Bilag til Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag til Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken"

Transkript

1 Bilag til Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken - maj Indhold: A Vilkår for arbejdsgiveres brug af Jobnet s. 2 B Lovgrundlag s. 3 C Klagenævn s. 8 D Afgørelser fra Ligestillingsnævnet s. 9 Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 1(12)

2 A: Vilkår for arbejdsgiveres brug af Jobnet Læs og accepter vilkår for brug af jobnet Alle danske virksomheder kan bruge Jobnet. Det er gratis. Det gælder både søgning i CV-banken og annoncering på Jobnet. På Jobnet kan arbejdsgivere få adgang til jobsøgeres data. Vi har derfor fastsat nogle regler, som arbejdsgiverne skal overholde. Vi vil også gøre opmærksom på, at vi overvåger virksomhedernes brug af Jobnet for at sikre, at Jobnet kun anvendes i overensstemmelse med vilkårene nedenfor. Generelle regler Din virksomhed skal have et gyldigt CVR-nummer for at blive oprettet som bruger på Jobnet. Og vi beder dig være opmærksom på, at du ikke må annoncere eller søge efter medarbejdere til blokaderamte områder. Regler for brug af CV-banken Du må bruge CV-banken til at søge og kontakte jobsøgere for at tilbyde dem lønnet beskæftigelse i den virksomhed, du repræsenterer. Men det er ikke tilladt at kræve nogen form for betaling fra jobsøgere for ansættelses- eller opgavetilbuddet. Når du kontakter en jobsøger via Jobnet, kan din henvendelse kun ses af jobsøgeren. Regler for annoncering Arbejdsmarkedsstyrelsens Supportcenter gennemgår alle jobannoncer, før de kommer på Jobnet. Annoncerne skal overholde disse krav: Annoncerne må hverken direkte eller indirekte forskelsbehandle ud fra køn, race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. Det er nemlig i strid med lovgivningen på området. Det er dog tilladt i annoncer at opfordre det ene køn til at søge ansættelse, hvis kønnet er underrepræsenteret. Fx ved at skrive "Vi ønsker en ligelig kønsfordeling blandt vores medarbejdere og opfordrer derfor mænd/hhv. kvinder til at søge. Mænd/hhv. kvinder har dog ikke fortrinsret ved ansættelsen." Jobnet må kun bruges til at søge og kontakte jobsøgere for at tilbyde dem beskæftigelse i den virksomhed, du repræsenterer. Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 2(12)

3 Annoncen må ikke kunne virke anstødelig eller opfordre til ulovligheder. Der må ikke opkræves nogen form for betaling eller godtgørelse fra jobsøgerne for ansættelses- eller opgavetilbuddet. Vi beder dig være opmærksom på, at du ikke må annoncere eller søge efter medarbejdere til blokaderamte områder. Godkendelse og annoncering Arbejdsmarkedsstyrelsens Supportcenter kontakter kontaktpersonen for annoncen for at drøfte sagen, hvis jeres annonce ikke overholder reglerne. Supportcentret godkender annoncen inden for 24 timer, hvis indholdet er i overensstemmelse med Arbejdsmarkedsstyrelsens kvalitetskoncept. Annoncer indsendt på helligdage og i weekender bliver annonceret den efterfølgende hverdag. Arbejdsmarkedsstyrelsen forbeholder sig ret til at bede virksomheden om flere oplysninger i forbindelse med godkendelsen af stillingsannoncer, at nægte at offentliggøre stillingsannoncer på Jobnet.dk, hvis stillingsannoncen strider mod gældende regler eller mod hensynet til jobsøgere og andre brugere, at bede virksomheden om flere oplysninger i forbindelse med stillingtagen til, om publicerede annoncer skal afpubliceres, og til at afpublicere allerede offentliggjorte stillingsannoncer uden varsel. Visning i andre jobbanker Job fra Jobnet vises automatisk - og uden omkostninger for virksomheden - på andre jobbanker på internettet. Det drejer sig fx om Jobindex og Fagjob. Virksomheden kan ved den enkelte annonceoprettelse vælge, om annoncen også skal vises i EU s fælles jobdatabase. Sletning af annoncer Annoncer slettes automatisk fra Jobnet 12 måneder efter annoncens udløb. Arbejdsmarkedsstyrelsen opbevarer herefter ikke kopi af annoncen. Support Har du spørgsmål til indholdet af dine annoncer, er du velkommen til at ringe til vores supportcenter på mandag - fredag kl Har du generelle spørgsmål om Jobnet, er du velkommen til at kontakte supportcentret på eller jobnet@ams.dk. Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 3(12)

4 Tak fordi du bruger Jobnet. Du er med til at skabe gennemsigtighed på arbejdsmarkedet. Venlig hilsen Jobnetsupporten B: Lovgrundlag 1. Hjemmel til at fastsætte regler for brug af Jobnet Det er beskæftigelsesministeren, der kan fastsætte retningslinjer for, hvordan ledige stillinger lægges ind i Jobnet, jf, lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, lov nr. 731 af 15. juni 2010, 66. Det fremgår ligeledes af 57, stk. 1, at offentlige arbejdsgivere skal annoncere alle stillinger på Jobnet - både statslige og kommunale. 2. Lov om ligebehandling af mænd og kvinder på arbejdsmarkedet Lovteksten findes i lovbekendtgørelse nr. 734 af 28. juni 2006: Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse mv. 6 lyder: Der må ikke ved annoncering angives, at der til ansættelse eller erhvervsuddannelse m.v. søges eller foretrækkes personer af et bestemt køn. Formålet med loven er at sikre, at mænd og kvinder har lige adgang til både at søge og få stillinger på arbejdsmarkedet. Se fx også Cirkulæret til AF, underskrevet i 1978 og stadigt gældende. CIR nr 105 af 27/06/1978. Hvis det ene køn er underrepræsenteret, er det dog tilladt i annoncer at opfordre det underrepræsenterede køn til at søge stillingen, jf. bekendtgørelse om initiativer til fremme af ligestilling nr. 340 af 10. april 2007, 3. Hvis man opfordrer det underrepræsenterede køn til at søge, skal det stå i annoncen, at det underrepræsenterede køn ikke automatisk får fortrinsret ved besættelse af stillingen. Man kan fx skrive: "Vi ønsker en ligelig kønsfordeling blandt vores medarbejdere og opfordrer derfor mænd/hhv. kvinder til at søge. Mænd/hhv. kvinder har dog ikke fortrinsret ved ansættelsen. 3. Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Lovteksten findes i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v., jf. lovbekendtgørelse nr af 16. december Loven uddybes i en vejledning: Vejledning nr af 6. januar Ifølge forskelsbehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke hverken direkte eller indirekte forskelsbehandle på grund af Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 4(12)

5 race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. Der er tale om direkte forskelsbehandling, hvis en arbejdsgiver fx annoncerer efter en person på over 25 år. Det udelukker nemlig personer under 25 år fra at søge selv om de i øvrigt ville være kvalificerede til jobbet. Der er tale om indirekte forskelsbehandling, hvis en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer af en bestemt race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering eller national, social eller etnisk oprindelse eller med en bestemt alder eller med handicap ringere end andre personer, medmindre den pågældende bestemmelse, betingelse eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige. Hvis der fx i en annonce stilles krav om gode danskkundskaber, skal kravet altså være begrundet i, at det er nødvendigt for arbejdets udførelse. Formålet med loven er at sikre, at det først og fremmest er ansøgerens kvalifikationer der tæller ved ansættelsen. Ikke alder, etnicitet, et præcist antal års erfaring eller andre irrelevante kriterier i forhold til at klare det pågældende arbejde. De fleste af kriterierne har været gældende siden år I januar 2005 blev der føjet to nye til, nemlig alder og handicap på grund af implementering af et EUdirektiv. Loven siger klart, at det forhold, at der på visse overenskomstområder er indgået aftaler om en særlig løn til ansatte i visse grupper, ikke ændrer ved fortolkningen af lovens annonceringsforbud. Det er således stadig muligt for arbejdsmarkedets parter at opretholde aldersgrænser i gældende overenskomster, forudsat at disse aldersgrænser er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål. I det omfang parterne opretholder aldersgrænser i overenskomsterne, er det deres ansvar at sikre, at aldersgrænserne er legitime. Dispensation for ungarbejdere I april med senere ændringer i blev der indsat flg. i Lovbekendtgørelse nr af 16. december 2008: Bekendtgørelse af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (om ungarbejdere) 5, stk. 5, der gør det lovligt at annoncere efter ungarbejdere : Uanset bestemmelsen i stk. 1 er loven ikke til hinder for bestemmelser i kollektive aftaler og overenskomster om særlige regler for aflønning af unge under 18 år. Forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder med hensyn til ansættelse, lønvilkår og afskedigelse finder ikke anvendelse for lønmodtagere under 18 år, hvis ansættelse er omfattet af en kollektiv overenskomst, der indeholder særlige regler om aflønning af unge under 18 år. Indirekte forskelsbehandling i forhold til antal års erfaring Det er lovligt at lægge vægt på, at en ansøger har erfaring. Det har imidlertid været tolket som usaglig indirekte forskelsbehandling at skrive fx 3 5 års erfaring. Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 5(12)

6 I praksis har det vist sig meget vanskeligt at overbevise arbejdsgiverne om, at det er udtryk for forskelsbehandling. Der er heller ingen tvivl om, at ansøgere selv kan vurdere, om deres erfaringer er tilstrækkelige til at søge stillingen, selv om de har en måned for lidt eller for meget. Derfor accepterer vi fra marts 2010, at annoncerne indeholder formuleringer som 3 5 års erfaring (med 10 års erfaring som det maksimale), mindst 2 års erfaring osv. Hvis arbejdsgiveren gerne ser nyuddannede ansøgere, kan der fx skrives, at "du behøver ikke have erfaring", eller at "vi modtager gerne annoncer fra nyuddannede". Det kan også fremgå af overskriften, fx Nyuddannet økonom eller Erfaren lærer. Brug af junior og senior i en annonce kan godkendes, hvis det er udtryk for et ønske om en medarbejder med hhv. lidt erfaring eller megen erfaring. Der er også på de højere læreanstalter og i Udenrigsministeriet særlige stillingskategorier, der hedder seniorforsker. Disse accepteres også på Jobnet. Det har også været tolket som indirekte forskelsbehandling at søge medarbejdere til ungt team. En del arbejdsgivere siger hertil, at det er en faktuel information om de nuværende medarbejdere. Derfor skal formuleringen kun afvises, hvis man vurderer, at det er udtryk for forskelsbehandling. Generelle dispensationsmuligheder Der er i loven en mulighed for at fravige bestemmelserne i særlige tilfælde. Det er i så fald den pågældende arbejdsgiver, der skal søge denne dispensation hos ministeren for det ressort (dvs. område), som branchen hører under. Den ressortansvarlige minister træffer derefter afgørelse efter udtalelse fra Beskæftigelsesministeren. Dispensationsmulighederne gælder alle de forhold, der er reguleret af loven, fx regler for alder såvel som for etnicitet og religion. Hvis fx alderen er en regulær erhvervskvalifikation, og arbejdsgiveren har fået dispensation i henhold til Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v., 13, stk. 2,3 vil der kunne søges efter personer i en bestemt aldersgruppe. Men 13, stk. 2,3 skal som alle undtagelsesbestemmelser i forskelsbehandlingssammenhæng fortolkes indskrænkende. Det betyder fx, at der ikke kan dispenseres fra annonceringsforbuddet mod aldersangivelse med henvisning til fx særlige forhold i overenskomsterne. Ligebehandlingslovens 6, stk. 2, fastslår, at forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder ikke er til hinder for at fastsætte aldersgrænser for adgang til beskæftigelse ved lov eller i medfør af lov, hvis formålet med aldersgrænsen er at beskytte børn og unge. Denne hjemmel sikrer bl.a. opretholdelse af Arbejdstilsynets beskyttelseslovgivning og Økonomi- og Erhvervsministeriets lovgivning om beværtninger/udskænkning m.v. Er der aldersgrænser om udskænkning af alkohol, vil disse være lovlige. Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 6(12)

7 4. Helbredsloven I lov om brug af helbredsoplysninger m.v. på arbejdsmarkedet - Lov nr. 286 af 24/04/1996 fastlægges regler for, hvilke spørgsmål om helbred en arbejdsgiver må stille i forbindelse med en ansættelse. Og arbejdsgiver må alene spørge om helbredsoplysninger for at få belyst, om lønmodtageren lider af/har lidt af/har eller har haft symptomer på en sygdom, når sygdommen vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens mulighed for at udføre det pågældende arbejde. Der må altså ikke generelt kræves, at vedkommende har et godt helbred eller lignende. 5. Ferieloven Det er i strid med ferieloven at pålægge eventuelle ansøgere at holde ferie inden tiltrædelsen. 6. Arbejdsmiljøloven I Arbejdsmiljøloven står der i kapitel 10, 60, stk. 2: "Unge, som er under 15 år, eller som er omfattet af undervisningspligten, må ikke beskæftiges ved arbejde". Det er derfor lovligt at skrive, at en ansøger skal være mindst 15 år og have afsluttet 9. klasse. 7. Regler for anonyme stillingsannoncer Reglerne for anonym annoncering findes i lovbekendtgørelse nr. 81 af 3. februar 2009: Bekendtgørelse af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer, I 19, stk. 3, står der: Såfremt en virksomhed gennem avertering, ved hvilken den pågældende virksomheds navn og adresse ikke er nævnt, søger personale, skal det af annoncen tydeligt fremgå, hvilken uddannelse og øvrige kvalifikationer ansøgere skal være i besiddelse af, samt mindstelønnen for det pågældende arbejde. 8. Integrations- og oplæringsstillinger Se vejledningen om Integrations- og oplæringsstillinger på Personalestyrelsens hjemmeside: %20og%20oplaeringsstillinge.aspx Der er fire målgrupper for integrations- og oplæringsstillinger: 1. Indvandrere og efterkommere med begrænsede sprogkundskaber og uden eller med kort uddannelse. 2. Indvandrere med begrænsede sprogkundskaber og med en uddannelse fra hjemlandet. 3. Unge efterkommere uden arbejdspladserfaring eller erhvervsmæssig uddannelse. 4. Andre unge uden arbejdspladserfaring, som ikke via den ordinære vejlednings- og uddannelsesindsats har kunnet opnå beskæftigelse eller er påbegyndt en ungdomsuddannelse. Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 7(12)

8 9. Et stykke gældende historie fra 1978 Cirkulære til den offentlige arbejdsformidling om lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. CIR nr 105 af 27/06/1978 (Gældende) LBK Nr. 572 af 28/08/1986 LBK Nr. 875 af 17/10/1994 LBK Nr. 734 af 28/06/2006 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften Forskriftens fulde tekst Cirkulære til den offentlige arbejdsformidling om lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1. I lov nr. 161 af 12. april 1978 om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. (ligebehandlingsloven), der er optryk som bilag, er i 6 fastsat, at det ikke ved annoncering må angives, at der til ansættelse eller erhvervsuddannelse m.v. søges eller foretrækkes personer af et bestemt køn. I henhold til ligebehandlingslovens 11 kan der ske fravigelse af bl.a. bestemmelsen i 6. Ligebehandlingsloven træder i kraft den 1. juli Ligebehandlingsloven medfører, at der herefter ikke i forbindelse med formidling af kontakt mellem arbejdssøgende og arbejdsgivere kan ske videregivelse af oplysning om eventuelle ønsker fra arbejdsgivere om ansøgninger af et bestemt køn, herunder for så vidt angår oversigter o.lign. vedrørende foreliggende arbejdstilbud. Kun i det omfang, der i henhold til ligebehandlingslovens 11 sker fravigelse af bestemmelserne i lovens 2-6, vil der fra arbejdsformidlingens side kunne ske en videregivelse af oplysninger om ønsker med hensyn til køn. Der skal søges anvendt stillingsbetegnelser, som er neutrale med hensyn til køn. 3. Der er ikke pålagt den offentlige arbejdsformidling nogen almindelig kontrol med ligebehandlingslovens overholdelse. 4. Arbejdsformidlingen bør i forbindelse med bistand til arbejdssøgende ved valg af erhverv og uddannelse søge at modvirke traditionsbestemte fordelinger på kønnene og til stadighed være opmærksom på muligheder, som kan fremme ligestillingen mellem kønnene. Arbejdsministeriet, den 27. juni 1978 Svend Auken /Per Kirstein Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 8(12)

9 C: Klagenævn Regeringen har vedtaget, at alle klager over forskelsbehandling skal behandles i ét nævn Ligebehandlingsnævnet jf. LOV nr. 387 af 27. maj Borgerne skal derfor kun klage ét sted, hvis de mener, at de er blevet forskelsbehandlet. Det gælder uanset, om de føler sig forskelsbehandlet pga. køn, race, hudfarve, religion eller tro, alder, handicap, national, social eller etnisk oprindelse, politisk anskuelse eller seksuel orientering. Er der tale om klager, der er begrundet i forskelsbehandling i forbindelse med borgerens aktuelle job eller erhvervsuddannelse, kan disse kun blive behandlet af nævnet, hvis fagforeningen ikke vil føre sagen i det fagretlige system. Ligebehandlingsnævnet behandler som noget helt nyt klager om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet pga. fx alder, handicap eller seksuel orientering. Det betyder, at man nu kan klage, hvis man mener, at man har fået afslag på et job, fordi man har et handicap, er homoseksuel eller for gammel. Ligebehandlingsnævnet sammensættes af dommere og jurister. Det sikrer, at Nævnet kan træffe fagligt velfunderede afgørelser. Ligebehandlingsnævnet hjemmeside er: Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 9(12)

10 D: Afgørelser fra Ligestillingsnævnet Ligestillingsnævnets afgørelser På Ligebehandlingsnævnets hjemmeside findes en database, der rummer Ligebehandlingsnævnets afgørelser over alle former for forskelsbehandling. Afgørelser og udtalelser fra det tidligere Ligestillingsnævn samt Klagekomitéen for Etnisk Ligebehandling vil komme med i databasen i løbet af Afgørelse nr. 68/2009 Ordlyden i en stillingsannonce i Jobindex var i strid med Ligebehandlingslovens 6 Ligebehandlingsnævnet fandt, at firmaet har overtrådt ligebehandlingsloven ved i annoncen at anføre: Du er kvinde og sælger med stort S. Afgørelse nr. 33/2009 Stillingsannonce på en virksomheds hjemmeside var ikke i strid med Ligebehandlingsloven Der var klaget over, at virksomheden i stillingsopslaget havde opfordret navnlig kvinder fra alle medlemsstater til at søge de ledige stillinger med denne formulering: (Firmaet) anser det for vigtigt, at mænd og kvinder er ligeligt repræsenteret, og at alle medlemsstaters statsborgere og Den Europæiske Unions officielle sprog er behørigt repræsenteret. Derfor opfordrer (firmaet) navnlig kvinder fra alle medlemsstater til at søge disse ledige stillinger. Ligebehandlingsnævnet fandt, at det ikke er i strid med ligebehandlingsloven i en stillingsannonce at opfordre kvinder til at søge ledige stillinger, idet det er tilladt at opfordre det underrepræsenterede køn til at søge ansættelse under visse forudsætninger. Afgørelse nr. 3/2006 Stillingsannonce på en virksomheds hjemmeside var i strid med ligebehandlingslovens 6. En kvinde klagede over en stillingsannonce bragt på en virksomheds hjemmeside, hvor der specifikt blev søgt efter en mandlig chauffør. Ligestillingsnævnet fandt, at det var i strid med ligebehandlingslovens 6, at indklagede på sin hjemmeside havde søgt efter mandlige chauffører. Afgørelse nr. 36/2005 Arbejdsformidlingens undladelse af at henvise en mandlig kandidat til samtale med en virksomhed med den begrundelse, at virksomheden ønskede kvindelige kandidater, var en overtrædelse af ligestillingslovens 2. Klageren blev tilkendt en godtgørelse på kr. Klageren, en mand, rettede den 2. november 2003 henvendelse til Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 10(12)

11 Arbejdsformidlingen på baggrund af et jobopslag, hvor der søgtes en vikar for en industrilaborant. Klageren blev afvist med den begrundelse, at virksomheden kun ønskede at få anvist kvindelige ansøgere til stillingen. Ved brev af 18. marts 2005 klagede klageren over Arbejdsformidlingen. Ved brev modtaget af Ligestillingsnævnet den 25. juli 2005 klagede klageren tillige over den virksomhed, der var ordreafgiver, idet klageren mente, at virksomheden ligeledes havde overtrådt ligebehandlingslovens ved at have anmodet Arbejdsformidlingen om at registrere, at virksomheden foretrak kvinder i 30'erne. Under sagen erkendte Arbejdsformidlingen begrundelsen for afvisningen, mens virksomheden bestred at have anmodet Arbejdsformidlingen om at registrere, at virksomheden foretrak kvindelige ansøgere. Ligestillingsnævnet fandt, at Arbejdsformidlingen havde overtrådt ligestillingsloven og tilkendte klageren en godtgørelse på kr. Nævnet fandt, at klagen over virksomheden kun kunne afgøres efter en bevisførelse i form af parts- og vidneforklaringer, der ikke kan ske for nævnet. Nævnet afviste derfor klagen over virksomheden i medfør af ligestillingslovens 20, stk.1. Afgørelse nr. 7/2002 Stillingsannonce på en virksomheds hjemmeside i strid med ligebehandlingslovens 6. Stillingsannonce fra indklagedes virksomhed bragt på virksomhedens hjemmeside, hvori der specifikt blev søgt en "pige/dame" til indklagedes bogholderi og som "blæksprutte". Ved i annoncen at anvende betegnelsen "pige/dame" fremkaldte indklagede imidlertid det indtryk, at man foretrak en kvinde til stillingen. Ligestillingsnævnet finder derfor, at der foreligger en overtrædelse af ligebehandlingslovens 6. Afgørelse nr. 22/2001 Stillingsannonce, der som jobprofil bl.a. angav M/K, der har fået dine unger" fundet i strid med ligebehandlingslovens 6. Klagen vedrørte formuleringen af en stillingsannonce, der blandt som jobprofil angav: M/K, der har fået dine unger. Ligestillingsnævnet fandt, at det ved den omhandlede formulering var tilkendegivet, at det forringede en ansøgers chancer for ansættelse, hvis ansøgeren er en kvinde i den fødedygtige alder. Indklagede fandtes derfor at have overtrådt ligebehandlingslovens 6, hvorefter det ikke ved annoncering må angives, at der til ansættelse eller erhvervsuddannelse m.v. søges eller foretrækkes personer af et bestemt køn. Afgørelse nr. 8/2001 Annonce, hvorefter der søgtes efter en kvindelig studievært til et historieprogram, anset for klart i strid med ligebehandlingslovens 6. To personer klagede uafhængigt af hinanden over en annonce i Magisterbladet, i følge hvilken Danmarks Radio søgte en kvindelig studievært til et historieprogram. Ligestillingsnævnet fandt, at annoncen klart var i strid med ligebehandlingslovens 6, og tilføjede, at der efter Ligestillingsnævnets opfattelse ville foreligge en overtrædelse af ligebehandlingslovens 2, såfremt indklagede ansatte en medarbejder i den opslåede stilling, uden dispensation efter lovens 13. Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 11(12)

12 Afgørelse nr. 4/2000 En arbejdsformidlings annoncering, hvorefter "et hold kontordamer" stod parat til lettere kontorarbejde anset for at være i strid med ligestillingslovens 2. En mand klagede over en arbejdsformidlings annoncering, hvorefter et hold kontordamer, som havde deltaget i et opkvalificeringskursus, stod parat til lettere kontorarbejde. Indklagede anførte, at der på holdet også var mænd som deltagere, og at udtrykket kontordamer beroede på en tanketorsk. Ligestillingsnævnet fandt, at annoncen var i strid med ligestillingslovens 2. Bilag til Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 12(12)

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb 12. marts 2016 Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb Lederen Ansættelsesudvalg Formalier Før ansættelsessamtalen Overvejelser inden stillingsopslaget lederen tager initiativ til nedsættelse

Læs mere

Ligebehandlingsnævnet

Ligebehandlingsnævnet Ligestillingsudvalget 2012-13 LIU Alm.del Bilag 63 Offentligt Ligebehandlingsnævnet Ligebehandlingsnævnets møde med Folketingets Ligestillingsudvalg Onsdag den 17. april 2013 Nævnets historie Ligebehandlingsnævnet

Læs mere

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken - september 2010 - Arbejdsmarkedsstyrelsens landsdækkende regler for kvalitetssikring af job på Jobnet skal sikre

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år)

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 22 Offentligt Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) I lov om forbud mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 185/2010 HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken - august 2011 - Arbejdsmarkedsstyrelsens landsdækkende regler for kvalitetssikring af job på Jobnet skal sikre en

Læs mere

Bliver du forskelsbehandlet?

Bliver du forskelsbehandlet? HVIS EN FODbOLDKLub GIVER KVINDEHOLDENE DE DåRLIGSTE baner AT SpILLE på FOTOS, SMS ER ELLER ANDET MATERIALE Du ER VELKOMMEN TIL AT INDSENDE FORSKELLIGE FORMER FOR KOpIERET MATERIALE TIL AT underbygge DIN

Læs mere

CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse

CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse Vejledning til arbejdsgivere om mulighederne for at anvende CPR oplysninger til en opgørelse over medarbejderes oprindelse. Hvorfor en vejledning om CPR-opgørelse

Læs mere

Dine kvalifikationer tæller - ikke din alder

Dine kvalifikationer tæller - ikke din alder Dine kvalifikationer tæller - ikke din alder www.senioraftale. dk Det er forbudt at forskelsbehandle på grund af alder. Hvad betyder det? Forord Foto: Sisse Jarner Det er forbudt at forskelsbehandle på

Læs mere

Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT

Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Juli 2002 J.nr. APV1109-137606 AFSKRIFT Sammenskrivning af Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til

Læs mere

VEJLEDNING UMLOUD UNTD VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 >

VEJLEDNING UMLOUD UNTD VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 > VEJLEDNING VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 > VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN > 4 VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLING er udgivet i januar 2006

Læs mere

Den 10. december 2013

Den 10. december 2013 29. nov. 13 Den 10. december 2013 1) Nyeste retspraksis vedr. 120 dages reglen i Funktionærloven 2) Forskelsbehandlingsloven med særligt henblik på alder og handicap 3) Ferieloven: sygdom under ferie 4)

Læs mere

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb 12. oktober 2015 Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb Lederen Ansættelsesudvalg Formalier Før ansættelsessamtalen Overvejelser inden stillingsopslaget Lederen tager initiativ til nedsættelse

Læs mere

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Oprettet: 02-06-2010 Opdateret: 02-06-2010 En medarbejder med epilepsi blev opsagt to dage efter et anfald. Virksomheden begrundede opsigelsen med hensynet til

Læs mere

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb 12. marts 2016 Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb Lederen Ansættelsesudvalg Formalia Før ansættelsessamtalen Overvejelser inden stillingsopslaget lederen tager initiativ til nedsættelse af

Læs mere

Kort om opsigelse af medarbejdere

Kort om opsigelse af medarbejdere Kort om opsigelse af medarbejdere Medarbejderens opsigelsesvarsel Funktionærer skal opsige deres stilling med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Øvrige medarbejderes opsigelsesvarsler fremgår af

Læs mere

Forskelsbehandlingsloven. Workshop TR tema kursus Svendborg MAJ2018

Forskelsbehandlingsloven. Workshop TR tema kursus Svendborg MAJ2018 Forskelsbehandlingsloven Workshop TR tema kursus Svendborg MAJ2018 Hvad er forskelsbehandling? 1 Ved forskelsbehandling forstås; enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling pga: race, hudfarve, religion

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder. Kapitel 1. Lovens formål. Formål og anvendelsesområde

Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder. Kapitel 1. Lovens formål. Formål og anvendelsesområde Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder Kapitel 1 Lovens formål Formål og anvendelsesområde 1. Loven har til formål at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd og

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1)

Bekendtgørelse af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Side 1 af 11 LBK nr 1349 af 16/12/2008 Gældende (Forskelsbehandlingsloven) Offentliggørelsesdato: 20-12-2008 Beskæftigelsesministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde

Læs mere

at undgå diskrimination

at undgå diskrimination GODE RÅD OM... at undgå diskrimination SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 Begrebet forskelsbehandling 4 Chikane 4 Nationalitet 4 Handicap 5 Alder 6 Registrering 7 Godtgørelse for overtrædelse af loven 7 Ugyldige

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 8. februar 2017 om diskrimination på arbejdsmarkedet og anonymiserede jobansøgninger

Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 8. februar 2017 om diskrimination på arbejdsmarkedet og anonymiserede jobansøgninger Ligestillingsudvalget 2016-17 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 52 Offentligt T A L E 29-01-2017 Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 8. februar 2017 om diskrimination på arbejdsmarkedet

Læs mere

Regler og rettigheder

Regler og rettigheder Juni 2018 Regler og rettigheder når du arbejder i Danmark Her kan du læse om nogle af de vigtigste regler og rettigheder, som du skal kende, når du arbejder i Danmark. Du kan få mere at vide på hjemmesiden

Læs mere

1 Udnyttelsesperioden for aktieoptioner kunne ikke forkortes. 3 Samarbejdsaftalen eller lov om information og høring af lønmodtagere?

1 Udnyttelsesperioden for aktieoptioner kunne ikke forkortes. 3 Samarbejdsaftalen eller lov om information og høring af lønmodtagere? Indhold 1 Udnyttelsesperioden for aktieoptioner kunne ikke forkortes 2 Ledelsesretten har vide grænser 3 Samarbejdsaftalen eller lov om information og høring af lønmodtagere? 4 Mere om ligebehandlingsloven

Læs mere

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted 20-12- 2010 TILSYNET A rettede den 11. februar 2009 henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som ifølge styrelseslovens 1 kapitel VI

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Ligebehandlingsnævnet

Bekendtgørelse af lov om Ligebehandlingsnævnet LBK nr 1230 af 02/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 30. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j-nr. 2016-5962 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '"'

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '' FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '"' Hr. afdelingsformand, De herrer dommere, 2. For at forstå spørgsmålenes rækkevidde vil jeg først kort redegøre

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans

Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 139 Offentligt Notat Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans 1. Indledning

Læs mere

Rekruttering af arbejdskraft gennem AF

Rekruttering af arbejdskraft gennem AF Rekruttering af arbejdskraft gennem AF Februar 2006 Rekruttering af arbejdskraft gennem AF I en situation med stigende beskæftigelse og tiltagende mangel på arbejdskraft er det vigtigt, at virksomhederne

Læs mere

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund Ligebehandlingens Emma Gad Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund regionsyddanmark.dk På engelsk hedder det Diversity På

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1)

Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. 1) Page 1 of 6 LBK nr 734 af 28/06/2006 Gældende (Ligebehandlingsloven) Offentliggørelsesdato: 07-07-2006 Beskæftigelsesministeriet Senere ændringer til forskriften LOV nr 182 af 08/03/2011 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

LBK nr 259 af 18/03/2006 Gældende Offentliggørelsesdato: 07-04-2006 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration

LBK nr 259 af 18/03/2006 Gældende Offentliggørelsesdato: 07-04-2006 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration 1 sur 8 8/11/2007 10:54 LBK nr 259 af 18/03/2006 Gældende Offentliggørelsesdato: 07-04-2006 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Accession A20060025929 Entydig dokumentidentifikation

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - social oprindelse - ansættelse - medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - social oprindelse - ansættelse - medhold KEN nr 10424 af 30/09/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli 2019 Ministerium: Journalnummer: 2500009-11 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det: Kendelse af 27. marts 2009 (J.nr. 2008-0017069) Ikke meddelt dispensation til at intern revisionschef må udføre revisionsopgaver uden for den finansielle koncern. Lov om finansiel virksomhed 199, stk.

Læs mere

Gør EU en forskel for kvinder og mænd i Danmark? Ligestillingskonference, Eigtveds Pakhus 27. september 2007

Gør EU en forskel for kvinder og mænd i Danmark? Ligestillingskonference, Eigtveds Pakhus 27. september 2007 Gør EU en forskel for kvinder og mænd i Danmark? Ligestillingskonference, Eigtveds Pakhus 27. september 2007 Marlene Wind, Lektor, PhD, Institut for Statskundskab København Universitet. EU har ikke traditionelt

Læs mere

Praksis for brug af undervisere, der ikke opfylder folkeskolelovens kvalifikationskrav, fremgik ikke af loven

Praksis for brug af undervisere, der ikke opfylder folkeskolelovens kvalifikationskrav, fremgik ikke af loven 2015-54 Praksis for brug af undervisere, der ikke opfylder folkeskolelovens kvalifikationskrav, fremgik ikke af loven Et forældrepar klagede til ombudsmanden over, at deres søn blev undervist i en folkeskole

Læs mere

Forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet forskelsbehandlingsloven

Forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet forskelsbehandlingsloven Finn Schwarz & Jens Jakob Hartmann Forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet forskelsbehandlingsloven Kapitel 1 Beskrivelse af regelsystemerne 13 1. Indledning og oversigt 13 2. Internationale og

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Kofoeds Skole Lovgrundlag Alle departementer samt statslige virksomheder, styrelser, institutioner mv. med mere end 50 ansatte skal efter ligestillingslovens 5 indberette ligestillingsredegørelse i ulige

Læs mere

Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 673 Offentligt

Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 673 Offentligt Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 673 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Europaudvalget (Alm. del - bilag 673) arbejds- og socialministerråd (Offentligt)

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd 1)

Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd 1) LBK nr 1678 af 19/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 2013-967

Læs mere

Referat. Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune

Referat. Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune udvikling Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Mette Ankjær Jensen Direkte 7257 7464 met@jammerbugt.dk 08-08-2008 Sagsnr.: 1849-49352 Referat

Læs mere

SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN

SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN 24.4.2013 EU-domstolen har taget stilling til, hvordan begrebet handicap skal afgrænses over for

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Bilag XX Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 1 Formålet med kontraktbilaget... 1 1. Generelle krav... 2 1, stk. 1 - Global Compact-principperne... 2 2. Specifikke krav...

Læs mere

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer.

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer. Helsingør Kommunes Ligestillingspolitik Indledning Helsingør Kommune arbejder målrettet for ligestilling og betragter alle medarbejdere som ligestillede uanset køn, alder, handicap, seksuel orientering,

Læs mere

Er det diskrimination O M

Er det diskrimination O M Er det diskrimination T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelser baseret på en delvist fiktiv case om diskrimination af personer med funktionsnedsættelse ved et restaurantbesøg. Efterfølgende arbejdes

Læs mere

2013 Udgivet den 11. januar 2014. 19. december 2013. Nr. 1678. Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd 1)

2013 Udgivet den 11. januar 2014. 19. december 2013. Nr. 1678. Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd 1) Lovtidende A 2013 Udgivet den 11. januar 2014 19. december 2013. Nr. 1678. Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd 1) Herved bekendtgøres lov om ligestilling af kvinder og mænd, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Retningslinjer for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser

Retningslinjer for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser Koncern HR, Stab, NS februar 2015 Retningslinjer for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser Retningslinjer vedtaget af RMU den 20. februar 2015 Baggrund Indledning Der sker løbende

Læs mere

Om at stå til rådighed - for ledige kontanthjælps- og starthjælpsmodtagere

Om at stå til rådighed - for ledige kontanthjælps- og starthjælpsmodtagere Om at stå til rådighed - for ledige kontanthjælps- og starthjælpsmodtagere Arbejdsdirektoratet Stormgade 10 - Postboks 1103-1009 København K - e-post: adir@adir.dk Tlf. 38 10 60 11 - Tlf. tid: 11.00-15.00

Læs mere

Oplæring på særlige vilkår (integrations- og oplæringsstillinger)

Oplæring på særlige vilkår (integrations- og oplæringsstillinger) Cirkulære om aftale om Oplæring på særlige vilkår (integrations- og oplæringsstillinger) 2005 Cirkulære af 29. juni 2005 Perst. nr. 036-05 PKAT nr. J.nr. 04-345-28 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Medlemsudsendelse 21. august 2007 Organisationsudsendelse Til KTO's medlemsorganisationer Sagsnr.: 732.12 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 20. august 2007 Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder

Læs mere

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008 Forord Byrådet besluttede i august 2006 at igangsætte et arbejde med at formulere en integrationspolitik for Gladsaxe Kommune. Resultatet er nu klar. Baggrunden er, at der i disse år stilles øgede krav

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v.

Bekendtgørelse af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. LBK nr 727 af 07/07/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2009-0008754 Senere ændringer til

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0637 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grundnotat vedrørende Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 92/85/EØF om iværksættelse af foranstaltninger

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 759 T

Læs mere

Social Klausul Social klausul

Social Klausul Social klausul Social klausul Side 1 af 10 INDHOLD Parterne 3 1 GENERELLE KRAV 3 1, stk. 1 - Global Compact-principperne 3 2 SPECIFIKKE KRAV 4 2, stk. 1 - Menneskerettigheder 4 2, stk. 2 Arbejdstagerrettigheder 5 2,

Læs mere

Vejledning i forbindelse med afskedigelser af tjenestemandslignende ansatte - til tillidsrepræsentanter på erhvervsskoler

Vejledning i forbindelse med afskedigelser af tjenestemandslignende ansatte - til tillidsrepræsentanter på erhvervsskoler Vejledning i forbindelse med afskedigelser af tjenestemandslignende ansatte - til tillidsrepræsentanter på erhvervsskoler Afskedigelsessager er altid vanskelige at håndtere. Der er mange følelser indblandet,

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland og lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland og lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 8. december 2008 J.nr. 08-801-3 Forslag til Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland og lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*)

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*) DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*)»Præjudiciel forelæggelse socialpolitik Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder direktiv 2000/78/EF princip om forbud mod forskelsbehandling

Læs mere

Juni 2012. Værd at vide om forskelsbehandling - en guide til jobcentermedarbejdere

Juni 2012. Værd at vide om forskelsbehandling - en guide til jobcentermedarbejdere Juni 2012 Værd at vide om forskelsbehandling - en guide til jobcentermedarbejdere SIDE 03 Indledning 1. Hvad er forskelsbehandling? Forskelsbehandling på en arbejdsplads er ulovligt. Men forskelsbehandling

Læs mere

Udfordringer ved brug af vikarer

Udfordringer ved brug af vikarer Udfordringer ved brug af vikarer Brug af vikarer bliver mere og mere udbredt, da det hjælper virksomhederne med at imødekomme behovet for fleksibel arbejdskraft. Det giver dog udfordringer og spørgsmål

Læs mere

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar Bilag 4 CSR/Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR...

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 11. juli 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 11. juli 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 11. juli 2009 8. juli 2009. Nr. 730. Bekendtgørelse om kompensation til personer med handicap i erhverv m.v. I medfør af 3, stk. 2, 7, stk. 5, 11, 14 a, stk. 5, 16 a, stk.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 189 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 20. maj 2010 Forslag til Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love (Forenkling af

Læs mere

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen 1 af 6 1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen»År 1998, den 29. september afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-76.327, Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen, sålydende: K

Læs mere

Jens Lund Mosbek www.kromannreumert.com/insights. Partner. Tina Brøgger Sørensen Partner

Jens Lund Mosbek www.kromannreumert.com/insights. Partner. Tina Brøgger Sørensen Partner Jens Lund Mosbek Tina Brøgger Sørensen ER JERES LØNPOLITIK KLAR TIL ANSATTE PÅ 80? Folketingets beslutning om at fjerne muligheden for, at seniormedarbejdere automatisk træder tilbage, når de fylder 70

Læs mere

Om at være selvforskyldt. ledig

Om at være selvforskyldt. ledig Om at være selvforskyldt ledig Arbejdsdirektoratet Januar 2003 Hvordan og hvornår? Hvis du er medlem af en arbejdsløshedskasse (Akasse), har du mulighed for at få dagpenge, når du er ledig og står til

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om religion og tro - etnisk oprindel - køn - ansættelse - medhold - parts- og vidneforklaring

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om religion og tro - etnisk oprindel - køn - ansættelse - medhold - parts- og vidneforklaring KEN nr 10131 af 21/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-6810-02947 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets

Læs mere

personalepolitikker og forbuddet mod diskrimination ved advokat Yvonne Frederiksen

personalepolitikker og forbuddet mod diskrimination ved advokat Yvonne Frederiksen Nye udfordringer d for HR - personalepolitikker og forbuddet mod diskrimination ved advokat Yvonne Frederiksen I stigende grad fokus på, at personalepolitikker kan bruges som et led i at tiltrække og fastholde

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 Sag 248/2012 (2. afdeling) Teknisk Landsforbund som mandatar for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Yvonne Frederiksen)

Læs mere

I arkivloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1035 af 21. august 2007, som ændret ved lov nr. 1170 af 10. december 2008, foretages følgende ændringer:

I arkivloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1035 af 21. august 2007, som ændret ved lov nr. 1170 af 10. december 2008, foretages følgende ændringer: Lovforslag (udkast) 17. februar 2015 Forslag til lov om ændring af arkivloven I arkivloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1035 af 21. august 2007, som ændret ved lov nr. 1170 af 10. december 2008, foretages

Læs mere

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Version: 1.0 Oprettet den 21. september 2017 INDHOLD 1. VILKÅR FOR VIRKSOMHEDERS BRUG AF JOBNET... 4 1.1 VIRKSOMHEDENS

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM LEDIG STILLING PE/140/S (2011/C 114 A/02) KONTORCHEF (AD 9) Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark (København) (m/k)

BEKENDTGØRELSE OM LEDIG STILLING PE/140/S (2011/C 114 A/02) KONTORCHEF (AD 9) Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark (København) (m/k) 12.4.2011 DA Den Europæiske Unions Tidende C 114 A/3 BEKENDTGØRELSE OM LEDIG STILLING PE/140/S (2011/C 114 A/02) Europa-Parlamentet gennemfører en udvælgelsesprocedure på grundlag af kvalifikationsbeviser

Læs mere

Værd at vide om forskelsbehandling for jobcentermedarbejdere

Værd at vide om forskelsbehandling for jobcentermedarbejdere Værd at vide om forskelsbehandling for jobcentermedarbejdere Indholdsfortegnelse 1. 2. 3. 4. 1. Hvad er forskelsbehandling - Ulovlige forskelsbehandlingsgrunde - Definitioner 2. Eksempler og handlingsforslag

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 28.01.2015 FOLKETINGET VEDTAGER REFORM AF REGLER OM INTERNATIONAL REKRUTTERING Fra den 1. januar 2015 er det blevet lettere for danske virksomheders at rekruttere

Læs mere

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL MANGFOLDIGHED OG LIGESTILLING Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd

Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd Lovbekendtgørelse nr. 1527 af 19. december 2004 Bekendtgørelse af lov om ligestilling af kvinder og mænd Herved bekendtgøres lov om ligestilling af kvinder og mænd, jf. lovbekendtgørelse nr. 553 af 2.

Læs mere

ARBEJDE I UDLANDET 2011 Særligt om udlandsansættelse

ARBEJDE I UDLANDET 2011 Særligt om udlandsansættelse ARBEJDE I UDLANDET 2011 Særligt om udlandsansættelse Indhold: 1. Ansættelsesvilkår 2. Lønforhold 3. Ophør 4. Tjekliste ved udlandsansættelse 1. Ansættelsesvilkår I Danmark er de fleste ingeniørers arbejdsvilkår

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 22.4.2010 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0805/2006 af A. Rosa Montilla Diaz og Juan A. Gavira Menédez, spanske statsborgere, om forskelsbehandling

Læs mere

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1 Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse KL Sundhedskartellet Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål... 3 2. Hvem er omfattet af aftalen... 3 3. Definitioner... 4 4. Princippet om ikke-forskelsbehandling...

Læs mere

Udkast (ny bekendtgørelse)

Udkast (ny bekendtgørelse) Udkast (ny bekendtgørelse) Bekendtgørelse om rådighed for personer der ansøger om eller modtager kontantydelse, herunder under ophold i et andet EU/EØS-land I medfør af 10, stk. 7, i lov om kontantydelse

Læs mere

Personalejura LUP. LUP, personalejura ved Henriette Kiersgaard, PLA

Personalejura LUP. LUP, personalejura ved Henriette Kiersgaard, PLA Personalejura LUP Program Ledelsesretten/pligten Ansættelseskontrakten Advarsler Opsigelser Usaglig opsigelse Vilkårsændringer Ledelsesretten Septemberforliget (september 1899) Arbejdsgiverne anerkendte

Læs mere

Statsforevaltningens behandling af en byggesag efter afvisning fra naturklagenævnet. Statsforvaltningens udtalelse til en borger

Statsforevaltningens behandling af en byggesag efter afvisning fra naturklagenævnet. Statsforvaltningens udtalelse til en borger Statsforevaltningens behandling af en byggesag efter afvisning fra naturklagenævnet Statsforvaltningens udtalelse til en borger Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at reglerne i forvaltningslovens

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om seniorjob

Bekendtgørelse af lov om seniorjob LBK nr 1090 af 15/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j. nr. 15/11071 Senere

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 18.7.2011 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 1919/2009 af M.B, italiensk statsborger, om ukorrekt italiensk gennemførelse (Dlgs 106/09) af direktiver

Læs mere

Vejledning i udfyldelse af mit CV på jobnet.dk og Min plan for jobsøgning på mithk.dk

Vejledning i udfyldelse af mit CV på jobnet.dk og Min plan for jobsøgning på mithk.dk Vejledning i udfyldelse af mit CV på jobnet.dk og Min plan for jobsøgning på mithk.dk Når du udfylder dit CV på jobnet.dk, er der nogle af felterne, du skal være ekstra opmærksom på. De skal nemlig udfyldes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09 AMU alm. del Svar på Spørgsmål 382 Offentligt

Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09 AMU alm. del Svar på Spørgsmål 382 Offentligt Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09 AMU alm. del Svar på Spørgsmål 382 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale til brug for samråd om fyring af på barsel og sikring af at flere fædre tager barsel

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - medhold KEN nr 10475 af 01/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: 2500110-10 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Økonomikonference 2013 - Landmanden som virksomhedsleder med ansatte

Økonomikonference 2013 - Landmanden som virksomhedsleder med ansatte Økonomikonference 2013 - Landmanden som virksomhedsleder med ansatte Jacob Langvad Nielsen VFL, erhvervsjura Specialkonsulent Advokat (L) E-mail: jln@vfl.dk 3. oktober 2013 Dagsorden Ansættelsesretlig

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt 2015-32300 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 2 4-09- 2015 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt Du har den 6. maj 2015 klaget over Ballerup Kommunes afgørelse af

Læs mere

Addtech AB. Adfærdskodeks

Addtech AB. Adfærdskodeks Addtech AB Adfærdskodeks Indledning Addtech er en teknologikoncern, som tilfører både teknologisk og økonomisk merværdi i kæden mellem producenter og kunder. Koncernen driver forretning inden for udvalgte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER 2016 DINE RETTIGHEDER OPSIGELSESVARSLER I FUNKTIONÆRLOVEN HAR DU VÆRET ANSAT: ER DER ET VARSEL PÅ: OPSIGELSE SKAL SENEST GIVES VED: Under 6 måneder 1 måned

Læs mere

Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online

Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online Juridiske betingelser, afsnit 1 WEBSITE BETINGELSER Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online Velkommen til Vikar-Onlines jobbank. Din brug af dette website sker i henhold til følgende betingelser,

Læs mere

Personalejuridiske udfordringer. Arbejdsgiverrollen

Personalejuridiske udfordringer. Arbejdsgiverrollen Personalejuridiske udfordringer Arbejdsgiverrollen Program Indledning hvad er PLA Ansættelsesforholdets indgåelse Lidt om ferie Opsigelse det praktiske Skal ansættelsesforholdet overhovedet afsluttes?

Læs mere

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte NOTAT 10. september 2009 Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte Ministeriet modtager jævnligt forespørgsler omkring arbejdsgivers adgang til at kræve,

Læs mere

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Layout:

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget for Andragender 16.12.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Andragende 0895/2011 af Anthony Webb, britisk statsborger, om afslag på ydelse til arbejdssøgende i henhold

Læs mere