Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti har d. 7. oktober 2009 indgået aftale om budgettet for for Fredericia Kommune.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti har d. 7. oktober 2009 indgået aftale om budgettet for 2010-2013 for Fredericia Kommune."

Transkript

1 Budgetforlig Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti har d. 7. oktober 2009 indgået aftale om budgettet for for Fredericia Kommune. Økonomiske målsætninger Den danske økonomi er hårdt ramt af finanskrise og stigende ledighed, og det gør dette års budgetlægning endog meget vanskelig for landets kommuner. I Fredericia Kommune har vi gennem de seneste to år været igennem en nødvendig tilpasning af økonomien, som andre kommuner først tager fat på nu. Vi har derfor ikke behov for at reducere serviceniveauet eller sætte skatten op. Det betyder, at udgangspunktet for årets budgetlægning i Fredericia Kommune har været væsentlig bedre end for mange andre kommuner. Fredericia Kommune har gennem de seneste år investeret massivt i udvikling af kommunen til glæde for borgere og virksomheder. Og resultaterne begynder at vise sig i form af nye borgere og virksomheder, der har givet flere arbejdspladser og stigende skattegrundlag. Forligspartierne ønsker at fastholde den positive udvikling gennem fortsatte investeringer i udvikling af kommunen. Forligspartierne har lagt vægt på, at kommunens økonomi fortsat er i balance, samtidig med at skatten holdes i ro. Kommunerne er underlagt snævre økonomiske rammer, hvilket blandt andet er kommet til udtryk i en særdeles stram aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi i På trods af det, er det i budgettet for lykkedes at overholde de økonomiske målsætninger og samtidig finde midler til en række serviceløft og nye initiativer for udvalgte grupper af borgere i Fredericia. Det sker ved at forligspartierne har indarbejdet udviklings- og effektiviseringstiltag, der tilsammen skaber yderligere råderum for 10 mio. kr. i 2010 stigende til 24 mio. kr. i 2013, uden at forringe serviceniveauet. Der er i budgetforliget afsat 25 mio. kr. ekstra i 2010 til fastholdelse af serviceniveauet og til en række nye tiltag. Aftalen mellem regeringen og KL er en anlægsaftale, hvor der er afsat ekstra midler til investeringer på de borgernære områder (dagpasning, skoler, idrætsanlæg til børn og unge samt ældreområdet). Forligspartierne er enige om at udnytte dette ekstra råderum til tiltrængte investeringer i kommunens ejendomme. Der er nye anlæg for 59 mio. kr. i Sammen med det eksisterende anlægsprogram vil der i Fredericia blive investeret mere end 280 mio. kr. i de kommende år på anlægsområdet. Heraf er de

2 67 mio. kr. til færdiggørelse af Ydre Ringvej, som forudsat i sidste års budgetforlig mellem Socialdemokraterne og SF. En offensiv og aktiv arbejdsmarkedsindsats Med den nye arbejdsmarkedspolitik har Fredericia Kommune fået et godt afsæt til at føre en mere offensiv og aktiv arbejdsmarkedsindsats. Forligspartierne er enige om, at vi vil være endnu bedre på arbejdsmarkedsområdet og ønsker at udvikle indsatsen på området. Det betyder bl.a., at vi vil give langt flere meningsfulde uddannelses- og aktiveringstilbud. Den forstærkede indsats vil over tid betyde lavere udgifter/øgede refusioner. Mangfoldighed, udfoldelse og høj faglighed på børne- og ungdomsområdet Kommunen har altid haft en særlig opmærksomhed på handicapområdet. Tilbud og indsatser er løbende tilpasset udviklingen, og der har ikke været besparelser på området. Med dette budgetforlig kommer Fredericia Kommunes årlige udgifter til handicappede børn og voksne over 300 mio. kr. For at sikre at vi kan fastholde serviceniveauet i vores specialskoler/sfo reguleres budgettet for den stigende efterspørgsel. På klubområdet ønsker vi i de kommende år at etablere flere klubpladser til unge handicappede. Der afsættes derfor yderligere 1 mio. kr. om året til dette. Derudover afsættes der 1,1 mio. kr. pr. år til etablering af et kombineret klub/aflastningstilbud til 6 unge autister, ligesom der afsættes 0,4 mio. kr. pr. år til etablering af et aflastningstilbud i institutionen Stendalen til småbørn med handicap. For at forsætte den positive udvikling med etablering af lokale tilbud til udsatte børn og unge udvides tilbuddet i Børnehuset og Basement, hvor der afsættes hhv. 0,3 mio. kr. og 1,9 mio. kr. pr år til drift af disse tilbud. For at støtte pædagoger og lærere i arbejdet med børn med særlige behov afsættes midler til fortsat ansættelse af koordinerende kontaktpersoner (KKP er) i distrikterne. For at understøtte handleplanen for at få flere unge til at tage en ungdomsuddannelse afsættes midler til etablering af en E-klasse, der er en klasse for unge skoletrætte, som ved en kombination af skolegang og erhvervsarbejde sikres kompetencer til at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. Til udvidelse af Ungdomsskolens aktiviteter afsættes 0,2 mio. kr. På daginstitutionsområdet afsættes en pulje på 0,5 mio. kr. som kan understøtte institutionernes arbejde med rummelighedsstrategien og give mulighed for ekstra og fleksible normeringer.

3 I samarbejde med Middelfart Kommune etableres nu en fælles tandreguleringsklinik i Domus Axel. Vi vil dermed fremtidssikre dette område, da en fælles klinik vil sikre et højt fagligt niveau og dermed mindske sårbarheden. På børn- og ungeområdet afsættes i alt 33 mio. kr. ekstra i 2010 til nye anlæg og renovering, idet forligspartierne er enige om, at moderne og nyrenoverede fysiske rammer er vigtige forudsætninger for børn og unges udfoldelse. Fra 2011 bliver det obligatorisk at tilbyde mad til alle børn i kommunens daginstitutioner, og til finansiering af denne ordning hæves forældrebetalingen tilsvarende fra 25 % til 30 %. De små børn i vuggestuen får i forvejen mad og daginstitutionerne i Fredericia kan indføre mad til børnehavebørnene i løbet af Forældrebetalingen for de 3-5 årige hæves først fra den dag, hvor institutionen indfører madordningen. Forligspartierne er enige om, at der gives tilskud til nedsættelse af forældrebetalingen til de 0-2 årige i Således at taksterne først hæves til 30 % i Forligspartierne er samtidig enige om at sikre, at der er de nødvendige køkkenfaciliteter til at håndtere denne nye opgave. IT strategien for folkeskolerne i Fredericia Kommune betyder bl.a., at eleverne efter sommerferien har kunnet medbringe deres egne pc ere og koble dem til internettet via kommunens skole-net. Samtidig kobles der stadig flere smartboards og andet undervisningsudstyr på skole-nettet. Dette betyder, at der er pres på kapaciteten i skolernes netværk, trådløse adgangspunkter m.v. I ændringsforslaget er der derfor afsat 1 mio. kr. til opgradering af netværket på skolerne til afhjælpning af problemerne. Endvidere er der afsat 0,7 mio. kr. årligt til forbedringer af udearealer, skolegårde og legepladser til understøttelse af leg, bevægelse og sundhed. Kultur og fritid Forligspartierne ønsker at afskaffe ventelisterne til Den kreative Skole, så alle børn og unge får mulighed for at deltage i musikundervisning. Forligspartierne ønsker at fastholde kommunens bidrag til såvel eliteidrætten som breddeidræt. Derfor fortsætter indsatsen omkring eliteidræt i kommunen og der afsættes midler til Idræt7000. Hertil kommer, at sponsoraterne til Fredericia HK og Fredericia FC fortsætter i 2010 og Ved sidste års budgetlægning blev der afsat 15 mio. kr. som støtte til en ny hal i Erritsø og en ny hal i Taulov. Denne investering fastholdes. Samtidig afsættes der over de næste 2 år mere end 8 mio. kr. til vedligehold af Fredericia Idrætscenter. Hertil kommer et øget driftstilskud til Bredstrup Pjedsted hallen i 2010 og 2011.

4 Med budgetforliget er der afsat midler til etablering og drift af lokal TV i Fredericia. Det er tanken, at den bærende arbejdskraft i projektet er frivillig. Madsby Legepark skal fortsat være et væsentligt udflugtsmål, der er med til at sætte Fredericia på landkortet med mere end årlige besøgende. Derfor er det vigtigt, at der sker den nødvendige renovering af området, så det positive billede kan fastholdes. Samtidig investeres der i et nyt tog til Madsby Legepark, som dog finansieres over en årrække ved øgede indtægter (finansieret tillægsbevilling). Forligspartierne ser gerne, at toget kan drives med biogas. Natur og miljø Forligspartierne er enige om, at kommunens indsats på natur og miljøområdet skal forstærkes på vandløbs- og genopretningsområdet. Fredericia overtager fra 1. januar 2010 formandskabet i Green Cities samarbejdet. Det er en stor opgave, men samtidig er det en vigtig opgave, som vil være med til at sætte Fredericia kommune endnu mere på Danmarkskortet over særligt miljøbevidste kommuner en opgave, vi ser frem til at løse. Forligspartierne er enige om, at varetagelse af sekretariatsopgaven skal ske inden for de nuværende økonomiske rammer. Til gengæld skal der ske en afsøgning af mulighederne for via fondsmidler og lignende at gennemføre yderligere grønne projekter til realisering af Naturplanen. Der er afsat ekstra midler til vedligeholdelse og tilsyn med kommunens vandløb. På naturgenopretningsområdet afsættes midler til genetablering af Holm Sø. De kommunale skove har de seneste år oplevet stærkt faldende priser på det træ, som afsættes. Området kompenseres for dette udgiftstab. Pleje og voksne handicappede Som for handicappede børn og unge er der også et øget behov for at følge med udviklingen og efterspørgslen for voksne med særlige behov. Derfor ønsker forligspartierne at der skal tilføres flere midler til de såkaldt 85 sager og til indsatsen for voksne udviklingshæmmede, samt at der sker en videreførelse af projektet for unge sindslidende. Forligspartierne er enige om at styrke udviklingen af gode lokale tilbud for handicappede i Fredericia Kommune. Der etableres et botilbud for unge autister mellem 16 og 24 år, der både skal være permanente botilbud og træningspladser med det sigte at forberede den unge til et liv i egen bolig. Boligplanen for demente over 65 skal gennemføres, således at vi også fremadrettet kan tilbyde vore demente et kvalitetstilbud. Der er enighed om at renovere og ombygge Øster Elkjær. Ombygningen omfatter også et nyt aktivitetscenter.

5 Forligspartierne er enige om, at socialt bedrageri og sort arbejde er helt uacceptabelt, og at der skal sættes ekstra ind for at forebygge og afsløre dette. Sundhed Alle borgere, der har behov for høreapparater, skal naturligvis have høreapparater, der dur. Men de nuværende regler har fået udgifterne til at eksplodere. Det skyldes især, at borgerne kan få høreapparater fra et privat hørecenter, hvor udgiften er langt højere end hvad kommunen selv vil skulle betale. Da forligspartierne forventer, at lovgivningen på området vil blive ændret for at modvirke den utilsigtede udgiftsvækst på området, afsættes der kun ekstra midler til høreapparater i Fremme af cyklisme Fredericia Kommune har i 2009 udarbejdet en ambitiøs plan for fremme af cyklisme. Planen, som tager udgangspunkt i cykelhandlingsplanen fra 2005, lægger op til en markant indsats for at forbedre fremkommelighed, sikkerhed og komfort for cyklisterne i Fredericia Kommune. At få flere til at bruge cyklen til skole, til arbejde og i fritiden har mange gavnlige effekter på områderne sundhed, miljø og trafikbelastning, som alle er højt prioriterede områder for Socialdemokraterne og SF. Forligspartierne ønsker med budget at sætte handling bag planerne, hvorfor der afsættes ekstra 15 mio. kr. over tre år til realisering af projekterne i planen. I forvejen indeholder budgettet 6 mio. kr. til nye cykelstier. Højt prioriterede projekter omfatter nye cykelstier ved Skærbæk, Bredstrup-Pjedsted og Trelde/Bøgeskov. Der er søgt om tilskud fra statens pulje til cyklistprojekter, hvorfor der er mulighed for, at staten vil støtte projektet med op til 50 % af kommunens investering. Kommunale ejendomme Der har i en lang årrække været et stærkt fokus på energiforbruget i de kommunale ejendomme, og Fredericia Kommune er i dag en af de mindst energiforbrugende kommuner i Danmark. Forligspartierne er enige om at fastholde og udvikle dette fokus, bl.a. gennem partnerskabsaftalen med DONG Energy A/S, som blev indgået sidste år. Nedsættelse af vandafledningsafgiften fra 28 kr./m³ til 16,73 kr./m³ i 2010 vil også være med til at bringe balance i de decentrale institutioners energiudgifter.

6 Forligspartierne anerkender, at Fredericia Kommune i lighed med alle andre kommuner har et betydeligt efterslæb i vedligeholdelse og renovering af kommunens ejendomme. I 2010 er der via kvalitetsfondsmidler afsat 75 mio. kr. til investeringer på de borgernære områder. Herudover ønsker forligspartierne at afsætte yderligere 3 mio. kr. årligt fra til de øvrige kommunale ejendomme. Dermed er der samlet afsat 160 mio. kr. over de kommende 4 år til renovering, vedligeholdelse og udbygning af kommunale ejendomme. De kommunale udlejningsboliger på Hyrdevej har et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb af en sådan størrelse, at det giver et stort pres på de kommunale midler til bygningsvedligeholdelse. Derfor skal det undersøges, om kommunen skal afhænde boligerne til fx et almennyttigt boligselskab som fremover skal stå for udlejningen af boligerne, men sådan at kommunen i fuldt omfang har anvisningsretten til boligerne. Undersøgelsen herom skal være tilendebragt inden udgangen af En effektiv og veldrevet kommune Forligspartierne er enige om, at Fredericia Kommune fortsat skal være en effektiv og veldrevet kommune. Det stiller krav om god ledelse, billig administration samt løbende udvikling og effektivisering af den kommunale organisation og opgaveløsning. Forligspartierne anerkender det ledelsesarbejde der udføres overalt i kommunen og som er medvirkende til at sikre en effektiv og borgerorienteret kommune, der samtidig er en god arbejdsplads for de over 4000 ansatte. Forligspartierne udtrykker samtidig stor tilfredshed med det arbejde, der udføres af kommunens jurister for at sikre, at den kommunale organisation baserer sit virke på lovlige beslutninger, og at borgernes retskrav opfyldes. Forligspartierne anerkender ligeledes den effektive kommunale administration, der også i år er den næstbilligste i Region Syddanmark og placeret i den bedste fjerdedel på landsbasis regnet på nettoudgifter og korrigeret for udgiftsbehov. En slank og lærende kommune skal fortsat være vores mål. Forligspartierne er enige om at der fortsat skal være fokus på udvikling og effektivisering af den kommunale opgaveløsning. Samlet skal der gennemføres udvikling og effektiviseringer i den kommunale organisation på 10 mio. kr. i 2010 stigende til 24 mio. kr. i Der vil ikke ske afskedigelser som følge af de udviklings- og effektiviseringstiltag, der er indarbejdet i dette budgetforlig eventuelle nedlæggelse af stillinger vil kunne ske ved naturlig afgang og omlægninger. Ud over de gevinster, der kan hentes via en offensiv og aktiv arbejdsmarkedsindsats, er forligspartierne enige om følgende initiativer:

7 Reduktion af takster på det specialiserede socialområde KKR Syddanmark har opfordret kommunerne til at nedsætte taksterne med 2 %. Da taksterne er omkostningsbaserede betyder dette samtidig, at også udgiftsniveauet skal sænkes med 2 %. Det betyder for Fredericia Kommunes vedkommende en besparelse på 2,7 mio. kr. årligt. Styrkelse af Indkøbsfunktion og øget indkøbsbesparelse Fredericia har gennem de senere år arbejdet intensivt med at hente besparelser gennem bedre indkøbsaftaler. Frem til 2009 har dette i alt givet besparelser i størrelsesordenen 13 mio. kr. årligt. I 2010 vil der med budgetforliget blive satset yderligere på at optimere på kommunens indkøb. Gennem en styrkelse af indkøbsfunktionen er det forventningen, at der netto kan hentes yderligere 2,5 mio. kr. årligt i form af bedre indkøbsrabatter. Øget digitalisering Der er afsat en pulje på 5 mio. kr. øget digitalisering, hvor der efterfølgende kan hentes effektiviseringsgevinster. Investeringer er både til implementering af de statslige initiativer vedrørende digitalisering og til egne nye digitaliseringsprojekter, der yderligere kan understøtte mere effektive arbejdsgange fx gennem afskaffelse af papirdokumentation, selvbetjeningsløsninger, digitalisering af kommunikation med borgerne (bl.a. sparet porto)m.m. Der vil fra 2011 kunne hentes effektiviseringsgevinster som følge af investeringerne i øget digitalisering, og digitaliseringspuljen vil allerede i 2013 har tjent sig selv ind. Statslige tiltag til overholdelse af aftalen mellem regeringen og KL Frigørelse af ressourcer i kommunerne til borgernær service skal ske i et samspil mellem regeringen og kommunerne. Som en del af kommuneaftalen skal regeringen komme med en handlingsplan indeholdende initiativer, som frigør ½ mia. kr. Handlingsplanen er offentliggjort i september og indeholder en række initiativer, som Fredericia allerede har arbejdet med, bl.a. digitalisering, indkøb og sygefravær. Men den indeholder også initiativer, som skal afbureaukratisere den kommunale opgaveløsning. Forligspartierne er enige om at Fredericia Kommunes andel vedr. afbureaukratisering indarbejdes med en pulje på 2 mio. kr. årligt. Initiativerne vedrører primært arbejdsmarkedsområdet og det sociale område. Direktionen anmodes om at foretage en nærmere analyse af de statslige initiativer og muligheden for at høste de gevinster som gennemførelsen skal medføre. Analyse skal forelægges byrådet primo Pulje budgetreduktioner fortrinsvis ved effektivisering Direktionen får til opgave at fremkomme med oplæg til yderligere effektiviseringer som efterfølgende skal godkendes af byrådet primo 2010.

8 Vandafledningsbidrag sættes ned Nedsættelse af vandafledningsafgiften fra 28 kr./m³ til 16,73 kr./m³ i 2010 vil betyde en mindreudgift for en typisk familie med et årligt vandforbrug på 150 m 3 på lidt over kr. Nedsættelsen af vandafledningsbidraget har desuden betydelig positiv effekt for mange af produktionsvirksomhederne i kommunen. Det er vigtigt for forligspartierne, at det på trods af nedsættelsen af vandafledningsbidraget er muligt at fastholde spildevandsområdets investeringsplan omkring renovering af ledningsnet og renseanlæg samt ikke mindst den nødvendige klimatilpasning af spildevandssystemet. Henning Due Lorentzen Socialdemokraterne Jane Findahl Socialistisk Folkeparti Henning Due Lorentzen Socialdemokraterne Jane Findahl Socialistisk Folkeparti

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

Varde Byråd besluttede i 2014, at naturen skulle være omdrejningspunktet for Varde Kommune under overskriften Vi i naturen.

Varde Byråd besluttede i 2014, at naturen skulle være omdrejningspunktet for Varde Kommune under overskriften Vi i naturen. Forligstekst Der er mellem partierne Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået budgetforlig, som danner rammerne for udviklingen af Varde Kommune for de kommende

Læs mere

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Økonomiudvalg Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Besparelse administration -5,0-5,0-5,0 Hele organisationen skal bære en andel af besparelsen på 5 mio. kr. på

Læs mere

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING I min tale til Kommunalbestyrelsens 1. behandling af budgettet var mit hovedbudskab, at det kunne blive vanskeligt, at nå frem til et

Læs mere

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Den 21. september 2015 Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

Valgprogram 2013-2017

Valgprogram 2013-2017 Valgprogram 2013-2017 Sammen om forandring Vi mærker det allerede nu, men også efter krisen vil meget forandre sig. Forudsætningerne for kommunens virke vil blive anderledes. Måden, kommunen skal arbejde

Læs mere

Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik

Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik Budgetforslag fra Socialdemokraterne Borgere med handicap Med de senere års store omvæltninger inden for det sociale område, en ny handicappolitik samt status på handicap-politikken på vej, er der behov

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015 Budgetforlig Budgetforlig vedr. budget 2015 Partierne Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, har den 11. september 2015 indgået et budgetforlig for budget 2015 samt overslagsårene 2016, 17 og

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Favrskov Kommune 12. juni 2013. Aftale om etablering af nye haller i Hadsten, Søften og Hammel

Favrskov Kommune 12. juni 2013. Aftale om etablering af nye haller i Hadsten, Søften og Hammel Favrskov Kommune 12. juni 2013 Aftale om etablering af nye haller i Hadsten, Søften og Hammel 1. Indledning Borgmester Nils Borring Socialdemokraterne Erling Kvist Andersen Venstre Anders G. Christensen

Læs mere

Bedre forhold for børn og voksne med handicap

Bedre forhold for børn og voksne med handicap BUDGETFORSLAG FRA SF Bedre forhold for børn og voksne med handicap - Aarhus Kommune bruger langt færre penge på børn og voksne med handicap, end mange andre kommuner. Det kan Aarhus Byråd ganske enkelt

Læs mere

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Center for Børn og Undervisning September 2012 Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Ishøj Kommunes

Læs mere

Emne: Status for hospitalernes og psykiatriens økonomi for 2011 med udgangen af maj måned

Emne: Status for hospitalernes og psykiatriens økonomi for 2011 med udgangen af maj måned REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 11. august 2011 Sag nr. 2 Emne: Status for hospitalernes og psykiatriens økonomi for 2011 med udgangen af maj måned 1 bilag Amager Amager Hospital - Total

Læs mere

NY VEJ FOR FREMTIDEN

NY VEJ FOR FREMTIDEN Budgetforslag 2016-2019 Venstre - Konservative - Dansk Folkeparti NY VEJ FOR FREMTIDEN Albertslund er en dejlig by, men er desværre i en alvorlig økonomisk situation. Partierne Dansk Folkeparti, Venstre

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre har fremsendt 34 ændringsforslag til budget 2016 under følgende overskrifter: Skatteforhøjelse på 0,4 % (indkomstskatten) og en

Læs mere

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer Velfærd gennem vækst Budgettet for 2015 afspejler en kommune, der så småt ser solen på den anden side af den økonomiske krises uvejr. Kursen med stram økonomistyring holdes, og der investeres målrettet

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 10.1 10 Social

Læs mere

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår Vi har igen i år indgået et bredt budgetforlig. Det samlede resultat er økonomisk i balance vi respekterer aftalen

Læs mere

Budgetaftale for budgetåret 2016 og overslagsårene 2017, 2018 og 2019.

Budgetaftale for budgetåret 2016 og overslagsårene 2017, 2018 og 2019. Budgetaftale for budgetåret 2016 og overslagsårene 2017, 2018 og 2019. Partierne Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal

Læs mere

Vurderingen fra Jobcentret er, at der skal etableres mellem 80 til 100 seniorjob i Assens Kommune i 2013.

Vurderingen fra Jobcentret er, at der skal etableres mellem 80 til 100 seniorjob i Assens Kommune i 2013. Personalepolitiske og økonomiske overvejelser vedr. seniorjob Assens, den 6. marts 2013/CB 1. Formål Nedenfor følger en beskrivelse af krav og forventninger til kommunale seniorjob og herunder økonomien,

Læs mere

Økonomi 2014-2020 STRATEGI 2020

Økonomi 2014-2020 STRATEGI 2020 Økonomi 2014-2020 STRATEGI 2020 Indhold Kolofon... 0 CFD - økonomi 2014-2020... 1 PSO... 2 Tolke... 2 Konsulenter... 3 Kompetencecenter... 4 CFD i alt... 4 Investeringer... 4 Kolofon Rettet til nyt navn

Læs mere

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev Årsplan 2016 Sammen skaber vi et stærkere Herlev Januar 2016 1 Indhold Indledning... 3 Sammen skaber vi et stærkere Herlev... 4 Måltal i årsplanen som aktivt styringsredskab... 4 1. fælles måltal: Herlev

Læs mere

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab Sundhedsudvalget Halvårsregnskab - pr. 30. juni 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17

Læs mere

Proces og rammer BUDGET

Proces og rammer BUDGET Proces og rammer BUDGET 2016 Budgetlægning 2016-2019 Indledning Kommunalbestyrelsen vedtog den 27. januar 2015 Tidsplan og proces for budget 2016. Processen er struktureret omkring 3 spor Spor 1 Struktur

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. U-401 x Styrkelse af behandlingstilbud tæt på borgeren Politikområde 401 Ældre et omhandler en styrkelse af de interne ressourcer til behandlingstilbud tæt på borgerne i Favrskov Kommune. Det forslås,

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge Januar 2014 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye skolereform.

Læs mere

En styrket indsats over for unge ledige

En styrket indsats over for unge ledige En styrket indsats over for unge ledige Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om En styrket

Læs mere

Aftale mellem direktionen og chefen for Familie og Børn for 2012

Aftale mellem direktionen og chefen for Familie og Børn for 2012 Aftale mellem direktionen og chefen for Familie og Børn for Chefen for Familie og Børn er forpligtet til at arbejde målrettet på at efterleve og opfylde aftalens indhold, herunder nedenstående politiske

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

Kun boliger vil få støtte til solceller

Kun boliger vil få støtte til solceller Kun boliger vil få støtte til solceller Partierne bag energiforliget sætter nu et loft på 20 MW solceller om året, der kan opnå den forhøjede støtte. Det skal sikre en jævn og økonomisk ansvarlig udbygning

Læs mere

Budgetaftale 2009 i Horsens Kommune mellem Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Budgetaftale 2009 i Horsens Kommune mellem Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti. Budgetaftale 2009 i Horsens Kommune mellem Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti. De overordnede økonomiske realiteter præger naturligvis såvel Horsens Kommunes som andre kommuners

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2017.

DREJEBOG FOR BUDGET 2017. Syddjurs Kommune 5. januar 2016 DREJEBOG FOR BUDGET 2017. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen tager højde for de aftaler

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Flerårsaftale for de erhvervssrettede ungdomsuddannelser i perioden 2010-2012 (5. november 2009) Aftale om flerårsaftale

Læs mere

Prisloft i udbud for Kriegers Flak

Prisloft i udbud for Kriegers Flak Prisloft i udbud for Kriegers Flak Der er på baggrund af energiaftalen fra 2012 igangsat et udbud for opførelsen af en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak. Udbuddet forventes afsluttet i november 2016,

Læs mere

En udfordring for MED-hovedudvalg 2016. Bent Gravesen

En udfordring for MED-hovedudvalg 2016. Bent Gravesen En udfordring for MED-hovedudvalg 2016 Bent Gravesen Hvad er omprioriteringsbidrag? At flytte penge fra borgernær service og direkte over i statskassen F.eks. færre hænder til vores børn i daginstitutioner

Læs mere

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Økonomiske konsekvenser af ændret lovgivning for efterspørgselsstyret

Økonomiske konsekvenser af ændret lovgivning for efterspørgselsstyret Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen NOTAT Økonomiske konsekvenser af ændret lovgivning for efterspørgselsstyret indsats i 2012 Folketinget har i foråret 2012 vedtaget en samlet

Læs mere

Budgetaftale 2016 og 2015 med henblik på drøftelse af budget 2017

Budgetaftale 2016 og 2015 med henblik på drøftelse af budget 2017 Økonomi & Effekt Holbæk, den 14. april 2016 og 2015 med henblik på drøftelse af budget 2017 Til igangsættelse af drøftelser vedrørende budget 2017 giver vi et overblik over aftaler for budgetterne 2016

Læs mere

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST SOCIALUDVALG Side: 1 FORELØBIGT UDKAST Socialudvalget Generelt: 1000 kr. 2010 2011 2012 2013 1) Generel rammebesparelse -1.000-1.000-1.000-1.000 I alt -1.000-1.000-1.000-1.000 1: Generel rammebesparelse

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Politisk aftale om Storebæltstakster mv.

Politisk aftale om Storebæltstakster mv. 26. maj 2005 Politisk aftale om Storebæltstakster mv. Forligspartierne omkring Storebæltsforbindelsen (Venstre, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti) er enige om, at der i lyset af den fortsat

Læs mere

Notat. 1. budgetopfølgning 2015 - Skoleudvalget. Pr. 28. februar. Dato: 3. marts 2015 Sagsnr.: 2015-002615-1

Notat. 1. budgetopfølgning 2015 - Skoleudvalget. Pr. 28. februar. Dato: 3. marts 2015 Sagsnr.: 2015-002615-1 Løn og Økonomi - Team Økonomi Middelfart Kommune Søndergade 65 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5046 cvr.: 29189684 Dato: 3. marts 2015 Sagsnr.: 2015-002615-1 Morten.AastrupLaustsen@middelfart.dk

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

307. Forslag til Klimatilpasningsplan

307. Forslag til Klimatilpasningsplan 307. Forslag til Klimatilpasningsplan Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen. Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller, 1. at forslag til Klimatilpasningsplan, med tilhørende ændringsforslag

Læs mere

Kommunalvalg 2009. Handling bag ordene

Kommunalvalg 2009. Handling bag ordene Kommunalvalg Socialdemokraterne 2009 i Århus I Århus er vi ambitiøse, når det gælder folkeskolen. Det er her, vi giver vores børn en solid grunduddannelse, der ruster dem til deres videre tilværelse. Og

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

Vejledning i brug af regnearket

Vejledning i brug af regnearket Vejledning i brug af regnearket Generelt -= indtægter eller besparelser + = udgifter Budget & Analyse (tlf. 72 10 73 67) hjælper gerne med udfyldelsen af arkene! Fanebladene Budgetforslag Viser resultatet

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Pårørendemøde d. 24/11-15 1/7. Velkommen 2. Helle orienterede om siden sidst og året som er gået i pårørenderådet.

Pårørendemøde d. 24/11-15 1/7. Velkommen 2. Helle orienterede om siden sidst og året som er gået i pårørenderådet. Pårørendemøde d. 24/11-15 Dagsorden 1. Velkommen 2. Opfølgning fra sidste møde den 28. april 2015 3. Valg til pårørenderådet året i pårørenderådet 4. Information og drøftelse af aktuelle emner, herunder

Læs mere

Vi bygger fremtidens Skive Kommune

Vi bygger fremtidens Skive Kommune Vi bygger fremtidens Skive Kommune Socialdemokraterne vil, at der sættes gang i Skive Kommune igen. Vores vision er et helt Skive hvor der er plads til alle og brug for alle. Vi er 48.000 borgere med en

Læs mere

Strukturanalyse Ældreområdet 2010

Strukturanalyse Ældreområdet 2010 Strukturanalyse Ældreområdet 2010 Indhold 1. Indledning... 2 2. Sammenfatning.. 2 3. Kort beskrivelse af nuværende struktur. 3 4. Beskrivelse af alternative strukturer.. 4 5. Kan scenarier kombineres.

Læs mere

Prioritet Ark Omr. Nr Projektnavn

Prioritet Ark Omr. Nr Projektnavn Oversigt over udvidelsesforslag 28. juli 2015 Udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget Budget 2016 Pol. Basis Prioritet Ark Omr. Nr Projektnavn 2016 2016 2017 2018 2019 1 51 Kultur 1 Biografen 1 & 2,Tønder-øget

Læs mere

Budget Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i kr.

Budget Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i kr. ÆNDRINGSFORSLAG STILLET AF: Negative beløb = indtægt Regnskab 2015 Budget 2017-2020 - Hovedoversigt - Ændringsforslag til 2. behandling. Alle beløb i 1.000 kr. Oprindelig budget 2016 Forv. regnsk. 2016

Læs mere

Roskilde leger - Kom ud og leg!

Roskilde leger - Kom ud og leg! 9. januar 2010 - Kom ud og leg! Tlf.: Fax: www.roskilde.dk Roskilde leger - Kom ud og leg! Idégrundlag En ny bylivskultur er under udvikling. Roskilde leger - Kom ud og leg! er et kulturbaseret projekt

Læs mere

Budgetaftale 2016 2019 Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Guldborgsundlisten og Konservative 28. september 2015

Budgetaftale 2016 2019 Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Guldborgsundlisten og Konservative 28. september 2015 Budgetaftale 2016 2019 Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Guldborgsundlisten og Konservative 28. september 2015 Budgetforliget for 2015 til 2018 fastholdes. Der er således fortsat enighed om at fastholde

Læs mere

Skoler. Overordnede mål. Børne- og Ungdomsudvalget. Børne- og Ungepolitikken. Ny Ungdomspolitik. Mål:

Skoler. Overordnede mål. Børne- og Ungdomsudvalget. Børne- og Ungepolitikken. Ny Ungdomspolitik. Mål: Overordnede mål Fredericia Byråd har udarbejdet Vision Fredericia 2012. Dokumentet udtrykker en række holdninger og bærende værdier for den udvikling, der ønskes at kendetegne Fredericia Kommune i år 2012.

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2014 2015 2016 2017 A C V Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling Antal

Læs mere

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for 2015-2018 (i 1000kr) 2015 2016 2017 2018 Beskrivelse af ønsket Udmøntning Demografi på skoleområdet 6.050 8.437 10.676

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9 E r f a r i n g o g F o r n y e l s e 1. Jan Ferdinandsen Udvalgsformand Skibsmægler Politikerne skal styre beslutningsprocessen i kommunen. Min målsætning er at få opgraderet organisationen, for derigennem

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018

NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 Beskæftigelse, Social og Økonomi Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 260931 Brevid. 1930239 Ref. KASH Dir. tlf. 4631 3066 katrinesh@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2015-2018 20. august 2014 Sammenlignet

Læs mere

Overblik over forandringer til Budget 2014

Overblik over forandringer til Budget 2014 Overblik over forandringer til Budget 2014 Her gives et samlet overblik over de forslag til forandringer, der overgår til Byrådets behandling af Budget 2014. Oversigten er fordelt på politikområder. Demokrati:

Læs mere

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst Som en del af økonomiaftalen for 2008 mellem KL og regeringen er det aftalt, at kommunernes udgifter i 2008 løftes med 1,3 mia. kr. til

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

- heraf modpost på andre udvalg 0 0 Udvalget ekskl. modposter 0 0

- heraf modpost på andre udvalg 0 0 Udvalget ekskl. modposter 0 0 skema 1. Forventet regnskab - serviceudgifter Udvalg / Aktivitet Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget (inkl. modpost andre udvalg) R 13 i 14- Opr. Budget TB Budget Korr. Forbrug Afvigelse TB 1. FR priser

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Se yderligere beskrivelse under anlægsskemaet: Modernisering af lokale aktivitetscentre

Se yderligere beskrivelse under anlægsskemaet: Modernisering af lokale aktivitetscentre Anlæg Nummer 78 Projektnavn Ekstra midler til modernisering af lokale aktivitetscentre Fagudvalg Kultur- og Fritidsudvalget Funktion 03.22.18 Aftaleenhed Fagsekretariat Plan og Kultur Indsatsområde Bosætning

Læs mere

Aftale om Forebyggelsesfonden

Aftale om Forebyggelsesfonden Aftale om Forebyggelsesfonden 421 millioner kroner til at forebygge nedslidning i 2010 Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er enige

Læs mere

Indstilling. Forbedring af uddannelsesmulighederne på ungdomsuddannelserne. og Enhedslistens byrådsgrupper) 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Forbedring af uddannelsesmulighederne på ungdomsuddannelserne. og Enhedslistens byrådsgrupper) 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 21. oktober 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Forbedring af uddannelsesmulighederne på ungdomsuddannelserne (besvarelse af

Læs mere

BIU 1 Øget brug af deltidssygemeldinger på korte sygedagpengeforløb reduktion

BIU 1 Øget brug af deltidssygemeldinger på korte sygedagpengeforløb reduktion BIU 1 Øget brug af deltidssygemeldinger på korte sygedagpengeforløb reduktion Økonomiske konsekvenser i Budget og overslagsårene -priser Udgifter -3.000-3.000-3.000-3.000 Indtægter 1.500 1.500 1.500 1.500

Læs mere

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Rapportering Økonomisk rapportering pr. 30. juni Halvårsregnskab inkl. tillægsbevillingsansøgninger Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Indledning Den økonomiske rapportering

Læs mere

Nye bevillinger vedr. budgetforliget

Nye bevillinger vedr. budgetforliget STATUS maj 2018 Nye bevillinger vedr. budgetforliget 2018-2021 Flere lærere pædager omkring vores børn unge Det største velfærdsløft skal komme vores børn unge til gode. Vi ved, at investeringer i de mindste

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK 2014 2018

ØKONOMISK POLITIK 2014 2018 ØKONOMISK POLITIK 2014 2018 Ajourført: 13. marts 2014 Økonomi & Løn Østergade 23 5400 Bogense www.nordfynskommune.dk Sagsnummer: 480-2014-9961 Dokumentnr.: 480-2014-61217 Godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Budget 2016-2019 - Hovedoversigt - Ændringsforslag til budgettets 2. behandling Forslagsstiller:

Budget 2016-2019 - Hovedoversigt - Ændringsforslag til budgettets 2. behandling Forslagsstiller: Budget 2016-2019 - Hovedoversigt - Ændringsforslag til budgettets 2. behandling Forslagsstiller: Ø 1.000 kr Forslag 2016 Overslag 2017 Overslag 2018 Overslag 2019 Indtægter i alt 2.075.695 2.092.351 2.117.101

Læs mere

Aftale om Budget 2015

Aftale om Budget 2015 Aftale om Budget 2015 Indgået den 30. september 2014 mellem følgende partier i Vejen Byråd: Venstre, Danmarks Liberale Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Dansk Folkeparti SF Socialistisk

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

BUDGETSTYRELISTE 2011-14, ADMINISTRATIV

BUDGETSTYRELISTE 2011-14, ADMINISTRATIV BUDGETSTYRELISTE 2011-14, ADMINISTRATIV Status vedr. ikke - afsluttede sager ultimo april Nr. Overskrift Ansvarlig Status Økonomiudvalget TVÆRGÅENDE FORSLAG (ALLE KONTI) Styrket koordinering og konkurrenceudsættelse

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Frederikshavn Kommune - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem

Frederikshavn Kommune - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne Socialistisk Folkeparti Jette Fabricius Toft Investeringstanken lever Vi ser fortsat investeringer som en vigtig basis for budgettet og

Læs mere

1. Indledning. 2. Spørgsmål Æ

1. Indledning. 2. Spørgsmål Æ Disposition 1. Indledning 2. Spørgsmål Æ 3. Spørgsmål Ø 4. Spørgsmål Å 1. Indledning I tilknytning til en undersøgelse gennemført af Skole og Samfund har Udvalget bedt mig om at besvare tre spørgsmål om

Læs mere

Nr. Regkonto Børneudvalget Udvalgets beslutning BF BO BO BO Igangværende/nye anlæg BF2015 2016 2017 2018

Nr. Regkonto Børneudvalget Udvalgets beslutning BF BO BO BO Igangværende/nye anlæg BF2015 2016 2017 2018 Nr. Regkonto Børneudvalget Udvalgets beslutning BF BO BO BO Igangværende/nye anlæg BF 300 5.14 Fælles Børnepasningsplan - Område Store Heddinge og Hårlev 1.000 18.000 18.000 301 3.01-5.14 302 3.01-5.14

Læs mere

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for det tekniske område

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for det tekniske område Referat fra møde i OmrådeUdvalg for det tekniske område Mødedato: 11. september 2014 kl. 12.00-13.45 Mødested: Brandstation Deltagere: Ledelsesrepræsentanter: Mads Gammelmark (formand), Leo Kristoffersen,

Læs mere

Udmøntning af satsreguleringspuljen for 2007 på Beskæftigelsesministeriets, Integrationsministeriets og Undervisningsministeriets område

Udmøntning af satsreguleringspuljen for 2007 på Beskæftigelsesministeriets, Integrationsministeriets og Undervisningsministeriets område Udmøntning af satsreguleringspuljen for 2007 på Beskæftigelsesministeriets, Integrationsministeriets og Undervisningsministeriets område Beskæftigelsesministeren og ministeren for flygtninge, indvandrere

Læs mere

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt:

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt: Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev juni 2015 Vi har indgået en samarbejdsaftale med Haderslev Kommune Det er nu et par måneder siden vi sidst har givet lyd fra os men det betyder bestemt ikke at vi har ligget

Læs mere

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre:

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Til: Ressourcetildelingsmodel - folkeskolen Byrådet Dato: 23. januar 2014 Sagsbeh.: Thomas Petersen Sagsnr.: Tildelingsmodellen i Solrød Kommune er baseret

Læs mere

Udviklingsplan Dagplejen 2012-2015

Udviklingsplan Dagplejen 2012-2015 Udviklingsplan Dagplejen 2012-2015 Om udviklingsplanen Direktionen i Frederikssund kommune har udarbejdet en udviklingsplan. Efterfølgende har alle fagchefer udarbejdet en udviklingsplan den relevante

Læs mere

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3.

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. ØKONOMIAFTALE 2015 Intro Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. juni 2015 Aftalen fastsætter rammerne for de kommende budgetforhandlinger Pba. en opgørelse af de

Læs mere

Skolelederens beretning forældrekredsmødet 2010

Skolelederens beretning forældrekredsmødet 2010 Skolelederens beretning forældrekredsmødet 2010 Den 1. juli 2009 oprettede skolen egen børnehave for 3 6 årige børn i henhold til 36a i Lov om Frie Grundskoler m.v. Baggrunden herfor var både et stort

Læs mere

Budgetaftale 2014 2017 Indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, De Konservative og Det Radikale Venstre.

Budgetaftale 2014 2017 Indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, De Konservative og Det Radikale Venstre. Budgetaftale 2014 2017 Indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, De Konservative og Det Radikale Venstre. 1. Indledning Administrationens budgetforslag blev offentliggjort den 23. august

Læs mere

Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Børn- og Skoleudvalg I 2016-priser Budget 2016

Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Børn- og Skoleudvalg I 2016-priser Budget 2016 Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Børn- og Skoleudvalg I 2016-priser Budget 2016 Ark Pol. Omr. Prioritering Nr Projektnavn Afledt drift i 2016 2016 2017 2018 2019 Prioritet 1 71 A3 1 PC'er i folkeskolen

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling 50.50. Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne, er at skabe

Læs mere