David Bowie for begyndere en introduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "David Bowie for begyndere en introduktion"

Transkript

1

2 David Bowie for begyndere en introduktion 2012 er året hvor rockstjernen David Bowie fyldte 65 år, og hvor hans androgyne alter ego Ziggy Stardust fejrede 40 års jubilæum. Det markeres rundt om i verden. OL 2012 OL i London markerede den engelske musiker både ved åbningsceremonien og afslutningsceremonien. Den danske jazzsangerinde Cæcilie Norby Cæcilie Norby har fået lov til at lave en hel koncert udelukkende med David Bowie numre. Ifølge DR, så er det første gang, at David Bowie har givet tilladelse til det. Cæcilie fortæller: I et amerikansk tvprogram udtalte David Bowie, at han generelt ikke så godt kunne li, når andre sangere sang hans numre.men han sagde dog, at der faktisk var en dansk sangerinde, som lavede en fantastisk version af hans nummer Life on Mars og det var mig. Symposium David Bowie var emnet på et symposium på University of Limerick den oktober Albert Museum David Bowie Ziggy Stardust jumpsuit vil være blandt de 300 effekter som fremvises på en udstilling i London. Effekterne, som spænder fra instrumenter, håndskrevne noter, albumcovers til dragter, er fra sangerens karriere gennem fem årtier. Udstillingen, som er udlånt fra David Bowie Archive i New York, kommer til at hedde "David Bowie is" og det vil vise trendsætterens indflydelse på kunst og kultur. Udstillingen åbner i marts Modebranchen "Strange fascination, fascinating me..." Modedesigneren Jean-Paul Gaultier tog Bowie til THE CATWALK FOR PARIS FASHION WEEK september 2012 med henblik på womenswear forår og sommer Det må godt være lidt festligt selvom der er finanskrise, og Bowie er et af de mennesker som virkelig har haft indflydelse på fashion, udtalte Gaultier. At Bowie fejres rundt omkring skyldes hans enorme indflydelse på rockmusikken fra 1970 erne til nu, indenfor stort set alle musikgenrer. Han har også inspireret modebranchen med sine mange stilskift, og så har han haft moderat succes som skuespiller og maler. Nogen vil endda mene at han har været med til at puste til en nødvendig seksuel revolution. Der er skrevet oceaner af bøger og artikler om denne kontroversielle rockstjerne. Mange af historierne om ham har et mytisk skær. Historien om den sindssyge bror som begik selvmord. Historien om hans biseksuelle livsførelse i de tidlige år. Historien om hvordan hans ene øje blev ødelagt. Historien om hans følelse af isolation og fremmedgjorthed. De kontroversielle udtalelser om at England kunne have gavn af en fascistisk leder. Mens vi er mange som venter på Bowies egen udlægning pirker Bibzoom lidt i overfladen og ser på hans liv, tekster, musik og fankultur. Tekst: Helen Bruus, Lejrebibliotekerne Redaktion og Layout: Niels Mark og Helen Bruus

3 Fra barn til pensioneret rocklegende Opvæksten David Robert Jones blev født i Brixton - en forstad til London 8. januar Han blev af tanter omtalt som en køn og smilende lille dreng med en tidlig fascination af musik. En melodi som tidligt prægede ham var da han så Danny Kaye synge Inchworm i filmen om HC Andersen. Den melankolske tone i Inchworm fascinerede David og den skulle efter sigende have inspireret ham til melodilinjen i Life on Mars. Da han var seks år gammel, flyttede hans familie til Bromley i Kent, hvor han boede til han var 18. Bromley var også opfinderen af science fiction H.G. Wells fødeby. De lidt konservative og følelsesknappe forældre tog sig kærligt af ham, men knapt så kærligt af moderens to andre børn. Storesøsteren var blevet bortadopteret og storebroderen var psykisk ustabil og ikke Bowies fars store kop te. Dette gav barndomshjemmet en trykket stemning og Bowie dårlig samvittighed som måske delvist afspejles i filmen Merry X-mas Mr. Lawrence. Bowies far arbejdede indenfor den kreative branche og han tog amerikanske plader med hjem til sin søn. Bowie har uden tvivl haft en vis prestige i at være blandt de første med adgang til jazz og rock fra staterne. Den fantasifulde dreng var bedst i de kreative fag i grundskolen, så derfor fortsatte han på Bromley Tech bl.a. med Peter Framptons far som lærer. De sære øjne og det specielle navn I grundskolen sloges Bowie med sin kammerat George Underwood om den samme pige. Underwood rammer Bowie på det ene øje, hvilket nær koster Bowie synet. Han slap med en udvidet pupil der giver hans ene øje et brunligt skær mens det andet er hans egen blå farve. For at undgå at blive forvekslet med Davy Jones fra The Monkees, var han nødt til at finde et kunstnernavn. Han valgte efternavnet Bowie efter Alamo-helten Jim Bowie og hans berømte Bowie Knife.

4 Efter 7 magre år fulgte 7 fede I sin teenagetid spillede han i forskellige bluesgrupper som The King Bees, The Mannish Boys og The Lower Third. Det blev til nogle EP er og siden albums i eget navn, hvor sangen Space Oddity opnåede moderat succes da den blev spillet til månelandingen. I tresserne var han del af et hippiekollektiv og han dansede også i en mime trup. Han giftede sig i 1970 med Angie Bowie. Ægteskabet varede i 10 år og sammen fik de en søn, som i dag er filminstruktør. Bowie havde sunget og mimet og skrevet tekster fra han var 18 år gammel. Men det var først som 25 årig, at gennembruddet kom i forbindelse med et managerskifte og et imageskifte fra bluesrock og singer/songwriter typen til den kontroversielle, flamboyante glamrocker Ziggy Stardust. Siden er det gået slag i slag med mange forvandlinger og genreskift undervejs, hvilket har givet ham tilnavnet kamæleonen. Kokain, krautrock og Berlin triologi Fra midt halvfjerdserne udskiftede Bowie glamrocken i England til fordel for blåøjet soul i Los Angeles og krautrock. I de år blev Bowie hvirvlet ind i nye kontroverser affødt af hans kommentarer i Playboy, hvor han tilsyneladende hyldede Hitler og udtalte at Britain could benefit from a fascist leader. Disse udtalelser blev fulgt af en tur i en åben veteran Mercedes, og hvad nogle har kaldt en nazihilsen uden for Victoria stationen i London. Bowie har siden trukket sine kommentarer tilbage med undskyldning om, at hans dømmekraft var påvirket af en kokainpsykose. Bowie i midt halvfjerdserne levede på en diæt af kaffe og kokain. Han var så radmager at han på et tidspunkt kun vejede 56 kilo. Måske heraf tilnavnet The Thin White Duke. Bowie og hans gode ven Iggy Pop forlod USA og tog på afvænning i Berlin, hvor han samarbejdede med Brian Eno på det som kom til at hedde Berlin trilogien.

5 Mainstream firserne I 1983 udgav David Bowie albummet Let s Dance. Albummet blev hans store mainstream gennembrud. Efter dette album fulgte nogle ret poppede og ikke særligt kritikerroste albums. Fra at have været en innovativ musiker fremstod Bowie på disse albums som en, der var tilfreds med venstrehåndsarbejde. Bandet Tin Machine ændrede heldigvis på dette billede, og op gennem 90 erne genfandt Bowie, i samarbejdet med bl.a. Brian Eno, lysten til at eksperimentere med genrer som artrock og drum n bass. Ægteskabet med Iman I 1992 blev Bowie gift med den somaliske topmodel Iman. Sammen har de en datter. Før 1992 levede Bowie det vilde rockstjerneliv, men med Iman er han faldet til ro. Hun omtales indimellem som lidt skrap. Især når hun fanger ham i at bomme smøger af omgangskredsen. De smøger som har været medvirkende årsag til at hans sidste album blev Reality i 2003 pga. et alvorligt hjerteanfald i Den danske forbindelse I 2005 synger Bowie med på nummeret The Cynic på det danske grungeband Kashmirs album No Balance Palace. Bowies gamle producerven Tony Visconti producerer albummet som indbringer Kashmir platin. Siden har man ikke hørt ret meget fra Bowie. Han lader virkelig til at være gået på pension fra spotlyset. Som en ven siger: He s no longer interested. His days are very sedate. He reads a lot, he watches movies, he paints. He picks up his daughter from school most days and has a great air of contentment. He has nothing to prove and living a normal, functioning life for the first time is to him very exotic and attractive. Nobody worked and played harder than David. He feels he s earned the right to do exactly as he pleases.

6 Lyt til musikken - Bowies universer David Bowie (1967) Lyt til Uncle Arthur og Let me Sleep Beside You (Vaudeville, easy listening) Pin Ups (1973) Lyt til See Emily Play og Friday on My Mind (Bowie hylder sine helte) Space Oddity (1969) Lyt til titelnummeret Space Oddity (brugt ved månelandingen) og Cygnet Committee (Avantgarde Singer/songwriter, folkrock,progressive) Diamond Dogs (1974) Lyt til Diamond Dogs og 1984 (Concept album, soul, musical) The Man Who Sold the World (1970) Lyt til All the Madmen og The Man Who Sold the World (Tidlig heavy rock) Young Americans (1975) Lyt til Young Americans og Fame (Plastic soul) Hunky Dory (1970) Lyt til Life on Mars og Changes (Blød rock/singer songwriter) Station to Station (1976) Lyt til Station to Station og Golden Years (Krautrock funk) The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars (1972) Lyt til Starman og Ziggy Stardust (Glam rock) Low (1977) Lyt til Sound and Vision og Warszawa (Berlin trilogi techno, delvist instrumentel) Aladdin Sane (1973) Lyt til Time og The Jean Genie (Glam rock/cabaret) Heroes (1977) Lyt til Heroes og V-2 Schneider (Berlin trilogi techno, delvist instrumentel)

7 Lodger (1979) Lyt til Red Sails og Boys Keep Swinging (Berlin trilogi techno) Outside (1995) Lyt til The Hearts Filthy Lesson og Thru These Architects Eyes (Avantgarde/concept album) Scary Monsters... (1980) Lyt til Scary Monsters (and Super Creeps) og Fashion (Politisk, new romantics) Earthling (1997) Lyt til Little Wonder og I m Afraid of Americans (Drum n bass, internet inddrages) Let s Dance (1983) Lyt til Let s Dance og China Girl (Rythm & Blues disco) Hours (1999) Lyt til Thursday s Child og Seven (Singer/songwriter, internet inddrages) Tonight (1984) Lyt til Blue Jean og Loving the Alien (Idéforladt) Heathen (2002) Lyt til Sunday og Cactus (Rock) Never Let Me Down (1987) Lyt til Day-in Day-Out og Never Let Me Down (Idéforladt) Reality (2003) Lyt til Never Get Old og Fat Dog Bombs the Moon (Rock n roll/jazzy) Black Tie White Noise (1993) Lyt til Jump They Say og Miracle Goodnight (Comeback, soul, jazz, hip hop)

8 Bagom teksterne en indre og ydre rejse Bowies tekster er i verdensklasse. Der er indholdsmæssigt både noget for fantasten og filosoffen! Igennem årene har han også eksperimentet med forskellige skriveteknikker, f.eks. i samarbejdet med Brian Eno eller på albummet Diamond Dogs, hvor han benyttede sig af William S. Burroughs Cut up teknik. I det følgende vil vi se på nogle gennemgående teksttemaer. A crack in the sky (Starman) - en fascination af det ydre rum Historien om Bowies fascination af det ydre rum - afspejlet i tekster som Space Oddity, Life on Mars, Ziggy Stardust, Starman, Lady Stardust, Ashes to Ashes, Loving the Alien, Hello Spaceboy og Looking for Satellites - er historien om en lille dreng i efterkrigstidens England, som har fået udfordret sin store fantasi midt i alt det grå og almindelige ved at lytte til bl.a. Lovecraft s science fiction historier i radioen samt læse bøger og tegneserier. Men i den omfattende litteratur om Bowie beskrives også at han måske har følt sig alienated/fremmedgjort i forhold til sine omgivelser. Zane zane zane Ouvrez le Chien (All the Madmen) - en sindssyg halvbror Bowies ældre og meget musikinteresserede halvbror Terry fik som ung stillet diagnosen skizofren. Det har uden tvivl påvirket familielivet, især da Terry begår selvmord. Sange som All the Madmen og Bewlay Brothers samt albummet Aladdin Sane (A Lad Insane) er sandsynligvis skrevet med tanke på halvbroderen. Live til your rebirth and do what you will (After All) en hedonistisk livsfilosofi Bowie er en filosofisk åben rockmusiker som i sine unge år lod sig inspirere af filosoffen Nietzsches übermensch teori, af forfatteren Georg Orwells dystopier og medlemmet af ordenen Golden Dawn den biseksuelle okkultist Aleister Crowleys hedonistiske livstil med gør hvad du har lyst til (sex, drugs and rock n roll) Do what thou wilt. Se f.eks. The Supermen, After All, Quicksand, 1984 og Big Brother. The hinterland, the hinterland we re gonna sail to the hinterland (Red Sails) fra station til station Bowie har flere gange beskrevet sig selv som en raskløs natur. Han kommer let til at kede sig og er evigt på farten efter nye mål. Måske netop derfor har han gennem årene været så god til at forny sig. Han har bl.a. boet i England, USA, Tyskland og Schweitz. Station to Station, Fantastic Voyage, African Night Flight, Move On, Red Sails, Seven Years in Tibet beskriver meget godt hans indre og ydre rejser. Andre temaer f.eks. tid, krig og kærlighed Mange andre temaer er berørt. Tiden som går f.eks. i albummet Hours, og i numrene Changes, Speed of Life, Sons of the Silent Age, Never Get Old, Time, Time will crawl og Golden years. Krig og våben f.eks. i Saviour machine, Scream like a Baby, Criminal World, Five Years, A Better Future og Running gun blues. Kærlighed f.eks. i Heroes, Amazing og Letter to Her-

9 Fankulturen - Well ain t that poster love I en postmodernistisk verden blev de store fortællinger fra f.eks. Marx og Hegel udskiftet med de små fortællinger (legen med jeg-identiteten). David Bowies intelligente identitetsskift har været med til påvirke en hel generations selvopfattelse, og han har været samlingspunkt for en sort, apokalyptisk, og/eller drømmende, ekstatisk, eksistentialistisk, eksperimenterende og længselsfuld bykultur landede et androgynt rumvæsen / 2012 er ekstreme udtryk indenfor musik blevet mainstream You are not alone En kontroversiel kunstner som Bowie har selvklart mødt nogen modstand i sin lange karriere. Men han har også nogle af verdens mest dedikerede fans. Fans som nærmest sværger til Bowieism. Måske fordi han tilbyder en fascinerende og varieret pakkeløsning indenfor musik og lyrik og de mere visuelle udtryksformer såsom film og mode. Eller sagt med andre ord. Han har undgået at blive forudsigelig og kedelig pga. sine mange genre- og stilskift. Han gjorde sig særligt bemærket i 1970 erne med efterkrigstidens identitetssøgende teenagere. Hans androgyne fremtræden som rockmessiasen Ziggy Stardust vakte opsigt i et England, hvor homoseksualitet kunne straffes med fængsel. Bowie pustede til gløderne ved at udråbe sig selv som biseksuel (en påstand han senere trak tilbage og tog afstand fra). Da han rakte hånden ud i sangen Rock n Roll Suicide mens han smerteligt skrålede You are not alone, blev den grebet af outsidere, introverte, bøsser, transvestitter, dem der siden skulle blive til punkere, utilpassede individualister, avantgarde typer, modefolk, filmfolk ja alle som havde brug for en ny og mere rummelig identifikationsmodel langt fra tidens maskuline denimrock. Mange fans - også i Danmark I 2003 blev Bowie udråbt som den næstrigeste kunstner i Storbritannien kun overgået af Sir Paul Mc- Cartney. Hans formue blev anslået til 510 millioner pund. På musikkanalen VH1's år 2000 liste over de 100 største kunstnere inden for rock 'n' roll var Bowie nummer syv. Han har solgt 136 millioner album og er indskrevet i Rock 'n' Roll Hall of Fame. I Danmark har Bowie så prominente fans som prins Joachim, forfatteren Benn Q. Holm, filminstruktøren Ole Bornedal, musikeren Trentemøller og skuespillerinden Ellen Hillingsø. En af landets største fans gennem tiden var digteren Michael Strunge, hvis første digtsamling fra 1978 Livets hastighed var en direkte oversættelse af David Bowies sang Speed of life.

10 There s Old Wave. There s New Wave. And there s David Bowie Således lancerede pladeselskabet albummet Heroes, og titelsangen holder stadig. Mange bands har gennem årene kopieret denne anthem. I det hele taget kan mange musikere godt lide at spille deres favoritter blandt Bowies store bagkatalog. Listen nedenfor er et lille udvalg af nogle af de bedste. Alternative: Beck Win / Keane Under pressure / Red Hot Chili Peppers Warszawa / Smashing Pumpkins Space Oddity / Stone Temple Pilots Andy Warhol Ambient/Electronica: Aphex Twin Heroes / Depeche Mode Cracked Actor" Avantgarde: Nico Heroes Britpop: Oasis Heroes / Suede The Man who sold the World DJ: David Guetta Heroes Folk rock: The Raconteurs/Jack White It Ain t Easy Goth rock: Bauhaus Ziggy Stardust / Echo & The Bunnymen Changes / The Cure Young Americans Grunge: Kashmir Memory of a Free Festival / Nirvana The Man Who Sold the World Heavy rock: Behemoth Hello Space Boy / Def Leppard Drive in Saturday / Marilyn Manson Golden Years Indie: Arcade Fire Heroes / Morrissey Drive in Saturday / The Associates The Secret Life of Arabia Industrial: Nine Inch Nails I m afraid of Americans Jazz: Cæcilie Norby Life of Mars Klassisk: Philip Glass Subterraneans Krautrock: Tangerine Dream Heroes Mainstream rock: Foo Fighters Under Pressure New Wave: Duran Duran Boys keep Swinging / Franz Ferdinand Sound and Vision / Marc Almond The London Boys / Tears for Fears Scary Monsters / The Chameleons Moonage Daydream Pop/R&B: Kim Wilde: Kooks / Lulu Watch that Man / Tina Turner Tonight Singer/Songwriter: Tori Amos After All

David Bowie Jagten på virkeligheden Af: Michael Valeur, GAFFA

David Bowie Jagten på virkeligheden Af: Michael Valeur, GAFFA David Bowie David Bowie Jagten på virkeligheden Af: Michael Valeur, GAFFA Denne portræt artikel er oprindelig blev skrevet i forbindelse med David Bowies forrige album, "Reality" fra 2003. Hele David Bowies

Læs mere

Læs og lær om. Lukas Graham

Læs og lær om. Lukas Graham Læs og lær om Lukas Graham Lukas Graham Forchhammer Lukas Graham er et dansk band. Forsangeren i bandet hedder Lukas Graham Forchhammer. Lukas blev født på sine forældres sofa i Christiania d. 18. september

Læs mere

From Space to Reality

From Space to Reality From Space to Reality Reality ligner nærmest en børneplade på coveret. En tegneserieagtig Bowie går igennem et surrealistisk landskab udenpå. Naiv og ny en debutant på livets landevej. Alligevel er Reality

Læs mere

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Læs annoncer Kærester - Venner - Sex - og meget mere... Mærke 00 Den optimistiske fyr OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Jeg er en optimistisk hiv-smittet

Læs mere

MAKING IT - dummy-manus

MAKING IT - dummy-manus MAKING IT - dummy-manus INT. RESTAURANT - DAG (32) og (43) sidder på den ene side af et bord på en restaurant. Amir smiler påklistret og forventningsfuldt, mens Jakob sidder og spiser en salat. De venter

Læs mere

To BE i NUTID. we are vi er

To BE i NUTID. we are vi er To BE i NUTID. To be = at være. Bøjning i nutid. Ental Flertal 1.person I am jeg er we are vi er 2.person you are du er you are I (De) er 3.person he is han er they are de er she is hun er it is den/det

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2. The early years 3. Sang oversat til dansk 4. Sanganalyse 5. Evaluering. 1. Begrundelse for valg af emne

Indholdsfortegnelse. 2. The early years 3. Sang oversat til dansk 4. Sanganalyse 5. Evaluering. 1. Begrundelse for valg af emne tozzy Osbournet Indholdsfortegnelse 1. Begrundelse for valg af emne 2. The early years 3. Sang oversat til dansk 4. Sanganalyse 5. Evaluering 6. litteraturliste 1. Begrundelse for valg af emne Jeg har

Læs mere

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard)

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) På den allerførste skoledag fik de farver og papir. Den lille dreng farved arket fuldt. Han ku bare ik la vær. Og lærerinden sagde: Hvad er

Læs mere

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview CONTENTS 2 Danish 5 English # 8 COPYRIGHT 2019 INNOVATIVE LANGUAGE LEARNING. ALL RIGHTS RESERVED. DANISH 1. SÅDAN

Læs mere

Fjordholmen Country Line Dancers..Klubblad:

Fjordholmen Country Line Dancers..Klubblad: Fjordholmen Country Line Dancers.Klubblad: Pris. 10 kr. Klubsblad 1. Kvartal 2011 Indholdsfortegnelse: Side 1: Billedet er taget fra vores fødselsdag 2010. Side 2: Indholdsfortegnelse. Side 3: Danseliste

Læs mere

Gladsaxe bibliotekernes Rocklytteklub Krautrock

Gladsaxe bibliotekernes Rocklytteklub Krautrock Gladsaxe bibliotekernes Rocklytteklub Krautrock Oplæg udarbejdet af Flemming Vestergaard februar marts 2017 Tysk rock op til 1968 Rock i Tyskland var præget af bands der spillede musik meget lig den der

Læs mere

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER P HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Samtale, træning af faste udtryk, spørgsmål og svar. Endvidere en lejlighed til at træne tallene. - Spørgsmålskort - Lærerark til hjælp ved oplæsning og

Læs mere

Læs og lær. om Marcus og Martinus

Læs og lær. om Marcus og Martinus Læs og lær om Marcus og Martinus Tvillinger og pop-idoler Marcus og Martinus blev begge født d. 21. februar 2002 i byen Elverum i Norge. De er nemlig tvillinger. Først kom Marcus til verden, og efter

Læs mere

Odsherred Musikskole

Odsherred Musikskole 6. 9. februar 2017 ANDERLEDES UGE Odsherred Musikskole I 2017 er det 50 år siden The Beatles udgav deres album Sgt. Pepper s Lonely Hearts Club Band. Det vil vi gerne fejre i Odsherred Musikskole. The

Læs mere

Vigtige stilarter i det 20. århundrede

Vigtige stilarter i det 20. århundrede OVERBLIK - DESIGN, KUNST & ARKITEKTUR TIDSLINIE 1900 ART NOUVEAU (SKØNVIRKE - DK) 1910 RUSSISK KONSTRUKTIVISME 1919 BAUHAUS 1920 ART DECO 1940 CINEMA NOIR 1948 BLUE NOTE 1950 SWISS STYLE 1957 SAUL BASS

Læs mere

Titangade. 16. september 2014

Titangade. 16. september 2014 Titangade 16. september 2014 Dagens program 9.00 9.15 Velkomst 9.15 10.00 10.00 10.15 Pause 10.15 12.00 12.00 12.45 Frokost 12.45 14.00 14.00 14.15 Pause 14.00 15.00 Hvem er vi? Forventnings afstemning

Læs mere

The River Underground, Additional Work

The River Underground, Additional Work 39 (104) The River Underground, Additional Work The River Underground Crosswords Across 1 Another word for "hard to cope with", "unendurable", "insufferable" (10) 5 Another word for "think", "believe",

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Intro, Tysklands Største Musikmagasin, Hylder Dansk Kunst, Musik og Mode i September-Udgaven

Intro, Tysklands Største Musikmagasin, Hylder Dansk Kunst, Musik og Mode i September-Udgaven Dette indhold er fra websitet MXD.dk. http://mxd.dk//arkiv/2016/intro-tysklands-stoerste-musikmagasin-hylder-dansk-kunst-musikog-mode-i-september-udgaven/ Intro, Tysklands Største Musikmagasin, Hylder

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark Maj 2011 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke

Læs mere

Reading for Learning!

Reading for Learning! Starter 1 (11 titles x2) Pair work: (Names) Date: (starting from) Where is my mobile Zoo animals The hawk A cat in the wheel Without Water A grass snake Without electricity Stopping the thief What s That

Læs mere

[ April-Avisen] APRILFESTIVAL 2012 AALBORG FRISKOLE

[ April-Avisen] APRILFESTIVAL 2012 AALBORG FRISKOLE Vi har på Aalborg Friskole torsdag og fredag d. 19.04 & 20.04 haft 2 spændende Temadage i musikkens og oplevelsernes tegn. Alle klasser er blevet opdelt på tværs og fordelt ud i forskellige workshops.

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni, 2012 Institution Marie Kruse skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx Musik B Jacob Daniel

Læs mere

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 22. august kl

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 22. august kl Engelsk A Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx132-eng/a-22082013 Torsdag den 22. august 2013 kl. 9.00-14.00 htx132-eng/a-22082013 Side 1 af 9 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Facitliste PIRANA - ENGELSK 3

Facitliste PIRANA - ENGELSK 3 Facitliste - ENGELSK 3 Facitliste Dette er facitlisten til Pirana - Engelsk 3 Mange opgaver i bogen har indlagt diverse tjek, så de rettes direkte i bogen. Løsningen til de opgaver er ikke her i facitlisten.

Læs mere

forstå et enkelt talt engelsk anvendt i forbindelse med nære emner som familie og dagligdag, skole, fritid, ferie og højtider

forstå et enkelt talt engelsk anvendt i forbindelse med nære emner som familie og dagligdag, skole, fritid, ferie og højtider Årsplan 4. klasse Engelsk Trine Persson Trinmål efter 4. klassetrin Kommunikative færdigheder: Skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Læs mere

Øvelser i engelsk niveau G

Øvelser i engelsk niveau G Øvelser i engelsk niveau G Opgave 1-10 Indholdsfortegnelse OPGAVE 1... 2 To BE i nutid (præsens)... 2 OPGAVE 2... 3 EJESTEDORD... 3 OPGAVE 3... 4 EJESTEDORD... 4 OPGAVE 4... 5 HAVE eller HAS... 5 OPGAVE

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

Dårlig litteratur sælger - Trykkekultur i 1800-tallets Storbritannien og idag. Maria Damkjær Post.doc. i Engelsk Litteratur

Dårlig litteratur sælger - Trykkekultur i 1800-tallets Storbritannien og idag. Maria Damkjær Post.doc. i Engelsk Litteratur Dårlig litteratur sælger - Trykkekultur i 1800-tallets Storbritannien og idag Maria Damkjær Post.doc. i Engelsk Litteratur Horace Engdahl i interview i Politiken Bøger, 7. december 2014: [Hos os i Norden]

Læs mere

Fuldt Navn. Fødselsdag. Biografi

Fuldt Navn. Fødselsdag. Biografi Fuldt Navn Jens Mohr Larsen (Kunstner navn: Jens Mohr) Fødselsdag 16. Juli 1992 Biografi Jens Mohr Larsen (Kunstnernavn: Jens Mohr), født den 16. Juli 1992, voksede op i en lille landsby, Øster Vedsted,

Læs mere

Årsplan 2015/2016 (2. klasse)

Årsplan 2015/2016 (2. klasse) 1.-4. klasse Årsplan 2015/2016 (2. klasse) Undervisningen bygger på, at eleverne bl.a. fra danskundervisningen har kunnen, viden og erfaringer med hensyn til kommunikation, sprog og sprogbrug, læringsstrategier

Læs mere

CEM MusicTest. Voxmeter. Danmark 25 Feb Fallulah Bloodline

CEM MusicTest. Voxmeter. Danmark 25 Feb Fallulah Bloodline CEM MusicTest Voxmeter Fallulah Bloodline 25 Feb 2019 1 CEM MusicTest Map 612.852 potentielle fans i svarende til 11 % 4.882.626 semi fans svarende til 85 % Denne del af publikum er begejstret for din

Læs mere

Himmerland og den fælles sjæl

Himmerland og den fælles sjæl Himmerland og den fælles sjæl - om at spille ny musik på tværs af genrer, grænser og kulturer Det er en mild efterårs aften i marts på en af Australiens største folk festivals. De mange mennesker i det

Læs mere

Beatles-Medley. Ó Œ œ Ó Œ & # # #. œ œ œ œ Œ Ó. & # # # Help! - Œ Ó n œ Œ Ó & # # # - Œ Ó œ Œ Ó?# # Œ œ œ j œ. œ œ nœ. œ j œ œ œ. # œ.

Beatles-Medley. Ó Œ œ Ó Œ & # # #. œ œ œ œ Œ Ó. & # # # Help! - Œ Ó n œ Œ Ó & # # # - Œ Ó œ Œ Ó?# # Œ œ œ j œ. œ œ nœ. œ j œ œ œ. # œ. Partitur Voice q = 186 & H E L P Bm op 1 + Tenor BeatlesMedley n n Music: Lennon, Mc artney RR: Börn Vllgraf 2017 Version: 15s.10.2017 op & I need some bo dy. n Not ust a ny bo dy. lt & Help! Help! Help!

Læs mere

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 23. august kl

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 23. august kl Engelsk A Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx122-eng/a-23082012 Torsdag den 23. august 2012 kl. 9.00-14.00 htx122-eng/a-23082012 Side 1 af 9 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Marvel Comics. Publications. Marvel Comics lavede tegneserier med mange superhelte,

Marvel Comics. Publications. Marvel Comics lavede tegneserier med mange superhelte, Læs og lær om Hulk Marvel Comics Marvel Comics er et forlag, som laver tegneserier med forskellige super -helte. Marvel Comics startede i 1939. Dengang hed det Timely Publications. Marvel Comics lavede

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 21. august 2015 kl kl htx152-eng/b

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 21. august 2015 kl kl htx152-eng/b Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx152-eng/b-21082015 Fredag den 21. august 2015 kl. 9.00-14.00 htx152-eng/b-21082015 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

FØRTIDERNE. På dansk kan vi danne førtider med både at have og at være! Verber der betegner bevægelse, begyndelse og ophør bøjes med at være.

FØRTIDERNE. På dansk kan vi danne førtider med både at have og at være! Verber der betegner bevægelse, begyndelse og ophør bøjes med at være. FØRTIDERNE FORM Nutid (præsens) og datid (imperfektum) er simple tider, men førnutid (perfektum) og førdatid (pluskvamperfektum) er sammensatte tider. Det vil sige at de dannes ved hjælp af et hjælpeudsagnsord

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 08/09 Institution Silkeborg Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Engelsk A, 1.

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

MANDAGS-TILLÆG - kultur-tillæg -

MANDAGS-TILLÆG - kultur-tillæg - MANDAGS-TILLÆG - kultur-tillæg - udkommer visse mandage - måske Kultur-tillæg Da redaktionen ikke ser de store politiske nyheder for tiden, har vi, som andre store medier, sendt vores praktikant i kælderen,

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Mandag den 19. december kl

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Mandag den 19. december kl Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl.9.00-10.00 Mandag den 19. december 2011 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven afrives siderne

Læs mere

KONTROLARK Øvelser i engelsk niveau G

KONTROLARK Øvelser i engelsk niveau G Øvelser i engelsk niveau G Opgave 1-10 Indholdsfortegnelse OPGAVE 1... 2 To BE i nutid (præsens)... 2 OPGAVE 2... 3 EJESTEDORD... 3 OPGAVE 3... 4 EJESTEDORD... 4 OPGAVE 4... 5 HAVE eller HAS... 5 OPGAVE

Læs mere

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Jeg hedder Charlotte Jeg er fra Aage-grenen - I kan læse mere om mig på side 346 Jeg hedder Camilla Jeg er også fra Aage-grenen, men jeg er også fra Ludvig-grenen

Læs mere

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur. PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur. PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik Søren Kierkegaard produktion & Edition NONSK PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik Oplæsningens grand old man, kongelig skuespiller Paul Hüttel også kendt og elsket som Bertolt Brecht alter

Læs mere

ST. KONGENSGADE 3, 1264 COPENHAGEN

ST. KONGENSGADE 3, 1264 COPENHAGEN TUUKKA TAMMISAARI MISE EN PLACE 25. AUGUST - 23. SEPTEMBER 2017 Mise En Place (Petite), 2017, 41h x 35w cm Mudnight 6, 2017 150h x 180w cm Garden (From Worm Perspectives), 2017 80h x 70w cm Yet Untitled

Læs mere

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 19. august kl

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 19. august kl Engelsk A Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx112-eng/a-19082011 Fredag den 19. august 2011 kl. 9.00-14.00 htx112-eng/a-19082011 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold E15 F16 Favrskov Gymnasium stx Musik C Hanne Kragelund Hjort 1muC1 Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel

Læs mere

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker I evangeliet til i dag hører vi om, at et barn får sit navn. Og jeg kan lige så godt indrømme det: Jeg har et problem med navne. Alle, der har gået til konfirmationsforberedelse hos mig, eller til minikonfirmandundervisning,

Læs mere

Engelsk B. Højere forberedelseseksamen. 1. delprøve, uden hjælpemidler. Fredag den 29. maj 2015 kl. 9.00-14.00. kl. 9.00-10.00. 2hf151-ENG/B-29052015

Engelsk B. Højere forberedelseseksamen. 1. delprøve, uden hjælpemidler. Fredag den 29. maj 2015 kl. 9.00-14.00. kl. 9.00-10.00. 2hf151-ENG/B-29052015 Engelsk B Højere forberedelseseksamen 1. delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 2hf151-ENG/B-29052015 Fredag den 29. maj 2015 kl. 9.00-14.00 50824.indd 1 18/02/15 11.47 50824.indd 2 18/02/15 11.47

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00 Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl.9.00-10.00 htx111-eng/b-30052011 Mandag den 30. maj 2011 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven

Læs mere

Tue Tjur, april 2012. Personerne.

Tue Tjur, april 2012. Personerne. På billedet her ses de 8 ældste af de mange fotoalbums, som min mor Vibe efterlod sig da hun døde i 2007. Det øverste, som er det ældste, angives at være fra 1914-33. Det er billeder fra dette album, som

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Central Park. H.C. Andersen statue i New York

Central Park. H.C. Andersen statue i New York tvæ og tv kryd æ rs på kr Yoyk New ydss og yk på w Yo Ne Frihedsgudinden Frihedsgudinden er et amerikansk nationalmonument og en af USA s største turistattraktioner med mere end 4 mio. besøgende om året.

Læs mere

FORVANDLENDE FORBINDELSER: Et studie af migranters forbindelser til hjemstavnen og deres visioner for at deltage i lokal udvikling

FORVANDLENDE FORBINDELSER: Et studie af migranters forbindelser til hjemstavnen og deres visioner for at deltage i lokal udvikling FORVANDLENDE FORBINDELSER: Et studie af migranters forbindelser til hjemstavnen og deres visioner for at deltage i lokal udvikling Ditte Brøgger PhD studerende / Geografi Agergaard, J. and Brøgger, D.

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Remixforløb 1. del: Introduktion til program, teknik og stil

Remixforløb 1. del: Introduktion til program, teknik og stil Remix Shock The Monkey Remixforløb 1. del: Introduktion til program, teknik og stil Analyse af originalen Peter Gabriel: Shock the Monkey + tre remix Vi brugte to moduler men kunne nok godt ha brugt lidt

Læs mere

1.3 How do you rate the coordination of this course to other (related) courses?

1.3 How do you rate the coordination of this course to other (related) courses? Side 1 af 6 Titel: Ekstern E05-3.år (3rd year) - Econometrics 2 - Forelæsninger - Lectures Holdkode: Undervisere tilknyttet dette hold: Antal modtagede svar: 48 Antal respondenter 0 tilknyttet: Svar procent:

Læs mere

Historien bag Papageno og Papagena

Historien bag Papageno og Papagena Papageno & Papagena Historien bag Papageno og Papagena Børneoperaen Papageno og Papagena er inspireret af Mozarts opera Tryllefløjten. Det er en meget gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold maj-juni, 05/06 Marie Kruses Skole stx musik, niveau C

Læs mere

CEM MusicTest. Voxmeter. Danmark 28 Mar Baby Pool Loving You Twice

CEM MusicTest. Voxmeter. Danmark 28 Mar Baby Pool Loving You Twice CEM MusicTest Voxmeter Baby Pool Loving You Twice 28 Mar 2019 1 CEM MusicTest Map 516.473 potentielle fans i svarende til 9 % 4.440.906 semi fans svarende til 78 % Denne del af publikum er begejstret for

Læs mere

Liberias børn. Opgaver

Liberias børn. Opgaver Opgaver Opgave 1: Håndtryk Det kan være sjovt at øve sig på noget, som er en skik i andre lande. Eleverne kan øve sig på at lave det håndtryk, som Frederick og Michael bruger, når de siger goddag. Opgave

Læs mere

FREMTIDSFORSKNING: SÅDAN LÆRER DU AT FORUDSE, FORVENTE OG SKABE FREMTIDEN AF FUTURE NAVIGATOR

FREMTIDSFORSKNING: SÅDAN LÆRER DU AT FORUDSE, FORVENTE OG SKABE FREMTIDEN AF FUTURE NAVIGATOR FREMTIDSFORSKNING: SÅDAN LÆRER DU AT FORUDSE, FORVENTE OG SKABE FREMTIDEN AF FUTURE NAVIGATOR KURSUS I FREMTIDSFORSKNING 1 VELKOMMEN - TIL DIN MENINGSFULDE FREMTID Kapitel 1, som du sidder med, byder på

Læs mere

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk - Essentielle Can you help me, please? At spørge efter hjælp Do you speak English? At spørge efter om en person snakker engelsk Kan du hjælpe mig, tak? Snakker du engelsk? Do you speak _[language]_? At

Læs mere

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk - Essentielle Kan du hjælpe mig, tak? At spørge efter hjælp Snakker du engelsk? At spørge efter om en person snakker engelsk Can you help me, please? Do you speak English? snakker du _[language]_? At spørge

Læs mere

Det sker i Brøndby. Kulturhuset Brønden

Det sker i Brøndby. Kulturhuset Brønden KULTURKALENDER OKTOBER 2014 Det sker i Brøndby Lørdag den 25. oktober kl. 20.00 Irsk aften med Trad Lads & Green Steps Kulturhuset Brønden Kulturkalender oktober 2014 Det sker i Brøndby KULTURKALENDER

Læs mere

HALFDANSKERNE - Visemusikkens boyband

HALFDANSKERNE - Visemusikkens boyband HALFDANSKERNE - Visemusikkens boyband HALFDANSKERNE har etableret sig blandt de førende navne indenfor visegenren og vækker stor begejstring i hele landet med de meget personlige fortolkninger af sange

Læs mere

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu. At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.dk Formål: at udvikle gængs forståelse forbundet med ekspertise Konstruktivt

Læs mere

Me & My Shadows. Cliff Richard & The Shadows showband

Me & My Shadows. Cliff Richard & The Shadows showband Me & My Shadows Cliff Richard & The Shadows showband Musik. Show. Nostalgi. Der er tryk på lige fra start, når Me & My Shadows præsenterer et festligt og forrygende genhør med en sand perlerække af hits

Læs mere

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys I dette hæfte skal vi beskæftige os med et musikværk, der hedder Feens kys. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikken er

Læs mere

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 20. august kl

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 20. august kl Engelsk A Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx102-eng/a-20082010 Fredag den 20. august 2010 kl. 9.00-14.00 htx102-eng/a-20082010 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Sund i Syd. TEMA: Fokus på ADHD FAMILIERÅD- SLAGNING HJALP TEENAGEREN. Alderdom er lavstatus DEN HELENDE MUSIK

Sund i Syd. TEMA: Fokus på ADHD FAMILIERÅD- SLAGNING HJALP TEENAGEREN. Alderdom er lavstatus DEN HELENDE MUSIK Sund i Syd 1 2014 Sundhedsmagasin for Region Syddanmark FAMILIERÅD- SLAGNING HJALP TEENAGEREN GRATIS Ta med hjem Alderdom er lavstatus DEN HELENDE MUSIK TEMA: Fokus på ADHD Familien Reiner fik sat rammer

Læs mere

Made by Ditte Sofie Holtegaard Laursen Projekt10L, 10/09-2010 Til ære for Kurt Cobain

Made by Ditte Sofie Holtegaard Laursen Projekt10L, 10/09-2010 Til ære for Kurt Cobain Kurt Cobain, hans skæve liv og mig Made by Ditte Sofie Holtegaard Laursen Projekt10L, 10/09-2010 Til ære for Kurt Cobain Kurt Cobain, hans skæve liv & mig Mig og Kurt Cobain Da jeg som 12 årig hørte Nirvanas

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer. aktiviteter. 9/10 klasse

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer. aktiviteter. 9/10 klasse Fag: Engelsk Hold: 27 Lærer: Rikke Balle Larsen 33-39 Undervisningsmål 9/10 klasse Eleverne skal tilegne sig kommunikative færdigheder og lære om andre engelsksprogede kulturer. I dette tilfælde den engelske

Læs mere

Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps Le Sacre du Printemps m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Stravinskij Du skal arbejde med et musikværk, der hedder Le Sacre du Printemps. Navnet er fransk og betyder Forårets Helliggørelse en

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Den ny havn i Tejn Havn Bornholms Regionskommune er gået i gang med at udvide Tejn Havn, og det er med til at gøre det muligt, at vi kan være

Læs mere

Visible Learning James Nottingham

Visible Learning James Nottingham Visible Learning / Synlig læring www.jamesnottingham.co.uk facebook.com/challenginglearning Professor John Hattie Director, Melbourne Education Research Institute Chair, Board of the Australian Institute

Læs mere

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver.

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Danskhjælpen Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Adjektiver (At Risk) 2 Present Continuous (What s

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

TIDSPLAN FOR AFDANSNINGSBAL 25. MAJ 2014.

TIDSPLAN FOR AFDANSNINGSBAL 25. MAJ 2014. TIDSPLAN FOR AFDANSNINGSBAL 25. MAJ 2014. OBS!!! Gule felter er showcase, hvor de hold der står nævn, har lært et stort fælles show OBS!!! Grønne felter er fællesdanse, som er for de børn der er nævnt

Læs mere

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor.

Forlaget BB KULTUR. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Påvirkninger fra græske myter H.C. Andersen og far og mor. Med afsløring af de psykologiske spil, der spilles i familien og på arbejdspladsen. Forlaget BB KULTUR 1 KOPI eller ÆGTE Bodil Brændstrup, 2009

Læs mere

9-12-2007 FJENDEBILLEDER DANSK. Theis Hansen 1.3

9-12-2007 FJENDEBILLEDER DANSK. Theis Hansen 1.3 9-12-2007 DANSK FJENDEBILLEDER Theis Hansen 1.3 Forord: Vi har i perioden uge 44-48 arbejdet med temaet fjendebilleder, som vi skal aflevere en projektopgave om. Vi har i både dansk, engelsk, samfundsfag

Læs mere

Lindsey Sterling. Klassisk musik i nye rammer Raportage fra musikkens hus. Et unikt fællesskab Interview med Michael Pilgaard

Lindsey Sterling. Klassisk musik i nye rammer Raportage fra musikkens hus. Et unikt fællesskab Interview med Michael Pilgaard Klassisk musik i nye rammer Raportage fra musikkens hus Februar 2015 Et unikt fællesskab Interview med Michael Pilgaard ivt t k ra Inte asin! Mag Lindsey Sterling Den dansende violist 2 siders portræt

Læs mere

Ideer til engelskundervisningen på almen linie. Af Birgit Nielsen, ASK

Ideer til engelskundervisningen på almen linie. Af Birgit Nielsen, ASK Ideer til engelskundervisningen på almen linie. Af Birgit Nielsen, ASK Det er en stor pædagogisk udfordring at undervise i engelsk på almen linie, og der skal ofte tages utraditionelle metoder i brug for

Læs mere

Appendix A. E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk:

Appendix A. E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk: Appendix A E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk: Fra: Mette Jørvad Niess MEJN@ucl.dk Emne: SV: Projekt til fyrværkeri Til: "dste06@media.aau.dk" dste06@media.aau.dk Cc: "Kathrine Møgelbjerg Jørgensen"

Læs mere

Du er den sande Jeg er 24 Du er hellig 25 Du er hellig, du er hel 26 Du er min Gud 27 Du er min klippe 138 Du frelste mig, du satte mig fri 28 Du

Du er den sande Jeg er 24 Du er hellig 25 Du er hellig, du er hel 26 Du er min Gud 27 Du er min klippe 138 Du frelste mig, du satte mig fri 28 Du Indholdsfortegnelse Sangene er nævnt både med første linje og med evt. titel/undertitel (angivet i parentes i sangene). Titler i kursiv er originaltitler, som kun findes i dansk oversættelse. Above all

Læs mere

Foråret Fortæller:

Foråret Fortæller: Foråret 1998 af Mahammed Ali Aden Det er foråret 1998. Jeg er 12 år gammel. Jeg har været i Danmark i to et halvt år, og det er halvandet år siden vi flyttede til Gentofte. Når jeg siger vi mener jeg min

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vintereksamen, dec-jan, 2016 Institution Kolding HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF enkeltfag

Læs mere

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR ITSO SERVICE OFFICE Weeks for Sale 31/05/2015 m: +34 636 277 307 w: clublasanta-timeshare.com e: roger@clublasanta.com See colour key sheet news: rogercls.blogspot.com Subject to terms and conditions THURSDAY

Læs mere

http://www.youtube.com/watch?v=fr1ru4sm2l8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=fr1ru4sm2l8&feature=related Digtforløb Jeg plejer at lave et digtforløb i 7. klasse, hvor eleverne møder forskellige typer af digte som oplæg til egne digterier. Som afslutning på emnet skal de vælge et af deres digte og fremstille

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere