6 gode grunde Til at bruge bygningskulturarven i kommunen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "6 gode grunde Til at bruge bygningskulturarven i kommunen"

Transkript

1 6gode grunde Til at bruge bygningskulturarven i kommunen

2 6 gode grunde Til at bruge bygningskulturarven i kommunen Udgiver: Kulturarvsstyrelsen og Realdania Tekst: Dansk Bygningsarv A/S Foto: Anne Prytz Schaldemose med undtagelse af følgende: 8 nederst 9 øverst Heine Petersen Jørgen Jørgensen Guldborgsund Kommune Aalborg Kommune Brøndby kommune 20 Forstadsmuseet 22 Kerteminde Kommune 23 Østfyns Museer Grafik: Operate Tryk: Nofoprint A/S Oktober 2010

3 Bygningskulturarven er en ressource Vores fysiske omgivelser er håndgribelige spor af den fælles kulturarv. De vidner om tidligere tiders værdier, drømme og evner og tegner ethvert landskabs og enhver bys unikke billede og identitet. Bygningskulturen skaber fællesskab og forbindelse mellem fortid, nutid og fremtid. 1 En velbevaret bygningsarv er derfor en stor værdi og aktiv ressource for alle danske kommuner. Erfaringer viser, at det betaler sig at indarbejde bygningskulturarven i kommunernes plan- og udviklingsstrategier, men de viser også, at det kræver handling, før det er for sent. Kommunerne er efter strukturreformen den største varetager af bygningskulturarven i Danmark, og der stilles i dag krav om, at kommunerne skal indarbejde retningslinjer for de kulturhistoriske og landskabelige bevaringsværdier. For at bakke op om kommunernes arbejde har Kulturarvsstyrelsen og Realdania søsat et samlet initiativ med fokus på fredede og bevaringsværdige bygninger. Initiativet skaber ny viden, nye netværk, brugbare værktøjer og helt ny formidling til ejere og kommuner. Denne pjece giver seks gode grunde til at sætte bygningskulturarv på dagsordenen i kommunens udvikling. I pjecen kan du også læse om, hvordan udvalgte kommuner på forskellig vis har aktiveret og sikret bygningskulturarvens værdi til gavn for borgere, samfund og erhvervsliv. At udvikle bygningskulturarven er at skabe rammerne om det gode liv. Byer og bygninger med en særlig historie, arkitektur eller byplan er attraktive rammer for hverdagslivet og bidrager til bæredygtig udvikling og velfærd brug den aktivt. Steen Hvass Kulturarvsstyrelsen Hans Peter Svendler Realdania

4 2

5 6 gode grunde til at sætte bygningskulturarven på dagsordenen 3 Bygningskulturen i en by eller et lokalområde er et håndgribeligt og synligt spor af kulturarven, og interessen for at bevare og udvikle historiske bygninger og helheder er stor. En levende kulturarv er et aktiv for både lokalområder og samfundet som helhed, og mange kommuner arbejder allerede aktivt med dette potentiale. Her finder du seks gode grunde til at sætte bygningskulturarven på dagsordenen. 1. Bygningskulturarv skaber værdi Mange kommuner har svært ved at tiltrække bosætning og erhverv, særligt til de tyndere befolkede landområder, der ligger langt fra en større by. Serviceniveauet i disse områder er svært at opretholde, når arbejdspladserne er få, og arbejdskraften flytter mod de større byer. En rig bygningskulturarv er et vigtigt redskab i det arbejde, der handler om at fastholde og tiltrække værdi til kommunen. XXErfaringer viser, at private virksomheder gør brug af de unikke lokale fortællinger, både når de skal tiltrække medarbejdere til attraktive arbejdsmiljøer, og i deres markedsføring og produktudvikling. Ligeledes ved vi, at en velbevaret bygningskulturarv er en vigtig faktor, når børnefamilier såvel som de pensionsmodne skal finde et sted at slå sig ned. XXEn stærk bygningskultur er også et aktiv for dem, der allerede bor i kommunen. Bygningskulturarven vejer godt med i vægtskålen, når de private ejere inspireres til at øge investeringerne i stilbevidste renoveringer af deres ejendomme. Et velbevaret og levende, historisk miljø smitter af på velviljen til at værne om de fælles værdier og til at bruge bygningerne til nye aktiviteter, som skaber værdi for kommunens borgere og erhvervsliv. At satse på en velbevaret bygningskultur er at satse på historier, som mennesker kan investere i.

6 4 2. Bygningskulturarv skaber fællesskab Mange af de nye, sammenlagte kommuner har et stort arbejde foran sig med at skabe fællesskab og identitet på tværs af tidligere kommuneskel. En klar strategi for bygningskulturarven er med til at sikre den lokale sammenhængskraft og bidrager til nye stærke fællesskaber i kommunen. XXDet bebyggede miljø er et af de mest håndgribelige og rige vidnesbyrd om kulturarven. Historiske bygninger og miljøer vidner om stolte håndværkstraditioner, liv og værdier før i tiden og skaber synlige forbindelser til fortiden. De giver vores omgivelser karakter og atmosfære og kan knytte borgere sammen i stærke fællesskaber. XXVed at bevare, udvikle og synliggøre de historiske bygninger, miljøer og alle de fortællinger, som knytter sig til dem, styrkes det lokale fællesskab og kommunens identitet. Det gælder både for gamle borgere og tilflyttere, som kan tage del i en levende kulturhistorie. At satse på bygningsarv er at satse på en styrket kommune med et solidt fællesskab.

7 5 3. Bygningskulturarv er mangfoldig Bygningskulturarv forbindes ofte med århundredgamle, enestående bygninger med sjældne, forgangne stilarter. Men nyere helhedsplanlagt og masseproduceret byggeri kan også rumme bevaringsværdier. Mange kommuner lægger i disse tider planer om omdannelse og fornyelse af denne del af bygningskulturen, et behov der presser sig på, men som også kræver opmærksomhed på de potentielle værdier. XXI perioden fra blev der opført ikke mindre end 1,5 millioner bygninger i Danmark. Bygningskulturen i tiden efter anden verdenskrig resulterede i helt nye byområder i brændingen mellem byen og det åbne land. Datidens hverdagsbebyggelser har sidenhen dannet ramme om de fleste danskeres liv og hverdag og fremstår derfor ofte nedslidte eller utidssvarende i dag. Mange af disse bygninger og helheder vil angiveligt forandre sig markant i den nærmeste fremtid. XXDer ligger derfor i de kommende år en stor opgave i at sikre fortællingerne om det velfærdsdanmark, som rejste boliger til alle på bølgerne af befrielsens optimisme og de nye teknologiske og økonomiske muligheder. At satse på den nyere bygningsarv er at se det unikke i det almindelige og turde satse på det, før det er for sent.

8 6

9 4. 7 Bygningskulturarv skaber ildsjæle Bygningsbevaring kan være et vanskeligt emne at introducere i en kommune, der ikke har tradition for det. For private ejere kan et fokus på bevaring opleves som et indgreb i den private ejendomsret, og for den kommunale sagsbehandler kan arbejdsbyrden stige, når borgerne efterfølgende har ønsker, der kræver, at reglerne overvejes på ny. XXI lyset af sådanne udfordringer overser man ofte det potentiale, der kan ligge i at møde kommunens sande eksperter. Bygningskulturarven er nemlig typisk omgivet af mange dygtige ildsjæle, som brænder for historien og kender fortællingerne i lokalmiljøet. Erfaringerne viser, at ildsjælenes entusiasme og kærlighed til bygningskulturarven smitter, de skaber fællesskab og stor værdi for lokalmiljøer, bygningskultur og kommunens identitet. XXBygningskulturarv og ildsjæle går hånd i hånd, og inddrages ildsjælene aktivt i arbejdet med kommunens bygningskultur, vil de ofte fungere som ledestjerner og overbevise andre om værdien ved de historiske miljøer. At satse på bygningskultur er at skabe grobund for samarbejde med kommunens engagerede ildsjæle.

10 8 5. Bygningskulturarv er bæredygtig Forholdet mellem bygningskulturarv og klima- og miljøhensyn opleves ofte som et enten-eller -forhold. Enten bevares bygningens arkitektoniske udtryk, eller også energiforbedres bygningen. Skismaet tydeliggøres endog i vores bygningsreglement. I kraft af dette reglement kan udpegningen af en bevaringsværdig bygning føre til dispensation fra energikravene. XXDer er dog mange gode grunde til at satse på bygningsbevaring, også som en klimabevidst kommune. Ved bygningsbevaring genanvendes bygningerne. Nedrivning og bortskaffelse undgås, og den energikrævende produktion af nye byggematerialer reduceres. Endelig skabes der løbende nye gode muligheder for at opnå betydelige energiforbedringer på ældre bygninger med løsninger, der både respekterer bygningers udtryk og er rentable for ejerne. XXBygningsarv er en ressource, der er med til at skabe udvikling og velfærd i samfundet. Ved at sætte særligt fokus på nyt liv i de tomme bygninger og kulturmiljøer kan kommunen skabe bæredygtighed i såvel økonomisk, social som miljømæssig forstand. At satse på bygningsarv er at satse på bæredygtighed.

11 6. 9 Bygningskulturarv er også helheder For både forstadsområder med deres kendetegnende helhedsplanlagte bebyggelser og for de spredte landsbyer rundt om i landet kan enkeltregistrering af bevaringsværdige bygninger være en uoverskuelig opgave. Ikke mindst i lyset af de markante forandringer, som mange af disse områder undergår i disse år. XXBygningskulturarv er dog mere end enkeltstående bygninger. En facaderække, et gadeforløb eller en særlig placering af et kvarters bygninger i et landskab kan være netop dét, der åbner fortællingen om stedet og skaber de lokale historier. Ved at løfte blikket fra de enkelte dele får vi øje på de helheder, som vi kan bevare gennem nænsom planlægning. X X Bygningsarv skaber værdi, når den bliver ramme om aktiviteter. Der skal være liv i bygningerne og være plads til, at ny kulturarv kan skabes. En opmærksomhed på den helhed, som en landsby eller et kvarter indgår i, er det mindste, vi kan give for at sikre områdets stolte udsagn om en fælles fortid. At satse på helhederne er at sikre bygningskulturarven.

12 10

13 Hvordan aktiverer man bygningskulturarvens værdi? 11 En velbevaret bygningsarv har flere steder vist sig at være en stor værdi og aktiv ressource for kommunens udvikling. Erfaringer viser, at det betaler sig at indarbejde bygningskulturarven i kommunernes plan- og udviklingsstrategier, men de viser også, at det kræver handling, før det er for sent. Læs om seks forskellige kommuner, der har taget forskellige redskaber i brug.

14 Fortidens perler er fremtidens fyrtårne Haderslev kommunes planstrategi 12 Det skaber positive ringe i vandet, når kulturarven bliver brugt aktivt i kommunens fornyelses- og udviklingsplaner. Det har man erfaret i Haderslev Kommune, hvor der udvikles nye muligheder for oplevelser i særlige kulturmiljøer. Konceptet tiltrækker private erhvervsfolk, som bidrager til visionerne for området. Haderslev Kommunes strategiske arbejde med kulturarv er et godt eksempel på, at arbejdet med bygningskultur kan skabe bæredygtige lokalsamfund til gavn for borgere, bygninger og økonomi. På sigt arbejder Haderslev Kommune med en ambitiøs vision om at sikre øget turisme og bosætning via en øget lokal sammenhængskraft. Målet er, at kommunen i 2017 er det naturlige center mellem Norden og Sydeuropa for udvikling og formidling af en levende og interaktiv kulturarv. Når ambitionerne er høje, skal det ses i lyset af at Realdania og Kulturarvsstyrelsen i 2006 udpegede Haderslev som kulturarvskommune. Det kulturarvsprojekt kommunen igangsatte herefter, handlede om at undersøge oplevelsesøkonomiens muligheder. Til dette fik kommunen hjælp af konsulenter udefra. Her lå de første overraskelser for os, for vores konsulenter fik øje på andre ting, end vi

15 selv havde set, forklarer Willy Feddersen, direktør i Haderslev Kommune, og henviser til bl.a. den historiske slotsby Gram, som var en af de perler, konsulenterne anbefalede kommunen at satse strategisk på. Gram Slot forrenter bygningskulturarven Den fokuserede og langsigtede strategi faldt i tråd med den måde, som forretningsmanden Svend Brodersen kunne tænke sig at drive forretning på. Han og hans kone søgte et godt sted, hvorfra de kunne drive en moderne og oplevelsesorienteret landbrugsvirksomhed. Havde det ikke været for kommunens målrettede og langsigtede strategi, havde vi nok ikke kastet os ud i den opgave, det var at istandsætte og skabe nyt liv i det dengang tomme og meget faldefærdige slot, forklarer Svend Brodersen, som købte Gram Slot og i dag ser bygningskulturarven som sit stærkeste kort. Med en præmieret restaureringsindsats bag sig bidrager Gram Slot i dag til at indfri bygningskulturarvens værdi til glæde for hele kommunen. Der er for Svend Brodersen ingen tvivl om, at den historiske fortælling, han knytter til sin omfattende økologiske landbrugsproduktion, forrenter sig. Da han for nyligt indgik en samarbejdsaftale med en større detailhandelskæde, gjorde stemningen på slottet og den store kærlighed til bygningerne stort indtryk på indkøberne. Jeg troede kun, de var interesserede i mine kartofler, men efter deres besøg ville de have alle mine produkter, forklarer Svend Brodersen, som fortæller, at værdien af hans produkter stiger, så snart historien om Gram Slot fremgår af markedsføringen. Moderne liv i de gamle huse For resten af Haderslev Kommune danner succesen på Gram Slot ringe i vandet. Kommunen og slottet har indgået en aftale om at udvikle koncepter, programmer og aktiviteter samt levende og interaktiv kulturarv. I dag danner Gram Slot derfor rammen om en række udadvendte aktiviteter, der tæller både daglige rundvisninger og arrangementer og en naturskole, som tiltrækker spejdere, børnehaver og skolebørn. Dette har øget interessen for stedet, som i 2009 har oplevet en fordobling af sine arrangementer og overnatninger, mens andre i branchen har oplevet et fald på %. Det vigtigste ved den opbakning, Svend Brodersen har oplevet fra Haderslev Kommune, er det mind-set, kommunen går til udvikling og strategi med. Der bliver ikke talt så meget om nye kæmpeinvesteringer i museer eller andre flagskibe, men til gengæld tales der en del om, hvordan man kan skabe kulturarv for fremtiden ved at bevare og bruge det, man allerede har. 13

16 Borgerne sikrede bygningskulturarven Byfornyelse i Nykøbing F 14 I 2002 igangsatte kommune og lokale beboere et byfornyelsesinitiativ i Nykøbing Falsters Østerbro kvarter. Ønsket var at standse skæmmende og forkert istandsættelse af villakvarterets bygninger og at sætte en ny, positiv dagsorden for udviklingen. Indsatsen stillede skarpt på den lokale kulturarv og har resulteret i et attraktivt og velbevaret boligområde, som i dag er kendetegnet ved øget lokal stolthed og fællesskab. Det kan være en svær udfordring at vende nedslidte områders image og identitet, da den fysiske nedslidning ofte påvirker den lokale stolthed og engagementet blandt borgerne i negativ retning. At tage udgangspunkt i den lokale kulturarv har dog vist sig som en effektiv måde at skabe folkelig interesse for byudviklingen på. Blandt de gode eksempler på dette er historien om, hvordan det nedslidte og triste Østerbro kvarter i Nykøbing Falster genfandt sin stolthed og sin historie gennem byfornyelsen og atter i dag fremstår som et smukt, velholdt og attraktivt villakvarter. I Nykøbing Falster oplevede planafdelingen i 2002, at byens borgere for alvor tog byfornyelsesinitiativerne til sig, da der blev sat fokus på de positive, og ofte oversete, fortællinger om Østerbro kvarteret. Ideen til at forny kvarteret med udgangspunkt i kulturarven opstod hos lokale borgere fra kvarteret. De var bekymrede for, at uvidenhed om bevaringsværdier førte til skæmmende istandsættelser og ændringer. I et samarbejde med borgere fra kvarteret formulerede kommunen en ansøgning om byfornyelsesmidler, som for en stor del blev brugt på at formidle viden om kvarterets historie. Byfornyelsen gjorde den vidtgående lokalplan mulig Byplanlægning kan være et svært emne at fastholde folks interesse i, men i Østerbro kvarteret var det fantastisk at se, hvordan borgerne gik ind i arbejdet med liv og sjæl. De blev eksperter på deres eget boligområde og tog aktivt ansvar for at sikre bygningskulturarven,

17 15 fortæller byplanlægger Marianne Reinhardt, som var projektleder på byfornyelsen. Bygningskulturarven blev sat på dagsordenen gennem mindre workshops, løbende byvandringer og gennem renovering af centrale historiske områder. Der var et stort fokus på beboernes egne erindringer om kvarteret, og som et led i fornyelsen blev fortællingerne samlet i en bog, der blev husstandsomdelt i hele kommunen. Der blev på borgernes ønske nedsat arbejdsgrupper med beboere fra kvarteret, som skulle give input til en bevarende lokalplan for området. Til alles overraskelse endte lokalplanen med at blive væsentligt mere vidtgående, end vi har tradition for i kommunen, fortæller Marianne Reinhardt. Ud over at planen medtog bestemmelser for samtlige de bygninger, der var bevaringsværdige i kategori et til fem i kommuneatlasset, blev der også indført generelle bestemmelser, der skulle sikre helhedsindtrykket af kvarteret. Borgerne var eksperterne Trods lokalplanens vidtgående karakter blev den vedtaget i 2003 med kun tre indsigelser om bevaringsbestemmelserne, og kommunen oplevede hurtigt den lokale opbakning til ideerne i planen. I dag er byens facaderåd udvidet til også at arbejde i Østerbro kvarteret, hvilket letter kommunens sagsbehandling. Byggesagsansøgninger fra Østerbro kvarteret tager nemlig hensyn til bevaringsværdierne, og debatten om ombygninger og materialevalg finder sted over hækken frem for mellem kommunen og beboerne. I 2009 blev initiativet fra Østerbro kvarteret i Nykøbing Falster fremhævet som særlig eksemplarisk af Socialministeriet i publikationen Kulturarv som et aktiv i byfornyelse. Kombinationen af borgerinddragelsen og aktiveringen af kulturarven har betydet, at kvarteret i dag har udviklet sig til et attraktivt og efterspurgt boligområde kendetegnet ved stor lokal stolthed og et stærkt lokalt fællesskab.

18 Boligpriserne steg da værdierne blev kendt i Hasseris 16 Aalborg Kommune har i forbindelse med udarbejdelsen af en bevarende lokalplan for villabebyggelsen Hasseris udarbejdet stilblade for de 12 mest typiske stilarter for enfamiliehuse fra perioden omkring 1880 erne til Stilbladene blev udarbejdet af kommunen i forbindelse med en bevarende lokalplan. Kombinationen af disse to ben i bevaringstilgangen, bevarende lokalplan og stilblade, har skabt interesse, accept og ejerskab til kulturarven for den enkelte ejer. Hasseris Villaby og Klostermarken rummer tilsammen ca ejendomme og er blandt Aalborgs mest attraktive kvarterer med dets mange fine eksempler på god arkitektur, gedigent bygningshåndværk og store haver med gamle, karakterdannende træer. På opfordring fra bl.a. Grundejerforeningen for Hasseris gennemgik Aalborg Kommune i 2004 alle huse i Hasseris Villaby og Klostermarken med henblik på at få et samlet billede af bevaringsinteresserne i bydelen. Formålet var dels at forbedre administrationsgrundlaget for byggesagsbehandlingen og dels at sikre et plangrundlag, der kunne bidrage til en positiv udvikling i området.

19 17 Effekten ved at fortælle om værdierne En af de observationer, som både grundejerforening og kommunens folk havde gjort sig, var, at der blandt ejerne i kvartererne var mange, der ikke kendte til de særlige kendetegn og detaljer, der gjorde deres huse unikke. Der var behov for et oplysningsarbejde, der kunne styrke ejernes viden om deres bygningers særlige kendetegn og bevaringsværdier, og for at sikre denne viden udarbejdede kommunen stilblade for de 12 mest typiske stilarter. Arbejdet var omfattende, da kvarteret er en god blanding af, hvad dansk byggeskik har kunnet præstere i tiden fra 1880 erne og frem til i dag. Ud over at fortælle om stilartens karakteristika, gives der også anvisninger på, hvilke materialer mv. man bør anvende, når der foretages forandringer på en bygning inden for stilarten. Metoden med stilbladende blev et vigtigt redskab til at skabe en god relation til beboerne i kvarteret, der oplevede kommunen som en hjælp til både at sætte kvalificeret fokus på optimering af de enkelte ejendommes værdi og på det samlede kvarters unikke status og fællesskab. I dag beretter grundejerforeningen, der er høringspart i dispensationssager, at ansøgningerne om dispensationer er faldet markant, og at beboerne har taget den nye viden med sig i deres overvejelser om tilbygnings- og omdannelsesarbejder. Også de lokale ejendomsmæglere gør en dyd ud af at benævne kvarterets huse med den rette stilbetegnelse. formidlingsarbejdet skabte relationer I 2006 blev Aalborg Kommune tildelt Byplanprisen for sin indsats i Hasseris, og i udtalelsen blev der lagt vægt på formidlingsarbejdet og på kommunens brug af en bred vifte af redskaber for at komme i kontakt med ejerne, herunder hjemmeside, kontakt til pressen, bydelsture, stilblade og lokalplaner. Efter det grundige arbejde med stilbladene er relationen mellem kvarterets beboere og kommunens folk kendetegnet ved gensidig respekt og forståelse, og i 2010 valgte Grundejerforeningen for Hasseris at præmiere den lokale byplanlægger med Hasseris prisen. Begrundelsen lagde vægt på, at planlæggeren havde forstået at formidle de ofte ret komplicerede forhold og regler på en måde, så der blev skabt en meget bred accept af rammerne for kvarteret.

20 Industriens spor skal skabe identitet Helhedsplan for erhvervsområder i Brøndby 18 I tæt samarbejde med det lokale museum har Brøndby Kommunes kommunalbestyrelse i 2010 vedtaget en helhedsplan for to ældre erhvervsområder. Helhedsplanen er et eksempel på en helhedsorienteret tilgang til bevaring. Planen viser, hvordan bevaring af strukturer, proportioner, facadeforløb og funktionelle elementer som overløbsbassiner og afskærmningsgrønt kan indgå som strategiske pejlemærker i fortællingen om stedets udviklingshistorie og kulturarv. Priorparken og Vibeholm er ældre erhvervsområder med en central placering i Hovedstadsområdet ved Motorring 3. Særligt Priorparken fremstår stadig, den dag i dag, med de homogene bygnings- og vejstrukturer, der kendetegner datidens fabrikskomplekser. Ligesom mange andre erhvervsområder i landet er livet i Priorparken imidlertid ændret gennem de seneste år. Ændringer på arbejdsmarkedet har i sidste ende ført til, at mange bygninger i dag står tomme hen uden faste brugere og funktion. Plandirektivet Fingerplan 2007 åbnede imidlertid mulighed for, at der kan ske en intensiveret udnyttelse af områderne. Der var lagt op til fortætning og en målrettet omdannelse til kontorerhverv i forbindelse med etableringen af en ny S-togstation. Industriarv og wow-effekten I en fornyelse af ældre erhvervsområder er den nemme løsning ofte at rive de besværlige bygninger ned og bygge nyt på de attraktive grunde. Brøndby Kommune har imidlertid valgt at bygge med og ikke imod det eksisterende for at bevare og bygge videre på et væsentligt kapitel i kommunens historie. Industrihistorien har været afgørende for udbygningen af kommunen og forstås derfor som en vigtig del af den kommunale identitet. Priorparken er et rendyrket eksempel på 1950 ernes store fabriksanlæg opført på bar mark efter en helhedsplan. Komplekset er opført af Nordiske Kabel- og Trådfabrikker (NKT) i

21 Ved en indledende besigtigelse af områderne oplevede byplanlæggerne, at især Priorparken havde særlige kvaliteter. Områdets woweffekt ramte os, og det stod klart, at der var noget at bevare, forklarer projektleder Birgitta Hjort Hansen, der derfor inviterede medarbejderen fra det lokalhistoriske arkiv med ud i området. Der var ikke stemning for at arbejde med enkeltbygninger, for det var helheden, der var interessant, forklarer Birgitta Hjort Hansen og peger på, at området havde været omfattet af den samme lokalplan i mange år. Selvom der var bygget nyt, også inden for de senere år, havde bygningerne samme højde og proportioner som de oprindelige, ligesom både gadeforløb og afskærmningsgrønt var bevaret. ders behov for identitetsskabende rammer og branding. Hovedgrebet for Priorparken er at medtage nogle af de karakteristiske principper fra den eksisterende bebyggelse i den nye plan, såsom produktionsbygningernes volumener, indbyrdes placering, vejstrukturen samt områdets markante afgrænsning til den omkringliggende bebyggelse. Et vigtigt greb er dog også at sikre disse historiske lag en ny konkret anvendelse. Eksempelvis påtænkes overløbsbassiner flere steder bevaret med henblik på i fremtiden at kunne udnytte de funktionelle og rekreative kvaliteter. Også de grønne strukturer blev medtaget i planen, idet de kan fungere som åndehuller for de virksomheder, som kommunen håber på at tiltrække. Visionen er, at kontrasten mellem gammelt og nyt, mellem de eksisterende industribygninger, vejstrukturer og landskabelige træk og det kommende byggeri, bliver et trækplaster for fremtidige lejere og borgere i Brøndby Kommune. 19 Fra enkeltbygningen til placering, volumener, strukturer og afgrænsninger Ifølge helhedsplanen skal Priorparken med udgangspunkt i den eksisterende bebyggelsesstruktur udbygges og omdannes til et unikt moderne erhvervsområde, der gennem sin synlige historie tillige med nye byggerier vil kunne bidrage til moderne virksomhe-

22 Det ejendommelige findes i det almene Hvidovres Kommuneplan 20 Kulturarvskommunen Hvidovre har beskrevet bevaringsværdier i hele kommunen i 51 kvarterbeskrivelser, som er inddraget i kommuneplanen for Beskrivelserne har fokus på det enkelte kvarters bevarings- og udviklingspotentiale med udgangspunkt i kvarterets bærende fortælling og vil i fremtiden danne udgangspunkt for den kommunale sagsbehandling. Hvidovre er en forstadskommune med en udviklingshistorie, som knytter sig tæt til Hovedstadens udvikling. I takt med at Hovedstaden for alvor sprængte sine grænser, blev Hvidovre byggeplads for forstadens velfærdsdrømme. I 2006 blev kommunen udpeget som kulturarvskommune af Kulturarvsstyrelsen og Realdania, og på projektets hjemmeside hedder det: Drømmen om et samfund med lige muligheder for alle rig som fattig kommer til udtryk i kommunens bygninger fra mellemkrigstidens små familieorienterede lysthuse, selvbyggerhuse og bungalows til efterkrigstidens store bolig- og erhvervsplaner som Avedøre Stationsby og Avedøre Holme. Forskellighederne kan blive synlige i forstaden Erkendelsen i kommunen var dog forud for projektet, at der ikke var en stærk identitet og bevidsthed om denne fortælling. Projektets målsætning var derfor at skabe grundlag og lydhørhed over for nyfortolkning af forstædernes bygningsmasse og kulturhistorie. Konkret blev jagten sat ind på velfærdsstatens fortællinger, på hvordan disse lader sig aflæse i byens rum i dag, og på hvordan det bedste fra fortiden kan bringes sikkert ind i fremtiden. Indsatsen har skabt et helt nyt udviklingsperspektiv på byens områder som fx industriområdet Avedøre Holme. I stedet for at skæve til, hvordan man har arbejdet med omdannelse af tilsvarende områder i andre kommuner, har vores inddragelse af kulturarvsværdierne i processen været

23 21 med til at formulere helt nye visioner, forklarer arkitekt Henrik Nielsen i Hvidovres Bygge- og Planafdeling. Kreativ og visionær metodeudvikling Tankegangen om, at fortiden kan spille en positiv rolle i fremtiden, har også sat sit præg på kommunens planlægning, og i dag udgør kulturarv ét af fire temaer i Hvidovres Kommuneplan fra 2009, og kommunen har dermed fået et visionsværktøj, der sikrer, at kommunens kulturarv betragtes som en bæredygtig ressource. For at sikre, at visionerne lader sig oversætte til konkret og kvalificeret sagsbehandling, er der med kommuneplanen også fulgt et nyt vurderingsredskab, der kan medvirke til at prioritere bevarings- og udviklingsindsatsen i kommunen. Denne såkaldte kulturarvsmetode gør det muligt at sikre netop de områder, som er bærere af de væsentlige fortællinger. Resultatet er, at det nye plantema indebærer en inddeling af kommunens geografi i 51 kvarterer. Disse kvarterer afgrænses ikke som vanligt på baggrund af de traditionelle praktiske og tekniske spørgsmål, men med udgangspunkt i deres tilblivelseshistorie og med udgangspunkt i, hvad der opleves som et sammenhængende byområde i dag. Kvartererne integrerer kulturarvsmetoden i planarbejdet med en række centrale elementer, som både forholder sig til den fysiske bygningskulturarv, der ses i kvarteret, og til de fortællinger, der knytter sig til den. Til sidst lægger metoden vægt på, at både bevaringsstrategien og udviklingspotentialet beskrives for samtlige 51 kvarterer. Hvidovre Kommunes arbejde viser, hvordan et anerkendende blik på forstadens bygningsarv kan bidrage til nytænkning og store visioner for kommunen, og hvordan det er muligt at følge visionen op med konkrete redskaber. I sidste ende sikrer denne tilgang, at borgerne møder et anerkendende og udviklingsorienteret blik på netop deres kvarter, når de henvender sig til kommunen.

24 Bygningskulturarven hjælper landsbyerne Kerteminde kommunes arkitekturpolitik 22 Kerteminde Kommune har en rig kulturhistorie med mange smukke landskaber, der gør historien synlig. Der er gennem mange år gjort en stor indsats for arkitektur og kulturmiljø i Kertemindes historiske bykerne, og som resultat står den i dag som et af de fineste og bedst bevarede købstadsmiljøer i Danmark. Med arbejdet for en samlet kommunal arkitekturpolitik greb kommunen chancen for også at få landsbyerne sat på dagsordenen. Målet var at formulere en arkitekturpolitik, der kunne øge bevidstheden om de daglige omgivelser i hele kommunen og dermed styrke den lokale identitet i Kerteminde. Kerteminde er en foregangskommune i forhold til at udarbejde arkitekturpolitik og var i 2007 en ud af kun 13 kommuner, der havde udviklet sin politik. Kommunen satte med hjælp og råd fra blandt andre Visit Denmark fokus på, hvordan arkitekturpolitikken kunne indgå i en strategi for turisme- og erhvervsudvikling, og hvordan de brede rammer for at arbejde med arkitekturpolitik kunne bidrage til at få de aktive borgere og foreninger i tale. Processen mod en formuleret arkitekturpolitik har derfor været kendetegnet ved en borgerinddragelse og dannelse af lokale arbejdsgrupper, der aktivt arbejder for at kommunikere og aktivere bevaringsværdier i kommunen. I dag er arkitekturpolitikken indskrevet i kommuneplanen for 2009 og et af de værktøjer, som giver kommunen et godt udgangspunkt for en aktiv branding af kommunen. Målet er en styrket helårsturisme og at sikre kulturoplevelser i hele kommunen frem for kun i bykernerne. Vi ved, at der er penge i kulturarven, og når der er balance mellem borgere og turister, skabes der sympati og læring, fortæller Kerteminde Kommunes byplanlægger Hanne Raunsmed Andersen.

25 23 Fra snærende bånd til potentiale Blandt udfordringerne for Kerteminde Kommune er fremover at sikre landsbyernes udtryk på lige fod med bymidterne og industriminderne i kommunen. Blandt eksemplerne er de to landsbyer Viby og Måle på Hindsholm, som igennem flere årtier har været genstand for debat om, hvordan man kan sikre de unikke miljøer i det åbne land. Gennem tiden har den folkelige opbakning til udvikling af bevaringstiltag ikke været stor, og kommunen har derfor med arkitekturpolitikken anlagt en ny og mere procesorienteret tilgang til bevaringsspørgsmålet. Med afsæt i to lokale arbejdsgrupper bestående af lokale ildsjæle igangsattes både kortlægningen af de bærende værdier i landsbyerne og diskussionen om, hvordan man kan fastholde og tiltrække nye brugere af Hindsholm. Den debatterende og udviklingsorienterede tilgang til lokalplanlægningen har betydet, at planen er blevet en del af en større kommunikationsplan for området, og visse tiltag er allerede sat i gang. nøgle til fællesskab og stolthed Blandt tiltagene er et online billedkatalog, der skaber tilgængelighed til de lokalhistoriske samlinger, ligesom kvaliteterne ved kulturhistoriske bygninger, anlæg og landskaber bliver tilgængeliggjort gennem en bred vifte af lokalt forankrede aktiviteter. I sommeren 2010 lavede man Sogneture med lokale guides på tværs af landsbyerne, ligesom de lokale ildsjæle og bevaringsforeninger arbejder på en sommerkrimi rundt i kulturarven. Til sidst er der etableret et stærkt netværk og medejerskab til planerne blandt de lokale borgere, hvoriblandt gård- og godsejere har bidraget til at udvikle særlige turist- og oplevelsestilbud i de historiske omgivelser. Til spørgsmålet om, hvad det betyder for borgerne, er det korte svar ifølge Hanne Raunsmed Andersen øget lokal stolthed og samarbejde. I dag laver landsbyerne deres egne hjemmesider og søger midler til bøger, der skal beskrive den lokale bygningskulturarv. Det bidrager positivt til bosætningen, ligesom vores lokale gods ikke bare reklamerer for sig selv, men stort set altid brander sig på deres lokale placering i Kerteminde og deres relation til en lang række øvrige historiske lokaliteter.

26 24

27 Fredningsgennemgangen Et centralt omdrejningspunkt for Kulturarvsstyrelsens og Realdanias koordinerede indsats Bygningskultur 2015 er den systematiske gennemgang af landets fredede bygninger, som Kulturarvsstyrelsens medarbejdere foretager i de kommende år. Formålet er at få beskrevet bygningernes bærende fredningsværdier. Første gang i historien De fredede bygninger udgør en vigtig del af vores kulturarv og historie, og det er første gang i bygningsfredningslovens historie, at der foretages en så omfattende og systematisk gennemgang af dem. Med fredningsgennemgangen får vi bedre viden om de fredede bygninger, så fredningerne bliver mere forståelige, og det bliver tydeligere, hvilke værdier vi skal passe på. Frivillige handlingsplaner På baggrund af gennemgangen vil ejerne af de privatejede fredede bygninger blive tilbudt individuelle handlingsplaner for deres ejendomme. Handlingsplanerne vil indeholde en gennemgang af bygningerne og en oversigt over, hvilke arbejder der bør udføres for at fastholde eller reetablere de bærende fredningsværdier for ejendommen.

28 Om Bygningskultur 2015 Bygningskultur 2015 er et samlet initiativ målrettet bygningskulturarven i Danmark med fokus på håndtering af fredede og bevaringsværdige bygninger. Initiativet er med til at skabe ny viden, nye netværk, brugbare værktøjer og helt ny formidling til ejere og kommuner. Initiativet er igangsat af Kulturarvsstyrelsen og Realdania og vil i perioden skabe og formidle relevant viden om, hvordan ejere og kommuner kan bevare, anvende og udvikle fredede og bevaringsværdige bygninger og helheder for fremtiden.

29 6gode grunde Til at bruge bygningskulturarven i kommunen

30 6 gode grunde Til at bruge bygningskulturarven i kommunen Udgiver: Kulturarvsstyrelsen og Realdania Tekst: Dansk Bygningsarv A/S Foto: Anne Prytz Schaldemose med undtagelse af følgende: 8 nederst 9 øverst Heine Petersen Jørgen Jørgensen Guldborgsund Kommune Aalborg Kommune Brøndby kommune 20 Forstadsmuseet 22 Kerteminde Kommune 23 Østfyns Museer Grafik: Operate Tryk: Nofoprint A/S Oktober 2010

31 Fredningsgennemgangen Et centralt omdrejningspunkt for Kulturarvsstyrelsens og Realdanias koordinerede indsats Bygningskultur 2015 er den systematiske gennemgang af landets fredede bygninger, som Kulturarvsstyrelsens medarbejdere foretager i de kommende år. Formålet er at få beskrevet bygningernes bærende fredningsværdier. Første gang i historien De fredede bygninger udgør en vigtig del af vores kulturarv og historie, og det er første gang i bygningsfredningslovens historie, at der foretages en så omfattende og systematisk gennemgang af dem. Med fredningsgennemgangen får vi bedre viden om de fredede bygninger, så fredningerne bliver mere forståelige, og det bliver tydeligere, hvilke værdier vi skal passe på. Frivillige handlingsplaner På baggrund af gennemgangen vil ejerne af de privatejede fredede bygninger blive tilbudt individuelle handlingsplaner for deres ejendomme. Handlingsplanerne vil indeholde en gennemgang af bygningerne og en oversigt over, hvilke arbejder der bør udføres for at fastholde eller reetablere de bærende fredningsværdier for ejendommen.

Kulturarv i planlægningen

Kulturarv i planlægningen Kulturarv i planlægningen Planlovsdage 2009 Lisbeth Øhrgaard Arkitekt Kulturarvsstyrelsen 25. marts 2009 SIDE 1 Kulturarv kan betale sig!!! - Skaber lokal udvikling. - Tiltrækker borgere. - Understøtter

Læs mere

FREDENSBORG /identitet OG moderne Byliv i DEN historiske SlOtSBy

FREDENSBORG /identitet OG moderne Byliv i DEN historiske SlOtSBy FREDENSBORG / identitet og moderne byliv i den historiske slotsby Denne folder er udarbejdet af Dansk Bygningsarv for Fredensborg Kommune Maj 2013 Du kan læse mere om projektet på www.fredensborg.dk/fredensborgby.

Læs mere

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN Af Hans Peter Svendler, direktør, Realdania, og Steen Hvass, direktør, Kulturarvsstyrelsen Realdania og Kulturarvsstyrelsen har igennem

Læs mere

Mellemrum som byrum Om baggrunden for projektet

Mellemrum som byrum Om baggrunden for projektet Mellemrum som byrum Om baggrunden for projektet 1 Indhold Mellemrummenes potentiale. Side 3 To typer dialogredskaber. Side 4-5 Vi ser på disse mellemrum som byrum Hvad er et byrum? Side 6-13 Byrum i byer

Læs mere

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik Bygnings Frednings Foreningen Sammenslutningen af ejere, administratorer og brugere af fredede ejendomme Association of Owners of Historic Houses in Denmark BYFOs bidrag til en ny Bygnings Frednings Foreningen,

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

arkitekturpolitik for Ballerup Kommune

arkitekturpolitik for Ballerup Kommune arkitekturpolitik for Ballerup Kommune indhold 3 5 6 12 13 14 15 16 17 18 vision og idégrundlag arkitektoniske indsatsområder byens rum boligområder erhvervsområder landskaber og grønne områder bevaringsværdier

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Hvor lægger vi snittet?

Hvor lægger vi snittet? Hvor lægger vi snittet? Oplæg til diskussioner på tre planer: Det bevaringspolitiske plan Hvordan udvælger vi den faste kulturarv som vil gerne vil bevare? Hvilken epoke fokuserer vi på? Hvad gør vi med

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

UMISTELIGE KULTURMILJØER I DANMARKS YDEROMRÅDER

UMISTELIGE KULTURMILJØER I DANMARKS YDEROMRÅDER UMISTELIGE KULTURMILJØER I DANMARKS YDEROMRÅDER EDGE + WATERFRONT Aarhus San Juan, Puerto Rico VELUX PROFESSOR 2015-2016 Andrés Mignucci 2015-2016 TRANSFORMATION/RESTAURERING INFILL URBAN SCALE MÅLE OG

Læs mere

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager I nedenstående Vejledning en pdf-fil - er der mange nyttige links til medlemmer af byforeninger og borgere, som gerne vil

Læs mere

Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger

Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger Arne Høi, Arkitekt MAA, Centerleder ved Center for Bygningsbevaring i Raadvad Adjungeret Professor ved Arkitektskolen Aarhus Hvad skal man vide, nå

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 1 of 5 Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik. Visionen

Læs mere

På skulderen af en fredningsmedarbejder

På skulderen af en fredningsmedarbejder På skulderen af en fredningsmedarbejder Af Helle Nysted Andersen, Bygningskultur 2015 Bærende værdier: Kulturstyrelsens gennemgang af landets fredede bygninger skal sikre, at vi får en objektiv beskrivelse

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA NUUK Seminar om bygningsbevaring 5. og 6. oktober 2010 Bygningsfredning og BK 2015 Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA 5. og 6. okt. 2010 Seminar om bygningsbevaring i Nuuk SIDE 1 5. oktober 2010 Bygningsfredning

Læs mere

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D.

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D. Kulturmiljøet i landdistrikterne Morten Stenak Konsulent, Ph.D. 19. juni 2013 SIDE 1 De stedbundne ressourcer Lokalt engagement Kyster Kulturarv Natur 19. juni 2013 side 2 Beliggenhed Lokale produkter

Læs mere

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk Steder med sjæl Idébank til aktiviteter i udstillingen side 1 Indholdsforetegnelse Indledning side 3 Platforme i udstillingen side 4 Samarbejdspartnere og målgrupper side 5 Ideer til brug af kulturarvscruiseren

Læs mere

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter 26. Bygningskultur 2015 samler aktørerne Bag Bygningskultur 2015 står Kulturstyrelsen og Realdania og med til at sikre et koordineret løft for

Læs mere

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Eskær Mosbjergvej 510, Mosbjerg Nørregade 38, Sindal BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Strandvejen 37, Tornby Astrupvej 652, Astrup Nørregade 27, Hjørring Forord I Hjørring Kommune er godt

Læs mere

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011 Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot side 1 Bygningskultur 2015 er en satsning på at kvalificere arbejdet med den danske bygningsarv ud fra 2 overordnede spor: En systematisk

Læs mere

Hjørring som kulturarvskommune - fortiden skaber visioner om fremtiden

Hjørring som kulturarvskommune - fortiden skaber visioner om fremtiden Hjørring som kulturarvskommune - fortiden skaber visioner om fremtiden Visionen Tænk hvis.. Kulturministeren i 2015 indledte konferencen Kulturarv identitet og oplevelser med: Hjørring Kommune har vist

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Bestyrelsens beretning for 2011-12.

Bestyrelsens beretning for 2011-12. Bestyrelsens beretning for 2011-12. Grundejerforeningen ønsker at sikre Trørød dets grønne karakter. Grønne haver med plads til træer, plæner, blomsterbede. En rolig trafik gennem landsbyen, der ikke skæmmer

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

SEMINAR OM BYGNINGSKULTURARVEN I PLANSTRATEGIEN 7. APRIL 2011 GRAM SLOT, Haderslev

SEMINAR OM BYGNINGSKULTURARVEN I PLANSTRATEGIEN 7. APRIL 2011 GRAM SLOT, Haderslev Opsamling SEMINAR OM BYGNINGSKULTURARVEN I PLANSTRATEGIEN 7. APRIL 2011 GRAM SLOT, Haderslev Dette notat er en opsamling fra Bygningskultur 2015's seminar om kulturarven i planstrategien. Notatet samler

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

MODEL 1: ARKITEKTONISK KORTLØGNING AF INDUSTRIKULTURARV

MODEL 1: ARKITEKTONISK KORTLØGNING AF INDUSTRIKULTURARV MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 1: ARKITEKTONISK KORTLØGNING AF INDUSTRIKULTURARV INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK

Læs mere

Miljøministeriet By- og Landskabsstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø

Miljøministeriet By- og Landskabsstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Miljøministeriet By- og Landskabsstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Arkitekternes Hus Strandgade 27A DK-1401 København K +45 3085 9000 aa@aa-dk.dk www.arkitektforeningen.dk CVR 62 57 23 10 Høringssvar

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

1 of 7 NYT LYS I MØRKE

1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 2 of 7 BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET Langs det grønne bånd, der snor sig langs med jernbanen ind i det indre af Syddjurs Kommune, finder man fire jernbanebyer bundet sammen af Grenaabanen

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Sundby-Hvorup Boligselskab

Sundby-Hvorup Boligselskab Sundby-Hvorup Boligselskab Oplæg.. Hvem er jeg, Tanker on fremtidsanalyser. Lidt om SHB Hvordan vi har gjort det. Hvad fik vi ud af det. Tanker. Involvering/ejerskab /helhedstænkning er nødvendig for analysen.

Læs mere

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE 1 Odense Kommune Bystrategisk Stab Oktober 2014 Indledning De almene boliger

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL!

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! ? Kontakt Hedensted Kommune Fritid & Fællesskab By & Landskab Tjørnevej 6 7171 Uldum byoglandskab@hedensted.dk Indledning

Læs mere

Fællesskab giver nærmiljøet værdi. Det gode seniorliv i Landsbyen 10.11.14 - Steen Hjorth, Kerteminde Landsbyråd

Fællesskab giver nærmiljøet værdi. Det gode seniorliv i Landsbyen 10.11.14 - Steen Hjorth, Kerteminde Landsbyråd Fællesskab giver nærmiljøet værdi Steen Hjorth 60 år tilfreds efterlønner Bl.a formand for Mesinge Sogns Lokalråd og Kerteminde Landsbyråd Bor i Midskov på Hindsholm, Kerteminde Kommune Fællesskab giver

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Drømmen om et kulturhus på landet

Drømmen om et kulturhus på landet Huset på Næsset Drømmen om et kulturhus på landet I Udby fik lokale ildsjæle idéen om at lave et gammelt elværk om til kulturhus og med et stort og langvarigt engagement er drømmen nu gjort til virkelighed.

Læs mere

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Odder Parkhotel, den 12. januar 2015 Velkomst Velkommen til nytårskur. Det er dejligt at se den store opbakning til den traditionsrige nytårskur i Odder

Læs mere

Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs. - det er ikke for fint, og det føles ægte

Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs. - det er ikke for fint, og det føles ægte Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs - det er ikke for fint, og det føles ægte Marts 2016 Forord Halsnæs Kommune ligger i Nordsjælland i det nordvestlige hjørne af Region Hovedstaden. Her ligger

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021.

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021. Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon 55 36 36 36 Direkte 55 36 24 23 Fax. 55 36 25 00 post@vordingborg.dk www.vordingborg.dk Anne-Line Møller Sutcliffe Sagsnr: 2011-2168 Forslag

Læs mere

- En koordineret indsats for bygningskulturen

- En koordineret indsats for bygningskulturen Bygningskultur 2015 - En koordineret indsats for bygningskulturen side 1 20. marts 2011 Bygningskultur 2015 Bygningskultur 2015 er en satsning på at kvalificere arbejdet med den danske bygningsarv ud fra

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Industrikulturens grænseløse kulturarv i byfornyelsen

Industrikulturens grænseløse kulturarv i byfornyelsen / billedet: Slet det uværende e, Klik på onet midt på siden. et billede, g derefter t bagerst, t markere, højreklik lg Send Bagerst. Industrikulturens grænseløse kulturarv i byfornyelsen En strategi for

Læs mere

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune Gladsaxe er en moderne og velfungerende bykommune. Vi vil udnytte Gladsaxes muligheder for vækst til at udvikle vores position som en moderne

Læs mere

Idekatalog. Fra konferencen. De almene boligers bidrag til vækst i Vejle Kommune. den 6. april 2011

Idekatalog. Fra konferencen. De almene boligers bidrag til vækst i Vejle Kommune. den 6. april 2011 Idekatalog Fra konferencen De almene boligers bidrag til vækst i Vejle Kommune den 6. april 2011 Vejle skal være en attraktiv bosætningskommune og tiltrække ressourcestærke borgere, som kan være med til

Læs mere

SAK SCREENING AF KULTURMILJØER

SAK SCREENING AF KULTURMILJØER SAK SCREENING AF KULTURMILJØER METODE TIL VURDERING OG UDPEGNING AF VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KOMMUNERNE HVAD ER ET KULTURMILJØ? DET HANDLER OM HELHEDER Rundt om i landet findes fine bebyggede helheder,

Læs mere

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 til Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Vordingborg Kommune Valdemarsgade

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Indhold 1. Vækst i Holbæk Kommune 4 2. Hvor skal vi hen? 6 Hvem vil være med? 6 3. Indsatsområder for vækst 8 Samarbejde og rigtige udbud løfter erhvervsudviklingen 8

Læs mere

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune For og imod eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune Kommunerne og kulturarven Et stort flertal af danskerne mener, at det er vigtigt at bevare og udvikle kulturarven, og

Læs mere

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 Sådan gør vi I Næstved Kommune har vi en vision med fokus på bosætning der hedder Mærk Næstved Godt liv for familien 2014-17. Visionen

Læs mere

På forkant med fremtiden

På forkant med fremtiden : 31-05-2016 : 2015-009367-23 På forkant med fremtiden Formål Fortællingen På forkant med fremtiden skal skabe mening, motivation og fælles forståelse. Det er fortællingen om, hvorfor vi er her, hvad vi

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. januar 2009. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. januar 2009. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 6. januar 2009 Offentlig fremlæggelse af forslag til lokalplan nr. 853, bevarende lokalplan for boligområdet Finnebyen, Århus V og Tillæg

Læs mere

DECEMBER NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

DECEMBER NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur DECEMBER 2010 - NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR 2015 - ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur 1 GENNEMGANG AF DANMARKS FREDEDE BYGNINGER Af Mogens A.

Læs mere

Gjern fremtidens lokalsamfund! Hvordan skal vi udvikle Gjern?

Gjern fremtidens lokalsamfund! Hvordan skal vi udvikle Gjern? Resume af borgermøde indkaldt af Gjern Lokalråd Indledning: Gjern Lokalråd inviterede i samarbejde med Landdistrikternes Hus og LAG Silkeborg til borgermøde den 27. september 2012 under overskriften: Gjern

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4-013 for området ved Vejgård Vandværk Byrådet godkendte den 14. juni 2010 kommuneplantillæg

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange Referat fra tema2 Byudvikling og Bosætning Pilegårdsskolen, Langeskov 14.05 2007 Program 19.00 Musik og velkomst ved udvalgsformanden 19.15 Niras informerer om cafebordsmetode 19.20 Hanne fortæller om

Læs mere

Udviklingsplan for. Gludsted. Landsbyforeningen for Gludsted & Omegn

Udviklingsplan for. Gludsted. Landsbyforeningen for Gludsted & Omegn Udviklingsplan for Gludsted Landsbyforeningen for Gludsted & Omegn Oktober 2008 Indhold Forord...3 Landsbyens identitet...4 Målsætning og indsatstemaer...5 Status og befolkningsstatistik...7 Denne plan

Læs mere

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 Sådan gør vi I Næstved Kommune har vi en vision med fokus på bosætning der hedder Mærk Næstved Godt liv for familien 2014-17. Visionen

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

KOLLEGIALT SAMARBEJDE

KOLLEGIALT SAMARBEJDE DIALOGKORT KOLLEGIALT SAMARBEJDE 1. Hvornår er det sjovt at gå på arbejde? a. Nævn dage, hvor du glæder dig til at gå på arbejde, og hvor du er tilfreds, når du går hjem. 2. Hvad er en god kollega for

Læs mere

Den kommunale indsats for kulturarven er vigtig

Den kommunale indsats for kulturarven er vigtig Den kommunale indsats for kulturarven er vigtig Kommunerne er som planlægningsmyndighed efter kommunalreformen (2007) den største forvalter af vores kulturarvs værdier. Kommunerne har som følge af strukturreformen

Læs mere

Forstaden tænkt og oplevet

Forstaden tænkt og oplevet Forstaden tænkt og oplevet 4. maj 2011 Claus Bech-Danielsen, SBi/AAU Forstad som et sted at bo GENERELT OM FORSTAD hvad er en forstad? ARKITEKTERNES FORSTAD visioner og idealer BEBOERNES FORSTAD oplevede

Læs mere

Om kulturmiljøer i Jammerbugten

Om kulturmiljøer i Jammerbugten Om kulturmiljøer i Jammerbugten Hvad forstår vi ved kulturmiljøer? Noget synligt i landskabet og nogle bløde værdier Store geografiske udpegninger med mærkatet kulturmiljø Nogle enkelte har læst de historiske

Læs mere

FORENINGEN FOR BYGNING- OG LANDSKABSKULTUR PÅ FREDERIKSBERG (FBLF)

FORENINGEN FOR BYGNING- OG LANDSKABSKULTUR PÅ FREDERIKSBERG (FBLF) Frederiksberg Kommune By og Miljøområdet Bygge-, Plan og Miljøområdet Rådhuet 2000 Frederiksberg bpm@frederiksberg.dk Frederiksberg den 25.02.2016 Frederiksstrategien Foreningen for Bygnings-og Landskabskultur

Læs mere

Turismestrategi 2013-2017

Turismestrategi 2013-2017 Turismestrategi 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 6 Fokus Stærke værdikæder... 7 Fokus Nem tilgængelighed... 8 Fokus Smart markedsføring... 9 2 Vision: Køge vil overraske dig Strategi:

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Att. Tove Kjeldsen Nykøbing F. den 28.11.2014 J.nr.: MLF01254 AJN, KQ Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

3. Landsbyer. 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R R E D E G Ø R E L S E. Faxe Kommuneplan 2013 143

3. Landsbyer. 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R R E D E G Ø R E L S E. Faxe Kommuneplan 2013 143 3. Landsbyer 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R 1. Afgrænsede landsbyer bør understøttes og udvikles på baggrund af de eksisterende bygningsmæssige, fysiske og sociale værdier, bl.a. ved bibeholdelse

Læs mere

Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel

Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel Billund Kommune Forslag til ny kultur- og fritidspolitik samt samarbejdsmodel Udarbejdet af 17 stk. 4 udvalget målrettet kultur- og fritidspolitik Februar 2016 2 Politik Forord Her følger kultur- og fritidspolitikkens

Læs mere

Nyt liv ved Fjellerup Strand

Nyt liv ved Fjellerup Strand Nyt liv ved Fjellerup Strand Bygning fra fiskeriets storhedstid Norddjurs Kommune ansøger om deltagelse i Realdania-kampagnen Stedet tæller med projektet Nyt liv ved Fjellerup Strand. Projektet tager ud

Læs mere

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune Center for Plan, HR og Udvikling Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 24.10.00-P22-1-15 Ref.: Michael Christiansen Direkte

Læs mere

Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst

Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst Niels Ågesen, Kommunaldirektør i Vejle, 25.09.2014 Men hvad skaber samskabelse og vækst? Men hvad skaber samskabelse og vækst? Hvordan bruger vi vores planstrategi?

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HOULBJERG

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HOULBJERG Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i HOULBJERG Landbyrådsrepræsentanten fra Houlbjerg og Borgerforeningen i Houlbjerg

Læs mere

Erhvervspolitik 2015-2019

Erhvervspolitik 2015-2019 Erhvervspolitik 2015-2019 Forord Allerød Kommunes erhvervspolitik skal sikre overensstemmelse med Allerød Byråds overordnede mål i kommuneplanen om afbalanceret udvikling. Det betyder, at der skal være

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Kontaktinformation på ansøger Organisation: Ringkøbing Fjord Turisme Adresse: Nørregade 2B Postnr.: 6960 Hvide Sande Kontaktperson:

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE

OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE OPSÆTNING AF SOLCELLER/ SOLFANGERE 1 solceller og solfangere bør skæmme mindst muligt Har du planer om at sætte solceller/ solfangere op som ikke kan integreres, så læs her! Som en hjælp til borgere, der

Læs mere

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommunes kulturpolitik har til formål at støtte og stimulere borgernes trivsel og aktive deltagelse i lokalsamfundets

Læs mere

AKTIVE FORSAMLINGSHUSE

AKTIVE FORSAMLINGSHUSE AKTIVE FORSAMLINGSHUSE Projektbeskrivelse og vejledning til ansøgning forsamlingshuse I dag lever mange af de danske forsamlingshuse en hensygnende tilværelse. Men Lokale- og Anlægsfonden mener, at en

Læs mere

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Udfordringen Udfordringen var en sammenlægning af to organisationer med 12 kilometers afstand mellem sig: Åparken

Læs mere