UDDANNELSESBOG. Obligatorisk Grundforløb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDDANNELSESBOG. Obligatorisk Grundforløb"

Transkript

1 UDDANNELSESBOG Obligatorisk Grundforløb

2 Velkommen Formål med Grundforløbet Uddannelsens opbygning Personlig uddannelsesplan Læringsaktiviteter Læringssaktiviteter Standpunktskarakterer Skoleperioder: Undervisningens tilrettelæggelse Eksempel på tema Opgaveskrivning Retningslinjer for opgaveskrivning Praksisforlagt undervisning Grundfagenes rolle Prøver Mundtlig prøve i projekt Mødepligt, syge- og raskmeldinger Særlige støtte- og vejledningsmuligheder Retningslinjer vedr. mistanke om plagiat Forlængelse af Grundforløb Klageadgang Ordensregler Elevarbejde, f.eks. dokumentation for naturfag, dansk, engelsk og samfundsfag

3 Emne: Formål med grundforløbet Dato:09/08 Reg.nr.: 1.1 Side 1 af 1 Formålet med grundforløbet er: - at du udvikler dig fagligt og personligt, således at du kan søge optagelse på social- og sundhedsuddannelsen eller på den pædagogiske assistent uddannelse (PAU). - at du får mulighed for at afklare dine uddannelsesmuligheder og ønsker. Når du møder dine nye kammerater på skolen, vil du finde ud af, at I er forskellige på mange områder: I har forskellige sociale baggrunde, I har fået noget forskelligt ud af jeres skolegang i folkeskolen og nogle har måske været på efterskole. I bruger jeres fritid forskelligt osv. I løbet af grundforløbet vil der blive taget hensyn til at I er forskellige, at I - på grund af ovenstående forhold har forskellige interesser, og at I har forskellige måder at lære på. Disse forskelligheder skal styrkes og bruges i samarbejdet og fællesskabet med dine kammerater. I din uddannelsesplan er der skrevet nogle mål, som du skal arbejde hen i mod at opfylde. De mål er skrevet ud fra netop din baggrund og din måde at lære på, og hvad du arbejder hen i mod. Dette betyder, at alle elever på grundforløbet skal have individuel vejledning og støtte: Nogle skal bruge mere tid end andre. Nogle kan lide at tegne, bruge computeren osv..

4 Emne: Uddannelsens opbygning Dato:09/08 Reg.nr.: 1.2 Side 1 af 1 Grundforløb for Unge 20 uger Læringsaktivitet Intro 2 uger Læringsaktivitet Børn og Unge 7 uger Læringsaktivitet Praksisforlagt Undervisning 1 2 uger Læringsaktivitet Ældre 7 uger Læringsaktivitet Bedømmelse 2 uger Som du kan se af ovenstående, har du mulighed for at komme i observationspraktik (praksisforlagt undervisning). Du får mulighed for at følge en ansat i for eksempel en børnehave eller på et plejehjem. På den måde kan du blive afklaret i forhold til dit uddannelsesvalg. Grundforløbet varer normalt 20 uger, men kan forlænges op til 60 uger. Eventuel forlængelse aftales ved en personlig samtale med din lærer, afdelingsforstander og evt. uddannelseskonsulent i din kommune.

5 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato: 09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 1 af 11 Efter denne side indsættes din personlige uddannelsesplan A, som du har fået i uddannelsesvejledningen i forbindelse med din optagelse på skolen.

6 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato: 09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 2 af 11 Kompetenceafklaring af grundforløbselever på SOSUC Data:

7 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato: 09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 3 af 11 Uddannelsesmæssig baggrund:

8 Emne: Kompetenceafklaring Dato: 09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 4 af 11 Særlige behov i forbindelse med uddannelse: Arbejdserfaring:

9 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato: 09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 5 af 11 Introduktionsforløbet på SOSUC 1) Fagligt: 2) Socialt og personligt: 3) Kreativt og kropsligt: Dine personlige tanker om mål for uddannelse og fremtid: 1) Personlige mål med Grundforløbet:

10 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato: 09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 6 af 11 2) Personlige mål med videre uddannelse på : 3) Personlige mål for fremtiden (videre uddannelse/job): Andre bemærkninger:

11 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato:09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 7 af 11 Forslag til overvejelser før en uddannelsessamtale. - Hvordan er dit engagement? - Er der noget, du især er overrasket over, glad for eller ked af? - Hvad er dine styrker/ressourcer, og hvordan synes du, du kan udfolde dem? - Hvad er dine svagheder, og hvordan kan du arbejde med dem? - Hvad fremmer og hæmmer din læring og dit engagement i uddannelsen? - Hvilke forventninger har du til grundforløbet lige nu? - Hvad kan du selv/din kontaktlærer /gøre for at indfri forventningerne? - Hvilke overvejelser har du overordnet i forhold til at gennemføre grundforløbet og hvordan kan du arbejde videre med dem? - Hvilke faglige og personlige mål har du for denne periode, og hvordan vil du arbejde med dem? - Grundfag dansk, samfundsfag, naturfag, Idræt og engelsk Når samtalen er slut, laver du en skriftlig konklusion sammen med din lærer. Konklusionen sætter du i din uddannelsesbog, og du giver din lærer en kopi.

12 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato:09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 8 af 11 Deltagere ved 1. samtale: Elev: Vejleder:

13 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato:09/08 Reg.nr.: 1.3 Side 9 af 11 Deltagere ved 2. samtale: Elev: Vejleder:

14 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato:09/08 Reg.nr.: 1.3. Side 10 af 11 Deltagere ved 3. samtale: Elev: Vejleder:

15 Emne: Personlig uddannelsesplan Dato: 09/08 Reg.nr.: 1.3 side 11 af 11 Logbog bør skrives gennem hele grundforløbet Formålet med at bruge en logbog er: - at du bliver bevidst om sammenhængen i undervisningen - at du øger din opmærksomhed på, hvad der skal læres og hvordan du lærer, herunder også dit eget ansvar for læring - at du kan tænke over dine egne og andres handlinger - at du kan komme i dialog med din lærer - at du får mulighed for at skrive nogle tanker i praktikforløbet Søfartstyrelsen definerer en logbog som: En logbog kendes fra den maritime verden. På et skib bliver logbogen ført af skibsfører eller styrmand. Der gøres notater om skibets position, om den kurs, der er valgt, hvordan vind og vejrforhold er undervejs, og hvorvidt den afstukne kurs følges eller der er afdrift, som der må justeres for. Observationer, arbejder og tildragelser undervejs, der har betydning for sejladsen, indføres ligeledes. Optegnelserne i logbogen står til rådighed for de personer, der har interesse og andel i skib og last. (Søfartstyrelsen, Weilbach 1999) I undervisningssammenhæng er en logbog et dokument, hvor du (der jo er styrmand på dit eget skib) gør optegnelser om dine egne mål, og hvordan du planlægger at nå dem. Derudover beskriver du, hvad du foretager dig på vej mod målet, og hvad du oplever undervejs. I forløbet og til slut evaluerer du forløbet og resultatet. Logbogen er et arbejdsredskab for dig og din lærer. Logbogen er ikke privat som en dagbog.

16 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 1 af 17 Følgende læringsaktiviteter indgår i temaarbejdet Intro Børn og Unge Praksisforlagt undervisning/observationspraktik Ældre Førstehjælp og brandbekæmpelse Projekt Følgende grundfag indgår i temaarbejdet eller sideløbende: Dansk Samfundsfag Naturfag Idræt Introduktionsforløb Valgfag (engelsk) 2 uger 1,5 uger 2 uger 1 uge 2 uger 2 uger Grundforløbet varer normalt 20 uger, men kan forlænges op til 60 uger. Eventuel forlængelse aftales ved en personlig samtale med din lærer, afdelingsforstander og evt. uddannelseskonsulent i din kommune.

17 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 2 af 17 Temabeskrivelse Læringsaktivitet Intro I de første 2 uger skal du først og fremmest lære skolen, holdkammeraterne og skolens medarbejdere at kende, så du kommer til at befinde dig godt på skolen. Du har den første samtale med din kontaktlærer, hvor du bliver afklaret omkring dit studieforløb. Herunder orienteres du om Åbent Lærings Center, hvor der er mulighed for undervisning med individuel vejledning. Kompetencemål Denne læringsaktivitet tager udgangspunkt i følgende kompetencemål: Fælles kompetencemål: 4 1) at møde andre mennesker på en etisk og respektfuld måde samt at forstå betydningen af egen rolle i mødet med andre mennesker 2) at medvirke ved sikkerheds- og sundhedsmæssige opgaver og til at arbejdsmiljøarbejdet sker systematisk svarende til grundfaget Arbejdsmiljø, 3) at anvende viden om læreprocesser og fungere hensigtsmæssigt i samarbejdssituationer samt at kommunikere og samarbejde under hensyntagen til menneskers forskellighed svarende til målene for grundfaget Læring, kommunikation og samarbejde, 4) at sikre en optimal ergonomisk adfærd, at anvende viden om kroppens og psykens funktion i forhold til arbejdets udførelse samt arbejdsstedets indretning svarende til grundfaget Ergonomi 5) at anvende IT til løsning af arbejdsopgaver svarende til grundfaget Informationsteknologi Stk. 2. For at begynde på skoleundervisningen i et hovedforløb inden for fællesindgangen skal eleverne tillige opfylde målene for følgende grundfag: 1) Dansk, niveau F Varighed 2 uger Læringselementer Realkompetenceafklaring Skolens rammer Undervisningsform Etik og moral Kommunikation og samarbejde IT

18 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 3 af 17 Ressourcer og rammer - sengestue - bibliotek - køkken - gymnastikhal - teatersal - naturfagslokale - arbejdsrum med pc - aktivitetsrum - ÅLC - studiecafé - lærebøger - specialpædagogisk vejledning - ekskursioner Evaluering Du vil blive evalueret efter, i hvor høj grad du lever op til de kompetencemål, der er beskrevet under de enkelte læringsaktiviteter.

19 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 4 af 17 Temabeskrivelse Læringsaktivitet Børn og Unge I temaet tilegner du dig en grundlæggende viden om børn og unge. Vi arbejder med faktorer, der påvirker menneskers sundhedstilstand. Målet er at blive bevidst om egne valg i forhold til sundhed og kunne pege på sundhedsopgaver indenfor det pædagogiske område og bistands-, pleje- og omsorgsområdet. Endvidere vil du tilegne dig indblik i samfunds- og familieforhold med betydning for arbejdet inden for det pædagogiske område. Målet er at kunne forholde sig til sammenhænge mellem individ og samfund og at udvikle egen stillingtagen og aktiv deltagelse i samfundet. Du vil arbejde med pædagogiske og psykologiske begreber for at kunne kommunikere og samarbejde under hensyntagen til menneskers forskellighed og for at blive bevidst om egne livsværdier og holdninger. Desuden vil du arbejde med aktiviteters betydning for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen for at kunne medvirke til igangsættelse af aktiviteter for andre og for at styrke opmærksomheden på betydningen af selv at have et aktivt liv. Kompetencemål Denne læringsaktivitet tager udgangspunkt i følgende kompetencemål: Fælles kompetencemål: 4 1) at møde andre mennesker på en etisk og respektfuld måde samt at forstå betydningen af egen rolle i mødet med andre mennesker 2) at medvirke ved sikkerheds- og sundhedsmæssige opgaver og til at arbejdsmiljøarbejdet sker systematisk svarende til grundfaget Arbejdsmiljø, 3) at anvende viden om læreprocesser og fungere hensigtsmæssigt i samarbejdssituationer samt at kommunikere og samarbejde under hensyntagen til menneskers forskellighed svarende til målene for grundfaget Læring, kommunikation og samarbejde, 4) at sikre en optimal ergonomisk adfærd, at anvende viden om kroppens og psykens funktion i forhold til arbejdets udførelse samt arbejdsstedets indretning svarende til grundfaget Ergonomi 5) at anvende IT til løsning af arbejdsopgaver svarende til grundfaget Informationsteknologi Stk. 2. For at begynde på skoleundervisningen i et hovedforløb inden for fællesindgangen skal eleverne tillige opfylde målene for følgende grundfag: 1) Dansk, niveau F

20 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 5 af 17 Særlige kompetencemål: 3.1 1) at forstå betydningen af at vælge hensigtsmæssig livsstil ud fra viden om, hvad kost og motion betyder for fysisk og psykisk velvære, og hvordan det kan understøtte et godt arbejdsliv, 2) at anvende grundlæggende pædagogiske og psykologiske begreber til at forstå menneskers forskellighed og til at være bevidst om egne livsværdier og holdninger, 3) at medvirke til at igangsætte aktiviteter for andre ud fra aktiviteters betydning for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen samt blive opmærksom på betydningen af selv at have et aktivt liv, 4) at forstå baggrunden for anerkendende kommunikation og indgå i kommunikation, der understøtter anerkendende relationer, 5) at forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering, 6) at identificere forhold omkring sundhed og pege på sundhedsopgaver inden for det pædagogiske område og omsorgsområdet på baggrund af kendskab til faktorer, der påvirker menneskers sundhedstilstand 7) at finde motivation og lyst til gennem fysiske aktiviteter at opnå en god fysisk form og udfolde sig kreativt gennem idræt og bevægelse alene eller i samarbejde med andre, svarende til idræt på E-niveau og 8) at vurdere grundlæggende samfundsmæssige, samfundsøkonomiske og sociale forhold og deres betydning for både den enkelte og samfundet som helhed, svarende til grundfaget Samfundsfag, niveau F. Varighed 7 uger Læringselementer Kroppens udvikling Udviklingspsykologi Kommunikation Opdragelse Familie Handicap Leg Misbrug Kost og sundhed

21 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 6 af 17 Ressourcer og rammer - sengestue - bibliotek - køkken - gymnastikhal - teatersal - naturfagslokale - arbejdsrum med pc - aktivitetsrum - ÅLC - studiecafé - lærebøger - specialpædagogisk vejledning - ekskursioner Evaluering Du vil blive evalueret efter i hvor høj grad du lever op til de kompetencemål, der er beskrevet under de enkelte læringsaktiviteter. Evalueringen foregår løbende og afsluttes med et projekt, hvor der tages udgangspunkt i fælles og særlige kompetencemål. Du vil undervejs blive evalueret i forhold til, hvordan du fungerer i de forskellige undervisningssituationer og din mulighed for at gå videre på et hovedforløb.

22 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 7 af 17 Temabeskrivelse Læringsaktivitet Praksisforlagt Undervisning I grundforløbet har du mulighed for at komme ud at observere, hvordan man arbejder med børn og ældre. Det kan være i en vuggestue, børnehave, på et plejehjem eller i ældreplejen, hvor du følger en ansat. Sammen evaluerer I forløbet f.eks. ved hjælp af din logbog. Kompetencemål Denne læringsaktivitet tager udgangspunkt i følgende kompetencemål: Fælles kompetencemål: 4 1) at møde andre mennesker på en etisk og respektfuld måde samt at forstå betydningen af egen rolle i mødet med andre mennesker 2) at medvirke ved sikkerheds- og sundhedsmæssige opgaver og til at arbejdsmiljøarbejdet sker systematisk svarende til grundfaget Arbejdsmiljø, 3) at anvende viden om læreprocesser og fungere hensigtsmæssigt i samarbejdssituationer samt at kommunikere og samarbejde under hensyntagen til menneskers forskellighed svarende til målene for grundfaget Læring, kommunikation og samarbejde, 4) at sikre en optimal ergonomisk adfærd, at anvende viden om kroppens og psykens funktion i forhold til arbejdets udførelse samt arbejdsstedets indretning svarende til grundfaget Ergonomi 5) at anvende IT til løsning af arbejdsopgaver svarende til grundfaget Informationsteknologi Stk. 2. For at begynde på skoleundervisningen i et hovedforløb inden for fællesindgangen skal eleverne tillige opfylde målene for følgende grundfag: 1) Dansk, niveau F

23 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 8 af 17 Særlige kompetencemål: 3.1 1) at vælge hensigtsmæssig livsstil ud fra viden om kost og motions betydning for fysisk og psykisk velvære understøttende for et godt arbejdsliv, 2) at identificere elementære sundhedsopgaver indenfor pleje- og omsorgsområdet på baggrund af kendskab til faktorer, der påvirker menneskers sundhedsstilstand, 3) at se sammenhænge mellem individ, familie og samfund og har kendskab til og kan tage stilling til samfundsmæssige problemer inden for pleje- og omsorgsområdet, 4) at anvende grundlæggende pædagogiske og psykologiske begreber til at forstå menneskers forskellighed og til at blive bevidst om egne livsværdier og holdninger, 5) at medvirke til at igangsætte aktiviteter for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen samt være opmærksom på betydningen af selv at have et aktivt liv, 6) at forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering og 7) i behandlingen af sundhedsfaglige emneområder at inddrage relevant naturfaglig viden svarende til grundfaget Naturfag, niveau F. Særlige kompetencemål: 3.1 1) at forstå betydningen af at vælge hensigtsmæssig livsstil ud fra viden om, hvad kost og motion betyder for fysisk og psykisk velvære, og hvordan det kan understøtte et godt arbejdsliv, 2) at anvende grundlæggende pædagogiske og psykologiske begreber til at forstå menneskers forskellighed og til at være bevidst om egne livsværdier og holdninger, 3) at medvirke til at igangsætte aktiviteter for andre ud fra aktiviteters betydning for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen samt blive opmærksom på betydningen af selv at have et aktivt liv, 4) at forstå baggrunden for anerkendende kommunikation og indgå i kommunikation, der understøtter anerkendende relationer, 5) at forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering, 6) at identificere forhold omkring sundhed og pege på sundhedsopgaver inden for det pædagogiske område og omsorgsområdet på baggrund af kendskab til faktorer, der påvirker menneskers sundhedstilstand 7) at finde motivation og lyst til gennem fysiske aktiviteter at opnå en god fysisk form og udfolde sig kreativt gennem idræt og bevægelse alene eller i samarbejde med andre, svarende til idræt på E-niveau og 8) at vurdere grundlæggende samfundsmæssige, samfundsøkonomiske og sociale forhold og deres betydning for både den enkelte og samfundet som helhed, svarende til grundfaget Samfundsfag, niveau F.

24 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 9 af 17 Varighed 1-2 uger Læringselementer Arbejdsopgaver for en social og sundhedshjælper Arbejdsopgaver for en pædagogmedhjælper Arbejdspladskultur Etik og moral Kommunikation og samarbejde Ressourcer og rammer - Den valgte arbejdsplads ressourcer og rammer Evaluering Du vil blive evalueret efter, i hvor høj grad du lever op til de kompetencemål, der er beskrevet under de enkelte læringsaktiviteter og hvordan du fungerer i de forskellige situationer.

25 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 10 af 17 Temabeskrivelse Læringsaktivitet Ældre I temaet tilegner du dig en grundlæggende viden om ældre. Vi arbejder med faktorer, der påvirker menneskers sundhedstilstand. Målet er at blive bevidst om egne valg i forhold til sundhed og at kunne pege på sundhedsopgaver inden for det pædagogiske område og bistands-, pleje- og omsorgsområdet. Desuden vil du arbejde med aktiviteters betydning for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen for at kunne medvirke til igangsættelse af aktiviteter for andre og for at styrke opmærksomheden på betydningen af selv at have et aktivt liv. Endvidere vil du tilegne dig indblik i samfunds- og familieforhold med betydning for arbejdet indenfor det pædagogiske område for at kunne forholde dig til sammenhænge mellem individ og samfund og udvikle din egen stillingtagen og aktiv deltagelse i samfundet. Kompetencemål Denne læringsaktivitet tager udgangspunkt i følgende kompetencemål: Fælles kompetencemål: 4 1) at møde andre mennesker på en etisk og respektfuld måde samt at forstå betydningen af egen rolle i mødet med andre mennesker 2) at medvirke ved sikkerheds- og sundhedsmæssige opgaver og til at arbejdsmiljøarbejdet sker systematisk svarende til grundfaget Arbejdsmiljø, 3) at anvende viden om læreprocesser og fungere hensigtsmæssigt i samarbejdssituationer samt at kommunikere og samarbejde under hensyntagen til menneskers forskellighed svarende til målene for grundfaget Læring, kommunikation og samarbejde, 4) at sikre en optimal ergonomisk adfærd, at anvende viden om kroppens og psykens funktion i forhold til arbejdets udførelse samt arbejdsstedets indretning svarende til grundfaget Ergonomi 5) at anvende IT til løsning af arbejdsopgaver svarende til grundfaget Informationsteknologi Stk. 2. For at begynde på skoleundervisningen i et hovedforløb inden for fællesindgangen skal eleverne tillige opfylde målene for følgende grundfag: 1) Dansk, niveau F og 2) Førstehjælp og elementær brandbekæmpelse 0,5 uge

26 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 11 af 17 Særlige kompetencemål: 3.1 1) at vælge hensigtsmæssig livsstil ud fra viden om kost og motions betydning for fysisk og psykisk velvære understøttende for et godt arbejdsliv, 2) at identificere elementære sundhedsopgaver indenfor pleje- og omsorgsområdet på baggrund af kendskab til faktorer, der påvirker menneskers sundhedsstilstand, 3) at se sammenhænge mellem individ, familie og samfund og har kendskab til og kan tage stilling til samfundsmæssige problemer inden for pleje- og omsorgsområdet, 4) at anvende grundlæggende pædagogiske og psykologiske begreber til at forstå menneskers forskellighed og til at blive bevidst om egne livsværdier og holdninger, 5) at medvirke til at igangsætte aktiviteter for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen samt være opmærksom på betydningen af selv at have et aktivt liv, 6) at forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering og 7) i behandlingen af sundhedsfaglige emneområder inddrage relevant naturfaglig viden svarende til grundfaget Naturfag, niveau F. Varighed 7 uger Læringselementer Kroppens udvikling Forflytning Omsorg Kost og sundhed Handicap Aktiviteter for ældre Boformer for ældre Sygdomslære Sorg og krise Døden

27 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 12 af 17 Ressourcer og rammer - sengestue - bibliotek - køkken - gymnastikhal - teatersal - naturfagslokale - arbejdsrum med pc - aktivitetsrum - ÅLC - studiecafé - lærebøger - specialpædagogisk vejledning - ekskursioner Evaluering Du vil blive evalueret efter, i hvor høj grad du lever op til de kompetencemål, der er beskrevet under de enkelte læringsaktiviteter. Evalueringen foregår løbende og afsluttes med et projekt, hvor der tages udgangspunkt i fælles og særlige kompetencemål. Du vil undervejs blive evalueret i forhold til, hvordan du fungerer i de forskellige undervisningssituationer og din mulighed for at gå videre på et hovedforløb.

28 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 13 af 17 Læringsaktivitet Førstehjælp og brandbekæmpelse Temaoverskrift. Førstehjælp og brandbekæmpelse. Temabeskrivelse. Du vil i løbet af undervisningen opnå teoretiske og praktiske færdigheder i førstehjælp og elementær brandbekæmpelse. Du vil ud fra teori skulle gennemgå og praktisk øve forskellige situationer, der skal illustrere, hvordan du kan bruge førstehjælp og brandbekæmpelse ved ulykker og pludselig sygdom. Kompetencemål. Du skal i løbet af undervisningen udvikle følgende kompetencer: Blive i stand til at holde liv i/genoplive personer i de vigtige minutter efter at en ulykke er sket, eller pludselig sygdom er opstået, indtil redningsmandskabet kan tage over. Vide, hvordan du forholder dig i tilfælde af brand og hvordan, du med simple hjælpemidler og metoder kan slukke en mindre brand. Varighed. 15 timer. Læringselementer. Praktiske øvelser. Planlægning og afholdelse af mindre oplæg.

29 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 14 af 17 Ressourcer og rammer. Oplæg fra underviser. Brug af førstehjælps-materialer til praktiske øvelser. Lærebog i førstehjælp Evaluering. Praktiske øvelser, der udføres under supervision af underviseren. Skriftlig besvarelse af spørgsmål. Dette skal bestås, for du kan få udstedt et førstehjælpsbevis.

30 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 15 af 17 Læringsaktivitet bedømmelse: Projekt og standpunktskarakterer Temabeskrivelse Du afslutter grundforløbet med at udarbejde et projekt, som er procesorienteret. Din lærer fungerer som vejleder og du vælger selv, hvilket tema, du vil skrive om indenfor læringselementerne. Desuden får du standpunktskarakterer i Dansk, Naturfag,Samfundsfag og evt. Engelsk svarende til niveau F samt Idræt på E-niveau. Kompetencemål Denne læringsaktivitet tager udgangspunkt i følgende kompetencemål: Fælles kompetencemål: 4 1) at møde andre mennesker på en etisk og respektfuld måde samt at forstå betydningen af egen rolle i mødet med andre mennesker 2) at medvirke ved sikkerheds- og sundhedsmæssige opgaver og til at arbejdsmiljøarbejdet sker systematisk svarende til grundfaget Arbejdsmiljø, 3) at anvende viden om læreprocesser og fungere hensigtsmæssigt i samarbejdssituationer samt at kommunikere og samarbejde under hensyntagen til menneskers forskellighed svarende til målene for grundfaget Læring, kommunikation og samarbejde, 4) at sikre en optimal ergonomisk adfærd, at anvende viden om kroppens og psykens funktion i forhold til arbejdets udførelse samt arbejdsstedets indretning svarende til grundfaget Ergonomi 5) at anvende IT til løsning af arbejdsopgaver svarende til grundfaget Informationsteknologi Stk. 2. For at begynde på skoleundervisningen i et hovedforløb inden for fællesindgangen skal eleverne tillige opfylde målene for følgende grundfag: 1) Dansk, niveau F

31 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 16 af 17 Særlige kompetencemål: 3.1 1) at vælge hensigtsmæssig livsstil ud fra viden om kost og motions betydning for fysisk og psykisk velvære understøttende for et godt arbejdsliv, 2) at identificere elementære sundhedsopgaver indenfor pleje- og omsorgsområdet på baggrund af kendskab til faktorer, der påvirker menneskers sundhedsstilstand, 3) at se sammenhænge mellem individ, familie og samfund og har kendskab til og kan tage stilling til samfundsmæssige problemer inden for pleje- og omsorgsområdet, 4) at anvende grundlæggende pædagogiske og psykologiske begreber til at forstå menneskers forskellighed og til at blive bevidst om egne livsværdier og holdninger, 5) at medvirke til at igangsætte aktiviteter for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen samt være opmærksom på betydningen af selv at have et aktivt liv, 6) at forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering og 7) i behandlingen af sundhedsfaglige emneområder inddrage relevant naturfaglig viden svarende til grundfaget Naturfag, niveau F. Særlige kompetencemål: 3.1 1) at forstå betydningen af at vælge hensigtsmæssig livsstil ud fra viden om, hvad kost og motion betyder for fysisk og psykisk velvære, og hvordan det kan understøtte et godt arbejdsliv, 2) at anvende grundlæggende pædagogiske og psykologiske begreber til at forstå menneskers forskellighed og til at være bevidst om egne livsværdier og holdninger, 3) at medvirke til at igangsætte aktiviteter for andre ud fra aktiviteters betydning for menneskers sundhed og trivsel i hverdagen samt blive opmærksom på betydningen af selv at have et aktivt liv, 4) at forstå baggrunden for anerkendende kommunikation og indgå i kommunikation, der understøtter anerkendende relationer, 5) at forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering, 6) at identificere forhold omkring sundhed og pege på sundhedsopgaver inden for det pædagogiske område og omsorgsområdet på baggrund af kendskab til faktorer, der påvirker menneskers sundhedstilstand 7) at finde motivation og lyst til gennem fysiske aktiviteter at opnå en god fysisk form og udfolde sig kreativt gennem idræt og bevægelse alene eller i samarbejde med andre, svarende til idræt på E-niveau og 8) at vurdere grundlæggende samfundsmæssige, samfundsøkonomiske og sociale forhold og deres betydning for både den enkelte og samfundet som helhed, svarende til grundfaget Samfundsfag, niveau F.

32 Emne: Læringsaktiviteter Dato:09/08 Reg.nr.: 2.1 Side 17 af 17 Varighed 2 uger Læringselementer Emnevalg Samarbejdsaftale Problemformulering Undersøgelse og fordybelse Konklusion Perspektivering Ressourcer og rammer sengestue bibliotek køkken gymnastikhal teatersal naturfagslokale arbejdsrum med pc aktivitetsrum ÅLC studiecafé lærebøger specialpædagogisk vejledning ekskursioner Evaluering Projektevaluering: Dit projekt bedømmes ud fra en afsluttende individuel mundtlig prøve. Du vil blive evalueret både fagligt og personligt efter målene for de fælles og særlige kompetencemål for grundforløbet. Du bedømmes ud fra 7-trinsskalaen.

33 Emne: Standpunktskarakterer Dato:09/08 Reg.nr.: 3.1 Side 1 af 2 Standpunktskarakterer: Du får karakter i dansk, naturfag, samfundsfag, Idræt og evt. Engelsk, og du bliver bedømt ud fra 7-trinsskalaen. Du vil blive vurderet efter i hvor høj grad du lever op til de mål, der er beskrevet under de enkelte læringselementer og grundfagenes mål, som beskrevet nedenfor: Dansk Niveau F Undervisningens mål er, at eleven kan: 1) anvende det skrevne og talte sprog hensigtsmæssigt og med en rimelig grad af korrekthed i erhvervsfaglige, uddannelsesmæssige og almene sammenhænge 2) anvende det talte og skrevne sprog med bevidsthed om sproglige normer og vilkår i erhvervsfaglige, uddannelsesmæssige og almene sammenhænge 3) redegøre for og indgå i dialog om egne og andres skriftlige produkter, herunder om skriveformål og målgruppe, valg af sprog og udtryksform samt sproglig form og indhold 4) læse med sikkerhed, forståelse, indlevelse og eftertanke 5) udvælge, fastholde og redegøre for det væsentlige i en læst, set og hørt tekst 6) analysere og tage stilling til forskellige teksttypers indhold, form, budskab og perspektiv 7) anvende færdigheder i faglig læsning og i mundtlig og skriftlig kommunikation med relevans for den erhvervsfaglige uddannelse og profession 8) anvende relevant læsestrategi i forhold til almindelige teksttyper og læseformål i erhvervsfaglige, uddannelsesmæssige og almene sammenhænge 9) anvende relevante tale-, lytte- og skrivestrategier i forhold til emne og formål i erhvervsfaglige, uddannelsesmæssige og almene sammenhænge 10) anvende IT til relevant kommunikation og informationssøgning 11) anvende sin kommunikative forståelse til nytte for samarbejdet og samværet med andre.

34 Emne: Standpunktskarakterer Dato:09/08 Reg.nr.: 3.1 Side 2 af 2 Naturfag Niveau F Undervisningens mål er, at eleven kan 1) anvende fysiske og kemiske begreber og modeller til at forklare erhvervsfaglige problemstillinger med naturfagligt indhold 2) foretage beregninger i sammenhæng med det naturfaglige arbejde 3) arbejde eksperimentelt med faget ud fra en naturfaglig tankegang 4) arbejde sikkerhedsmæssigt korrekt med udstyr og kemikalier 5) søge, udvælge og anvende relevante naturfaglige informationer fra forskellige informationskilder, herunder fra IT- baserede informationskilder 6) dokumentere og formidle resultater af sit arbejde med naturfaglige emner. Samfundsfag Niveau F Undervisningens mål er, at eleven 1) får kendskab til hvilken betydning sociale, økonomiske og politiske kræfter har for den aktuelle samfundsudvikling 2) får kendskab til samspillet mellem samfundets udvikling og udviklingen i virksomhederne, herunder de miljømæssige aspekter 3) får kendskab til arbejdsmarkedets opbygning 4) får kendskab til forskellige sociale systemer, herunder virksomheder og organisationer og deres indbyrdes regulering i det fagretslige system 5) får kendskab til konflikt- og samarbejdsmønstre regionalt og nationalt 6) kan søge informationer om samfundsmæssige forhold i skriftlige og elektroniske medier. Engelsk niveau F Undervisningens mål er, at eleven kan 1) anvende fremmedsproget hensigtsmæssigt i almindelige situationer fra erhvervsliv og dagligliv Emne: Standpunktskarakterer Dato:09/08 Reg.nr.: 3.1 Side 3 af 3 2) anvende et enkelt sprog i almindelige situationer fra erhvervsliv og dagligliv

35 3) anvende enkle, hensigtsmæssige tale-, skrive, lytte- og læsestrategier 4) anvende såvel verbale som nonverbale strategier 5) dokumentere forståelse af talt sprog i almindelige situationer fra erhvervsliv og dagligliv 6) læse og dokumentere forståelse af enkle tekster på fremmedsproget 7) formulere enkle meddelelser hentet fra erhvervsliv og dagligliv 8) tale i et enkelt sprog om almene, samfundsmæssige og erhvervsfaglige forhold på fremmedsproget 9) genkende og tale om forskelle og ligheder imellem egen og andres kultur 10) begynde at anvende sproglig opmærksomhed i almindelige situationer fra erhvervsliv og dagligliv 11) anvende IT til kommunikation, informationssøgning, sprogtræning og tekstproduktion Niveau E Idræt Undervisningens mål er, at eleven kan 1) dokumentere kendskab til samspillet mellem individet og jobbet, herunder følgerne af ensformigt arbejde og mangel på fysisk aktivitet 2) udfolde sig kreativt gennem idræt, både alene og i samarbejde med andre 3) dokumentere kendskab til, hvordan man selv kan medvirke til at forebygge fysiske skader, herunder vælge hensigtsmæssige arbejdsteknikker 4) arbejde bevidst og målrettet på at styrke sin egen fysiske form.

36 Emne: Skoleperioder: undervisningens tilrettelæggelse Dato: 09/08 Reg.nr.: 3.2 side 1 af 1 Problemorienteret tematiseret undervisning - Problemorienteret tematiseret undervisning vil sige, at undervisningen tager udgangspunkt i en række hovedspørgsmål eller problemområder, som du skal være med til at besvare. - Nogle af hovedspørgsmålene eller problemområderne er på forhånd fastlagt fra undervisernes side, men mange andre vil du selv have mulighed for at formulere. - Det betyder at du selv får stor indflydelse på, hvilke problemer du vil arbejde med, og dermed også hvilken supplerende undervisning, der herefter bliver behov for. - Du får altså stor indflydelse på indholdet i undervisningen, men selvfølgelig også et stort ansvar for din egen læring. - Dine undervisere fungerer som vejledere for dig. Eksempler på temaer kunne være: - menneskets udvikling - børn/unge - kommunikation - omsorg - sundhed - arbejdsliv - ældre - når livet er svært Du skal i løbet af de 20 uger arbejde uddybende med temaerne i form af projektarbejder, som afsluttes med et mundtligt eller skriftligt produkt.

37 Emne: Eksempel på et tema Dato: Reg.nr.: 3.3 side 1 af 1 Eksempel på et tema: Ældre Hvordan er det at være gammel i vores samfund? Hvilke psykologiske, pædagogiske, sundhedsmæssige og samfundsmæssige forhold har betydning for de gamle/ældre? Har de gamles opvækst og deres hidtidige levevilkår/levevis haft betydning for den måde de har det på nu? Kan vi bruge vores viden om disse forhold på en god måde som professionelle social- og sundhedshjælpere? Kan man have en god livskvalitet som handicappet eller som gammel med en nedsat funktionsevne? Kan man forebygge at raske gamle bliver plejekrævende? Hvad er de mest grundlæggende arbejdsopgaver for en social- og sundhedshjælper, og hvilke hjælpeforanstaltninger kan samfundet tilbyde de gamle som har svært ved at klare sig selv? Hvad er omsorg og hvordan kan man yde omsorg for gamle? Hvordan er social- og sundhedshjælperens arbejdsmiljø? Eksempel på et tema: Børn og unge Hvordan er det at være barn eller ung i vores samfund? Hvilke teorier findes der om forskellige opdragelsesformer? Hvilken betydning har forløbet af barnets udvikling gennem de forskellige psykosociale faser for dets livskvalitet i ungdoms- og voksenlivet? Hvordan er det at være barn og ung og have et handikap? Hvordan kan man skabe en god barndom for handikappede børn, og hvordan kan man som pædagogisk assistent støtte og hjælpe? Hvilken rolle har leg i børns udvikling? Hvordan definerer man omsorgssvigt og hvordan kan man som pædagogisk assistent være med til at hjælpe disse særligt udsatte børn? Hvordan har familiens levevilkår forandret sig gennem de sidste hundrede år? Hvordan er en pædagogisk assistents hverdag i en børnehave eller vuggestue?

38 Emne: Retningslinier for opgaveskrivning Dato:09/08 Reg.nr.: 4.1 Side 1 af 3 Skriftlige opgaver skal opbygges på følgende måde: Titelblad Indholdsfortegnelse med evt. bilagsfortegnelse Tekstsider Litteraturliste Bilag Der skal være overensstemmelse mellem indholdsfortegnelse og opgavens overskrifter. Derfor skal opgaven opdeles i afsnit med overskrift, som anføres i indholdsfortegnelsen med sideangivelse. Opgaven skal være skrevet på computer. Vejledende margener: top 2,5 cm venstremargen 5,0 cm bund 2,5 cm højremargen 2,0 cm Linjeafstand og skriftstørrelse: Der skal anvendes halvanden (1½) linjeafstand med skriftstørrelse 12. Opgavens længde anslag: I forbindelse med rammerne for opgaven oplyses, hvor mange anslag opgaven max. må være på. Du skal på forsiden af opgaven skrive, hvor mange anslag opgaven er på ved optælling. Det er kun tekstsiderne i opgaven, du skal tælle med, altså ikke forside, indholdsfortegnelse, litteraturliste og bilag. Ved optælling på computeren markerer du den ønskede tekst, vælger Ordoptælling under menuen Funktioner. Her ser du optællingen af anslag. Det er Tegn (uden mellemrum) du skal bruge. Der må være 2200 anslag pr. side, i gennemsnit. Nummerering af siderne: Sidenummerering påføres fra første tekstside = side 3. Antallet af sider i opgaven tælles fra første tekstside. Brug af kilder: Citater skal være i kursiv eller som (side xx, titel, forfatter og årstal) Nøjagtig kildehenvisning, med sideangivelse i en evt. bog, kan stå i en fodnote Du kan få vejledning i brug af citater og kildehenvisninger for at forebygge mistanke om plagiat. Personer, der nævnes i opgaven, skal være anonyme f.eks. N.N., N.N. s kone. Personlige oplysninger skal også være anonymiseret, f.eks: bor i en forstadskommune til København, uddannet håndværker og lignende.

39 Emne: Retningslinier for opgaveskrivning Dato:09/08 Reg.nr.: 4.1 Side 2 af 3 Eksempel på titelblad: Social og sundhedsuddannelsescentret Afdeling: Titel Udarbejdet af: Hold: Vejleder: Afleveret: d. / 200 Anslag:

40 Emne: Retningslinier for opgaveskrivning Dato:09/08 Reg.nr.: 4.1 Side 3 af 3 Litteraturliste og øvrige kilder: En litteraturliste er en optegnelse af de bøger, bogafsnit, artikler og love m.m., der er anvendt ved udarbejdelsen af opgaven. I litteraturlisten skrives forfatterens efternavn først i venstre side af papiret og titlen på bogen/artiklen med forlag, udgivelsesår og sideangivelse i højre side. Litteraturlisten opstilles i alfabetisk rækkefølge ud fra forfatterens efternavn. Bøger skrives først, derefter artikler, love m.m. Øvrige kilder kan f.eks. være personalet i en afdeling, en person i kommunen, praktikvejledere, journal og kardex. Angiv præcise internetadresser. Eksempel på en litteraturliste: Bøger Andersen, Henrik m. fl. Nielsen, Jette - Wolff, Lene Naturfag for social- og sundhedshjælperudd. Munksgaard, Danmark, København 2007 side Lærebog for Social- og Sundhedshjælpere Munksgaard, Danmark, København 2004 side Love, bekendtgørelser, cirkulærer m.m. Bekendtgørelse om erhvervsuddannelse nr af 13. december 2007 Øvrige kilder Personalet på Bakkely, stueetagen Bilagsfortegnelse Et bilag er et skriftligt materiale, f.eks. væskeskema, madopskrift, illustrationer, skriftlig vejledning, som har relation til indholdet i opgaven, men som ikke nødvendigvis behøver at indgå i teksten. Når der anvendes bilag, skal der i opgaveteksten henvises hertil. Bilagssider medtælles ikke som tekstsider. Anvendes bilag skrives de i indholdsfortegnelsen. Det enkelte bilags sider nummereres hver for sig. Eksempel: Bilag 1 Oversigt over rengøringsmidler Bilag 2 Udskrift fra internettet, side 1 og 2 Bilag 3 Øvrige bilag

41 Emne: Praksisforlagt undervisning 1 2 uger Dato: 09/08 Reg.nr.: 5.1 side 1 af 1 Praksisforlagt undervisning/observation i praktikken 1 uge/ 2 uger I løbet af de 20 uger kommer du i observationspraktik på et plejehjem, i hjemmeplejen eller i en børneinstitution. Formålet med observationspraktikken er, at du: får nogle oplevelser med ældre eller børn og unge på institutioner drøfter oplevelser af kommunens tilbud til børn, unge eller ældre får kendskab til hovedforløbet + PAU Det vil være hensigtsmæssigt hvis du dokumenterer dine oplevelser i din logbog. Du kan gøre dette ved at skrive lidt hver dag om forløbet.

42 Emne: Grundfagenes rolle Dato: 09/08 Reg.nr.: 5.2 side 1 af 1 Grundfagene Grundfagene dansk, samfundsfag, naturfag, idræt og evt. engelsk vil i stor udstrækning blive en integreret del af temaerne. Det vil sige, at der vil blive læst danske tekster, som har sammenhæng med temaet. Det samme vil ske med naturfag. Derudover vil dansk og naturfag indgå i projekterne. Der etableres fagundervisning i de tilfælde, hvor nogle emner inden for grundfagene ikke kan integreres. I den fagdelte undervisning er der større mulighed for at afvikle undervisningen på forskellige niveauer. I vejledning af valg af grundfagsniveauer sikres følgende: Fagets betydning for senere uddannelsesvalg Fagets betydning for elevens samlede læringskompetence Elevens mulighed for at gennemføre et tilfredsstillende grundforløb Herudover har du mulighed for at vælge engelsk.

43 Emne: Mundtlig prøve i projekt Dato: 09/08 Reg.nr.: 6.1 side 1 af 1 Afsluttende prøve: Prøven er mundtlig og tager udgangspunkt i et projekt, som kan udarbejdes alene eller i gruppe. Projektet skal indeholde elementer fra de fælles og særlige kompetencemål. Gruppedannelsen: - Foregår i samråd med en lærer - En gruppe kan bestå af 2 4 medlemmer - Projektet kan udarbejdes individuelt Tidsramme: - Der er afsat 2 uger i alt til at udarbejde projektet - Valg af emne og problemformulering foretages i starten af den sidste periode af grundforløbet - Projektet udarbejdes i de følgende 8 skoledage, hvor der er vejledning fra lærerne. - Projektet afleveres den 10ende dag. - Den mundtlige eksamination afvikles indenfor de sidste uger af grundforløbet. Eksamination: - Prøven er mundtlig. Eleven har indflydelse på indholdet og måden at fremlægge indholdet på. - Eleven starter med ca. 10 minutters oplæg. Noter må medtages til oplægget. Oplægget danner udgangspunkt for den efterfølgende eksamination, som er en samtale mellem elev og eksaminator. Censor kan også deltage i samtalen. - Prøven varer 20 minutter inkl. votering. Bedømmelse: - Prøven bedømmes efter 7 trinsskalaen. - I bedømmelsen tages der udgangspunkt i formålet for uddannelsen og de fælles og særlige kompetencemål. (læs endvidere under læringsaktivitet bedømmelse )

44 Emne: Mødepligt, syge- og raskmeldinger Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.1 side 1 af 1 Mødepligt: Der er mødepligt i såvel praktik- som skoleperioder. I tilfælde, hvor du arbejder udenfor skolen, er du medansvarlig for at blive registreret. Dit fravær registreres. Ved fravær forstås sygdom, barns første sygedag eller bevilget tjenestefri efter gældende regler. Der kan ydes helt eller delvis tjenestefri ved barns første sygedag. I forbindelse med barns første sygedag genoptages undervisningen/arbejdet senest næste dag. Ansøgning om tjenestefri stiles til ansættende myndighed. Alt fravær meddeles skole og/eller praktiksted. Sygemelding i skoleperioder: Du er forpligtet til at sygemelde dig første sygedag mellem kl og Tlf.nr.: Sygemelding i praktikperioder: Dit praktiksted orienteres af dig senest ved arbejdsdagens begyndelse. Raskmelding: Du er raskmeldt i skoleperioderne, når du genoptager undervisningen. I praktikforløbet raskmelder du dig dagen før, inden kl Overskrides fraværet med 10 % i henholdsvis en skole- eller praktikperiode, afholdes helhedsevaluering med henblik på vurdering af dit fortsatte uddannelsesforløb. Fravær uden sygemelding eller forudgående aftale betragtes som udokumenteret fravær.

45 Emne: Særlig støtte og vejledningsmuligheder Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.2 side 1 af 2 Uddannelsescentret har følgende særlige støtte- og vejledningsmuligheder Specialpædagogisk vejledning Skolen tilbyder hjælp til elever med særlige behov, f.eks. ordblindhed, utrænede læsere, utrænede stavere og tosprogede elever. De specialpædagogiske vejledere har flere forskellige muligheder for at yde støtte, eks. lån af lyd cd er til lærebøgerne, vejledning i benyttelse af forskellige læsestrategier, hjælp til at strukturere lektielæsningen og hjælp til at finde egnede ekstra undervisningstilbud. Alle skolens computere er udstyret med IT- hjælpemidler for elever, der har læseskrivevanskeligheder. De specialpædagogiske vejledere underviser elever i brugen af disse. Hvis du har specifikke behov, kan du eksempelvis få bevilget dispensation i forbindelse med eksamen efter samråd med den specialpædagogiske vejleder. Tal med din kontaktlærer eller kontakt uddannelsescentrets specialpædagogiske vejledere, hvis du oplever at have behov, som vejlederne måske kan hjælpe dig med. Psykologisk rådgivning Hvis du har brug for personlig støtte og rådgivning til at gennemføre din uddannelse, kan skolens psykolog hjælpe dig. Det kan f.eks. være, at du har tanker om at droppe ud, problemer i klassen, problemer vedrørende eksamen, personlige problemer, der svækker lysten og koncentrationen til uddannelsen eller måske problemer i praktikken. Du har mulighed for at tale med psykologen både i dine skole- og i dine praktikperioder. Den Psykologiske Rådgivning forgår på skolen, og samtaler bookes via din kontaktlærer eller direkte til psykologen telefonisk eller pr. mail. Mail: christina.noergaard@sosuc.dk Tlf:

46 Emne: Særlig støtte og vejledning Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.2 side 2 af 2 Sprogvejledning for tosprogede elever Hvis du som elev med anden etnisk baggrund end dansk oplever, at det danske sprog giver dig problemer i uddannelsen, kan du få sprogstøtte under din uddannelse. Du kan møde skolens sprogvejleder i åbent læringscenter, hvor der er mulighed for, sammen med andre tosprogede elever, at følge op på det, I lærer i klassen og tale mere grundigt om, hvad ordene betyder, og hvordan man formulerer sig. Du er altid velkommen til at kontakte sprogvejleder Laura Trojaborg på lærerværelse H, på tlf (om tirsdagen mellem ) eller på mail laura.trojaborg@sosuc.dk Tal med din kontaktlærer om dette tilbud, hvis det har din interesse.

47 Emne: Retningslinjer vedrørende plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkter Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.3 side 1 af 2 Retningslinjer vedrørende plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkter på. Retningslinjerne omhandler procedurer ved mistanke om eller dokumentation af plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkt i forbindelse med pensum og eksamensopgaver. Procedure vedr. plagiat eller uretmæssig tilegnelse af opgave Hvis lærer eller censor fatter mistanke om plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkt af hele eller dele af en opgave, indkaldes eleven til en helhedsevaluering med henblik på en afklaring af omfang og omstændigheder. Til stede ved samtalen er foruden eleven: Afdelingsforstander, kontaktlærer, faglærer og evt. uddannelseskonsulent. Samtalen munder ud i en skriftlig, individuel aftale om udarbejdelse af nyt produkt med hensyn til omfang, tidsforbrug og vejledningsbehov. Ved dokumentation af plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkt af hele opgaver i forbindelse med det afsluttende eksamensprojekt udarbejder eleven en ny problemformulering, som godkendes af vejleder. Ved dokumentation af plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkt af hele opgaver i forbindelse med eksamensrelaterede grundfagsopgaver udarbejder eleven et nyt produkt. Efter aflevering og godkendelse af det nye produkt tilbydes eleven prøve inden for 14 dage.

48 Emne: Retningslinjer vedrørende plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkter Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.3 side 2 af 2 Ved dokumentation af plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkt af dele af afsluttende projekter eller eksamensrelaterede grundfagsopgaver vurderes omfanget af udarbejdelsen af et nyt produkt eller evt. konsekvenser for årskarakter. Samtalen medfører en skriftlig advarsel, og ved gentagelse bortvises eleven/gruppen fra uddannelsen. Mistanke eller dokumentation af plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkt umiddelbart før afholdelse af prøve Dokumenterer censor eller lærer umiddelbart før en eksamination plagiat eller uretmæssig tilegnelse af produkt eller dele heraf, udskydes eksaminationen. Ved mistanke gennemføres eksaminationen som planlagt, og en afdækning af mistanken finder sted dels under eksaminationen, dels efterfølgende. Dokumenteres mistanken annulleres bedømmelsen. I begge tilfælde indkaldes eleven til helhedsevaluering beskrevet ovenfor.

49 Emne: Eventuel forlængelse af grundforløbet Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.4 Side 1 af 2 Hvis du ved slutningen af grundforløbet ikke føler dig parat til at begynde på hovedforløbet eller anden uddannelse, kan du få forlænget grundforløbet. Der laves en individuel aftale og plan for forlængelse. Perioden kan f.eks. bruges til at du: udvikler dig yderligere personligt og socialt dygtiggør dig i et eller flere grundfag dygtiggør dig i områdefagene kommer i øvelsespraktik eller andet Tal med din kontaktlærer om disse muligheder Emne: Forlængelse af grundforløbet med praktikperiode Formål med forlængelsen At kvalificere elever hvis de indenfor en kortere periode skønnes at kunne nå et udviklingsniveau, som gør dem i stand til at fortsætte i uddannelsesforløbet. Fortsat at udvikle elevens personlige og sociale kompetencer til hovedforløbet og PAU, herunder modenhed og ansvarlighed. At eleverne får kendskab til institutionerne og deres opgaver i den primære sektor. At eleven får indblik i social- og sundhedspersonalets funktionsområde. Varighed Praktikforløbet aftales individuelt for den enkelte elev og tilrettelægges i samarbejde med lærerne og uddannelseskonsulent.

50 Emne: Eventuel forlængelse af grundforløbet Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.4 Side 2 af 2 Afvikling Praktikperioden afvikles individuelt for den enkelte elev. Der afholdes forventningssamtale, hvor elev, lærer og praktikvejleder deltager. Derudover afholdes løbende evalueringssamtaler mellem elev og praktikvejleder Praktikforløbet afsluttes med en slutevaluering, hvor elever, praktikvejleder og lærer deltager. Resultatet af samtalen nedfældes skriftligt. Afslutning af grundforløbet Efter at praktikperioden er afviklet tilfredsstillende aflægger eleven prøve i projekt og grundfag på skolen, hvorefter der udstedes bevis for gennemført grundforløb.

51 Emne: Klageadgang Dato: 09/08 Reg.nr.: 7.5 side 1 af 1 Type af klage 1. klageinstans 2. klageinstans Regel 1. Klage over uddannelsen Skolen Erhvervsuddannelsesloven 69 Erhvervsuddannelsesloven 2. Klager over en skoles afgørelser 69 Undervisningsministeriet (optagelse, bortvisning, midlertidig Skolen og bekendtgørelse om hjemsendelse, overflytning til anden erhvervsuddannelser skole) 122 2) 3. Retlige klager over prøver og eksamen ( ikke bedømmelse) Skolen Undervisningsministeriet Eksamensbekendtgørelsen, kap. 10 3) 4. Retlige klager over grundfag og centralt udarbejdede valgfag ( ikke bedømmelse) Undervisningsministeriet (indgives først til skolen) Grundfagsbekendtgørelsen 5 4) 5. Klager over ansættelsesretlige forhold (løn, arbejdstider, opsigelse, ligebehandling osv.) Faglige organisation og arbejdsgiver (kommunen eller regionen eller privat leverandør af praktisk og personlig hjælp) Arbejdsretten Erhvervsuddannelsesloven 56 stk 1 1) 6. Tvister mellem elev og praktikvirksomhed Praktikstedet Fagligt udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen7) Erhvervsuddannelsesloven 38, stk 7 nr. 3 og 63 stk. 1 1) 7. Klager over en skoles afgørelser om godskrivning af uddannelseskvalifikationer Kvalifikationsnævnet Lov om vurdering af udenlandske uddannelseskvalifikationer 5a stk. 3 5) 8. Klager over en skoles vurdering af en GVU-ansøgers kompetencer og fastsættelse af uddannelsesplan Skolen GVU-bekendtgørelsen 21 stk. 1 6) 9. Klager over en skoles vurdering af en GVU-ansøgers praktiske kompetencer Fagligt udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen GVU-bekendtgørelsen 21 stk. 2 6) 1) Lov om erhvervsuddannelser, Lovbekendtgørelser nr af 23. oktober ) Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr af 13.december ) Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser nr. 766 af 26. juni ) Bekendtgørelse om grundfag og centralt udarbejdede valgfag i erhvervsuddannelserne nr. 882 af 06/07/2007 5) Bekendtgørelse af lov om vurdering af udenlandske uddannelseskvalifikationer m.v. nr. 371 af 13/04/2007 6) Bekendtgørelse om grunduddannelse for voksne nr 1405 af 22/12/2000 (GVU-bekendtgørelse) 7) Elever på de fleste andre erhvervsuddannelser kan indgive en afgørelse truffet af det faglige udvalg til Tvistighedsnævnet (jf. lov om erhvervsuddannelser 63 ff.) Denne mulighed foreligger ikke på den pædagogiske assistentuddannelse, social- og sundhedshjælperuddannelsen og social- og sundhedsassistentuddannelsen. Er en elev (eller arbejdsgiver) ikke tilfreds med den afgørelse, som Fagligt udvalg for pædagogisk assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen træffer, har de mulighed for at anlægge et civilt søgsmål.

Læringsaktiviteter Det ordinære Grundforløb

Læringsaktiviteter Det ordinære Grundforløb Læringsaktiviteter Det ordinære Grundforløb målrettet Social- og sundhedsuddannelsen Gældende for hold der er startet efter 1. januar 2013 1 LÆRINGSAKTIVITETER... 3 1.1 TEMAER PÅ GRUNDFORLØBET 20 UGER...

Læs mere

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET Side: Side 1 af 10 5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET MODUL I (3 uger): INTRODUKTION TIL GRUNDFORLØBET Velkomst og introduktion - Skolen - Rundvisning - Grundforløbet Introduktion til uddannelsen og arbejdsområdet

Læs mere

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014 Trin 1. Revideret maj 2014 Prøvebestemmelser Trin 1, Social- og hjælperuddannelsen Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 01. januar 2013 Indhold Generelt... 2 Prøver for elever på trin

Læs mere

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål:

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål: Side: Side 1 af 18 6.0 LÆSEPLAN FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆL- PERUDDANNELSEN TEORI 1 TEMA 1: Uddannelse og læring (1 uge) Der gives en introduktion til: Skolen Arbejdsområdet/ faget som social- og sundhedshjælper

Læs mere

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Praktik i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015 Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Social og Sundhedsskolen Esbjerg Gjesinglundallé 8, 6715 Esbjerg N www.sosuesbjerg.dk University College Syddanmark

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GRUNDFORLØBET SOSU 20 UGER

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GRUNDFORLØBET SOSU 20 UGER LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR SOSU 20 UGER Lokal undervisningsplan 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 1 GENERELT FOR SKOLEN 3 1.1 PÆDAGOGISKE OG DIDAKTISKE OVERVEJELSER 5 2 DEN ERHVERVSFAGLIGE FÆLLESINDGANG

Læs mere

Lokal undervisningsplan

Lokal undervisningsplan Lokal undervisningsplan Håndværk og teknik Hovedforløb Smed Klejnsmed/Plade og konstruktionssmed Silkeborg Tekniske Skole August 2006 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Overordnede

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØBET LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GRUNDFORLØBET GF PAKKE 32 UGER SOSU

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØBET LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GRUNDFORLØBET GF PAKKE 32 UGER SOSU LOKAL UNDERVISNINGSPLAN FOR GF PAKKE 32 UGER SOSU INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 1.1 PÆDAGOGISKE OG DIDAKTISKE OVERVEJELSER 5 2 DEN ERHVERVSFAGLIGE FÆLLESINDGANG SUNDHED, OMSORG OG PÆDAGOGIK

Læs mere

Praktikordning for Pædagogisk Assistent-Uddannelsen 2009

Praktikordning for Pædagogisk Assistent-Uddannelsen 2009 Praktikordning for Pædagogisk Assistent-Uddannelsen 2009 1 Praktikordning for Pædagogisk Assistent Uddannelse Denne lokale praktikordning omhandler praktikken i den Pædagogiske Assistent Uddannelse (PAU)

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

Håndbog i Praktikuddannelsen

Håndbog i Praktikuddannelsen Håndbog i Praktikuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse Februar 2016 revideres Indholdsfortegnelse Praktikuddannelsen... 3 Den assistents fagprofil... 4 Læring i uddannelsen... 4 Talentspor og fag

Læs mere

Kvalitetsstandard - Social- og Sundhedsuddannelsen Kvalitetsstandard Social- og Sundhedsuddannelse Furesø Kommune

Kvalitetsstandard - Social- og Sundhedsuddannelsen Kvalitetsstandard Social- og Sundhedsuddannelse Furesø Kommune Kvalitetsstandard - Social- og Sundhedsuddannelsen Kvalitetsstandard Social- og Sundhedsuddannelse Furesø Kommune Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Ansvar

Læs mere

Mål. Se fagmålene for det enkelte områdefag på side 2.

Mål. Se fagmålene for det enkelte områdefag på side 2. Områdefagsprøve. Formål Formålet er at give mulighed for at vurdere og dokumentere elevens faglige kompetencer med udgangspunkt i fagmålene for det udtrukne områdefag. Bekendtgørelse nr. 863 af 16/08/2012

Læs mere

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Social og Sundhedsskolen Esbjerg Gjesinglundallé 8, 6715 Esbjerg N Gældende fra Januar 2016 1 Indledning Uddannelsen

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis som

Læs mere

Grundfag - Fremmedsprog

Grundfag - Fremmedsprog Grundfag - Fremmedsprog Formål Formålet med faget er at styrke elevens internationale og kommunikative kompetence, så eleven kan læse, skrive, tale, lytte til og forstå fremmedsproget i jobmæssige, samfundsmæssige

Læs mere

Afsluttende prøve. Grundforløbet

Afsluttende prøve. Grundforløbet Afsluttende prøve Grundforløbet Formål med prøven -i henhold til gældende bekendtgørelse nr. 816 af 20/07/2012 I forbindelse med grundforløbets afslutning afholdes en prøve, som har til formål at give

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU Silkeborg den 05.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU Vejledende uddannelsestid 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Silkeborg den 10.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Vejledende uddannelsestid: 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål

Læs mere

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterier Bedømmelseskriterier Grundforløbet - Afsluttende prøve AFSLUTTENDE PRØVE GF FÆLLES KOMPETENCEMÅL... 2 AFSLUTTENDE PRØVE GF SÆRLIGE KOMPETENCEMÅL SOSU... 5 AFSLUTTENDE PRØVE GF - SÆRLIGE KOMPETENCEMÅL PA...

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet SOSU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 439 af 29/04/2013 af lov om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser

Læs mere

Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015

Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015 Prøvevejledning redigeret april 2015 Prøvevejledning for prøver på Pædagogisk Assistentuddannelse (PAU) 2015 Indhold Prøvevejledning - Den pædagogiske Assistentuddannelse... 2 Danskprøve... 4 Samfundsfagsprøve...

Læs mere

Bekendtgørelse om den pædagogiske assistentuddannelse

Bekendtgørelse om den pædagogiske assistentuddannelse BEK nr 298 af 24/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 008.05T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1638 af

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. juli 2013 pædagogisk assistent Uddannelsesordningen er udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistent og social- og sundhedsuddannelsen

Læs mere

Obligatorisk grundforløb PA retning

Obligatorisk grundforløb PA retning Lokal undervisningsplan læringsaktivitetsniveau Grundforløb Obligatorisk grundforløb PA retning Elevrettet beskrivelse: Det obligatoriske grundforløb med retning mod Pædagogisk Assistent uddannelsen er

Læs mere

Læringsaktiviteter Det ordinære Grundforløb

Læringsaktiviteter Det ordinære Grundforløb Læringsaktiviteter Det ordinære Grundforløb målrettet pædagogisk assistentuddannelse Gældende for hold der er startet efter 1. januar 2013 1 LÆRINGSAKTIVITETER... 3 1.1 TEMAER PÅ GRUNDFORLØBET 20 UGER...

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 18 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor November 2015 Side 2 af 18 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel vejledning til den større

Læs mere

Uddannelsesplan for Pædagogstuderende i Myretuen

Uddannelsesplan for Pædagogstuderende i Myretuen Uddannelsesplan for Pædagogstuderende i Myretuen Velkommen: Vi glæder os til at byde dig velkommen i Myretuen. Vi håber du får en god og lærerig praktikperiode hos os med masser af udfordringer, dejlige

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Undervisningsplaner for Grundforløbene for unge for social- og sundhedsuddannelsen og den pædagogisk assistentuddannelse

Undervisningsplaner for Grundforløbene for unge for social- og sundhedsuddannelsen og den pædagogisk assistentuddannelse Undervisningsplaner for Grundforløbene for unge for social- og sundhedsuddannelsen og den pædagogisk assistentuddannelse Indholdsfortegnelse 1. Generelt for SOSU C... 2 1.1 Praktiske oplysninger... 2 1.2

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven inden eller

Læs mere

Grundforløb 2 Hvad har de været igennem

Grundforløb 2 Hvad har de været igennem Vidensmål: Grundforløb 2 Færdighedsmål: Kompetencemål: 2.1.1 Metoder 2.1.27.: til dokumentation Metoder 2.1.48.: til dokumentation dokumentere af eget arbejde eget og faglig arbejde formidling og varetage

Læs mere

VELKOMMEN SOM PRAKTIKVEJLEDER FOR PAU ELEVER...3 INDBERETNING OG HÅNDTERING AF SYGDOM, FERIE MV.:...5

VELKOMMEN SOM PRAKTIKVEJLEDER FOR PAU ELEVER...3 INDBERETNING OG HÅNDTERING AF SYGDOM, FERIE MV.:...5 Håndbog for praktikvejledere PAU Indhold: VELKOMMEN SOM PRAKTIKVEJLEDER FOR PAU ELEVER...3 OM DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE...3 PRAKTIKANSVARLIG...3 PRAKTIKRÅD...4 OPLYSNINGER TIL PRAKTIKSTEDET...4

Læs mere

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET Dato: jan 2016

5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET Dato: jan 2016 Uddannelsesbog for grundforløbet GF2 Side: Side 21 af 63 5.0 LÆSEPLAN FOR GRUNDFORLØBET Dato: jan 2016 Grundforløb 2 (GF2) Tema 0: Intro til GF2 Velkomst Godskrivning/bibliotek Elevplan Personlig uddannelsesplan

Læs mere

Læringsaktiviteter Sprog & kultur

Læringsaktiviteter Sprog & kultur Læringsaktiviteter Sprog & kultur målrettet social- og sundhedsuddannelsen 1 LÆRINGSAKTIVITETER... 3 1.1 TEMAER PÅ GRUNDFORLØBET SPROG & KULTUR - 40 UGER... 3 1.2 TEMAER FÆLLES KOMPETENCEMÅL... 4 1.3 TEMAER

Læs mere

Læringsaktiviteter Sprog & kultur

Læringsaktiviteter Sprog & kultur Læringsaktiviteter Sprog & kultur målrettet pædagogisk assistentuddannelse 1 LÆRINGSAKTIVITETER... 3 1.1 TEMAER PÅ GRUNDFORLØBET SPROG & KULTUR - 40 UGER... 3 1.2 TEMAER FÆLLES KOMPETENCEMÅL... 4 1.3 TEMAER

Læs mere

Oversættelse af den færøske bekendtgørelse om SOSU-uddannelser, nov 2009.

Oversættelse af den færøske bekendtgørelse om SOSU-uddannelser, nov 2009. Oversættelse af den færøske bekendtgørelse om SOSU-uddannelser, nov 2009. BEKENDTGØRELSE NR. 92 AF 1. NOVEMBER 2008 OM SUNDHEDSHJÆLPER- OG SUNDHEDSASSISTENTUDDANNELSER. I medfør af 8, stk. 1, 12, stk.

Læs mere

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

uddannelsesordningen

uddannelsesordningen Tillæg og rettelser til uddannelsesordningen (november 2006) Grundforløb Social- og sundhedshjælperuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen Tillæg: Praktiske indgange Sammenhængende forløb Kommuneoptag

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling. Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Dansk (EUD) Elevrettet beskrivelse: EUD grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Dansk vil du arbejde med at styrke dine forudsætninger for at benytte det danske sprog

Læs mere

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen Udstedelsesdato: Udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

LUP Trin 2. Oplæg skolepraktikinformationsmøde d. 7.12.15

LUP Trin 2. Oplæg skolepraktikinformationsmøde d. 7.12.15 LUP Trin 2 Oplæg skolepraktikinformationsmøde d. 7.12.15 EUD-reform GF 2 20 ugers forløb, hvor en del af det teoretiske fra det gamle Trin 1 s første skoleperiode læres Adgangskrav: 02 i dansk og matematik

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 20 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor April 2016 Side 2 af 20 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet - trin

Læs mere

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015

Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Prøvebestemmelser NATURFAG for elever på Trin 2, Social- og sundhedsassistent med start marts 2015 Naturfagsprøve Der afholdes prøve på niveau C. Adgang til prøve For at kunne indstille eleven til prøve

Læs mere

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål...

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål... Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2 Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan.... 2 Personlige og faglige læringsmål.... 3 Skabelon - personlige og faglige læringsmål.... 5 Reflektere....

Læs mere

Lærervejledning. For afvikling af prøver og censorvirksomhed

Lærervejledning. For afvikling af prøver og censorvirksomhed For afvikling af prøver og censorvirksomhed 1. Indholdsfortegnelse Indhold 1. Indholdsfortegnelse... 2 2. Afgivelse af standpunktsbedømmelse... 3 Ved ikke-bestået standpunktsbedømmelse i et grundfag eller

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud Merkantil er fastsat

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Den Pædagogisk Assistent Uddannelse Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2016 2.0 Hovedforløb, trin 2... 1 2.1 Praktiske oplysninger... 1 2.2 Pædagogiske,

Læs mere

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer 1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN Navn Uddannelsesretning og holdnummer 2 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede Indholdsfortegnelse: Præsentation og

Læs mere

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER

STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER STUDIEORDNING FOR NI 1, 1-ÅRIG MERKANTIL UDDANNELSE FOR STUDENTER Udarbejdet af Niuernermik Ilinniarfik, Nuuk August 2008 Side 1 af 11 sider INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formålet med uddannelsen... 3 2. Optagelse...

Læs mere

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG

Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Praktikordning for Elever og vejledere på Pædagogisk Assistent Uddannelsen (PAU) ESBJERG Social og Sundhedsskolen Esbjerg Gjesinglundallé 8, 6715 Esbjerg N University College Syddanmark Degnevej 16, 6705

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium

Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan. EUD Merkantil. Lemvig Gymnasium Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan EUD Merkantil Lemvig Gymnasium Fastsættelse af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan Den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan/eud Merkantil er fastsat

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende prøve på grundforløbet

Bedømmelsesplan for den afsluttende prøve på grundforløbet Bedømmelsesplan for den afsluttende prøve på grundforløbet Eksaminationsgrundlag: Ved den afsluttende prøve på grundforløbet, tages der udgangspunkt i elevens problemstilling med tilhørende faglige fokusområder

Læs mere

assistent Om formål, temaer og mål

assistent Om formål, temaer og mål Om formål, temaer og mål Formålet med praktikuddannelsen er, at eleven tilegner sig erhvervsfaglige kompetencer i et fagligt funderet praksisfællesskab ved at udføre og reflektere over daglige arbejdsopgaver

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen trin 1

Social- og sundhedsuddannelsen trin 1 1. Velkommen... 2 1.1 Social- og sundhedsuddannelsens formål... 3 1.2 Kompetencemål... 6 1.3 Fordeling af skole- og praktikperioder... 7 1.4 Fag og niveauer... 8 2. Personlig uddannelsesplan 2.1 Den personlige

Læs mere

Skabelon til praktikopgave

Skabelon til praktikopgave Skabelon til praktikopgave De enkelte opgaveafsnit Kompetenceområderne for praktik er Didaktik, klasseledelse og relationsarbejde. Eksempel fra opgave(r) Metakommunikation er markeret med GRØNT Sideantal

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Undervisningsplan. for PÆDAGOGISK ASSISTENTUDDANNELSE

Undervisningsplan. for PÆDAGOGISK ASSISTENTUDDANNELSE Undervisningsplan for PÆDAGOGISK ASSISTENTUDDANNELSE Indhold: Pædagogisk assistent uddannelsen 1. Praktiske oplysninger 2. Om undervisningen på Social & SundhedsSkolen, Herning 2.1 Principper for undervisningen

Læs mere

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 16.02.15 1

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 16.02.15 1 SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 16.02.15 1 Velkommen i praktik som social- og sundhedsassistentelev. Hermed modtager du supplerende materiale, til det tidligere udleverede

Læs mere

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Prøvebestemmelser Fagprøve Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen November 2014 1 Regler for fagprøve på social- sundhedsuddannelsen, trin 1, Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Læs mere

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 03.01.14 1

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 03.01.14 1 SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 03.01.14 1 Velkommen i praktik som social- og sundhedsassistentelev. Hermed modtager du supplerende materiale, til det tidligere udleverede

Læs mere

værdigrundlaget ses i de opgaver, på arbejdet.

værdigrundlaget ses i de opgaver, på arbejdet. Mine mål med tema 1: Social- og sundhedshjælperenss rolle og arbejdsområde 1. praktikperiode Fokusområde Hvad har jeg nået Egne noter Introduktion har vist min uddannelsesplan til min leder / praktikvejleder

Læs mere

Uddannelsesplan for klubben Rosenhøj 2016

Uddannelsesplan for klubben Rosenhøj 2016 Uddannelsesplan for klubben Rosenhøj 2016 Klubben Rosenhøj (Fritids og ungdomsklub) Søndervangs Alle 40 8260 Viby J Telefon: 51235934 www.uiaa.dk Fritidsleder: Merete Poulsen Mobil: 29209083 Mail: mpou@aarhus.dk

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. marts 2010 pædagogisk assistent Uddannelsesordningen er udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistent og social- og sundhedsuddannelsen

Læs mere

Kriterier skal medvirke til gennemsigtighed i processen og vise grundlaget for vurderingen omkring godskrivning.

Kriterier skal medvirke til gennemsigtighed i processen og vise grundlaget for vurderingen omkring godskrivning. Godskrivning af begge praktikker i uddannelsen til Pædagogisk Assistent Baggrunden PASS 1 har decentraliseret beslutningen om godskrivning af praktikmål og afkortning af uddannelsestiden for bl.a. pædagogisk

Læs mere

Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere.

Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere. Vejledning til logbogsskrivning Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere. Ordet logbog stammer fra den maritime verden, hvor en logbog bruges til at

Læs mere

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt.

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt. Praktikindkald Praktikprøvetilmelding Praktikprøve d. 22-23.03 Udarb. af synopsis Påskeferie Multimedie Designer Uddannelsen Information om 4 semester, foråret 2012 Det overordnede tema for 4. semester

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej Praktikstedsbeskrivelse Børnehaven Gl. Struervej Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Institutionstype...2 Arbejdsmetoder...2 Arbejdsforhold for den studerende...2 Uddannelsesplan...2

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8. PAU-studerende PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE den pædagogiske assistentuddannelse Buerup Skole og SFO BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Praktikstedets navn Adresse Postnr. og by. Tlf.nr. Mail- adresse. Hjemmeside.

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedelsesdato 5. juli 203 Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedt af Fagligt udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 32 af 2. marts 203 om

Læs mere

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ Indhold Praktikdokument 2. års praktik... 2 Praktikdokumentet er opbygget på følgende måde:... 3 Praktikopgaver:... 3 Studiedage:... 4 Læringsmål ( 15 i uddannelsesbkg.nr 220 af 13/03/2007 )... 5 Foreløbige

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12, justeret 29.5.13 Side 1 Modulets tema. Modulet

Læs mere

Grundforløb: Fitness

Grundforløb: Fitness Grundforløb: Fitness Formålet med grundforløbet er, at du bliver i stand til at indgå i den daglige arbejdsgang i et fitnesscenter. Du får grundlæggende viden om kommunikation og service og andre receptionsområder.

Læs mere

GRUNDFAGSMÅL FOR DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE

GRUNDFAGSMÅL FOR DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE GRUNDFAGSMÅL FOR DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE Bilag til uddannelsesbog 1 GRUNDFAGSMÅL Nærmere beskrivelse af indholdet i de enkelte grundfag. DANSK Niveau C Mål Undervisningens mål er, at eleven

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen trin 1

Social- og sundhedsuddannelsen trin 1 1. Velkommen... 2 1.1 Social- og sundhedsuddannelsens formål... 3 1.2 Kompetencemål... 6 1.3 Fordeling af skole- og praktikperioder... 7 1.4 Fag og niveauer... 8 2. Personlig uddannelsesplan 2.1 Den personlige

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Praktikstedsbeskrivelsen består af 4 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden praktikperiode D. Uddannelsesplan

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

sundhedsuddannelsen HOVEDFORLØBET Lære sammen Arbejde med mennesker Trin 1 Social- og sundhedshjælper Trin 2 Social- og sundhedsassistent

sundhedsuddannelsen HOVEDFORLØBET Lære sammen Arbejde med mennesker Trin 1 Social- og sundhedshjælper Trin 2 Social- og sundhedsassistent Socialog sundhedsuddannelsen HOVEDFORLØBET Trin 1 Social- og sundhedshjælper Trin 2 Social- og sundhedsassistent Lære sammen Arbejde med mennesker LÆRE SAMMEN SOCIAL- OG SUNDHEDS- UDDANNELSEN UDDANNELSE

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for matematik niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Udstedelsesdato: Den 1. juli 2008 Udstedt af Det faglige udvalg for Detailhandelsuddannelse med specialer i henhold til bekendtgørelse nr. 149

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Med disse praktikske oplysninger om ansættelse vil vi gerne byde dig velkommen som social- og sundhedsassistentelev.

Med disse praktikske oplysninger om ansættelse vil vi gerne byde dig velkommen som social- og sundhedsassistentelev. Velkommen Med disse praktikske oplysninger om ansættelse vil vi gerne byde dig velkommen som social- og sundhedsassistentelev. Under hele din ansættelse er det Sydvestjysk Sygehus eller Psykiatri i Region

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB LOKAL UNDERVISNINGSPLAN GRUNDFORLØB 1. Generelt om Agroskolen Hammerum. 1.1. Praktiske oplysninger Skolens navn: Agroskolen Hammerum Indgangen: dyr, planter og natur. Der undervises hvor ikke andet er

Læs mere

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium.

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt. I samråd med en faglærer vælges en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område, der knytter sig til

Læs mere

Interne retningslinjer ved prøver. Generelle bestemmelser ved prøver

Interne retningslinjer ved prøver. Generelle bestemmelser ved prøver Interne retningslinjer ved prøver Generelle bestemmelser ved prøver Gældende for årgang 12SM 11SM Pædagoguddannelsen i Jelling Ikrafttræden den 15. september 2014 og erstatter alle tidligere udgaver. September

Læs mere

Pædagogisk Assistent Uddannelse 2016

Pædagogisk Assistent Uddannelse 2016 Pædagogisk Assistent Uddannelse 2016 Pjece til PAU-elever Kære pædagogisk assistent-elev Vi er glade for at kunne byde dig velkommen som elev i Frederikssund kommune. Vi håber, at vi med denne folder kan

Læs mere

Hold A1608. Prøvevejledning til afsluttende prøve Trin 2 - Gældende for hold A1508, A1511, A1603, A1608, A1611

Hold A1608. Prøvevejledning til afsluttende prøve Trin 2 - Gældende for hold A1508, A1511, A1603, A1608, A1611 Hold A1608 Prøvevejledning til afsluttende prøve Trin 2 - Gældende for hold A1508, A1511, A1603, A1608, A1611 Den afsluttende prøve er, jf. 6. stk. 3 i BEK. nr. 500 af 22/04/2015, en mundtlig prøve af

Læs mere

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen Uddannelsesordning for sundhedsuddannelsen Udstedelsesdato: 15. marts 2010 Udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen i henhold til følgende

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Maglehøj Målgruppe: 3-5 år Antal børn:

Læs mere

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indledning Emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til

Læs mere

Undervisningsplaner for Den Pædagogiske Assistentuddannelse. 1. Generelt for SOSU C... 2. 2. Uddannelsen... 8. 3. Læringsaktiviteter...

Undervisningsplaner for Den Pædagogiske Assistentuddannelse. 1. Generelt for SOSU C... 2. 2. Uddannelsen... 8. 3. Læringsaktiviteter... Undervisningsplaner for Den Pædagogiske Assistentuddannelse Indholdsfortegnelse 1. Generelt for SOSU C... 2 1.1 Praktiske oplysninger... 2 1.2 Pædagogiske og didaktiske overvejelser... 2 1.3 Underviserkvalifikationer...

Læs mere