H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2006"

Transkript

1 H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2006 (Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2006) 1. Sagstilgang, sagsafvikling og sagsbeholdning. 1.1.Civile ankesager Tilgangen af civile ankesager var i mod 268 i 2005, det vil sige en stigning på 2 %. Af disse blev 21 indbragt med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. Civile ankesager er de mest arbejdskrævende, og man bør ved bedømmelse af sagsmængden ikke alene se på antallet af indkomne sager, men også på, hvor mange sager der afsluttes ved dom eller kendelse. Antallet af sager, der falder bort inden domsforhandling, fordi de hæves, er i de senere år faldet markant, jf. tabel 2. Antallet af civile ankesager, der blev afsluttet ved dom eller kendelse, var i mod 242 i Der er således tale om et fald på 10 %. Det rekordhøje antal af afgjorte civile ankesager i 2005 skyldtes en ekstraordinær stor indsats og en midlertidig omlægning af dommerfuldmægtigenes arbejde, og det skal i vurderingen af resultatet i 2006 indgå, at der i 2004 og 2003 blev afgjort henholdsvis 200 og 209 sager ved dom eller kendelse. Der blev i 2006 behandlet 15 civile ankesager, hvor domsforhandlingen varede 2 eller flere retsdage. Beholdningen af civile ankesager var ultimo , hvilket er på niveau med beholdningen ved udgangen af Straffeanker Tilgangen af straffeanker var i mod 57 i Af disse blev 13 indbragt med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. Der blev i 2006 afsluttet 57 straffeanker ved dom eller kendelse mod 54 i Det samlede antal afsluttede straffeanker var i , hvilket var det samme som i 2005.

2 Kæresager og andragender 1 Tilgangen af kæresager og andragender var i mod 222 i Dette er en stigning på 14 % og dækker over en stigning inden for alle sagstyper i denne kategori. Af de 99 civile kæremål, der blev kæret til Højesteret, blev 34 indbragt med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. Af de 70 indkomne straffekæremål blev 23 indbragt med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. I forhold til 2005 er der for de forskellige sagstyper tale om en stigning på mellem 60 og 280 % i antallet af indkomne kæremål med procesbevilling. Kæremål indbragt med procesbevilling er væsentligt mere ressourcekrævende end øvrige kæremål. Det samlede antal af kæresager og andragender, der blev sluttet ved dom, kendelse eller beslutning, udgjorde i mod 203 i 2005, hvilket er en stigning på 3 %. Den samlede stigningen dækker over en stigning på afgjorte civile kæremål fra 65 i 2005 til 70 i 2006, en stigning i afgjorte andragende fra 64 i 2005 til 80 i 2006 og et fald i antallet af afgjorte kæremål i straffesager fra 74 i 2005 til 60 i Sager med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet I 2006 indkom der samlet 91 sager med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet mod 39 i 2005, hvilket udgør en samlet stigning på 133 %. Der er tale om en stigning inden for alle sagstyper, jf. tabel 7 2. Antallet af indbragte sager med procesbevilling i 2006 var på niveau med antallet i Samlet sagstilgang og sagsafvikling Den samlede tilgang af sager udgjorde i mod 547 i 2005, det vil sige en stigning på 7 %. Det samlede antal afsluttede sager faldt derimod i 2006 til 579 mod 601 i Der er tale om et fald på 4 %. Når det tages i betragtning, at det var en ekstraordinær indsats i 2005, der medførte det store antal af afgjorte civile ankesager, er antallet af afgjorte sager i 2006 tilfredsstillende og er steget i forhold til de i øvrigt forudgående år, jf. tabel 2. Den samlede 1 Andragender er en fællesbetegnelse for visse anmodninger, der fremsættes såvel inden for den civile retspleje, eksempelvis i medfør af retsplejelovens 253, stk. 4 (appel af delafgørelser), 372, 394, stk. 2, (appel efter appelfristens udløb), 392, stk. 1, (kære af delafgørelser), 399 (ekstraordinær genoptagelse eller anke), og inden for strafferetsplejen, eksempelvis i medfør af 951, stk. 2, 966, stk. 2, og 969, stk. 2, (opsættende virkning af appel eller af ansøgning om procesbevilling).

3 - 3 - sagsbeholdning var ultimo og således på niveau med sagsbeholdningen ultimo 2005 (tabel 4). 2. Gennemløbstid Den gennemsnitlige gennemløbstid for sager, der blev afgjort i 2006, fremgår af tabel 3. Af tabellen fremgår tillige forberedelsestiden og berammelsestiden for civile sager, der afsluttes ved dom. Gennemløbstiden er den tid, der går fra modtagelsesdatoen til afsendelsesdatoen, det vil sige fra det tidspunkt, sagen modtages, til sagen afsluttes ved dom, kendelse, beslutning eller hæves. Gennemløbstiden indeholder således både den periode, hvor parterne forbereder sagen ved skriftveksling, indhentelse og fremlæggelse af nye beviser, herunder afhøring af parter og vidner, og den periode fra parterne har færdigforberedt sagen, til domsforhandlingen kan foretages, og dom afsiges. Domme afsiges normalt en uge efter, at domsforhandlingen er afsluttet. Parternes ønsker om ny bevisførelse for Højesteret er afgørende for længden af forberedelsestiden. I de sager, hvor der under forberedelsen bliver behov for at forelægge spørgsmål for andre institutioner, f.eks. Retslægerådet, Arbejdsskadestyrelsen eller EFdomstolen, har retten og parterne imidlertid ingen indflydelse på den del af forberedelsestiden, der går til forelæggelsen. Anderledes forholder det sig ved anden bevisførelse, idet den del af forberedelsestiden, der går til afhøring af parter og vidner, i et ikke ubetydeligt omfang beror på parternes advokater. Det samme gælder den del af forberedelsestiden, der vedrører skriftveksling om processuelle spørgsmål Civile ankesager For civile ankesager, der i 2006 blev afsluttet ved dom efter mundtlig domsforhandling, steg den gennemsnitlige gennemløbstid i forhold til 2005 fra 693 dage til 765 dage. For disse sager var forberedelsestiden 440 dage i 2006 mod 399 i Berammelsestiden (inklusiv domsforhandling, voterings- og afsigelsestid) steg for disse sager fra 294 dage i 2005 til 325 dage i Stigningen i berammelsestiden er beklagelig. Den lange berammelsestid er vanskelig at nedbringe, så længe antallet af indbragte sager er højt. 2. Den betydelige stigning i 2006 skyldes, at tallet i 2005 var usædvanlig lavt. Årsagen hertil var, at nævnet i december 2005 gav et større antal tilladelser i sager, der først blev indbragt for Højesteret i 2006, jf. embedsregnskabet for 2005 pkt. 1.4.

4 - 4 - En af virkningerne af den store tilgang af civile ankesager er, at det i de senere år har været nødvendigt at behandle en væsentlig del af de sager, hvor der afsiges dom, på skriftligt grundlag, dvs. med skriftlige procedureindlæg og uden mundtlig domsforhandling. I 2006 blev 35 % af disse civile ankesager afgjort på skriftligt grundlag. Behandlingsformen er ikke optimal, men er nødvendig for at undgå, at berammelsestiden bliver endnu længere. Civile ankesager, der i 2006 blev afsluttet ved dom efter skriftlig procedure, havde en gennemsnitlig gennemløbstid på 575 dage mod 555 dage i Forberedelsestiden i disse sager var på 215 dage, hvilket var på niveau med forberedelsestiden i I 2006 steg den resterende periode indtil domsafsigelsen med 23 dage i forhold til Af denne periode gik som i i gennemsnit 179 dage med parternes udarbejdelse af den skriftlige procedure, mens dommerfuldmægtigens behandling, dommernes votering og domsafsigelse i gennemsnit steg til 181 dage. Forholdet mellem antallet af mundtlige og skriftlige domsforhandlinger har betydning for gennemløbstiden inden for den enkelte kategori. I det omfang der aflyses mundtlige domsforhandlinger, voteres der på disse dage i sager, der er udtaget til skriftlig behandling. Antallet af bortfaldne domsforhandlinger har retten normalt ingen indflydelse på, idet bortfald i det væsentlige skyldes, at sagerne bliver hævet. Som nævnt under pkt. 1.1 er antallet af hævede sager i de senere år faldet. I 2006 blev der afsagt 76 domme efter skriftlig domsforhandling, hvoraf de 35 blev afsagt efter mundtlig votering på en af de dage, hvor en allerede berammet domsforhandling bortfaldt. De øvrige sager, der blev afsluttet ved dom efter skriftlig behandling, blev afgjort efter skriftlig votering, til hvilke der ikke afsættes særlige retsdage, idet sagerne cirkulerer mellem de deltagende dommere. Det er denne særlige indsats, der ligger til grund for det meget store antal afsagte civile domme i 2005, jf. pkt Antallet af domme afsagt efter skriftlig procedure var i 2006 i øvrigt stigende i forhold til 2003 og Blandt de civile sager udgør forvaltningssagerne fortsat en stor del. Af de 274 civile ankesager, Højesteret modtog, var 112 forvaltningssager. Ca. 40 % af forvaltningssagerne i 2006 var skattesager. Skattesager, der er afgjort af Landsskatteretten, kunne indtil 1. januar 2007 indbringes for landsretten som 1. instans og kan derfor indbringes for Højesteret uden tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. I 2006 drejede 16 af de forvaltningsretlige sager sig om opholdstilladelse eller asyl og 8 om arbejdsskade. Der henvises i øvrigt til tabel 6.

5 - 5 - Af tabel 9 fremgår i hvilket omfang Højesteret har omgjort eller stadfæstet domresultatet i den foregående instans. I 70 % af sagerne stadfæstede Højesteret dommen. Stadfæstelse kan ske i henhold til de grunde, der er anført i den indankede dom, eller i det væsentlige i henhold til disse grunde eller med en helt ny begrundelse. I 30 % af de indankede sager ændrede Højesteret den indankede doms resultat. Ændringsprocenten er lidt lavere end i Straffeanker Den gennemsnitlige gennemløbstid for alle afsluttede straffeanker var i dage. Det er et fald på 15 dage i forhold til de 2 forudgående år. For straffeanker, der afsluttedes ved dom, var gennemløbstiden i dage mod 169 dage i En egentlig forberedelse af straffeanker med skriftveksling og bevisoptagelse er sjældent forekommende. Domsforhandlingen i straffeanker berammes umiddelbart efter, at Rigsadvokaten har indbragt ankesagen. Berammelsen sker på en af de dage, der i forvejen er reserveret til straffesager, således at de kan behandles inden for en rimelig tid og uafhængigt af berammelsestiden for de øvrige sager Kæresager og andragender Gennemløbstiden for alle afsluttede kæresager og andragender steg i 2006 med 11 dage i forhold til gennemløbstiden i 2005, således at gennemløbstiden i 2006 for disse sager var på gennemsnitlig 57 dage. Denne samlede stigning i gennemløbstiden skyldes en stigning i gennemløbstiden for civile kæresager og andragender, mens gennemløbstiden for straffekæremål var uændret, jf. tabel Ressourceanvendelse Ved vurderingen af ressourceanvendelsen skal Højesterets særlige arbejdsopgaver og arbejdsform tages i betragtning Højesterets retssager Forberedelsen af civile ankesager, der udgør ca. halvdelen af alle sager, forestås af Højesterets anke- og kæremålsudvalg. Udvalget består af 3 dommere, der, såfremt der opstår tvister under sagsforberedelsen, på skriftligt grundlag tager stilling til spørgsmålet. Det kan f. eks. dreje sig om tilladelse til nye påstande eller anbringender, eller om i hvilket omfang der skal indhentes supplerende oplysninger, afhøres vidner eller foretages syn og skøn. Afgørelse træffes på

6 - 6 - grundlag af parternes indlæg og en dommerfuldmægtigs skriftlige gennemgang af sagen og tvistepunkterne. Såfremt der tillades afhøring af parter eller vidner, foretages disse af den byret, hvor parterne eller vidnerne har hjemting, eller i Højesteret af en dommerfuldmægtig, der i forvejen kender sagen. Der blev i 2006 givet tilladelse til parts- og vidneafhøringer i 68 civile sager. 26 afhøringer blev i perioden afholdt af dommerfuldmægtige i Højesteret. Til sammenligning blev der i 2005 givet tilladelse til parts- og vidneafhøringer i 87 civile ankesager og i 18 sager foretoges afhøringerne af dommerfuldmægtige i Højesteret. Dette mindre antal skyldes bl.a., at Højesterets fuldmægtige behandlede et ekstraordinært stort antal skriftlige ankesager det år. Når forberedelsen er afsluttet, indkaldes advokaterne til et berammelsesmøde med ankeudvalgsformanden, hvor domsforhandlingens varighed samt spørgsmålet om, hvorvidt sagen er egnet til skriftlig behandling, drøftes. Herved sikres det, at der ikke afsættes unødig tid til domsforhandlingen. På mødet i ankeudvalget bliver tidspunktet for domsforhandlingen fastlagt og sagen henvist til en af rettens to afdelinger, medmindre sagen skal domsforhandles skriftligt. Berammelse sker dog ofte telefonisk uden afholdelse af et møde. Ankeudvalgsformanden kan også mod advokaternes indstilling beslutte, at en sag skal domsforhandles skriftligt. For at sikre en hensigtsmæssig udnyttelse af den tid, der afsættes til domsforhandlingen, anmodes advokaterne endvidere om inden domsforhandlingen at udfærdige en tidsplan herfor. Det er Højesterets erfaring, at det, når der opstår ledige retsdage inden for 6 måneder, er nødvendigt at beramme straffesager eller voteringer i skriftlige sager, idet advokaterne i mundtligt behandlede civile sager ofte ikke har mulighed for at møde til domsforhandling inden for en 6 måneders periode. En nedbringelse af berammelsestiden i civile sager til under 6 måneder er således ikke realistisk. Højesteret har i 2005 og 2006 gennemført en forsøgsordning, hvorefter en dommerfuldmægtig er referendar for en førstevoterende højesteretsdommer. Fuldmægtigen indgår i et tæt samarbejde med dommeren om den sag, dommeren forbereder. Bistanden kan blandt andet bestå i undersøgelse af særlige spørgsmål, drøftelser af sagen og udarbejdelse af domsudkast. Erfaringerne med ordningen er positive for såvel fuldmægtige som dommere, og ordningen er derfor gjort permanent.

7 - 7 - I de mundtlige domsforhandlinger medvirker mindst 5 dommere. I principielle sager og andre sager af særlig vigtighed kan retten bestemme, at der skal medvirke flere dommere. Forud for domsforhandlingen har dommerne gennemgået sagen, den af parterne udfærdigede ekstrakt, parternes sammenfattende processkrifter samt parternes materialesamlinger, hvis omfang varierer, men sædvanligvis er meget omfattende. Dette forberedelsesarbejde er navnlig i civile sager meget tidskrævende. Dommerene voterer straks efter domsforhandlingens afslutning. Der afsættes normalt lige så lang tid til votering og domsskrivning som til domsforhandlingen. Det er dog ofte ikke tilstrækkeligt, og domsskrivningen må da fortsættes efter domsforhandling og votering i andre allerede berammede sager. Dette er nødvendigt, da der normalt ikke afsættes berammelsesfrie dage. Antallet af medvirkende dommere i de skriftligt domsforhandlede ankesager er som for de mundtligt domsforhandlede. Fordelen ved de skriftligt domsforhandlede, men mundtligt voterede ankesager er, at de kan voteres på tidspunkter, hvor der med kort varsel er bortfaldet berammede domsforhandlinger. Dommernes forberedelse i disse sager svarer til forberedelsen i de mundtlige domsforhandlinger. Dog udgår en del af de ankesager, hvor en part er selvmøder, til skriftlig behandling, hvilket kan gøre forberedelsen af voteringen tungere. I de mundtligt domsforhandlede og de skriftligt domsforhandlede, men mundtligt voterede ankesager samt i straffeankesager overværes dommernes votering af en dommerfuldmægtig, der nedskriver voteringerne, som indsættes i voteringsprotokoller i redigeret form. Dette arbejde er meget tidskrævende. I straffeankesager kan Højesteret kun tage stilling til straffens udmåling, til fortolkning af de straffebestemmelser, som påstås overtrådt, og til, om der foreligger formelle fejl ved behandlingen i de tidligere instanser. Højesteret kan derimod ikke tage stilling til, om beviserne er rigtigt bedømt. Kæresager og andragender bliver næsten altid behandlet skriftligt. Parterne indgiver således skriftlige indlæg. Sagerne forberedes af en dommerfuldmægtig, der udfærdiger referat og gennemgår forarbejder, litteratur og praksis samt udfærdiger udkast til afgørelse. Voteringen foregår normalt også skriftligt. I kæresager medvirker normalt 3 dommere. En del af

8 - 8 - kæresagerne er indbragt med Procesbevillingsnævnets tilladelse, jf. tabel 6, og angår principielle spørgsmål, hvilket kan nødvendiggøre deltagelse af 5 eller eventuelt 7 dommere. Tyngden af disse sager kan i vidt omfang sidestilles med de skriftligt behandlede civile ankesager Andre opgaver Udover behandlingen af retssager varetager Højesteret en række andre opgaver. Præsidenten har ansvaret for Højesterets administrative opgaver. Opgaverne udføres af Højesterets justitskontor, der ledes af administrationschefen med reference til præsidenten. De administrative opgaver er stigende, ikke mindst på informationsområdet og det personaleadministrative område. Admininstrationschefen bistår endvidere præsidenten med behandlingen af bl.a. klager over højesteretsdommere og rets- og vicepræsidenter. Hun behandler også spørgsmål om retsafgift og aktindsigt, der ved tvivlsspørgsmål forelægges retten til afgørelse. Højesteret varetager endvidere sekretariatsfunktionen for Den Særlige Klageret, Bibeskæftigelsesnævnet og Rigsretten. Den Særlige Klageret har sekretariat i Højesteret, jf. retsplejelovens 1a, stk. 5. Klageretten behandler anmodninger om genoptagelse af straffesager, klager over dommere og andre domstolsjurister og kæremål vedrørende forsvarerudelukkelse. Endvidere behandler Klageretten sager om afskedigelse af dommere og om afskedigelse og uansøgt forflyttelse af andre domstolsjurister. Klageretten består af en højesteretsdommer, der er formand, en landsdommer og en byretsdommer, en advokat og en professor. Både den forberedende sagsbehandling og voteringen i Klageretten foregår skriftligt. Sekretariatsopgaverne består i at forberede sagerne med indhentelse af akter, partshøring og udfærdigelse af referater og udkast til afgørelse, inden sagen rundsendes til votering blandt medlemmerne. Sekretariatsopgaverne varetages af tre dommerfuldmægtige og en kontorfunktionær I 2006 var antallet af indkomne sager i Klageretten 130 mod 151 i Der har i 2006 været et mindre fald i antallet af afgjorte sager, idet der i 2006 blev afgjort i alt 137 sager mod 155 året før. Antallet af klager over dommere eller andre domstolsjurister faldt til 66 i 2006 mod 86 i

9 Antallet af afgørelser i de øvrige sagstyper var uændret. Udviklingen i sagsantallet i årene fremgår af tabel 10. Ud over de sager, der fremgår af tabellen, afsluttes et antal sager administrativt af sekretariatet uden votering blandt Klagerettens medlemmer. Antallet af disse sager udgjorde i Bibeskæftigelsesnævnet har ligeledes sekretariat i Højesteret, jf. retsplejelovens 47f, stk. 3. Bibeskæftigelsesnævnet varetager tilladelses- og tilsynsopgaver i relation til dommeres lønnede, faste bibeskæftigelse og skal årligt offentliggøre oversigter over de meddelte tilladelser, dommernes indtægtsgivende bibeskæftigelse og redegøre for sin virksomhed i øvrigt. Bibeskæftigelsesnævnet består af præsidenten for Højesteret, præsidenterne for de to landsretter, en præsident valgt af de øvrige retspræsidenter, en dommer og to offentlighedsrepræsentanter. Nævnet er etableret med virkning fra den 1. januar 2007 og har således ikke har haft virksomhed i Sekretariatsfunktionen har i størstedelen af 2006 været under etablering med anvendelse af en del ressourcer fra Højesterets forskellige personalegrupper. Der har ikke i 2006 været ydet sekretariatsbistand til Rigsretten. Endvidere varetager højesteretsdommerne andre offentlige opgaver af generel betydning for retsplejen og domstolene. Formandsposten i en række råd og nævn bestrides af højesteretsdommere. Det gælder således bl.a. Procesbevillingsnævnet, bestyrelsen for Domstolsstyrelsen og Dommerudnævnelsesrådet. Højesteret var endvidere repræsenteret i udvalget vedrørende dommeres bibeskæftigelse. Højesteret deltager i stigende omfang i internationalt samarbejde, herunder i møder på nordisk og europæisk plan. Som et led i dette arbejde udarbejdes der ofte redegørelser på engelsk om nationale retsforhold eller besvares spørgeskemaer til brug for efterfølgende drøftelser i internationale fora. Dette arbejde er tidskrævende både for dommere og fuldmægtige. I maj 2006 arrangerede Højesteret et møde for det diplomatiske korps. 65 lande var repræsenteret og fik en orientering om bl.a. Højesteret stilling over for regering og Folketing, det daglige arbejde i retten, om Domstolsstyrelsen og om domstolsreformen. Blandt de internationale møder kan nævnes:

10 Nordisk præsidentmøde i Island Medlemskab af Europarådets Consultative Council of European Judges Netværk af højesteretspræsidenter i EU, hvor Højesteret er medlem af bestyrelsen. Netværket afholdt i 2006 et kollokvium i Warszawa om Relations between the Supreme Court and the Executive Branch med et dansk oplæg Den italienske forfatningsdomstols 50 års jubilæum i Rom Det 20. kollokvium i sammenslutningen af de øverste forvaltningsdomstole i EU i Leipzig. Temaet var et case-study til belysning af domstolenes rolle i forbindelse med et kontroversielt motorvejsprojekt Den 8. Europarådskonference for højesteretspræsidenter i Paris om Access to the Supreme Court I 2006 er Højesteret optaget som medlem af the Conference of European Constitutional Courts, hvor Højesteret deltog i et møde i Vilnius, Litauen. Den 14. International Judicial Conference i Prag om Balancing Justice and Judicial Economy Et seminar i Bukarest arrangeret af den rumænske forfatningsdomstol og Venice Commission Den Internationale Dommerunions (IAJ) årsmøde i Budapest Som disse eksempler viser, indebærer det forhold, at Danmark hverken har forvaltningsdomstole eller en særlig forfatningsdomstol, at Højesterets deltagelse i internationalt samarbejde er mere tidkrævende end i lande med specialdomstole. Dommere fra Højesteret har endvidere virket som dommere ved nordiske processpil i Helsinki og ved processpil i Højesteret for danske jurastuderende. En dommer har for udviklingsorganisationen IBIS været valgobservatør i Bolivia, og en dommer har for Danida undervist i Vietnam i voldgiftsprocedure. En dommerfuldmægtig deltog i 2006 i et seminar afholdt af Academy of European Law i Trier om The Equal Treatment Directives of 2000.

11 Højesteret modtager besøg af udenlandske dommere. I 2006 havde Højesteret bl.a. besøg af alle ansatte ved Hovrätten i Skåne og Blekinge, af grupper af dommere fra Ukraine, Thailand og Korea. Endvidere har præsidenten for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, Luzius Wildhaber, besøgt Højesteret. Både sammenslutningen af nordiske administrationschefer ved de øverste domstole og af nordiske højesteretsbibliotekarer holdt i 2006 møde i København. Højesteret modtager også mange danske besøg, bl.a. fra universiteter og fra en række byretter. Også i 2006 havde Højesteret åbnet dørene på Kulturnatten Årsværk Højesterets samlede forbrug af årsværk var fordelt på 30,68 årsværk for juridisk personale, 9,07 årsværk for kontorpersonale og 6,93 årsværk for øvrigt personale (2 vagtmestre, 1 bibliotekar, 1 it-medarbejder, 1 køkkenmedhjælper og 5 studenter). De tilsvarende tal i 2005 var 44,62 fordelt på 30,09 årsværk for juridisk personale, 8,10 årsværk for kontorpersonale og 6,43 årsværk for øvrigt personale. Da formandsposten i Procesbevillingsnævnet er en fuldtidsstilling, indgår der 1 dommerårsværk mindre i Højesterets arbejdsfordeling end angivet ovenfor. Der er i løbet af året foretaget en registrering af den enkelte medarbejders relative arbejdstid fordelt på sagstyper og arbejdsområder. Registreringen er foretaget skønsmæssigt og i det væsentlige månedsvis af medarbejderne selv. Den registrerede relative arbejdstid omfatter det arbejde, der er en del af Højesterets virksomhed. Heri indgår arbejde i Den særlige Klageret og råd og nævn, i det omfang arbejdet ikke vederlægges særskilt. 4. Handlingsplan Højesterets handlingsplan for 2006 er en videreførelse af handlingsplanen for de tidligere år. Den anvendes først og fremmest som en kontrol af, om udviklingen inden for de forskellige områder går i den ønskede retning. Højesterets opgave er at bidrage til retsenhed, retsafklaring og retsudvikling og som sådan træffe afgørelse i en lang række sager af indgribende personlig, økonomisk og samfundsmæssig betydning. Højesterets arbejdsform sikrer, at Domstolenes fælles

12 målsætning om, at sagsbehandling, afgørelser og andre ydelser skal være af højeste faglige kvalitet, opfyldes. Højesterets ressourcer anvendes stadig primært herpå. Målsætningen om at tilrettelægge arbejdsgangene mest hensigtsmæssigt forfølges til stadighed. I 2006 blev der afholdt en temadag for alle ansatte i Højesteret til drøftelse af ændring i arbejdsgange, med udbytterige erfaringsudvekslinger og dermed forbedring af arbejdsgange og ressourceudnyttelsen. I 2006 har der på Højesterets initiativ på ny været forhandlinger med Rigsadvokaten, Advokatrådet og Landsforeningen af beskikkede advokater om relevante emner og med henblik på en yderligere effektivisering og forenkling af domsforhandlingen i straffesager. 5. Forventninger til de kommende år Højesteret ønsker at nedbringe sagsmængden og forkorte gennemløbstiden. Højesteret vil derfor fortsat søge at fastholde et højt niveau af afgjorte sager. Der må imidlertid ikke slækkes på kvaliteten, idet Højesteret er sidste instans og ofte træffer afgørelser af stor samfundsmæssig betydning. Det var derfor med den indtil 1. januar 2007 gældende struktur urealistisk at forestille sig en markant forkortelse af gennemløbstiden. Den pr. 1. januar 2007 gennemførte retsreform vil medføre, at Højesteret i langt højere grad skal fungere som overordnet appelinstans, der fastlægger praksis i sager af principiel betydning eller anden vidtrækkende betydning. Når alle sager som hovedregel skal begynde i byretterne i første instans, vil Højesterets arbejde i videre omfang end i dag koncentreres sig om de centrale elementer i Højesterets opgaver, nemlig at træffe afgørelser i sager, der rejser spørgsmål af generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen eller i øvrigt er af væsentlig samfundsmæssig betydning. De civile sager og straffesager, der i dag ankes til Højesteret med tredjeinstansbevilling fra Procesbevillingsnævnet, indeholder uden videre spørgsmål af principiel betydning. I dag anvender Højesteret imidlertid størstedelen af sine ressourcer på behandlingen af civile sager, der er anlagt ved landsretten som førsteinstans enten på grund af sagens værdi, eller fordi der er tale om en prøvelse af afgørelser truffet af et ministerium eller en central statslig klageinstans, eller fordi sagen af byretten er henvist til landsretten. En del af disse sager rummer principielle spørgsmål, men det er langt fra altid tilfældet. Blandt straffesagerne udgør nævningesagerne den

13 betydeligste gruppe, men størstedelen af dem rummer ikke for Højesteret principielle spørgsmål. Resultatet er, at Højesteret i dag anvender en stor del af sine ressourcer på at behandle sager, som ikke har betydning for retsudviklingen. Den nævnte retsreform vil derfor få en stor og positiv betydning for Højesteret. Virkningen af domstolsreform vil dog først slå igennem i Højesteret efter nogle år, idet følgerne af reformen i Højesteret er forsinket i forhold til de øvrige instanser, og idet Højesteret har en stor mængde verserende sager, hvoraf størstedelen er civile ankesager.

14 TABEL 1 INDKOMNE SAGER CIVILE ANKER STRAFFEANKER KÆREMÅL og ANDRAGENDER 1) Herunder: Civile kæremål Straffekæremål Andragender Indkomne sager i alt TABEL 2 AFSLUTTEDE SAGER Afgørelser Dom/kendelse/ Beslutning CIVILE ANKER STRAFFEANKER KÆREMÅL og ANDRAGENDER 1) Herunder: Civile kæremål Straffekæremål Andragender I alt Hævede sager og sager sluttet på anden måde CIVILE ANKER STRAFFEANKER KÆREMÅL/ANDRAGENDER 1) Herunder: Civile kæremål Straffekæremål Andragender i alt Afsluttede sager i alt ) Til kategorien andragender hører blandt andet anmodninger om ekstraordinær anke og genoptagelse, jf. retsplejelovens 399, anmodninger efter retsplejelovens 253, stk. 4, og anmodninger om appel efter appelfristens udløb.

15 TABEL 3 CIVILE ANKESAGER GENNEMLØBSTIDER FOR AFSLUTTEDE SAGER (Angivet i dage) Civile ankesager m. mundtlig domsforhandling: Gennemløbstid i dage heraf forberedelsestid heraf berammelsestid, domsforhandling, votering og afsigelsestid Civile ankesager m. skriftlig domsforhandling: Gennemløbstid i dage heraf forberedelsestid heraf skriftlig procedure, votering og afsigelsestid ) 340 3) 343 4) 337 5) 360 6) Gennemløbstid for alle civile ankesager 1) STRAFFEANKER Straffeanker m. domsforhandling: Gennemløbstid i dage Gennemløbstid for alle straffeanker 1) KÆRESAGER OG ANDRAGENDER - Civile kæremål Straffekæremål Andragender Gennemløbstid for alle kæresager og andragender 1) ) 2) 3) 4) 5) 6) Omfatter også sager, der er hævet eller afvist. Heraf var den tid, der medgik til skriftlig procedure og til votering, henholdsvis 179 dage og 129 dage. Heraf var den tid, der medgik til skriftlig procedure og til votering, henholdsvis 169 dage og 171 dage Heraf var den tid, der medgik til skriftlig procedure og votering, henholdsvis 193 og 150 dage. Heraf var den tid, der medgik til skriftlig procedure og votering, henholdsvis 179 og 158 dage. Heraf var den tid, der medgik til skriftlig procedure og votering, henholdsvis 179 og 181 dage. TABEL 4 VERSERENDE SAGER Verserende civile ankesager Verserende højesteretssager i alt ) 1) Heraf 25 straffeanker, 20 civile kæremål, 8 straffekæremål og 6 andragender

16 TABEL 5 BERAMMEDE RETSDAGE CIVILE SAGER 1) <1 dag dag ½ dag dage ½ dag dage ) 4 3½ dag 4 dage ½ dag 5 dage > 5 dage 1 2) 1 3) 1 2) STRAFFESAGER 1) <1 dag dag ½ dag dage ½ dage 3 dage 3½ dag 4 dage 4½ dag 5 dage > 5 dage Det er alene den tid, der er afsat til parternes indlæg under domsforhandlingen, der er opgjort. Den tid, der anvendes til dommernes forberedelse og til votering og domsskrivning, er derimod ikke medtaget. Der henvises herom nærmere til afsnit ) 2) 3) Flere sager, der behandles sammen, tæller kun én gang. 1 x 10 dage. 1 x 9 dage

17 TABEL 6 FORVALTNINGSSAGER FORVALTNINGSSAGER I ALT heraf skattesager heraf sager vedr. ekspropriation heraf sager vedr. arbejdsskade heraf sager vedr. ansættelsesforhold heraf sager vedr. social pension heraf om lov om patientskade heraf sager vedr. opholdstilladelse (ikke opgjort i ) Andre sagstyper TABEL 7 PROCESBEVILLINGER Indkomne sager, hvor der er givet tilladelse fra Procesbevillingsnævnet: Civile ankesager Civile kæremål Straffeankesager Straffekæremål I alt TABEL 8 SKRIFTLIGT BEHANDLEDE ANKESAGER Udgået til skriftlig behandling Afsagte domme heraf mundtligt voterede

18 TABEL 9 UDFALD AF CIVILE ANKESAGER Afgjort i Højesteret 1) RESULTAT I FORHOLD TIL DEN INDANKEDE DOM: A. Stadfæstelse - I henhold til grundene I det væsentlige i henhold til grundene Ny begrundelse I alt % % % B. Ændring % % % RESULTAT I FORHOLD TIL DEN TIDLIGERE INSTANS: Østre Landsret - Stadfæstelse % % % - Ændring % % % I alt % % % Vestre Landsret - Stadfæstelse % % % - Ændring % % % I alt % % % Sø- og Handelsretten - Stadfæstelse % 9 38 % % - Ændring % % 8 30 % I alt % % % I denne oversigt er afviste sager ikke medtalt. Domme i alt: 2004: : : 218 TABEL 10 DEN SÆRLIGE KLAGERET Antal afgjorte sager Genoptagelse ) Dommersager ) Kæresager ( 737, 987) I alt ) Anmodning om genoptagelse blev imødekommet i 5 af sagerne.

19 - 19-2) I en af sagerne blev der udtrykt misbilligelse. TABEL 11 TIDSFORBRUG Opgjort i procent af den tid, der er anvendt på arbejde i Højesteret Dommere Øvrige Kontorjurister funktionærer Straffeanker Straffekæremål/Andragender Civile anker Civile kæremål/andragender Øvrige Personale Kursusaktivitet 1 1 Økonomiforvaltning 5 Ledelse og Administration Interne udvalg Edb 15 Vagtmester- og Reception 6 27 Klageretten og nævn Biblioteksopgaver 24 Køkken 28 Andre opgaver I alt 100 % 100 % 100 % 100 %

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002)

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) Udviklingen i aktivitet, sagstilgang og sagsbeholdning. Tilgangen af nye sager

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2005

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2005 H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2005 (Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2005) 1. Sagstilgang, sagsafvikling og sagsbeholdning. 1.1.Civile ankesager Tilgangen af civile

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2007

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2007 H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2007 Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2007 PRINS JØRGENS GÅRD 13 DK-1218 KØBENHAVN K TELEFON 33 63 27 50 TELEFAX 33 15 00 10 - 2-1.

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B. Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2010

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B. Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2010 H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2010 Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2010 - 2-1. Tilgang, afvikling og beholdning 1.1.1. Indkomne sager Den samlede tilgang af sager

Læs mere

HØJESTERET EMBEDSREGNSKAB 2014

HØJESTERET EMBEDSREGNSKAB 2014 HØJESTERET EMBEDSREGNSKAB 2014 - 2 - Indhold Afsnit 1: Højesterets sagstilgang, sagsafvikling og sagsbeholdning for 2014 og udviklingen heri i forhold til de to foregående år Afsnit 2: Gennemløbstider

Læs mere

Højesteret og domstolsreformen

Højesteret og domstolsreformen Den 4. februar 2010 HR j.nr. HR-2010-24-10 Højesteret og domstolsreformen Domstolsreformen Henlæggelsen af nævningesagerne til byretterne og den ændrede instansordning for civile sager, hvorefter landsretterne

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B. Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2009

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B. Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2009 H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2009 Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2009 - 2-1. Tilgang, afvikling og beholdning 1.1. Indkomne sager Den samlede tilgang af sager

Læs mere

Højesteret Embedsregnskab 2016

Højesteret Embedsregnskab 2016 Højesteret Embedsregnskab 2016 1 Forord og indhold I 2016 lå gennemløbstiderne for de civile sager fortsat på et tilfredsstillende niveau. En enkelt sag markerede sig både for så vidt angår sagens udfald

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2011 Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2011 Indhold I denne rapports afsnit 1 gennemgås Højesterets sagstilgang og sagsafvikling mv.

Læs mere

Højesteret Embedsregnskab 2015

Højesteret Embedsregnskab 2015 Højesteret Embedsregnskab 2015 - 1 - Forord og indhold 2015 blev et år, hvor de sidste års arbejde med at nedbringe gennemløbstiden for de civile ankesager tydeligt har båret frugt. 2015 blev også året,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERET EMBEDSREGNSKAB 2012

HØJESTERET EMBEDSREGNSKAB 2012 HØJESTERET EMBEDSREGNSKAB 2012 - 2 - Indhold Afsnit 1: Højesterets sagstilgang, sagsafvikling og beholdning for 2012 og udvikling heri i forhold til de tidligere år Afsnit 2: Gennemløbstider Afsnit 3:

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-22-13 Den 17/02-2014 Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse

Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse Brug af videolink i retsmøder RM 3/2014 Indholdsfortegnelse 1. Overblik 2. Politiets efterforskning og sagsbehandling 3. Forberedelse 3.1. Sigtedes deltagelse i retsmøder via videolink 3.1.1. Grundlovsforhør

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 31. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 31. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 31. juli 2015 Sag 126/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Erling Kragh-Pedersen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Aalborg den 31. oktober 2014 og

Læs mere

Højesterets embedsregnskab for 2001

Højesterets embedsregnskab for 2001 Højesterets embedsregnskab for 2001 Indhold: 1. Udvikling i aktivitet, sagstilgang og sagsbeholdning, s. 1. 2. Udviklingen i gennemløbstid m.v., s. 2. 3. Ressourceanvendelse, s. 3. 4. Handlingsplan, s.

Læs mere

Østre Landsrets embedsregnskab for 2007

Østre Landsrets embedsregnskab for 2007 PRÆSIDENTEN FOR ØSTRE LANDSRET Den 07/04-2008 J.nr. 11F-ØL-11-07 Østre Landsrets embedsregnskab for 2007 1. Indledning Østre Landsrets aktiviteter i 2007 har i særlig grad været præget af Domstolsreformen,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 88 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 16. marts 2010 Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Ny politiklageordning

Læs mere

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift Nyhedsbrev Retssager og voldgift 03.07.2014 REFORM AF DEN CIVILE RETSPLEJE 3.7.2014 Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af den civile retspleje, herunder reglerne om sagens forberedelse, beviser,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 Sag 90/2016 L (advokat Karoly Laszlo Nemeth, beskikket) mod Anders Aage Schau Danneskiold Lassen (advokat Lotte Eskesen) I tidligere instanser er

Læs mere

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager.

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Civile sager 2. instans Anke 253, stk. 4 og 5, jf. stk. 3 368, stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt. Straffesager

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 210/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Lars Henriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 13. september

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet

Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet Bekendtgørelse nr. 192 af 15. marts 2006 Bekendtgørelse om forretningsorden for Flygtningenævnet I medfør af 56, stk. 9, i udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 826 af 24. august 2005, og efter drøftelse

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 19/03-2009 J.nr. 11F-ØL-6-08 Østre Landsrets embedsregnskab for 2008 1. Indledning Østre Landsrets aktiviteter i 2008 har fortsat været præget af Domstolsreformen, hvis væsentligste

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2008. Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2008

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2008. Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2008 H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2008 Højesterets bidrag til årsrapport for domstolene for 2008 - 2-1. Tilgang, afvikling og beholdning. 1.1. Indkomne sager Den samlede tilgang af sager

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 Sag 324/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jens Henrik Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 22. marts

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 Sag 331/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Steffen Thorborg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 24.

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 7 4. Produktivitet... 9 5. Sagsbehandlingstider... 12 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2003 RN B304/03

RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2003 RN B304/03 RIGSREVISIONEN København, den 24. oktober 2003 RN B304/03 Udvidet notat til statsrevisorerne om Udlændingestyrelsens kvalitet af sagsbehandlingen Indledning 1. Statsrevisorerne anmodede mig ved deres møde

Læs mere

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker 2018 Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker Indhold 1. Generelt om ankenævnet... 2 1.1. Udflytning... 2 1.2. Ankenævnets deltagelse i det europæiske samarbejde... 2 1.3. Sagsbehandling... 2

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 93/2015 Jan Aage Jeppesen (advokat Hans Mogensen) mod Bent Jensen (advokat K.L. Németh) og Gyldendal Nordisk Forlag A/S (advokat Martin Dahl Pedersen)

Læs mere

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme

Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme Vedtægter for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme 1 Nævnet er oprettet af Hotel, Restaurant og Turisterhvervet, HORESTA, og Forbrugerrådet. 2 Nævnets kompetence Ankenævnet for hotel, restaurant

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 301 Offentligt Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2011 1. Baggrunden for redegørelsen Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren årligt

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Århus

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Århus ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Århus - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2012 2 1. Indledning kort præsentation af retten Der skete i perioden

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Retssystemet DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETSSYSTEMET Nu skal vi hæve blikket for at få overblik over hele retssystemet. I dette kapitel kan du blive klogere på hvilke domstole

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 Sag 186/2015 Advokat Søren Beckermann kærer Vestre Landsrets afgørelse i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat Søren Beckermann) I tidligere instanser

Læs mere

Vedtægter. Stk. 2. En forbruger, der er sikret eller begunstiget i henhold til en tegnet forsikring, anses også for klageberettiget.

Vedtægter. Stk. 2. En forbruger, der er sikret eller begunstiget i henhold til en tegnet forsikring, anses også for klageberettiget. Vedtægter 1 "Ankenævnet for Forsikring" er oprettet af Forbrugerrådet og Forsikring & Pension med henblik på at behandle klager fra forbrugere vedrørende forsikrings- og pensionsforhold. 2 Nævnets kompetence

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om rettens pleje

Bekendtgørelse af lov om rettens pleje Retsudvalget REU alm. del - Bilag 117 Offentligt Bekendtgørelse af lov om rettens pleje Herved bekendtgøres lov om rettens pleje, jf. lovbekendtgørelse nr. 910 af 27. september 2005, med de ændringer,

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energistyrelsen (sagsnr. XXX) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Forslag til lov om ændring af offererstatningsloven (Styrkelse af rammerne for behandling af ansøgninger om offererstatning)

Forslag til lov om ændring af offererstatningsloven (Styrkelse af rammerne for behandling af ansøgninger om offererstatning) Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 8. februar 2013 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Anne Høgenhaven Simony Sagsnr.: 2013-731-0027 Dok.: 662527 Forslag til lov om ændring af offererstatningsloven

Læs mere

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse Civile sager 2. instans Anke 368, stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt. 368, stk. 8, jf. 371 (Sø- og Handelsrettens afgørelser) Straffesager

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2005/2006 (ekstern udgave)

Handlingsplan for Vestre Landsret 2005/2006 (ekstern udgave) Vestre Landsret J.nr. 21A-VL-16-04 Den 21/12-2005 Handlingsplan for Vestre Landsret 2005/2006 (ekstern udgave) Dette er en revideret udgave af Vestre Landsrets handlingsplan for 2005 I, som indeholder

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 16/11-2017 J.nr. 21A-ØL-1-13 Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne digital sagsbehandling Dette tillæg til Vejledning om behandling af civile

Læs mere

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2016 Elektronisk votering I sommeren 2016 gik ankenævnet over til elektronisk votering i sagerne. Dette medførte en lettelse for de voterende, da de ikke mere skulle modtage og sende sagerne

Læs mere

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET Maj 2008 - 2-1. Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret tilrettelægges i samarbejde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2017 Servicemål Ankenævnet har i 2012 fastsat servicemål for sagsbehandlingen, som opgøres hvert halve år i januar og juli. Servicemål og opfyldelsen heraf offentliggøres på ankenævnets hjemmeside.

Læs mere

Henvisning til landsret - betalingskorrektion i sager om rette indkomstmodtager - SKM2013.577.BR

Henvisning til landsret - betalingskorrektion i sager om rette indkomstmodtager - SKM2013.577.BR - 1 Henvisning til landsret - betalingskorrektion i sager om rette indkomstmodtager - SKM2013.577.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Retten i Odense fandt ved en kendelse af 7/8 2013, ref.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 Sag 105/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) T har indbragt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 Sag 262/2014 Anne Lyngbye Melsen (advokat Rasmus Mangor Andersen) mod Fredensborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Nævnet under overfladen

Nævnet under overfladen Nævnet under overfladen Procesbevillingsnævnet er ikke retsskabende og har derfor en naturlig rolle i baggrunden, mener nævnets nye formand. Men bag scenen er nævnets position i dag alt andet end usynlig.

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på www.karnovgroup.dk. Astrid Mavrogenis. Fri proces. Retshjælp

Læs mere om udgivelsen på www.karnovgroup.dk. Astrid Mavrogenis. Fri proces. Retshjælp Astrid Mavrogenis Fri proces Retshjælp Forord Kapitel 1 Indledning 19 1.1. Oversigt over fri procesreglernes systematik 19 1.2. Området for fri proces 21 Kapitel 2 Visse forvaltningsretlige problemstillinger

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011.

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011. Handlingsplan for Vestre Landsret. Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og/eller følge op på i. Den internt ansvarlige for den enkelte

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 14. september 2018 Sag BS 7799/2018 HJR I/S Gunderup Deponi, Efterbehandlingssamarbejde ved Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune og Rebild Kommune (advokat Christian Bachmann)

Læs mere

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 25. januar 2006 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0080 Dok.: TTM40033 R E D E G Ø R E L S E om erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter

Læs mere

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 350 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 350 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 350 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 20. februar 2009 Kontor: Administrationsafdelingen Sagsnr.: 2009-0091-0223 Dok.:

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om rettens pleje

Bekendtgørelse af lov om rettens pleje LBK nr 1008 af 24/10/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 27. maj 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-4000-0021 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1242 af 18/12/2012

Læs mere

Indledningsvist skal det nævnes, at Huslejenævnet pr. 1. januar 2014 organisatorisk er overgået fra Borgmesterens afdeling til Borgerservice.

Indledningsvist skal det nævnes, at Huslejenævnet pr. 1. januar 2014 organisatorisk er overgået fra Borgmesterens afdeling til Borgerservice. Svar på 10 dages forespørgsel fra Enhedslisten vedr. Huslejenævnet. Enhedslisten har stillet 7 spørgsmål, som er besvaret nedenfor. Side 1 af 5 Indledningsvist skal det nævnes, at Huslejenævnet pr. 1.

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2013

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2013 Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 228 Offentligt 26. juni 2014 J.nr.14-2198204 SKAT, Jura, Proces og administration Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2013 1. Baggrunden for redegørelsen.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 Sag 87/2015 Advokat Keld Parsberg kærer Vestre Landsrets salærafgørelse i sag om værgemål for

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 Sag 69/2011 Anklagemyndigheden (statsadvokaten for Nordsjælland og København) mod Christoffer

Læs mere

"Henvisning til landsret"

Henvisning til landsret Danmarks Skatteadvokater Grundloven 61. Den dømmende magts udøvelse kan kun ordnes ved lov. Særdomstole med dømmende myndighed kan ikke nedsættes. 62. Retsplejen skal stedse holdes adskilt fra forvaltningen.

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 179/2015 A (advokat Charlotte Løfberg) mod Jyske Finans A/S (advokat Tanja Lykke Stougaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i

Læs mere

Danmarks Domstoles Handlingsplan 2016

Danmarks Domstoles Handlingsplan 2016 Danmarks Domstoles Handlingsplan 2016 1. Introduktion Udgangspunktet for mål- og resultatstyring ved Danmarks Domstole er strategien Danmarks Domstole for ret og retfærdighed. Der er opstillet fire overordnede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven LBK nr 1820 af 23/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-8224 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT

SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT 2008 Sø- og Handelsretten Årsrapport 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE...2 SAGSTAL - RETSAFDELING...3 SAGSBEHANDLING - RETSAFDELING...4 Nye sager...4 Sluttede sager...5 Gennemløbstid...6

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 Sag 139/2015 Advokat Mogens Olesen kærer Vestre Landsrets kendelse i sagen: A (advokat Mogens Olesen) mod B (advokat Hanne Louise Mikkelsen) I tidligere

Læs mere

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag.

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag. Årsberetning 2015 Ændringer i sammensætningen af Ankenævnet for Patenter og Varemærker Erhvervs- og vækstministeren genudnævnte pr. 1. august 2015 Ph.D. (lic.tech.) Peder Klit og pr. 1. december 2015 professor

Læs mere

Digital sagsbehandling ved Vestre Landsret

Digital sagsbehandling ved Vestre Landsret Vestre Landsret J.nr. 21A-VL-1-18 Den 02/02-2018 Digital sagsbehandling ved Vestre Landsret Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne Dette tillæg har til formål at give parterne

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

HANDLINGSPLAN 2018 VESTRE LANDSRET

HANDLINGSPLAN 2018 VESTRE LANDSRET HANDLINGSPLAN 2018 VESTRE LANDSRET Bidrag til fokusområder i handlingsplanen for Danmarks Domstole Fokusområde Indsats Procesmål Resultatmål 1. Digital behandling af civile sager 2.0 (2018-2019) Brugen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 201/2015 LIP Regnskab & Consult ved Lisbeth Irene Vedel Pedersen, Advokat Lisbeth Pedersen ApS og Lipsen Holding ApS (advokat Lisbeth Pedersen

Læs mere

Resultatet af brugerundersøgelsen 2005 for Vestre Landsret

Resultatet af brugerundersøgelsen 2005 for Vestre Landsret Resultatet af brugerundersøgelsen 2005 for Vestre Landsret Der er i alt knapt 200 svar, og heraf er ca. 160 fra advokater, anklagere og lægdommere. Antallet af svar på de enkelte spørgsmål er varierende

Læs mere

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45

Læs mere

Årsberetning for Retten i Lyngby 2011

Årsberetning for Retten i Lyngby 2011 Årsberetning for Retten i Lyngby Retten i Lyngby er en af landets 24 byretter. Retskredsen omfatter Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Rudersdal og Furesø kommune. Der bor i retskredsen ca. 216.000 personer. Rettens

Læs mere

2. Samlede udgifter til omkostningsgodtgørelse i regnskabstal for 2012

2. Samlede udgifter til omkostningsgodtgørelse i regnskabstal for 2012 Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 260 Offentligt Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2012 1. Baggrunden for redegørelsen. Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren

Læs mere

Retsplejelovens 389 a en ny regel om kærebegrænsning af byrettens afgørelser under en civil sags hovedforhandling eller forberedelse

Retsplejelovens 389 a en ny regel om kærebegrænsning af byrettens afgørelser under en civil sags hovedforhandling eller forberedelse Retsplejelovens 389 a en ny regel om kærebegrænsning af byrettens afgørelser under en civil sags hovedforhandling eller forberedelse Af sekretariatschef Hanne Kjærulff og specialkonsulent Kristian Porsager

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. januar 2017 Sag 221-231/2016 Advokaterne Steen Leonhardt Frederiksen, Mette Lauritzen, Michael Steffensen, Daniel Rosenkilde Larsen, Hugo Steinmetz, Rolf Lindegaard

Læs mere

EFFEKTIV VOLDGIFT - IT-TVISTER AF CARSTEN RAASTEEN VOLDGIFTENS DAG 22. MARTS 2012

EFFEKTIV VOLDGIFT - IT-TVISTER AF CARSTEN RAASTEEN VOLDGIFTENS DAG 22. MARTS 2012 EFFEKTIV VOLDGIFT - IT-TVISTER AF CARSTEN RAASTEEN VOLDGIFTENS DAG 22. MARTS 2012 OVERSIGT Hvad er effektivitet inden for voldgift? Hvorfor voldgift? Kan voldgift være effektiv? Særligt om IT-sager Midler

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 12/1998 Den 4. november 1998 J.nr. G 2199

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 12/1998 Den 4. november 1998 J.nr. G 2199 RM 12/1998: Indberetningsordning vedrørende afgørelser om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention samt domme med vurdering af sagsbehandlingstiden. 1. Indledning Ved lov nr. 285 af 29. April 1992 blev

Læs mere

RM 3-2015 - Brev- og besøgskontrol

RM 3-2015 - Brev- og besøgskontrol RM 3-2015 - Brev- og besøgskontrol Emneord: varetægtsfængsling Printet den:01. februar 2016 Brev- og besøgskontrol RM 3/2015 3. november 2015 Indholdsfortegnelse 1. Overblik og tjekliste 2. Politiets efterforskning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. maj 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. maj 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. maj 2013 Sag 2/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jens H. Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 1. marts 2012 og

Læs mere

Miniprocesspil i skatteret efteråret 2006

Miniprocesspil i skatteret efteråret 2006 Ved Vesterport 6. 6. sal 1612 København V Telefon 3376 0909 Fax 3376 0808 CVR-nr. 17146815 EAN-nr. 5798000033757 lsr@lsr.dk www.lsr.dk Miniprocesspil i skatteret efteråret 2006 Landsskatteretten arrangerer

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 28. februar 2006 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2006-740-0150 Dok.: KHE40397 N O T I T S om Ændringer af lovforslaget om en politi- og domstolsreform Denne notits

Læs mere

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Den 17/12-2008 J.nr. 85A-VL-008-07 72A-ØL-009-08 Notat om afgørelser om sagsomkostninger i civile sager. 1. Dette notat erstatter notat af 17. juni 2005 om afgørelser,

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 10. oktober 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 263/13 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-NUU-CS-0165-2013) SIK som mandatar for Appellanten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 Sag 101/2017 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 A/S (advokat Jesper Baungaard, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

HANDLINGSPLAN 2019 VESTRE LANDSRET

HANDLINGSPLAN 2019 VESTRE LANDSRET HANDLINGSPLAN 2019 VESTRE LANDSRET Bidrag til implementering af ændrede regler om behandling af de familieretlige sager og lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Område Indsats Procesmål Resultatmål

Læs mere