UDDANNELSESAMBASSADØREN - EN HÅNDBOG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDDANNELSESAMBASSADØREN - EN HÅNDBOG"

Transkript

1 UDDANNELSESAMBASSADØREN - EN HÅNDBOG

2 Introduktion til materialet - læsevejledning Her har du et materiale, der forhåbentlig kan være med til at understøtte dig i dit arbejde som uddannelsesambassadør. Mappen har 16 opslagstemaer, og vores håb er, at du vil bruge den som en håndbog, du kan slå op i, hvis der er noget, du er i tvivl om eller har brug for at få genopfrisket. De temaer, der findes i mappen, tages op på kurset Uddannelsesambassadøren. Men alle materialer behandles ikke dybdegående på kurset, og der er emner, som ikke findes i håndbogen, men som indgår i kurset. Vi vil derfor foreslå, at du sætter kopier af PowerPoint-præsentationer, deltagerliste og andre materialer fra kurset ind i mappen. Når materialet er samlet, er det nemmere at bevare overblikket. På finder du den senest opdaterede version af materialet. Her har du også mulighed for at hente og bruge det materiale, som underviserne bruger på kurset. Nogle steder er der henvisninger til hjemmesider. På kan du hente materialet elektronisk, og der er aktive links, så du hurtigt kommer frem til det rigtige sted. Håndbogen er samlet af Annemarie Holsbo og Line Ankerstjerne Kruuse, Teknologisk Institut. Håndbøgerne er baseret på de erfaringer, 3F har fået med at arbejde med uddannelsesambassadørkurser fra Udarbejdelse af håndbøgerne er medfinansieret af Jordbrugets Kompetencefond og Anlægsgartnernes Kompetencefond. Materialet kan hentes her: Vi håber, at du får glæde af materialet og ønsker dig et godt kursus og efterfølgende ambassadørarbejde. September 2014.

3 Indhold TEMA 1: HVAD ER EN UDDANNELSESAMBASSADØR TEMA 2: HVORFOR UDDANNELSE TEMA 3: HVORDAN ARBEJDER UDDANNELSESAMBASSADØREN TEMA 4: KOLLEGAER DER IKKE ØNSKER UDDANNELSE TEMA 5: OM AT ANERKENDE ANDRES HOLDNINGER TEMA 6: ET KÆRLIGT PUF TEMA 7: OM AT MOTIVERE TIL UDDANNELSE - LUUL: LYT, UDFORSK, UDLIGN, LØFT VIDERE TEMA 8: FORSKELLIGE TYPER UDDANNELSE TEMA 9: HVOR UDBYDES UDDANNELSERNE TEMA 10: HVAD SIGER VORES OVERENSKOMST TEMA 11: HVAD KOSTER UDDANNELSE TEMA 12: KOMPETENCEFONDEN TEMA 13: ARBEJDSPLADSEN - UDDANNELSESPOLITIK OG UDDANNELSESUDVALG TEMA 14: HVORDAN KOMMER JEG I GANG TEMA 15: MIN EGEN AMBASSADØRPLAN TEMA 16: MINE KONTAKTPERSONER OG UDDANNELSESNETVÆRK

4 Tema 1: Hvad er en uddannelsesambassadør En uddannelsesambassadør er en kollega på arbejdspladsen, der har lyst til være med til at få flere til at uddanne sig. Uddannelsesambassadøren har et særligt blik for, hvordan kollegaerne kan motiveres og inspireres til at deltage i uddannelse og efteruddannelse. Uddannelsesambassadøren arbejder på samme måde som andre ambassadører de bruger god tid, lytter til de forskellige parter, men kører aldrig frem med de store kanoner. Eller man kan sige, at de er lidt ligesom de farvede linjer, der nogen gange er på gulvet på hospitalet. Hvis man er ny i bygningen og usikker, er det rigtig rart, at man ved, at man trygt kan følge den røde linje så kommer man sikkert frem. Uddannelsesambassadøren har større viden end de fleste kollegaer om, hvordan efteruddannelsessystemet fungerer. F.eks. ved hun, hvordan man finder relevante kurser. Og hun ved, hvem man kan tale med på den nærmeste erhvervsskole, hvis man gerne vil have afklaret, hvad man kan, og om man kan få bevis på det. Uddannelsesambassadøren har også kendskab til økonomien for deltagere og virksomhed i forbindelse med uddannelse. I Danmark har uddannelse i mange år været et område, som arbejdsmarkedets parter samarbejder om. Og faktisk er vores samarbejdspolitik på uddannelsesområdet berømt i udlandet. Baggrunden for samarbejdet på uddannelsesområdet er den fælles erkendelse af, at kompetent arbejdskraft er en forudsætning for effektive virksomheder. Den indsats er uddannelsesambassadøren en yderligere styrkelse af i forhold til at få uddannelse lidt højere op på prioriteringslisten i virksomheden. Uddannelsesambassadøren hjælper med at finde ud af: Hvad der er det rigtige kursus. Hvor man finder det rigtige kursus. Hvor man kommer i gang. Hvor kurset foregår. Hvad økonomien er.

5 Tema 2: Hvorfor uddannelse De fleste er i hvert fald principielt enige om, at uddannelse er vigtigt både for medarbejderne og for virksomheden, fordi uddannelse er en af de veje, der kan føre til udvikling og fornyelse. For det enkelte menneske er uddannelse en måde at fastholde sin værdi som arbejdskraft på. For virksomheden er uddannelse en måde at forøge værdien af det, virksomheden producerer og leverer. Derfor investerer alle nationer i hele verden voldsomt i uddannelse. Også fordi det er en forudsætning for, at de kan fastholde produktion og dermed arbejdspladser. Uddannelse handler ikke nødvendigvis om at lære noget helt nyt inden for et nyt område. Det er lige så vigtigt at uddanne sig for at blive bedre til det, man arbejder med. Man kan blive en mere attraktiv arbejdskraft, hvis man f.eks. kan læse, skrive og tale dansk, fordi det betyder, at det bliver nemmere at kommunikere på arbejdspladsen og med ledelsen. Det er desuden en fordel, at medarbejderne har kendskab til hvilke forskellige metoder, der kan bruges, når en arbejdsopgave skal udføres. Og det er vigtigt, at medarbejderne er i stand til at vælge den løsning, der i situationen er både effektiv og belaster mindst muligt. Derfor er det en fordel, at medarbejderne har deltaget i et teknisk kursus inden for fagområdet og i et kursus om, hvordan man belaster sin krop mindst muligt. At deltage på uddannelse kan samtidig være en god måde at lære nye mennesker at kende eller som det hedder at få udbygget sit netværk. Kollegaer fra andre virksomheder kan fortælle om andre måder at arbejde og samarbejde på, om andre metoder og om forskellige måder at praktisere samme metoder på. Nogle gange opstår der nye venskaber, og andre gange har man bare nogle gode diskussioner og snakke undervejs på kurset. GODE ARGUMENTER FOR UDDANNELSE Du bliver en dygtigere medarbejder. Du får ny viden og inspiration. Ny viden udvikler dig personligt. Ny viden skaber værdi for arbejdspladsen / virksomheden. Uddannelse minimerer fejl, spild og mangler. Uddannelse kan give dig et pusterum. Uddannelse kan give dig større selvtillid og fornyet arbejdsglæde. Et kursus giver dig papir på det, du kan. Flere kompetencer kan give mere i lønningsposen. Du står stærkere, hvis der kommer fyringsrunder. Du kan få økonomisk tilskud til efteruddannelse.

6 Tema 3: Hvordan arbejder uddannelsesambassadøren En uddannelsesambassadør er en person, der er anerkendt i virksomheden, fordi hun har viden om og indsigt i uddannelsessystemet. Også fordi hun er god til at tale med kollegaerne om, hvordan de kan komme på kursus. Og ikke mindst fordi hun er god til at tale med alle kollegaer også med dem, der ikke er så begejstrede ved tanken om at deltage i uddannelse. Hun kan tale med sine kollegaer på en måde, der anerkender kollegaens holdning. Og samtidig opfordrer hun kollegaerne til at afprøve, om uddannelse ikke kan være sjovt og spændende. Uddannelsesambassadørerne arbejder især på det lange træk i forhold til at få flere til at vælge at deltage i uddannelse. En uddannelsesambassadør d arbejder anerkendende sammen med alle kollegaerne. En uddannelsesambassadør er aldrig fordømmende eller belærende.

7 Tema 4: Kollegaer der ikke ønsker uddannelse MANGE ÅRSAGER TIL MODSTAND Af mange forskellige grunde er der desværre nogle kollegaer, som ikke har lyst til at deltage i uddannelse. Du, som synes, at uddannelse er spændende, og som gerne vil have så meget uddannelse som muligt, kan have svært ved at forstå, at nogen vælger det fra. Når det nu er så indlysende en fordel. Men hvis man hverken på arbejdspladsen eller hjemme har haft en tradition for at prioritere uddannelse, kan det være svært at få øje på fordelene. På mange arbejdspladser har ledelsen og medarbejderne indgået en stiltiende aftale om, at de ikke behøver uddannelse, fordi det jo går godt nok uden. Hvis man ikke er god til at læse, skrive eller regne, kan det opleves som træls at skulle på kursus med risiko for at blive afsløret. Nogle kollegaer har måske i deres skoletid mødt lærere og elever, som hånede, drillede og moppede dem, og måske forbinder de automatisk de dårlige oplevelser med ordet kursus eller uddannelse. Vi ved, at mange ordblinde f.eks. er rigtig gode til at sørge for, at de ikke kommer i en situation, der viser, at de ikke læser godt. Hvis man har erfaring med at blive betragtet som dum, fordi man er ordblind, vil det være meget grænseoverskridende at tilmelde sig et kursus. Det kan også opleves som problematisk at skulle rejse langt væk for at komme på uddannelse. Der er altså mange set fra eget synspunkt gode grunde til ikke at deltage i uddannelse. MØDET MED DINE KOLLEGAER Det er uddannelsesambassadørens opgave langsomt og tålmodigt at arbejde med denne modstand. Husk, at den måde, du lægger trykket på i en sætning, kan gøre hele forskellen på, hvad der bliver sagt og hørt. Prøv at læse nedenstående højt med tryk på det fede ord: Jeg sagde ikke, han havde taget pengene! Jeg sagde ikke, han havde taget pengene! Jeg sagde ikke, han havde taget pengene! Jeg sagde ikke, han havde taget pengene! Jeg sagde ikke, han havde taget pengene! Jeg sagde ikke, han havde taget pengene! Jeg sagde ikke, han havde taget pengene! Husk, at både sprogbrug, kropssprog, bevægelser og ansigtsmimik udgør en meget stor del af, hvordan andre opfatter dig. Du må ikke automatisk antage, at dine kollegaer har samme naturlige forhold til uddannelse som dig.

8 EN OPDAGELSESREJSE Når du ønsker at motivere en kollega til at efteruddanne sig, er det oplagt, at du lægger ud med at finde ud af, hvordan din kollega selv ser på det med at tage kurser og uddanne sig. Hvilke erfaringer har han eller hun haft på det felt? Hvordan har de haft det med uddannelse i familien og vennekredsen? Prøv at finde ud af, hvad der kunne få ham til at tænde på uddannelse. Du kan evt. begynde med at gå på opdagelse i, hvordan din kollega ser på sit arbejde og sin faglige viden og på de erfaringer, han evt. har haft med kurser i forbindelse med jobbet. For nogle mennesker er det muligheden for personlig udvikling, der giver lyst til uddannelse. For andre er det faglig stolthed og muligheden for at blive bedre til sit fag. Nogle kan føle sig lidt utrygge og på udebane, hvis de skal på skolebænken igen. Det kan skyldes mange ting. Men uanset hvad, er det op til dig at få åbnet en samtale om spørgsmålet. Du kan åbne døre, hvis du accepterer, at du ikke på forhånd kan vide hvilken holdning, din kollega har til uddannelse, eller hvad der er historien bag denne holdning. FORSKELLIGHED ET VILKÅR Vi er alle nødt til både at acceptere og anerkende, at vores kolleger kan have helt andre erfaringer med uddannelse end dem, vi har. Ikke nødvendigvis dårlige erfaringer, men anderledes erfaringer. Vi har alle har filtre, som sorterer alt det nye, vi møder. Og det er svært for alle at ændre på den opfattelse af virkeligheden, som vi har haft indtil nu. Derfor må du øve dig på for det første at anerkende de holdninger og meninger, din kollega har uanset om du er enig eller ej og undersøge dem nærmere. For det andet er det din opgave at prøve at puffe lidt til din kollega, så der kan ske noget nyt. Det kan du gøre ved at gå på opdagelse i din kollegas erfaringer og opfattelse af, hvordan verden ser ud. Dit redskab er at stille gode spørgsmål. Det er dig, der inviterer din kollega til en dialog om virkeligheden, som den ser ud fra hans synsvinkel, og om de muligheder, der ligger i at tage efteruddannelse. Hvis du skal motivere din kollega til at komme på kursus, har du her et par nyttige tommelfingerregler: Du skal både anerkende og undersøge Vær nysgerrig og lyt godt efter Øv dig i at stille gode spørgsmål

9 Tema 5: Om at anerkende andres holdninger Det værste, man kan gøre over for folk, der har modstand mod uddannelse (og alt muligt andet), er at køre frem med hele batteriet af argumenter om, hvor fantastisk uddannelse er. Hvis den, man taler med, ikke er uddannelsesparat, har det i bedste fald ingen effekt. Og i værste fald giver det bare yderligere modstand. Udgangspunktet må være, at man anerkender, at kollegaen har en anden opfattelse måske nogle andre erfaringer end en selv. Ordet anerkende er sammensat af ordene an at stå ved eller stå sammen med og erkende, som betyder at tilegne sig viden og forstå. Eller som ordbog over det danske sprog skriver: erkende noget som sandt, rigtigt, gyldigt, berettiget; indrømme sandheden, gyldigheden osv. af noget. Udgangspunktet for ambassadørens arbejde er altså at anerkende kollegaens holdning, hvilket selvfølgelig ikke er det samme som at være enig. Og det er slet ikke det samme, som at ambassadøren ikke vil arbejde på, at kollegaen ændrer opfattelse. Det understreger blot, at andre (også) er berettigede til deres opfattelser. Og når et menneske føler sig anerkendt, er der meget større parathed til at fortælle og dele synspunkter. Du skal altså huske at være opmærksom på det budskab, du sender. FOKUS PÅ DET, DER VIRKER Den anerkendende tilgang har desuden den fordel, at der især er fokus på det, der fungerer. Det betyder, at det, vi taler om og arbejder på at forbedre, er det, der virker. Og undersøgelser viser, at mennesker bliver dygtige ved at opfatte sig selv som dygtige og ved at arbejde med at forbedre deres gode præstationer. Et konstruktivt udgangspunkt for uddannelsesambassadøren er at opfordre en kollega til at fortælle om nogle situationer, hvor han har lært noget nyt, som har fungeret godt og også at få kollegaen til at fortælle om, hvordan han foretrækker at lære. Svarene kan bruges fremadrettet og til at bygge videre på i forhold til næste uddannelsesaktivitet. Det kan være meget sværere, hvis snakken har været fokuseret på, hvor det gik galt, hvorfor det ikke duede osv. Sagen er ikke, at alting skal kamufleres lyserødt og idyllisk. Der er i mange tilfælde dårlige erfaringer, der også skal tages højde for. Pointen er, at de dårlige erfaringer hurtigt kommer til at skygge så meget, at man ikke også kan se de positive sider.

10 OM AT LYTTE OG SPØRGE Vores udgangspunkt er, at vi accepterer forskellighed, og at vi ved, at vi alle vurderer alt ud fra vores egne erfaringer og tolkning af virkeligheden. Som uddannelsesambassadør har du lyst og mod til at undersøge, hvad din kollega mener og tænker. Uden at (be)dømme eller fordømme. Hold dig selv ude af samtalen, bevar koncentrationen og vis det aktivt med dit kropssprog. Pas på med at gribe den første og bedste løsning, som den, der taler, kommer frem med. LYT... Der er forskellige måder at lytte på, og det er ikke lige meget hvilken måde, du vælger, hvis du vil lære din kollega nærmere at kende: Du lytter med udgangspunkt i dig selv du koncentrerer dig om dig selv, og hvad du vil sige. Du lytter med udgangspunkt i den anden du koncentrerer dig om den andens budskab og viser din interesse. Du lytter med mere end ørerne du opfanger den andens kropssprog, fornemmer stemningen og er opmærksom på, hvordan den anden oplever situationen....og LYT AKTIVT Sørg for, at den, der taler, er midtpunkt og møder oprigtig interesse. Prøv at tænke sammen med den, der taler fanger talerens spor. Sørg for at forstå, hvad den, der taler, mener ved at stille uddybende og afklarende åbne spørgsmål. Gerne ved at gentage talerens udsagn i spørgsmålsform for at få be- eller afkræftet din forståelse. STIL GODE SPØRGSMÅL At spørge er at søge. Når du skal undersøge og forstå, hvad din kollega mener, kan det være nødvendigt og nyttigt at stille spørgsmål undervejs i samtalen. At stille de gode spørgsmål er en udfordring, og god spørgeteknik er en kunst, som det kræver træning at lære: Vær nysgerrig og tålmodig. Vis interesse (aktiv lytning). Lav pauser (giv din dialogpartner en chance for at tænke sig om). Lav gentagelser (ved at gentage din dialogpartners svar, kan du åbne for et uddybende svar). Giv evt. et eksempel, der forklarer, hvad du spørger om. Træk på egne erfaringer (men det skal gøres med måde, da du nemt går fra at være den, der spørger, til at være den, der svarer). Bed evt. om en uddybning. F.eks. hvis man nu gør sådan og sådan hvad sker der så? Returner modspørgsmål fra partneren hvad mener du selv om xx?.

11 Tema 6: Et kærligt puf Uddannelsesambassadørens arbejde er baseret på at anerkende kollegaerne og deres holdning, samtidig med at man fastholder fokus på motiviation til uddannelse. På mange arbejdspladser vil kollegaerne være opdelt i TRE HOVEDKATEGORIER i forhold til deres holdning til uddannelse. EN GRUPPE vil synes, at det er dejligt at få tilbudt uddannelse. De oplever, at det forøger deres egen værdi. De vil gerne være med til at udvikle virksomheden og mener, at uddannelse kan give dem mulighed for det. Og/eller de synes, at det at deltage i uddannelse er et velfortjent afbræk i hverdagen. Denne gruppe skal blot vejledes af uddannelsesambassadøren i forhold til, hvem der skal kontaktes på uddannelsesinstitutionen, hvilke muligheder for uddannelse der er bredt set og i forhold til det praktiske i relation til arbejdspladsen. EN ANDEN GRUPPE kollegaer vil være lidt tvivlende i forhold til deres egen deltagelse i uddannelse. De er ikke modstandere, men har en sund skepsis. Er det mon relevant? Hvordan finder jeg noget, der dækker det særlige ønske, jeg har? Og hvordan stiller arbejdspladsen sig? Uddannelsesambassadørens opgave er her at holde fast i det positive og anerkende, at det kan være svært at finde rundt i de mange uddannelsestilbud. Og at der højst sandsynligt vil være tilbud, der både er relevante og imødekommer de ønsker og behov, vedkommende har. Og endelig er det vigtigt at fremhæve, at der i overenskomsten er en aftale om uddannelse, som netop giver mulighed for deltagelse i relevante kurser. Uddannelsesambassadøren kan desuden sørge for, at der skabes kontakt mellem den eller de personer på uddannelsesinstitutioner, hun har i sit netværk, og kollegaen. DEN TREDJE GRUPPE er den mest udfordrende for uddannelsesambassadøren. Det er nemlig de kollegaer, som slet ikke er motiverede for uddannelse. Her kommer ambassadøren på arbejde. Hun kan bl.a. benytte sig af gode spørgeteknikker og anerkendende kommunikation.

12 ET KÆRLIGT PUF Ud over at være opsøgende, spørgende og lyttende kan du evt. også benytte dig af andre teknikker f.eks. den, der på engelsk hedder nudging. På dansk taler vi om at give et kærligt puf. Nudging handler om at skubbe mennesker i en særlig retning få dem til at træffe nogle særlige beslutninger uden at fratage dem friheden til at vælge. Nudging er f.eks., at supermarkedet placerer slik ved udgangskasserne. Her står man ofte stille og venter lidt og bliver inspireret til lige at snuppe en pose med. EKSEMPLER Mennesker, der har økonomiske problemer, vil ofte have en uvilje mod at åbne rudekuverter f.eks. fra skat eller realkreditinstitutioner uanset at deres situation ofte bliver forværret, hvis de ikke indgår i f.eks. afbetalingsaftaler. Men det viser sig, at breve, der sendes i en almindelig kuvert med håndskrevet adresse, meget oftere bliver åbnet, og at modtageren tager imod tilbuddet om at indgå en aftale. Nogle kampagner har succes med at fortælle, hvad andre gør eller gjorde i en lignende situation. F.eks. har hotelkæder opfordret til at genbruge håndklæder for at spare ressourcer. Hvis et hotel sætter et skilt op, hvor der står Genbrug dine håndklæder, vil 35 pct. gøre det. Fortæller hotellet, at de fleste gæster genbruger mindst en gang, vil antallet stige til 44 pct. Og hvis det oplyses, at de fleste tidligere gæster genbrugte, vil 49 pct. også genbruge. Vi kan altså godt lide at gøre, som andre gør især hvis det i øvrigt er omkostningsfrit. Et konkret eksempel på nudging, som du måske har oplevet, er de grønne fodspor, der i Københavns Kommune leder hen til skraldespande. Forsøg har vist, at det kan nedsætte mængden af affald, der ikke kommer i spanden, med 46 pct. Betydeligt mere, end hvis der var blevet sat et officielt skilt op med Henkastning af affald forbudt. Nudging er med andre ord et opgør med forestillingen om, at vi mennesker gør ting, fordi det er rationelt og fornuftigt. Hvis vi gjorde det, ville alle ønske sig at få mere uddannelse, fordi det ud fra saglige argumenter er en god investering. Sådan er det imidlertid som bekendt ikke. Og det kan derfor være en god ide at hjælpe dine kollegaer på vej med lidt nudging. VI LYTTER TIL VENNER OG KOLLEGAER Det kan f.eks. være at fortælle om gode oplevelser med uddannelse eller sætte billeder og illustrationer op på opslagstavlen, der fortæller om udbyttet ved det seneste kursus, du selv har deltaget i. Vi ved, at de fleste mennesker har mere tillid til, hvad venner og kollegaer siger, end til hvad offentlige myndigheder og virksomheder fortæller. Derfor spiller uddannelsesambassadøren en stor rolle i forhold til at hjælpe kollegaerne med at vælge uddannelse til. PUF-IDEER Snak med din kollega om hendes arbejde. Spørg, hvordan hun har lært det, hun kan. Send to kollegaer afsted sammen (Hvis min kollega kan klare kurset, så kan jeg også).

13 Tema 7: Om at motivere til uddannelse - LUUL: Lyt, Udforsk, Udlign, Løft videre FORMÅL At deltagerne kompetent kan indgå i samtaler med både ledelse og kolleger, når der er modstand og uenighed. Desuden trænes deltagerne i at skabe dialoger, der fører frem mod et bestemt mål og en bestemt aktivitet. Dette gøres ved at træne deltagerne i samtaler, der fører frem til, at samtalepartneren selv træffer beslutninger. MÅL At træne aktiv lytning. At arbejde med en struktureret spørgeteknik. At kunne tackle modstand. At inspirere og motivere til handling hos andre. At skabe grundlag for engagement og involvering. TRÆNING Træningen i LUUL er inddelt i tre (3) faser: Lyt (Aktiv lytning) Udforsk (Spørgeteknik) Udlign og Løft videre (Takling af modstand, den anerkendende dialog og engagement/involvering). AKTIV LYTNING (L) Aktiv lytning betyder ikke, at der ikke må siges noget, men at man er fuldt ud tilstede for den talende. Både med sit kropssprog og sin tale. Vi har 4 måder at lytte på: Kosmetisk lytning: Lader som om er optaget af noget andet siger mmmm indimellem, men kan ikke gengive det sagte bagefter. Konversationslytning: Lytter, men ikke dybere. Sidder måske og tænker på, hvad man selv vil sige. Typisk til fester eller mens man spiser. Man er mere tilstede end den forrige, men ikke 100 pct. Dyb lytning: Så meget tilstede, at man opfatter det usagte-signaler-kropsprog. Nogle er født med et naturtalent for det. Det er det, en psykolog/terapeut/coach bruger. Aktiv lytning: Verbalt: Opmuntrende kommentarer (f.eks. ok, mener du det, osv.). Opsummere: Hvis f. eks. samtalepartneren siger: det er hamrende irriterende, at Jens skal larme sådan, hver gang han kommer ind, det er simpelthen ikke til at koncentrere sig, så svarer man: så du bliver sur, når Jens larmer, hver gang han kommer ind. Gentage: Også kaldet papegøjesprog. Reflekterende: Ok, det betyder at Non-verbalt: Udstråle positiv energi, engageret kropssprog og øjenkontakt. SPØRGETEKNIK - (U) UDFORSK Tre typer af spørgsmål: Åbne spørgsmål. Delvis åbne spørgsmål. Lukkede spørgsmål. Åbne spørgsmål Kan bruges til: At få din modpart til at tale. At få viden til senere brug. (Eventuelt til senere spørgsmål). At få adgang til overraskende viden, du ikke har fantasi til at spørge til.

14 Eksempler på åbne spørgsmål: Fortæl om, hvad du lavede i din sommerferie? Fortæl om, hvordan virksomhedens situation ser ud nu og om dine bud for fremtiden? Fortæl mig hvilke forventninger, du har til denne forhandling? Delvis åbne spørgsmål Kan bruges til: At lede samtalen hen mod noget mere konkret. At få mere konkret viden. At spørge konkret ind til meninger og holdninger hos modparten. Eksempler på delvis åbne spørgsmål: Hvad synes du om Kreta? Hvor meget vil de nye ordrer hvis vi får dem forbedre virksomhedens økonomi? Hvordan synes du, resultatet skal se ud, hvis begge parter skal tilgodeses? Lukkede spørgsmål Kan bruges til: At få konkrete og direkte svar Ja og Nej. Eksempler på lukkede spørgsmål: Vil du rejse til Kreta igen? Vil det betyde flere ansættelser? Hvor mange? Ville du selv acceptere et nul i denne situation? UDLIGN (U) (ANERKENDENDE) OG LØFT VIDERE (L): Udlign og Løft Videre behandles som samlet tema, fordi der i udligningen (den anerkendende samtale) lægges op til, at man løfter videre (kommer frem til det, man ønskede at opnå ved samtalen). Deltagerne skal træne at udelukke egne følelser og meninger i samtalen også selvom man bliver provokeret. Når man udligner, anerkender man den andens udsagn/påstand, selvom man måske ikke er enig. Hvis man er uenig i de synspunkter, der kommer frem, skal man lade være med at komme med sine egne argumenter eller prøve på at overbevise den anden om, at opfattelsen er forkert. Udgangspunktet er, at man anerkender den andens ret til at have den opfattelse, som vedkommende har. Eksempel: Når du fortæller mig, at din lærer gjorde dig til grin foran hele klassen, kan jeg godt forstå, at du er bekymret for, at det skal gentage sig, hvis du deltager i uddannelse. Herefter er det muligt at Løfte videre: Eksempel: Hansen har været på efteruddannelse. Hvad siger du til, hvis jeg aftaler en dag, hvor han/hun fortæller om sine oplevelser? Der kan fortsat være modstand: Det nytter ikke noget. Jeg VIL ikke på skolebænken. Svar: Det kan jeg godt forstå med de oplevelser, du har haft, så det skal du slet ikke tage stilling til nu. Jeg syntes bare, at du skal høre fra en kollega, der har haft en god oplevelse. På dette tidspunkt vil vedkommende med stor sandsynlighed acceptere at tale med Hansen. Der er løftet videre, og dermed er der banet vej til en fortsat dialog (når vedkommende har talt med Hansen). I denne fase er det vigtigt, at man ikke kommer med udtryk som sådan er det slet ikke mere og du bliver hjulpet hele vejen. Det er også vigtigt, at der ikke kommer trusler som f.eks. Hvis ikke du deltager i efteruddannelse, bliver det vanskeligt for dig at være på fremtidens arbejdsmarked.

15 Tema 8: Forskellige typer uddannelse 1. AMU: ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER Som uddannelsesambassadør er det vigtigt, at du kender til arbejdsmarkedsuddannelserne de såkaldte AMU-kurser da du uden tvivl vil få mange spørgsmål om, hvor man kan komme på et relevant AMU-kursus. Hvad er et AMU-kursus? Et AMU-kursus er et kursus inden for en branche (f.eks. landbrug, rengøring og gartneri). Det er efteruddannelse til faglærte og ufaglærte medarbejdere og det er både til ansatte i private og offentlige virksomheder. Uddannelserne giver selvstændige kompetencer i forhold til at udføre ufaglærte og faglærte jobfunktioner. Hvor afholdes kurserne? Kurserne afholdes på AMU-centre og erhvervsskoler over hele landet. Økonomi: Der betales et deltagergebyr. For beskæftigede ydes der offentlig VEU-godtgørelse (80 pct. af dagpengesatsen) til arbejdsgiveren læs mere under Tema 11: Hvad koster uddannelse. Individuel kompetencevurdering: Før man starter på et AMU-kursus, taler man med skolen om, hvad man har brug for at lære. Man kan f.eks. få foretaget en individuel kompetencevurdering en IKV og få en uddannelsesplan. På hjemmesiden finder du en oversigt over AMU-kurser. 2. AVU: ALMEN VOKSENUDDANNELSE Almen Voksenuddannelse henvender sig til voksne over 18 år. Man kan modtage undervisning i enkelte fag, eller man kan sammensætte et helt uddannelsesforløb. Hvis det ønskes, kan man afslutte sit forløb med prøver, der svarer til folkeskolens afsluttende prøve. Hvad? Grundskolefag ( klasse) og Dansk som andetsprog. Hvor afholdes undervisningen? Undervisningen afholdes på AMU-centre, erhvervsskoler, VUC og AOF over hele landet. Økonomi: Arbejdsgiveren får tilskud til din løn Statens voksenuddannelsesstøtte. Det svarer til 80 pct. af dagpengesatsen. Læs mere under Tema 11: Hvad koster uddannelse.

16 3. FVU: FORBEREDENDE VOKSENUNDERVISNING Forberedende Voksenundervisning (FVU) henvender sig til voksne, der gerne vil blive bedre til at læse, stave, skrive eller regne. Hvad? Læsning og matematik (flere trin). Hvor afholdes undervisningen? Undervisningen afholdes på AMU-centre, erhvervsskoler, VUC og AOF over hele landet. Økonomi: Det er gratis at deltage i Forberedende voksenundervisning. Arbejdsgiveren får tilskud til din løn Statens voksenuddannelsesstøtte. Det svarer til 80 pct. af dagpengesatsen. Læs mere under Tema 11: Hvad koster uddannelse. FVU-start Fra efteråret 2014 vil der på forsøgsbasis blive oprettet særlige FVU-hold for invandrere, der skal lære dansk som fremmedsprog. Det vil foregå på et helt nyt grundlæggende FVU-modul for indvandrere, der kommer til at hedde FVU-start. For at modtage VEU-godtgørelse er det din arbejdsplads, der skal tilmelde dig på den uddannelse, I er blevet enige om, du skal deltage på. På siden er der grundige guides og film, der skridt for skridt viser, hvordan det skal gøres. Opstår der alligevel problemer, vil din erhvervsskole helt sikkert gerne hjælpe jer med at komme igennem. Du har også mulighed for at få hjælp her:

17 4. FAGLÆRT SOM VOKSEN 4.1. EUV: ERHVERVSUDDANNELSE FOR VOKSNE Erhvervsuddannelse for voksne henvender sig til voksne over 25 år, som har minimum to års relevant erhvervserfaring, og som har skolekundskaber, der svarer til 9. klasse, i relevante fag. Uddannelsesforløbet er rettet mod ufaglærte med praktisk erfaring, mod faglærte med en forældet uddannelse samt mod faglærte med en udenlandsk uddannelse, der ikke kan godkendes i Danmark. Forløbet bygger således på de kvalifikationer, man allerede har oparbejdet, og man kan på kortere tid få et bevis på at være faglært og normalt uden praktik. Hvad? Erhvervsuddannelse for voksne består af AMU-kurser og enkeltfag. Hvor afholdes undervisningen? Undervisningen afholdes på AMU-centre og erhvervsskoler. Individuel kompetencevurdering: Før man starter sit uddannelsesforløb, får man foretaget en individuel kompetencevurdering, som laves sammen med en vejleder på den skole, som udbyder uddannelsen. Vejlederen vurderer medarbejderens tidligere skolegang, gennemførte kurser og relevant erhvervserfaring. Eventuelt skal kursisten gennemføre en test for at demonstrere sin viden/kundskab. På den måde kan vejlederen afklare hvilke kurser og fag, medarbejderen skal supplere med for at blive faglært inden for sit fag. Erhvervsuddannelse for voksne er således et individuelt tilrettelagt forløb. Økonomi: Som beskæftiget kan du søge VEU-godtgørelse, som svarer til 80 pct. af dagpengesatsen. Læs mere under Tema 11: Hvad koster uddannelse VOKSENLÆRLING En anden mulighed hvis du er ikke-faglært og over 25 år er, at du kan blive voksenlærling og således få en faglært uddannelse. Hvad? Voksenlærlingeforløbet er en blanding af skole og praktik. Hvor afholdes undervisningen? På en af de erhvervsskoler, der udbyder uddannelsen. Økonomi: Du får en voksenlærlingeløn undervejs i forløbet, hvilket svarer til fagets mindsteløn for ufaglærte. Virksomheden har mulighed for at søge om tilskud til at ansætte en voksenlærling. Hvor finder jeg frem til det rette kursus? På hjemmesiderne og kan du hurtigt søge viden om og finde kurser inden for dit fagområde.

18 Tema 9: Hvor udbydes uddannelserne AMU-CENTRE AMU-centre arbejdsmarkedsuddannelsescentre tilbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, der er målrettet ufaglærte og faglærte både inden for den private og den offentlige sektor. AMU-kurser er faglige kurser, hvor medarbejdere kan tilegne sig relevante kompetencer i forhold til deres jobfunktion. Et kursus varer typisk fra 1 til 10 dage. Hvis underviseren vurderer, at deltageren har tilegnet sig de kompetencer, der knytter sig til kurset, får deltageren efterfølgende tildelt et kursusbevis, som er et anerkendt kompetencebevis. VUC-CENTRE VUC-centre voksenuddannelsescentre tilbyder en lang række uddannelser på grundskoleniveau og gymnasialt niveau. Blandt andet forberedende voksenundervisning (FVU), almen voksenundervisning (AVU) og Hf-enkeltfag. Undervisning på VUC tilbydes oftest som enkeltfag på forskellige niveauer. Typisk er det her, kursister supplerer eller styrker deres dansk- og matematikfærdigheder fra folkeskolen, ligesom det også er muligt at modtage ordblindeundervisning. VUC tilbyder undervisning både dag og aften. AMU-centrene ligger over hele landet. På Undervisningsministeriets hjemmeside finder du et kort, der viser hvilke AMU-institutioner, der ligger i nærheden af dig: Kort-over-erhvervsrettede-uddannelser-AMU-og-landbrugsskoler VUC-centrene ligger over hele landet. På Undervisningsministeriets hjemmeside finder du et kort, der viser hvilke VUC-centre, der ligger i nærheden af dig:

19 ERHVERVSSKOLER AOF Erhvervsskoler er en fælles betegnelse for handelsskoler, tekniske skoler, landbrugsskoler eller social- og sundhedsskoler. Tilsammen udbyder erhvervsskolerne en lang række erhvervsfaglige uddannelser. AOF Arbejdernes Oplysningsforbund er en sammenslutning af aftenskoler, daghøjskoler og sprogcentre. AOF tilbyder både dags-, aften- og weekendkurser og varetager bl.a. voksen- og efteruddannelsesopgaver. Som f.eks. forberedende voksenundervisning, dansk for voksne udlændinge og undervisning af ordblinde. Det kan f.eks. være murer, frisør, tømrer og social- og sundhedsuddannelsen. Adgangskravet til erhvervsskolerne er et karaktergennemsnit på mindst 2 i henholdsvis dansk og matematik i de afsluttende prøver i 9. eller 10.klasse. På AOF Danmarks hjemmeside kan du finde links til lokale centre og skoler. På Uddannelsesguiden kan du læse mere om erhvervuddannelserne DE KOMMUNALE SPROGCENTRE I kommunerne findes der sprogcentre, som tilbyder danskundervisning til nyankomne voksne, der har opholdstilladelse i Danmark samt CPR-nummer. Undervisningen kan foregå på sprogcenteret, på arbejdspladsen eller i den lokale 3F-afdeling. Det kan være om dagen, om aftenen eller i weekenden. Gå ind på din kommunes hjemmeside for at finde det nærmeste sprogcenter. De forskellige efteruddannelser udbydes over hele Danmark. Følg de forskellige links på denne og forrige side for at finde frem til det konkrete uddannelsessted i nærheden af dig.

20 Tema 10: Hvad siger vores overenskomst

21 Tema 11: Hvad koster uddannelse Der er mange forskellige muligheder for at få offentligt tilskud, når man deltager i offentligt finansierede kurser og efteruddannelse. De forskellige typer tilskud er knyttet til bestemte uddannelser. Og det er en forudsætning, at man tilhører målgruppen for de forskellige tilskud og uddannelser. 1. VEU-GODTGØRELSE Hvad er VEU? Voksen- og Efteruddannelse Hvad gives VEU-godtgørelse til? Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU), Individuel kompetencevurdering (IKV) og Erhvervsuddannelse for voksne (EUV). Hvem gives VEU-godtgørelse til? Beskæftigede med ufaglært eller faglært baggrund, som deltager i uddannelse, der giver adgang til VEU-godtgørelse. Virksomheden modtager VEU-godtgørelsen og udbetaler normal løn til medarbejderen. Hvor stor er godtgørelsen? 80 pct. af dagpengesatsen (kr. 86,60 pr. time/ kr kr. pr. uge i 2014) + befordringstilskud (1,05 kr. /km). 2. SVU Hvad er SVU? Statens Voksenuddannelsesstøtte Hvad gives SVU til? Støtten gives til Forberedende voksenundervisning (FVU), Almen Voksenuddannelse (AVU) og HF/ gymnasialt niveau til kortuddannede. Desuden gives støtten også til andre målgrupper, når de deltager i videregående uddannelser, som er voksenuddannelser, og som ikke er SU-berettigede. Man skal have orlov fra sit arbejde, mens man efteruddanner sig. Hvem gives SVU til? Beskæftigede, der tilhører målgruppen, og som opfylder betingelserne for at deltage i de uddannelser, der giver adgang til SVU. Virksomheden modtager VEU-godtgørelsen og udbetaler normal løn til medarbejderen. Hvor stort er godtgørelsen? 80 pct. af dagpengesatsen (kr. 86,60 pr. time/ kr kr. pr. uge i 2014) + befordringstilskud (1,05 kr. /km). Læs mere om SVU her: Læs mere om VEU her:

22 3. KOMPETENCEUDVIKLINGSFONDE Der findes en række kompetenceudviklingsfonde, som giver virksomheder og medarbejdere mulighed for at søge om tilskud til efteruddannelse. Under Tema 12 Kompetencefonden kan du læse mere om den kompetenceudviklingsfond, der specifikt gælder for din faggruppe. Hvis en virksomhed har modtaget VEU-godtgørelse eller SVU for medarbejderens deltagelse i efteruddannelse, kan virksomheden derudover søge om det såkaldte poseopfyld. Poseopfyld er differencen mellem den ydelse, der er tilknyttet kurset, og medarbejderens løn. For at få poseopfyld er det dog en præmis, at medarbejderen får fuld løn under kurset.

23 Tema 12: Kompetencefonden

24 Tema 13: Arbejdspladsen - uddannelsespolitik og uddannelsesudvalg Uddannelse er skrevet ind i mange overenskomster som en rettighed, medarbejderne har til løbende at udbygge den viden, de startede deres arbejdsliv med. Men der er ikke så mange steder, hvor bevidstheden om denne ret er lige så stor som f.eks kendskabet til løn og arbejdsvilkår. Nogle virksomheder har formuleret en uddannelsespolitik, der beskriver, hvad virksomheden overordnet har af ønsker og planer i forhold til uddannelse. Uddannelsespolitikken kan føre til en uddannelsesaftale mellem virksomheden og medarbejderne. Det er især de lidt større virksomheder, der har formulerede politikker og aftaler. Men mindre virksomheder kan også sagtens have aftaler om uddannelse. Hvis der i din virksomhed er et samarbejdsudvalg, kan du foreslå, at de tager uddannelse op og i fællesskab laver en uddannelsesaftale. Hvis din virksomhed ikke er stor nok til at have et samarbejdsudvalg, kan du snakke med virksomhedsledelsen, din tillidsrepræsentant eller med den/de personer, der laver løn- og personalearbejdet, om i fællesskab at lave en uddannelsespolitik og -aftale. Når der er udarbejdet en uddannelsesaftale, er det næste vigtige skridt, at den bliver kendt og brugt. Her har uddannelsesambassadøren den centrale rolle at fortælle kollegaerne om de muligheder, uddannelsesaftalen åbner op for, og hvordan den i praksis kan anvendes. Du kan se et eksempel på en uddannelsesaftale mellem en virksomhed og medarbejderne på næste side.

25 Eksempel på uddannelsesaftale Uddannelsesaftale Nedenstående uddannelsesaftale er indgået mellem virksomheden XX og de beskæftigede medarbejdere organiseret i 3F. 1 FORMÅL Formålet og intentionen med denne uddannelsesaftale er at forbedre virksomhedens konkurrenceevne på både kort og lang sigt og samtidig sikre, at medarbejderne er i besiddelse af de kompetencer, det kræver for at opnå fleksibilitet og omstillingsparathed og være en attraktiv arbejdskraft. 2 ORGANISATION Der nedsættes et paritetisk (arbejdsgiver og arbejdstager) sammensat uddannelsesudvalg med 2 repræsentanter fra ledelsen og 2 repræsentanter fra medarbejderne. Udvalget har til opgave at udstikke retningslinjer for virksomhedens uddannelsesplanlægning under hensyn til drift og økonomiske forhold. Personaleafdelingen er sekretær for udvalget og skal udmønte udvalgets beslutninger. 3 AFTALENS PLACERING Forslag 1 - (Aftalen som lokalaftale) Parterne ønsker at tilkendegive, at uddannelse er samarbejdsstof. Men da denne uddannelsesaftale også berører økonomi/løn, betragtes aftalen som en lokalaftale og følger overenskomstens regler for lokalaftaler inkl. opsigelse. Forslag 2- (Aftalen som Samarbejdsudvalgs (SU) -aftale). Uddannelsesudvalget refererer direkte til Samarbejdsudvalget. 4 ADMINISTRATION Personaleafdelingen, der er sekretær for uddannelsesudvalget, varetager f.eks. følgende opgaver: udarbejde oplæg og indstillinger til uddannelsesudvalget udarbejde uddannelsesplaner afholde informationsmøder efter anvisninger fra uddannelsesudvalget sørge for tilmeldinger til uddannelser/kurser sørge for hjemtagelse af diverse godtgørelser/refusioner. 5 LØN I forbindelse med uddannelse/kurser betales medarbejderne den løn, de ville have oppebåret afhængig af tidsrummet, som uddannelsen/kurserne afvikles på. Lønnen er pensions- og ferieberettiget. Ulempetillæg udbetales kun, hvis uddannelse/kurser afvikles i tidsrummet, hvor disse tillæg udbetales jf. overenskomsten. Transporttiden til uddannelse/kurserne er ikke at betragte som arbejdstid, men er den samlede transporttid over 2 timer, ydes der løn for den overstigende tid.

26 Transportgodtgørelse udbetales jf. regler om deltagelse i uddannelse og er omkostningsneutral for virksomheden, med mindre andet er aftalt. 6 EFTER ENDT UDDANNELSE/KURSER Enhver medarbejder, der har deltaget i uddannelse/kurser, har retten til at vende tilbage til virksomheden enten for at bestride sit gamle job eller for at bestride et job med krav, der er i overensstemmelse med de nyerhvervede kompetencer/kvalifikationer. 7 KOMPETENCENIVEAUER Alle nuværende medarbejdere skal gennemføre en Individuel Kompetence Vurdering (IKV). Uddannelsesudvalget træffer beslutning om tidsplan m.m. Den enkeltes IKV skal efterfølgende udmøntes i en individuel uddannelsesplan. Nye medarbejdere skal gennemføre en IKV, og forløbet skal iværksættes umiddelbart efter prøvetiden er udløbet. Den enkeltes IKV skal efterfølgende udmøntes i en individuel uddannelsesplan. Er der blandt medarbejderne behov for opkvalificering i forhold til læse-/staveområdet, skal dette prioriteres. 8 KOMPETENCEANERKENDELSE I forbindelse med alle uddannelser/kurser benyttes der kun institutioner, der kan give medarbejderne landsdækkende kompetencer/kvalifikationer. 9 REFUSIONER/ØKONOMI Personaleafdelingen hjemtager de refusioner, der er mulige jf. uddannelseslovgivningerne. Desuden hjemtages refusioner jf. overenskomstens kompetencefond. Skal der herudover søges om andre midler, er dette efter beslutning i uddannelsesudvalget. 10 JUSTERING/OPSIGELSE Aftalen kan opsigelse efter overenskomstens bestemmelse om opsigelse af en lokalaftale. Aftalen kan justeres til enhver tid, hvis parterne er enige herom. DATO: For Virksomheden For medarbejderne

27 Tema 14: Hvordan kommer jeg i gang På mange virksomheder er det tillidsrepræsentantens opgave at hjælpe kollegaerne med at komme i gang med og få gennemført uddannelse. Men tillidsrepræsentanter har travlt med en hel masse andre opgaver, og det kan knibe med at nå at arbejde så meget med uddannelsesområdet, som der er behov for. Derfor er der brug for en uddannelsesambassadør, der har fokus på uddannelse, og som ikke samtidig skal varetage alle tillidsmandsopgaverne. Du skal være opmærksom på, at uddannelsesambassadøren ikke har samme beskyttelse som tillidsrepræsentanten. INFORMER DIN LEDER... Når du kommer hjem fra kurset, er det en god ide at informere din leder om, at du har kendskab til de forskellige støttemuligheder, I som virksomhed kan benytte jer af. Du kan også fortælle din leder, at du selvfølgelig gerne vil samarbejde med hende/ ham om at finde de rigtige uddannelsestilbud og om at motivere kollegaerne til at deltage i uddannelse. Det vil sige, at du vil stille den indsigt og det netværk, du har i forhold til uddannelsesinstitutionerne, til rådighed for virksomheden til gavn for alle....og DINE KOLLEGAER Det er selvfølgelig også vigtigt, at kollegaerne på arbejdspladsen får at vide, at du nu er uddannelsesambassadør og hvad det betyder. Du kan f.eks. sætte et opslag op på en tavle, som alle på et eller andet tidspunkt ser. Eller du kan sende en fælles eller sms til dine kollegaer, hvis I ikke arbejder samme sted. Du kan også indkalde kollegaerne til et fyraftensmøde for at fortælle dem om de muligheder, der er for at komme på kursus. Nedenfor kan du se et eksempel på en kort tekst til opslagstavlen, eller sms. Kære kollegaer VIGTIGT ORIENTERING - VIGTIGT Dato Det her bliver spændende! Jeg har lige været på et kursus om uddannelse for at blive uddannet til at være ambassadør! Det vil sige, at jeg nu er virksomhedens uddannelsesambassadør, og jeg glæder mig meget til at komme i gang. Min opgave er at være med til at sikre, at alle vi medarbejdere får kendskab til hvilke efteruddannelsestilbud, der er relevante for os. Jeg kan også hjælpe dig med at finde ud af, hvad uddannelsen koster, og hvordan vi kan få tilskud fra vores fælles kompetencefond. Kom endelig og snak med mig. Jeg kommer også forbi dig. Hilsen fra din kollega Underskrift

28 Tema 15: Min egen ambassadørplan Forhåbentlig har du været tilfreds med kurset til uddannelsesambassadør og er fuld af gode ideer og planer for, hvordan du vil komme i gang på din egen arbejdsplads. Det er en god ide at skrive dine planer ned, så bliver det nemmere at holde fast i dem og huske hvilke forventninger og ambitioner, du har. Du vil helt sikkert komme ud for, at der bliver behov for at justere i din plan. Og det er helt OK. Gør dig selv den tjeneste at opdatere din plan og lave en note om, hvorfor du blev nødt til at justere. HVEM KAN BAKKE DIG OP? Du skal på forhånd overveje, hvem der kan bruges som løftestænger i dit arbejde. Det kan være en kollega, som du allerede nu ved vil være glade for at deltage i uddannelse, og som vil bakke dig op i forhold til at få uddannelse mere på dagsordenen i virksomheden. Det kan være tillidsrepræsentanten, eller det kan være en leder i virksomheden, som gerne vil have efteruddannet medarbejderne. VÆR BEVIDST OM SNUBLESTEN Lige så vigtigt er det at overveje, hvor der kan være snublesten eller huller i vejen, som du skal have lappet eller arbejde dig uden om. Hvem vil synes, at det er en dårlig ide, at du nu er uddannelsesambassadør? Hvem vil synes, at det ikke er nødvendigt med mere fokus på uddannelse? Kender du allerede nogle af dine kollegaer, som har svært ved at skrive og læse dansk, og som derfor ikke har lyst til at skulle på kursus? Hvordan kan du arbejde med deres modstand? Din anerkendende tilgang vil være en stor hjælp, når du skal tale med dem. Så du kan på forhånd overveje, hvordan du vil få indledt en god dialog. AMBASSADØRPLAN. Det kan gøre dit kommende arbejde mere overskueligt, hvis du opdeler din plan i faser. Prøv at lave en planlægning, hvor du starter med at se på resultatet altså hvad du ønsker at have opnået om tre måneder, om et halvt år eller om et år. Undersøg derefter hvilke aktiviteter, der skal gennemføres for at nå målet. På næste side kan du se et eksempel på, hvordan starten på en plan kan se ud.

29 EKSEMPEL PÅ AMBASSADØRPLAN Mål / resultat Overordnet aktivitet Delaktiviteter Tidstermin Kollegaer og ledelse anerkender uddannelsesambassadøropgaven og mig. To kollegaer har fået lavet en IKV og en uddannelsesplan Information og dialog Opslag, sms, . Møde med ledelsen. Samtaler med kollegaerne. Starter 1. marts. Afsluttes 31. maj. Starter 1. juni (husk sommerferie). Afsluttes 30. september.

30 Mål / resultat Overordnet aktivitet Delaktiviteter Tidstermin

31 Tema 16: Mine kontaktpersoner og uddannelsesnetværk Her vil vi foreslå, at du skriver alle dine uddannelseskontakter ind. Det vil sige de personer, som kan være dine livlinjer, når du løber ind i spørgsmål, du ikke lige kan svare på. Det er nemlig ingen skam at sige det ved jeg ikke, når det følges op af men jeg ved, hvem vi kan ringe til. Husk, at du også kan trække på både dine medkursister og underviserne. Navn Institution Telefon Adresse

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU TBF = tre bogstavs forkortelser EUC Erhvervs Uddannelses Center Syd Sønderborg - Tønder Haderslev Aabenraa 450 engagerede medarbejdere 75 lange og korte erhvervsuddannelser

Læs mere

Efteruddannelse og kompetenceudvikling

Efteruddannelse og kompetenceudvikling Efteruddannelse og kompetenceudvikling Mette Marcussen - SUS Lersø Parkallé 21 2100 København Ø Tlf. 32 54 50 55 Mail. mm@sus-udd.dk www.susudd.dk AMU Arbejdsmarkedsuddannelser AMU er korterevarende uddannelser

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Et godt tilbud til sektorens medlemmer

Et godt tilbud til sektorens medlemmer Kost- og Servicesektoren marts 2012 F O A F A G O G A R B E J D E Uddannelsespjece Et godt tilbud til sektorens medlemmer muligheder for grund- og efteruddannelse Indhold Forord 3 Erhvervsuddannelsen som

Læs mere

Dine efteruddannelsesmuligheder

Dine efteruddannelsesmuligheder Ansatte i regionerne Dine efteruddannelsesmuligheder Forord 3F vil med denne pjece sætte fokus på efteruddannelse og kompetenceudvikling for ansatte i Regionerne. En af grundene er bl.a. den teknologiske

Læs mere

VEU Center Fyn. Din guide til voksen- og efteruddannelse

VEU Center Fyn. Din guide til voksen- og efteruddannelse VEU Center Fyn Din guide til voksen- og efteruddannelse VEU Center Fyn Har til formål at vejlede og rådgive personer og virksomheder i forbindelse med voksen- og efteruddannelse Dækker følgende kommuner:

Læs mere

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning AVU FVU OBU Almen voksenuddannelse Forberedende Ordblindeundervisning voksenundervisning 2016-2017 VoksenUddannelsescenter Frederiksberg byder velkommen til undervisningsåret 2016-2017 I dette program

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Voksenlærling - er det dig?

Voksenlærling - er det dig? Voksenlærling - er det dig? A-kassen Fremtiden er faglært Indhold Voksenlærling... 3 Fakta om at blive voksenlærling... 4 Din løn... 4 Find en virksomhed... 5 Skoleuddannelsen... 5 Guide til arbejdsgiver,

Læs mere

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland.

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland. Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. Program Kompetencespindet og andre værktøjer Hvordan afdækkes kompetencebehovet

Læs mere

Det danske uddannelsessystem

Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem består af både et ordinært uddannelsessystem og et parallelt uddannelsessystem for voksen- og efteruddannelse. Pjecen beskriver uddannelsessystemet

Læs mere

RENGØRING OG UDDANNELSE. Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond

RENGØRING OG UDDANNELSE. Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond RENGØRING OG UDDANNELSE Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Fondens formål er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet i servicebranchen

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere

Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK. Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning. indvandrere Ønsker du at blive bedre til dansk? DANMARK Hej! Hola! Tjek hvad der findes af danskundervisning for indvandrere 2017 Forord Vi har alle behov for at kunne kommunikere med de mennesker, vi møder i hverdagen.

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling SOCIAL-SUNDHED Demens Guide til kompetence udvikling Indhold Forord 3 6 veje til mere viden om demens 4 AMU-uddannelser 5 Sammensatte AMU-forløb 7 Særlige efteruddannelsesforløb tilpasset den enkelte kommune

Læs mere

360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 2. juni 2015

360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 2. juni 2015 360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 2. juni 2015 Anette Barnhøj Uddannelseschef Mobil 4013 4675 E-mail anje@tietgen.dk www.tietgen.dk/tkc www.tietgen.dk/tkc 2 Hvad

Læs mere

Hver femte dansker har svært ved at læse denne tekst!

Hver femte dansker har svært ved at læse denne tekst! Hver femte dansker har svært ved at læse denne tekst! OECD Hjælp dine medarbejdere og kolleger til at læse bedre Hver femte dansker har svært ved at læse. Det kan I som HR-ansvarlige og tillidsrepræsentanter

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond RENGØRING OG UDDANNELSE Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Udviklingsfondens formål er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Din guide til AMU. Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere

Din guide til AMU. Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere Din guide til AMU mu Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere AMU er for alle AMU tilbyder voksen- og efteruddannelse for det danske arbejdsmarked. AMU henvender sig især til ufaglærte og faglærte

Læs mere

Notat - Uddannelsestilbud til ledige

Notat - Uddannelsestilbud til ledige Notat - Uddannelsestilbud til ledige Bilag til mødesag vedrørende uddannelsestilbud til ledige Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 23. september 2013. Notatet redegør nærmere om hvilke uddannelsestilbud de

Læs mere

DIALOG. om indvandrere på arbejdspladsen. Dialogværktøj til tillidsrepræsentanten

DIALOG. om indvandrere på arbejdspladsen. Dialogværktøj til tillidsrepræsentanten DIALOG om indvandrere på arbejdspladsen Dialogværktøj til tillidsrepræsentanten Maj 2005 2 DIALOG OM INDVANDRERE PÅ ARBEJDSPLADSEN Der er brug for dialog LO Århus har i 2004 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Protokollat om Handels- og Transportbranchens Udviklings- og Samarbejdsfond

Protokollat om Handels- og Transportbranchens Udviklings- og Samarbejdsfond Nedennævnte parter har i forligsinstitutionens regi indgået aftale om fornyelse af vikaroverenskomsten for en 3-årig periode. Aftalen indgår i et samlet mæglingsforslag, såfremt et sådant fremsættes af

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014

Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014 Tilsynserklæring for Vejle Privatskole 2013/2014 Af tilsynsførende Esen Hayaloglu Baggrund for tilsyn Vejle d. 10. april 2014 Jeg, Esen Hayaloglu, har fået fornøjelsen af at føre tilsyn med Vejle Privatskole

Læs mere

Forberedende voksenundervisning. Tag springet!

Forberedende voksenundervisning. Tag springet! Forberedende voksenundervisning Tag springet! 1 Hvem er Tradium Erhverv? Tradium Erhverv udbyder uddannelser og kompetenceløft primært under AMU programmet, og vores hovedfokus er at sikre vedvarende udvikling

Læs mere

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk AK-Samvirke Version 10 jan.2013 Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk Reglerne gælder kun personer i beskæftigelse og selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at Fælles fokus på læring HF & VUC FYN bygger bro til en fremtid med mere uddannelse bedre job og højere livskvalitet Strategi 2016 2019 Med udgangspunkt i denne vision uddanner vi unge og voksne i et miljø,

Læs mere

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af?

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af? Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen Syg i længere tid? Det sker ikke for mig. Ofte syg i kortere perioder? Nej, heller ikke. Det sker for naboen, måske, men ikke mig. Sådan tænker de fleste af os,

Læs mere

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE - NÅR DU ER I ARBEJDE - NÅR DU ER FYRET, MEN IKKE FRATRÅDT ENDNU STATENS VOKSENUDDANNELSES-STØTTE (SVU) ELLER GODTGØRELSE TIL VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE (VEU) LÆS HER HVORDAN

Læs mere

FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE

FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE 2 0 1 6 FÅ STØTTE TIL EFTERUDDANNELSE n D A N S K E S E R V I C E S U D V I K L I N G S F O N D Formålet for Danske Services Udviklingsfond, DSU, er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet i servicebranchen

Læs mere

Uddannelsesforbundet. EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015. v/gitte B. Larsen.

Uddannelsesforbundet. EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015. v/gitte B. Larsen. Uddannelsesforbundet EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015 v/gitte B. Larsen referat Gitte opridsede, at den 1. august 2015 træder den nye eud-reform i kraft.

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Projekt KLAR. Guidelines. Transfer af viden, holdninger og færdigheder. Kompetent Læring Af Regionen

Projekt KLAR. Guidelines. Transfer af viden, holdninger og færdigheder. Kompetent Læring Af Regionen Projekt KLAR Kompetent Læring Af Regionen Guidelines Transfer af viden, holdninger og færdigheder transfer af viden, holdninger og færdigheder opfølgning transfer ny læringskultur guideline til konsulenten

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

Lønsamtalen et ledelsesværktøj

Lønsamtalen et ledelsesværktøj Lønsamtalen et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse 1.Introduktion 2 2. Generelt om lønsamtalen. 2 3. Løntilfredshed..2 4. Samtalens 3 faser 3 4.1 Forberedelse..3 4.1.1 Medarbejdervurdering 3 4.2 Gennemførsel.4

Læs mere

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 LandboUngdom besluttede at foretage en undersøgelse af alle landbrugsskoleelevers uddannelses-, arbejds- og lønforhold

Læs mere

- få efteruddannet jeres medarbejdere og brug ledige som vikarer

- få efteruddannet jeres medarbejdere og brug ledige som vikarer Brug jobrotation - få efteruddannet jeres medarbejdere og brug ledige som vikarer Hvem har ikke brug for efteruddannelse? Prøv at se på jeres virksomhed i et uddannelsesperspektiv. Hvornår har I sidst

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kompetencebevis og forløbsplan

Kompetencebevis og forløbsplan Kompetencebevis og forløbsplan En af intentionerne med kompetencebevisloven er, at kompetencebeviset skal skærpe forløbsplanarbejdet og derigennem styrke hele skoleforløbet. Således fremgår det af loven,

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT TILLYKKE NY TILLIDSVALGT KÆRE TILLIDSVALGT (TV) Først og fremmest vil vi ønske dig velkommen i din nye rolle som frontfigur for kollegerne på din arbejdsplads og ikke mindst, som aktiv medspiller i HK

Læs mere

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk uddannelseshuset@esbjergkommune.dk

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Hvad kan jobcentret tilbyde unge med( særlige behov) udfordringer ud over ledighed.

Hvad kan jobcentret tilbyde unge med( særlige behov) udfordringer ud over ledighed. Hvad kan jobcentret tilbyde unge med( særlige behov) udfordringer ud over ledighed. Jobcentret skal som udgangspunkt hjælpe unge ledige til at komme i selvforsørgelse via uddannelse. Dette gøres gennem

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning

AVU FVU OBU. Almen voksenuddannelse. voksenundervisning AVU FVU OBU Almen voksenuddannelse Forberedende Ordblindeundervisning voksenundervisning I dette program kan du læse om: AVU - Almen Voksenuddannelse Svarer i niveau til 9. og 10. klasse Læs mere på side

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Sådan får du råd til uddannelse

Sådan får du råd til uddannelse Sådan får du råd til uddannelse - når du er i arbejde - når du er fyret, men ikke fratrådt endnu Statens voksenuddannelses-støtte (SVU) eller Godtgørelse til voksen- og efteruddannelse (VEU) Læs her hvordan

Læs mere

Almen voksenuddannelse (avu)

Almen voksenuddannelse (avu) 1 Almen voksenuddannelse (avu) Almen voksenuddannelse er et tilbud til voksne, som ønsker at forbedre deres almene kundskaber. Undervisningen i avu tilrettelægges som enkeltfagsundervisning, og det er

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Bilag C. Interview undersøgelsen

Bilag C. Interview undersøgelsen Bilag C. Interview undersøgelsen Indhold Tabel 1: Skolebaggrund... 3 Tabel 2: Forståelse af det skriftlige undervisningsmateriale... 4 Tabel 3: Behov for danskundervisning på et 3 dags kursus... 5 Tabel

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen

Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen Adgangskrav til erhvervsuddannelserne I Næstved Kommune var der i skoleåret 2013/2014 39 elever, der ved 9. klasses

Læs mere

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk

Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk AK-Samvirke Version 8 januar.2012 Erhvervsrettet voksen og efteruddannelse (VEU) og Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU) i hovedtræk Reglerne gælder kun personer i beskæftigelse og selvstændig erhvervsdrivende

Læs mere

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB INDHOLD Start din jobsøgning med at klarlæg dit/dine jobmål 3 Læg en plan 3 Her gik det særligt godt 3 Kom godt i gang med din ansøgning og CV 4 Dine faglige kompetencer

Læs mere

REFORMKOKS Færre voksne starter på erhvervsuddannelse Af Kristine Jensen Onsdag den 22. juni 2016, 05:00

REFORMKOKS Færre voksne starter på erhvervsuddannelse Af Kristine Jensen Onsdag den 22. juni 2016, 05:00 REFORMKOKS Færre voksne starter på erhvervsuddannelse Af Kristine Jensen Onsdag den 22. juni 2016, 05:00 Del: Antallet af voksne over 25 år der starter på en erhvervsuddannelse er faldet efter reformen

Læs mere

85 svar. Tilhørsforhold (85 svar) Trivsel. Er du glad for at gå på Gylling Efterskole? (12 svar) Har du nære venner på efterskolen?

85 svar. Tilhørsforhold (85 svar) Trivsel. Er du glad for at gå på Gylling Efterskole? (12 svar) Har du nære venner på efterskolen? 85 svar Accepterer svar Tilhørsforhold (85 svar) 69,4% Er du nuværende elev på Gylling Efterskole? Er du tidligere elev på Gylling Efterskole? Er du forældre til en nuværende eller tidligere elev på Gylling

Læs mere

Prøve i Dansk 3. Mundtlig del. Censor- og eksaminatorhæfte. Maj-juni 2009. Indhold: 1. Prøvens niveau og bedømmelsen. 2. Oversigt over prøven

Prøve i Dansk 3. Mundtlig del. Censor- og eksaminatorhæfte. Maj-juni 2009. Indhold: 1. Prøvens niveau og bedømmelsen. 2. Oversigt over prøven Prøve i Dansk 3 Maj-juni 2009 Mundtlig del Censor- og eksaminatorhæfte Indhold: 1. Prøvens niveau og bedømmelsen 2. Oversigt over prøven 3. Vejledende censor- og eksaminatorark 4. Prøveafholdelsen 5. Bedømmelsesskema

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

VEU-Center MidtØst. Én indgang til voksen- og efteruddannelse

VEU-Center MidtØst. Én indgang til voksen- og efteruddannelse VEU-Center MidtØst Én indgang til voksen- og efteruddannelse Vi hjælper dig bl.a. med : Uddannelsesplanlægning Grundlæggende Voksenuddannelse ( GVU ) Almene uddannelser Jobrotation Realkompetencevurdering

Læs mere

ErhvervsGrundUddannelsen - EGU... 3. Placering i uddannelsesbilledet... 3. Målgruppe... 4. Uddannelsesbeviset... 4. Opbygning... 5. Praktikdelen...

ErhvervsGrundUddannelsen - EGU... 3. Placering i uddannelsesbilledet... 3. Målgruppe... 4. Uddannelsesbeviset... 4. Opbygning... 5. Praktikdelen... VORDINGBORG KOMMUNE INDHOLD Denne folder skal informere om EGU. Informationen er henvendt til vejledere i Vordingborg Kommune og andre der ønsker grundlæggende viden om EGU og uddannelsens muligheder.

Læs mere

VIDENSSAMFUND? På hver sjette arbejdsplads er der nul uddannelse Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 16. december 2015, 05:00

VIDENSSAMFUND? På hver sjette arbejdsplads er der nul uddannelse Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 16. december 2015, 05:00 VIDENSSAMFUND? På hver sjette arbejdsplads er der nul uddannelse Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 16. december 2015, 05:00 Del: En undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter hos 3F afslører,

Læs mere

SVU I JOB TIL DIG, DER ER. Statens Voksenuddannelsesstøtte

SVU I JOB TIL DIG, DER ER. Statens Voksenuddannelsesstøtte SVU Statens Voksenuddannelsesstøtte TIL DIG, DER ER I JOB SVU - STATENS VOKSENUDDANNELSESSTØTTE Mulighed for uddannelse med økonomisk støtte SVU erstatter tabt arbejdsfortjeneste og gør det muligt for

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

11.000 unge tager folkeskolefag om

11.000 unge tager folkeskolefag om 7. juni 2012 ARTIKEL Af David Elmer 11.000 unge tager folkeskolefag om Sidste år tog 11.000 unge, der ellers havde mindst ni års folkeskole i rimelig frisk erindring, basale folkeskolefag om igen. Det

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Så har du mange gode grunde til at melde dig ind i Uddannelsesforbundet. Er du ansat på en erhvervsskole?

Så har du mange gode grunde til at melde dig ind i Uddannelsesforbundet. Er du ansat på en erhvervsskole? Så har du mange gode grunde til at melde dig ind i Uddannelsesforbundet Er du ansat på en erhvervsskole? Dit fællesskab Er du faglærer, vejleder eller konsulent på en teknisk erhvervsskole eller et AMUcenter?

Læs mere

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Udfordringen Udfordringen var en sammenlægning af to organisationer med 12 kilometers afstand mellem sig: Åparken

Læs mere

En styrket og sammenhængende overgangsvejledning

En styrket og sammenhængende overgangsvejledning En styrket og sammenhængende overgangsvejledning 93% af de unge starter på en ungdomsuddannelse når de forlader folkeskolen. Tallet har været stigende og er resultatet af en systematisering af uddannelsesplanlægningen

Læs mere

Spring ud i det! - job på almindelige arbejdspladser

Spring ud i det! - job på almindelige arbejdspladser Spring ud i det! - job på almindelige arbejdspladser Indhold Kolofon Spring ud i det 1. Oplag Udgiver: Servicestyrelsen, 2008 Tekst og redaktion: Stine Grønbæk Jensen Handicapenheden Servicestyrelsen Foto:

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne

Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Overblik over regeringens udspil til reform af erhvervsuddannelserne Klare mål Klare mål, klar ledelse og gode resultater hænger sammen. Regeringen ønsker derfor at opstille fire klare, overordnede mål

Læs mere

Barsel i balance om mænd, kvinder, arbejdsliv og barsel

Barsel i balance om mænd, kvinder, arbejdsliv og barsel Barsel i balance om mænd, kvinder, arbejdsliv og barsel Denne folder er først og fremmest skrevet til jer, der overvejer at få et barn, er gravide eller er på barselsorlov. Formålet med pjecen er dels

Læs mere

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE

SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE SÅDAN FÅR DU RÅD TIL UDDANNELSE - NÅR DU ER I ARBEJDE - NÅR DU ER FYRET, MEN IKKE FRATRÅDT ENDNU STATENS VOKSENUDDANNELSES-STØTTE (SVU) ELLER GODTGØRELSE TIL VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE (VEU) LÆS HER HVORDAN

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. 2008/1 LSF 60 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 084.377.021 Fremsat den 12. november 2008 af undervisningsministeren (Bertel

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond

HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond HK og 3F og Rederiforeningernes, Maritime Kompetenceudviklingsfond 3. Udg. - December 2015 1 Forord Er du ansat et rederi der er medlem af Danmarks Rederiforening, Bilfærgernes Rederiforening eller Rederiforeningen

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN 16. NOVEMBER 2015

MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN 16. NOVEMBER 2015 MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN HVAD VIL VI FORTÆLLE JER SIDE: 2 / Hvilke betingelser skal der til for at få dagpenge og hvor længe. / Hvad må jeg mens jeg får dagpenge.

Læs mere

Så kører Netværkslokomotivet

Så kører Netværkslokomotivet Så kører Netværkslokomotivet Skal du med? VEJLE 2013 Nye muligheder i hverdagen Kurser og efteruddannelse er vejen frem, når virksomhederne vil holde på arbejdskraften og når medarbejderne vil blive på

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Aktivitet Mål Ressourcer/barrierer Lang/kortsigtet

Aktivitet Mål Ressourcer/barrierer Lang/kortsigtet VEJLEDNING Mentorordning: De unge skal holdes i hånden ved hjælp af en mentor. Det er vigtigt med nogle, der kan "samle den unge op" og guide den Mentorordningen kan være 1) individuelt tilpassede forløb,

Læs mere

Aktiviteter i. Jobboxen. Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk. Juli august september

Aktiviteter i. Jobboxen. Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk. Juli august september Aktiviteter i Jobboxen Tilmelding via hjemmesiden Juli august september 2016 Kurser Skab overskud i hverdagen med en sund privatøkonomi På kurset sætter vi fokus på den nemme vej til en sund privatøkonomi.

Læs mere

1.Ansøgning til social - og sundhedsuddannelserne trin 1

1.Ansøgning til social - og sundhedsuddannelserne trin 1 1.Ansøgning til social - og sundhedsuddannelserne trin 1 SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPER MED START 2. Personlige data Navn Personnummer Er du dansk statsborger? Hvis nej, har du arbejds- og opholdstilladelse?

Læs mere

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Effektiv Jobsøgning Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Dagens program... Dagens Program CV et Hvordan vinkler du din baggrund til at besvare virksomhedens krav? Ansøgningen Hvad kan du tilbyde

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

DA's forslag til en ny integrationsindsats 3. december 2015 BTF

DA's forslag til en ny integrationsindsats 3. december 2015 BTF Integration af flygtninge DA's forslag til en ny integrationsindsats 3. december 2015 BTF Dok ID: 71561 Kort fortalt DA har 67 markante anbefalinger til ændring af integrationsindsatsen, som regeringen

Læs mere

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og VUC Syd Christian d. X s vej 39 6100 Haderslev www.vucsyd.dk 2. Formål Et partnerskab mellem Aabenraa

Læs mere