årsberetning 2008 bevaring & restaurering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "årsberetning 2008 bevaring & restaurering"

Transkript

1 årsberetning 2008 bevaring & restaurering

2 Årsrapport 2008 for Bevaringscenter Nordjylland 2 Udgiver Bevaringscenter Nordjylland Sats Bevaringscenter Nordjylland Tryk Novagraf, Aalborg Copyright 2009 Bevaringscenter Nordjylland Fotos Ole Jespersen, Bevaringscenter Nordjylland, hvor intet andet er nævnt. Forside Stole fra samling af direktørmøbler under restaurering på Bevaringscenter Nordjylland. Tilhører Sæby Museum. Bevaringscenter Nordjylland Storemosevej 8 DK-9310 Vodskov Tlf Billedskåret træfigur fra Den Cumberlandske Samling på Sønderborg Slot før restaurering.

3 Beretning for 2008 Bevaringscenter Nordjylland (BCN) er en selvejende institution, som har til formål at yde bevaringsfaglig bistand til de museer og andre kulturbevarende institutioner, som har indgået samarbejdsaftale med centeret. Centerets drift finansieres delvist gennem offentlige tilskud og betaling for ydelser fra de tilknyttede institutioner. Desuden har BCN en indtægt fra kunder udenfor museumsverdenen, fx kirker, institutioner og private. Det faste personale består af 4 fagkonservatorer og en sekretær på deltid. Desuden har der i 2008 været flere midlertidigt ansatte fagkonservatorer og andet personale. BCN ligger i Hammer Bakker på Storemosevej 8 i Vodskov. Bygningen ejes af Aalborg Kommune og udlejes til bevaringscenteret. Organisation og samarbejdsaftaler Bevaringscenter Nordjylland ledes af en bestyrelse på 5 medlemmer. 3 medlemmer udpeges af kommunerne indenfor Region Nordjylland gennem Kommunekontaktrådet. 2 medlemmer udpeges af de statsanerkendte museer og andre kulturbevarende institutioner indenfor regionen, med hvem centeret har indgået samarbejdsaftale. Samarbejdsaftalerne er udformet som individuelle kontrakter mellem BCN og brugerne. Kontrakterne fastsætter betaling for en bestemt andel af BCN s arbejde. I andelen indgår både individuelle timer og fællestimer. En del af arbejdstiden på BCN er afsat til rekvireret arbejde for at sikre en tilstrækkelig indtægt til at kunne fastholde det eksisterende personale og dermed den faglige bredde i tilbuddet til brugerne. BCN har indgået kontrakt med i alt 13 institutioner for perioden Økonomi I forbindelse med kommunalreformen og amternes nedlæggelse 1. januar 2007 blev det tidligere amtstilskud til driften overtaget af Staten i en overgangsperiode. Men i den forbindelse skete der desværre også en reduktion af det tilskud, som hidtil var kommet via museerne. Hvis BCN skal opretholdes på det sædvanlige niveau, må der altså fremover kunne hentes en indtægt udefra. Dette er som nævnt ovenfor muliggjort i de samarbejdsaftaler, som er indgået med brugerne. Det er dog selvfølgelig en forudsætning, at tilgangen af eksterne opgaver er tilstrækkelig. Det rekvirerede arbejde havde i 2008 et omfang, som dels sikrede den faste bemanding og dels gav et vist overskud. Overskuddet blev bl.a. brugt til PR, anskaffelser, ansættelser og hensættelse til sikring. 3 Detalje fra Budolfi Kirke, Aalborg Domkirke efter rensning.

4 4 Medio maj lancerede Bevaringscenter Nordjylland en ny hjemmeside. Samtidig blev BCN s logo redesignet. Arbejde for Brugerne De nye samarbejdsaftaler stod deres prøve i De viste sig at fungere efter hensigten, og både brugerne og BCN havde overblik over, hvordan arbejdet og timeforbruget skred frem. Den begrænsede mulighed for at overføre et underskud eller et overskud af timer til det følgende år er den umiddelbart største forandring i hverdagen i forhold til tidligere, og det kræver, at brugerne er opmærksomme på i tide at få udvalgt og prioriteret opgaverne på BCN, så deres andele bliver udnyttet bedst muligt. Ved årets start blev der udmeldt et forventet samlet antal producerede timer for 2008, så den enkelte bruger kunne vurdere, hvilke opgaver der skulle prioriteres. I løbet af året kunne vi se, at det var muligt at sætte det samlede timetal for 2008 op med 500 timer uden yderligere udgifter for brugerne. Da mange har et større behov for bevaringsmæssig bistand, end deres andel hos BCN kan dække, var det et kærkomment supplement. Andet I de seneste år er der sket mange ændringer på BCN. En af de væsentligste er den øgede fokus på rekvirerede opgaver og dermed behovet for at gøre opmærksom på institutionen udadtil. Som et led i dette arbejde valgte vi i 2008 at investere en del af overskuddet fra det rekvirerede arbejde i udarbejdelse af en ny visuel identitet og en ny hjemmeside i tilsvarende design. Samtidig blev hjemmesiden udvidet og forbedret på en lang række områder. Lørdag den 27. september blev der afholdt et velbesøgt Åbent Hus arrangement, hvor publikum fik lejlighed til at besøge arbejdende værksteder og høre om konservering og restaurering. Samtidig var der mulighed for at få et godt råd med på vejen vedrørende egne medbragte klenodier. I forbindelse med arrangementet fik BCN en god omtale i medierne, både radio, fjernsyn og forskellige aviser. Der har også været positiv medieomtale i løbet af året i forbindelse med opgaver i fx kirker og på museer.

5 Organisation Bevaringscenter Nordjylland ledes af en bestyrelse på 5 medlemmer. 3 medlemmer udpeges af kommunerne indenfor Region Nordjylland gennem Kommunekontaktrådet. 2 medlemmer udpeges af de statsanerkendte museer og andre kulturbevarende institutioner indenfor regionen, med hvem centeret har indgået samarbejdsaftale. Bestyrelsen vælges for den kommunale valgperiode, første gang dog for perioden 1. januar december I 2008 bestod bestyrelsen af Lise Andersen, museumsinspektør, Nordjyllands Historiske Museum Michael Ax, museumsleder, Skagen By- og Egnsmuseum (formand) Poul Larsen, byrådsmedlem, Rebild Kommune Jens Lauritzen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune Per Noe, kommunalbestyrelsesmedlem, Morsø Kommune. BCN s daglige leder fungerer som sekretær for bestyrelsen. I 2008 blev der afholdt 4 møder i BCN s bestyrelse. Mødernes emner var især samarbejdsstruktur, økonomi og personaleforhold. 5 Ultimo 2008 udgav Bevaringscenter Nordjylland en bordkalender for 2009.

6 Medarbejdere 6 Fastansatte i 2008 Marianne T. Hadsund, ledende konservator Hanne Billeschou Juhl, konserveringstekniker, orlov til 30. september Lisbeth Præstegaard Jensen, konserveringstekniker, orlov fra 1. september Pascal Faudot, møbelsnedker Ane Hvorslev, sekretær, deltid Løstansatte i 2008 Lone Billeschou Juhl, konserveringstekniker, 1. januar-31. december. Ole Jespersen, karetmager, 1. januar-31. december. Solange Marquet, konserveringstekniker, 1. januar-21. november. Sekretær Ane Hvorslev var i 2008 ansat 15 timer om ugen i stedet for de 10 timer, som er afsat i normeringen. Konserveringstekniker Hanne Billeschou Juhl var på orlov fra 1. august 2007 frem til 30. september I orlovsperioden studerede Hanne på kandidatuddannelsen ved Konservatorskolen. Konserveringstekniker Lisbeth Præstegaard Jensen gik på studieorlov den 1. september 2008 for at begynde kandidatuddannelsen ved Konservatorskolen. Der er foreløbig bevilget orlov i ét år. Konserveringstekniker Lone Billeschou Juhl var ansat hele året. Lones ansættelse blev betalt af lønmidler, som blev frigjort ved Hanne Billeschou Juhl og Lisbeth Præstegaard Jensens studieorlov. Lone Billeschou Juhl fastansættes fra 1. januar Karetmager Ole Jespersen var ansat hele året som vikar for Pascal, mens han arbejdede på en stor rekvireret opgave for Sønderborg Slot. Ole Jespersen fastansættes fra 1. januar T.v. Praktikant Madelene Skogbert i gang med at udgrave en urne. T.h. Praktikant Johanne Keiding ommonterer her en akvarel udført af Carlo Vognsen.

7 7 Konserveringstekniker Solange Marquet var ansat fra den 1. august 2007 til den 21. november Solange kommer fra Belgien og er uddannet til konservering og restaurering af malerier. Ansættelsen i 2008 var betalt af overskud fra rekvirerede opgaver med det formål at gennemføre overgangen fra den tidligere samarbejdsstruktur til den nuværende uden tab for kunderne. Rengøring Rengøringen blev varetaget af personale fra SCC-Danmark ApS. Praktikanter 2008 Johanne Keiding, studerende ved Konservatorskolens grafiske linje i København, var i praktik i den grafiske afdeling fra 2. juni til 27. juni og havde Lisbeth Præstegaard Jensen som vejleder. Madelene Skogbert, studerende ved den svenske konservatorskole i Göteborg var i praktik i den kulturhistoriske afdeling fra 6. oktober 2008 til 16. januar 2009 og havde Lone Billeschou Juhl som vejleder. Konserveringstekniker Lisbeth Præstegaard Jensen i gang med at retouchere en kultegning fra privat kunde. Lisbeth gik på studieorlov den 1. september for at begynde kandidatuddannelsen ved Konservatorskolen.

8 8 Epitafium i Budolfi Kirke, Aalborg Domkirke, efter rensning.

9 Medlemskaber Bevaringscenter Nordjylland er medlem af følgende organisationer: 9 Arbeitsgemeinschaft der Restauratoren Dansk Husflidsselskab Konservatorernes Efteruddannelsespulje (KEP). Lisbeth Præstegaard Jensen er medlem af KEP s bestyrelse. Nordisk Konservatorforbund (NKF) Værkstedets personale deltager i arbejdsgrupperne for tekstil og papir. Organisationen Danske Museer (ODM) Marianne Hadsund er aktiv i følgende netværk: Fagpolitisk netværk for bevaringsområdet og Tværfagligt netværk for museernes samlinger, hvor hun er medlem af styregruppen. Dansk Tekstilhistorisk Forening International Council of Museums (ICOM) The International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works Museumstjenesten Svenska Hemslöjdsforeningarnas Riksförbund The Institute of Paper Conservation Jysk Arkæologisk Selskab Dansk Antikvitets Conservator Laug BCN deltager desuden i møder i Nordjyske Museers Udviklingsråd. Kinesisk kvindefigur, Tang dynastiet. Foto Hanne Billeschou Juhl

10 Kursusdeltagelse 10 Marianne T. Hadsund oktober: Møde og kursus, Nordisk Museumsledernetværk, Norrköping og Visby, Sverige. Lisbeth Præstegaard Jensen 16. april: Digitale billeder, hvad gør vi med dem? Arrangør Landsforeningen til bevarelse af film og fotografi, Nationalmuseet. Fra 1. september 2008: Studieorlov Hanne Billeschou Juhl 1. januar september: Studieorlov. Lone Billeschou Juhl 16. september november: EDB for let øvede, 3 timer om ugen. AOF Aalborg. Pascal Faudot 16. september november: EDB for let øvede, 3 timer om ugen. AOF Aalborg. Ole Jespersen april: MAG svejsekursus. Tech College, Aalborg. Solange Marguet maj: The structure of paintings and the mecanical propertier of cultural materials, v. Marion Mecklenburg, Konservatorskolen, København juli: Workshop on the restoration of frames and gilded objects, v. Sophie Woodhouse, International Academic Projects of London. Foredrag og undervisning Lone Billeschou Juhl, Lisbeth Præstegaard Jensen, Hanne Billeschou Juhl, Pascal Faudot og Ole Jespersen 3. marts: Pakning og håndtering af museumsgenstande. 7 museer deltog. Marianne T. Hadsund 18. august: Arbejdspladsvurdering. 2. dels kursus på Konservatorskolen. Lisbeth Præstegaard Jensen 26. august: Glaspladenegativer - historie, gennemgang af skader samt rensning og pakning. Løgstør Lokalhistorisk Arkiv.

11 11 Åbent Hus Fotos Jens Nymose

12 12 Arbejdet på bevaringscenteret Den gamle Wienervogn fra Herregården Hessel efter konservering på Bevaringscenter Nordjylland. I 1872 blev den brugt som Hessels bryllupsvogn. Opgaver i 2008 Oversigt over opgaver for BCN s faste brugere afsluttet i Limfjordsmuseet, Herregården Hessel Behandling af genstande Wienervogn (Hessels gamle bryllupsvogn) 2 kørejakker med pelsfoer og pelsbesætning Kørepose af fåreskind med læderbeslag. Andet arbejde Rengøring af bibliotek samt lettere bogkonservering Rengøring af hovedbygning Vejledning i rengøring af hovedbygning og karetmagerværksted Rengøring og let istandsættelse af vogne. Vejledning i vedligeholdelse af vognsamlingen Fremskaffelse af materialer til ginefremstilling Køb af Backuum-støvsuger samt vejledning i brug og vedligeholdelse Planlægning af årets arbejde på Hessel. Møde på BCN Research og dokumentation af brændevinsbrænder Harald Jensens coupé Foredrag på møde for Herregårdsrådet om museumsbegrebet og bevaring.

13 13 Læsø Museum Andet arbejde Pudsning af sølv ved publikumsarrangement Nordjyllands Historiske Museum, Aalborg Behandling af genstande Kvindegrav i præparat med velbevaret skelet, rav- og glasperler, bronzenåle og fibula samt jernkniv med manchet og lerkar. Renset og klargjort til udstilling på Lindholm Høje som præparat. Genstandene konserveret og lagt på plads. Sønder Tranders, germansk jernalder Kvindegrav i præparat med velbevaret skelet, glasperler, fibler af bronze og jern, kar og tenvægt af keramik samt kam af ben. Renset og klargjort til udstilling på Lindholm Høje som præparat. Genstandene konserveret og lagt på plads. Sønder Tranders, germansk jernalder Mandsgrav i præparat med velbevaret skelet, kniv og bronzenitte. Renset og klargjort til udstilling på Lindholm Høje som præparat. Genstandene konserveret og lagt på plads. Sønder Tranders, germansk jernalder Rensning og sortering af knoglemateriale og tekstil fra urne. Udtagning af tekstilprøver til fiberanalyse på Tekstilteknisk Institut. Rovsbjerghøj, jernalder Fund fra 5 grave genkonserveret og klargjort til permanent udstilling. Sejlflod, germansk jernalder Østlandskedel af bronze, brugt som urne, rengjort og pakket til magasin. Rovsbjerghøj, jernalder 2 enæggede sværd med træskede og ophæng. Overbygård, romersk jernalder 2 hankekar udgravet og rengjort ved arr. på udgravningen, Vester Hassing, romersk jernalder Klædeplombe af bly, middelalder Jernkniv, fragment af bronzenål, fragment af korsformet fibula af bronze, Postgården, germansk jernalder Istandsættelse og pakning af 25 smukt orna- Sidste finish på jernaldergrav inden lakering og aflevering til udstilling på Lindholm Høje. Velbevaret benkam fra ældre germansk jernalder renset og klargjort til udstilling på Lindholm Høje.

14 14 menterede lerkar fra kulthus til permanent udstilling på Lindholm Høje, stenalder Gennemgang af ca. 350 lerkar og udvælgelse af gravkeramik til permanent udstilling på Lindholm Høje, Sejlflod, germansk jernalder Omkonservering af forkullede trægenstande til permanent udstilling på Lindholm Høje. Overbygård, ældre romersk jernalder Akvarel af Carlo Wognsen, Juletræ på Nytorv Fotografi i oval ramme med glas Kort over Aalborg 1768 Indrammet stik, forestillende Jens Juel 2 rosetfibler samt lille bøjlefibula af sølv Gennemgang og rengøring af Apotekersamlingen og lapidariet i Jens Bangs Stenhus 10 jerngenstande, Algade 5, middelalder Arkæologisk jernkniv til udstilling på Lindholm Høje Arkæologisk jernplade Maleri af E. Gjessing, Pontonbroen i Aalborg Andet arbejde 44 træ- og vedprøver (3 portioner) til C14- datering, dendrokronologisk datering og vedbestemmelse, pakket og opbevaret i kølerum. Algade 9, middelalder 6 træprøver til dendrokronologisk datering pakket og opbevaret i kølerum 14 træprøver til dendrokronologisk datering pakket og opbevaret i kølerum. Algade, Hobro, middelalder 45 træ- og jordprøver til naturvidenskabelige undersøgelser pakket og opbevaret i kølerum, Gavlhuset, middelalder 11 træprøver til dendrokronologisk datering pakket og opbevaret i kølerum, Gavlhuset, middelalder 24 træprøver til dendrokronologisk datering pakket og opbevaret i kølerum. Algade 9, middelalder Regenerering af to tønder silikagel Fremstilling af 10 liter Paraloid B72 i ethanol Tørring af 8-9 paller med våd tørv til brug i udstilling på Lindholm Høje Tørring af en dynge sand til brug i udstilling på Lindholm Høje Udstillingsteknisk bistand ved færdiggørelse af tre grave fra Sønder Tranders og et præparat med et drægtigt får fra Nørre Tranders til udstilling på Lindholm Høje Fremstilling af udstillingsmateriel, montering af genstande og hjælp til opbygning af ny udstilling på Lindholm Høje Analyse af tråde og frynser i tekstil samt udtagning af fiberprøver til analyse, rapport til Center for Tekstilforskning. Rovsbjerghøj, jernalder Maleri af E. Gjessing Pontonbroen under rensning og restaurering af skade. Aalborg Historiske Museum. Foto Solange Marquet.

15 Nordjyllands Historiske Museum, Hals Behandling af genstande Diverse kirkeinventar: to nummertavler, en kasse med numre og tavle med præstenavne 15 Nordjyllands Historiske Museum, Hadsund Andet arbejde Fremskaffelse af diverse materialer til temadag for lokalhistoriske arkiver Nordjyllands Kunstmuseum Behandling af genstande Oliemaleri af Asger Jorn, Kineserpigen 1940 Kunstværk af Wilhelm Freddie, se illustration Undersøgelse af plastikkranier Maleri af Harald Engman, Nye guder 1940 Andet arbejde Konsulentbesøg og undersøgelser vedrørende lysafskærmning i udstillingerne. Projektet fortsætter i 2009 Skagen By- og Egnsmuseum Behandling af genstande 3 skibstegninger på transparent papir S/h gelatinefotografi Lerkar fundet i kystprofil, jernalder, Spirbakken Fragment af jernkniv, jernalder/nyere tid, Spirbakken 2 fragmenter af mulig kniv, jernalder/nyere tid, Spirbakken 11 fragmenter af jern, heri klinknagler, jernalder/nyere tid, Spirbakken Diverse fragmenter af jern, jernalder/nyere tid, Spirbakken 3 jerngenstande, jernalder/nyere tid, Spirbakken Jernfragmenter, 9 numre, heri nitteplade og projektiler, jernalder/nyere tid, Spirbakken 4 s/h fotografier ommonteret Kunstværket fra Nordjyllands Kunstmuseum nu Kunsten er en del af en installation fra 1949, som Wilhelm Freddie kaldte Ildens verden, sansernes verden, de enkelte fænomeners verden, Heraklit, drue-mola, Eva. Skulpturen er fremstillet af bemalet gips på celotexplade og blød masonit og skulle konserveres, på grund af to brækkede ben. Kunstneres valg af materialer er årsagen til benbruddene. Her ses skulpturen efter konservering. Foto Hanne Billeschou Juhl.

16 16 Sæby Museum Behandling af genstande Restaurering af en samling kontormøbler Frysedesinficeret: 12 stole, sæk med høvle, bord, åg og brændeholdere, skab, bord, seng, spejlramme, tekstil Try Museum Behandling af genstande Snedkerhøvlebænk frysedesinficeret og restaureret Jumbe restaureret Vendsyssel Historiske Museum Kanefading Fotografprotokol Vægur fra 1896 Køb af spændenåle til tekstiludstilling Træport fra Sindal Gl. Præstegård Ornamenteret, cirkulær arne af brændt ler, optaget i præparat. Øksenhede, romersk jernalder Andet arbejde Regenerering af 2 tønder silikagel og løbende udskiftning af silikagel i tørreskabe til arkæologisk metal Planlægningsmøder med museet Konsulentbesøg om fremtidig rengøring og istandsættelse på Bjørnager Køb af dataloggere, udskrivning og tolkning af data Jumbe med SKF kuglelejeaksler konserveret for Try Museum. Behandling af genstande Omkonservering af keramik fra oldtidmagasin, 34 numre Limning og udfyldning af vandskadet keramik, 4 numre Skilt med togtider, bemalet metal 2 protokoller Epitafium fra Volstrup kirke, 1707, olie på træ Vendsyssel Kunstmuseum Andet arbejde Udpakning og tilstandsregistrering af vandreudstillingen Contemporary Japanese Crafts

17 17 En af de store opgaver i 2008 var restaureringen af et epitafiummaleri dateret 1707 for Vendsyssel historiske Museum. Billedserien viser epitafiet under og efter restaurering. Øverst ses udsnit af et røntgenfoto, som tydeligt viser de forskellige farvelag og skaderne derpå.

18 18 Vesthimmerlands Museum Behandling af genstande Omkonservering af jerngenstande fra magasin, 7 numre, jernalder Afrensning og røntgenfotografering af arkæologiske genstande til fotografering, 59 numre, detektorfund 4 sølvbægre Knogler af to humane skeletter, mosefund, germansk jernalder Andet Fotografering af arkæologiske genstande til Powerpoint foredrag, 59 numre Udstillings-teknisk bistand ved renovering af udstillingen i Kimbrersalen Bidrag til vurdering og beskrivelse af nissedragt fra 1920 erne Montering i forbindelse med udstillingen Nissernes spor Frysedesinficering af udstoppet kat til udstillingen Nissernes spor Konsulentbesøg med bl.a. diskussion af museets fremtidige satsningsområder og BCN s bidrag hertil Gennemgang af arkæologiske trædele med henblik på at identificere vogndele Deltagelse i arrangementet Bevaring af arvestykker den 3. november på museet. 2 personer fortalte om hhv. fremstilling af intarsia og pakning/opbevaring af arvestykker Aalborg Stadsarkiv Andet arbejde Vejledning i forbindelse med skimmelangreb i kældermagasin Rengøring af kældermagasin Rekvirerede opgaver 2008 Oversigt over rekvirerede opgaver afsluttet i Løgstør Lokalhistorisk Arkiv Foredrag og instruktion i forbindelse med Løgstør Lokalhistoriske Arkivs igangsættelse af rensnings-, registrerings- og indscanningsprojekt omfattende glasplader fra lokal fotograf Vægur fra 1896 efter restaurering. Uret er bagpå mærket med Uhrmager M. Hansen, Vraa St. Vendsyssel historiske Museum. Nordjyllands Historiske Museum, Aalborg Præparat med forkullet træ, 2 jernknive, spænde af jern. Postgården, jernalder Ornamenteret gravkeramik fra bronzealder i præparat, samt jernkniv fra ældre romertid i præparat, Møgelhøjgård Kniv og økse af jern. Ældre romersk jernalder, Møgelhøjgård 31 ravperler samt human tand fra jættestue. Finstrupgaard, yngre stenalder 4 præparater med genstande af jern samt human kæbe og tænder. Støvring Ådal, romersk jernalder Genstande af jern og bronze, 5 numre. Vadum, middelalder 7 sølvmønter røntgenfotograferet og afrenset

19 til bestemmelse på Numismatisk afd. Nationalmuseet Metalgenstande røntgenfotograferet. I alt 5 flyttekasser. Gavlhuset, middelalder 6 kasser med skårmateriale, Sdr. Onsild, bronzealder Ornamenteret keramik fra Enkeltgravskultur, Jyllandsvej, Hobro 19 Vesthimmerlands Museum Urnegrave fra yngre bronzealder, Hvalpsund Golfbane Michael og Anna Anchers Hus Salt og peberfigurer Løgstør Lokalhistorisk Arkiv Konsulentbesøg med demonstration af rensning af glaspladenegativer, samt rådgivning om digitalisering, håndtering og opbevaring. Lokalhistorisk Arkiv Svenstrup Dokument Mou Kirke Indpakning af inventar før renovering af kirken Rengøring og restaurering af døbefond Rengøring og restaurering af altertavle Rengøring og restaurering af prædikestol Rengøring og restaurering af krucifiks Budolfi Kirke Rengøring og restaurering af orgelfront Rengøring, konservering og restaurering af div. inventar Hurup Kirke Limning af løsdele på altertavle Arkitekt Søren Kibsgaard Udarbejdelse af projektforslag Voergård Slot Vurdering af samlingernes bevaringstilstand samt konserverings- og restaureringsbehovet for malerier og gobeliner Sindal Skole Portræt af Anne Marie Lütken, 1969 Rudolf Broby Johansen Våbenhistorisk Selskab Rundvisning Private kunder Kommode Skab Chatol Maleri af P. Hauberg, 1875, Havudsigt fra Bornholm Maleri af Asgrimur Jonsson, 1900-tallet Maleri, beg. af 1900-tallet, Gade i sne Lone Billeschou Juhl støvsuger vogndetalje i vognsamlingen på Herregården Hessel. Foto: Karen-Louise Smidth, Herregården Hessel.

20 20 T.v. Solange Marquet retoucherer skader på et maleri. T.h. Lisbeth Præstegaard Jensen afstøver bøger i biblioteket på Herregården Hessel. Foto: Karen-Louise Smidth, Herregården Hessel. Maleri af Svend Engelund, 1963, Landskab Pastel på foto, portræt i oval ramme Bemalet vægur, sidst i 1800-tallet Maleri af Svend Engelund , Børglum Kloster Klapbord i empirestil Hjørneskab Maleri af Carl Locher, Fr. 7. død 9 glasfugle Maleri af Oscar Matthiesen, 1938 Maleri af J. F. Willumsen, 1920, Chamonix 2 malerier, portrætter Kinesisk figur, Tang dynastiet

21 21 Pascal Faudot rengør topfigur på lydhimmel i Budolfi Kirke, Aalborg Domkirke.

22 22 I december blev der restaureret juletræsfugle for en privat kunde. Figurer fra Den Cumberlandske Samling restaureret for Museet på Sønderborg Slot.

23 23 Jul på Voergaard Slot december deltog møbelrestaurator Pascal Faudot ved arrangementet Jul på Voergaard Slot. BCN havde indrettet et lille arbejdende værksted i slottets riddersal, hvor Pascal arbejdede med træintarsia og restaurering af to smukke skrin fra Voergaards samling.

24

ÅRSBERETNING 2007. Bevaringscenter Nordjylland

ÅRSBERETNING 2007. Bevaringscenter Nordjylland ÅRSBERETNING 2007 Bevaringscenter Nordjylland Årsberetning 2007 Generelt Bevaringscenter Nordjylland (BCN) er en selvejende institution, som har til formål at yde bevaringsfaglig bistand til de museer

Læs mere

bevaring rådgivning restaurering konservering mange fagspecialer mere end 20 års erfaring

bevaring rådgivning restaurering konservering mange fagspecialer mere end 20 års erfaring bevaring rådgivning restaurering konservering mange fagspecialer mere end 20 års erfaring bevaringscenter nordjylland Bevaringscenter Nordjylland har til formål at yde bevaringsfaglig bistand til de museer,

Læs mere

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje.

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Aalborg-turen Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Første mål var Aalborghus Slot, der er opført 1539-1555 af

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Trekantede grave i Bohuslän

Trekantede grave i Bohuslän Trekantede grave i Bohuslän Bohuslän er i dag et svensk landskab nord for Göteborg. Navnet Bohus hed oprindeligt Bagrhus, der med tiden ændrede sig til Baahus. Det er ikke mange gravhøje formet som en

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid ROM 2265 Foldager Glim sogn Sømme herred Københavns amt Stednr. 020402 I forbindelse med at firmaet Kongstrup

Læs mere

ÅRSBERETNING 2006 Nordjyllands Amts Konserveringsværksted

ÅRSBERETNING 2006 Nordjyllands Amts Konserveringsværksted ÅRSBERETNING 2006 Nordjyllands Amts Konserveringsværksted INDHOLDSFORTEGNELSE RESUME AF BERETNING 2006.... 1 FORKORTELSER ANVENDT I BERETNINGEN... 2 ORGANISATION... 3 PERSONALE... 4 MEDLEMSKAB AF ORGANISATIONER...

Læs mere

BEVARING - STATUS KUNST

BEVARING - STATUS KUNST ARBEJDET MED GENSTANDE BEVARING - STATUS VejleMuseerne råder over magasiner på følgende steder: Fællesmuseumsmagasinet på Lysholt, Kunstmuseet på Flegborg og magasinet på Vandel Skole. Hvad samlingerne

Læs mere

EN SAMLING SURREALISME

EN SAMLING SURREALISME MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET Generalforsamlingens 176 fremmødte afspejlede på fornemste vis tendensen fra året 2014, hvor foreningen med en stigning i medlemstallet på 355 kom op på 1315 medlemmer og dermed

Læs mere

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117119 Formularens ID: 494 Sendt til: kunstmuseum@horsens.dk Sendt: 15-12-2010 16:19 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

vision 2020 for VejleMuseerne

vision 2020 for VejleMuseerne vision 2020 for VejleMuseerne Det vi gør Vi skaber ny viden om kunst- og kulturarven, bevarer den og formidler den for at skabe identitet og selvforståelse. Det vi vil Vi vil være et museum, der er førende

Læs mere

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Gilleleje Museums

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

SVM1176 Gl. Antvorskov, Sankt Peders Ls sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.13. Sb.nr. 24.

SVM1176 Gl. Antvorskov, Sankt Peders Ls sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.13. Sb.nr. 24. SVM1176 Gl. Antvorskov, Sankt Peders Ls sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.13. Sb.nr. 24. Kampagne: 11 05 KUAS nr. SVM01176 2. Kasser med deponeret knoglemateriale flere af knoglerne

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard Langsø Journalnummer: SIM 22/2011 Sted: Silkeborg Langsø Sted og SB nr. 16.01.08-11 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/SIM-0006 Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Silkeborg Matr. nr.:171a, 173, 175a og 177

Læs mere

ÅRSBERETNING 2013. Bevaringscenter Øst, Vasebækvej 30 D, DK 4600 Køge, Tlf. +45 56 65 49 62, www.bcoest.dk 1

ÅRSBERETNING 2013. Bevaringscenter Øst, Vasebækvej 30 D, DK 4600 Køge, Tlf. +45 56 65 49 62, www.bcoest.dk 1 ÅRSBERETNING 2013 1 Forside illustrationer: 1: Gammel farvearkæologisk undersøgelse på Køge Museum 2: Gammel farvearkæologisk undersøgelse på Køge Museum 3: Modellering af sigil til Borgcenterudstilling

Læs mere

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke 50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke Måske har du været ude at rejse og besøgt en katolsk kirke. Her kan man se mange altre rundt om i kirken. Ved altrene kan man tænde lys og bede for de afdøde.

Læs mere

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK to Efter en velbesøgt generalforsamling føler jeg bestyrelsen har fået fuldmagt til at fortsætte i det spor vi gennem tid har fulgt: At formidle kunst og nedbryde afstanden

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

Tekst 00 Videnskab. Kultur Skriftlig fremstilling 003 Skrift. Bogtryk 069 Museer Museologi Præventiv konservering, klima og

Tekst 00 Videnskab. Kultur Skriftlig fremstilling 003 Skrift. Bogtryk 069 Museer Museologi Præventiv konservering, klima og Tekst 00 Videnskab. Kultur 001.81 Skriftlig fremstilling 003 Skrift. Bogtryk 069 Museer 069.1 Museologi 069.2 Præventiv konservering, klima og transport 069.4 Præventiv konservering, biologisk nedbrydning

Læs mere

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015 Holbæk Arkæologiklub Mejerigården oktober 2015 Nyhedsbrev vinter 2016 Generalforsamlingen Den 17. november 2015 var det tid at afholde den ordinære generalforsamling. Der var denne gang et fremmøde på

Læs mere

KIMBRERE, KOLD KRIG & KIRKEBØGER

KIMBRERE, KOLD KRIG & KIRKEBØGER KIMBRERE, KOLD KRIG & KIRKEBØGER kend din by - find din slægt NOVEMBER - DECEMBER 2015 NOVEMBER Rundvisninger i Apotekersamlingen Tirsdage: 3. november, 1. december, begge dage kl. 19.00-20.00 Se den enestående

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven. Oktober 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven. Oktober 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven Oktober 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forvaltning af kulturarven (beretning nr. 13/06) 24. september

Læs mere

Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening

Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening www.lokalhistorisk-forening-aabyhoj.dk Program for juni 2011 til marts 2012. Mandag den 6. juni kl. 18.30. Bemærk tidspunktet. Byvandring. Den nordvestlige del af

Læs mere

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række N Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport RESUME: På udgravningsområdet og tilstødende arealer har

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Nationalmuseet Internationalt samarbejde vedrørende udarbejdelse af fælles europæiske standarder for bevaring af kulturarven 110.

Nationalmuseet Internationalt samarbejde vedrørende udarbejdelse af fælles europæiske standarder for bevaring af kulturarven 110. Rådighedssum 2013 Kulturstyrelsen har bevilliget 12,7 mio. kr. til forskningsprojekter på de danske museer. Der er i år støttet projekter af meget forskellig karakter lige fra Naturhistorisk Museum i Århus

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

Projekt Danske Gårdmalere

Projekt Danske Gårdmalere Projekt Danske Gårdmalere Projekt Danske Gårdmalere Indhold Gårdmalere 5 Projektets baggrund 7 Projektets mål 9 Projektbeskrivelse 11 Samarbejdspartnere 13 Kilder og litteratur 15 Projekt Danske Gårdmalere

Læs mere

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum Målgruppe: 3.-4. klasse I slægt med Odin handler om jernaldermenneskets liv og død. Hvordan boede de i jernalderen her på egnen? Hvad levede de af? Og

Læs mere

Resume af årsberetning 2004

Resume af årsberetning 2004 Resume af årsberetning 2004 Generelt Nordjyllands Amts Konserveringsværksted (NAK) er en selvejende institution, som varetager konserveringsopgaver og rådgivning i bevaringsspørgsmål for de kulturhistoriske

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Seks sfinkser fra taget på Det Kongelige Teater

Seks sfinkser fra taget på Det Kongelige Teater Seks sfinkser fra taget på Det Kongelige Teater Det nuværende Kongelige Teater blev opført i årene 1872-74 i klassicistisk byggestil. Teaterbygningen er udsmykket med seks godt to meter høje sfinkser,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Oversigt over statsstøttede kunstmuseer***

Oversigt over statsstøttede kunstmuseer*** Oversigt over statsstøttede kunstmuseer*** Offentlige tilskud (EU, stat, amtskommune og Ikke offentlige tilskud Museum kommune) Af samlede (fonde, sponsorater mm.) Kr. indtægter Kr. Arken 2008 32.698.308

Læs mere

Vi blev da lidt overrasket over at lokalplanen kom så hurtigt i høring, men fint nok.

Vi blev da lidt overrasket over at lokalplanen kom så hurtigt i høring, men fint nok. Torsten Wagner Sand Christensen (16055) Emne: VS: Gødvad Bygade 24 B, Lokalplan 13-008 Hej Torsten. Ang. Lokalplan 13-008 Vi blev da lidt overrasket over at lokalplanen kom så hurtigt i høring, men fint

Læs mere

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers.

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers. Vedtægter for Museum Østjylland Randers/ /Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1..1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en

Læs mere

Fællesmagasin for museerne i Midt- og Vestjylland.

Fællesmagasin for museerne i Midt- og Vestjylland. Til muserne i det Midt og Vestjyske område Skive den 6/1-2008 Fællesmagasin for museerne i Midt- og Vestjylland. Med nærværende introduktionsmateriale og spørgeskema ønsker bestyrelsen for Museernes Bevaringscenter

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Historien om gåsen Vandreudstilling fra Greve Museum

Historien om gåsen Vandreudstilling fra Greve Museum Historien om gåsen Vandreudstilling fra Greve Museum Beskrivelse Greve Museums vandreudstilling Historien om gåsen handler om gåsen som husdyr og dens betydning for mennesket fra 1700-tallet og frem til

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

årsberetning 2013 bevaring & restaurering

årsberetning 2013 bevaring & restaurering årsberetning 2013 bevaring & restaurering Årsberetning 2013 for Bevaringscenter Nordjylland Udgiver Bevaringscenter Nordjylland Storemosevej 8 DK-9310 Vodskov Tlf. +45 9829 2455 bcn@bcnord.dk www.bcnord.dk

Læs mere

STRAFFESPARK, SORTKRUDT & SØRULLER

STRAFFESPARK, SORTKRUDT & SØRULLER STRAFFESPARK, SORTKRUDT & SØRULLER kend din by - find din slægt APRIL - JULI 2015 APRIL Rundvisninger i Apotekersamlingen Tirsdage: 7. april, 5. maj, 2. juni, alle dage kl. 19.00-20.00 Se den enestående

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Flødalsminde, Svenstrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder samt fem grave fra ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6055 Maj 2013 Telefon: 99 31

Læs mere

Bevaringscenter Brugermuseer Beredskab. Samlingsnetværkets årsmøde 25. oktober 2012 Camilla Jul Bastholm Souschef, Bevaringscenter Øst

Bevaringscenter Brugermuseer Beredskab. Samlingsnetværkets årsmøde 25. oktober 2012 Camilla Jul Bastholm Souschef, Bevaringscenter Øst Bevaringscenter Brugermuseer Beredskab Samlingsnetværkets årsmøde 25. oktober 2012 Camilla Jul Bastholm Souschef, Bevaringscenter Øst Agenda: Om Bevaringscenter Øst BCØ s beredskabsindsats før 2011 Store

Læs mere

BEVARINGSCENTER NÆSTVED KUNST OG KULTUR

BEVARINGSCENTER NÆSTVED KUNST OG KULTUR BEVARINGSCENTER NÆSTVED KUNST OG KULTUR Beretning 2011 1.0 Arbejdsgrundlag og formål 1.1 Navn Bevaringscenter Næstved Kunst og Kultur 1.2 Adresse og telefonnummer Tommerupvej 1, 4700 Næstved Telefon: 5577

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

Forundersøgelses Rapportering

Forundersøgelses Rapportering Forundersøgelses Rapportering Forundersøgelse Dyekjærsvej 10 RSM 10.102 Oversigtbillede af Ringkøbing med markering af udgravningens placering. 2010 Tele Atlas / 2010 COWI A/S, DDO / Google Earth 2010

Læs mere

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer Vedtægter for Sydvestjyske Museer Vedtaget den 25. oktober 2011 1 Indhold Side 1. Navn og ejerforhold, art og status 3 2. Hjemsted, adresse og afdelinger 3 3. Formål og ansvarsområde 3 4. Samarbejde med

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Sdr. Tranders II Den manglende brik i landsbyens bebyggelsesudvikling

Sdr. Tranders II Den manglende brik i landsbyens bebyggelsesudvikling Sdr. Tranders II Den manglende brik i landsbyens bebyggelsesudvikling Af Lars Egholm Nielsen I bakkerne vest for landsbyen Sdr. Tranders har museet gennem en årrække undersøgt store arealer forud for moderne

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

ESRUM MØLLEGÅRD GIM 3756

ESRUM MØLLEGÅRD GIM 3756 ESRUM MØLLEGÅRD REGISTRERINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard x29 Nøgle. Fundet med detektor. Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre 2008 REGISTRERINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens

Læs mere

VHM 00163 Gammel Hjallerup

VHM 00163 Gammel Hjallerup VHM 00163 Gammel Hjallerup En boplads med bebyggelse og brandgrave fra romersk jernalder Dronninglund sogn Fund og Fortidsminder Stednr: 100203-386 Geodatastyrelsen. Luftfoto fra 2012 med alle udgravningsfelter

Læs mere

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen.

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. 1 Bækkemonumentet / Klebæk Høje Et spændende og smukt fortidsminde ved

Læs mere

Verdenskunst på Kunstmuseet i Vejle

Verdenskunst på Kunstmuseet i Vejle Verdenskunst på Kunstmuseet i Vejle Kontakt Olga Svindelspind for særlige tilbud til DIG! Kære kunstelsker Jeg er Olga Svindelspind, den ærligste kunstsælger i verden!! Jeg bor i Moskva, en by i Rusland,

Læs mere

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Hjørring Frederikshavn Thisted Aalborg På arealer hvor Banedanmark ikke tidligere har foretaget anlægsarbejder, er der

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Som konservator er man meget optaget af at mindske eksponering af museumsgenstande og interiør til partikelforurening, fordi især de meget fine

Som konservator er man meget optaget af at mindske eksponering af museumsgenstande og interiør til partikelforurening, fordi især de meget fine Som konservator er man meget optaget af at mindske eksponering af museumsgenstande og interiør til partikelforurening, fordi især de meget fine partikler er meget tilsmudsende, og er svære at fjerne igen.

Læs mere

NæstvedArkivernes Årsberetning 2015

NæstvedArkivernes Årsberetning 2015 NæstvedArkivernes Årsberetning 2015 Vognmand Rudolf Petersen. Foto: K. Knudsen, 1942 Jette Madsen (th.) ved sin 25. landskamp den 12. dec. under VM i 1973. Foto: Casper Thorsøe Næstved Rådhus under opbygning,

Læs mere

Trekantede grave i Blekinge

Trekantede grave i Blekinge Trekantede grave i Blekinge I 1848 skrev Worsaae "at Blekinge er et af Sveriges skønneste landskaber. Grænsende i vest til Skåne og i nord til Småland, ligger landet i zonen mellem de lave sletter og de

Læs mere

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011.

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Beretning Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse RSM j.nr. 10.128 KUA: 2010-7.24.02/RSM-0022 RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Udgravningsberetning, udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Cykelstikort. Aalborg Kommune

Cykelstikort. Aalborg Kommune Cykelstikort Aalborg Kommune Aalborg Kommune forbedrer løbende forholdene for cyklister. Derfor udkommer dette cykelstikort nu med de nyeste ændringer. Tag kortet med på råd, når du overvejer at bruge

Læs mere

4000 ÅR UNDER OMFARTSVEJEN

4000 ÅR UNDER OMFARTSVEJEN MÅNEDENS ARTIKEL December 2013 4000 ÅR UNDER OMFARTSVEJEN - på sporet af Falsters forhistorie Af: Marie Brinch, forhistorisk arkæolog Udsnit af palisadeanlægget ved Løggård. De to mest markante hegnsforløb

Læs mere

Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg

Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg Esbjerg museum I forbindelse med udvidelsen af parkeringspladsen ved Superbrugsen i Tjæreborg, blev der foretaget en kort forundersøgelse, som viste et behov for

Læs mere

Danmarks Designskoles biblioteks klassifikationssystem

Danmarks Designskoles biblioteks klassifikationssystem 3695211189 Danmarks Designskoles biblioteks klassifikationssystem A Forskelligt A 10.01 Ordbøger A 20.01 Håndbøger A 20.02 Legater A 20.04 Pædagogik A 20.05 Arbejdsmiljø A 20.06 Naturvidenskab/Zoologi

Læs mere

STADSARKIVET FOR FREDERIKSSUND KOMMUNE ÅRSBERETNING 2013

STADSARKIVET FOR FREDERIKSSUND KOMMUNE ÅRSBERETNING 2013 STADSARKIVET FOR FREDERIKSSUND KOMMUNE ÅRSBERETNING 2013 Foto: Arkivar Ann-Sofie Wiil flytter arkivalier på Skibbyhøj I arkiverne treffer vi selve livet i dets usminkede heslighet, dets ubeskrivelige brutalitet

Læs mere

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby SIM 5/2010 motorvejen Hårup-Låsby Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Etape 8 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape:Nyløkkevej SB

Læs mere

Åens nordside: 7000b Gl. Rye By, Gl. Rye. Åens sydside: 4o Vissingkloster, Sdr.

Åens nordside: 7000b Gl. Rye By, Gl. Rye. Åens sydside: 4o Vissingkloster, Sdr. Beretning om undersøgelse af træstolper fremkommet ved gravearbejde i Salten Å syd for Gammel Rye, i forbindelse med etablering af en ny stibro over åen. Journalnummer: SIM j. nr. 1/2003 Rye Bro Sted:

Læs mere

Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af Ribe Kunstmuseum

Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af Ribe Kunstmuseum Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af Ribe Kunstmuseum 2004 Endelig rapport. Museets handlingsplan modtaget 2. 12. 2004 Kulturarvsstyrelsen Slotsholmsgade 1 1216 København K www.kuas.dk 2 Indhold

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Algade 33, Aalborg Hvad fundene fortæller J.nr. ÅHM 6488 November 2016 Ved Jeanette Ladefoged Halkier Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Grusgrav Hvinningdal SB Stednummer: 130307-12 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.:

Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Bygherrerapport for udgravning af Journalnr.: SIM 10/2009 Sb nr. KUAS j.nr.: Sted: Skærskovgård V Matr. nr.: Ejerlav: Sogn: Herred: Hids Gl. Amt: Viborg Hus A801 fra bondestenalderen markeret med paptallerkner.

Læs mere

Andre aktiviteter. Museerne i undervisningen underholdning eller undervisning?, underviser i samarbejde med MUSCO og pædagogisk udvikling, Esbjerg.

Andre aktiviteter. Museerne i undervisningen underholdning eller undervisning?, underviser i samarbejde med MUSCO og pædagogisk udvikling, Esbjerg. Andre aktiviteter Mette Slyngborg Bestyrelsesposter Esbjerg Kommunes Byfond (2008-). Esbjerg Daghøjskole (1996-99) Tillidshverv TR på Sydvestjyske Museer for Dansk Magisterforening Faglige netværk ICOM

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 0025 Jordbærvangen Af arkæolog Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 527de, Randers Markjorde Randers Sogn,

Læs mere

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Lokalhistorisk Arkiv Viborg Museum Viborg Museumsforening Velkommen til en ny sæson med onsdagsforedrag Programmet

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Faaborg-midtfyn Kommune Plan og kultur Nørregade 4 5600 Faaborg Att: Else G. Jørgensen

Faaborg-midtfyn Kommune Plan og kultur Nørregade 4 5600 Faaborg Att: Else G. Jørgensen Faaborg-midtfyn Kommune Plan og kultur Nørregade 4 5600 Faaborg Att: Else G. Jørgensen Vedr. budget for arkæologisk undersøgelse af areal forud for byggemodning, OBM 1613 Skovgård etape 2. Den arkæologiske

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Marie Vang Posselt : Mellemholm - en gravplads fra romersk jernalder Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail: dbc@dbc.dk

Læs mere

Organisation. Personale. Bestyrelse. Nordjyllands Amts Konserveringsværksted (NAK) er en selvejende institution, som varetager konserveringsopgaver

Organisation. Personale. Bestyrelse. Nordjyllands Amts Konserveringsværksted (NAK) er en selvejende institution, som varetager konserveringsopgaver Organisation Nordjyllands Amts Konserveringsværksted (NAK) er en selvejende institution, som varetager konserveringsopgaver og rådgivning i bevaringsspørgsmål for de kulturhistoriske museer og andre offentlige

Læs mere

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999.

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Journalnummer: SIM j. nr. 413/1999 Sted: Rye Mølle Stednummer:

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale museum jorn S I L K E B O R G Undervisningsmateriale Nogle gange kan en enkelt sætning udfolde

Læs mere

Medlems Nr. Navn 11091 Amalienborgmuseet, DKKS 1001 Antikmuseet 2000 Arbejdermuseet & 30116 Arkælogi Haderslev 20491 Bakkehusmuseet 1003 Ballerup

Medlems Nr. Navn 11091 Amalienborgmuseet, DKKS 1001 Antikmuseet 2000 Arbejdermuseet & 30116 Arkælogi Haderslev 20491 Bakkehusmuseet 1003 Ballerup Medlems Nr. Navn 11091 Amalienborgmuseet, DKKS 1001 Antikmuseet 2000 Arbejdermuseet & 30116 Arkælogi Haderslev 20491 Bakkehusmuseet 1003 Ballerup museum 1099 Bevaringscenter Nordjylland 1154 Bevaringscenter

Læs mere

1.1 Nordjyllands Historiske Museum er en selvejende institution. 1.2 Nordjyllands Historiske Museum er et statsanerkendt kulturhistorisk museum.

1.1 Nordjyllands Historiske Museum er en selvejende institution. 1.2 Nordjyllands Historiske Museum er et statsanerkendt kulturhistorisk museum. Vedtægter for Nordjyllands Historiske Museum 1. Museets Navn og ejerforhold 1.1 Nordjyllands Historiske Museum er en selvejende institution. 1.2 Nordjyllands Historiske Museum er et statsanerkendt kulturhistorisk

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Kunstskolen

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Kunstskolen Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Kunstskolen November 2014 Kunstskolen Formålet med undervisningen er, at eleverne tilegner sig kompetencer i billedkommunikation og i billedanalyse

Læs mere

Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449

Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449 KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449 Af Maria Lisette Jacobsen Bygherrerapport,

Læs mere

årsberetning 2011 bevaring & restaurering

årsberetning 2011 bevaring & restaurering årsberetning 2011 bevaring & restaurering 2 for Bevaringscenter Nordjylland Udgiver Bevaringscenter Nordjylland Storemosevej 8 DK-9310 Vodskov Tlf. +45 9829 2455 bcn@bcnord.dk www.bcnord.dk www.facebook.com/bcnord

Læs mere

Udgravningsberetning. SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr.

Udgravningsberetning. SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr. Udgravningsberetning SJM 396, Oddesundvej, matr. nr. 40, Gjesing ejerlav, Bryndum sogn, Skast herred, Ribe Amt. Stednr. 190502, FF nr. 214804 Beretning for større forundersøgelse af en erhvervsgrund under

Læs mere

Slesvigske Vognsamling

Slesvigske Vognsamling 1 Slesvigske Vognsamling Nyhedsbrev november 2011 Indhold Rekonstruktioner af kanonlavet med forstilling Åbent hus den 2. juni Trappegelænder til Drøhses Hus i Tønder Trækvogne til DSB Museet i Odense

Læs mere

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt Vandet på Frederiksberg gennem 140 år Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Hvis man oppe fra slottet kigger ind mod København, støder øjet ikke mod ret mange bygninger

Læs mere

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy Jens Bredholt Ind til benet Bente Hammershøy Bente Hammershøy Ind til benet Jens Bredholt sluser det væsentlige ind, skærer et stykke ud af virkeligheden og fanger og fastholder det essentielle i motivet.

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

Gladsaxe Byarkiv indtager Split.

Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Gladsaxe Byarkiv indtager Split. Den gamle by Split i Kroatien blev oprindelig anlagt af den Romerske Kejser Diocletian. Siden har byen været indtaget af mange forskellige herredømmer både tyrkisk og Østrig-ungarsk.

Læs mere

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse KRAV OG ANBEFALINGER I det næste gives kort svar på, hvordan Forstadsmuseet opfylder eller har planer om at opfylde Kulturstyrelsens krav og anbefalinger til de statsanerkendte museer. Arbejdsgrundlag,

Læs mere