene, men også alle de andre dyr. Læringsforståelse og rammer Jeg har valgt at forme mit rugeforløb som et undervisningsforløb med børnene som aktive deltagere. Dette har jeg gjort fordi det er de store 5-6 årige børn jeg har valgt som målgruppe. Jeg synes at børn i denne alder kan have noget godt ud af, at prøve at deltage i et forløb der minder lidt om det, at gå i skole. At skulle sidde stille, lytte til hvad den voksne siger, tage imod en besked og udføre en handling, række hånden op og vente på at det bliver ens tur osv. Disse ting er efter min overbevisning ikke noget der praktiseres i børnehaven, og det er uden tvivl noget mange 5-6 årige børn har meget svært ved. Dermed ikke sagt at forløbet ikke kan foregå på andre måder, det er der helt sikkert mulighed for at udvikle videre på hvis man har interesse for det. Specielt for Natursamarbejdet i denne sammenhæng er naturligvis, at der er høns hernede. Men det er også specielt, at der findes alle de forskellige ting der er nødvendige for, at kunne gennemføre en sådant forløb. Det er lige til at gå til, alle materialer er samlet i kassen: Er der en kylling i ægget? rugeforløb. Det kræver en del indendørs plads at lave forløbet og det er vigtigt at få aftalt med Natursamarbejdet hvilke dage I kommer så der er ledigt indenfor. I vil også godt kunne lave en del af forløbet udenfor, med den ulempe, at der er mange forstyrrende elementer, som man slipper for når man gennemfører forløbet indenfor.

30 30:31 Den sproglige del Når I overvejer de sproglige elementer i forløbet kommer antallet af børn og voksne naturligvis også ind her. Det er bedst med en lille gruppe børn og så mange gentagelser som muligt, og så er det vigtigt at der også er ekstra voksenhænder til stede. Der er forskellige ting i kassen: Er der en kylling i ægget? rugeforløb, til at understøtte de forskellige begreber i forløbet: bøger med billeder af kyllinger, laminerede billeder over forløbet, høns og kyllinger i forskellige afskygninger, plastik æg, spejlæg, halm og hø fra hønsenes redekasser, hønsefoder/kyllingefoder, æggebakker og meget andet. Med disse ting er det muligt at få gentaget ordene fra forløbet på mange forskellige måder og så er det op til en selv om det er over madpakken eller om man sætter lidt tid af hver gang til at fordybe sig i kassens mange muligheder.

31 31:31 BILAG Quiz til Rugeforløb 1. Hvor kommer æggene fra? (Svar: hønsene) 2. Hvor henter vi æggene henne? (svar: i hønsehuset) 3. Hvad skal vi huske at skrive på ægget når vi tager det ud af hønsehuset? (svar: dato og race) 4. Hvad er der inde i et æg vi har hentet i hønsehuset? (svar: en æggeblomme og æggehvide) 5. Hvor skal ægget være for at der kommer en kylling ud af det? (svar: inde i rugeskabet) 6. Er der koldt eller varmt inde i rugeskabet? (svar: ligeså varmt som inde i os mennesker=37 grader) 7. Hvad kan i se inde i ægget når vi gennemlyse det? (svar: om der er nogen kylling derinde, hvis ja: kyllingens øjne, luftblæren, blodårerne) 8. Hvor skal ægget ligge når kyllingen kommer ud af ægget? (svar: inde i det andet rugeskab hvor det ikke kan falde ned) 9. Hvordan kommer kyllingen ud af ægget? (svar: den hakker hul i æggeskallen)

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet.

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet - et to-årigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21. Velkommen til Sproggrupperne

Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21. Velkommen til Sproggrupperne Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21 Velkommen til Sproggrupperne Velkommen Egne notater Kære Vi glæder os til at hilse på dig. Der er plads til dig i sproggruppe: Fra den /

Læs mere

Børn og unges rettigheder

Børn og unges rettigheder Artikel 2 Vi er alle sammen forskellige, men vi er også alle sammen ens. Vi er nemlig alle sammen mennesker, og har lige ret til at have det godt. Vi har lige ret til at lege og være med til at bestemme.

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30.

Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30. Købe/Sælgedag: Vi har i år været nødt til at flytte vores købe/sælge dag, og i år er det derfor fredag d. 13. December kl. 13.30-15.30. Vi har de tidligere år set en tendens til, at der handles meget med

Læs mere

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014

TIGER NYHEDSBREV MAJ 2014 Kære alle nye, gamle og kommende Tiger Forældre Først vil vi sige tusind tak for en fantastisk familiefest med alle jer nye Tigerfamilier. Det var en stor fornøjelse at møde så mange af jer. Vi kan hver

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Simon Skov Fougt. F: Neeeej. F: Alkohol. I: Nej, fordi at det jo, det sku ik være om hvad du kan li, men hvad vi har brugt. F: Ja I (skriver) : Sådan

Simon Skov Fougt. F: Neeeej. F: Alkohol. I: Nej, fordi at det jo, det sku ik være om hvad du kan li, men hvad vi har brugt. F: Ja I (skriver) : Sådan . I: Vi kan næsten ikke høre noget der (de hører musik på en mobiltelefon). Er det for højt? 2. F: Nej (de er i gang med reklameassistenten. Læser højt): Hvordan får I jeres budskab til at fremgå af reklamen?

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Lean giver tid til børnene

Lean giver tid til børnene Lean giver tid til børnene Normeringer kan der ikke lige laves om på. Alderen på børnene, der starter i dagsinstitution er også politisk bestemt og heller ikke noget, som de enkelte daginstitutioner har

Læs mere

storebror til tvillinger

storebror til tvillinger Marianne Grymer Bargeman 1 + 2 = 3 storebror til tvillinger Illustreret af Sus Borgbjerg/JE:SU 1 + 2 = 3 Storebror til tvillinger Af Marianne Grymer Bargeman Illustrationer: Sus Borbjerg/JE:SU/Gul Stue

Læs mere

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen)

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) 1 Lasse og jeg går ind i klassen sammen med matematiklæreren. Da vi kommer ind, er der én lærer i 2 forvejen og én psykolog. En elev siger: Wow, nu er

Læs mere

BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE

BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE GRY BASTIANSEN BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE ARBEJDSBOG FOR UNGE BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE Akademisk Forlag og Gry Bastiansen 1 INDHOLD VELKOMMEN TIL KURSET, DER GØR DIG TIL EKSPERT PÅ

Læs mere

SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten

SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten Solen skinner denne 4. juni, hvor jeg besøger Søfryd og allerede ved indgangen får en lille snak med to piger. De skal i skole efter sommerferien fortæller de. Den

Læs mere

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013.

Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013. Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013. v/ sognepræsterne Lene Sander, Haurum-Sall-Houlbjerg-Granslev og Tina Skov Løbner, Marie Magdalene-Koed. HØR - DET GROR!" Når vi laver børnegudstjenester tænker

Læs mere

Kære forældre til kommende skovbørn

Kære forældre til kommende skovbørn Privat Skovbørnehaven Mariehønen Skovbrynet 44 2800 Lyngby Telefon 30965035 E-mail: Bestyrelsen: kontakt@mariehoenenprivat.dk Leder: mariehoenen@mariehoenenprivat.dk NORMERING: Vi er 5 voksne og 27 børn.

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark Roskilde Dyrskue Den 8. 10. juni 2007 Opgaveark Indledning: En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske befolkning i landbruget.

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Vejledning til brug af Venner - din dag i børnehaven

Vejledning til brug af Venner - din dag i børnehaven Vejledning til brug af Venner - din dag i børnehaven Indledning Venner din dag i børnehaven er bygget op omkring en magnettavle med tilhørende magnetbrikker, der er illustreret med billeder fra Venskabsserien.

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

Børnehusene har fælles institutionsleder, Karen Sterling, samt fælles bestyrelse.

Børnehusene har fælles institutionsleder, Karen Sterling, samt fælles bestyrelse. Fraugde Børnehus Jakobsstigen 1 5220 Odense Sø Tlf.: 63 75 34 25 Åbningstider: Mandag torsdag: 6.15-16.30 Fredag: 6.15-16.15 Kære forældre Velkommen til Fraugde Børnehus Vi håber at I her kan få svar på

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Sådan kæmmer du lus ud af håret

Sådan kæmmer du lus ud af håret Sådan kæmmer du lus ud af håret Denne vejledning fortæller om, hvordan du kan kæmme lus ud af håret, hvad du har brug for, og hvad der er vigtigst at vide, for at det kan lykkes. Man kan kæmme lus af to

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Kære forældre og elever

Kære forældre og elever Kære forældre og elever Jeg sidder her en torsdag aften og skal skrive mit indlæg til månedsnyt hvad skal jeg skrive??? De forskelige teams har skrevet om februar måneds begivenheder, jeg har fyldt huller

Læs mere

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os?

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Sorø Kommune Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Start på vuggestue/børnehave Det er helt nyt land, når man for første gang skal aflevere sit barn til pasning

Læs mere

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Sådan greb vi kortlægningen an Anvendte værktøjer og metoder, tidsramme for kortlægningen samt angivelse af hvem der var involveret Vi brugte spørgeskemaet fra DCUM

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

ALKOHOL Undervisningsmateriale til mellemtrinnet ALKOHOL Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!!

At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!! At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!! Nyt fra AKT Nationale test. Som vi fortalte nogle af jer til samtalerne gik vi få dage inden samtalerne i gang med dette skoleårs nationale tests. Dvs.

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne.

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Sort Hvid Spilpersoner - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Jheck' Han går sammen med Nathanael ud af kirken. De går og snakker. Imens han rammes

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Kære forældre Til kommende skovbørn.

Kære forældre Til kommende skovbørn. Kære forældre Til kommende skovbørn. Her er nogle informationer om skovbørnehaven, som vi håber I finder nyttige. NORMERING: Vi er 5 voksne og 26 børn. Privat Skovbørnehaven Mariehønen Hummeltoftevej 139

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

Samtaleark om undervisningsmiljø - til forældre og børn i grundskolen

Samtaleark om undervisningsmiljø - til forældre og børn i grundskolen Samtaleark om undervisningsmiljø - til forældre og børn i grundskolen D a n s k C e n t er for Undervisningsmiljø Køn Glad og tilfreds Midt imellem Sur og ked Ved ikke Der er i alt indkommet 140 besvarelser,

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

At have part på en skolepony i VROR. Hvad får jeg ud af at være part

At have part på en skolepony i VROR. Hvad får jeg ud af at være part At have part på en skolepony i VROR I det følgende har vi beskrevet hvad det vil sige at være part på en pony i VROR, hvad vi tilbyder og hvad vi forventer. Vi har i dette arbejde taget udgangspunkt i

Læs mere

Velkommen i Børnehuset Molevitten

Velkommen i Børnehuset Molevitten Velkommen i Børnehuset Molevitten FRITIDSHJEMMET PALETTEN KRIDTHUSET VELKOMMEN i Børnehuset Molevitten. Bestyrelsen og medarbejderne ser samarbejdet mellem forældre og pædagoger som en af de mest betydningsfulde

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013 Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Køge Kommune Filter: Filtrer på spørgsmål: 9. Hvilket dagtilbud går dit barn i? [ answer:troldehøjen ]

Køge Kommune Filter: Filtrer på spørgsmål: 9. Hvilket dagtilbud går dit barn i? [ answer:troldehøjen ] Køge Kommune Filter: Filtrer på spørgsmål: 9. Hvilket dagtilbud går dit barn i? [ answer:troldehøjen ] Udførelsestidspunkt: 15-03-2012 17:15:22 Antal besvarelser: 34 2 3 4 5 6 7 8 13 12. Hjælp os med at

Læs mere

Ruth og Rasmus hitter rede i æg og kyllinger

Ruth og Rasmus hitter rede i æg og kyllinger Madens historier Ruth og Rasmus hitter rede i æg og kyllinger Æg og kylling De skal have smør-selv-madder i børnehaven. Ruth og Rasmus hjælper med at gøre pålæg klar. Rasmus piller skallen af de hårdkogte

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Kære forældre Til kommende skovbørn.

Kære forældre Til kommende skovbørn. Privat Skovbørnehaven Mariehønen Hummeltoftevej 139 2830 virum Telefon 2546 2830 e-mail: Bestyrelsen:kontakt@mariehoenenprivat.dk Børnehaven:mariehoenen@mariehoenenprivat.dk NORMERING: Vi er 5 voksne og

Læs mere

Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik

Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik Når vi arbejder med kroppen på legepladsen eller sørøverleg i gymnastiktimen, så arbejder vi med højre hjernehalvdels rumlige intelligens, som børnene

Læs mere

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Naturdagpleje Stadil Vedersø Fra spirende idé til naturlig hverdag Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Det er præcis ét år siden at idéen til Stadil Vedersø Natur Dagpleje opstod, og så er tiden vel

Læs mere

Vi er en familie -3. Alle folkeslag hører til samme familie

Vi er en familie -3. Alle folkeslag hører til samme familie Vi er en familie -3 Alle folkeslag hører til samme familie Mål: Børn lærer, at alle, som kender Jesus, hører til den samme familie, hvor Gud er vores far, og Jesus er vores storebror. Her er det lige meget,

Læs mere

1. INT. I STUEN HOS LINE

1. INT. I STUEN HOS LINE Den farlige leg. Personer: LINE (14) (meget fornuftig pige) NANNA (14) (Lines bedste veninde, som går meget op i sit udseende) MARK (14) (fjollerik) FREDERIK (13) (nørd) OLIVER (15) (lækker sportsfyr)

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere